Utama / Siku

Urut untuk scoliosis pada kanak-kanak

Kesan terapeutik dan santai pada badan mempunyai urut untuk scoliosis pada kanak-kanak. Kelengkungan frontal kanak-kanak vertebra telah menjadi bencana sebenar dalam era digital. Ramai ibu bapa melihat anak-anak mereka duduk di satu tempat dengan alat di tangan mereka, dalam kedudukan separuh bengkok. Jika mereka tidak mempunyai masa dan tenaga yang mencukupi untuk memantau keadaan kanak-kanak itu, maka mungkin ada masa ketika mereka harus merawat scoliosis. Rawatan yang kompleks dengan penggunaan urut akan membantu mencegah perkembangan penyakit.

Teknik Urutan Terapeutik

Urut untuk scoliosis mempunyai dua objektif:

 • Mencapai kelonggaran di bahagian tegang belakang;
 • Untuk nada otot yang lemah.

Apakah bahagian belakang dengan scoliosis yang paling ditekankan: cekung atau melengkung? Sebab ketidakpastian adalah seperti berikut. Tidak ada definisi yang jelas tentang apa yang menyebabkan dan apa akibat scoliosis. Sama ada kelengkungan tulang belakang menyebabkan ketegangan sesetengah otot dan kelemahan yang lain, atau sebaliknya, ketegangan dan kelemahan otot-otot belakang membawa kepada kelengkungan ruang tulang belakang.

Teori pertama adalah berdasarkan pengalaman pakar bedah. Teori ini dipanggil tali panah, di mana tulang belakang melengkung adalah busur dari busur. Dalam kes ini, otot-otot yang tegang menghulurkan seperti rentetan tengkuk, mencari untuk berehat. Para penganut teori kedua, kebanyakannya pakar yang bergantung pada kaedah instrumental, katakan yang sebaliknya.

Kebenaran terletak di tengah-tengah. Tidak mustahil untuk membahagikan kumpulan otot yang terlibat dalam pengekalan tulang belakang menjadi tegang dan benar-benar santai. Malah pada satu sisi badan, tisu otot boleh berada di dalam keadaan yang berlainan. Oleh itu, apabila melakukan urutan untuk scoliosis, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kumpulan otot individu. Untuk melakukan urutan terapeutik perlu menjadi profesional perubatan dengan pendidikan yang sesuai dan latihan terakhir dalam isu-isu prosedur untuk scoliosis pada kanak-kanak.

Melakukan urut prophylactic semasa peringkat awal penyakit boleh diamanahkan kepada saudara terdekat anak. Orang yang akan menjalankan sesi rawatan adalah wajib mendengar ceramah tentang prosedur untuk menyediakan kanak-kanak, kaedah dan teknik untuk mengurut urutan, dan juga untuk melakukan sesi di bawah bimbingan seorang pakar.

 • Mengental adalah cetek dan pepejal. Cetek digunakan untuk melegakan kesakitan, dan mendalam untuk meningkatkan aktiviti saraf (tidak ditunjukkan dalam kursus akut penyakit);
 • Grinding and kneading adalah teknik utama untuk merawat scoliosis peringkat 1 dan 2, yang dilakukan pada semua bahagian tubuh;
 • Getaran dan penorehan berirama dan tidak teratur. Dijalankan terutamanya dalam kelengkungan toraks.

Menyediakan tempat, diri anda dan kanak-kanak

Urutan kanak-kanak untuk scoliosis menghabiskan masa sejam selepas makan. Untuk prosedur, pilih permukaan rata dan keras. Jika kanak-kanak kecil, urutan dilakukan di atas meja yang besar dan stabil. Dalam kes ini, orang dewasa sepatutnya berada di sebelah kanan dan kiri kanak-kanak. Jika kanak-kanak besar, tempat urut boleh menjadi lantai di tengah-tengah bilik. Tempat urut ditutup dengan selimut dengan kunci bersih. Tangan ahli terapi urut mestilah bersih dan kering.

