Utama / Siku

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang lumbar

Apabila ada rasa sakit di bahagian belakang, atau sebaliknya, di kawasan lumbar, ramai orang bertanya-tanya: bagaimana anda boleh dengan cepat dan tanpa rasa sakit menyingkirkan kesakitan yang menyakitkan dan sentiasa menghantui?

Doktor yang sangat berkelayakan memberikan jawapan yang tegas kepada soalan ini - gimnastik terapeutik akan membantu.

Artikel ini akan membincangkan secara terperinci tentang semua kehalusan dan nuansa latihan terapeutik untuk tulang belakang lumbar, mengenai bidang aplikasi dan kontraindikasi terapi tersebut.

Kandungannya

Anatomi ↑

Untuk mengetahui bagaimana mengatasi rasa sakit di rantau lumbar, anda perlu memeriksa dengan teliti anatomi tulang belakang lumbar.

Bahagian tulang belakang ini terdiri daripada 5 vertebra yang agak besar.

Sesetengah orang mempunyai patologi yang dipanggil lumbarization - 6 vertebra bukan 5.

Walau bagaimanapun, kehadiran patologi seperti itu tidak menjejaskan kesihatan manusia.

Dengan bantuan tulang belakang lumbal, sacrum yang tidak bergerak dan toraks yang tidak aktif disambungkan.

Bentuk normal tulang belakang lumbar adalah bengkok sedikit ke depan, tetapi pada zaman kita kelengkungan tulang belakang yang salah sangat umum disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif.

Nasib baik, penyimpangan sedemikian dirawat dengan satu set latihan khusus.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya saraf dicubit di belakang? Baca di sini.

Apa yang boleh merosakkan tulang belakang? ↑

Kerana hakikat bahawa tulang belakang lumbar dilengkapi dengan sejumlah besar ujung saraf yang sensitif, vertebra bergerak, sendi yang fleksibel dan sendi kompleks unsur tulang, ia boleh dengan mudah rosak.

Struktur kompleks rangkaian vaskular menyebabkan bekalan darah ke kawasan lumbar sukar.

Ruas lumbar mempunyai beban besar, kerana ia berfungsi sebagai pelindung - ia melindungi kord rahim dari pelbagai jenis kerosakan.

Apabila mengangkat berat, tekanan pada kawasan lumbar juga meningkat dengan ketara, kerana ia mengambil sebahagian besar beban itu sendiri.

Itulah sebabnya bahagian tulang belakang ini sering terdedah kepada semua jenis kerosakan.

Tanpa mengira kekuatan kita, kita merosakkan tulang belakang lumbar dan tulang belakang secara keseluruhan.

Apakah penyakit yang memerlukan gimnastik? ↑

Terdapat banyak penyakit berlainan lumbar, di mana gimnastik akan menjadi sangat berkesan.

Pertimbangkan penyakit yang paling biasa yang memerlukan latihan terapeutik.

Spondylosis

Selalunya, penyakit ini sudah berlaku pada usia matang dan tua.

Ini disebabkan hakikat bahawa pada usia muda vertebra kurang bergerak, lebih-lebih lagi, mereka mempunyai bentuk biasa dan permukaan licin. Tetapi dengan umur, struktur perubahan tulang belakang, protrusions dan pancang kecil muncul pada mereka.

Pertama sekali, spondylosis dicirikan oleh kecacatan dan perubahan dalam bentuk vertebra.

Gimnastik khas bukan sahaja dapat menguatkan sistem otot tulang belakang, tetapi juga untuk menghapuskan penyakit ini.

Hernia tulang belakang lumbar

Anda boleh mendapatkan hernia dan dengan gaya hidup yang tidak aktif, dan dengan senaman fizikal yang terlalu serius.

Tahap normal aktiviti manusia menyumbang kepada tepu cakera vertebra dan intervertebral dengan oksigen, dan gaya hidup yang tidak aktif, seterusnya menyebabkan penurunan kekuatan, dan seterusnya, pecah cakera.

Gimnastik perubatan untuk tulang belakang lumbar dengan hernia akan membantu menguatkan cakera intervertebral (latihan akan diterangkan agak di bawah).

Osteoporosis

Disifatkan oleh perubahan dalam bentuk tulang belakang dan tulang belakang.

Tulang-tulang menjadi rapuh, berliang dan hilang jisim. Ini disebabkan oleh kekurangan kalsium dalam badan.

Selain pemakanan yang tepat, berkesan adalah gimnastik, yang bertujuan untuk menguatkan semua otot dan tulang tubuh.

Mengetatkan (stenosis) terusan tunjang

Cepat atau lambat, terusan vertebral yang melepasi ujung saraf hipersensitif yang sempit.

Akibatnya, saraf boleh dimampatkan, yang sering membawa kepada permulaan proses keradangan.

Berdasarkan ciri-ciri anatomi tulang belakang, boleh dikatakan bahawa walaupun penyempitan sedikit boleh membawa maut dan membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan.

Terapi dalam bentuk gimnastik terapi bertujuan terutamanya untuk mengurangkan kesakitan dan menghilangkan proses keradangan.

Juga, gimnastik perlu supaya saraf tidak rosak.

Lumbago, atau sciatica

Muncul disebabkan perubahan dalam bentuk cakera intervertebral, serta sendi.

Simptom yang paling biasa adalah penampilan sakit akut, tiba-tiba di rantau lumbar apabila melakukan apa-apa tindakan yang berkaitan dengan tilting (pada masa yang sama, seseorang tidak dapat meluruskan untuk masa yang lama).

Gimnastik membantu untuk mengelakkan serangan sakit, dan tidak lama lagi sepenuhnya menyingkirkan penyakit ini.

Video: senaman untuk sakit belakang belakang

Apabila bersenam dikontraindikasikan? ↑

Walau bagaimanapun, senaman yang berkesan direka untuk menyingkirkan penyakit yang tidak menyenangkan dari tulang belakang lumbar mempunyai kontraindikasi.

Yang utama termasuk:

Tahap awal penyakit ini

Anda tidak sepatutnya memulakan gimnastik terapeutik di peringkat awal penyakit ini, kerana ini boleh mencetuskan masalah penyakit, dan pada masa akan datang - kesakitan yang meningkat.

Oleh itu, untuk permulaan, adalah berfaedah untuk menjalankan rawatan ubat penyakit untuk menghapuskan penyakit mental.

