Utama / Siku

Latihan terapeutik di osteoartritis sendi

Selepas rawatan pembedahan atau perubatan yang berjaya, gimnastik ditetapkan untuk osteoartritis sendi lutut. Langkah-langkah pemulihan membolehkan pemulihan artikulasi artikulasi dan mengembalikan pesakit kepada cara hidup terdahulu. Dengan bantuan kompleks latihan khusus yang dipilih, adalah mungkin untuk meningkatkan tempoh remisi dan melambatkan proses degeneratif. Terapi fizikal (terapi fizikal) mengurangkan risiko komplikasi. Ini amat sesuai untuk orang tua.

Bagaimana gimnastik terapeutik menjejaskan sendi?

Terapi senaman untuk osteoartritis membantu memperbaiki keadaan otot periartikular. Hipotrofi, atrofi atau ketidakseimbangan dalam fungsi otot adalah salah satu punca osteoarthritis. Oleh kerana kekurangan sistem otot, ketidakstabilan timbul timbul, yang meningkatkan beban pada rawan artikular.

Kerosakan fizikal yang kerap meningkatkan penggunaan nutrien dan oksigen oleh tisu kartilago sebanyak 3-4 kali. Mereka mempunyai kesan positif ke atas peredaran darah. Dalam proses latihan berterusan, korset otot terbentuk, yang mengekalkan sendi dalam kedudukan yang betul, mengurangkan beban pada tulang rawan dan meningkatkan fungsi sokongan anggota badan.

Peraturan untuk menjalankan kelas dalam osteoarthritis

Agar tidak membahayakan sendi terjejas dan tidak menyebabkan rasa sakit, latihan dilakukan dengan perlahan dan lancar, tanpa pergerakan yang tiba-tiba. Amplitud pergerakan harus ditingkatkan secara beransur-ansur.

Sekiranya pergerakan menyebabkan kesakitan yang teruk, anda tidak boleh melakukannya.

Adalah penting untuk menggantikan beban statik dengan dinamik. Beban statik berlaku apabila anggota badan ditetapkan untuk masa yang singkat dalam kedudukan tertentu. Mereka membolehkan anda melatih otot tanpa mengenakan rawan.

Dalam jeda di antara senaman, anda harus cuba melegakan sepenuhnya anggota badan.

Dengan keterukan penyakit ini, latihan terapeutik dilakukan dalam beberapa peringkat. Kompleks latihan dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan dijalankan secara beransur-ansur sepanjang hari, tidak mengambil masa lebih dari 2-3 minit pada setiap peringkat. Tempoh kelas, keamatan beban dan bilangan pengulangan pergerakan ditentukan, berpandukan perasaan mereka sendiri.

Selepas melakukan senaman harus kelihatan keletihan ringan yang menyenangkan. Sekiranya pergerakan disertai dengan sedikit kesakitan, amplitudnya berkurangan dan bilangan pengulangan dikurangkan.

Untuk mencapai hasil yang diinginkan, anda perlu melibatkan diri dalam terapi fizikal secara teratur, dengan ketat mengikuti semua cadangan doktor.

Satu set latihan dipilih secara individu, dengan mengambil kira keunikan patologi tertentu. Tahap fizikal keseluruhan pesakit juga diambil kira.

Kontraindikasi untuk menjalankan terapi adalah:

 1. Penyakit jantung dan paru-paru yang decompensated.
 2. Patologi lain di mana aktiviti fizikal boleh membahayakan kesihatan.
 3. Anda tidak boleh melakukan jika suhu badan anda meningkat.

Untuk sendi lutut

Latihan dijalankan seperti berikut:

 1. Anda mesti berbaring di perut anda, meregang kaki anda dan tekan tangan anda ke badan anda. Lurus kaki kanan perlahan ditarik ke ketinggian 15 cm dan membaikinya selama 30-40 saat. Kemudian ia diturunkan, santai, dan mengangkat kaki kiri. Kaki mengangkat 10-20 kali ganda, menjaga berat badan mereka tidak lebih dari 1-2 saat. Ia adalah perlu untuk cuba meningkatkan anggota badan ke ketinggian yang sama, tanpa menghiraukan mana-mana daripada mereka yang terjejas oleh osteoarthritis.
 2. Tanpa mengubah kedudukan badan, bengkokkan kaki pada sudut yang betul. Tangan kanan lancar diangkat. Lutut harus berada pada ketinggian 10 cm dari lantai. Kaki itu diperbetulkan dalam posisi yang dibangkitkan selama 1-2 saat, dan kemudian perlahan-lahan diturunkan. Pengangkatan diulang 10-20 kali, dan kemudian dilakukan dengan kaki kirinya.
 3. Menghidupkan punggungnya, kaki meluruskan. Mereka dinaikkan ke ketinggian 10-15 cm, kemudian dibawa ke tepi dengan 20-30 cm. Dalam 1-2 saat selepas pencairan, kaki akan dipindahkan. Pengencangan pencairan diulang 8-10 kali.
 4. Ia adalah perlu untuk berbaring di sebelah kanan dan membengkokkan bahagian bawah kanan pada sendi lutut. Kaki kiri dinaikkan sebanyak 45 ° dan disimpan pada berat selama 20-30 saat. Kemudian kaki kiri diturunkan, santai, dan mengangkat kaki kanan bawah, berada di sebelah kiri.
 5. Duduk di atas kerusi, luruskan kaki kiri di lutut dan angkat setinggi mungkin. Pada ketinggian kaki lurus ditetapkan selama 30-60 saat, kemudian menurunkan dan lutut lutut. Begitu juga, kenaikan dan tolak kaki yang lain. Setiap anggota badan mesti dibangkitkan 2-3 kali.

Untuk sendi buku lali

Latihan terapeutik di osteoartritis sendi pergelangan kaki terdiri daripada pergerakan putaran dan flexor-ekstensor. Mereka membolehkan anda bertindak tidak banyak pada artikulasi, seperti pada alat dan otot ligamen.

 1. Berbaring di belakang anda, anda perlu meluruskan kaki anda. Kedua kaki secara bergantian mengarahkan diri dan diri mereka sendiri. Ia adalah perlu untuk membuat 10-15 gerakan dengan setiap kaki.
 2. Berada di belakang, tersebar dan dikurangkan kaki sehingga pergelangan kaki kaki kanan menyentuh pergelangan kaki kiri. Pengurangan-pencairan diulang 15-20 kali.
 3. Tanpa mengubah kedudukan badan, mereka membuat pergerakan putaran dengan kaki mereka di kedua-dua arah. Putaran pada setiap arah diulang 15-20 kali.
 4. Di kedudukan duduk, kaki membuat gerakan yang menyerupai berjalan (naik dan turun). Dalam kes ini, tumit perlu ditekan rapat ke permukaan lantai. Setelah latihan selama 1 minit, kaki dibalut sedikit dan terus bergerak selama 30 saat lagi.
 5. Duduk di atas kerusi, kaki membuat gerakan menarik, meniru percubaan untuk merebut objek kecil di atas lantai. Kaki runtuh dan terungkap dalam masa 1 minit.

Untuk sendi pinggul

 1. Berbaring di belakang anda, anda perlu membengkokkan lutut anda. Kaki bergerak sebanyak mungkin ke punggung. Walau bagaimanapun, tumit perlu ditekan ke lantai. Kedua-dua lutut bengkok pada masa yang sama ditolak ke sisi, memegang mereka dalam kedudukan ini selama 1-2 saat, kemudian mengurangkan. Kali pertama anda perlu sedikit menyebarkan kaki. Dengan setiap petunjuk baru, amplitud secara beransur-ansur meningkat. Pencairan pencairan diulang 20 kali.
 2. Tanpa mengubah kedudukan badan, kaki meluruskan. Hujung bawah kanan dibangkitkan hampir serenjang dan membuat 10 langkah bergerak ke kanan dan kiri dengan amplitud maksimum yang dibenarkan tanpa membengkokkan sendi lutut. Kemudian bergerak diulang dengan kaki kiri.
 3. Berbaring di belakang anda, membuat kaki berayun menghulurkan. Kaki kanan dinaikkan ke ketinggian maksimum yang dibenarkan, ia diadakan di atas selama 1-2 saat dan dengan hati-hati diturunkan. Machi mengulangi 8 kali, kemudian membuat mereka meninggalkan bahagian bawah.
 4. Duduk di atas kerusi, badan akan condong ke hadapan, cuba menyentuh kaki dengan jari anda. Pastikan belakang anda lurus. Kemudian badan dikembalikan ke kedudukan asalnya dan santai. Lereng diulang sebanyak 10 kali.
 5. Anda perlu berdiri di sebelah belakang kerusi dan bersandar di atasnya dengan satu tangan. Untuk kemudahan, kaki sokongan boleh diletakkan pada ketinggian kecil (lembaga atau bata). Dengan kaki yang lain, bolak-balik, secara beransur-ansur meningkatkan amplitud. Setiap kaki mesti membuat 10 langkah ke depan dan ke belakang. Bahagian bawah harus lurus.

Latihan untuk osteoartritis sendi pinggul disyorkan untuk digabungkan dengan gerakan untuk sendi lutut.

Untuk sendi bahu

 1. Anda perlu bangun, meletakkan lebar bahu kaki selain. Tangan kanan dinaikkan secara menegak. Kemudian ia bengkok pada sendi siku dan ditarik balik supaya jari menyentuh kipas. Siku kanan harus tegak lurus ke lantai. Left-handedly perlahan-lahan menekan pada siku kanan, cuba menurunkan tangan kanan. Tekan tekanan 20-30 saat. Selepas itu, kembalikan tangan kiri. Pada setiap anggota badan anda perlu mengulangi tekanan 3-4 kali.
 2. Tanpa mengubah kedudukan badan, tangan kanan diletakkan di bahu kiri, dan kiri - di sebelah kanan. Untuk 20-30 saat, anda harus cuba untuk mendapatkan anggota atas sejauh mungkin di belakang, cuba sampai ke bahagian tengah belakang dengan mereka. Dalam kes ini, siku harus selari dengan lantai. Ulangi 8 kali.
 3. Tangan kanan diletakkan di bahu kiri, kemudian ditarik di belakang, menekan sikunya dengan tangan kiri. Selepas 20-30 saat, tangan berehat dan tarik tangan kiri. Ulangi 4 kali untuk setiap anggota badan.
 4. Loji tangan di belakangnya dan bengkokkan siku mereka, menyeberang. Menggunakan berus tangan kanan, tekan siku tangan kiri selama 20-30 saat. Kemudian letakkan tekanan pada siku tangan kanan. Latihan ini diulang 8 kali pada setiap anggota badan.
 5. Di kedudukan yang sama, lengan diluruskan disambungkan ke kunci yang kuat. Tangan tertutup harus cuba menolak dari diri anda, menutup bilah bahu. Pergerakan berulang mesti dilakukan sebanyak 8 kali. Kemudian anda perlu cuba mengangkat kunci. Pergerakan mengangkat dilakukan lebih 8 kali.
 6. Ia perlu berdiri di hadapan kerusi pada jarak 1 m daripadanya. Kaki hendaklah lebar lebar bahu. Tubuhnya condong ke depan dan meletakkan tangan diluruskan di belakang kerusi. Semasa latihan, anda perlu cuba meregang bahu ke lantai. Tekanan otot selama 20-30 saat, kemudian berehat. Latihan ini diulang 8 kali.

