Utama / Siku

Forum: Hernia tulang belakang lumbar - sama ada untuk melakukan pembedahan untuk dikeluarkan?

Sekiranya saya menjalani pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar atau cuba kaedah rawatan yang lain? Adakah mungkin untuk menyembuhkan hernia di rantau lumbar tanpa pembedahan? Bolehkah ubat-ubatan rakyat membantu?
Baca ulasan di bawah.

Vertebra lumbal adalah lima vertebra bawah pada seseorang dari 20 ke 24, dikira dari atas. Lima vertebra dilambangkan (atas ke bawah) L1, L2, L3, L4 dan L5. Bahagian bawah lumbar lumbar bawah L5 menghubungkan ke atas bahagian atas bahagian S1

Penyebab hernia dan rawatan akar - pandangan pakar:

Maklumat lanjut tentang hernia tulang belakang boleh didapati dalam artikel: "Hernia Intervertebral: sebab, gejala, rawatan"

Forum: Hernia tulang belakang lumbar - sama ada untuk melakukan pembedahan untuk dikeluarkan? ulasan: 37

Tetapi saya mempunyai operasi dan cakera dikeluarkan 25 tahun yang lalu, tidak ada masalah di kawasan lumbar, tetapi masih ada rasa mati rasa di kaki kiri kaki kiri, yang tidak begitu mengganggu.

Operasi untuk mengeluarkan hernia intervertebral tulang belakang lumbar dilakukan 5 bulan yang lalu. Kebasalah telah berlalu, tetapi rasa sakit di bahagian belakang mengganggu. Adakah ini biasa?

Hello! Nama saya Vitaliy, 27 tahun, Ekaterinburg.
Saya memerlukan bantuan, nasihat, atau apa-apa yang boleh membantu saya. Sekurang-kurangnya enam bulan lalu, punggung saya mula menyakitkan, di kawasan lumbar. Selepas mengecas atau selepas seminggu, rata-rata, sakit hilang. Saya cuba setiap hari push-up, bersama-sama seratus kali sehari. Saya mengangkat berat badan, 16 kg. Juga kira-kira 100 kali sehari.
Saya mempunyai seorang anak kecil, saya berjalan lama dengan dia di tangan saya pada musim panas. Dan saya bekerja sedentary (di komputer). Mempunyai berat tambahan sedikit. Kini saya berat 98 kg. Dengan peningkatan 176. berat normal saya ialah 83-85 kg.
09.01.2012 kesakitan berkala muncul semula. Pengecasan tidak membantu. Saya secara berkala, sekali seminggu, pergi ke bilik mandi. Douche selepas air sejuk. Kembalik belakang, kesakitan tidak berlalu.
01/13/2012 dibawa dari kedai dua pakej yang sangat berat. Saya bangun pada keesokan harinya, rasa sakit semakin meningkat. Saya berasa tidak menyenangkan, menarik sakit di bahagian belakang paha kaki kiri saya.
01/16/2012 sensasi sedemikian telah mencapai kaviar. Dan saya tidak boleh berjalan tanpa lumpuh, duduk tanpa kesakitan, bengkok atau mengangkat kakiku. Memakai kasut sendiri menjadi masalah. Selepas menunggu hari itu, saya pergi ke hospital.
01/17/2012 Saya melakukan imbasan CT. Dan doktor memberitahu saya, menurut gambar, saya mempunyai hernia intervertebral sehingga 10 mm. Di kawasan L5S1.
Saya segera menawarkan operasi. Masukkan plat titanik dan hernia. Operasi dijadualkan pada 01/19/2012. Setelah lulus semua ujian (semua ujian yang baik), saya menolak pembedahan pada hari terakhir. Saya tegas memutuskan untuk cuba dirawat (tidak pernah terlambat untuk pisau), dan kesannya menakutkan, tulang belakang.
01/18/2012 berbaring datang untuk berunding, dan saya segera ditawarkan untuk pergi ke hospital dan cuba untuk merawat.
Di hospital saya telah melepaskan saya selama seminggu sejak 01.1.20.2012 01.02.2012
Setiap hari saya melakukan prosedur berikut:
- penitis (memperbaiki peredaran darah)
- dua tembakan (vitamin B12 dan sesuatu analgesik-anti-radang)
- tiga tablet (saya tidak tahu apa yang mereka dari)
- jarum dengan arus kaki kiri (otot kaki berkedut)
- hood 20 minit dan 1.40 terletak
- pernah melakukan sekatan dadah.
Hari ini ialah 01/25/2012. Kesakitan saya hilang pada hari yang sama ketika saya pergi ke hospital. Pada hari ketiga, dia berhenti berpaut, jika tidak terburu-buru. Tetapi rasa kelemahan yang kuat di kaki. Onymie mudah di kawasan jari dan anak lembu kecil. Pada waktu malam, terdapat ketidakselesaan di bahagian bawah punggung, saya tidak boleh berdiri di ujung kaki kiri saya, tidak ada kekuatan di kaki. Dan tidak ada kesakitan. Saya memakai korset.
Bagaimanakah saya dapat menaiki kakiku? Bagaimana saya boleh membersihkan? Apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk hidup?
Saya bekerja bersendirian dalam keluarga (kanak-kanak kecil). Di hospital untuk masa yang lama saya tidak mampu berbohong, pinjaman, anak, isteri, sewa, dll. Seperti yang saya fikirkan tentang semua ini, seram meliputi.
Saya berharap untuk bantuan anda... Terima kasih banyak terlebih dahulu.

Selamat hari!
Terdapat hernia 10 * 10 * 12 mm 5-4 cakera dengan mampatan akar saraf. Pertama kali didiagnosis pada Mei 2010, memulakan rawatan di manual, terdapat serangan sakit sekali-sekala, dengan lebih banyak masa dan lebih kerap. Kesakitan manual dikeluarkan, tetapi dengan setiap serangan, kursus terapi manual sudah lama. Serangan terakhir kesakitan berlaku pada bulan Mei 2012, saya pergi ke manual setiap hari, kecuali yang lain, pada bulan Ogos saya hanya jatuh, saya tidak boleh bangun. 09/05/2012 menjalani pembedahan, kesakitan dikeluarkan segera keesokan harinya. Sekarang, di rumah, saya melakukan terapi senaman, seolah-olah saya terlalu berlebihan... Saya mula melakukan senaman "papan", tidak ada di kompleks terapi senaman yang disyorkan (diberikan di hospital), ada kesakitan di pinggang, tepat di bawah tapak operasi, saya sangat takut bahawa saya memerah hernia di tempat yang sama. Dalam pengalaman saya:
1. Sekiranya kesakitan belakang yang berulang, lakukan imbasan MRI tanpa mendengar cerita ahli terapi mengenai osteochondrosis (mereka diseksa untuk memberi mereka pil, tidak baik).
2. Jika pada hernia MRI segera lari ke ahli bedah saraf untuk konsultasi.
3. Operasi perlu dilakukan dengan segera, jika rawatan konservatif tidak membantu, diresepkan oleh ahli bedah saraf (biasanya ia adalah kursus 10 hari drops dan suntikan). Aksara yang dilepaskan boleh mati, iaitu ketika cranks... pasti...
4. Selepas pembedahan untuk menghapus hernia intervertebral, berjalan dengan kerap, kerana kuasa cakera intervertebral adalah diffusive.
5. Secara teratur melakukan terapi senaman, tidak memaksa peristiwa selama 2 bulan (cincin berserabut yang banyak tumbuh, baca di internet tentang struktur tulang belakang)
6. Jangan berputus asa. Takdir menghantar kita hanya percubaan yang kita dapat mengatasi! Percayalah!

Pada 3 Mei 2012, kaki kanan ditolak, terdapat sakit teruk dari pinggang ke tumit, dia dibawa ke hospital, imbasan MRI menunjukkan hernia dua hala dan tumor. Bulan menghabiskan terapi anti-radang, dan pada 4 Jun, menjalani pembedahan. Dan tumor ternyata menjadi hernia besar. Bulan kedua saya berjalan dalam korset, tidak ada kesakitan yang sengit. Kaki belum pulih sepenuhnya - jari kaki kanan kaki masih tidak berfungsi. Jika anda perlu beroperasi, hubungi Hospital Tentera Laut di Kaliningrad. 40 ribu. Pakar bedah saraf besar!

3 tahun yang lalu, tepat pada hari lahir anaknya, dia berpusing sehingga walaupun di dalam kereta itu sangat menyakitkan untuk bergerak. Membuat MRI, hasilnya: 3 hernia di rantau lumbar (3, 5 dan 7mm). Yang 7 mm melepasi akar saraf, akibatnya kaki kanan mula menyakitkan liar. Dia mengheret kepada yang terakhir dan mendengar mana-mana orang yang tidak cekap yang cuba meyakinkan saya dalam setiap cara yang mungkin bahawa hasil pembedahan itu akan menjadi negatif, dan sebagainya.
Apabila kesakitan menjadi tidak tertanggung dan pagi mulai lagi dengan berdengung, saya juga duduk di komputer dan memanjat Internet untuk mencari maklumat, jenis hewan seperti hernia ini dan bagaimana untuk melawannya. Saya melihat youtube bagaimana operasi dilakukan. Saya pergi ke kawan, mengambil nombor neurosurgeon dari dia dan memadamkan yang menekan pada tulang belakang. Ketika saya berpindah dari anestesia, saya segera merasakan peningkatan. Dan saya selalu berfikir bahawa lutut saya merosot dari fakta bahawa saya telah merosakkan meniskus dan ligamen cruciate pada bola sepak, tetapi tidak, saudara-saudara. Kesalahannya adalah hernia yang sangat.
Selepas operasi saya menghabiskan 1.5 bulan tanpa keluar dari katil. Kemudian dia belajar berjalan kembali, 1.5 bulan pada tongkat dan dengan tongkat. Keputusan: 3 tahun kemudian saya bermain hoki 3 kali seminggu dan saya tidak bimbang. Ayunan korset otot, berenang, tidak berisi, jangan merokok dan percaya pada pemulihan anda. Namun, saya tidak mengenakan operasi pada anda, saya tidak menggalakkan anda daripada rawatan perubatan, dan urut bukan ubat yang betul, kerana ia tidak menyembuhkan hernia, tetapi hanya membuang kesakitan buat sementara waktu. Bagi ubat, pada pendapat saya, aspirin tidak boleh sembuh, dan kita mempunyai satu hati.
Terdapat satu lagi cerita, ia adalah menyedihkan, tetapi ada tempat untuk menjadi - ini adalah tepat untuk mereka yang telah dikenakan ke atas mitos mengenai urutan. Ibu mertua teman saya tegas percaya dalam perkara ini. Akibatnya, serangan itu berlaku pada 8 Mac, dan apabila dia dimasukkan ke hospital, seperti biasa di Rusia, pada hujung minggu tidak ada akses kepada alat MRI. Akibatnya, semasa dia dinamik dengan analisis dan gambar, dia menyeksa dirinya selama 2 hari, akibatnya, kakinya menjadi mati rasa, dan ketika gambar-gambar itu siap, operasi itu menjadi sia-sia.
Sekarang dia memerlukan operasi yang lebih serius, saya tidak tahu bagaimana ia dipanggil dalam bahasa perubatan, tetapi saya tahu dengan pasti bahawa ia perlu dilakukan di Jerman, sesuatu di sana dengan pemindahan sel stem. Hasil rawatan dengan urut adalah lumpuh di bawah pusar, kini seorang wanita berusia 48 tahun duduk di kerusi roda, dan pergi ke tandas secara spontan. Jadi, sebagai seseorang untuk merawat hernia, adalah perkara peribadi. Berharap seseorang memberi inspirasi kepada harapan.

