Utama / Pemulihan

Bagaimanakah perlakuan pengambilan pada kanak-kanak dilakukan mengikut peraturan

Gagasan (logoneurosis) pada kanak-kanak berlaku akibat ketegangan atau kekejangan dalam alat ucapan, yang menyumbang kepada gagap, peregangan dan pengulangan kata-kata. Ucapan lancar diganggu.

Gagap pada kanak-kanak disertai dengan sawan kord suara, lidah, bibir, kegagalan pernafasan. Kanak-kanak menderita ketika bercakap.

Dalam usaha untuk mengatasi gagap mereka sendiri, kanak-kanak memburukkan keadaan. Sebelum memulakan rawatan, ibu bapa harus menunjukkan kanak-kanak ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, ahli saraf.

Apakah rawatan mengganggu kanak-kanak untuk memilih di rumah?

Maklumat am

Apabila gagap melanggar irama, tempo, kelancaran suara, ucapan, pernafasan. Sering muncul tiba-tiba dan bertambah. Logoneurosis mungkin tidak nyata untuk masa yang lama dan timbul dalam keadaan yang tertekan.

Punca kegagapan:

 1. Fisiologi. Penyakit sistem saraf yang dikaitkan dengan trauma kelahiran, kecenderungan keturunan dan faktor lain. Gagapan berlaku disebabkan oleh keabnormalan di kawasan subkortikal otak. Penyakit ini ditimbulkan dan penyakit penyakit ucapan (pharynx, laring larut, hidung), demam kepialu, campak, batuk kokol, riket.
 2. Psikologi. Tiba-tiba kejutan psycho-emosi yang kuat. Ramai kes-kes kegagapan pada kanak-kanak berusia lebih tiga tahun dikaitkan dengan tingkah laku haiwan yang tidak mencukupi.
 3. Sosial. Kerja tidak mencukupi ibu bapa pada pembentukan ucapan bayi menimbulkan perasaan bicara bahasa. Sebutan bunyi dipecahkan, kata-kata diucapkan pada menghembus nafas. Gagap boleh berlaku semasa belajar beberapa bahasa pada masa yang sama, memunggah kanak-kanak dengan bahan pendidikan. Terutamanya jika bahan tidak sepadan dengan usia. Sikap keterlaluan ibu bapa terhadap anak.
 4. Kadangkala latihan semula tangan kiri ke tangan orang kidal juga boleh menyebabkan kegagapan.

Faktor penyokong:

 • kerja keras;
 • penyakit;
 • masalah dalam keluarga, sekolah;
 • makanan protein berlebihan;
 • pelanggaran berlaku semasa tempoh pertumbuhan gigi, pada usia peralihan;
 • penyakit berjangkit;
 • percambahan adenoids, menghalang pernafasan hidung.

Bagaimana jika kanak-kanak gagap?

Gejala

Manifestasi luar berbeza bergantung kepada punca, keparahan. Tetapi ada tanda-tanda biasa:

 1. Kekejangan ucapan. Anak itu mula mengulangi huruf pertama atau suku kata dalam kata-kata: mm-machine, k-to-cow. Ia juga mungkin untuk membentuk kegagapan berterusan dengan jeda, kegagalan ucapan: "p. rivet, untuk... oshka. "
 2. Pernafasan adalah terjejas. Kanak-kanak yang gagap tidak berfungsi diafragma, pernafasan adalah cetek.
 3. Intonasi yang salah. Ucapan menjadi membosankan, tidak jelas, tidak berkesan. Intonasi dan kandungan tidak sepadan. Seseorang dengan gagap kadang-kadang kelihatan marah dan kasar.
 4. Perubahan dalam bidang mental yang datang ke permukaan oleh tindak balas tertentu badan: berpeluh, pipi redden, denyutan jantung, ketakutan bercakap di khalayak ramai, enuresis, taraf saraf, hiperaktif, gangguan defisit perhatian, selera makan miskin, perubahan mood.

Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak?

Rawatan

Rawatan kegagapan dalam kanak-kanak prasekolah termasuk beberapa aktiviti yang bertujuan untuk mengukuhkan sistem saraf kanak-kanak dan mengembangkan kemahiran pertuturan.

Suasana yang menggembirakan dalam keluarga - aspek utama yang harus membantu bayi untuk menyembuhkan. Atmosfera harus ramah, tenang. Jika ibu bapa berkomunikasi sepenuhnya dengan anak gagap, ia akan membantu dia lebih cepat daripada ubat.

Selalunya gagap berlaku semasa pembangunan intensif ucapan, dalam 2-3 tahun, apabila sangat sukar untuk mendiagnosis masalah. Bagaimana untuk menyelamatkan kanak-kanak daripada gagap di rumah?

Cadangan penting:

