Utama / Diagnostik

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Bagaimana untuk melaksanakan latihan untuk bahagian belakang yang lebih rendah?

Ada latihan untuk bahagian bawah, yang jika digunakan dengan betul dan sistematik, dan jika tiada patologi, akan menjadi pencegahan yang sangat baik untuk sakit belakang. Masalah dengan sakit belakang, telah menjadi relevan, tanpa mengira umur, ia muncul pada kedua-dua kecil dan tua. Dan jika orang tua mempunyai masalah ini, yang diperolehi oleh tahun-tahun kerja keras, maka belia mengalami kemalasan dan keputusasaan mereka sendiri. Dengan sejumlah besar ubat penahan sakit, salap dan gel, sakit belakang kembali lagi dan lagi. Terdapat jalan keluar, ia adalah percuma dan memerlukan sedikit masa dan tenaga kerja - latihan untuk sakit belakang.

Faedah latihan

Penyebab kesakitan pada tulang belakang lumbar berbeza, ia boleh menjadi patologi, seperti osteochondrosis atau hanya pergerakan tajam yang sempurna, atau distrofi otot belakang. Untuk tidak menyebabkan ketidakselesaan, terdapat beberapa kaedah untuk menyelesaikan penyakit ini.

Rawatan ini berlaku di beberapa arah dan membawa beberapa kelebihan:

 1. Latihan untuk bantuan tulang belakang lumbar untuk meregangkan dan mengendurkan otot.
 2. Latihan otot yang berterusan menguatkan keseluruhan bahagian vertebra, yang tidak hanya memberi kesan kepada sakit, tetapi juga kesejahteraan umum seseorang.
 3. Meningkatkan, semasa latihan, peredaran darah, menyumbat sendi dan vertebra dengan nutrien yang diperlukan, membawa kepada pemulihan cakera intervertebral.

Sebelum memulakan set latihan, anda perlu berunding dengan pakar untuk kontraindikasi dan kehadiran patologi. Perkara utama bukan untuk membahayakan kesihatan anda dan tidak mengubati diri sendiri.

Bagaimana untuk menghapuskan kesakitan

Kompleks latihan terdiri daripada beberapa blok, bergantung kepada lokasi tubuh manusia, mereka boleh dilakukan berbaring, berdiri, duduk dan menggunakan peluru tambahan. Latihan terapeutik untuk tulang belakang lumbar harus lambat, licin, tanpa ketegangan.

Latihan untuk sakit pinggang

 1. Lay punggung anda di atas lantai, bengkok kaki. Berhati-hati mengangkat kawasan pelvis dan kedudukan asalnya. Kami menggunakan 10-15 pendekatan. Latihan ini untuk tulang belakang sakral, menggunakan kumpulan otot gluteal dan otot abdomen.
 2. Berbaring di lantai, lutut bengkok. Perlahan tarik satu kaki ke arah anda, ambil dengan kedua tangan di bahagian paha dan shin. Tarik sensasi ketegangan, hentikan selama 30 saat. Ulangi dengan kaki yang lain. Digunakan untuk kesakitan dalam sakrum.
 3. Bahagian belakang di atas lantai, lengan tersebar di sudut kanan, kaki melengkung. Kami melakukan latihan berpusing: kami memegang kaki kami bersama, kami melayari ke kiri, kemudian ke kanan, dengan kepala menunjuk ke arah yang lain. Latihan ini untuk melegakan kesakitan belakang.
 4. Ambil kedudukan di perut. Tangan di sepanjang badan. Perlahan-lahan menaikkan kaki, bahu dan kepala. Segala-galanya bukan kali pertama, anda mesti melatih. Latihan untuk tulang belakang lumbosacral adalah berdasarkan peregangan.
 5. Berlutut, tangankan selebihnya. Kami menghulurkan tangan kiri kami sedikit, dan dengan kaki kanan kami kembali. Kemudian kita menukar kedudukannya. Latihan akan membantu bukan sahaja dari sakit belakang, tetapi juga sebagai latihan peralatan vestibular, di mana anda perlu mengekalkan keseimbangan. Disyorkan untuk warga tua.

Bagi orang yang mengamalkan gaya hidup yang sentiasa aktif, senaman yang dirancang di kerusi. Pertama, duduk di atas kerusi, dengan tegas memegang tempat duduk dan membuat gerakan badan berulang-ulang seperti pendulum. Latihan ini untuk tulang belakang lumbar menghilangkan proses bertakung dan meningkatkan aliran darah, yang membawa kepada peningkatan aliran nutrien kepada vertebra. Kedua, dalam posisi duduk, letakkan tangan anda di atas lutut anda, dan bergantian tekannya sehingga anda merasa ketegangan. Memberi gimnastik seperti 5-7 minit sehari, anda boleh mengelakkan masalah yang tidak perlu dengan pinggang.

Gimnastik untuk pinggang dengan penekanan: kami bangkit berlutut, kami berehat di atas lantai. Perlahan-lahan duduk di atas tumit, dan kemudian bengkok ke hadapan. Peringkat kedua mula bergerak ke kiri dan kanan pelvis. Ini adalah latihan yang hebat untuk sakrum, melibatkan bahagian belakang dan belakang atas.

Latihan tetap

Dalam pewarnaan ballerina di jari kaki saya, kami cuba mengekalkan keseimbangan. Beralih dari tumit ke kaki, melegakan ketegangan di bahagian belakang, pada masa yang sama menjalankan pencegahan urat varikos.

Mengeluarkan kesakitan akut

Dengan otot-otot tulang belakang tidak maju, dan tiada patologi lain, lumbago muncul sekali-sekala, sakit belakang yang tajam di belakang. Kesakitan belakang sakit boleh dibongkar dengan bantuan LFC.

 1. Duduk di atas lutut anda. Sebagai peluru, kami meletakkan kerusi di hadapan kami. Letakkan kedua tangan di kerusi, dan bengkokkan belakang dan kemudian ke bawah. Lakukan dari 5 hingga 10 pendekatan.
 2. Berikan lutut. Memegang kepala dan lengan anda di atas kerusi, perlahan-lahan membuat gerakan ke kiri, kemudian ke kanan, dengan backbend.
 3. Latihan terhadap sakit belakang rendah: postur pada semua empat, perlahan-lahan membungkuk belakang seperti kucing, dan kemudian menarik bonggol seperti unta.
 • Lihat juga: bagaimana merawat sakit belakang di bahagian belakang

Dengan mencubit

Apabila vertebra tercabut, dengan rasa sakit akut, kompleks berikut menyumbang kepada pemisahan mereka:

 • Latihan 1. Sebagai tambahan shell, gunakan pintu tetap atau bar mendatar (crossbar). Terus tepat di bar selama 1 minit, berehat, jangan buat pergerakan lain. Ulangi latihan selepas 10 minit, pendekatan sedemikian dilakukan 2-3 kali sehari.
 • Latihan 2. Menggunakan bar mendatar, gantung pada lengan lurus, dan kemudian membuat giliran bersebelahan. Adalah penting bahawa tubuh tidak ditekankan semasa latihan.
 • Pastikan anda membaca: senaman di bar untuk bahagian belakang

Latihan untuk menguatkan belakang

Bagi ramai orang, cara paling mudah untuk melakukan senaman untuk bahagian bawah adalah di rumah. Untuk pencegahan penampilan kesakitan, gunakan set latihan berikut untuk lumbosacral:

 1. Duduk di atas lantai, satu kaki bengkok di lutut, dan diketepikan, yang lain lurus. Jangkau untuk kaki lurus, lancar dan perlahan-lahan. Ia dilakukan dalam 10 pendekatan, maka kaki berubah.
 2. Latihan dijalankan dengan sokongan untuk tangan (tingkap ambang, meja). Tangan kiri terletak pada sokongan, kaki kiri terdedah di depan, kanan belakang, lutut sedikit bengkok. Squats tidak lengkap dilakukan. Luangkan 10 pendekatan dan ubah kedudukan. Latihan untuk tulang belakang sakral dapat melegakan sakit dan memperbaiki aliran darah.
 3. Latihan mudah, berbaring di belakang anda, selalunya angkat kaki anda setinggi mungkin. Ia dilakukan pada 5-10 pendekatan.
 • Ketahui lebih lanjut mengenai senaman untuk menguatkan otot belakang.

Tekan senaman

Cara yang baik untuk melegakan beban tulang belakang adalah untuk menguatkan otot perut. Ia adalah akhbar yang memberikan sokongan utama kepada rantau lumbar, membentuk korset depan. Lay punggung anda di atas lantai, lengannya melintas di dadanya atau letakkan di belakang kepalanya. Kami mengangkat badan, tanpa lentur tangan, hanya otot perut berfungsi, jangan tekan leher dengan tangan anda, rahim serviks santai.

Latihan untuk pemula

Tahap kecergasan fizikal orang yang berbeza adalah individu, dan bergantung kepada banyak faktor, seperti umur dan berat badan.

Pakar pakar telah membangunkan kompleks khas untuk pemula dari sakit belakang.

 1. Berikan duduk di atas tumit. Dengan nafas yang mendalam, angkat dan menyebarkan senjata kami. Pada menghembus nafas perlahan-lahan.
 2. Menguatkan akhbar. Kami berbaring di atas lantai dengan punggung kami, membungkuk lutut kami. Siku ditarik ke lutut. Kemudian kami meletakkan tumit kiri pada lutut kanan dan membuat bangkai badan dengan giliran ke kanan. Tukar kedudukan.
 3. Kami berbaring di sebelah, bersandar pada siku dan angkat kawasan pelvis. Tukar tangan anda.
 4. Beristirahat dengan tangan kita dan berlutut, kita membuat pergerakan berayun kiri-kanan. Kemudian bolak-balik.
 5. Berbaring di perut. Secara bergantian, kita merobek tubuh, maka kaki.
 6. Kami berbaring di sebelah, berehat tangannya. Kami menggerakkan kaki kita, berhenti separuh selama beberapa saat. Kami menukar kedudukan di sebaliknya.
 7. Push-up, penekanan pada lutut. Kami menjalankan tekanan pada mulanya tidak lengkap.
 8. Kami duduk di atas lantai. Pergerakan pelvis dan punggung merangkak ke hadapan.
 9. Kami bangun pada semua empat, melakukan perubahan bergantian dengan kaki ke belakang dan sebagainya.

Kontra untuk gimnastik

Gimnastik untuk sakit belakang, tidak selalu membantu, dan kadang-kadang malah menyakitkan. Beberapa masalah yang menyebabkan rasa sakit tidak dapat diselesaikan dengan terapi fizikal. Aktiviti fizikal dikontraindikasikan dengan kecederaan sedia ada di bahagian vertebra, dengan sakit dari penyakit buah pinggang, pelbagai tumor, hernias, dan penyakit yang berlaku dalam bentuk akut.

Masalah kesihatan, setiap orang mesti disepadukan. Dia harus melakukan latihan fizikal untuk sakit belakang, bukan sahaja pada masa kejadiannya, tetapi juga sebagai langkah pencegahan. Aktiviti di udara terbuka akan meningkatkan kesannya, serta pemakanan berkualiti tinggi dan senaman yang kerap.

Apakah latihan yang perlu untuk melanggar postur?

Terapi senaman dalam osteochondrosis lumbar

Dalam osteochondrosis lumbal, terapi senaman adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat dan mencegah komplikasi. Latihan dirancang dengan mengambil kira ciri-ciri penyakit dalam penyetempatan kawasan lumbar. Mereka menjejaskan faktor penyebab degeneratif-lesi dystrophik tulang belakang dan mencegah perkembangan lanjut penyakit.

Keperluan terapi fizikal

Dengan pilihan yang tepat kompleks, terapi fizikal memberi kesan kepada asas perkembangan osteochondrosis lumbal - pelanggaran proses metabolik. Melaksanakan latihan khas membantu merangsang metabolisme tempatan dan umum, dengan itu meningkatkan pemakanan cakera intervertebral dan mengurangkan keparahan perubahan patologi. Kelembapan atau gangguan metabolik hasil dari:

 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • kelemahan otot belakang;
 • kecederaan tulang belakang;
 • pelbagai penyakit;
 • berat badan yang berat (khususnya, angkat berat);
 • postur yang salah (contohnya, membungkuk);
 • lama tinggal dalam pose statik yang tidak selesa.

Terapi fizikal menghilangkan kebanyakan faktor ini. Pendekatan yang kompeten terhadap pemilihan beban yang kompleks dan normal yang optimum, pematuhan dengan peraturan untuk melaksanakan latihan menyumbang kepada peningkatan yang signifikan dalam keadaan pesakit dengan lumbal, lumbosacral dan lain-lain jenis osteochondrosis.

Peraturan penting

Terapi senaman untuk osteochondrosis lumbal diresepkan selepas peperiksaan yang komprehensif untuk mengecualikan bentuk rumit penyakit atau komorbiditi di mana kelas boleh menimbulkan kemerosotan dalam keadaan pesakit.

