Utama / Diagnostik

Anatomi sendi siku manusia

Hari ini, siku adalah zon gabungan dengan nama yang sama, sedangkan pada awalnya istilah ini digunakan untuk menunjuk lengan bawah - jurang dari awal tulang ke tikungan. Ukuran tradisional juga dianggap "siku". Secara anatomi, bahu menonjol, yang berasal dari sendi bahu dan berakhir pada lengan siku anggota badan, sendi siku itu sendiri dan lengan bawah.

Tulang sendi siku

Anatomi siku termasuk tiga tulang. Marilah kita berpegang kepada setiap daripada mereka.

Tulang dan ligamen sendi siku

 • Bahu. Mengikut jenis tulang merujuk kepada tiub. Jika anda memotongnya di bahagian atas, potongan itu akan mempunyai bentuk bulat, bahagian membujur bahagian bawah tulang akan menjadi segi tiga. Tulang-tulang lengan disambungkan ke bahu melalui permukaan artikular pada bahagian bawah yang terakhir. Ulna bersempadan dengan bahagian pertengahan (blok), dan permukaan artikular pada zon lateral humerus berfungsi untuk menyambungnya dengan tulang radial.
 • Siku - tulang segi tiga. Akhir proksimalnya agak tebal, di tempat ini tulang artikulasi dengan tulang humeral dengan cara takik khas di kawasan penebalan. Akhir sisinya dihubungkan dengan cara yang sama dengan jejari. Kawasan bawah bahagian anatomi yang dianggap dicirikan oleh kawasan tebal, yang dipanggil kepala. Lapisan artikularnya juga diartikulasikan dengan jejari.
 • Ray Tulang mempunyai kawasan tebal di bahagian bawah. Rantau atasnya menghubungkan penghujung dengan humerus. Lilitan sendi kawasan ini memainkan peranan penyambung dengan ulna. Pada badan tulang terdapat leher yang dipanggil - tempat paling sempit. Tulang pergelangan tangan di artikulasikan dengan tepi bawah tulang radial melalui permukaan artikular.

Ligament dan sendi siku

Gabungan siku tergolong dalam kategori kompleks dan terdiri daripada:

 • sendi lengan siku bahu;
 • sendi bahu berbentuk bulat;
 • proksimal siku bersama dalam bentuk silinder.

Daripada ketiga-tiga yang disebutkan, adalah mudah untuk meneliti jurang yang kedua. Tempat penyetempatannya adalah permukaan posterior lengan bawah di tempat istirahat yang disebut "lubang keindahan". Ia adalah melalui alat artikular yang fleksibel dan lanjutan, serta pergerakan anggota dalam bulatan, dilakukan.

Sendi siku bahu terdiri daripada bahagian tengah humerus dan takuk blok ulnar. Ia tidak terletak terus di dalam pesawat hadapan, tetapi dimiringkan pada sudut 4 °. Atas sebab ini, apabila lengan bawah bengkok, ia ditujukan ke bahagian tengah dada.

Sambungan balut bahu, walaupun bentuk bulatnya, membuat pergerakan hanya sekitar paksi menegak dan hadapan. Pergerakan di sepanjang paksi sagittal dikecualikan kerana sambungan tulang ular dan radial.

Sendi sinar-ray adalah takuk pada ulna dan permukaan pelekap penebalan jejari. Pergerakan putaran sendi sepanjang radius sepanjang paksi menegak tidak dikecualikan.

Struktur sendi siku

Komposisi sendi siku termasuk dua ligamen cagaran. Ligina ulnar berasal dari penebalan dalaman humerus, selepas itu ia berkembang dalam bentuk kipas dan dilekatkan pada tepi bahagian medial. Ligan ligamen bermula dengan penebalan luaran tulang yang sama dan, di kawasan radius serviks, berpecah menjadi dua bahagian, yang mengelilingi kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan pada ulna.

Otot sendi siku

Anatomi sendi siku membayangkan kehadiran tisu otot bersebelahan. Kebanyakan otot ini terletak di zon bahu dan lengan bawah. Pertimbangkan yang terbesar dan paling dekat dengan mereka. Mari mulakan dengan otot bahu.

Kategori otot yang terlibat dalam pergerakan sendi juga termasuk dua kumpulan tisu otot: anterior dan posterior. Sebagai sebahagian daripada yang pertama tidak boleh dilakukan tanpa:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah humerus. Ini kerana lengannya terbengkalai;
 • otot bisep bahu, yang mempunyai dua tebal dan tergolong dalam kategori otot dua-artikular. Ia memainkan peranan flexor bahu dan lengan bawah, serta otot yang kedua. Otot sangat mudah untuk disiasat hanya di kawasan lampirannya ke jejari.

Dalam kumpulan kedua otot, ia adalah lazim untuk memasukkan:

 • triceps otot bahu, yang terletak di bahagian belakang permukaan bahu dan dicirikan oleh tiga tebal. Dia mengambil bahagian aktif dalam aktiviti motor bahu dan lengan bawah. Walaupun fakta bahawa ia mempunyai dua sendi dalam strukturnya, otot dianggap paling lemah dibandingkan dengan lentur yang lain;
 • otot ulnar yang melaksanakan fungsi ekstensor.

Otot bersebelahan dengan sendi siku

Kami beralih kepada otot lengan bawah, yang berkaitan dengan sendi siku. Mereka juga lazimnya dibahagikan kepada dua kumpulan otot. Yang pertama dibentangkan:

 • pusingan pusingan, yang bertanggungjawab untuk membongkok dan memposisikan lengan bawah;
 • otot panjang rata yang kelihatan seperti gelendong. Ia terletak di permukaan di bawah kulit, di bahagian bawah lengan bawahnya mudah untuk menguji tendonnya;
 • siku flexor siku, yang mempunyai penebalan bahu dan siku. Hujung jauh otot melekat pada tulang berbentuk kacang;
 • Otot palmar yang panjang, yang kadangkala mungkin tidak sepenuhnya, dibezakan oleh penampilan berbentuk gelendong dan tendon yang panjang. Terima kasih kepada otot ini, anggota badan dapat membengkokkan;
 • flexor jari dangkal, yang terdiri daripada empat tendon yang meluas ke jari-jari. Phalang menengah diwajibkan oleh keupayaan mereka untuk membengkokkan otot tertentu ini.

Kelas kedua otot tidak boleh dianggap lengkap tanpa:

 • brachioradial, disebabkan oleh otot ini, lengan bawah dapat membengkok serta berputar;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial, tujuan fungsinya ialah untuk menjalankan lanjutan dan penculikan separa tangan;
 • pergelangan tangan extensor radial pendek. Fungsi otot adalah sama dengan tujuan yang terdahulu, perbezaannya terletak pada torsi yang lebih kecil;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, yang hampir sepenuhnya bersebelahan dengan permukaan tulang ulnar. Otot terlibat dalam pelanjutan tangan;
 • jari extensor. Tendon otot terletak di arah sisi dorsal dari falanges jari;
 • otot instep yang terletak di bahagian tulang lengan bawah.