Seterusnya, anda perlu bertindak menurut arahan doktor, yang mesti memilih satu latihan berdasarkan ciri-ciri individu badan anda.

Suhu

Sekiranya suhu badan dinaikkan, enggan bersenam.

Terlalu tinggi suhu menyumbang kepada peningkatan kesakitan di rantau lumbar, sementara gimnastik perubatan direka secara langsung untuk menghilangkannya.

Penyakit onkologi

Kehadiran kanser amat menjejaskan keadaan badan dan fungsi normalnya.

Malah pakar paling berpengalaman tidak tahu bagaimana tubuh pesakit akan bertindak balas terhadap faktor luaran dalam bentuk gimnastik terapeutik.

Oleh itu, doktor menasihatkan supaya tidak mengubati penyakit lumbar dengan bantuan latihan yang kompleks untuk tumor malignan.

Penyakit berjangkit

Dalam penyakit berjangkit, serta proses keradangan di dalam badan, tidak perlu mengamalkan senaman terapeutik, kerana ini dapat menyebabkan masalah penyakit.

Pendarahan

Pendarahan luaran atau dalaman adalah kontraindikasi utama untuk penggunaan latihan terapeutik.

Pergerakan ceroboh boleh mengakibatkan pendarahan yang meningkat, dan ini seterusnya akan memperlihatkan kehidupan seseorang untuk bahaya, dan bahkan boleh membawa maut.

Kehamilan

Jika anda hamil, maka anda tidak boleh melakukan senaman untuk lumbar, kerana mereka memerlukan beban besar pada tulang belakang.

Tubuh sudah mengalami tekanan yang luar biasa, kerana anda membawa anak.

Latihan untuk menguatkan ↑ lumbar

Doktor mengatakan bahawa gimnastik untuk menguatkan tulang belakang berguna untuk dilaksanakan sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan penyakit belakang, dan untuk rawatan penyakit secara langsung lumbar.

Kerana sakit belakang, atau sebaliknya, di rantau lumbar, adalah satu gangguan masyarakat moden, adalah berguna untuk mengingati beberapa latihan untuk mengukuhkan bahagian lumbar.

Ia cukup untuk menghabiskan 10-15 minit setiap hari supaya sakit belakang tidak mengganggu anda sehingga usia tua.

Oleh itu, mari memulakan gimnastik, yang membantu mengukuhkan tulang belakang lumbar dan tulang belakang secara keseluruhan.

Latihan 1

Untuk latihan berikut, anda memerlukan tikar yang kecil dan bersih.

Sebarkannya di atas lantai, kemudian letakkan di atas tikar. Bengkokkan kaki anda di lutut, maka ia mesti tersebar melebar di atas bahu, tetapi kaki dengan keperluan untuk memakai tikar.

Mengurangi sedalam mungkin, hitungkan hingga lima, dan nafas saat mengangkat dada anda.

Ulangi algoritma ini sebanyak 10 kali lagi.

Latihan 2

Bersandar pada permukaan keras dengan bahagian belakang anda, letakkan tangan anda ke sisi. Ambillah nafas panjang dan nafas.

Seterusnya, anda perlu meningkatkan lutut anda ke dada anda, menekannya.

Cuba untuk kekal dalam kedudukan tersebut selama mungkin, kemudian menurunkan kaki anda, berehat dan ulangi latihan 7-10 kali.

Latihan 3

Untuk latihan seterusnya, anda juga memerlukan permukaan keras (sebagai contoh, lantai tanpa permaidani).

Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda dengan arah yang berbeza, dan bengkokkan kaki anda.

Kemudian putar lutut anda dengan arah yang berbeza, dan kepala harus diarahkan ke lawan bertentangan.

Teruskan menjalankan latihan ini selama 3-5 minit.

Dengan bantuan gimnastik di atas, anda dapat berjaya mengukuhkan kawasan lumbar.

Kaedah Vyacheslav Pilyuyko

Ahli neurologi profesional Vyacheslav Pilyuyko telah berhadapan dengan penyakit yang menjejaskan tulang belakang selama bertahun-tahun.

Kliniknya mengkhusus dalam kaedah yang berkesan dan berkesan untuk merawat penyakit tulang belakang, termasuk tulang belakang lumbar. Salah satunya adalah gimnastik terapeutik.

Jangan lupa bahawa terima kasih kepada gimnastik terapeutik anda akan dapat menyingkirkan pelbagai penyakit tulang belakang lumbar tanpa pembedahan.

Video: Kaedah Pilyuyko

Teknik Bubnovsky

Ia harus dikatakan bahawa untuk memperkuat belakang, khususnya lumbar, terdapat banyak kaedah yang berbeza.

Berkesan atau tidak, hanya orang yang mengalami kesakitan di kawasan lumbar yang boleh menilai.

Dilihat oleh ulasan positif yang banyak, satu set latihan untuk otot belakang, yang dikembangkan oleh Sergei Mikhailovich Bubnovsky, seorang profesor dan doktor sains perubatan, sangat berkesan.

Menurut Bubnovsky, yang paling berkesan ialah latihan-latihan yang mana anda dapat menggunakan bukan hanya otot-otot belakang, tetapi seluruh tubuh.

Sergei Bubnovsky mencipta pelbagai latihan untuk gimnastik, yang menyelamatkan orang dari kesakitan di kawasan lumbar.

Video: satu set latihan untuk belakang mengikut kaedah Bubnovsky

Latihan untuk meregangkan tulang belakang ↑

Peregangan adalah satu proses yang unik untuk berehat dan memulihkan tulang belakang selepas hari yang panjang dan sibuk.

Anda perlu belajar untuk melakukan senaman mudah untuk fleksibiliti tulang belakang, dan untuk masa yang lama ia tidak akan mengganggu anda dengan masalah dalam bentuk kesakitan.

Latihan 1

Bersandar di belakang dan bengkokkan kaki anda.

Seterusnya, angkat batang badan semasa memegang kaki di atas lantai.

Tinggal dalam kedudukan ini selama 10-15 minit, kemudian kembali ke posisi permulaan, dan ulangi latihan semula.

Ia perlu melakukan senaman 10 kali.

Latihan 2 (di bar mendatar)

Ini adalah cara terbaik untuk mencapai peregangan tulang belakang yang mendalam.

