Utama / Siku

Punca dan rawatan kegagapan pada kanak-kanak

Gagasan (logoneurosis) adalah gangguan ucapan yang kompleks yang berkaitan dengan psikofisiologi, di mana integriti dan kefasihan ucapan seseorang terganggu. Ini ditunjukkan dalam bentuk pengulangan atau pemanjangan bunyi, suku kata, atau perkataan. Ia dapat mewujudkan dirinya dalam bentuk kerap berhenti atau kebencian ucapan, akibatnya, aliran berirama itu terganggu.

Ucapan adalah salah satu aktiviti yang paling sukar. Interaksi ucapan - syarat yang diperlukan untuk kehidupan. Perkembangan sistem otak yang menyediakan fungsi pertuturan tidak berakhir dalam masa pranatal, tetapi terus berlaku selepas lahir. Fungsi ucapan, yang secara ontogenetikal yang paling dibezakan dan terlambat matang, adalah rapuh dan terdedah - tempat rintangan paling sedikit. Dan seperti yang anda tahu, di mana ia adalah nipis, terdapat air mata.

Logoneurosis - neurosis pertuturan - varian neurosis sistemik. Tidak konsisten sistem pengurusan pertuturan dan pembiakan ucapan ditunjukkan oleh pelanggaran kelancaran ucapan. Dan semakin banyak ketakutan ada mengenai hasil ucapan, semakin banyak ucapannya terganggu, karena penekanan perhatian memberi kesan. Logophobia meningkatkan keterukan lognevroza dan merumitkan rawatannya.

Selalunya gagap berlaku pada kanak-kanak dari 2 hingga 5 tahun. Peranan utama dalam perkembangan kegagapan adalah kecenderungan keturunan. Gangguan pertuturan didiagnosis tiga kali lebih kerap pada kanak-kanak lelaki berbanding dengan perempuan. Pada usia prasekolah kemahiran ucapan lisan yang betul dibentuk.

Punca kegagapan:

 • nada yang meningkat dan kesediaan semburan sekejap-sekejap dari ujung-ujung motor pusat ucapan otak;
 • akibat stres akut dan kronik pada zaman kanak-kanak;
 • kecenderungan genetik (beberapa jenis kegagapan diwarisi);
 • kesan kerosakan CNS perinatal;
 • kecenderungan untuk tindak balas sawan;
 • pelbagai kerosakan otak;
 • kecederaan, akibat penyakit berjangkit dan endokrin;
 • pelanggaran perkembangan normal ucapan pada anak-anak (pembangunan pertuturan awal dan pembangunan psikomotor yang tertunda);
 • kanak-kanak mungkin meniru orang yang gagap, tetapi selepas beberapa ketika mereka akan membentuk kecacatan kekal;
 • apabila cuba melatih semula seorang kanak-kanak pada zaman kanak-kanak;
 • kekurangan kasih sayang, cinta, pemahaman dalam kanak-kanak.

Pada usia tiga tahun, kanak-kanak muda membangunkan sistem koordinasi pergerakan ucapan dan pemikiran lisan. Ucapan pada usia itu adalah kawasan yang paling terdedah dan terdedah. Pelanggaran perkembangan ucapan disebabkan oleh fakta bahawa kanak-kanak kecil sangat mudah bekerja keras, sesetengah dari mereka mempunyai kecenderungan untuk merampas. Ciri khas neurofisiologi zaman ini adalah hakikat bahawa mereka tidak mempunyai reaksi penghalang yang tahan lama. Risiko kegagapan dalam kanak-kanak yang teramat sangat jauh lebih tinggi dari yang flegmatic.

Gagasan pada kanak-kanak boleh berlaku akibat daripada pembesaran yang ketat, peningkatan permintaan terhadap kanak-kanak. Sesetengah ibu bapa ingin menaikkan jenius dari anak-anak mereka, memaksa anak-anak mereka untuk menghafal puisi besar, mengucapkan dan menghafal kata-kata dan suku kata yang sukar, yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami perkembangan ucapan yang terganggu. Gagap pada kanak-kanak mungkin meningkat atau berkurangan. Kerja keras, sejuk, pelanggaran regimen harian, dan hukuman boleh menjadi faktor yang memprovokasi untuk meningkatkan kegagapan. Jika kanak-kanak mempunyai gejala pertama gangguan ucapan, perlu segera berjumpa seorang pakar, ini tidak akan berfungsi sendiri.

Kanak-kanak perlu menyembuhkan kegagapan sebelum sekolah. Untuk memahami bagaimana untuk menghilangkan gagap, ibu bapa dengan kanak-kanak berumur 2-5 tahun beralih kepada ahli terapi pertuturan.

Gangguan pertuturan yang diperhatikan dalam tempoh pubertas, adalah salah satu manifestasi neurosis. Gangguan pertuturan mungkin berlaku apabila seseorang menjadi dewasa. Menurut statistik, gagap hanya menderita satu peratus daripada populasi dewasa.

Bagaimana jika kanak-kanak gagap?

Rawatan keganasan pada kanak-kanak dijalankan secara bersama oleh ahli psikologi, ahli terapi pertuturan dan pediatrik.

Tugas pediatrik adalah untuk merawat komorbiditi, menguatkan badan, mencegah selesema, terutama penyakit telinga dan tali vokal. Ia adalah perlu untuk merawat penyakit kronik, untuk mencapai peninggalan yang stabil, jangka panjang. Adalah penting untuk pelantikan prosedur fisioterapi kanak-kanak: kolam renang, urut, elektrik.

Psikoterapi membantu kanak-kanak menghadapi penyakitnya, membantu berasa selesa dalam apa jua keadaan, membantu tidak takut berkomunikasi dengan orang, membantu kanak-kanak menyedari bahawa dia tidak kalah dan tidak berbeza dari orang di sekelilingnya. Kelas-kelas di psikologi mesti diadakan bersama ibu bapa, yang juga membantu kanak-kanak menangani penyakit ini.

Kelas-kelas di terapi pertuturan membantu kanak-kanak dengan cepat menangani penyakit ini.

Kelas pada ahli terapi pertuturan

Kelas diadakan pada sistem tertentu, telah bertahap, urutan. Pada mulanya, kanak-kanak belajar pembentangan naratif yang tepat teks. Mereka membaca puisi, mengulangi kerja rumah. Keanehan kisah ini adalah bahawa kanak-kanak itu berasa selesa, dia tahu bahawa dia tidak akan dinilai, dan tidak ada yang akan menertawakannya. Pidato anak-anak dalam kegiatan tersebut diukur, tenang, tanpa mengubah intonasi. Apabila anda berjaya mencapai kekurangan kegagapan dalam kisah naratif, kanak-kanak diminta untuk memberikan sentuhan emosi kepada ucapannya: menaikkan suara anda di suatu tempat, menekankan di mana-mana, membuat jeda teater di suatu tempat.

Di dalam bilik darjah, pelbagai situasi hidup dimodelkan di mana kanak-kanak itu mungkin. Ini membantu dia mengatasi kegagapan di luar pejabat terapi pertuturan.

Pastikan untuk menjaga kanak-kanak dalam suasana hati yang baik. Kanak-kanak harus menerima ganjaran untuk pencapaian mereka. Biarkan ia menjadi pujian, tetapi kanak-kanak mesti merasakan kepentingan pencapaian mereka.

Harus ada contoh ucapan yang betul di kelas. Ini mungkin terapi pertuturan ucapan, perbualan kanak-kanak lain yang telah berjaya menyelesaikan kursus rawatan.

Seksyen yang sangat penting dalam rawatan kanak-kanak dengan gagap adalah penggunaan teknik seperti irama terapi pertuturan. Teknik ini termasuk latihan untuk suara, otot muka, permainan luar, senaman dan permainan dengan nyanyian, tarian bulat.

Adalah penting bahawa kanak-kanak menyerahkan tugasan rumah, kerana rawatan tidak boleh dihadkan kepada pejabat terapi pertuturan.

Dalam keadaan tidak dalam keadaan apa-apa menimbulkan suara anak, ini hanya boleh memperburuk kegelisahan.

Penggunaan kaedah terapi pertuturan moden membantu kanak-kanak dengan cepat mengatasi penyakit ini dan menjalani gaya hidup sepenuhnya. Adalah sangat penting untuk cuba mengatasi gagap sebelum kanak-kanak memasuki sekolah (dan untuk ini anda perlu berunding dengan ahli terapi ucapan secepat mungkin dan tegas mengikuti semua arahannya), kerana kurikulum sekolah termasuk bercakap awam ketika menjawab soalan guru, yang boleh menjadi masalah besar untuk bayi

Mengatasi kegagapan dengan usia menjadi lebih sukar kerana pengukuhan kemahiran ucapan yang salah dan gangguan yang berkaitan. Oleh itu, rawatan yang lebih cepat bermula, semakin baik akan hasilnya. Akibat rawatan, 70% kanak-kanak usia prasekolah sepenuhnya menghilangkan kegagapan; 30% mempunyai kesan baki; 20% kanak-kanak sekolah disembuhkan sepenuhnya; 80% - peningkatan dalam ucapan yang berbeza-beza.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak: 16 cara untuk membantu anak anda

Tidak ada hal kecil dalam membesarkan anak. Semua orang tahu bahawa anda tidak boleh merosakkan bayi itu, tetapi pada masa yang sama anda tidak boleh menyimpannya dalam batas terlalu ketat. Tetapi berapa kerap kita tidak memberi apabila seorang kanak-kanak menuntut sesuatu yang tersendiri, tanpa berfikir bahawa kekerasan yang kita telah terwujud pada masa akan datang menjadi trauma mental untuknya. Dan untuk malam, kita dapat memberitahu kanak-kanak tentang Baba Yaga, yang tiba untuk anak-anak nakal, melupakan bahawa heroin sangat dongeng ini dapat bermimpi sepanjang malam kepada anak kami, menakutkan dan mencederakan jiwa kanak-kanaknya. Belum lagi skandal yang kita ada mengenai kanak-kanak dan hukuman yang terlalu teruk. "Ya, ramai yang melakukan ini, dan tidak ada yang berlaku," kata ibu bapa, tidak menyedari betapa seriusnya akibatnya. Dan salah satu akibatnya adalah gagap.