Untuk mengekstrak manfaat maksimum dari terapi latihan kompleks, perlu mengetahui dan mematuhi beberapa prinsip penting:

Latihan untuk lumbar

 1. Apabila pembengkakan osteochondrosis lumbal di tempat pertama harus menghentikan sindrom kesakitan. Untuk fasa ini, senaman lembut yang disyorkan bertujuan untuk mengekalkan keadaan pesakit.
 2. Dalam remisi, latihan untuk lumbar dilakukan setiap hari. Di peringkat akut - sambil meningkatkan kesejahteraan dan mengurangkan gejala.
 3. Kadar terapi latihan perlahan, dengan kepekatan pada pergerakan yang dilakukan dan pemantauan berterusan terhadap tindak balas badan.
 4. Pergerakan harus lancar, tanpa lilitan tajam, lenturan, yang boleh menimbulkan kemerosotan keadaan pesakit dan peningkatan kesakitan.
 5. Bernafas semasa pelaksanaan kompleks untuk lumbal, lumbosacral harus lancar, tenang.
 6. Anda tidak boleh secara spontan mengubah intensiti, mempercepat latihan, menambah baik, memperkenalkan elemen baru.
 7. Apabila meningkatkan latihan kesakitan perlu dihentikan dan berehat sebentar. Anda boleh cuba mengulang pergerakan yang menyebabkan rasa sakit. Dalam kes ini, perlu mengurangkan amplitud. Sekiranya rasa sakit muncul semula, lebih baik menolak latihan ini.
 8. Untuk keputusan yang optimum, disarankan agar latihan senaman statik perlu diganti dengan latihan dinamik. Masa rehat perlu mengikuti tempoh kerja.
 9. Semasa menjeda, sangat berguna untuk menggantung pada bar mendatar selama 30-60 saat. Kaki tidak boleh menyentuh lantai. Latihan senaman yang mudah dan berkesan ini pada regangan menghilangkan pemampatan akar-akar saraf pada tulang belakang lumbal, supaya rasa sakit hilang. Di samping itu, Vis menyumbang kepada pembentukan postur yang betul, yang mengurangkan risiko perkembangan lanjut penyakit ini.
 10. Kelas pertama yang terbaik dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor. Kemudian anda boleh meneruskan latihan bebas senaman fizikal.
 11. Jika keadaan merosot, adalah perlu untuk menghentikan kelas dan hubungi pakar.

Kesan yang dapat dicapai

Ramai pesakit dengan diagnosis "osteochondrosis lumbal" mengharapkan hasil yang sangat cepat dan ajaib dari terapi senaman. Malah, kesan positif yang berkekalan dapat dicapai hanya selepas tempoh tertentu selepas permulaan kelas dan dengan syarat mereka tetap. Walaupun perlu diperhatikan bahawa penambahbaikan berlaku selepas latihan pertama. Dengan senaman terapi fizikal yang konsisten dan tepat, beberapa perubahan positif dapat dicapai:

 • Otot belakang diperkuat, keanjalan mereka meningkat, supaya mereka lebih baik menyokong tulang belakang, mengurangkan beban yang dikenakan ke atasnya.
 • Ia meningkatkan peredaran darah dan aliran keluar limfa di rantau lumbosacral. Akibatnya ialah proses normalisasi proses metabolik, pemulihan pemakanan normal tisu, pecutan pemulihan.
 • Postur diperbetulkan, supaya kawasan lumbar tidak tertakluk kepada peningkatan beban. Membentuk postur yang betul mengurangkan risiko kecederaan dan menghilangkan kekejangan otot, yang menyebabkan kesakitan yang meningkat dalam osteochondrosis.
 • Latihan terapi fizikal yang kerap meningkatkan pergerakan di tulang belakang yang terjejas.
 • Kelas menyumbang kepada penurunan berat badan, supaya sendi dan tulang belakang kurang tertekan.

Tempoh akut

Semasa pembengkakan osteochondrosis lumbal, senaman terapi latihan dilakukan dengan sangat teliti. Walaupun sedikit peningkatan kesakitan harus menjadi isyarat untuk penamatan kelas. Adalah disyorkan untuk berlatih di bawah pengawasan seorang doktor atau pengajar. Semua latihan dilakukan dalam kedudukan terdedah.

Senaman dengan Latihan

 1. Bend dan lepaskan kaki: pertama sekali, kemudian bergantian, jika mungkin meningkatkan laju. Hands clench menjadi genggaman dan unclench.
 2. Bend kedua kaki di lutut. Kiri untuk mengekalkan kedudukan yang bengkok, dan perlahan-lahan melepaskan hak, gelung geser di atas katil. Pada kadar yang sama untuk kembali ke kedudukan asalnya. Ulangi 8 kali untuk setiap kaki.
 3. Tingkatkan ke atas dan ke bawah terlebih dahulu ke kanan, kemudian tangan kiri.
 4. Memegang kaki kiri dalam posisi yang bengkok, sebelah kanan untuk mengambil. Lakukan pergerakan yang sama dengan kaki kiri anda. Latihan senaman ini dikaitkan dengan beban tertentu di rantau lumbar. Oleh itu, kita mesti berhati-hati untuk mengelakkan pergerakan jerawat yang cuai, yang boleh membawa kepada peningkatan mampatan pengakhiran saraf dan pemisahan osteochondrosis.
 5. Letakkan tangan anda di atas bahu anda. Lakukan pergerakan pekeliling mereka, pertama mengikut arah jam, kemudian ke arah yang bertentangan.
 6. Rehat pinggul anda pada roller. Lakukan penggantian kedua kaki pada lutut.
 7. Bend dan luruskan senjata. Apabila melekapkan, sentuh bahu dengan tangan anda (menghembus nafas), sambil memanjang, hujung jari menyentuh pinggul (menyedut).
 8. Bengkokkan lutut anda. Selalunya tolak lutut anda ke sisi.
 9. Naikkan lengan anda di atas kepala anda dan meregangkan diri sambil serentak menarik kaus kaki anda ke arah anda. Kurangkan tangan anda, berehatlah.
 10. Pegang kaki anda dalam posisi yang bengkok, lepasi lutut anda dan bawa kembali bersama-sama. Anda boleh mempelbagaikan latihan ini dari kompleks terapi latihan: lutut ke kanan ke kiri, kemudian ke kiri.
 11. Membantu diri dengan tangan anda, selalunya tarik ke lutut bengkak perut.

Tempoh subakut

Dengan beberapa peningkatan, pengurangan kesakitan pada tulang belakang lumbal, mungkin sedikit mempelbagaikan kompleks terapi fizikal, termasuk latihan yang lebih dinamis.