Sekiranya senaman di osteoartritis sendi bahu menyebabkan keletihan lengan yang sakit, ia perlu mengambil masa yang lama. Untuk melegakan perasaan yang menyakitkan, bantu tangan yang santai dalam arah yang berbeza.

Prinsip asas gimnastik terapeutik dengan osteoarthrosis yang cacat

Kandungannya

Baru-baru ini, cacat osteoarthritis adalah salah satu daripada pemimpin di kalangan penyakit sendi. Orang tua berisiko, terutama selepas 60 tahun, dan kira-kira 10% penduduk menderita penyakit ini. Kedua-dua lelaki dan wanita sama-sama terdedah kepada osteoarthrosis, dan kebanyakannya ditemui pada orang berusia 40-50 tahun.

Deforming osteoarthritis dicirikan oleh penyakit sendi dystrophic-degeneratif. Osteoartritis boleh menafikan seseorang yang mempunyai keupayaan bekerja dan pada masa akan datang, tanpa adanya langkah rawatan, malah mengakibatkan kecacatan. Jika kita bercakap secara umum tentang sebab-sebab yang menyebabkan kecacatan osteoarthritis, maka yang utama dikurangkan kepada ketidakupayaan tulang rawan untuk menahan beban yang dikenakan ke atasnya. Hasilnya, tulang rawan artikular memakai dan berubah bentuk.

Malangnya, ubah bentuk osteoartritis adalah proses yang tidak dapat dipulihkan dan dicirikan oleh kursus yang panjang dan kronik. Oleh itu, banyak perhatian diberikan kepada pencegahan penyakit ini.

Dari kaedah rawatan yang ada pada osteoarthritis deformans boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. Rawatan bukan dadah
 2. Rawatan ubat
 3. Campur tangan pembedahan

Kumpulan pertama rawatan bukan ubat termasuk gimnastik untuk sendi, fisioterapi, terapi latihan, rehat, penggunaan sokongan ketika berjalan.

Manfaat gimnastik terapeutik

Latihan terapeutik adalah kaedah profilaktik yang baik untuk ubah bentuk sendi, kerana ia menguatkan otot, memperbaiki nada otot. Dengan menguatkan otot yang mengelilingi sendi terjejas, ia meningkatkan pergerakannya.

Gymnastik dilantik tanpa ketiadaan akut, di latar belakang remisi penyakit dan sebagai tugas utamanya yang memperkuat otot yang bertanggungjawab untuk lanjutan dan penculikan ke arah paha. Juga, kompleks latihan termasuk senaman untuk perut dan latihan yang menguatkan otot-otot belakang.

Ciri khusus gimnastik terapeutik dalam kes deforma osteoarthrosis adalah bahawa sendi terjejas tidak ditekankan. Seseorang berdiri di atas kaki yang sihat, berbaring di sisinya atau di belakangnya. Pergerakan harus beransur-ansur, berhati-hati dan lembut. Ia dilarang untuk memuat tulang rawan yang rosak dan bersenam melalui kesakitan. Latihan terapeutik juga dapat melegakan kesakitan dan menghindari atrofi lanjut sendi.

Jenis gimnastik sedia ada dengan osteoarthrosis yang cacat:

 • rawatan dengan rehat
 • latihan terapeutik
 • gimnastik air
 • urut

Dalam tempoh yang teruk, hanya rawatan dengan rehat yang ditetapkan. Orang itu perlu meletakkan sendi terjejas supaya ia berada dalam keadaan santai. Sekiranya sendi siku terjejas, ia perlu diperbetulkan pada sudut yang betul dan kedudukan yang tidak terjejas kawasan yang terjejas harus dielakkan. Perkara yang sama berlaku pada kaki yang lebih rendah, iaitu, perlu memperbaiki lutut dalam latihan hanya pada sudut yang tepat, kerana lenturan yang tidak betul lutut menyebabkan tekanan tambahan pada sendi yang rosak. Dan anda perlu memulakan latihan dalam kedudukan terdedah, sehingga mencapai kesan santai yang terbaik, dan pada masa depan anda boleh menghabiskan latihan duduk dan berdiri.

Beberapa latihan yang digunakan dalam osteoartritis sendi lutut:

 • Anda boleh duduk di atas meja dan menendang kaki anda, sangat sederhana, seolah-olah anda menendang kaki anda di udara. Amplitudo kecil, bertambah secara beransur-ansur. Pastikan belakang anda lurus. Latihan ini boleh diulangi sering.
 • Latihan yang sangat berguna "basikal", tetapi ia perlu dilakukan perlahan-lahan, juga secara beransur-ansur meningkatkan amplitud pergerakan. Apabila melakukan senaman, kaki perlu diadakan pada sudut yang betul.
 • Terdapat latihan yang baik dalam kedudukan terdedah. Dalam kedudukan ini, anda perlu cuba membengkokkan lutut anda. Kaki mesti bergantian, pertama membongkok kiri, kemudian kaki kanan. Adalah penting untuk memastikan pelvis ditekan ke lantai.
 • Latihan lain dilakukan di belakang. Berbaring di belakang anda, meregangkan kaki dan lengan anda. Kemudian cuba menaikkan batang atas ke ketinggian kira-kira 20 cm dari lantai. Latihan dilakukan 10-15 kali.

Latihan yang digunakan dengan dumbbells, fitball, bola. Amplitudo meningkat dalam proses melakukan latihan, dan pertama kali dilakukan pada anggota badan yang sihat, maka pada yang terkena. Ia sangat baik untuk menggunakan teknik relaksasi untuk melegakan kesakitan untuk kelonggaran otot. Pertama, adalah disyorkan untuk menjalankan latihan yang diperlukan di bawah pengawasan seorang doktor yang akan memilih program yang optimum untuk sendi terjejas. Walau bagaimanapun, jika anda membuat keputusan untuk melakukan terapi fizikal dengan sendiri, ingat peraturan asas mengenai beban minimum. Kita mesti ingat bahawa dalam osteoartritis, gimnastik perlu lancar dan tidak intensif.

Latihan untuk merubah osteoarthritis harus dilakukan beberapa kali sehari selama 5-10 minit. Mereka mestilah biasa. Tempoh gimnastik terapeutik pada akhir kursus rawatan meningkat kepada 40 minit.

Latihan terapeutik meningkatkan aliran darah pada sendi terjejas, adalah pencegahan ubah bentuk sendi.

Gimnastik dalam osteoartritis menguatkan radas musculo-ligamentous, memberikan sokongan yang baik kepada sendi, membentuk postur yang betul, yang memastikan aliran limfa yang baik dalam tisu periartikular yang terjejas. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada sensasi yang menyakitkan, dan apabila ketidakselesaan timbul, senaman harus dihentikan.

Gimnastik terapeutik berjalan lancar dengan urut. Adalah baik untuk melakukan senaman di dalam air, berenang sendiri dalam kes ini sejenis gimnastik dengan osteoarthrosis yang cacat.

Dengan melakukan senaman terapeutik secara teratur, anda menyediakan kesihatan yang berkekalan untuk sendi dan memanjangkan kesejahteraan anda. Di sini perkara utama adalah untuk memotivasi diri anda untuk aktiviti harian, dan dari semasa ke semasa anda pasti akan mengalami penurunan dalam proses yang menyakitkan yang berlaku di sendi, dan peningkatan dalam fungsi sendi anda. Dalam sebarang kes, gimnastik terapeutik adalah kaedah kos terendah untuk osteoartritis, sambil mempunyai kesan yang ketara.

Latihan fizikal dan prophylactic dalam osteoartritis sendi

Rujuk doktor dan pengajar mengenai kaedah senaman.

Latihan untuk penyakit ini adalah sebahagian dari rawatan yang komprehensif. Tanpa terapi senaman dalam osteoarthritis, adalah mustahil untuk memulihkan mobiliti sendi rosak. Hanya menggunakan ubat-ubatan untuk menyembuhkan keadaan patologi tidak akan berjaya. Ia perlu menggunakan semua langkah yang disyorkan oleh doktor yang hadir.

Apa yang perlu diingat sebelum latihan

Sebelum anda mula melakukan senaman dalam osteoarthritis, perlu menjalani rawatan penyakit dengan ubat dan kaedah fisioterapeutik. Latihan dilarang untuk dijalankan dalam tempoh tanda-tanda gejala, selepas melegakan kesakitan, mengurangkan proses keradangan dibenarkan untuk dirawat dengan terapi fizikal. Senaman gimnastik untuk memilih sendiri tidak disyorkan. Sebelum melakukan senaman tertentu, anda harus menunjukkannya kepada doktor, selepas mendapat rawatan dari doktor, anda boleh memulakan latihan.

Ia amat disyorkan untuk menolak melakukan latihan yang memerlukan penggunaan beban terlalu besar. Adalah penting untuk mengingati bahawa beban statistik mesti diguna pakai di atas yang dinamik. Kelebihan senaman fisioterapi ialah ketiadaan kos, yang diperlukan apabila membeli ubat-ubatan, melakukan pembedahan, menggunakan fisioterapi dan kaedah lain untuk merawat osteoartritis sendi.