Apa yang gagap?

Gagap adalah pelanggaran fungsi komunikatif ucapan, disertai dengan pelanggaran tempo, irama dan kelancaran yang disebabkan oleh sawan alat artikulasi. Gagap adalah salah satu neurosis zaman kanak-kanak yang paling biasa.

Kelewatan dalam sebutan bunyi dan suku kata dikaitkan dengan sawan otot ucapan: otot lidah, bibir, laring. Mereka terbahagi kepada tonik dan konvoi klonik.

Kejang tonik adalah kesukaran untuk menyatakan konsonan.

Kononnya Clonic adalah ketika anak mengulang bunyi atau suku kata di awal kata, utar huruf vokal (dan, a) sebelum kata atau frasa. Terdapat juga gagap tonik-clonik.

Gejala pertama kegagapan adalah mungkin dari segi yang berbeza - ini boleh menjadi pengulangan bunyi pertama, suku kata dan tidak mungkin lagi sebutan kata-kata. Kanak-kanak mula menyanyi suku kata pertama. Contohnya - "Ta-ta-ta kasut". Atau tidak mustahil permulaan frasa - kejang tonik.

Muncul kejutan suara - menarik bunyi vokal pada mulanya atau tengah perkataan. Tanda gejala pertama berlaku semasa perkembangan ucapan phrasal. Umur ini adalah dari 2 hingga 5 tahun. Sekiranya anda perasan bahawa kanak-kanak mengalami kegagalan dalam pernafasan semasa ucapan, kesulitan suara, dia tidak boleh memulakan frasa, jika pengulangan perkataan suku kata pertama atau bunyi vokal menarik bermula, maka ini adalah gejala yang membimbangkan dan anda perlu memberi perhatian kepada mereka.

Sekiranya tidak memberi perhatian pada waktunya, tingkah laku ucapan itu dapat diwujudkan dalam kegagapan masa kini, yang menyebabkan bukan sahaja masalah dengan ucapan, tetapi juga kesulitan dalam bidang sosial. Pada orang dewasa, prosesnya terganggu dengan banyak dan otot muka, otot leher, dan kerja ikat pinggang atas. Gambar sosial itu hodoh. Tetapi kecacatan ucapan ini bukanlah pelanggaran yang tidak dapat dipulihkan dan dalam kebanyakan kes ia dapat disembuhkan. Usaha yang dilakukan untuk memerangi kegagapan membuat beberapa orang terkenal. Orang-orang ini: Demosthenes, Napoleon, Winston Churchill, Marilyn Monroe.

Antara kanak-kanak yang gagap, lelaki lebih banyak daripada perempuan. Ia dikaitkan dengan struktur hemisfera. Buah pinggang wanita dianjurkan supaya hemisfera kiri berfungsi lebih baik daripada yang betul. Disebabkan ini, kanak-kanak perempuan biasanya mula bercakap, mereka lebih mudah mengatasi kesukaran ucapan yang biasanya dijangkakan dalam 2.5 - 4 tahun.

Apabila kanak-kanak mula bercakap dalam frasa, dia memahami kesukaran dalam memilih kata-kata, menyelaraskan mereka dalam nombor, jantina dan kes. Kadang-kadang kita melihat bahawa dalam fasa ini kanak-kanak bercakap dengan gembira, dengan kecerobohan, dia mempunyai kesukaran memilih kata-kata, dia tergesa-gesa. Dan kemudian kita mendengar keraguan khusus dalam seorang kanak-kanak, yang layak sebagai kecenderungan untuk gagap.

Punca kegagapan

Menyebabkan penyebab keganasan luaran dan dalaman.

Sebab dalaman:

 1. Keturunan yang tidak diingini. Sekiranya ibu bapa mempunyai gagasan atau pepatah pantas, satu jiwa yang mudah digemari mudah alih, maka jenis sistem saraf yang bersifat lemah ini ditransmisikan, yang kemudian menyumbang kepada terjadinya kegagapan.
 2. Patologi semasa mengandung dan melahirkan anak. Ini adalah faktor yang boleh menjejaskan struktur otak kanak-kanak, yang bertanggungjawab untuk fungsi pertuturan dan motor. Khususnya, sebarang patologi kronik dalam ibu bapa, penyakit ibu semasa kehamilan.
 3. Luka organik sistem saraf dalam kecederaan otak traumatik, neuroinfection.
 4. Penyakit organ pertuturan (laring, hidung, tekak).

Sebab-sebab luaran:

 1. Penyebab fungsional adalah kurang biasa, dan harus ada lagi kecenderungan sifat organik, jenis sistem saraf tertentu yang tidak akan menahan tegasan dan tekanan tertentu. Ketakutan, penyakit yang teruk dalam tempoh 2 hingga 5 tahun, yang menyebabkan kelemahan badan dan mengurangkan kestabilan sistem saraf badan. Ia juga merupakan keadaan yang tidak baik dalam keluarga. Gagak pada kanak-kanak juga muncul sebagai hasil daripada pendidikan yang sangat ketat, menuntut permintaan kanak-kanak. Kadang-kadang ibu bapa ingin membuat jenius dari anak-anak mereka, memaksa mereka belajar puisi yang panjang, untuk bercakap dan menghafal perkataan dan suku kata yang sukar. Semua ini boleh menyebabkan gangguan ucapan. Gagap pada kanak-kanak mungkin meningkat atau berkurangan. Gagap semakin kuat jika kanak-kanak menjadi terlalu banyak bekerja, menangkap sejuk, memecah rutin harian, dan sering dihukum.
 2. Dissonance antara hemisfera otak, misalnya, apabila anak kidal dilatih semula menjadi orang kidal. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sekitar 60-70% orang kidal yang belajar, gagap.
 3. Meniru ahli keluarga yang gagap atau anak lain.
 4. Kurang perhatian ibu bapa dalam pembentukan ucapan, dan akibatnya, ucapan pantas dan peninggalan suku kata.

Bantu anak gagap

1. Perkara pertama dan paling penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa adalah berpaling kepada pakar yang menangani masalah kegagapan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda awal gagap, maka anda harus menghubungi klinik untuk terapi pertuturan, psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi. Mereka akan memberikan cadangan yang diperlukan, jika perlu, mereka akan menetapkan rawatan dadah dan memberitahu anda apa yang harus dilakukan pada mulanya;

Adalah lebih baik untuk pergi ke ahli neurologi: mendapatkan rawatan, menyelesaikan kursus, dan kemudian memulakan latihan dengan ahli terapi pertuturan berdasarkan ini. Tugas pediatrik adalah untuk menyembuhkan patologi bersamaan, menguatkan badan, mencegah selesema, khususnya penyakit telinga dan tali vokal. Ia juga penting untuk menyembuhkan penyakit kronik, membawa mereka ke penglihatan yang stabil dan jangka panjang. Prosedur fisioterapi juga penting dalam rawatan. Ia akan menjadi pelajaran di kolam renang, urut, elektrik.

Psikoterapi menunjukkan anak bagaimana untuk mengalahkan penyakitnya, membantu untuk berasa selesa tanpa mengira keadaan, membantu mengatasi ketakutan dalam berkomunikasi dengan orang-orang, membuatnya jelas bahawa dia penuh dan tidak berbeza dengan anak-anak lain. Pekerjaan dijalankan bersama ibu bapa yang membantu kanak-kanak mengatasi penyakit ini.

Perlu diingat bahawa semakin cepat anda mengambil tindakan, semakin baik. Lebih banyak pengalaman yang gagap, semakin sukar untuk menyingkirkannya. Anda harus cuba mengatasi gagap sebelum mendaftarkan anak anda di sekolah, dan untuk ini anda perlu menghubungi ahli terapi ucapan secepat mungkin dan ikuti semua arahannya, kerana kurikulum itu termasuk persembahan di khalayak ramai apabila menjawab soalan guru, yang boleh menjadi masalah besar untuk anak anda.

Berurusan dengan kegagapan dengan usia akan lebih sukar kerana pengukuhan kemahiran ucapan yang salah dan gangguan yang berkaitan.

2. Pergi ke kadar percakapan yang lebih perlahan kepada seluruh keluarga. Biasanya kanak-kanak dengan mudah mengambil langkah ini dan selepas 2 - 3 minggu mula mencerminkannya. Baik untuk bermain dengan senyap. Anda perlu tampil dengan mana-mana kisah dongeng, menjelaskan kepada anak mengapa ini perlu dilakukan. Ia tidak boleh diterima untuk bercakap dengan kanak-kanak dengan frasa dan ayat pendek.

3. Sekatan komunikasi. Kanak-kanak tidak boleh menghadiri sekolah, prasekolah, dan tinggal di rumah selama 2 bulan. Anda juga perlu menghentikan semua lawatan ke tetamu.

