Utama / Diagnostik

Rawatan Foil Spur

Plantar fasciitis adalah penyakit radang dengan kesakitan yang teruk. Kerajang dari tumit tumit adalah salah satu cara rawatan perubatan tradisional, yang menghilangkan sensasi yang menyakitkan. Ada cara yang berbeza untuk menggunakan logam untuk merawat penyakit ini di rumah.

Bagaimana terapi berfungsi?

Rawatan tumit dengan kerajang adalah kaedah yang luar biasa tetapi berkesan. Oleh kerana bahan ini menjejaskan mata biologi dengan aktiviti yang tinggi, proses pemanasan perlahan bermula. Haba yang dihasilkan dengan baik menjejaskan tempat yang sakit. Terdapat juga anggapan bahawa semasa prosedur, logam itu menembus tubuh dan medan elektromagnetik muncul, yang mengembalikan tenaga hilang seseorang semasa sakit.

Apakah bahan yang diperlukan?

Adalah penting untuk memilih produk yang sesuai, kerana tidak setiap kerajang sesuai untuk terapi. Gulung untuk penaik tidak membawa hasil yang betul, kerana logam sangat kurus dan cepat pecah. Perlu bahan tebal dan tahan lama. Ia didapati dalam pakej coklat dan teh. Hasil rawatan yang menggalakkan bergantung kepada kualiti kerajang.

Kaedah rawatan tumit tudung dengan kerajang

Dengan pita pita lebar

 1. Pada pita pelekat dengan lebar yang besar, foil terpaku dengan sisi reflektif.
 2. Jalinan seperti itu dilekatkan ke tumit dengan pita pelekat mudah.
 3. Tempoh pendedahan dari 20 minit hingga 2 jam sehari.
Kembali ke jadual kandungan

Kaedah "jambatan"

Pengarang kaedah ini ialah I.A. Vasiliev, dan berdasarkan fakta bahawa dengan kehilangan aliran bebas tenaga, ruang bio-tenaga dibentuk pada tumit, yang digantikan oleh rak logam. Untuk pembuatan alat sedemikian, jalur lebar 1 cm dipotong daripada kerajang aluminium, dan panjangnya sesuai dengan saiz tumit. Seterusnya, pita pelekat terpaku pada pita, meninggalkan sempadan 2-3 cm pada setiap sisi. Plat sedemikian dipasang pada tempat yang sakit pada jarak 5 cm.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan plaster pelekat khas yang dipanggil "Jambatan Perak".

Dengan menggunakan pembalut

Produk kasa juga digunakan sebagai kaedah penetapan lembaran aluminium untuk rawatan tumit tumit dengan kerajang. Untuk melakukan ini, anda perlu membungkus tumit sakit dengan logam sepanjang sepanjang masa, dan membetulkannya di atas dengan pembalut elastik, tidak terlalu lemah, tetapi tidak ketat. Apabila berjalan, pembalut seperti ini dapat merosot dan mereda, jadi lebih baik untuk menggulungnya sebelum tidur dan pergi untuk malam.

Bilakah kontraindikasi?

Kerajang tidak digalakkan untuk digunakan dalam kes seperti:

 • tumor, sejak tumor ganas boleh meningkat apabila dipanaskan;
 • lesi kulit: dermatitis, psoriasis, bisul;
 • imuniti individu bahan.

Untuk pelepasan tumit yang cepat dan berkesan perlu mendapatkan bantuan perubatan. Doktor anda akan menetapkan terapi, merujuk kepada pelbagai faktor dalam perjalanan penyakit ini. Kaedah dengan penggunaan kerajang adalah kaedah tambahan untuk rawatan utama yang digunakan di rumah, jika seseorang tidak mempunyai kontraindikasi.

Rawatan Heel Spur dengan Kerajang


Tumit tumit (plantar fasciitis) adalah penyakit radang dengan sakit akut dan pembakaran yang berisiko dengan berjalan dan tenaga. Nampaknya, sebagai kerajang akan menyelamatkan dari gerakan tumit. Walau bagaimanapun, ramai yang telah mengalami rawatan yang diterangkan di bawah ini mendapati peningkatan atau penyembuhan lengkap. Jadi adakah mungkin untuk merawat tumit tumit dengan aluminium foil?

Pemilihan kerajang untuk prosedur

Perhatian khusus harus dibayar kepada pilihan bahan. Kerajang hendaklah setakat mungkin. Gulung baking standard, yang dijual pada setiap langkah, tidak berkesan. Sebelum ini, kerajang berkualiti tinggi boleh didapati di dalam kemasan teh India. Sekarang, dalam beberapa bar coklat. Idea ini ialah lapisan yang lebih tebal, lebih baik hasil daripada permohonan itu.

Apa yang menerangkan keberkesanan kerajang

Kerajang dengan sentuhan tumit menjejaskan mata secara biologi aktif. Pemanasan perlahan berlaku. Haba yang dihasilkan oleh interaksi organisme dengan pulangan bahan ke titik sakit dan menyembuhkannya.

Terdapat satu lagi hipotesis yang menjelaskan keberkesanan kerajang. Semasa prosedur, badan tepu dengan logam dan medan elektrostatik dicipta.

Doktor kadang-kadang mencadangkan foil untuk tumit tumit. Kaedah ini juga berjaya untuk melegakan keletihan dan berat di kaki.

Kaedah penggunaan foil dengan pita lebar

Untuk kaedah ini, anda memerlukan pita, pita pelekat dan pita pelekat.

Pelaksanaan

 1. Ambil pita pelekat yang lebar dan tongkat di atasnya, supaya ia bertepatan dengan lebar pita pelekat. Bahagian reflektif harus berada di atas.
 2. Lampirkan jalur yang diperolehi ke tumit, dan selamatkannya dengan plaster pelekat.
 3. Masa pendedahan dari 20 minit hingga 2 jam sehari.

Adalah lebih baik untuk menukar kerangka ke jalur baru setiap kali.

Kaedah dengan pembalut elastik dan kerajang

Anda boleh membungkus tumit dengan kerajang dan bungkus kaki di atas dengan pembalut elastik. Pada masa yang sama, pastikan bahawa persalinan dibuat tidak lemah, tetapi tidak ketat. Pada siang hari apabila berjalan kaki kerajang cepat pecah. Ia lebih mudah untuk melakukan penggiliran semula pada waktu malam.

Jambatan: kaedah rawatan lain dengan kerajang

Rawatan kerajang pada tumit pada tumit boleh dilakukan oleh kaedah pengarang doktor sains I.A. Vasilyeva.

Teori utama "Jambatan Perak" adalah kehilangan aliran bebas tenaga. Lubang bioenergi dicipta di lokasi penyakit (dalam kes kita, tumit). Jambatan mengisi ruang ini.

Untuk membuat jambatan perak anda sendiri, anda perlu: pita pelekat (lebih baik hypoallergenic) dan foil.

Jalur lebar kira-kira 1 cm dipotong daripada kerajang aluminium, dan panjangnya sepadan dengan saiz tumit. Plaster pelekat dilekatkan pada jalur dengan cara agar tip tetap 2-3 cm. Jambatan yang terhasil dipasang pada tumit sehingga jarak di antara mereka adalah sekurang-kurangnya 5 mm.

Dengan cara ini, terdapat plaster pelekat siap pakai dengan nama "Silver Bridges" yang dijual.

Kontraindikasi untuk rawatan kerajang

Rawatan tumit tumit dengan kerajang mempunyai beberapa kontraindikasi:

 • sebarang tumor, pertumbuhan kanser boleh meningkat apabila dipanaskan;
 • penyakit kulit: psoriasis, dermatitis, bisul.
 • tindak balas alahan terhadap kerajang; Tanda-tandanya adalah bintik-bintik merah dan gatal-gatal.