 1. Ia adalah perlu untuk menyelamatkan kanak-kanak dari keadaan traumatik jiwa. Jika ini berlaku di tadika, anda perlu untuk sementara waktu enggan melawatnya (sekurang-kurangnya 1-2 bulan). Tindakan awal akan meningkatkan prospek.
 2. Kadang-kadang anak itu dibantu oleh perubahan pemandangan, bergerak, perjalanan ke negara, perjalanan, laut.
 3. Rumah harus mengurangkan mod ucapan. Apabila gejala bertambah teruk, anda boleh bermain "Senyap", berkomunikasi dengan kanak-kanak dengan gerak isyarat.
 4. Kanak-kanak tidak boleh membaca buku yang tidak sepadan dengan usianya. Anda tidak boleh membaca cerita yang menakutkan untuknya pada waktu malam. Kanak-kanak itu akan kekal takut sesuatu. Anda perlu bermula dengan melihat gambar-gambar. Anda boleh mencipta cerita anda sendiri.
 5. Program televisyen dan kartun tayar dan merangsang kanak-kanak. Terutama dilihat pada waktu tidur atau tidak sesuai untuk umurnya.
 6. Sekiranya ibu bapa terlalu memanjakan seorang kanak-kanak dan memenuhi segala keinginannya, walaupun sedikit percanggahan terhadap keinginannya dapat merosakkan jiwanya.
 7. Keperluan untuk kanak-kanak mesti sesuai dengan umurnya.
 8. Anda tidak boleh memuatkannya dengan banyak tera semasa tempoh pemulihan. Juga, kegagalan untuk mematuhi rejim pada masa ini boleh membawa kepada gagap.
 9. Ibu bapa tidak boleh membuli bayi itu, meninggalkan satu di dalam bilik, terutama jika ia kurang terang, untuk menghukum. Sebagai hukuman, anda boleh membuatnya duduk diam di kerusi untuk beberapa waktu atau menolak penyertaan dalam permainan kegemaran anda.
 10. Di tadika atau sekolah, penjaga atau guru harus menghubungi anak yang gagap, cuba untuk menghapuskan punca penyakit ini, dan tidak memberi tumpuan kepada patologi ini. Anda perlu memastikan bahawa anak-anak lain tidak menggoda dia.
 11. Adalah perlu untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan jelas, lancar, tidak merobek perkataan dari yang lain, tidak tergesa-gesa. Tetapi anda tidak boleh bercakap suku kata atau menyanyi.
 12. Ia harus dilayan dengan tepat, jangan terlalu memikirkan keperluannya. Dia akan mendapat manfaat daripada persesuaian dengan anak-anak yang paling seimbang. Dia akan meniru mereka dan belajar bercakap secara lancar dan lancar.
 13. Kanak-kanak gagap tidak terlibat dalam permainan yang boleh menyebabkan atau memerlukan ucapan individu dari peserta. Tetapi, pada masa yang sama, kanak-kanak tersebut akan mendapat manfaat daripada permainan tarian bulat atau permainan yang memerlukan jawapan kriol.
 14. Seorang anak gagap tidak boleh diminta terlebih dahulu dalam kelas. Adalah lebih baik untuk bertanya kepadanya selepas pelajar itu menjawab soalan dengan baik. Sekiranya kanak-kanak itu menjawab, mengejek, atau tidak boleh mula, guru harus membantu mengucapkan frasa atau mengalihkannya dengan soalan lain.
 15. Muzik pelajaran yang sangat berguna, menari, menyanyi. Mereka mengembangkan pernafasan ucapan yang tepat, rasa tempo, irama.
 16. Kanak-kanak yang gagap harus selalu berada di bawah pengawasan ahli terapi ucapan dan neuropsychiatri.
 17. Sekiranya kegagapan bermula kerana kecemburuan adik atau adik perempuan, ibu perlu memberi perhatian yang cukup kepada penatua, untuk melibatkan diri dalam perkara keluarga. Anda boleh memberinya mainan lama, jika dia mahu.
 18. Permainan papan, kiub, lotto, mozek, pembina, lukisan (apa sahaja dan di mana sahaja) membantu. Anda boleh menarik dengan jari anda pada gelas kaca, dengan kapur, kelapa sawit, cat air, gouache, berus dan tanpa. Meningkatkan motilitas jari. Pemodelan tanah liat yang berguna, tanah liat. Tanah liat boleh dibasuh, tanah liat boleh mengaktifkan beberapa halangan fizikal. Bersenang-senang dengan air, pasir atau salji.
 19. Banyak anak-anak gagap boleh bercakap tanpa ragu-ragu dengan anak-anak muda, mainan, haiwan atau dengan topeng di wajah mereka. Anda boleh mencipta persembahan dan memberi anak peranan seorang yang berani dan bebas. Anda boleh menggunakan topeng haiwan atau watak-watak dongeng. Persembahan sedemikian digunakan dalam teknik terapi permainan. Ketegangan dan ketakutan yang gugur dihilangkan, konflik personaliti diselesaikan.
 20. Jika bayi berada di ambang histeria atau menangis, dia tidak boleh bercakap dengan kuat. Sob menimbulkan pengulangan suku kata dan perkataan, walaupun pada orang dewasa. Kanak-kanak mesti disegani, terganggu, dijemput. Dia harus tahu dan merasakan bahawa ibu sentiasa ada dan melindungi dia.
 21. Kanak-kanak tidak perlu tergesa-gesa. Jika anda perlu tergesa-gesa supaya tidak terlambat, perlu mengatur masa lebih baik atau untuk membantu dia dengan cepat makan atau berpakaian.
 22. Jika bayi benar-benar tidak mahu tidur pada siang hari, jangan paksa dia.
 23. Sesetengah kanak-kanak gagap mengubah objek kecil di tangan mereka. Ia membantu mereka membebaskan diri daripada tekanan.

Bernafas

Latihan pernafasan semasa gagap pada kanak-kanak akan membuat suara lebih semula jadi dan bebas. Senaman mempunyai kesan yang baik terhadap keseluruhan sistem pernafasan.

Diafragma dilatih, proses penyuaraan terlibat, pernafasan menjadi lebih dalam, dan tali vokal lebih mudah bergerak.

Peraturan:

 • Jangan terlibat dalam bilik yang berdebu atau lembap.
 • anda tidak boleh lakukan selepas makan;
 • kanak-kanak harus berpakaian dengan pakaian yang longgar yang tidak akan menghalang pergerakan;
 • kanak-kanak tidak boleh terlalu sibuk; dalam kes penyakit, kelas harus ditangguhkan;
 • mengetepikan kelas dan laju;
 • menyedut harus pendek dan tajam, menghembus nafas - tenang, senyap;
 • pergerakan sepatutnya hanya menyedut, dalam irama perarakan;
 • akaun di gymnastics untuk 8, pertimbangkan secara mental;
 • senaman pernafasan dilakukan berdiri, duduk, malah berbaring.

Latihan untuk pembetulan gila:

 1. "Tangan". Berdiri lurus, bengkok melengkung di siku, memaparkan telapak tangan ke penonton dan menunjuk siku ke bawah. Buat nafas pendek yang bising, lenturkan telapak tangan. Kemudian peredaran senyap percuma. Lakukan 2 kali 4 nafas. Jeda antara mereka dalam 4 saat, tangan ke bawah.
 2. "Chasers". Berdirilah lurus, tinjunya terkepit, ditekan ke pinggang. Mereka menekan tangan mereka sambil menghirup, menahan bahu mereka, meregang tangan mereka ke lantai. Lakukan 8-12 kali. Jangan menimbulkan penumbuk di atas tali pinggang.
 3. "Pam". Berdiri lurus, kaki sedikit berasingan untuk lebar bahu. Anda perlu meregang tangan anda terus ke lantai, pada masa yang sama bersandar ke hadapan dan bernafas bernafas. Bahagian belakang dibulatkan. Lakukan 4 gerakan, diulang 12 kali.
 4. "Cat". Berdiri lurus, lengan sepanjang badan, kaki merebak lebar bahu. Squat, seolah-olah menari, pada masa yang sama membuat giliran kanan dan nafas bising. Meluruskan dan membuat nafas senyap. Squat lagi dengan giliran ke kiri. Ulangi 12 kali untuk 8 nafas.
 5. "Pegang bahu." Lengan melengkung dalam siku dan mengarahkan mereka ke bawah. Cemuhan yang bising, tangannya dengan lengan merangkak dengan bahu, nafas bebas. Lakukan 12 kali dalam 8 nafas.
 6. "Pendulum". Kaki lebar bahu selain. Lean ke depan, meregangkan tangan ke lantai, membuat nafas yang tajam. Lean back, menghirup tajam.
 7. "Pusingkan kepala awak." Kaki lebar bahu selain. Kepala berpaling ke kanan serentak dengan penyedutan yang bising. Pusingkan kepala anda ke kiri serentak dengan pernafasan yang tidak dapat dilihat. Ia tidak boleh dilakukan dengan rehat dan jeda.
 8. "Telinga." Kaki lebar bahu selain. Lakukan kecondongan kepala ke kanan, telinga ke bahu, dengan nafas bising di hidung. Selepas telinga kiri ke bahu, tarik nafas. Goncangkan kepalamu sedikit dari sisi ke sisi. Lihatlah lurus ke hadapan.
 9. "Kepala pendulum." Kepala diturunkan, melihat ke lantai dengan nafas yang tajam. Naikkan kepala anda, tengok siling, nafas bising. Penghembusan yang tidak kelihatan serentak dengan pemindahan kepala ke kedudukan lain.
 10. Roll. Kaki kiri diletakkan ke hadapan, tepat di belakang jari kaki. Squat, membawa berat badan pada kaki kanan dengan penyedutan yang bising. Saya menghembus nafas, berjongkok, membawa berat di tangan kiriku dengan nafas yang tajam.
 11. "Langkah Depan". Kaki lebar bahu selain. Kaki kiri dinaikkan ke pinggang, bengkok di lutut. Kaus kaki kaki kiri ditarik ke lantai. Mudah jongkong di kaki kanan pada masa yang sama dengan nafas yang tajam. Perkara yang sama dilakukan dengan kaki kanan. Punggung harus lurus, lihat di hadapan anda, jangan condong kepala anda. Satu nafas tajam harus pergi dengan pergerakan tajam, nafas perlulah tenang dan tidak dapat dilihat.
 12. "Langkah belakang". Kaki kiri tiba-tiba ditarik balik, mereka jongkong dengan mudah di kaki kanan. Nafas bising. Sama dengan kaki kanan. Untuk melakukan 4 latihan, 8 pendekatan.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap dengan bantuan terapi pertuturan dan latihan logoritma?

