Utama / Pergelangan tangan

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Latihan senaman mudah sebagai bantuan kepada pesakit dalam memerangi buasir

Buasir adalah salah satu penyakit yang tidak menyenangkan yang merumitkan kehidupan untuk lelaki dan wanita, selalunya dalam keadaan tidak aktif. Pemulihan usus, menguatkan dinding vaskular dan menormalkan aliran darah membantu latihan terapeutik yang diperlukan untuk dilakukan untuk semua orang yang mempunyai buasir.

Apakah terapi fizikal termasuk?

Buasir adalah penyakit umum yang dicirikan oleh urat varikos yang tidak rata di bahagian bawah rektum, bersama dengan keradangan. Terdapat dua jenis buasir - luaran dan dalaman. Dalaman dicirikan oleh kehadiran urat bengkak di rektum, dengan vesel dilebar luaran muncul dalam bentuk kon kecil.

Gimnastik terapeutik untuk buasir termasuk latihan yang mudah tetapi berkesan yang membantu menormalkan fungsi usus besar, membantu meningkatkan nada ototnya, dan juga mengurangkan kesesakan yang berlaku di urat yang terletak di pinggul.

Pengecasan harus dilakukan secara teratur, sekurang-kurangnya dua kali sehari, dengan pengulangan 15 kali setiap latihan. Tetapi, ingat bahawa pada masa ketakutan, pengambilan buasir, sebarang gimnastik perubatan adalah kontraindikasi.

Kompleks gimnastik berkesan untuk pencegahan dan rawatan

Terapi fizikal, hanya dalam sesetengah kes yang ditetapkan kepada pesakit yang menderita buasir. Walau bagaimanapun, dia yang membolehkan anda mempunyai kesan yang bermanfaat pada nada otot usus, sistem vena. Kompleks kelas perubatan bertujuan untuk menguatkan bahagian bawah kaki, abdomen, punggung. Ia tidak termasuk latihan kekuatan, berbasikal, menunggang kuda, yang boleh memburukkan keadaan. Adalah disyorkan untuk melakukan kebanyakan senaman dalam kedudukan terlentang, tetapi ada juga yang dapat digunakan oleh pesakit semasa jauh dari rumah.

Latihan Kegel

Contohnya, senaman Kegel, yang dibangunkan oleh pakar sakit puan Jerman, boleh dilakukan semasa berdiri di atas pengangkutan awam atau duduk di meja. Ia membantu melatih otot intim, dan pada masa yang sama menormalkan aliran darah di pinggul, mengurangkan risiko membina kedua-dua penyakit ginekologi dan buasir. Semasa sesi itu, anda perlu segera menegangkan, kemudian berehat sphincter rektum. Tugas mesti diulang sebanyak 15 kali. Kemudian ia perlu dibuat lebih sukar:

 1. Exhalation-breath-holding-kontraksi otot sphincter.
 2. Mengeluh dengan otot yang ketat.
 3. Menghembus nafas dengan otot yang santai.

Ulangi senaman dengan bernafas sekurang-kurangnya 15 kali.

Kedudukan permulaan: terdedah

Juga gimnastik yang dibangunkan untuk buasir, latihan yang dilakukan pada posisi awal berbaring:
Dalam kedudukan ini, perlu mengetatkan kaki, membongkokkan mereka di lutut, sambil bersandar pada kaki, yang lebarnya bahu. Pada masa ini, perlu bersandar pada kaki dan bahu. Pelvis mesti diangkat dari lantai dan ditolak. Latihan ini bertujuan untuk melatih otot-otot punggung, punggung bawah, pinggul. Melalui yang meningkatkan bekalan darah ke pelvis, kesesakan dihilangkan, manifestasi negatif dikurangkan dengan buasir.

 1. Berada di kedudukan permulaan, anda mesti selalunya mengangkat kaki lurus. Jika pesakit sebelum ini terlibat dalam latihan tersebut, dia dapat meningkatkan beban dan mengangkat kedua-dua kaki secara bersamaan. Latihan ditujukan untuk perkembangan tisu otot abdomen, bahagian depan paha. Ia juga mempunyai kesan merangsang pada usus.
 2. Latihan dilakukan dengan kaki lurus dibangkitkan. Mereka mesti dibiakkan ke sisi, kemudian dikurangkan dan dipintal, dan menanam semula, mengulangi pergerakan beberapa kali dengan istirahat untuk berehat. Ia dipanggil "gunting" dan menguatkan, melatih perut, bahagian dalaman paha, mengaktifkan aliran darah pelvis.
 3. Jika anda berbaring dengan kaki lurus, anda mesti meniru basikal. Latihan menguatkan tisu otot perut, melatih otot pinggul, merangsang bekalan darah ke rongga perut.
 4. Berbaring di belakang anda, anda perlu membengkokkan satu atau kedua-dua kaki di lutut, tekan mereka rapat pada dada anda dan pegang lengan anda. Latihan membantu menggerakkan gas dengan kehadiran kembung, mengaktifkan aliran darah, merangsang fungsi usus.
 5. Berada di kedudukan permulaan, adalah perlu untuk membengkokkan kaki di lutut dan cuba menyentuh bahagian bertentangan dengannya. Korset bahu tidak boleh lepas dari lantai. Latihan menguatkan otot pinggang, belakang, mengaktifkan fungsi usus.

Kedudukan Permulaan: Mengeluh

 1. Menjadi berada di posisi awal, menghadap ke bawah, bersandar di siku atau di telapak tangan, anda harus jongkok pada punggung, secara bergantian memiringkan mereka ke sisi. Latihan membantu menggerakkan gas dalam kembung, merangsang fungsi usus.
 2. Dalam kedudukan yang sama, kaki perlu diluruskan secara berselang-seli, menariknya kembali, serentak membongkok di belakang. Latihan melatih otot-otot tulang belakang dan gluteal, membantu meningkatkan aliran keluar darah dari pelvis.

Gimnastik untuk wanita hamil


Wanita dalam kedudukan yang menarik sering juga mengalami penyakit "tidak selesa". Kelas-kelas untuk wanita hamil adalah benar-benar selamat dan tidak benar-benar tidak membahayakan ibu mengandung atau anaknya. Gimnastik terhadap buasir disyorkan pada siang hari sekurang-kurangnya dua kali selama 5-10 minit.