Kanak-kanak diletakkan di perut, membongkok siku, tangan di sekeliling bahu. Badan diberi kedudukan di mana tulang belakang berada dalam posisi yang betul. Bahu berada pada tahap yang sama. Kedudukan badan semasa sesi tidak berubah. Tangan orang dewasa dan badan kanak-kanak dilincirkan dengan minyak bayi yang dimaksudkan untuk penjagaan kulit.

Kami melakukan urutan dengan diri sendiri

Prosedur ini bermula dengan bahagian cembung badan dengan peralihan lanjut ke bahagian cekung. Pada mulanya, seluruh permukaan badan dipanaskan, yang akan dikenakan prosedur. Pemanasan dilakukan dengan mengusap dengan peningkatan yang beransur-ansur dalam daya yang digunakan. Pergerakan tangan dilakukan dari pinggang ke bahu, dari tepi anggota badan ke tubuh. Kemudian dengan jari setengah bengkok dalam gerakan bulat untuk digosok. Selepas pemanasan, bahagian-bahagian badan yang tidak dimanipulasi kini ditutup dengan selimut hangat.

Di bahagian utama menguli, menggosok dan getaran digunakan. Tekanan terus pada tulang belakang tidak boleh. Kawasan puting beliung adalah kawasan terhad untuk urutan. Pergerakan dan pergerakan menekan mengikuti satu sama lain.

Permukaan pelvis dan kaki telah dibuat dengan teliti dari sisi lengkungan tulang belakang. Otot-otot yang panjang dan terluas di belakang dilanjutkan dengan gerakan bulat dengan jari-jari yang bengkok. Ruang intercostal diasingkan dalam gerakan bulat, serta gerakan zigzag dan rectilinear. Manipulasi pada bahagian bawah kaki dilakukan dari atas ke bawah: paha, lutut, betis, kaki. Pada hujung strok. Kanak-kanak ditutup dengan selimut dan dibiarkan berehat selama 15-20 minit.

Setiap darjah penyakit - urutan

Urut untuk setiap tahap penyakit mempunyai ciri-ciri sendiri. Dengan scoliosis tahap 1, apabila perubahan kedudukan tulang belakang tidak jelas, cukup untuk hanya menggosok dan menguli dengan usaha yang minimum. Kelakuan utama - antara bilah bahu dan sepanjang tulang belakang.

Urut pada peringkat ke-2 dan ke-3 disifatkan oleh senarai kesan terpilih. Untuk nada otot, perlu secara beransur-ansur membina usaha, baik semasa sesi dan dari sesi ke sesi. Selepas kira-kira 10 sesi, teknik-teknik ini dilengkapi dengan pembebanan.

Kawasan lumbar diurutkan dengan mengalir telapak tangan ke bahagian tulang belakang. Teknik seterusnya, pergerakan sawit yang ketat dari sacrum ke pinggir bawah skapula, melegakan otot-otot belakang dari sisi kelengkungan tulang belakang. Pergerakan di bahagian bilah bahu bertujuan untuk meregangkan otot. Di dalam ikat pinggang bahu mengendalikan kancing aktif untuk merangsang dan meningkatkan nada. Melakukan urutan kawasan dada dilakukan dengan menggosok.

Berapa banyak dan berapa kerap

Bagi kanak-kanak, kursus urut untuk scoliosis ditetapkan dalam 10-20 sesi. Bilangan sesi dalam kursus bergantung kepada tahap kelengkungan tulang belakang dan cadangan doktor. Selepas enam bulan, boleh diberikan kursus kedua. Sekiranya berlaku kecemasan, doktor boleh mengurangkan selang antara kursus pertama dan kedua hingga 2-3 bulan. 2-3 kursus disyorkan setiap tahun.

Rawatan yang kerap dengan scoliosis dengan ketara mengurangkan keberkesanannya.