Perkara yang paling mudah: gantung pada bar mendatar, bengkok kaki.

Cuba untuk kekal dalam kedudukan itu selama kira-kira satu minit, kemudian berehat.

Ulangi latihan 3 kali.

Latihan 3

Duduk di mana-mana permukaan keras. Teruskan kaki kiri di hadapan anda, dan bengkokkan kaki kanan di lutut.

Seterusnya, cuba dapatkan tangan anda ke kaki kaki kiri.

Betulkan kedudukan ini selama 10 saat, dan kembali ke kedudukan permulaan. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kanan anda.

Ini gimnastik terapi kompleks direka untuk orang-orang yang menderita sakit belakang yang berterusan, dan bagi mereka yang memantau kesihatan dan kesejahteraan mereka dengan berhati-hati.

Jangan lupa bahawa kunci keberkesanan latihan ini adalah sistematik.

Oleh itu, cuba setiap petang, selepas anda menyelesaikan semua perkara penting, tumpukan dua puluh minit untuk melakukan satu set latihan untuk meregangkan tulang belakang.

Video: senaman untuk melegakan ketegangan dan meregangkan pinggang

Mengenai manfaat berenang

Juga, agar tulang belakang menjadi fleksibel, belajar berenang.

Pakar-pakar telah membuktikan bahawa semasa berenang, otot belakang berehat, dan ini menjejaskan tulang belakang dan jabatannya, khususnya rantau lumbar.

Mengunjungi kolam dua kali seminggu, anda akan menyingkirkan sakit belakang, dan melindungi diri anda daripada munculnya pelbagai penyakit di belakang.

Keuntungan yoga

Yoga juga boleh dipanggil sejenis gimnastik perubatan yang kompleks.

Telah lama diketahui bahawa dengan bantuan ketegangan otot tertentu, ketika melakukan asana tertentu, tulang belakang membentang, menjadi fleksibel, cakera intervertebral dibebaskan dari tekanan malar dalam bentuk gesekan.

Semua ini mengurangkan kepekaan saraf tulang belakang, jadi apabila yoga secara sistematik mengamalkan, belakang menjadi sihat dan fleksibel.

Video: yoga untuk lumbar

Satu set latihan untuk pelbagai penyakit ↑

Gimnastik perubatan adalah cara yang baik untuk menghapuskan kesakitan di kawasan belakang tanpa prosedur operasi.

Ini menjelaskan kelaziman dan populariti penggunaan satu set latihan bukan pisau bedah dan ubat.

Pertimbangkan latihan yang perlu dilakukan untuk penyakit tertentu tulang belakang lumbar.

Dengan penonjolan dan hernia tulang belakang lumbar

Beri perhatian yang sewajarnya kepada pernafasan semasa pelbagai latihan.

Cuba bernafas perlahan-lahan dan mendalam, sambil menaikkan dan menurunkan dada, tetapi jangan tahan nafas anda, kerana ini menyebabkan beban berlebihan pada tulang belakang.

Gimnastik untuk tulang belakang lumbar dengan hernia termasuk beberapa latihan yang agak luar biasa, seperti berjalan di semua empat.

Untuk cepat menghilangkan hernia atau bantahan, sebanyak mungkin melalui rumah di semua empat.

Apakah tujuan urutan terapeutik untuk scoliosis? Ketahui di sini.

Sclerosis tulang belakang - apa itu? Lihat di sini.

Dengan lordosis yang berlebihan

Lordosis lumbar sering berlaku pada pelajar yang perlu "membongkok" melalui nota dan buku teks.

Untuk menyingkirkannya, anda mesti melakukan latihan ini:

 • berdiri menentang dinding dan cuba menyentuh bahagian belakangnya;
 • bengkok ke hadapan.

Dengan ketidakstabilan vertebra

Yoga akan membantu menghilangkan masalah seperti ketidakstabilan tulang belakang - pergerakan vertebra yang berlebihan, yang membawa kepada sensitiviti yang berlebihan dari saraf belakang.

Sesetengah yoga asanas perlu dikaji.

Ingat bahawa ketidakstabilan tulang belakang dirawat terutamanya dengan asana berdiri.

Melakukan yoga tidak disyorkan di rumah, adalah wajar bahawa asanas dilakukan di bawah pengawasan pakar yang berkelayakan.

Hanya dalam kes ini, anda akan dapat menghapuskan ketidakstabilan tulang belakang.

Dengan scoliosis

Rawatan senam scoliosis adalah perkara biasa.

Sehingga kini, terdapat beberapa latihan berkesan yang akan membantu menghapuskan penyakit dalam masa yang sesingkat mungkin, dan, di rumah:

 • Setiap hari anda perlu berbaring di atas permukaan yang keras, dan mengangkat kepala dan bahu anda. Pegang kedudukan ini selama 10 saat.
 • bahkan ahli saraf mencadangkan latihan seperti itu: berbaring di perut anda dan angkat kepala, kaki dan bahu anda pada masa yang sama.

Dengan spondylosis

Ia berguna untuk melakukan pukulan kaki, tetapi tangan anda harus berpegang kepada sebarang sokongan.

Satu lagi latihan yang sangat berguna yang terdiri daripada berikut: berbaring di perut anda dan angkat tangan dan kaki anda secara bergantian.

Jika anda menggabungkan senaman dengan berenang dan berjoging, penghapusan segera penyakit-penyakit belakang dijamin!

Seperti yang dapat kita lihat, dengan bantuan pergerakan yang difikirkan dengan baik dan mudah, latihan terapeutik cukup mampu mengubati seseorang dari penyakit tulang belakang lumbar.

Berjuta-juta orang menggunakan gimnastik terapeutik, cuba dan anda!

Seperti artikel ini? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau tonton ke VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Google Plus, My World atau Twitter.

Beritahu rakan anda! Beritahu artikel ini kepada rakan anda di rangkaian sosial kegemaran anda menggunakan butang di panel di sebelah kiri. Terima kasih!

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang lumbosacral

Sakit di bahagian bawah adalah ciri pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal. Ia boleh menjadi proses degeneratif-dystrophik - osteochandrosis, arthrosis, spondylarthrosis. Atau patologi radang alam - arthritis, radiculitis. Peranan aktiviti fizikal dalam penyakit sendi adalah sukar untuk menaksir. Gimnastik terapeutik adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat patologi artikular. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukan senaman anda sendiri, kompleks gimnastik dipilih oleh pengajar terapi senaman berdasarkan ciri-ciri dan tahap perkembangan penyakit, kumpulan umur pesakit.