Kaedah Kursus

Kadang-kadang gimnastik menyebabkan bahaya kepada badan, untuk mengelakkan komplikasi dan tidak memburukkan lagi patologi degeneratif-dystropik, peraturan-peraturan tertentu harus diikuti. Cadangan pesakit apabila melaksanakan terapi senaman untuk memulihkan mobiliti bersama:

 • cuba untuk mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba;
 • menghapuskan melompat;
 • amplitud gerakan meningkat secara beransur-ansur;
 • jika latihan menimbulkan kesakitan yang teruk, ia harus menghentikan pelaksanaannya;
 • perlu memuatkan beban statistik dan dinamik;
 • membeli kasut yang selesa dan pakaian longgar supaya ia tidak menyebabkan ketidakselesaan semasa kelas;
 • jika penyakit itu bertambah buruk, dan doktor tidak dilarang melakukan gimnastik perubatan, ini bermakna pendidikan jasmani hendaklah dibahagikan kepada beberapa bahagian, satu setengah harus dilakukan pada waktu pagi, bahagian kedua selepas makan tengahari atau sebelum tidur;
 • tempoh kelas ditentukan berdasarkan sensasi, setiap hari perlu diberi kelas 30-40 minit;
 • senaman terapi lengkap perlu mengurutkan sendi terjejas.

Kompleks latihan jika sakit tidak dibenarkan jika terdapat kontraindikasi. Latihan tidak boleh dilakukan pada pesakit dengan fungsi jantung yang lemah dan paru-paru pada suhu tubuh yang tinggi.

Kesan senaman pada sendi

Terapi fizikal pada peringkat awal perkembangan patologi degeneratif membantu mencegah perkembangan proses penyakit. Gimnastik adalah kaedah penting untuk memulihkan fungsi sendi, kerana latihan terapi berlaku:

 • penghapusan atrofi otot periartikular (contohnya, quadriceps femoris pada pesakit yang didiagnosis dengan gonarthrosis);
 • penghapusan ketidakstabilan bersama;
 • pengurangan ketegangan otot;
 • peningkatan pemakanan tisu sendi terjejas;
 • pengurangan arthralgia;
 • meningkatkan keupayaan fungsian pesakit.

Latihan gimnastik membantu meningkatkan tidur, kesakitan semasa tempoh rehat berhenti mengganggu mangsa. Pesakit semasa remisi mempunyai satu tugas - untuk menguatkan radas musculo-ligamentous, untuk memulihkan fungsi artikulasi. Adalah penting untuk memastikan peredaran darah yang mencukupi dan peredaran limfa, untuk meningkatkan jurang bersama, untuk melegakan sindrom kesakitan.

Kompleks latihan dengan kekalahan sendi lutut

Kelas dilakukan setiap hari. Dalam peringkat remisi, keseluruhan kompleks perlu dilakukan dalam 30-40 minit, jika sakit berlaku, biarkan latihan yang selebihnya untuk petang. Latihan:

 1. Berbaring di belakang anda, bahagian bawah dan bahagian atas lurus. Keluarkan bahagian bawah kanan dari lantai, bengkokkan pada sendi lutut, mengikat tangan anda, tarik ke dada anda. Pegang kaki anda dalam kedudukan itu selama 2-3 saat. Bilangan pengulangan biasa - 10.
 2. Setelah mengambil posisi berbaring di atas lantai dengan perut anda turun, bengkokkan kaki kiri anda pada lutut pada sudut 90 darjah. Naikkan kaki kiri 100 mm dari lantai, tinggal di ketinggian akhir selama 30 saat. Cukup untuk mengadakan 1 pendekatan, yang terdiri daripada satu pengulangan, untuk kedua-dua kaki.
 3. Duduk di bangku tinggi. Angkat kaki kiri sejajar dengan lantai, selepas 3 saat lebih rendah. Rasa ketegangan pada otot paha dan kaki bawah.

Latihan dilakukan semata-mata, boleh digunakan untuk pemisahan penyakit degeneratif sendi lutut. Gimnastik perubatan untuk osteoartritis sendi lutut dilakukan untuk kedua-dua bahagian bawah.

Latihan dalam penyetempatan patologi di sendi pinggul

Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan aktiviti locomotor dan panjang otot periartikular yang dipendekkan. Anda tidak perlu tergesa-gesa dan terlibat secara paksa apabila keputusan pertama muncul. Pemulihan berlaku secara beransur-ansur, tidak ada yang baik akan meningkatkan beban pada sendi. Kompleks latihan:

 1. Berbaring di belakang anda, lurus lurus, anggota badan bawah bengkok di lutut, kaki sepenuhnya di atas lantai. Tekan tumit sejauh mungkin ke punggung, mengurangkan dan menyebarkan anggota bawah, tanpa mengangkat kaki dari permukaan. Apabila mencairkan ke sisi, pegang kaki anda dalam kedudukan itu. Setiap kali, cuba untuk meningkatkan amplitud dengan penculikan anggota bawah ke sisi. Latihan perlu diulang 20 kali.
 2. Berdiri berhampiran sokongan. Dengan tangan kanan anda, ambil kerusi atau peranti lain untuk berdiri tegak dan jangan jatuh, tolak kaki kiri anda kembali. Berayun pada sudut 45 darjah. Anda boleh menambah buaian ke tepi. Bilangan pengulangan - 10.

Pakar perubatan mengesyorkan menggabungkan terapi fizikal untuk osteoarthritis sendi lutut dan pinggul.

Latihan dalam kekalahan sendi buku lali

Kompleks latihan untuk osteoartritis sendi pergelangan kaki menyiratkan gerakan putaran dan flexor-extension. Latihan menjejaskan lebih banyak alat ligamen dari artikulasi dan tisu otot. Inilah latihannya sendiri:

 1. Duduk di sofa atau kerusi, genggam bahagian atas kanan dengan tumit kaki kanan, kiri oleh jari-jari. Lakukan gerakan putaran.
 2. Bend dan lepaskan jari kaki.
 3. Regangkan jari kaki anda pada diri anda, kemudian dari sini.
 4. Simulasi berjalan di tempat, sementara gerakan bergulir, kaki dari lantai tidak robek. Imitasi berjalan dilakukan dalam posisi duduk ke depan, kemudian kembali.
 5. Letakkan barang-barang kecil di atas lantai. Cuba ambil objek dengan jari anda.

Dalam kes penyakit sendi pergelangan kaki, ia berguna untuk mengamalkan objek berputar. Sebagai contoh, letakkan pin rolling kecil di atas lantai. Berdiri di atas kakinya, cuba simpan keseimbangan anda. Melakukan senaman, keseluruhan buku lali berfungsi, jari dikompresi, permukaan dalam kaki berfungsi.

Latihan kompleks dalam patologi sendi bahu

Latihan terapeutik adalah kaedah yang berkesan untuk memerangi osteoarthritis di sendi bahu. Kompleks latihan:

 1. Perubahan biasa pada bahagian atas badan membantu melegakan kesakitan.
 2. Berdiri lurus, pegang tangan anda di hadapan anda di dalam kunci, dalam kedudukan ini, angkat kaki atas anda dengan kepala anda. Keluarkan tali tangan, lepasi tangan anda ke tepi, kemudian di hadapan anda dan ulangi latihan.
 3. Berdiri di belakang lengan tangan, cuba angkat selari dengan lantai. Meningkatkan amplitud secara beransur-ansur.
 4. Letakkan tangan anda di belakang, salib, menyentuh sendi siku dengan jari anda. Menggunakan tangan kanan anda, tekan siku kiri anda selama setengah minit. Kemudian gunakan tekanan kepada siku anggota badan yang betul. Lakukan 8 pengulangan.

Latihan ini boleh menyebabkan keletihan pada sendi bahu. Dengan penampilan kesakitan harus berehat panjang. Jangan bersenam dengan kesakitan, hasilnya akan hilang.

Latihan dan gimnastik dalam osteoarthritis sendi lutut (gonarthrosis)

Cara paling berkesan untuk memulihkan kesihatan dalam gonarthrosis adalah terapi senaman dan senaman - dengan osteoarthritis sendi lutut, mereka mempunyai kesan yang baik bukan sahaja pada lutut yang cedera, tetapi juga di seluruh badan. Latihan pada 1 dan 2 darjah penyakit digunakan. Pada peringkat penyakit ini, latihan terapi mempunyai kesan memulihkan fungsi motor, serta melegakan sindrom kesakitan.

Bagaimana latihan menggalakkan rawatan

Latihan dalam gonarthrosis meningkatkan fungsi motor sendi dengan meningkatkan jumlah pergerakan dalam lutut. Mereka juga mengurangkan nada otot, mencegah degenerasi tisu otot menjadi parut. Oleh kerana gimnastik, peredaran darah dipulihkan dalam badan, pemakanan rawan yang sakit semakin baik. Latihan terapeutik meningkatkan kualiti keseluruhan kehidupan seseorang, meningkatkan kesejahteraan mereka.

Terima kasih kepada gimnastik, kesakitan di kawasan berpenyakit berkurangan, dan seseorang boleh menolak untuk mengambil ubat penahan sakit terlalu banyak.

Prognosis rawatan dengan senaman tetap

Dalam kes latihan yang betul dan kerap, terdapat ramalan yang menggalakkan untuk memperbaiki keadaan pesakit. Seseorang boleh kembali ke gaya hidup normal dan tidak mengehadkan mobiliti mereka.

Keberkesanan rawatan bergantung kepada pematuhan ketat arahan doktor dan keteraturan latihan yang dilakukan.

Apa yang penting untuk diketahui

Untuk gimnastik untuk menjadi berkesan, anda mesti mengikuti beberapa peraturan:

 • semua beban meningkat secara beransur-ansur, anda tidak perlu tergesa-gesa semasa kelas;
 • semasa melakukan latihan tidak boleh ada sensasi yang menyakitkan; jika mereka timbul, adalah perlu untuk mengganggu kelas dan berjumpa doktor;
 • hanya kelas biasa yang membantu dengan berkesan;
 • apa-apa latihan fizikal untuk gonarthrosis diadakan dalam pengampunan, semasa ketakutan, latihan harus dihentikan;
 • walaupun hanya 1 lutut sakit, perlu memuatkan kedua-dua kaki sama rata agar tidak menyebabkan beban pada 1 sendi;
 • Dilarang melakukan gerakan yang mencetuskan tekanan berlebihan pada tulang rawan dan mengangkat objek berat;
 • anda tidak boleh memakai kasut bertumit tinggi;
 • jika perlu, lutut, disyorkan untuk meletakkan sesuatu yang lembut di bawahnya;
 • jangan duduk di atas permukaan yang rendah atau berjongkok;
 • kerja keras yang berlebihan harus dielakkan, bergantian pekerjaan dengan rehat;
 • bangun dari duduk adalah yang terbaik dengan penekanan pada lengan.