 • Kami menasihati anda untuk membaca: kompleks latihan untuk scoliosis pada kanak-kanak

Urut tidak hanya membantu melindungi kanak-kanak daripada scoliosis, tetapi juga membolehkan anda memulihkan sistem saraf, menguatkan otot dan ligamen, mempercepatkan metabolisme, memperbaiki kerja sistem peredaran darah, dan mengemas kulit.

Urutan belakang perubatan untuk scoliosis

Konsep scoliosis (dari Greek - Skoliosis) adalah kelengkungan vertebral frontal yang jelas. Penyakit ini timbul daripada postur yang tidak betul atau sebagai akibat daripada proses keradangan tertentu yang berlaku secara langsung dalam tisu vertebra.

Dalam sesetengah kes, penyakit ini meresapi latar belakang perubahan berat badan atau perubahan gaya hidup yang sengit. Dan kelengkungan arcuate dapat diperbetulkan dengan urutan terapeutik.

Kandungannya

Kesan urut pada tubuh manusia ↑

Urut profesional dan cekap dilakukan mempunyai penyembuhan, penjanaan semula, kesan santai pada badan.

Adalah diketahui bahawa dengan pemilihan teknik urut yang tepat, anda tidak boleh hanya menyingkirkan penyakit yang ada, tetapi juga mencegah kejadian mereka pada masa akan datang.

Urut mempunyai kesan yang sangat baik pada:

 • Sistem saraf: terima kasih kepada pergerakan massal, sel-sel saraf cepat bertindak balas terhadap rangsangan mekanikal, dan aliran impuls positif memasuki sistem saraf. Urut boleh menenangkan keresahan saraf.
 • sendi dan ligamen: gerakan urut meningkatkan bekalan darah yang lebih baik ke sendi, dan pergerakan cecair sinovial yang lebih cepat. Akibatnya, sendi menjadi lebih elastik.
 • sistem peredaran darah: urut mempercepatkan aliran darah dan gerakan limfa di dalam badan;
 • metabolisme: urut sempurna menghadapi manifestasi selulit disebabkan oleh peningkatan proses pertukaran;
 • kulit: gerakan urut membolehkan anda mengeluarkan sel epidermis lama dari permukaan kulit. Ia meningkatkan kerja peluh, kelenjar sebaceous, mengencangkan dan mengembalikan struktur kulit.

Urutan yang betul dipilih membolehkan anda membetulkan skoliosis awal.

Teori Urut untuk Scoliosis Belakang ины

Hari ini, terdapat dua teori urut untuk skoliosis tulang belakang.

Yang pertama mengatakan bahawa tujuan prosedur urut adalah untuk mencapai keadaan relaksasi secara langsung dalam otot-otot yang tegang dan nada yang lemah.

Teori yang dipanggil tali panah, mengatakan bahawa otot-otot zon vertebral cekung dianggap tegang; dan dari sisi cembung, otot lebih santai.

Di sini, gerbang vertebrata dikenal pasti dengan busur, berdasarkan kesimpulan yang dibuat: otot belakang (seperti rentetan bawang) diregangkan di sepanjang tulang belakang ke dalam zon cekung sehingga sisi yang bertentangan tetap tenang.

Versi bawang digunakan secara meluas oleh pakar bedah moden.

Teori kedua mengatakan sebaliknya: bahagian otot melengkung dianggap tegang.

Ini disahkan oleh beberapa ukuran petunjuk potensi tulang belakang pada pesakit. Nilainya dalam zon cembung sentiasa lebih besar. Teori ini telah menerima lebih banyak bukti dalam perubatan praktikal.

Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk membahagikan bahagian belakang ke dua zon: hanya tegang, dan hanya lemah. Otot vertebra pada bahagian-bahagian mungkin berada dalam keadaan yang berbeza. Sebagai peraturan, mereka lebih tegang daripada zon cembung.

Apabila melakukan urutan tulang belakang, faktor ini harus diambil kira, tetapi perhatian khusus harus dibayar kepada kumpulan otot individu.