Untuk cepat sembuh tumit, dan jangan terlepas saat rawatan, lebih baik mencari nasihat doktor secepat mungkin. Pakar akan menetapkan rawatannya, dan aluminium foil boleh digunakan di kompleks.

Kerajang Rawatan Heel Spur

Cara yang paling luar biasa, tetapi berkesan untuk menyelesaikan masalah dengan plantar fasciitis adalah rawatan tumit tumit dengan kerajang. Kaedah ini berfungsi dengan mempengaruhi mata sakit dengan haba yang dihasilkan oleh badan. Pesakit tidak merasakan sensasi pembakaran yang tidak menyenangkan, seperti plaster sawi, tetapi memanaskan sendi sakit. Kerajang boleh memperbaiki keadaan banyak penyakit.

Apakah sebab kecekapan?

Foil mempunyai fungsi memaparkan haba. Ciri ini membuat rawatan tumit yang berkesan. Bahan itu memanas, berdegup dari haba yang dilepaskan oleh tubuh manusia dan menghantarnya ke titik yang sakit. Tumit memanas, pemanasan, rawatan lebih cepat. Terdapat andaian bahawa tempat sakit itu tepu dengan logam. Terdapat medan statik yang menutup lubang tenaga yang terbentuk di pusat kesakitan yang berterusan. Dengan cara ini, anda boleh menghadapi penyakit berikut:

 • osteochondrosis;
 • sakit tekak;
 • penyakit tiroid;
 • penyakit saluran gastrousus;
 • migrain;
 • mastopati;
 • penyakit buah pinggang dan pundi kencing;
 • batuk;
 • tumor benigna;
 • sejuk

Apakah kerajang yang dipilih untuk rawatan tumit tumit?

Pilih bahan biasa untuk penaik, dari pembungkusan coklat atau teh. Yang lebih padat kerajang, semakin besar pemindahan haba. Oleh kerana fungsi termal penting dalam proses ini, kaedah rawatan dianggap berkesan. Kerajang dari tumit tumit mempunyai kesan yang baik pada sendi. Sekiranya bahan nipis disediakan, ia boleh dilipat dalam beberapa lapisan, yang akan meningkatkan kualiti.

Bagaimanakah rawatan dilakukan?

Terapi boleh dilakukan dengan beberapa cara asas. Kerajang digunakan di tempat yang sakit dan menghangatkannya. Perbezaannya terletak pada lampiran kepada sendi terjejas. Ia mungkin jambatan dengan plaster pelekat. Sebagai bahan tambahan, pilih pembalut atau pita pelekat. Cara sama berkesan. Pesakit memilih kaedah yang sesuai dengannya atau mengesyorkan doktor profil.

Terapi kerajang lebih berkesan jika dipanaskan sekitar jam. Ia perlu menggantikan bahan yang digunakan dengan bahan yang baru. Proses berlangsung dari 1 bulan hingga 6 minggu.

Jambatan kerajang

Pita pelekat dan pelekat digunakan untuk memanaskan kawasan yang terjejas. Dari bahan-bahan ini mencipta jambatan khas. Untuk penyesuaian yang optimum, patch 2 cm diperlukan, jika terdapat reaksi alergi, lebih baik memilih hypoallergenic. Kerajang dipotong supaya selepas melekat pada plaster pelekat, kira-kira 0.5 cm atau lebih ruang bebas kekal di sekitar perimeter. Perbezaannya ditinggalkan untuk melampirkan jambatan ke tempat yang sakit. Dalam keadaan di mana kawasan yang terjejas tidak dilindungi sepenuhnya oleh peranti, anda boleh membuat beberapa pelekat berdekatan. Intinya adalah bahawa kawasan masalah perlu ditutup dengan jambatan sepenuhnya.

Pembalut dengan pembalut

Pilihan rawatan ini digunakan untuk sensasi nyeri yang lebih luas. Sendi tumit dibalut dengan kerajang dan diikat dengan pembalut elastik. Adalah penting bahawa pembalut di sekeliling kaki itu agak rata. Dengan pembalut mampatan yang kuat dapat memburukkan lagi masalah meremas saluran darah dan tisu lembut, serta kerosakan dan sendi. Sekiranya pembalut dilakukan dengan buruk, terdapat kemungkinan pergeseran kunci dari tempat yang sakit dan hasil yang diinginkan tidak akan tercapai. Kaedah ini mempunyai tolak - apabila bahan yang bergerak boleh rosak. Kaedah ini sesuai untuk pemanasan semasa tidur, apabila pesakit tidak akan berjalan.

Pembalut dengan pita lebar

Untuk kaedah ini, bahan pelekat diperlukan, serta plaster. Kerajang itu diedarkan ke seluruh permukaan pita pelekat. Bahagian reflektif harus berada di atas Tumit bungkus ini, dan pasangkannya dengan kepingan plaster pelekat. Tempoh pemanasan tisu-tisu yang terjejas mencapai sehingga 2 jam sehari. Adalah penting untuk tidak menggunakan semula jalur, lebih baik membuat yang baru.

Contraindications

Satu kaedah yang unik dan tidak berbahaya (pada pandangan pertama) merawat plantar fasciitis mempunyai kontraindikasi. Tumor dengan thermotherapy boleh meningkat. Tidak boleh digunakan untuk orang alergi terhadap aluminium. Doktor tidak mencadangkan kaedah untuk pesakit dengan penyakit kulit yang diburukkan lagi oleh pendedahan haba. Untuk mengelakkan momen yang tidak menyenangkan, lebih baik segera berjumpa doktor.

Pendapat mengenai rawatan tumit tumit menggunakan kerajang

Rawatan tumit tumit dengan foil (staniole) adalah salah satu cara yang paling luar biasa, yang berakar dalam perubatan tradisional. Itulah sebabnya ramai pesakit keraguan sama ada tumit tumit boleh disembuhkan dengan kerajang, terutama dengan kualiti yang tinggi dan untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, amalan menunjukkan bahawa anda boleh. Sudah tentu, dalam kombinasi dengan kaedah rawatan lain.

Apa yang merangsang

Tumit tumit - keradangan dan neoplasma abnormal (hiperplasia tulang) di kawasan tendon tumit. Rawatan tumit tumit dengan kerajang memberi kesan yang menjejaskan penghapusan gejala keradangan tisu berdekatan yang cedera oleh proses tersebut.

Gejala termasuk: bengkak dan sakit (bertambah buruk selepas berehat). Di peringkat dalaman: pertukaran darah, oksigen, air dan garam yang terganggu, selang atropi sel mungkin. Patologi mungkin menengah (kesan obesiti, kelengkungan tulang belakang, rata-kaki, osteochondrosis) atau watak utama (pukulan, peregangan, beban berlebihan).

Kaedah rawatan kerajang

Rawatan dengan tudung tumit makanan bergantung kepada keupayaannya untuk mempengaruhi organ-organ, atau lebih tepatnya mata yang bertanggungjawab untuk aktiviti mereka. Sistem muskuloskeletal tidak terkecuali. Ringkasnya, impuls elektrik yang keluar dari titik-titik tidak keluar, tetapi, yang dipantulkan dari stanile, mereka kembali ke tisu-tisu yang terjejas dan membangkitkan semula mereka.

Rawatan kerajang berdasarkan sifat uniknya.

Teori ini kembali kepada teori Cina, mengikut mana logam secara semangat mengikuti batu asli, dalam hal ini, ia menghentikan transformasi tulang.

