Utama / Lutut

Apa daya kuda

Apakah 1 kuda kuda? Sekiranya anda mengambil apa-apa ensiklopedia dan lihat apa kuasa kuda di dalamnya, maka kita akan membaca bahawa ia adalah unit sistem pengukuran kuasa yang tidak digunakan di Rusia. Walaupun di mana-mana kuasa enjin penjual kereta pengedar ditunjukkan dalam kuasa kuda.

Apakah unit ini, apakah yang sama?

Bercakap tentang kuasa kuda enjin, kebanyakan kita membentangkan gambaran sederhana: jika anda mengambil kawanan 80 kuda dan kereta dengan kuasa enjin 80 hp, maka pasukan mereka akan sama dan tidak ada yang dapat menarik tali.

Sekiranya anda cuba mencipta keadaan sedemikian dalam kehidupan sebenar, kawanan kuda masih akan menang, kerana agar enjin untuk membangunkan kuasa itu, ia perlu memutar injap engkol kepada beberapa revolusi seminit. Kuda akan terburu-buru dan menyeret kereta di belakangnya, sehingga memecahkan kotak gear.

Di samping itu, anda perlu memahami bahawa kuasa kuda adalah unit kuasa standard, manakala setiap kuda adalah individu dan sesetengah individu boleh menjadi lebih kuat daripada yang lain.

Kuasa kuda diperkenalkan ke dalam peredaran pada tahun 1789. Pencipta terkenal James Watt ingin menunjukkan betapa lebih menguntungkan untuk menggunakan enjin stim, dan bukan kuda untuk melakukan kerja. Dia hanya mengambil dan mengira berapa banyak tenaga yang dibelanjakan oleh kuda, supaya dengan bantuan mekanisme mengangkat mudah - roda dengan tali yang tetap di atasnya - untuk tarik tong arang batu keluar dari lombong atau pam air dengan pam.

Ternyata satu kuda dapat menarik berat 75 kilogram pada kecepatan 1 m / s. Jika anda menerjemahkan kuasa ini kepada watt, ternyata bahawa 1 hp menjadikan 735 watt. Kuasa kereta moden diukur dalam kilowatt, masing-masing, 1 hp = 0.74 kW.

Untuk meyakinkan pemilik lombong untuk pergi dengan tujah kuda ke stim, Watt mencadangkan cara yang mudah: mengukur apa kerja yang dapat dilakukan kuda dalam sehari, dan kemudian sambungkan enjin stim dan hitung berapa banyak kuda yang dapat diganti. Jelas enjin stim lebih menguntungkan, kerana ia boleh menggantikan sebilangan kuda. Pemilik lombong menyedari bahawa ia lebih murah bagi mereka untuk mengekalkan kereta itu daripada keseluruhan stabil dengan semua akibat berikut: jerami, gandum, kotoran, dan sebagainya.

Ia juga harus dikatakan bahawa Watt salah mengira kekuatan satu kuda. Hanya haiwan yang sangat kuat dapat mengangkat berat 75 kg pada kelajuan 1 m / s, selain itu mereka tidak dapat bekerja untuk masa yang lama dalam keadaan sedemikian. Walaupun terdapat bukti bahawa untuk masa yang singkat seekor kuda dapat mengembangkan daya hingga 9 kW (9 / 0.74 kW = 12.16 hp).

Jenis Kuasa Kuda

 • Daya kuda metrik adalah sama dengan mengangkat 75 kg sesaat dengan 1 meter. Digunakan di Eropah
 • Daya kuda mekanik adalah sama dengan 745.7. sangat jarang digunakan sebagai unit ukuran di negara-negara berbahasa Inggeris
 • Daya kuda elektrik bersamaan dengan 746 W., kadangkala dilambangkan plat motor elektrik.
 • Kuasa kuda dandang adalah 1000 kgf · m / s. atau 9.8 kW atau 33 475 Btu / jam. (unit digunakan di Amerika Syarikat)
 • Daya kuda hidraulik adalah 745.7 watt.

Bagaimana kuasa enjin ditentukan?

Pada masa ini, cara paling mudah untuk mengukur kuasa enjin sebenar - dengan bantuan dyno. Kereta itu dipandu ke pendirian, ia dikuatkan dengan selamat, maka pemandu mempercepatkan enjin ke kelajuan maksimum dan papan menunjukkan kuasa sebenar dalam hp Kesilapan yang dibenarkan - +/- 0.1 hp Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, ia sering ternyata bahawa kuasa papan nama tidak bersesuaian dengan sebenar, dan ini mungkin menunjukkan kehadiran pelbagai jenis kerosakan - dari bahan api berkualiti rendah hingga kejutan dalam mampatan dalam silinder.

Perlu diingat bahawa disebabkan kuasa kuda adalah unit bukan sistem, ia dikira secara berbeza di negara-negara yang berbeza. Sebagai contoh di Amerika Syarikat dan England, satu hp menjadikan 745 Watt, tetapi tidak 735 seperti di Rusia.

Walau apa pun, tetapi semua orang telah terbiasa dengan ukuran ini, kerana ia mudah dan mudah. Di samping itu, hp digunakan semasa mengira kos CTP dan Hull.

Setuju, jika anda baca dalam ciri-ciri kereta - kuasa enjin 150 hp - lebih mudah bagi anda untuk mengetahui apa yang dia mampu. Rekod jenis 110.33 kW tidak mencukupi, yang akan memberitahu. Walaupun menterjemahkan kilowatt ke hp agak mudah: 110.33 kW dibahagikan dengan 0.74 kW, kita mendapat 150 hp yang dikehendaki

Saya juga ingin mengingatkan anda bahawa konsep "kuasa enjin" tidak sangat penting dalam dirinya sendiri, kita juga perlu mengambil kira parameter lain: tork maksimum, revolusi per minit, berat kereta. Adalah diketahui bahawa enjin diesel berkelajuan rendah dan kuasa maksimum dicapai pada 1500-2500 rpm, manakala enjin petrol mempercepatkan lagi, namun pada jarak jauh mereka menunjukkan hasil yang lebih baik.

Berkongsi dengan orang lain:

Jika anda menyukai bahan dan ternyata berguna untuk anda, kongsi dengan rakan anda!

Apa daya kuda?

Semuanya bermula dengan mereka

Istilah ini muncul pada akhir abad kelapan belas di England dengan pemfailan pencipta mesin wap, James Watt. Apabila dia cuba melampirkan ciptaannya kepada perniagaan, persoalannya timbul betapa menguntungkan keretanya, lebih tepatnya, bagaimana ia lebih menguntungkan daripada kuda, yang pada masa itu menggantikan semua kerja babi.
Watt bersetuju untuk bereksperimen dengan satu bir. Enjin stim Watt dan krew bir membuat kerja yang sama selama 8 jam, dan pemiliknya mengusir binatang yang kurang bernasib baik, dan masih kereta itu menjadi 4 kali lebih cekap daripada kuda.