Borang dan keperluan untuk pelaksanaan ↑

Pakar mengenal pasti bentuk umum urutan terapi profesional dan bentuk swasta yang dipanggil.

Pada keseluruhannya, semua bahagian badan diurutkan, memberi perhatian khusus kepada kawasan masalah.

Prosedur urut dilakukan setiap hari dan berlangsung selama kira-kira satu jam - bergantung kepada kerumitan.

Dalam bentuk persendirian, perhatian diberikan kepada bahagian badan yang berasingan: zon dorsal, tangan, kaki, tangan, dsb.

Waktu urut boleh 4 minit, dan mungkin ½ jam. Ia semua bergantung pada teknik urut yang digunakan dan di bahagian badan yang sedang diurut.

Untuk memulakan urutan, anda mesti memenuhi keperluan tertentu:

 1. Letakkan pesakit dalam kedudukan di mana ototnya santai.
 2. Sediakan pesakit dengan kedudukan yang tidak bergerak, tetapi selesa sepanjang sesi keseluruhan.
 3. Mengubah kedudukan pesakit semasa tempoh urutan adalah dilarang.
 4. Sebelum memulakan urutan tulang belakang, diperlukan untuk mengukur lengkung vertikal fisiologi.

Kontra untuk ↑

Sebelum anda mendaftar untuk menjalani urutan terapeutik, anda perlu melawat doktor untuk mengetahui jika terdapat kemungkinan kontraindikasi.

Mereka lebih daripada sekadar urut urut:

 • gangguan darah;
 • kecenderungan pendarahan yang berlebihan;
 • keradangan kerap berlaku proses tertentu;
 • penyakit kulit, kuku, rambut kepala;
 • terdapat pelbagai proses purulen dalam tubuh;
 • lecuran, keretakan dan kerosakan mekanikal kulit lain;
 • semua jenis keradangan kelenjar getah bening dan saluran darah;
 • pelbagai penyakit akut sistem saraf;
 • mengalami pendarahan;
 • reaksi alergi;
 • keletihan mental dan fizikal yang berterusan;
 • batuk kering aktif;
 • myocardium iskemia;
 • gangguan mental;
 • sklerosis vaskular di dalam otak;
 • Edema Quincke;
 • penyakit pernafasan sedia ada;
 • komplikasi kelamin;
 • mual dan gagging;
 • krisis hipertensi.

Maklumat terperinci tentang kehadiran kontra tertentu boleh dijelaskan dengan terapi senaman terapi, pakar bedah atau doktor.

Perlu diingat bahawa dalam tempoh selepas operasi, urut untuk scoliosis tulang belakang tidak boleh dilakukan dengan kehadiran:

 • kekurangan jantung / vaskular;
 • kegagalan buah pinggang / hepatik;
 • dengan embolisme yang terbentuk dalam arteri (pulmonari);
 • pelbagai serangan alahan.

Banyak kontraindikasi adalah sementara, dan selepas penghapusan mereka, urutan boleh diresepkan oleh doktor yang hadir.

Ia juga harus diingat bahawa urutan manual tidak dapat dilakukan dengan adanya penyakit kulit (ekzema, psoriasis dan lain-lain).

Kaedah dan teknik ↑

Teknik urut untuk scoliosis belakang adalah mudah - anda perlu menguatkan atau mengembalikan nada otot lemah, berehat tegang.

Urut terapeutik bermula dengan otot-otot kaki, maka paha, diikuti oleh perut, dan berakhir dengan punggung itu sendiri.

Ciri-ciri

Anda harus mempertimbangkan teknik urut, yang termasuk:

 • peruntukan khas untuk membantu kecacatan vertebra yang betul;
 • pemilihan minimum, tetapi teknik urut yang paling berkesan;
 • Ketinggian meja urut disesuaikan dengan tahap jari-jari yang terulur dalam keadaan tangan yang diturunkan.

Terdapat pelbagai jenis urut bergantung kepada jenis scoliosis.