Latihan standard dan terapi senaman

Melakukan senaman ini akan memperbaiki keadaan pesakit. Di mana-mana peringkat penyakit, terapi fizikal perlu dilakukan dengan beban secara beransur-ansur pada sendi terjejas. Di samping latihan, disarankan untuk mengikuti diet, melakukan urut diri dengan anggota badan yang sakit.

Latihan untuk gonarthrosis 2 darjah sendi lutut dilakukan hanya selepas sindrom kesakitan dan bengkak dikeluarkan. Dalam ijazah ketiga, pendidikan jasmani tidak dilakukan tanpa kebenaran doktor yang hadir.

Berbaring di belakang anda

 1. Kaki secara serentak membengkok, jari meregang ke badan. Latihan diulang 10-12 kali.
 2. Latihan "Gunting" - kaki lurus yang diangkat di atas permukaan dipintal dan bercerai secara bergantian. Berulang sehingga 6 kali.
 3. Lengan yang terbaring di atas lantai, dengan bantuan lengan, mesti bengkok, menariknya ke arah perut. Berulang sehingga 6 kali.
 4. "Basikal" - kaki bengkok bergerak, meniru putaran pedal basikal. Berulang sehingga 12 kali.
 5. Lutut bengkok berhampiran pelvis. Ayunan sirip, supaya lutut dilanjutkan sepenuhnya. Berulang sehingga 14 kali.

Pada perut

 1. Yang diluruskan secara perlahan naik ke jarak 15 cm dari lantai. Dalam kedudukan ini, ia ditetapkan selama setengah minit. Kaki perlu dibangkitkan kerana ketegangan otot gluteus dan paha. Ia dilakukan 5-10 kali.
 2. Ia perlu untuk membengkokkan kaki di lutut, membentuk sudut yang tepat, kemudian membangkitkannya 10 cm dari lantai dan memegangnya dalam kedudukan ini. Ia dijalankan 5-10 kali.
 3. Kedua-dua kaki dibangkitkan di atas lantai bersama-sama, selepas itu mereka dipisahkan ke sisi dan dikurangkan lagi. Latihan diulang 10 kali.
 1. Memulakan kedudukan - berdiri. Tahan tangan anda di belakang kerusi dan bangkitlah pada jari kaki anda, tinggal di titik teratas selama seminit.
 2. Naikkan kaki, bersandar pada tumit dan berlarutan di titik teratas selama beberapa saat. Kaki harus rapat antara satu sama lain. 10-12 pengulangan latihan ini dilakukan.
 3. Gulung dari tumit ke kaki 10-12 kali.
 4. Berada di tempat, cuba menaikkan lutut setinggi mungkin.
 5. Bengkokkan dan lepaskan lutut, buat gerakan di lutut di satu dan yang lain, memegang tangan untuk sokongan.

Duduk di kerusi

 1. Ia dijalankan, duduk di atas kerusi. Bendakan kaki di lutut dan angkat setinggi mungkin, maka teruskan berat badan sehingga satu minit.
 2. Dari kedudukan duduk, urut anggota bawah badan dilakukan: paha dan kaki bawah digerakkan dengan kuat selama 3 minit.

Untuk setiap latihan, beberapa pendekatan diambil. Pelajaran bermula dengan pendek dan bertambah lebih lanjut.

Terapi senaman dalam air

Bagi lutut dalam kes gonarthrosis, ia berguna untuk melakukan senaman fizikal di dalam air. Dengan budaya fizikal sedemikian, berat badan dikurangkan dan, dengan itu, beban pada anggota tubuh yang berpenyakit. Anda boleh melakukan kedua-dua latihan aktif, melegakan sendi yang rosak, termasuk roda bolasepak, dan pasif, yang membantu menghilangkan pelbagai pergerakan terhad pada sendi yang rosak.

Terdapat banyak contoh bagaimana melakukan terapi senaman untuk gonarthrosis sendi lutut; Video - pilihan yang paling berjaya, yang akan menghalang kesilapan dalam teknologi.

Gimnastik Muslim Dzhamaldinova

Dzhamaldinov Muslim telah mengembangkan kompleks latihan terapinya sendiri, yang diberikan dalam jabatan pemulihan sukan, yang dikelolanya. Dzhamaldinov percaya bahawa ubat bukan cara penyembuhan yang paling berkesan, dan mencadangkan gaya hidup yang aktif dan sihat untuk mencegah penyakit ini. Gimnastik dengan gonarthrosis lutut mengikut Jamaldinov menjanjikan untuk mencapai keputusan dalam masa yang singkat.

Latihan ini merangsang peredaran darah dan aliran nutrien ke kawasan yang rosak. Otot berehat, tisu di sekeliling dipulihkan, dan sindrom kesakitan dikeluarkan. Kaedah ini amat berkesan untuk gred 1 gonarthrosis, ketika penyakit belum mulai berkembang.

Latihan dilakukan berbaring di atas lantai:

 1. Kaki bengkok pada lutut dengan menaikkan kaki dan menjaga mereka dalam kedudukan ini selama 5 saat atau lebih.
 2. Kaki tertarik dengan tangan ke badan dan ditetapkan selama 5 saat atau lebih.
 3. Kaki membungkuk pada pinggul dan lutut.
 4. Dalam kedudukan berbaring di kaki perut, lentur di lutut, sampai ke punggung.
 5. Kaki bengkok dan bercerai. Mereka bangkit dan membuat pergerakan, seperti dalam latihan "Basikal".

Di samping itu, terdapat latihan khas untuk mengurangkan kesakitan:

 1. Duduk di tepi kerusi, anda perlu membuat kaki berhenti kecil, meniru berjalan kaki.
 2. Dalam kedudukan yang sama, kaki perlu diasingkan lebar bahu dan kaus kaki masuk dan keluar bergantian.
 3. Duduk di kerusi, anda perlu membuat gerakan dengan kakinya pada jenis mengayunkan lututnya dan masuk.

Apabila melakukan latihan di kerusi, mustahil untuk bangkit daripada mereka, anda perlu duduk dengan tegas, meletakkan kaki anda di atas lantai. Ia adalah perlu untuk mengulang pergerakan setiap senaman 10-12 kali.

Gimnastik oleh Bubnovsky

Teknik Dr. Bubnovsky berdasarkan kajian mendalam tentang penyakit dan penyebabnya, dan diperolehi dari kesimpulan bahawa arthrosis terutama disebabkan oleh peredaran darah terjejas, kehilangan cecair yang terkandung di antara sendi, dan membuang otot. Sebelum setiap sesi, anda mesti melakukan urut atau lutut. Latihan perlu bermula kecil, secara beransur-ansur meningkatkan beban dan tempoh latihan. Ia sangat penting doktor mempertimbangkan pernafasan yang betul semasa senaman. Semua tindakan dilakukan sehingga 10 kali.

Kompleks latihan terapeutik untuk osteoartritis sendi lutut termasuk kelas berikut:

 1. Pada lutut anda, perlahan-lahan menurunkan diri ke tumit anda.
 2. Dalam kedudukan terlentang, kencangkan lutut ke dada anda.
 3. Berbaring di sebelah anda, ayunkan kaki anda dan ke tepi.
 4. Semasa berbaring, perlahan-lahan condongkan badan dan pada masa yang sama tarik kaki yang bengkok ke atas.
 5. Berbaring di perut anda, angkat kaki lurus.

Adalah lebih baik untuk melakukan latihan-latihan ini dan lain-lain Bubnovsky dengan kehadiran seorang pengajar terapi senaman dan hanya kemudian (selepas menguasai sepenuhnya) untuk melakukan gimnastik sendiri di rumah.

Latihan Evdokimenko

Rheumatologist Evdokimenko juga membangunkan kompleks untuk rawatan gonarthrosis. Beliau telah menulis banyak buku tentang keadaan sistem muskuloskeletal dan mengekalkan kesihatannya, di mana beliau menerangkan kompleksnya.

Antara latihan utamanya ialah:

 1. Berbaring di belakang anda, angkat kaki lurus anda dengan 15 °. Dalam kedudukan ini, anda perlu berdiri selama 30 saat dan kemudian meletakkan kaki anda. Pertama, angkat kaki kanan, kemudian meninggalkannya.
 2. Dalam kedudukan yang rawan, kaki kanan di lutut membungkuk dan naik sebanyak 10 ° di atas lantai. Pegang dalam kedudukan ini selama 30 saat.
 3. Berbaring di perut, kaki diluruskan pada 10-15 ° dari lantai, selepas itu mereka dikurangkan dan dipisahkan ke sisi.

Banyak latihan Evdokimenko dimasukkan dalam kompleks latihan standard untuk gonarthrosis.

Terapi fizikal Norbekova

Norbekov mengasaskan "Institut Pemulihan Manusia", di mana untuk beberapa tahun kaedah yang berkaitan dengan ubat alternatif telah diamalkan. Sikap terhadap kaedah Norbekov dalam persekitaran perubatan adalah kontroversi, tetapi gimnastik untuk sendi telah lama menjadi terkenal.

Kompleksnya untuk sendi termasuk latihan sedemikian:

 1. Lutut putaran dalam satu dan yang lain.
 2. Putaran kilat masuk dan keluar.
 3. Tekanan di kawasan lutut dengan usaha.

Keutamaan dalam kaedahnya Norbekov percaya:

 • memberikan kesan penyembuhan bukan sahaja pada anggota yang cedera, tetapi juga seluruh tubuh;
 • pemulihan pergerakan dan fleksibiliti sendi;
 • mengawal fungsi motor badan.

Dia mempelajari tekniknya dari tradisi Cina purba yang telah diamalkan selama ribuan tahun.

Yoga sebagai latihan menyelamatkan nyawa untuk seluruh tubuh

Di samping pelbagai teknik perubatan, terdapat satu lagi cara yang telah terbukti untuk menyembuhkan tubuh dan memperbaiki keadaan sendi - yoga. Gimnastik terapeutik ini telah diamalkan di Rusia selama bertahun-tahun, dan di India, dari mana ia datang, berabad-abad.

Yoga telah mendapat populariti tinggi sebagai terapi fizikal, kerana ia mempunyai kesan tonik pada seluruh badan, membantu melegakan bukan sahaja fizikal tetapi juga tekanan mental dan penyakit.

