Utama / Lebam

LFK dengan kaki rata

Hampir separuh daripada orang yang mengalami masalah flatfoot pada usia lima puluh tahun, paling kerap di kalangan wanita. Ada beberapa sebab kaki kaki rata: ini adalah kelemahan kongenital otot dan ligamen, dan obesiti, dan kecederaan, dan penyakit sendi dan kaki kaki, selain itu, kaki kaki rata dapat disebabkan oleh memakai kasut rapat atau kasut yang terlalu tinggi di tumit. Gejala permulaan flatfoot adalah edema, kesakitan pada kaki, yang muncul pada penghujung hari, kasut, yang digunakan hanya pada kaki, menjadi sempit. Kaki rata tidak biasa pada kanak-kanak.

Untuk mengubati kaki rata adalah sangat sukar, kaedah rawatan utama adalah latihan fisioterapi (terapi latihan). Apabila kaki rata diperhatikan, bukan sahaja pelanggaran fungsi kaki diperhatikan, perubahan patologi yang berlaku juga mempengaruhi kaki, paha dan tulang belakang yang lebih rendah. Oleh itu, kompleks latihan dalam terapi fizikal harus melibatkan latihan bukan sahaja untuk kaki, tetapi juga untuk otot abdomen, belakang, depan paha, gluteus dan otot betis.

Kaedah Impak [sunting]

Dasar rawatan flatfoot adalah aktiviti fizikal di seluruh tubuh. Di samping itu, senaman dan urutan khas yang diperlukan, menguatkan sistem otot-ligamentous kaki. Pada permulaan rawatan kaki kaki rata dengan bantuan terapi senaman, adalah wajar untuk menggunakan hanya dua posisi awal: duduk dan berbohong, kerana dalam hal ini beban di kaki sangat minim. Terapi fizikal untuk kaki rata adalah berdasarkan suppan kaki dengan lenturan serentak mereka. Sekiranya latihan dilakukan dari posisi awal semasa berdiri, kaus kaki kaki harus bersama-sama, dan tumit harus dipisahkan ke sebaliknya Gimnastik senaman termasuk pelbagai senaman dengan alat khas, dengan mendaki kaus kaki, berjalan.

Tindakan terapi latihan dalam hal flatfoot [sunting]

Terapi fizikal adalah untuk semua pesakit yang mempunyai sebarang bentuk flatfoot. Objektif utama rawatan pada masa yang sama adalah untuk memperkuat seluruh tubuh, meningkatkan ketahanan dan kekuatan otot kaki, meningkatkan daya tahan tubuh dan kecekapan. Di samping itu, dengan bantuan terapi senaman dengan kaki rata, adalah mungkin untuk mengurangkan ubah bentuk kaki, membentuk postur yang betul, untuk menghilangkan kontraksi jahitan bahagian anterior kaki dan dari kedudukan yang disebut di tumit. Selain itu, latihan fisioterapi bertujuan untuk menormalkan sfera motor, memperkuat otot dan ligamen kaki dan kaki bawah, dan mengembangkan kedudukan kaki yang betul semasa berjalan.

Melakukan latihan [sunting]

Pada permulaan latihan terapi fizikal untuk rawatan kaki kaki rata, senaman tetap tidak disyorkan, kerana ini adalah beban yang besar di kaki. Penting semasa rawatan adalah untuk menentukan kedudukan kaki yang betul dan memperbaikinya. Untuk tujuan ini, latihan khas telah dibangunkan untuk melatih flexors dan otot tibial, dan apabila ia dilakukan, beban pada kaki dan rintangan akan meningkat secara beransur-ansur. Menguatkan otot tibialis posterior dan anterior menyebabkan pengurangan atau penghapusan lengkungan dalaman.

Dalam rawatan flatfoot, penambahbaikan yang ketara dicapai apabila menjalankan latihan yang melibatkan sentuhan dengan objek kecil (merebut jari kaki mereka, beralih), dan untuk mencapai hasil yang positif, perlu melakukan latihan pada rolling stick, meremas objek getah, dan lain-lain, berguna dan berbasikal, pedal yang dibuat dalam bentuk roller berbentuk kerucut. Di samping itu, adalah senaman latihan yang kompleks termasuk berjalan di atas tungkai atau balak, berjalan di kerikil atau pasir. Selepas mencapai hasil yang diingini, anda perlu membetulkannya. Untuk ini, berjalan digunakan. Anda perlu berjalan bergantian pada tumit, pada jari kaki, di pinggir luar kaki.

Untuk terapi fizikal untuk menghasilkan hasil yang ketara, perlu untuk mengamalkan secara berkala dan sebaik-baiknya pada waktu pagi, kerana pada masa ini otot belum mempunyai masa untuk merasa letih. Tetapi seseorang tidak boleh mengharapkan kesan cepat, rawatan mungkin mengambil masa beberapa bulan, dan mungkin beberapa tahun.

Satu contoh latihan untuk rawatan flatfoot adalah seperti berikut:

 1. Bersedekah, meregang tangan anda di sepanjang badan, dan biarkan kaki anda lebar lebar, bengkokkan dan lepaskan jari kaki anda; kedudukan awal adalah sama seperti pada latihan sebelumnya.
 2. Putar kaki ke arah pusat;
 3. berbaring, pegang bola dengan kaki anda, beratnya satu setengah kilogram, angkat dan tolak kaki anda, cuba untuk tidak kehilangannya semasa penuaan;
 4. kedudukan awal: berbaring di perut anda, lengan di sepanjang badan dengan telapak tangan, kaki bersama-sama, perlahan-lahan angkat kaki kanan anda dan pada masa yang sama mengangkat badan, kemudian kembali ke posisi permulaan dan ulangi segala-galanya dengan kaki kiri anda. Apabila bersenam pada pendakian, anda perlu menyedut, dan apabila anda kembali ke posisi permulaan, menghembus nafas. Latihan ini diulang lima hingga enam kali;
 5. duduk di atas kerusi dan salibkan kaki anda, letakkan tangan anda di atas lutut anda. Putar sisi luar berhenti ke bawah, membuat usaha sementara sisi dalaman bangkit pada masa ini;
 6. duduk di atas kerusi dan menyebarkan kaki anda sedikit. Tangan kanan dipenuhi kepalan tangan dan terletak di antara lutut ketat tertutup. Angkat bahagian dalam kaki, sambil cuba menekan bahagian luar sebanyak mungkin ke lantai;
 7. Duduk di atas lantai dan tarik kaki anda, meletakkan kaki anda sejajar dengan satu sama lain. Tarik jari dan puncak kaki ke arah anda dan putarkannya keluar dengan pergerakan lancar kaki yang lebih rendah;
 8. duduk di atas kerusi dan meregangkan kaki anda, membaiki bahagian hadapan kaki dengan memanfaatkan, ambil bahagian di tangan anda, kemudian, mengatasi rintangan, menarik tali pinggang ke arah anda;
 9. berdiri, kaki dibelah lebar bahu, lengan dilanjutkan sepanjang badan. Bangkitkan di jari kaki anda dan kembali ke kedudukan permulaan; kedudukan awal adalah sama seperti dalam latihan terdahulu;
 10. Lean di luar kaki anda, cengkung dan peras jari-jari anda.

Setiap senaman dilakukan sepuluh hingga dua belas kali.

LFK dengan kaki rata

Kebanyakan ubat-ubatan ini tidak berlebihan dengan kaki rata, tetapi, tentu saja, peranan utama dalam rawatan penyakit ini dimainkan oleh budaya fizikal terapeutik, digabungkan dengan semua unsur-unsur yang tersusun rawatan kompleks. Apabila digabungkan dengan rawatan dadah, dua matlamat dicapai: ubat menyediakan pesakit untuk mula bersenam; senaman membantu meningkatkan tindakan bahan perubatan.

Gabungan budaya fizikal perubatan dan prosedur fisioterapeutik mempunyai kesan yang beragam. Ia bergantung pada keadaan awal badan, urutan penggunaan kedua-dua unsur rawatan kompleks, intensiti senaman, dan lain-lain.

Secara umum, perlu diperhatikan dengan segera bahawa rawatan flatfoot adalah proses yang lebih sukar daripada pencegahannya. Oleh itu, banyak perhatian harus dibayar untuk pencegahan flatfoot. Pada zaman kanak-kanak, perlu melakukan senaman khas yang bertujuan untuk menguatkan otot-otot dan tali sendi dan ligamen kaki. Berjalan kaki tanpa alas kaki pada tanah yang tidak rata, di atas pasir sangat berguna: latihan semulajadi otot kaki berlaku dan lengkungan kaki secara aktif dikekalkan - apa yang dipanggil "refleks spastik". Kasut rasional memainkan peranan penting dalam mencegah kecacatan kaki. Ia adalah kontraindikasi untuk memakai kasut dengan kasut tunggal, lembut dan dirasai yang rata. Pada zaman kanak-kanak, jenis kasut yang terbaik adalah neranit dengan satu-satunya yang tajam, tumit kecil dan lacing. Oleh itu, terapi fizikal untuk flatfoot berguna (tentu saja, latihan dilakukan dalam jumlah yang lebih kecil daripada dengan kehadiran penyakit ini) dalam pencegahannya pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa yang juga "tidak diinsuranskan" dari penyakit ini.