 1. Bendangkan kaki di sendi lutut. Luruskan kaki kanan anda. Jika pergerakan menimbulkan rasa sakit, kaki tidak boleh diluruskan sehingga akhirnya. Bilangan pengulangan - sehingga 4 untuk setiap kaki.
 2. Lean di atas katil dengan siku lengan yang bengkok dan, jika boleh, bengkokkan tulang belakang torak sebanyak mungkin, kemudian kembali ke PI dan berehat.
 3. Berbaring dengan kaki yang bengkok, sedikit menaikkan rantau lumbosacral, berehat pada tulang belakang toraks yang lebih rendah.
 4. Memulakan kedudukan - seperti dalam latihan sebelumnya. Sedikit menaikkan kepala, sambil menahan otot-otot perut dan punggung. Jika tiada kesakitan, anda boleh cuba untuk meningkatkan sedikit pelvis.
 5. Tekan dan berehatkan otot gluteal.
 6. Selalunya bengkok kaki. Semasa meluruskan, gunakan tekanan dengan kaki di atas katil, lengkung sedikit di kawasan lumbar.

Remisi

Apabila osteochondrosis lumbal dalam remisi dapat meningkatkan terapi latihan kompleks dengan ketara. Latihan adalah rumit, kenaikan beban. Pesakit mesti sentiasa memantau perasaan mereka, perubahan dalam badan. Walaupun tanpa kesakitan, muatan tidak sepatutnya dibenarkan: ia boleh mencetuskan kekacauan penyakit.

Latihan untuk tempoh remisi penyakit

 1. Lie di sebelah. Selalunya ketatkan pinggang ke perut. Latihan harus dilakukan sehingga ia berhenti, mencapai regangan maksimum otot lumbal. Bergantung pada perasaan anda, anda boleh mengulangi hingga 5-7 kali.
 2. Bangun pada semua empat. Berhati-hati merangkak di bawah halangan khayalan.
 3. Berdiri di sekelilingnya, mengundurkan punggungnya, menjatuhkan kepalanya, lalu membongkoknya, sambil mengangkat kepalanya.
 4. Duduk di atas permukaan yang keras, luruskan belakang anda. Letakkan tangan anda pada lutut anda. Perlahan-lahan bersandar, menahan otot-otot akhbar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke PI pada kadar yang sama.
 5. Bangun pada semua empat. Bergantang untuk membungkuk lutut bengkok, membungkuk sedikit di kawasan lumbar. Latihan ini agak berkesan: kemasukan biasa dalam kompleks perubatan menyumbang kepada pengurangan gejala osteochondrosis.
 6. Berdiri lurus. Bendakan, cuba menyentuh jari kaki. Dada maksimum ditekan ke pinggul. Latihan yang sama dapat dilakukan dalam posisi duduk.
 7. Crouch di atas kaki membongkok di lutut supaya tumit berada pada tahap punggung. Peregangkan tangan anda di atas kepala anda dan kuncikannya dalam kunci. Selalunya, duduk di atas lantai sama ada ke kiri atau ke kanan.
 8. Bangun pada semua empat. Perlahan-lahan menaikkan lengan kanan dan kaki kiri, berlama-lama selama beberapa saat. Turunkan mereka ke lantai. Kemudian angkat tangan kiri anda dengan kaki kanan anda. Ulangi 5 kali.

Latihan Fitball

Prestasi kompleks menggunakan fitball hanya disyorkan untuk orang yang mempunyai tahap kecergasan fizikal tertentu.

 1. Berdua perut pada bola, menjejalkan kaki anda ke lantai. Dengan pernafasan, angkat kaki di atas fitball, berehat di atas lantai. Anda boleh mengangkat kaki anda secara bergilir.
 2. Berjatuhkan ke bawah, berbaring di fitball perut. Naikkan tangan anda ke sisi dan tingkatkan badan anda setinggi mungkin.
 3. Pinggang terletak pada bola, dan tangannya berehat di atas lantai. Adakah push ups.

Rekodkan pada LFK

Sebelum permulaan kelas, tinjauan mestilah dilakukan untuk memastikan bahawa usaha fizikal akan bermanfaat. Bentuk, metodologi dan dos beban ditentukan oleh doktor-fisioterapi dengan mengambil kira:

Melakukan terapi senaman dengan lebih baik dengan pakar fisioterapi

 • peringkat osteochondrosis lumbal;
 • tempoh aliran;
 • keterukan gejala;
 • umur dan jantina pesakit.

Selepas mendapatkan kebenaran untuk kelas dalam kumpulan terapi senaman, pengajar menjalankan beberapa sesi untuk mempelajari teknik yang betul untuk melaksanakan latihan kompleks. Pakar terapi fizikal bekerja di setiap institusi perubatan yang merawat osteochondrosis. Hasil yang tahan lama muncul selepas kira-kira 1-1.5 bulan. Selepas enam bulan, kesan senaman fisioterapi diperbaiki dan disatukan. Untuk mengekalkan hasil yang dicapai adalah perlu untuk melatih sepanjang hayat.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Pendekatan bersepadu terhadap rawatan penyakit tulang belakang, membolehkan untuk mencapai hasil yang sangat baik. Biasanya, sebagai tambahan kepada terapi dadah dan penggunaan pembalut, pakar menetapkan LFK untuk osteochondrosis. Kesan semacam itu menghentikan distrofi cakera, menguatkan otot belakang, memperkaya tisu dengan oksigen dan sembuh dengan lebih berkesan. Latihan tetap mempunyai kesan positif terhadap semua sistem, tetapi dalam beberapa kes, mereka hanya dijalankan di bawah pengawasan pakar.

Hampir setiap orang moden yang menghabiskan sebahagian besar waktunya di pejabat ketika berpaling belakang atau leher dapat mendengar crunches atau klik. Sesetengahnya tidak memberi perhatian kepada mereka, walaupun dalam kebanyakan kes mereka adalah tanda pertama indisposition dan peringkat awal perkembangan patologi yang serius, osteochondrosis. Ia menjejaskan tulang rawan dan menyebabkan perubahan degeneratif secara beransur-ansur dalam tisu tulang di vertebra.

Ini berlaku akibat distrofi otot, serta gangguan metabolik, kelengkungan atau kecederaan tulang belakang. Penyakit ini muncul dengan gejala berikut:

 • Sakit di tulang belakang lumbar atau kawasan tulang belakang yang lain.
 • Meningkatkan ketidakselesaan di bahagian belakang semasa senaman.
 • Mual atau sakit perut.
 • Peningkatan tekanan yang ketara tanpa sebab.
 • Pusing atau tinnitus.
 • Rasa nyeri perut atau rasa sakit.

Perubahan dystrophik di tulang belakang adalah bahaya yang serius, kerana ia boleh menyebabkan rupa patologi dalam banyak sistem dalaman. Oleh itu, gimnastik dengan osteochondrosis membawa manfaat yang besar kepada seluruh tubuh dan menjadi pencegahan yang sangat baik terhadap perkembangan penyakit yang serius. Kompleks yang ditetapkan bertujuan meningkatkan keadaan tisu otot, memulihkan tulang, dan menormalkan kesejahteraan umum.