4. Mulakan minum koleksi yang menenangkan. Sebagai contoh, "bye-bye".

5. Untuk menganalisis keadaan dalam keluarga. Ia perlu memberi perhatian apabila kanak-kanak itu mula goyah, pada masa hari, untuk melihat semua faktor yang memprovokasi. Ini adalah perlu supaya apabila anda pergi ke pakar, anda sudah mempunyai diari pemerhatian.

6. Memastikan anak: mengeluarkan TV, muzik keras, tekanan emosi, kelas tambahan. Ia berguna untuk memasukkan cerita dongeng audio yang tenang kanak-kanak. Pertengkaran dalam keluarga sebelum anak itu tidak dapat diterima. Adalah penting untuk tidak mengecualikan terlalu banyak kerja dan terlalu berlebihan terhadap kanak-kanak. Jangan paksa bayi anda melafazkan kata-kata yang sukar berkali-kali. Buat komen kurang kerap dan memuji anak lebih kerap.

7. Permainan untuk pencegahan kegagapan. Mereka membuat pernafasan yang betul pada nafas yang mendalam dan nafas yang perlahan. Pertama sekali, amalkan permainan tenang dengan anak anda. Sebagai contoh, bersama-sama menarik, mengukir, reka bentuk. Ia sangat berguna untuk mengusir kanak-kanak dengan bacaan ayat-ayat yang tidak diuji dengan kuat dan diukur. Kelas-kelas semacam itu akan membantunya membetulkan ucapannya. Belajar puisi dengan rentetan pendek dan irama yang jelas. Cemerlang membantu berbaris, muncul dengan muzik, menari, menyanyi. Menyanyi saat-saat yang sukar dan ucapan bisikan membantu untuk menghilangkan detik-detik yang menjerit.

Contoh latihan untuk pembentukan pernafasan yang betul dalam nafas dalam melalui hidung dan nafas yang perlahan melalui mulut:

 • "Pengecas kaca". Untuk melakukan ini, anda perlu gelembung sabun biasa. Tugas bayi adalah untuk mengembang mereka sebanyak mungkin;
 • "Siapa yang lebih cepat." Baginya anda akan memerlukan bola kapas. Tugas bayi adalah untuk meniup bola dari meja terlebih dahulu;
 • Bagi kanak-kanak zaman sekolah, permainan dengan belon sesuai. Ia berguna untuk mengajar kanak-kanak bermain instrumen angin sederhana (peluit, paip);
 • dan semasa berenang, bermain Regatta. Mainkan mainan cahaya;
 • "Fountain". Permainan ini adalah bahawa kanak-kanak mengambil jerami dan pukulan melalui ke dalam air.

Jika kanak-kanak lebih tua, anda boleh menggunakan latihan pernafasan Strelnikova. Ia berdasarkan pada hidung yang menyengat pendek;

 • "Kotak pasir rumah". Pertama anda perlu membenarkan kanak-kanak bermain dengan pasir dengan senyap. Dan pada peringkat akhir minta untuk memberitahu apa yang dibina oleh kanak-kanak.

8. Ia sangat berguna, meletakkan anak tidur, menjadikannya urut santai. Ia dijalankan oleh ibu yang duduk di kepala katil kanak-kanak. Mengendalikan pergerakan pergerakan lembut yang melonggarkan organ artikulasi, ikat pinggang atas.

9. Penggandaan ucapan dengan jari tangan utama. Ucapan dan pusat yang bertanggungjawab untuk tangan utama mempunyai hampir perwakilan yang sama dalam korteks serebrum. Apabila tangan bergerak, isyarat berjalan ke otak. Bahawa bahagian korteks serebral menjadi gelisah dan, sejak pusat pertuturan terletak di sini, lengan bermula, seperti di belakangnya, untuk menarik ceramah. Iaitu, kita membuat pergerakan tangan untuk setiap suku kata. Anak-anak muda boleh membuat gerakan dengan dua jari.

10. Pelajaran terapi pertuturan. Dalam pelajaran terapi pertuturan, latihan dipilih untuk menghapus ketegangan dan membuat ucapan lancar dan berirama. Kanak-kanak perlu mengulangi latihan di rumah, mencapai kejelasan ucapan.

Pelajaran mempunyai sistem tertentu, berperingkat, konsisten. Pertama, kanak-kanak belajar pembentangan naratif yang tepat teks. Mereka membaca puisi, menjalankan kerja rumah semula. Keanehan cerita ini adalah bahawa kanak-kanak itu berasa selesa, dia memahami bahawa dia tidak akan dinilai dan tidak akan dihina. Pidato kanak-kanak dengan senaman sedemikian diukur, tenang, intonasi tidak berubah. Apabila anda mencapai ketiadaan gagap dalam kisah naratif, kanak-kanak itu membawa pewarnaan emosi kepada ucapan: ia akan menaikkan suaranya di suatu tempat, ia akan masuk ke suatu tempat, dan di mana jeda teater.

Di dalam bilik darjah, meniru pelbagai situasi sehari-hari di mana kanak-kanak mendapati dirinya. Ini mengajarnya untuk berurusan dengan gagap di luar pejabat terapi ucapan.

Pastikan anak anda berada dalam keadaan emosi yang baik. Kanak-kanak perlu diberi ganjaran untuk kejayaannya. Biarkan ia menjadi pujian, tetapi kanak-kanak harus merasakan kepentingan pencapaian mereka. Kehadiran contoh ucapan yang betul mestilah di dalam kelas. Contohnya adalah ahli terapi ucapan ucapan, kanak-kanak lain yang telah menjalani rawatan. Irama terapi pertuturan merupakan titik penting dalam rawatan kegagapan. Ini adalah latihan untuk suara, otot muka, permainan luar, nyanyian, tarian putaran.

Pastikan untuk meminta kerja rumah anak anda untuk memastikan bahawa rawatan tidak terhad kepada pejabat terapi pertuturan sahaja.

Kaedah terapi pertuturan moden membantu kanak-kanak dengan cepat mengatasi penyakit ini dan menjalani gaya hidup sepenuhnya.

11. Latihan pernafasan - salah satu kaedah rawatan yang diterima umum. Mereka mengembangkan otot-otot alat ucapan dan suara vokal, mengajar pernafasan yang mendalam, bebas dan berirama. Ia juga berguna untuk menjejaskan sistem pernafasan secara keseluruhan, melonggarkan anak.

12. Program komputer - kaedah berkesan merawat kegagapan. Mereka menyegerakkan ucapan dan pusat pendengaran di otak. Kanak-kanak berada di rumah, duduk di komputer dan bercakap dalam mikrofon kata-kata. Terdapat sedikit kelewatan kerana program ini, membolehkan kanak-kanak mendengar ucapannya, dan dia menyesuaikan diri dengannya. Dan, sebagai hasilnya, ucapan menjadi halus. Program ini membolehkan kanak-kanak bercakap dalam keadaan dengan pewarnaan emosional (kegembiraan, kemarahan, dan lain-lain) dan memberikan nasihat tentang bagaimana untuk mengatasi faktor-faktor ini dan memperbaiki ucapan.

13. Terdapat juga kaedah hipnosis untuk kanak-kanak berusia lebih dari 11 tahun. Kaedah ini membolehkan anda menghilangkan kekejangan otot ucapan, ketakutan bercakap di khalayak ramai. Ucapan selepas prosedur 3 - 4 menjadi lancar dan yakin.

14. Kaedah akupresur merujuk kepada ubat alternatif. Pakar ini menjejaskan mata pada muka, belakang, kaki, dada. Kaedah ini meningkatkan peraturan ucapan di bahagian sistem saraf. Urut adalah lebih baik untuk dilakukan secara berterusan.

15. Rawatan dengan ubat-ubatan adalah rawatan tambahan untuk kegagapan. Rawatan ini dilakukan oleh pakar neurologi. Terapi anticonvulsant, sedatif digunakan. Terima kasih kepada rawatan, fungsi pusat saraf diperbaiki. Ejen yang menenangkan juga membantu dalam merawat kegelapan: merebus dan penyerapan herba (motherwort, akar valerian, bau lemon). Keluarkan gagap ketika menggunakan ubat tertentu tidak mungkin.

Kaedah pemulihan, seperti rejimen hari, pemakanan yang betul, prosedur pembajaan, penghapusan keadaan tekanan, juga membantu dalam memerangi keganasan. Juga penting adalah tidur yang panjang (9 jam atau lebih). Untuk tidur yang mendalam, anda boleh mencuci di pancuran hangat di waktu petang atau mandi dengan tambahan yang santai (contohnya jarum pain).

Kanak-kanak mesti makan makanan yang diperkaya, termasuk makanan tenusu dan sayur-sayuran. Ia perlu membataskan anak dalam daging, hidangan pedas, untuk menghilangkan teh yang kuat, coklat.

Pencegahan kegelisahan

 1. Perhatikan mod hari itu. Aliran hidup lancar dan mantap menyumbang kepada pengukuhan sistem saraf.
 2. Suasana yang menggembirakan dalam keluarga. Suasana yang mesra dan santai di mana kanak-kanak berasa selamat. Mengamanahkan hubungan supaya apabila seorang kanak-kanak mempunyai ketakutan atau kecemasan, dia selalu dapat berpaling kepada orang tuanya.
 3. Meningkatkan daya tahan emosi. Tekanan dan keseronokan akan sentiasa dalam kehidupan kanak-kanak. Ibu bapa harus mengajar kanak-kanak keluar daripada situasi yang berbeza. Untuk menanamkan pada anak perasaan bahawa anda sentiasa dapat mencari jalan keluar.