Saraf sendi siku

Gabungan yang dianggap memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepada sendi siku, wakil umat manusia dapat melakukan banyak tindakan: dari biasa kepada profesional. Dalam kes kerosakan bersama, prestasi fungsi utamanya menjadi dipersoalkan, yang sangat merosakkan kualiti kehidupan manusia.

Anatomi sendi siku manusia

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Sendi siku adalah artikulasi kompleks tubuh manusia, dan menghubungkan bahu dengan lengan bawah. Oleh kerana struktur yang kompleks, anda boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangan anda. Pertimbangkan struktur sendi siku secara terperinci, dengan gambar dan lukisan.

Tulang

Sendi siku dibentuk oleh tiga permukaan artikular:

 • bahu. Ini adalah blok artikular dan condyle kepala;
 • siku Ini adalah pemotongan berdarah radius;
 • radial, yang mewakili kepala dalam kombinasi dengan bulatan artikular.

Seperti yang dilihat dalam imej, sendi siku kepunyaan gabungan yang kompleks, yang disambungkan ke lengan atas dengan lengan bawah. Struktur anatomi kompleks kerana lebih daripada dua permukaan terlibat dalam pembentukannya. Permukaan bonyang ditutup dengan tisu rawan, sehingga sendi tulang dapat bergerak. Tisu tulang rawan melindungi tulang daripada kerosakan akibat geseran.

Tulang-tulang yang membentuk siku dikelilingi oleh satu kapsul biasa. Kapsul ditetapkan pada sisi dan depan.

Fiksasi kapsul di bahagian depan adalah nipis, dan perlindungan diberikan pada sisi dengan ligamen artikular. Tulang-tulang yang membentuk sendi siku tidak dilindungi oleh tisu tulang rawan, tetapi dikelilingi oleh membran sinovial.

Menurut anatomi, tulang utama sendi siku adalah bahu, siku dan radial. 3 tulang ini terdapat dalam kapsul yang menyatukan permukaan artikular.

Bahu

Jenis tiub tulang, pada pemotongan bentuk bulat. Menyambung dengan ulna di bahagian tengah, dan dengan radioulnar proksimal di permukaan luar atau sisi.

Tenggelam humerus boleh dirasakan melalui kulit.

Siku

Jenis tulang segi tiga dengan penebalan di bahagian bawah. Ia mempunyai sentuhan dengan radius. Jika tulang ulna rosak semasa kecederaan, ia menjadi mustahil untuk membengkokkan dan melegakan anggota badan.

Ray

Di rantau bahagian atas ia menghubungkan dengan humerus, dan di sepanjang lilitan - dengan ulna. Bone mempunyai kawasan sempit - lehernya. Dari tepi bawah yang di artikulasikan dengan tulang pergelangan tangan. Di persimpangan dengan pergelangan tangan adalah proses styloid, dengan jelas melalui kulit.

Otot

Dalam anatomi manusia, terdapat sendi tulang yang luar biasa, dan sendi siku adalah sendi. Sendi melindungi kerangka yang terdiri daripada tisu otot. Sendi tulang berfungsi terima kasih kepada otot, yang memberikan pergerakan berikut:

 1. Badannya bengkok dan tidak seimbang.
 2. Putaran atau pembesaran sendi siku, di mana sawit boleh beralih ke atas.
 3. Putaran sendi bahu atau pronasi lengan bawah.

Otot pinggang bahu yang bertanggungjawab untuk pergerakan dibentuk oleh flexors, extensors dan pronators (rotators) dari lengan bawah. Berputar, flexors dari lengan bawah dibahagikan kepada dua jenis: anterior dan posterior.

Kumpulan otot anterior yang dibentuk oleh:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah tulang bahu. Otot ini bertanggungjawab untuk melengkapkan lengan di lengan bawah;
 • otot brachial bisep dengan dua tebal. Otot bisep adalah flexor bahu dan lengan bawah.

Kumpulan otot belakang dibentuk oleh:

 • otot trisep bahu dengan tiga bilah terletak di bahagian belakang permukaan bahu. Otot ini memainkan peranan penting dalam pergerakan bahu dengan lengan bawah. Tetapi berbanding dengan otot-otot flexor yang lain, spesies ini adalah yang paling lemah;
 • otot ulnar yang bertanggungjawab untuk fungsi extensor sendi.

Tisu otot lengan bawah, seperti otot-otot ikat pinggang bahu, diwakili oleh dua kumpulan. Kumpulan pertama tergolong dalam:

 1. Bentuk pusingan pronator, di mana lekuk kaki berlaku.
 2. Otot rata dalam bentuk gelendong memanjang, terletak pada permukaan artikular di bawah kulit.
 3. Flexor pergelangan tangan
 4. Palmar, otot berbentuk gelendong dengan tendon elongated.
 5. Otot dangkal yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari-jari.

Jenis tisu otot jenis kedua:

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

 1. Otot humeral dengan fossa, di mana anda boleh membengkok dan memutarkan lengan bawah.
 2. Jenis pelindung pergelangan tangan panjang extensor, sebahagiannya bertanggungjawab terhadap penculikan tangan.
 3. Pergelangan tangan pendek extensor, sama dengan panjang, tetapi dengan amplitud putaran yang lebih kecil.
 4. Berdekatan dengan permukaan otot tulang ulnar, yang bertanggungjawab untuk pelanjutan tangan.
 5. Otot yang bertanggungjawab untuk pelanjutan jari.

Jika sekurang-kurangnya salah satu daripada otot yang telah digambarkan rosak, maka orang itu tidak boleh menggerakkan lengannya.

Otot extensor

Ekstensor termasuk otot berikut lengan bawah:

 • siku, turun. Otot yang bertanggungjawab untuk lanjutan, sepenuhnya bersebelahan dengan tisu lengai sendi, tetapi mempunyai momen putaran yang lemah;
 • radiasi;
 • bahu atau trisep;
  extensor, bertanggungjawab untuk pergerakan jari;
 • otot supinator yang terletak di lengan bawah dan di sekitar tulang sendi. Tisu otot dari instep datang ke pergelangan tangan. Keupayaan untuk memutar tulang bergantung kepada jenis otot ini.

Kumpulan otot ini bertanggungjawab untuk pergerakan lanjutan sendi siku, dan jelas kelihatan pada orang yang mengalami otot yang maju.