Orang, beritahu saya di mana hernia intervertebral Irkutsk dikendalikan dengan baik, atau menasihati doktor yang baik. Ayah saya berumur 65 tahun, dia mempunyai hernia di beberapa tempat di belakang, dia telah dirawat selama bertahun-tahun, satu kaki lebih pendek daripada yang lain, dia ditawarkan operasi, tetapi tidak mempercayai doktor kita (Buryatia), jantung dan tekanannya normal.

Selamat siang, rakan sekerja dari penyakit ini dengan hernia lumbar, beritahu saya berapa lama rasa sakit itu berlanjutan selepas operasi. Hampir 3 minggu telah berlalu, tetapi masih terdapat sedikit kesakitan di belakang dan kaki kiri. Terima kasih.

Hello! Saya berumur 40 tahun, saya mempunyai 13 mm hernia intervertebral, dikeluarkan pada tahun 2008, sebelum operasi saya berada di jabatan neurologi, saya datang dengan sakit belakang yang teruk, kaki kiri saya mati rasa, rasa sakit itu sia-sia, ia menjadi sangat lemah. Saya berbaring selama 25 hari, saya tidak dapat didiagnosis, ujian menunjukkan penyakit yang berbeza, menerima rawatan yang berbeza - ia hanya lebih buruk. Doktor mengangkat bahu, tidak dapat meneka untuk memilih tomografi. Pada akhirnya, saya sendiri membintangi TM, dan malangnya - hernia. Operasi kecemasan telah ditetapkan, kerana hernia jatuh dan mula menghancurkan saraf, ekor kuda yang disebut. Saya tidak digalakkan oleh semua kaki saya boleh menolak, fungsi panggul akan terganggu, saya tidak peduli, kerana tidak dapat menahan sakit neraka. Saya benar-benar bergantung pada Tuhan, operasi itu berjaya dengan bantuan Tuhan, 1 jam, walaupun ahli bedah saraf terkejut bagaimana saya tinggal dengan hernia ini, mereka meletakkan saya di kaki saya selama 7 hari pada hari 7. Ia adalah musim sejuk. Saya mula berjalan serentak, kaki saya berhenti lemas, kebanyakan kebas mati berlalu. Sekarang ada sedikit, saya cuba untuk tidak melihat, selama 2 bulan saya duduk dan segera pergi bekerja, saya mula mengangkat berat. Selama 3 bulan, saya mengunyah kalsium, kadang-kadang ada kesakitan, saya cuba untuk tidak melihat dan tidak boleh digantung. Operasi itu dilakukan di Perm, ahli bedah saraf yang sangat berpengalaman, ketua jabatan Angaus AM, seorang doktor dari Tuhan, dia mempunyai semua operasi yang berjaya, Tuhan memberkati dia. Pada musim bunga tahun ini, suami saya mempunyai kesakitan yang sama, saya betul-betul di TM dan bukannya bukti - hernia itu beroperasi, saya segera pergi ke Angaus, terima kasih kepada Tuhan, sekali lagi berjaya meletakkan kakiku, pada musim panas suami saya mula bekerja di tapak pembinaan, dan kini dia bekerja sebagai pemandu. Sepanjang musim panas saya makan dia dengan brawn, dan juga dia dan saya mengambil minyak cumin hitam, kadang-kadang ada sakit dari beban, maka segera fizikal. mengecas Perkara utama adalah untuk menenangkan dan tidak panik, menanamkan diri dengan baik dan cuba melupakan rasa sakit, kerana kesakitan adalah dari saraf. Sekiranya seseorang berminat dengan ahli bedah saraf kami, dia berada di Perm, Nikulin 10 St., tel. 3422493963, saya berharap anda semua kesihatan yang baik, Tuhan membantu anda!

Hello! Saya juga menjalani operasi, hernia 9 mm dikeluarkan di rantau lumbar. Kebasakan kaki secara beransur-ansur hilang dalam masa 2 bulan. Selepas operasi, 3 bulan telah berlalu, tetapi masih sukar untuk memakai kaus kaki dan duduk (ada kesakitan di tailbone). Ia juga sukar untuk mengurangkan kuku jari anda. Saya terus melakukan gimnastik terapeutik. Dikatakan bahawa akan ada peningkatan selepas 6 bulan, jika tidak ada kambuh semula.

Manualis dan gimnastik, di bawah pisau - tidak pernah. Saya melakukan pembedahan - hasilnya lemah.

Suami saya mempunyai hernia di kawasan lumbar 6 mm, dia tidak boleh meluruskan, dia dibantu oleh gimnastik untuk tulang belakang menurut Norbekov, latihan selama 2 bulan, dan tidak ada sakit belakang selama 3 tahun. Tiada ubat dan suntikan akan membantu, mereka hanya melegakan kesakitan, menyebabkan kerosakan pada seluruh badan, tulang belakang memerlukan gimnastik.

Osteopat yang baik (bukan ahli terapi manual.) Boleh membantu. Dia akan mencari sebab yang telah menyumbang kepada pembentukan hernia dan akan merawat anda bersama-sama, menghapuskan punca dan hasilnya. A nat. Latihan, sama ada yoga, berenang, kompleks yang dipilih khas, dan lain-lain, sudah menjadi keperluan untuk sepanjang hidup anda. Sendiri saya dirawat oleh osteopath, secara peribadi membantu saya.

Terima kasih kepada semua orang yang berkongsi tip mereka. Meringkaskan perkara di atas, saya faham: gimnastik, berenang, pergerakan, tekanan kurang dan lebih suka diri sendiri.

Saya sangat takut, saya diberitahu hari ini selepas MRI, hernia pada cakera tulang belakang. Nasihatkan bagaimana merawatnya. Saya berumur 34 tahun. Adakah hernia umumnya boleh dirawat tanpa pembedahan?

Semua sangat menakutkan, ia menjadi sangat dahsyat.

Halo, saya mempunyai 2 hernias di lumbar 4 dan 5 mm.
Sejak bulan Ogos 2012, kesakitan tidak berhenti. Beritahu saya ahli bedah saraf yang baik di St Petersburg.

Saya tidak akan takut. Saya berusia 50 tahun. Sudah setengah tahun saya rasa baik. Terdapat dua hernia, atau dua hernia di tulang belakang, mereka terganggu, sista di buah pinggang juga besar, kadang-kadang ia tidak dapat diluruskan, jatuh ke lantai. Dia tidak dapat bekerja dengan kerap kerana sakit. Dan pakar bedah mengatakan bahawa mereka hanya boleh memberi 50%, semuanya akan baik-baik saja dengan saya jika saya bersetuju dengan operasi itu. Saya enggan.
Setahun yang lalu, dia mendapati di kliniknya, Dr Shatalov Ormedical. Saya yakin bahawa peralatan tersebut ada di banyak bandar raya. Terdapat pusat rawatan tulang belakang keseluruhan, saya pergi ke prosedur yang berlainan selama 4 bulan, berulang tahun depan. Tetapi selepas semua prosedur, adalah perlu untuk menangani beban pada otot, saya melakukan segala-galanya seperti yang ditetapkan. Dan hernia saya diselesaikan dengan sopan.

Jadi sekarang saya boleh menasihati semua orang dan mengatakan bahawa terdapat jalan keluar tanpa pembedahan. Cari pakar dan peralatan.

Empat tahun yang lalu, selepas melahirkan, imbasan CT menunjukkan hernia L5-C1. Kesakitan yang berterusan di belakang adalah dirawat di hospital hari. Pada bulan November 2012, kaki kanan saya mula menyakitkan dengan teruk. Saya terbengkalai setengah. Hampir tidak boleh berjalan. Dibuat CT, yang menunjukkan hernia dan penyempitan kanal hingga 9 ml, menjepit akar. Tetapi kerana takut operasi itu terus dirawat. Ketika sakit menjadi tidak tertahankan, tidur sudah hilang, dia pergi untuk mengadakan konsultasi ke ahli bedah saraf di Borovlyany. Saya telah dinaikkan pada hari yang sama. Telah menjalani operasi. Keesokan harinya, selepas peregangan tangan yang tidak berjaya, neraka (jika tidak, anda tidak akan berkata) sakit kembali. Mereka beroperasi semula. Selepas 10 hari, dihantar untuk pemulihan di Aksakovschina. Kebasakan kaki, sakit belakang dan otot kaki hilang. Sudah hampir 2 bulan. Rasa hebat. Saya bersetuju dengan Vladimir K., jangan ketatkan, pergi untuk berunding ke ahli bedah saraf dan jangan takut untuk dikendalikan.

02/19/13 mengeluarkan lumbar 13 mm hernia. Pada hari ke-4 pulang ke rumah. Sudah tentu, terdapat rasa sakit / postoperative /, dan ini adalah semula jadi. Memberi satu set latihan. Saya melakukan 2 kali sehari. Hari ini adalah hari keenam selepas pembedahan, dan saya berasa lebih baik. Orang, jangan jahil. Di mana-mana tanpa pembedahan hernia anda tidak pergi ke mana-mana sahaja! Adalah tidak masuk akal untuk mendengar mengenai manual, akupunktur, dan urut-urutnya secara kontraindikasi! Ramai terima kasih kepada pakar neurosurgeon dan ahli anestesiologi di hospital Kaliningrad! Khususnya, kepada Chirkin Alexander Vladimirovich untuk tangannya yang emas dan tegas, sikap yang baik dan profesionalisme tertinggi. THANKS !!

Selama tiga bulan punggung kiri terasa sakit, betis kiri sudah letih. Sinned on cars domestik (Lada, grip tight). Dia berlari tanpa pemanasan, tersandung. Kesakitan belakang tajam. Datang ke ambulans, segera letakkan. Seminggu kemudian, MRI telah selesai. Hernia L5 / C1 meninggalkan 11 mm, betul 9 mm. Saya membaca kengerian tentang operasi, saya memutuskan untuk merawatnya secara konservatif. Sakit mula lulus. Selepas 10 hari, rasa sakit yang tajam bermula lagi. Saya membuat keputusan mengenai operasi. Rancang menunggu 5 hari. Pada masa ini, kaki kiri yang mati rasa di bawah lutut, sebelah luar, terdapat kelemahan di kaki. Dikendalikan. Sehari kemudian dia bangun dalam korset dan berjalan selama 3 minit. Secara beransur-ansur meningkatkan jarak. Adakah terapi latihan. Operasi itu 3 bulan lalu. LFK kini hampir setiap hari. Ia banyak membantu.
Satu-satunya perkara yang mengelirukan adalah kesakitan di waktu petang di bahagian bawah belakang di sebelah kiri. Seolah-olah di tempat operasi. Pada waktu pagi semuanya baik-baik saja. Tidak ada yang menyakitkan, tetapi pada waktu malam sakit, ia sakit untuk bergerak. Terutama apabila saya duduk banyak pada sebelah petang. Apakah sebabnya? Adakah dengan beban?

Berapa ramai yang tidak merawat, tidak dirawat. Perlu lakukan pembedahan

Saya dari Dnepropetrovsk. Dia melakukan operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral di kawasan sacral-lumbar pada 18 September 2012. Hernia 9 mm. Selepas operasi, saya rasa seperti seorang lelaki. Sebelum itu terdapat sakit yang teruk, saya hanya boleh berbaring di perut saya. Tiada ubat sakit sakit yang membantu. Ia mengambil masa lebih daripada satu tahun, memutuskan untuk melakukan MRI kawalan. Menurut perihalan, saya mempunyai satu lagi hernia di tempat yang sama, hanya di sebelah kanan - sehingga 7 mm. Hernia sebelah kiri telah dikeluarkan pada tahun 2012. Saya tidak faham di mana dia boleh "menarik". Pengecasan dilakukan secara sistematik. Saya pergi. Saya keluar dari katil hanya seperti yang disyorkan oleh doktor terapi fizikal. Ahli bedah saraf yang mengendalikan saya pada mulanya, PADA IMAN MRI, dia berkata bahawa saya baik-baik saja. Saya tidak nampak sebarang hernia. Pandu ke resort untuk mandi radon.