Terapi ucapan dan logoritma

Latihan terapi pertuturan bertujuan untuk meningkatkan mobiliti peralatan articulatory. Ucapan menjadi jelas.

Latihan harus diulang pada setiap kesempatan, dan kanak-kanak harus menikmati latihan ini.

Logoritma menggunakan senaman yang disertai oleh muzik dan pergerakan. Anda perlu bermula dengan senaman pernafasan:

 1. Gelembung buih sabun.
 2. Blow dandelions, bulu kapas atau bulu kapas dari lembaran tetrad.
 3. Meniup di atas kapal kertas. Dia dibenarkan masuk ke dalam lembangan air, maka anak itu mesti bertiup, bersaing, yang botnya dapat berlayar lebih jauh. Jika anda meniup lebih lama dari 7 saat, kanak-kanak akan mula pening.
 4. Mengembang pipi dan tahan telinga. Tunjukkan dan sembunyikan lidah. Sedikit grimacing di hadapan cermin.
 5. Mengembang bola. Beli belon berwarna dan gerakkannya dengan anak anda. Kemudian tiuplah mereka dan angkat lagi.

Latihan untuk kegagapan:

 1. Kanak-kanak itu berjalan dalam satu lingkaran dan pada setiap langkahnya berkata, "Kami bergembira dengan opa-opa-opa-pa-pa, tatati-tati-tata".
 2. Melompat di sebelah kanan dan kaki kiri, sebutan bergantian: " Clap-top-clap! Phew-af! Up-tskapap! Tap-type-rap-rop-chick-chick! "
 3. Ibu bapa secara berirama membuat gelombang tangannya (sebagai konduktor), dan kanak-kanak mengucapkan kata-kata, suku kata, vokal.
 4. Seorang kanak-kanak menumpuk tangannya pada setiap bunyi vokal. Sekiranya ternyata dilakukan, tramp kaki ditambahkan ke setiap bunyi vokal. Kanak-kanak tidak boleh takut atau malu.
 5. Mereka menawarkan kanak-kanak untuk membaca puisi kanak-kanak pendek dengan muzik yang tenang. Kanak-kanak tidak boleh memecahkan irama. Secara beransur-ansur, tertakluk kepada kejayaan pelaksanaan latihan ini, mengambil ayat-ayat yang semakin panjang dan kompleks. Seorang kanak-kanak boleh membaca puisi yang diketahui olehnya, tetapi mesti jatuh dalam masa dengan muzik klasik atau instrumental.
 6. Puisi berguna untuk "membanting". Kapas untuk melakukan bahagian yang kuat dari ayat ini: "Kami Tanya Loudly Crying..."

Juga, dalam kombinasi dengan latihan lain, latihan suara dan artikulasi akan membantu.

Cadangan lain

Untuk menghilangkan anak gagap, mereka membuat urutan istimewa. Ia akan membantu menghapuskan akutekanan logoneurosis. Akupresur semasa gagap pada kanak-kanak mengembalikan dan mengawal pusat ucapan.

Pakar menekan pada akupunktur (mata sensitif) di kepala, leher dan bahu. Tolak hanya hujung jari, melakukan pergerakan pekeliling urut.

Urut ini akan melegakan ketegangan dari otot muka, menenangkan sistem saraf. Pergerakan mesti lancar dan berhati-hati, jika tidak ligamen boleh rosak.

Urutan kanak-kanak kecil pada gejala pertama kegagapan. Untuk terapi kesihatan umum juga menyediakan urutan badan penuh.

Mandian yang santai akan membantu. Semasa berenang anda boleh melakukan senaman, tetapi dengan permainan. Oleh itu, lebih mudah untuk menarik minat kanak-kanak.

Semasa permainan, aktiviti otak kanak-kanak meningkat. Musim panas dan musim panas hangat berguna untuk melakukan senaman di udara segar.

Kelas mestilah biasa. Hanya dengan cara ini, alat ucapan dapat dipulihkan.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap di rumah

Kandungan:

Apa yang gagap?
Gagasan adalah pelanggaran pertuturan tempo-rhythmic speech. Diagnosis ini dibuat apabila pelanggaran jelas dinyatakan dengan kerap berhenti atau pengulangan suku kata.

Tonton petua video Elena Malysheva. Selepas video - pemilihan kaedah rawatan rakyat yang paling berkesan.

Pertimbangkan nasihat pembaca akhbar Vestnik Healthy Lifestyles, yang membantu menyingkirkan penyakit ini di rumah.

Rawatan kegagapan pada kanak-kanak di rumah menyanyi.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap dalam nyanyian kanak-kanak.