Apabila mula bersiul kaki, disarankan untuk mematuhi langkah-langkah kebersihan: pemilihan kasut rasional, mengurangkan beban kaki semasa berdiri dan berjalan, penggunaan urut dan latihan terapeutik. Dalam kes-kes yang lebih teruk, sokongan instep diberikan - insoles khas dengan memanah dan menaikkan tepi dalaman tumit; kasut ortopedik yang dikilangkan secara khusus, sepatutnya dipakai 10.

Sebagaimana yang dinyatakan dalam kebanyakan karya yang berkaitan dengan masalah rawatan flatfoot dengan bantuan terapi fizikal, 11 ketika memulakan latihan terapi fizikal, pertama-tama anda perlu menentukan tugas mereka, dan kemudian pilih cara dan bentuk untuk menyelesaikan masalah ini. Untuk menentukan dengan tepat tugas-tugas dan memilih bentuk dan cara penyelesaian mereka, perlu mengambil kira fasa pembangunan kaki rata, tindak balas badan terhadap penyakit, keadaan organ dan sistem yang tidak terlibat secara langsung dalam proses penyakit, pengaruh rejimen yang diterapkan pada manifestasi individu penyakit ini, keadaan mental pesakit. Ia juga perlu mengambil kira pelbagai langkah terapeutik yang digunakan.

Kesan terapi latihan dicapai dengan penggunaan biasa dan jangka panjang dan dengan pendedahan intensiti yang mencukupi. Kelas-kelas budaya fizikal perubatan dengan kaki rata harus dilakukan setiap hari, hanya kemudian anda dapat mencapai hasil positif tertentu.

Jumlah aktiviti fizikal bergantung kepada sifat latihan, kedudukan permulaan, kadar dan amplitud pergerakan, tahap ketegangan otot dan saiz mereka (kecil, sederhana, besar), bilangan pengulangan dan jumlah latihan (jumlah tempoh kelas), ketumpatan kelas dan tahap emosi kelakuan mereka. Teknik metodologi penting dalam budaya fizikal terapeutik adalah "penyebaran" aktiviti fizikal, pengagihan seragam usaha otot, penggantian tekanan dari pelbagai kumpulan otot.

Penting dalam rawatan flatfoot adalah kadar latihan. Lebih tinggi kadar pergerakan, semakin tinggi beban. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes di mana badan terbiasa dengan kadar purata prestasi pergerakan tertentu, kerja pada kadar perlahan mempunyai kesan yang lebih kuat pada sistem saraf. Oleh itu, perlahan berjalan tayar lebih daripada biasa. Cepat duduk dari kedudukan terlentang lebih mudah daripada perlahan-lahan. Peningkatan amplitud pergerakan meningkatkan kesannya ke atas badan.

Pada pendapat saya, disokong oleh pendapat pakar, 12 orang harus berusaha untuk mewarna emosi pelajaran kerana kepelbagaian latihan itu sendiri, perubahan kedudukan permulaan, penggunaan pelbagai subjek, bermain senaman dan permainan (dalam pelajaran kumpulan). Yang paling penting adalah sikap baik ahli metodologi atau doktor kepada mereka yang sakit, dorongan mereka, menunjukkan peningkatan kemahiran dan kualiti motor mereka. Nada kuat metodologik, arahan jelas, penjelasan yang mudah diakses dan paparan yang baik dari latihan itu sendiri, dan iringan muzik kelas menyumbang kepada mood emosi pesakit. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa latihan emosi juga boleh menyebabkan beban berlebihan dan kemerosotan keadaan pesakit.

Melalui budaya fizikal perubatan termasuk: gimnastik, sukan dan jenis latihan, permainan, alam semula jadi alam (matahari, udara dan air). Alat utama adalah senaman, yang digunakan untuk tujuan terapeutik. Walau bagaimanapun, untuk kaki-kaki rata, hanya dua yang pertama mempunyai manfaat yang signifikan.

Latihan gimnastik dengan kaki rata adalah kombinasi tiruan pergerakan semula jadi untuk seseorang, yang terbahagi kepada elemen konstituen. Dalam budaya fizikal terapeutik, pergerakan bahagian-bahagian badan yang berasingan paling sering dilakukan, dilakukan dari posisi awal tertentu, dengan arah yang telah ditentukan, amplitud, kelajuan, tahap ketegangan dan kelonggaran otot. Ini membolehkan anda untuk menanggung beban secara tegas, untuk memberikan kesan umum dan tempatan yang terpilih dan kerana ini untuk memulihkan amplitud pergerakan, untuk memulihkan dan membangunkan kekuatan, kelajuan pergerakan dan ketangkasan, memperbaiki keseluruhan pergerakan pergerakan.

Latihan gimnastik dengan kaki rata boleh dilakukan tanpa objek, dengan objek (tongkat, kelab, dumbbells perubatan, penyerap kejutan getah, tali lompat, dan lain-lain), pada pelbagai peralatan gimnastik (dinding gimnastik, pesawat cenderung, dll.).

Latihan kuasa dan kekuatan kelajuan, yang mempunyai pengukuhan dan kesan tempatan, tidak secara langsung berkaitan dengan rawatan flatfoot, tetapi mereka adalah penting untuk mengekalkan keadaan fizikal normal pesakit, kerana, kekurangan peluang untuk melibatkan diri dalam budaya fizikal, memaksa semua otot badan bekerja, dia boleh mengenakan bahaya yang diketahui kepada badan. Latihan ini digunakan untuk meningkatkan peredaran darah, meningkatkan metabolisme, dan lain-lain. Salah satu jenis latihan ini adalah dengan membeban dan menentang, yang menguatkan otot, meningkatkan keanjalannya, merangsang proses penyembuhan tisu, mempunyai kesan yang signifikan terhadap sistem kardiovaskular dan pernafasan, metabolisme. Latihan dalam kelonggaran adalah kepentingan praktikal yang sama, kerana mereka menyumbang kepada pembangunan proses penghambatan dalam korteks serebrum otak, mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk bekalan darah ke otot selepas mereka ditekankan, memperbaiki proses metabolik dalam tisu, dan membantu melawan kekakuan (dengan lumpuh spastik)

Perlu diberi perhatian terhadap latihan dalam rintangan, yang digunakan untuk mengembangkan kekuatan otot badan, anggota badan atas dan bawah dan menyumbang kepada kemakmuran seluruh tubuh manusia. Latihan rintangan boleh bermain dalam bentuk menarik. Apabila menggunakannya, adalah perlu untuk mengecualikan kemungkinan memegang nafas dan momen penangkapan.

Sukan dan latihan yang digunakan dalam rawatan flatfoot - terutama berjalan. Di samping merawat penyakit saya, berjalan membantu untuk memperbaiki fungsi sistem kardiovaskular dan pernafasan, menormalkan aktiviti motor dan penyembuhan sistem pencernaan, dan meningkatkan metabolisme secara sederhana. Oleh itu, berjalan adalah bahagian penting dari setiap sesi budaya fizikal perubatan dan boleh disarankan sebagai bentuk bebas mod motor. Jarak dan kelajuan berjalan bergantung kepada keadaan pesakit dan tugas yang diselesaikan ketika menetapkan budaya fizikal terapeutik.

Dalam kumpulan ini, latihan dalam lemparan adalah penting, walaupun mereka tidak langsung menyembuhkan kaki rata, tetapi membangunkan kekuatan otot, ketangkasan, ketepatan, meningkatkan perasaan otot-otak, koordinasi pergerakan. Dan yang paling penting, latihan dalam melemparkan membuat emosi positif, meningkatkan minat dalam kelas, dan dalam beberapa kes menyelesaikan tugas khusus, misalnya, apabila mencederakan anggota atas.

Oleh itu, budaya fizikal terapeutik ditetapkan untuk semua bentuk flatfoot membujur dan melintang sebagai salah satu cara terapi kompleks. Tugas utama kebudayaan fizikal terapeutik dalam penyakit ini dikurangkan kepada normalisasi sfera motor, meningkatkan daya tahan otot keseluruhan dan kekuatan (terutamanya otot kaki bawah), prestasi fizikal dan daya tahan tubuh terhadap faktor-faktor alam sekitar yang buruk.