Hernia adalah 20 mm di rantau lumbar, yang dikendalikan pada 5 Disember 2013, telah dilepaskan pada hari ke-8, kata kenyataan senaman, tetapi apa latihan untuk dilakukan dan kapan harus bermula, tiada siapa yang berkata. Tolong, siapa yang pergi melalui ini, beritahu saya mana latihan dan kapan harus bermula, jahitan sembuh kecuali bahagian bawah, dia tidak teragak-agak, kelemahan di kaki. Apabila saya bangkit pada waktu pagi, segala-galanya baik-baik saja, semasa saya pergi ke tandas, saya membasuh kaki saya, kaki saya sudah mula sakit, dan kelemahan kaki muncul. Saya tidak boleh berjalan lama, saya cepat letih, saya bosan berbaring.

Saya juga mempunyai hernia tulang belakang lumbal, kaki kanan saya sangat sakit. Dia mengambil rawatan konservatif, muncul paresis kaki. Kaki itu terselip dan sangat lemah, pendeknya, tidak ada sokongan. Untuk tidak menjadi cacat, saya pergi ke hospital Pirogov Samara. Saya dihidupkan, kesakitan hilang, kaki menjadi lebih kuat, tetapi paresis kakinya kekal. Semua orang mengatakan bahawa dalam setengah tahun atau setahun berhenti akan dipulihkan. Adakah benar atau kasihan saya? Lagipun, saya lemas dan sering mengetuk kaki saya. Saya boleh memecahkan pergelangan kakiku. Saya pergi ke kolam renang dan bekerja, tetapi sangat tidak selesa untuk berjalan. Rasa kurang upaya. Beritahu saya, adakah terdapat paresis? 3 bulan selepas pembedahan. Saya berumur 30 tahun.

Saya mempunyai hernia 8 mm di tulang belakang lumbar, stenosis 9 mm. Kaki kanan diambil, kesakitan amat dahsyat. Lulus dalam rawatan klinik, kemudian di hospital hari... Semua semakin teruk. Saya fikir untuk dikendalikan. Harapan terakhir - untuk pergi ke osteopath yang, tidak menyesal.
Ilyushina Valentina. Lipetsk

Sebulan berlalu selepas operasi untuk mengeluarkan hernia pusat di tulang belakang lumbar, dan saya boleh mengatakan ini: jika masalah berlaku, ia harus segera ditangani, dan tidak ditarik, seperti yang saya lakukan. Kepada ahli bedah saraf di bandar pertama mereka. Pirogov Saya berada dalam keadaan yang sangat menyedihkan, semua kaki saya hampir tidak dapat bergerak, kulit dan rambut saya dari penyembuh rasa sakit dalam keadaan yang teruk (melihat tablet 2 pek sehari, kesakitan sangat dahsyat). Doktor melihat dan mengatakan bahawa operasi diperlukan. Saya takut... lebih daripada sekadar ketakutan, sebagai tambahan kepada ubat penghilang rasa sakit, sedatif ditambah pada pemakanan saya, tetapi suami saya (yang bersama saya di penerimaan ahli bedah saraf) berkata, "Saya tidak tahu mengenainya, tetapi saya mempercayai doktor ini." Berfikir kira-kira tiga hari, saya masih membuat keputusan, dan pergi ke hospital. Operasi itu dijadualkan pada hari Isnin. Apabila saya bangun selepas operasi, saya mula-mula mula menggerakkan kakiku (paling penting saya takut untuk kekal cacat), ya, ia menyakiti saya. Segala-galanya terluka, benar-benar, tapi begitu selepas operasi, tetapi apa yang mengejutkan saya apabila doktor membangkitkan saya pada keesokan harinya dan saya tidak merasakan kesakitan neraka yang sebelum operasi. Sekarang saya orang yang paling bahagia. Saya boleh berjalan tanpa rasa sakit, saya bangun pada waktu pagi sebagai orang, dan tidak dengan palung, dan tidak ada rasa sakit (kecuali Shovchik)! Perkara utama adalah melakukan senaman sekarang, dan tidak membebankan belakang anda. Saya sangat gembira bahawa di negara kita terdapat doktor seperti Kadin Lev Abramovich, ini benar-benar seorang doktor dari Tuhan yang memberikan kehidupan baru tanpa kesakitan! Terima kasih banyak, Lev Abramovich.

Punggung saya sakit dari usia 30 tahun, pekerjaan duduk, saya suka bermain-main di taman. Saya selalu merasakan kesakitan di belakang saya, kadang-kadang saya merasakan kejutan elektrik. Pada bulan Februari 2014, dia membuat MRI - satu hernia berhijrah jarak lumbar 0.8 mm dengan mengimbangi 0.9 mm. Putusan neurosurgeon itu hanya satu operasi. Saya cuba merawat, untuk menghilangkan kesakitan, tetapi rasa sakit tidak lulus. Operasi itu dilakukan pada 1 April 2014 di jabatan neurosurgeri hospital serantau. Selepas operasi, saya rasa baik, rasa sakit hilang sepenuhnya (jahitan hanya sedikit sahaja). Dia bangun pada keesokan harinya, secara beransur-ansur pergi. Dibuang pada hari ke-8. Di rumah saya melakukan terapi senaman, saya berjalan dalam korset. Saya tidak melakukan apa-apa di sekitar rumah, anda tidak boleh duduk selama 2 bulan. Maaf, taman ini terlalu besar tahun ini. Dan yang lain adalah baik. Kita perlu menjaga diri kita sendiri, tidak peduli dengan graviti, tidak bekerja di taman, atau kita, wanita, kadang-kadang mengambil terlalu banyak diri, dalam arti "Saya boleh melakukan segalanya sendiri" (dan menggali bumi, membawa karung kentang, dan sebagainya). Jangan takut operasi, jangan mula sakit. Apabila mereka dibawa ke hospital di atas tandu, maka hasilnya mungkin lebih buruk. Semua baik! Happy Easter.

Dia melakukan operasi, kerana tidak ada cara lain - bulan itu lumpuh dari pinggang hingga kaki, dan saya tidak merasakan apa-apa. Terima kasih kepada doktor, selepas menjalani pembedahan dengan kesukaran, selepas enam bulan, tetapi saya bangkit berdiri. Sejak 8 tahun yang lalu selepas operasi saya telah menjalani gaya hidup 50 peratus. Secara semulajadi, saya tidak bekerja, tetapi saya melakukan segala-galanya di rumah, walaupun dengan kesukaran... Doktor terkejut bahawa saya mendapat kaki saya... Saya menyesal bahawa saya tidak melakukan operasi ini pada usia 30 tahun, tetapi saya mula sangat keras. Kedua saudara saya tidak menyeret, kini mereka melompat seperti kelinci, dan saya terlalu lambat.

Hello semua! Sila hubungi mereka, yang melakukan operasi itu untuk mengeluarkan hernia di tulang belakang lumbar di hospital tentera Kaliningrad. Adakah ia berbaloi untuk melakukan operasi, saya akan berterima kasih atas semua maklum balas.

Panggil siapa yang melakukan operasi untuk mengeluarkan hernia lumbal di rantau ini. hospital di Kirov. Operasi ini dijadualkan pada bulan Disember.

Terdapat juga hernia L5 C1 12 mm dan L5 L4 7 mm, saya pergi ke ahli terapi manual sekali, ia membantu, enam bulan kemudian saya pergi, akhirnya saya mendapat hernia yang diasingkan, paresis kaki, dan sebagainya. Dia berakhir di hospital, menghabiskan seminggu mengenai tramadol dan galaperidol, akibatnya, mereka beroperasi pada sebarang masa. Sejauh yang saya faham, pembentukan tulang dan peregangan, selain hidro, hanya memburukkan lagi masalah, osteochondrosis perlu dirawat dengan hernias, tidak akan ada hernia, tidak akan ada hernia, dan saya akan menambah - setahun selepas operasi, 7 mm menjadi 5 mm, dan terdapat kambuh di tapak terpencil 5 mm.

Pada tahun 2004 terdapat operasi untuk mengeluarkan hernia. Selepas 2 tahun, berulang, dan ya walaupun sekvistirovannaya hernia! Saya fikir saya akan gila dengan kesakitan. 10 tahun selepas operasi - hernia 2 keping di lumbar, 1 di serviks dan banyak protrusions. Orang! Jangan pergi untuk operasi! Hanya merosot.

Hernia tulang belakang - boleh disembuhkan dengan kaedah ubat Uzbek kuno dengan bantuan tumbuhan ubatan tinggi altitud. Doktor yang hebat (selepas Hippocrates), seorang penyembuh dari Bukhara Abu Ali Ibn Sina - di barat adalah AVICENNA dalam jilid 5 nya. Buku itu menulis: - Operasi dapat menghilangkan rasa sakit untuk sementara waktu, tetapi bukan penyakit.

Pada tahun 2009, dia menjalani pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang. Sekarang saya mengalami kesakitan yang berterusan. Ubat tidak membantu. Bagaimana untuk menyingkirkan kesakitan ini? Bantuan

Saya mengalami pengalaman rawatan hernia L5-S1 yang berjaya dalam kulit saya sendiri. Saya telah lama ingin menerbitkannya, tetapi saya tidak begitu mesra dengan Internet, saya harap bantuan dalam penerbitan di Internet, saya harap ini akan membantu seseorang, kerana Saya tahu tentang penyeksaan dengan apa-apa penyakit bukan oleh khabar angin.
Jadi cara saya: Seperti yang telah saya nyatakan hernia di lumbar L5-S1, MRI menunjukkan 7mm dan mencubit akar kiri. Mereka tidak memberikan hasil kepada doktor, potongan otot kaki kiri bermula, otot kaki menjadi lemah, bangun dan berjalan dengan kesukaran, tidak dapat berdiri di atas tiptoes, terutamanya berbaring, para doktor cenderung untuk beroperasi. Terapi fizikal, terapi fizikal, terapi manual - hasilnya adalah sifar, jarum hanya memberikan hasil sementara. Saya terpaksa memeriksa masalah hernia dengan sangat serius dan datang dengan rawatan untuk diri saya sendiri. Perkara pertama yang benar-benar membantu adalah daya tarikan. Bagaimana untuk melakukannya dengan betul di rumah? Jadi: Saya membeli bar tembok di dinding yang berada di jisim internet, saya membeli kasut anti-graviti, saya mempunyai syarikat Hengap yang terbaik, tetapi saya fikir anda boleh mempunyai yang lain yang serupa. Anda perlu gantung selama sekurang-kurangnya 5 minit, saya digantung 10 dan 15 minit terbalik, meregangkan tulang belakang (ia akan menyakiti, tetapi ini adalah baik, apabila cakera dilepaskan, tekanan pada akar saraf berkurangan, saraf dilepaskan, dan setiap perubahan dan kesakitan yang baik, tetapi boleh diterima) pada waktu petang sebelum tidur. Air mata dari bar mendatar - segera tidur, sementara cakera intervertebral diregangkan dan tepu dengan darah. Untuk berjalan, berjalan, duduk tidak mustahil jika cakera akan dimampatkan lagi dan tidak akan ada kesan. Semasa melayang, kita cuba untuk berehat semua otot sepenuhnya, masih melakukan latihan kilasan apabila menggantung, dan bergerak sedikit ke kanan dan kiri. Sekali lagi, SELEPAS SELURUH DENGAN KELEBIHAN. JANGAN melompat dari bar mendatar, tetapi turun dengan perlahan, saya meletakkan bangku di sebelahnya. Secara harfiah segera merasakan kelegaan. Seminggu kemudian, saya membuat satu lagi MRI - hernia berkurangan hingga 6 mm. Keadaan kesihatan bertambah dengan ketara, otot mula sembuh, menjadi lebih baik untuk berjalan. Bermula berjalan. Berjalan sama pentingnya. Bagaimana untuk berjalan? Saya berjalan-jalan mengelilingi taman itu dengan cepat sekurang-kurangnya 30 minit pada satu-satu masa. Apabila berjalan, tulang belakang sentiasa berfungsi, darah memasuki otot belakang sekitar cakera intervertebral, darah itu sendiri memakan cakera kerana mereka tidak mempunyai sistem bekalan darah mereka sendiri. Pembaharuan tisu dalam cakera intervertebral dipercepat, cakera mula dikemas kini dan dipulihkan. Vobschem semua! Dalam beberapa bulan saya telah sembuh sepenuhnya. Setiap hari saya berjalan dan digantung sebelum tidur. Sekarang saya tidak menggantung, saya pergi kadang-kadang untuk mengekalkan kesannya. Kesejahteraan adalah baik.
Dan banyak lagi: Mengenai ubat kami...
Semua orang hanya mahu memotong doh, tiada siapa yang peduli terhadap penyembuhan orang itu. Pada pendapat saya, ini tidak berkesan: Daya tarikan pada meja khas tidak cekap jika anda masuk ke dalam kereta selepas meregangkan dan pulang ke rumah, ditangkap di atas benjolan dan tidak pergi ke tempat tidur dengan segera, pasangan demator - Saya membeli 55000r atas nasihat manual - ternyata benar-benar tidak berkesan dan manual itu sendiri, daya tegangan terlalu kecil pada tikar ini, jika ia sama sekali. Fisioterapi - keseluruhannya adalah untuk memperbaiki aliran darah di sekeliling hernia, jadi memperbaikinya secara semulajadi - berjalan lebih banyak, dan duduk di atas kerusi dalam barisan di klinik hanya akan memburukkan keadaan anda. Secara umum, duduk lama di kerusi atau kerusi di pejabat adalah musuh utama tulang belakang dan kesihatan secara umum. Gerakan adalah kehidupan, bukan pergerakan adalah kematian. Daripada semua cara merawat hernia di Rusia, yang terbaik adalah di Bubnovsky, tetapi hanya dia memperoleh wang di atasnya dan akan menyeret anda ke kliniknya, tidak ada urusan peribadi, dan saya menerangkan kesan yang sama secara percuma dan di rumah. Namun, pastikan untuk mempercayai penawar, jangan kehilangan hati, lebih banyak endorphin, kurang wang bagi mereka yang ingin mendapatkan wang untuk kesihatan rakyat.
Semua yang ditulis murni pendapat peribadi saya, diuji pada diri saya, saya tidak menjamin bahawa ia akan membantu semua orang. Pada masa sakit, saya berumur 30 tahun.