Otot fleksor

Otot fleksor pada tali bahu termasuk kumpulan otot yang berikut:

 • brachylose
 • bahu;
 • bisep;
 • flexor jari;
 • pronator Otot bulat ini adalah yang paling tebal dan paling pendek, dan kepunyaan lapisan dangkal sendi. Otot bermula dari epicondyle humerus, dan mencapai proses tulang pemotongan bloki. Apabila condyle humerus rosak, adalah mustahil untuk membengkokkan anggota dalam lengan bawah. Pembentukan kesakitan teruk ditambah kepada pergerakan terhad;
 • flexor radial. Mobiliti anggota atas bergantung kepada jenis tisu otot ini. Kecederaan otot menjadikannya mustahil untuk menggerakkan berus, dan rasa sakit menyebar ke seluruh permukaan tangan.

Kumpulan tisu otot ini terletak di anterior pada paksi artikular.

Otot-otot kumpulan pronator bertanggungjawab untuk putaran sendi siku di lengan bawah, dan berada di luar dari paksi.

Bungkusan

Mana-mana sambungan tulang adalah struktur kompleks yang membentuk bentuk sendi siku. Seseorang boleh membuat pelbagai pergerakan dengan tangannya kerana hakikat bahawa ada ligamen dalam pesawat yang berlainan. Ligamen bertanggungjawab untuk pergerakan yang diselaraskan dan perlindungan bersama.

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Struktur yang membentuk ligamen pada sendi siku adalah tugas utama adalah untuk mengekalkan keseluruhan artikulasi.

Bundle utama

Ligma cagaran ulnar bermula dari condyle medial dan mencapai blok tulang ulnar.

Ligaman cagaran radial juga merujuk kepada asas alat ligamentous. Ligaman cagaran radial bermula dari condyle lateral dan mencapai takik radial ulna. Bundel dibahagikan kepada 2 menyimpang dan menyelubungi pancaran jejari rasuk;

Ligamen anulus dan persegi bertanggungjawab untuk menetapkan radius dan ulna.

Tendon dilampirkan pada tubercles tulang radial, yang dipanggil kepala tulang radial. Kompaun ini menderita sebahagian besar daripada kecederaan.

Sebagai tambahan kepada alat ligamentous utama, tulang bahu dan lengan bawahnya ditetapkan oleh septum interosseous, yang dibentuk oleh bundle kuat. Satu rasuk diarahkan ke arah yang bertentangan dari balok yang lain. Ini adalah kord serong di mana serat saraf dan saluran darah diarahkan. Daripada kord serong bermula tisu otot lengan bawah.

Pergerakan yang mungkin

Sendi siku bukan hanya terdiri daripada tulang. Artikulasi kompleks batang termasuk tisu otot, ligamen, kapsul synovial. Oleh kerana kerja umum komponen tisu bersama, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan anggota atas.

Kerana kompleks, tisu gabungan di sendi siku, seseorang boleh melakukan pelbagai pergerakan dengan anggota atas. Ini adalah perpanjangan dan lanjutan, putaran tali bahu. Putaran bersama dipanggil pronation dan supinasi.

Pergerakan berlaku kerana saraf tengah dan radial menembusi bahagian depan siku.

Kecederaan dan penyakit

Kerana keanehan struktur sendi siku, beban fizikal terus bertindak atas artikulasi. Ketumpatan dan keterukan beban menyebabkan pelbagai proses keradangan di sendi.

Selain tekanan, sendi siku sering mengalami kecederaan mekanikal. Ini adalah lebam, dislokasi, subluxations, sprains dan pecah radas ligamentous, fraktur, pendarahan ke rongga artikular. Akibat kecederaan yang kerap adalah keradangan yang menjadi penyakit kronik di kawasan di mana siku berada.

Kesakitan yang mendadak, tajam atau sakit berterusan di siku menunjukkan bahawa beberapa jenis gangguan berlaku di sendi. Peperiksaan terperinci sering mendedahkan patologi artikular:

Perkembangan arthrosis dipicu oleh kecederaan mekanikal, proses metabolik terjejas.

Osteoartritis ditunjukkan oleh gejala berikut:

 1. Sakit terganggu selepas beban pada sendi bahu, dan lulus semasa rehat.
 2. Dengan pergerakan mana-mana lengan terdengar derita.
 3. Tangannya beransur-ansur kehilangan mobiliti.

Rawatan arthrosis adalah panjang dan terdiri daripada terapi ubat, fisioterapi dan fisioterapi. Di peringkat lanjut penyakit itu ditunjukkan campur tangan pembedahan.

Artritis berlaku di latar belakang jangkitan bakteria atau virus yang menyebabkan keradangan. Penyakit ini mungkin akut atau kronik. Untuk diagnosis, x-ray dibuat, dan penerangan gambar mengesahkan diagnosis.

Gejala artritis termasuk fenomena berikut:

 • kesakitan berterusan;
 • kemerahan kulit;
 • bengkak di kawasan siku;
 • kerana kesakitan dan bengkak, sukar untuk melakukan gerakan tangan biasa.

Epicondylitis siku berkembang pada atlet ketika bermain tenis, golf, dan juga pada orang yang profesi dikaitkan dengan pergerakan yang tetap dan monoton di siku. Ini adalah pekerja pembinaan, tukang jahit.

Epicondylitis terdiri daripada dua jenis:

 1. Lateral atau luaran, di mana proses keradangan berkembang dalam tisu tulang.
 2. Medial atau dalaman. Keradangan menjejaskan epicondyle medial tulang bahu.

Gejala utama epicondylitis adalah sakit. Pada peringkat awal keradangan, sakit hanya berlaku selepas bersenam. Sekiranya anda tidak mengubati penyakit ini, rasa sakit menjadi kekal, dan sebarang pergerakan boleh dilakukan dengan kesukaran.

Cedera kronik permukaan posterior sendi siku menyebabkan perkembangan bursitis. Beg menafsirkan yang meradang.

 1. Sikap kejam. Kesakitan berdenyut.
 2. Bengkak dan kemerahan sendi.
 3. Tumor di belakang siku. Saiz tumor menjadi telur ayam.
 4. Kesakitan dan bengkak menghalang aktiviti motor.
 5. Suhu boleh naik. Kelemahan umum dirasakan, sakit kepala yang sakit, gangguan indisposisi.

Jika anda tidak memulakan rawatan dengan bursitis dalam masa, keradangan akan menjejaskan tisu dan sendi yang bersebelahan. Abses boleh bermula.

Bagaimana untuk melupakan sakit sendi selama-lamanya?

Pernahkah anda mengalami sakit sendi yang tidak dapat ditanggung atau sakit belakang yang berterusan? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - anda sudah mengenali mereka secara peribadi. Dan tentu saja, anda tahu secara langsung apa itu:

 • sakit berterusan dan sakit tajam;
 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • ketegangan berterusan otot belakang;
 • tidak menyenangkan dan retak di sendi;
 • sakit belakang yang tajam di tulang belakang atau kesakitan yang tidak munasabah di sendi;
 • ketidakupayaan untuk duduk lama dalam satu kedudukan.