Gadis itu gagap dari awal kanak-kanak, dan walaupun dengan tic gementar. Sehingga umur 14 tahun, dia belajar dengan ahli terapi pertuturan, maka dia mula diketuai oleh ahli sihir dan penyembuh. Selebihnya gadis itu berkembang dengan normal, dia meletakkan pemikirannya di atas kertas dengan baik, tetapi dia hampir tidak bercakap.
Selepas memasuki sekolah teknikal, penderitaan moral semakin meningkat: di sana perlu mempelajari dua bahasa: bahasa Inggeris dan Cina, dan lulus peperiksaan ke atas mereka.
Guru, yang mengetuai psikologi mereka, menyedari penderitaan gadis tersebut, mencadangkan agar dia menyanyi untuk menyembuhkan kegagapan.
Dia mula menyanyi, walaupun beruang datang ke telinganya. Dia bernyanyi di mana-mana dan dengan suara penuh. Ia tidak mudah, tetapi kehidupan menjadi lebih seronok. Secara beransur-ansur berpindah ke nyanyian lagu-lagu bahasa Inggeris, dan kemudian orang Cina. Peperiksaan dalam bahasa yang diluluskan pada hari lahir. Sekarang ia tidak gagap, hanya sedikit, apabila ia sangat gelisah (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2007, No 7, ms 10).

Bagaimana dengan mudah mengatasi kecacatan ucapan.

Gagap kanak-kanak itu bermula setelah jiran memecah masuk ke rumah pada tengah malam dan menjerit bahawa rumahnya terbakar. Anak tidur tidur melompat keluar ke jalan, melihat nyala api, keretakan pokok membakar. Kesemua ini memberi kesan kepadanya bahawa kanak-kanak itu mula gagap dengan teruk. Doktor tidak berdaya, penyakit itu tidak bertindak balas terhadap rawatan.
Pada suatu hari, seorang kanak-kanak sedang berjalan pulang dari sekolah, dan seorang penumpang meminta arahan ke rumah yang dikehendaki. Ketika budak itu cuba memerah sesuatu dari dirinya sendiri, si penumpang-dengan tenang berdiri dan menunggu, dan kemudian berkata bahawa ketika kecil, ia lebih gigih. Tetapi dia berjaya menyembuhkan gagap dengan bantuan bahasa Rusia yang hebat dan hebat. Sebagai hasilnya, beliau menjadi guru, dan kemudian menjadi ketua jabatan bahasa Rusia di institut pedagogi. Teknik ini mudah: anda mesti mengatakan semua yang anda baca atau sebutkan dengan nada nyanyian.
Kata-kata ini tenggelam ke dalam lelaki itu dalam jiwa, sejak hari itu dia mula melatih ucapannya dari pagi hingga petang. Segala-galanya masuk ke dalam kursus: twist lidah, puisi, kutipan dari opera dan operettas, lagu, chastooshkas, surat khabar dan majalah, tugas pekerjaan rumah, fiksyen.
4 tahun telah berlalu sejak mesyuarat itu. Latihan berterusan, ketahanan, kesabaran, akan membantu menghilangkan kegagapan. Anak itu bercakap dengan bersih, tanpa ragu-ragu.
(Sumber: akhbar Vestnik ZOZh, 2007, No. 1, ms 12).

Apabila kanak-kanak itu berumur 7 tahun, neneknya mati, dia mula mengalami gangguan ucapan - dia mula gila.

Kemudian ibu saya memintanya untuk tidak bercakap perkataannya, tetapi untuk menyanyi. Budak itu dengan cepat belajar untuk bercakap dengan betul, tanpa gagap. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2005, № 22 ms 30).

Gadis itu terganggu sejak lahir.

Sebelum pergi ke sekolah, ibu pergi ke seluruh doktor - tidak ada yang membantu. Dia menemui majalah dengan petua tentang bagaimana menyembuhkan kegagapan di rumah:
1. Seharusnya suasana yang tenang di sekeliling gagap (tidak berteriak, tidak bersumpah, muzik tenang)
2. Semua perkataan yang dikatakan oleh kanak-kanak, dia harus menyanyi. Juga menyanyikan lagu panjang.
3. Pada waktu malam, minum susu hangat dengan madu. Ia melegakan dan melegakan.
Ibu gadis mengikuti nasihat ini. Sekarang dari gagap di dalam kanak-kanak itu tidak ada jejak. Walau bagaimanapun, dia tidak mengambil pil dan ubat. (Sumber: akhbar Vestnik ZOZH, 2006, No. 6, halaman 32).

Gadis itu selepas ketakutan yang kuat mula gagap.

Ia adalah mungkin untuk mengatasi penyakit seperti berikut: semua saudara dewasa di sekelilingnya mula tidak bercakap dengannya, tetapi untuk menyanyi. Sekiranya anda perlu bertanya kepada seorang gadis atau mengatakan segala-galanya, semua menyanyi. Empat bulan kemudian segala-galanya baik-baik saja.
Semasa rawatan, gagap seorang kanak-kanak wajar diasingkan daripada rakan sebaya yang boleh menggoda dan memanggil nama. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2002, № 19, ms 20).

Gagap pada orang dewasa - rawatan untuk pekak.

Terdapat ubat orang tua yang sedemikian rupa untuk gagap di rumah. Anda perlu memasang telinga anda selama 7 hari supaya anda tidak dapat mendengar suara anda. Dan sepanjang masa untuk membaca dengan kuat, bercakap banyak dan juga menyanyi. Mesti lulus. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2007, № 3, ms 32).

Rawatan keganasan pada kanak-kanak dan ubat-ubatan orang dewasa.

Bagaimana untuk menyembuhkan kegagapan pada orang dewasa dan kanak-kanak?

Untuk menghilangkan kegagapan, anda pastinya harus minum osteokoma.

Kilang itu mesti koyak dengan sayur-sayuran dan akar, dikeringkan. 1 sudu besar. l Tuangkan herba dengan 1 cawan air mendidih, balut dan tanamkan sehingga sejuk. Minum 1 sudu besar. l 3 kali sehari. (Sumber: akhbar Vestnik ZOZH, No. 17, ms 30).
Satu contoh penggunaan ubat rakyat ini:
Kanak-kanak selepas ketakutan mulai gagap. Mereka membawanya ke pakar yang berbeza, mengalami lebih daripada dua tahun, tetapi semuanya tidak ada apa-apa. Bantuan datang dari tidak menunggu.
Guru yang berpengalaman pergi ke pusat serantau untuk kursus penyegaran. Di sana dia mendengar kuliah guru institut perubatan. Apabila dia kembali, dia dinasihatkan untuk merawat kegagapan dalam kanak-kanak mengikut resipi ini:
Ambil 1 sudu besar. l dengan bahagian atas daun kering osteopat yang dikumpul pada bulan Ogos. Mereka sepatutnya sudah mempunyai kesan karat. Tuang 1 cawan air mendidih, tegaskan. Penyerapan harus pahit. Berikan anak infusi ini 1 sudu besar. l 3 kali sehari. Infusi setiap hari untuk memasak segar. Penyembuhan orang ini membantu menghilangkan masalah dengan ucapan. (Sumber: akhbar "Vestnik ZOZH" 2004, № 16, halaman 22).