Terdapat pelbagai bidang yoga yang masing-masing sesuai untuk keadaan manusia tertentu. Termasuk beberapa kawasan membantu mengatasi penyakit sendi. Yoga mengembangkan fleksibiliti seluruh badan, meningkatkan mobiliti sendi seseorang dan membawa kepada keadaan yang lebih seimbang, yang juga menyumbang kepada pemulihan.

Terapi latihan untuk osteoartritis lutut: latihan dan gimnastik

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik: "Terapi latihan untuk osteoartritis sendi lutut: latihan dan gimnastik." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Osteoartritis (osteoarthritis) sendi lutut adalah penyakit kronik yang terdiri daripada degenerasi rawan artikular dan kemusnahannya secara beransur-ansur. Tidak mungkin sepenuhnya menyingkirkan patologi ini - tidak ada ubat-ubatan dan prosedur yang akan membantu untuk akhirnya memulihkan struktur tulang rawan. Walau bagaimanapun, hampir semua orang boleh melambatkan perkembangan osteoarthritis - seseorang harus kerap menjalani rawatan dengan ubat-ubatan yang sesuai, di samping kaedah fisioterapi harus digunakan, salah satunya adalah fisioterapi atau terapi fizikal.

Dari artikel kami, anda akan belajar tentang peraturan asas terapi senaman dan akan membiasakan diri dengan beberapa latihan yang perlu dilakukan oleh pesakit untuk meringankan keadaannya.

Terapi latihan untuk osteoarthritis lutut: apa yang anda perlu ketahui

Latihan terapi fizikal berguna tanpa pemburukan osteoarthritis.

Gimnastik terapeutik untuk penyakit ini dijalankan dengan tujuan untuk menguatkan radas otot-ligamentous sendi lutut, tanpa memuatkan sendi itu sendiri. Oleh sebab itu, majoriti latihan di kompleks dilakukan dari posisi terdedah atau duduk di atas kerusi.

Terapi fizikal hanya dibenarkan jika penyakit itu dalam pengampunan - tidak ada kemerahan, sinovitis dan kesakitan teruk di kawasan sendi yang terjejas. Sekiranya terdapat tanda-tanda keradangan (osteoartritis di peringkat akut), anda harus terlebih dahulu menjalani terapi anti-radang di hospital atau pesakit luar dan hanya melakukan senaman.

Tidak semua latihan dibenarkan untuk digunakan oleh pesakit tertentu. Oleh itu, sebelum anda memulakan kelas, anda perlu melawat pengamal umum, ahli reumatologi atau ahli arthrologi. Hanya pakar yang akan "memberi kesungguhan" untuk melaksanakan keseluruhan terapi senaman atau akan melarang senaman tertentu

Semasa kelas, anda tidak perlu merasa sakit dan lebih banyak anda tidak boleh bertolak ansur dengannya. Sekiranya rasa sakit masih muncul, anda perlu berhenti berlatih, dan pada masa akan datang, mengurangkan bilangan ulangan. Dalam kes apabila walaupun selepas tindakan ini sakit terus, ia tidak akan berlebihan untuk mendapatkan nasihat pakar.

Ia perlu melakukan senaman secara teratur - dalam 2-3 pengulangan harian, tanpa melompat. Hanya pendekatan ini akan membantu anda merasakan hasilnya. Sisi lain duit syiling itu adalah beban. Tidak perlu berfikir bahawa bilangan ulangan yang tinggi akan membawa anda lebih dekat dengan matlamat yang anda inginkan. Dengan cara ini, anda akan membuat diri anda lebih teruk - penyakit akan bertambah buruk atau proses degeneratif akan mempercepatkan.

Pembaikan hari ini, esok, dan walaupun selepas seminggu aktiviti harian tidak boleh dijangka - jangan menghibur diri dengan ilusi... Lagipun, sendi telah rosak dan musnah selama bertahun-tahun, dan sekurang-kurangnya pemulihan sebahagian daripada tisu rawan juga memerlukan masa yang mencukupi. Selari dengan terapi senaman, ikuti saranan lain untuk rawatan osteoarthritis: menghapuskan beban dinamik yang meningkat pada lutut (bekerja di taman, berlutut - sama sekali tidak untuk anda), mengadakan aktiviti tetap untuk menguatkan seluruh badan - berjalan di udara segar, latihan bertenaga. Jangan sekali-kali tidak mendengar nasihat "baik" bahawa penyembuhan terbaik untuk osteoartritis dikenakan untuk sendi lutut dalam bentuk berjalan pada semua empat. Ini hanya beban yang besar di lutut, akibatnya osteoarthritis akan lebih memburukkan lagi.

Sekiranya anda gemuk, anda harus memulakan rawatan osteoartritis bukan dengan terapi senaman, tetapi dengan penurunan berat badan. Kelebihan berat badan dengan ketara meningkatkan beban pada sendi lutut, dan sehingga anda menormalkannya, sayangnya, anda tidak akan mendapat kesan yang signifikan dari gimnastik pemulihan.

Kaedah Kursus

 • Bekerja dalam pakaian sukan dan kasut yang selesa, dengan padat getah keras 2-3 cm tebal dan atas lembut elastik. Pakar tidak mencadangkan latihan berkaki ayam, kerana dalam hal ini risiko peningkatan kecederaan kaki.
 • Lakukan setiap latihan dengan lancar, tanpa jeritan, memberi tumpuan kepada sensasi di lutut yang sakit.
 • Meningkatkan menurunkan kaki, bayangkan bagaimana darah mengalir ke sendi yang terjejas dan makanan dengan oksigen dan bahan-bahan lain yang diperlukan, sebagai akibatnya ia dipulihkan.
 • Pada awal senaman anda, berehat badan anda. Ini akan meningkatkan aliran darah ke lutut - senaman akan lebih mudah.
 • Mulakan kursus terapi senaman dengan senaman mudah, dan apabila mereka membiasakan diri dengan beban sedemikian, mereka memperkenalkan latihan yang lebih kompleks.
 • Setiap senaman mula-mula dilakukan dengan perlahan dan dengan amplitud yang rendah, secara beransur-ansur meningkatkan penunjuk ini.
 • Seperti yang dinyatakan di atas, adalah perlu untuk memperuntukkan kelas 30-40 minit setiap hari, tetapi tidak dalam satu pendekatan, tetapi dengan membahagikannya menjadi 2-3 selama 10-15-20 minit. Di antara pendekatan, sendi perlu berehat selama 4-6 jam - banyak masa diperlukan untuk pertumbuhan semula tulang rawan yang rosak untuk diselesaikan dengan jayanya.
 • Apabila set latihan selesai, disarankan untuk berbaring untuk beberapa waktu dengan kaki dilanjutkan dan berehat. Di samping itu, anda boleh membuat urut atau mengurut sendiri sendi lutut, kaedah yang kami terangkan di bawah.

Osteoarthritis lutut: satu set latihan

 1. Kedudukan bermula (selepas ini - PI) - muka berbaring di lantai, kaki lurus, lengan di sepanjang badan. Lancar mengangkat satu kaki, tidak membongkoknya, 15-20 cm dari lantai, berdiri selama setengah minit, dengan tenang menurunkannya, berehat selama 10-15 saat. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kedua. Pengulangan latihan ini tidak diperlukan, iaitu, banyaknya pelaksanaan - 1 kali.
 2. PI adalah sama dengan latihan pertama. Lancar mengangkat satu kaki lurus ke ketinggian 15 cm, tahan selama beberapa saat, turunkannya lagi ke lantai. Rehat 1-2 saat. Lakukan 10-20 kali setiap kaki secara bergantian.
 3. PI - berbaring di perut, lengan dilanjutkan sepanjang badan. Satu kaki lurus, kedua bengkok pada lutut pada 90 °. Perlahan mengangkat kaki kedua, tanpa meluruskannya di sendi, 10-15 cm dari lantai dan berdiri selama setengah minit, perlahan-lahan menurunkan kaki, meluruskannya. Bersantai. Ulangi dengan kaki yang lain. Kadar pengulangan adalah 1 kali.
 4. PI adalah sama dengan senaman 3. Ia sepatutnya dilakukan dengan cara yang sama, tetapi dengan jeda tidak selama setengah minit, tetapi hanya selama 1-2 saat. Menurunkan anggota badan, berehat beberapa saat dan ulangi 10 kali setiap kaki.
 5. PI - berbaring di belakang dengan kaki lurus dan lengan dilanjutkan sepanjang badan. Perlahan-lahan angkat kaki anda, tidak membongkok mereka, 10 cm dari lantai, dengan hati-hati menyebarkannya, kemudian meratakannya. Jangan letakkan kaki anda di atas lantai, tetapi ulangi tindakan anda 8-10 kali. Kurangkan kaki. Bersantai. Sekiranya anda mengalami kesukaran menjalankan latihan ini, langkaukannya.
 6. PI - berbaring di sisinya dengan bengkok kaki bawah di lutut. Perlahan angkat kaki atas 45 ° dari lantai, tahan di kedudukan ini selama setengah minit, perlahan-lahan menurunkannya, berehat. Beralih ke bahagian yang lain dan ulangi latihan dengan kaki kedua.
 7. IP - duduk di atas kerusi, kaki bengkok di lutut di sudut kanan. Lancar meluruskan kaki di lutut dan angkat di atas pesawat mendatar - sebanyak mungkin. Berdirilah selama setengah minit, berhati-hati menurunkan kaki di PI. Bersantai. Ulangi latihan untuk kaki kedua. Kekerapan latihan adalah 2-3 kali untuk setiap anggota badan.
 8. IP - berdiri, sedikit menyentuh bahagian belakang kerusi di hadapan. Bangkit pada kaus kaki dan kekal dalam kedudukan ini selama 60 saat, dan kemudian lancar kembali ke PI. Kepelbagaian pengulangan - 1 kali.
 9. PI dan kaedah pelaksanaan adalah serupa dengan latihan 8, tetapi perlu untuk berlama-lama, berdiri di atas kaki, hanya selama beberapa saat. Ulangi latihan 10-15 kali.
 10. PI - PI yang sama dalam latihan sebelumnya. Seboleh-bolehnya, angkat kaki anda pada kaki satu kaki (yang satu lagi berada di atas lantai dengan seluruh kaki), perlahan-lahan menukar kedudukan yang bertentangan, kemudian gulung balik. Ulangi langkah ini selama 60 saat.
 11. PI - sama dengan tiga latihan sebelumnya. Naikkan jari kaki setinggi mungkin dan seluruh bahagian depan kaki, sambil mengekalkan sokongan pada tumit. Membekukan selama 1 minit, lancar kembali ke PI.
 12. PI dan prosedur untuk melakukan perkara yang sama, tetapi harus dibekukan dalam posisi yang dibangkitkan hanya beberapa detik, maka untuk seketika anda harus berehat dan ulangi latihan. Kadar pengulangan adalah 10-15.
 13. IP - duduk di sofa atau katil, dengan kaki kirinya menetap di hadapannya dan kaki kanannya turun. Buat giliran separuh badan ke kiri, dengan tangannya pada lutut kaki lurus. Semasa anda menghembuskan nafas, tengkuk ke hadapan tiga kali, menekan ke atas lutut anda, seolah-olah cuba meluruskannya. Kembali ke PI. Ulangi dengan kaki kanan.
 14. IP - duduk di atas katil, meluruskan kakinya, tangan berlutut. Tekan otot paha anda seberapa banyak yang mungkin, biarkan mereka dalam keadaan seminit untuk berehat. Ulangi 15-20 kali. Apabila otot paha berada dalam ketegangan, fossae popliteal harus ditekan ke atas katil.