Kesimpulannya

Pertempuran gagap adalah kerja yang membosankan, keras, teliti. Tetapi ada contoh sejarah yang menunjukkan kepahlawanan rakyat ketika mereka mengalahkan gagap dan membentuk watak pertempuran.

Gagap pada kanak-kanak: penyebab dan rawatan

Gagasan (logoneurosis) adalah gangguan ucapan yang tidak menyenangkan dan menakutkan yang kanak-kanak terdedah. Tetapi ia dapat disembuhkan, dan agak berkesan. Ini terbukti dengan statistik. Sekitar 4% kanak-kanak menderita keganasan. Dan gangguan ucapan yang sama berlaku hanya dalam 2% orang dewasa.

Pembentukan fungsi ucapan anak adalah proses yang sangat rumit, di mana pelbagai kegagalan boleh berlaku. Gangguan pertuturan yang paling biasa adalah gagap. Ia boleh disebabkan oleh banyak sebab. Gagasan menunjukkan dirinya agak awal, dan tindak balas ibu bapa yang tepat pada masanya adalah kunci kejayaan dalam mengatasi masalah ini.

Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada perkara ini, kanak-kanak itu mungkin mengalami kesukaran dalam hubungan sosial, dia akan menutup, tidak akan dapat membina hubungan dengan orang ramai dan berjaya belajar di sekolah.

Sebabnya

Ucapan kecacatan pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor - baik luaran dan dalaman. Sekiranya bayi mula goyah dari usia awal, pada usia 2-3 tahun, kemungkinan sumbernya harus dicari kerana melanggar fungsi otak. Ini akan menjadi penyebab kongenital:

 • Patologi kehamilan. Masalah dengan ucapan boleh disebabkan oleh hipoksia intrauterin, jika selama sembilan bulan, serbuk tidak mempunyai cukup oksigen. Ibu boleh mengalami jangkitan yang serius semasa kelahiran bayi, yang kecil dapat mengalami jangkitan intrauterin.
 • Masalah dalam melahirkan anak. Sekiranya kelahiran itu sukar, bayi boleh mengalami hipoksia semasa proses kelahirannya. Atau bayi mendapat trauma kelahiran, yang menjejaskan aktiviti normal otak. Selalunya penyebab keganasan adalah kelahiran awal kanak-kanak ke dunia.
 • Genetik. Sekiranya seseorang daripada saudara-saudara darah anak gagap, kemungkinan besar bayi akan mula mengalami gangguan ucapan ini. Faktor genetik kegagapan adalah salah satu faktor utama dalam menentukan punca masalah.
 • Ciri-ciri individu. Sekiranya anak anda dilahirkan dengan perangai cholerik, maka kebarangkalian bahawa dia akan mulai gagap jauh lebih tinggi daripada anak-anak atau anak-anak yang melankolik. Ini disebabkan oleh peningkatan keceriaan dan kegelisahan individu choler.

Jika kanak-kanak pertama kali bercakap dengan normal, dan dia mula mengejar hanya pada usia 4 atau pada umur 5-6, ini mungkin menunjukkan pengaruh luaran yang buruk terhadap fungsi pertuturan.

Gagasan tersebut dianggap diperolehi:

 • Kecederaan psikologi. Sekiranya bayi itu mengalami kehilangan nyawa seseorang dari keluarga, sesuatu yang sangat menakutkan dia, dia mengalami stres yang berpanjangan yang kronik, ia boleh dipecahkan. Kanak-kanak yang mengalami kekurangan perhatian kritikal atau, anak-anak bercelaru dan bermasalah boleh mula mengalami keganasan. Selalunya sebab psikologi untuk gagap terletak pada tuntutan ibu bapa yang meningkat dan ketakutan terhadap kanak-kanak prasekolah untuk tidak mematuhi mereka.
 • Pada risiko, kanak-kanak dari keluarga di mana iklim psikologi yang tidak baik berlaku, skandal dan pertengkaran sering terjadi, dan orang tua baru-baru ini bercerai jika keluarga membenarkan anak itu dihukum secara fizikal. Kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa di komputer di hadapan TV berisiko menjadi gagap. Mereka menggantikan dunia sebenar dengan maya, menjadi lebih sukar bagi mereka untuk berkomunikasi dengan orang-orang di sekeliling mereka, gangguan pertuturan berkembang.
 • Proses fisiologi. Pada kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun, hemisfera serebrum tidak matang sepenuhnya, dan berfungsi dalam mod "ujian", ini boleh menjadi sebab semula jadi kegagapan. Gangguan pertuturan seperti itu tidak memerlukan pembetulan, ia melewati dirinya sendiri, dan dengan cepat, ketika ia tumbuh.
 • Penyakit yang ditangguhkan. Kerosakan ucapan boleh menyebabkan penyakit berjangkit dipindahkan - meningitis atau encephalopitis, kecederaan otak - gegaran, CMP, lebam. Kadang-kadang gagap berdasarkan diabetes melitus atau selesema, jangkitan virus pernafasan akut dan penyakit pernafasan akut dengan komplikasi.
 • Gagah palsu. Jika kanak-kanak gagap dalam keluarga kanak-kanak (ibu, ayah, nenek, datuk, abang, dll), anak itu boleh menyalin cara ucapan orang yang disayangi. Lebih-lebih lagi, dia sendiri tidak mempunyai patologi. Fenomena ini dipanggil pseudo-expiration.
 • Percubaan untuk membuat semula tangan kiri. Seringkali kanak-kanak, yang ibu bapa cuba untuk menukar tangan kiri mereka secara artifisial dari tangan kanan mereka, mula menjadi gagap. Kanak-kanak - tangan kiri mengalami lebih banyak tekanan, ia adalah ciri psikologi mereka. Jika ibu dan ayah sentiasa mengalihkan sudu dan pensel ke tangan kanan dari tangan kiri yang mudah untuk kanak-kanak, keadaan ini akan menjadi tekanan terkuat bagi bayi.

Pelepasan pemindahan dari doktor yang berkelayakan akan memberitahu anda apa yang boleh menjadi pencetus gagap pada kanak-kanak.

Untuk menentukan punca gagap akan membantu memantau kanak-kanak dengan teliti. Sekiranya dia mula mengejar hanya dalam keadaan saraf atau tekanan, apabila dia sangat gelisah, di hadapan orang luar, ini mungkin menunjukkan seperti gagap, neurotik, seperti neurosis. Dengan apa-apa pelanggaran dalam suasana yang tenang dan terkenal, bayi biasanya melafazkan segala sesuatu yang agak normal.

Sekiranya kegagapan kekal, bebas dari faktor luaran (cuaca, kehadiran orang yang tidak dikenali, kegembiraan kanak-kanak), maka itu mungkin penyebab gangguan dalam kegagalan otak, luka pusat pertuturan.

Kanak-kanak lelaki 4 kali lebih cenderung untuk gagap daripada perempuan.

Gejala dan tanda-tanda

 • Kekejangan kejam dari alat ucapan ketika cuba melafazkan bunyi pada mulanya, di tengah-tengah kata. Dan kanak-kanak itu boleh "tersandung" kedua-duanya dengan suara yang sama "mmmmmm-machine", "mesin-ke-k-ka", dan "ma-ma-machine" seluruh suku kata.
 • Hentikan jeda antara bunyi di tengah-tengah perkataan "ma. kedai ", bunyi regangan.
 • Gangguan pertuturan gabungan, apabila terdapat pengulangan suku kata-suara, dan jeda yang tidak wajar di tengah-tengah perkataan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, kanak-kanak biasanya menjadi lebih gugup, agresif dan menangis. Dia berusaha keras untuk mengucapkan perkataan, dia gagal, dia bimbang, sering menangis.
 • Seorang kanak-kanak gagap dalam kebanyakan kes, terdapat tics saraf.
 • Sering kali, kanak-kanak yang mengalami kesukaran untuk mengucapkan kata-kata menjadi terpencil. Mereka merasa sukar untuk berkomunikasi, mereka lebih suka bersendirian, takut menjadi objek penolakan.
 • Dengan kemunculan kegagapan, tidur biasanya terganggu, enuresis pada waktu malam, anoreksia dan pencernaan mungkin berlaku.

Tanda-tanda gagap - perkara utama untuk memerhatikan tepat pada waktunya! Kami mencadangkan anda melihat kisah seorang kanak-kanak, khususnya pelajaran praktikal apabila seorang lelaki dirawat untuk kegagapan.

Varieti

 • Gagasan patologi. Anda boleh membincangkannya jika penyebab gangguan pertuturan adalah kongenital atau ditentukan secara genetik. Beliau dirujuk dalam semua kes lain (kecederaan, penyakit, jika anak itu gugup dari ketakutan, tekanan, faktor psikologi yang teruk).
 • Keganasan tonik. Pakar mengatakan tentang jenis gangguan pertuturan apabila seorang kanak-kanak berhenti di bahagian-bahagian kata atau membentangkan vokal.
 • Gagap Clonic. Ini adalah kegagahan di mana seorang kanak-kanak tidak boleh mengucapkan satu suku kata atau huruf tunggal, sering mengulangi mereka. Gagasan gabungan. Inilah bentuk yang paling sukar untuk gangguan bunyi ucapan. Bersama beliau, kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda kedua-dua jenis tonik dan kloning gagap.
 • Stabil (kebiasaan) gagap. Sekiranya ia kekal.
 • Gagasan yang tidak stabil. Ia boleh diadili jika kanak-kanak tidak selalu gagap, tetapi hanya dalam keadaan tertentu, yang paling kerap dalam keadaan tertekan, dalam persekitaran yang tidak dikenali.
 • Gagap kitaran. Ini adalah gangguan ucapan, yang dicirikan oleh selang "rehat", iaitu anak boleh bercakap dengan agak biasa untuk suatu tempoh, maka gagap itu kembali.