Terdapat beberapa kaedah umum yang dapat melegakan kesakitan, keletihan dan tekanan.

 • Menggosok di sebelah plaster spanyol yang berkilat ke dalam terus ke tempat yang sakit.
 • Tali pada waktu malam dengan memampatkan kerajang foil.
 • Selimut kerajang. Balut kaki dan berbaring selama setengah jam dalam keadaan rehat.
 • Insoles dari staniol (sisi berkilat ke kaki). Berkenaan dengan mana-mana kasut, tetapi lebih baik untuk melabur dalam selipar, kerana kesannya harus berada di kaki telanjang. Tambahan tambahan adalah kesan positif dan profilaksis kecil terhadap titik bioaktif sistem pencernaan dan peredaran darah.
Anda juga boleh membuat kompres dengan foil pada tumit

Kursus rawatan adalah satu setengah bulan. Di bawah filem ini, anda boleh memohon krim mata Tiger atau serupa. Ini akan meningkatkan kesan pemanasan dan regenerasi. Untuk mengetahui cara melaksanakan prosedur dengan betul, anda boleh menonton video rawatan tumit tumit dengan kerajang. Adalah disyorkan untuk melipatkan helai beberapa kali untuk membuat lapisan tebal.

Di bawah pembalut boleh digunakan lemak (badger sempurna) dan komponen reduksi (minyak gunung). Ia adalah mungkin untuk menambah prosedur dengan urut, ortopedik untuk memakai berterusan dan, tentu saja, penyingkiran sebab akar.

Adalah penting untuk mengikuti proses dan berhati-hati untuk tidak dibakar! Dengan kursus yang menggalakkan, anda boleh memakai pembalut tanpa mengeluarkan keseluruhan kursus tetapi menggantikannya setiap pagi.

Lemak buruk boleh ditambah ke kompres

Jambatan kerajang

Jambatan dari staniyol - kaedah yang paling biasa, optimum dan pelbagai fungsi. Ia didasarkan pada teori kekurangan tenaga tempat sakit. Kerajang dengan sentuhan tumit mengembalikan tenaga kepada kaki.

Lembaran dipotong menjadi jalur. Panjangnya bergantung kepada kawasan kesakitan, dan lebarnya kira-kira 1 cm. Dilampirkan pada badan dengan jalur plaster yang sama, tetapi dua kali lebar dan sedikit lebih lama (mereka mesti menutup kerangka). Dengan jarak minimum setengah sentimeter antara lapisan. Banyak jambatan yang tersangkut pada badan untuk merata seluruh permukaan kesakitan.

Di samping itu, anda boleh memakai stoking langsing. Ulangi prosedur selama 60 minit setiap beberapa jam. Permohonan kursus adalah disyorkan: dua minggu selepas satu (dua).

Kerajang boleh dijadikan jambatan khas (jalur)

Kontra untuk rawatan

Kontraindikasi yang mencerminkan siapa dan cara merawat tumit dengan foil tidak dapat dikenalpasti. Terlarang dalam kes intoleransi kepada aluminium (jarang dijumpai). Ia disyorkan untuk digunakan dengan berhati-hati semasa mengandung dan semasa menyusu.

Dengan pemanasan tambahan (krim, kaus kaki, kapas) antara langkah-langkah keselamatan am tidak disyorkan:

 • memohon foil untuk penyakit sistem kardiovaskular (kongenital dan diperolehi);
 • penyakit kulit dan pelanggaran integriti integument di tapak prosedur.
Rawatan kerajinan tidak disyorkan untuk orang yang mengalami masalah jantung.

Ulasan

Ulasan mengenai rawatan tumit tumit dengan kerajang mengesahkan ketersediaan, keberkesanan dan kelaziman metalooterapi.

Galina

Tiga hari sudah melakukan prosedur pagi dan petang. Dua yang pertama melakukan kaus kaki, kerana ia menakutkan entah bagaimana. Tetapi dia berasa lebih baik dan menjadi seperti manusia - di bawah stokingnya. Kita mesti cuba dan pergi untuk malam. Digabungkan dengan urut dan gimnastik perubatan. Ini adalah peringkat akhir rawatan saya untuk menghapuskan semua ketidakselesaan. Saya fikir selepas kursus (doktor mencadangkan 12 prosedur) akan lulus sepenuhnya. Perkara yang sangat berguna. Anda boleh melakukannya sepanjang hari dan bekerja dengan tenang. Tetapi pada mulanya dia meragui!

Igor

Tolong! Saya tidak tahu jenis doktor yang menasihatinya. Saya minta maaf untuk nenek saya. Dia juga mendengar ulasan kerajang dari tumit tumit, ditambah dengan kaedah yang disarankan oleh doktor. Rawatan biasa ditinggalkan, semua kerajang dirawat. Tetapi saya nampak tidak masuk akal. Ia semakin buruk. Kesakitan hampir kembali ke peringkat awal, ia berjalan dengan kesukaran yang besar. Saya tidak mendengar. Umumnya penipuan adalah semua! Dan orang-orang yang bekerja, mungkin, sememangnya sangat dicadangkan atau melakukan sesuatu yang rumit, dan peristiwa-peristiwa lain memainkan peranan.

Lyudmila

Dan foil itu membantu saya dalam masa saya. Dan sekarang saya berlari kepadanya. Hanya dia, dengan cara itu, diselamatkan. Sebaik sahaja saya merasakan kesakitan, saya akan menjalankan prosedur, dan sekali lagi saya sihat. Perkara utama bukan untuk menangguhkan.

Dibuka jalannya (dengan memfailkan doktor), menggabungkan logamtherapy, terapi senaman dan pemanasan. Spur dilumuri dengan krim (doktor dilepaskan), dibalut dengan kerajang, di atas kaus kaki. Dan kemudian saya tidak berbohong dengan damai, tetapi saya menggulung kaki saya di sekitar botol. Luar biasa, mengejutkan, kesakitan berhenti sepenuhnya selepas dua minggu. Dan peningkatan pertama dicatat pada hari keempat. Saya juga mahu berhenti, tetapi ketekunan semulajadi menyelamatkan saya.

Dari video ini anda akan belajar tentang ciri-ciri rawatan dengan kerajang aluminium:

Rawatan Heel Spur dengan Kerajang

Penyakit seperti tumit tumor sering tidak diketahui. Cara yang paling luar biasa untuk memerangi penyakit ini adalah rawatan tumit tumit dengan kerajang. Dengan tanda-tanda luar sangat sukar untuk menentukan kehadiran tumit yang bergerak, walaupun pelanggaran ini berlaku agak kerap. Ia nyata apabila berjalan dengan sakit di kawasan tumit, sensasi yang tidak selesa di kawasan kaki.

Perlu diingatkan bahawa hanya dengan kehadiran sakit di tumit tidak boleh mengatakan dengan pasti bahawa ini adalah gerakan tumit. Kehadiran kesakitan dapat menunjukkan penyakit seperti kerusakan pada tendon di kaki, kaki rata, gangguan metabolik.

Dalam kes-kes yang lebih lanjut, walaupun pembedahan mungkin diperlukan untuk menyingkirkan tumit tumit.

Dalam kebanyakan kes, rawatan patologi seperti ini berlaku dengan bantuan ubat, fisioterapi.

Kaedah ubat

Ubat anti-radang bukan steroid seperti Diclofenac, Movalis, Voltaren dan lain-lain adalah cara yang baik untuk membantu melegakan proses keradangan. Apabila merujuk kepada pesakit pakar akan disyorkan dadah yang sesuai untuknya. Penyembuhan diri tidak boleh diterima.

