Utama / Diagnostik

Patah mandibular

Patah mandibular adalah keadaan patologi yang berlaku dalam pelanggaran keutuhan tulang mandibula. Pesakit mengadu tentang penampilan bengkak yang menyakitkan di kawasan kerosakan, peningkatan kesakitan apabila mengunyah, membuka mulut. Gigit dipecahkan, dalam rongga mulut, air mata membran mukus didedahkan dengan pendedahan tepi tulang. Gigi pada serpihan yang rosak adalah mudah alih. Diagnosis patah mandibula dibuat berdasarkan aduan, status tempatan, data sinar-X. Rawatan utama patah mandibular adalah penghapusan rasa sakit, rawatan antiseptik luka, splinting sementara. Penetapan tetap serpihan dicapai secara konservatif atau pembedahan.

Patah mandibular

Patah mandibular - kerosakan pada tulang, disertai oleh pelanggaran lengkap atau sebahagian daripada keutuhannya. Antara trauma CLO, fraktur mandibula didiagnosis paling kerap. Kecederaan gabungan tulang maksil dan rahang bawah dikesan dalam 15% daripada mereka yang diperiksa. Kumpulan utama pesakit terdiri daripada lelaki berusia 20 hingga 40 tahun. Pada kanak-kanak, fraktur mandibular berlaku dalam 15% daripada kes. Dari segi kelaziman, kedudukan pertama diduduki oleh keretakan badan (lebih 65%), di tempat kedua - kerosakan sudut (37%), dan tempat ketiga adalah oleh keretakan cawangan. Pelanggaran keutuhan jabatan mental didiagnosis pada setiap pesakit kedua puluh. Nisbah kecederaan mandibular unilateral dan bilateral adalah 1: 1. Kira-kira seperempat pesakit memerlukan rawatan pembedahan patah mandibular.

Punca patah mandibula

Pecahan mandible timbul akibat kesan daya, magnitud yang melampaui ciri-ciri plastik tisu tulang, yang berlaku, sebagai contoh, akibat kesan frontal dan lateral pada ketiga bahagian bawah CLO, apabila benda berat jatuh dari ketinggian di muka, sekiranya berlaku kemalangan. Penyetempatan garis patah sesuai dengan bahagian tulang dengan kepadatan berkurang. Sudut mandible, proses condylar dan artikular, bahagian dagu lebih mudah terdedah kepada kecederaan trauma. Dalam pergigian, terdapat juga patologi patologis mandible, yang disebabkan oleh penggunaan kuasa yang tidak melebihi fisiologi. Kecederaan serupa diperhatikan dalam proses resorptive tisu tulang pada pesakit dengan penyakit keradangan dan merosakkan (dalam osteomyelitis, sista radikal) atau sekiranya berlaku perkembangan tumor malignan.

Pecahan mandibula tidak hanya langsung, tetapi juga dapat dilihat. Dalam patah secara langsung, keutuhan tulang patah pada titik impak daya trauma. Penyetempatan fraktur tercermin rahang bawah secara langsung bergantung kepada kawasan dan arah impak. Dengan mampatan dua hala tulang mandibular di kawasan molar, ketegangan maksimum tisu tulang tertumpu di kawasan garis tengah. Dengan kesan langsung daya amplitud tinggi di kawasan dagu, leher mandibula adalah yang paling lemah. Fraktur unilateral leher sering dicerminkan, timbul dari kesan sampingan. Terlucutan serpihan pada patah rahang bawah ditentukan oleh trajektori kesan daya traumatik, kawasan kawasan yang rosak, sekumpulan otot yang melekat pada permukaannya.

Klasifikasi fraktur mandibula

Menurut lokalisasi, patah mandibular dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 1. Pecah badan. Lebih kerap terbuka, secara klinikal disertai oleh pecah membran mukus, pendarahan. Terdapat median (garis patah melepasi antara gigi pusat), mental (integriti diperhatikan di kawasan antara anjing dan premolar atau antara premolar), lateral (zon kerosakan diselaraskan pada tikus), sudut (tulang yang rosak di sudut) patah rahang bawah.
 2. Keretakan cawangan. Kategori ini termasuk pelanggaran keutuhan cabang-cabang tulang mandibular (garis kerosakan mempunyai arah selari atau tegak lurus berbanding paksi longitudinal) dan dua prosesnya - artikular dan coronal. Sebaliknya, patah proses artikular boleh berlaku di peringkat asas, leher atau kepala. Lebih kerap didiagnosis keretakan tertutup cawangan tulang mandibula.

Fraktur mandibula juga dibahagikan kepada garis lurus (satu garis patah diperhatikan), dipancarkan (beberapa serpihan berpotongan pada sudut yang berbeza di antara mereka) dan gabungan, terbuka dan tertutup, unilateral dan dua hala, dibentuk.

Gejala retak mandibular

Sekiranya patah mandibular, pesakit mengadu bengkak yang menyakitkan di tapak kecederaan. Sensasi yang tidak menyenangkan dipertingkatkan dengan mengunyah, menggigit makanan. Sekiranya berlaku pelanggaran integriti saluran darah yang besar, pendarahan berlaku. Dengan fraktur linear sisi rahang bawah, wajah memperoleh konfigurasi asimetris. Kecederaan traumatik terhadap saraf glomerular yang lebih rendah menyebabkan kebasakan kawasan mental dan bibir bawah. Warna kulit berubah kerana pembentukan hemorrhages, hematomas.

Dengan fraktur terbuka pada membran mukus, air mata diturunkan dengan pendedahan kelebihan tulang. Menurut peralihan peralihan, pendarahan ditentukan. Artikulasi pada giliran rahang bawah dipecahkan. Sifat penutup gigi ditentukan oleh tahap, simetri kerosakan. Pesakit memerhatikan pergelangan kaki yang berperingkat-peringkat. Hubungan Fissure-tubercle dipecahkan. Gigi di garis patah adalah mudah alih (2-3 darjah). Selalunya mendedahkan dislokasi gigi yang lengkap.

Diagnosis patah mandibula

Diagnosis patah mandibular dibuat berdasarkan aduan pesakit, status tempatan, data x-ray. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor gigi mengenal pasti ciri-ciri tanda luaran secara lisan fraktur mandibula: pembengkakan tisu lembut di tapak kerosakan, perubahan warna dan pelanggaran keutuhan kulit. Terdapat penyelewengan baris median. Dengan pemeriksaan palpation, adalah mungkin untuk mengesan penyelewengan, lekukan tulang. Sekiranya garis patah mandibula melintas di kawasan sudut atau cawangan, tekanan sedikit pada dagu menyebabkan kesakitan meningkat di tapak kecederaan. Sebaliknya, jika pesakit mengalami patah mental, tekanan dua hala di kawasan sudut menyebabkan kesakitan teruk di zon depan.

Untuk menentukan lokalisasi patah mandibular, doktor gigi menggunakan ujian diagnostik, di mana spatula diletakkan pada transversal pada permukaan mengunyah molar bawah. Penorehaan cahaya di bahagian menonjol spatula dengan garis gigi tertutup menyebabkan kesakitan pesakit di tempat di mana garis patah mandibula berlalu. Untuk mendiagnosis integriti proses artikular, tukar kawasan kulit di depan tragus. Untuk menentukan trajektori pergerakan kepala artikular, ujian digunakan di mana doktor gigi meletakkan jari telunjuknya di saluran telinga mangsa. Pesakit pada masa yang sama perlahan-lahan melakukan pergerakan di pesawat menegak dan transversal. Kekurangan pergerakan kepala artikular menegaskan kehadiran kerosakan pada proses condylar.

Data radiografi sangat penting dalam mendiagnosis patah mandibula. Selalunya melakukan beberapa tembakan dalam unjuran yang berbeza (depan, radiografi sebelah). Jika fraktur mental rahang bawah disyaki, bersama dengan kaji selidik X-ray, radiografi yang disasarkan dilakukan. Untuk menentukan integriti proses condylar, gaya khas digunakan (mengikut Schüller, Parma). Pada radiografi pada patah rahang bawah, pelanggaran keutuhan tulang didapati dalam bentuk jalur pencerahan nipis. Membezakan patah mandibula adalah perlu dengan kecederaan lain tulang CLO, serta dengan kecederaan tisu lembut. Pemeriksaan fizikal dilakukan oleh pakar bedah maxillofacial.

Rawatan patah mandibular

Rawatan fraktur mandibular termasuk rawatan luka antiseptik, penghapusan sindrom kesakitan. Untuk mencapai penataan semula dan penetapan serpihan yang stabil, pinggir tulang dilicinkan dan interferensi tisu lembut di antara serpihan itu dihapuskan. Gigi pada garis patah adalah tertakluk kepada penyingkiran. Untuk mengelakkan masuknya jangkitan sekunder, mukosa disuntik di tapak pecah. Imobilisasi primer dalam patah mandibula terdiri daripada mencipta blok tetap yang terdiri daripada mandible yang ditekan terhadap tulang rahang atas. Untuk tujuan ini, pembalut pembalut atau kaedah majmuk ligikat maxillary digunakan. Untuk patah liniar badan rahang tanpa anjakan, serta dalam kes patah sudut rahang mandible tanpa anjakan, rahang dua rahang atas digunakan untuk membetulkan dan memindahkan serpihan.