Rawatan

Biasanya gagap seorang kanak-kanak agak berkesan untuk pembetulan. Perkara utama - secepat mungkin untuk mengenal pasti punca kecacatan ucapan, dan menghapuskannya. Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh ibu bapa yang telah melihat permulaan gagap pada anak kecil mereka adalah untuk menenangkan diri. Anda tidak harus menunjukkan kepada anak yang anda ketakutan atau terkejut dengan kekurangannya. Adalah lebih baik untuk tidak menumpukan perhatian kepada cubaan yang tidak berjaya dari serbuk untuk mengartikulasikan sesuatu. Hanya berjaga-jaga dan cari sebabnya.

Kami menawarkan kepada anda perhatian Dr Komarovsky yang sangat menarik dan paling penting mengenai keganasan kanak-kanak.

Tidak kira sama ada sumber asal dapat mengesan masalah ini atau tidak, anak itu harus ditunjukkan kepada ahli saraf, ahli terapi pertuturan, ahli psikologi, dan kadang-kadang ahli psikoterapi. Adalah lebih baik untuk memulakan peperiksaan dengan perundingan pediatrik, jangan terkejut jika dia memberikan rujukan kepada psikiatri kanak-kanak. Pakar akan menjalankan diagnostik yang diperlukan, membantu memahami apa yang telah menjadi "mekanisme pencetus" keganasan dan akan mendorong apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Bersedia untuk peperiksaan itu menjadi sangat mengagumkan. Selain perbualan dengan kanak-kanak, menilai manifestasi psikosomatiknya, doktor mungkin menetapkan EEG, imbasan MRI otak. Dengan data kaedah diagnostik ini, gambar akan lebih lengkap.

Rawat gagap pada kanak-kanak dengan cara yang berbeza. Rawatan dadah agak berkesan, tetapi tanpa psikoterapi tidak akan membawa kepada hasil yang diinginkan. Kaedah hipnosis, yang boleh ditawarkan psikoterapis kepada ibu bapa kanak-kanak, adalah kontraindikasi bagi kebanyakan kanak-kanak, biasanya disyorkan kepada remaja. Pasti seseorang hanya boleh mengatakan bahawa rawatan itu akan menjadi individu semata-mata, dipilih menurut hasil kajian, dengan mengambil kira semua ciri-ciri peribadi kanak-kanak dan sebab-sebab yang menyebabkan gangguan ucapan.

Ibu bapa harus bersedia untuk fakta bahawa rawatan itu akan menjadi rumit dan agak panjang, menetapkan kegagapan tidak mudah. Semasa terapi keseluruhan, adalah perlu untuk tegas mengikuti setiap preskripsi dan cadangan doktor setiap hari. Ia adalah keinginan yang besar untuk menghilangkan gagap, kerja bersama setiap hari dengan anak, dedikasi dan kepercayaan kukuh dalam kemenangan akan membantu anak mengatasi masalah ini dan menjalani kehidupan yang penuh.

Kami juga menawarkan anda untuk mendengar kuliah S. B. Skoblikova mengenai gagap kanak-kanak.

Pembetulan utama

Seorang pakar pediatrik, ahli psikiatri, pakar neurologi dan ahli psikologi akan membantu untuk menubuhkan sebab-sebab sebenar keganasan. Tetapi untuk merawat kanak-kanak daripadanya akan menjadi ahli terapi pertuturan - seorang ahli cacat. Hubungi pakar ini akan cukup kerap. Dia akan menjadi hampir kawan keluarga anda. Terapi pertuturan moden membolehkan anda memilih program pemulihan individu untuk bayi anda.

Ahli terapi pertuturan akan menerangkan prinsip asas kepada ibu bapa dan memberi latihan untuk dilakukan di rumah. Dengan frekuensi tertentu, anda dan anak anda akan menunjukkan ahli terapi pertuturan berapa banyak kejayaan yang telah anda capai.

Teknik terapi pertuturan adalah berdasarkan normalisasi pernafasan dan kadar ucapan. Semua kelas dijalankan menggunakan aktiviti permainan. Doktor yang menganggap anak-anak mengesyorkan lagu menyanyi, membaca puisi, mengamalkan irama-irama. Seringkali ahli terapi ucapan menegaskan bahawa ibu bapa merekodkan kanak-kanak dalam paduan suara. Ini membolehkan anda melatih alat ucapan, dan semasa menyanyi, seperti yang anda tahu, kecacatan pertuturan tidak dapat dilihat, gagap itu hilang sepenuhnya.

Secara beransur-ansur, dalam permainan, kanak-kanak itu mula mengatasi halangan yang menghalangnya daripada mengucapkan kata-kata, dan ucapannya memperoleh kadar yang normal.

Untuk mencapai keputusan, prosedur rawatan juga diperlukan. Oleh kerana gagap adalah masalah yang kompleks, pendekatan terhadapnya akan sama. Cadangan doktor di sini adalah agak standard.

Urut

Pelajaran mengenai teknik terapi pertuturan, asimilasi bahan ucapan akan dilengkapi dengan sesi urut. Urut akan bertujuan untuk berehat, meningkatkan peredaran darah. Matlamatnya adalah untuk menghapus kekejangan radas pertuturan pada tahap fizikal, kelonggaran. Kawasan-kawasan yang ahli terapi urut akan memberi perhatian khusus apabila membetulkan kemerosotan ucapan - leher, bibir, ikat pinggang, laring dan otot muka. Mereka, sebagai peraturan, berada dalam keadaan yang baik, diikat pada kanak-kanak dengan masalah pertuturan.

Urut artikulasi video sebagai bantuan kepada kanak-kanak yang gagap.

Senaman pernafasan

Selalunya, dalam pembetulan kegagapan kanak-kanak, teknik Strelnikova digunakan. Matlamat utama adalah untuk membentuk pernafasan yang betul dan berkesan, di mana bekalan darah ke seluruh organisma sebagai keseluruhan dan organ pertuturan khususnya akan meningkat dengan ketara. Semasa pelajaran, kanak-kanak akan dapat mengajar kata-kata yang akan dibicarakan dengan menghembuskan nafas, ini akan membantu dia melafazkannya secara keseluruhan, tidak berpecah menjadi suku kata atau bunyi individu.

Lebih baik jika anda melakukan gimnastik mengikut kaedah Strelnikova di bawah pengawasan ahli fisioterapi yang berpengalaman, kerana banyak latihan dalam sistemnya agak sukar untuk kanak-kanak, bayi itu mungkin letih, jika dilakukan di rumah, dia mungkin mengalami tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Kami menawarkan kepada anda pelajaran latihan video gimnastik pernafasan mengikut kaedah Strelnikova.

Hipnosis

Hypnosis hanya sesuai untuk kanak-kanak zaman pertengahan dan sekolah menengah dengan jiwa yang agak stabil. Untuk pembetulan masalah pertuturan, kaedah ini hanya boleh digunakan jika kanak-kanak itu terdedah kepada pengaruh hipnosis psikoterapis itu. Banyak kanak-kanak, malangnya, tidak tertanggung.

Hypnosis mempunyai kelebihannya - dengan keadaan berkhayal, kanak-kanak dapat menemui penyebab sebenar gangguan dalam ucapannya, ini memungkinkan untuk mengetahui dengan cepat apa yang menakutkannya atau menjadi faktor stres.

Kami menawarkan video mengenai rawatan hipnosis gagap, dan keputusan ujian sebenar.

Rawatan ubat

Doktor cuba merawat pengambilan dengan ubat-ubatan hanya dalam kes-kes yang paling sukar, apabila kanak-kanak mempunyai masalah mental dan saraf yang serius. Dalam kes sedemikian, doktor menetapkan penenang, anticonvulsants. Sedatif ringan juga boleh ditetapkan untuk kegagapan ringan. Apa ubat-ubatan boleh ditetapkan untuk kegagapan?

Punca dan kaedah merawat kegagapan pada kanak-kanak 3-4 tahun di rumah: senaman pernafasan dan ubat-ubatan rakyat

Gagap adalah kecacatan pertuturan yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi kanak-kanak berumur 3-5 tahun. Pada zaman ini, pembentukan ucapan bermula, kanak-kanak cuba mengulangi bunyi, kata-kata dan ayat-ayat individu di belakang orang lain, oleh sebab itu sangat penting untuk membantunya dalam masa yang sukar untuknya. Logoneurosis adalah penyusutan organ-organ artikulasi yang konkrit, ia ditunjukkan dalam 2% kanak-kanak (lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki) dengan rentak turun, gangguan, berhenti dan ulangan dalam ucapan. Kenapa seorang kanak-kanak tiba-tiba menjadi tebusan kepada penyakit itu?

Punca kegagapan

Pakar mengesyorkan untuk membuat potret psikologi. Yang paling cenderung untuk gagap adalah kanak-kanak dengan kualiti sukarela ringan, malu-malu dan mengalami kekangan dengan perhimpunan besar orang, terlalu mudah dipengaruhi, yang suka fantasize. Pakar terapi pertuturan, pakar neurologi dan psikologi, pertama sekali, tentukan sebab-sebab kejadian logoneurosis dan kemudian teruskan rawatan.