Keperluan untuk terapi senaman

Dalam osteochondrosis lumbal, fisioterapi akan mempunyai ciri ciri sendiri, kerana ia bertujuan untuk memperkuat otot otot, melegakan sindrom kesakitan, meningkatkan keadaan tisu tulang rawan. Pelaksanaan kompleks kompleks akan membantu menghilangkan deposit garam, mengurangkan manifestasi ketidakselesaan semasa giliran dan selekoh. Ia dilakukan terhadap latar belakang pematuhan diet yang sihat dan laluan terapi, prosedur lain. Keperluan utama dalam gimnastik terapeutik adalah:

 • Dia dilantik oleh doktor yang hadir.
 • Ia dilakukan hanya dalam tempoh remisi.
 • Pelan pelajaran dirundingkan dengan pakar.
 • Harus dilakukan setiap hari.

Kaedah penyediaan

Latihan yang kompleks untuk bahagian bawah adalah berguna untuk orang yang lebih tua, serta mengalami sakit belakang, dengan kaki rata dan selepas kecederaan tulang belakang. Dia dilantik oleh doktor yang hadir sebaik sahaja peperiksaan menyeluruh dilaksanakan. Ia bermula dengan persiapan yang mudah, iaitu seperti berikut:

 • Ia adalah perlu untuk menyediakan pakaian mudah yang tidak akan menghalang pergerakan semasa pelaksanaan pendekatan di rumah. Ini adalah t-shirt kapas atau t-shirt gentian semulajadi, seluar pendek dengan band elastik yang selesa.
 • Di tangannya, semua peralatan sukan yang diperlukan, biasanya bola fitball, bar dinding, tikar latihan, berbaring di punggungnya, serta roller, yang boleh digantikan dengan tuala yang bergolek atau selimut tipis.
 • Latihan adalah lebih baik untuk merancang untuk separuh pertama hari, tetapi ia harus bermula tidak lebih awal daripada satu setengah jam sebelum makan.
 • Sebarang aktiviti harus bermula dengan bayaran mudah. Ini adalah satu peristiwa penting yang akan menghangatkan seluruh tubuh dan menyediakan bukan sahaja otot, tetapi juga sistem jantung untuk beban yang akan datang.
 • Pakar sentiasa mencadangkan untuk memulakan diari untuk memantau latihan yang dilakukan pada terapi senaman dan keputusan yang dicapai. Ia boleh menjadi buku nota atau buku nota ringkas.

Penyediaan mudah sedemikian akan membolehkan anda untuk menyesuaikan diri dengan berkesan ke pelaksanaan kompleks yang akan datang dan pendekatan dengan serius. Apabila semua peralatan sukan berada di tangan dan segala-galanya bersedia untuk proses itu, anda boleh meneruskan untuk mengenali prinsip asas latihan.

Kaedah terapi senaman dalam osteochondrosis

Terapi fizikal yang bertujuan untuk memelihara integriti vertebra dan pencegahan kerosakan degeneratif dalam tisu tulang rawan mempunyai prinsip dan ciri tersendiri. Pematuhan mereka akan membolehkan anda melakukan latihan dengan betul, dan ini tidak akan membuat anda menunggu hasilnya. Kaedah utama terapi fizikal adalah:

 • Satu set latihan dilakukan di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Sekiranya terdapat kemungkinan dan cuaca membolehkan, lebih baik untuk pergi ke luar.
 • Semua pergerakan dalam proses harus lancar, perlahan, dengan kawalan nafas. Jika mereka mula menimbulkan ketidakselesaan, pekerjaan itu berhenti sepenuhnya.
 • Bilangan pengulangan dan amplitud pelaksanaan meningkat secara beransur-ansur, sementara seseorang semestinya menjejaki perubahan keadaan dan kesejahteraan.
 • Latihan bermula dan berakhir dengan pengukuran nadi dan tekanan. Sekiranya penunjuk ini sangat berbeza dari biasa, maka beban dikurangkan atau dijalankan dalam terapi senaman dan dibatalkan sepenuhnya.
 • Prestasi bebas kelas dibenarkan hanya dengan izin doktor, tetapi kompleks itu perlu diselaraskan.

Sebelum anda memulakan, anda perlu menonton video, di mana ia ditunjukkan bagaimana untuk membuat setiap pendekatan secara konsisten, apa yang harus dielakkan, dan dalam keadaan apa yang anda sepatutnya menghentikan aktiviti tersebut sepenuhnya. Ini akan memastikan ketepatan latihan.

Latihan dalam peringkat akut

Dalam osteochondrosis lumbosacral akut, kelas tidak ditunjukkan secara prinsip. Pesakit disyorkan dengan tegas tidur. Tetapi doktor mungkin menetapkan satu siri latihan yang akan meringankan keadaan keseluruhan, menormalkan pernafasan dan memperbaiki kesejahteraan. Mereka hanya dibuat dalam kedudukan terlentang tidak lebih daripada 8 kali dalam satu set. Mengecas pinggang dalam fasa akut adalah seperti berikut:

 • Lengannya diregangkan di sepanjang badan, maka mereka naik ke atas dan pergi di belakang kepala, dan setelah itu mereka kembali mengambil posisi awal.
 • Putaran kaki kanan ke kiri 10 kali dan sama ke kanan, diikuti oleh pengulangan untuk anggota kiri.
 • Ambil kedudukan secara mendatar, bengkokkan lutut anda. Rantau lumbar ditekan terhadap tilam, perlu secara beransur-ansur membungkuk dan membengkokkannya.
 • Diafragma nafas selama 1 minit. Kawasan perutnya adalah bulat, kemudian ditiup - dan seterusnya beberapa kali.

Tahap subacute

Apabila keadaan pesakit kembali normal, keadaan kesihatannya menjadi lebih baik, latihan diberikan kepada orang lain. Mereka agak rumit dan akan membolehkan melatih punggung dan otot perut. Dalam kes ini, kompleks osteochondrosis adalah seperti berikut:

 • Kaki terbentang ke maksimum, kepala dibangkitkan. Harus ada ketegangan di kawasan akhbar. Pegang selama beberapa saat dan berehat sepenuhnya.
 • Berbaring di belakang anda, anda perlu berehat kaki anda di atas tilam, dan kemudian, semasa menghirup, angkat sakrum. Pegang kedudukan untuk jangka pendek, dan kemudian mengambil kedudukan awal.
 • Orang itu mendapat semua empat, benar-benar melegakan leher, dagu mengetatkan ke dada. Bahagian belakang dibengkokkan di kawasan lumbar, dan kemudian diturunkan ke kedudukan asalnya.

Latihan untuk belakang pada peringkat ini masih dijalankan di bawah pengawasan pakar, kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki jika dilakukan dengan tidak betul. Misalnya, lenturan pinggang semasa postur "kucing" boleh menyebabkan dislokasi vertebral atau microtrauma.