Teknik mengurut diri

Seperti yang disebutkan di atas, peringkat akhir setiap set latihan harus menjadi urut. Ia menyumbang kepada pengaktifan aliran darah di sendi lutut dan mempercepatkan proses pertumbuhan semula rawan artikular. Sebaik-baiknya, urut perlu dilakukan selepas mandi mandian santai atau sauna.

Keamatan kesan bergantung kepada sensitiviti individu tisu (anda tidak perlu mengalami sakit).

Anda boleh meminta seseorang dari keluarga anda untuk memberi anda urutan, atau anda boleh melakukannya sendiri, berdasarkan cadangan berikut:

 • Peringkat pertama - mengurut otot pinggul. Satu sama lain digantikan dengan kesan urut berikut: mengusap, memerah dengan jari-jari tangan dan tepi telapak tangan, gemetar, cincin cincin. Ulangi manipulasi harus 3-4 kali setiap kali.
 • Tahap kedua ialah urutan kawasan sendi lutut: seseorang harus melakukan mengusap bahagian sisi sendi, menggosoknya dengan pangkal palma baik lurus dan bulat.
 • Tahap ketiga, keempat, kelima - urutan yang kurang sengit dan pendek dari otot paha, kemudian urut lutut sekali lagi, dan kemudian urut pinggul lagi.
 • Tahap keenam adalah latihan fizikal aktif: membongkok dan menguatkan anggota bawah pada sendi lutut 5-7 kali, gerakan bulat oleh kaki dan kaki bawah.
 • Peringkat terakhir - mengurut paha, dan kemudian - sendi lutut.

Fisioterapi lain untuk osteoarthritis lutut

Dalam rawatan terapi senaman osteoarthritis boleh digabungkan dengan kaedah fisioterapi lain. Yang paling penting, sendi yang terjejas oleh penyakit ini dipengaruhi oleh elektroforesis, ultrasound, laser dan lain-lain jenis fototerapi. Dari kaedah rawatan alternatif, pakar menyarankan yoga hatha.

Dalam beberapa penyakit, fisioterapi dikontraindikasikan, kerana ia boleh merosakkan kesihatan pesakit. Penyakit ini adalah:

 • patologi kardiovaskular teruk;
 • batuk kering aktif;
 • proses keradangan akut sebarang penyetempatan;
 • oncopathology;
 • peningkatan pendarahan;
 • keletihan;
 • tempoh kehamilan.

Sebagai kesimpulan artikel yang kita ingin ulangi: walaupun fakta bahawa osteoarthrosis adalah penyakit degeneratif yang progresif dari rawan artikular, terapi kompleks yang memadai akan membantu memperlambat laju perkembangannya, salah satu tempat utama di mana terapi fizikal mengambil atau terapi fizikal. Melakukan senaman secara teratur, setiap hari, selari dengan cadangan lain untuk rawatan, anda mungkin akan merasakan hasilnya tidak lama lagi.

Video kompleks latihan untuk rawatan arthrosis sendi lutut.

Tugas utama terapi fizikal (terapi fizikal) - mengurangkan kesakitan dan menghapuskan gejala arthrosis sendi lutut 2 darjah. Kompleks gimnastik meningkatkan keadaan umum seseorang, menguatkan tulang dan sistem kardiovaskular. Kriteria utama untuk gimnastik untuk osteoarthritis lutut adalah koordinasi satu set latihan dengan seorang pengajar berpengalaman atau rheumatologist yang hadir.

Apakah kegunaan terapi fizikal?

Keamatan pemulihan dari osteoartritis sendi lutut 2 darjah bergantung kepada latihan terpilih yang betul dan komitmen pesakit. Lutut akan cepat kembali normal, jika terapi latihan digabungkan dengan kursus fisioterapi, elektroforesis, terapi lumpur atau hirudoterapi. Budaya fizikal adalah pembantu yang tidak diperlukan, yang mempunyai kesan berikut di kawasan yang terjejas:

 • mengurangkan kesakitan;
 • meningkatkan jurang bersama;
 • meningkatkan peredaran darah;
 • membantu dalam memperkuat otot;
 • membetulkan gangguan tulang belakang;
 • meningkatkan fungsi sistem pernafasan.

Gimnastik perubatan untuk arthrosis bermanfaat jika diamalkan dengan kerap. Dalam kes ini, fungsi sendi lutut cepat dipulihkan, walaupun dalam kes penyakit gred 2. Tanpa jejak, penyakit itu tidak akan lulus, tetapi ia tidak akan berkembang dengan tepat. Pesakit bukan sahaja akan mengelakkan pembedahan atau kecacatan, tetapi akan kembali sepenuhnya ke irama kehidupan biasa.

Kaedah untuk terapi senaman

Apabila melakukan terapi fizikal untuk arthrosis dari gelaran 2 (gonarthrosis), anda harus mengikuti peraturan yang akan membuat terapi senaman untuk anda prosedur yang menyenangkan, berkesan, selamat:

 1. Pastikan keseimbangan antara beban sengit pada sendi dan masa istirahat. Untuk menjana rawan berjaya, anda perlu berehat lutut anda setiap 5-6 jam.
 2. Gimnastik yang berkesan akan dilakukan jika anda melakukan senaman 30-40 minit sehari, tetapi tidak berturut-turut, dan membahagikan masa ke dalam tempoh 10 minit.
 3. Lakukan pergerakan di permulaan kelas perlahan-lahan, secara beransur-ansur meningkatkan amplitud.
 4. Latihan senaman fizikal dari 3 kali sehari untuk 4-6 ulangan untuk setiap senaman.
 5. Melakukan terapi senaman, jangan biarkan tekanan kuat pada lutut, jangan abaikan sensasi yang menyakitkan, buat gerakan lembut.
 6. Setelah melengkapkan kompleks gimnasium selama 10 minit, berehatlah, bungkus kaki anda, berbaring di belakang anda selama beberapa minit.

Terapi senaman menghalang perkembangan komplikasi arthrosis dan membantu memulihkan aktiviti bersama, mencegah ubah bentuk tulang. Program gimnastik terapeutik merangkumi pelbagai aktiviti. Ini adalah tugas gimnastik yang diselesaikan dalam kedudukan yang berlainan badan, latihan pada simulator khas dan dalam air, kursus pemulihan.

Dalam gonarthrosis, basikal latihan, yoga exerca, Pilates, dan latihan micromotion berguna. Hanya beban yang minimum, di bawah pengawasan seorang pengajar yang berpengalaman. Ia adalah mudah untuk membangunkan otot-otot yang merendahkan lutut dengan bantuan stepper, yang dipasang di pusat-pusat ortopedik. Prinsip kerja mereka adalah tiruan berjalan, di mana, jika perlu, beban tambahan digunakan.

 1. Panjangkan kaki, bengkokkan lutut kanan, angkat kaki kanan, tahan kaki selama 5-7 saat, turun ke posisi permulaan. Ulangi perkara yang sama dengan kaki kiri anda.
 2. Bend satu kaki di lutut, tarik ke perut sebanyak mungkin, tahan selama 5-7 saat, dan kemudian menurunkan kaki pertama dan kemudian lutut (dengan gerakan geser). Ulangi gerakan yang sama dengan kaki yang lain.
 3. Pergerakan kaki yang sangat berkesan, meniru lumba basikal apabila mengalihkan fasa aktif dengan tempoh rehat beberapa saat.
 4. Untuk berehat lutut, bengkokkan kedua-dua kaki, cuba dengan tumit anda untuk menyentuh punggung. Kunci untuk sementara waktu dalam kedudukan ini, kemudian ambil postur permulaan, berehat.
 5. Luruskan kedua kaki, angkat 15 darjah, buat gerakan yang meniru gunting apabila kaki bergantian naik dan turun.
 1. Angkat satu kaki diluruskan di lutut dari lantai dengan 30 darjah, tahan selama beberapa saat, memastikan bahawa otot-otot gluteal diapit. Otot kaki adalah tegang maksima, badan ditekan ke lantai. Cuba bernafas lancar. Perlahan-lahan menurunkan kaki, kemudian lakukan yang sama dengan kaki kedua.
 2. Latihan nombor 1 dilakukan dengan pantas, memegang kaki selama 1-2 saat. Ini akan memungkinkan untuk meningkatkan peredaran darah dalam lutut yang berpenyakit dalam kes arthrosis ijazah kedua.
 3. Angkat lengan dan kaki lurus di atas lantai. Pegang mereka selama 30 saat, dan kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan asal. Untuk menguatkan otot lutut, merumitkan tugas. Perlahan bergerak dan melanjutkan lengan dan kaki yang dibangkitkan.
 4. Bend satu kaki pada sudut kanan, angkat di atas lantai dan kunci selama 30 saat. Bahagian belakang tidak boleh mengendur, dan perut ketat ditekan ke lantai. Perlahan-lahan menurunkan kaki, berehat dan lakukan yang sama dengan kaki kedua.
 5. Lakukan senaman # 4 dengan pantas, tetapi pergerakan harus lancar, dan selang antara pengulangan harus sekurang-kurangnya 2 saat.
 1. Pegang belakang kerusi, bangkit pada kaus kaki, tunggu 1 minit. Selepas beberapa pengulangan dan rehat, lakukan latihan semula dalam versi yang lebih dinamik. Sendi lutut perlu tegang dan lancar.
 2. Berdiri berhampiran belakang kerusi, bersandar pada tumit anda, kunci selama 1 minit. Ulangi latihan dalam versi yang lebih dinamik.
 3. Melaksanakan peralihan yang lancar dari kaki ke tumit, berdiri di belakang belakang kerusi. Sekiranya arthrosis darjah 2, senaman ini mengaktifkan peredaran darah.
 4. Pegang belakang kerusi dengan kedua-dua tangan. Ambil kaki lurus anda. Gerakan sepatutnya perlahan, supaya otot lutut menguatkan.
 5. Balik ke belakang kerusi, tahan dengan satu tangan. Lakukan secara bergilir-gilir bersayap ke depan dan belakang kaki lurus.
 1. Lakukan terapi senaman, duduk di atas kerusi dengan belakang lurus. Letakkan tangan anda pada lutut dan kunci anda. Kencangkan dan berehat otot paha, dan sendi lutut harus tetap tidak bergerak.
 2. Kedudukan awal adalah sama. Pegang kerusi kerusi dengan tangan anda. Angkat kaki diluruskan, tersebar ke arah yang berbeza, sekali lagi meletakkan bersama dan rendah ke posisi permulaan.
 3. Dalam kedudukan duduk, luruskan kedua kaki, cuba sentuh lantai dengan tangan anda, tanpa membengkokkan sendi lutut.
 4. Sebaliknya, bengkok dan lepaskan sendi lutut setiap kaki, memperbaiki kaki yang diluruskan di atas selama beberapa saat.
 5. Dalam pose yang sama, tarik satu kaki ke perut terlebih dahulu, kemudian kedua, lentur pada lutut.
 6. Letakkan kedua-dua kaki di atas lantai, kemudian biarkan mereka terpisah ke tepi kaki, berdiri dari kerusi, lepasi tangan anda. Selepas 2-3 saat, kembali ke kedudukan permulaan.

