Utama / Pergelangan tangan

Anatomi ligamen lutut

Sendi lutut adalah salah satu yang paling kompleks di dalam tubuh manusia. Ia terbentuk dengan menggabungkan permukaan tulang seperti tulang paha, tibia dan lutut.

Di dalam sendi terdapat meniskus: medial dan lateral - yang melaksanakan fungsi penyusutan untuk sendi lutut.

Oleh kerana sendi lutut mempunyai beban besar, ia diperkuat oleh sejumlah besar ligamen. Semua ligamen dibahagikan kepada luaran dan intra-artikular.

Ligamen luaran sendi lutut:

- ligamen cagaran bersikat;

- ligament cagaran tibial;

- ligamen popliteal;

- arcuate ligamentum popliteal;

- ligamen sokongan patellar (ligamen sokongan medial dan lateral);

- Ligan cruciat luaran;

- ligamen cruciat posterior;

Ligamen luar sendi lutut

Ligamen cagak fibular - dibentuk dari epicondyle luar femur dan berikut kepada permukaan luar kepala tulang fibula. Ia tidak disambungkan dengan kapsul.

Ligament collateral Tibial - bermula dari epicondyle dalaman ke permukaan dalaman tibia. Dilampirkan dengan depan dan belakang kapsul bersama. Dan di dalamnya ia terhubung dengan kuat ke tepi meniskus medial.

Fungsi ligamen cagaran - untuk menjaga condyle paha dan tulang tibia bersama-sama. Oleh itu, melindungi lutut dari lenturan sisi dari sisi ke sisi dan putaran.

Patellar ligament ligament (patella) - dibentuk oleh tendon quadriceps femoris. Lembaran fibrous ligamen ini, turun, dilampirkan pada bahagian atas patella dan permukaan depannya. Akhir pada tuberosity tibial permukaan, yang terletak di permukaan depan tulang.

Fungsi ini digunakan untuk menggantung kelopak mata, yang dihantar oleh tulang rawan di sepanjang permukaan dalaman untuk tergelincir lebih baik dari condyle tulang.

Pertengahan (dalaman) dan sisi (luaran) menyokong ligamen patellar juga dibentuk oleh tendon otot quadriceps paha. Sebatang tufts dihantar ke patella, dan sebahagiannya - ke tibia, permukaan depannya, berhampiran rawan artikular.

Fungsi - berfungsi untuk menggantung cawan, seperti dalam bungkusan terdahulu.

Injil popliteal oblique - pas di belakang kapsul sendi.

Ia terbentuk dari tendon otot semimembranous dan bermula pada tepi medial posterior condyle dalaman tibia. Kemudian naik dan keluar di sepanjang permukaan belakang kapsul, di mana ia berakhir, sebahagiannya bertukar menjadi kapsul artikular, dan sebahagiannya dilekatkan pada punggung di sepanjang permukaan belakang.

Ligan popliteal arcuate juga terletak pada permukaan posterior sendi lutut.

Ia berasal langsung dari dua tulang kepala fibula, dari permukaan belakang, dan dari lekuk luar paha. Tempat lampiran adalah permukaan posterior tibia. Dari titik lampiran mereka mengikuti arka, bangkit, bengkok di bahagian dalam dan, sebahagiannya melekat pada ligamen popliteal serong.

Ligamen intra-artikular sendi lutut

Ligamen Cruciate adalah intra-artikular dan dilindungi oleh membran sinovial, dan berbentuk silang antara satu sama lain.

Injil cruciate anterior dilindungi dengan membran sinovial. Ia bermula dari pinggir luar tunjang tulang paha, dan melekat pada tulang tibial, medan antara otot anterior, dan melewati rongga sendi.

Fungsi - menghadkan pergerakan femur ke kaki bawah.

Ligamentum cruciate posterior dibentangkan antara condyle medial dari femur dan medan antara otot posterior tibia, dan juga menembusi bahagian dalam sendi lutut. Juga dilindungi dengan membran sinovial.

Fungsi - menstabilkan sendi lutut supaya pinggul tidak bergerak ke belakang berbanding kaki bawah.

Mencegah pergerakan ke belakang dan sebagainya, ligamen cruciat mengekalkan condiles femoral di satu tempat, seolah-olah menggulung mereka pada condiles tibia. Tanpa ligamenten cruciate, paha akan menarik balik apabila bengkok dan ke hadapan apabila menguatkan.

Kerosakan ligamen tibial dan peroneal

The ligial (MCL) dan ligamen cagak (LCL) adalah ligamen yang paling rosak pada sendi lutut.

Kedua-dua ligamen berasal dari condyle yang bersesuaian dengan femur, dan menerima nama mereka kerana lampiran distal mereka, iaitu kepada kepala fibula dan condyle tibia.

Di klinik kami, anda akan menerima rawatan dan pemulihan yang berkesan dalam kes kerosakan pada ligamen cagaran tibial dan peroneal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftar untuk perundingan, hubungi kami di +7 (812) 295-50-65.

Ligamentum fibular dipisahkan dari kapsul sendi oleh lapisan tisu lemak subkutan. The ligament collateral ligateral disambungkan ke kapsul bersama dan meniskus dalaman.

Mereka memainkan peranan penting dalam mengekalkan integriti sendi, walaupun kurang dari ligamen cruciate. Fungsi utama mereka adalah untuk menjaga tibia daripada menyimpang ke dalam dan ke luar.

Mekanisme kecederaan untuk ligamen ini tidak sama, kerana tibial dicirikan oleh kecacatan valgus yang teruk pada sendi lutut, dan untuk varus ligamentum varus.

Kerana fakta bahawa ligament cagaran tibial ditetapkan pada meniskus medial, ia mempunyai pergerakan yang kurang dan, dengan itu, lebih kerap rosak berhubung dengan fibula.

Terdapat beberapa darjah kerosakan pada ligamen ini: 1 darjah adalah kerosakan separa pada serat permukaan. 2 darjah kerosakan kepada kebanyakan serat bungkusan. 3 darjah - pecah ligamen lengkap.

Bergantung kepada tahap pecah, akan ada pelbagai aduan, jika pada 1 dan 2 darjah ia adalah terutamanya kesakitan dan bengkak dalam unjuran ligamen yang rosak, maka pada 3 darjah selain itu, fenomena ketidakstabilan juga ditambah.

Diagnosis kerosakan ligamen cagaran adalah pemeriksaan kesihatan sendi yang rosak (ujian tekanan valgus, ujian tekanan varus)

Untuk mengecualikan fraktur marjinal mungkin melakukan radiografi sendi lutut. (lihat Rajah 5)

Kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis kerosakan pada ligamen adalah pengimejan resonans magnetik.

Rawatan kerosakan terpencil pada ligamen ligateral tibial atau peroneal biasanya konservatif. Terdiri dalam menetapkan sendi lutut dengan ortosis, mengehadkan beban paksi, melegakan sindrom kesakitan.

Dalam kes yang jarang berlaku, rawatan konservatif tidak berkesan, dan ketidakstabilan sisi atau lutut sendi lutut telah berkembang, maka campur tangan pembedahan (rawatan) ditunjukkan, yang terdiri daripada memulihkan ligamen yang rosak.

Skim operasi ditunjukkan dalam imej. (lihat Rajah 9)

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftar untuk perundingan, hubungi kami di +7 (812) 295-50-65.

Kerosakan dan pecah ligamen cagaran bersikat

Anatomi

Kekakuan sendi lutut adalah disebabkan oleh sejumlah besar ligamen, di antaranya empat yang utama dapat dibezakan: ligamentum anterior dan posterior cruciate, ligament collateral tibial (ligamen sisi lateral) dan ligament collateral ligamentum (ligam lateral luar).

 • Ligamen Cruciate menyimpan kaki bawah dari beralih anterior (ligamen cruciate anterior) dan posterior (ligamen cruciate posterior).
 • The ligament collateral ligateral (atau ligamen lateral dalaman) membuat anak lembu dari beralih keluar.
 • The ligament lateral luar memastikan betis dari menyimpang secara menengah.

Anda boleh mencari beberapa nama ligam lateral luaran sendi lutut: ligamen cagaran sisi, ligamen luar peroneal, dsb. Fibula ia dipanggil kerana fakta bahawa dari bahagian bawah ia terutamanya dilampirkan kepada kepala fibula. Dari atas, ligamen bermula dari condyle luar femur.

