Utama / Pergelangan tangan

Struktur dan fungsi lumbar vertebra pertama


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Apakah peranan yang dimainkan setiap tulang belakang manusia?

  Konichiva, sayang saya! Saya akan berikan kepada anda satu cerita menarik dan teliti. Tidak lama dahulu buah pinggang saya mula menyakitkan. Spasme atau kolik mula mengganggu pada waktu pagi, apabila saya menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan yang sama dalam mimpi.

  Gejala-gejala yang sedih, oleh itu, setelah mengalami beberapa serangan sedemikian, saya menyedari bahawa ini bukan pilihan untuk kebetulan dan pergi ke doktor. Agar tidak pergi secara rawak, perkara pertama yang saya memutuskan untuk lakukan adalah ultrasound, supaya, seperti yang mereka katakan, untuk mewakili imej musuh yang mula mengatasi saya.

  Saya mendapat diagnostik yang sangat baik: Saya bertanya dengan teliti dan memandu pengimbas ultrasound di belakang dan sisi lebih lama. Akibatnya, dia menggeleng dan berkata:

  • Buah pinggang seperti bayi: bersih, tiada pelanggaran!
  • Jadi, apa yang menyakitkan saya? - Saya berpelukan di kepala.
  • Ia berkemungkinan bahawa ini adalah bagaimana tulang belakang lumbar muncul, doktor menyimpulkan.

  Dan sesungguhnya, apabila saya mendapat osteopath dan manual, saya mendapati bahawa masalah itu bersembunyi di tulang belakang, dan dia menunjukkan dirinya dengan cara ini.

  Sudah tentu, ini bukan kes yang unik, dan cerita yang sama boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Termasuk ia adalah contoh yang sangat penting untuk diagnosis diri. Oleh itu, kami akan menganalisis dengan anda hari ini mengenai butiran anatomi tulang belakang dan fungsinya. Iaitu, kami menjawab soalan: "Apakah setiap vertebra bertanggungjawab?"? Tetapi sebelum meneruskan, saya ingin menasihati anda pembetulan postur, yang membantu saya, saya tidak akan menerangkan semua butiran dan fungsi, anda boleh membacanya di halaman ini.

  Ciri-ciri reka bentuk ruang tulang belakang

  Punggung kami adalah reka bentuk yang ideal dan terperinci. Ini adalah perisai sebenar untuk saraf tunjang yang lembut dan sangat terdedah. Di samping itu, tulang melindungi dan plexus saraf.

  Tulang belakang juga berfungsi sebagai sejenis rangka untuk bahagian atas badan. Susu dada dan pelvis, serta beberapa kumpulan otot, dilampirkan kepadanya. Mereka memberi peluang kepada kita untuk menjadi lebih kuat dan lebih mudah bergerak.

  Dan struktur tulang ini membantu badan mengedarkan berat badan apabila kita berjalan atau berdiri. Secara umum, tanpa itu, kita akan diingatkan akan cacing-cacing yang lemah.

  Apakah struktur tulang belakang?

  Sistem besar ini terdiri daripada 33 atau 34 vertebra individu, yang digantung bersama sebagai rantai. Dan jika anda melihat lelaki dari belakang, anda boleh memilih tiga bahagian. Yang pertama ialah leher. Yang kedua - toraks, dan yang ketiga - lumbar.

  7 nipis dan lebih rapuh vertebra, masing-masing, terletak di kawasan serviks, 12 - dalam toraks, 5 - dalam lumbar. Tulang-tulang sacrum (5 tulang akrilik) dan coccyx (konglomerat yang sama sekali vertebrae yang berasingan) juga diambil kira. Semua segmen ini mempunyai nama peribadi, yang memudahkan diagnosis.

  Unsur-unsur di kawasan serviks adalah bernombor dari C1 hingga C7. Dalam toraks dari D1 hingga D12, dan pada lumbar dari L1 hingga L5.

  Selain itu, tulang belakang kami bukanlah garis lurus sama sekali, seperti yang mungkin dibayangkan. Ia mempunyai 4 lubang fisiologi yang boleh dirasai walaupun dengan jari anda jika anda meluruskan. Ranting serviks datang ke hadapan, yang toraks, sebaliknya, pergi ke belakang, lumbar lagi bergerak ke depan dan gelombang sakral berbalik ke belakang.

  Pesongan kembali ke ubat dipanggil kyphosis. Oleh itu seseorang mempunyai dua kyphosis: sakral dan toraks. Pesongan hadapan akan dipanggil lordosis (lumbar dan serviks).

  Semua gelombang ini mula terbentuk selepas kelahiran, apabila bayi belajar mengimbangi badan. Oleh itu, peringkat penyatuan lordosis dan kyphosis adalah agak logikal: Saya belajar memegang kepala saya - lordosis serviks muncul, duduk - kyphosis toraks. Dia mula berjalan dan berlari - dua bengkok bawah. Tetapi penyatuan akhir sistem ini berlaku hanya selepas 20 tahun.

  Dan sekarang kita akan memahami apa organ dalaman setiap vertebra tertentu bertanggungjawab. Dan mungkin anda mendapati punca-punca penyakit yang berlarut-larut anda, yang anda hanya kerap dilayan.

  Sfera pengaruh setiap tulang belakang

  Oleh kerana kita sudah biasa dengan penulisan setiap segmen, kita akan menggunakannya untuk memudahkan pemahaman.

  Innervation memainkan peranan penting dalam proses ini, iaitu, berkas saraf yang menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat. Sarafnya agak panjang dan boleh melepasi atau menutupi bahagian-bahagian badan atau organ yang lain, menyebabkan rangsangan yang menyakitkan.

  Oleh itu, kita akan secara skematik mempertimbangkan seluruh sistem tulang ini dan untuk apa yang bertanggungjawab.

  • C1 Ruas ini juga dikenali sebagai Atlas. Jika ia beralih ke kiri, maka orang itu menghadapi peningkatan tekanan darah. Jika ke kanan - berkurangan. Semua ini boleh diiringi oleh migrain dan dystonia vegetatif-vaskular.Bagaimana ini dapat diwujudkan? Pesakit sedemikian mempunyai palma dan kaki berpeluh, selalunya mereka sejuk. Antara tanda yang disertakan - kelemahan dan kesakitan di dalam hati, meteosensitivity, insomnia. Jika saraf trigeminal dicincang selari, maka bergantung pada mana tiga cawangannya dimeteraikan: masalah penglihatan (atas), di nasofaring (tengah) dan rahang (lebih rendah). Segmen ini juga boleh mengawal telinga pituitari dan telinga dalaman.
  • C2 Bertanggungjawab untuk saraf: visual dan pendengaran, untuk mata dan tulang temporal. Secara mendalam mengalami pendengaran, mungkin pengsan. Di samping itu, gangguan pertuturan dan kegagapan, dengkuran, dll. Boleh dikaitkan dengannya.
  • C3 Mengatur pipi, gigi, saraf muka dan telinga. Neuralgia dan neuritis, dan juga jerawat boleh berkembang. Serta sakit tekak dan laringitis.
  • C4 Mulut, bibir, hidung dan tiub Eustachian, kawasan kolar. Masalah pendengaran, kelenjar hypertrophied, gangguan tiroid.
  • C5 Bundle di kerongkong, laryngitis yang kerap, tonsilitis, dll.
  • C6 Otot dalam lengan dan leher. Sakit di bahagian badan ini.
  • C7 Bahu dan siku, dan boleh turun ke bawah ke jari-jari. Ia penuh dengan perkembangan hypothyroidism dan kehilangan mobiliti anggota atas.
  • D1 Zada ​​zon tangan, jadi ada sakit di pergelangan tangan dan telapak tangan. Esofagus dan trakea juga boleh terjejas, dengan asma dan batuk yang teruk.
  • D2 Unjuran anatomi pada bahagian badan yang sama, tetapi juga muncul sebagai rasa sakit di kawasan jantung.
  • D3 Organ dalaman seperti bronkus dan paru-paru, serta pleura dan dada, terjejas. Ini sepatutnya dinyatakan sebagai asma atau bronkitis, serta pleurisy atau radang paru-paru.
  • D4 pundi hempedu dan saluran hempedu. Batu-batu boleh didiagnosis di sini, kadang-kadang penyakit kuning muncul.
  • D5 Masalah yang terdapat di hati atau plexus solar. Ini disebabkan kerosakan hati, penyakit kuning dan pembekuan darah yang lemah.
  • D6 Organ yang sama seperti di atas rosak, tetapi pesakit boleh mengadu gastritis, ulser dan masalah lain dalam bidang penghadaman.
  • D7 Pencincangan vertebra ini ditunjukkan dalam kerja pankreas dan duodenum. Diabetes ditambah kepada ulser yang disebutkan di atas dan masalah pencernaan umum.
  • D8 Kerja-kerja limpa dan diafragma rosak disebabkan masalah cegukan dan pernafasan.
  • D9 Dalam kes ini, kelenjar adrenal dipengaruhi, yang bermaksud bahawa reaksi alergi dan kegagalan imun adalah mungkin.
  • D10 Ini adalah unjuran buah pinggang dan kelemahan dan keletihan yang berkaitan.
  • D11 Buah pinggang, ureter, dan penyakit yang sepadan dengan masalah ini turut terjejas di sini.
  • D12 Kemerosotan fungsi tulang belakang ini dijangka berfungsi fungsi usus besar dan kecil, serta pada tiub fallopian. Komplikasi yang paling serius bukan sahaja semua jenis penyakit organ kelamin wanita, tetapi juga ketidaksuburan.
  • L1 Caecum dan rongga perut, serta paha atas, mungkin terjejas. Sembelit dan hernia, kolitis dan cirit-birit dikaitkan dengan ini.
  • L2 Masalah seperti usus buntu dan kolik dalam usus ditambah kepada organ yang disebutkan di atas.
  • L3 Unjuran organ-organ kemaluan dan pundi kencing. Kemandulan mungkin dikaitkan dengan tulang belakang ini, serta kesakitan di lutut.
  • L4 Selain kelenjar prostat, kaki dan kaki mungkin terjejas. Ia dikaitkan dengan kesakitan di bahagian bawah kaki, lumbodynia dan sciatica.
  • L5 Edema muncul di pergelangan kaki dan kaki rata.
  • Jika ada masalah dengan sakrum, maka tulang paha dan punggung terpengaruh, dengan kesakitan yang sepadan dalam bahagian tubuh ini.
  • Dalam kes apabila tailbone terjejas, patologi ini penuh dengan buasir.