Lawatan ke doktor akan membantu mewujudkan potret psikologi kanak-kanak, yang dalam beberapa kes akan membawa kepada mengenal pasti punca kegagapan dan membantu mengatasi penyakit

 • Keturunan

Gagap boleh diletakkan di peringkat genetik. Sekiranya terdapat saudara yang gagap dalam keluarga, maka perlu untuk mengawal perkembangan ucapan anak yang sudah di peringkat awal, yaitu sekitar 2-3 tahun. Kelemahan peralatan articulatory diiringi oleh daya tingkah laku yang berlebihan, kebimbangan, kekangan, atau ketakutan.

 • Ibu hamil yang keras

Kesakitan yang melahirkan atau bahkan gaya hidup yang salah, ibu semasa hamil juga boleh menjejaskan ucapan bayi. Biasanya, kegagapan boleh dikaitkan dengan kerosakan otak akibat trauma kelahiran, asphyxiation semasa melahirkan anak, jangkitan intrauterine, hipoksia janin atau penyakit hemolitik pada bayi baru lahir.

Rickets - pelanggaran tulang dan sistem saraf, disertai dengan kekurangan mineralisasi dan melembutkan tulang-tulang tubular. Kanak-kanak menjadi gelisah, mudah marah, ketakutan dan berliku-liku. Kecacatan tulang menyebabkan bukan sahaja fizikal, tetapi juga ketidakselesaan psikologi. Akibatnya, tekanan boleh membawa kepada kerosakan ucapan.

Geguk-geguk dan pelbagai kecederaan kepala boleh menimbulkan gagap bukan hanya kecil tetapi juga pada kanak-kanak dewasa.

 • Hipotrofi

Gangguan makan kronik dan distrofi adalah salah satu punca penyebab logoneurosis. Hipotrofi boleh menyebabkan bukan sahaja gagap, tetapi juga pelanggaran pernafasan, aktiviti jantung. Seorang kanak-kanak adalah tanggungjawab besar, oleh itu, ibu bapa muda diwajibkan untuk mengatur penjagaan yang betul dan keadaan yang paling selesa untuk pembangunan dan pendidikan.

Ada gangguan ucapan lain yang boleh memprovokasi keganasan di kalangan kanak-kanak: tachilalia (terlalu pantas dalam ucapan), rhinolalia dan dislalia (kami mencadangkan untuk membaca: kaedah untuk menghapuskan dislalia pada kanak-kanak - sebutan bunyi yang tidak normal), dysarthria (kekurangan pergerakan organ ucapan, Yang paling berbahaya adalah penyakit terakhir.

 • Kejutan mental

Kesan mental luar, seperti ketakutan yang tidak dijangka, tekanan, intimidasi oleh ibu bapa atau orang asing, konflik dengan rakan sebaya juga boleh menyebabkan logoneurosis (mengesyorkan membaca: tanda-tanda ketakutan dalam seorang kanak-kanak bagaimana untuk merawatnya). Kejutan boleh bukan sahaja negatif, tetapi terlalu positif / gembira.

Tekanan pada kanak-kanak boleh menjejaskan fungsi ucapan negatif, walaupun sebelum ini perkembangannya benar-benar normal (kami mencadangkan untuk membaca: bagaimana perkembangan ucapan yang ditangguhkan pada kanak-kanak berumur 3 tahun?). Reaksi emosi yang berlebihan sering mengakibatkan kegelisahan.

Juga, kanak-kanak prasekolah, kidal kiri yang cuba merobek dari menulis untuk menulis dengan tangan kirinya, boleh mula goyah, tetapi fenomena ini jarang berlaku. Perkara utama bukanlah untuk memberi tekanan kepada kanak-kanak itu, kerana ketekunan berlebihan, ketakutan dan teriakan hanya akan memperburuk keadaan.

Gejala dan jenis kegagapan

Punca-gagasan gagap dijelaskan. Sekarang doktor menjalankan pemeriksaan dan membuat diagnosis berdasarkan etimologi penyakit:

 1. Logoneurosis neurotik adalah satu bentuk gangguan fungsi di mana seorang kanak-kanak mula ghairah hanya dalam persekitaran yang saraf: kebimbangan, kekangan, pengalaman yang kuat, tekanan, kebimbangan, ketakutan. Dalam keadaan traumatik sedemikian, penyakit itu datang dalam gelombang: ragu-ragu pukulan untuk beberapa waktu memberi laluan kepada perbualan walaupun, dan kemudian menggiatkan lagi.
 2. Gagasan organik (atau neurosis) adalah akibat daripada luka sistem saraf pusat. Kanak-kanak tidak mahu tidur, sentiasa gelisah, bergerak dengan canggung akibat penyelarasan yang kurang baik dan motilitas yang merosot, mula bercakap lewat, tetapi secara mendadak dan teragak-agak. Kecacatan itu kekal dan meningkat dengan keletihan dan mengalihkan perhatian selepas latihan fizikal dan mental yang aktif.

Di samping itu, adalah kebiasaan untuk membezakan bentuk-bentuk gagap pada kanak-kanak dengan kejang dan sifat kursus. Oleh itu, sedikit kegagapan disertai oleh keraguan penganiayaan - sebagai contoh, apabila menjawab soalan yang tidak dijangka atau tidak menyenangkan, kanak-kanak itu gugup. Dengan tahap sederhana, kanak-kanak gagap sentiasa semasa dialog, tetapi dengan bentuk yang teruk, keraguan pukulan mengganggu komunikasi, walaupun monolog. Dengan sifat aliran, gagap terbahagi kepada tiga jenis: bergelombang, kekal dan berulang. Mengenal pasti jenis kegagapan dan ijazahnya adalah dalam kecekapan doktor.

Diagnostik

Pada gejala pertama, adalah perlu untuk berunding dengan pakar yang tidak hanya mendiagnosis, mendiagnosis ucapan (penilaian tempo, pernafasan, motilitas, sawan articulatory, suara), tetapi juga memilih kaedah rawatan yang betul. Dr Komarovsky mengesyorkan peperiksaan yang komprehensif dalam apa jua keadaan untuk mencegah kemungkinan pergantian di masa depan.

Jika ragu-ragu konvensional dalam ucapan dikaitkan dengan luka sistem saraf pusat, maka diagnosis oleh pengimejan resonans magnetik atau elektroensefalografi mungkin diperlukan.

Kaedah rawatan

Asas rawatan adalah normalisasi fungsi lingkaran ucapan - khususnya, penghambatan pusat Broca. Bagaimana untuk menyembuhkan gagap dalam kanak-kanak? Terdapat beberapa kaedah yang berkesan:

 • rawatan dadah;
 • latihan pernafasan;
 • rawatan hipnosis;
 • latihan logoritma;
 • Juga, jangan lupa tentang pencegahan sedatif yang popular.

Rawatan ubat

Bagi kanak-kanak berusia 3 tahun, sebagai tambahan kepada terapi umum, vitamin, ubat penenang, sedatif, anticonvulsants, ubat nootropik atau ubat homeopati mungkin ditetapkan. Ekstrak Valerian, motherwort, Tenoten kanak-kanak, Actovegin (lihat juga: apakah perbezaan antara biasa "Tenoten" dan "Tenoten" kanak-kanak?) Sangat popular. Doktor akan memilih ubat tersebut secara individu.

Hipnosis

Tidak semua ibu bapa membuat keputusan mengenai rawatan hipnosis, tetapi kaedah ini diiktiraf sebagai yang paling berkesan. Sudah 4-10 sesi dengan ahli hipnologi yang berpengalaman dan profesional, ucapan itu boleh dipulihkan sepenuhnya, kerana pengalaman mental kanak-kanak dan tanda-tanda penyakit yang mendalam diselidiki. Hypnosis tidak digunakan untuk kanak-kanak kecil.

Senaman pernafasan

Kanak-kanak berumur empat tahun sudah mampu mengulang pergerakan untuk ibu bapa mereka dan melakukan senaman khas yang membantu menguatkan diafragma, memperbaiki peredaran otak, dan mengembangkan pernafasan hidung dan lisan yang tepat. Gimnastik mengajar kanak-kanak gagap untuk mengawal pernafasan masuk dan keluar, membantu dengan tenang dan tanpa ragu-ragu untuk meluahkan bunyi dan kata-kata yang sukar. Mandian dan urutan yang menenangkan membantu dalam kombinasi dengan latihan pernafasan.

Logoritma

Latihan logikmisikal adalah kaedah baru untuk kanak-kanak prasekolah dan anak sekolah, yang membolehkan untuk menggabungkan kata-kata dan frasa dengan pergerakan dan muzik: contohnya, menyanyi lagu-lagu kanak-kanak, mendengar muzik klasik, bermain alat muzik, membaca puisi. Kelas terapi pertuturan membantu kanak-kanak untuk membuka, mempercayai dirinya dan mempercayai penyelia.

Pemulihan rakyat

Herba dan infus yang lebih baik daripada mana-mana pil membantu menenangkan dan berehat. Chamomile, wort St. John, bau lemon, jelatang dianggap paling berkesan dan tidak berbahaya untuk kanak-kanak.

Dalam tempoh kehidupan yang sukar ini, seorang kanak-kanak perlu merasa perlu dan disayangi. Keluarga harus menjaga suasana yang selesa di rumah dan cuba menghubungi anak-anaknya dengan lebih kerap, untuk membantunya. Perbualan mestilah tenang dan dapat dibaca, dalam keadaan tidak seharusnya bayi terganggu, jika tidak, dia akan menutup dan enggan "membuka mulutnya" sepenuhnya.