Urut untuk scoliosis I, II, III dan IV darjah

Apabila saya st kecacatan scoliosis boleh diabaikan. Sudut pesongan sisi adalah 10 darjah. Pada Art II. - 25 darjah, III Seni. - 40 darjah.

IV Art. dicirikan oleh kelengkungan vertebra ketara dan rupa "bonggol".

Untuk ijazah scoliosis I adalah ciri-ciri:

 • menurunkan kedudukan kepala;
 • bahu yang berkurangan;
 • membungkuk;
 • pinggang asimetri;
 • dinamakan putaran vertebra di sekitar paksi.

Gelung lekuk spinal II disertai oleh:

 • kilasan;
 • asimetri kontur leher;
 • pembentukan roller otot di rantau lumbar;
 • bantahan dada.

Apabila tahap scoliosis III dalam pesakit:

 • bentuk bonggol yang lemah terbentuk;
 • otot perut melemahkan;
 • tulang rusuk depan mula melonjak.

Dalam scoliosis ijazah IV:

 • gejala peningkatan akut yang berlaku pada peringkat awal penyakit;
 • otot di zon kelengkungan vertebra sangat kuat.

Foto: scoliosis 3 (kiri) dan 4 (kanan) darjah

Urut untuk scoliosis I - IV Art. dijalankan seperti berikut:

 • Selekoh di bahagian depan tulang belakang dikesan;
 • bahagian belakang dibahagikan visual ke segi empat;
 • teknik pengaruhnya terhadap otot vertebra dipilih, dengan mengambil kira tahap kelengkungan;
 • Bahagian belakang, bahagian perut dan dada dipijat untuk menguatkan sistem otot.

Ia dijalankan dalam 3 peringkat:

 1. Mengunyah sebahagian besar badan.
 2. Proses urut (menguli, getaran pelbagai jenis, regangan, beralih, menggosok pergerakan, teknik kejutan).
 3. Tahap santai (mengusap, menekan dan menguli).

Adakah terapi manual membantu dalam rawatan scoliosis? Baca artikel ini.

Urutan bayi

Apabila scoliosis dalam kanak-kanak dijalankan mengikut kaedah tertentu:

 • Kanak-kanak berbaring di perutnya. Dari sisi jabatan torak, pakar melakukan gerakan santai (mengusap, kesan sedatif dan teknik santai). Kemudian, tindakan menggosok dan getaran dilakukan di zon scoliosis toraks, kemudian di dalam cekung lumbar.
 • Kanak-kanak terletak di sebelah kiri. Di sini, ahli terapi urut menggunakan kaedah untuk melambatkan puncak iliac ke kanan.
 • Kanak-kanak itu bertukar pada perutnya. Urut terus di rantau lumbar. Kemudian relaksasi dan regangan zon subscapularis dilakukan.
 • Bayi itu terletak di belakangnya. Urut permukaan dada anterior.
 • Urut berakhir dengan pukulan belakang dan di atas bahu.

Teknik pijat Adele Maksovna Chunts dianggap sangat berkesan dan digunakan secara meluas. Teknik direka khas memperhitungkan semua nuansa scoliosis zaman kanak-kanak.

Dengan skoliosis lumbal

Di sini, urut biasanya bermula dengan mengusap seluruh kawasan belakang.

Selanjutnya, pakar-tukang urut bertindak secara langsung pada otot belakang panjang (menguli, serta leher berganda, cincin khas / bendera gabungan, dilakukan hanya dengan jari yang bengkok). Ruang intercostal juga dipijat secara menyeluruh.

Di rantau lumbar, otot perlahan-lahan memanaskan dengan pad atau peluh kecil dengan ibu jari ibu jari hanya dalam arah garis lurus; digunakan dalam kes penyepit / penyeberangan ini.

Urut berakhir, sebagai peraturan, dengan pergerakan santai dan menepuk lebih ringan di seluruh permukaan punggung.