Kelas-kelas dalam tempoh keadaan stabil

Kompleks untuk lumbosakral dalam tempoh normalisasi lengkap keadaan akan lebih sukar, tetapi akan menguatkan kesan yang dicapai, menstabilkan pesakit dan mencegah kekacauan berulang.

Kompleks ini terdiri daripada pendekatan yang serupa:

 • Berbaring di belakang anda, anda perlu mengetatkan anggota badan yang lebih rendah seterusnya ke perut, membengkokkan mereka di lutut. Ini dilakukan dengan lancar, tanpa tergesa-gesa, dengan mengawal sensasi di belakang. Cukup untuk melakukan pendekatan 5-10.
 • Pesakit berlutut dan duduk di kakinya. Palma perlu meluncur di sepanjang karpet, cuba menyentuh lantai dengan payudara dan meregangkan tulang belakang, dan perlahan-lahan kembali ke kedudukan asalnya.
 • Berdiri betul-betul di atas lantai, anda perlu meluruskan tapak tangan di sepanjang badan, kemudian memaksimumkan otot-otot punggung, dan berehatlah. Anda perlu melakukan ini 8-10 kali.
 • Bersandar di atas lantai, dan lepasi tangan anda, menyentuh tapak tangan bahu anda. Selepas itu, bengkokkan kaki di lutut dan tekan kaki di atas lantai. Badan cahaya dibangkitkan ke atas, setelah itu perlahan-lahan kembali ke posisi asalnya.

Seluruh kompleks terhadap osteochondrosis perlu dilakukan dalam masa 20 minit. Ini akan menguatkan tulang belakang, dan pada masa yang sama jangan membahayakannya. Kesan fizikal harus selalunya digantikan dengan pernafasan, supaya terapi berguna dan oksigenkan tisu.

Apabila tidak ada masa untuk terapi latihan

Apabila merawat osteochondrosis rantau lumbar, sangat penting untuk menumpukan masa untuk terapi fizikal. Hanya dengan cara ini keadaan bertambah baik, perkembangan komplikasi dikecualikan. Tetapi latihan sering mengambil banyak masa, yang jauh dari semua orang. Dalam kes ini, latihan asas akan dibentuk (anda boleh mengambil beberapa pendekatan mudah dari teknik Bubnovsky), dalam bentuk lima minit yang singkat, dan pastikan anda melakukan pada waktu pagi dan bukannya mengecas. Perlu diingatkan bahawa untuk setiap kompleks akan menjadi individu, kerana ia harus menjejaskan kawasan yang terlibat dengan perlahan. Adalah lebih baik untuk menyelaraskannya dengan doktor anda, semasa pelantikan terapi utama.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis tulang belakang serviks menyokong kesejahteraan, menghapuskan kemunculan komplikasi yang serius, dan juga menjadi sokongan yang efektif dalam rawatan patologi. Ia dijalankan di bawah pengawasan pakar semasa peringkat akut, semasa remisi ia dibenarkan untuk dilakukan di rumah, dengan mematuhi peraturan asas.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis adalah penyakit yang dianggap tidak boleh diubati. Mereka yang menemui mereka akan terpaksa mengalami kesakitan sepanjang hayat mereka dan menggunakan pelbagai kaedah rawatan untuk mengelakkan perkembangan penyakit, serta meningkatkan kualiti hidup mereka. Nasib baik, kini mudah mengalahkan kesakitan di osteochondrosis - sudah cukup untuk menggunakan terapi senaman. Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral adalah agak mudah, dan boleh dilakukan oleh mana-mana pesakit.

Osteochondrosis: putusan atau tidak?

Osteochondrosis adalah penyakit yang dicirikan oleh terjadinya proses degeneratif-dystrophik di rantau kolum tulang belakang. Semasa perkembangan cakera intervertebral patologi ini menderita. Saraf saraf tunjang juga tercabut akibat penonjolan cakera dan mengurangkan ruang antara vertebra individu. Penyakit boleh terjadi di mana-mana bahagian tulang belakang, tetapi paling sering chondrosis dicatatkan di rantau lumbar atau sacrum.

Gejala utama patologi, jika ia disetempatan di rantau lumbosacral, adalah kesakitan di kawasan ini, sakit dan tidak menyenangkan, yang dapat mengurangkan pergerakan belakang dan menjejaskan kualiti hidup. Lebih-lebih lagi, sindrom kesakitan dipertingkatkan selepas bersenam.

Nota! Perkembangan aktif osteochondrosis biasanya diperhatikan pada orang berumur 45-50 tahun dan lebih tua, dan bergantung kepada perubahan yang berkaitan dengan usia dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, patologi mempunyai "peremajaan" dengan ketara, yang dikaitkan dengan gaya hidup pasif kebanyakan orang dan beban yang salah di belakang.

Penyebab utama osteochondrosis di rantau lumbar dan sacrum adalah:

 • tahap aktiviti fizikal yang rendah disebabkan jangka masa panjang;
 • beban berlebihan di belakang kerana kerja fizikal berat;
 • kecederaan;
 • pelbagai patologi tulang belakang, termasuk kelengkungannya;
 • penggunaan perabot yang tidak selesa untuk tidur dan bekerja; memakai kasut yang tidak selesa dan miskin;
 • kekurangan tempat kerja ergonomik;
 • faktor keturunan;
 • berat badan berlebihan;
 • tekanan dan masalah yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi.

Kaedah rawatan

Tidak mustahil untuk mengalahkan osteochondrosis yang telah muncul. Walau bagaimanapun, perkembangannya boleh dihentikan, dan dalam proses rawatan anda dapat menyingkirkan kesakitan yang berterusan. Semasa terapi, kedua-dua ubat dan pelbagai fisioterapi, terapi fizikal, urut, dan lain-lain digunakan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, satu operasi ditunjukkan, tetapi, sebagai peraturan, jika anda berjumpa dengan doktor pada masa, maka pembedahan tidak diperlukan.

Matlamat utama rawatan adalah untuk menghapuskan, jika mungkin, faktor yang menyebabkan penyakit, serta untuk menghapuskan gejala. Teknik ini direka untuk memulihkan proses metabolik yang terjadi di tulang belakang, melegakan kesakitan, menghilangkan bengkak dan kekejangan otot.

Nota! Prosedur seperti akupunktur dan terapi manual telah menunjukkan diri mereka dengan baik dalam rawatan osteochondrosis. Tetapi cara terbaik untuk memperbaiki keadaan tulang belakang ialah terapi senaman.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci bagaimana terapi kiropraktik tulang belakang dijalankan, serta mempertimbangkan teknik utama dan kesannya pada badan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Kenapa terapi terapi?