Oleh kerana kecekapan rendah reposisi manual serpihan pada pesakit dengan fraktur sudut dan condylar rahang bawah dengan anjakan, rawatan pembedahan lebih kerap digunakan. Antara teknik utama osteosynthesis terbuka, jahitan tulang, pinggan mini, benang poliamida digunakan. Untuk menyambung serpihan-serpihan dengan bantuan jahitan tulang, tisu-tisu lembut tisu dibuat, tulangnya tergelincir dari sisi buccal dan lisan. Fragmen dikeluarkan dari garis patah mandible, tepi tulang terlicin. Dalam serpihan di kedua-dua belah garis kerosakan, lubang dibuat untuk memperbaiki wayar. Selepas meletakkan flap mucoperiosteal, luka itu disuntik. Untuk mencapai imobilisasi yang lebih tegar dalam hal patah rahang bawah, splint gigi tambahan juga digunakan.

Lempeng mini ditunjukkan untuk serong, pecahan yang dipancarkan cawangan dan badan mandibula. Pemotongan dibuat hanya dari bahagian buccal, selepas pemisahan kepak mucoperiosteal, rawatan patah dilakukan. Pada serpihan pada kedua-dua belah garis fraktur rahang bawah, lubang digerudi dan piring mini dibetulkan dengan bantuan skru. Letakkan di tempat mucoperiosteal flap, jahitan. Untuk mencegah perkembangan osteomyelitis selepas trauma, ubat antibakteria diberikan kepada pesakit. Keberkesanan rawatan keretakan mandibular bergantung kepada ketepatan masa penjagaan khusus, sifat patah tulang, kehadiran komplikasi. Tulang tulang primer pada giliran mandibula dibentuk dalam masa 20 hari, menengah - selama 6-8 minggu. Dengan rawatan awal pesakit dengan patah badan, prognosis adalah baik. Kerosakan kepada cawangan dan prosesnya boleh menyebabkan kerosakan fungsi kekal.

Rawatan patah mandibular

Klasifikasi fraktur rahang bawah memperuntukkan pelbagai tahap keterukan kecederaan. Kecederaan ini serius dan berbahaya, ia mesti dirawat dengan baik. Apa yang boleh menyebabkan patah tulang? Apakah tanda-tandanya? Dan jenis rawatan apa yang diperlukan oleh seseorang dengan patah mandible?

Punca dan klasifikasi

Pecah rahang bawah - kecederaan yang berbahaya, sering disertai oleh gegaran otak. Seseorang boleh menerima kerosakan ini akibat pertarungan, luka tembakan, keadaan kecemasan, kemalangan jalan raya.

Kecederaan ini merujuk kepada tahap kecederaan yang sederhana kepada kesihatan, mengikut undang-undang semasa.

Yang paling biasa dalam amalan perubatan adalah pembetulan bukan peluru rahang bawah. Bergantung pada punca jenis fraktur ini dibahagikan kepada 2 kategori:

 1. Traumatik - mungkin berlaku akibat kesan mekanikal (kesan, tembakan). Keterukan buruk apabila memohon kerosakan ini ditubuhkan selepas menjalankan pemeriksaan perubatan forensik.
 2. Patologi - ia boleh dicetuskan oleh penyakit dan luka tisu tulang (osteomyelitis, metastasis, neoplasma tumor, dan sebagainya).

Bergantung kepada penyetempatan kerosakan, klasifikasi berikut menonjol:

 1. Fraktur sudut rahang bawah - dilokalisasi di kawasan bahagian sudut.
 2. Coronary - direkodkan dengan kekalahan proses coronoid.
 3. Klykova - kerosakan di kawasan lampiran canine.
 4. Metalny - zon patah jatuh pada lubang dagu.
 5. Pemotong - terletak di kawasan di antara gigi pinggang sisi.
 6. Tengah - disetempatkan antara incisors pusat.
 7. Serviks - dilokalkan di kawasan proses condylar rahang bawah.

Terdapat juga patah terbuka - disertai dengan pendarahan, kehadiran permukaan luka terbuka, dan patah tertutup - tanpa mengorbankan integriti kulit.

Yang paling parah ialah jenis fraktur dua hala, disetempatkan segera di kedua-dua bahagian rahang.

Di samping itu, traumatologists mengkategorikan kecederaan ini kepada 2 kategori berikut:

 1. Patah mandibula patah - disertai oleh pergeseran puing-puing tulang.
 2. Kerosakan tanpa anjakan bersamaan dipanggil patah tidak lengkap.

Dengan kecederaan ini, banyak perhatian diberikan kepada diagnosis. Penyetempatan, keterukan yang membahayakan, mempengaruhi pilihan taktik rawatan, pemulihan dan masa pemulihan pesakit.

Bagaimanakah ia nyata?

Gejala patah mandibula adalah seperti berikut:

 • Sensitivasi yang tajam, kuat, ketara;
 • Gigi pergelangan tangan;
 • Malocclusion;
 • Penyebaran;
 • Gangguan menelan dan mengunyah;
 • Kekurangan bahagian rahang muka;
 • Menurunkan sensitiviti di dagu dan bibir;
 • Kesukaran bernafas;
 • Pelanggaran fungsi pertuturan;
 • Ciri, klik khusus pada masa kecederaan;
 • Pendarahan;
 • Bengkak;
 • Hematomas hipodermik luas;
 • Jurang yang berlaku di antara gigi.

Pecah belah dua bahagian rahang bawah disertai dengan sakit yang teruk, memberi telinga. Sindrom nyeri sangat kuat sehingga seseorang dapat pengsan, darah dapat mengalir dari telinga. Trauma sering disertai oleh kelemahan umum, loya, serangan muntah-muntah dan pening, yang menunjukkan gegaran yang seragam!

Salah satu tanda yang paling biasa adalah bahawa selepas patah klik rahang, mangsa sangat sukar untuk bercakap, menelan. Apabila gejala-gejala seperti itu muncul, adalah perlu untuk menyediakan mangsa dengan bantuan pertolongan cemas dan mengambilnya secepat mungkin ke institusi perubatan untuk diagnosis dan rawatan lanjut.

Apakah bahaya itu?

Fraktur maxillary diklasifikasikan sebagai kecederaan traumatik yang sangat teruk, sangat berbahaya. Sekiranya langkah-langkah yang sesuai tidak diambil dengan segera, kemungkinan perkembangan komplikasi yang tidak diingini berikut adalah tinggi:

 • Suppuration;
 • Disfungsi otot kumbahan;
 • Osteonecrosis dengan kematian tulang bersamaan;
 • Proses keradangan akut;
 • Osteomyelitis;
 • Pembentukan sendi palsu;
 • Neuritis saraf muka.

Kesan yang paling berbahaya dari patah jenis ini dianggap sebagai proses purulen yang berkembang di tapak patah sebagai hasil jangkitan, yang mengancam meningitis, keradangan tisu tulang.

Di samping itu, jika anda tidak pergi ke doktor pada masa yang sama, tulang tumbuh bersama secara salah. Hasilnya, kecacatan kosmetik, gangguan pertuturan, kesukaran makan, kualiti hidup pesakit berkurangan. Rawatan yang mencukupi, tepat pada masanya dengan pemulihan seterusnya membolehkan anda mengelakkan perkembangan komplikasi yang paling, dalam hampir 90% kes klinikal!

Bagaimana untuk membantu?

Sekiranya patah tulang rahang bawah, mangsa perlu diberikan pertolongan cemas dengan cepat dan cekap.

Kejayaan dan rawatan seterusnya dan risiko kesan buruk bergantung kepada kelajuan dan ketepatan tindakan anda!

Langkah pertama adalah menjaga pencegahan asphyxiation dan serangan asma. Jika seseorang tidak sedarkan diri, mereka menyerahkannya di sebelahnya dan membetulkan lidahnya untuk mengelakkan kemungkinan zapadka.

Pendarahan dihentikan dengan memerah arteri. Permukaan luka diikat dengan kasa steril atau swab kapas. Ia adalah penting bahawa pembalut diperlukan sekiranya berlaku patah rahang, yang memberikan imobilisasi dan immobilitas alat rahang. Pembalut boleh dibuat dari alat, tudung, kerongsang, baju lengan pakaian, dan sebagainya.