 • Berjalan kaki. Di kedudukan berdiri, perlu menaikkan kaki tinggi, membungkuk mereka di lutut.
 • Kaki swing. Di kedudukan yang berdiri, anda perlu bersayap ke sisi berselang-seli dengan kaki kiri dan kanan anda. Semua pergerakan harus lancar, tidak tajam.
 • Lereng. Dalam kedudukan berdiri, wanita membuat lereng yang licin secara bergantian dalam arah yang bertentangan.
 • Latihan Kegel. Berdiri atau duduk, adalah perlu untuk mengetatkan otot punggung, serentak dengan menarik balik dubur. Dalam kedudukan ini, anda perlu berlama-lama selama beberapa saat, kemudian lepaskan otot dan ulangi gerakan semula.

Latihan terapeutik: kompleks latihan

Perubahan tulang, otot, ligamen sering membawa kepada banyak gejala yang menyakitkan. Untuk rawatan dan pencegahan fisioterapi yang digunakan. Doktor menetapkan kompleks senam perubatan sebagai cara untuk membantu meningkatkan pergerakan, melegakan kesakitan, mengurangkan keperluan pembedahan. Sebagai contoh, senaman fisioterapi dalam osteochondrosis tulang belakang serviks menguatkan otot, melegakan kesakitan, menghapuskan pergerakan tulang belakang, meningkatkan aliran darah. Kaedah rawatan ini membolehkan orang ramai dengan pelbagai diagnosis untuk pulih dari penyakit dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

Nilai terapi fizikal

Pergerakan adalah penting untuk kesihatan.

Aktiviti fizikal adalah penting untuk:

 • Mencegah obesiti;
 • Pencegahan penyakit jantung dan saluran darah;
 • Memperkukuhkan tulang, otot;
 • Amaran arthrosis;
 • Hilangkan ancaman pembedahan.

Pergerakan membantu mengekalkan keseimbangan yang sihat di dalam badan. Tetapi fisioterapi dan gimnastik sukan berbeza dalam sifat dan tujuan pergerakan. Latihan terapeutik bertujuan untuk penyembuhan kesan pada organ dan sistem yang berpenyakit. Mereka hanya ditetapkan oleh doktor menggunakan dos yang tepat.

Orang tahu tentang pentingnya aktiviti motor pada zaman purba. Doktor-doktor kuno China menggunakan latihan pernafasan sebagai kaedah penyembuhan, penyembuh India menggunakan hatha yoga pada milenium kedua SM. Doktor yang terkenal pada masa lalu - Hippocrates dan Ibn Sina menggambarkan jenis fisioterapi seperti urut dan gimnastik.

Doktor moden telah lama mengetahui bahawa terapi senaman dapat lebih berkesan daripada pembedahan dalam banyak situasi.

 • Kesakitan belakang yang rendah. Terapi fizikal adalah cara yang lebih berkesan dan kos efektif daripada suntikan atau pembedahan;
 • Gimnastik terapeutik lebih berkesan daripada semua kaedah rawatan lain untuk reumatisme meniskus, arthrosis sendi lutut;
 • Senaman terapeutik untuk tulang belakang membolehkan anda melakukan tanpa campur tangan pembedahan;
 • LFK sangat berkesan pada penyakit gastrousus;
 • Tiada apa-apa, lebih baik daripada senaman, tidak menyumbang kepada pemulihan selepas pembedahan dan melahirkan anak.

Gimnastik perubatan selalu termasuk latihan yang direka khusus untuk keadaan tertentu.

Penyakit atau kecederaan

Latihan dilakukan sebagai tambahan kepada aktiviti fizikal harian. Sebagai tambahan kepada kesan terapeutik, mereka meningkatkan koordinasi, fleksibiliti, postur.

Latihan boleh termasuk peregangan untuk mengurangkan tekanan pada sendi, melatih otot utama belakang, perut, paha, mengangkat beban untuk menguatkan otot, berjalan, aerobik air.

Terapi senaman sempurna membantu pemulihan selepas kecederaan, serta pencegahan kecederaan masa depan dalam atlet. Latihan penyembuhan melegakan kesakitan dalam tisu lembut, meningkatkan kekuatan otot, meningkatkan fleksibiliti, dan mengembangkan pelbagai gerakan. Gimnastik terapeutik adalah kaedah pemulihan yang paling moden selepas operasi pembedahan, termasuk seksi cesarean dan kelahiran semula jadi. Latihan khas menghalang terjadinya pelekatan, menyumbang kepada pemulihan pesat keanjalan tisu.

Gimnastik terapeutik dengan ketara meningkatkan kualiti hidup untuk penyakit kronik yang serius seperti stenosis tulang belakang tulang belakang, arthritis dan penyakit Parkinson. Program latihan dibangunkan untuk setiap pesakit secara individu, bergantung pada usia, jenis penyakit dan tahap kecergasan fizikal.

Di sesetengah pesakit, penyakit beberapa sistem pada masa ini membawa kepada keadaan berhampiran dengan kecacatan.

 • Strok;
 • Kecederaan tali tulang belakang;
 • Penyakit kardiovaskular.

Pesakit sedemikian diperhatikan oleh seluruh pasukan pakar. Ahli fisioterapi adalah ahli pasukan yang wajib. Dia mengembangkan gimnastik terapeutik, termasuk latihan kekuatan, mobiliti, berjalan naik dan turun tangga, mengangkat dan mendarat di kerusi roda. Ada latihan khas mengenai penggunaan kerusi roda.

Terapi fizikal diperlukan untuk kanak-kanak selepas kecederaan serius dan menderita cerebral palsy. Aktiviti fizikal yang difikirkan oleh ahli fisioterapi menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, memastikan ketepatan pergerakan, meningkatkan daya tahan.

Kelas untuk kanak-kanak dan orang dewasa diadakan di banyak klinik, sanatorium. Sokongan profesional disediakan oleh pusat perubatan sukan dan terapi fizikal.