Terapi senaman dalam air adalah pengganti berharga bagi gimnastik terapeutik. Apabila menggunakan pembangunan yang unik ini, kekhasan kesan persekitaran akuatik pada tubuh manusia diambil kira, kerana tekanan hidrostatik mempercepatkan aliran darah ke sendi, meningkatkan metabolisme. Pekerjaan di kolam renang ditunjukkan kepada orang-orang yang mengalami sakit semasa menjalani terapi senaman di bawah keadaan normal. Berikut adalah beberapa latihan:

 1. Perlahan-lahan berjalan di sepanjang bahagian bawah kolam, lentur dan lurus lutut anda selama 3-5 minit.
 2. Selalunya membongkok kaki, cuba tumit untuk menyentuh punggung.
 3. Perlahan melewati kolam, lakukan squats separa (sehingga 30 kali) supaya permukaannya kekal di atas permukaan air.
 4. Berenang dalam apa jua gaya dan memaksimumkan kaki anda.

Terapi senaman untuk osteoarthritis lutut perlu dijalankan dengan ketat dalam tempoh remisi. Sekiranya pesakit mengalami masalah penyakit, maka sebarang tekanan pada lutut perlu ditinggalkan. Gimnastik terapeutik mempunyai kontra:

 • penyakit kronik akut;
 • kecederaan serius;
 • pelanggaran peredaran otak dan koronari;
 • suhu badan meningkat;
 • pendarahan;
 • bengkak sendi lutut;
 • penyakit kardiovaskular yang teruk;
 • tempoh selepas operasi;
 • sebarang hernia.

Selain daripada kontraindikasi, sebarang pergerakan yang menyebabkan kesakitan yang teruk adalah dilarang, oleh itu, dalam kes osteoartritis lutut, adalah dilarang untuk mencangkung keras, berjalan banyak, melakukan latihan dengan jerks dan meletakkan usaha yang besar pada mereka. Jika, semasa terapi latihan, pesakit telah mengalami sebarang penyakit kronik, maka gimnastik harus ditinggalkan selama sekurang-kurangnya seminggu.

Pelajaran video gimnastik terapeutik

Terapi senaman membantu meningkatkan keberkesanan rawatan penyakit. Tetapi apa yang perlu mereka yang tidak mempunyai akses kepada kolam renang, pusat pemulihan, bekerja dengan jurulatih peribadi? Ambil kesempatan daripada beberapa tutorial video di bawah untuk dipilih, yang mana anda boleh memuat turun ke komputer anda dan kemudian bekerja secara profesional dengan mereka di rumah. Pastikan anda memantau keadaan fizikal lutut, dengan kesakitan yang sedikit semasa senaman, meninggalkannya dengan serta-merta.

Bagaimana untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi lutut - Muslim Jamaldinov

Osteoarthritis lutut berlaku semasa melakukan senaman fizikal yang berpanjangan, daripada berat badan berlebihan, atau selepas kecederaan lutut serius. Untuk menghilangkan kesakitan, anda perlu mengubah gaya hidup anda sepenuhnya: berpegang kepada diet bebas garam, kehilangan berat badan tambahan, melepaskan tenaga fizikal yang keras, dan mengamalkan senaman terapeutik secara teratur. Tonton video di mana ketua jabatan pemulihan sukan Jamaldinov MR menunjukkan kursus latihan yang melegakan kesakitan:

Latihan Sergei Bubnovsky

Antara pakar terkemuka Rusia yang berjaya merawat osteoartritis lutut ke-2, Dr. Bubnovsky Sergey Mikhailovich menonjol. Kemuncak gimnastik terapeutiknya berjalan di atas lututnya, yang mungkin kelihatan menyakitkan kepada pesakit. Tetapi dengan terapi sedemikian, terdapat juga pertahanan - buatan tangan buatan tangan, untuk pembuatan yang menghancurkan ais perlu dituangkan ke kain padat. Doktor mempunyai teknik unik yang lain. Tonton video yang menunjukkan gimnastik Bubnovsky:

Gimnastik penyembuhan Dr. Evdokimenko

Rheumatologi terkenal Pavel Valerievich Evdokimenko tahu semua mengenai rawatan arthrosis lutut. Beliau telah menulis lebih daripada 10 buah buku mengenai penyakit biasa ini, dan peredarannya telah melebihi setengah juta. Doktor menawarkan semua gim gimnastik sendiri, yang dia hasilkan sejak beberapa tahun kebiasaan yang berjaya. Tonton video yang menunjukkan gimnastik untuk osteoarthritis lutut oleh Yevdokimenko:

Maklum balas mengenai keputusan

Olga, 52 tahun: sendi lutut saya sangat sakit sehingga saya tidak dapat berjalan di tingkat atas dan pada umumnya saya tidak dapat bergerak. Doktor dinasihatkan untuk merawat penyakit itu dengan berjalan di atas lututnya. Pada mulanya saya hanya boleh melakukan 3-4 langkah - ia menyakitkan hati, tetapi secara beransur-ansur sensasi menyakitkan hilang, dan sekarang saya melakukan sehingga 400 langkah. Mengenai sakit sendi terlupa.

Oleg, 43 tahun: Dia mendapat arthrosis sendi lutut semasa bekerja di lombong. Selain ubat-ubatan, doktor memerintahkan kursus terapi fizikal di dalam air. Pada mulanya, saya ragu-ragu tentang prosedur ini, tetapi sikap itu berubah selepas lawatan pertama, kerana segera selepas kolam, rasa sakit mula mereda.

Natalia, 64 tahun: Arthrosis dirawat di rumah dengan resipi popularnya sendiri, tetapi peningkatan yang ketara hanya berlaku selepas dia mula melakukan senaman mudah untuk sendi lutut. Dia mendapati mereka di Internet dan bekerja selama 30 minit setiap hari: dia hanya membesarkan dan membungkuk kakinya, berbaring di belakangnya. Kesakitan itu berlarutan selepas seminggu senaman biasa.

Tugas utama latihan fisioterapi adalah untuk merangsang mekanisme pemulihan sendi semula jadi. Terapi senaman untuk osteoartritis sendi lutut mempunyai kesan yang sangat baik pada kedua-dua lutut sakit dan badan secara keseluruhan, tetapi sangat kritikal untuk melakukannya dengan betul. Teruskan membaca untuk penerangan terperinci tentang latihan yang betul, peraturan penting dan nuansa yang tidak jelas bagi latihan yang sangat berkesan.

Faedah yang tidak ternilai dalam pendidikan jasmani

Gimnastik berkualiti tinggi yang kerap:

Meningkatkan pelbagai gerakan dalam sendi.

Ia mengurangkan nada otot, oleh itu pencegahan pencegahan perkembangan kontraksi (perubahan otot ke tisu parut).

Ia meningkatkan peredaran darah pada sendi yang berpenyakit, meningkatkan pemakanan rawan yang musnah.

Ia mempunyai kesan positif ke seluruh badan, menjadikan seseorang lebih mudah bergerak dan meningkatkan kualiti hidupnya.

Enam prinsip utama latihan yang betul

Budaya fizikal perlu dijalankan mengikut peraturan tertentu; Prinsip yang paling penting - jangan membahayakan.

Jangan tergesa-gesa perkara. Beban dan pelbagai gerakan perlu ditingkatkan secara beransur-ansur, memaksa beban latihan hanya memperburuk keadaan.

Latihan tidak boleh menyebabkan kesakitan, tidak boleh mengatasinya. "Kekayaan" sedemikian boleh membuat anda kurang upaya. Latihan perlu dilakukan supaya merasa letih dalam kumpulan otot, dan tidak sakit pada sendi - maka terapi latihan dijalankan dengan betul.

Elakkan terlebih muatan dan jangan mengejar kemajuan yang pesat. Ingatlah kebijaksanaan Poland yang terkenal: "Tso zanadto, ia tidak sedar" (terjemahan harfiah: itu terlalu buruk).

Kerapian Hanya latihan harian yang akan membantu anda mencapai sebarang hasil yang dapat dilihat.

Latihan fizikal untuk osteoarthritis sendi lutut perlu dijalankan hanya dalam tempoh remisi. Semasa ketakutan penyakit, apabila lutut diperbesar dan bengkak, lebih baik untuk memberikannya dengan rehat yang selesa.

Beban kedua-dua sendi sama. Ramai pesakit bertanya: "Bagaimana saya boleh berlatih jika saya hanya mengalami satu lutut?" Dalam kes arthrosis unilateral, orang sakit secara naluriah mula melepaskan sendi yang bermasalah, sementara beban pada yang sihat meningkat dengan ketara. Jadi di lutut yang bertentangan, arthrosis juga boleh mula terbentuk, oleh itu terapi latihan perlu memuatkan kedua-dua sendi.