Selanjutnya, untuk mengelakkan edema yang berlebihan dan pembentukan hematoma, ais dan kompres sejuk digunakan untuk kawasan kerosakan. Kecederaan ini hampir selalu diiringi kesakitan yang teruk, ada kebarangkalian yang tinggi bahawa orang yang cedera akan jatuh ke dalam keadaan kejutan yang menyakitkan. Untuk mengelakkan ini, perlu melakukan anestesia. Oleh kerana pesakit tidak dapat menelan normal, disyorkan untuk menyuntik ubat anestetik dengan suntikan!

Ciri-ciri rawatan

Rawatan kepada pesakit dengan patah rahang bawah ditentukan oleh pakar secara individu selepas diagnosis awal, kaedah bergantung kepada keparahan kerosakan. Pertama sekali, pesakit diberi pertolongan cemas. Pakar menangani permukaan luka, jika perlu, menarik saluran besar untuk menghentikan pendarahan, menetapkan kateter trakea, untuk memudahkan fungsi pernafasan.

Selepas itu, di bawah pengaruh anestesia tempatan diposisi semula. Semasa operasi ini, pakar bedah membandingkan serpihan tulang di kedudukan yang betul secara anatomik dan membetulkannya untuk mengelakkan re-displacement dalam proses splicing. Penetapan dilakukan dengan menggunakan kurungan khas, plat logam atau struktur extraoral.

Dalam kes yang paling teruk, pembedahan plastik dilakukan, prostesis rahang dipasang. Selepas itu, splinting dilakukan untuk melonggarkan rahang untuk tempoh pemulihan. Tumpang bertindih adalah wajib dalam hal patah dengan anjakan bersamaan!

Pesakit juga diberi kursus terapi ubat, termasuk ubat penghilang rasa sakit, antibiotik, ubat anti-radang, yang boleh menghalang keradangan dan komplikasi berjangkit. Untuk tujuan pemulihan dipercepatkan dan splicing tulang, ubat-ubatan yang mengandungi kalsium, imunomodulator, chondroprotectors, vitamin D kumpulan digunakan. Tempoh rawatan, bergantung kepada keparahan kerosakan, adalah dari bulan ke enam bulan!

Terapi diet

Kerana patah maxillary sentiasa dikaitkan dengan fungsi mengunyah dan menelan yang merosot, pesakit perlu mengikuti diet tertentu semasa rawatan dan pemulihan. Pada peringkat terapi awal, pesakit diberi makan melalui tiub atau jerami khas.

Setelah keluar semasa tempoh pemulihan, makanan berikut harus dimasukkan ke dalam diet pesakit:

 • Broths;
 • Jus sayuran dan buah;
 • Produk berasaskan susu (kefir, krim masam, ryazhenka, yogurt);
 • Morse, compote.

Semua makanan mesti mempunyai tekstur cecair, seperti halus. Secara beransur-ansur, menu ini mengandungi sayur-sayuran dan buah murni, bubur cair, sup murni. Adalah penting bahawa diet pesakit adalah sama banyaknya dan termasuk semua nutrien yang diperlukan, jika tidak, penipisan tubuh adalah mungkin, dan proses penyembuhan akan ditangguhkan dengan ketara!

Tempoh pemulihan

Pemulihan selepas kerosakan pada rahang bawah memainkan peranan penting untuk berjaya pemulihan dan pencegahan akibat berbahaya. Pada mulanya, adalah penting untuk melihat keamanan dan mengelakkan tekanan pada alat rahang, bahkan untuk berbicara lebih baik, sedikit sebanyak mungkin!

Tanpa gagal, beberapa hari selepas penentuan semula, prosedur physiotherapeutic berikut ditetapkan:

 • Terapi magnetik;
 • Elektroforesis kalsium;
 • UHF-terapi;
 • Penyinaran inframerah;
 • Mekanoterapi.

Prosedur sedemikian akan membantu menghilangkan bengkak, mempercepat pembentukan kalus dan splicing fraktur.

Untuk mengelakkan proses berjangkit, pesakit harus membayar perhatian yang lebih tinggi kepada kebersihan mulut. Selepas setiap hidangan, mulut mesti dibilas dengan penyelesaian antiseptik. Adalah disyorkan untuk memberus gigi anda dengan teliti dan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu siang.

Jangan lakukan tanpa gimnastik terapeutik. Mulailah pemulihan dengan gimnastik muka, urut sendiri otot muka. Selepas keadaan pesakit agak stabil, doktor akan menawarkan kepadanya satu set latihan yang bertujuan untuk membangunkan otot-otot masticatory. Semua latihan adalah sangat mudah dalam pelaksanaan. Sebagai contoh, keputusan yang sangat baik diperolehi secara bergantian memerah dan menanggalkan rahang, sebutan yang jelas dan jelas huruf dan bunyi yang berbeza. Kelas-kelas semacam itu untuk mencapai keputusan positif disyorkan setiap hari, 2-3 kali pada siang hari.

Gimnastik akan membolehkan dalam istilah dipercepatkan untuk membangunkan otot dan sendi, untuk memulihkan sepenuhnya fungsi ucapan dan mengunyah, untuk mengelakkan perkembangan kontraksi otot. Tempoh purata tempoh pemulihan adalah kira-kira 2 bulan, selepas itu pesakit kembali ke irama kehidupan biasa.

Rapi, rawatan tepat pada masanya patah mandibular digabungkan dengan pemulihan komprehensif, tertakluk kepada cadangan perubatan, akan membantu untuk mengelakkan komplikasi berbahaya, mencapai pemulihan penuh semua fungsi asas alat rahang. Rawatan sendiri dalam kes ini adalah secara kontraindikasi, akibatnya mungkin yang paling tidak menguntungkan - dari kecacatan estetik jika terjadi perpecahan yang salah kepada kematian, dalam hal penambahan proses yang menular.

Timofeev 1-3 volume / kelantangan 2 / 17. KEROSAKAN TRAUMATIK TEETH, PROSES ALVEOLAR / 17.4. RAWATAN PESAKIT DENGAN RAWATAN JAWA LUAR

17.4. RAWATAN PESAKIT DENGAN RAWATAN JAWA LUAR

Matlamat merawat pesakit dengan patah mandibular adalah untuk mewujudkan keadaan bagi gabungan serpihan dalam kedudukan yang betul dalam masa yang sesingkat mungkin. Dalam kes ini, rawatan harus memastikan pemulihan penuh fungsi rahang bawah. Untuk melakukan perkara di atas, doktor mesti: pertama - penentuan dan penetapan serpihan rahang untuk tempoh penyatuan serpihan (termasuk penyingkiran gigi dari garis patah dan rawatan pembedahan utama luka); kedua - mewujudkan keadaan yang paling sesuai untuk perjalanan semula reparasi dalam tisu tulang; ketiga - pencegahan perkembangan komplikasi keradangan-keradangan dalam tisu tulang dan tisu lembut di sekitarnya.

Sebelum mempertimbangkan cara-cara imobilisasi serpihan dalam patah tulang rahang bawah, saya ingin menyatakan pendapat saya berhubung dengan gigi, yang terletak di jurang fraktur. Mungkin terdapat pelbagai pilihan untuk lokasi gigi berhubung dengan jurang fraktur (Rajah 17.4.1).

• akar rosak dan gigi, atau gigi terputus sepenuhnya dari lubang;

• gigi periodontitis dengan fokus peradangan kronik periapikal;

• gigi dengan gejala periodontitis atau penyakit periodontal yang sederhana dan teruk;

• jika akar yang terdedah berada dalam jurang fraktur atau gigi yang berpanjangan yang mengganggu dengan padanan rahang (betul) serpihan rahang (gigi yang dimasukkan ke dalam jurang fraktur);

• gigi yang tahan terhadap rawatan konservatif dan menyokong kejadian keradangan.

Selanjutnya, rawatan pembedahan utama luka dilakukan. luka tulang luka dari mulut. Oleh itu, membuat fraktur terbuka dalam tertutup.

Pada jahitan membran mukus catgut krom. Mereka cuba jahitan dengan baik supaya tidak ada peluang untuk jangkitan pembekuan darah dan perkembangan komplikasi keradangan radang.

Rajah. 17.4.1. Pilihan yang mungkin untuk lokasi gigi berhubung dengan jurang fraktur

rahang bawah (difailkan oleh radiografi): a, b) di kawasan rahang badan; c) di jabatan mental; g, d, e, g, h) di rantau sudut rahang.

Rajah. 17.4.1. (sambungan).

♦ Imobilisasi sementara serpihan

Ia dijalankan di tempat kejadian kemalangan, dalam ambulans, di mana-mana institusi perubatan yang tidak khusus oleh jururawat atau doktor, dan juga boleh dilakukan dengan bantuan bersama. Imobilisasi sementara serpihan mandian dilakukan untuk tempoh minimum (sebaik-baiknya tidak lebih daripada beberapa jam, kadang-kadang sehingga sehari) sebelum mangsa tiba di sebuah institusi perubatan khusus.