Video: gimnastik

Dengan scoliosis toraks

Biasanya, urut untuk skoliosis payudara ditetapkan secara langsung oleh pakar untuk melonggarkan otot dan memberikan bahu kedudukan semula jadi.

Masseur melambatkan bahu cacat supaya ia boleh mengambil kedudukan simetri ke bahu jiran. Kemudian kesannya adalah secara eksklusif pada otot dada (ini hanya tipu daya biasa, cincin khas / gabungan menguli, serta leher ganda).

Benar-benar semua jurang di antara rusuk perlahan-lahan dipijat dengan arah lurus / bulat.

Dengan kelengkungan berbentuk s

Urut jenis ini memberi kesan kepada bahagian belakang dan tulang belakang toraks. Ia dihasilkan oleh kaedah di atas.

Thai

Dalam rawatan scoliosis, teknik pijat Thai digunakan, aksen yang dibuat untuk menghapuskan masalah dengan bantuan teknik mekanikal.

Semasa sesi itu, pesakit terletak di atas lantai, tangannya berpaling di belakangnya, bantal diletakkan di bawah bahu.

Masseur terletak di sebelah punggung pesakit dan melakukan tindakan tekanan lembut di zon dorsal. Kemudian urut kawasan lumbar.

Seterusnya, bahagian itu dipijat. Di sini, manipulasi dilakukan dengan memutar badan tukang urut, tidak termasuk tangan.

Peringkat terakhir adalah peregangan tangan dan pergerakan menekan yang lembut di sisi badan.

Berbeza

Kaedah urut ini menggunakan kaedah tekanan yang berlainan pada otot belakang (tindakan santai, toning dan regangan).

Manipulasi dilakukan dengan otot-otot tulang belakang, serta perut, seluruh kawasan dada, kawasan punggung dan kaki-kaki.

Video: Urutan Berbeza

Manual

Urutan manual tergolong dalam kelas prosedur perubatan. Tekniknya kini banyak digunakan dalam rawatan penyakit tulang belakang.

Ia termasuk kompleks kesan mekanikal pada bidang masalah badan. Pijat tukang jahit yang baik biasanya menggunakan permaidani, peregangan, pergerakan bergetar dan mengusap.

Urutan manual membantu mengembalikan struktur vertebra dan keupayaan saluran darah. Sebelum memulakan urutan seperti itu, anda pasti perlu menjalani pemeriksaan penuh.

Anda boleh membaca bahan tentang osteochondrosis toraks di sini, dan anda boleh mendapatkan maklumat mengenai osteochondrosis rantau lumbosacral di sini.

Kalengan

Urut urut adalah prosedur terapi khusus - kesan langsung pada organ berpenyakit disediakan dengan bantuan vakum.

Urut ini meningkatkan proses peredaran darah dan limfa dan sangat aktif memelihara tisu.

Ia boleh dilakukan di rumah. Adalah dipercayai bahawa ini tidak memerlukan kemahiran dan pengetahuan khusus.

Sebagai peraturan, pertama kawasan lumbar pesakit ditumbuk dan dipanaskan oleh pergerakan memijat.

Selepas itu, punggungnya diproses dengan jeli petroleum / minyak urut biasa atau krim bayi berminyak. Dan selepas semua minyak telah diserap, anda perlu mengambil balang perubatan, alkohol dan penjepit.

Swab kapas tulen dicelup dalam alkohol dan kemudian dibakar. Pakar terapi urut pakar menyuntikkan penjepit dengan tampon terbakar ini ke dalam balang selama 2 saat untuk membuat vakum di sana dan nipis udara. Kemudian balang ini segera dipasang pada tubuh pesakit.

Pada peringkat seterusnya, cahaya yang disebut sebagai rectilinear boleh bergerak telah dilakukan.

Mereka dibuat secara eksklusif dalam tempoh tulang belakang.