Latihan fizikal terapeutik di osteochondrosis

Perubahan dalam ruang tulang belakang - tulang rawan dan cakera intervertebral - adalah keadaan yang sangat biasa. Hampir setiap lelaki pertengahan umur menderita penyakit yang dipanggil osteochondrosis. Kerja duduk, hypodynamia, pemindahan berat - semuanya mempengaruhi "paksi utama" tubuh manusia - tulang belakang. Orang mengalami sakit di bahagian leher dan belakang. Kadang-kadang rasa sakit itu menyakitkan, mengganggu pergerakan normal dan kehidupan yang tenang. Latihan terapeutik di osteochondrosis tulang belakang adalah salah satu teknik pemulihan yang paling berkesan.

Untuk rawatan osteochondrosis serviks kompleks berikut disyorkan:

 • Duduk di kerusi dengan belakang lurus, bengkokkan kepala anda secara bergantian kepada kedua-dua bahu;
 • Perlahan pusing kepala anda dari sisi ke tepi;
 • Sentuh dada dengan tepi dagu;
 • Letakkan siku anda di atas meja, dan paksa kuil anda ke telapak tangan anda.

Semua latihan siri ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya sepuluh kali dalam setiap arah.

Ahli terapi fizikal mendesak pesakit untuk menguatkan otot yang sesuai dengan dada.

Sejumlah latihan disarankan:

 • Berdansa belakang awak. Palma memakai pinggul. Meningkatkan badan atas, mengekalkan kedudukan ini selagi mungkin. Betulkan bahagian bawah di atas lantai, bernafas secara merata.
 • Ulang 1, meletakkan tangannya di kepalanya.
 • Untuk melakukan yang pertama, dengan tangan yang terbentang "sayap".
 • Berbohong dengan punggung anda, angkat baki badan anda yang tinggi, bengkokkan tangan anda, kencang dan unclench tangan anda.
 • Berbaring di perut untuk membuat pergerakan yang lancar dan ke tepi (tiruan berenang).
 • Ulang senaman 5, tetapi dengan tangan anda lakukan pergerakan pekeliling.

Untuk rawatan lordosis lumbar, satu lagi kompleks disyorkan:

 • Berbaring di perut anda, selalunya perlahan-lahan menaikkan dan menurunkan kaki lurus;
 • Naikkan satu kaki ke ketinggian maksimum (pelvis perlu diperbaiki) dan tahan kedudukan ini selama 3-5 saat. Ulangi dengan kaki yang lain.
 • Berbaring di perut anda, angkat kedua-dua kaki, cairkan, sambungkan dan turunkan kedua-duanya bersama-sama.
 • Naikkan kedua-dua kaki dan tahan kedudukan ini selagi mungkin.

Apabila cakera intervertebral dipindahkan, cincin yang memegang rehat vertebra. Keadaan ini dipanggil hernia intervertebral. Selalunya hernias terbentuk di kawasan lumbar. Terapi fizikal untuk hernia tulang belakang direka untuk melegakan gejala kesakitan yang kuat, meregangkan luasan tulang belakang, menguatkan otot-otot belakang dan tekan. Semua pergerakan kompleks ini lancar, melompat atau beralih ke sisi tidak dikecualikan. Latihan dalam keadaan teruk tidak boleh dijalankan. Dalam remisi, ahli fisioterapi menasihati anda untuk menjalankan dua kali sehari untuk 3-5 latihan.

 • Berbaring di perut anda, bengkok kaki anda, ambil pergelangan tangan dengan tangan anda dan tariknya ke leher anda.
 • Berbaring di perut anda, bengkokkan leher dan belakang badan anda.
 • Ikal ke hadapan, berlutut. Kepala dan telapak harus menyentuh lantai.
 • "Jambatan".
 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda dan tarik jari kaki anda ke leher. Pastikan tangan anda tetap di sebelah anda.

Terapi fizikal untuk hernia tulang belakang lumbar melibatkan berhati-hati. Dengan kesakitan, anda perlu menghentikan gimnastik dengan segera.

Scoliosis

Satu lagi masalah tulang belakang serius ialah scoliosis. Dalam kehidupan seharian ia dipanggil "kelengkungan tulang belakang." Selalunya, tanda-tanda scoliosis diperhatikan sudah pada tahun-tahun awal sekolah. Selain postur hodoh, patologi tidak menyenangkan kerana ia berlangsung, merosakkan pernafasan dan bekalan darah normal ke organ-organ. Yang lebih tua kanak-kanak atau remaja, semakin banyak tulang belakang. Anda boleh meluruskan belakang anda dengan bantuan terapi senaman.

Terapi fizikal untuk scoliosis berbeza-beza bergantung pada tahap penyakit. Dalam gimnastik ijazah pertama dan kedua dapat membantu meluruskan lajur tulang belakang atau menghapuskan scoliosis sepenuhnya. Dalam terapi latihan derajat ketiga atau keempat hanya dapat menahan perkembangan kelengkungan.

Kompleks biasa mengandungi latihan berikut:

 • Berdiri bersandar di dinding dengan lengan belakang anda lurus dan berundur dari dinding beberapa langkah, sambil mengekalkan kedudukan menegak tulang belakang.
 • Lakukan beberapa latihan pemanasan dengan lengan belakang anda - melambai tangan anda, mengubah badan anda dalam jongkong.
 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda ke perut anda.
 • Berbaring di belakang dengan kaki yang bengkok di lutut, angkat pelvis anda dan bengkokkan batang atas badan anda.
 • Berbaring di perut anda, angkat badan dan kaki dengan sokongan pada telapak tangan.
 • Berbaring di belakang anda, buat kaki "gunting".
 • Berbaring di perut. Menaikkan kedua-dua belah kaki bersama-sama dan tahan mereka selama mungkin.
 • Berbaring di perut anda, bengkokkan bahagian atas badan anda ke hadapan.

Terapi senaman untuk membantu lutut sakit

Malah orang muda sering mengalami osteoartritis sendi lutut. Bagi warga tua, penyakit ini menjadi kemalangan sebenar - mustahil untuk naik dan turun tangga, keluar dari kereta, hanya bangun dan duduk. Gimnastik terapeutik adalah salah satu cara utama untuk memerangi arthrosis. Ia adalah perjuangan, kerana tugas pesakit adalah untuk mencegah arthrosis daripada mengambil milik tubuhnya. Anda perlu sentiasa bergerak sendi sakit.