Rajah. 17.4.2. Mengikat gigi maxillary gigi wayar: a) pengenaan ligatur; b, c) mengikat interbush.

Tujuan utama imobilisasi sementara adalah untuk menekan rahang bawah terhadap bahagian atas dengan bantuan pelbagai pakaian atau peranti. Untuk sementara (pengangkutan)

• pembalut dagu pita parietal berpakaian;

• pakaian pengangkutan standard (terdiri daripada tayar keras - kendalian Entin);

• Sling submenal lembut Pomerantseva - Bandar;

• ligamen intermaxillary mengikat gigi dengan wayar (Rajah 17.4.2).

♦ Imobilisasi kekal serpihan

Untuk pemindaan serpihan mandian, kaedah konservatif (ortopedik) dan pembedahan (pembedahan) digunakan.

Selalunya untuk penetapan kekal serpihan mandian jika berlaku keretakannya, tayar bergigi gigi digunakan (kaedah konservatif immobilization).

Semasa Perang Dunia I, untuk rawatan orang yang cedera dengan kecederaan maxillofacial, S.S. Tigerstedt (doktor gigi tentera Rusia) pada tahun 1915 telah ditawarkan tayar aluminium pergigian, kini digunakan dalam bentuk tayar licin - cog, tayar dengan spreader (lenturan spacer) dan tayar dua rahang dengan gelung cangkuk dan tujahan antara rahang (rajah 17.4.3).

Rajah. 17.4.3. Varian tayar aluminium aluminium yang dicadangkan oleh S.S. Tigerstedt (1915):

a) pendakap tayar lancar; b) tayar dengan spacer (lekukan spacer);

c) tayar dua rahang dengan gelung cangkuk dan jalur getah antara rahang.

Rajah. 17.4.4. Penampilan tayar licin yang dikenakan ke atas rahang bawah pada giliran antara incisor sisi dan anjing.

Rajah. 17.4.5. Penampilan dalam rongga mulut tayar aluminium dua rahang dengan gelang cangkuk dan ketegangan getah antara rahang.

Keratan licin digunakan untuk fraktur linear rahang bawah yang terletak di dalam gigi gigi (dari incisors pusat kepada premolar), untuk patah proses alveolar rahang atas dan bawah (sekurang-kurangnya ada 3 gigi stabil pada setiap sisi pada bahagian rahang utuh) untuk fraktur dan dislokasi gigi.

Teknik pembuatan tayar adalah seperti berikut: dari dawai aluminium yang disalurkan dengan ketebalan 1.8-2 mm, dengan bantuan forseps yang mengerikan, serpihan serpihan sepanjang lengkungan gigi (rajah 17.4.4) dilakukan oleh ligatures (dari dawai tembaga-aluminium) ke ruang interdental, meliputi setiap gigi dengan lingual atau palatal sisi dan bengkok hujung median dawai, dan bahagian bawah (untuk membezakan ujung medial ligatur yang terletak di antara gagang sentral, yang kedua-duanya dibengkokkan, anda perlu sentiasa membengkokkan satu hujung dawai pada sebelah kiri atau kanan); selepas tayar diletakkan di atas gigi, ujung-ujung ligatur wayar dipintal di antara mereka (akhir medial dengan distal), memotong ligyal twisted, meninggalkan ujung bebas hingga 5 mm panjang dan bengkokkannya dalam jurang interdental di arah medial (ke arah midline).

Tayar dengan spacer (rajah 17.4.3-6) dibuat dalam kes yang sama dengan tayar licin. Petunjuk untuk pembuatannya ialah ketiadaan satu atau lebih gigi di tapak patah atau di hadapan kecacatan tulang. Selekoh spacer selalu terletak hanya di kawasan retakan rahang. Tepi-tompok bendera spacer terletak di atas gigi bersebelahan (untuk mengelakkan sesaran serpihan), dan kedalamannya sepadan dengan lebar permukaan sampingan gigi yang terletak di sepanjang tepi kecacatan.

Tayar dengan gelung cangkuk (rajah 17.4.5) diletakkan pada kedua rahang. Petunjuk kerana pengeluarannya adalah patah tulang rahang bawah di dalam atau di luar gigi, kedua-dua tanpa serpihan serpihan, dan dengan perpindahan mereka, dan juga untuk patah tulang rahang atas (dalam kes yang kedua, pembalut dagu parietal atau tali dagu standard dan topi kepala semestinya ditambah ).

Pada setiap tayar aluminium, 5-6 cangkuk (gelung) dibuat, yang terletak di kawasan gigi walaupun (kedua, keempat dan keenam). Panjang gelung adalah kira-kira 3-4 mm dan mereka berada pada sudut 35-40 ° ke paksi gigi. Tayar dikuatkan kepada gigi dengan kaedah yang diterangkan sebelum ini (lihat teknik pembuatan tayar). Pada tayar, diikat pada rahang atas, gelung (cangkuk) diarahkan ke atas, dan pada rahang bawah - ke bawah. Letakkan gelang getah pada gelung cangkuk (memotongnya dari tiub getah dengan diameter kira-kira 8 mm). Ia perlu untuk mengetatkan wayar ligal setiap 2-3 hari, dan juga setiap 5-6 hari (atau yang diperlukan), ia perlu mengubah daya tarikan getah.

Tayar dawai aluminium pada masa ini adalah yang paling banyak digunakan kerana ketersediaan dan kemudahan pembuatannya. Ia perlu berusaha supaya kontur hidung hidung bersesuaian dengan lengkungan gerbang gigi sebanyak mungkin. Tetapi bersama-sama dengan kelebihan tayar wayar melengkung, terdapat beberapa daripada mereka kekurangan: kecederaan kepada membran mukus bibir dan pipi dengan cangkuk (gelung); disebabkan oleh pengoksidaan tayar dan menyumbat mereka dengan serpihan makanan, kesulitan timbul dengan kandungan kebersihan rongga mulut; keperluan untuk pengeluaran individu; dengan gigitan yang mendalam mengganggu penutupan gigi yang betul; kehadiran mata pengekalan tambahan; letusan ligatur tisu lembut; penampilan arus galvanik, dsb.

B.C. tayar rata keluli tahan karat standard dengan gelung engsel siap pakai. Vasiliev pada tahun 1967 (Rajah 17.4.6-17.4.7). Ketebalan tayar 0.38-0.5 mm. Memperbaiki tayar ke gigi dilakukan dengan dawai ligatur seperti yang dijelaskan sebelumnya. Tayar pita nagubny standard dilupuskan daripada beberapa keburukan yang terdahulu sebelum ini dan digunakan secara meluas. Tanda-tanda untuk menggunakan tayar pita adalah sama seperti untuk wayar.

Rajah. 17.4.6. Penampilan tayar Vasiliev.

Rajah. 17.4.7. Membaiki bas Vasiliev ke gigi pada giliran rahang bawah.

Gorobets E.V. dan Kovalenko V.V. (1997) membuktikan bahawa tayar aluminium pergigian menyebabkan arus galvanik dalam rongga mulut pesakit, yang keparahan adalah 8-10 kali lebih tinggi daripada yang cedera dengan tayar reben keluli tahan karat yang ditapis (tayar Vasiliev). Ini menunjukkan kelebihan yang berlaku di atas tayar Tigerstedt.

Kurang kerap digunakan adalah tayar yang meremehkan yang diperbuat daripada plastik cepat-keras. V.K. Pelipas pada tahun 1969 menawarkan tayar sedemikian. Teknik aplikasi adalah seperti berikut: benang capron dilampirkan pada gigi individu dengan cangkuk besi, dan kemudian plastik pengerasan yang cepat diletakkan pada baris gigi di sisi vestibular, yang meliputi pangkal cangkuk yang dilekatkan pada gigi. Sehingga kini, tayar yang dicadangkan dan lain-lain daripada plastik berkeraskan cepat (MB Shvyrkov, dsb.).

Pemakaian pemadatan gigi pemampatan mampatan dengan penggunaan benang poliamida ganda dan dawai keluli mengikut V.G. Centilo et al. (1997) dan splinting menggunakan plastik berkeraskan cepat mengikut MB Shvyrkovu.

Rajah. 17.4.8. Tayar periodontal dan pertengahan permukaan: a) Tayar Weber; b) bas pelabuhan; c) Tayar Vankevich.

Rajah. 17.4.9. Penggunaan anggota tiruan yang dilepaskan sebagai pesakit sebagai tayar. Kedua-dua prostesis disambungkan dalam monoblock: a) wayar ligature; b) plastik pengerasan cepat.

Dengan jumlah gigi yang tidak mencukupi pada rahang bawah atau kekurangannya, ia dibuat (dalam keadaan makmal) tayar periodontal dan padang. Tayar yang paling biasa digunakan ialah Weber. Pelat plastik meliputi gigi, sesuai dengan margin gingival proses alveolar dan terletak di atasnya. Mengunyah permukaan dan memotong tepi gigi dengan tayar tidak bertindih. Tanda-tanda untuk kegunaannya adalah patah yang melepasi gigi gigi dan ada beberapa gigi yang stabil pada setiap serpihan rahang (Rajah 17.4.8-a).