Manfaat gimnastik untuk lumbosacral

Wilayah lumbosacral akaun tulang belakang untuk beban utama aktiviti motor, yang meningkat dengan mengangkat berat. Dan jika vertebra rantau lumbar sangat mudah alih, maka tulang belakang sakrum dibentuk dari sambungan tetap 5 vertebra. Latihan khas untuk rantau lumbosacral bertujuan untuk memperkuat sistem otot, otot spasmodik yang santai, dan melegakan kesakitan yang disebabkan oleh saraf cengkeraman. Relaksasi alternatif dan ketegangan otot dalam kedudukan tertentu badan meningkatkan aliran darah ke kawasan yang dikehendaki. Otot latihan yang lemah selepas sakit. Pelbagai kompleks gimnastik melatih kumpulan otot tertentu.

Keberkesanan terapi latihan biasa:

 • Kesakitan di belakang lebih rendah dihilangkan;
 • bersenam otot belakang;
 • otot spasmodik berehat;
 • Peredaran darah di organ panggul diperbaiki;
 • pergerakan normal dan aliran darah di sendi;
 • meningkatkan imuniti dan nada badan keseluruhan.

Peraturan latihan:

 • Set pertama latihan boleh dilakukan hanya di bawah pengawasan instruktur terapi latihan. Penekanan harus diletakkan pada teknik pelaksanaan yang betul, dan bukan untuk mencapai hasilnya;
 • dalam keadaan teruk, anda boleh melakukan satu set latihan khusus di bawah pengawasan instruktor terapi latihan;
 • Sebelum memulakan senaman, anda perlu memanaskan otot dan ligamen. Sakrum akan tertakluk kepada tekanan yang besar, jadi ia mesti diurut terlebih dahulu;
 • beban perlu beransur-ansur. Pelajaran pertama harus terdiri daripada pemanasan dan latihan yang paling asas dalam irama yang lancar, sehingga 20 minit;
 • makan terakhir harus 1-1.5 jam sebelum permulaan pelajaran;
 • untuk memperlahankan perkembangan patologi lumbosacral, gimnastik perubatan harus dilakukan secara berterusan, tanpa gangguan lama.

Kontraindikasi untuk menjalankan terapi lumbosacral

Walaupun terdapat banyak momen positif, terapi fizikal masih mempunyai beberapa kontraindikasi:

 • proses keradangan dalam mana-mana organ, yang memperlihatkan dirinya secara umum kelam, demam;
 • pelanggaran peredaran darah di kaki - bengkak, sawan;
 • tanda-tanda penyakit kronik;
 • suhu badan meningkat;
 • rahim atau pendarahan yang lain;
 • kehadiran neoplasma malignan.

Setelah menemui gejala berikut, anda harus segera berhenti bersenam, dan dapatkan nasihat doktor atau mungkin, untuk menyesuaikan kompleks gimnastik:

 • kesakitan yang tajam ketika melakukan latihan;
 • pemburukan penyakit tulang belakang atau sistem yang berkaitan dengan vertebra lumbosakral (contohnya pundi kencing);
 • kecederaan mikro atau kecederaan lain;
 • kemerosotan kesihatan semasa senaman.

Set asas latihan untuk lumbosacral

Kompleks latihan gimnastik terapi dipilih untuk pesakit secara individu, dengan mengambil kira diagnosis, ciri-ciri kursus dan simptom penyakit, umur. Tetapi terdapat kompleks asas yang boleh dilakukan oleh semua pesakit dengan patologi di jabatan lumbosacral dalam peringkat remisi. Latihan serupa sesuai untuk keadaan pasca traumatik, tetapi tidak lebih awal daripada 60 hari selepas kecederaan.

Terapi latihan asas asas

 1. Berdiri, kaki lebih lebar daripada bahu, di tangan dumbbell. Ia adalah perlu untuk melakukan lekuk dengan lurus terus, pada kadar perlahan, tinggal di titik had untuk beberapa saat. Punggung yang kuat tidak menarik. Kecenderungan pertama sepatutnya rendah seperti yang dibenarkan oleh otot belakang. Secara beransur-ansur meningkatkan sudut kecenderungan hingga 60 derajat.
 2. Anda perlu berbaring di belakang anda, lengan di belakang kepala anda, kaki bengkok di lutut. Perlahan-lahan menaikkan badan 90 darjah ke kedudukan duduk. Apabila melakukan senaman ini, ketegangan alternatif dan kelonggaran otot-otot sakral berlaku, akibatnya ia dipam dan terurai dengan baik.
 3. Posisi supine, lengan di sepanjang badan. Perlahan-lahan angkat kaki anda dengan 30 darjah, berlama-lama selama beberapa saat dan kembali ke kedudukan permulaan. Dengan setiap prestasi seterusnya, kaki perlu dibangkitkan lebih tinggi, secara beransur-ansur meningkatkan beban pada otot rantau sakral;
 4. Berbaring di perut, lengan menghulurkan ke hadapan. Ia perlu untuk menaikkan tangan kanan dan kaki kiri serentak, selama 10 saat. Kemudian ulangi latihan dengan sepasang anggota badan.
 5. Latihan akhir untuk meregangkan otot belakang bawah. Berbaring di belakang, lengan menyebar ke sisi kaki yang bengkok di lutut. Kaki mengetepikan - paha mesti sepenuhnya bersentuhan dengan lantai. Selepas kelewatan beberapa saat, kami bergerak kaki kami ke sisi yang lain, cuba untuk meletakkan paha sepenuhnya di atas lantai.

Latihan kompleks Dr Bubnovsky

Gimnastik terapeutik Dr Bubnovsky bertujuan untuk menormalkan peredaran darah dan memulihkan impuls saraf di kawasan lumbar. Latihan melegakan otot sempit, melegakan kesakitan, postur yang betul.