Ligan lateral luar dilepas dengan lutut diluruskan dan santai ketika membongkok lebih dari 30 darjah. Tidak seperti ligamentum sisi dalaman, ligamen luar tidak berkaitan dengan meniskus, dan di antara mereka adalah pad lemak tipis.

Seperti yang telah kita ketahui, peranan utama ligamen ini adalah untuk mengekalkan tibia daripada menyimpang secara mediasi, tetapi sebenarnya fungsinya lebih rumit. Sebagai contoh, ligamen luaran berfungsi bersama-sama dengan alat ligamen luaran posterior lutut, mengambil bahagian dalam memastikan kestabilan rotator sendi lutut (ligamen mengehadkan putaran shin secara mediasi). Berdasarkan anatomi ligamen sisi luaran, ia menjadi jelas bahawa mekanisme kecederaan di mana ligamen boleh pecah. Selalunya ia adalah penyimpangan varus yang kuat dari tibia (sisihan tibia medial). Seperti kecederaan, misalnya, apabila memukul bola dengan giliran, apabila berat seluruh badan terletak pada satu kaki, kedua-duanya dalam gambar di bawah dan dalam memukul lutut dari dalam, terutamanya apabila kaki diluruskan dan dilanjutkan ke depan.

Trauma biasa yang membawa kepada pecah ligan lateral luaran sendi lutut - penyimpangan yang kuat kaki secara medial

Punca-punca pecahan sudut luar luar adalah sama dengan mekanisme pecah ligamen sisi luaran, tetapi berbeza pada saat kecederaan ada tambahan lentur pada sendi lutut dan putaran tubuh ke dalam pada kaki pendukung.

Mekanisme pecah sudut belakang

Kerosakan dan pecah ligamen sisi luar adalah kurang biasa daripada pecah ligamen bahagian dalam.

Pencegahan kecederaan ligamen cagaran bersikat dengan peranti ortopedik tidak berkesan. Dalam sukan, kemungkinan pecah ligan lateral luaran mungkin dikurangkan disebabkan oleh latihan dan kekuatan otot paha, khususnya, otot hamstring.

Gambar klinikal

Sejurus selepas kecederaan, sakit dan bengkak berlaku di permukaan dalaman. Ligan lateral luaran dipisahkan dari sendi lutut oleh pad lemak, oleh itu, dengan pecah terpencil, hemarthrosis (iaitu darah di sendi lutut) tidak berlaku. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, pecah ligament lateral luaran digabungkan dengan kecederaan arka (pecah daripada meniskus, pecah ligamen anterior dan posterior cruciate, pecah kapsul posterior sendi lutut) dan dalam kes seperti hemarthrosis akan berlaku. Sering kali, pecah ligamen sisi luaran berlaku pada masa yang sama dengan kerosakan pada sudut belakang luaran sendi lutut, termasuk saluran ileo tibial, bisep panjang dan pendek paha, ligamen arcuate lutut dan belakang kapsul sendi.

Di samping itu, kerosakan kepada saluran darah dan saraf, terutamanya saraf fibula, mungkin disebabkan oleh tendon bisep paha dan kepala tulang fibula - kecederaannya disertai oleh kerosakan pada ligam lateral luaran sendi lutut dalam 12-29% kes.

Gejala yang paling biasa bagi kecederaan akut kepada ligamen sisi luaran adalah rasa sakit pada bahagian luar sendi. Ketidakstabilan di luar dan bahagian belakang bahagian luaran boleh dinyatakan secara berbeza dan bergantung kepada tahap kecederaan, aktiviti pesakit, keadaan semua sendi anggota badan dan kecederaan lutut bersama. Sebagai contoh, dalam orang yang tidak aktif dengan ketidakstabilan sendi yang minimum dan kelengkungan berbentuk X awal kaki, gejala mungkin halus atau tidak hadir. Sebaliknya, apabila ketidakstabilan digabungkan dengan kelengkungan berbentuk O dan membengkokkan sendi lutut dalam pesakit secara fizikal yang sangat aktif, gejala akan sangat jelas. Pesakit sedemikian mengadu rasa sakit di bahagian luar sendi lutut dan perasaan bahawa kaki terselip. Masalah ini boleh berlaku dengan aktiviti harian, seperti berjalan pada kelajuan normal.

Keutuhan ligament lateral luar dinilai terutamanya dengan bantuan ujian perubatan khas. Ujian utama untuk menentukan kelangsungan ligamen sisi luaran ialah ujian sisihan dalaman kaki bawah (juga dikenali sebagai ujian tekanan varus)

Ujian sisihan pedih dalaman (ujian tekanan varus)

Ujian ini dilakukan dengan lutut sepenuhnya dan apabila bengkok pada lutut pada sudut 30 darjah. Mobiliti awal kaki bawah ketika melaksanakan ujian ini mungkin berbeza dari satu orang ke yang lain, oleh itu kaki bertentangan berfungsi sebagai panduan. Secara purata, sudut pesongan biasanya 7 darjah. Dengan sendi lutut yang dilanjutkan, bukan sahaja ligament lateral luaran, tetapi juga sudut luaran sendi lutut, menghalang kaki dari bergerak ke dalam, oleh itu, sisihan kaki bawah dengan lutut yang dilanjutkan akan menunjukkan kerosakan pada kedua-dua struktur ini. Di samping itu, apabila lutut ditegakkan, ligamen cruciat juga bertanggungjawab untuk kestabilan tibia, oleh itu, apabila tibia dibelokkan, adalah perlu untuk mengesyaki pecah ligamen cruciat. Apabila membengkokkan lutut pada sudut 30 darjah, hanya ligam lateral luar menghalang pesongan masuk.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kecederaan signifikan sudut luar luar (ligamen posterior-luar) mungkin tidak disertai dengan sisihan ketara tibia apabila melakukan ujian tekanan yang dinyatakan di atas. Untuk mengesan kelemahan ligamen posterior, satu ujian tambahan dilakukan: dalam pesakit yang terletak di perutnya, kedua-dua kaki berpaling sehingga mereka berhenti dan menilai sudut antara paha dan kaki. Ujian ini dilakukan dengan bengkok bengkok pada 30 ° dan 90 °; Perbezaan dengan kaki yang sihat 5 ° atau lebih dianggap signifikan.

Ujian kestabilan untuk sudut posterior (posterolateral). Perhatikan putaran kaki yang lebih rendah ke luar pada bahagian yang cedera. Di sebelah kiri - ketidakstabilan sederhana, di atas ketidakstabilan yang betul

Kerosakan pada sudut posterior luar juga boleh ditunjukkan oleh gejala laci belakang, yang ditentukan oleh kaedah standard untuk menjadikan tibia masuk dan keluar, serta dalam kedudukan tegak. Sekiranya kecederaan pada sudut posterior-posterior, keparahan gejala akan menjadi lebih besar apabila tibia terbalik.

Ujian lain untuk menentukan kelemahan sudut luar luar ialah ujian dengan putaran luar dan lenturan lebih. Pesakit terletak di punggungnya dengan kakinya dilanjutkan sepenuhnya. Kaki itu diangkat oleh jari-jari. Sekiranya pada masa yang sama otot quadriceps cukup santai, lenturan dalam sendi lutut, pesongan kaki masuk dan pembalikan tuberosity tibial tulang tibial ke luar ditemui.

Dalam tempoh yang teruk, mungkin tidak mungkin untuk melakukan semua ujian ini disebabkan oleh kesakitan, jadi terdapat pilihan untuk ujian anestesia. Sekiranya berlaku banyak kerosakan ligamen, pemeriksaan boleh dilakukan di bawah anestesia am sebelum operasi - pemeriksaan seperti ini sering lebih bermaklumat kerana kekurangan ketegangan otot pelindung.

Diagnosis radiologi. Sekiranya anda mengesyaki kecederaan serius pada sendi lutut, anda mesti melakukan pemeriksaan sinar X penuh. Pada radiografi, mereka mencari patah tulang (termasuk patah Segonda, yang kami nyatakan dalam artikel mengenai kecederaan dan pecah di ligamen anterior cruciate), patah tulang belakang femoral dan tibial, kehelan patela, dan kecederaan lain tulang.

Varian khas kerosakan tulang adalah mungkin - patah tulang kepala kepala fibula. Ini adalah mungkin dalam kes di mana, apabila cedera, ligamen lebih kuat daripada daya traumatik, dan pautan lemah adalah kepala fibula, yang ligamen dilampirkan. Kemudian bungkusan itu boleh melepaskan dari tapak lampiran dengan sekeping tulang.