Sebagai peraturan, untuk mengalahkan osteochondrosis dan kesakitan yang menyakitkan pesakit semasa ketakselanjarannya, orang memutuskan untuk mengambil kursus suntikan dadah seperti analgesik dan antispasmodik. Ya, mereka akan menghilangkan kesakitan dan gejala lain, tetapi mereka tidak akan mempunyai kesan terapeutik. Dan tempoh kesannya akan agak kecil. Juga, ubat-ubatan ini mempunyai banyak kontraindikasi, dan dengan penggunaan jangka panjang atau berhenti membantu, atau memburukkan keadaan badan. Dan fisioterapi atau terapi fizikal dengan ketara meningkatkan proses peredaran darah, dan keadaan sistem otot, dan menggalakkan penggunaan kedudukan yang betul oleh segmen ruang tulang belakang. Latihan melambatkan atau menghentikan aliran proses degeneratif-dystropik di tulang belakang, menghilangkan kekejangan, dan dalam beberapa kes bahkan membantu mengatasi rasa sakit. Dan kelebihan utama terapi senaman - anda boleh melakukan senaman di rumah.

Nota! LFK termasuk sebilangan besar latihan pelbagai orientasi dan pelbagai kerumitan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mereka dipilih oleh doktor dengan ketat mengikut diagnosis dan keadaan fizikal semasa pesakit.

Peraturan umum

Walaupun terdapat banyak aspek positif dan keselamatan yang jelas kaedah, terapi latihan masih tidak boleh digunakan tanpa berfikir dan tanpa perundingan terlebih dahulu dengan pakar. Adalah penting untuk diingat bahawa penyebab kesakitan di rantau lumbar atau sakrum mungkin penyakit lain, dan bukan hanya osteochondrosis. Selain itu, untuk beberapa daripada mereka atau bergantung kepada keadaan tertentu pesakit, penggunaan terapi senaman hanya dilarang. Oleh itu, sebelum pergi dengan tikar di bawah lengan anda untuk melakukan latihan fizikal, anda masih perlu mengetepikan beberapa jam waktu peribadi anda dan melawat pakar neurologi. Sebaliknya, doktor boleh menghantar kepada beberapa kajian untuk membuat diagnosis yang tepat dan menentukan tahap perkembangan osteochondrosis.

Terdapat juga beberapa peraturan yang penting untuk diikuti ketika melakukan latihan. Jika tidak, terapi latihan yang paling kompleks hanya akan tidak berkesan.

 1. Adalah penting untuk mengekalkan keteraturan dan melaksanakan latihan secara sistematik. Jika tidak, kesan yang diingini tidak semestinya.
 2. Anda tidak boleh tergesa-gesa "segera dari kelawar" dan cuba lakukan program maksimum. Anda harus selalu bermula dengan senaman yang mudah dan mudah dan hanya melakukan beberapa pendekatan tanpa memandu diri anda. Juga jangan lupa tentang pemanasan awal.
 3. Sekali-sekala tidak boleh terlalu banyak kerja semasa kelas. Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan senaman yang menyebabkan kesakitan.
 4. Pakaian untuk latihan harus selesa dan tidak menghalang pergerakan.
 5. Semua latihan dilaksanakan lancar dan perlahan. Semasa terapi latihan terburu-buru adalah kontraindikasi. Pernafasan harus diukur.

Petua! Kesan yang lebih besar dalam rawatan osteochondrosis boleh dicapai jika pemakanan yang betul juga diperhatikan.

Secara umum, tempoh latihan yang kompleks terhadap osteochondrosis pada bahagian bawah belakang jarang melebihi 15-20 minit sehari. Dan lebih baik jangan hanya kerap, tetapi setiap hari, memperuntukkan masa untuk ini pada waktu pagi. Ia juga disyorkan untuk menggunakan tikar gimnastik yang mudah - adalah tidak diingini untuk melakukan senaman di lantai kosong (sebahagian daripadanya melibatkan berbaring di belakang atau berdiri dengan tapak tangan dan lutut anda).

Kompleks latihan

Langkah pertama adalah pemanasan mudah. Ia cukup untuk membuat beberapa lembut melangkah ke depan dan ke sisi, untuk meregang tangan anda, untuk melakukan gerakan bulat dengan bahu dan leher anda. Terdapat tiga tahap terapi fizikal utama untuk osteochondrosis belakang atau sacrum.

Jadual Fasa terapi senaman dalam osteochondrosis.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Ciri-ciri rawatan osteochondrosis, peraturan umum

Rawatan yang berkesan yang boleh membantu osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah senaman terapeutik yang bertujuan untuk menguatkan otot punggung, paha, punggung.

Seluruh kompleks terapi latihan boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);
 2. dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);
 3. dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Ia perlu membuat rancangan untuk terapi fizikal dan melakukan gimnastik, dengan ketat mengikut arahan, tidak membenarkan percantuman latihan daripada kumpulan yang berlainan.

Masa hari untuk senaman dalam osteochondrosis lumbal tidak penting. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa pengecasan hendaklah bermula sejam selepas makan.

Tidak perlu melakukan senaman yang menyakiti anda. Sekiranya anda berasa tidak selesa di bahagian belakang semasa mengecas, kami menasihatkan anda untuk memilih satu lagi latihan, atau mengurangkan amplitudnya.

Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar akan membawa manfaat maksimum jika anda mematuhi peraturan berikut:

 • perlu terlibat setiap hari;
 • lakukan senaman perlahan-lahan, perhatikan kerja otot;
 • ikuti nafas;
 • dapatkan nasihat daripada doktor anda dan bincangkan hasil rawatan.

Di mana untuk bermula: pakaian dan peralatan

Sebelum meneruskan terapi untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbal, adalah penting untuk menyediakan pakaian dan peralatan.

Perlu tahu cara berpakaian:

 • pakaian tidak seharusnya terlalu luas, tetapi tidak menghalang pergerakan anda;
 • Pilihan yang paling sesuai adalah pakaian kapas yang selesa, mungkin dengan penambahan bulu, yang tidak akan membenarkan penyerapan kawasan lumbar.

Satu set latihan semasa kekacauan osteochondrosis

Sejak dalam tempoh yang teruk, pesakit perlu mematuhi rehat tidur, semua senaman untuk osteochondrosis lumbar dikurangkan kepada normalisasi kesihatan keseluruhan, bekerja pada pernafasan. Di rumah, gimnastik untuk belakang boleh dilakukan di dalam katil, dengan tilam ortopedik keras, dan pada permaidani yang padat, sebelum memakai tikar gimnastik. Latihan hendaklah dilakukan dalam jumlah sehingga 8-10 kali, memberi perhatian kepada kesejahteraan anda.