Klik pada foto untuk membesarkannya

Kompleks terapi fizikal yang betul dari doktor

Oleh itu, kita datang ke perkara utama - penciptaan satu set latihan untuk lutut pesakit. Tugas terapi latihan adalah untuk membuat otot berfungsi tanpa membebani sendi.

Berikut adalah latihan Dr. Evdokimenko dari buku Pain di Kaki.

Latihan 1

Pilihan statik. Kedudukan permulaan (PI): kami meletakkan di perut dengan kaki lurus, lengan terletak di sepanjang badan. Perlahan-lahan menaikkan kaki diluruskan di lutut 15 cm dari lantai dan menetapkan kedudukan ini selama 30-40 saat. Adalah penting bahawa kaki diangkat oleh daya otot paha dan punggung.

Lakukan setiap kaki satu demi satu.

Pilihan dinamik. Kami melakukan perkara yang sama dengan yang statik, tetapi kami mengekalkan kaki di atas lantai selama 1-2 saat. Kami melakukan setiap perlawanan 10-12 kali.

Latihan 2

SP adalah sama, hanya sekarang satu kaki bengkok di lutut pada sudut yang betul. Tanpa mengubah sudut fleksi, angkat kaki di atas lantai sebanyak 10 cm dan tahan kedudukan ini selama 30-40 saat, 1 pengulangan untuk setiap kaki. Kekuatan itu harus digunakan semata-mata oleh otot-otot paha dan punggung.

Pilihan dinamik. Tahan selama 1-2 saat, lakukan 10-12 ulangan dengan setiap kaki.

Latihan 3

Salah satu variasi latihan terkenal "Swallow". SP seperti dalam latihan 1: meningkatkan kedua-dua kaki 10-15 cm di atas lantai, perlahan-lahan menolaknya dan kemudian mengurangkannya. Jangan menurunkan kaki, ulangi 8-10 kali. Ia adalah perlu untuk memastikan bahawa usaha, seperti pada latihan sebelumnya, dijalankan hanya oleh otot paha, bukan badan.

Latihan 4

PI: berbaring di sebelah, kaki bawah bengkok di lutut. Naikkan kaki atas lurus di atas lantai dengan kira-kira 450 dan tahan di kedudukan ini selama 30-60 saat. 1 pengulangan pada setiap kaki.

Latihan 5

IP: duduk di atas kerusi. Meluruskan kaki di sendi lutut dan angkatnya di atas lantai sejauh yang kami boleh, tahan di kedudukan itu selama 30-60 saat. Kami melakukan 2-3 ulangan dengan setiap kaki.

Latihan 6

IP: kami berdiri, memegang tangan di belakang kerusi. Perlahan-lahan kita bangkit pada stoking kita dan kekal dalam kedudukan ini selama kira-kira satu minit, perlahan-lahan kita turun.

Pilihan dinamik. Kami membuat 10-12 ulangan, tinggal di titik teratas selama 1-2 saat.

Latihan 7

Latihan PI 6. Bersandar pada tumit, angkat kaki, berlama-lama di titik atas selama 1-2 saat dan jatuh ke lantai; 10-12 pengulangan.

Latihan 8

SP adalah sama. Kami berdiri di kaki kaki kiri, maka tumit kanan naik, dan kiri - ke bawah - lancar "menggulung" pada jari kaki 10-12 kali.

Latihan harus berakhir dengan urut diri untuk terus memanaskan badan dan melegakan otot paha.

Secara senam melakukan gimnastik untuk osteoartritis sendi lutut, pesakit dapat melambatkan perkembangan penyakit. Latihan yang dipilih khusus membantu mengekalkan tisu tulang rawan.

Penyakit ini sangat biasa pada zaman sekarang. Ia tidak hanya memberi kesan kepada orang tua. Lebih ramai pesakit muda pergi ke doktor dengan gejala osteoartritis lutut. Terapi senaman membantu mengekalkan kecekapan sendi.

Kenapa gimnastik perubatan diperlukan?

Terapi fizikal diperlukan untuk penyakit mana-mana sendi. Terima kasih kepadanya, prestasi kekal lama. Dalam osteoarthritis lutut, latihan dilakukan semasa duduk atau berbaring, kerana dalam kedudukan ini beban pada sendi berkurang.

Terapi latihan ditunjukkan kepada semua - tiada had umur. Jika anda merasa sakit, mulakan kelas dengan lebih baik selepas mengambil ubat penahan sakit. Bagaimana sengit dan kerap latihan harus bergantung pada tahap kesakitan.

Latihan mempunyai kesan penguatan pada tulang rawan, kesan positif terhadap keadaan emosi pesakit. Di samping itu, kesan yang baik diperhatikan di bahagian otot jantung.

Melakukan gimnastik dengan osteoarthritis, pesakit meningkatkan beban secara beransur-ansur. Semuanya bermula dengan jumlah kecil. Jika boleh, adalah dinasihatkan untuk menghadiri kelas dalam kumpulan di bawah bimbingan pakar. Kemudian pengecasan dilakukan di rumah.

Jika anda melakukan senaman secara teratur, maka sendi sakit akan menerima semua yang diperlukan untuk berfungsi normal. Aliran darah akan bertambah baik, yang akan menjejaskan pemakanan rawan. Ini akan memberi kesan positif ke atas pelincirannya.

Latihan untuk osteoartritis lutut

Bermula untuk menjalankan terapi senaman, perlu diingat bahawa hanya kelas biasa akan membawa hasil yang diingini. Jika anda melakukan senaman dari semasa ke semasa, menunggu pemulihan tidak masuk akal.

Set latihan yang teladan berikut akan membantu sendi sakit lutut, serta memulihkan kekuatan otot:

 1. Pesakit duduk di atas meja (di atas meja). Punggungnya lurus, kaki jatuh ke bawah. Ia perlu untuk berbual dengan mereka dengan pergerakan amplitud yang kecil. Latihan ini perlu dilakukan lebih kerap. Ia tidak akan menjadi sukar, dan kesannya akan menjadi lebih baik.
 2. Latihan kedua dilakukan dari posisi yang sama dengan yang pertama (di atas meja). Pesakit menarik ke hadapan satu kaki. Ia sepatutnya selari dengan lantai, dan kakinya hendaklah disimpan pada sudut 90 °. Dalam kedudukan ini untuk berlama-lama selama 3 saat. Kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kedua. Melakukan senaman ini boleh menyebabkan tekanan paha dan otot pergelangan kaki.
 3. Pesakit harus berdiri di atas lantai dengan punggungnya ke meja, dan punggung bersandar di atas meja. Di lutut kaki sedikit bengkok dan menyebarkannya jarak yang kecil. Socks melihat ke sisi. Tolak ke hadapan beberapa kali tanpa membongkok belakang, dan kembali ke kedudukan asal.
 4. Latihan keempat dipanggil "basikal kecil." Memulakan kedudukan - berdiri di atas lantai, kaki melengkung sedikit di lutut. Satu kaki untuk menarik perut dan berehat lutut di dalamnya. Perlahan perlahan badan, luruskannya terlebih dahulu. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kedua. Pastikan kaki berada pada sudut yang betul.
 5. Lelaki itu terletak di punggungnya dan membentangkan kakinya. Salah seorang daripada mereka membungkuk di lutut, sedikit menaikkan kaki di atas lantai. Bersantai selama sekurang-kurangnya 5 saat. Perlahan menurunkan kaki dan ulangi latihan dengan kaki kedua.
 6. Latihan dipanggil "basikal besar." Anda harus berbaring di atas lantai dan melakukan gerakan menendang yang sama seperti yang dilakukan oleh pengendali basikal semasa menunggang. Pada mulanya, kaki "pedal" perlahan-lahan. Tetapi secara beransur-ansur semakin meningkat. Pesakit boleh merasakan bagaimana otot tegang.
 7. Berbaring di lantai di sebelah kanan. Letakkan bantal kecil di bawah pipi anda, letakkan tangan kanan anda di bawahnya. Dalam kes ini, tangan kiri akan berfungsi sebagai sokongan. Sedikit membongkok kaki kanan. Lutut bengkok kiri untuk menarik perut dan kemudian mengambil kembali sejauh mungkin. Semua pergerakan dilakukan dengan perlahan.

Latihan yang kerap dalam osteoarthritis sendi lutut akan membantu untuk membuat manifestasi yang menyakitkan tidak begitu kuat, dan pergerakan akan bertambah baik.

Cadangan

Untuk gimnastik terapeutik hanya membawa kesan positif, pesakit mesti mematuhi beberapa peraturan.

Semua senaman perlu dilakukan di negeri ini apabila kesakitan adalah minimum, dan lebih baik sekiranya ia tidak hadir sepenuhnya. Sekiranya anda terlibat dalam melahirkan masalah penyakit ini, keadaan sendi hanya akan bertambah buruk.

Adalah wajar bahawa satu set latihan mengambil seorang doktor. Memilih mereka sendiri, anda perlu berhati-hati. Melakukan gimnastik, anda perlu mendengar sensasi. Dengan kesakitan yang lebih baik untuk berhenti.

Apabila bersenam gimnastik dalam osteoartritis, perlu memastikan bahawa terdapat latihan yang lebih statik daripada latihan yang dinamik.

Iaitu, yang pertama perlu mengambil lebih banyak masa.

Semasa gimnastik terapeutik, pesakit mesti benar-benar santai. Anda boleh melakukan urutan lutut. Sekiranya pakar tidak dapat melawat, maka urutan diri akan dilakukan. Tidak mustahil untuk menekan pada sendi dan menguli dengan kekuatan yang besar. Adalah baik untuk menggunakan pelbagai krim urut. Mereka melegakan kesakitan dan gejala penyakit.

Gimnastik terapeutik boleh didapati secara meluas kepada semua orang tanpa pengecualian. Untuk pelaksanaannya tidak perlu untuk simulator mahal. Tiada ubat khas diperlukan. Dan dia membawa manfaat yang besar. Tiada sendi boleh sembuh, jika pesakit tidak melakukan usaha untuk pemulihannya.

Untuk membantu menyingkirkan penyakit ini boleh berjalan dengan mudah. Sekiranya anda berjalan selama 30 minit setiap hari di kawasan rata, maka bukan sahaja sendi akan "dikembangkan", tetapi juga nada otot akan bertambah baik. Tetapi anda tidak boleh menggantikan berjalan kaki yang tenang dengan beg membeli-belah dengan beg berat.