Menonton tindakan kuda, Watt menyimpulkan bahawa secara purata setiap minit dia mengangkat beban sebanyak 180 paun dengan 181 kaki. Setelah membuat pengiraan seminit, dia menentukan purata kuasa kuda sebanyak 33,000 kaki-pound per minit. Nilai ini dari segi watt ialah 745 dengan "wang" W.

Benar, tidak di semua kuasa kuda negara sama dengan nilai ini sahaja.

Jenis Kuasa Kuda

 • Daya kuda metrik adalah sama dengan mengangkat 75 kg sesaat dengan 1 meter. Digunakan di Eropah
 • Daya kuda mekanik adalah sama dengan 745.7. sangat jarang digunakan sebagai unit ukuran di negara-negara berbahasa Inggeris
 • Daya kuda elektrik bersamaan dengan 746 W., kadangkala dilambangkan plat motor elektrik.
 • Kuasa kuda dandang adalah 1000 kgf · m / s. atau 9.8 kW atau 33 475 Btu / jam. (unit digunakan di Amerika Syarikat)
 • Daya kuda hidraulik adalah 745.7 watt.

Pada tahun 1882, pada Kongres Kedua Persatuan Saintifik British, satu unit kuasa watt telah digunakan untuk menghormati J. Watt. Pada tahun 1960, dengan keputusan XI General on the Measures and Weights, Watt diperkenalkan ke dalam sistem pengukuran antarabangsa SI, iaitu, ia menjadi unit pengukuran kuasa antarabangsa. Walau bagaimanapun, "Daya kuda" terus hidup.

Dan tentu saja, nama eksotik seperti ini tidak dapat dilalui oleh pengeluar apa-apa selain "produk bermotor".

 • Gel "Kuasa Kuda"
 • Syampu "Kuda"
 • Balsem "Kuda"
 • Salap "Kuasa Kuda"

Kuasa kuda

Kuda kuda adalah unit tak ukur sistem pengukuran kuasa, yang secara rasmi dikeluarkan daripada penggunaan di Rusia, tetapi masih mencari aplikasi, misalnya, dalam bidang automotif.

Mungkin, ramai di antara kita, yang mewakili kuasa kuda, menggunakan analogi serupa: jika sebuah kereta dengan kapasiti 100 hp untuk mengikat tali, di ujung yang mana akan ada kawanan 100 kuda, kemudian memulakan pergerakan di arah yang bertentangan, mereka tidak akan dapat bergerak. Dan ini tidak sepenuhnya benar. Dalam amalan, kuda itu mungkin menang dan hanya menyahdaya transmisi kereta pada permulaannya. Faktanya ialah kuasa enjin kuasa kuda adalah nilai nominal. Untuk mengubah tenaga berpotensi enjin dalam kinetik adalah perlu untuk mengembangkan frekuensi tertentu putaran crankshaft dan memindahkan tork yang diperlukan ke roda. Di samping itu, daya kuda agak tegas, dan keupayaan kuda boleh berbeza-beza dan berbeza dari parameter ini.

Istilah "kuasa kuda" pertama mula menggunakan pencipta mekanik Inggeris (Scotland) James Watt yang terkenal. Pemikiran ini berlaku kepadanya ketika dia melihat kerja di lombong arang batu, di mana kuda digunakan untuk mengangkat baka ke permukaan tanah. Melihat proses dari sudut pandang fizik, saintis menentukan bahawa kuda mempunyai kuasa yang dapat dikira dari nisbah kerja yang dilakukan hingga ke masa. Asas adalah jisim arang batu yang ditarik dari kedalaman 30 meter dalam satu minit. Ternyata 150 kg / 1 m - dia menetapkan nilai ini sama dengan 1 hp (daya kuda HP). Kemudian, pada tahun 1882, Organisasi British Engineers memperkenalkan watt, satuan ukuran, sama dengan 0,736 hp.

Dengan cara itu, pengiraan semula penunjuk selanjutnya yang dikira oleh Watt menunjukkan bahawa pada hakikatnya tidak ada kuda tunggal mampu mengembangkan kuasa yang mencukupi untuk menegak menegak 150 kg kargo pada kelajuan 1 m / s. Selain itu, di lombong di mana Watt menghabiskan perhitungannya, kuda-kuda telah digunakan untuk kerja-kerja. Adalah dipercayai bahawa dia menganggap prestasi satu kuda per minit dari segi nisbah kaki-pound dan meningkatkan nilai ini sebanyak 50%. Menurut salah satu versi, pencipta secara khusus menyamakan kuasa enjinnya dengan kuasa kuda untuk menunjukkan produktiviti yang lebih besar dari unit itu untuk menjualnya.

Bagaimana untuk menukar watt kepada tenaga kuda

Pada tahun 1784, James Watt memperkenalkan enjin stim pertama kepada orang ramai. Untuk mengukur kuasa unit yang dicipta dan dibina olehnya, Watt mencipta istilah "kuasa kuda", yang dikembangkannya sebelum ini.

Perkembangan selanjutnya mekanik telah menimbulkan beberapa "daya kuda" yang sama, yang menunjukkan nilai yang berbeza. Kehadiran beberapa unit nama yang sama menjadikannya diperlukan untuk memindahkan kuasa antara sistem pengukur yang berbeza. Pada tahun 1960, unit kuasa rasmi SI dipasang di watt. Walaupun begitu, tenaga kuda masih digunakan di beberapa kawasan, khususnya dalam industri automotif.

Untuk pemindahan 1 hp watt diperlukan penambahan kedudukan kuasa oleh 736: 1 hp = 736 watt. Oleh itu, terjemahan sebaliknya dilakukan dengan membahagikan nilai dengan nombor yang sama. Contoh:

Tetapi tidak begitu mudah! Oleh itu, kita membaca teks di bawah video, yang juga berguna untuk memahami kuantiti fizikal dasar juruelektrik.