Kaedah latihan adalah asas:

 • berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda;
 • mengikat tuala yang digulung di bawah lutut;
 • memegang meja, membongkok kaki di belakang lutut, menariknya dengan tangannya;
 • memerah bola ke dinding dengan punggung anda dan tahannya.

Anda boleh bengkok dan meregang lutut anda dengan pengembang.

Aktiviti motor untuk rawatan penyakit pernafasan

Dalam penyakit pernafasan akut dan kronik, latihan fisioterapi juga membantu. Kompleks latihan termasuk latihan diafragma, gimnastik ringkas dengan lengan dan kaki, sistem nafas dalam dan nafas. Dalam terapi senaman pernafasan akut membantu mengeluarkan kuman dari paru-paru dan bronkus, untuk meletupkan paru-paru. Dalam penyakit kronik, seperti asma bronkial, pernafasan digunakan dengan bantuan diafragma, artikulasi yang lebih tinggi dari vokal dan konsonan, sukan, dan berjalan.

Gimnastik untuk wanita hamil

Tubuh wanita hamil adalah makmal yang menakjubkan di mana tindak balas kimia baru, perubahan baru berlaku setiap hari. Terapi fizikal semasa hamil membantu meningkatkan aliran darah dan menyediakan semua organ dan janin yang semakin meningkat dengan oksigen, mengurangkan sakit belakang dan beban pada tulang belakang dan kaki, mencegah sembelit. Aktiviti motor menonjolkan otot-otot, menjadikannya elastik, yang penting untuk melahirkan anak.

Memulakan latihan adalah penting dalam trimester pertama, apabila perubahan dalam badan masih kecil. Pada masa ini, aerobik, berjalan cepat, berenang, menari dengan muzik yang menyenangkan adalah berguna.

Latihan klasik untuk wanita hamil - Latihan Kegel. Penguncupan otot lantai pelvik ini menguatkan mereka. Doktor mencadangkan latihan sedemikian sebelum dan selepas kelahiran untuk pulangan badan yang cepat ke normal.

Yoga hamil dan kelonggaran disyorkan.

Dalam trimester kedua, jogging dan latihan duduk dengan dumbbell ringan boleh ditambah kepada jenis pendidikan jasmani ini.

Dalam tempoh tiga bulan yang lepas, dumbbells dikecualikan, tetapi anda boleh terus berjalan dan berenang, serta beberapa pose yoga yang tidak memerlukan banyak usaha fizikal.

Mana-mana kompleks perubatan perlu ditetapkan oleh doktor dan diamalkan dengan bantuan jurulatih pakar. Di bandar-bandar besar tidak ada masalah dengan pusat perubatan sukan. Di kawasan luar bandar, peluang terhad. Tetapi anda boleh menyesuaikan kompleks perubatan dalam kesusasteraan khas atau di Internet dengan menaip "terapi fizikal: video." Artikel ahli-ahli peringkat tinggi mengenai kaedah terapi latihan terkini diterbitkan dalam jurnal saintifik antarabangsa Pendidikan Terapeutik Fizikal dan Perubatan Sukan.

Latihan fizikal terapeutik (terapi latihan). Gimnastik terapeutik untuk osteochondrosis tulang belakang

Terapi fizikal untuk penyakit neurologi

Gimnastik terapeutik (gimnastik) adalah satu set latihan untuk majoriti penyakit manusia kronik yang berkaitan dengan kehilangan kekuatan otot dan jumlah sendi.

Gimnastik terapeutik dengan manifestasi neurologi perlu dilakukan dalam kedudukan dan di bawah keadaan ketiadaan sakit, atau, sekurang-kurangnya - di sempadan kesakitan. Jika tidak, "fenomena rompakan" berkembang, diwujudkan dengan penggantian pampasan dari segmen badan tidak terjejas; Hasilnya, kumpulan otot utuh terdedah kepada latihan, iaitu, "lemah" dirompak oleh "kuat", dan "sakit" adalah "sihat".

Fisioterapi perlu digabungkan dengan penjagaan pesakit. Sebelum kelas, adalah perlu untuk menghasilkan bilik penyiaran dan bilik fisioterapi. Kelas perlu dilakukan dengan tingkap, tingkap, dan beranda terbuka. Pesakit terlibat dalam sukan ringan.

Jika pesakit berada di mod separuh katil, perlu menyediakannya untuk kelas - lipat selimut, luruskan helai, letakkan dengan betul atau keluarkan bantal tambahan. Pada akhir pelajaran, dengan data klinikal yang sesuai, pesakit perlu diberi kedudukan yang mempunyai nilai terapeutik (rawatan kedudukan): meletakkan tali untuk lanjutan, membetulkan lenturan, gerakkan pesakit ke posisi duduk di atas kerusi. Ia perlu untuk memantau keadaan dan kesejahteraan pesakit, semua pemerhatian para jurulatih atau jururawat untuk menyimpan rekod, untuk memberitahu doktor.

Gimnastik kebersihan pagi diadakan pada waktu pagi, selepas tidur, sebelum sarapan pagi. Kelas dengan pesakit yang dijalankan oleh metodologi terapi fizikal, atau jururawat wad.

Pesakit dengan gangguan pergerakan melakukan latihan pagi di wad, orang tanpa sekatan pergerakan - di gym atau di udara. Bilik di mana sakit yang terlibat harus berventilasi dengan baik. Dalam proses gimnastik, tubuh meninggalkan keadaan perencatan proses fisiologi semasa tidur, meningkatkan nada keseluruhan dan emosi, meningkatkan aktiviti semua organ dan sistem. Pemilihan senaman untuk gimnastik bersih dan dos aktiviti fizikal ditentukan oleh umur pesakit, jenis penyakit asas, tahap dan bentuk fungsi terjejas. Dalam gimnastik pagi, sistem kardiovaskular dan pernafasan disediakan untuk beban yang akan datang pada siang hari. Satu set latihan dipilih supaya ia boleh didapati untuk semua pesakit dalam kumpulan ini. Bagi pesakit yang mengalami gangguan pergerakan, latihan bermula pada posisi berbaring awal, maka pesakit bergerak ke posisi duduk. Tempoh gimnastik pagi adalah 10 - 20 minit. Di dalam latihan pagi yang kompleks termasuk tidak lebih dari 8 hingga 12 latihan dengan pengulangan masing-masing dari 3 hingga 6-8 kali.