Tempat utama di antara tugas-tugas terapi diduduki oleh tugas-tugas khusus - membetulkan ubah bentuk kaki dan menetapkan hasil rawatan. Pembetulan kecacatan kaki perlu difahami sebagai pengurangan tahap meratakan lengkungan dan pronasi tumit. Memilih untuk menyelesaikan tugas-tugas ini dengan cara khusus untuk budaya fizikal terapeutik, perlu mengambil kira keunikan otot-otot kaki bawah. Oleh itu, bahagian depan dan belakang lebih banyak otot tibial menonjolkan kaki. Di samping itu, anterior tibial, otot menghasilkan lekukan punggung kaki, dan punggung - sedikit plantar. Flexor pendek pendek dan panjang jari-jari, flexor pendek jari kaki yang besar, otot persegi tunggal menghasilkan fleksi plantar dan menyokong lengkungan kaki. 13

Latihan untuk otot-otot ini pada permulaan kursus rawatan dilakukan dari posisi awal semasa duduk dan berbohong, menghilangkan pengaruh berat badan pada lengkungan kaki. Posisi permulaan berdiri dan terutama berdiri dengan kaki berpaling paling tidak menguntungkan apabila graviti sedekat mungkin ke lengkungan dalam kaki.

Dalam tempoh pengenalan kursus rawatan, adalah disyorkan untuk melakukan latihan untuk otot kaki untuk memudahkan kedudukan permulaan dalam silih berganti dengan relaksasi. Beban statik pada otot kaki dan kaki adalah kontraindikasi. Latihan khas harus diganti dengan perkembangan umum untuk semua kumpulan otot. Dalam tempoh rawatan ini, adalah perlu untuk mencapai penjajaran nada otot yang memegang kaki di kedudukan yang betul, untuk meningkatkan koordinasi pergerakan, untuk meningkatkan keupayaan kerja fizikal pesakit.

Dalam tempoh utama kursus rawatan, tugas utama adalah untuk mencapai pembetulan kedudukan kaki dan menyatukan kedudukan ini. Untuk tujuan ini, latihan digunakan untuk otot tibial dan flexors jari dengan peningkatan beban secara beransur-ansur, dengan rintangan, beban pada kaki dan dengan objek - jari mencengkam kerikil, bola, pensil, mengalihkannya, bergulir dengan tapak kaki dari tongkat, dll. mengambil kira pembetulan yang dicapai.

Untuk menetapkan latihan pembetulan digunakan dalam jenis khas berjalan - pada jari kaki, pada tumit, pada permukaan luar kaki, dengan penempatan kaki yang selari. Sesetengah faedah boleh digunakan untuk meningkatkan kesan pembetulan seperti latihan: papan rusuk, permukaan serong, dsb.

Semua latihan khas perlu dijalankan bersamaan dengan latihan yang bertujuan untuk membangunkan postur yang betul, latihan perkembangan umum dan mengikut ciri-ciri usia.

Hasil rawatan yang menggembirakan ditunjukkan dalam pengurangan atau kehilangan lengkap sensasi yang tidak menyenangkan dan kesakitan semasa berdiri yang lama dan berjalan, dalam keadaan normal berjalan kaki dan kaki.

Meningkatkan keberkesanan rawatan menyumbang kepada gabungan kaedah di atas penggunaan latihan fizikal dengan urut bahagian kaki yang lebih rendah.

Keadaan yang sangat diperlukan untuk rawatan flatfoot adalah pendekatan yang bersepadu: penggunaan langkah-langkah kebersihan yang diperlukan, mod motor rasional dan mod beban statik, kasut rasional, peranti ortopedik (insoles, sokongan instep) dan kasut, menjalankan langkah-langkah pengaman 14.

Rawatan kaki kaki perlu menyeluruh dan tidak hanya mengetatkan radas musculo-ligamentous kaki dan kaki, tetapi juga pada perkembangan harmoni otot-otot dan ekstremitas, untuk meningkatkan postur yang betul. Dalam rawatan flatfoot, tempat utama diduduki oleh gimnastik perubatan, urut dan memakai kasut khas atau liner khas - sokongan instep.

Ia perlu dimasukkan ke dalam senaman gimnastik: senaman untuk meningkatkan postur yang betul dan kedudukan kaki yang lebih rendah apabila berdiri dan berjalan; senaman khas dengan pelbagai peranti dan cengkerang dan tanpa mereka untuk menguatkan otot dan ligamen kaki dan kaki; latihan pembetulan khas.

Untuk kesakitan pada otot betis dan otot-otot gerbang kaki, disyorkan bahawa urut-urutan kumpulan otot ini dilakukan sebelum gimnastik pekerjaan. Urut lebih baik dilakukan dalam kedudukan rawan menggunakan teknik berikut: mengusap, menggosok, menguli dan mengetuk. Mulailah urut dengan otot permukaan plantar kaki, kemudian pindahkan ke otot permukaan anterior dan posterior tibia. Lebih terperinci dengan teknik urut dan urut diri boleh didapati dengan membaca kesusasteraan buku khusus mengenai isu ini 15.

Latihan khas dilakukan dalam posisi awal, berbaring, duduk, berdiri dan berjalan. Pada masa yang sama, senaman di mana berat badan jatuh di pinggir kaki kaki harus dielakkan; ketika latihan, kaki tidak seharusnya tersebar secara meluas, karena ini tidak menyumbang kepada penguatan lengkungan kaki, tetapi untuk meratakannya.

Sekiranya kesakitan pada otot kaki dan pergelangan kaki berlaku semasa berjalan atau sekiranya kelemahan otot pada kaki bawah, lebih baik untuk memulakan senaman terapeutik dari posisi awal semasa duduk, berbohong, apabila tidak ada tekanan pada kaki yang jatuh dan anda secara efektif dapat menjalankan penguatan sasaran kaki dan kaki.

Di kedudukan awal, berbaring di belakang anda, anda perlu melaksanakan latihan berikut 16.

1. Imitasi pergerakan kaki, seperti ketika menunggang basikal, pada masa yang sama menyeret stoking dan mengubah kaki ke dalam. Jalankan pusingan 6-8, bernafas. Betulkan perhatian pada kedudukan kaki yang betul.

2. Gelongsor gerakan bergantian kaki di kaki bawah kaki lain dari pergelangan kaki ke lutut dan belakang. Lakukan pergerakan 8-10 dengan setiap kaki. Kemudian cuba untuk menutup kaki bawah dengan permukaan tapak kaki.

3. Pergerakan pergerakan kaki lurus ke atas dan ke bawah (seperti ketika berenang merangkak di belakang). Stok ditarik, kaki berpaling ke dalam. Jalankan siri 2-3 dengan siri di antara siri ini, dalam setiap siri 4-6 kitaran.

Oleh itu, latihan-latihan yang dilakukan dalam kedudukan terlentang asal dilakukan seperti berikut:

1. Secara bergantian dan serentak untuk melambatkan jari kaki dengan penindasan serentak mereka.

2. Bend kaki anda, berehat kaki anda di atas lantai. Larutkan tumis dan ratakan. Selepas satu siri pergerakan - kelonggaran.

3. Penggantian kasut alternatif dan serentak dari sokongan.

4. Kaki bengkok di lutut dan bercerai, kaki bersentuhan antara satu sama lain dengan permukaan plantar. Tumit dan memimpin tumit dengan penekanan pada jari kaki.

5. Letakkan lutut lutut pada lutut yang lain, kaki bengkok, yang lain. Pergerakan pekeliling kaki di satu dan yang lain. Begitu juga, menukar kedudukan kaki.

6. Pergerakan gelongsor satu kaki di atas sampah yang lain, "menutupi" celeng. Sama kaki yang lain.

Dari kedudukan awal semasa duduk di kerusi tinggi, kami mengesyorkan latihan berikut.

1. Melayari kaki belakang dan sebagainya kerana pergerakan di sendi lutut. Stok ditarik, kaki berpaling ke dalam. Lakukan pergerakan 10-16.

2. Pengurangan dan penculikan kaki. Kedudukan kaki adalah sama seperti pada latihan sebelumnya. Lakukan pergerakan 10-14.

3. Putaran pekeliling berhenti di dalam dan luar. Jalankan 15 - 20 putaran pada setiap arah.

4. Mengetuk bola yang digantung pada kord dengan tepi luar dorsum kaki - 1-2 minit.

5. Menggulung kaki dengan tongkat atau mace.

6. Mencengkam dan mengangkat dengan kaki bola atau bola perubatan.

7. Fingertip mengetatkan pad kain.

8. Pemilihan jari-jari kaki kecil.

Oleh itu, latihan dilakukan di kedudukan duduk asal seperti berikut:

1. Kaki bengkok, kaki selari. Menaikkan tumit serentak dan bergantian.

2. Belakang lenturan kaki serentak dan bergantian.

3. Menaikkan tumit satu kaki sementara serentak membongkok kaki kaki yang lain.

4. Kaki lurus. Fleksibel dan lanjutan kaki. 6. Letakkan satu kaki di lutut kaki yang lain. Pergerakan gerakan pekeliling di kedua-dua arah. Sama kaki yang lain.