Biasanya ubat yang ditetapkan dalam bentuk salap dan gel, kadang-kadang mengambil ubat dalam bentuk tablet adalah perlu.

Perlu diingatkan bahawa dalam kumpulan ubat-ubatan tersebut ada ubat-ubatan yang hanya membawa rasa sakit, sementara proses keradangan tidak berhenti. Penerimaan dadah semacam itu tidak boleh melebihi 2 minggu. Sekiranya pelepasan tidak berlaku selepas kursus, anda perlu melawat secepat mungkin pakar yang boleh merawat rawatan yang mencukupi.

Kortikosteroid hormon lebih berkesan dalam memerangi kesakitan dan melegakan keradangan di kaki. Dadah semacam itu termasuk Flosterone dan Diprospan. Ubat-ubatan ini agak kuat, biasanya mereka dibebaskan dalam bentuk tablet dan suntikan. Kumpulan ubat ini mempunyai banyak kesan sampingan, jadi suntikan itu dilakukan secara langsung di kawasan tumit.

Ubat hormon mempunyai kesan anti-keradangan yang kuat, kerana ini sensasi yang menyakitkan di kawasan tumit berkurang, dan pertumbuhan pertumbuhan tulang berhenti sementara atau hilang sama sekali.

Adalah penting untuk diingat bahawa ubat-ubatan ini mempunyai beberapa kesan sampingan dan beberapa di antaranya harus digunakan sekali atau tidak lebih dari 3 kali.

Nah boleh membantu mengubati terapi faraj merangsang tumit, serta terapi gelombang kejutan. Penggunaan kaedah ini memberi kesan positif yang sangat baik. Peranti terapi laser dan ultrasound akan membantu melegakan keradangan di kawasan merangsang, mengurangkan kesakitan dengan beberapa kali. Selepas sesi dengan penggunaan fisioterapi datang pelepasan yang ketara. Semasa terapi sedemikian, tumit tumit berhenti semakin bertambah.

Lumpur perubatan, mandi penyembuhan dengan penggunaan air mineral, bantuan cryotherapy untuk menyembuhkan penyakit. Banyak sanatoria dan dispensari memperkenalkan prosedur yang berkaitan dengan rawatan dan melegakan gejala-gejala umum dalam keadaan yang tidak menyenangkan dan menyakitkan ini.

Terapi gelombang kejutan akan membantu dalam kes yang lebih maju, apabila pesakit mengalami kesakitan yang teruk dan tulang semakin bertambah. Gelombang kejutan khas yang tidak dilihat oleh pendengaran seseorang memecahkan pertumbuhan di dalam tumit. Punca berkurang dalam saiz, rasa sakit merosot. Prosedur unik ini membantu menghilangkan tumit dalam beberapa sesi.

Walau bagaimanapun, dalam kes-kes di mana penyakit berada di peringkat akhir dan merangsang berkembang terlalu banyak, pembedahan hanya boleh membantu.

Di samping itu, semua kaedah di atas tidak dapat memberikan jaminan 100% untuk pemulihan. Kaedah-kaedah ini hanya membantu untuk meringankan keadaan umum pesakit, tetapi mereka tidak dapat menghalang pertumbuhan selanjutnya. Dalam kes ini, kaedah pembedahan akan menghapuskan penyakit ini secara kekal. Pakar bedah menghilangkan semua tulang yang sembuh dan tisu yang diubah.

Rawatan tumit tudung dengan kerajang

Di samping kaedah tradisional, terdapat satu cara yang tidak biasa: rawatan tumit tudung dengan kerajang. Hakikatnya, foil itu dapat bertindak pada titik-titik aktif tubuh manusia, menghilangkan rasa sakit dan keradangan. Yang mengejutkan, foil ini benar-benar membantu dari banyak penyakit sistem muskuloskeletal, serta dari sakit kepala, sakit di perut, sendi.

Untuk memulakan rawatan dengan kerajang, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan pakar. Biasanya, untuk melegakan sindrom kesakitan, foil digunakan di kawasan yang dikehendaki dengan bahagian yang berkilat dan diamankan dengan pita pelekat.

Di samping itu, foil membantu melegakan keletihan dan rasa berat di kaki. Sesetengah orang telah mencuba kaedah keajaiban ini pada diri mereka sendiri. Kaedah ini berjaya mencapai kejayaan luar biasa, ramai doktor mencadangkan pesakit mereka dengan tumit tumit untuk mencuba kaedah tertentu ini.

Jambatan Perak Foil

Kaedah unik untuk melegakan kesakitan dan keradangan di tapak penyakit ini dengan bantuan jambatan foil sangat luar biasa dan asli, berdasarkan pengisian ruang berpenyakit dengan tenaga.

Fakta yang terkenal ialah apabila seseorang sentiasa mengalami sakit sakit yang tajam di tempat yang sama untuk waktu yang lama, terdapat lubang tenaga yang disebut. Untuk mengisi ruang bebas yang dihasilkan, dan kaedah rawatan ini dicipta menggunakan kerajang.

Jambatan perak seperti ini boleh dibuat secara bebas. Untuk melakukan ini, anda akan memerlukan kerajang makanan biasa dan pita pelekat. Lebih baik mengambil patch luas dan hypoallergenic, untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit.

Stripes harus dipotong dari foil kira-kira 1 cm lebar, panjang harus saiz kawasan di mana sakit hadir. Kemudian potong jalur plaster pelekat dengan lebar 2 cm, panjang juga perlu beberapa sentimeter lebih lama daripada jalur foil.

Selepas itu, anda mesti melekatkan jalur kerajang pada pita pelekat, jarak antara jalur mestilah sekurang-kurangnya 5 mm. Jambatan semacam itu harus dilekatkan ke tempat yang sakit.

Sekiranya satu jambatan tidak mencukupi, jambatan lain terpaku di sebelahnya. Oleh itu, anda perlu menutup seluruh permukaan sakit.

Jambatan foil tersebut boleh digunakan bukan sahaja untuk rawatan tumit tumit, tetapi juga untuk:

 • angina;
 • penyakit tiroid;
 • migrain;
 • penyakit saluran gastrousus;
 • penyakit buah pinggang dan pundi kencing;
 • mastopati dan banyak penyakit lain;
 • kedutan.

Jika menggunakan jambatan untuk merawat tumor jinak, gluing jambatan disyorkan setiap hari.

Rawatan kerajang juga digunakan dalam memerangi selesema. Dengan batuk yang kuat, disyorkan untuk melekat jambatan di dada. Juga, anda perlu melekat beberapa lapisan kerajang pada tumit dan memakai stoking yang panas. Dalam kes ini, kerajang melakukan fungsi plaster sawi, tetapi orang itu tidak merasakan panas dan sensasi terbakar. Kerajang hendaklah disimpan pada tumit selama satu jam. Kemudian, selepas 2 jam istirahat, anda perlu melekat tangga baru.

Kontra untuk penggunaan kaedah ini tidak dijumpai. Ia sesuai untuk semua orang yang memerlukan rawatan ini. Oleh itu, adalah mungkin, tanpa rasa takut akibat yang tidak menyenangkan, untuk menggunakan kaedah ini. Terutama sejak dia telah menetapkan dirinya sebagai satu kaedah yang berkesan dalam memerangi akibat-akibat seperti penyakit berbahaya seperti tumit tumit.

Semak resipi berkesan untuk rawatan tumit tumit

Resipi berkesan untuk rawatan tumit tumit datang kepada kami dari zaman purba. Perkara utama adalah bersabar dan merawat terapi dengan serius dan bertanggungjawab. Ini akan membolehkan anda dengan cepat mencapai hasil yang positif dan menghilangkan pertumbuhan yang menyebabkan banyak kesulitan dan ketidakselesaan yang melampau.