Gimnastik terapeutik adalah bentuk utama terapi fizikal. Memohon dua kaedah gimnastik terapeutik - individu dan kumpulan. Pelajaran gimnastik terapeutik terdiri daripada bahagian pengenalan, utama dan akhir.

Bahagian pengenalan melibatkan penyediaan pesakit untuk melakukan latihan fizikal yang berikutnya. Matlamat pengajaran dijelaskan kepada pesakit, nadi dihitung, pernafasan, pembangunan umum dan latihan persediaan dilakukan. Tempoh bahagian pelajaran ini adalah 5-10 minit.

Bahagian utama termasuk latihan fizikal yang mempunyai kesan khas dan umum pada tubuh pesakit. Matlamat mereka adalah untuk memulihkan dan mengimbangi fungsi yang cacat, untuk membantu pesakit dalam menguasai kemahiran motor, meningkatkan kecergasan fizikal dan menyesuaikan diri dengan keadaan hidup. Tempoh bahagian utama - 25 - 30 minit. Bahagian terakhir bertujuan untuk mengurangkan beban secara keseluruhan, aktiviti sistem kardiovaskular dan pernafasan, mengurangkan tekanan emosi dan membawa pesakit ke keadaan asalnya. Tempoh bahagian ini adalah 5-10 min.

Tugas-tugas pelajaran ditentukan oleh doktor. Semasa sesi, beban diselaraskan berdasarkan keluk fisiologi yang dipanggil - lengkung perubahan dalam kadar nadi semasa sesi. Dengan pembinaan pelajaran yang betul, kenaikan denyut jantung maksimum tidak melebihi 50% daripada kadar denyutan awal.

Terutama bertanggungjawab ialah penciptaan satu set latihan yang memenuhi tugas memulihkan fungsi terjejas. Ini, khususnya, merujuk kepada kerosakan motor. Selaras dengan jenis lesi dan peringkat rawatan pemulihan, pergerakan pasif dan aktif digunakan.

Apabila secara pasif mereproduksi pergerakan tertentu, impuls memasuki sel-sel korteks serebrum yang menyebabkannya. Dalam ketiadaan pergerakan aktif, pasif digunakan dengan menghantar serentak dendam secara serentak kepada pesakit.

Oleh kerana kekuatan otot pada anggota paroki meningkat, ia menjadi mungkin untuk melakukan gerakan aktif, yang pertama dilakukan dengan bantuan kakitangan, maka secara bebas. Adalah penting untuk menghormati urutan dalam latihan kumpulan otot individu dan penerimaan gerakan aktif terpencil.

Satu keadaan penting dalam kaedah kelas senaman fizikal ialah dos aktiviti fizikal, yang ditentukan oleh beberapa petunjuk. Ini termasuk: pemilihan latihan fizikal, yang berdasarkan prinsip gradualisme: dari sederhana hingga kompleks. Tempoh latihan ditentukan oleh masa yang dibelanjakan oleh pesakit dalam prestasi mereka. Bilangan pengulangan ditentukan oleh jenis penyakit dan jenis latihan. Latihan menguatkan am harus diulang 5-6 kali, bertujuan mengukuhkan kumpulan otot yang lemah 10-20 kali.

Pemilihan kedudukan permulaan juga bergantung pada ciri-ciri penyakit dan jenis senaman. Terdapat tiga kedudukan permulaan asas: berbohong, duduk dan berdiri. Kedudukan asas dianggap sebagai elemen penting dalam pengawalseliaan aktiviti fizikal.

Terdapat pergerakan bergerak perlahan, sederhana dan pantas. Dengan pergerakan perlahan yang dilakukan pada 4 akaun, dengan purata dua, dengan cepat - pada satu akaun. Pemilihan kadar pergerakan bergantung kepada ciri-ciri penyakit, umur pesakit dan ciri-ciri individunya. Tahap usaha dan ketepatan pergerakan juga boleh digunakan untuk mengawal beban semasa latihan fizikal. Besarnya beban dipengaruhi oleh tahap kesukaran pergerakan. Ia perlu secara beransur-ansur merumitkan pergerakan kerana mereka menguasai dan meningkatkan keupayaan fungsi organisma.

Irama pergerakan meningkatkan peredaran darah dan limfa dan mengurangkan keletihan.

Bilangan latihan mengganggu. Melalui penggantian mereka dengan yang utama, peningkatan kecekapan otot dicapai. Latihan ini juga digunakan dalam kesimpulan pelajaran.

Penggunaan faktor emosi adalah untuk menyebabkan emosi positif dalam pesakit semasa senaman. Ini dicapai dengan memasukkan unsur-unsur bilik darjah dalam permainan atau persaingan, iringan muzik, dll.

Dos aktiviti fizikal dalam proses latihan fizikal disediakan dengan kawalan perubatan dan pedagogis yang teliti dan pendekatan individu kepada pesakit. Penggunaan terapeutik latihan fizikal untuk tempoh dirancang oleh ahli metodologi di bawah pengawasan seorang doktor. Bentuk terapi fizikal, urutan penggunaannya dalam rejimen harian, bersamaan dengan pengaruh terapeutik yang lain, dinyatakan, anggaran kelas fizikal terapi disusun.

Kajian diri pesakit adalah satu bentuk terapi fizikal. Pesakit dipilih satu set latihan yang dia ulangi selama beberapa hari. Bergantung pada ciri-ciri penyakit, kompleks latihan mengambil masa 2-3 hingga 10-15 minit. Bagi pesakit yang mengalami kerosakan motor yang teruk yang memerlukan rawatan intensif, tetapi disebabkan kecacatan yang tidak dapat mereka lakukan secara bebas, disarankan untuk menjalankan kelas dengan bantuan saudara-mara yang sebelum ini telah dilatih dalam terapi fizikal dan latihan yang ditetapkan untuk dilakukan dengan pesakit.