Semua kesihatan, setahun yang lalu, menjalani pembedahan, dan sekali lagi berulang.

Bagaimana untuk merawat hernia tulang belakang

Entri blog dicipta oleh pengguna Elena N., 25 Feb 2013
Views: 65.747, Comments: 83

Saya telah meluluskan perjalanan saya untuk pemulihan, kini saya hanya menyokong keputusan saya. Selepas setiap langkah rawatan, saya melakukan MRI. Nah, anda tidak tahu apa. Hasilnya mesti dilihat. Tidak cukup bagi saya untuk merasa baik. Dan terdapat banyak penasihat dan penasihat.
Saya akan cuba menggambarkan segala-galanya dengan apa dan cara dirawat, prosedur apa yang telah dilakukan, dan bagaimana saya mencapai keputusan saya.
Saya bukan doktor, yang saya cuba jelaskan ialah pengetahuan tentang biologi yang diperoleh di sekolah dan kursus pediatrik, anatomi dan fisiologi yang diperolehi di universiti (Mengajar secara bijak). Kenapa saya menulis bahawa saya telah mencapai keputusan ini - bantuan doktor, saudara, ubat dan prosedur tidak mencukupi, sikap anda, keinginan dan kesabaran anda adalah penting, hasilnya tidak datang serta-merta dan keadaan psikologi anda sendiri adalah penting.

Looking ahead to say. Kini saya sihat, satu hernia saya telah hilang - menjadi protrusi, yang lain 3 kali kurang. Saya telah dirawat selama 9 bulan. Para doktor merawat saya, saya tidak meletakkannya dengan betul, bukan doktor, tetapi doktor, doktor masih perlu belajar bagaimana menjadi doktor dalam bidang ini, dan ini tidak diberikan kepada semua orang, walaupun mereka duduk di meja sekolah yang sama di universiti yang sama, dalam satu kelas kelayakan dan di sesetengah seminar (doktor akan memaafkan saya, ini adalah pendapat saya yang sememangnya peribadi, keras). Saya bukan peminat pendidikan jasmani - loafer. Seperti orang lain, saya mahu, jika saya datang untuk dirawat, saya harus menjadi sihat hanya kerana saya datang untuk dirawat. Dan perkara utama yang tidak menyakitkan, tanpa operasi dan segera, saya tidak mahu menunggu. Semua orang boleh mengatakan ini tentang dirinya sendiri. Dan di sini saya biasa, bukan pencuri, tanpa ikatan, pada fikiran saya sendiri, bukan oligarki - saya sakit.

Ia adalah 16 Ogos 2010. Ini adalah undur 9 bulan hospital yang berterusan, ini tidak menghitung rawatan di terapis daerah sebelum ini.

Terima kasih, semua orang yang, selepas membaca, akan meninggalkan komen, ini akan meningkatkan penarafan rekod dan menjadikannya tersedia kepada orang lain yang masih akan mencari jalan keluar dari situasi yang sama.

Rawatan hernia intervertebral. Penerangan rawatan.

Gadis, untuk masa yang lama sudah banyak yang dijanjikan untuk memulakan rawatan hernia. Resipi diuji suaminya.
Persoalannya mengenai pembedahan, dan implantasi plat logam.
Saya tidak boleh pergi bekerja, saya tidak dapat memperbaiki sebulan selepas rawatan, setahun kemudian saya telah mengesahkan pada MRI yang ulangi bahawa hernia baru kering (seperti kata doktor), secara umum, dia tidak hidup, dan tidak ada bahaya daripadanya.

1. Urut dengan madu dan mumiyo

Urut untuk melakukan lebih baik pada waktu malam. Kawasan vertebra yang berpenyakit ditegur dengan minyak cemara. Kemudian madu diterapkan ke tempat ini dengan mumia bercerai di dalamnya (setiap 100 g madu - 1 g mumi). Mummy sebelum dibubarkan dalam satu sudu teh air suam hangat. Seterusnya, lakukan tapak tangan palms urut. Dalam kes ini, kulit harus berpegang pada telapak tangan. Ia akan menyakitkan, tetapi anda perlu bertahan. Madu menarik slags, memusnahkan hernia. Setelah menendang sebatian sabel pada sabelnik di tempat yang sakit (rimpang Grind sabelnik hingga 1 cm (atau farmaseutikal biasa itu sudah hancur), isikannya dengan balang liter selama 1/3 daripada jumlahnya, tuang 0.5 l vodka 40% dan tutup rapat dengan topi plastik. Selesaikan 21 hari di tempat yang gelap. Kemudian ketatkan) Segera balikan punggung anda dan berbaring.

Tempoh urut dari 1.5 hingga 3 bulan

2. Mampat dari lemak kuda:

Ia dikehendaki untuk memohon lemak kuda pada bungkus plastik dan tutupnya dengan kain, kemudian kencangkan kompres di belakang dengan patch. Pastikan kompres selama 2 hari. Dan kelegaan datang selepas 2 jam.

Memampatkan ini perlu dilakukan sebaik sahaja urut dengan madu.
. KHAS KERUGIAN SEPENUHNYA
(kami mencari lemak di kilang pemprosesan daging tempatan)

3. Sekarang rawatan itu sendiri:

1. Calcium dari 6 hingga 8 pada waktu petang.
2.Magniy B6 (Syarikat Sanofi mempunyai dos yang paling biasa di sini,) pada waktu pagi dan petang
3. Lemak ikan 3 kali sehari, 5-6 kapsul
4. dan vitamin Theraflex (ini untuk tulang)
5.Sabelnik atau pil atau teh (dan untuk sendi yang anda perlukan untuk pankreas),
6. Artron Triactiv 2 kali sehari

Suaminya minum semua kegembiraan ini selama setahun, ayat 6 dan 4 minum selama 3 bulan dan kemudian 1 bulan istirahat. titik 1,2,3 tanpa titik rehat 5 bulan sebulan tidak minum

Jangan bimbang bahawa begitu banyak ubat-ubatan ditulis, sebenarnya, ini adalah apa yang anda perlukan untuk kuasa sel (dan sabelnik, Arthron adalah untuk tisu tulang rawan)

Pada musim gugur dan musim bunga, TraumelS dan Discus compositum disebat, mereka menyuntik sepanjang hari, hari satu ubat adalah hari yang lain.


Plus kolam dan mengecas untuk belakang dengan hernia.
Selepas setahun rawatan, adalah perlu untuk minum sekurang-kurangnya 2-3 bulan pada musim gugur dan musim bunga untuk minum 1,2,3

oh, saya terlepas satu saat lagi, pada permulaan rawatan yang mereka sedang mengejar garam (mengambil tidur di jaring tentang keropos dan berwarna dari daun bay) Selama ini, baik untuk menjadi seperti urut. garam hanya dibubarkan di bawah Poland (kesan 100%)

P / S Maaf untuk kesilapan, seperti biasa saya tergesa-gesa)

rawatan hernia tulang belakang

Bashkortostan, Yangan-Tau sanatorium

Dokter disyorkan kepada suaminya selepas rawatan hernia tulang belakang dan tudung untuk tidak mengangkat lebih dari dua kg, tetapi beg pakaian.. akan mengurangkan, dan dana ini menambah peningkatan kos rawatan percuma. Selama 14 hari saya terpaksa menerima rawatan, termasuk dalam harga baucer, dalam jumlah 8540 rubel. Apa yang ada -

Heviz, Danubius Health Spa Resort Heviz 4 *

. tulang belakang. Satu lagi masalah. pembedahan hernia. Janji Bubnovsky dan. maklum balas positif mengenai rawatan. Sebelum perjalanan dilakukan.. spa terma Eropah yang lebih terkenal dengan kriteria mudah: keberkesanan rawatan. Iaitu, tinggal di resort ini membolehkan anda melupakan kesakitan. Rawatan bermula dengan lawatan ke doktor. Pada penerimaan pertama anda mesti.. yang digunakan dalam rawatan penyakit tulang belakang: sambungan bawah air (dan tanah) diresepkan di hadapan hernia dengan batasan tertentu, kerana..., bukan kaedah rawatan yang sangat berkesan. Katakanlah, apabila seseorang tidak mampu melakukan rawatan normal, dia terpaksa mengganggu oleh orang tua. -Kinsey (McKenzie). Ini adalah sistem diagnosis dan rawatan penyakit tulang belakang, yang meluas di Barat dan tidak diketahui sepenuhnya.

Bashkortostan, Yangan-Tau sanatorium

. hernia. Kesan ini berlaku pada kali pertama. Kira-kira sebulan selepas rawatan, rasa sakit hampir hilang, pergerakan di tulang belakang bertambah.

Heviz, Hunguest Hotel Helios 3 *

-keradangan di tulang belakang dan sendi, iaitu. masalah dengan sistem muskuloskeletal.. anda menggantung di atas pegangan tangan di dalam air terma, dengan itu meregangkan tulang belakang. 2 jenis: beban digantung di kaki, dan cincin diletakkan di leher.. gelung di leher harus ditetapkan di bawah keadaan berat, seperti dengan hernia tulang belakang. Nah, saya tidak tahu... urut, terapi ikan, terapi alternatif, rawatan badan, kaedah rawatan alternatif, dan banyak lagi.

Karlovy Vary, Royal Regent 4 *

. Saya meragui bahawa kaedah rawatan merawat saraf tunjang tanpa korset boleh dirawat. Saya menganggap ini mustahil. Saya sendiri enggan (saya mempunyai hernia), walaupun doktor meyakinkan saya.