Piawaian yang berbeza

Setelah penentuan Watt unit baru pengukuran, "kuasa kuda" beliau muncul bukan sahaja dalam sistem pengukuran yang berbeza, tetapi juga di negara masing-masing. Hari ini, unit ini tidak diiktiraf secara rasmi, tetapi digunakan dalam 4 versi berbeza:

  • Tenaga kuda metrik (digunakan di Rusia). Sama dengan kuasa yang diperlukan untuk mengangkat beban 75 paun pada kelajuan 1 m / s. Untuk menukar kepada watt didarab dengan 735.5. Contoh: 2 hp = 1471 watt.
  • Kuasa kuda elektrik. Digunakan dalam kejuruteraan elektrik dan elektrik. Untuk menukar watt ke unit ini, anda perlu membahagikannya dengan 746. Sebagai contoh, 4000 W (4 kW) = 5.362 el. hp
  • Hp mekanikal Berkenaan dengan nilai sistem pengukuran Bahasa Inggeris. Satu bulu. l c. bersamaan dengan 745.7 W (1,014 dari hp metrik).
  • Kuasa kuda dandang. Ia digunakan dalam industri perindustrian dan kuasa. Untuk penukaran kepada kilowatt, nisbah berikut digunakan: 1 k. Hp = 9,809 kW.

Tradisi menggunakan tenaga kuda dalam industri automotif dikaitkan dengan kemudahan - nilai ini adalah ciri dan selalu difahami walaupun kepada mereka yang jauh dari kerumitan mekanik auto. Lebih ramai orang akan dapat mengetahui apa mesin dengan kapasiti mengisytiharkan 150 hp mampu, tetapi 110.33 kW akan menyesatkan majoriti. Walaupun pada hakikatnya mereka sama.

Apa daya kuda di dalam kereta

Konsep "kereta kuda kuasa" diperkenalkan pada abad ke 18 oleh James Watt. Parameter ini menunjukkan kuasa kereta, berbanding dengan kekuatan kuda.

Berapa tenaga kuda dalam kereta

1 kuasa kuda atau hp sama dengan kuasa yang diperlukan untuk mengangkat beban 75 paun kepada ketinggian satu meter dalam 1 saat. Dalam sesetengah kes, adalah kebiasaan untuk menterjemahkan hp. dalam kilowatt - maka 1 kuasa kuda akan sama dengan 735.5 W atau 0.735 kW.

Untuk menentukan kuasa dalam hp sebuah kereta tertentu, adalah perlu untuk menterjemahkan kW yang dinyatakan dalam data pasport, kuasa kuda. Ini dilakukan dengan cara ini: nilai yang diberikan dalam kilowatt hanya dibahagikan dengan 0.735. Nilai akhir dan bermakna tenaga kuda kereta tertentu.

Beberapa contoh untuk perbandingan.

 1. Nissan Micra dengan kapasiti enjin 1 liter, mempunyai faktor kuasa 48 kW. Untuk menentukan parameter dalam kuasa kuda, adalah perlu untuk membahagikan 48 / 0.735. Ternyata 65.3 atau bulat - 65 kuda.
 2. Versi sukan Volkswagen Golf yang terkenal dengan enjin 2.0 liter TSI mempunyai kuasa 155 kW. Membahagikan nombor sebanyak 0.735, kita dapat nilai dalam hp - 210.
 3. Dalam data pasport "Niva" domestik menunjukkan 58 kW, yang sama dengan 79 hp Selalunya nilai ini dibulatkan, dan nilai 80 hp ditunjukkan.

Bagaimana untuk mengetahui tenaga kuda kereta

Terdapat satu lagi cara untuk mengira kuda. Secara praktikal di mana-mana stesen servis besar terdapat pemasangan khas yang mudah menentukan berapa kuasa kuda di dalam kereta. Kereta itu diangkat ke platform, tetap, pedal pemecut dipecut sepanjang jalan. Dalam beberapa minit komputer akan mengira nilai tersebut.

Adalah lazim untuk membezakan 2 sistem pengukuran: domestik dan Eropah. Kedua-duanya menyamakan hp kepada 75 kg x m / s.

Apa daya kuda di dalam kereta?

Oleh itu, kuasa kuda dalam kereta adalah sama dengan nilai yang dibahagikan dengan kW oleh 0.735. Kilowatt adalah unit metrik kuasa kuda. Secara saintifik, ia dapat dibandingkan dengan kerja yang dilakukan dalam 1 saat apabila mengangkat beban 75 kg ke ketinggian satu meter. Semua ini berkaitan dengan graviti.

Sebuah kereta moden dianggap sangat cekap jika enjin mempunyai kuasa yang lebih besar berhubung dengan jisim kenderaan. Atau begitu: lebih ringan badan, semakin banyak parameter kuasa akan mempercepatkan kereta.

Ini jelas dilihat di bawah pada contoh kereta berprestasi tinggi.

 • 450 hp Dodge Viper mempunyai jisim berjumlah 3.3 tan. Nisbah kuasa / berat adalah 0.316, pecutan hingga ratusan - 4.1 s.
 • Ferrari 355 F1 kuasa 375 hp - jumlah berat sebanyak 2.9 tan, nisbah - 0.126, pecutan hingga ratusan - 4.6 s.
 • Shelby Series 1 dengan 320 hp - jumlah berat sebanyak 2.6 tan, nisbah - 0,121, pecutan hingga ratusan - 4.4 s.

Apakah kesan tenaga kuda di dalam kereta?

Beberapa penerbitan automotif menulis bahawa harga kereta hanya ditentukan oleh "kuda" di bawah hud. Adakah begitu? Dan kenapa dalam data teknikal kereta tork atau km ditetapkan?

KM - adalah kesan daripada kesan pada tuil, biasa kepada semua pelajaran fizik. Oleh itu, pengukuran istilah dipaparkan dalam Nm. Di ICE, aci engkol memainkan peranan tuas, dan daya atau tenaga dilahirkan apabila bahan bakar terbakar. Ia bertindak pada omboh, mewujudkan KM.

Ternyata nilai KM juga penting, serta kuasa. Hanya parameter terakhir yang menunjukkan kerja lain, satu unit masa. Ia menunjukkan berapa kali unit enjin pembakaran dalaman mencipta CM. Kuasa ditentukan oleh amplitud putaran kilang kuasa atau revolusi, dan oleh itu, bergantung kepada CM. Oleh itu, sebenarnya, ia dikira dalam kilowatt.

Kini secara langsung kesannya.

 1. Kuasa kereta diperlukan untuk memaksa rintangan tertentu. Semakin tinggi, makin banyak makhluk yang dapat menerkam. Dalam kes ini, kuasa lawan adalah geseran dan daya rolling roda, rintangan udara yang akan datang, dan sebagainya.
 2. KM menjejaskan keupayaan kereta secara langsung, kerana di sebelah parameter "kuda" sentiasa ditulis revolusi, di mana daya optimum bergantung.