Rawatan motherwort dengan kegagapan saraf pada kanak-kanak adalah ubat rakyat yang berkesan.

Kanak-kanak pergi ke gred 1. Di sana anak-anak mula mengolok-olok dia. Dia menderita dari ini, mula menjadi gagap, kemurungan berkembang, dan kejang mula. Pakar pediatrik dinasihatkan untuk memberi anak minum minuman ibu untuk malam. Ibu brewed 1 l. l motherwort 1 cawan air mendidih, menegaskan, ditapis. Kanak-kanak minum 1 sudu besar. l hadir pada waktu pagi dan petang. Rawatan tersebut berlangsung selama 7 hari, kemudian istirahat 7 hari, kemudian motherwort lagi - 7 hari. Dia minum sehingga dia mula bercakap dengan normal. Kejang-kejangnya hilang, matanya berhenti memotong, matanya menyakitkan turun dari mukanya.
Kami juga berjaya menghilangkan gagap di rumah dengan bantuan ibu jiran ibu tiri. (Sumber: akhbar Vestnik ZOZH, 2005, No. 18, ms 29).

Bagaimanakah penyembuh dari Liski melayan gagap?

Cucu seorang wanita itu digambarkan dengan tiga tahun. Di sekolah, dia menjawab semua soalan secara bertulis sahaja. Selepas artikel tentang gaya hidup sihat mengenai Ivankin Alexey Andreevich dari bandar Liski, Wilayah Voronezh (Gagarin St, 8,), cucu telah dibawa ke sana. Selepas rawatan keganasan selama 10 hari pada kanak-kanak, ucapannya bertambah baik. 3 tahun telah berlalu, sekarang cucunya berumur 17 tahun, dia bercakap dengan baik, tetapi dari semasa ke semasa dia melakukan latihan yang dia diajar di Liski. Pada masa itu terdapat 48 orang dalam kumpulan, kanak-kanak dan orang dewasa yang berusia 8 hingga 43 tahun dirawat kerana kegagapan. Semua kiri, bercakap bersih. (Sumber: Akhbar Vestnik ZOZH, 2008, No. 4, ms 8)
Pada tahun 2001, Ivankin Alexey Andreevich berusia 70 tahun, tetapi anaknya berusia 20 tahun Alexey Alekseevich membantunya. Mengambil pada tahun 2001 kepada 20 orang sebulan. Kakek dan kakek dari Alexey Andreevich juga penyembuh kaum. (2001, №20, ms 8-9)
AiF "Health" menyangkal penerbitan "Buletin gaya hidup sihat." Artikel AIF mengatakan bahawa Alexey Andreevich bekerja tanpa paten dan pendidikan, menyembuhkan gagap dengan cara aneh, dan kelompok hingga 100 orang.
Di bangunan seterusnya, abangnya bekerja - Ivankin Peter Alekseevich. Di sini dia mempunyai segala-galanya dengan rawatan: kumpulan 20 orang, keadaannya mesra, segala-galanya adalah dengan dokumen, hasil rawatan gagap sangat baik. Anak perempuannya Natasha (ahli psikologi) dan anak lelaki Pavel (perubatan) menolongnya. Saudara-saudara Pavel dan Alexey tidak berkomunikasi dengan satu sama lain.

Bagaimana untuk menghilangkan gagap di rumah отзывы: 1

Mungkin, untuk menghilangkan kegagapan lebih baik mencari pusat terapi pertuturan yang baik.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak di rumah

Kecacatan ini dalam fungsi pertuturan adalah paling mudah untuk dibetulkan pada usia prasekolah. Ibu bapa hanya memerlukan kesabaran dan melibatkan diri setiap hari dengan bayi. Semakin cepat anda memulakan terapi, semakin berjaya.

Penyebab patologi

Gagak seorang kanak-kanak, sebenarnya, sawan yang meluas ke bibir, lidah, dan otot laring. Mereka membawa kepada pemanjangan bunyi yang diucapkan, menjeda dalam sebutan kata-kata, pengulangan mereka. Adalah diperhatikan bahawa kecacatan semakin sering terjadi pada lelaki. Mereka mempunyai kestabilan emosi berbanding perempuan. Memulakan rawatan kegagapan, perlu mengambil kira sebab-sebab yang menyebabkannya. Ahli terapi pertuturan menamakan beberapa faktor utama:

  Logoneurosis. Ia juga dipanggil gagap neurotik. Ia didiagnosis dalam 15% kes dan disebabkan oleh faktor stres. Dengan kata lain, penyebab keganasan menjadi ketakutan, tekanan, kejutan emosi yang kuat terhadap serbuk.

Cadangan umum kepada ibu bapa

Setelah mengenal pasti anak lelaki atau anak yang gagap, ibu bapa harus sedar bahawa anak-anak, seperti spons, mewarisi kelakuan orang lain. Oleh itu, di rumah ayah dan ibu perlu belajar untuk bercakap dengan perlahan, jangan tergesa-gesa. Ucapannya mesti dikawal setiap minit, walaupun kelihatannya kanak-kanak itu tidak mendengar anda. Kemudian dia tidak akan berkata dengan tamak, menelan bunyi atau meregangkannya, yang merupakan tanda ketidakstabilan emosi. Ia perlu digunakan untuk mengubati anak yang sedatif yang dibenarkan oleh doktor.

Juga, ahli terapi pertuturan mengesyorkan sehingga 4 tahun untuk mengurangkan tekanan pertuturan, iaitu, tidak memaksa seorang gadis atau budak lelaki untuk melafazkan perkataan dan frasa yang rumit.

Alat ucapan anak-anak tersebut mesti dikembangkan setiap hari dengan puisi dan latihan khusus.

Orang dewasa harus memahami bahawa anda tidak boleh mengabaikan ketakutan kanak-kanak, sebagai contoh, takut diri anda tidur di dalam bilik gelap. Ini hanya akan menyumbang kepada perkembangan kegagapan. Tidak perlu "menjalin" watak kanak-kanak. Ia perlu menenangkan bayi. Jika tidak, neurosis, tics saraf akan bergabung dengan kegagapan.

Gimnastik pernafasan dalam rawatan kegagapan

Teknik pengarang Puan Strelnikova membolehkan anda mencapai hasil yang baik dalam memerangi kecacatan ucapan anak-anak. Latihan pernafasan harus dilakukan setiap hari. Orang dewasa semestinya memantau ketepatan latihan, membuatnya pada mulanya dengan kanak-kanak. Oleh itu, baca yang utama:

  "Tangan". Bayi itu berdiri. Lengannya bengkok di siku. Ladoshki ditolak, selari dengan lantai. Pertama, kanak-kanak itu mengambil nafas cepat dan bising. Dalam kes ini, siku naik ke bahu, seolah-olah menangkap udara. Penyedutan harus lambat, bising, dengan menurunkan tangan dan telapak tangan. Jeda antara latihan berlangsung beberapa saat.