Apabila menjalankan sistem latihan fisioterapi, seseorang harus mengingati senaman sukan dan jenis yang digunakan, termasuk jenis utama pergerakan semula jadi manusia, seperti berjalan, berlari, melompat, merangkak, mengimbangi latihan, dll. Berjalan digunakan secara meluas dalam terapi fizikal sebagai fizikal Latihan, yang merupakan cara semula jadi untuk berkeliling. Berjalan meningkatkan metabolisme, meningkatkan peredaran darah dan pernafasan, mempunyai kesan positif ke seluruh badan. Berjalan digunakan dalam gimnastik terapeutik, berjalan, dll. Indikasi untuk penggunaan berjalan sebagai ubat adalah sangat luas.

Berjalan berbanding dengan berjalan adalah cara terapeutik yang lebih kuat pada tubuh seseorang yang sakit. Berlari dalam latihan fisioterapi diterapkan dalam bentuk ketat dengan had laju. Latihan pesakit dalam berjalan dan berlari dijalankan mengikut jadual khas berdasarkan prinsip ketulenan dan konsistensi dengan kawalan perubatan dan pedagogi yang teliti.

Melompat dalam tindakan fisiologi mereka adalah latihan jangka pendek yang mempunyai intensiti yang besar. Penggunaan melompat adalah dinasihatkan dalam tempoh pemulihan.

Melontar membantu mengembalikan koordinasi pergerakan, membantu meningkatkan pergerakan sendi, meningkatkan kekuatan otot anggota badan dan batang tubuh, kelajuan reaksi motor, mengembangkan ketepatan. Gunakan membaling bola, tongkat, cakera.

Memanjat dinding gimnastik membantu meningkatkan pergerakan sendi, perkembangan kekuatan otot.

Latihan dalam merayap digunakan terutamanya untuk pembetulan pelbagai lengkungan tulang belakang.

Latihan seimbang digunakan dalam penyakit yang berkaitan dengan disfungsi alat vestibular dan cerebellum.

Permainan sukan dalam sistem terapi fizikal digunakan sebagai salah satu cara penting pendidikan fizikal seseorang yang sakit. Permainan membesarkan dan membangunkan beberapa ciri fizikal dan moral yang berharga: kekuatan, kelajuan, ketangkasan, perhatian, ketahanan, dan lain-lain. Pentingnya permainan ialah mereka merangsang emosi positif dan nada sfera neuro-psikologi pesakit. Terutama, permainan yang tidak memberi beban besar pada tubuh pesakit, agak mudah dan boleh diakses oleh pelaksanaan teknikal. Mereka dibahagikan kepada sedentary, mudah alih dan sukan. Permainan sedentari lebih sering dilakukan dengan pesakit tempat tidur. Permainan luaran terdiri daripada pelbagai kombinasi berjalan, berjoging, melompat, dan sebagainya. Permainan sukan dalam had latihan fisioterapi digunakan pada tahap tertentu.

Berenang dan bersenam di dalam air. Dicirikan oleh gabungan kesan pergerakan dan persekitaran akuatik. Berada di dalam air meningkatkan metabolisme, mengaktifkan peredaran darah. Dalam keadaan khas (mandi, kolam), pergerakan atrophik, otot yang lemah akan dipermudahkan. Kolam juga dilantik dengan tujuan penyejukan dan rekreasi.

Aktiviti sukan lain seperti ski, berbasikal, dan lain-lain juga digunakan.

Mod motif. Terapi fizikal adalah sebahagian daripada semua mod motor. Pemilihan latihan fizikal, bentuk mereka, beban pada kelas dalam setiap kes sepadan dengan aktiviti fizikal yang dibenarkan oleh mod individu.

Terdapat rehat katil yang ketat, rehat katil, setengah katil, latihan maju, sederhana, latihan umum.

Sebagai peraturan, pesakit yang berada di tempat tidur separuh atau regimen lanjutan datang ke jabatan pemulihan; pesakit dalam tempoh akut penyakit mematuhi rehat katil yang ketat.

Dalam mod tidur setengah, pesakit disediakan untuk peralihan ke kedudukan duduk di atas katil dengan kakinya diturunkan, ke peralihan ke kerusi, berdiri, dan berjalan perlahan dalam wad semasa latihan terapeutik. Mod lanjutan membolehkan anda menggunakan semua cara terapi fizikal. Apabila mod latihan latihan fizikal perlu memudahkan pemulihan pesakit dan berfungsi sebagai salah satu cara pemulihan utama.

Apabila menggunakan terapi fizikal, seseorang harus mematuhi prinsip rawatan berperingkat, untuk melihat ketularan dalam meningkatkan intensiti aktiviti fizikal mengikut keadaan klinikal pesakit.

Contoh-contoh senaman dalam gimnastik untuk penyakit neurologi, khususnya, osteochondrosis tulang belakang dengan protrusions dan hernia cakera intervertebral.

Dalam pencegahan dan rawatan osteochondrosis tulang belakang, latihan terapeutik khas sistematik adalah penting.

Pertama sekali, teh perlu dimulakan secara bebas oleh gimnastik terapeutik; ia perlu untuk berunding dengan pakar (ahli neuropatologi, ortopedik dan traumatologi, doktor terapi senaman).

Anda boleh melakukan senaman terapeutik pada bila-bila masa sepanjang hari. Sangat membantu pada waktu pagi selepas bangun melaksanakan beberapa latihan (contoh: W 1,3,13,17,20 tempoh akut), dan kemudian membuat tandas waktu pagi, dan terus melakukan latihan yang ditetapkan oleh doktor anda dan mengikut fisioterapi kompleks.

Pakaian semasa senaman harus ringan, tidak menghalang pergerakan, tetapi juga tidak membenarkan hipotermia. Yang terbaik adalah peluh bulu.

Beberapa latihan yang disyorkan kepada anda berguna untuk dilakukan pada hari bekerja (sebagai contoh, latihan No. Saya dari tempoh latihan - tempoh remitan).

Kemunculan kesakitan semasa senaman adalah isyarat untuk mengurangkan amplitud latihan, keamatan mereka atau untuk menyelesaikan pemberhentian latihan.