The splint Porto (frontal splint) digunakan untuk fraktur rahang bawah pada pesakit dengan rahang tanpa gigi. Ia terdiri daripada plat asas pada proses alveolar rahang atas dan bawah, yang diikat pada satu unit, dan di bahagian depan tayar ini terdapat pembukaan untuk makan (Rajah 17.4.8-6). Dengan menggunakan bas Port untuk membaiki serpihan rahang bawah dengan tegas, perlu mengenakan berpakaian dagu parietal atau tali dagu standard dan topi.

Vankevich splint harus digunakan pada pesakit dengan patah mandibular dengan cacat tulang dan ketiadaan gigi pada serpihan. Tayar dipasang pada gigi rahang atas, dan sayap sisi - juruterbang (proses) diturunkan dan berehat terhadap permukaan dalaman pecahan pecah, yang menjadikannya berada di kedudukan yang betul (Rajah 17.4.8-c). Dasar untuk bas Vankevich adalah pangkalan palatine plastik, dan untuk bus Vankevich - Stepanova terdapat lengkungan besi.

Dentur gigi pesakit boleh digunakan sebagai ban (Rajah 17.4.9). Prosthes rahang atas dan bawah saling berkaitan dengan menggunakan wayar ligamen atau plastik pengerasan cepat.

Osteosynthesis adalah kaedah pembedahan untuk menghubungkan serpihan tulang dan menghapuskan mobiliti mereka dengan memasang peranti.

Petunjuk untuk osteosynthesis:

• jumlah gigi yang tidak mencukupi bagi pengenaan tayar atau ketiadaan gigi pada rahang bawah dan atas;

• Kehadiran gigi mudah alih pada pesakit dengan penyakit periodontal, menghalang penggunaan kaedah rawatan konservatif;

• patah tulang mandible di leher proses condylar dengan serpihan yang tidak dapat diselesaikan, dengan kehelan atau subluxation (ketidakselarasan tidak lengkap) kepala rahang;

• interposition - implantasi tisu (otot, tendon, tulang serpihan) antara serpihan rahang patah, yang menghalang penambahan dan penggabungan serpihan;

• patah tulang belakang rahang bawah, jika pecahan tulang gagal dipadatkan di kedudukan yang betul;

• tidak serasi akibat daripada pemindahan serpihan tulang rahang bawah.

Klasifikasi kaedah moden osteosynthesis serpihan rahang bawah, dengan mengambil kira peranti untuk pelaksanaannya, Yu.D. Gershuni (1986) yang dibentangkan dalam bentuk berikut

1. Osteosynthesis langsung (melalui-fokal)

1.1. Osteosynthesis intraosseous:

1.1.1. Dengan pengenalan pengikat serentak (jurucakap, rod, pin, skru) serentak ke dalam kedua-dua serpihan itu.

1.1.2. Dengan pengenalan pengikat secara serentak dalam kedua-dua serpihan, tetapi dengan penggunaan peranti pemampatan.

1.1.3. Dengan pengikat pengikat pendahuluan (jarum mengait, batang, pin, skru) di salah satu serpihan.

1.1.4. Dengan penetapan pengikat pada salah satu serpihan, tetapi dengan menggunakan peranti pemampatan.

1.1.5. Lain-lain jenis osteosynthesis langsung intraosseous.

1.2. Osteosynthesis langsung yang disuburkan:

1.2.1. Menyentuh serpihan.

1.2.2. Jisim sekeliling (twist).

1.2.3. Lain-lain jenis tulang osteosynthesis langsung.

1.3. Osteosynthesis luar tulang - plat intra:

1.3.1. Jahitan tulang digunakan tambahan atau intraoral.

1.3.2. Jahitan tulang dalam kombinasi dengan jarum mengait intraosseous, rod, pin, skru, cangkuk.

1.3.3. Jahitan tulang dalam kombinasi dengan jarum mengait tulang, batang, pin, pinggan, jaring, dll.

1.3.4. Bingkai, plat, grid, selokan, rasuk, dilekatkan pada tulang dengan skru dan unsur penetapan lain, tertanam dalam tulang.

1.3.5. Kurungan pelbagai bentuk, diperkenalkan ke dalam tulang dengan bantuan alat untuk osteosynthesis mekanikal atau tanpa mereka.

1.3.6. "Kimia" osteosynthesis menggunakan plastik.

1.3.7. Osteosynthesis menggunakan plastik dalam kombinasi dengan bahan lain, seperti jarum mengait, pin, batang, dll.

1.3.8. Kimpalan tulang ultrasonik.

1.3.9. Lain-lain jenis osteosynthesis langsung intraosseous-bone.

2. osteosynthesis tidak langsung (extrafocal)

2.1. Osteosintesis tidak langsung intraosseal:

2.1.1. Bercakap Kirchner.

2.1.2. Pin, rod, alat skru.

2.1.3. Pin, rod, alat skru, tetapi dengan peranti penggera mampatan.

2.1.4. Peranti dan alat yang digunakan sebagai pembalut kepala sokongan asas, tulang tengkorak muka dan serebrum dengan jarum, batang, pin, skru tulang atau skru dimasukkan ke dalam serpihan.

2.1.5. Lain-lain jenis osteosynthesis tidak langsung intraosseous.

2.2. Osteosynthesis tidak langsung Oblique:

2.2.1. Meletakkan serpihan rahang bawah ke tulang tengkorak muka, tengkorak.

2.2.2. Jahitan sekeliling dengan tayar depan, prostesis (menurut Hitam).

2.2.3. Peranti yang digunakan sebagai penetapan serpihan unsur pengapit luaran (terminal tulang) dengan dan tanpa peranti pengguguran mampatan.

2.2.4. Peranti dan peranti yang digunakan sebagai sokongan asas untuk membetulkan serpihan pembalut kepala rahang bawah, tulang tengkorak muka dan tisu, penetapan dan penataan semula serpihan yang dilakukan dengan bantuan terminal, rod, pin, skru.

2.2.5. Lain-lain jenis osteosynthesis tulang luaran.

2.3. Osteosynthesis tidak langsung intraosseous-extra-ano-oral:

2.3.1. Pins, jarum mengait, skru, cangkuk.

2.3.2. Pins, jarum mengait, skru, cangkuk, dimasukkan ke dalam salah satu serpihan dan ditetapkan dengan cara unit penetapan pembaikan perantaraan kepada splints gigi atau langsung ke gigi.

2.3.3. Lain-lain jenis osteosynthesis tak langsung extrasorporeal intraosseous.

Menurut pemerhatian kami, dalam kaedah pengendalian koperatif, iaitu penggunaan osteosynthesis, memerlukan 24% pesakit dengan patah mandibular. Telah diketahui bahawa rawatan pembedahan fraktur dengan menggunakan struktur penetapan yang berbeza memungkinkan untuk membandingkan (repositori) dan memegang (memperbaiki) rahang pecah patah dalam kedudukan anatom yang betul, pemulihan awal fungsi mandibula, dan memendekkan masa rawatan cedera. Adalah diketahui bahawa bersama-sama dengan aspek positif kaedah rawatan pembedahan, terdapat juga sisi negatif - ini adalah peratusan besar komplikasi selepas osteosynthesis (mengikut data kami - 27%), yang dikaitkan dengan penggunaan pelbagai logam untuk membetulkan serpihan. Berada di dalam tisu tulang, walaupun logam yang paling tidak biologi dan aloinya tidak sesuai. Mereka berkarat dan menyebabkan fenomena galvanosis (Timofeev AA, Gorobets EV, Vesova EP, 1997), yang tidak baik untuk proses regenerasi reparatif dan menyebabkan komplikasi keradangan-keradangan, serta tindak balas kesakitan. Produk logam kakisan tidak hanya jatuh ke dalam retak tisu di sekeliling, tetapi dengan bantuan darah dan limfa di kawasan terpencil badan manusia. Keupayaan logam semakin bertambah buruk dengan kain, dan juga mengurangkan kekuatan mekaniknya. Penyenaraian di atas memerlukan penyingkiran badan asing (logam) dari tubuh pesakit.

Ini adalah prasyarat untuk mencari bahan-bahan dan alat-alat moden untuk membetulkan serpihan-serpihan tulang, yang tidak mendapat kekurangan yang disebutkan sebelumnya, dan juga kaedah-kaedah baru bagi rawatan pembedahan patah mandible yang memberikan hasil yang baik dalam operasi dan pengurangan bilangan komplikasi (Gershuni Yu.D., 1986; Petrenko VA, 1990; Lazarovich L.V., 1991; Baryash V.V., 1994; Matros-Taranets I.N., 1994; Kononenko Yu.T., 1995; Ryabokon E.N., 1995; Timofeev AA et al., 1997, dsb.).