Oleh itu, tenaga kuda yang dipuji adalah tiada tork, kerana ia adalah penunjuk terakhir yang menentukan dinamik percepatan, mempengaruhi pencapaian kuasa oleh apogee enjin.

Kuasa kuasa secara langsung menjejaskan cukai pengangkutan yang ditentukan oleh undang-undang negara. Semakin tinggi, semakin banyak anda perlu membayar untuk kereta.

Anda boleh mengira cukai ke atas kereta atau pam bahan api dengan menggunakan formula berikut: hp kereta x kadar sebenar dan komponen, yang diperolehi oleh nisbah tempoh pemilikan kenderaan kepada jumlah bilangan bulan dalam setahun.

Lada Vesta dilengkapi dengan enjin yang menghasilkan 105 hp. Jika pemilik tinggal di Moscow, maka kadar cukai hari ini ialah 12 rubel. Dari sini ternyata bahawa kos TN selama 1 tahun akan sama dengan:

 • 12x105 = 1260 rubles.

Volkswagen Golf, dilengkapi dengan enjin 2.0 TSI GTI dengan KM 152 kW, mempunyai kapasiti 207 hp. Kirakan cukai:

Kereta teratas kereta Ferrari GTB mempunyai 270 ekor kuda di bawah hud. Sehubungan itu, cukai akan menjadi:

Kuasa kuda - berapa banyak?

Untuk masa yang singkat, seekor kuda boleh membangun kuasa 10 - 13 kuda kuda, tetapi dalam kerja berirama yang normal ia adalah kira-kira satu. Mengapa betul-betul "kuasa kuda" mula digunakan sebagai satu unit pengukuran kuasa? Dan berapa banyak tenaga kuda?

Pencipta enjin stim, Inggeris James Watt (1736-1819), adalah untuk menyalahkan ini. Dia perlu menunjukkan secara visual kepada orang ramai bahawa keretanya boleh menggantikan banyak kuda, dan untuk itu perlu untuk mengukur kerja yang dapat dilakukan oleh kuda itu sendiri.

Terangkan cerita sedemikian. James Watt mencadangkan menggunakan kuasa stim di kilang bir dan bukan kuda. Melihat kuda, Watt menyedari bahawa kuda itu boleh menyeret berat 14.774 kg ke jarak 0.3 m dalam 1 minit. Melangkah 14,774 kg hingga 15 kg, beliau memperkenalkan unit kuasa "kuasa kuda". Dengan membandingkan prestasi kuda dan enjin wap menggunakan unit ini, Watt meyakinkan para pembuat bir untuk menggantikan kuda dengan stim, dan sebagai hasilnya, kecekapan proses pembuatan bir meningkat dengan ketara.

Ia berakhir dengan "kawanan" ini pada tahun 1960 - Persidangan Umum mengenai Timbang dan Sukat XI mengadopsi Sistem SI Unit Antarabangsa (SI) yang bersatu. Di dalamnya kuasa dinyatakan dalam watt untuk menghormati James Watt yang sama.

Walau bagaimanapun, kini terdapat konsep tenaga kuda. Pada satu masa, Watt melihat sumber tenaga tradisional, kuda, dan menyimpulkan bahawa setong 180 kg boleh menarik dua ekor kuda dari lombong pada kelajuan 2 km / h (3.6 km / j). Dalam kes ini, daya kuda dalam langkah Bahasa Inggeris mengambil bentuk 1 l. c. = 1/2 barel · 2 mph = 1 barel · batu / h (di sini laras diambil sebagai satu unit daya, bukan jisim). Begitu juga dalam unit yang lebih kecil ialah 380 pon oleh 88 kaki / min. Pengiraan di dalam lb-ft seminit, dia memutuskan bahawa kuasa kuda adalah sama dengan 33,000 lb-ft per minit. Pengiraan Watt yang dikaitkan dengan kuasa kuda adalah lebih lama. Untuk masa yang singkat, seekor kuda boleh menghasilkan kuasa kira-kira 1000 kgf · m / s, yang bersamaan dengan 9.8 kW atau 33,475 BTU / h (kuasa kuda boiler)

Unit pengukuran berbeza-beza dari negara ke negara, dan tenaga kuda di Sweden tidak sama persis seperti di Amerika, contohnya. Di Eropah, kuasa kuda tunggal bermaksud kuasa yang diperlukan untuk menaikkan 75 kilogram per meter sesaat atau 75 kilogram-daya-meter sesaat (kg / s). Pada masa yang sama, di Amerika Syarikat, satu kuasa kuda bermakna kuasa yang diperlukan untuk mengangkat 550 paun per kaki sesaat, yang bersamaan dengan 33 ribu paun kaki per minit. Di Rusia, sebagai peraturan, kuasa kuda merujuk kepada apa yang dipanggil "kuasa kuda metrik", bersamaan dengan tepat 735.49875 watt.

Dengan cara itu, gambar pada permulaan jawatan dari Perpustakaan Kongres, dibuat kira-kira pada tahun 1890-an di tapak pembalakan di Michigan.

Dengan cara ini, kayu biasanya diangkut pada musim bunga dan musim sejuk di sepanjang laluan beku ke kereta api atau sungai yang terdekat. Untuk membuat pergerakan giring dengan beban yang lebih lancar, jalan itu disiram dengan air, dan kuda, sebagai peraturan, telah dipasang pada kuku dengan snap khusus untuk cengkaman yang lebih baik di permukaan ais.

Kuasa kuasa kuda dan unit kuasa enjin lain

Kuda kuda (HP) adalah unit kuasa bukan sistem. Pada masa ini di Rusia ia secara rasmi dikeluarkan daripada penggunaan (unit SI standard untuk menyatakan kuasa adalah watt), tetapi ia masih terus digunakan secara meluas dalam industri automotif sebagai penunjuk kuasa enjin.

Pada tahun 1789, jurutera dan pencipta Scotland James Watt mencipta istilah "kuasa kuda" untuk menunjukkan berapa banyak kuda yang dapat menggantikan enjin wapnya.

Anda harus tahu bahawa kuasa kuda tidak maksimum, tetapi kekuatan purata kuda, yang dapat dikekalkan untuk jangka masa yang lama. Kuda purata jangka pendek boleh menghasilkan kuasa kira-kira 1000 kg * m / s, iaitu, kuasa kuda satu sama dengan 13.3 kuasa kuda.

Unit asas pengukuran kuasa enjin dan penamaan mereka

1. Kuasa kuda (735,49875 W). Ia dilambangkan sebagai: hp (ini adalah kuasa enjin netto, diukur dengan menggunakan unit bantuan enjin, seperti: silencer, penjana), bhp (ini adalah kuasa enjin kasar, diukur tanpa menggunakan unit tambahan).