Heviz, NaturMed Hotel Carbona 4 *

., Tugas utama adalah merawat punggung saya dengan 3 hernia intervertebral. Saya telah lama memilih antara resort yang berlainan di Rusia dan untuk.. kolam besar dengan sauna, yang merupakan bantuan ketara dalam semua rawatan, kerana Selepas prosedur saya tidak hanya duduk di dalam dewan.. imej di mana saya mempunyai hernia ketiga (2 hernias di lumbar saya, 1 tulang belakang tengah). Jadi di jabatan tengah. Seperti yang saya tahu dari semua pengalaman rawatan sanatorium sebelumnya dengan lumpur, ia ditetapkan setiap hari, kerana takut stres di hati. Jadi perniagaan, tidak menyesal hari mereka. Tasik dan semua rawatan di Heviz ternyata sangat aktif untuk badan saya.. yang pergi ke sana untuk kali pertama memahami bahawa dalam proses rawatan terdapat kesulitan yang serius dengan halangan bahasa. Dan jika panduan itu adalah untuk anda.., badan sepenuhnya melegakan dan air menarik kaki ke bahagian bawah, menarik tulang belakang.

Staraya Russa, Staraya Russa sanatorium

. benar-benar penyembuhan dan unik. Berhati-hati membaca tanda-tanda untuk rawatan. Pastikan untuk berunding dengan doktor anda (jika doktor itu baik.. Mana-mana "ubat yang baik dan berguna", kemudian suami tiba, dua hernia seksyen lumbar, beg suntikan dan FSE.. Dan yang indah datang... dari minerality yang kuat, di sisi sudut besi untuk menggantung dan tulang belakang anda untuk meregangkan berat badan anda... kaki yang membengkok, dan anda mahu berbaring, dan ia sangat menyenangkan dan panas sepanjang tulang belakang. Prosedur ini dibayar, serius, ditetapkan hanya selepas... meregangkan tulang belakang di sofa dengan pemanasan dan getaran. dan tidak al boleh. Dia teringat autogravitational memunggah tulang belakang. Dan perkara yang pelik semua bercuti-rawatan yang, terima kasih kepada Veliky Novgorod kami ditemui oleh Sergei Rachmaninoff..

Goryachy Klyuch, resort Gunung

2. Anda boleh mengambil bilik 2-katil pada prinsip "satu di dalam bilik" (ternyata harga demokratik ialah 2570 rubel setiap bilik dengan rawatan dan makanan).3. Rawatan tulang belakang belanjawan + sisa bajet. Berbanding dengan banyak pusat peranginan popular, harganya murah.. dan di Belarus dan negara-negara Baltik). Jururawat yang baik Irina pada peregangan tulang belakang. Kapten tidak ditetapkan untuk semua orang, tetapi untuk madu. tanda-tanda (hernia).. di ruang makan di peralihan indah yang hangat. Kita boleh mengatakan bahawa hidup + rawatan + makanan seperti di bangunan yang sama, yang tidak c.

02/15/14 Halperina Natalia

Saki, CVCE mereka. Pirogov

. ) Saya telah berada di sini selama seminggu dan mempunyai sesuatu untuk memberitahu mereka yang ingin rawatan. Sendiri dalam mencari ulasan pergi melalui semua yang ada di ruang terbuka. tetap tidak berpuas hati dengan pilihan sedemikian! Saya bukan baru untuk rawatan spa. Saya telah menjalani rawatan sejak 1993 dan telah melawat Rusia, dan.. anda membayar kos penuh setiap hari, kos ini termasuk rawatan, yang tidak tersedia pada hari Ahad, atau anda membayar kurang daripada setengah kos dan.. dan hernia intervertebral (bukan untuk leher dan tulang belakang pada simulator khas). rawatan. Sebagai tambahan kepada organ gerakan, mereka juga pakar dalam rawatan.

Belokurikha, sanatorium Katun 3 *

. ia masih mustahil untuk mengeluarkan dari sendi (sebut harga). 2 pilihan untuk rawatan pembedahan. Yang pertama adalah penyingkiran, pemotongan. Tiada badan, tiada masalah. Selalunya melumpuhkan.. berjalan, berenang, sauna. Secara beransur-ansur berhenti membantu. Kemudian, satu rejimen rawatan telah terbentuk: dengan penampilan kesakitan pada leher, belakang atau belakang bawah 1 - 2... dan semuanya berjalan lancar. Pada musim gugur, kesakitan teruk pada tulang belakang lumbar. Tidak ada yang membantu. Ia adalah perlu untuk melakukan perjalanan perniagaan ke Moscow. Ya, ia diperiksa: MSCT - pelbagai cakera herni kecil, osteochondrosis. Pada bulan September 2010, rawatan di Katun. Berkaitan dengan ironi, tetapi memutuskan untuk mencuba. Rakan sekalian yang dihormati... Saya yakin bahawa doktor sanatorium mengetahui perniagaan mereka - rawatan rawatan sanatorium, tetapi biasanya lebih baik untuk berunding dengan pakar dalam diagnosis.

Hungary Di Heviz untuk penjelajahan. Di Budapest untuk pengalaman baru.

Nah, kerana rawatan itu bukan sebahagian daripada rancangan saya, hanya kecerdasan. Hanya mahu berjumpa. Cantik, semua dalam warna. Peranti untuk ekzos tulang belakang, mandi lumpur, bilik garam, kafe, titik kecil jualan dengan yang diperlukan. Malam itu tiada tidur! Punggung saya sakit, hernia lama saya dan chondrosis. Sama ada kesan bertentangan dengan air panas, ya. Sebagai ringkasan Heviz, saya akan mengatakan ini. Untuk meneroka kawasan dan tasik, jika tidak ada tujuan rawatan, maka beberapa hari sudah cukup. Atau pergi untuk rawatan di kursus ini.

Druskininkai, sanleuro Egle

Saya ingin berkongsi kesan saya tentang rehat dan rawatan di Egle kesihatan, terutamanya untuk berkongsi.. (cengkaman tulang belakang) atau urut bawah air (dan ada pekerja yang sangat keras) boleh membahayakan atau menyebabkan gangguan (contohnya, jika terdapat hernia. Saya ingin semua orang berehat dan merawatnya dengan baik di Egle,

Heviz, Istana 4 *

. dan kedai-kedai semua sangat dekat. Rawatan di hotel tidak mengambil segala-galanya. Perkara yang berguna untuk masalah dengan tulang belakang tetapi tanpa hernias dan operasi, urut sukan.

Hernia intervertebral

Saya memutuskan untuk berkongsi maklumat di sini juga. Kisah saya ialah:

Setahun yang lalu, masalah usus telah bermula. Kesakitan neraka dan banyak kesan sampingan. Ia sampai ke titik yang menyebabkan ambulans berfungsi. Pada mulanya, ia disyorkan untuk hanya minum "Linex" atau sesuatu yang lain dari perut yang mengganggu. Kemudian ujian bermula dengan kuantiti yang tidak realistik, diagnosis sedemikian rupa sehingga tidak sesuai dengan kepala, bahkan kanser mula disyaki. Saya dirawat untuk apa saja di dunia, sehingga suatu hari saya mengumpul semua ubat-ubatan dalam satu beg besar dan hanya membuangnya. 11 bulan kemudian, saya sudah berada di peringkat "memesan keranda saya." Seorang rakan baru-baru ini mengatakan bahawa terdapat kiropraktor yang baik. Sudah tentu, saya sangat marah: di mana kiropraktor saya menghadapi masalah dengan usus, dan saya sudah tidak lagi mempercayai doktor. Tetapi saya mahu hidup, pendek kata, saya memutuskan untuk mencuba.

Dan apa yang anda fikirkan? Ternyata saya mempunyai 3 hernia intervertebral dan 5 pin pada tulang belakang lumbosacral. Belum lagi serviks dan sedikit "perkara kecil."

Wanita ini tidak tinggal di Kiev, di sini di belakang pentas, sebagai yang bersedia dan memerlukan - dia datang. Beliau mempunyai diploma, amalan selama 20 tahun dengan pasti. Ini bukan urut untuk anda, di mana anda dilontarkan di belakang dan anda sedang mengalir. Ini, di tempat, benar-benar menyakitkan. Tetapi hasilnya luar biasa. Saya berasa lebih baik selepas kenaikan ke-5. Walau apa pun, anda tidak akan menyingkirkannya dengan cepat. Tetapi ini tidak mendaki selama bertahun-tahun.

Ia merawat tulang belakang sepanjang keseluruhannya. Mengapa saya menulis ini, kerana ramai "pakar" takut atau mereka tidak tahu bagaimana untuk menyentuh vertebra serviks, terlalu berbahaya zon.

Sekarang adik perempuan saya berjalan ke arahnya, dia berusia 17 tahun, penglihatannya telah lama jatuh, belum lagi sakit belakang sejak zaman kanak-kanak. Penglihatannya telah mula membaik, sebab itu mencubit di bahagian vertebra serviks.

Ibu mempunyai masalah buah pinggang dan sakit kepala yang berterusan - masalah dari tempat yang sama, tulang belakang. Pada umumnya, seperti yang saya faham, kebanyakan masalah dan penyakit adalah akibat tulang belakang.

Secara umum, saya bermaksud bahawa dia meletakkan saya di kakiku selepas tahun kemalasan dengan doktor kami.

Jika seseorang memerlukan nombor telefon, saya akan gembira untuk berkongsinya. Tulis kepada.

Forum: Hernia tulang belakang lumbar - sama ada untuk melakukan pembedahan untuk dikeluarkan?

Sekiranya saya menjalani pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar atau cuba kaedah rawatan yang lain? Adakah mungkin untuk menyembuhkan hernia di rantau lumbar tanpa pembedahan? Bolehkah ubat-ubatan rakyat membantu?
Baca ulasan di bawah.

Vertebra lumbal adalah lima vertebra bawah pada seseorang dari 20 ke 24, dikira dari atas. Lima vertebra dilambangkan (atas ke bawah) L1, L2, L3, L4 dan L5. Bahagian bawah lumbar lumbar bawah L5 menghubungkan ke atas bahagian atas bahagian S1

Penyebab hernia dan rawatan akar - pandangan pakar:

Maklumat lanjut tentang hernia tulang belakang boleh didapati dalam artikel: "Hernia Intervertebral: sebab, gejala, rawatan"

Forum: Hernia tulang belakang lumbar - sama ada untuk melakukan pembedahan untuk dikeluarkan? ulasan: 37

Tetapi saya mempunyai operasi dan cakera dikeluarkan 25 tahun yang lalu, tidak ada masalah di kawasan lumbar, tetapi masih ada rasa mati rasa di kaki kiri kaki kiri, yang tidak begitu mengganggu.

Operasi untuk mengeluarkan hernia intervertebral tulang belakang lumbar dilakukan 5 bulan yang lalu. Kebasalah telah berlalu, tetapi rasa sakit di bahagian belakang mengganggu. Adakah ini biasa?