  Selepas saya mengkaji secara terperinci semua keabnormalan dalam kerja organ-organ dalaman, sebab yang boleh menjadi anjakan tulang belakang vertebra, saya melihat wajah baru ini.

  Saya faham di mana dystonia dan meteosensitivity vegetatif-vaskular saya boleh tumbuh dari, serta masalah yang timbul selepas kehamilan dan kecacatan tulang belakang yang berkaitan.

  Sekali lagi, kesedaran datang bahawa rawatan tidak sepatutnya menjadi akibat daripada penyakit ini, tetapi puncanya. Anda boleh mengukuhkan kesihatan punggung anda dan merasai hasil sebenar sebulan dengan bantuan kursus ini.

  Jangan tunggu keajaiban: anda perlu bersenam secara kerap dan mengikuti semua cadangan.

  Walau bagaimanapun, kesihatan anda banyak kali lebih mahal daripada kursus ini. Bandingkan sekurang-kurangnya dengan kos urut kesihatan atau dengan fisioterapi.

  Bagaimanakah vertebra diatur?

  Di setiap vertebra terdapat badan padat, yang dimahkotai dengan lengkungan atau arka dalam bentuk huruf Y. Kami merasakan proses spinous diarahkan ke belakang dan ke bawah sebagai tombol kecil di belakang. Ligamen dan otot dilampirkan kepada dua proses melintang. Gerbang dan badan vertebra mencipta rongga pelik di mana tunjang tulang belakang dilalui.

  Antara setiap vertebra ialah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu untuk tidak menyentuh sudut-sudut tulang dan memastikan mereka selagi mungkin selamat dan kukuh. Cakera itu sendiri terdiri daripada nukleus (rawan padat) dan cincin (tisu penghubung).

  Pada gerbang vertebral terdapat tujuh proses (tulang belakang, melintang dan artikular).
  Lajur tulang belakang tidak meremehkan ke segmen individu dan terima kasih kepada ligamen yang memegangnya.

  Selain itu, ia adalah sistem keseluruhan ligamen panjang dan pendek yang meregangkan sepanjang seluruh tulang belakang, yang memegang segmen individu.

  Terdapat ligamen di dalam vertebra, melampirkan cakera ke tisu tulang. Pada akhirnya, ligamen memutar sendi, membetulkannya di tempatnya. Otot-otot yang membantu gerakan belakang kita terletak di antara proses-proses tulang.

  Bahagian yang paling penting - saraf tunjang - berada di dalam. Hanya akar saraf kecil yang keluar melalui bukaan khas. Kord rahim merupakan bahagian penting dalam sistem saraf kita.

  Itu sahaja untuk hari ini, tetapi kita akan bertemu esok. Saya akan memberitahu sesuatu yang menarik.

  Perincian penting dari kerangka adalah tulang belakang manusia: struktur, penomoran cakram, hubungan vertebra dengan organ dan sistem

  Tulang belakang adalah struktur anatomi yang rumit dengan susunan jabatan yang dipikirkan dengan baik, berbentuk S. Alam telah mengambil kira semua nuansa, telah mencipta reka bentuk yang unik yang dapat menahan beban tinggi sepanjang hidup.

  Struktur tulang belakang, peranan setiap jabatan, penomboran banyak tulang belakang dan cakera banyak. Selepas mengkaji bahan, mudah untuk mentakrifkan rekod "hernia intervertebral L4 - L5". Melihat jadual hubungan antara masalah pelbagai organ dan keadaan tulang belakang, mudah difahami mengapa doktor menasihatinya untuk melindungi kesihatan salah satu unsur yang paling penting dalam rangka.

  Fungsi

  Doktor menonjolkan beberapa perkara yang membuktikan kepentingan tiang. Kekalahan bahkan satu vertebra sering menyebabkan masalah serius di bahagian tertentu badan.

  Ciri-ciri utama:

  • menyokong (peranan bingkai). Seorang lelaki berdiri, duduk, bertukar, berjalan, bersandar;
  • perlindungan. Tulang belakang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan, beban tinggi;
  • menyerap kejutan. Mengurangkan tekanan pada segmen tulang belakang, tali tunjang, saluran, mencegah lelasan tisu rawan, mencipta kelembutan pergerakan.

  Unsur utama

  Lajur tulang belakang adalah sistem unik yang kompleks:

  • bilangan vertebra dari 32 hingga 34, cakera intervertebral - 23;
  • sambungan berturut-turut vertebra dijalankan menggunakan ligamen;
  • Intervertebral atau cakera intervertebral adalah spacer cartilaginous elastik yang terletak di antara dua vertebra;
  • setiap tulang belakang di bahagian tengah mempunyai foramen foraminal. Apabila unsur disambungkan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang, tiub rongga terbentuk, di mana terdapat ruang yang cukup untuk kord rahim (pembentukan tisu saraf);
  • sebagai sebahagian daripada tulang belakang, bukan sahaja lapisan dan tulang belakang kartilaginous, tetapi juga otot, ligamen, vagina, dan akar saraf deria.

  Ketahui mengenai rawatan konservatif kontraksi Dupuytren tanpa pembedahan.

  Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk merawat penyakit Bechterew pada wanita di alamat ini.

  Unit klasifikasi - segmen motor vertebral atau PDS terdiri daripada unsur berikut:

  • vertebra bersebelahan - 2 keping;
  • cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan - 1 keping.

  Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang? Bilangan PDS:

  • serviks - 15 unit;
  • thoracic - 12 unit;
  • lumbar calving - 5 unit.

  Apakah cakera intervertebral

  Ciri struktur dan fungsi:

  • elemen penting tulang belakang terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut;
  • ligamen, cakera bersama dengan tulang belakang membentuk tulang belakang;
  • cakera intervertebral terletak di antara vertebra yang berdekatan, dengan pengecualian epistropi dan atlanta, coccyx dan vertebra kawasan sakral;
  • hyaline cartilage - jalur tipis yang memisahkan tisu tulang dan cakera;
  • Ketinggian keseluruhan semua cakera adalah satu perempat daripada tulang belakang, diameter purata ialah 40 mm, ketinggian unsur adalah dari 5 hingga 10 mm (ketinggian tertinggi dalam zon beban tinggi adalah ruas lumbar (10 mm), terkecil di dada: 3 hingga 5 mm)
  • semasa bergerak, ia adalah cakera yang membolehkan vertebra mendekati / bergerak selain dari satu sama lain tanpa kerosakan;
  • peranan penyerap kejutan dan sokongan. Ketiadaan cakera intervertebral akan mengakibatkan luka cepat tisu tulang, lelasan vertebra;
  • cincin berserabut bersama dengan tulang rawan hyaline, nukleus gelatin mengambil pada diri mereka sendiri gegaran, mencegah kesan negatif pada tulang belakang, otak, saraf tunjang.

  Jabatan

  Setiap laman web bertanggungjawab untuk kerja-kerja badan-badan tertentu, mempunyai penomboran sendiri (huruf ditambah nombor) dan ciri-ciri struktur. Pergerakan bahagian toraks, serviks, sakral, lumbar dan karsingeal juga berbeza bergantung pada beban, struktur, fungsi.