 1. Berdiri pada semua empat kaki anda perlu cuba untuk berehat otot punggung bawah.
 2. Dari kedudukan yang sama - untuk mengangkat kepala, kembali ke bengkok, tailbone untuk menarik. Tahan selama beberapa saat, kemudian bengkokkan bahagian belakang roda, kepala dan tailbone ke bawah.
 3. Duduk di atas lantai, tarik kaki anda ke hadapan, luruskan belakang dan ketegangan anda. Lengan melengkung pada siku, seperti ketika berlari. Dalam kedudukan ini, otot-otot punggung perlu bergerak maju, membantu diri anda dengan tangan anda. Kemudian kembali juga.
 4. Dari kedudukan yang sama - fokus pada lengan lengan belakang, sedikit menyimpang. Perlahan-lahan menaikkan kaki lurus 45 darjah dan lebih rendah. Kemudian bengkokkan kaki di lutut dan tekan ke perut. Lakukan senaman dengan menaikkan kaki.
 5. Dalam kedudukan rawan tiruan kedudukan rawan.

Set asas latihan untuk sakit di sacrum

Orang yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk terdedah kepada sindrom yang menyakitkan di kawasan sakrum. Latihan kompleks ini akan membantu untuk berehat dan meregangkan otot-otot sakrum, dan dengan itu mengurangkan kesakitan.

 1. Kedudukan terdedah, lengan di sepanjang badan. Tutup mata anda dan berehat sepenuhnya.
 2. Bend kaki anda di lutut dan perlahan-lahan tarik ke dada anda. Linger, luruskan kaki dan letakkan di lantai.
 3. Berbaring di sebelah. Untuk mengetatkan ke dada, kaki atas bengkok di lutut. Tangan untuk membuat gerakan mengetuk pada pinggir Ilium yang menonjol.

Terapi senaman adalah cara yang berkesan untuk memerangi penyakit tulang belakang lumbosacral. Tetapi latihan harus dipilih hanya oleh pakar dan dilakukan secara teratur.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Ciri-ciri rawatan osteochondrosis, peraturan umum

Rawatan yang berkesan yang boleh membantu osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah senaman terapeutik yang bertujuan untuk menguatkan otot punggung, paha, punggung.

Seluruh kompleks terapi latihan boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);
 2. dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);
 3. dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Ia perlu membuat rancangan untuk terapi fizikal dan melakukan gimnastik, dengan ketat mengikut arahan, tidak membenarkan percantuman latihan daripada kumpulan yang berlainan.

Masa hari untuk senaman dalam osteochondrosis lumbal tidak penting. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa pengecasan hendaklah bermula sejam selepas makan.

Tidak perlu melakukan senaman yang menyakiti anda. Sekiranya anda berasa tidak selesa di bahagian belakang semasa mengecas, kami menasihatkan anda untuk memilih satu lagi latihan, atau mengurangkan amplitudnya.

Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar akan membawa manfaat maksimum jika anda mematuhi peraturan berikut:

 • perlu terlibat setiap hari;
 • lakukan senaman perlahan-lahan, perhatikan kerja otot;
 • ikuti nafas;
 • dapatkan nasihat daripada doktor anda dan bincangkan hasil rawatan.

Di mana untuk bermula: pakaian dan peralatan

Sebelum meneruskan terapi untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbal, adalah penting untuk menyediakan pakaian dan peralatan.

Perlu tahu cara berpakaian:

 • pakaian tidak seharusnya terlalu luas, tetapi tidak menghalang pergerakan anda;
 • Pilihan yang paling sesuai adalah pakaian kapas yang selesa, mungkin dengan penambahan bulu, yang tidak akan membenarkan penyerapan kawasan lumbar.

Satu set latihan semasa kekacauan osteochondrosis

Sejak dalam tempoh yang teruk, pesakit perlu mematuhi rehat tidur, semua senaman untuk osteochondrosis lumbar dikurangkan kepada normalisasi kesihatan keseluruhan, bekerja pada pernafasan. Di rumah, gimnastik untuk belakang boleh dilakukan di dalam katil, dengan tilam ortopedik keras, dan pada permaidani yang padat, sebelum memakai tikar gimnastik. Latihan hendaklah dilakukan dalam jumlah sehingga 8-10 kali, memberi perhatian kepada kesejahteraan anda.

Terapi senaman yang kompleks untuk peringkat pertama tempoh akut:

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Meletakkan roller di bawah shin, kita membuat sudut kanan antara paha dan shin. Seterusnya, bengkokkan jari-jari menjadi giliran dan meluruskan. Kaki membungkuk dan melengkung pada sendi buku lali.
 2. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri anda di lutut supaya kaki berada di permukaan katil. Buat sudut tajam antara kaki bawah dan paha. Kaki kanan tetap lurus di atas katil. Pergerakan perlahan, bengkok kaki kanan ke kedudukan kiri, kemudian meluncur, lepaskan. Latihan mesti dilakukan 8 kali, maka kita menukar kaki.
 3. Kedudukan permulaan senaman 1. Kami meregang tangan di sepanjang badan. Lengan lurus mengangkat dan meletakkan kepalanya. Kami melakukan senaman dengan setiap tangan.
 4. Kedudukan permulaan senaman 2. Pertama, ketepikan kaki kanan 8 kali, kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri.
 5. Kedudukan awal latihan 1. Menekan pinggang erat ke tempat tidur atau permaidani, kita mula melepaskan kaki di lutut. Pastikan bahawa hanya lutut yang berfungsi.
 6. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Kaki hendaklah berdiri di atas permukaan katil. Bend kaki dan seterusnya mengetatkan mereka ke perut. Kami mengikuti keadaan kesihatan. Jika anda tidak merasa sakit, amplitud boleh ditingkatkan.
 7. Memulakan kedudukan 6. Lakukan senaman "katak", menyebarkan lutut anda pula.
 8. Memulakan kedudukan 1. Lakukan pergerakan kaki di kaki pergelangan kaki bersama mengikut arah jam seterusnya.
 9. Kami berbaring di belakang kami, kami pastikan bahawa kaki lurus, dan lengan diperluas di sepanjang badan dengan sokongan. Untuk nafas dalam, bengkokkan tangan pada sendi siku, untuk nafas - melepaskan.
 10. Memulakan kedudukan 1. Kami bernafas, menggunakan diafragma sebanyak mungkin selama 1-2 minit. Apabila bernafas, kami mengembang perut sebanyak mungkin. Membuat menghembus nafas, mengisap di dalam perut.