Hello! Nama saya Vitaliy, 27 tahun, Ekaterinburg.
Saya memerlukan bantuan, nasihat, atau apa-apa yang boleh membantu saya. Sekurang-kurangnya enam bulan lalu, punggung saya mula menyakitkan, di kawasan lumbar. Selepas mengecas atau selepas seminggu, rata-rata, sakit hilang. Saya cuba setiap hari push-up, bersama-sama seratus kali sehari. Saya mengangkat berat badan, 16 kg. Juga kira-kira 100 kali sehari.
Saya mempunyai seorang anak kecil, saya berjalan lama dengan dia di tangan saya pada musim panas. Dan saya bekerja sedentary (di komputer). Mempunyai berat tambahan sedikit. Kini saya berat 98 kg. Dengan peningkatan 176. berat normal saya ialah 83-85 kg.
09.01.2012 kesakitan berkala muncul semula. Pengecasan tidak membantu. Saya secara berkala, sekali seminggu, pergi ke bilik mandi. Douche selepas air sejuk. Kembalik belakang, kesakitan tidak berlalu.
01/13/2012 dibawa dari kedai dua pakej yang sangat berat. Saya bangun pada keesokan harinya, rasa sakit semakin meningkat. Saya berasa tidak menyenangkan, menarik sakit di bahagian belakang paha kaki kiri saya.
01/16/2012 sensasi sedemikian telah mencapai kaviar. Dan saya tidak boleh berjalan tanpa lumpuh, duduk tanpa kesakitan, bengkok atau mengangkat kakiku. Memakai kasut sendiri menjadi masalah. Selepas menunggu hari itu, saya pergi ke hospital.
01/17/2012 Saya melakukan imbasan CT. Dan doktor memberitahu saya, menurut gambar, saya mempunyai hernia intervertebral sehingga 10 mm. Di kawasan L5S1.
Saya segera menawarkan operasi. Masukkan plat titanik dan hernia. Operasi dijadualkan pada 01/19/2012. Setelah lulus semua ujian (semua ujian yang baik), saya menolak pembedahan pada hari terakhir. Saya tegas memutuskan untuk cuba dirawat (tidak pernah terlambat untuk pisau), dan kesannya menakutkan, tulang belakang.
01/18/2012 berbaring datang untuk berunding, dan saya segera ditawarkan untuk pergi ke hospital dan cuba untuk merawat.
Di hospital saya telah melepaskan saya selama seminggu sejak 01.1.20.2012 01.02.2012
Setiap hari saya melakukan prosedur berikut:
- penitis (memperbaiki peredaran darah)
- dua tembakan (vitamin B12 dan sesuatu analgesik-anti-radang)
- tiga tablet (saya tidak tahu apa yang mereka dari)
- jarum dengan arus kaki kiri (otot kaki berkedut)
- hood 20 minit dan 1.40 terletak
- pernah melakukan sekatan dadah.
Hari ini ialah 01/25/2012. Kesakitan saya hilang pada hari yang sama ketika saya pergi ke hospital. Pada hari ketiga, dia berhenti berpaut, jika tidak terburu-buru. Tetapi rasa kelemahan yang kuat di kaki. Onymie mudah di kawasan jari dan anak lembu kecil. Pada waktu malam, terdapat ketidakselesaan di bahagian bawah punggung, saya tidak boleh berdiri di ujung kaki kiri saya, tidak ada kekuatan di kaki. Dan tidak ada kesakitan. Saya memakai korset.
Bagaimanakah saya dapat menaiki kakiku? Bagaimana saya boleh membersihkan? Apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk hidup?
Saya bekerja bersendirian dalam keluarga (kanak-kanak kecil). Di hospital untuk masa yang lama saya tidak mampu berbohong, pinjaman, anak, isteri, sewa, dll. Seperti yang saya fikirkan tentang semua ini, seram meliputi.
Saya berharap untuk bantuan anda... Terima kasih banyak terlebih dahulu.

Selamat hari!
Terdapat hernia 10 * 10 * 12 mm 5-4 cakera dengan mampatan akar saraf. Pertama kali didiagnosis pada Mei 2010, memulakan rawatan di manual, terdapat serangan sakit sekali-sekala, dengan lebih banyak masa dan lebih kerap. Kesakitan manual dikeluarkan, tetapi dengan setiap serangan, kursus terapi manual sudah lama. Serangan terakhir kesakitan berlaku pada bulan Mei 2012, saya pergi ke manual setiap hari, kecuali yang lain, pada bulan Ogos saya hanya jatuh, saya tidak boleh bangun. 09/05/2012 menjalani pembedahan, kesakitan dikeluarkan segera keesokan harinya. Sekarang, di rumah, saya melakukan terapi senaman, seolah-olah saya terlalu berlebihan... Saya mula melakukan senaman "papan", tidak ada di kompleks terapi senaman yang disyorkan (diberikan di hospital), ada kesakitan di pinggang, tepat di bawah tapak operasi, saya sangat takut bahawa saya memerah hernia di tempat yang sama. Dalam pengalaman saya:
1. Sekiranya kesakitan belakang yang berulang, lakukan imbasan MRI tanpa mendengar cerita ahli terapi mengenai osteochondrosis (mereka diseksa untuk memberi mereka pil, tidak baik).
2. Jika pada hernia MRI segera lari ke ahli bedah saraf untuk konsultasi.
3. Operasi perlu dilakukan dengan segera, jika rawatan konservatif tidak membantu, diresepkan oleh ahli bedah saraf (biasanya ia adalah kursus 10 hari drops dan suntikan). Aksara yang dilepaskan boleh mati, iaitu ketika cranks... pasti...
4. Selepas pembedahan untuk menghapus hernia intervertebral, berjalan dengan kerap, kerana kuasa cakera intervertebral adalah diffusive.
5. Secara teratur melakukan terapi senaman, tidak memaksa peristiwa selama 2 bulan (cincin berserabut yang banyak tumbuh, baca di internet tentang struktur tulang belakang)
6. Jangan berputus asa. Takdir menghantar kita hanya percubaan yang kita dapat mengatasi! Percayalah!

Pada 3 Mei 2012, kaki kanan ditolak, terdapat sakit teruk dari pinggang ke tumit, dia dibawa ke hospital, imbasan MRI menunjukkan hernia dua hala dan tumor. Bulan menghabiskan terapi anti-radang, dan pada 4 Jun, menjalani pembedahan. Dan tumor ternyata menjadi hernia besar. Bulan kedua saya berjalan dalam korset, tidak ada kesakitan yang sengit. Kaki belum pulih sepenuhnya - jari kaki kanan kaki masih tidak berfungsi. Jika anda perlu beroperasi, hubungi Hospital Tentera Laut di Kaliningrad. 40 ribu. Pakar bedah saraf besar!

3 tahun yang lalu, tepat pada hari lahir anaknya, dia berpusing sehingga walaupun di dalam kereta itu sangat menyakitkan untuk bergerak. Membuat MRI, hasilnya: 3 hernia di rantau lumbar (3, 5 dan 7mm). Yang 7 mm melepasi akar saraf, akibatnya kaki kanan mula menyakitkan liar. Dia mengheret kepada yang terakhir dan mendengar mana-mana orang yang tidak cekap yang cuba meyakinkan saya dalam setiap cara yang mungkin bahawa hasil pembedahan itu akan menjadi negatif, dan sebagainya.
Apabila kesakitan menjadi tidak tertanggung dan pagi mulai lagi dengan berdengung, saya juga duduk di komputer dan memanjat Internet untuk mencari maklumat, jenis hewan seperti hernia ini dan bagaimana untuk melawannya. Saya melihat youtube bagaimana operasi dilakukan. Saya pergi ke kawan, mengambil nombor neurosurgeon dari dia dan memadamkan yang menekan pada tulang belakang. Ketika saya berpindah dari anestesia, saya segera merasakan peningkatan. Dan saya selalu berfikir bahawa lutut saya merosot dari fakta bahawa saya telah merosakkan meniskus dan ligamen cruciate pada bola sepak, tetapi tidak, saudara-saudara. Kesalahannya adalah hernia yang sangat.
Selepas operasi saya menghabiskan 1.5 bulan tanpa keluar dari katil. Kemudian dia belajar berjalan kembali, 1.5 bulan pada tongkat dan dengan tongkat. Keputusan: 3 tahun kemudian saya bermain hoki 3 kali seminggu dan saya tidak bimbang. Ayunan korset otot, berenang, tidak berisi, jangan merokok dan percaya pada pemulihan anda. Namun, saya tidak mengenakan operasi pada anda, saya tidak menggalakkan anda daripada rawatan perubatan, dan urut bukan ubat yang betul, kerana ia tidak menyembuhkan hernia, tetapi hanya membuang kesakitan buat sementara waktu. Bagi ubat, pada pendapat saya, aspirin tidak boleh sembuh, dan kita mempunyai satu hati.
Terdapat satu lagi cerita, ia adalah menyedihkan, tetapi ada tempat untuk menjadi - ini adalah tepat untuk mereka yang telah dikenakan ke atas mitos mengenai urutan. Ibu mertua teman saya tegas percaya dalam perkara ini. Akibatnya, serangan itu berlaku pada 8 Mac, dan apabila dia dimasukkan ke hospital, seperti biasa di Rusia, pada hujung minggu tidak ada akses kepada alat MRI. Akibatnya, semasa dia dinamik dengan analisis dan gambar, dia menyeksa dirinya selama 2 hari, akibatnya, kakinya menjadi mati rasa, dan ketika gambar-gambar itu siap, operasi itu menjadi sia-sia.
Sekarang dia memerlukan operasi yang lebih serius, saya tidak tahu bagaimana ia dipanggil dalam bahasa perubatan, tetapi saya tahu dengan pasti bahawa ia perlu dilakukan di Jerman, sesuatu di sana dengan pemindahan sel stem. Hasil rawatan dengan urut adalah lumpuh di bawah pusar, kini seorang wanita berusia 48 tahun duduk di kerusi roda, dan pergi ke tandas secara spontan. Jadi, sebagai seseorang untuk merawat hernia, adalah perkara peribadi. Berharap seseorang memberi inspirasi kepada harapan.

Orang, beritahu saya di mana hernia intervertebral Irkutsk dikendalikan dengan baik, atau menasihati doktor yang baik. Ayah saya berumur 65 tahun, dia mempunyai hernia di beberapa tempat di belakang, dia telah dirawat selama bertahun-tahun, satu kaki lebih pendek daripada yang lain, dia ditawarkan operasi, tetapi tidak mempercayai doktor kita (Buryatia), jantung dan tekanannya normal.

Selamat siang, rakan sekerja dari penyakit ini dengan hernia lumbar, beritahu saya berapa lama rasa sakit itu berlanjutan selepas operasi. Hampir 3 minggu telah berlalu, tetapi masih terdapat sedikit kesakitan di belakang dan kaki kiri. Terima kasih.

Hello! Saya berumur 40 tahun, saya mempunyai 13 mm hernia intervertebral, dikeluarkan pada tahun 2008, sebelum operasi saya berada di jabatan neurologi, saya datang dengan sakit belakang yang teruk, kaki kiri saya mati rasa, rasa sakit itu sia-sia, ia menjadi sangat lemah. Saya berbaring selama 25 hari, saya tidak dapat didiagnosis, ujian menunjukkan penyakit yang berbeza, menerima rawatan yang berbeza - ia hanya lebih buruk. Doktor mengangkat bahu, tidak dapat meneka untuk memilih tomografi. Pada akhirnya, saya sendiri membintangi TM, dan malangnya - hernia. Operasi kecemasan telah ditetapkan, kerana hernia jatuh dan mula menghancurkan saraf, ekor kuda yang disebut. Saya tidak digalakkan oleh semua kaki saya boleh menolak, fungsi panggul akan terganggu, saya tidak peduli, kerana tidak dapat menahan sakit neraka. Saya benar-benar bergantung pada Tuhan, operasi itu berjaya dengan bantuan Tuhan, 1 jam, walaupun ahli bedah saraf terkejut bagaimana saya tinggal dengan hernia ini, mereka meletakkan saya di kaki saya selama 7 hari pada hari 7. Ia adalah musim sejuk. Saya mula berjalan serentak, kaki saya berhenti lemas, kebanyakan kebas mati berlalu. Sekarang ada sedikit, saya cuba untuk tidak melihat, selama 2 bulan saya duduk dan segera pergi bekerja, saya mula mengangkat berat. Selama 3 bulan, saya mengunyah kalsium, kadang-kadang ada kesakitan, saya cuba untuk tidak melihat dan tidak boleh digantung. Operasi itu dilakukan di Perm, ahli bedah saraf yang sangat berpengalaman, ketua jabatan Angaus AM, seorang doktor dari Tuhan, dia mempunyai semua operasi yang berjaya, Tuhan memberkati dia. Pada musim bunga tahun ini, suami saya mempunyai kesakitan yang sama, saya betul-betul di TM dan bukannya bukti - hernia itu beroperasi, saya segera pergi ke Angaus, terima kasih kepada Tuhan, sekali lagi berjaya meletakkan kakiku, pada musim panas suami saya mula bekerja di tapak pembinaan, dan kini dia bekerja sebagai pemandu. Sepanjang musim panas saya makan dia dengan brawn, dan juga dia dan saya mengambil minyak cumin hitam, kadang-kadang ada sakit dari beban, maka segera fizikal. mengecas Perkara utama adalah untuk menenangkan dan tidak panik, menanamkan diri dengan baik dan cuba melupakan rasa sakit, kerana kesakitan adalah dari saraf. Sekiranya seseorang berminat dengan ahli bedah saraf kami, dia berada di Perm, Nikulin 10 St., tel. 3422493963, saya berharap anda semua kesihatan yang baik, Tuhan membantu anda!