  Ciri-ciri tulang belakang manusia:

  • kawasan servikal. Nampaknya huruf "C", terdapat lordosis serviks, jumlah vertebra adalah 7. Penamaan huruf dari C1 hingga C7. Atlant (C1) dan epistropi (C2) mempunyai struktur yang berbeza dari vertebra lain, yang membolehkan seseorang memindahkan kepalanya;
  • toraks. Mobiliti lemah tapak, surat - T, kurang kerap - D atau Th. Bilangan vertebra adalah 12. Di bahagian torak, vertebra ditetapkan sebagai berikut: dari T1 hingga T12. Terdapat kyphosis - tikus fisiologi. Bahagian - bahagian dada. Rusuk, dengan bantuan sendi, dilampirkan pada proses vertebra, mereka disambungkan di hadapan dengan sternum, rangka kerja tegar yang terbentuk;
  • rantau lumbar. Menyambungkan kawasan torak dan sacral, sedikit melangkah ke hadapan. Norm - 5 vertebra besar (kerana beban tertinggi di kawasan ini). Penamaan itu adalah dari L1 hingga L5. Sesetengah pesakit mengalami anomali: lumbarisasi - vertebra sacral pertama mengambil bentuk elemen lumbar, di kawasan lumbar tidak lagi 5, tetapi 6 vertebra. Dengan sacralization, vertebra kelima kawasan lumbar diubahsuai sepenuhnya atau separa dengan sacrum. Beban pada tulang belakang lumbar bertambah (hanya 4 vertebra kiri), kekuatan cakera, rawan hyaline merosot;
  • seksyen sakral. Badan vertebral di kawasan sakral lebih jelas, prosesnya lemah. The vertebrae (dari S1 hingga S5) tumbuh bersama, membentuk rantau tetap - sakrum. Unsur S1 lebih besar daripada S5. Atas sebab ini, sakrum menyerupai segitiga yang menghubungkan tulang pelvis dengan ruang tulang belakang;
  • jabatan coccyx. Di sebelah kawasan panggul adalah tulang akrilik, yang terdiri daripada 4 atau 5 vertebra yang tidak mempunyai proses lateral. Tailbone adalah rudiment, sisa ekor yang panjang. Penamaan ini adalah dari Co1 hingga Co5.

  Apakah lengkung lajur tulang belakang?

  Lazimnya, pesakit di kaunter ortopedik tertarik dengan apa yang menyebabkan sokongan berbentuk S seluruh organisma. Kehadiran selekoh - norma fisiologi. Pelanggaran bentuk, perut atau bulge pada tunjang tulang belakang di atas nilai yang dibenarkan adalah patologi.

  Jenis selekoh:

  • lordosis serviks - lenturan hadapan tulang belakang;
  • kyphosis toraks - belakang lengkung tulang belakang;
  • lintah lordosis - lenturan mirip dengan lekuk di kawasan serviks.

  Apakah penomboran cakera?

  Penentuan segmen tertentu dan segmen motor vertebra membolehkan doktor, pesakit di mana-mana negara di dunia untuk memahami apa diagnosisnya, apa tulang belakang yang rosak. PDS adalah vertebra yang bersebelahan (nama vertebra atas ditunjukkan pertama, yang kedua - yang lebih rendah). Sebagai contoh, penamaan "T3 - T4" ialah PDS, yang terdiri daripada vertebra thoracic ketiga dan keempat.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat nekrosis kepala sendi pinggul.

  Pilihan konservatif yang berkesan untuk rawatan hygroma di kaki diterangkan di halaman ini.

  Pergi ke http://vseosustavah.com/sustavy/pozvonochnik/poyasnichnyj-radikulit.html dan pelajari tentang rawatan perubatan radiculitis lumbar.

  Apakah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada vertebra

  Seringkali, pesakit yang menderita patologi dari pelbagai organ tidak menyedari sebab utama sakit kepala, gangguan hati atau terjadinya hernia inguinal. Setiap seksyen ruang tulang belakang mempengaruhi keadaan organ tertentu. Jadual menunjukkan masalah kesihatan biasa ditambah kawasan tulang belakang, kerosakan yang boleh menjadi salah satu punca ketidakselesaan dan kesihatan yang buruk.

  Jadual tulang belakang manusia:

  Struktur struktur tulang tulang belakang manusia: apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, penyakit dengan luka di lajur pendukung

  Melestarikan struktur vertebra menghalang ubah bentuk dan melanggar fungsi lajur sokongan. Struktur tulang yang membentuk tulang belakang tidak kurang terdedah daripada cakera elastik, ligamen, saraf dan vesel. Anda perlu tahu bahawa kesihatan ruang tulang belakang bergantung pada keadaan setiap elemen: tidak ada jabatan yang lebih atau kurang penting.

  Berapa banyak struktur tulang yang ada pada seseorang? Apakah setiap vertebra bertanggungjawab? Apa yang berlaku jika sekurang-kurangnya satu struktur saraf tulang belakang rosak? Jawapan dalam artikel.

  Struktur kolum tulang belakang

  Lajur sokongan sangat sesuai untuk melaksanakan fungsi motor, mengekalkan sokongan untuk tubuh manusia. Lajur tulang belakang menghubungkan kepala dengan tali pinggang bahu dan zon pelvis, memberikan mobiliti optimum unsur-unsur dan tiub tulang dalam arah yang berbeza. Di dalamnya adalah saraf tunjang, arteri, saluran kecil, akar saraf, dengan kekalahan yang terjadi pada otot dan organ.

  Berapa banyak vertebras yang ada pada tulang belakang? Pada manusia, dari 32 hingga 34 vertebra. Menurut struktur dan fungsi doktor terdapat beberapa bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccygeal. Pemindahan, patah tulang, pelanggaran struktur vertebra memberi kesan buruk kepada keadaan lajur pendukung dan pelbagai organ.

  Panjang kolum tulang belakang pada wanita adalah dari 60 hingga 65 cm, pada lelaki berusia antara 60 hingga 80 cm. Dengan usia, cakera intervertebral menjadi lebih kurus, mengubah struktur, kehilangan ketumpatan, ketinggian dan keanjalannya, melemahkan, tulang sakrum tumbuh bersama. Atas sebab ini, lengkung semulajadi tulang belakang rosak, panjang lajur sokongan dikurangkan oleh beberapa sentimeter (4-5 cm). Atas sebab ini, orang tua mengatakan bahawa pertumbuhan kurang daripada remaja. Dengan sukan aktif, pemakanan, mengambil vitamin, chondroprotectors untuk mengekalkan keanjalan tisu tulang rawan, anda boleh melambatkan proses penuaan semulajadi, mengekalkan kelenturan, fungsi, ketinggian yang sama dengan lajur sokongan pada usia yang sangat tua.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat saraf sciatic di rumah.

  Arahan untuk penggunaan dadah Tujuan T dalam bentuk salep untuk melegakan sakit belakang disifatkan pada halaman ini.

  Fungsi tulang belakang

  Fungsi utama tulang belakang:

  • Perlindungan. Tiub tulang boleh dipercayai merangkumi kord rahim dan akar tulang belakang yang sensitif.
  • Rujukan. Ia adalah tulang belakang yang menganggap lebih daripada 2/3 berat badan (lengan, batang badan, kepala), pemindahan berat kepada struktur yang lebih kuat - pelvis, anggota badan yang lebih rendah. Tulang belakang adalah asas di mana tubuh manusia terbentuk.
  • Motor. Sekitar 50 sendi vertebra membolehkan anda bergerak ke arah yang berbeza seperti yang diperlukan oleh orang dewasa dan kanak-kanak, memberikan keupayaan untuk membengkok, belok. Bukan secara kebetulan bahawa doktor mengesyorkan mengekalkan fleksibiliti unsur-unsur untuk mengekalkan jumlah pergerakan maksimum walaupun pada usia tua.
  • Susut nilai. Lajur tulang belakang menghalang kesan negatif gegaran, kejutan pada tubuh dan elemen sensitif: korda tulang belakang, saluran darah, akar saraf terbaik. Semasa berlari, melompat, gerakan aktif, ia adalah tulang belakang yang merosot, dengan ketinggian yang mencukupi, keanjalan optimum cakera intervertebral, kolum pendukung "menyerap" beban dengan baik, mengurangkan kesan tenaga berkuasa. Dengan keadaan otot belakang yang baik dan, terutamanya, zon paravertebral (paravertebral), terdapat kurang beban untuk ruang tulang belakang.

  Peranan vertebra dan kesannya kepada kesihatan manusia

  Struktur kompleks yang terdiri daripada sendi facet, foramen intervertebral, otot paravertebral, akar saraf dan korda tulang belakang yang sensitif, unsur lain, bertindak balas terhadap beban yang tidak tertanggung, kekurangan vitamin, penembusan jangkitan, trauma. Jika hanya satu vertebra rosak, maka mekanisme yang tepat untuk mengawal selia operasi ruang sokongan akan terganggu.