Fraktur retakan kepala kepala fibula disebabkan oleh ketegangan ligamen cagaran bersikat atau bisep femoris. Dalam situasi sedemikian, subluxation bersama antara muka muka proksimal pada radiografi dalam unjuran serong juga mungkin.

Dalam kes lama, iaitu dalam ketidakstabilan posterior-luar kronik, radiografi sering mendapati perubahan degeneratif di bahagian luar sendi (arthrosis).

Radiograf adalah sangat penting untuk menentukan keterukan ketidakstabilan sendi lutut yang timbul selepas pecahnya ligamen, apabila gambar diambil serentak dengan ujian tekanan untuk pesongan kaki di tengah. X-ray ini dipanggil berfungsi. Sekiranya radiografi tidak menyimpang ke luar, tetapi kesakitan tertumpu di tempat ligamen, maka ia kekal utuh, dan hanya terdapat ligamen ligamen mikroskopik separa (regangan). Jika jurang radiografi berbanding dengan lutut yang sihat telah berkembang sebanyak 5-10 mm, maka terdapat jurang makroskopik separa. Dan akhirnya, jika jurang membesar dengan lebih dari 10 mm, maka terdapat pecah lengkap ligament lateral luar.

Jika beberapa ligamen yang disyaki pecah (3 atau 4 ligamen), maka indeks pergelangan kaki-harus diukur atau arteriografi perlu dilakukan - satu kajian yang akan menghapuskan kerosakan berbahaya kepada arteri popliteal. Selain itu, untuk pelbagai kecederaan ligamen, kerosakan pada saraf peroneal mesti dihapuskan.

Selalunya mungkin untuk mengesan kerosakan pada ligam lateral luaran (ligament collateral fibrum) dan sudut belakang luar hanya pada pengimejan resonans magnetik (MRI). Telah dikatakan bahawa luka-luka ini sering tidak disedari semasa pemeriksaan awal, dan pada MRI mereka jelas. Nilai tertentu ialah MRI, apabila rasa takut sakit dan rintangan pesakit ke manipulasi doktor tidak membenarkan untuk menjalankan pemeriksaan.

Corak serupa pada pecah ligamen sisi luaran juga boleh diberikan oleh sindrom saluran ilio-tibial, dan doktor mesti mengetahui perbezaan antara keadaan ini supaya tidak membuat diagnosis palsu.

Rawatan

Dalam tempoh yang teruk selepas kecederaan, rawatan adalah bertujuan untuk melegakan kesakitan: menggunakan sejuk, ubat penahan sakit, memindahkan sendi dengan ortosis, kedudukan kaki yang lebih tinggi untuk mengurangkan bengkak, mengehadkan beban paksi (ia dibenarkan berjalan di kruk).

Untuk rehat tahap I dan II aktiviti-aktiviti ini cukup untuk pemulihan. Lutut tidak bergerak selama 2-4 minggu, dan kemudian teruskan latihan untuk menguatkan quadriceps.

Gred III, yang juga menyiratkan kerosakan pada sudut posterior-lateral, dirawat secara pembedahan, sejak konservatif, iaitu Rawatan bukan pembedahan adalah tidak menjanjikan, dan satu atau lain lutut akan terpedel, terselip walaupun di bawah beban harian.

Rawatan pembedahan. Apabila membuat pelan rawatan, hampir selalu perlu mengambil kira trauma ligamen lain. Adalah dinasihatkan untuk mengesan kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan alat ligamen luar posterior dengan serta-merta, sejak pemulihan awal ligamen memberikan keputusan terbaik dalam beberapa minggu pertama. Dalam kes-kes baru, jahitan ligamen mudah dan pengukuhan jahitan dengan kepak dari saluran iliac-tibial adalah mungkin.

Banyak operasi telah dicadangkan untuk rehat lama ligam lateral luaran dan sudut luaran posterior, dan tidak masuk akal untuk membincangkan mereka semua sekurang-kurangnya kerana tidak ada kajian yang membandingkan operasi ini antara satu sama lain. Adalah penting untuk membezakan dua jenis pembinaan semula: pemulihan hanya komunikasi sisi luaran dan pemulihan sudut belakang luar. Untuk operasi ini, pemindahan digunakan - iaitu tendon atau ligamen lain (tendon otot nipis, semi-tendinous, dan sebagainya).

Pembinaan semula ligamen lateral lateral dan sudut posterior luar mengikut LaPrade. Pemandangan dari luar dan dari belakang. FCL - membungkus, membina semula ligamen cagaran bersikat, PLT - hamstring, PFL - ligamen popliteal-fibular

Untuk meningkatkan hasil dalam ketidakstabilan sisi kronik, osteotomi luaran tulang tibial proksimal kadang-kadang ditunjukkan, mengurangkan ketegangan dalam bahagian luaran sendi lutut.

Pemulihan

Kelajuan pemulihan fungsi sendi lutut selepas pembinaan semula alat ligamen luaran posterior bergantung kepada sama ada ligamen cruciat rosak. Kaki yang cedera tidak boleh dimuatkan selama 4 minggu, dan pendakap harus dipakai selama sekurang-kurangnya 3 bulan.

Komplikasi

Di belakang kepala fibula, pas saraf fibular, yang boleh rosak pada masa kecederaan dan semasa pembedahan. Agar tidak merosakkan pakar bedahnya, ia harus menolaknya. Kesakitan kronik, ketidakstabilan dan kelemahan sendi lutut adalah mungkin.

Ramalan dan kembali ke sukan

Jika kerosakan kepada ligamen luaran posterior dihapuskan sejurus selepas kecederaan, prognosis mengenai kestabilan bersama dengan beban varus dan kembali ke sukan adalah baik. Untuk kerosakan jangka panjang yang sedia ada, prognosis juga menguntungkan jika pengagihan beban diambil kira semasa pembinaan semula.

Artikel ini bertujuan semata-mata untuk maklumat yang komprehensif tentang penyakit dan taktik rawatannya. Ingatlah bahawa ubat-ubatan sendiri boleh merosakkan kesihatan anda. Rujuk doktor.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh bertanya dengan e-mel:

atau melalui telefon. Tolong bayangkan dengan memahami sekiranya saya tidak dapat menjawab panggilan.

Apabila menulis artikel itu menggunakan kesusasteraan:

Albright J et al: ketidakstabilan lutut postterolateral. Dibentangkan di AOSSM, Jun 2000, Sun Valley, ID.

Buzzi R et al: Pembinaan semula ligamen cagaran lateral menggunakan graft semitendinosus. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2004; 12 (1): 36. Lee MC et al: Penyusunan semula posterolateral dengan menggunakan allograft tendon Achilles berpecah. Arthroscopy 2003; 19 (9): 1043.

Pasque C et al: Peranan poplite dan fibrin lutut. J Bone Joint Surg 2003; 85 (2): 292.

Pavlovich RI, Nafarrate EB: Pembinaan semula trivalen untuk ketidakstabilan lutut posterolateral dan lateral. Arthroscopy 2002; 18 (1): E1.

Sugita T, Amis AA: Kajian anatomi dan biomekanik ligamen cagaran dan popliteofibular lateral. Am J Sports Med 2001; 29 (4): 466.

Kerosakan pada ligamen lutut: gejala, kaedah rawatan

Kerosakan pada peralatan kapsul-ligamen lutut (CSA) adalah kecederaan yang agak biasa di kalangan atlet dan golongan muda yang aktif. Ia juga sering didiagnosis pada mereka yang cedera dalam kemalangan atau dalam keadaan kecemasan lain. Di samping itu, terbentang dan pecah sering direkodkan dengan kejatuhan semasa ais. Apabila ini berlaku, memutarkan anggota bawah di sepanjang paksi longitudinal, ke atas lutut pada sendi lutut, yang membawa kepada kecederaan dan rawatan yang berpanjangan.

Ligamen lateral boleh rosak secara berasingan dan bersama dengan peregangan atau merobek bundle tendon cruciate anterior dan posterior. Selalunya semasa kecederaan ligamen medial menderita, kurang kerap ligamen lateral.

Anatomi kecil

Pig garpu terletak pada sisi sendi lutut dan menghadkan anjakan pada kaki bawah berbanding paha. Ligamen lutut utama berikut dibezakan:

 1. Medial, atau tibial, ligamen (MKS). Ia menghubungkan bahagian dalaman tulang femoral dan tibial dan menghalang tibia daripada bergerak ke luar.
 2. Lateral, atau fibula, ligamen (LKS). Tali tisu penghubung ini membetulkan femur dan fibula dari bahagian luar sendi dan tidak membenarkan kaki bawah menyimpang ke dalam.