Ia perlu mengulangi terapi latihan kompleks ini 2-3 kali sehari, dengan syarat anda berasa sihat.

Senarai latihan untuk peringkat kedua tempoh akut osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kumpulan latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot perut dan punggung. Untuk hasil rawatan paling berkesan osteochondrosis belakang belakang, latihan kumpulan ini perlu dilakukan selepas bekerja melalui kompleks terdahulu.

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan kaki anda di permukaan katil atau permaidani. Perlahan-lahan menghisap dan menaikkan sakrum, sambil bergantung pada tulang belakang toraks yang rendah, tinggal di titik tertinggi selama 1 saat, menghembus nafas, turun.
 2. Tinggal dalam kedudukan permulaan yang sama. Kami menyedut dengan payudara penuh, kami menghembus nafas, mengangkat kepala perlahan, pada masa yang sama menangkis otot-otot otot perut.
 3. Kami berbaring di belakang, kaki dan lengan yang terbentang, terletak di atas katil, tapak tangan memandang ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan ini selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Kami menduduki kedudukan terlentang, lengan membentang di sepanjang badan, dan kaki bengkok di lutut. Kami meletakkan roller di bawah kaki untuk memberikan sudut tepat antara pinggul dan shin. Kami menghirup, menaikkan pelvis ke atas, kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian menghembus nafas, menurunkan panggul di atas katil. Pada masa yang sama roller berfungsi sebagai sokongan untuk kaki.
 6. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 7. Kami berlutut di atas tikar, berehat otot-otot tulang belakang serviks. Chin bersandar di dada, melihat ke bawah. Sangat menghirup, kami menaikkan tulang belakang lumbar (kami melakukan kedudukan "kucing"), kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk mengekalkan belakang anda mendatar dalam kedudukan asalnya, sentiasa melihat ke bawah.

Latihan fizikal dalam osteochondrosis remisi

Kompleks terapi senaman dalam tempoh subacute osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah berdasarkan kenaikan beransur-ansur dalam beban pada kerja otot. Dalam tempoh subakut kita terus melakukan senaman dengan cara yang sama di rumah, tetapi sekarang lebih baik menggunakan tikar gimnastik.

 1. Menerima kedudukan terdedah, meluruskan kakinya. Bend dan lepaskan kaki pada gilirannya.
 2. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 3. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di sepanjang badan anda, dan luruskan kaki anda. Mengambil nafas, perlahan-lahan angkat tangan lurus satu demi satu, letakkan di kepalanya. Exhaling, kami kembali ke posisi sebelumnya.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Kami melakukannya 8 kali, selepas itu kami melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Semasa berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri, tarik ke perut. Kaki kanan ditinggalkan di atas tikar yang terbentang. Seterusnya, kenaikan kaki kanan beberapa kali. Kami menukar kaki, kami membuat pergerakan yang sama.
 6. Bersandar di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bend kaki di lutut, pastikan kaki ditekan rapat ke lantai. Menghirup, menaikkan pelvis ke atas, memaksimumkan otot abdomen dan pinggul. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk melakukan senaman ini perlahan-lahan.
 7. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Tangan mesti diseberang di dada. Exhaling, angkat kepala dan bahu, memaksimumkan otot abdomen. Bernafas, kami kembali ke posisi terdahulu.
 8. Berbaring di belakang, kaki dan lengan terulur, telapak tangan ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 9. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Melepaskan diri, angkat kaki, tarik lutut ke dada. Sekiranya terdapat kesukaran dengan latihan, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Setelah bernafas, kami kembali ke kedudukan sebelumnya.
 10. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 11. Berlutut, tarik balik kaki kiri. Melihat baki. Tinggal dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya. Seterusnya, lakukan kaki kanan yang sama.
 12. Kami berbaring di perut, setelah sebelumnya meletakkan roller di bawahnya. Tangan berasingan. Mengambil nafas dalam, merobek kepala dan bahu dari tikar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya, menghembus nafas. Adalah penting untuk menjaga tahap kepala anda sambil melihat ke hadapan.

Pernafasan diafragma adalah peringkat wajib dalam kompleks terapi fizikal, yang perlu menyelesaikan latihan. Pada peringkat ini, sudah cukup untuk mengambil masa 2-3 minit selepas bersenam.

Latihan yang disampaikan adalah kaedah yang berkesan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Mereka cukup dilakukan di rumah, tidak memerlukan latihan khas. Apabila melakukan gimnastik untuk bahagian belakang, anda juga boleh menggunakan video, yang akan menunjukkan dengan jelas bagaimana untuk melakukan ini atau latihan senaman. Apa jenis latihan yang perlu dilakukan dan dalam urutan apa, semua orang boleh membuat keputusan sendiri.

Terapi latihan untuk osteochondrosis tulang belakang: senaman terapeutik untuk lumbar

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menguatkan kerangka otot, merangsang peredaran darah. Latihan meningkatkan metabolisme, mempromosikan pertumbuhan semula tisu. Bersama dengan terapi perubatan, kompleks terapi latihan memungkinkan untuk mencapai hasil terbaik dan mempercepat pemulihan tulang belakang. Kelas biasa akan membantu mengatasi hernia, melegakan kesakitan sistematik di belakang, sacral dan coccyx.

Kandungan:

Faedah latihan

Melakukan terapi senaman dalam osteochondrosis lumbal, anda boleh meningkatkan kesihatan anda dengan ketara. Satu set latihan perlu ditetapkan oleh doktor yang akan dibimbing oleh keadaan pesakit, tahap penyakit, kehadiran sindrom kesakitan.

Kesan positif pendidikan jasmani:

 • menguatkan korset otot;
 • otot licin akhbar sedang diusahakan, yang mempunyai kesan positif ke organ dalaman;
 • aliran darah bertambah baik;
 • proses pertukaran dipercepatkan;
 • tisu tropik meningkat;
 • meluruskan tulang belakang;
 • mencubit saraf dan vesel dihilangkan;
 • menguatkan sistem muskuloskeletal.

Untuk mencapai hasil yang optimum, perlu melakukan latihan setiap hari, melakukan latihan dengan lancar, menumpukan pada kerja otot dan pernafasan. Kelas diadakan dalam pakaian selesa yang tidak mengganggu pergerakan. Bahan ini mestilah kain kapas yang semula jadi, sesuai.