Campur tangan bedah dapat dilakukan melalui akses intraoral dan intraoral. Operasi dilakukan di bawah anestesia umum atau tempatan. Yang kedua digabungkan dengan neyroleptanalgezii dan ataralgesia. Dengan akses tanpa izin hirisan dibuat di rantau submandibular, kira-kira 1.5-2 cm dari tepi rahang bawah. Lapisan membedah tisu lembut dan mendedahkan hujung serpihan. Selepas penyingkiran serpihan tulang yang berdiri bebas, forseps pengesan menyusun semula serpihan dan menjalankan osteosynthesis. Dengan akses intra-lisan di bawah anestesia tempatan, hirisan trapezoid dibuat melalui bahagian atas rabung alveolar. Flap mukosa - periosteal dikupas, dan setelah memasangkan serpihan ke kedudukan yang betul, osteosynthesis dilakukan.

Jahitan tulang. Buat pertama kalinya di dunia Rodgers pada tahun 1825 menyambung serpihan rahang bawah dengan patahnya menggunakan dawai perak. Di Rusia, Yu.K. Shimanovsky (1863) buat kali pertama berjaya memakai jahitan tulang. Selama beberapa dekad, jahitan tulang telah berjaya digunakan untuk menyambung serpihan rahang bawah. Kawat keluli tahan karat digunakan untuk jahitan tulang, dan pada tahun-tahun kebelakangan ini nichrome, tantalum, titanium dan bahan lain telah digunakan. Bergantung kepada lokasi dan sifat fraktur, jahitan tulang digunakan dalam pelbagai modifikasi - lapan berbentuk, berbentuk lingkaran, cruciform, double, trapezoid (Rajah 17.4.10). Mungkin gabungan mereka. Untuk kegunaannya yang menggunakan seksyen oral dan intra oral. B.D. Kabakov dan V.A. Malyshev (1981) mencadangkan supaya syarat-syarat berikut diperhatikan apabila menyuntik tulang:

1) bukaan untuk jahitan harus dibuat tidak lebih dekat dari 1 cm dari garis patah;

2) adalah wajar bahawa jahitan memotong jurang fraktur di tengah-tengah jarak antara tepi rahang bawah dan asas proses alveolar;

3) lubang untuk jahitan tulang harus dibuat di kawasan yang menghalang kerosakan pada kanal mandibular dan akar gigi.

Kehilangan tisu tulang di kawasan lubang tidak memberikan penekanan keras dari serpihan, yang memerlukan tambahan imobilisasi serpihan (ban kawat nazubnye). Kami telah membuktikan bahawa jahitan tulang dengan dawai keluli tahan karat menyebabkan arus galvanik muncul di rongga mulut (A. Timofeev, E. Gorobets, 1996).

Rajah. 17.4.10 (a, b, c, d, d, e, g). Pelbagai modifikasi jahitan tulang, digunakan untuk menyambung serpihan rahang bawah. Radiografi pesakit.

Rajah. 17.4.10 (sambungan).

Kemasukan intraosseous logam spokes (Jurucakap Kirchner) untuk rawatan pesakit dengan patah mandibular buat kali pertama yang diadakan pada tahun 1933. Kedua-dua kaedah intraoral dan extraoral (melalui operasi incisions dan percutaneus) untuk memperkenalkan spokes metalik dikenal pasti (Rajah 17.4.11).

Kaedah menggunakan lekapan baja untuk rawatan fraktur sudut yang dicadangkan oleh E.I. Deryabin dan V.Yu. Osipov pada tahun 1988

Penulis mencadangkan supaya pra-mengenakan serpihan bergigi bersentuhan pesakit. Anestesia dilakukan. Dengan jari telunjuk tangan kiri, margin anterior cawangan mandibula terekspresi, yang biasanya terdapat 1.5-2 cm lateral pada lipatan bersayap. Jarum itu menembusi selaput lendir di dasar segitiga retromolar dan sempadan anterior cawangan rahang dicapai. Pangkat paksi hendaklah diarahkan kepada gigi ketiga yang bertentangan. Latihan dihidupkan dan jarum dimasukkan ke kedalaman 1.5-2 cm. Kemudian jarum terlepas dari ujung. Menggunakan lekukan, serpihan dipetakan secara manual dan lekuk-lekuk yang menonjol ke dalam rongga mulut dipasang pada tayar.

Dalam kes ini, adalah mustahil (pengarang tidak ada) 3 cara melampirkan jurucakap:

1. Apabila serpihan distal rahang bawah dipindahkan ke dalam dan ke atas, disarankan untuk melampirkan jarum ke arah serpihan mandibular atau gigi di bahagian vestibular.

2. Dengan perpindahan serpihan yang sama dan ketiadaan molar bawah di bahagian luka, jarum boleh diperbaiki ke gigi geraham atas atau tayar ketika memakai band getah.

3. Apabila pecahan dilepaskan ke luar, disarankan untuk melampirkan jarum ke molar mandibular di bahagian lingual.

Apabila digunakan pada ujung tajam lekukan thread skru, penekanan pada jurucakap tulang telah bertambah baik.

Kaedah lain untuk membetulkan serpihan fraktur mandibula dengan bulat baja bulat ialah osteosynthesis transcutaneous, juga dicadangkan oleh E.I. Deryabin dan V.Yu. Osipov (1988).

Rajah. 17.4.11 (a, b, c). Radiografi rahang bawah pesakit dengan patah tulang yang menjalani osteosynthesis dengan suntikan intraosseous dari logam.

Teknik operasi adalah seperti berikut: serpihan secara manual dipadankan dan pembantu menyimpannya dalam kedudukan yang betul. Arahan dari jurucakap telah dipilih dan tisu lembut terakhir dipecahkan sepanjang jalan dengan tulang. Anda boleh memasukkan jarum dari serpihan medial di distal, dan sebaliknya. Adalah penting bahawa jarum memasuki tidak kurang dari 2 cm ke dalam setiap serpihan. Selepas jarum telah beristirahat melawan tulang, rheostat gerudi dihidupkan. Rotating jarum melepasi tisu tulang. Momen jarum yang melepasi jurang fraktur dirasakan sebagai "mudah menolak", selepas itu bercakap memasuki serpihan lain. Latihan dimatikan, peranti pengunci dikeluarkan dari lekapan. Akhir gigitan jarum dan selebihnya tenggelam di bawah kulit. Untuk kestabilan yang lebih besar dan pengecualian putaran, anda boleh memasukkan dua jari.

Rawatan pasca operasi dijalankan mengikut skim standard. Jarum dikeluarkan selepas 1.5-2 bulan pada pesakit luar melalui tusukan kecil kulit.

Apabila menjalankan osteosynthesis dengan bantuan baja keluli Kirchner, komplikasi berikut adalah mungkin: suppuration luka pasca operasi; dengan pengenalan jarum anda boleh melampaui tulang dan mencederakan organ dan tisu tetangga; kemungkinan kerosakan kepada ikatan neurovaskular; dengan pusingan cepat lekukan, tulang boleh dibakar; satu jarum tidak selalu memastikan penumpukan serpihan yang boleh dipercayai sebagai hasil putaran dan gelongsornya di sepanjang jarum (oleh itu, sesetengah doktor mengesyorkan menggunakan dua jarum mengait yang bersudut satu sama lain atau selari). Penampilan kadar arus galvanik yang tinggi dalam rongga mulut (A. Timofeev, E. Gorobets, 1996) telah diperhatikan. Mungkin gabungan jahitan tulang dan jahitan logam intraosseous (Rajah 17.4.12).

Pengenalan skru tulang intra juga digunakan untuk merawat pesakit dengan patah mandibular. Apabila mengacaukan sekrup, mampatan serpihan dicapai. Yu.G. Kononenko dan G.P. Ruzin (1991) mencadangkan peranti mampatan - gangguan (Rajah 17.4.13), yang terdiri daripada dua bahagian:

- skru 1, di mana pada akhir kepala 2 terdapat slot 3 (di bawah pemutar skru) dan pintu masuk ke saluran buta 4 dengan benang dalaman;

- unsur mampatan 7, dibuat dalam bentuk rod dengan benang luaran (untuk mengacaukan saluran pipi pekak), dilengkapi dengan kepala (di mana dua lubang saling serentak untuk kekunci) digerudi dan dihubungkan dengan serpihan berbentuk cincin yang berbentuk oval menggunakan paksi putar yang berputar 6 5 di bawah ligatures.

Kaedah moden rawatan fraktur mandibular dengan pelbagai kerumitan

Kepala seseorang mempunyai satu tulang yang bergerak, yang merupakan rahang. Ia adalah tulang yang tidak berpasangan yang, apabila bergabung dengan tulang temporal, membentuk sendi temporomandibular.