Lembaran panduan jaminan adalah antagonis. Mereka memainkan peranan penting bukan sahaja dalam dinamika sendi lutut, tetapi juga dalam statistik. Apabila pecah ligamen membangkitkan ketidakstabilan keseluruhan rangka.

Maklumat umum mengenai kecederaan alat ligamen kapsul

Kekuatan, kebolehpercayaan sendi bergantung kepada keadaan ligamen dan otot yang mengelilingi sendi.
Kecederaan serat tendon dalam ubat dipanggil "regangan" dan dikelompokkan mengikut jenis, bergantung kepada keparahan kerosakan:

 1. Peregangan darjah pertama. Ini adalah kecederaan yang agak kecil. Kestabilan sendi lutut tidak terjejas, kesakitan tidak penting.
 2. Meregangkan tahap kedua. Ia dicirikan oleh regangan ligamen yang berlebihan, yang menyebabkan air mata separa (air mata). Sakit dan bengkak diucapkan.
 3. Ketegangan darjah ketiga. Kerosakan memerlukan pecah tisu lengkap dan menyebabkan ketidakstabilan lutut. Terdapat kesakitan yang teruk, bengkak dan pendarahan dalam rongga sendi. Pesakit tidak boleh berjalan dan bengkok kaki di lutut.

Oleh itu, adalah kebiasaan untuk mengeluarkan satu pecah lengkap dan separa. Dalam kes kedua, sambungan dikekalkan antara tisu-tisu bundle tendon. Dengan pecah ligamen yang lengkap, kerosakan pada serat boleh dicatatkan dalam satu bahagian bundle, atau ia ditandai dengan detasmen lengkap dari tapak lampiran, kadang-kadang bersama dengan serpihan tulang.

Peregangan lebih mudah terdedah kepada ISS. Walau bagaimanapun, luka LKS biasanya digabungkan dengan trauma semua komponen ligamen di bahagian belakang luaran lutut, oleh itu rawatan dan pemulihan pecah gabungan lebih parah dan berpanjangan.

Kerosakan kepada ligamen cagaran dalaman

Kerosakan ISS paling kerap didiagnosis di kalangan orang yang terlibat dalam sukan yang berpotensi traumatik: snowboarding, bola sepak, bola keranjang, dan bermain ski menuruni bukit. Selalunya penyebab peregangan ligamen medial menjadi kecergasan, iaitu melompat tali. Di samping itu, kerosakan kepada ISS sering diperhatikan di kalangan perenang dada. Penyebabnya adalah pengawalan yang berterusan terhadap otot-otot anggota bawah.

Kecederaan dicirikan oleh perpindahan tibia yang berlebihan ke arah sebelah luar artikulasi artikular.

Tanda-tanda peregangan

Kerosakan ISS biasanya berlaku akibat kesan langsung pada sendi lutut akibat dari tamparan atau kecederaan. Gejala-gejala berikut diperhatikan:

 • bengkak kawasan terjejas;
 • hematoma di bahagian dalam paha;
 • hemarthrosis;
 • ketidakstabilan kaki semasa berjalan.

Dengan pecahnya ligamen medial, pergerakan anomali artikulasi dan kemustahilan gerakan bebas dinyatakan.

Apabila regangan, lenturan dan lanjutan sendi lutut adalah mungkin, tetapi sangat menyakitkan.

Kerosakan kepada ligamen cagaran luar

Pecahan LKS direkodkan lebih kerap daripada ISS. Penyebab utama kecederaan adalah kesan sampingan ke atas permukaan lutut. Pada masa yang sama shin dipindahkan ke arah sisi, ligamen terbentang atau pecah.

Di samping itu, peregangan boleh disebabkan oleh kecederaan kuat di dalam lutut pada objek keras atau dengan menundukkan kaki ke pergerakan luaran semasa jatuh. Mangsa pada masa kecederaan mengalami kesakitan yang ketara dari luar lutut, dengan kemalangan atau klik.

Tanda kerosakan

Untuk LKS trauma, gejala-gejala tersebut adalah ciri-ciri:

 1. Kesakitan yang teruk di bahagian luar sendi lutut.
 2. Hematoma.
 3. Hasil positif "varus - test" - memegang permukaan dalam paha, doktor cuba menolak perlahan kaki bahagian bawah. Sekiranya berlaku kerosakan separa, ketidakselesaan berlaku di kawasan LCL; pada pecah, ansuran yang ketara tibia dalam arah medial diperhatikan, yang menyebabkan kesakitan yang tajam.

Selepas beberapa jam, bengkak meluas di bahagian luaran sendi lutut menyatu dengan sakit, bentuk hematoma.

Oleh kerana struktur anatomi khas ligamen sisi, hemarthrosis tidak berlaku apabila ia rosak. Sekiranya kecederaan LKS digabungkan dengan luka lain pada radang lutut (meniskus lusuh atau tali cruciform, kapsul posterior), maka hemarthrosis akan berlaku.

Rawatan Kerosakan Kerugian Cagaran

Bantuan pertolongan pertama hendaklah diberikan dengan segera selepas kecederaan. Badan yang cedera mesti dialihkan dan diletakkan di kedudukan yang dibangkitkan; gunakan kompres sejuk atau ais di kawasan lutut. Untuk menetapkan radas kapsul-ligament dalam kedudukan normal, anda boleh menggunakan pita atau pembalut elastik. Mana-mana beban di atas kaki dikecualikan.

Peringkat pertama rawatan bermula dengan pengumpulan anamnesis mengenai mekanisme kecederaan. Doktor meneliti sendi yang rosak, membandingkan tahap penyelewengan kaki bawah berbanding kaki yang sihat dan menyerahkan radiografi dalam dua unjuran. Hasil yang menggembirakan penyakit ini bergantung pada kelajuan rujukan kepada doktor.

Berdasarkan keterukan dan sifat kecederaan peralatan tendon-ligament, taktik rawatan selanjutnya ditentukan.

Jika hanya membengkokkan ligamen bahagian lutut yang didiagnosis, rawatan konservatif boleh diterima. Dengan luka gabungan atau kehadiran pecah lengkap, campur tangan pembedahan ditunjukkan.

Pilihan kaedah terapi atau ini boleh dibuat hanya oleh pakar bedah ortopedik yang berpengalaman. Ubat-ubatan sendiri tidak dapat diterima.

Rawatan konservatif

Peregangan dan lusuh ligamen sisi 1 dan 2 darjah membolehkan penggunaan terapi bukan pembedahan. Zon kerusakan adalah anestetik, dengan pengumpulan darah yang besar dalam rongga artikular, tusuk dilakukan. Kaki itu tetap, kadang-kadang dengan corak plaster dari pergelangan kaki ke paha pertengahan. Sekiranya berlaku sedikit kerosakan, anda boleh lakukan dengan pembalut elastik.

Istilah anggota dalam kedudukan tetap ditentukan bagi setiap pesakit secara individu. Secara purata, mereka adalah 30-45 hari. Selepas terapi pemulihan, orang yang terjejas secara beransur-ansur boleh kembali ke beban harian, sambil terus menyokong dan melindungi lutut dengan ortosis.

Pemecahan lengkap MKS juga dirawat dengan kaedah konservatif. Apabila ligam lateral pecah, operasi diperlukan, kerana hujungnya jauh dan gabungan bebas sukar.

Perubatan, Fisiologi

Terapi seterusnya termasuk mengambil anti-radang, ubat penahan sakit dan agen antiplatelet, chondroprotectors, vitamin dan makanan tambahan mineral. Semasa tempoh penyembuhan tisu, disyorkan untuk memakai seluar dalam dirajut mampatan dan hadkan beban pada anggota yang terkena. Tindakan ini bertujuan untuk mempercepat pemulihan dan mengurangkan risiko kemungkinan trombosis urat dalam.

Beberapa hari selepas kecederaan, proses keradangan dan sindrom kesakitan mula berkurang, pakar merawat fisioterapi. Aplikasi yang paling banyak digunakan dalam ozokerite, terapi lumpur, terapi magnetik.

Seringkali, selepas gabungan gentian yang rosak, panjang tali tendon meningkat disebabkan oleh tisu parut. Akibatnya, ia tidak lagi berfungsi untuk melaksanakan fungsi pembetulan dan membimbing, dan sendi lutut menjadi tidak stabil. Dalam kes ini, plastik rekonstruktif ditunjukkan.

Jika semasa kerosakan ligamen terlepas dari tapak lampiran dengan serpihan tulang, pilihan taktik rawatan bergantung kepada saiz serpihan dan sudut anjakannya.