Aplikasi dan kompres dalam rawatan tumit tumit

Untuk berjaya menyembuhkan penyakit dengan bantuan aplikasi luaran pelbagai cara, anda perlu mematuhi peraturan tertentu:

 1. Sebelum menggunakan komposisi ubat, kaki mesti dikukus dengan baik - membuat mandi kaki selama 15-20 minit. Untuk meningkatkan hasil positif disarankan untuk menambah 1 sudu teh. garam dan soda. Anda boleh menggunakan sebarang ubat herba. Suhu penyelesaian perlu selesa supaya orang itu tidak mengalami sebarang kesulitan. Secara berkala, air panas boleh ditambah ke bekas supaya kulit dikukus dengan baik.
 2. Ketepatan overlay permohonan. Ubat itu digunakan untuk kawasan tumit yang memanjang, beg plastik atau kertas lilin ditumpangkan di atas, dan kaki dibalut dengan baik. Ia mesti memastikan bahawa setiap lapisan bertindih dengan yang sebelumnya dengan sekurang-kurangnya 1-2 cm Ini akan mewujudkan kesan rumah hijau dan mencapai suhu dan kelembapan yang dikehendaki. Terima kasih kepada tindakan ini, ubat akan menembusi fokus patologi dengan cepat dan akan mempunyai kesan terapeutik.

Keputusan yang cukup baik ditunjukkan oleh rawatan tumit lobak hitam. Untuk memohon permohonan itu, anda perlu memarut 1 sayuran akar atau mengiriskannya melalui penggiling daging. Pakai tumit dalam bentuk memampatkan dan biarkan semalaman. Lobak hitam digunakan selama 3-5 hari. Sebagai peraturan, pada masa ini keadaan kesihatan pesakit bertambah dengan ketara.

Apabila tumit yang mendorong akan membantu menghilangkan pertumbuhan dan manifestasi yang tidak menyenangkan lemak atau lemak haiwan. Ia harus dimasukkan ke dalam jumlah kecil di tempat yang terjejas, diperkuatkan, di atas dimasukkan ke dalam beg plastik dan kaus kaki hangat. Prosedur ini mesti dilakukan sebelum tidur. Lemak mungkin berasal dari mana-mana - babi, kambing, badak, beruang. Kaedah merawat patologi mempunyai banyak kelebihan.

Lemak adalah produk semulajadi yang tidak mempunyai kontraindikasi terhadap penggunaan luaran. Efektif meredakan kesakitan dan mengurangkan bengkak tisu. Terima kasih kepada ini, peningkatan kesejahteraan pesakit dengan pantas dicapai.

Pemampatan boleh dibuat dengan daun kubis. Untuk meningkatkan kesan keperluannya sedikit siling dan meretas dengan madu. Kubis mempunyai ciri-ciri anti-keradangan dan penyerapan yang unik.

Kesan positif mempunyai jisim dengan mustard, tepung, gula dan garam, diambil dalam bahagian yang sama. Masukkan cuka kepada campuran dan dapatkan ejen konsisten krim. Penggunaan untuk aplikasi.

Penggunaan mandi penyembuhan

Bagaimana merawat tumit tumit? Segera keluarkan gejala klinikal yang muncul di bawah pengaruh pertumbuhan, membantu rawatan air dengan penambahan komponen perubatan.

 1. Cara yang paling popular dan paling mudah - mandi dengan soda dan garam. Terima kasih kepada bahan-bahan aktif, epidermis yang mengeras menjadi lembut, yang mengurangkan keradangan. Untuk menyediakan penyelesaian dalam 1 liter air, cairkan 1 sudu besar. l garam dan soda. Untuk memastikan pembasmian kuman, disarankan untuk menambah beberapa titis iodin, yang merujuk kepada antiseptik.
 2. Tudung tumit juga dirawat dengan mandian turpentin. Untuk penyediaannya, perlu mencampurkan 200 ml bahan asas dan 50 ml intipati asetik. Tempoh prosedur adalah 15-30 minit, dan kursus rawatan adalah 2-3 minggu. Selepas itu, anda perlu berehat dari 7-10 hari, dan kemudian ulangi terapi jika keperluan timbul.
 3. Pembuangan tumit tumit adalah mungkin dengan penggunaan infusions herba ubat dengan kesan melembutkan, anti-radang, anti-edematous, analgesik dan antiseptik. Untuk tujuan ini, wormwood, burdock, mallow dan jelatang digunakan. Semua komponen dicampur dalam bahagian yang sama, 1 sudu besar. l mengumpul tuang 1 liter air dan rebus. 15-20 minit, kemudian alat itu pada api yang rendah. Tuangkan infusi ke dalam bekas atau bekas lain, sejuk sedikit, dan letakkan kaki di dalam air selama 10-20 minit. Ia perlu menggunakan rawatan ini untuk masa yang lama - sehingga 1 bulan.
 4. Untuk mandi, anda boleh menggunakan resipi lain: campurkan 100 ml alkohol, 100 g garam dan 50 g cuka. Tambah 1.5-2 liter air panas dan gunakan mandi ini selama 10-14 hari. Tempoh prosedur adalah 15-30 minit - sehingga penyelesaiannya disejukkan sepenuhnya.

Penggunaan kentang dalam rawatan tumit tumit

Pelbagai tumbuhan, buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai potensi penyembuhan yang hebat. Oleh itu, sesetengah daripada mereka sering digunakan dalam rawatan pelbagai penyakit.

Resipi untuk tumit tumit termasuk penggunaan aplikasi kentang. Sayuran ini mempunyai sifat penyembuhan yang unik, termasuk kesan anti-radang, berkesan meredakan kesakitan dan pembengkakan tisu. Cara paling mudah untuk menggunakan kentang adalah untuk memotong ubi itu menjadi beberapa keping, letakkan 1 keping pada tumit tumit dan aturnya pada kaki. Kaedah ini paling baik digunakan semalaman supaya "ubat" tidak mengganggu pesakit semasa berjalan.

Untuk meningkatkan kesan terapeutik yang dimampatkan oleh kentang, anda perlu menggosok ubi pada grater kasar, meletakkannya pada kasa dan pasangkannya ke tempat yang sakit. Dari atas, anda perlu membungkus dengan baik atau sekurang-kurangnya memakai kaus kaki. Ini akan memastikan kesan memampatkan dan membetulkan ubat di kaki supaya ia tidak menghalang. Apabila memilih kentang, disarankan untuk memberi keutamaan kepada sayuran yang telah berada di luar rumah selama beberapa hari dan berjaya menjadi hijau.

Menghilangkan tumit tumit akan membantu menambah minyak tanah. Anda mesti memasak beberapa buah kentang dalam pakaian seragam anda. Hancurkan mereka dengan garpu atau dalam pengisar, sambil menambah minyak tanah untuk membuat kentang lecek licin. Letakkan jisim dalam mangkuk atau bekas lain dan letakkan kaki. Masa prosedur adalah kira-kira 10-20 minit. Pada penghujung proses rawatan, hapuskan sisa kentang tumbuk dengan kain bersih dan memakai stoking yang panas. Prosedur mesti dilakukan setiap hari selama 7-10 hari.

Kecekapan tinggi adalah kesan kentang dalam seragamnya. Untuk penyediaannya perlu memasak sayur-sayuran 3-liter penuh. Letakkan segala-galanya di dalam lembangan, sejuk sedikit dan hati-hati meregangkan kaki anda. Selepas prosedur itu, lapkan tapak kaki sol, tolak kulit dengan iodin, dan kemudian pakai kaus kaki. Anda dinasihatkan untuk melakukan ini sebelum tidur sehingga anda boleh tidur. Tempoh rawatan kentang adalah sekurang-kurangnya 7 hari.