  Masalah dengan satu "butiran" menjejaskan keadaan keseluruhan struktur:

  • Potongan tulang membangkitkan kerosakan saraf;
  • penyempitan terusan tulang belakang membawa kepada pemampatan berlebihan kord rahim, saluran penting yang memberi makan kepada pusat peraturan saraf;
  • penurunan keanjalan dan ketinggian cakera intervertebral meningkatkan geseran vertikal;
  • kesakitan yang berbeza-beza muncul;
  • terdapat kerosakan dalam fungsi organ;
  • komplikasi cerebral berkembang.

  Maklumat mengenai fungsi-fungsi vertebra di setiap jabatan akan membantu untuk memahami betapa pentingnyanya untuk memelihara ruang sokongan: proses negatif satu struktur mempengaruhi kerja beberapa organ, membangkitkan patologi akut dan kronik. Sebagai contoh, vertebra serviks secara langsung memberi kesan kepada visual, pendengaran, pertuturan, dan pusat motor otak: mencubit saraf dan arteri membawa kepada kebuluran oksigen, perkembangan komplikasi cerebral.

  Setiap elemen mempunyai penomboran dan penandaan huruf tertentu, contohnya, T - toraks, C - serviks, L - vertebrata. Klasifikasi bersatu membolehkan doktor memahami dengan cepat rekod dalam rekod perubatan atau apabila memindahkan dokumen dari pakar lain di mana patologi berlaku, elemen yang rosak, sebagai contoh, T4 adalah bahagian vertebra bahagian toraks.

  Apa yang perlu dilakukan jika anda telah ditiup kembali ke rantau lumbar dan bagaimana untuk merawat ketidakselesaan? Kami ada jawapannya!

  Hakikat bahawa doktor merawat vertebrrologi dan di bawah apa gejala harus menghubungi pakar membaca di alamat ini.

  Ikuti pautan http://vse-o-spine.com/travmy/perelom-pozvonochnika.html dan pelajari mengenai kaedah rawatan dan kaedah pemulihan untuk patah tulang belakang.

  Tulang belakang serviks:

  • C1. Kerosakan pada tulang belakang, anjakan struktur tulang menimbulkan hipertensi arteri, dystonia vegetatif-vaskular, tidur dan ingatan merosot.
  • C2. Vertebra ini menjejaskan kerja pusat penglihatan dan pendengaran di otak, kerosakan kerap menyebabkan tindak balas imun yang akut terhadap rangsangan.
  • C3. Kekalahan elemen mempengaruhi fungsi pasangan ketujuh saraf kranial yang penting, pesakit dihadapkan dengan gejala neuralgia dan neuritis.
  • C4. Kerosakan kepada unsur yang menjejaskan organ-organ pendengaran, penyakit nasofaring mungkin.
  • C5. Masalah dengan ligamen, proses keradangan kronik dalam pharynx, saluran pernafasan atas, tracheitis, pharyngitis berlaku dengan kekalahan unsur ini
  • C6. Kekejangan otot, kesakitan pada otot leher, dan di bahagian lengan bawah adalah hasil kerosakan pada elemen penting.
  • C7. Gegaran tangan, sensitiviti menurun dan kelumpuhan anggota atas, sakit di tangan, masalah dengan kelenjar tiroid, pengurangan tahap hormon penting adalah hasil vertebra C7.

  Tulang belakang Thoracic:

  • T1 - T2. Kerosakan kepada struktur penting menimbulkan serangan asma, penyakit iskemik, bradikardia, takikardia, masalah dengan fungsi esofagus.
  • T3. Laman ini bertanggungjawab untuk sistem pernafasan. Pneumonia, bronkitis, asma bronkial - akibat masalah dengan vertebra T3.
  • T4. Bertanggungjawab untuk kerja pundi hempedu. Jaundis, cholelithiasis sering dikaitkan dengan masalah di kawasan ini.
  • T5. Kemungkinan pelanggaran hati.
  • T6. Elemen tiang tulang belakang mengawal kerja pundi hempedu dan hati, perut. Dengan kekalahan struktur tulang, saluran darah, saraf meningkatkan risiko ulser dan gastritis.
  • T7. Pemindahan elemen meningkatkan risiko kerosakan pada pankreas, perkembangan diabetes.
  • T8. Fungsi berfungsi diafragma dan limpa. Masalah Vertebral T8 menyebabkan serangan cegukan, penyakit perut.
  • T9. Struktur ini mempengaruhi kerja organ penting sistem endokrin - kelenjar adrenal. Pecah, anjakan sesuatu unsur yang menjejaskan keadaan sistem imun, meningkatkan risiko alahan.
  • T10. Semakin besar beban pada elemen ini, semakin tinggi risiko mengganggu pemuliharaan organ berbentuk kacang. Untuk mencegah patologi buah pinggang, kawasan ini harus dilindungi.
  • T11. Anjakan struktur itu menjejaskan kerja saluran kencing, menimbulkan keletihan air kencing dan kencing yang tidak terkawal.
  • T12 Patologi usus, keradangan tiub fallopi, masalah dengan organ pencernaan, penyakit ginekologi berlaku apabila struktur di bahagian bawah kawasan dada rosak.

  Tulang belakang lumbar:

  • Vertebrae L1 dan L2. Kerosakan kepada unsur-unsur membawa kepada masalah dengan usus, kolik yang menyakitkan, usus buntu, muncul hernia abdomen.
  • L3. Elemen ini mengawal fungsi sistem urogenital. Kerosakan kepada vertebra lumbal memberi kesan buruk kepada keadaan sendi lutut.
  • L4. Elemen memberi kesan kepada kerja prostat dan buku lali. Kerosakan kepada L4 menimbulkan lumbodynia, keradangan saraf sciatic besar.
  • L5. Mengalahkan struktur tulang, mencubit ujung saraf menyebabkan bengkak dan pengerasan tisu di kawasan pergelangan kaki, dan risiko pembentukan kaki rata meningkat.

  Kekalahan zon sakrum menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian ini. Sekiranya kerosakan pada tulang karsingeal, inkontinensasi massa usus, air kencing muncul, organ yang terletak di fungsi panggul tidak betul. Juga terdapat gangguan vaskular, pesakit menderita manifestasi buasir.

  Untuk maklumat lanjut tentang tulang belakang manusia dan struktur lajur sokongan, ketahui selepas menonton video berikut:

  Vertebra s1 di mana

  Struktur tulang belakang manusia. Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  • Struktur tulang belakang manusia
  • Keluk fisiologi tulang belakang manusia
  • Struktur, fungsi vertebra
  • Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  Tulang belakang adalah paksi badan kita. Juga dipanggil lajur vertebralnya, yang mencerminkan penampilannya. Ia secara langsung menghubungkan dengan hampir semua bahagian badan: tengkorak, anggota atas, dada, panggul, dan melaluinya dengan anggota badan yang lebih rendah. Tetapi ia bukan sahaja terdiri daripada sebahagian tulang, kerana ia adalah struktur yang sangat teratur.

  Tulang belakang adalah bahagian penting tubuh manusia. Terima kasih kepadanya, postur kita adalah walaupun, kita boleh berdiri dan berjalan, dan menjalani kehidupan yang penuh dan aktif.

  Saya telah merawat belakang dan tulang belakang selama bertahun-tahun. Saya boleh mengatakan dengan yakin bahawa hampir mana-mana penyakit belakang boleh dirawat, walaupun dalam usia tua.

  Pusat kami adalah yang pertama di Rusia untuk menerima rawatan bersertifikat untuk rawatan terbaru untuk sakit belakang dan sendi. Saya mengaku kepada anda apabila saya mendengar tentang dia buat kali pertama - saya hanya ketawa, kerana saya tidak percaya dengan keberkesanannya. Tetapi saya kagum ketika kami menyelesaikan ujian - 4 567 orang telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit mereka, ini lebih daripada 94% daripada semua subjek. 5.6% merasakan peningkatan ketara, dan hanya 0.4% tidak menyedari penambahbaikan.

  Ubat ini membolehkan dalam masa yang sesingkat mungkin, dari 4 hari, untuk melupakan kesakitan di bahagian belakang dan sendi, dan dalam masa beberapa bulan untuk menyembuhkan kes yang sangat rumit. Selain itu, dalam rangka program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerimanya secara PERCUMA.

  Struktur utama tulang belakang adalah tulang belakang. Struktur sedemikian dalam tubuh, bergantung kepada ciri-ciri fisiologi, adalah dari 32 hingga 34. tulang belakang kami adalah mudah alih, berkat yang orang itu sendiri bergerak. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa di antara tulang belakang kita terdapat pembentukan khas di mana vertebra kita tidak menggosok antara satu sama lain. Struktur ini termasuk cakera intervertebral (intervertebral), alat ligamen tulang belakang, persendian (tulang belakang) sendi.