Terapi Pembedahan

Bergantung kepada lokasi dan ciri-ciri kerosakan, kaedah rawatan pembedahan yang berbeza digunakan. Sekiranya kecederaan baru atau pecah tidak rumit, jahitan tisu mudah boleh ditetapkan. Untuk kecederaan yang lebih kompleks, gunakan ligamen cagaran plastik.

Pembinaan semula

Prosedur ini melibatkan jahitan serat yang robek, mengeluarkan kawasan nekrosis, melampirkan rasuk yang rosak kepada serpihan artikular. Dengan pemisahan lengkap kain, termasuk dengan serpihan tulang, gunakan pengikat titanium: kurungan, bolt, sauh.

Dalam hal pemecahan mudah separuh, ikatan itu dijahit, dan anggota badan diperbaiki dengan plaster atau ortosis. Ini menyumbang kepada gabungan tisu yang lebih pesat.

Kaedah Autotransplantasi

Jika, akibat kecederaan kronik, ketidakstabilan bersama kronik berkembang dari masa ke masa, jahitan tidak berkesan. Dalam kes ini, penggantian lengkap bundle diperlukan. Memerlukan autoplasty. Bahan yang digunakan adalah sebahagian daripada tendon otot semitendinosus.

Sebelum prostetik, kawasan tisu penghubung yang dicipta diambil dari kaki dalam. Semasa operasi, tulang dibor pada tulang yang mana serat tendon yang dikeluarkan disalurkan dan dipasang dengan skru titanium.

Adalah sangat penting bahawa lokasi rasuah sepenuhnya mereplikasi anatomi ligamen tulen. Ini adalah perlu untuk mengembalikan kesihatan bersama dan mengurangkan risiko komplikasi pasca operasi.

Selalunya, prostesis tiruan digunakan sebagai pengganti. Kaedah ini lebih berkesan dan mempercepatkan pemulihan selepas pembedahan. Tambahan besar kaedah ini adalah kurang invasif dari prosedur. Bahan-bahan moden sudah mantap di dalam badan dan benar-benar selamat.

Allotransplantation

Kaedah ini didasarkan pada penggunaan tisu semulajadi yang diambil dari penderma sebagai rasuah. Plastik arah itu jarang digunakan, kerana terdapat risiko penolakan bahan asing.

Hari ini, sebahagian besar operasi untuk memulihkan integriti ligamen dilakukan menggunakan arthroscopy, yang dengan ketara mengurangkan tempoh pemulihan dan tidak meninggalkan parut pasca operasi kasar.

Pemulihan selepas pembedahan

Masa pemulihan boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga 6 bulan. Ia semua bergantung kepada jenis rawatan pembedahan dan keterukan kerosakan:

 1. Peregangan gelaran pertama yang tidak rumit akan memerlukan pemasangan bersama dengan pembalut elastik selama sekurang-kurangnya 7 hari.
 2. Memakai fixative semasa rawatan konservatif tidak melebihi 4 minggu. Pada masa ini, tisu mempunyai masa yang cukup untuk pulih.
 3. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 45 hari untuk menimbulkan rasuah.
 4. Dengan jurang gabungan, tempoh pemulihan boleh mengambil masa 6 hingga 12 bulan.

Tempoh pemulihan sedemikian agak nyata, dengan syarat semua cadangan doktor dipatuhi dengan teliti.

Selepas 2-3 bulan, orang yang cedera boleh kembali ke gaya hidup dan beban sukan yang aktif. Walau bagaimanapun, dari sekarang anda perlu berhati-hati, cuba untuk tidak mencederakan ACU lagi.

Semasa tempoh pemulihan, perhatian khusus diberikan kepada terapi fizikal, yang bertujuan untuk menguatkan otot-otot kaki bawah. Selain terapi senaman, fisioterapi dan urut membawa manfaat yang besar semasa tempoh pemulihan. Prosedur membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak selepas pembedahan, meningkatkan peredaran darah di kawasan periartikular.

Di samping itu, terdapat beberapa langkah pencegahan yang dapat menguatkan ligamen dan melindungi mereka dari keseleo dan jurang di masa depan. Ini adalah aktiviti berikut:

 • pelaksanaan latihan khas khas yang menguatkan KSA;
 • berbasikal atau berbasikal, treadmill;
 • makan makanan yang mengandungi jumlah vitamin dan mineral yang mencukupi;
 • pemilihan peralatan sukan dan kasut yang sesuai;
 • berat badan.

Kesimpulannya

Adalah lebih baik untuk mengelakkan kerosakan pada ligamen sendi lutut daripada merawatnya untuk masa yang lama dan berterusan. Walau bagaimanapun, tidak semestinya mungkin untuk mengelakkan situasi traumatik. Sekiranya masalah timbul, anda perlu segera melawat doktor, menjalani pemeriksaan yang ditetapkan dan berhati-hati mengikut semua cadangan. Dalam kes ini, prognosis penyakit akan menggalakkan, dan masa pemulihan sedapat mungkin.

Jenis-jenis ligamen cagaran

Ligamen garam melakukan fungsi yang sangat penting dalam sendi lutut: mereka menguatkan kapsul sendi, memberikan penstabilan lutut semasa fleksi dan lanjutannya. Semasa pergerakan, kaki peregangan ligamen (apabila lutut dilanjutkan) atau berehat (semasa fleksi), ketegangan mereka secara langsung bergantung kepada pergerakan sendi itu sendiri.

Ligamen jaminan terdiri daripada beberapa jenis: tibial dan peroneal. Variasi pertama bertanggungjawab untuk menstabilkan bahagian tengah sendi dan mengatasi beban yang dihasilkan. Yang kedua - bersama-sama dengan ligamen popliteal aromatik dan otot popliteal membentuk sejenis reka bentuk yang mengawal kaki bawah apabila miring dan beralih ke luar. Dengan pelbagai kecederaan dan penyakit semasa kerosakan pada ligamen terjadi, dan terdapat masalah serius dengan berjalan kaki.

Anatomi

Struktur sendi lutut termasuk dua jenis ligamen, yang bersama-sama membentuk alat ligamentous sendi lutut. Dari condyle dalaman adalah ligamen tibial cagaran, berterusan ke bahagian atas tulang dari nama yang sama. Dari atas ia menghubungkan ke femur, dan dari bawah ia dilekatkan ke bahagian belakang bahagian dalam tibia. Terletak di lereng, ia bersilang dengan ligamen fibula luar.

Ligament fibular atau medial luaran, sebaliknya, memanjang ke fibula, menuju dari bahagian sisi luaran condyle femoral. Gunung bawahnya terletak di bahagian anterior fibula. Ia tidak bersambung dengan kapsul artikular dalam apa jua cara dan dipisahkan dari meniscus luaran oleh tendon otot yang terletak di bawah lutut.

Sekiranya sambungan lengkap sendi lutut dilakukan, condyle femoral, seperti baji, slaid antara tibia dan lonjakan atas ligamen cagaran. Arka condyle bertambah dengan arah ke hadapan atau ke belakang, sementara ligamen cagaran dilampirkan pada kerutan yang menghubungkan pusat arka. Sekiranya lutut membengkak 30-35 darjah, mereka berehat. Apabila menjalankan imobilisasi sendi lutut, ia dilakukan dalam kedudukan ini.

Doktor membahagikan ligamen cagaran kepada 2 jenis: luaran dan dalaman.

Cincin ligamen medial berfungsi sebagai sejenis membendung pesongan kaki bawah ke bahagian luar. Terletak di antara kepala fibula dan condyle femoral luar. Lateral, atau tibial, bertindak dengan cara yang sama, hanya dalam arah yang bertentangan. Oleh kerana kesan mekanikal atau fizikal yang kuat, pecah separa struktur ligamen boleh berlaku.

Ligament cagaran Tibial

Ligaman cendawan tibial mengalami traumatisasi yang lebih kerap luaran. Mekanisme tipikal untuk pecah separa dan lengkap boleh menjadi pukulan yang kuat ke bahagian luar anggota bawah yang tidak seimbang. Pecah ligamen tibial berlaku apabila lutut diluruskan apabila ia berada dalam kedudukan yang tegang.

Ligamen cagak fibular

Tudung corong fibular dipisahkan dari kapsul artikuler dengan tisu lemak subkutaneus. Ia berjalan dari permukaan luar paha dari condyle ke kepala fibula. Ia juga dikenali sebagai cagaran luar.