Resipi rakyat melibatkan penggunaan bukan sahaja umbi, pucuk menyediakan kesan yang sangat baik. Bahan mentah ini harus diisi dengan balang liter kaca, tuangkan dengan vodka dan bertegun selama 3 minggu di tempat yang gelap. Sebelum digunakan, alat untuk mengalirkan dan gunakan untuk meletakkan memampatkan pada tumit.

Dalam rawatan ubat-ubatan ini digunakan secara meluas penyebaran pucuk untuk menggosok. Ubat ini disediakan seperti berikut: isi balang dengan bahan mentah dan perlahan-lahan memerah supaya jus muncul. Tanpa tutup, letakkan bekas di tingkap di bawah cahaya matahari langsung selama 2 minggu. Selepas tempoh ini, tuangkan alkohol ke dalam balang ke atas, tutup rapat dan letakkan di tempat yang gelap dan sejuk selama 3-4 minggu. Sebelum digunakan, ketatkan alat dan gunakan untuk menggosok tumit tumit selama 14-21 hari. Kursus ini boleh diperluaskan sedikit atau sebaliknya - untuk mengurangkan. Ia bergantung kepada kesejahteraan pesakit dan kehadiran dinamik positif.

Bermakna untuk pentadbiran lisan

Rawatan tumit tumit perlu menjadi kompleks dan termasuk bukan sahaja aplikasi tempatan dalam bidang pembentukan pertumbuhan, tetapi juga pendedahan sistemik dengan ubat-ubatan oral.

 1. Untuk tujuan ini, anda boleh minum ceri kayu manis, yang dijual di farmasi. Ubat tersebut mesti dimakan dalam 1 sudu besar. l tiga kali sehari sebelum makan, selepas mencairkan dengan sedikit air. Alat ini mempunyai sifat anti-radang dan analgesik, mengaktifkan sistem imun dan mempromosikan penyingkiran garam dari tubuh manusia. Ia perlu menggunakan cincang kunyit selama 20 hari, selepas itu anda boleh berehat sebentar.
 2. Dalam rawatan tumit tumit dan gunakan lilac berwarna. Untuk penyediaannya adalah perlu untuk mengisi bunga tumbuhan dengan vodka dalam nisbah 1:10. Bermakna untuk 10 hari dan ketegangan. Minum ubat untuk 1 sudu teh. 2 kali sehari. Lilac tincture digunakan bukan sahaja untuk pentadbiran lisan, tambahan menggosok pertumbuhan pada penyelesaian.
 3. Kesan anti-radang mempunyai alat yang berasaskan kacang pain. Untuk menyediakan warna yang anda perlukan 20 g bahan mentah hancur, tuang 200 ml air dan bertegun selama 1 minggu. Minum ubat untuk 1 sudu teh. tiga kali sehari untuk memperbaiki kesejahteraan.

Penggunaan kerajang dalam rawatan penyakit

Kaedah tradisional rawatan pertumbuhan melibatkan penggunaan bukan sahaja komponen semulajadi, tetapi juga cara lain. Rawatan tumit tudung dengan kerajang adalah penyelesaian yang agak tidak dijangka kepada masalah ini, tetapi sangat berkesan. Bahan ini mempunyai keupayaan untuk menjejaskan titik biologi tubuh manusia. Mengurangkan keradangan dan sakit, dengan itu meningkatkan kesejahteraan pesakit.

Untuk mencapai kesan analgesik, sekeping foil mesti digunakan pada tumit dengan bahagian yang berkilat ke kulit dan diamankan dengan pita atau pita pelekat.

Dalam rawatan tumit tudung dengan kerajang, anda boleh menggunakan teknik menetapkan jambatan perak. Untuk ini, jalur segi empat tepat lebar 1 cm dipotong daripada bahan berkilat. Selari, anda mesti menyediakan kepingan plaster pelekat yang sekurang-kurangnya 2 kali lebih besar daripada kawasan kerajang. Pegang pita pelekat pada tempat yang sakit, dan letakkan bahan aluminium di atas, berpegang pada selang yang perlu di antara mereka (sekurang-kurangnya 0.5 cm).

Penggunaan alat lain dalam rawatan pertumbuhan

Rawatan tumit dengan sabun adalah salah satu kaedah yang paling popular. Ini disebabkan oleh adanya alat dan kemudahan penggunaan. Dalam rawatan penyakit itu hanya boleh digunakan sabun. Tandas tetap tidak mempunyai sifat yang diperlukan.

Alat ini digunakan dalam bentuk kompres. Untuk melakukan ini, sebilah kain kapas dengan bar sabun cuci dan letakkan di kawasan tumit. Sapukan beg plastik dan balut dengan kain hangat atau pakai kaus kaki bulu. Adalah lebih baik untuk menggunakan cara untuk malam bahawa orang itu dapat berehat sepenuhnya dan berehat. Sabun cuci mempunyai antibakteria, anti-radang dan sifat analgesik.

Keputusan yang baik diperoleh dengan menggunakan kompres dengan lumpur Saki. Bahan ini mempunyai rizab besar hidrogen sulfida, komponen organik dan biologi aktif. Disebabkan ini, kesan anti-radang, analgesik, antiseptik dan menyelesaikannya dicapai. Dengan bantuan aplikasi lumpur, kita dapat menyingkirkan pengerasan epidermis melalui pengaktifan peredaran darah dan proses metabolik dalam tubuh manusia. Kelebihan tambahan alat ini adalah keupayaannya untuk mempromosikan pertumbuhan semula tulang dan tulang rawan.

Dari kaedah rawatan fisioterapeutik, mandi mineral mempunyai sifat menenangkan, anti-radang dan santai. Mereka boleh digunakan selari dengan pengenaan kompresi lumpur.

Menggosok tumit tumit dengan minyak kastor digunakan bukan sahaja untuk tujuan perubatan, tetapi juga untuk tujuan pencegahan. Dengan penggunaan biasa, epidermis melembutkan, sakit dan keradangan hilang.

Kaedah tradisional rawatan akan memberikan bantuan yang berkesan dalam rawatan tumit tumit. Dan yang paling penting kelebihan mereka adalah kecekapan tinggi dan keselamatan yang lengkap.

Kaedah untuk rawatan tumit tumit menggunakan kerajang makanan biasa

Terdapat pelbagai kaedah ubat tradisional, dengan bantuan yang melegakan keadaan tumit tumit. Salah satunya adalah penggunaan kerajang. Adalah dipercayai bahawa rawatan sedemikian pada peringkat awal penyakit dapat menghapuskan kesakitan dan keradangan sepenuhnya. Di peringkat lanjut plantar fasciitis, ia juga digunakan, tetapi sebagai tambahan kepada terapi ubat.

Pemilihan kerajang

Sebelum merawat tumit yang memegang dengan kerajang, adalah penting untuk menentukan bahan yang sesuai. Anda boleh menggunakan pita aluminium makanan dalam gulung, yang membantu hidangan di dalam ketuhar untuk tidak membakar dan terus berair. Pilihan lain ialah tirai matahari untuk tingkap. Ia juga dijual dalam gulung, hanya mempunyai lebar yang besar.

Perlu dipertimbangkan bahawa hanya asas yang kukuh adalah mudah. Kerajang terlalu tipis adalah lebih baik untuk tidak memilih. Ia rapuh dan meraba dari sentuhan yang sedikit. Bahan yang lebih sesuai dengan ketebalan 20 mikron, yang lebih mudah untuk berehat dari roll tanpa istirahat dan lebih mudah untuk memperbaiki badan.