Anda juga boleh mencari simbol lain: PS (Jerman), CV (fr.), Pk (nid.).

Dalam negara-negara berbahasa Inggeris lebih kerap masih menyamakan daya kuda hingga 745.6999 W, yang kira-kira sama dengan 1,014 kuasa kuda Eropah.

2. Watt

Oleh kerana perihalan watt berada di luar skop artikel ini, kami tidak akan menyentuhnya di sini.

Bagaimana kuasa kuda dikira

Kuasa kuda adalah unit pengukur kuasa yang bersyarat dan samar-samar.

Di Rusia dan di hampir semua negara Eropah, kuasa kuda ditakrifkan sebagai 75 kg * m / s (kuasa kuda metrik), iaitu, kuasa yang mencukupi untuk mengangkat berat 75 kg kepada ketinggian 1 meter dalam 1 saat. Dalam kes ini, 1 l. c. adalah tepat 735,49875 watt.

Kuasa maksimum yang dapat dibina oleh kuda biasanya dipanggil kuasa kuda boiler. Anda boleh mengira kuasa maksimum anda dengan mudah. Untuk melakukan ini, ukur masa t, yang mana anda masuk ke tangga ketinggian h dan masukkannya ke formula: m * h / t, di mana m ialah jisim badan anda.

Untuk menentukan kuasa enjin, pendirian khas digunakan, lebih lanjut mengenai perkara ini ditulis di bawah.

Bagaimana untuk mengukur kuasa enjin

Kuasa enjin diukur terutamanya untuk menilai keberkesanan penalaan.

Untuk menentukan kuasa enjin, hanya ada satu cara yang tepat: hapuskannya dari kereta dan pasangkannya pada pendirian khas. Mengeluarkan dan memasang enjin adalah proses yang agak memakan masa dan mahal, yang hanya boleh dilakukan oleh pembuat kereta dan perlumbaan serius.

Untuk pengukuran kuasa kurang tepat, kuasa dynamometer berdiri (seperti dalam foto) digunakan untuk mengambil bacaan "dari roda". Kesan pada hasilnya boleh: tekanan dalam tayar, sifat gandingan mereka, suhu tayar (semasa pengukuran jejak memanaskan dengan kuat) dan juga tahap seri kereta dengan garis keselamatan.

Teknik Pengukuran

Kereta yang dipanaskan bermula pada gear pertama, mempercepatkan hingga 40-50 km / h, selepas gear terakhir bermula, pedal pemecut sepenuhnya ditekan dan percepatan percepatan bermula. Apabila mencapai kelajuan maksimum (sejak permulaan kejatuhan kuasa dilihat pada monitor), gear neutral terlibat.

Hasil pengukuran dipaparkan dalam bentuk graf, yang menunjukkan pergantungan kuasa pada kelajuan enjin (lengkung biru - dalam kuasa kuda).

Skala memberi idea yang kasar tentang julat kuasa enjin

Untuk mempunyai idea julat kuasa enjin, baca angka berikut:

 • 0-100 l. c. - kereta kecil;
 • 100-200 l. c. - kereta dengan enjin purata kuasa;
 • 200-500 l. c. - kereta sukan;
 • 500 l. c. dan banyak lagi - kereta lumba perlumbaan dan supercar.

masterok

Masterok.zhzh.rf

Saya mahu tahu semuanya

Untuk masa yang singkat, seekor kuda boleh membangun kuasa 10 - 13 kuda kuda, tetapi dalam kerja berirama yang normal ia adalah kira-kira satu. Mengapa betul-betul "kuasa kuda" mula digunakan sebagai satu unit pengukuran kuasa? Dan berapa banyak tenaga kuda?

Pencipta enjin stim, Inggeris James Watt (1736-1819), adalah untuk menyalahkan ini. Dia perlu menunjukkan secara visual kepada orang ramai bahawa keretanya boleh menggantikan banyak kuda, dan untuk itu perlu untuk mengukur kerja yang dapat dilakukan oleh kuda itu sendiri.

Terangkan cerita sedemikian. James Watt mencadangkan menggunakan kuasa stim di kilang bir dan bukan kuda. Melihat kuda, Watt menyedari bahawa kuda itu boleh menyeret berat 14.774 kg ke jarak 0.3 m dalam 1 minit. Melangkah 14,774 kg hingga 15 kg, beliau memperkenalkan unit kuasa "kuasa kuda". Dengan membandingkan prestasi kuda dan enjin wap menggunakan unit ini, Watt meyakinkan para pembuat bir untuk menggantikan kuda dengan stim, dan sebagai hasilnya, kecekapan proses pembuatan bir meningkat dengan ketara.

Ia berakhir dengan "kawanan" ini pada tahun 1960 - Persidangan Umum mengenai Timbang dan Sukat XI mengadopsi Sistem SI Unit Antarabangsa (SI) yang bersatu. Di dalamnya kuasa dinyatakan dalam watt untuk menghormati James Watt yang sama.

Walau bagaimanapun, kini terdapat konsep tenaga kuda. Pada satu masa, Watt melihat sumber tenaga tradisional, kuda, dan menyimpulkan bahawa setong 180 kg boleh menarik dua ekor kuda dari lombong pada kelajuan 2 km / h (3.6 km / j). Dalam kes ini, daya kuda dalam langkah Bahasa Inggeris mengambil bentuk 1 l. c. = 1/2 barel · 2 mph = 1 barel · batu / h (di sini laras diambil sebagai satu unit daya, bukan jisim). Begitu juga dalam unit yang lebih kecil ialah 380 pon oleh 88 kaki / min. Pengiraan di dalam lb-ft seminit, dia memutuskan bahawa kuasa kuda adalah sama dengan 33,000 lb-ft per minit. Pengiraan Watt yang dikaitkan dengan kuasa kuda adalah lebih lama. Untuk masa yang singkat, seekor kuda boleh menghasilkan kuasa kira-kira 1000 kgf · m / s, yang bersamaan dengan 9.8 kW atau 33,475 BTU / h (kuasa kuda boiler)

Unit pengukuran berbeza-beza dari negara ke negara, dan tenaga kuda di Sweden tidak sama persis seperti di Amerika, contohnya. Di Eropah, kuasa kuda tunggal bermaksud kuasa yang diperlukan untuk menaikkan 75 kilogram per meter sesaat atau 75 kilogram-daya-meter sesaat (kg / s). Pada masa yang sama, di Amerika Syarikat, satu kuasa kuda bermakna kuasa yang diperlukan untuk mengangkat 550 paun per kaki sesaat, yang bersamaan dengan 33 ribu paun kaki per minit. Di Rusia, sebagai peraturan, kuasa kuda merujuk kepada apa yang dipanggil "kuasa kuda metrik", bersamaan dengan tepat 735.49875 watt.