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda habiskan untuk rawatan yang tidak berkesan? Benar - ia adalah masa untuk berhenti dengan ini! Adakah anda setuju? Sebab itulah kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif di mana rahsia menyingkirkan rasa sakit di sendi dan belakang diturunkan. Baca lebih lanjut.

Struktur sendi siku dan penyakitnya

Sendi siku adalah sendi yang agak menarik dalam tubuh manusia yang menghubungkan bahu dan lengan bawah satu sama lain. Tiga tulang menyertai pembentukannya: humeral, siku dan radial.

Memandangkan ciri-ciri struktur sendi siku, ia dirujuk sebagai sendi yang kompleks dan gabungan. Ciri-ciri sedemikian membolehkan anda melakukan 4 jenis pergerakan: fleksi dan pelanjutan, pronasi dan supian.

Joints kompleks adalah seperti artikulasi tulang, dalam pembinaan yang mana lebih daripada 2 permukaan artikular terlibat.

Gabungan bersama adalah sendi yang terdiri daripada beberapa sendi berasingan yang disertai oleh satu kapsul sendi. Sendi siku termasuk 3 berasingan:

 • bahu,
 • brachylochevoy,
 • proximal radioulnar.

Anda perlu tahu bahawa setiap sendi ini mempunyai struktur yang berbeza: sendi sendi bahu milik blok seperti, sendi bahu - ke sfera, sendi radioulnar proksimal - ke silinder.

Pertimbangkan secara terperinci struktur sendi siku.

Anatomi sendi siku

Seperti yang telah disebutkan, sendi siku terdiri daripada tiga sendi berasingan, yang disertakan dalam satu kapsul. Semua permukaan artikular diliputi oleh tulang rawan.

Sendi bahu

Ia terdiri daripada satu blok tulang bahu dan satu blok seperti ulna. Bentuknya adalah blok, yang memberikan pergerakan pada satu paksi dalam lingkungan 140º.

Sendi bahu

Ia terdiri daripada permukaan artikular dari condyle kepala humerus dan fossa artikular kepala tulang radial. Dalam bentuknya, ia merujuk kepada sfera, tetapi pergerakan di dalamnya tidak dilakukan dalam tiga, tetapi hanya di sepanjang dua paksi - menegak dan frontal.

Proximal radioulnar joint

Menyambung pemutar radial ulna dan lilitan kepala rasuk. Bentuknya merujuk kepada silinder, yang memberikan pergerakan di sekeliling paksi menegak.

Struktur siku yang kompleks memberikannya dengan jenis pergerakan seperti perpanjangan dan lanjutan, penonjolan dan pronasi lengan bawah.

Kapsul bersama

Kapsul sendi dengan pasti mengelilingi ketiga-tiga sendi. Ia dilampirkan di sekitar humerus. Ia jatuh pada lengan bawah dan dipasang dengan selamat di sekitar tulang ular dan radial. Di bahagian depan dan belakang kapsul adalah nipis dan longgar, yang menyebabkan rentan bersama kerosakan. Di sisi, ia diperkuat dengan ligamen siku.

Membran sinovial membentuk beberapa lipatan dan poket berasingan (burs). Mereka mengambil bahagian dalam pergerakan, menjadikannya lebih lancar, memberikan perlindungan untuk struktur artikulasi. Tetapi, malangnya, beg sinovial ini boleh rosak dan meradang, yang disertai dengan perkembangan siku bursitis.

Radas ligamen

Sendi diperkuat dengan ligamen berikut:

 • Cagaran Ulnar. Ia terbentang dari epicondyle dalaman humerus, turun dan dipasang pada takik blok seperti siku.
 • Cagaran radiasi. Ia berasal dari epicondyle sisi bahu, turun, selekoh di sekitar kepala tulang radial dengan dua balok dan dilampirkan pada takik radial ulna.
 • Radius anulus. Ia dipasang pada bahagian depan dan belakang pinggang radial ulna, dan seratnya mengelilingi tulang radial di sekeliling lilitan. Oleh itu, yang terakhir diadakan di tempat berhampiran ulna.
 • Square Menyambung pemotongan jejari siku dan leher pancaran.
 • Membran intercostal lengan, walaupun tidak berkaitan dengan ligamen sendi siku, terlibat dalam proses penetapan tulang lengan bawah. Ia terdiri daripada serat tisu penyambung yang sangat kuat dan diregangkan di antara bahagian dalam radius dan ulna sepanjang keseluruhannya.

Bingkai otot

Sendi siku dilindungi oleh kerangka otot yang baik, yang terdiri daripada sejumlah besar flexor dan extensor otot. Ini adalah kerja yang diselaraskan dengan baik yang membolehkan pergerakan nipis dan tepat di siku.

Kaedah untuk menilai keadaan sendi siku

Menilai keadaan sendi siku akan membantu beberapa kaedah diagnostik.

Peperiksaan dan palpasi

Kulit di atas artikulasi adalah halus dan elastik yang normal. Dalam kedudukan siku terbuka, ia mudah dilipat ke dalam lipat dan sedikit tertunda. Dalam kes kehadiran penyakit tertentu, anda boleh melihat perubahan dalam warna kulit (sianosis, kemerahan), kulit boleh menjadi panas pada sentuhan, menghulurkan dan berkilat. Anda juga boleh melihat pembengkakan, pembentukan nodular, kecacatan.

Palpation dilakukan dengan lekapan lengan pada sendi bahu dan kelonggaran otot yang lengkap. Semasa palpasi, adalah perlu untuk menilai keadaan kulit, kehadiran edema, integriti unsur-unsur tulang, bentuknya, kelembutan dan pelbagai gerakan, kehadiran masalah dalam sendi.

Radiografi

Radiografi sendi siku adalah kaedah utama untuk mendiagnosis penyakitnya. Sebagai peraturan, ambil gambar dalam dua unjuran. Hal ini memungkinkan untuk melihat hampir semua perubahan patologis pada tulang yang membentuk sendi. Adalah penting untuk diingat bahawa patologi komponen-komponen lembut rangkaian siku (ligamen, tulang rawan, bursa, otot, kapsul) dalam gambar X-ray tidak dapat dikenalpasti.

Tomography

Tomography resonans komputer atau magnetik membolehkan anda mengkaji dengan lebih teliti struktur komponen bersama dan komponennya, untuk mengenal pasti walaupun perubahan patologi yang paling minimum. Dan apa lagi yang penting - tomografi membolehkan anda untuk memvisualisasikan sepenuhnya bukan sahaja struktur tulang, tetapi semua tisu lembut.

Sendi siku adalah cetek, oleh itu ia boleh diakses dengan sempurna untuk pemeriksaan ultrasound. Kesederhanaan ultrasound, keselamatan, kekurangan penyediaan khusus untuk tinjauan dan kandungan maklumat yang tinggi menjadikan kaedah ini sangat diperlukan dalam diagnosis keabnormalan yang paling elok.