Untuk latihan terapeutik untuk membawa faedah terbesar, anda harus:
a) melakukan latihan setiap hari;
b) melakukan latihan dengan tekun, dengan perlahan, tanpa mengganggu bentuk, kelajuan dan intensiti latihan yang dilakukan tanpa kebenaran;
c) semasa melakukan latihan, jangan tahan nafas anda;
d) secara berkala berunding dengan doktor, tidak bersembunyi darinya penyakit mereka.

Kompleks gim genetik yang teladan. digunakan dalam tempoh akut (peringkat awal)

Latihan khas yang digunakan pada peringkat kedua tempoh akut

Kompleks gim gimnasium yang hampir pasti, yang terpakai dalam tempoh KEDUA (POSTASH)

Latihan KHAS disyorkan untuk dimasukkan ke dalam kompleks gimnastik terapeutik yang digunakan semasa pengampunan

WALKING: di atas kaki, pada tumit, pada pinggir luar kaki, memukul dengan memutar badan ke kiri dan kanan, berjalan dengan mengangkat pinggang tinggi, berjalan dengan membongkok kaki kembali, dan lain-lain.

Cadangan kaedah mod motor dalam tempoh akut

Dalam tempoh yang teruk dalam kehadiran kesakitan akut perlu memerhatikan rehat katil yang ketat. Terapi senaman digunakan terutamanya untuk tujuan kebersihan dan secara amnya memulihkan. Apabila pergerakan anggota badan yang lebih rendah tidak mengizinkan peningkatan dalam lordosis lumbar, yang dapat meningkatkan sindrom kesakitan. Dalam hal ini, apabila melakukan latihan fizikal, anda harus meletakkan roller lembut di bawah kaki anda.
Pada peringkat kedua tempoh akut, dengan beberapa pengurangan kesakitan kesakitan, ia perlu dengan teliti termasuk latihan isometrik untuk melatih otot abdomen dan otot gluteus maximus.
Latihan yang menyebabkan sakit perlu dihadkan dalam amplitud, tahap ketegangan otot, atau dihapuskan sama sekali. Jangan bersenam melalui kesakitan!
Bilangan ulangan setiap senaman adalah 8-10 kali. Kelajuan latihan adalah perlahan.

Cadangan kaedah mod motor dalam tempoh kedua (subacute)

Dengan pengurangan kesakitan, kemungkinan menggunakan latihan perkembangan khas dan umum meningkat. Dalam tempoh ini, sebagai tambahan kepada latihan yang meningkatkan kekuatan otot perut dan otot extensor paha, latihan yang membentuk tulang belakang lumbar (No. 7,8,10,11,13,15, 22,23) menjadi sangat penting.
Apabila memilih kedua-dua latihan pembangunan khas dan umum, adalah penting untuk memastikan bahawa mereka tidak meningkatkan lordosis lumbar. Sakit adalah isyarat untuk mengubah struktur latihan (dalam arah pelepasan) atau untuk menghapuskannya.
Pada akhir tempoh kedua, anda perlu beransur-ansur memasukkan latihan yang meningkatkan kekuatan otot belakang.
Latihan nombor 7, 6, 9 dan 10 boleh dilakukan pada sistem pekeliling 2-3 kali. Mereka adalah yang paling penting.
Bilangan pengulangan latihan khas untuk membawa sehingga 15-50 kali. Kadar latihan dapat ditingkatkan secara beransur-ansur.
Sekali lagi ia perlu diingat: senaman tidak boleh menyebabkan kesakitan!

Cadangan metodologi tempoh ketiga (remisi)

Dalam tempoh ini, tugas meningkatkan mobiliti ruang tulang belakang ditambah kepada tugas dan ciri metodologi dalam tempoh kedua. Walau bagaimanapun, latihan yang bertujuan untuk menyelesaikan masalah ini perlu dijalankan dengan teliti dan dalam kedudukan permulaan yang ringan. Adalah perlu untuk mencapai keutuhan mengekalkan kedudukan tertentu dalam posisi berdiri dan dalam berjalan, apabila tulang belakang lumbar adalah kyphosis.
Bilangan pengulangan latihan khas pada tempoh kedua dinaikkan kepada 50-100 kali (boleh dibahagikan pada siang hari). Daripada cara lain untuk terapi fizikal, adalah perlu untuk mengenali penggunaan yang sesuai bagi mereka yang tidak akan memberi kesan buruk kepada cakera degenerasi: berenang, terrenkur, skis, treadmill, ergometer basikal, senaman dengan pembalut getah. Ia perlu menggunakan cara seperti bola tampar, tenis (besar dan kecil), basikal jalan, larian merentas desa, menari cepat, gimnastik berirama, kerana tiba-tiba, pergerakan dan perubahan yang tidak terkoordinasi boleh mencetuskan kekacauan osteochondrosis. Latihan dengan dumbbells sebaiknya dilakukan di ip berbaring (di belakang, perut) untuk mengelakkan beban menegak pada tulang belakang.
Tidak masuk akal untuk mengenali penggunaan visa murni untuk kononnya meregangkan tulang belakang lumbar. Halangan untuk ini adalah ketegangan yang kuat dari otot-otot yang terbentang di dalam tubuh. Kedalaman melompat dari ketinggian, latihan mesin dayung, lontaran juga tidak diingini. Dalam mana-mana kes, semasa latihan terapi latihan, perlu diingat bahawa microtrauma yang berterusan dan beban beban tulang belakang, pergerakan yang tidak diselaraskan, gegaran di sepanjang paksi tulang belakang menyediakan latar belakang yang sesuai untuk pecah cakera degenerasi dan pemisahan sindrom kesakitan. Cadangan ini harus dipertimbangkan ketika memilih cara dan bentuk latihan di sanatorium dan tahap pemulihan poliklinik.
Dalam tempoh ketiga, penggunaan gimnastik terapeutik di kolam renang adalah disyorkan. Perlu diingat gimnastik perubatan di kolam tidak menggantikan, tetapi melengkapkan kelas asas "kering" gimnastik perubatan.