Dengan cara itu, gambar pada permulaan jawatan dari Perpustakaan Kongres, dibuat kira-kira pada tahun 1890-an di tapak pembalakan di Michigan.

Dengan cara ini, kayu biasanya diangkut pada musim bunga dan musim sejuk di sepanjang laluan beku ke kereta api atau sungai yang terdekat. Untuk membuat pergerakan giring dengan beban yang lebih lancar, jalan itu disiram dengan air, dan kuda, sebagai peraturan, telah dipasang pada kuku dengan snap khusus untuk cengkaman yang lebih baik di permukaan ais.

Baca lebih banyak rekod kuda, serta kuda berjalan

Gel untuk sendi "Kuda kuda": kajian, keberkesanan, ulasan

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Internet penuh dengan pendapat dan maklum balas mengenai penggunaan alat untuk sendi yang dipanggil "Kuda kuda". Dan banyak yang telah lama terikat, dan "kuasa kuda" dipanggil bukan sahaja produk jenama ini, tetapi semua yang lain, pada bungkusan yang digambarkan sebagai kuda. Jadi, di laman web rasmi http://horseforce.ru hanya dibentangkan balm-gel. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mencari salap Daya Kuda, yang bermaksud cara yang sama sekali berbeza (pengeluar lain).

Balsam-gel "Kuda"

Berdasarkan tinjauan di pelbagai forum dan berdasarkan komposisi produk, balm-gel kuasa kuda tidak dapat mengurangkan kesakitan pada sendi, tetapi ia tidak mempunyai kesan "penyembuhan" yang luar biasa. Secara peribadi, kepada saya - pengarang artikel - tidak dapat mengalami kesan dadah keajaiban kuda, tetapi ramai kawan saya bercakap dengan baik tentangnya.

Bagaimanakah ubat untuk kuda pergi ke farmasi, apa yang sangat istimewa tentang mereka? Dan mengapa tepatnya "kuda", dan tidak, katakan, "anjing" atau "gajah" kuasa?

Artikel ini adalah kajian refleksi kecil. Saya akan mengatakan segera bahawa saya tidak mempunyai sebarang media kertas selain daripada buku kecil dari pembungkusan balsam Kuda Kuasa. Saya menggunakan sumber maklumat di Internet dan saya ingin berkongsi maklumat menarik yang saya dapati mengenai produk ini dan dikaji.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli alat bersama "Korsepower", berjumpa dengan doktor anda: ahli arthrologi, pakar rheumatologi atau ortopedik.

Selanjutnya dalam artikel: kenapa alat bersama "kuasa kuda" dipanggil "kuasa kuda", dan bagaimanakah ubat untuk haiwan masuk ke dalam farmasi (atau sebaliknya)? Kami juga akan melihat dengan lebih dekat komposisi balm-gel Kuda (dihasilkan oleh Kuda Kuda), dan saya juga akan memberitahu anda bagaimana untuk membezakan cap dagang ini daripada produk sejenis yang serupa.

Ia kelihatan seperti gel "Kuasa kuda"

"Daya kuda": untuk orang atau kuda?

Kuda masih hidup dan sakit juga; dan sendi mereka adalah titik lemah. Mereka dirawat dengan ubat yang sama seperti orang: mereka diberikan suntikan dengan NSAIDs dan kortikosteroid, mereka membuat aplikasi kompres dan lumpur. Oleh itu, saya tidak melihat apa-apa yang salah dengan menggunakan ubat "haiwan" untuk merawat orang. Di sini, sebaliknya, persoalan timbul: "Mengapa?". Adakah kita kehabisan ubat?

Cahaya itu ditumpahkan oleh Timur Shakai, pengasas jenama Horse Power. Di dalam video itu, dia memberi temuduga di mana dia bercakap mengenai pengenalan produk di pasaran Rusia. Walaupun ia adalah syampu, tetapi cara untuk sendi tergolong dalam syarikat yang sama - Pasukan Kuda.

Terutama menarik adalah saat di mana Timur bercakap tentang promosi jenama: "Pada mulanya, kami meletakkan beberapa produk di kedai-kedai haiwan peliharaan dan menghantar orang di sana. Dan kemudian kami memindahkan mereka ke farmasi dan berkata bahawa sekarang produk itu diperakui untuk orang ramai. Dan orang pergi ke farmasi. Kami telah mencipta kekurangan produk... "

Oleh itu, "Kuasa Kuda" diletakkan di kedai haiwan kesayangan untuk mencetuskan tipu daya. Jika kita juga mengambil pengiklanan, yang menyatakan bahawa bahan semulajadi hanya digunakan untuk haiwan, saya mendapat gambaran bahawa produk-produk ini tidak pernah dan bukan persediaan untuk haiwan. Ini hanya pemasaran "gerakan kuda", seperti Shakai meletakkannya.

Kenapa "kuasa" - "kuda"?

Pada abad ke-20, Dr. Ferschter tinggal di Jerman, yang mengabdikan seluruh hidupnya untuk mempelajari herba. Selama bertahun-tahun dia sedang mencari ubat yang unik untuk penyakit sistem muskuloskeletal, pencampuran herba dan minyak.

Akibatnya, pada tahun 1927, Walter Fershter mencapai matlamatnya dan menulis resipi untuk balsem untuk menggosok sendi. Oleh kerana chestnut kuda adalah antara komponen utama, produk yang dihasilkan disebut "Horse Balsam".

Syarikat itu, yang dibukanya, meneruskan perkembangannya hingga ke hari ini dan dinamakan selepasnya: Dr. Forster.

Logo syarikat Forster

Syarikat yang memiliki cap dagang "Korsepower" dipanggil Kuda Kuda. Walau bagaimanapun, tidak ada maklumat di laman web rasmi, bukan hanya mengenai asal-usul jenama, tetapi juga komposisi dana yang terperinci.

Apa yang termasuk dalam alat untuk sendi "Kuda kuda"?

Di laman web Pasukan Kuda terdapat dua produk untuk rawatan sendi: Bulu Tigrovka dan balm-gel kuasa kuda. Dalam artikel ini, kami menganalisis alat kedua.

Di dalam buku iklan, yang terletak di dalam bungkusan itu, dituliskan bahawa balm-gel adalah bantuan mendesak untuk sakit otot, ligamen dan sendi. Berikut ialah senarai kesan:

 • mempunyai kesan analgesik,
 • melembutkan kulit
 • melegakan ketegangan otot.