Arthroscopy

Ini adalah cara moden, sangat bermaklumat, tetapi invasif untuk mengkaji keadaan sendi siku. Inti kaedah ini adalah seperti berikut. Di bawah anestesia tempatan, seorang pakar bedah atau pakar traumatologi ortopedik membuat hirisan kecil dalam unjuran siku, di mana penambang konduktor khas dimasukkan ke dalam rongga. Imej itu dihantar ke monitor perubatan yang besar dan diperbesar beberapa kali. Oleh itu, doktor dapat melihat dengan pandangan sendiri bagaimana sendi disusun dari dalam dan sama ada terdapat sebarang kerosakan terhadap strukturnya sendiri.

Sekiranya perlu, prosedur arthroscopy boleh bertukar dari diagnostik menjadi medikal. Sekiranya pakar mengenal pasti patologi, maka instrumen pembedahan tambahan dimasukkan ke dalam rongga sendi, dengan bantuan yang mana dengan segera doktor menyelesaikan masalah tersebut.

Siku siku

Tudung (puncture) sendi siku dijalankan untuk menentukan sifat penyebab eksudat di rongga (nanah, darah, cecair serous, pelepasan fibrin), diikuti dengan pengenalpastian agen penyebab keradangan, dan prosedur ini, sebagai tambahan kepada diagnostik, mempunyai kesan penyembuhan. Dengan bantuannya, cecair yang berlebihan dipindahkan dari sendi, yang secara positif mempengaruhi perjalanan penyakit dan kesejahteraan pesakit. Juga dengan cara ini, pelbagai ubat disuntik ke rongga artikular, sebagai contoh, ubat antibakteria.

Kemungkinan penyakit

Dari masa ke semasa, ramai yang merasa sakit pada sendi siku, tetapi bagi sesetengahnya adalah kronik dan ketara, disertai oleh tanda patologi lain dan disfungsi sendi. Dalam kes sedemikian, anda perlu memikirkan salah satu kemungkinan penyakit siku. Pertimbangkan penyakit yang paling kerap berlaku.

Arthrosis

Osteoarthritis siku menjejaskan artikulasi agak jarang apabila dibandingkan dengan bilangan patologi dengan penyetempatan di sendi lutut dan pinggul. Berisiko adalah orang yang kerjanya dikaitkan dengan peningkatan tekanan pada artikulasi, trauma atau pembedahan siku, pesakit dengan endokrin utama dan gangguan metabolik, dengan arthritis dalam sejarah.

Antara simptom utama patologi perlu diserlahkan:

 • kesakitan sederhana yang bergetar, yang muncul selepas memunggah artikulasi, pada akhir hari kerja dan berlalu selepas rehat;
 • kemunculan klik atau masalah ketika bergerak di siku;
 • had secara beransur-ansur amplitud pergerakan, yang dalam kes-kes yang teruk boleh mencapai tahap ankylosis dan disertai dengan kehilangan fungsi tangan.

Diagnosis termasuk ujian makmal untuk mengetepikan etiologi keradangan gejala hadir, ujian x-ray, dan dalam beberapa kes menggunakan MRI atau arthroscopy.

Rawatan ini adalah jangka panjang dan kompleks dengan penggunaan ubat-ubatan (anti-radang, ubat penahan sakit, chondroprotectors) dan kaedah bukan ubat (fisioterapi, terapi fizikal). Dalam kes-kes yang teruk, gunakan pembedahan rekonstruktif atau penggantian endoprosthesis sendi siku.

Artritis

Arthritis adalah luka daripada artikulasi keradangan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa terdapat beberapa punca arthritis. Ini termasuk jangkitan (bakteria, virus, kulat), dan tindak balas alahan dalam badan, dan proses autoimun (rheumatoid arthritis). Arthritis boleh menjadi akut dan kronik.

Walaupun etiologi yang berlainan, gejala arthritis agak sama antara satu sama lain:

 • kesakitan yang berterusan;
 • hiperemia kulit;
 • bengkak;
 • pergerakan terhad akibat kesakitan dan pembengkakan.

Selalunya, sendi siku menjejaskan arthritis rheumatoid. Mengenai penyakit ini perlu dipertimbangkan dalam kes seperti berikut:

 • kehadiran kekakuan pada sendi pada waktu pagi;
 • arthritis simetri, iaitu kedua-dua sendi siku meradang serentak;
 • penyakit ini dicirikan oleh kursus gelombang seperti kronik dengan tempoh pemisahan dan pengulangan;
 • Sendi lain sering juga terlibat dalam proses patologi (sendi kecil tangan, pergelangan kaki, pergelangan tangan, lutut).

Epicondylitis

Penyebab kesakitan yang paling biasa di sendi siku adalah epicondylitis. Berisiko adalah orang yang bertugas membawa beban, sering melakukan gerakan putaran dengan tangan, atlet (terutama tenis, golf, gusti).

Terdapat dua jenis epicondylitis:

 1. Lateral adalah keradangan sebahagian daripada tisu tulang di mana tendon-lentur gentian otot lengan bawah dilampirkan pada epicondyle sisi bahu.
 2. Medial - berkembang sekiranya berlaku keradangan epicondyle medial humerus di kawasan siku.

Gejala utama epicondylitis adalah sakit yang berlaku di kawasan epicondyle yang cedera dan merebak ke kumpulan anterior atau posterior otot lengan bawah. Pertama, kesakitan berlaku selepas beban fizikal, contohnya, selepas latihan di atlet, dan kemudian rasa sakit berkembang bahkan akibat gerakan minimal, misalnya, mengangkat secangkir teh.

Bursitis

Ini adalah keradangan beg artikular, yang terletak di bahagian belakang siku. Selalunya, penyakit ini berlaku pada orang yang mengalami trauma kronik ke permukaan posterior sendi siku.

 • sakit berdenyut atau berkedut di kawasan siku;
 • kemerahan dan perkembangan edema;
 • pembentukan tumor pada permukaan posterior sendi, yang boleh mencapai saiz telur ayam;
 • mengehadkan amplitud gerakan di siku akibat sakit dan bengkak;
 • gejala biasa sering muncul - demam, kelemahan umum, rasa sakit, sakit kepala, dll.

Bursitis siku memerlukan rawatan segera, kerana jika anda tidak memindahkan nanah dari bursa dalam masa, ia boleh merebak ke tisu tetangga dengan perkembangan abses atau selulitis.