Hello! Saya juga menjalani operasi, hernia 9 mm dikeluarkan di rantau lumbar. Kebasakan kaki secara beransur-ansur hilang dalam masa 2 bulan. Selepas operasi, 3 bulan telah berlalu, tetapi masih sukar untuk memakai kaus kaki dan duduk (ada kesakitan di tailbone). Ia juga sukar untuk mengurangkan kuku jari anda. Saya terus melakukan gimnastik terapeutik. Dikatakan bahawa akan ada peningkatan selepas 6 bulan, jika tidak ada kambuh semula.

Manualis dan gimnastik, di bawah pisau - tidak pernah. Saya melakukan pembedahan - hasilnya lemah.

Suami saya mempunyai hernia di kawasan lumbar 6 mm, dia tidak boleh meluruskan, dia dibantu oleh gimnastik untuk tulang belakang menurut Norbekov, latihan selama 2 bulan, dan tidak ada sakit belakang selama 3 tahun. Tiada ubat dan suntikan akan membantu, mereka hanya melegakan kesakitan, menyebabkan kerosakan pada seluruh badan, tulang belakang memerlukan gimnastik.

Osteopat yang baik (bukan ahli terapi manual.) Boleh membantu. Dia akan mencari sebab yang telah menyumbang kepada pembentukan hernia dan akan merawat anda bersama-sama, menghapuskan punca dan hasilnya. A nat. Latihan, sama ada yoga, berenang, kompleks yang dipilih khas, dan lain-lain, sudah menjadi keperluan untuk sepanjang hidup anda. Sendiri saya dirawat oleh osteopath, secara peribadi membantu saya.

Terima kasih kepada semua orang yang berkongsi tip mereka. Meringkaskan perkara di atas, saya faham: gimnastik, berenang, pergerakan, tekanan kurang dan lebih suka diri sendiri.

Saya sangat takut, saya diberitahu hari ini selepas MRI, hernia pada cakera tulang belakang. Nasihatkan bagaimana merawatnya. Saya berumur 34 tahun. Adakah hernia umumnya boleh dirawat tanpa pembedahan?

Semua sangat menakutkan, ia menjadi sangat dahsyat.

Halo, saya mempunyai 2 hernias di lumbar 4 dan 5 mm.
Sejak bulan Ogos 2012, kesakitan tidak berhenti. Beritahu saya ahli bedah saraf yang baik di St Petersburg.

Saya tidak akan takut. Saya berusia 50 tahun. Sudah setengah tahun saya rasa baik. Terdapat dua hernia, atau dua hernia di tulang belakang, mereka terganggu, sista di buah pinggang juga besar, kadang-kadang ia tidak dapat diluruskan, jatuh ke lantai. Dia tidak dapat bekerja dengan kerap kerana sakit. Dan pakar bedah mengatakan bahawa mereka hanya boleh memberi 50%, semuanya akan baik-baik saja dengan saya jika saya bersetuju dengan operasi itu. Saya enggan.
Setahun yang lalu, dia mendapati di kliniknya, Dr Shatalov Ormedical. Saya yakin bahawa peralatan tersebut ada di banyak bandar raya. Terdapat pusat rawatan tulang belakang keseluruhan, saya pergi ke prosedur yang berlainan selama 4 bulan, berulang tahun depan. Tetapi selepas semua prosedur, adalah perlu untuk menangani beban pada otot, saya melakukan segala-galanya seperti yang ditetapkan. Dan hernia saya diselesaikan dengan sopan.

Jadi sekarang saya boleh menasihati semua orang dan mengatakan bahawa terdapat jalan keluar tanpa pembedahan. Cari pakar dan peralatan.

Empat tahun yang lalu, selepas melahirkan, imbasan CT menunjukkan hernia L5-C1. Kesakitan yang berterusan di belakang adalah dirawat di hospital hari. Pada bulan November 2012, kaki kanan saya mula menyakitkan dengan teruk. Saya terbengkalai setengah. Hampir tidak boleh berjalan. Dibuat CT, yang menunjukkan hernia dan penyempitan kanal hingga 9 ml, menjepit akar. Tetapi kerana takut operasi itu terus dirawat. Ketika sakit menjadi tidak tertahankan, tidur sudah hilang, dia pergi untuk mengadakan konsultasi ke ahli bedah saraf di Borovlyany. Saya telah dinaikkan pada hari yang sama. Telah menjalani operasi. Keesokan harinya, selepas peregangan tangan yang tidak berjaya, neraka (jika tidak, anda tidak akan berkata) sakit kembali. Mereka beroperasi semula. Selepas 10 hari, dihantar untuk pemulihan di Aksakovschina. Kebasakan kaki, sakit belakang dan otot kaki hilang. Sudah hampir 2 bulan. Rasa hebat. Saya bersetuju dengan Vladimir K., jangan ketatkan, pergi untuk berunding ke ahli bedah saraf dan jangan takut untuk dikendalikan.

02/19/13 mengeluarkan lumbar 13 mm hernia. Pada hari ke-4 pulang ke rumah. Sudah tentu, terdapat rasa sakit / postoperative /, dan ini adalah semula jadi. Memberi satu set latihan. Saya melakukan 2 kali sehari. Hari ini adalah hari keenam selepas pembedahan, dan saya berasa lebih baik. Orang, jangan jahil. Di mana-mana tanpa pembedahan hernia anda tidak pergi ke mana-mana sahaja! Adalah tidak masuk akal untuk mendengar mengenai manual, akupunktur, dan urut-urutnya secara kontraindikasi! Ramai terima kasih kepada pakar neurosurgeon dan ahli anestesiologi di hospital Kaliningrad! Khususnya, kepada Chirkin Alexander Vladimirovich untuk tangannya yang emas dan tegas, sikap yang baik dan profesionalisme tertinggi. THANKS !!

Selama tiga bulan punggung kiri terasa sakit, betis kiri sudah letih. Sinned on cars domestik (Lada, grip tight). Dia berlari tanpa pemanasan, tersandung. Kesakitan belakang tajam. Datang ke ambulans, segera letakkan. Seminggu kemudian, MRI telah selesai. Hernia L5 / C1 meninggalkan 11 mm, betul 9 mm. Saya membaca kengerian tentang operasi, saya memutuskan untuk merawatnya secara konservatif. Sakit mula lulus. Selepas 10 hari, rasa sakit yang tajam bermula lagi. Saya membuat keputusan mengenai operasi. Rancang menunggu 5 hari. Pada masa ini, kaki kiri yang mati rasa di bawah lutut, sebelah luar, terdapat kelemahan di kaki. Dikendalikan. Sehari kemudian dia bangun dalam korset dan berjalan selama 3 minit. Secara beransur-ansur meningkatkan jarak. Adakah terapi latihan. Operasi itu 3 bulan lalu. LFK kini hampir setiap hari. Ia banyak membantu.
Satu-satunya perkara yang mengelirukan adalah kesakitan di waktu petang di bahagian bawah belakang di sebelah kiri. Seolah-olah di tempat operasi. Pada waktu pagi semuanya baik-baik saja. Tidak ada yang menyakitkan, tetapi pada waktu malam sakit, ia sakit untuk bergerak. Terutama apabila saya duduk banyak pada sebelah petang. Apakah sebabnya? Adakah dengan beban?

Berapa ramai yang tidak merawat, tidak dirawat. Perlu lakukan pembedahan

Saya dari Dnepropetrovsk. Dia melakukan operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral di kawasan sacral-lumbar pada 18 September 2012. Hernia 9 mm. Selepas operasi, saya rasa seperti seorang lelaki. Sebelum itu terdapat sakit yang teruk, saya hanya boleh berbaring di perut saya. Tiada ubat sakit sakit yang membantu. Ia mengambil masa lebih daripada satu tahun, memutuskan untuk melakukan MRI kawalan. Menurut perihalan, saya mempunyai satu lagi hernia di tempat yang sama, hanya di sebelah kanan - sehingga 7 mm. Hernia sebelah kiri telah dikeluarkan pada tahun 2012. Saya tidak faham di mana dia boleh "menarik". Pengecasan dilakukan secara sistematik. Saya pergi. Saya keluar dari katil hanya seperti yang disyorkan oleh doktor terapi fizikal. Ahli bedah saraf yang mengendalikan saya pada mulanya, PADA IMAN MRI, dia berkata bahawa saya baik-baik saja. Saya tidak nampak sebarang hernia. Pandu ke resort untuk mandi radon.

Hernia adalah 20 mm di rantau lumbar, yang dikendalikan pada 5 Disember 2013, telah dilepaskan pada hari ke-8, kata kenyataan senaman, tetapi apa latihan untuk dilakukan dan kapan harus bermula, tiada siapa yang berkata. Tolong, siapa yang pergi melalui ini, beritahu saya mana latihan dan kapan harus bermula, jahitan sembuh kecuali bahagian bawah, dia tidak teragak-agak, kelemahan di kaki. Apabila saya bangkit pada waktu pagi, segala-galanya baik-baik saja, semasa saya pergi ke tandas, saya membasuh kaki saya, kaki saya sudah mula sakit, dan kelemahan kaki muncul. Saya tidak boleh berjalan lama, saya cepat letih, saya bosan berbaring.

Saya juga mempunyai hernia tulang belakang lumbal, kaki kanan saya sangat sakit. Dia mengambil rawatan konservatif, muncul paresis kaki. Kaki itu terselip dan sangat lemah, pendeknya, tidak ada sokongan. Untuk tidak menjadi cacat, saya pergi ke hospital Pirogov Samara. Saya dihidupkan, kesakitan hilang, kaki menjadi lebih kuat, tetapi paresis kakinya kekal. Semua orang mengatakan bahawa dalam setengah tahun atau setahun berhenti akan dipulihkan. Adakah benar atau kasihan saya? Lagipun, saya lemas dan sering mengetuk kaki saya. Saya boleh memecahkan pergelangan kakiku. Saya pergi ke kolam renang dan bekerja, tetapi sangat tidak selesa untuk berjalan. Rasa kurang upaya. Beritahu saya, adakah terdapat paresis? 3 bulan selepas pembedahan. Saya berumur 30 tahun.