Oleh itu, belilah latihan ini 10-15 minit setiap hari. Mereka dengan ketara dapat menguatkan diafragma bayi, alat musculo ligamentous paru-paru dan laring. Selepas sebulan kelas biasa, anda boleh mencapai peningkatan yang ketara dalam sebutan kata-kata, dan dalam beberapa bulan anda dapat sepenuhnya menghilangkan kegagapan.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak: 16 cara untuk membantu anak anda

Tidak ada hal kecil dalam membesarkan anak. Semua orang tahu bahawa anda tidak boleh merosakkan bayi itu, tetapi pada masa yang sama anda tidak boleh menyimpannya dalam batas terlalu ketat. Tetapi berapa kerap kita tidak memberi apabila seorang kanak-kanak menuntut sesuatu yang tersendiri, tanpa berfikir bahawa kekerasan yang kita telah terwujud pada masa akan datang menjadi trauma mental untuknya. Dan untuk malam, kita dapat memberitahu kanak-kanak tentang Baba Yaga, yang tiba untuk anak-anak nakal, melupakan bahawa heroin sangat dongeng ini dapat bermimpi sepanjang malam kepada anak kami, menakutkan dan mencederakan jiwa kanak-kanaknya. Belum lagi skandal yang kita ada mengenai kanak-kanak dan hukuman yang terlalu teruk. "Ya, ramai yang melakukan ini, dan tidak ada yang berlaku," kata ibu bapa, tidak menyedari betapa seriusnya akibatnya. Dan salah satu akibatnya adalah gagap.

Apa yang gagap?

Gagap adalah pelanggaran fungsi komunikatif ucapan, disertai dengan pelanggaran tempo, irama dan kelancaran yang disebabkan oleh sawan alat artikulasi. Gagap adalah salah satu neurosis zaman kanak-kanak yang paling biasa.

Kelewatan dalam sebutan bunyi dan suku kata dikaitkan dengan sawan otot ucapan: otot lidah, bibir, laring. Mereka terbahagi kepada tonik dan konvoi klonik.

Kejang tonik adalah kesukaran untuk menyatakan konsonan.

Kononnya Clonic adalah ketika anak mengulang bunyi atau suku kata di awal kata, utar huruf vokal (dan, a) sebelum kata atau frasa. Terdapat juga gagap tonik-clonik.

Gejala pertama kegagapan adalah mungkin dari segi yang berbeza - ini boleh menjadi pengulangan bunyi pertama, suku kata dan tidak mungkin lagi sebutan kata-kata. Kanak-kanak mula menyanyi suku kata pertama. Contohnya - "Ta-ta-ta kasut". Atau tidak mustahil permulaan frasa - kejang tonik.

Muncul kejutan suara - menarik bunyi vokal pada mulanya atau tengah perkataan. Tanda gejala pertama berlaku semasa perkembangan ucapan phrasal. Umur ini adalah dari 2 hingga 5 tahun. Sekiranya anda perasan bahawa kanak-kanak mengalami kegagalan dalam pernafasan semasa ucapan, kesulitan suara, dia tidak boleh memulakan frasa, jika pengulangan perkataan suku kata pertama atau bunyi vokal menarik bermula, maka ini adalah gejala yang membimbangkan dan anda perlu memberi perhatian kepada mereka.

Sekiranya tidak memberi perhatian pada waktunya, tingkah laku ucapan itu dapat diwujudkan dalam kegagapan masa kini, yang menyebabkan bukan sahaja masalah dengan ucapan, tetapi juga kesulitan dalam bidang sosial. Pada orang dewasa, prosesnya terganggu dengan banyak dan otot muka, otot leher, dan kerja ikat pinggang atas. Gambar sosial itu hodoh. Tetapi kecacatan ucapan ini bukanlah pelanggaran yang tidak dapat dipulihkan dan dalam kebanyakan kes ia dapat disembuhkan. Usaha yang dilakukan untuk memerangi kegagapan membuat beberapa orang terkenal. Orang-orang ini: Demosthenes, Napoleon, Winston Churchill, Marilyn Monroe.

Antara kanak-kanak yang gagap, lelaki lebih banyak daripada perempuan. Ia dikaitkan dengan struktur hemisfera. Buah pinggang wanita dianjurkan supaya hemisfera kiri berfungsi lebih baik daripada yang betul. Disebabkan ini, kanak-kanak perempuan biasanya mula bercakap, mereka lebih mudah mengatasi kesukaran ucapan yang biasanya dijangkakan dalam 2.5 - 4 tahun.

Apabila kanak-kanak mula bercakap dalam frasa, dia memahami kesukaran dalam memilih kata-kata, menyelaraskan mereka dalam nombor, jantina dan kes. Kadang-kadang kita melihat bahawa dalam fasa ini kanak-kanak bercakap dengan gembira, dengan kecerobohan, dia mempunyai kesukaran memilih kata-kata, dia tergesa-gesa. Dan kemudian kita mendengar keraguan khusus dalam seorang kanak-kanak, yang layak sebagai kecenderungan untuk gagap.

Punca kegagapan

Menyebabkan penyebab keganasan luaran dan dalaman.

Sebab dalaman:

 1. Keturunan yang tidak diingini. Sekiranya ibu bapa mempunyai gagasan atau pepatah pantas, satu jiwa yang mudah digemari mudah alih, maka jenis sistem saraf yang bersifat lemah ini ditransmisikan, yang kemudian menyumbang kepada terjadinya kegagapan.
 2. Patologi semasa mengandung dan melahirkan anak. Ini adalah faktor yang boleh menjejaskan struktur otak kanak-kanak, yang bertanggungjawab untuk fungsi pertuturan dan motor. Khususnya, sebarang patologi kronik dalam ibu bapa, penyakit ibu semasa kehamilan.
 3. Luka organik sistem saraf dalam kecederaan otak traumatik, neuroinfection.
 4. Penyakit organ pertuturan (laring, hidung, tekak).