Kecederaan

Kecederaan traumatik pada sendi siku sering berlaku pada orang dewasa dan kanak-kanak. Sekiranya kecederaan artikulasi, keadaan patologi berikut atau kombinasi mereka boleh diperhatikan:

 • kehelan tulang pada lengan bawah;
 • fraktur intra-artikular tulang humeral, siku atau radial;
 • peregangan, pecah ligamen separa atau lengkap;
 • pendarahan sendi (hemarthrosis);
 • kerosakan kepada otot yang dilekatkan pada kawasan siku;
 • pecah kapsul artikular.

Diagnosis yang betul hanya boleh dibuat oleh pakar selepas peperiksaan dan kaedah pemeriksaan tambahan yang diterangkan di atas.

Lebih banyak penyakit jarang berlaku

Terdapat lebih banyak penyakit jarang pada sendi siku. Ini termasuk:

 • chondrocalcinosis;
 • hygroma, atau sista sinovial;
 • kerosakan kepada gentian saraf di kawasan siku;
 • jangkitan khusus (tuberkulosis, sifilis, artritis brucellosis);
 • fasciitis meresap;
 • membedah osteochondritis.

Oleh itu, sendi siku adalah tulang tulang yang kompleks, yang sangat tahan lama, tetapi disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fungsi, sendi ini tertakluk kepada kelebihan dan, akibatnya, kepada sejumlah besar penyakit. Oleh itu, sekiranya kesakitan yang kerap di kawasan siku, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan khusus.

Anatomi sendi siku

Struktur sendi membantu pergerakan bebas orang itu, mencegah gesekan, pemusnahan diri, adalah sebahagian daripada semua tulang badan, kecuali hyoid. Lebih daripada 180 jenis sendi dikenali dalam bentuk, mereka dibezakan: berbentuk cawan, sfera, silinder, condylar, rata, ellipsoidal dan berbentuk pelana. Jenis sendi dibahagikan kepada sinovial dan faceted. Dengan struktur - mudah, kompleks, kompleks dan digabungkan.

Tulang bersilang di sendi dan meluncur dengan lancar. Tahap penyelarasan pergerakan atau perencatan bergantung kepada saiz permukaan, jenis dan bilangan ligamen, otot. Tudung tulang mengehadkan pelbagai pergerakan. Sendi berserat ulnar menghubungkan bahu dan lengan bawah, menyerupai engsel tulang tiub yang menutupi dua lapisan lapisan dengan cecair. Sistem ini diperbaiki oleh ligamen elastik dan otot. Mekanisme flexes kombinasi bergerak, memanjangkan, memutarkan lengan bawah.

Ciri-ciri sendi siku

Apakah tulang yang membentuk sendi siku? Siku terdiri daripada tiga tulang berbentuk segi tiga, triangular, silinder.

Humerus merujuk kepada rangka lengan atas, radial dan ulnar dari siku siku ke permulaan tangan. Tubuh humerus dipanggil diafisis, tepi dipanggil epifisis, proksimal dan distal. Di bahagian atas, diafisis mengambil bulat dan menjadi trihedral pada epifisis distal.

Ulna adalah tulang berpasangan lengan, yang dibentuk oleh tiga ujung: anterior, posterior, dan lateral dan dua epifisis. Leher berjalan di hadapan antara badan dan hujung atas. Hujung bahagian atas siku terus proses siku. Berikut adalah kepala dengan permukaan artikular untuk menyambung dengan pergelangan tangan. Kepala bulatan artikuler menyatakan di luar radius. Di bahagian dalam kepala terletak proses styloid.

Tulang radial - segi tiga, tulang berpasangan dalam komposisi lengan bawah, ia tetap. Hujung atas adalah kepala circumferential dengan fossa artikular rata untuk artikulasi dengan condyle kepala bahu. Kelebihan tajam dalaman diarahkan ke arah ulna. Tendon bahu dipasang pada bahagian bawah kepala - leher.

Anatomi siku

Anatomi sendi siku manusia sedang dikaji. Struktur sambungan siku tangan manusia dengan lukisan dan gambar akan dibincangkan secara terperinci.

Apa tulang membentuk sendi bahu? Inilah mekanisme sendi helical dari humerus dan ulna. Beban sendi bergerak di sepanjang paksi tunggal dalam lingkungan 140º. Sambungan spherical humeral humeral adalah secara menegak dan di hadapan sejajar dengan lilitan kepala radial humeral dan berongga. Sendi radioulnar terdiri daripada radius jejari dan pemotongan tulang siku. Sendi silinder bergerak dalam paksi bulat.

Otot, ligamen, saluran darah, ujung saraf siku merupakan prinsip kerja yang harmoni. Kapsul artikuler tetap di bahagian tepi dan depan, ia menyatukan dan membaiki sendi bebas.

Rawan hyaline meliputi permukaan artikular epifisis, menyerupai permukaan licin, matte, tanpa ujung saraf. Tiada saluran darah dalam tulang rawan. Pemakanan membawa bendalir bersama. Rawan terdiri daripada air - 70-80%, sebatian organik - 15%, dan mineral - 7%.

Ia penting! Adalah perlu untuk memerhatikan keseimbangan air untuk kesihatan mekanisme artikular.

Bahagian depan dan belakang kapsul terdiri daripada lipatan dan bursa, ia tipis dengan membran sinovial, mempengaruhi kelancaran pergerakan dan melindungi sambungan tanpa tulang rawan. Ligan artikular dan membran intercostal melindungi kapsul di sisi. Gunung utama terletak di humerus. Kerosakan dan keradangan membran membawa kepada perkembangan siku bursitis.

Radas ligamen

Anatomi ligamen di dalam pesawat membentuk bentuk kompleks dari siku bersama yang memegang artikulasi. Tisu-tisu yang menghubungkannya adalah penetapan radas. Struktur ini dikuasai oleh pengukuhan, serat kolagen.

Ligamen elastik mengikis beg artikular di sisi. Tidak terdapat ligamen di depan dan belakang kapsul. Rahsia lapisan dalaman cuff - synovia, ia mengurangkan geseran. Braking dan arah ligamen mengekalkan integriti dan fungsi.

Kumpulan dibahagikan kepada jenis berikut:

 • ligamen cagaran ular dan radial;
 • ligamen anulus dan persegi, membran interosseous melengkapkan artikulasi dan mencipta melalui
 • lubang bekalan darah dan pemuliharaan sendi.

Tendon melekat pada kepala tulang radial. Ototik ini menguatkan radas ligamen.

Bingkai otot

Otot siku terletak pada bahu dan lengan. Tisu otot melindungi sendi manusia.

Tindakan yang diselaraskan oleh otot membuat gerakan extensor dan flexor di siku, bertukar dengan telapak tangan, putaran pekeliling bahu di bahagian luar. Peralatan fleksor lengan dibahagikan kepada dua jenis: anterior dan posterior.

Otot bahu depan:

 • otot bahu - bahagian bawah humerus, flexes lengan bawah;
 • otot otot bipartikular - lengan bawah kepala, flexes siku.