Kita mesti cuba memberi inspirasi kepada zaiku membaca buku dengan lantang, ia akan membantu untuk melakukan sebutan yang betul. Perkara utama tidak memaksa atau membebani, kelas harus menarik dan positif.

Pengasingan ibu bapa dalam tempoh yang sukar untuk kanak-kanak boleh memburukkan keadaan dengan masalah pertuturan. Ia perlu mengambil masa untuk berkomunikasi dengan bayi, memuji dia dan banyak bercakap dengannya

Pencegahan kegelisahan

Adalah sangat penting untuk tidak terlepas masa pembentukan ucapan, kerana sangat sukar untuk membetulkan dan mengubati kecacatan ucapan di peringkat kemudian. Ia perlu untuk memberi motivasi kepada kanak-kanak itu, untuk menjelaskan kepadanya apa yang mungkin dan apa yang tidak boleh, memikat, minat dan mengajar. Beberapa tip untuk ibu bapa muda:

 1. Perhatikan mod hari dan tidur. Umur yang paling menonjol adalah 3 hingga 7 tahun. Bayi harus tidur 10-11 jam pada waktu malam dan 2 jam pada sebelah petang. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, anda boleh mengurangkan tidur malam hingga 8-9 jam pada waktu malam dan 1-1.5 jam pada siang hari. Cuba menghilangkan kebiasaan menonton TV pada waktu malam sebelum tidur.
 2. Mendidik cukup menuntut dan jangan lupa untuk memuji untuk kejayaan (bahkan beberapa yang kecil). Kanak-kanak harus berusaha untuk mengetahui sesuatu yang baru, bersikap yakin diri dan penuh semangat.
 3. Bercakap dengan kanak-kanak, membaca bersama, menari, menyanyi, bermain sukan. Suasana mesra dalam keluarga akan membantu melindungi kanak-kanak dari trauma psikologi. Adalah lebih baik untuk menghadkan kanak-kanak pra-sekolah daripada berkomunikasi dengan orang yang gagap agar tidak mengambil contoh dari mereka.
 4. Bekerja dengan ahli terapi pertuturan. Doktor akan memberitahu anda permainan yang betul, buku, latihan, mengajar anak anda menggunakan suaranya, untuk bercakap dengan lancar dan berirama.
 5. Jangan teragak-agak. Sesetengah ibu bapa membuat kesilapan untuk menakutkan anak-anak mereka dengan "nenek", memberitahu cerita dongeng menakutkan atau mengunci sebagai hukuman di dalam bilik, terutama di bilik yang kurang terang. Logoneurosis yang disebabkan oleh trauma psikologi sedemikian lebih sukar untuk dirawat kemudian.
 6. Berhati-hati untuk makanan. Jangan berlebihan makanan manis, goreng dan pedas, lebih baik untuk menambah diet sayuran dan susu.

Pencegahan kegagapan, serta pembetulan, adalah proses yang sangat sukar untuk ibu bapa. Kanak-kanak prasekolah sangat bersifat rapi dan mudah terdedah, jadi anda harus sabar dan membantu gagap kecil mengalahkan penyakit itu. Dengan cara ini, senaman pernafasan berguna untuk orang dewasa, senaman tertentu membantu untuk berehat dan menyediakan tubuh dengan oksigen, yang sangat diperlukan untuk tekanan fizikal dan emosi yang aktif.

Gagap pada kanak-kanak

Gagasan pada kanak-kanak adalah gangguan kemusykilan di mana pergerakan pijar otot bahagian artikulatori, suara dan pernafasan radas pertuturan berlaku pada permulaan atau pertengahan pertuturan, dengan keputusan bahawa pesakit ditunda oleh bunyi atau kumpulan suara tertentu. Gagap tidak berlaku untuk kerosakan tidak dapat dipulihkan kepada sistem saraf pusat.

Selalunya, gagap pada kanak-kanak pertama dikesan pada usia 2-5 tahun, iaitu, dalam tempoh pembentukan intensif fungsi pertuturan dalam kanak-kanak. Lebih jarang sekali, proses patologi itu berlaku di sekolah awal atau remaja. Tempoh yang paling terdedah, iaitu, di mana risiko mengembangkan patologi sangat tinggi, adalah umur 2-4 dan 5-7 tahun.

Gagasan pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyempitan lingkaran sosial kanak-kanak, kemunculan kecurigaan, kebimbangan, kerengsaan, rasa rendah diri, kemerosotan prestasi sekolah, masalah penyesuaian dalam masyarakat.

Gagasan adalah patologi yang agak biasa, ia berlaku dalam 5-8% kanak-kanak, kanak-kanak lelaki hampir 3 kali lebih kerap berbanding pada kanak-kanak perempuan. Di samping itu, untuk kanak-kanak lelaki ia lebih mampan. Beban keturunan ditemui pada kira-kira 17.5% daripada kes-kes bentuk neurotik kegagapan pada kanak-kanak.

Punca keganasan pada kanak-kanak dan faktor risiko

Sebab yang tepat mengenai gagap pada kanak-kanak tidak selalu dapat dikenal pasti.

Faktor risiko termasuk:

 • kecenderungan genetik;
 • kelemahan alat ucapan bawaan;
 • pelanggaran pembangunan rasa irama dan motilitas, gerakan meniru-artikulasi;
 • patologi organik sistem saraf pusat;
 • kecederaan atau kecederaan intrauterin akibat laluan melalui saluran lahir;
 • tekanan mental yang berlebihan;
 • gangguan metabolik.

Trauma mental segera (ketakutan teruk, keseronokan, pemisahan daripada orang yang disayangi), bilingualisme atau berbilang bahasa dalam keluarga, kadar percakapan patologi (tahilalia), sebutan tidak jelas kata-kata, tuntutan berlebihan terhadap ucapan anak, tiruan (semasa berkomunikasi lama orang yang gagap). Patologi boleh membentuk latar belakang neuroticisme mental jangka panjang dengan rawatan yang tidak adil dan kasar kanak-kanak yang panjang (hukuman, ancaman, nada peningkatan berterusan), iklim psikologi yang buruk dalam keluarga, enuresis, peningkatan rasa marah, ketakutan setiap malam.

Gagap pada kanak-kanak mungkin berlaku selepas mengalami penyakit berjangkit yang serius, serta komplikasinya.

Bentuk kegagapan pada kanak-kanak

Menurut faktor etiologi, gagap pada kanak-kanak dibahagikan kepada dua bentuk:

 • neurotik (logoneurosis) - disebabkan oleh trauma psikologi, boleh berkembang pada mana-mana umur;
 • seperti neurosis - disebabkan oleh disfungsi struktur serebrum, biasanya berlaku dalam 3-4 tahun.
Gagasan neurotik pada kanak-kanak kecil boleh diterima oleh pembetulan dalam kumpulan terapi pertuturan dan tadika.

Bergantung pada ciri-ciri gangguan ucapan, gagap boleh menjadi jenis berikut:

 • tonik - kelewatan pada bunyi atau kumpulan bunyi;
 • clonic - pengulangan bunyi, suku kata atau kata-kata;
 • bercampur

Peringkat panggang pada kanak-kanak

Dalam perkembangan patologi terdapat empat peringkat:

 1. Pelanggaran sebutan sering terjadi dalam kata-kata kalimat awal, apabila mengucapkan bagian pendek ucapan (konjungsi, kata preposisi), anak tidak merespon kesulitannya dalam mengucapkan kata-kata.
 2. Gangguan pertuturan berlaku kerap, lebih kerap semasa ucapan cepat, dalam kata-kata polysyllabic, kanak-kanak mencatatkan kesukaran dengan ucapan, tetapi tidak menganggap dirinya gagap.
 3. Terdapat penyatuan sindrom convulsive, pesakit tidak mengalami rasa malu atau ketakutan apabila berkomunikasi.
 4. Memberi reaksi emosi kepada gagap, kanak-kanak itu cuba mengelakkan komunikasi.

Gejala

Selalunya kegagapan disertai dengan gangguan somatik alat artikulasi: sisihan lidah ke sisi, gerbang tinggi langit, hipertropi rongga hidung, septum hidung melengkung.

Pelanggaran proses pernafasan termasuk pengambilan udara yang berlebihan semasa penyedutan dan pembuangan pada latar belakang gangguan rintangan di bidang artikulasi. Apabila cuba membuat bunyi, penutupan glottis seperti menyusup berlaku, yang menghalang pembentukan bunyi. Pada masa yang sama terdapat pergerakan larynx yang cepat dan mendadak, serta bergerak ke hadapan. Pesakit cuba mengucapkan bunyi vokal dengan tegas. Simptomologi yang gagap pada masa yang sama boleh melembutkan sehingga normalisasi penuh ucapan apabila menyanyi, berbisik.

Pesakit boleh menemani ucapannya dengan isyarat yang menyertainya yang tidak perlu, tetapi dibuat oleh kanak-kanak sedar. Semasa serangan gagap, seorang kanak-kanak boleh mencondongkan kepalanya atau memiringkannya, mengepalkan kepalan tangannya, menginjak kakinya, mengangkat bahunya, beralih dari kaki ke kaki.

Arah utama rawatan keganasan di institusi khusus adalah terapi pertuturan berirama dan psikoterapi kolektif dengan cara yang suka bermain.