6. Menangkap jari-jari kaki objek kecil dengan jari dan mengalihkannya ke tempat lain. Sama kaki yang lain.

7. Duduk di Turki, bengkokkan jari kaki. - Bersandar ke hadapan, berdiri dengan sokongan pada permukaan belakang kaki.

8. Semasa duduk di penekanan, duduk di belakang, menyebarkan lutut dan kencangkan kaki sehingga permukaan plantar berada dalam keadaan penuh.

Melakukan latihan di kedudukan awal berdiri memberikan anda kesempatan untuk menguatkan otot-otot kaki dan kaki yang lebih rendah, untuk mengembangkan postur yang betul, kedudukan tubuh dan kaki yang betul semasa berdiri dan berjalan, untuk melakukan pergerakan untuk meningkatkan rasa keseimbangan.

Apabila melakukan latihan dengan mulanya, anda boleh berpegang pada dinding gimnastik.

Oleh itu, latihan dilakukan di kedudukan asal semasa berdiri seperti berikut:

1. Kaki adalah selari, pada jarak lebar kaki, tangan pada tali pinggang. Bangkit pada jari-jari kaki serentak dan bergantian. Angkat jari kaki dengan sokongan pada tumit serentak dan bergantian. Gulung dari tumit ke kaki dan belakang.

2. Semi-squats dan squats pada jari kaki, ruv ke sisi, ke atas, ke hadapan.

3. kaki adalah selari. Gulung pada tepi luar kaki dan belakang.

4. Socks bersama-sama, tumit selain. Harga dan berjongkok dalam gabungan dengan pergerakan lengan.

5. Kaki selari, tangan pada tali pinggang. Selalunya mengangkat tumit.

6. Berdiri di atas tongkat gimnastik, selari kaki. Harga dan jongkong digabungkan dengan pergerakan lengan.

7. Yang sama, tetapi berdiri di atas keretapi tembok senam, meraih tangan pada paras dada.

8. Berdiri di atas keretapi tembok senam. Angkat pada kaus kaki dan kembali ke dan. p.

9. Berdiri pada bola berlapis. Squat dalam kombinasi dengan pergerakan lengan.

Untuk menguatkan otot gerbang kaki, berjalan di tiang separa bulat atau segi tiga adalah disyorkan. Apabila stoking berjalan diletakkan di dalam. Untuk perkembangan kekuatan otot dan pengukuhan gerbang kaki, disarankan untuk memanjat tali dan tiang, berjalan tanpa alas kaki di jalan yang diliputi kerikil. Pada musim panas, disyorkan untuk berjalan kaki tanpa alas kaki di atas pasir, di rumput rumput. Ia adalah perlu untuk menggabungkan apa-apa jalan khas dengan prosedur pembajaan.

Oleh itu, latihan dilakukan semasa berjalan (bergerak) seperti berikut:

1. Berjalan di atas kaki.

2. Berjalan di tepi luar kaki.

3. Berjalan kaki ke dalam, tumit

4. Berjalan dalam stoking kedudukan ke dalam, tumit ke luar, dengan mengangkat ganti pada jari kaki.

5. Berjalan di atas kaki kaki yang bengkok.

6. Berjalan pada jari kaki dengan ketinggian tinggi lutut.

7. Langkah-langkah gelongsor dengan lenturan jari serentak.

8. Berjalan di papan rusuk.

9. Berjalan ke atas, pada satah condong.

10. Berjalan pada jari kaki anda ke atas dan ke bawah pada satah condong.

Penggunaan secara tetap dan sistematik latihan yang disenaraikan di atas, bersama-sama dengan perkembangan umum dan pengukuhan, akan membolehkan mengelakkan kecacatan kaki pada peringkat awal pembentukan flatfoot. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, kompleks langkah-langkah di atas, digunakan serentak dengan memakai kasut yang selesa dengan sokongan instep, akan menstabilkan proses ubah bentuk, menghapuskan kesakitan pada otot dan sendi kaki yang lebih rendah, dan meningkatkan fungsi keseluruhan sistem muskuloskeletal.

Latihan kompleks dengan kaki rata pada orang dewasa

Latihan untuk kaki rata pada orang dewasa - peluang sebenar untuk menghentikan perkembangan penyakit. Mereka meningkatkan nada keseluruhan tisu otot dan ligamen, peredaran darah. Gimnastik dengan kaki rata adalah penting untuk melakukan secara teratur, dengan ketat mengikut peraturan tertentu. Dengan tahap lanjut perubahan patologi di kaki, latihan fisioterapi digunakan hanya untuk profilaksis: kelas tidak akan dapat menghapuskan manifestasi penyakit.

Apakah penggunaan senaman?

"Fiksasi" kaki manusia adalah sebilangan besar tulang kecil yang dihubungkan oleh ligamen dan otot. Penyusutan kaki disediakan oleh sendi mereka: membujur dan melintang. Mereka "menjawab" untuk keseimbangan seseorang semasa berjalan. Gangguan patologi di salah satu gerbang, yang disebabkan oleh penyebaran kaki berlaku, menyebabkan rata.

Mengapa penyakit itu muncul, tidak mungkin untuk menentukan dengan tepat. Walau bagaimanapun, doktor mengenal pasti faktor-faktor yang menyumbang kepada kejadiannya:

 • Berat badan berlebihan;
 • Kecenderungan genetik;
 • Gunakan kasut lama cacat;
 • Kurangnya atau tidak mencukupi aktiviti fizikal;
 • Stoking tidak selesa atau kasut berkualiti rendah, penggunaan panjang dan tinggi tumit tinggi.

Pengedaran tidak betul komponen kaki gerbang membawa kepada salah satu daripada tiga jenis flatfoot:

 1. Melintang. Oleh itu, dipanggil perubahan patologi dalam gerbang transversal. Pelanggaran dikaitkan dengan tekanan yang tidak betul pada tulang metatarsal. Saiz kaki berubah: panjang menjadi lebih kecil, dan bahagian anterior menjadi lebih luas. Perubahan bentuknya membawa kepada peningkatan intensif dalam "benjolan" pada ibu jari, rupa jagung dan jagung kering.
 2. Longitudinal. Selalunya disertai dengan gejala tambahan: sakit di belakang dan sendi di kaki. Juga menimbulkan sakit kepala.
 3. Gabungan. Peralatan ligamentous yang lemah menjadi penyebab patologi, yang berkembang dalam dua "arah" sekaligus.

Perubahan patologi tiga jenis akan menghilangkan gimnastik dari kaki rata, urutan dan penggunaan kasut ortopedik.

Latihan kaki diperlukan untuk membetulkan kedudukan gerbang yang salah. Ia juga penting untuk menyatukan hasilnya, jadi latihan dari tapak kaki harus dilakukan untuk jangka masa yang lama.

Latihan yang paling berkesan adalah mereka yang mana tindakan itu bertujuan untuk bekerja melalui beberapa kumpulan otot sekaligus.

Kompleks latihan berkesan

Memandangkan keperluan untuk melibatkan beberapa kumpulan otot, gimnastik untuk flatfoot dilakukan dari 3 kedudukan: berbohong, duduk dan berdiri. Untuk kelas menggunakan peranti tambahan: bola, kiub dan tongkat untuk gimnastik.

Adalah lebih baik untuk memilih latihan untuk pesakit dewasa dengan pakar ortopedik berpengalaman yang, dengan mengambil kira sifat khusus perkembangan penyakit, akan memilih kompleks yang perlu. Peraturan yang sama diikuti, mengambil gimnastik dari kaki rata untuk kanak-kanak.

Sebelum anda memulakan bahagian utama latihan, adalah penting untuk melakukan gerakan pemanasan untuk memanaskan otot.

Latihan asas

Kompleks latihan latihan dalam flatfoot melintang pada orang dewasa bermula dengan bahagian utama. Ia boleh termasuk pergerakan seperti itu.