Sekarang perhatikan komposisi.

Bahan-bahan aktif diterangkan dengan jelas: minyak peppermint dan lavender dan vitamin E.

Komposisi yang lebih terperinci: Air, Glycine Soja (Kedelai) Minyak, Glycerin, Menthol, Tocopheryl Acetate, Lavandula Angustifolia (Lavender) Minyak, Menta piperita oil, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Carbomer, Triethanolamine.

Kesan bahan utama gel

Pengekodan komposisi dan tindakan setiap komponen ditunjukkan dalam jadual:

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Minyak Glycine Soja (Kedelai)

Melembapkan, memulihkan halangan pelindung kulit, mempunyai kesan penyembuhan.

Membasmi kuman, membunuh kuman, melegakan dan melegakan kerengsaan, nada, kesan anti-radang

Analog sintetik vitamin E

Menyuburkan, melembapkan, antioksidan dan kesan penyembuhan

Lavandula Angustifolia (Lavender) Minyak

Antiseptik, mempunyai kesan yang menenangkan.

Menta piperita minyak

Minyak Peppermint

Antiseptik, mempunyai tindakan antibakteria, menghapuskan kerengsaan

Pengemulsi, mengawal kelikatan alat

Membersihkan dan melembapkan, larutkan lapisan lipid pada permukaan kulit.

Berdasarkan komposisi, alat ini benar-benar akan membantu kecederaan kecil atau ketegangan otot. Oleh kerana kesan vasodilating dan peningkatan metabolisme di tapak penggunaan, ia boleh mempunyai kesan anestetik. Walau bagaimanapun, tidak mungkin balsem gel kuda akan membantu dalam kes pecah ligamen atau periarthritis bahu bahu. Sedang melegakan kesakitan adalah satu perkara, dan merawat penyakit adalah satu perkara yang sama sekali.

Saya juga ingin menarik perhatian kepada tulisan mengenai pembungkusan: "produk penjagaan kulit kosmetik." Di bahagian ubat farmakologi anda tidak akan mendapatinya, kerana ia adalah "kebersihan dan kosmetik". Mungkin ada sesuatu yang perlu difikirkan.

Ulasan doktor dan pesakit

Kebanyakan doktor bersetuju bahawa gel balm bersama ini boleh mempunyai kesan yang dinyatakan. Walau bagaimanapun, hampir semua adalah terhadap penggunaannya yang tidak terkawal, dan lebih-lebih lagi tanpa kajian awal diagnostik dan makmal.

Menurut tinjauan orang-orang yang menggunakan (atau menggunakan) balm-gel Kuda, ia dengan sempurna menghilangkan rasa sakit dan kekakuan pada sendi dan memberikan rasa ringan. Sedikit perhatian bahawa ubat tidak membantu. Selalunya mereka menulis bahawa hanya mereka yang menggunakannya sekarang.

Saya berjumpa dengan semakan negatif hanya sekali (walaupun mesti ada lebih banyak lagi). Seorang wanita tua memutuskan untuk menggunakan "Kuda Kuda" ketika lututnya sakit. Dua hari kemudian, "rawatan" lutut tidak kelihatan kerana edema yang teruk. Mungkin ia adalah intolerans individu terhadap komponen.

Secara umum, sentiasa "menguji" balsem, gel atau salap (terutama jika terdapat minyak penting dalam komposisi): iaitu, jangan mula menggunakannya dengan segera secara intensif.

Apa yang boleh dikelirukan dengan "kuasa kuda asli"?

Mengenai pembungkusan ubat-ubatan veterinar "Zoo VIP" dan "Alezan" terdapat juga imej kuda (dengan atau tanpa penunggang). Oleh itu, jika anda tidak membaca nama itu, maka dana ini mudah diambil untuk "Kuasa Kuda."

Perlu diingatkan bahawa komposisi dana untuk haiwan jenama ini lebih pelbagai. Mereka termasuk lebih banyak minyak penting, produk lebah, chondroprotectors dan komponen lain. Juga, ubat-ubatan ini dibentangkan bukan sahaja dalam bentuk balsem, tetapi juga gel, salap dan krim.

Menurut ulasan di forum, alat ini juga membantu orang ramai dengan baik. Tetapi bagaimana selamat mereka? Bolehkah anda mempercayai mereka jika tiada kajian telah dilakukan mengenai isu ini?

Kesolakan disebabkan oleh pelbagai cara untuk sendi kuda dan penampilan rubrik "Kuda" di kedai dalam talian veterinar. Sering ditandakan dengan "NEW!" (Baru). Biasanya dirawat dengan bahagian-bahagian: kucing, anjing, burung, tikus dan ikan. Mungkin ini juga satu lagi "langkah kesatria"?

Gunakan balsem untuk sendi yang dipanggil "Kuda kuda" atau tidak - ini adalah pilihan peribadi anda. Menilai keterukan penyakit, berunding dengan doktor anda, buat ujian diagnostik kawalan.

Berhati-hati dengan diri anda dan sihat!

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Apa daya kuda?

Kuda kuda adalah unit kuasa. Nilainya adalah kira-kira sama dengan 75 kgf / m / s, yang bersamaan dengan daya yang beratnya 75 kg. ke ketinggian satu meter dalam satu saat.

Istilah ini diperkenalkan untuk digunakan pada abad ke-18 oleh pencipta enjin stim, James Watt, yang tinggal di England. Apabila dia menyampaikan ciptaan ini kepada orang ramai, ramai orang mempunyai persoalan yang sah tentang sama ada keretanya menguntungkan, atau sebaliknya betapa menguntungkannya untuk kuda, yang pada masa itu digunakan sebagai haiwan asas. Ia berlaku kepada Watt untuk melakukan eksperimen yang luar biasa, dia mengatur dengan pembuat bir yang ia tahu, sehingga mobilnya mulai bersaing dengan kuda melakukan pekerjaan yang sama selama lapan jam. Lebih-lebih lagi, pembuat bir itu mahu menang dan tanpa malu-malu mengeksploitasi kudanya yang miskin. Bagaimanapun, walaupun dengan sikap yang ganas terhadap kuda, kereta itu ternyata menjadi 4 kali lebih cekap.

Semasa percubaan, Watt, memerhatikan bagaimana kuda berfungsi, memutuskan untuk mengira prestasinya. Ternyata dalam satu minit, rata-rata, kuda mengangkat beban 180 paun ke ketinggian 181 kaki. Selepas membuat pengiraan ini dalam satu minit, dia mendapati purata kuasa kuda sebanyak 33,000 kaki-pound per minit. Jika nilai ini ditukar kepada bulu, maka ia akan disamakan 745 W dengan "ekor".