Pada nota itu. Untuk terapi senaman di osteochondrosis belakang belakang, anda memerlukan roller, yang mesti diletakkan di bawah kaki bawah sambil berbaring untuk mengurangkan beban di kawasan lumbar.

Gimnastik selepas tidur

Latihan pagi untuk belakang dengan osteochondrosis membantu seseorang bangun. Dia akan menyediakan tulang belakang dengan teliti untuk hari yang akan datang dan memberikan kesan penyembuhan.

Mengecas selepas tidur berbaring di belakang anda:

 1. Kaki bengkok pada lutut, kusyen besar terletak di bawah kaki bawah. Sapu dan sapu bersih. Buat pergerakan pekeliling dengan kaki anda.
 2. Bend kaki anda pada sudut tajam, berehat kaki di atas katil. Gulung tumit ke seluruh katil sehingga kaki dilanjutkan sepenuhnya. Ulangi latihan dengan anggota lain.
 3. Luruskanlah tangan anda dengan perlahan di belakang kepala anda. Selalunya bergerak kaki anda ke sisi dan kembali ke tempat.
 4. Kaki dalam kedudukan yang bengkok, kaki di atas permukaan katil. Tarik lutut ke dada anda, turunkan kaki anda di atas katil. Lakukan beberapa pengulangan.
 5. Tanpa keluar dari katil, belanja pernafasan diafragma selama beberapa minit. Semasa menghirup, pernafasan perut, semasa anda menghembus nafas, tarik keluar.

Setiap gerakan melakukan 8-10 kali. Setelah sembuh di atas katil, perlahan-lahan berdiri, minum 100 ml air tawar, dan melakukan prosedur kebersihan. Kelas menghabiskan masa akut osteochondrosis 3 kali sehari. Pergerakan mudah di rumah boleh dilakukan oleh mana-mana orang, mengecas dirinya dengan tenaga untuk sepanjang hari.

Senaman semasa sakit sederhana

Latihan senaman kompleks dalam osteochondrosis lumbal dalam tempoh subakut membuat otot yang lebih dalam berfungsi. Lakukan lebih baik pada permaidani lembut. Berhati-hati mengikuti sensasi, mengelakkan kesakitan akut dan gerakan mendadak.

Gimnastik terapeutik dalam osteochondrosis lumbar, satu set latihan:

 1. Torso di permaidani, kaki bengkok di lutut, kaki berehat di permukaan. Semasa menghirup, angkat pelvis, sambil menghembuskan nafas, menurunkan tailbone ke karpet.
 2. Tanpa mengubah kedudukan, menghembus nafas dan mengangkat kepala, membantu diri anda dengan tangan anda, ketatkan akhbar, menurunkannya.
 3. Kaki adalah lurus, lengan berbaring di sepanjang badan. Tekankan otot gluteal, kira-kira hingga 10, berehat.
 4. Gulung pada perut anda, meregang lengan lurus anda ke atas kepala anda, merobek kaki bawah dan atas pada masa yang sama, kendur di bahagian belakang. Betulkan pose selama beberapa saat.
 5. Bersandar pada lutut dan lengan anda, perlahan-lahan meletakkan punggung anda pada tumit anda, menggeser tangan anda ke atas lantai. Kembali ke kedudukan "empat".
 6. Dalam pose yang sama, tekan dagu anda ke dada anda dan bulatkan punggung anda semasa anda menghembuskan nafas. Ulangi gerakan itu.

Latihan ulangan lakukan, memberi tumpuan kepada kesakitan selama 8-10 kali. Selesaikan pernafasan pernafasan diafragma (2-3 minit). Apabila sakit belakang berhenti mengganggu anda, beralih ke latihan yang lebih maju.

Pada nota itu. Mula berlatih dengan pengajar. Selepas kira-kira 2 minggu, anda boleh mula belajar di rumah.

Latihan dalam pengampunan

LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbosacral membolehkan badan untuk menyediakan sebanyak mungkin beban yang lebih serius. Dalam tempoh ini, tergantung di bar adalah berfaedah, berenang aktif, beban kuasa kecil.

 1. Bulu batang di lantai, selalunya tarik lutut yang bengkok ke dada, membantu diri anda dengan tangan anda.
 2. Tarik anggota atas di belakang kepala, sambil menaikkan dan menurunkan kaki dan lengan lurus. Pergerakan menguatkan otot perut.
 3. Tanpa mengubah posisi, bengkokkan kaki anda di lutut, dengan kaki anda melawan lantai. Naikkan pelvis, menetapkannya selama beberapa saat pada titik tertinggi, turun ke lantai.
 4. Tanpa mengubah postur, bengkokkan kaki anda semasa menghembuskan nafas, tarik ke dada anda, dan dengan dahi anda cuba menyentuh topi lutut, sambil menghembuskan nafas, turun ke lantai. Latihan membentangkan tulang belakang dan berfungsi melalui otot yang mendalam di belakang.
 5. Ambil pose "pada semua empat." Perlahan lurus kaki kanan dan lekapkan lengan kiri ke hadapan. Limbs bersama-sama dengan tulang belakang sepatutnya menjadi garis tunggal selari dengan lantai. Betulkan pose selama 10 saat, tukar kedudukan.
 6. Buat bar. Berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di atas lantai. Luruskan lengan anda dengan mengangkat badan anda dan berehat di jari kaki anda. Kira hingga 10 dan ambil kedudukan asal.

Pada nota itu. Semua latihan bertujuan untuk menguatkan otot-otot belakang, abdomen, punggung dan pinggul. Harian melakukan gimnastik, anda boleh menyingkirkan kesakitan dalam beberapa minggu.

Teknik Bubnovsky

Dr. Bubnovsky adalah seorang doktor yang mempunyai reputasi baik yang telah menulis lebih daripada satu buku tentang penyakit tulang belakang dan sendi. Beliau telah membangunkan kaedah rawatan yang berkesan untuk osteochondrosis, yang diiktiraf sebagai perubatan rasmi. Gimnastik Sergei Bubnovsky membolehkan anda mengatasi penyakit itu, dengan mengambil ubat minimum. Kebaikan doktor adalah perkembangan simulator khas yang memulihkan sendi, cakram intervertebral yang menguatkan otot-otot dalam korset vertebra.