 1. Ia adalah perlu untuk menjalankan peredaran perlahan dalam bulatan dewan di hujung jari selama 2-3 minit, dan kemudian pada tumit pada masa yang sama. Dengan cara yang sama, setiap sisi kaki diusahakan.
 2. Peregangkan lengan anda ke atas dan menjangkau mereka dengan gigih, seolah-olah selepas tidur, berdiri di atas jemuran. Dalam kedudukan ini, anda perlu kekal 20 saat. Kemudian turunkan tumit anda, meletakkan tangan anda di pinggang anda. Ulangi gerakan 10 kali.
 3. Latihan berikut adalah penting untuk dilakukan dalam kedudukan terdedah. Letakkan tangan anda di sisi badan, meregang stoking secara intensif di tapak kaki dan memulakan gerakan putaran mereka selama 2-3 minit. Pergerakan ini menguatkan dan meregangkan otot-otot kaki dan ligamen dengan baik, oleh itu mereka membantu mengembalikan bentuk kaki yang hilang.
 4. "Tepuk tangan" tumit. Kedudukan permulaan - berbaring. Letakkan tangan anda di sepanjang badan, angkat kaki anda, menyebarkan lutut ke sisi dan menyambung tumit. Sambung dan putuskan sol selama 3-4 minit. Pergerakan sepatutnya menyerupai sayap rama-rama.
 5. Duduklah dalam kedudukan yang selesa. Kaki kaki kanan, putar kaki kiri selama 3-4 minit. Tukar posisi kaki.

Melatih kerusi

Peluru yang wajib apabila melakukan latihan ini adalah kerusi. Pergerakan ditunjukkan untuk melakukan duduk di atas kerusi supaya kaki sepanjang masa tetap bengkok pada sendi lutut. Kaki mesti berdiri teguh di atas lantai.

Berikut adalah beberapa latihan untuk kaki rata pada orang dewasa.

 1. Memotong kaus kaki dari lantai selama 3-4 minit;
 2. Menaikkan tumit selama 3-4 minit;
 3. Selari untuk melakukan 2 gerakan: pemisahan tumit kaki kanan dan kaki kiri 3-4 minit.
 4. Letakkan kaki kanan anda pada lutut kiri anda. Joran harus menegak ke lutut. Adakah putaran kaki kanan, secara konsisten mengubah arah pergerakan selama 3-4 minit. Tukar posisi kaki.
 5. Duduk di kerusi, cuba ambil objek kecil yang bertaburan di atas lantai dengan jari kaki anda. Senaman yang betul akan membantu membina kekuatan otot dan memulihkan nada dan bentuk kaki.
 6. Untuk beberapa minit, bengkok dan tolong jari kaki secara konsisten.
 7. Duduk "dalam bahasa Turki." Bend jari anda, berdiri, bersandar di gerbang sisi kaki.
 8. Letakkan batang gimnastik di atas lantai dan berhati-hati melancarkannya sepanjang seluruh kaki selama 3-4 minit.
 9. Bayangkan diri anda artis jalanan. Meletakkan kertas lanskap di bawah kaki anda, gerakkan pen atau pen terasa dengan jari kaki anda dan mula mencipta!

Video berguna - Rawatan pada kaki rata. Gimnastik oleh Dr. Postnov

Latihan dari kedudukan permulaan semasa berdiri

Latihan dari posisi berdiri membolehkan anda mengerjakan tisu otot kaki dan kaki. Kedudukan permulaan untuk semua pergerakan adalah sama: kaki tersebar lebar bahu, dan lengan diletakkan di pinggang. Kami senaraikan senaman yang dilakukan.

 1. Berjalan kaki di hujung jari anda selama 3-4 minit, dengan banyak tumit. Kemudian pelajari semua sisi kaki selama 4 minit setiap satu.
 2. Perlahan "gulung" kaki dari jari-jari pada tumit 30-40 kali.
 3. Hentikan setiap kaki pada gilirannya, putar pertama ke satu, kemudian ke sisi yang lain 20-25 kali. Dengan gerakan mudah ini, ligamen pergelangan kaki dan otot kaki diperkuat.
 4. Bangun di hujung jari anda 30-40 kali.
 5. Panjangkan kaki kanan anda ke hadapan, peras dan cabut kaki selama 3-4 minit. Ulangi dengan kaki kiri anda.
 6. "Pindahkan" berat badan anda ke luar kaki anda, kemudian berdiri tegak. Ulangi pergerakan sekurang-kurangnya 30 kali.
 7. Semasa berdiri, angkat jari kaki anda dengan objek kecil yang bertaburan di atas lantai.
 8. Adakah jisim yang mendalam dan "tidak lengkap" sehingga 30 kali.
 9. Lakukan latihan "Swallow". Dengan itu, gerbang melintang dipertahankan dengan baik. Fokus pada kaki kanan, dan kiri mengambil sejauh mungkin, merobek dari lantai. Sentiasa seimbang dengan menciring ke arah kaki kanan anda. "Pegang" dalam kedudukan ini selama 10 saat. Tukar posisi kaki. Dengan setiap senaman, jumlah masa untuk mengekalkan keseimbangan secara beransur-ansur akan meningkat.

Latihan semasa berdiri dengan urutan kaki. Ia akan mengurangkan kesakitan dan bengkak. Juga berguna mandi dengan kesan yang santai.

Untuk budaya fizikal terapeutik membawa faedah maksimum, lakukan lebih baik bukan di dalam rumah, tetapi pada permukaan semula jadi: batu kecil, pasir, rumput.

Latihan harian, penggunaan kasut berkualiti tinggi, sesuai dengan saiz, urutan biasa dan mandi santai dapat mengurangkan perkembangan penyakit dengan ketara. Dengan bantuan mereka, otot dan ligamen diperkuat, rasa sakit dan ketidakselesaan dikurangkan. Pada peringkat awal patologi, senaman terapeutik dapat menghapuskan gejala-gejala dari kaki rata.

LiveInternetLiveInternet

-Citatnik

Apa yang berlaku apabila anda menjerit pada suami anda Photo: depositphotos.

Pengkhianatan cinta. PENYEMBUHAN DARI SOUL. Apabila anda mencintai seseorang - ini adalah kebahagiaan yang hebat.

LATIHAN "PERINGKATAN TANAMAN" 1. Berdiri dengan kaki anda sejajar dengan kaki anda.

Igor Gaidukov Ia berlaku bahawa di antara orang-orang terdekat adalah sepenuhnya pos.

Identiti wanita. Krisis dan persaingan dengan ibu. Identiti wanita. Krisis dan Konk.