Sebabnya

Pergeseran ligamen cagaran sering berlaku semasa sukan, contohnya, ketika bermain ski atau bermain bola sepak. Pukulan ke bahagian luar lutut membawa kepada pembukaan jurang di bahagian dalam lutut. Dalam kes ini, ligamen cagaran sendi lutut, yang berada dalam keadaan bertegangan, membentang lebih banyak lagi, dan pecah terjadi.

Jika pada masa ini tekanan pada sendi adalah sama, yang membawa kepada pembukaan jurang yang lebih besar, terdapat kerosakan pada ligamen anterior cruciate dan meniskus medial yang diletakkan di bahagian anterior sendi. Penyebab yang paling biasa pecah tisu ligamentous dianggap sebagai tidak wajar memutar sendi lutut, pukulan yang teruk ke bahagian dalam lutut atau ke bahagian depan kaki bawah.

Satu lagi punca rehat dan juga detasmen dari tempat lampiran ligament lateral dalaman adalah proses patologi yang dipanggil enthesopathy dalam perubatan. Penyakit ini mempengaruhi struktur berserabut dan menimbulkan perkembangan proses keradangan sifat degeneratif di dalamnya. Enthesopathy berlaku sebagai akibat negatif penyakit masa lalu, menyebabkan perubahan merosakkan pada sendi, seperti psoriasis, spondyloarthritis, rheumatoid arthritis.

Gejala

Apabila ligamen cagaran rosak, kecederaan mempunyai gejala yang sama dengan satu lagi jenis kecederaan sendi. Ia adalah mungkin untuk menentukan integriti struktur berserabut hanya dengan pengenalan ubat anestetik di dalam sendi. Aduan utama pesakit mengakui kecederaan lutut dan integriti yang disyaki ligamen cecair sendi lutut adalah seperti berikut:

 • nyatakan sakit di tapak trauma;
 • bengkak tisu lembut;
 • mobiliti terhad sendi buku lali;
 • sokongan kaki terhad.

Dengan PKS ringan (kerosakan kepada ligamen cagaran), pergerakan patologi struktur berserabut mungkin tidak hadir. Untuk memeriksa kerosakan, lakukan ujian khas di institusi perubatan.

Kaedah rawatan

Kerosakan pada ligamen cagaran medikal memerlukan bantuan perubatan yang tepat pada masanya. Untuk mengesahkan kehadiran pecah ligamen cengkaman medikal, untuk mendiagnosis kecederaan struktur lain sendi lutut, seorang traumatologist menetapkan radiografi, yang dilakukan dalam 2 unjuran. Jika perlu, pesakit dirujukkan MRI lutut yang cedera.

Apabila mencederakan ringan, sebagai peraturan, memilih kaedah terapi konservatif. Sendi lutut tidak bergerak dengan cara ortosis lurus yang mudah, kerana lututnya tidak dapat dibengkokkan atau tidak. Sebagai suplemen, ia sering disyorkan untuk membalut sendi yang rosak dengan pembalut elastik atau memakai pakaian dalam pemampatan khas.

Untuk mencegah perkembangan trombosis dalam urat dan vesel, ubat-ubatan khas ditetapkan. Penerimaan ubat-ubatan tersebut adalah sangat penting, kerana apa-apa kecederaan pada bahagian bawah kaki boleh menyebabkan perkembangan trombosis urat dalam. Jika semua cadangan doktor diperhatikan, kecederaan dirawat, secara purata, 20-30 hari, ramalan lebih tepat bergantung kepada tahap kerosakan. Setelah tumpul lengkap tisu yang cedera, ortosis yang tidak bergerak dikeluarkan, tetapi semasa tempoh pemulihan, disyorkan untuk memakai tegang yang menstabilkan untuk mencegah kerosakan berulang pada tisu ligamentous.

Rawatan konservatif

Sangat jarang, pecah ligamen terjadi di tempat lampirannya dan dengan pemisahan bahagian tulang. Memandangkan tahap bias, doktor membenarkan dan dalam kes-kes seperti kaedah rawatan konservatif, tetapi tertakluk kepada penetapan semula serpihan tulang berasingan dengan skru.

Sekiranya penyembuhan tidak berlaku sepenuhnya, dan ketidakpastian terpelihara semasa berjalan dan ketika melakukan latihan sukan selepas tidak mematuhi semua cadangan doktor atau jika kaedah rawatan tidak dipilih dengan tepat, campur tangan pembedahan akan ditetapkan. Sambungan yang sederhana dan sederhana dirawat dengan kaedah konservatif. Kecederaan yang teruk biasanya memerlukan pembedahan dan penetapan kepingan tulang yang telah rosak apabila kecederaan itu diterima.

Rawatan pembedahan

Sekiranya semasa kecederaan ligamen cagaran medial dan meniskus medial rosak, reseksi arthroscopic atau jahitan bahagian-bahagian yang cedera meniskus dilakukan, dengan lebih lanjut memastikan kekejangan lutut. Tempoh penggunaan fixer bergantung kepada tahap kecederaan dan mengambil masa 3 hingga 4 minggu.

Kelajuan pemulihan bergantung kepada diagnosis yang dilakukan dan rawatan yang ditetapkan. Jika kecederaan itu diterima oleh seorang atlet yang mempunyai banyak usaha fizikal dalam hidupnya, campur tangan pembedahan akan diperlukan untuk pemulihan penuh. Terdapat beberapa jenis operasi:

Apabila ligamen cagaran pecah, operasi dilakukan dalam masa 3 hari selepas kecederaan. Sekiranya dalam tempoh ini tidak mungkin untuk melakukan operasi, pembedahan plastik tisu ligamentous dilakukan, teknik ini dipilih berdasarkan keadaan pesakit.

Selepas pembedahan dilakukan, pembetulkan khas digunakan untuk sendi lutut - pembetulan plaster, splint atau orthosis yang diartikulasikan. Memakai apa-apa peranti akan mempunyai dalam 1-2 bulan. 3 minggu selepas pembedahan, doktor mungkin mencadangkan melakukan latihan khas untuk mengembangkan anggota yang cedera dan memulihkan pergerakan di sendi.

Pemulihan

Pemulihan penuh selepas kecederaan kepada ligamen cagaran memerlukan tempoh tertentu, tempoh pemulihan bergantung kepada tahap kecederaan. Apabila ortosis dipakai, ramai pesakit perlu bergerak dengan tongkat tongkat, ini adalah langkah yang perlu untuk mempercepatkan penyembuhan dan gabungan tulang, serta kenaikan cangkok ke tisu tulang.

Jika endoprosthesis sintetik ditugaskan selepas pembinaan semula tisu-tisu ligamentous, bahagian bawah badan dibenarkan bergerak dalam sehari. Untuk mengurangkan simptom yang menyakitkan dan mengurangkan pembengkakan tisu lembut, prosedur physiotherapeutic ditetapkan, seperti:

 • elektroforesis;
 • cryotherapy;
 • terapi magnet;
 • ultrasound;
 • UHF;
 • nadi;
 • terapi laser;
 • urut terapeutik.

Jangan lupa tentang terapi fizikal, senaman yang menguatkan otot, yang terletak di kawasan tulang paha dan tulang tibial.

Ligamen cagak fibular

Terdapat beberapa cara untuk mengelakkan kecederaan pada ligament cagaran tibial. Kemungkinan kecederaan pada sendi lutut dikurangkan dengan otot paha yang maju dan penggunaan latihan proprioceptive. Untuk beban valgus yang ketara, pad lutut hendaklah digunakan.

Gambar klinikal [sunting]

Pecah ligament collateral tibial dicirikan oleh kesakitan di bahagian tengah sendi lutut. Mekanisme kecederaan biasa adalah sama ada berputar tanpa hubungan atau pukulan langsung, diarahkan dari luar ke bahagian dalam. Ketidakstabilan bersama adalah gejala tidak tetap dan bergantung kepada tahap kecederaan.

Sejarah dan aduan [sunting]

Sangat penting untuk mengetahui kapan dan di mana kecederaan itu diterima. Kerugian yang tidak lengkap (I atau II), sebagai peraturan, akibat daripada kecederaan putaran tanpa kontak, penuh (III darjah) - disebabkan pukulan dari luar ke paha atau kaki atas. Mereka menjelaskan kehadiran dan penyetempatan kesakitan dan ketidakstabilan, masa dan kadar pembengkakan, sensasi klik atau kod. Secara paradoks, istirahat I dan II seringkali lebih menyakitkan daripada rehat penuh. Bengkak yang cepat menunjukkan kecederaan ligamen cruciate, dislokasi patellar, atau patah tulang.