Ia boleh membuat tidak hanya rectilinear, tetapi juga pekeliling, dan pelbagai gerakan zigzag dengan balang perubatan. Urut berlangsung selama 5-15 minit, selepas itu balang dikeluarkan, dan baki minyak dikeluarkan dengan serbet.

Video: teknologi

Dot

Bukan untuk apa-apa, acupressure pada masa kini semakin digunakan secara langsung untuk rawatan scoliosis. Kaedah ini dikaitkan dengan teori umum mata.

Dalam tubuh kita, seperti yang anda ketahui, hanya ada sejumlah besar mata yang saling berhubungan dengan organ-organ tertentu. Sekiranya organ itu sihat, titik di tapak tertentu akan menjadi tidak menyakitkan, dan sebaliknya.

Untuk menanggulangi penyakit ini, anda perlu mengetahui secara tepat titik-titik pada tubuh dan maknanya.

Menekan hanya hujung jari pada titik yang menyakitkan selama 5 saat membantu memulihkan kapasiti kerja organ tertentu.

Untuk rawatan scoliosis, mata "vertebra besar", "kolam melengkung" dan "tulang sendi" digunakan.

Akupresur memerlukan pengetahuan dan profesionalisme tertentu.

Berapa kerap anda perlu buat? ↑

Kursus mana-mana urutan pada orang dewasa dan kanak-kanak adalah 10-20 hari dan bergantung kepada tahap kelengkungan tulang belakang. Sebulan atau setengah tahun kemudian, doktor menetapkan urutan kedua rawatan terapeutik.

Pada tahun ini anda perlu menghabiskan kira-kira 2-3 kursus rawatan urut individu.

Dengan rawatan yang agak panjang atau terlalu kerap, keberkesanan urutan secara beransur-ansur berkurangan.

Perlu diingat bahawa dalam kes scoliosis, urut dilakukan bersamaan dengan latihan fisioterapi. Latihan fizikal dipilih secara individu dan dilakukan setiap hari atau beberapa kali dalam 7 hari.

Terapi fizikal disyorkan untuk terlibat dalam memperbaiki keadaan tulang belakang untuk mencegah penampilan scoliosis pada masa akan datang.

Kesan yang diharapkan daripada prosedur ↑

Profesional dan, tentu saja, urutan terapeutik terhadap scoliosis membantu bukan sahaja menghilangkan sakit belakang, tetapi juga dengan cepat mempunyai kesan yang sangat menguntungkan secara langsung ke seluruh tubuh.

Pakar mengesyorkan urut terapeutik untuk sebarang tahap scoliosis.

Rawatan urut tetap membolehkan anda melaraskan kelengkungan tulang belakang dan seluruh badan. Secara umum, mereka menguatkan otot, meningkatkan peredaran darah, mengurangkan sindrom kesakitan dan perasaan keletihan kronik.

Akibat urut belakang:

 • pembentukan korset otot berlaku;
 • secara beransur-ansur membetulkan lengkungan vertebral;
 • melegakan kesakitan.

Kursus tunggal urut tidak cukup untuk menghilangkan scoliosis dan menyelaraskan vertebra.

Adalah perlu untuk menyiapkan satu tahun kursus, bersamaan dengan prosedur lain (terapi latihan, prosedur fizikal).

Dengan kaedah yang dipilih dengan betul, anda boleh menghilangkan scoliosis secara kekal. Perkara utama bukan untuk menangguhkan proses ini, tetapi untuk berjumpa dengan doktor tepat pada waktunya.

Ia tidak disyorkan untuk mengambil rawatan urut dengan sendirinya.

Urut adalah komponen penting dan berkesan dalam rawatan scoliosis yang betul. Tetapi, untuk dihadkan hanya untuk mengurut, mustahil. Tetapi gabungan kaedah dan rawatan urut lain akan membawa faedah ketara.

Seperti artikel ini? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau tonton ke VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Google Plus, My World atau Twitter.

Beritahu rakan anda! Beritahu artikel ini kepada rakan anda di rangkaian sosial kegemaran anda menggunakan butang di panel di sebelah kiri. Terima kasih!