Selalunya untuk tujuan perubatan mereka menggunakan "zolotnyk" padat dari bawah coklat dan teh daun. Mereka digunakan untuk memacu bahagian yang berkilat. Bahan semacam itu lebih tebal daripada kerajang aluminium gred makanan, yang bermaksud hasil aplikasi lebih baik.

Kecekapan kerajang

Kerajang sebagai cara penyembuhan merujuk kepada ubat alternatif dan dalam permintaan dari penyembuh, penyembuh rakyat.

Ia menjejaskan biofield manusia dan mengembalikan keseimbangan tenaga. Bahan "berfungsi" dengan bertindak pada titik aktif tubuh dan merangsang mereka dengan bantuan refleksi atau penguatan gelombang elektromagnetik.

Penyokong kaedah rawatan yang luar biasa mengatakan bahawa kerajang membantu dengan memacu tumit untuk menyelesaikan masalah seperti:

 • mengurangkan kesakitan;
 • menghentikan proses keradangan;
 • meningkatkan tisu darah bekalan;
 • menormalkan metabolisme.

Perlu dipertimbangkan bahawa penambahbaikan untuk semua orang datang dengan cara yang berbeza. Sesetengah menjadi lebih baik selepas beberapa sesi, tetapi kebanyakan pesakit meneruskan kursus selama 10-15 hari. Keputusan terbesar memberi pendekatan bersepadu. Doktor tidak menasihati sepenuhnya mengandalkan kaedah dan menolak ubat, prosedur fisioterapi.

Kerajang dengan pita pita

Dari sudut lebar membuat jalur 1-2 cm lebih daripada kawasan berpenyakit. Di atasnya tampal sekeping foil bersamaan dengan saiz dengan pesta yang cemerlang. Pita pelekat yang dihasilkan dengan substrat logam digunakan pada tumit dan tetap dengan pita pelekat konvensional. Prosedur ini dilakukan setiap hari, secara bertahap meningkatkan tempohnya dari 20 minit hingga 2 jam.

Kerajang dengan pembalut elastik

Pilihan yang paling mudah untuk teknik pelaksanaan. Tumit yang sakit dibalut dengan kerajang, dan pembalut elastik diletakkan di atas. Tidak perlu cuba mengetatkan pembalut dengan lebih ketat. Ini akan menjejaskan peredaran darah di kawasan yang terjejas. Untuk menjaga kaki berehat, prosedur itu dilakukan sebelum tidur. Mampat kiri malam. Pada waktu pagi, substrat "dibelanjakan" dibuang.

Anda boleh menggantikan pembalut elastik dengan topi kaki dan berjalan kaki sepanjang hari. Walau bagaimanapun, lekukan substrat dan tersandung, yang mengurangkan kesan terapeutik. Rawatan tumit yang berkualiti tinggi dengan kerajang mencadangkan nuansa berikut:

 • bahan itu digunakan dengan sisi yang berkilat ke kaki;
 • untuk setiap prosedur, ambil potongan baru;
 • selepas orang lain tidak menggunakan pita metallized.

Jambatan kerajang

Prosedur jambatan perak sangat popular. Jadi dipanggil jalur pita metallized, tetap pada pita pelekat sesuai dengan corak tertentu. Tidak sukar untuk mencuba rawatan tumit dengan kerajang makanan. Orang menulis ulasan terperinci dan menyiarkan video yang menunjukkan cara untuk melakukan "jambatan" dengan betul.

Farmasi menawarkan plaster pelekat siap pakai dengan trek perak. Selalunya, ia dilakukan secara bebas di rumah.

 1. Ambil plaster pelekat yang luas (lebih baik mengambil selulosa atau asas polimer).
 2. Mereka memotong panjang dari itu untuk "membuang" ia melalui merangsang dari satu kawasan yang sihat ke yang lain.
 3. Pada patch pelekat melekat beberapa jalur foil 1 cm, meninggalkan jurang yang sama di antara mereka.

Di setiap sisi "bersinar" harus tetap menjadi asas melekit, dengan mana "jembatan" tetap pada kulit. Untuk sesi pertama, hubungan singkat dengan badan adalah mencukupi. Kemudian, "jambatan" berubah hanya sekali setiap 3 hari. Kursus - 2 minggu.

Contraindications

Foil tidak digunakan untuk merawat tumit semasa mengandung, onkologi atau intolerans individu terhadap aluminium. Adalah disyorkan untuk menolaknya dalam kes peningkatan suhu badan, kecederaan baru, lesi kulit yang serius. Ia berlaku bahawa tindak balas alergi terhadap logam dikesan semasa prosedur. Gejala utama adalah kemerahan, ruam. Dalam keadaan sedemikian, anda perlu mengganggu rawatan dan berjumpa doktor.

Rawatan tumit tumit: nasihat doktor

Tumit tumit (PS) atau plantar fasciitis adalah penyakit kompleks yang disifatkan oleh sakit tumit. Apakah yang ada sekarang untuk membantu menyingkirkan kesakitan ini dan melupakan penyakit ini? Berikut adalah cara yang berkesan di mana tumit yang dirawat oleh doktor dan secara bebas oleh kaedah tradisional.

Semua kaedah rawatan tumit tumit atau plantar fasciitis boleh dibahagikan kepada kaedah bukan ubat, terapeutik dan pembedahan.

Kaedah bukan perubatan

Kerana sakit di tumit yang disebabkan oleh perubahan degeneratif pada plantar fascia, serta trauma ke tisu sekitarnya dengan pertumbuhan tulang (merangsang), maka dengan mengurangkan kecederaan ini, pengurangan nyeri dapat dicapai.

Untuk tujuan ini, anda perlu menghubungi doktor ortopedik, yang akan melantik insoles ortopedik khas yang akan menyokong lengkungan kaki dan mengurangkan beban di kaki. Sokongan instep semacam itu dibuat, serta kasut ortopedik dan liner khas dengan rehat untuk memacu, secara individu untuk setiap pesakit. Kaedah sedemikian boleh menjadi sangat berkesan, jadi anda tidak perlu mengabaikannya.

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit JOINTS dan SPINE, pembaca kami menggunakan rawatan baru, bukan pembedahan berdasarkan ekstrak semula jadi, yang..
Baca lebih lanjut

Memakai insoles ini dapat mengurangkan kecederaan mikro tisu di sekeliling dengan merangsang: rasa sakit berkurang dan, sebagai tambahan, kemungkinan keradangan yang terhasil di dalam tisu tumit hilang dengan sendirinya: ini kadang-kadang berlaku. Di samping itu, terdapat gimnastik perubatan khas, yang dapat mengurangkan ketegangan fascia plantar, dan dengan itu mengurangkan kesakitan.

Kaedah bukan ubat untuk merawat tumit tumit termasuk mata penting lain:

  Urutan kaki - ia membantu mengurangkan ketegangan tisu di kawasan tumit, dan dengan itu mengurangkan keterukan kesakitan dan keradangan;

rawatan tepat pada masanya penyakit kaki - seperti arthritis, gout, kaki rata - membantu mengurangkan gejala dan tumit tumit;

 • adalah penting, di satu pihak, untuk mengurangkan beban pada kaki, jika mungkin, tetapi pada yang lain, tidak melumpuhkan kaki sepenuhnya; beban yang meningkat dalam tumit tumit membuat perjalanan penyakit lebih teruk, dan beban biasa yang sepadan dengan umur tidak mempunyai kesan negatif, dan sebaliknya - mereka juga berguna;
 • berat badan yang berlebihan meningkatkan beban pada kaki, dan seterusnya menyumbang kepada kemajuan plantar fasciitis; Oleh itu, kemunculan penyakit sedemikian adalah hujah yang kuat untuk mula menurunkan berat badan;
 • Tetapi jika kaedah rawatan bukan ubat itu tidak memberi kesan atau tidak mencukupi, maka sudah tiba masanya untuk memperhatikan kaedah terapeutik - dengan menggunakan ubat.