Otot bahu belakang:

 • otot trisep - terletak di bahagian belakang bahu, memanjangkan bahu dan lengan dengan bulge tiga;
 • otot ulnar - fungsi extensor.

Otot sendi siku:

 • pusingan pusingan yang bertanggungjawab untuk fleksi dan kedudukan lengan bawah;
 • rata, tahan lama, seperti otot spindel;
 • fleksor ulnar pergelangan tangan;
 • otot telapak lama kelihatan seperti gelendong, tendon panjang. Flexes anggota badan;
  Flexor cetek falang tengah jari-jari terdiri daripada empat tendon, pergi ke jari;
 • rasuk humeral - berpusing lengan;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial - meluas dan sebahagiannya menghilangkan tangan;
 • extensor pergelangan tangan pendek dengan kurang putaran;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, otot memanjangkan tangan;
 • extensor jari;
 • Otot instep berada dalam lengan bawah.

Orang itu tidak bergerak tangannya jika otot siku rosak.

Bekalan darah

Darah bergegas ke sendi dan otot dengan bantuan rangkaian arteri. Skema sambungan adalah rumit. Pengaliran darah dan aliran keluar di sepanjang permukaan kapsul artikuler dijalankan oleh rangkaian humerus, radial dan ulnar.

Lapan cawangan membekalkan darah ke kawasan siku. Nutrien utama dalam masa untuk memasuki sendi dengan aliran darah. Veins dan cawangan mengisi dengan oksigen, vitamin dan tulang mineral, otot dan sendi. Rangkaian arteri terdedah kepada saluran darah yang mencederakan. Titik negatif: pendarahan berat adalah sukar untuk dihentikan.

Arteri brachial terus axillary, memberikan cawangan berikut:

 • cagaran ulnar atas;
 • cagaran ulnar yang lebih rendah;
 • arteri dalam bahu; cabang: cagaran tengah, radial
 • cagaran, deltoid.

Sinaran meninggalkan arteri brachial di fossa ulnar, menurunkan permukaan depan pronator bulat, kemudian ke tengah otot limbroscal di atas, di antaranya dan pronator bulat, dan kemudian di sepanjang lentur radial tangan.

Sepanjang arteri, 11 cabang berlepas:

 • arteri pulangan radiasi;
 • cawangan palmar permukaan;
 • cawangan kelapa sawit;
 • cawangan carpal belakang.

Arteri ulnar adalah kesinambungan vena humeral, ia melewati fossa ulnar di bawah pendorong bulat, disertai oleh saraf ulnar, dan kemudian menembusi telapak tangan.

Cawangan ular arteri:

 • otot;
 • pulangan ulnar;
 • tulang interosseous yang biasa;
 • Palmar carpal dan palmar dalam.

Serat saraf

Serat saraf siku bertanggungjawab untuk kepekaan dan pergerakan jari-jari. Tiga proses saraf memberikan pemakanan kepada otot-otot yang membuat pergerakan pada sendi siku:

 • saraf radial dan median - lulus di bahagian hadapan siku;
 • ulnar - saraf plexus brachial panjang. Gentian 7 dan 8 dari vertebra serviks meluas dari plexus brachial, lulus di bahagian belakang tangan ke jari-jari.

Serat saraf terperangkap dalam siku dan saluran Guyon pada pergelangan tangan. Batang saraf berjalan sepanjang saluran tulang tendon. Keradangan dan kecederaan membawa kepada mencubit. Rasa sensori dan motor menyebabkan rasa kebas, sakit dan pergerakan pergerakan dengan kerosakan saraf. Sindrom terowong berkembang apabila tulang, tulang rawan, atau tendon cacat.

Otot, ligamen atau neoplasma pada tisu-tisu lembut merangkumi gentian saraf, kerana ia terletak pada permukaannya yang dangkal dan boleh diakses oleh pengaruh luar. Sakit belakang, kesakitan dan rasa kebas pada jari apabila anda memukul siku. Fungsi motor terjejas dan pemakanan membawa kepada atrofi otot dan perubahan secara beransur-ansur di tangan.

Atrofi dan kehilangan pergerakan otot lengan dan tangan adalah hasil kerosakan saraf di atas pertengahan pertengahan lengan bawah. Kerosakan terusan Guyon membawa kepada kelemahan di jari. Melihat doktor dan memulakan rawatan akan membantu mengelakkan komplikasi.

Akibat daripada mencubit saraf menyebabkan kecacatan, kesakitan dan akhirnya campur tangan pembedahan.

Kesimpulannya

Gabungan melaksanakan fungsi motor dalam tubuh manusia. Kehidupan individu penuh dengan pergerakan dalam kehidupan seharian, di tempat kerja dan di sukan. Atlet melindungi siku mereka dengan pad khas. Pelanggaran struktur tulang kompleks, tanpa mengira umur dan keadaan, akan memburukkan lagi kualiti hidup. Seseorang memerlukan pencegahan arthritis, arthritis, osteochondrosis.

Berjalan, berlari, bermain ski, membantu berenang untuk melawan obesiti, menjaga tisu otot dalam keadaan baik. Peredaran darah dalam tisu mengisi tisu tulang rawan dengan nutrien penting, menghalang kemusnahan. Pematuhan pemakanan yang betul, rawatan penyakit berjangkit, pengukuhan sistem muskuloskeletal, serta pemeriksaan biasa dengan doktor akan menolak campur tangan pembedahan.

Anatomi sendi siku

Bahagian atas kaki memainkan peranan penting dalam aktiviti harian lelaki. Dan pergerakan di dalamnya diberikan terima kasih kepada kerja yang diselaraskan dari alat artikular dan otot. Dalam hal ini, perlu diperhatikan kepentingan sendi besar, yang merangkumi sebahagian besar beban. Salah satunya adalah sendi siku.

Struktur

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sendi siku, anda harus terlebih dahulu membiasakan diri dengan anatominya. Dan kemudiannya kita boleh bercakap mengenai fungsi itu, kerana ia ditentukan oleh struktur. Sendi menyatukan beberapa tulang: bahu, siku dan radial. Mereka adalah asas struktur untuk anggota atas. Siku mempunyai struktur yang agak rumit, kerana di bawah kapsul sama terdapat tiga sendi sekaligus:

 • Ulser pulmonari
 • Plechelochevoy.
 • Radiolaktik (proksimal).

Akibatnya, struktur sendi siku perlu dipertimbangkan sebagai satu set sendi individu yang membentuk komposisinya. Dan untuk memahami anatomi akan membantu imej kawasan ini.

Bahu bahu

Tulang humeral di ujung distal (iaitu, distal dari paksi median badan) mempunyai permukaan tulang rawan dalam bentuk blok. Ia dilampirkan kepadanya pemotongan khas di bahagian atas ulna. Ia meliputi unit di atas dan bawah. Ini adalah bagaimana sendi bahu dan bahu terbentuk - sendi terbesar yang dipersoalkan.