Semasa memeriksa pesakit dengan kecederaan sendi lutut, kecederaan sebelumnya atau tanda ketidakstabilan bersama dalam sejarah dipantau.

Penyelidikan fizikal [sunting]

Sekiranya kecederaan ligament cagaran tibial disyaki, sendi lutut diperiksa sepenuhnya agar tidak terlepas kecederaan yang berkaitan. Ini adalah penting terutamanya berkaitan dengan ligamen cruciate, kerana kecederaan mana-mana daripada mereka mengubah cara rawatan dengan ketara. Selalunya terdapat gabungan dengan kehelan patela, oleh itu, sebagai tambahan kepada sampel piawai, untuk menilai keadaannya, patela dan ligamen yang menyokongnya dari sisi medial mestilah teringatkan.

Pada titik pecah - pada permukaan medial sendi, sebagai peraturan, ada rasa sakit pada palpation. Ketidakstabilan bersama semasa ujian penculikan dinilai dengan pengembangan ruang bersama di bahagian medial dengan bengkok lutut pada sudut 30 °. Keadaan yang terakhir adalah sangat penting, kerana pada sendi lengkap, bahagian posterior kapsul artikular dan ligamen cruciat posterior mengatasi beban valgus dan tidak memungkinkan untuk mengesan lesi ligament collateral. Biasanya, permukaan artikular bersesuaian dengan baik, perbezaannya dengan 1-4 mm sepadan dengan pecahan I, dengan 5-9 mm untuk pecahan darjah II, dan dengan 10-15 mm untuk rehat lengkap. Di samping itu, apabila pecah gelaran I-II jelas merasakan halangan untuk pencairan permukaan artikul selanjutnya, sementara dengan pecah rintangan yang lengkap hampir tidak dirasakan.

Radiologi [sunting]

Sekiranya anda mengesyaki kecederaan serius pada sendi lutut, anda mesti melakukan pemeriksaan sinar X penuh. Pada radiografi, mereka mencari patah tulang (termasuk patah Segona, lihat diagnostik radiasi untuk kecederaan ligamen anterior cruciate), serta tetikus artikular, sindrom Pellegrini-Stied (penyerapan ligament collateral tibial) dan kehelan patella. Pada kanak-kanak dan remaja, sinaran X berfungsi untuk menghilangkan fraktur Salter-Harris.

MRI lebih sesuai untuk menjelaskan lokasi pecah ligament collateral tibial dan untuk mengenal pasti kerosakan meniscus bersamaan dan kerosakan kepada struktur artikular lain. Tanda-tanda relatif untuk MRI termasuk kecurigaan kecederaan ligamen cruciat anterior jika tidak mungkin untuk mengecualikannya mengikut kaedah lain, kecurigaan pecah meniskus, dan penyediaan untuk pemulihan bedah ligament collateral tibial.

Kaedah khas [sunting]

Sekiranya pesakit takut sakit dan secara intuitif merosakkan otot semasa peperiksaan, ia boleh diperiksa di bawah anestesia. Arthroscopy juga digunakan untuk mengenal pasti kecederaan yang berkaitan. Walau bagaimanapun, kaedah diagnostik ini hampir selalu menggantikan MRI, yang digunakan terutamanya dalam keadaan klinikal yang diberikan.

Rawatan [sunting]

Rawatan kerosakan terpencil kepada ligament collateral tibial biasanya konservatif dan terdiri daripada menghapuskan beban valgus dan mobilisasi awal sendi. Teknik pembedahan klasik, sebelum digunakan secara meluas, tidak lebih baik daripada kaedah ini.

Jurang I - II dilayan oleh pengenaan plaster atau splint, penggunaan kruk tidak perlu jika pesakit boleh berehat di atas kakinya. Bend kaki pada sendi lutut dibenarkan selepas 1 hingga 2 minggu; sebelum ini amplitud pergerakan dipulihkan, pemulihan yang lebih cepat berlaku.

Taktik rawatan air mata pada tahap III tidak begitu jelas. Kajian telah menunjukkan bahawa ketidakstabilan bersama selepas rawatan konservatif sering dipelihara, walaupun dalam kebanyakan kes ini adalah mustahil untuk mengecualikan kecederaan beberapa ligamen. Jika kita membandingkan hasil rawatan konservatif dan pembedahan dengan pecah lengkap terpencil ligamen tibial, maka pendekatan konservatif mempunyai kelebihan dari segi sensasi subjektif pesakit dan terma pemulihan.

Apabila digabungkan dengan jurang tahap III dengan jurang ligamen lain, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa operasi. Dalam kes sedemikian, terutamanya apabila ujung distal ligament collateral tibial dipisahkan dari tulang, hasil rawatan konservatif adalah jauh daripada yang sama dengan kecederaan terpencil ligamen ini. Sebaik sahaja selepas kecederaan, ligamen dijahit dan, jika perlu, dipendekkan, bahagian tulang yang terputus telah ditetapkan dan ditetapkan. Sekiranya bahagian-bahagian yang tinggal ligamen tidak mencukupi untuk pemulihan sepenuhnya, maka plasticization tambahan dilakukan dengan auto- atau allograft. Terutamanya kerap keperluan ini timbul dengan campur tangan tertangguh.

Sebagai peraturan, pengenaan plaster plaster atau rawatan pembedahan ketara permulaan permulaan terapi senaman untuk mengembalikan pelbagai gerakan. Dengan rawatan konservatif menggunakan tayar fungsional dan mobilisasi awal, pengukuhan ligamen dan pemulihan pergerakan sendi berlaku dengan lebih cepat (tentu saja, jika tidak ada beban valgus). Selepas memperbaiki mobiliti sendi bermula latihan statik. Keamatan mereka meningkat dengan penguatan anggota badan.

Komplikasi [sunting]

Peralihan kepada rawatan yang paling konservatif dengan ketara mengurangkan bilangan komplikasi yang berkaitan dengan kecederaan ligamen cengkaman tibial. Komplikasi utama rawatan konservatif adalah kelemahan alat ligamen di bawah beban valgus dan kesakitan di bahagian tengah sendi. Pada radiografi, kalsifikasi ligamentum dapat dikesan (Pellegrini-Stieda syndrome). Selepas rawatan pembedahan mungkin ada kecacatan cicatricial daripada sendi, keradangan, kerosakan pada saraf dan urat subkutan, kelemahan alat ligamen.

Ramalan dan kembali ke sukan [sunting]

Dengan kerosakan terpencil pada ligament collateral ligateral, rawatan konservatif biasanya memberikan hasil yang baik. Jadi, 98% pemain bola sepak dengan trauma terpencil ligamen cengkaman tibial, yang menjalani rawatan konservatif, kembali ke sukan profesional.

 • Gardiner JC et al: Strain dalam ligamen cengkaman medial manusia semasa beban valgus lutut. Clin Orthop Related Res 2001; 391: 266.
 • Mazzocca AD et al: Valgus pecah ligamen cagaran medikal menyebabkan pembekalan yang bersamaan dan kerosakan ligamen anterior cruciate. J Knee Surg 2003; 16 (3): 148.
 • Nakamura N et al: Gred akut 111 ligamen cengkerang medial lutut yang dikaitkan dengan air mata ligamen anterior cruciate. Kegunaan pengimejan resonans magnetik dalam rejimen. Am J Sports Med 2003; 31 (2): 261.
 • Robinson J R et al: Sudut posteromedial disemak semula. Penerangan anatomi pada lutut manusia. J Bone Joint Surg 2004; 86 (5): 674.
 • Sawant M et al: Kecederaan lutut Valgus: penilaian dan dokumentasi menggunakan teknik radiografi tekanan. Lutut 2004; 11 (1): 25.
 • Wilson TC et al: Kecederaan ligamen cagaran medial: petunjuk untuk pembaikan. Orthopaedics 2004; 27 (4): 389.

Tanda-tanda utama pecahnya ligament collateral fibul [sunting]

 • Ia adalah pecah yang agak kurang daripada ligament collateral tibial.
 • Kerosakan terlindung jarang berlaku.
 • Apabila gabungan kecederaan sering tidak didiagnosis.
 • Mekanisme kecederaan adalah pukulan ke bahagian dalam sendi lutut atau tepi medial tibia.
 • Kesakitan dan ketidakstabilan di bahagian luar sendi.
 • Rawatan ini terutamanya pembedahan.