  Biasanya, pada orang dewasa, sesetengah vertebra tumbuh bersama-sama satu sama lain ke dalam tulang berasingan, dan, dengan itu, tidak ada pergerakan yang normal di antara tulang belakang ini. Ini adalah vertebra tulang belakang sacral dan coccygeal. Mereka tumbuh bersama di antara mereka, membentuk seluruh tulang: tulang sakral dan tulang.

  Struktur tulang belakang manusia

  Seperti yang telah disebutkan, tulang belakang, berdasarkan ciri-ciri fisiologi, mempunyai 32 hingga 34 vertebra, dan ia adalah lazim untuk membahagikannya kepada beberapa bahagian yang terdiri daripada beberapa jenis vertebra tersebut. Setiap bahagian dan setiap tulang belakang mempunyai namanya sendiri. Untuk kemudahan yang lebih baik, setiap jabatan mempunyai hurufnya sendiri, berdasarkan nama Latin tulang belakang:

  • tulang belakang serviks - serviks (pars cervicalis) - C;
  • tulang belakang thoracic - thoracic (pars thoracalis) - Th atau T. juga boleh ditetapkan - D;
  • tulang belakang lumbar - lumbar (pars lumbalis) - L;
  • tulang belakang sakral - tulang sakral (os sacrum) - S;
  • tulang belakang tailbone - coccygeal bone (os coccygis) - Co.

  Penombaan vertebra di setiap bahagiannya bermula di bahagian atas, yang semakin meningkat bilangannya:

  • dalam vertebra serviks 7 masing-masing - C1 - C7; tulang oksipital tengkorak yang dianggap sebagai vertebra serviks buntu, masing-masing - C0;
  • di dada - 12, masing-masing - Th1 - Th12 (atau T1 - T12 atau D1 - D12);
  • di lumbar - 5, masing-masing - L1 - L5;
  • dalam sakral - 5, masing-masing - S1 - S5;
  • dan di coccyx masing-masing dari 3 hingga 5 - Co1 - Co5.

  Ciri-ciri vertebra serviks
  Vertebra serviks 1, 2 dan 7 berbeza dengan struktur dari vertebra lain, dan mempunyai nama mereka sendiri:

  Berhati-hati!

  Sebelum saya membaca, saya ingin memberi amaran kepada anda. Kebanyakan dana "merawat" belakang, yang mengiklankan di TV dan menjual di farmasi - ini adalah perceraian yang kukuh. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa krim dan salap membantu, tetapi sebenarnya mereka hanya membuang gejala penyakit.

  Secara ringkasnya, anda membeli anestetik biasa, dan penyakit itu terus berkembang menjadi tahap yang lebih sukar.

  Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

  • Kesukaran berjalan;
  • Osteomyelitis - keradangan tulang;
  • Seps - keracunan darah;
  • Pelanggaran organ pelvis;
  • Dalam kes-kes yang teruk, lumpuh tangan dan kaki.

  Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.

  Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan majoriti rawatan hernia. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sakit belakang adalah Hondrexil.

  Ubat ini tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di TV dan di Internet, dan menurut program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh mendapatkan pakej Hondreksil secara PERCUMA!

  Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai Hondrexil sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.

  • C1 dipanggil Atlas - di Atlas Latin;
  • C2 dipanggil vertebra axial atau Axis atau Epistrophy - dalam Latin Axis;
  • C7 dipanggil vertebra Speaker - di Latin Vertebra Prominens.

  Keluk fisiologi tulang belakang manusia

  Tidak semua orang tahu, tetapi sebenarnya tulang belakang kita tidaklah ideal, kerana ia mempunyai empat lengkung fisiologi dalam satah sagittal (pandangan sisi), kerana kolom vertebral itu diserap, tidak rosak dan sehingga dapat membagikan beban berat badan manusia. Di samping itu, ia adalah perlindungan otak kita daripada kerosakan mekanikal (gegaran).

  Terdapat dua jenis lengkungan seperti: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah lengkung kolar vertebra anterior (ventral, iaitu ke organ dalaman berbanding garis tengah badan), dan kyphosis adalah kelengkungan posterior (dorsal, iaitu ke arah tulang belakang yang relatif kepada garis tengah badan). Kami mempunyai dua lordosis dan dua kyphosis. Selekoh ini adalah:

  1. Lordosis serviks - dalam jabatan serviks (serviks) kolum vertebral membujur sedikit ke hadapan (ventral);
  2. Thoracic Kyphosis - bengkok bahagian belakang toraks (dada) (dorsal);
  3. The lordosis loin adalah bengkok ke lumbar anterior (ventral) (lumbar) jabatannya;
  4. Sacred kyphosis - lenturan sakral (sacral) belakang (dorsal).

  Struktur, fungsi vertebra

  Vertebra (dalam bahasa Latin "vertebra") terdiri daripada beberapa bahagian:

  • badan vertebral (bahagian paling besar daripadanya), yang boleh menjadi kedua-dua bulat dan berbentuk buah pinggang;
  • gerbang vertebral, yang memainkan peranan kunci foramen vertebra di mana saraf tunjang terletak;
  • 7 proses: (a) proses articular atas dan bawah yang dipasangkan (empat dalam jumlah untuk setiap vertebra), berkat yang vertebra terletak di atas dan di bawah bergabung bersama, (b) proses melintang dipasangkan (terdapat dua dalam jumlah bagi setiap vertebra) c) satu proses spinous yang tidak berpasangan (posterior / dorsal / jauh dari gerbang).

  Oleh kerana kehadiran proses artikular berpasangan di vertebra dari atas dan ke bawah, setiap vertebra boleh dihubungkan dengan tulang belakang lain oleh sendi vertebra. Sebagai tambahan kepada sendi-sendi ini, tulang belakang bergabung dengan formasi tulang rawan: (a) cakera intervertebral (atau intervertebral) yang terletak di antara badan vertebra, (b) ligamen panjang dan pendek lajur vertebral, terletak pada permukaan anterior dan permukaan posterior vertebra dan prosesnya. tiga jenis otot: (a) otot rotator, (b) otot partition, dan (c) otot-otot rentetan.

  Terima kasih kepada cakera, ligamen, sendi dan otot, tulang belakang kami adalah mudah alih. Peranan penting ligamen adalah bahawa mereka tidak membenarkan vertebra bergerak terlalu jauh dan melampaui batas kerangka anatomi mereka.

  Dalam banyak cara, sejauh mana ruang tulang belakang bergerak juga bergantung kepada kekuatan dan latihan otot kita yang menyokongnya, ini adalah otot-otot belakang, dada, bahu, leher, pinggul, dan otot perut. Terima kasih kepada otot-otot ini, kita mengawal pergerakan tulang belakang kita, mereka lembut dan penuh. Otot-otot ini saling berinteraksi dengan satu sama lain, dan jika otot melampaui batas keadaan harmoni seperti itu, ini akan mempengaruhi keseluruhan aktiviti motor dari tulang belakang. Selain fakta bahawa keadaan fungsinya terganggu, perasaan tidak selesa dan sakit di bahagian belakang juga boleh muncul.

  Pembaca kami menulis

  Hello! Nama saya
  Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebajikan saya kepada anda dan laman web anda.

  Akhirnya, saya dapat menyingkirkan sakit belakang. Saya menjalani gaya hidup aktif, hidup dan nikmati setiap saat!

  Pada umur 45 tahun, punggungku mula tercedera. Apabila saya berusia 58 tahun, komplikasi bermula, kesakitan yang dahsyat ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya diseksa, semuanya sangat buruk.

  Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya sembuh sepenuhnya sakit belakang dan sendi. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, menanam tomato dan menjualnya di pasaran. Bibi bertanya-tanya bagaimana saya berjaya melakukannya, di mana semua kekuatan dan tenaga saya datang, mereka tidak akan percaya bahawa saya berusia 62 tahun.

  Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga tanpa kesakitan di belakang dan sendi, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

  Cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra kolar vertebra leher, dada, dan bahagian bawah belakang adalah penting (vertebra serviks pertama dan kedua adalah pengecualian). Komposisi cakera tersebut termasuk teras pulpa gelatin dan cincin berserabut berbilang lapisan. Cakera itu sangat elastik dalam strukturnya sehingga ia dapat mengubah bentuknya. Disebabkan ciri ini, ia dapat mengawal tahap pergerakan vertebra dan menyerapnya untuk pergerakan yang lebih lembut dan tidak traumatik.

  Di luar, tulang belakang ditutup dengan bahan padat, mengelilinginya dari tisu dan struktur yang berdekatan, kerosakan, di dalamnya mengisi dengan bahan yang lembut lembut. Vertebra juga agak kuat kerana hakikat bahawa bahan ini sangat spongy mencipta barisan khas. Bahan padat yang menutupi bagian luar vertebra terbentuk dari tisu tulang lamellar, yang memberikannya kekerasan dan daya tahan ketika seseorang melakukan berbagai kegiatan fisik, seperti berjalan normal. Satu lagi kandungan penting tulang belakang adalah sumsum tulang merah, kerana sel darah merah membentuk badan kita. Perlu dikatakan bahawa sumsum tulang merah lebih terletak pada tulang pelvis, lebih rendah pada tulang tubular tulang dan setidaknya di badan vertebra.