Lokasinya ditujukan kepada tengkorak dan rahang atas pada sudut yang sedikit, yang menyebabkan keretakan kerap.

Tisu otot, yang terlibat dalam sistem rahang, memberikan mobiliti tulang. Di samping itu, otot mengusir serpihan semasa patah tulang, yang melibatkan masalah yang serius.

Bahagian terbesar kecederaan rangka radial mengunyah adalah di rahang bergerak, iaitu kira-kira 65% daripada kes.

Pengkelasan

Patah mandibular dikelaskan seperti berikut.

Oleh sebab

Selalunya, mangsa cedera di bawah keadaan berikut:

 • dalam kehidupan seharian;
 • disebabkan oleh luka tembakan;
 • semasa aktiviti sukan;
 • apabila menyertai pertarungan;
 • kerana sebab yang berbeza.

Diagnosis "patah akibat patologi" dibuat oleh pakar dalam kes penyakit kronik, yang mengakibatkan pemusnahan tisu tulang atau pengurangan kekuatannya.

Sebagai peraturan, punca patah tulang adalah penyakit seperti:

 • osteitis, periostitis, myelitis;
 • penyakit progresif yang mengurangkan kepadatan tulang (osteoporosis);
 • sista;
 • pembentukan patologi sifat jinak dan malignan.

Faktor-faktor patogen yang menyebabkan gangguan proses normal proses kehidupan dalam sistem rangka kerap menyebabkan patah rahang bergerak.

Dengan pelanggaran tersebut, kecederaan boleh berlaku akibat faktor luaran, dan tanpa sebab yang sah. Iaitu, apabila makan atau membersihkan mulut, tulang mungkin hanya berpecah di kawasan tertentu.

Dengan penyetempatan

Amalan harian menunjukkan bahawa patah rahang bergerak boleh dikelaskan mengikut tempat kejadiannya.

Pecah rahang boleh berlaku:

 • dalam bidang unit pergigian (terbuka);
 • dalam bidang memotong organ tulang (median);
 • dalam bidang unit asli konkrit dan kecil (mental);
 • di kawasan molar besar;
 • pelanggaran terbuka dan tertutup integriti tulang di sudut rahang.

Pecah di bahagian tulang rahang berlaku di zon berikut:

 • proses posterior bahagian atas cawangan rahang bergerak (pada pangkal, di bahagian leher atau kepala);
 • cawangan hadapan;
 • tembakan dengan seksyen salib dan membujur.

Kuantiti

Dalam arah jurang

Bergantung pada arah jurang, pelanggaran keutuhan tulang adalah:

Datang ke sini untuk mengetahui harga Sandwich palsu yang boleh ditanggalkan.

Dengan sifat kecederaan itu

Pelanggaran integriti rahang alih adalah:

 • lengkap, tidak lengkap;
 • dengan perpindahan serpihan relatif kepada satu sama lain, tanpa berat sebelah;
 • terisolasi, disertai oleh kerosakan mekanikal pada tengkorak dan tisu lembut, patah tisu keras yang lain.
 • rim cetek.

Pecah lengkap boleh dipanggil kerosakan, disertai dengan penyimpangan fragmen tulang rahang.

Fraktur rahang mudah alih tidak lengkap termasuk kecederaan di mana serpihan tulang rahang tidak dipindahkan.

Pelanggaran terbuka terhadap integritas tulang dianggap sebagai trauma, yang mengakibatkan pecahnya tisu wajah dan kerusakan parah pada lapisan dalam rongga mulut.

Apabila patah tulang rahang bergerak tertutup, tisu lembut di kawasan kawasan yang rosak mengekalkan integriti mereka.

Gejala

Sekiranya patah rahang mudah alih, tanda-tanda berikut paling kerap muncul:

 1. Kesakitan yang teruk di kawasan kecederaan. Kesakitan menjadi lebih sengit semasa perbualan, pergerakan dan sentuhan kawasan yang terjejas.
 2. Makanan mengunyah menjadi mustahil, apabila menelan ada rasa sakit yang tajam.
 3. Kulit di sekitar dagu, tulang pipi dan bibir kehilangan sensitiviti.
 4. Terdapat kemelesetan bahasa.
 5. Kawasan yang rosak membengkak, terdapat kemerahan kulit.
 6. Suhu badan meningkat.
 7. Pesakit sedang mengalami sakit kepala.
 8. Kemarahan muncul.
 9. Terdapat keadaan lembap dan kelemahan umum.

Video tersebut menerangkan secara terperinci mengenai jenis patah tulang rahang bawah.

Akibatnya

Sekiranya rawatan yang sesuai tidak bermula pada masa, manifestasi berikut diperhatikan:

 1. Sentuhan rahang mudah alih dan atas hilang. Baris pergigian menjalani anjakan.
 2. Bite breaks.
 3. Di bawah pengaruh tisu otot, serpihan tulang terus beralih.
 4. Ruang besar membentuk antara gigi.
 5. Meningitis yang terbentuk.
 6. Terdapat risiko osteomyelitis.
 7. Fungsi pernafasan terganggu, perubahan diksi.
 8. Menelan dan mengunyah tidak boleh dilakukan tanpa kesakitan.

Di samping itu, patah rahang mudah alih boleh menyebabkan kecederaan otak, kehilangan kesedaran, pendarahan dari telinga.

Pertolongan cemas

Sekiranya mangsa mempunyai rahang patah, pertolongan cemas hendaklah berdasarkan tindakan berikut:

 • menetapkan rahang bawah dengan pembalut elastik yang ketat;
 • hentikan pendarahan (jika ada) dengan tampon steril dan pembalut;
 • jika arteri rosak, hentikan pendarahan dengan menekan saluran darah;
 • membersihkan rongga mulut pembekuan darah, air liur berlebihan, vomitus, menyebabkan kesukaran dalam proses pernafasan.
 • menetapkan bahasa jika ia jatuh;
 • tidak mengganggu pesakit dengan soalan yang tidak perlu dan memberikannya kedamaian dan ketenangan;
 • melekat pada tapak yang cedera sejuk.

Semasa mengangkut mangsa mesti berada dalam kedudukan duduk. Sekiranya kecederaan itu serius, pesakit diletakkan di satu sisi atau di perut, manakala wajah diarahkan.

Dalam kes kehilangan kesedaran, pesakit dibawa ke hospital dalam kedudukan terlentang, memalingkan kepalanya ke sebelah kanan atau kiri.

Di hospital, pakar melakukan pemeriksaan awal terhadap kecederaan, merawat tapak luka.

Dalam sesetengah kes, patah tulang disertai dengan komplikasi dan kerosakan pada tisu lembut dan saluran darah. Dalam kes ini, doktor melakukan ligation arteri dan tracheotomy (membuka trakea) dan memasukkannya ke dalam tabung khas untuk akses oksigen ke organ pernafasan bahagian bawah. Langkah-langkah anti-kejutan dilakukan.

Artikel ini menerangkan dengan terperinci apa yang perlu dilakukan jika rahang menyakitkan ketika mengunyah.

Ikuti pautan http://dr-zubov.ru/lechenie/desny/periodontit/kovarstvo-xronicheskogo-fibroznogo-metody.html jika anda berminat dalam diagnosis pembezaan periodontitis berserat kronik.

Pendekatan ortopedik dan pembedahan

Terapi selepas kecederaan dan kaedahnya bergantung sepenuhnya pada sifat kecederaan dan gambaran klinikal secara keseluruhan:

 1. Jenis gangguan integriti tulang. Patah terbuka, disertai dengan penghancuran tisu tulang atau kerosakan pada kawasan yang lembut, memerlukan rawatan di hospital dan penggunaan peranti perubatan dalam bentuk pembakar rahang (splint).
 2. Kemungkinan pengangkutan mangsa ke hospital.
 3. Rasa sakit.
 4. Keupayaan untuk menyediakan bantuan yang diperlukan di dinding bilik kecemasan atau klinik. Dalam sesetengah keadaan, jenis kecederaan tertentu memerlukan penggunaan peralatan khas, peranti, dan pengalaman wajar pakar, jadi perlu untuk mengangkut pesakit ke hospital profil yang diperlukan.

Rawatan konservatif (ortopedik)

Kaedah rawatan adalah memasang peranti untuk reka bentuk imobilisasi atau ortopedik. Pelat ini digunakan jika kawasan yang terjejas disetrum di atas gusi, di atas gigi atau dengan kecederaan campuran. Untuk membelit prostesis yang digunakan logam dan plastik.

Selama lebih dari dua abad, tayar telah digunakan dalam rawatan patah tulang rahang. Pada masa ini, reka bentuknya bertambah baik. Walaupun beberapa perubahan positif, tayar menyebabkan banyak kesulitan dan akibat, baik semasa memakai dan selepas itu.