Saya mempunyai hernia 8 mm di tulang belakang lumbar, stenosis 9 mm. Kaki kanan diambil, kesakitan amat dahsyat. Lulus dalam rawatan klinik, kemudian di hospital hari... Semua semakin teruk. Saya fikir untuk dikendalikan. Harapan terakhir - untuk pergi ke osteopath yang, tidak menyesal.
Ilyushina Valentina. Lipetsk

Sebulan berlalu selepas operasi untuk mengeluarkan hernia pusat di tulang belakang lumbar, dan saya boleh mengatakan ini: jika masalah berlaku, ia harus segera ditangani, dan tidak ditarik, seperti yang saya lakukan. Kepada ahli bedah saraf di bandar pertama mereka. Pirogov Saya berada dalam keadaan yang sangat menyedihkan, semua kaki saya hampir tidak dapat bergerak, kulit dan rambut saya dari penyembuh rasa sakit dalam keadaan yang teruk (melihat tablet 2 pek sehari, kesakitan sangat dahsyat). Doktor melihat dan mengatakan bahawa operasi diperlukan. Saya takut... lebih daripada sekadar ketakutan, sebagai tambahan kepada ubat penghilang rasa sakit, sedatif ditambah pada pemakanan saya, tetapi suami saya (yang bersama saya di penerimaan ahli bedah saraf) berkata, "Saya tidak tahu mengenainya, tetapi saya mempercayai doktor ini." Berfikir kira-kira tiga hari, saya masih membuat keputusan, dan pergi ke hospital. Operasi itu dijadualkan pada hari Isnin. Apabila saya bangun selepas operasi, saya mula-mula mula menggerakkan kakiku (paling penting saya takut untuk kekal cacat), ya, ia menyakiti saya. Segala-galanya terluka, benar-benar, tapi begitu selepas operasi, tetapi apa yang mengejutkan saya apabila doktor membangkitkan saya pada keesokan harinya dan saya tidak merasakan kesakitan neraka yang sebelum operasi. Sekarang saya orang yang paling bahagia. Saya boleh berjalan tanpa rasa sakit, saya bangun pada waktu pagi sebagai orang, dan tidak dengan palung, dan tidak ada rasa sakit (kecuali Shovchik)! Perkara utama adalah melakukan senaman sekarang, dan tidak membebankan belakang anda. Saya sangat gembira bahawa di negara kita terdapat doktor seperti Kadin Lev Abramovich, ini benar-benar seorang doktor dari Tuhan yang memberikan kehidupan baru tanpa kesakitan! Terima kasih banyak, Lev Abramovich.

Punggung saya sakit dari usia 30 tahun, pekerjaan duduk, saya suka bermain-main di taman. Saya selalu merasakan kesakitan di belakang saya, kadang-kadang saya merasakan kejutan elektrik. Pada bulan Februari 2014, dia membuat MRI - satu hernia berhijrah jarak lumbar 0.8 mm dengan mengimbangi 0.9 mm. Putusan neurosurgeon itu hanya satu operasi. Saya cuba merawat, untuk menghilangkan kesakitan, tetapi rasa sakit tidak lulus. Operasi itu dilakukan pada 1 April 2014 di jabatan neurosurgeri hospital serantau. Selepas operasi, saya rasa baik, rasa sakit hilang sepenuhnya (jahitan hanya sedikit sahaja). Dia bangun pada keesokan harinya, secara beransur-ansur pergi. Dibuang pada hari ke-8. Di rumah saya melakukan terapi senaman, saya berjalan dalam korset. Saya tidak melakukan apa-apa di sekitar rumah, anda tidak boleh duduk selama 2 bulan. Maaf, taman ini terlalu besar tahun ini. Dan yang lain adalah baik. Kita perlu menjaga diri kita sendiri, tidak peduli dengan graviti, tidak bekerja di taman, atau kita, wanita, kadang-kadang mengambil terlalu banyak diri, dalam arti "Saya boleh melakukan segalanya sendiri" (dan menggali bumi, membawa karung kentang, dan sebagainya). Jangan takut operasi, jangan mula sakit. Apabila mereka dibawa ke hospital di atas tandu, maka hasilnya mungkin lebih buruk. Semua baik! Happy Easter.

Dia melakukan operasi, kerana tidak ada cara lain - bulan itu lumpuh dari pinggang hingga kaki, dan saya tidak merasakan apa-apa. Terima kasih kepada doktor, selepas menjalani pembedahan dengan kesukaran, selepas enam bulan, tetapi saya bangkit berdiri. Sejak 8 tahun yang lalu selepas operasi saya telah menjalani gaya hidup 50 peratus. Secara semulajadi, saya tidak bekerja, tetapi saya melakukan segala-galanya di rumah, walaupun dengan kesukaran... Doktor terkejut bahawa saya mendapat kaki saya... Saya menyesal bahawa saya tidak melakukan operasi ini pada usia 30 tahun, tetapi saya mula sangat keras. Kedua saudara saya tidak menyeret, kini mereka melompat seperti kelinci, dan saya terlalu lambat.

Hello semua! Sila hubungi mereka, yang melakukan operasi itu untuk mengeluarkan hernia di tulang belakang lumbar di hospital tentera Kaliningrad. Adakah ia berbaloi untuk melakukan operasi, saya akan berterima kasih atas semua maklum balas.

Panggil siapa yang melakukan operasi untuk mengeluarkan hernia lumbal di rantau ini. hospital di Kirov. Operasi ini dijadualkan pada bulan Disember.

Terdapat juga hernia L5 C1 12 mm dan L5 L4 7 mm, saya pergi ke ahli terapi manual sekali, ia membantu, enam bulan kemudian saya pergi, akhirnya saya mendapat hernia yang diasingkan, paresis kaki, dan sebagainya. Dia berakhir di hospital, menghabiskan seminggu mengenai tramadol dan galaperidol, akibatnya, mereka beroperasi pada sebarang masa. Sejauh yang saya faham, pembentukan tulang dan peregangan, selain hidro, hanya memburukkan lagi masalah, osteochondrosis perlu dirawat dengan hernias, tidak akan ada hernia, tidak akan ada hernia, dan saya akan menambah - setahun selepas operasi, 7 mm menjadi 5 mm, dan terdapat kambuh di tapak terpencil 5 mm.

Pada tahun 2004 terdapat operasi untuk mengeluarkan hernia. Selepas 2 tahun, berulang, dan ya walaupun sekvistirovannaya hernia! Saya fikir saya akan gila dengan kesakitan. 10 tahun selepas operasi - hernia 2 keping di lumbar, 1 di serviks dan banyak protrusions. Orang! Jangan pergi untuk operasi! Hanya merosot.

Hernia tulang belakang - boleh disembuhkan dengan kaedah ubat Uzbek kuno dengan bantuan tumbuhan ubatan tinggi altitud. Doktor yang hebat (selepas Hippocrates), seorang penyembuh dari Bukhara Abu Ali Ibn Sina - di barat adalah AVICENNA dalam jilid 5 nya. Buku itu menulis: - Operasi dapat menghilangkan rasa sakit untuk sementara waktu, tetapi bukan penyakit.

Pada tahun 2009, dia menjalani pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang. Sekarang saya mengalami kesakitan yang berterusan. Ubat tidak membantu. Bagaimana untuk menyingkirkan kesakitan ini? Bantuan

Saya mengalami pengalaman rawatan hernia L5-S1 yang berjaya dalam kulit saya sendiri. Saya telah lama ingin menerbitkannya, tetapi saya tidak begitu mesra dengan Internet, saya harap bantuan dalam penerbitan di Internet, saya harap ini akan membantu seseorang, kerana Saya tahu tentang penyeksaan dengan apa-apa penyakit bukan oleh khabar angin.
Jadi cara saya: Seperti yang telah saya nyatakan hernia di lumbar L5-S1, MRI menunjukkan 7mm dan mencubit akar kiri. Mereka tidak memberikan hasil kepada doktor, potongan otot kaki kiri bermula, otot kaki menjadi lemah, bangun dan berjalan dengan kesukaran, tidak dapat berdiri di atas tiptoes, terutamanya berbaring, para doktor cenderung untuk beroperasi. Terapi fizikal, terapi fizikal, terapi manual - hasilnya adalah sifar, jarum hanya memberikan hasil sementara. Saya terpaksa memeriksa masalah hernia dengan sangat serius dan datang dengan rawatan untuk diri saya sendiri. Perkara pertama yang benar-benar membantu adalah daya tarikan. Bagaimana untuk melakukannya dengan betul di rumah? Jadi: Saya membeli bar tembok di dinding yang berada di jisim internet, saya membeli kasut anti-graviti, saya mempunyai syarikat Hengap yang terbaik, tetapi saya fikir anda boleh mempunyai yang lain yang serupa. Anda perlu gantung selama sekurang-kurangnya 5 minit, saya digantung 10 dan 15 minit terbalik, meregangkan tulang belakang (ia akan menyakiti, tetapi ini adalah baik, apabila cakera dilepaskan, tekanan pada akar saraf berkurangan, saraf dilepaskan, dan setiap perubahan dan kesakitan yang baik, tetapi boleh diterima) pada waktu petang sebelum tidur. Air mata dari bar mendatar - segera tidur, sementara cakera intervertebral diregangkan dan tepu dengan darah. Untuk berjalan, berjalan, duduk tidak mustahil jika cakera akan dimampatkan lagi dan tidak akan ada kesan. Semasa melayang, kita cuba untuk berehat semua otot sepenuhnya, masih melakukan latihan kilasan apabila menggantung, dan bergerak sedikit ke kanan dan kiri. Sekali lagi, SELEPAS SELURUH DENGAN KELEBIHAN. JANGAN melompat dari bar mendatar, tetapi turun dengan perlahan, saya meletakkan bangku di sebelahnya. Secara harfiah segera merasakan kelegaan. Seminggu kemudian, saya membuat satu lagi MRI - hernia berkurangan hingga 6 mm. Keadaan kesihatan bertambah dengan ketara, otot mula sembuh, menjadi lebih baik untuk berjalan. Bermula berjalan. Berjalan sama pentingnya. Bagaimana untuk berjalan? Saya berjalan-jalan mengelilingi taman itu dengan cepat sekurang-kurangnya 30 minit pada satu-satu masa. Apabila berjalan, tulang belakang sentiasa berfungsi, darah memasuki otot belakang sekitar cakera intervertebral, darah itu sendiri memakan cakera kerana mereka tidak mempunyai sistem bekalan darah mereka sendiri. Pembaharuan tisu dalam cakera intervertebral dipercepat, cakera mula dikemas kini dan dipulihkan. Vobschem semua! Dalam beberapa bulan saya telah sembuh sepenuhnya. Setiap hari saya berjalan dan digantung sebelum tidur. Sekarang saya tidak menggantung, saya pergi kadang-kadang untuk mengekalkan kesannya. Kesejahteraan adalah baik.
Dan banyak lagi: Mengenai ubat kami...
Semua orang hanya mahu memotong doh, tiada siapa yang peduli terhadap penyembuhan orang itu. Pada pendapat saya, ini tidak berkesan: Daya tarikan pada meja khas tidak cekap jika anda masuk ke dalam kereta selepas meregangkan dan pulang ke rumah, ditangkap di atas benjolan dan tidak pergi ke tempat tidur dengan segera, pasangan demator - Saya membeli 55000r atas nasihat manual - ternyata benar-benar tidak berkesan dan manual itu sendiri, daya tegangan terlalu kecil pada tikar ini, jika ia sama sekali. Fisioterapi - keseluruhannya adalah untuk memperbaiki aliran darah di sekeliling hernia, jadi memperbaikinya secara semulajadi - berjalan lebih banyak, dan duduk di atas kerusi dalam barisan di klinik hanya akan memburukkan keadaan anda. Secara umum, duduk lama di kerusi atau kerusi di pejabat adalah musuh utama tulang belakang dan kesihatan secara umum. Gerakan adalah kehidupan, bukan pergerakan adalah kematian. Daripada semua cara merawat hernia di Rusia, yang terbaik adalah di Bubnovsky, tetapi hanya dia memperoleh wang di atasnya dan akan menyeret anda ke kliniknya, tidak ada urusan peribadi, dan saya menerangkan kesan yang sama secara percuma dan di rumah. Namun, pastikan untuk mempercayai penawar, jangan kehilangan hati, lebih banyak endorphin, kurang wang bagi mereka yang ingin mendapatkan wang untuk kesihatan rakyat.
Semua yang ditulis murni pendapat peribadi saya, diuji pada diri saya, saya tidak menjamin bahawa ia akan membantu semua orang. Pada masa sakit, saya berumur 30 tahun.

Semua kesihatan, setahun yang lalu, menjalani pembedahan, dan sekali lagi berulang.