  Walaupun struktur semua vertebra adalah, pada dasarnya, sama, mereka masih berbeza dalam morfologi badan dan proses mereka, iaitu vertebra setiap bahagian ruang tulang belakang mempunyai perbezaan mereka. Badan dan proses yang paling besar dan besar mempunyai tulang belakang yang terletak di kawasan lumbal (lumbar). Ini boleh dijelaskan. Faktanya ialah beban terbesar jatuh pada tulang belakang lumbar, yang "dipaksa" sifat menjadikan vertebra ini paling kuat dan paling kekal. Badan vertebral serviks tulang belakang (serviks) kecil dan tidak begitu besar, kerana tugas utama mereka adalah untuk memegang kepala, sebab itu vertebra ini agak lembut dan mudah cedera, jadi anda harus berhati-hati dengan leher anda, terutama ketika bermain sukan.

  Ia sepatutnya dikatakan secara berasingan mengenai vertebra yang membentuk bahagian thoracic (thoracic) dari ruang tulang belakang, kerana mereka membuat dada bersama dengan sternum dan tulang rusuk. Vertebra mempunyai proses melintang yang mana tulang rusuk dipasang, oleh itu, adalah salah untuk mempertimbangkan tulang belakang dan tulang rusuk sebagai satu, kerana terdapat struktur artikular khusus di antara mereka yang menyediakan dada dengan mobilitasnya. Ia adalah tulang rusuk bergerak, serta keupayaan pergerakan antara vertebra dan tulang rusuk yang membantu dada untuk tidak mewujudkan penghalang kepada pelaksanaan fungsi yang paling penting - pernafasan, iaitu untuk menghembus nafas dan menghirup. Dengan sendirinya, tulang belakang toraks tidak selular seperti pinggang atau leher, dan ruang antara vertebra toraksik agak kecil daripada di antara vertebra wilayah lumbar.

  Lubang foraminal - ini adalah lubang-lubang yang terbentuk antara sepasang vertebra berdekatan (bersebelahan). Melalui lubang-lubang ini dari saraf tunjang melompati akar yang sepadan, dan juga kapal-kapal: arteri dan urat. Dari reseptor yang terletak di ketebalan lapisan kulit, dan juga dari lapisan berserabut tisu penghubung, impuls saraf melalui serat akar tulang belakang tiba secara langsung ke kord rahim. Ada serat saraf lain yang tugasnya adalah untuk menghantar isyarat dan impuls dari saraf tunjang ke otot, menyebabkan mereka dikontrak di bawah perintah kedua saraf tunjang dan otak. Setiap peringkat saraf tunjang bertanggungjawab untuk pemuliharaan bahagian-bahagian badan tertentu. Oleh itu, dalam "dua perkataan" dapat dikatakan bahawa akar rahim serviks menyervis anggota atas, akar bahagian lumbar anggota bawah, dan akar bahagian toraks badan (batang).

  Cerita pembaca kami

  Sembuh sakit belakang di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa sakit belakang. Oh, bagaimana saya pernah menderita, itu sakit yang dahsyat, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan minggu ke-7 telah berlalu, saya tidak mengganggu belakang saya, saya pergi ke rumah negara saya sehari, dan saya pergi 3 km dari bas, jadi secara umumnya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Sesiapa yang mempunyai sakit belakang adalah mesti dibaca!

  Baca artikel penuh >>>

  Ini adalah pendapat yang salah bahawa tulang tidak mengalami perubahan, tetapi ini tidak begitu, kerana sepanjang hidup mereka, sel-sel tulang sentiasa diperbaharui: beberapa di antara mereka mati, dan yang baru dibentuk untuk penggantian mereka. Oleh sebab kita berada dalam gerakan yang berterusan, pembentukan sel-sel tisu tulang baru dirangsang. Daripada ini, kita perlu membuat kesimpulan bahawa semakin aktif seseorang hidup, yang lebih muda kerangka dan tulang belakangnya juga! Oleh itu, kurang seseorang bergerak, lebih cepat usia lumbar tulang belakangnya.

  Imobilitas paksa tulang belakang
  Tidak menyenangkan adalah hakikat bahawa jika seseorang dipaksa kerana kecederaan, penyakit atau sebab-sebab lain tidak bergerak lama, maka tisu tulangnya dicairkan secara beransur-ansur, akibatnya tulang kerangka (termasuk tulang belakang) secara perlahan melembutkan. Dalam kes sedemikian, untuk mengelakkan pelembutan tulang tulang, pakar Klinik kami mengesyorkan untuk menjalani kursus fisioterapi (menggunakan alat stimulasi elektro) dan urutan terapeutik. apa yang boleh dilakukan di klinik kami.

  Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  Istilah "segmen motor vertebra" atau PDS tulang belakang (atau PDS lajur vertebral) bermaksud bahagian lajur vertebral yang terdiri daripada sepasang vertebra bersebelahan (atas ke bawah).

  Dalam segmen motor vertebra meliputi semua struktur struktur tulang belakang, yang terletak pada tahap yang sesuai. Ini adalah struktur seperti vertebra bersama dengan sendi dan ligamen mereka, cakera intervertebral dan juga otot yang mengelilingi tulang belakang (paravertebrata). Setiap segmen motor vertebral tersebut mempunyai sepasang lubang foraminal (intervertebral) yang berfungsi sebagai wadah untuk akar umbi tulang belakang, serta untuk arteri dan urat.

  Terdapat 24 segmen motor vertebra seperti kolesterol serviks, PDS serviks dua belas dan lima PDS lumbal, segmen terakhir yang membentuk L5 (vertebra belakang belakang kelima) dan S1 (tulang belakang serum pertama).

  Pelanggaran tulang belakang PDS
  Dengan pelbagai disfungsi lajur tulang belakang, "blok" yang boleh diterbalikkan dibentuk dalam segmen motor vertebra, di mana sendi (vertebra) sendi disekat (berhenti bergerak dalam jumlah fisiologi), tulang belakang juga beralih dari kedudukan fisiologi mereka yang betul, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan bukan sahaja di bahagian belakang, tetapi juga, mungkin, di bahagian kaki, serta gejala lain. Dalam kes ini, tugas ahli terapi manual adalah:

  • penghapusan blok (disfungsi) daripada PDS tulang belakang;
  • normalisasi pelbagai gerakan dalam sendi tulang belakang;
  • menormalkan otot paravertebral;
  • penghapusan penyebab kesakitan dan gejala lain;
  • penyatuan hasil yang dicapai dalam jangka panjang.

  Untuk menyelesaikan masalah di atas, Klinik kami mempunyai kakitangan yang berkelayakan dan kelengkapan moden yang diperlukan.

  Di klinik kami, anda boleh mendapatkan nasihat terperinci,
  yang dijalankan oleh pakar-pakar yang berkelayakan dengan pengalaman bertahun-tahun

  Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


  Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

  Komponen utama tulang belakang

  Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

  Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

  Bahagian bahagian tulang belakang

  Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

  Jabatan serviks (serviks)

  Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

  Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

  Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

  Jabatan Thoracic (thoracic)

  Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

  Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

  Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

  Tulang belakang lumbar

  Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

  Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

   Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal.
 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat anomali seperti sakramen. apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebahagiannya atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, manakala hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.

  Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

  Ketinggian cakera antara Intervertebral - 7-10 mm
  dengan diameter purata 4 cm.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:
 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.

  Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Ini bermakna cakera vertebra pertama terletak di antara vertebra serviks kedua dan ketiga, dan yang terakhir adalah antara vertebra kelima lumbar dan pertama.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

  Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.

  Oleh itu, untuk mengenal pasti penyetempatan proses patologi yang berkembang di tulang belakang, sama ada osteochondrosis, atau komplikasinya - penonjolan atau hernia cakera tulang belakang, doktor menggunakan penomboran yang digunakan untuk PDS. Ini sangat penting bagi pengamal: ahli vertebrologi, pakar neurologi, traumatologi dan ahli terapi manual, dan untuk pesakit mereka.

  Jika penerangan gambar yang diperolehi dalam kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pengimejan resonans magnetik. doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5", ia harus difahami bahawa cakera hernia telah dikesan. terletak di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Struktur dan fungsi tulang belakang

  Tulang belakang adalah struktur pendukung utama badan, melindungi kord rahim. Struktur struktur tulang dan tulang rawan yang kompleks, ligamen dan otot tulang belakang membolehkannya melaksanakan kedua-dua fungsi utama ini. Kami akan cuba untuk mempertimbangkan struktur ini tanpa butiran anatomi yang tidak perlu.