  Rawatan PN dengan ubat

  Ini termasuk kedua-dua kaedah perubatan rawatan penyakit ini, dan fisioterapi.

  Ubat anti-radang

  Nyeri dari tumit tumit dibantu dengan ubat dari kumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), yang termasuk ubat-ubatan seperti ibuprofen, diclofenac, naproxen, movalis dan lain-lain.

  Ubat-ubatan ini ditetapkan dalam bentuk tablet, dan dalam bentuk pelbagai salep dan gel untuk kegunaan tempatan.

  Sila ambil perhatian: ubat anti radang hanya melegakan kesakitan dan keradangan, tetapi tidak menghapuskan punca penyakit. Ingat juga bahawa NSAID mempunyai kontraindikasi sendiri dan tidak boleh diambil dengan kursus yang panjang. Selepas menjalani terapi selama 10-14 hari dengan ubat-ubatan ini, jika kesakitan tidak berlalu, pastikan untuk berunding dengan doktor!

  Ubat hormon - kortikosteroid

  Kumpulan ubat yang digunakan untuk mengubati tumit tumit adalah hormon-kortikosteroid (ini termasuk dadah seperti phosterone dan diprospan).

  Ini adalah ubat yang agak kuat, pengenalan yang ke dalam badan dalam bentuk tablet atau intramuskular menyebabkan banyak kesan sampingan yang serius. Oleh itu, ubat-ubatan tersebut dikendalikan di dalam negara - terus ke dalam calcaneus.

  Kortikosteroid mempunyai kesan anti-keradangan yang kuat, kerana rasa sakit di kawasan tumit berkurang, dan peningkatan dalam pertumbuhan tulang, yang sebenarnya "merangsang", berhenti.

  Walau bagaimanapun, walaupun dengan pentadbiran tempatan, ubat-ubatan ini boleh memberi kesan buruk pada fascia plantar, oleh itu, bahan-bahan seperti dysprospan biasanya diberikan hanya beberapa kali atau bahkan sekali.

  Masalah bersama - jalan langsung kepada kecacatan!
  Berhenti bertolak ansur dengan sakit sendi ini! Catat preskripsi terbukti dari doktor yang berpengalaman.
  Baca lebih lanjut

  Terapi fisioterapi dan gelombang kejutan

  Kaedah fisioterapi untuk mengubati tumit tumit adalah salah satu cara yang paling berkesan merawat penyakit ini. Prosedur seperti terapi ultrasound, terapi laser dalam mod intensiti rendah boleh melegakan baik keradangan pada sendi tumit dan kaki dan menghentikan perkembangan tumit tumit.

  Juga, pelbagai mandi mineral, cryotherapy, aplikasi lumpur khas (terapi peloid, atau terapi lumpur), serta rawatan spa umum, mempunyai kesan terapeutik yang baik terhadap penyakit ini. Semua prosedur ini memberi kesan yang sangat baik pada peringkat awal perkembangan penyakit ini.

  Jika "pengalaman" penyakit itu sudah cukup besar, dan pertumbuhan tulang ("pancutan") telah mencapai saiz yang mengagumkan, maka terapi gelombang kejutan extracorporeal boleh menjadi kaedah fisioterapi yang paling sesuai. Intinya terletak pada hakikat bahawa gelombang bunyi khas yang tidak dapat dilihat oleh telinga manusia, akan dihantar kepada pertumbuhan tulang dari calcaneus, dan, oleh kerana itu, dipecah menjadi zarah-zarah tulang kecil, yang dibubarkan selepas beberapa waktu.

  Prosedur ini tidak menyakitkan dan membolehkan secara harfiah beberapa prosedur untuk menghilangkan kesakitan di tumit.

  Kaedah pembedahan

  Malangnya, tidak ada satu kaedah untuk mengubati tumit tumit, yang akan memberikan seratus peratus hasil pemulihan.

  Oleh itu, walaupun semua kaedah di atas diberikan dengan betul, terdapat peluang kecil yang tidak akan berfungsi, dan rasa sakit di kawasan tumit, serta pertumbuhan tulang, akan terus berkembang. Dalam kes ini, rawatan bedah plantar fasciitis biasanya terpakai.

  Semasa campur tangan itu, pertumbuhan tulang pada tulang akan dikeluarkan, dan jika perlu, tisu-tisu yang telah diubah suai dieksekusi, yang juga menyokong keradangan dan kesakitan di kawasan tumit.

  Pemulihan rakyat

  Di samping kaedah perubatan tradisional merawat tumit tumit (plantar fasciitis), yang telah dibincangkan di atas, terdapat banyak resipi rakyat yang berkesan untuk menyingkirkan penyakit ini. Berikut adalah sebahagian daripada mereka.

  Rawatan Aluminium Foil

  Mengikut ajaran perubatan Cina purba, unsur logam utama memberi kesan negatif (menghalang) elemen utama Bumi. Pertumbuhan tulang pada gerakan tumit adalah manifestasi unsur Bumi. Oleh itu, menggunakan Logam dalam rawatan, anda boleh menghentikan perkembangan penyakit ini.

  Ketahui mengenai alat ini, yang tidak di farmasi, tetapi terima kasih kepada banyak orang Rusia yang sudah pulih dari rasa sakit pada sendi dan tulang belakang!

  Untuk melakukan ini, ambil kerajang aluminium biasa yang digunakan untuk membakar, memisahkan sekeping kecil, lipat kerajang dalam beberapa lapisan untuk menjadikannya lebih kuat, dan kemudian pasangkan ke tumit sakit, mengamankannya di tempat yang tepat dengan tampalan lebar.

  Agar kesannya muncul, ia perlu memakai kerajang di kawasan yang sentiasa berputar, sepanjang masa, dari semasa ke semasa menggantikan serpihan kertas dengan yang baru. Kursus metalooterapi semestinya berlangsung dari satu hingga satu setengah bulan.

  Rawatan berwarna cinquefoil

  The sabelnik rawa adalah tumbuhan penyembuhan yang membantu dengan pelbagai penyakit tulang dan sendi, termasuk, misalnya, arthritis psoriatik. Ia boleh berjaya digunakan dalam rawatan kebiasaan tumit tumit - pertumbuhan tulang pada tumit.

  Beli dalam bentuk farmasi rebel marsh (dihasilkan oleh syarikat "Evalar"). Ambil 1 sudu teh dan cairkannya sepertiga segelas air. Ambil penyelesaian ini 3 kali sehari sebelum makan selama 3 minggu. Jika kesakitan tidak hilang, anda perlu berehat selama sepuluh hari, dan kemudian minum kursus yang sama.

  Anda boleh membaca cara lain untuk merawat plantar fasciitis dalam artikel kami, yang benar-benar ditujukan kepada ubat-ubatan rakyat untuk tumit tumit.

  Ingat: jika anda mempunyai penyakit ini - jangan bertolak ansur dengan sakit, dapatkan nasihat doktor! Seperti yang anda dapat lihat, hari ini kedua-dua ubat-ubatan moden dan tradisional mempunyai senjata mereka banyak cara untuk merawat penyakit ini. Lulus peperiksaan yang diperlukan, mulakan rawatan, dan sihat!