Terapi senaman yang kompleks untuk peringkat pertama tempoh akut:

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Meletakkan roller di bawah shin, kita membuat sudut kanan antara paha dan shin. Seterusnya, bengkokkan jari-jari menjadi giliran dan meluruskan. Kaki membungkuk dan melengkung pada sendi buku lali.
 2. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri anda di lutut supaya kaki berada di permukaan katil. Buat sudut tajam antara kaki bawah dan paha. Kaki kanan tetap lurus di atas katil. Pergerakan perlahan, bengkok kaki kanan ke kedudukan kiri, kemudian meluncur, lepaskan. Latihan mesti dilakukan 8 kali, maka kita menukar kaki.
 3. Kedudukan permulaan senaman 1. Kami meregang tangan di sepanjang badan. Lengan lurus mengangkat dan meletakkan kepalanya. Kami melakukan senaman dengan setiap tangan.
 4. Kedudukan permulaan senaman 2. Pertama, ketepikan kaki kanan 8 kali, kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri.
 5. Kedudukan awal latihan 1. Menekan pinggang erat ke tempat tidur atau permaidani, kita mula melepaskan kaki di lutut. Pastikan bahawa hanya lutut yang berfungsi.
 6. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Kaki hendaklah berdiri di atas permukaan katil. Bend kaki dan seterusnya mengetatkan mereka ke perut. Kami mengikuti keadaan kesihatan. Jika anda tidak merasa sakit, amplitud boleh ditingkatkan.
 7. Memulakan kedudukan 6. Lakukan senaman "katak", menyebarkan lutut anda pula.
 8. Memulakan kedudukan 1. Lakukan pergerakan kaki di kaki pergelangan kaki bersama mengikut arah jam seterusnya.
 9. Kami berbaring di belakang kami, kami pastikan bahawa kaki lurus, dan lengan diperluas di sepanjang badan dengan sokongan. Untuk nafas dalam, bengkokkan tangan pada sendi siku, untuk nafas - melepaskan.
 10. Memulakan kedudukan 1. Kami bernafas, menggunakan diafragma sebanyak mungkin selama 1-2 minit. Apabila bernafas, kami mengembang perut sebanyak mungkin. Membuat menghembus nafas, mengisap di dalam perut.

Ia perlu mengulangi terapi latihan kompleks ini 2-3 kali sehari, dengan syarat anda berasa sihat.

Senarai latihan untuk peringkat kedua tempoh akut osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kumpulan latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot perut dan punggung. Untuk hasil rawatan paling berkesan osteochondrosis belakang belakang, latihan kumpulan ini perlu dilakukan selepas bekerja melalui kompleks terdahulu.

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan kaki anda di permukaan katil atau permaidani. Perlahan-lahan menghisap dan menaikkan sakrum, sambil bergantung pada tulang belakang toraks yang rendah, tinggal di titik tertinggi selama 1 saat, menghembus nafas, turun.
 2. Tinggal dalam kedudukan permulaan yang sama. Kami menyedut dengan payudara penuh, kami menghembus nafas, mengangkat kepala perlahan, pada masa yang sama menangkis otot-otot otot perut.
 3. Kami berbaring di belakang, kaki dan lengan yang terbentang, terletak di atas katil, tapak tangan memandang ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan ini selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Kami menduduki kedudukan terlentang, lengan membentang di sepanjang badan, dan kaki bengkok di lutut. Kami meletakkan roller di bawah kaki untuk memberikan sudut tepat antara pinggul dan shin. Kami menghirup, menaikkan pelvis ke atas, kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian menghembus nafas, menurunkan panggul di atas katil. Pada masa yang sama roller berfungsi sebagai sokongan untuk kaki.
 6. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 7. Kami berlutut di atas tikar, berehat otot-otot tulang belakang serviks. Chin bersandar di dada, melihat ke bawah. Sangat menghirup, kami menaikkan tulang belakang lumbar (kami melakukan kedudukan "kucing"), kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk mengekalkan belakang anda mendatar dalam kedudukan asalnya, sentiasa melihat ke bawah.

Latihan fizikal dalam osteochondrosis remisi

Kompleks terapi senaman dalam tempoh subacute osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah berdasarkan kenaikan beransur-ansur dalam beban pada kerja otot. Dalam tempoh subakut kita terus melakukan senaman dengan cara yang sama di rumah, tetapi sekarang lebih baik menggunakan tikar gimnastik.

 1. Menerima kedudukan terdedah, meluruskan kakinya. Bend dan lepaskan kaki pada gilirannya.
 2. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 3. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di sepanjang badan anda, dan luruskan kaki anda. Mengambil nafas, perlahan-lahan angkat tangan lurus satu demi satu, letakkan di kepalanya. Exhaling, kami kembali ke posisi sebelumnya.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Kami melakukannya 8 kali, selepas itu kami melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Semasa berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri, tarik ke perut. Kaki kanan ditinggalkan di atas tikar yang terbentang. Seterusnya, kenaikan kaki kanan beberapa kali. Kami menukar kaki, kami membuat pergerakan yang sama.
 6. Bersandar di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bend kaki di lutut, pastikan kaki ditekan rapat ke lantai. Menghirup, menaikkan pelvis ke atas, memaksimumkan otot abdomen dan pinggul. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk melakukan senaman ini perlahan-lahan.
 7. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Tangan mesti diseberang di dada. Exhaling, angkat kepala dan bahu, memaksimumkan otot abdomen. Bernafas, kami kembali ke posisi terdahulu.
 8. Berbaring di belakang, kaki dan lengan terulur, telapak tangan ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 9. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Melepaskan diri, angkat kaki, tarik lutut ke dada. Sekiranya terdapat kesukaran dengan latihan, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Setelah bernafas, kami kembali ke kedudukan sebelumnya.
 10. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 11. Berlutut, tarik balik kaki kiri. Melihat baki. Tinggal dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya. Seterusnya, lakukan kaki kanan yang sama.
 12. Kami berbaring di perut, setelah sebelumnya meletakkan roller di bawahnya. Tangan berasingan. Mengambil nafas dalam, merobek kepala dan bahu dari tikar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya, menghembus nafas. Adalah penting untuk menjaga tahap kepala anda sambil melihat ke hadapan.

Pernafasan diafragma adalah peringkat wajib dalam kompleks terapi fizikal, yang perlu menyelesaikan latihan. Pada peringkat ini, sudah cukup untuk mengambil masa 2-3 minit selepas bersenam.

Latihan yang disampaikan adalah kaedah yang berkesan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Mereka cukup dilakukan di rumah, tidak memerlukan latihan khas. Apabila melakukan gimnastik untuk bahagian belakang, anda juga boleh menggunakan video, yang akan menunjukkan dengan jelas bagaimana untuk melakukan ini atau latihan senaman. Apa jenis latihan yang perlu dilakukan dan dalam urutan apa, semua orang boleh membuat keputusan sendiri.