  Maklumat umum tentang struktur tulang belakang dan fungsi utamanya.

  Punggung kami adalah bahagian paling penting dari sistem muskuloskeletal dan bekas kord rahim, yang bersama-sama dengan otak membentuk sistem saraf pusat. Kekuatan, bentuk khas, dan fleksibiliti tulang belakang membolehkan kita untuk menahan berat badan yang berat dan membuat pelbagai pergerakan. Tanpa tulang belakang, seseorang tidak boleh berjalan dan juga mengekalkan keseimbangan semasa berdiri. Spina juga terlibat dalam pembentukan dinding posterior rongga toraks dan abdomen dan pelvis.

  Panjang tulang belakang seorang wanita dewasa rata-rata 60-65 cm, lelaki - dari 60 hingga 75 cm. Lebar vertebra menurun dari bawah ke bawah. Pada tahap vertebra thoracic XII, ia bersamaan dengan 5 cm. Tulang belakang mempunyai diameter terbesar (11-12 cm) di dasar sakrum.

  Tulang belakang terdiri daripada lima bahagian - serviks, toraks, lumbal, sacrum, dan tailbone, di mana terdapat 33-34 vertebra (di sacrum dan tailbone, vertebra telah tumbuh bersama). Vertebra terletak di atas yang lain, membentuk ruang tulang belakang. Biasanya, apabila dilihat dari sisi, lajur tulang belakang adalah berbentuk S.

  Berdekatan vertebra disambungkan oleh cakera intervertebral cartilaginous dengan inti jeli di dalam, fungsi utamanya adalah untuk menyerap beban statik dan dinamik, dan ligamen. Lebih vertebra dan cakera dibincangkan dalam artikel yang berasingan. Antara vertebra terdapat juga sendi yang memberikan kelonggaran tulang belakang. Pelbagai pergerakan tulang belakang dicipta oleh otot yang cetek dan mendalam.

  Spine dan saraf tunjang.

  Ciri struktur tulang belakang berkait rapat dengan perlindungan dan penyelenggaraan saraf tunjang. Setiap tulang belakang mempunyai lubang di bahagian tengah, yang dipanggil foramen tulang belakang. Pembukaan ini terletak di atas yang lain, membentuk saluran tulang belakang. Saraf tunjang adalah seksyen sistem saraf pusat, di mana terdapat banyak jalur saraf konduktif yang menyampaikan impuls dari organ tubuh kita ke otak dan dari organ ke organ. Dari saraf tunjang melalui struktur tulang belakang berangkat 31 sepasang akar saraf.

  Akar saraf tulang belakang adalah berkas serat saraf yang masuk dan keluar dari segmen saraf tunjang dan membentuk saraf tulang belakang. Sepasang akar saraf terdiri daripada satu kumpulan deria dan satu kumpulan serat saraf motor. Akar saraf yang muncul menyegarkan semua organ dalaman dan sistem motor yang penting, tanpa kehidupan manusia biasa yang mustahil. Akar yang masuk mengandungi serat saraf yang melakukan impuls deria dari semua tisu dan organ tubuh ke sistem saraf pusat.

  Kesihatan organ dalaman dan pergerakan badan bergantung kepada kesihatan akar saraf dan maklumat yang dijalankan ke atas mereka. Tetapi akar sendiri mungkin terjejas. Penyakit mereka biasanya dipanggil radiculitis atau sciatica.

  Walau bagaimanapun, ia amat penting untuk mengekalkan struktur tulang belakang. Anjakan vertebra, seperti yang dapat dilihat dari jadual angka di atas, boleh menjejaskan sebahagian besar organ tubuh kita.

  Bahagian tulang belakang.

  Di tulang belakang terdapat 5 bahagian. Daripada 33-34 vertebra, 24 vertebra adalah bebas (7 vertebra rantau serviks, 12 toraks, 5 lumbar tulang belakang), selebihnya - vertebra yang menyatu - membentuk dua tulang: sakrum dan tailbone. Tulang belakang serviks menyokong kepala dan memberikan pergerakannya.

  Thoracic vertebrae, menyambung dengan tulang rusuk, membentuk sangkar tulang rusuk. Gegaran lumbal adalah yang paling besar dan mudah alih, mereka menyediakan sehingga 80% dari semua pergerakan manusia dan membawa beban utama. Lima vertebra yang ditumbuk membentuk sacrum, dan empat atau lima tulang belakang tulang belakang tailbone, adalah sisa-sisa tulang ekor pada pangkal tulang belakang.

  Penomboran vertebra di tulang belakang bermula dengan bahagian atas. Tulang vertebra serviks dilambangkan oleh huruf Latin C (C1 - C7), dan kedua vertebra atas mempunyai nama mereka sendiri: C1 - atlas, C2 - paksi. Tulang tulang belakang torak diberi T, Th, atau D; L1 - L 5 - vertebra lumbar, dan huruf S dan Co menggambarkan sacrum dan tailbone vertebra.

  Tulang belakang mempunyai keluk fisiologi semulajadi, supaya pandangan sisinya boleh dipanggil ikal. Keluk-keluk ini membuat tulang belakang berkilau dan membantu mengurangkan beban pada ruang tulang belakang. Selekoh yang cembung ke hadapan dipanggil lordosis, dan konveksi belakang dipanggil kyphosis.

  Kedua-dua kyphosis dan lordosis adalah fenomena fisiologi biasa. Mereka berkaitan dengan kedudukan menegak badan kita. Keluk semula jadi tulang belakang bertindak sebagai musim bunga: disebabkan oleh perubahan bentuk elastik berlaku di tulang belakang sebagai tindak balas terhadap tindakan graviti dan gelombang kejutan semasa berjalan atau berjalan.

  Dalam tulang belakang terdapat dua lordosis dan dua kyphosis. Lordosis adalah serviks dan lumbar, dan kyphosis - toraks dan sacral.

  Selalunya, lordosis dan kyphosis menjadi berlebihan. Lordosis serviks yang membesar timbul sama ada akibat kecederaan atau, lebih kerap, disebabkan kedudukan kepala yang salah. Pada lelaki moden, paling kerap, ada kebiasaan untuk menjaga kepalanya, condong ke belakang, dagumu dibangkitkan, dan lehermu menarik sedikit ke depan. Peningkatan lordosis dan mampatan vertebra serviks kerana ini boleh menyebabkan osteochondrosis di kawasan serviks. Untuk menangani masalah ini dapat membantu arahan F. Alexander dan latihan khusus.

  Tulang serviks adalah bahagian paling rentan yang berkaitan dengan berbagai kecederaan, yang disebabkan oleh sistem otot yang lemah di leher, serta ukurannya yang kecil dan kekuatan mekanik yang rendah dari vertebra wilayah serviks. Kerosakan pada tulang belakang di leher dapat berlaku baik sebagai akibat dari pukulan langsung, dan semasa gerakan tajam atau ekstrim-extensor kepala.

  Dengan peningkatan lordosis serviks, kyphosis dada meningkat, yang dengan masa mungkin menjadi sama dengan bonggol. Terusan tulang belakang di rantau toraks sangat sempit, sehingga formasi patologis kecil (hernia, tumor, osteofit) mengakibatkan mampatan akar saraf. Rusuk dipasang pada badan dan proses melintang vertebra thoracic dengan bantuan sendi. Dari bahagian depan, tulang rusuk disambungkan ke dalam satu bingkai tegar dengan bantuan tulang yang luas, sternum, membentuk sangkar tulang rusuk.

  Beban khas yang mengalami tulang belakang lumbar. Tulang lumbar bergerak boleh menghubungkan toraks yang tidak aktif dan sacrum yang tidak bergerak. Struktur tulang belakang lumbar, walaupun tanpa beban luaran, berada di bawah tekanan yang tinggi dari bahagian atas badan. Dan apabila mengangkat dan membawa berat, tekanan yang bertindak pada struktur tulang belakang lumbar boleh meningkat banyak kali. Semua ini adalah penyebab pemakaian cakera intervertebral yang paling kerap dan penampilan osteochondrosis di rantau lumbar. Imbuhan dari bahagian belakang yang lebih rendah apabila bernafas dan pelvis yang tidak aktif, gaya hidup yang tidak aktif, berjalan kaki fisiologi yang tidak normal dan kasut yang kurang dipilih meningkatkan beban pada tulang belakang lumbar. Akibatnya, lordosis lumbar diperbesarkan dan, kompensasi, peningkatan kyphosis sakral. Sebaliknya, lordosis lumbar yang tumbuh mengurangkan pergerakan pelvis, meningkatkan memakai cakera intervertebral rantau lumbar, menjadikan pernafasan menjadi sukar. Secara umum, peningkatan lordosis dan kyphosis tulang belakang membawa kepada penyimpangan bentuk koloni tulang belakang, penurunan keupayaan fizikal, kemerosotan dalam pemenuhan fungsinya, dan percepatan berlakunya pelbagai patologi. Oleh itu, dalam banyak sistem kesihatan, seperti di sini, peningkatan perhatian diberikan kepada pengurangan pesongan penting dan pelurusan relatif tulang belakang.