Kadang-kadang gagap disertai oleh gangguan mental, misalnya, ketakutan menderita kegagalan apabila beberapa bunyi, suku kata dan kata-kata diucapkan. Pesakit cuba untuk tidak menggunakannya dalam ucapan mereka dan mencari pengganti untuk mereka. Dalam kes-kes yang teruk, ini membawa kepada kesedihan mutlak semasa serangan gila. Pemikiran mengenai kemustahilan komunikasi lisan biasa boleh menjadi punca pembentukan kompleks rendah diri. Kanak-kanak menjadi malu, malu-malu, senyap, mereka boleh menghindar dari bercakap dan bercakap secara umum.

Dengan bentuk tonik yang gagap, kanak-kanak sering tersandung semasa perbualan dengan pembentukan jeda atau peregangan berlebihan suku kata individu dalam perkataan. Dalam bentuk patologi clonik, pesakit berulang kali menguraikan bunyi individu, kumpulan bunyi atau perkataan. Untuk bentuk gagap bercampur dicirikan oleh gabungan gejala tonik dan gagap klonik. Dengan bentuk gagap clonic-tonik, pesakit biasanya mengulangi bunyi awal atau suku kata, selepas itu dia tersandung semasa perbualan. Apabila tonik-clonik mengejutkan, kecacatan pertuturan menampakkan dirinya sebagai teragak-agak dan berhenti, dengan peningkatan suara, masalah pernafasan yang teruk dan pergerakan tambahan semasa perbualan.

Sekiranya pesakit mengembangkan gagap neurotik, pelanggaran sebutan diperhatikan (ucapan tidak jelas). Kanak-kanak dengan bentuk patologi ini, sebagai peraturan, mula bercakap lebih awal daripada rakan sebaya mereka. Dengan perkembangan bentuk patologi seperti neurosis, serangan gagap biasanya berlaku dalam situasi tertentu, contohnya, dengan pergolakan.

Kadang-kadang kanak-kanak tidak gagap apabila bercakap dengan haiwan atau benda mati, membaca dengan kuat.

Diagnostik

Diagnosis dibuat oleh ahli terapi pertuturan atau pakar neurologi, ahli psikologi boleh dibawa masuk untuk memperjelas bentuk kegagapan.

Rawatan yang paling berkesan untuk gagap diperhatikan apabila menggabungkan latihan dengan urutan.

Diagnosis adalah berdasarkan data yang dikumpul semasa pengumpulan aduan dan anamnesis. Keadaan psiko-emosi dalam keluarga kanak-kanak dijelaskan, situasi di mana gagap timbul dan / atau bertambah buruk, keadaan di mana patologi dimunculkan, tempoh anamnesis kegagapan.

Perhatian tertumpu kepada kehadiran tanda-tanda berikut selama tiga bulan dan lebih lama:

 • kesukaran dan keraguan pada permulaan pertuturan;
 • pelanggaran irama ucapan (peregangan satu atau bunyi lain, pengulangan suku kata, kata-kata dan / atau frasa);
 • cubaan untuk mengatasi gagap melalui pergerakan sampingan.

Untuk mengecualikan gangguan organik sistem saraf, pengimejan resonans magnetik otak, electroencephalography, rheoencephalography mungkin diperlukan. Diagnosis pembezaan dilakukan dengan speech dysphonia yang tidak jelas dan spastik.

Rawatan keganasan pada kanak-kanak

Pembetulan kegagapan pada kanak-kanak bertujuan untuk mengembangkan kemahiran untuk ucapan yang betul, penghapusan sebutan yang salah, mengatasi masalah psikologi. Pakar terapi, neurologi dan psikoterapi pertuturan mengambil bahagian dalam rawatan.

Dalam bentuk keganasan neurotik, kejayaan rawatan bergantung kepada ketepatan masa diagnosis keadaan patologi. Gagasan neurotik pada kanak-kanak kecil boleh diterima oleh pembetulan dalam kumpulan terapi pertuturan dan tadika. Arah utama rawatan keganasan di institusi khusus adalah terapi pertuturan berirama dan psikoterapi kolektif dengan cara yang suka bermain. Sama pentingnya ialah psikoterapi keluarga dengan penggunaan kelonggaran, gangguan, cadangan. Kanak-kanak diajar untuk bernyanyi atau irama dengan pergerakan berirama jari-jari.

Tertakluk kepada rawatan yang tepat pada masanya, prognosis adalah baik untuk 70-80% pesakit.

Rawatan dadah terhadap gagap neurotik adalah pelantikan tonik dan sedatif, antispasmodik, kompleks vitamin. Perubatan herba boleh digunakan untuk tujuan ini (motherwort, Valerian, Aloe).

Terapi ubat dari bentuk neurosis seperti gagap yang disebabkan oleh kerosakan otak organik biasanya terdiri daripada penggunaan ubat antispasmodik, dos minima penenang. Dalam sesetengah kes, kursus dehidrasi ditunjukkan.

Bekerja dengan ahli psikoterapi bertujuan untuk menghapuskan kemungkinan konflik interpersonal, meminimumkan faktor psikologi yang memburukkan kegagapan.

Rawatan kegagapan pada kanak-kanak dalam beberapa kes termasuk kaedah fisioterapeutik: elektroforesis dengan sedatif di kawasan kolar, franklinisasi, terapi luka elektro, dan lain-lain.

Penting, selalunya penting untuk rawatan yang digagalkan dengan gagap pada kanak-kanak adalah suasana tenang dalam keluarga, mengekalkan rutin harian rasional (tidur malam sekurang-kurangnya 8 jam sehari), rejim ucapan yang betul. Kanak-kanak dengan gagap adalah kelas tarian yang disyorkan, menyanyi, muzik - ini menyumbang kepada pembentukan pernafasan ucapan yang betul, serta rasa irama, tempo.

Kriteria penyembuhan adalah ucapan normal anak dalam keadaan apa pun, termasuk dalam hal beban emosional yang tinggi (misalnya, berbicara kepada penonton).

Urut semasa gagap pada kanak-kanak

Urut semasa kegagapan pada kanak-kanak dilakukan oleh ahli terapi ucapan semasa kelas pemulihan. Di samping kepala dan leher, urut meluas ke bahu, belakang dan dada. Segmen digunakan secara segmental dan akupresur, serta kombinasi mereka.

Selalunya, gagap pada kanak-kanak pertama dikesan pada usia 2-5 tahun, iaitu, dalam tempoh pembentukan intensif fungsi pertuturan dalam kanak-kanak.

Urutan Segmental bertujuan untuk memberi kesan yang berasingan pada otot tertentu yang mengawal aktiviti ucapan. Jenis urut ini dilakukan setiap hari selama 2-3 minggu.

Akupresur dianggap salah satu kaedah yang paling berkesan untuk membetulkan gagap pada kanak-kanak. Ia mempunyai kesan positif pada pusat ucapan, menyumbang kepada penyingkiran kegembiraan yang berlebihan. Akupresur boleh dilakukan di rumah selepas latihan ibu bapa yang terdahulu oleh pakar. Akupresur untuk gagap pada kanak-kanak dijalankan secara berkala selama dua hingga tiga tahun.

Latihan apabila gagap pada kanak-kanak

Set latihan termasuk senaman pernafasan, peregangan, pengegilan kontraksi otot, dan latihan untuk mata, yang menyumbang kepada peningkatan persepsi.

Objektif utama gimnastik pernafasan semasa gagap pada kanak-kanak adalah pembangunan teknik pernafasan diafragma, peraturan sedar pernafasan pernafasan, penguatan otot-otot dinding perut anterior. Gimnastik pernafasan semasa gagap pada kanak-kanak terdiri daripada melaksanakan satu set latihan dalam pelbagai kedudukan tubuh, pada rehat dan semasa gerakan aktif. Dari masa ke masa, manifestasi verbal berkaitan dengan latihan pernafasan. Peningkatan lancar dalam tahap kerumitan senaman menyumbang kepada pembetulan cepat patologi.

Rawatan yang paling berkesan untuk gagap diperhatikan apabila menggabungkan latihan dengan urutan.

Komplikasi dan akibat yang mungkin

Gagasan pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyempitan lingkaran sosial kanak-kanak, kemunculan kecurigaan, kebimbangan, kerengsaan, rasa rendah diri, kemerosotan prestasi sekolah, masalah penyesuaian dalam masyarakat.

Gagak berlaku dalam 5-8% kanak-kanak, kanak-kanak lelaki hampir 3 kali lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Di samping itu, untuk kanak-kanak lelaki ia lebih mampan.

Apabila pembetulan dijalankan dengan tidak betul atau tidak teratur, serta dalam ketiadaannya, kegagapan mungkin berterusan untuk masa yang lama, kadang-kadang sepanjang hayat.

Ramalan

Tertakluk kepada rawatan yang tepat pada masanya, prognosis adalah baik untuk 70-80% pesakit.

Pencegahan

Untuk mengelakkan berlakunya kegagapan pada kanak-kanak, disyorkan:

 • penyelenggaraan iklim psikologi yang menggalakkan dalam keluarga, sikap berhati-hati, perhatian dan mesra terhadap kanak-kanak, penolakan keterlaluan yang berlebihan;
 • memperluaskan fikiran seorang kanak-kanak;
 • mengelakkan tekanan mental yang berlebihan;
 • rutin harian rasional, rehat yang betul;
 • latihan ucapan anak yang betul;
 • diet seimbang;
 • pemeriksaan pencegahan oleh pakar, rawatan patologi somatik yang tepat pada masanya.