-Muzik

-Album foto

-Tajuk

 • kesihatan keluarga kanak-kanak (3252)
 • hidroterapi. terapi muzik, penyembuhan (58)
 • Ayurveda, saluran, meridian (32)
 • urat varikos. kapal (1)
 • GMO (40)
 • kanak-kanak dan ibu bapa. hubungan (366)
 • cuti kanak-kanak, kelas dengan kanak-kanak, cerita dongeng. MUL (159)
 • ubat maklumat. (1032)
 • bunyi penyembuhan (30)
 • Masa pawagam aktif rumah (157)
 • sistem limfa dan endokrin (117)
 • rumpai laut Laminaria Spirulina. (2)
 • kesihatan kita berada di tangan kita. Onkologi (474)
 • vaksinasi. farmasi (60)
 • penyembuhan diri rempah ratus rumput Ayurveda (660)
 • nasihat doktor. Tips Kehamilan (83)
 • soda - rawatan (26)
 • umur tua adalah kegembiraan, ingatan, berfikir (63)
 • sendi. tulang belakang. gigi gusi (174)
 • kehilangan berat badan tanpa diet - makan betul (87)
 • sekolah. buku-buku bahasa asing (202)
 • sistem endokrin (21)
 • Kosmologi Pencipta. Kuasa semangat.. (910)
 • Vegetarianisme. Syroedeni. Pembersih sel (55)
 • video filem (862)
 • esoterik video (104)
 • Genetik gelombang, penyembuhan bunyi, P. Goryaev (38)
 • pokok (24)
 • rumah itu. kampung. garden.work (1138)
 • tingkap kaca berwarna. gambar di atas batu (25)
 • Decoupage kraf. Trik Hayat (100)
 • perniagaan rumah, membuat wang di plot taman (12)
 • haiwan domestik (16)
 • strawberry.clubber. beri (57)
 • bawang merah. bawang putih. lobak (34)
 • planet naik rendah // Eco-settlements (86)
 • timun, zucchini, lobak. lobak (47)
 • lampu lilin. cermin, pasu (37)
 • tips, maklumat, (451)
 • percutian Lakukan sendiri (71)
 • Pembaikan rumah. Hiasan dinding (122)
 • lukisan pemulihan perabot. Gypsum. Mosaic (111)
 • ciptaan buatan tangan, Kelas Sarjana (92)
 • Seed.plitsy. katil baja (167)
 • tomato, kentang., Yerusalem artichoke (102)
 • bunga Orkid (107)
 • Wanita dan Lelaki (751)
 • solek dengan tangan anda sendiri (82)
 • urut kosmetik. penjagaan kulit (95)
 • fashion.clothes. kasut chebbi chic. buatan tangan (109)
 • kehidupan sebenar dan mengejutkan (357)
 • Barat Timur.. Teknologi baru (1018)
 • Globalisasi.. (269)
 • Chip. Pasport. kad tunggal (71)
 • permainan. pelukis. ujian. pemacu denyar (11)
 • seni muzium. budaya (390)
 • koleksi. (19)
 • anak patung (13)
 • Budaya Rusia (47)
 • belajar untuk menarik. (30)
 • FOTO FOTO. Macrophoto (121)
 • artis. gambar-gambar. ilustrasi (52)
 • Komputer Nasihat Internet.Helpful.Telepon (164)
 • Perolehi pada komputer (5)
 • kecantikan, alam, bandar, negara (237)
 • Masakan (700)
 • vegetarian, smoothies, membersihkan badan (44)
 • persediaan untuk musim sejuk (74)
 • idea - reka bentuk makanan (29)
 • gula-gula, pencuci mulut, gula-gula (203)
 • minuman, tincture, rempah ratus, (57)
 • roti dom. ladu (37)
 • Muzik untuk jiwa. Pleikast, Estrada Luar Negara (263)
 • The Unknown Rahsia. Hipotesis. (1093)
 • sihir runes. (150)
 • Berita Nota menarik, (3851)
 • Mengenai cinta (222)
 • masyarakat toleransi (3477)
 • hanya keserakahan (145)
 • Rusia "Orang-orang Slavik". Tartaria (100)
 • Ukraine Crimea (231)
 • . Politik. Kuasa (1962)
 • timur. islam (23)
 • Kepentingan yang menarik.. Stalin. (20)
 • Kementerian Kebudayaan (18)
 • berita kementerian kesihatan (219)
 • Menipu Sberbank (563)
 • Rusia (1335)
 • Rachel (5)
 • Zionisme. Khazaria Illuminati (255)
 • jumlah kawalan (224)
 • gypsies bangsa (4)
 • Jepun, (6)
 • petua pada lirik (19)
 • POETRY (128)
 • Amsal.. buku. Artikel. esei (216)
 • psikologi. psikologi alkohol (690)
 • Kesedaran. Dunia halus (2345)
 • Elemental Spirits (10)
 • yoga, meridian, saluran (18)
 • bulan darah = kuasa darah (34)
 • masa baru. mistik. mantoid. (104)
 • warna ray chakras (18)
 • Chelyabinsk "meteorite" (8)
 • Tenaga. kontrak. teknologi. meditasi. (771)
 • minyak pati (8)
 • sukan pelancongan gaya hidup yang melampau (51)
 • falsafah sains sains sains (968)
 • Hyperborea (18)
 • tamadun yang hilang, (43)
 • cerita foto Komunal (38)
 • FLORA. FAUNA. MOTIVATORS POSITIF. (177)
 • Kucing. lumba-lumba (49)
 • Teh Minum. (7)
 • Keadilan kanak-kanak. jantina (204)
 • Humor Positive, Motivators (238)
 • Program pendidikan undang-undang. UNDANG-UNDANG (49)

-Cari dengan buku harian

-Langgan melalui e-mel

-Statistik

"Latihan fizikal terapeutik dengan kaki rata." Mereka sendiri menentukan tahap kepala rata

Moscow State Pedagogical
Universiti

1.1. Definisi flatfoot

Kaki melakukan fungsi sokongan dan pegas, berdasarkan kawasan sokongan calcaneus dan kepala tulang metatarsal. Tulang kaki, yang menghubungkan dengan bantuan sendi dan ligamen yang kuat, membentuk lengkungan ke atas - lengkungan dan membujur kaki. Dengan kelemahan otot-otot dan tendon, gerbang kaki turun, dan kaki rata berkembang. Dengan kaki rata, tenaga fizikal yang berpanjangan pada anggota bawah (berjalan, berlari, melompat, sukan luaran, dll) membawa kepada sakit di kaki. Membezakan kaki biasa, rata dan rata.

Pemeriksaan kaki dijalankan semasa berjalan tanpa alas kaki di lantai dengan arah yang berbeza dan berlutut di atas kerusi (menghadap belakangnya) dengan kaki tergantung-tergantung. Beri perhatian kepada bahagian dalam kaki dan tahap meratakan lengkungan longitudinal (normal, tinggi, rata). Apabila pelan kaki dilengkarkan dengan tegak, memperluaskannya di bahagian tengah, meningkatkan lebar isthmus. Di bahagian dalam isthmus, rabung otot yang kompensator terbentuk, mudah dikenalpasti dengan palpasi, meratakan lengkungan longitudinal, beberapa cembung garis tepi luar kaki, pronation tumit - keluarnya keluar dari garis tengah. Di samping itu, semasa pemeriksaan perlu memberi perhatian kepada keadaan pandangan melintang, ubah bentuk jari (jari seperti tukul). Kajian kaki dilakukan dengan bantuan plantografi (cetak kaki) dan codometry - mengukur kaki dengan stop-meter, sebagai contoh, frendlian stop-meter yang mudah dipermudahkan.

Untuk mendiagnosis keadaan kaki, adalah perlu untuk menghapuskan salah guna bahagian plantarnya - tumbuhan. Untuk melakukan ini, ambil larutan berair beberapa pewarna (sebagai contoh, penyelesaian alkohol 1% hijau yang cemerlang) dan pelincir permukaan subjek. Kemudian dia ditawarkan dengan kedua-dua kaki untuk berdiri tegak di atas kertas bersih yang tidak kurang daripada 30 hingga 40 cm. Berat badan harus diedarkan secara sama rata pada kedua kaki, tapak kaki harus jelas dicetak pada kertas. Selepas itu, kilang-kilang ditaksir mengikut kaedah V.A. Yaralova-Yaraland (Rajah 1). Untuk melakukan ini, dua baris digunakan pada jejak: AB menghubungkan tengah tumit ke tengah pangkal ibu jari, dan pembesar suara yang menghubungkan tengah tumit dengan jurang interdigital kedua. Sekiranya lengkungan dalaman jejak jejak melampaui garisan, ASIL terletak pada tahapnya - kaki adalah normal; jika terletak di antara garisan AB dan AC, kaki diratakan (kaki rata gelaran 1); jika ia tidak mencapai garis AB - rata-kaki dari tahap ke-2 dan ke-3.

Rajah. 1. Penilaian tumbuhan oleh kaedah V.A. Yaralova-Yaraland:

a adalah bentuk normal dari kaki;
b - rata-rata gelaran 1;
in - flatedness of the 2nd atau 3rd degree.
AB - garis yang menghubungkan bahagian tengah tumit dengan bahagian tengah ibu jari;
Barisan AC menyambung bahagian tengah tumit dengan jurang interdigital kedua

Perkebunan yang diperolehi boleh dianggarkan dengan kaedah I.M. Chizhina (Rajah 2). Untuk ini, adalah perlu untuk melukis garis tangen ke titik-titik yang paling menonjol dari pinggir dalaman kaki dan garis melalui pangkal jari kedua dan bahagian tengah tulang tumit. Melalui pertengahan garisan kedua kita melukis berserenjang dengan persimpangan dengan tangen dan dengan tepi luar tapak. Kemudian kita mengira indeks: nisbah panjang segmen A hingga panjang segmen B.

Rajah. 2. Penilaian tumbuhan oleh I.M. Chizhine:

indeks dari 0 hingga 1 - kaki normal;
indeks dari 1 hingga 2 - kaki rata;
indeks lebih 2 - berhenti rata

1.2. Jenis flatfoot
Flatfoot yang membujur

Berlaku dengan kelebihan fungsi atau overstrain otot tibialis anterior dan posterior.

Gerbang longitudinal kaki kehilangan sifat susutnilai, dan di bawah tindakan otot peroneal panjang dan pendek kaki secara beransur-ansur berubah ke dalam.

Lentur pendek jari, aponeurosis plantar dan peralatan ligamentous kaki tidak dapat mengekalkan lengkungan longitudinal. Scaphoid menetap dan, akibatnya, meratakan gerbang membujur pada kaki berlaku. Risiko pembangunan jenis flatfoot ini paling sering terdedah kepada orang yang mempunyai massa besar. Semakin besar berat badan, semakin besar beban di atas kaki, lebih banyak ketinggian rata membujur.

Selalunya wanita menderita patologi ini. Flatfoot membujur paling kerap berlaku pada usia 16-25 tahun.

Flatfoot yang melintang

Perkembangan flatfoot jenis ini bergantung kepada kelemahan aponeurosis plantar dalam kombinasi dengan alasan yang sama seperti pada flatfoot membujur.

Gejala flatfoot melintang adalah sangat ciri. Ini adalah bahagian anterior luas kaki, yang memperlihatkan ke dalam, diperbesar oleh ketua pertumbuhan tulang-kartilagin kepala metatarsal pertama. Ia sering dipanggil "tulang" atau "gout". Penyimpangan ibu jari ke luar atau sebaliknya, Halux valgus, natoptysh yang menyakitkan dari satu-satunya, ubah bentuk tukul seperti jari-jari kedua dan kadang-kadang ketiga, kalus pada jari.