Pencegahan ortopedik osteochondrosis tulang belakang

Untuk memperlahankan proses degeneratif di tulang belakang, dan juga untuk mencegah kekacauan yang berulang, disarankan untuk melihat postur spesifik dengan kyphosis tulang belakang lumbar dalam pelbagai keadaan ketika melakukan aktiviti domestik, buruh dan lain-lain. Dalam pencegahan osteochondrosis tulang belakang, peranan penting diberikan kepada pengurangan mikro dan makrotraumatisasi cakera intervertebral, serta beban statik dan dinamik tulang belakang.
Ia harus diiktiraf sebagai batang yang tidak menguntungkan ke hadapan dari kedudukan berdiri. Apabila meluruskan dari kedudukan ini, mungkin juga untuk memindahkan relasi degenerasi vertebra kepada satu sama lain. Dalam hal ini, lekukan ke hadapan (terutama yang dilakukan pada masa yang sama mengubah badan) harus dikecualikan sebagai latihan dari latihan terapi fizikal secara tetap.
Apabila melakukan kerja rumah yang berkaitan dengan tubuh badan (membasuh pakaian, membilas, menyapu dan mengerang lantai), disarankan untuk membongkar tulang belakang, dengan sokongan sedikit di bawah tangan bebas anda. Untuk membersihkan apartmen dengan pembersih vakum, adalah wajar untuk meningkatkan tiub pembersih vakum supaya badan tidak membengkokkan ke hadapan, kerana jika tidak, pergerakan berirama dalam separa cerah ke hadapan apabila bekerja dengan pembersih vakum yang tidak bereaksi akan menyebabkan beban tulang belakang.
Ia harus diperingatkan terutamanya terhadap kerja yang berkaitan dengan pergerakan yang tegang dari jenis yang sama (terutamanya dalam lenturan separuh hadapan), contohnya: menggergaji dan memotong kayu api, berkebun dengan sekop dan pencincang, menyentuh pergerakan apabila membaling objek berat, kerana beban pada vertebra, ligamen dan otot meningkat secara dramatik.
Terutama kesan tidak baik adalah kedudukan yang salah badan dan kerja otot yang tidak teratur ketika mengangkat dan membawa beban. Pilihan terbaik - meluruskan kembali, apabila tulang belakang tegas terletak pada pelvis. Dalam kes ini, cakera intervertebral dipasang secara seragam dan tidak cacat. Bersama ini, membawa dan terutama mengangkat beban yang tidak terlalu berat dengan bengkok (contohnya, di hadapan anda dan lengan yang terulur) sering membawa kepada kecemasan.
Jadual-jadual memberi gambar-gambar yang betul (hitam) dan tidak betul (menetas) kedudukan badan ketika mengangkat dan membawa beban. Seperti yang dapat dilihat dari angka-angka, apabila membawa beban, kedudukan lurus torso disyorkan. Beban mesti disimpan sedekat mungkin ke tubuh. Apabila mengangkat berat dari tanah, anda tidak boleh bersandar ke hadapan dan mengangkat beban, meluruskan badan. Ia adalah perlu untuk membengkokkan lutut, merunduk, meninggalkan lurus belakang dan angkat beban dengan meluruskan kaki di lutut.
Apabila memandu di dalam kereta, kusyen diletakkan di bawah bahagian lumbar. Dan penahan kepala wajib untuk mengelakkan trauma pada tulang belakang serviks semasa jeritan tajam kereta.
Apabila melepaskan kasut anda, anda perlu berdiri di atas satu lutut, sentuh pinggul anda dan kemudian hanya renda kasut.
Walau bagaimanapun, kedudukan badan yang selesa boleh menyebabkan perubahan yang tidak diingini pada tulang belakang, jika postur profesional tetap tidak berubah. Oleh itu, adalah perlu untuk mengubah posisi badan secara berkala semasa bekerja. Contohnya, dalam kedudukan berdiri - perubahan berkala sokongan satu kaki di bangku kecil bukan sahaja memberikan rehat kepada kaki, tetapi juga menyumbang kepada kyphosis tulang belakang lumbar dalam keadaan yang ringan.
Apabila mengangkut di lif, adalah dinasihatkan untuk menggunakan postur ringan untuk mengurangkan beban menegak pada cakera degenerasi semasa pecutan dan nyahpecatan lif. Kedudukan ini adalah disyorkan untuk mengambil siang sebanyak kali dengan pendedahan 10-60 s. dan sebagai latihan fizikal.


Meningkatkan kelemahan (detraining) otot badan pada pesakit yang tidak terlibat dalam gimnastik perubatan adalah perkara biasa. Korset yang terlatih dan berkeupayaan yang baik dalam tubuh badan sangat memudahkan dan melegakan alat "musim bunga" tulang belakang. Latihan yang menguatkan otot perut, otot gluteus maximus, otot extensor belakang, dan latihan kyphosis lumbal (terutama apabila berdiri) harus menjadi sebahagian daripada rejim motor pesakit dan dijalankan sepanjang hari.
Pengaruh yang tidak diragukan ke atas beban tulang belakang mempunyai perabot kerja yang tidak rasional, terutama kerusi. Dalam aspek ini, adalah disarankan untuk menggunakan kerusi dengan kerusi rendah, dengan kecenderungan dalamannya dan dengan sedikit cembung di tempat kelengkungan lumbar tulang belakang. Adalah lebih baik jika dalam posisi duduk lutut sedikit lebih tinggi daripada sendi pinggul.
Ia juga perlu dipertimbangkan untuk memakai kasut dengan sol elastik, kerana ini mengurangkan susutan susut nilai cakera degenerasi. Tidak disyorkan untuk memandu panjang di dalam kereta, terutama di jalan raya yang tidak rata.
Ia adalah perlu untuk menghapuskan faktor-faktor yang meningkatkan lordosis lumbar: memakai kasut bertumit tinggi, berat badan berlebihan. Tidur harus berada di atas katil yang padat, yang menggunakan perisai kayu dan tilam nipis.
Memakai korset semua jenis atau pemberat weightlifter secara berterusan dalam beberapa kes memberi kesan yang baik. Sekatan mekanikal gerakan mobiliti tulang belakang (terutamanya di tulang belakang lumbar) amat penting untuk pencegahan pemisahan, terutamanya dengan kehadiran ketidakstabilan tulang belakang.

Memo yang disediakan oleh instruktur kompleks gimnastik TsKB LOO di Majlis Menteri USSR, O.B. Rubailov
di bawah penyunting umum ketua jabatan terapi latihan V.I. Zubkov