Di atas permukaan cartilaginous bahu adalah coronary dan ulnar fossa. Proses yang sama datang di sini apabila lengan bawah mencapai kedudukan fleksibel dan lanjutan yang melampaui amplitud motor.

Sendi bahu mempunyai bentuk blok dan struktur lingkaran. Ia memberikan kelonggaran dan pelanjutan lengan bawah pada sudut sehingga 140 darjah.

Humeral

Lateral, iaitu, di luar sendi bersama bahu, terdapat satu lagi bahu bersama. Ia mempunyai bentuk sfera dan dibentuk oleh kepala condyle bahu dan ujung tulang radial, yang terletak lebih dekat ke pusat badan (proksimal). Dalam sendi yang ditentukan, seperti bahu, pergerakan dibuat di sepanjang paksi sagittal - lenturan dan lanjutan. Malah, mereka seolah-olah saling melengkapi, sejak tulang lengannya saling berkaitan. Tetapi selain itu, putaran juga berlaku di balok bahu.

Beam

Dan sambungan terakhir yang memerlukan perhatian adalah sendi radioulnar proksimal. Ia berbentuk silinder dan dibentuk oleh kepala rasuk dan takik pada permukaan sisi ujung atas ulna. Gerakan di sepanjang paksi menegak adalah mungkin di dalamnya - giliran: luar (supinasi) dan dalaman (pronation). Tambahan pula, amplitud mereka mencapai 140, dan dalam beberapa kes 180 darjah. Adalah perlu untuk memahami bahawa gabungan nama yang sama terletak pada masa yang sama juga berfungsi pada masa yang sama. Bersama-sama dengan proksimal, ia menjadikan artikulasi gabungan.

Tisu Periartikular

Sendi siku itu sendiri dikelilingi oleh membran sinovial, yang di belakangnya meliputi kebanyakan fossa dengan nama yang sama, dan depan merangkumi kedudukan koronari dan radial. Pada masa yang sama senapang tetap bebas. Dan fungsi normal zon artikular bergantung pada tisu sekitarnya, yang menguatkan kapsulnya dan memberikan kemungkinan pergerakannya. Oleh itu, perhatian perlu diberikan kepada ligamen dan otot rantau peri-laktik.

Kestabilan sendi siku memberikan sistem ligamen-otot yang maju, yang merangkumi struktur anatomi yang agak banyak.

Bond ki

Sendi siku manusia stabil dengan menenun gentian ligamen kompleks. Mereka pada asasnya merupakan kesinambungan dan penebalan membran sinovial. Bahagian siku diperkuat oleh ligamen berikut:

 1. Cagaran radiasi.
 2. Cagaran ulnar lateral.
 3. Bundle berbentuk cincin rasuk.
 4. Cagaran tambahan tambahan.

Struktur ini direka bentuk untuk mengatasi anjakan permukaan artikular semasa penambahan dan putaran lengan bawah. Bahagian tengah (dalaman) sendi juga memerlukan penambahan tambahan. Ini disebabkan oleh ligamen cincin siku - gentian anterior, posterior, dan melintangnya. Bekasnya memastikan kestabilan sendi semasa fleksi, dan yang terakhir semasa pronation.

Otot

Penetapan siku tambahan dicapai dengan menggunakan tendon yang dilampirkan di rantau periartikular. Otot-otot yang mengelilingi zon ini bermula atau berakhir di bahu atau lengan bawah. Tetapi tidak semua mereka terlibat dalam pergerakan siku. Peranan terbesar dalam hal ini diberikan kepada otot bahu, yang digabungkan menjadi dua kumpulan:

 • Hadapan: bisep dan otot bahu.
 • Belakang: triceps dan otot siku.

Yang pertama bertanggungjawab untuk fleksi, dan yang terakhir berkaitan dengan extensors. Di samping itu, kerja siku bergantung pada beberapa otot lengan bawah: brachioradial, persegi dan pronator bulat, flexor siku pergelangan tangan, dan instep. Pada asasnya mereka menyediakan fungsi putaran sepanjang paksi menegak.

Pergerakan yang diselaraskan pada siku disediakan oleh otot-otot bahu dan lengan bawah, yang dipasang ke bahagian-bahagian yang berlainan dalam zon periartikular.

Pembekalan darah dan pemuliharaan

Untuk siku manusia untuk melaksanakan fungsinya, ia memerlukan sokongan trofi. Tiada struktur di atas boleh wujud tanpa bekalan darah yang mencukupi dan pemuliharaan. Oleh itu, anatomi sendi siku termasuk mata ini.

Siku dikelilingi oleh rangkaian vaskularnya sendiri, yang terbentuk oleh arteri berikut:

 1. Caj ulnar yang lebih rendah dan atas.
 2. Caj radial dan median.
 3. Pulihkan radiasi, siku dan interosseous.

Kapal-kapal ini menyediakan nutrien kepada otot, ligamen, kapsul, dan cecair sinovial. Yang seterusnya, memberikan trophisme tisu tulang rawan. Aliran keluar vena dijalankan dalam urat ulnar, radial dan humeral. Selain bekalan pembuluh darah, pemuliharaan zon dan otot yang bersebelahan adalah penting. Ini disebabkan oleh saraf ini:

Penyelidikan

Untuk menilai ciri struktur dan fungsi siku, perlu menjalani pemeriksaan. Ia termasuk pemeriksaan perubatan dan prosedur diagnostik tambahan. Semasa pemeriksaan klinikal, jumlah pergerakan pasif dan aktif, kekuatan otot, dan kepekaan kulit ditentukan. Penyelidikan instrumental termasuk alat-alat berikut:

 1. X-ray.
 2. Pencitraan resonans magnetik.
 3. Pemeriksaan ultrabunyi.
 4. Tomografi yang dikira.

Menurut hasil kajian, dapat dikatakan ada penyimpangan dari norma dan jenis apa yang mereka miliki.

Patologi

Penyakit sendi siku cukup biasa dalam tempoh umur yang berlainan. Mereka disebabkan oleh mekanik, radang, degeneratif, metabolik, atau kesan lain. Dan keadaan yang paling kerap ialah:

 • Kecederaan.
 • Artritis.
 • Osteoarthritis.
 • Bursitis

Di zon periartikular, terdapat juga epicondylitis, tendinitis, bursitis, dan myositis. Patologi siku agak pelbagai, dan hanya doktor akan menentukan punca ketidakselesaan di kawasan ini.

Oleh itu, sendi siku memainkan peranan penting dalam kehidupan setiap orang. Tetapi untuk mengekalkan fungsi normalnya, anda perlu memantau kesihatan mereka. Lagipun, untuk mencegah gangguan struktur dalam sistem muskuloskeletal adalah lebih mudah daripada merawatnya kemudian.