Lebih besar kecacatan, lebih banyak pesakit mengadu sakit, sukar memilih dan menggunakan kasut, dan keletihan yang cepat.

Flatfoot melintang biasanya digabungkan dengan kelengkungan kaki pertama ke luar.

Flatfoot melintang berlaku paling kerap pada usia 35-50 tahun.

Selalunya kedua-dua bentuk tapak kaki digabungkan. Sudah tentu, mereka tidak mati dengan kaki rata, tetapi perkembangannya membawa kepada beberapa masalah, termasuk sakit belakang, sendi lutut dan pinggul, sikap lemah dan akibat lain yang dapat mengurangkan kualiti hidup. Oleh itu, perhatian khusus harus diberikan kepada diagnosis dan pencegahan yang tepat pada masanya.
1.3. Punca Flatfoot

Terdapat banyak sebab untuk kaki rata: ini adalah kecenderungan keturunan (agak kepada gaya hidup tertentu), paresis atau lumpuh otot plantar kaki atau kaki bawah, kecederaan pada tulang kaki dan pergelangan kaki. Penyebab yang paling biasa adalah kelemahan umum sistem muskuloskeletal akibat penyakit rakit, penyakit yang kerap atau berpanjangan.

Terutama berbahaya terhadap latar belakang kelemahan alat musculo-ligamentous adalah beban beban kaki: kedudukan berpanjangan, berjalan kaki berterusan yang panjang, kanak-kanak yang berlebihan berat badan.

Ia sangat tidak menguntungkan pada keadaan berhenti mempengaruhi memakai kasut yang kurang dipilih.

Terutama kerapkali berkembang pada kanak-kanak dengan pemasangan flat-valgus yang disebut kaki, yang terbentuk pada usia muda. Adalah sangat mustahak bagi setiap ibu bapa untuk menentukan ketepatan kedudukan kaki, hanya melihat dengan perhatian pada kanak-kanak bertelanjang kaki berdiri dari belakang. Biasanya, tumit terletak mengikut paksi membujur tibia, dalam kes kaki rata-valgus, tumitnya terlepas ke luar.

Kecacatan ini, mengikut data baru-baru ini, menunjukkan kelainan kongenital sistem saraf (encephalopathy) dan melibatkan gangguan perkembangan keseluruhan rangka. Di hampir semua kanak-kanak, kaki rata disertai oleh kecacatan ini atau sistem muskuloskeletal, terutamanya kerap - pelbagai gangguan postur.

Flatfoot anatomi dibahagikan kepada membujur, melintang dan bercampur. Pada kanak-kanak, bentuk membujur atau campuran yang paling biasa.

Pada masa kanak-kanak, kaki rata paling sering digabungkan dengan sisihan tumit ke luar, kaki seperti disebut flat-valgus. Rawatan dan pencegahan kecacatan ini hampir sama dengan flatfoot biasa (Olontseva GN, 1985).

Valgus kecacatan kaki.

Mengenai kelengkungan valgus (X-image) kaki boleh dikatakan apabila jarak antara pergelangan kaki dalaman dengan lutut ketat dan lurus tegak melebihi 4-5 cm. Biasanya ini ubah bentuk kaki digabungkan dengan kaki rata-valgus.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, ini bukan kecacatan kongenital, bukan kualiti penyiasatan, tetapi kecacatan yang diperoleh. Kelengkungan kaki muncul paling kerap beberapa saat selepas kanak-kanak itu bangkit dan berjalan kaki. Lazimnya ini berlaku jika bayi itu berdiri di depannya, jika dia berdiri banyak (contohnya, di arena), jika dia tidak merangkak. Ini disebabkan oleh kelemahan, ketiadaan radas musculo-ligamentous dan tekanan yang berlebihan pada kaki bawah.

Salah satu penyebab utama kelengkungan kaki adalah riket, dipindahkan pada masa kanak-kanak, terutama bentuk oligosimtomatik dan tidak dirawatnya. Penyebab yang lebih jarang berlaku termasuk keilatan kongenital atau displasia sendi pinggul, kecacatan kaki tertentu, penyakit dan kecederaan sendi lutut.

Mengurangkan keadaan kaki dengan berat badan yang berlebihan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dari badan yang bodoh kurang cenderung kepada kecacatan ini daripada mereka yang kurus. Gadis-gadis menderita lebih kerap disebabkan oleh pelvis yang lebih luas.

Dengan kecacatan valgus kaki, perubahan besar terjadi pada sendi lutut. Perkembangan yang tidak sekata dari condyle femoral (pertumbuhan yang lebih cepat dari kondisi dalaman yang lebih daripada yang di luar) membawa kepada fakta bahawa ruang bersama menjadi lebih luas di dalam dan sudah di luar. Ligamen yang menguatkan sendi, regangan, terutamanya dari dalam, lutut kehilangan kestabilannya. The shin menyimpang ke luar, dalam kes-kes yang teruk, mungkin ada kelengkungan tulang-tulang shin oleh convexity di dalamnya. Sekiranya anda melihat kanak-kanak itu dari sisi, terdapat keterlaluan kaki di sendi lutut yang ketara.

Kelemahan umum alat otot-ligamentous menunjukkan dirinya dalam semua sendi, kaki secara beransur-ansur mengubah dan memperoleh posisi rata-valgus yang stabil (tumit dipertahankan ke luar), dan flatfoot berkembang (Krasikova IS, 2002).

1.4. Rawatan Flatfoot
Dengan bantuan rawatan konservatif, mustahil untuk menghapuskan kecacatan kaki yang sedia ada dengan kaki rata. Penyembuhan lengkap dari kaki rata adalah mungkin hanya pada zaman kanak-kanak. Pada orang dewasa, perkembangan penyakit hanya boleh diperlahankan. Pembetulan flatfoot mempunyai matlamat berikut: untuk menguatkan otot dan ligamen kaki dan tidak membenarkan kaki "terbelah" lagi; untuk melindungi seluruh badan, dan di atas semua tulang belakang, dari beban; mencegah perkembangan komplikasi - arthrosis sendi kecil kaki, kecacatan jari dan penyakit tulang belakang.

Rawatan flatfoot merangkumi beberapa kawasan utama. Untuk melegakan kesakitan menggunakan dadah dan fisioterapi.

Untuk memulihkan bentuk semula jadi kaki, gunakan sapuan pembetulan (sokongan instep). Instep yang dipilih dengan betul bukan sahaja membantu menghilangkan rasa sakit, tetapi juga mengawal otot dengan bentuknya.

Instep adalah jenis yang berbeza:

Pelapik di bawah kaki hadapan digunakan apabila meratakan lengkungan longitudinal;

belakang - membolehkan anda mengurangkan beban pada tumit dan sakit di dalamnya;

sisipan interdigital membolehkan anda menolak ibu jari dan kaki kedua, dengan itu, menghalang penyelewengan progresif ibu jari ke luar;

Pilihan terbaik adalah insole dengan instep di bawah tumit dan pronator di bawah bahagian depan.

Insole seperti seolah-olah "kelainan" kaki - sementara otot-otot adalah tertakluk kepada daya tarik yang kurang dan, dengan itu, berada dalam keadaan untuk bekerja.

Sokongan instep kualiti tertinggi dibuat untuk memerintahkan selepas peperiksaan, penyingkiran saiz kaki dan penubuhan tahap perataan lengkungan. Bahan-bahan dari mana sokongan instep dibuat telah berkembang: dari gabus, yang paling kuno dan cukup berkesan, untuk sintetik (dari europlastic, supral, silikon), serta dari bahan buih lembut.

Untuk kasut tajam, model sarung tangan separuh separuh telah dibangunkan, tanpa bahagian hadapan. Mereka sesuai, dengan cara, untuk mana-mana kasut, kerana mereka juga membongkar kaki depan. Walau bagaimanapun, perlu membuat tempahan bahawa peranti-peranti ini hanya mengurangkan kerosakan dari tumit tinggi. Hilangkannya, mereka tidak dapat. Oleh itu, cadangan untuk tidak menyalahgunakan kasut itu masih berkuatkuasa.

Untuk sandal terbuka, terdapat pad khas yang dibuat dari silikon atau kulit. Dalam kes melangkah kaki rata, pad akan sesuai dalam bentuk drop, apabila bercampur, dalam bentuk huruf T. Mereka kos kurang daripada instep biasa, tetapi mencari tempat yang tepat yang mereka perlukan sukar. Oleh itu, untuk pad penggunaan kerap tidak sesuai.