Kekurangan utama menggunakan tayar adalah:

 • kerosakan tisu lembut ke bibir;
 • ketidakupayaan untuk melakukan pembersihan yang bersih dari rongga mulut yang betul;
 • keratinisasi membran mukus;
 • reaksi alergi;
 • kecederaan unit pergigian (kerosakan pada alat ligamen gigi, anjakan, patah mahkota dan akar gigi);
 • menggigit anomali.

Itulah sebabnya pada masa kini, para pakar memilih rawatan dengan menggunakan tayar dalam kes-kes yang jarang berlaku dan mempertimbangkan kaedah ini sebagai langkah sementara untuk memastikan imobilitas tulang.

Pesakit perlu memberitahu pakar tentang kemungkinan tindak balas alahan terhadap ubat dan menilai dengan tepat kesakitan mereka.

Operasi mungkin menjadi lebih rumit apabila kerosakan tersembunyi dikesan.

Seterusnya, pemeriksaan x-ray di kawasan yang rosak dilakukan, selepas itu kawasan di tapak kecederaan dibebaskan dari unit pergigian.

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan (anestesia am digunakan dalam kes-kes khas).

Pakar menasihatkan pesakit untuk merancang dengan memasang salah satu rahang. Ini bermakna penetapan tidak akan dibuat pada rahang atas, dan tulang yang cedera akan mengekalkan mobiliti.

Satu lampiran rahang tunggal mengekalkan fungsi tulang sepanjang tempoh rawatan dan membolehkan anda memulakan senaman pemulihan senaman dengan lebih cepat.

Klasifikasi operasi ditentukan berdasarkan lokasi penetapan tayar.

Jenis tayar

Apabila prosedur splinting memohon pelbagai jenis struktur:

  Anatomi. Jenis pembinaan ini dibenarkan untuk digunakan jika tulang rahang mempunyai lebih daripada tiga unit pergigian yang sihat. Dalam kes ini, tayar adalah benang logam, dengan tulang yang rosak diperbaiki di dasar organ tulang rongga mulut.

Jika gigi praktikal tidak hadir di kawasan kecederaan atau serpihan yang dipindahkan, seorang pakar memasang alat khas yang membantu untuk menjaga ruang antara gigi. Tayar boleh dipasang di kedua-dua belah rahang.

Di bawah keadaan sedemikian, reka bentuk akan lebih kompleks, dan benang logam fleksibel lebih tahan lama. Jika fraktur berlaku berdekatan dengan lokasi gigi atau pada kedua-dua rahang, pakar menggunakan pelindung dua rahang.

Cincin dan cangkuk juga dipasang pada molar, yang meningkatkan kebolehpercayaan fiksasi. Reka bentuk sedemikian tidak memberikan peluang untuk makan lazim. Makan dijalankan menggunakan tiub khas. Periodontal dan laring. Pada dasarnya, tayar ini digunakan dalam ketiadaan lengkap unit pergigian yang sihat, yang boleh membetulkan produk. Sebagai peraturan, plat tunggal yang diperbuat daripada plastik digunakan, yang dilengkapi dengan lubang khas untuk memakan konsistensi cair.

Sekiranya patah kecil, pakar membenarkan penggunaan struktur yang boleh ditanggalkan. Dengan ganjaran gigi yang meningkat, perlawanan untuk rahang diperbetulkan dalam lubang bulat dalam tisu tulang, yang dilakukan di kawasan sambungan tetap gusi dengan periosteum tulang alveolar.

Ini menjadikannya tidak mungkin untuk menghapuskan dan menggerakkan semua bahagian rahang.

Campur tangan pembedahan (osteosynthesis)

Untuk rawatan campur tangan pembedahan dalam kes berikut:

 • goncang gigi atau ketiadaan mereka yang lengkap;
 • kerosakan pada tisu mukus dan lembut;
 • polytrauma (kehadiran dua atau lebih kecederaan traumatik).

Untuk menjadikan tulang tumbuh bersama, dan bangkai itu tetap selamat, doktor menggunakan pelekat rahang khas, benang logam, dan rod gigi khas.

Ia dibenarkan untuk merawat tulang dengan ejen ikatan, yang menyediakan sambungan yang boleh dipercayai dan ketat, yang mengurangkan tempoh pemulihan.

Walau bagaimanapun, setiap tahun, terima kasih kepada penyelesaian yang inovatif dan kelayakan pakar, kemungkinan akibat itu berkurangan, yang memberikan harapan untuk meminimumkan mereka.

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Segera sebelum pembedahan, pesakit tidak boleh makan makanan selama 5-7 jam.

Osteosynthesis dibahagikan kepada 5 peringkat:

 1. Di bawah tindakan anestesia, seorang pakar melakukan pemotongan pada rongga mulut atau luar.
 2. Kawasan luka sedang dibersihkan daripada pembekuan darah, zarah tisu lembut, tisu lemak, kepingan tulang.
 3. Doktor memperlihatkan tulang dan mengeluarkan periosteum.
 4. Serpihan tulang disambung menggunakan benang logam gigi dan plat.
 5. Kain lembut dijahit.

Dengan kekurangan tisu keras untuk sendi yang ketat atau dalam kes-kes keretakan yang canggih, pakar menggunakan tisu tulang yang diambil dari sendi lain.

Dalam amalan pergigian, terdapat situasi apabila pengenaan tayar menyebabkan tulang rahang mengalir, akibat kurangnya gabungan positif dan kekurangan tisu tulang. Penyelesaian masalah ini adalah penggunaan tisu pinggul dan terapi dadah.

Selama beberapa tahun sekarang, dalam amalan pembedahan, penumpukan yang stabil serpihan dan serpihan tulang rahang telah digunakan. Kaedah ini memungkinkan untuk mengurangkan campur tangan pembedahan dan menghapuskan pemotongan periosteum.

Kaedah ini diterapkan pada kehadiran 1-2 patah tulang dan dibezakan dengan keberkesanannya dan tempoh habituasi tisu rongga mulut dengan struktur yang mantap.

Prosedur untuk osteosynthesis sudut mandible, lihat dalam video.

Pemakanan selepas pembedahan

Sekiranya patah rahang, pesakit tidak mempunyai peluang untuk makan makanan konsisten biasa dan melakukan pengunyahnya. Ini mengganggu pertumbuhan semula tulang tisu tulang. Oleh itu, pesakit perlu menyediakan diet lengkap dengan cara lain.

Apabila serpihan disepadukan dengan bantuan alat, pesakit diberi makan dengan bantuan peminum di mana tubul diperbaiki, sendok memanjang dengan pangkal sempit atau menggunakan perut perut.

Untuk memberi makan dengan bantuan siasat gastrik yang terpaksa di hospital. Batang nipis dimasukkan melalui tembaga bawah rongga hidung. Makanan masuk ke dalam siasatan melalui picagari atau penyiraman khas boleh dalam bentuk corong 4 kali sehari. Makan dengan cara ini dilakukan selama kira-kira dua minggu, selepas itu mereka beralih ke makanan melalui palangan minum.

Sekiranya pesakit berada dalam koma atau mengalami kesukaran menelan, ditetapkan untuk menjalankan pemakanan klinikal, dilakukan secara intravena. Untuk tujuan ini, penyelesaian berdasarkan nutrien yang dihantar kepada pesakit dengan titisan intravena digunakan.

Makanan kepada pesakit harus datang dalam bentuk cair, dan juga mengandungi kadar harian vitamin dan mineral penting.

Menu pesakit selepas keluar dari hospital terdiri daripada produk berikut:

 • sayur-sayuran rebus tulen;
 • bubur susu dicairkan;
 • daging dan sayur-sayuran;
 • daging ayam cincang dua kali dan diencerkan dengan sup;
 • koktel untuk atlet;
 • cranberry tanah, ceri, prun;
 • minyak ikan dan minyak sayuran dalam komposisi hidangan;
 • produk tenusu.

Minum alkohol semasa rawatan adalah dilarang sama sekali, kerana ia boleh mencetuskan muntah, yang sering menyebabkan kematian (pesakit akan tersedak pada muntah).

Ramalan

Jika rawatan bermula tepat pada masanya, fungsi tulang, dengan patah mudah, dipulihkan sepenuhnya dalam sebulan.

Ulasan

Patah rahang bawah dapat dirawat dengan mudah, jika tiba masanya untuk mencari bantuan dari profesional berpengalaman. Peranti moden dan peralatan membolehkan anda memulihkan sepenuhnya fungsi rahang yang hilang dan mengurangkan masa pemulihan.

Jika anda mengalami kecederaan rahang yang teruk dan anda mempunyai sesuatu untuk berkongsi dengan pembaca, tinggalkan maklum balas anda di dalam komen untuk artikel ini. Mungkin ia adalah pengalaman anda yang akan membantu ramai pesakit mengelakkan komplikasi serius dan mengekalkan penampilan estetik selepas rawatan.