  Ligamen dan gerakan mungkin tulang belakang.

  Tulang vertebra terhubung dengan satu sama lain dalam lajur vertebral tunggal. Sambungan utama vertebra bersebelahan adalah cakera dan sendi intervertebral. Sambungan vertebra disokong oleh ligamen, termasuk yang biasa pada keseluruhan tulang belakang. Bungkusan adalah pembentukan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Ligamen tulang belakang dapat menahan beban yang sangat besar, mereka kuat dalam ketegangan sehingga apabila luka tidak biasanya memecahkan ligamen, tetapi merobek bagian tulang di tempat lampiran ligamen.

  Ligan membujur anterior meluas di sepanjang permukaan anterior badan vertebra dan cakera intervertebral. Ligamen ini bermula dari tulang oksipital dan vertebra C1 (Atlanta) dan berakhir di tengah-tengah sakrum, dengan tegas menyatu dengan cakera intervertebral. Ligamen longitudinal posterior masuk ke dalam saluran tulang belakang sepanjang permukaan posterior dari badan vertebra dari vertebra aksial (C2) ke tahap tulang belakang tulang belakang pertama, di mana ia tumbuh bersama dengan cakera intervertebral.

  Arka vertebra bersebelahan disambungkan dengan ligamen kuning yang sangat kuat dan elastik yang terdiri daripada tisu penghubung yang mempunyai warna kekuningan.

  Proses spinus vertebra berdekatan bersambung dengan plat tebal - ligamen interspinus. Tudung supraspinal biasa kepada ruang tulang belakang dilampirkan kepada proses spinus semua vertebra. Di samping itu, antara proses melintang vertebra, ligamen intertransverse yang menghubungkannya terletak.

  Walaupun pergerakan vertebra tetangga yang tidak ketara berkenaan dengan satu sama lain, struktur tulang belakang adalah sedemikian rupa sehingga lajur vertebral keseluruhan mempunyai mobiliti yang hebat. Jenis pergerakan lajur berikut mungkin: lekapan dan lanjutan, lenturan sisi, berpusing (berputar) dan pergerakan bulat. Dalam keadaan normal tulang belakang, pergerakannya dalam bahagian yang berbeza tidak sama: yang paling besar - di rantau serviks antara vertebra keempat, kelima dan keenam dan di lumbar. Jika kita menghidupkan kepalanya, pada dasarnya kerja "vertebra" pertama dan kedua, jika kita miring - ketiga, keempat, keenam.

  Flexion dan lanjutan dilakukan di sekitar gandar depan (contohnya, melalui kedua-dua bahu). Jumlah amplitudnya ialah 170-245 °. Lendir sisi keseluruhan adalah kira-kira 165 °. Putaran kolom tulang belakang (belok kanan dan kiri) berlaku di sekitar paksi menegak. Jangkauan keseluruhan putaran adalah kira-kira 120 °. Pergerakan bulatan tulang belakang juga berlaku di sekitar paksi menegak (longitudinal). Dalam kes ini, fulcrum berada pada tahap tulang belakang sakral, dan ujung atas tulang belakang (bersama dengan kepala) bergerak bebas di angkasa, menggambarkan bulatan.

  Otot tulang belakang.

  Pergerakan tulang belakang disediakan oleh ototnya. Otot tulang belakang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: otot belakang, otot dada dan otot perut. Otot-otot abdomen dan dada di satu pihak dan otot-otot di belakang yang lain, bertindak bertentangan antara satu sama lain.

  Otot-otot belakang pula boleh dibahagikan kepada cetek dan mendalam. Otot-otot dangkal belakang sebahagian besarnya menentukan kelegaan luaran badan. Kumpulan otot ini menyumbang aktiviti fizikal apabila melakukan pergerakan dengan amplitud yang besar.

  Otot yang mendalam di belakang direka untuk melakukan pergerakan dengan amplitud yang kecil dan merupakan komponen utama sistem "otot". Mereka terletak di bawah otot-otot dangkal belakang di tiga lapisan. Otot-otot dalam belakang lebih lemah daripada otot permukaan dan tidak menentukan kelegaan luaran tubuh manusia. Perhatian: dengan gaya hidup yang tidak aktif, yang kedua dan, khususnya, lapisan otot ketiga praktikal tidak mengalami senaman fizikal, yang dari masa ke masa membawa kepada kemerosotan struktur tulang belakang.

  Otot-otot belakang sering dipanggil paravertebral, kerana ia terletak berhampiran ruang tulang belakang. Sakit belakang sering disebabkan kerosakan atau peregangan otot paravertebral (paravertebral) semasa kerja fizikal berat. Apabila kerosakan kepada struktur vertebra (cakera, ligamen, kapsul artikular), penguncupan secara sukarela otot paravertebral berlaku, bertujuan untuk "menstabilkan" bahagian tulang yang rosak, akibat daripada kejang otot yang terjadi.

  Peranan yang paling penting dimainkan oleh yang paling kuat dan paling lama dari otot-otot yang dalam di belakang - otot yang meluruskan tulang belakang. Otot bermula dengan balok tebal dan kuat di sakrum, tulang belakang dan tulang belakang toraks yang rendah dan berjalan sepanjang panjang belakang dari sacrum ke pangkal tengkorak. Pada peringkat vertebra lumbal atas, otot terbahagi kepada tiga saluran. Ia adalah otot yang dikontrak secara sukarela, yang mengambil sebahagian besar beban menegak di badan. Sikap seseorang bergantung kepadanya, ia menyumbang kepada mengekalkan keseimbangan badan. Otot "menghidupkan" secara automatik, tetapi hanya jika badan terletak pada kaki (kedudukan kerja). Otot yang meluruskan tulang belakang santai apabila badan berada dalam kedudukan berehat dan tidak ada sokongan pada kaki. Jika seseorang "menipu" otot yang kuat ini apabila dia duduk di atas kerusi tanpa berehat di atas kakinya, seluruh beban jatuh ke tulang belakang, membongkoknya, dengan peningkatan mastoid lordosis, mempercepat kemerosotan strukturnya dan menyebabkan osteochondrosis dan patologi lain, terutama di lumbar tulang belakang.

  Berat yang berlebihan menyebabkan kerosakan besar pada tulang belakang, yang sesetengah orang pada usia tertentu dianggap normal. Lemak disimpan terutamanya di kawasan lumbar. Ini berlaku kerana aktiviti yang rendah dari otot badan, membongkang tulang belakang dalam pesawat yang berlainan, dan otot-otot pelvis. Deposit lemak, seterusnya, menghalang pergerakan mana-mana. Satu lingkaran ganas timbul: ketiadaan pergerakan menggalakkan pembentukan lemak, dan blok lemak yang disimpan adalah pergerakan yang boleh memusnahkannya.

  Sumber: http://www.pozvonok.kiev.ua/stroenie-pozvonochnika-cheloveka-pozvonochno-dvigatelnyj-segment-pds-pozvonochnika.html, http://pomogispine.com/pozvonochnik/numeraciya-disfk. //sam-sebe-apteka.ru/84-zdorovie-pozvonochnika/stati-o-pozvonochnike/371-stroenie-pozvonochnika

  Lukiskan kesimpulan

  Kami menjalankan siasatan, mengkaji sekumpulan bahan, dan yang paling penting, kami memeriksa sebahagian besar ubat-ubatan untuk merawat belakang. Keputusan itu ialah:

  Semua ubat memberikan hasil sementara sahaja, sebaik sahaja rawatan itu dihentikan - kesakitan segera dikembalikan.

  Ingat! TIDAK BANYAK apa-apa yang akan membantu anda menyembuhkan belakang anda jika anda tidak memohon rawatan kompleks: diet, rejimen, senaman, dll.

  Ubat-ubatan baru untuk sakit belakang dan sendi, yang seluruh Internet penuh, juga tidak menghasilkan hasil. Seperti yang ternyata - semua ini adalah penipuan pemasar yang mendapat wang besar atas fakta bahawa anda dipimpin oleh iklan mereka.

  Satu-satunya ubat yang memberi ketara
  hasilnya adalah chondrexyl

  Anda bertanya, mengapa semua orang yang menderita sakit belakang dalam seketika tidak menyingkirkannya?

  Jawapannya mudah, Hondreksil tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di Internet. Dan jika mereka mengiklankan - maka ini adalah FAKTA.

  Terdapat berita baik, kami pergi ke pengilang dan berkongsi dengan anda pautan ke laman rasmi Hondreksil. Dengan cara ini, pengeluar tidak cuba untuk mendapat keuntungan di khalayak ramai dengan sakit belakang atau sendi, untuk promosi, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima satu pakej ubat secara PERCUMA!