Sebab-sebab luaran:

 1. Penyebab fungsional adalah kurang biasa, dan harus ada lagi kecenderungan sifat organik, jenis sistem saraf tertentu yang tidak akan menahan tegasan dan tekanan tertentu. Ketakutan, penyakit yang teruk dalam tempoh 2 hingga 5 tahun, yang menyebabkan kelemahan badan dan mengurangkan kestabilan sistem saraf badan. Ia juga merupakan keadaan yang tidak baik dalam keluarga. Gagak pada kanak-kanak juga muncul sebagai hasil daripada pendidikan yang sangat ketat, menuntut permintaan kanak-kanak. Kadang-kadang ibu bapa ingin membuat jenius dari anak-anak mereka, memaksa mereka belajar puisi yang panjang, untuk bercakap dan menghafal perkataan dan suku kata yang sukar. Semua ini boleh menyebabkan gangguan ucapan. Gagap pada kanak-kanak mungkin meningkat atau berkurangan. Gagap semakin kuat jika kanak-kanak menjadi terlalu banyak bekerja, menangkap sejuk, memecah rutin harian, dan sering dihukum.
 2. Dissonance antara hemisfera otak, misalnya, apabila anak kidal dilatih semula menjadi orang kidal. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sekitar 60-70% orang kidal yang belajar, gagap.
 3. Meniru ahli keluarga yang gagap atau anak lain.
 4. Kurang perhatian ibu bapa dalam pembentukan ucapan, dan akibatnya, ucapan pantas dan peninggalan suku kata.

Bantu anak gagap

1. Perkara pertama dan paling penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah berpaling kepada pakar yang menangani masalah kegagapan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda awal gagap, maka anda harus menghubungi klinik untuk terapi pertuturan, psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi. Mereka akan memberikan cadangan yang diperlukan, jika perlu, mereka akan menetapkan rawatan dadah dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan pada mulanya;

Adalah lebih baik untuk pergi ke ahli neurologi: mendapatkan rawatan, menyelesaikan kursus, dan kemudian memulakan latihan dengan ahli terapi pertuturan berdasarkan ini. Tugas pediatrik adalah untuk menyembuhkan patologi bersamaan, menguatkan badan, mencegah selesema, khususnya penyakit telinga dan tali vokal. Ia juga penting untuk menyembuhkan penyakit kronik, membawa mereka ke penglihatan yang stabil dan jangka panjang. Prosedur fisioterapi juga penting dalam rawatan. Ia akan menjadi pelajaran di kolam renang, urut, elektrik.

Psikoterapi menunjukkan anak bagaimana untuk mengalahkan penyakitnya, membantu untuk berasa selesa tanpa mengira keadaan, membantu mengatasi ketakutan dalam berkomunikasi dengan orang-orang, membuatnya jelas bahawa dia penuh dan tidak berbeza dengan anak-anak lain. Pekerjaan dijalankan bersama ibu bapa yang membantu kanak-kanak mengatasi penyakit ini.

Perlu diingat bahawa semakin cepat anda mengambil tindakan, semakin baik. Lebih banyak pengalaman yang gagap, semakin sukar untuk menyingkirkannya. Anda harus cuba mengatasi gagap sebelum mendaftarkan anak anda di sekolah, dan untuk ini anda perlu menghubungi ahli terapi ucapan secepat mungkin dan ikuti semua arahannya, kerana kurikulum itu termasuk persembahan di khalayak ramai apabila menjawab soalan guru, yang boleh menjadi masalah besar untuk anak anda.

Berurusan dengan kegagapan dengan usia akan lebih sukar kerana pengukuhan kemahiran ucapan yang salah dan gangguan yang berkaitan.

2. Pergi ke kadar percakapan yang lebih perlahan kepada seluruh keluarga. Biasanya kanak-kanak dengan mudah mengambil langkah ini dan selepas 2 - 3 minggu mula mencerminkannya. Baik untuk bermain dengan senyap. Anda perlu tampil dengan mana-mana kisah dongeng, menjelaskan kepada anak mengapa ini perlu dilakukan. Ia tidak boleh diterima untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan frasa dan ayat pendek.

3. Sekatan komunikasi. Kanak-kanak tidak boleh menghadiri sekolah, prasekolah, dan tinggal di rumah selama 2 bulan. Anda juga perlu menghentikan semua lawatan ke tetamu.

4. Mulakan minum koleksi yang menenangkan. Sebagai contoh, "bye-bye".

5. Untuk menganalisis keadaan dalam keluarga. Ia perlu memberi perhatian apabila kanak-kanak itu mula goyah, pada masa hari, untuk melihat semua faktor yang memprovokasi. Ini adalah perlu supaya apabila anda pergi ke pakar, anda sudah mempunyai diari pemerhatian.

6. Memastikan anak: mengeluarkan TV, muzik keras, tekanan emosi, kelas tambahan. Ia berguna untuk memasukkan cerita dongeng audio yang tenang kanak-kanak. Pertengkaran dalam keluarga sebelum anak itu tidak dapat diterima. Adalah penting untuk tidak mengecualikan terlalu banyak kerja dan terlalu berlebihan terhadap kanak-kanak. Jangan paksa bayi anda melafazkan kata-kata yang sukar berkali-kali. Buat komen kurang kerap dan memuji anak lebih kerap.

7. Permainan untuk pencegahan kegagapan. Mereka membuat pernafasan yang betul pada nafas yang mendalam dan nafas yang perlahan. Pertama sekali, amalkan permainan tenang dengan anak anda. Sebagai contoh, bersama-sama menarik, mengukir, reka bentuk. Ia sangat berguna untuk mengusir kanak-kanak dengan bacaan ayat-ayat yang tidak diuji dengan kuat dan diukur. Kelas-kelas semacam itu akan membantunya membetulkan ucapannya. Belajar puisi dengan rentetan pendek dan irama yang jelas. Cemerlang membantu berbaris, muncul dengan muzik, menari, menyanyi. Menyanyi saat-saat yang sukar dan ucapan bisikan membantu untuk menghilangkan detik-detik yang menjerit.

Contoh latihan untuk pembentukan pernafasan yang betul dalam nafas dalam melalui hidung dan nafas yang perlahan melalui mulut:

 • "Pengecas kaca". Untuk melakukan ini, anda perlu gelembung sabun biasa. Tugas bayi adalah untuk mengembang mereka sebanyak mungkin;
 • "Siapa yang lebih cepat." Baginya anda akan memerlukan bola kapas. Tugas bayi adalah untuk meniup bola dari meja terlebih dahulu;
 • Bagi kanak-kanak zaman sekolah, permainan dengan belon sesuai. Ia berguna untuk mengajar kanak-kanak bermain instrumen angin sederhana (peluit, paip);
 • dan semasa berenang, bermain Regatta. Mainkan mainan cahaya;
 • "Fountain". Permainan ini adalah bahawa kanak-kanak mengambil jerami dan pukulan melalui ke dalam air.

Jika kanak-kanak lebih tua, anda boleh menggunakan latihan pernafasan Strelnikova. Ia berdasarkan pada hidung yang menyengat pendek;

 • "Kotak pasir rumah". Pertama anda perlu membenarkan kanak-kanak bermain dengan pasir dengan senyap. Dan pada peringkat akhir minta untuk memberitahu apa yang dibina oleh kanak-kanak.