Latihan pada Bubnovsky dengan osteochondrosis lumbal disyorkan untuk dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor menggunakan simulator sejagat. Untuk pengecasan penyesuaian di rumah, doktor menasihati gimnastik yang mudah. Untuk kelas, anda memerlukan objek yang berguna, fitball (bola besar, elastik), tikar lembut.

Latihan Bubnovsky - senaman dengan bola di rumah:

 1. Locust. Lipat perut anda pada bola, bersandar lengan anda terus ke permukaan, dan dengan kaki lurus anda, sampai ke lantai. Bend siku anda sedikit, angkat kaki bawah sehingga sejauh mungkin, dan meregangkan tumit ke arah siling. Sekiranya latihan fizikal tidak dibenarkan, ambil kaki anda dari lantai dengan bergantian.
 2. "Hyperextension". Letakkan perut di fitball, dengan tangan dan lutut di atas lantai. Menaikkan batang badan, lengannya. Lutut anda tetap di atas lantai. Ambil kedudukan asal.
 3. "Separuh jambatan". Berikan punggung anda di atas lantai, letakkan kaki anda di fitball, bengkokkan lutut anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Menghembuskan nafas, menegangkan pantat anda dan merobeknya dari lantai, meluruskan kakinya dan menurunkan tailbone ke lantai sambil menghirup.
 4. "Tekan lebih rendah". Tanpa mengubah kedudukan, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, gerakkan bola dengan kaki anda. Naikkannya dengan kaki anda pada 90 darjah, turunkannya ke lantai.
 5. "Flugel". Dalam kedudukan yang sama, lengannya terpisah, kaki melengkung di lutut pada sudut yang betul. Twist, menurunkan kaki ke kanan dan kiri, menyentuh lantai dengan lutut anda.

Semua latihan dilakukan sebanyak 20 kali. Kali pertama boleh dihadkan kepada gerakan 5-7, secara beransur-ansur meningkatkan bilangan ulangan.

Pada nota itu. Gymnastik tidak dilakukan dengan keradangan sendi, onkologi, kecederaan, dalam tempoh selepas operasi. Terapi senaman mengikut kaedah Bubnovsky memberikan hasil yang sangat baik dan menyumbang kepada pemulihan pesat tulang belakang.

Latihan Evdokimenko

Terdapat banyak latihan fizikal untuk memulihkan dan memperkuat belakang. Gymnastik Dr. Evdokimenko dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar membolehkan untuk menghilangkan sakit kronik, lumbago dan melegakan kejang otot.

 • melakukan pengecasan, anda boleh menggunakan bantuan saudara-mara;
 • gimnastik dilakukan di permukaan keras, lebih baik untuk melakukannya di lantai, tidur tikar kecil
 • jika semasa latihan kenaikan sakit, anda mesti menghentikan latihan.
 1. Berdiri di perut, belakang lurus, lengan selari dengan badan. Bend kaki kiri di lutut, pusingkan kepala ke sebelah kanan. Cuba sampai ke tumit ke punggung. Tekankan otot betis (penolong perlu menguruskan kaki dengan tangan), hitungkan ke 10. Bersantai otot selama 5 saat dan tegang lagi. Ulangi dengan kaki yang lain.
 2. Berdiri pada semua empat, pada menghirup, pusingan belakang, menghitung hingga 5, pada menghembus nafas, mengambil kedudukan awal. Lakukan pergerakan 3-4 kali.
 3. Turunkan belakang anda di atas lantai, letakkan bantal di bawah kepala anda. Tarik satu kaki ke perut dan pasangkan lengan anda. Kencangkan otot-otot selama 7 saat, pegang kaki yang bengkok dengan tangan anda. Santai otot anda selama 5 saat dan tarik kaki ke dada anda. Terikan lagi, berehatlah. Tekanan dengan anggota lain.
 4. Berbaring di belakang anda, tarik kaki yang bengkok anda ke perut dan pegang tangan anda. Tekankan otot-otot anggota bawah, kira hingga 10 dan berehatkan kaki anda dengan menariknya ke perut dengan tangan anda. Terikan lagi, berehat lagi. Latihan ulang 3-4 kali.
 5. Duduk di atas kerusi, perlahan-lahan turunkan badan, tarik tulang belakang. Seperti yang anda nafas, tegang otot-otot lumbar anda, kira-kira 7, berehat semasa anda menghembus nafas. Ulangi tekanan dan relaksasi beberapa kali.

Gimnastik dilakukan sekali sehari selama 7-14 hari. Dengan sindrom kesakitan kronik, kursus itu meningkat kepada 2-3 bulan.

Latihan untuk belakang dengan osteochondrosis membantu meningkatkan kesihatan pesakit, melegakan kejang otot, menguatkan otot licin, mempercepat proses metabolik, menghilangkan penyembunyian saluran darah dan ujung saraf. Terapi senaman adalah pencegahan osteochondrosis yang sangat baik.

Anda juga mungkin tertarik dengan bahan-bahan PERCUMA:

 • Pemakanan yang betul untuk kesihatan tulang belakang dan sendi: 10 komponen nutrisi penting untuk tulang belakang yang sihat
 • Adakah anda bimbang tentang osteochondrosis? Kami mengesyorkan supaya anda membiasakan diri dengan kaedah berkesan merawat osteochondrosis bahagian serviks, toraks dan lumbar tanpa ubat.
 • Adakah sakit yang disebabkan oleh arthrosis sendi lutut atau pinggul berhenti? Buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan sendi lutut dan pinggul semasa arthrosis" akan membantu anda mengatasi penyakit di rumah, tanpa hospital dan ubat-ubatan.
 • Buku-buku percuma: "Latihan berbahaya TOP-7 untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" dan "7 kesilapan besar dalam pemula latihan kecergasan di rumah dan di gim" - selepas membaca buku-buku ini, anda akan mempelajari bagaimana ciri-ciri latihan untuk pemula untuk berbanding dengan latihan untuk orang yang telah lama terlibat dalam kecergasan.
 • Kursus latihan unik percuma "Rahsia rawatan osteochondrosis lumbal" dari terapi senaman doktor yang disahkan, telah membangunkan sistem pemulihan yang unik dari semua bahagian tulang belakang, yang telah membantu lebih daripada 2000 pelanggan!
 • Teknik mudah untuk melegakan sakit akut ketika mencubit saraf sciatic, lihat video ini.