Pencegahan [sunting]

Pencegahan kecederaan ligamen cagaran bersikat dengan peranti ortopedik tidak berkesan.

Gambar klinikal [sunting]

Kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan bahagian belakang alat ligamen luaran agak jarang dan hampir selalu digabungkan dengan kecederaan ligamen lain, oleh itu mereka sering tidak dikesan. Doktor perlu memberi amaran kepada gejala seperti sakit pada bahagian luaran dan posterior sendi dan ekchymosis.

Sejarah dan aduan [sunting]

Gejala yang paling biasa bagi kecederaan akut kepada ligamen cagaran fibular adalah sakit di bahagian luar sendi. Ketidakstabilan di luar dan bahagian belakang bahagian luaran boleh dinyatakan secara berbeza dan bergantung kepada tahap kecederaan, aktiviti pesakit, keadaan semua sendi anggota badan dan kecederaan lutut bersama. Sebagai contoh, dalam orang yang tidak aktif dengan ketidakstabilan sendi yang minimum dan kelengkungan berbentuk X awal kaki, gejala mungkin halus atau tidak hadir. Sebaliknya, apabila ketidakstabilan digabungkan dengan kelengkungan berbentuk O dan membengkokkan sendi lutut dalam pesakit secara fizikal yang sangat aktif, gejala akan sangat jelas. Pesakit sedemikian mengadu sakit di bahagian luar sendi lutut dan perasaan bahawa kaki terselip. Gejala berlaku semasa aktiviti harian, seperti berjalan pada kelajuan normal.

Penyelidikan fizikal [sunting]

Kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan alat ligamen di bahagian luar-luar sering digabungkan dengan kecederaan ligamen lain pada sendi lutut. Untuk mengenal pasti kecederaan yang berkaitan, sendi diperiksa terutamanya dengan teliti. Di samping itu, perlu mengambil perhatian terhadap diagnosis kerosakan pada saluran darah dan saraf, terutamanya saraf peroneal - kecederaannya disertai oleh kecederaan alat ligamen bahagian posterior sendi lutut dalam 12-29% kes.

Integriti ligamen cagaran bersikat ini dinilai dengan menggunakan ujian tambahan dengan sendi lutut dilanjutkan dan dibengkokkan pada sudut 30 °. Lebar awal ruang bersama di bahagian luar sendi mungkin berbeza, rujukannya adalah kaki yang bertentangan. Secara purata, sudut perbezaan antara permukaan artikular ialah 7 °. Dengan kerosakan terpencil pada ligamen cengkerik bersikat, kelemahan alat ligamen diperhatikan apabila lutut ditekuk 30 °, tetapi dengan lanjutan penuh sendi, sendi harus stabil. Kesan ini berlaku akibat tindakan ligamen tulang belakang yang utuh.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kecederaan signifikan pada bahagian belakang ligamen luaran sendi lutut mungkin tidak disertai dengan perbezaan yang ketara pada permukaan artikuler semasa ujian penambahan. Untuk mengesan kelemahan ligamen posterior, ujian tambahan dilakukan: pada pesakit yang berbaring di perutnya, kedua-dua kaki bertukar ke luar dan menilai sudut antara paha dan kaki. Ujian ini dilakukan dengan bengkok bengkok pada 30 ° dan 90 °; Perbezaan dengan kaki yang sihat 5 ° atau lebih dianggap signifikan.

Radiologi [sunting]

Sekiranya anda mengesyaki kecederaan serius pada sendi lutut, anda mesti melakukan pemeriksaan sinar X penuh. Pada radiografi, mereka mencari fraktur (termasuk patah Segona; lihat diagnostik radiasi untuk kecederaan ligamen anterior cruciate), tetikus artikular, mengoyakkan kepala fibula dan kehelan patella. Dalam ketidakstabilan ke belakang kronik, perubahan degeneratif sering dijumpai di bahagian luar sendi. Kemungkinan penyempitan ruang bersama dengan pembentukan osteofit dan sklerosis subkondral.

Besarnya perbezaan dari permukaan artikular boleh ditentukan dengan menggunakan X-ray berfungsi.

Pengesanan kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan alat ligamen luar posterior sering hanya mungkin dengan MRI. Telah dikatakan bahawa luka-luka ini sering tidak disedari semasa pemeriksaan awal, dan pada MRI mereka jelas. Nilai tertentu ialah MRI, apabila rasa takut sakit dan rintangan pesakit ke manipulasi doktor tidak membenarkan untuk menjalankan pemeriksaan.

Ujian diagnostik [sunting]

 • Songsang titik perubahan sokongan titik sisi. Ujian bermula dengan bengkok lutut pada sudut yang betul. Semasa membongkok lutut, doktor menghidupkan anak lembu dan menariknya. Pada masa pembentukan semula tibia dari kedudukan subluxation belakang, pergeseran yang ketara berlaku.
 • Uji dengan putaran luaran dan over-lenturan. Pesakit terletak di punggungnya dengan kakinya dilanjutkan sepenuhnya. Kaki itu diangkat oleh jari-jari. Sekiranya pada masa yang sama otot quadriceps cukup santai, lenturan dalam sendi lutut, pesongan kaki masuk dan pembalikan tuberosity tibial tulang tibial ke luar ditemui.
 • Laci belakang simbol. Gejala laci belakang ditentukan oleh kaedah piawai untuk menjadikan tibia masuk dan keluar, serta dalam kedudukan tegak. Sekiranya trauma belakang ligamen, keterukan gejala akan menjadi lebih besar apabila tibia ternyata.
 • Pemeriksaan di bawah anestesia. Pemeriksaan di bawah anestesia membolehkan pesakit untuk berehat, yang sangat penting sebaik sahaja selepas kecederaan. Sekiranya berlaku banyak kerosakan ligamen, pemeriksaan boleh dilakukan di bawah anestesia am sebelum operasi - pemeriksaan seperti ini sering lebih bermaklumat kerana kekurangan ketegangan otot pelindung.

Rawatan [sunting]

Rawatan konservatif [sunting]

Seperti yang telah disebutkan, kecederaan terpencil ligamen cagaran fibular jarang berlaku. Dalam kes pecah tidak lengkap yang terpencil, imobilisasi sendi lutut memberikan hasil yang baik untuk 2-4 minggu dengan menguatkan otot quadriceps. Dengan rehat lengkap, hasil rawatan konservatif lebih teruk. Ketegangan lama dan ketidakstabilan luaran etiologi yang tidak diketahui amat sukar untuk dirawat.

Rawatan pembedahan [sunting]

Oleh itu, apabila membuat pelan rawatan, anda hampir perlu mengambil kira trauma ligamen lain. Adalah dinasihatkan untuk mengesan kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan alat ligamen luar posterior dengan serta-merta, sejak pemulihan awal ligamen memberikan keputusan terbaik dalam beberapa minggu pertama. Jika perlu, gunakan pengukuhan jahitan tendon.

Dalam ketidakstabilan backworld kronik, campur tangan rekonstruktif yang lebih kompleks sering diperlukan untuk mengembalikan rintangan statik beban varus. Titik tegasan maksimum dalam ligamen cagak fibular terletak di antara kepala tulang fibula dan epicondyle luar femur. Oleh itu, tidak begitu penting apa bahan yang akan digunakan untuk pembinaan semula, perkara utama adalah untuk menguatkan kawasan yang ditentukan dengan transplantasi.

Kaedah khas [sunting]

Untuk meningkatkan hasil dalam ketidakstabilan sisi kronik, osteotomi luaran tulang tibial proksimal kadang-kadang ditunjukkan, mengurangkan ketegangan dalam bahagian luaran sendi lutut.

Pemulihan [sunting]

Kelajuan pemulihan fungsi sendi lutut selepas pembinaan semula alat ligamen posterior posterior bergantung kepada sama ada ligamen cruciat rosak. Kaki yang terkena tidak boleh dimuatkan selama 6 minggu, dan sekurang-kurangnya 3 bulan perlu menggunakan peralatan ortopedik pelindung.

Komplikasi [sunting]

Di belakang kepala fibula adalah saraf fibular. Agar tidak merosakkannya dalam proses mengakses ligamen, saraf mesti terpencil.

Ramalan dan kembali ke sukan [sunting]

Jika kerosakan kepada ligamen luaran posterior dihapuskan sejurus selepas kecederaan, prognosis mengenai kestabilan bersama dengan beban varus dan kembali ke sukan adalah baik. Untuk kerosakan jangka panjang yang sedia ada, prognosis juga menguntungkan jika pengagihan beban diambil kira semasa pembinaan semula.