Untuk aktiviti sukan, sokongan gerbang ditutup dengan kain khas yang menyerap kelembapan dengan baik dan mudah dibasuh. Tetapi mereka hanya boleh digunakan dalam kasut dengan permukaan dalaman licin, tanpa sokongan lengkungan yang terbina dalam.

Apabila bekalan darah ke kaki terganggu (contohnya, dalam diabetes mellitus), kaki menjadi sangat terdedah, dan kaki rata tidak berkembang mengikut hari, tetapi dengan jam. Direka khas untuk pesakit kencing manis, sokongan instep adalah lancar, tertutup dari atas dengan bahan lembut - plastazo. Insoles diabetes direka untuk memastikan keselamatan kaki maksimum. Mereka mempunyai harga yang lebih tinggi daripada model tradisional.

Apabila bentuk flatfoot dilancarkan, kasut ortopedik khas dibuat dalam bentuk kasut dengan lacing, sokongan padu tunggal dan sokongan sisi kaki. Kasut-kasut ini dibuat untuk pesanan, di atas plaster cast.

Dengan kecacatan tajam ibu jari, kesakitan yang berterusan dan ketidakupayaan untuk mengambil kasut, anda perlu menjalani rawatan pembedahan. Walau bagaimanapun, tidak sengaja untuk mewujudkan bentuk normal kaki dan memulihkan fungsinya, dan tempoh pemulihan selepas operasi sedemikian cukup panjang.

Untuk rawatan flatfoot dan pencegahannya, terdapat juga urut dan fisioterapi.
1.5. Pemandangan moden mengenai pencegahan dan pembetulan kaki rata
Flatfoot adalah penyakit yang progresif, jadi rawatan yang lebih cepat dimulakan, hasil yang lebih baik akan dibawa. Sebaliknya, kes-kes yang lebih maju adalah lebih sukar untuk dirawat.

Rawatan flatfoot harus komprehensif dan bertujuan untuk menguatkan seluruh tubuh. Gimnastik perubatan, urut, fisioterapi, insoles ortopedik atau kasut - langkah-langkah untuk membetulkan kaki cukup. Adalah penting bahawa proses pembetulan menjadi tetap dan berterusan sehingga pemulihan penuh.

Perhatian utama harus dibayar kepada kasut, ia harus "rasional", iaitu, lestari, dan menutupi kaki dengan ketat, tanpa mengganggu pergerakan itu. Tumit kecil, tunggal nipis dan bahan yang membolehkan kaki untuk "bernafas" juga perlu kualiti kasut kanak-kanak yang baik.

Kanak-kanak usia prasekolah lebih baik memakai kasut atau kasut, dengan baik memperbaiki sendi buku lali.

Kanak-kanak dengan kaki rata, dan terutama dengan kaki rata-valgus tidak boleh memakai kasut lembut, seperti kasut, kasut getah, selipar lembut, kasut, sandal tanpa latar belakang.

Tetapi selalunya kasut rasional tunggal untuk membetulkan flatfoot tidak mencukupi. Kemudian gunakan ortopedik atau kasut ortopedik.

Ubat-ubatan ini agak berkesan, kerana ia memudahkan berjalan, mengambil sebahagian daripada beban, mencegah perkembangan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, tanpa pelantikan doktor, adalah mustahil untuk memerintahkan, apatah lagi membeli insoles ortopedi siap pakai. Stok sedemikian boleh menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada baik kepada kaki kanak-kanak itu.

Insoles ortopedi dimasukkan ke dalam kasut yang sama "rasional", kaki tetap baik. Insoles dalam selipar lembut atau kasut yang dipakai tidak berguna. Oleh kerana tapak kasut menduduki sejumlah kasut tertentu, kasut pembelian satu saiz lebih besar daripada panjang kaki.

Perlu diperhatikan bahawa insoles mempunyai hayat tertentu. Individu yang dibuat penyumbat gabus harus diubah sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan. Kandungan bahan elastik yang lebih lembut harus diubah lebih kerap - setiap tiga hingga empat bulan.

Kasut ortopedik yang diperintahkan dalam bengkel khas ke arah pakar bedah ortopedik, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya dua pasang: satu - untuk jalan, yang lain - untuk rumah itu.

Kasut dan permaidani khas tidak membetulkan ubah bentuk, tetapi hanya menghalang perkembangannya. Ini jenis "tongkat" harus digunakan semasa peninggalan lama anak itu berdiri. Untuk menggunakannya sentiasa tidak digalakkan, kerana otot-otot kaki melemahkan lebih banyak lagi.

Sekiranya tiada kesan pembetulan menggunakan kasut ortopedik, pembalut gipsum langkah demi langkah digunakan untuk menormalkan nisbah tulang sendi kaki. Semasa tidur, gunakan splints. Dalam bentuk kaki yang teruk dengan kesakitan berterusan yang teruk, rawatan pembedahan ditunjukkan.

Pembetulan ortopedik kaki dilakukan secara kombinasi dan terhadap latar belakang kaedah rawatan lain: fisioterapi, urutan dan latihan terapeutik.

Prosedur fisioterapeutik untuk rawatan flatfoot adalah ditetapkan secara meluas dan dijalankan terutamanya dalam poliklinik.

Pengecualian adalah prosedur termal yang boleh dijalankan di rumah. Aplikasi parafin, ozocerit dan lumpur boleh digunakan untuk seluruh kaki dan kaki, tetapi adalah wajar untuk menekankan kesan haba pada permukaan anterior kaki dan dorsum kaki.

Untuk aplikasi parafin, suhu optimum ialah 48-500; Tempoh prosedur adalah 30-40 minit, setiap hari atau setiap hari. Untuk aplikasi ozokerite, suhu 30-400 cukup untuk 15-20 minit, dua hari berturut-turut dengan rehat pada hari ketiga.

Kursus rawatan adalah 15-20 prosedur, anda boleh mengulangi dalam dua - tiga bulan.

Prosedur terma memberi kesan maksimum, jika selepas itu menjalankan latihan terapeutik.

Di rumah, anda boleh menggunakan mandi kulit yang berbeza. Untuk ini kita memerlukan dua lembangan dengan air: satu - dengan hangat (40-450), yang lain - dengan sejuk (16-200). Anak itu meresap kakinya dengan bergantian, kemudian di dalam air sejuk selama beberapa saat. Prosedur itu berlangsung selama 5-10 minit dan dilihat setiap hari atau setiap hari selama dua hingga tiga minggu. Mandi tidak hanya menguatkan otot dan melatih sendi kaki, tetapi mempunyai kesan pendering yang luar biasa.

Urut adalah bahagian yang penting dari rawatan kompleks flatfoot. Ia membolehkan anda menormalkan nada otot kaki dan kaki bawah: untuk menguatkan otot yang melemahkan, melegakan dan berehat tegang, dan sangat penting untuk mengembalikan kerja yang konsisten. Di samping itu, meningkatkan peredaran darah dan pemuliharaan, urut membantu meningkatkan nutrisi otot, ligamen dan tulang kaki. Ia memberikan kelegaan dalam kes-kes kesakitan di kaki dan memulihkan keadaan normal. Untuk pembangunan dan pertumbuhan bahagian kaki yang lebih rendah.

Dalam amalan pediatrik, urut khas sering dilakukan terhadap latar belakang urut tonik am seluruh badan (kecuali tangan). Jika atas sebab tertentu ini tidak mungkin (ada sedikit masa atau tidak cukup penyediaan), maka anda boleh menyekat diri dengan urut dan kaki urut. Anda perlu berhati-hati apabila merujuk kepada pakar (terutamanya yang dibayar) - hanya urutan kaki tidak begitu berkesan. Otot-otot kaki bawah dikawal oleh saraf yang bermula di kord rahim lumbar. Oleh itu, mana-mana urutan kaki harus bermula dengan urut belakang atau sekurang-kurangnya kawasan lumbar.

Bergantung pada usia dan, akibatnya, ketinggian dan berat badan kanak-kanak, serta jumlah urutan, sesi berlangsung dari sepuluh minit hingga setengah jam.

Kursus urut untuk kaki rata biasanya panjang untuk kira-kira 20 sesi, setiap hari atau setiap hari. Berkesan adalah pengulangan kursus 3-4 kali setahun. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak mengadu sakit dan kaki letih selepas berjalan-jalan atau permainan yang meriah, jangan tunda melakukan urut "seperti yang diperlukan".

Anda boleh mengurut kanak-kanak di atas meja (jika sesuai di sana), di sofa keras atau di atas lantai. Walau bagaimanapun, berbaring harus mempunyai sokongan yang baik. Apabila rata-rata kaki dilakukan, ia biasanya tonik, iaitu urutan yang agak kuat. Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan minyak dan krim, kerana mereka meningkatkan peluncuran tangan dan, dengan itu, mengurangkan keamatan pendedahan.