Walaupun pada zaman kita di negara-negara yang berbeza, tenaga kuda berbeza-beza di antara mereka sendiri.

Jenis Kuasa Kuda

Daya kuda hidraulik bersamaan dengan 745.7 W;

Daya kuda elektrik sama dengan 746 W., kadangkala ia ditunjukkan dalam arahan untuk motor elektrik;

Daya kuda metrik bersamaan dengan mengangkat berat 75 kg dalam satu saat kepada ketinggian satu meter;

Daya kuda dandang itu sama dengan 33,475 Btu.h atau 9.8 kW atau 1000 kgf m / s;

Daya kuda mekanikal adalah 745.7 dan sangat jarang digunakan sebagai unit pengukuran dalam negara berbahasa Inggeris.

Pada Kongres Ke 2 Persatuan Saintifik British yang berlaku pada tahun 1882, unit kuasa dinamakan selepas J. Watt - Watt. Persidangan Umum mengenai Timbang dan Sukat, yang diadakan pada tahun 1960, unit Watt dimasukkan dalam daftar pengukuran antarabangsa SI, iaitu, dari tahap ini, unit pengukuran Watt menganggap status antarabangsa. Walau bagaimanapun, ini hampir tidak menjejaskan "daya kuda".

Ramai yang mempunyai soalan, bagaimana untuk mengira kuasa enjin kereta dalam "kuasa kuda"?
Untuk menjawab soalan ini harus pergi ke Wikipedia, ia menyatakan bahawa anda perlu melipatgandakan kuasa enjin dalam kilowatt sebanyak 1.35962.

Ia menarik

Nama "kuasa kuda" kedengarannya sangat eksotis dan ini tidak boleh gagal memanfaatkan firma yang tidak menghasilkan produk motor sama sekali:

 • Balsam "Kuda kuda";
 • Gel "kuasa kuda";
 • Salap "Kuasa Kuda";
 • Syampu "Kuda".

Kuasa kuasa kuda dan unit kuasa enjin lain

Kuda kuda (HP) adalah unit kuasa bukan sistem. Pada masa ini di Rusia ia secara rasmi dikeluarkan daripada penggunaan (unit SI standard untuk menyatakan kuasa adalah watt), tetapi ia masih terus digunakan secara meluas dalam industri automotif sebagai penunjuk kuasa enjin.

Pada tahun 1789, jurutera dan pencipta Scotland James Watt mencipta istilah "kuasa kuda" untuk menunjukkan berapa banyak kuda yang dapat menggantikan enjin wapnya.

Anda harus tahu bahawa kuasa kuda tidak maksimum, tetapi kekuatan purata kuda, yang dapat dikekalkan untuk jangka masa yang lama. Kuda purata jangka pendek boleh menghasilkan kuasa kira-kira 1000 kg * m / s, iaitu, kuasa kuda satu sama dengan 13.3 kuasa kuda.

Unit asas pengukuran kuasa enjin dan penamaan mereka

1. Kuasa kuda (735,49875 W). Ia dilambangkan sebagai: hp (ini adalah kuasa enjin netto, diukur dengan menggunakan unit bantuan enjin, seperti: silencer, penjana), bhp (ini adalah kuasa enjin kasar, diukur tanpa menggunakan unit tambahan).

Anda juga boleh mencari simbol lain: PS (Jerman), CV (fr.), Pk (nid.).

Dalam negara-negara berbahasa Inggeris lebih kerap masih menyamakan daya kuda hingga 745.6999 W, yang kira-kira sama dengan 1,014 kuasa kuda Eropah.

2. Watt

Oleh kerana perihalan watt berada di luar skop artikel ini, kami tidak akan menyentuhnya di sini.

Bagaimana kuasa kuda dikira

Kuasa kuda adalah unit pengukur kuasa yang bersyarat dan samar-samar.

Di Rusia dan di hampir semua negara Eropah, kuasa kuda ditakrifkan sebagai 75 kg * m / s (kuasa kuda metrik), iaitu, kuasa yang mencukupi untuk mengangkat berat 75 kg kepada ketinggian 1 meter dalam 1 saat. Dalam kes ini, 1 l. c. adalah tepat 735,49875 watt.

Kuasa maksimum yang dapat dibina oleh kuda biasanya dipanggil kuasa kuda boiler. Anda boleh mengira kuasa maksimum anda dengan mudah. Untuk melakukan ini, ukur masa t, yang mana anda masuk ke tangga ketinggian h dan masukkannya ke formula: m * h / t, di mana m ialah jisim badan anda.

Untuk menentukan kuasa enjin, pendirian khas digunakan, lebih lanjut mengenai perkara ini ditulis di bawah.

Bagaimana untuk mengukur kuasa enjin

Kuasa enjin diukur terutamanya untuk menilai keberkesanan penalaan.

Untuk menentukan kuasa enjin, hanya ada satu cara yang tepat: hapuskannya dari kereta dan pasangkannya pada pendirian khas. Mengeluarkan dan memasang enjin adalah proses yang agak memakan masa dan mahal, yang hanya boleh dilakukan oleh pembuat kereta dan perlumbaan serius.

Untuk pengukuran kuasa kurang tepat, kuasa dynamometer berdiri (seperti dalam foto) digunakan untuk mengambil bacaan "dari roda". Kesan pada hasilnya boleh: tekanan dalam tayar, sifat gandingan mereka, suhu tayar (semasa pengukuran jejak memanaskan dengan kuat) dan juga tahap seri kereta dengan garis keselamatan.

Teknik Pengukuran

Kereta yang dipanaskan bermula pada gear pertama, mempercepatkan hingga 40-50 km / h, selepas gear terakhir bermula, pedal pemecut sepenuhnya ditekan dan percepatan percepatan bermula. Apabila mencapai kelajuan maksimum (sejak permulaan kejatuhan kuasa dilihat pada monitor), gear neutral terlibat.

Hasil pengukuran dipaparkan dalam bentuk graf, yang menunjukkan pergantungan kuasa pada kelajuan enjin (lengkung biru - dalam kuasa kuda).

Skala memberi idea yang kasar tentang julat kuasa enjin

Untuk mempunyai idea julat kuasa enjin, baca angka berikut:

 • 0-100 l. c. - kereta kecil;
 • 100-200 l. c. - kereta dengan enjin purata kuasa;
 • 200-500 l. c. - kereta sukan;
 • 500 l. c. dan banyak lagi - kereta lumba perlumbaan dan supercar.