8. Ia sangat berguna, meletakkan anak tidur, menjadikannya urut santai. Ia dijalankan oleh ibu yang duduk di kepala katil kanak-kanak. Mengendalikan pergerakan pergerakan lembut yang melonggarkan organ artikulasi, ikat pinggang atas.

9. Penggandaan ucapan dengan jari tangan utama. Ucapan dan pusat yang bertanggungjawab untuk tangan utama mempunyai hampir perwakilan yang sama dalam korteks serebrum. Apabila tangan bergerak, isyarat berjalan ke otak. Bahawa bahagian korteks serebral menjadi gelisah dan, sejak pusat pertuturan terletak di sini, lengan bermula, seperti di belakangnya, untuk menarik ceramah. Iaitu, kita membuat pergerakan tangan untuk setiap suku kata. Anak-anak muda boleh membuat gerakan dengan dua jari.

10. Pelajaran terapi pertuturan. Dalam pelajaran terapi pertuturan, latihan dipilih untuk menghapus ketegangan dan membuat ucapan lancar dan berirama. Kanak-kanak perlu mengulangi latihan di rumah, mencapai kejelasan ucapan.

Pelajaran mempunyai sistem tertentu, berperingkat, konsisten. Pertama, kanak-kanak belajar pembentangan naratif yang tepat teks. Mereka membaca puisi, menjalankan kerja rumah semula. Keanehan cerita ini adalah bahawa kanak-kanak itu berasa selesa, dia memahami bahawa dia tidak akan dinilai dan tidak akan dihina. Pidato kanak-kanak dengan senaman sedemikian diukur, tenang, intonasi tidak berubah. Apabila anda mencapai ketiadaan gagap dalam kisah naratif, kanak-kanak itu membawa pewarnaan emosi kepada ucapan: ia akan menaikkan suaranya di suatu tempat, ia akan masuk ke suatu tempat, dan di mana jeda teater.

Di dalam bilik darjah, meniru pelbagai situasi sehari-hari di mana kanak-kanak mendapati dirinya. Ini mengajarnya untuk berurusan dengan gagap di luar pejabat terapi ucapan.

Pastikan anak anda berada dalam keadaan emosi yang baik. Kanak-kanak perlu diberi ganjaran untuk kejayaannya. Biarkan ia menjadi pujian, tetapi kanak-kanak harus merasakan kepentingan pencapaian mereka. Kehadiran contoh ucapan yang betul mestilah di dalam kelas. Contohnya adalah ahli terapi ucapan ucapan, kanak-kanak lain yang telah menjalani rawatan. Irama terapi pertuturan merupakan titik penting dalam rawatan kegagapan. Ini adalah latihan untuk suara, otot muka, permainan luar, nyanyian, tarian putaran.

Pastikan untuk meminta kerja rumah anak anda untuk memastikan bahawa rawatan tidak terhad kepada pejabat terapi pertuturan sahaja.

Kaedah terapi pertuturan moden membantu kanak-kanak dengan cepat mengatasi penyakit ini dan menjalani gaya hidup sepenuhnya.

11. Latihan pernafasan - salah satu kaedah rawatan yang diterima umum. Mereka mengembangkan otot-otot alat ucapan dan suara vokal, mengajar pernafasan yang mendalam, bebas dan berirama. Ia juga berguna untuk menjejaskan sistem pernafasan secara keseluruhan, melonggarkan anak.

12. Program komputer - kaedah berkesan merawat kegagapan. Mereka menyegerakkan ucapan dan pusat pendengaran di otak. Kanak-kanak berada di rumah, duduk di komputer dan bercakap dalam mikrofon kata-kata. Terdapat sedikit kelewatan kerana program ini, membolehkan kanak-kanak mendengar ucapannya, dan dia menyesuaikan diri dengannya. Dan, sebagai hasilnya, ucapan menjadi halus. Program ini membolehkan kanak-kanak bercakap dalam keadaan dengan pewarnaan emosional (kegembiraan, kemarahan, dan lain-lain) dan memberikan nasihat tentang bagaimana untuk mengatasi faktor-faktor ini dan memperbaiki ucapan.

13. Terdapat juga kaedah hipnosis untuk kanak-kanak berusia lebih dari 11 tahun. Kaedah ini membolehkan anda menghilangkan kekejangan otot ucapan, ketakutan bercakap di khalayak ramai. Ucapan selepas prosedur 3 - 4 menjadi lancar dan yakin.

14. Kaedah akupresur merujuk kepada ubat alternatif. Pakar ini menjejaskan mata pada muka, belakang, kaki, dada. Kaedah ini meningkatkan peraturan ucapan di bahagian sistem saraf. Urut adalah lebih baik untuk dilakukan secara berterusan.

15. Rawatan dengan ubat-ubatan adalah rawatan tambahan untuk kegagapan. Rawatan ini dilakukan oleh pakar neurologi. Terapi anticonvulsant, sedatif digunakan. Terima kasih kepada rawatan, fungsi pusat saraf diperbaiki. Ejen yang menenangkan juga membantu dalam merawat kegelapan: merebus dan penyerapan herba (motherwort, akar valerian, bau lemon). Keluarkan gagap ketika menggunakan ubat tertentu tidak mungkin.

Kaedah pemulihan, seperti rejimen hari, pemakanan yang betul, prosedur pembajaan, penghapusan keadaan tekanan, juga membantu dalam memerangi keganasan. Juga penting adalah tidur yang panjang (9 jam atau lebih). Untuk tidur yang mendalam, anda boleh mencuci di pancuran hangat di waktu petang atau mandi dengan tambahan yang santai (contohnya jarum pain).

Kanak-kanak mesti makan makanan yang diperkaya, termasuk makanan tenusu dan sayur-sayuran. Ia perlu membataskan anak dalam daging, hidangan pedas, untuk menghilangkan teh yang kuat, coklat.

Pencegahan kegelisahan

 1. Perhatikan mod hari itu. Aliran hidup lancar dan mantap menyumbang kepada pengukuhan sistem saraf.
 2. Suasana yang menggembirakan dalam keluarga. Suasana yang mesra dan santai di mana kanak-kanak berasa selamat. Mengamanahkan hubungan supaya apabila seorang kanak-kanak mempunyai ketakutan atau kecemasan, dia selalu dapat berpaling kepada orang tuanya.
 3. Meningkatkan daya tahan emosi. Tekanan dan keseronokan akan sentiasa dalam kehidupan kanak-kanak. Ibu bapa harus mengajar kanak-kanak keluar daripada situasi yang berbeza. Untuk menanamkan pada anak perasaan bahawa anda sentiasa dapat mencari jalan keluar.

Kesimpulannya

Pertempuran gagap adalah kerja yang membosankan, keras, teliti. Tetapi ada contoh sejarah yang menunjukkan kepahlawanan rakyat ketika mereka mengalahkan gagap dan membentuk watak pertempuran.