Bagaimana untuk melakukan urut kembali untuk scoliosis (kelengkungan tulang belakang) pada kanak-kanak?

Scoliosis adalah perubahan dalam bidang tulang belakang, yang menyebabkan kelengkungan lateral tulang belakang. Antara kemungkinan penyebab penyakit ini ialah keradangan di belakang, patologi kongenital sistem muskuloskeletal, hernia vertebrata, osteochondrosis. Scoliosis juga boleh menyebabkan banyak penyakit.

Kesan urut untuk scoliosis pada badan

Kursus urut profesional:

 • mempercepatkan rawatan penyakit sistem muskuloskeletal;
 • memulihkan tubuh dan memberi tenaga pesakit;
 • akan mempunyai kesan santai yang bermanfaat.

Kaedah urut yang betul dipilih adalah pencegahan yang sangat baik terhadap banyak penyakit, dan akan menyembuhkan penyakit yang ada:

 • sistem saraf - reseptor kulit dan otot adalah tertakluk kepada pengaruh mekanikal semasa prosedur, yang membawa kepada kesan menenangkan;
 • Sistem muskuloskeletal - pas tukang urut mempercepatkan pergerakan darah, sambil meningkatkan jumlah oksigen, nutrien yang dibekalkan kepada ligamen, sendi dan otot;
 • sistem peredaran darah - terima kasih kepada urut, aliran darah dan limfa yang mempercepatkan, yang membersihkan tubuh;
 • sistem metabolik - urut merangsang proses metabolik yang menyumbang kepada peningkatan nada;
 • sistem integumen - semasa urut, lapisan atas epidermis mengupas, kelenjar sebum dirangsang, struktur kulit bertambah baik.
Urut disyorkan kepada pakar yang berpengalaman, tetapi ini tidak bermakna bahawa anda tidak boleh menguasai teknik video maklumat sendiri

Peraturan tatacara untuk kelengkungan tulang belakang pada kanak-kanak

Terdapat peraturan yang jelas untuk mengendalikan urut bayi, yang membuat prosedur yang berkesan mungkin. Kursus terapi terdiri daripada sekurang-kurangnya 20 sesi. Masa setiap penerimaan secara beransur-ansur meningkat dari 15-20 minit hingga 1 jam.

Prosedur ini mengambil kira usia dan keparahan patologi pesakit. Penyetempatan, daya pengaruh dan tempoh sesi urut bergantung pada ciri-ciri ini.

Urut untuk scoliosis memerlukan penggunaan teknik:

 • menguli;
 • getaran berterusan;
 • mengusap bahagian-bahagian badan;
 • menggosok;
 • pukulan cahaya dengan jari anda.

Teknik prosedur selalu terdiri daripada teknik-teknik asas, urutan dan intensitas yang ditentukan secara individu untuk setiap orang.

Teknik mengurut urut dengan video

Intipati terapi sederhana - pakar perlu mengembalikan nada kepada otot yang lemah dan menimbulkan ketenangan. Sesi urut kelihatan seperti ini:

 • Sebelum prosedur, ahli terapi urut mencapai kelonggaran otot maksimum. Tulang belakang diberikan kedudukan paling dekat dengan norma.
 • Sesi berlangsung di meja khas, kanak-kanak itu berbaring.
 • Kanak-kanak terletak di perut. Masseur memulakan pas dari bahagian dada. Pergerakan permulaan adalah santai. Pakar kemudiannya meneruskan ke getaran di kawasan scoliosis toraks dan lintah lordosis (concavity).
 • Bayi menyala di sebelah kiri. Seorang tukang urut dengan pas khas melepasi puncak iliac di sebelah kanan. Pergerakan digunakan untuk memaksimumkan kesan urutan.
 • Anak itu sekali lagi jatuh ke perut. Tukang urut pergi bekerja dengan punggung bawah, kemudian - ke kawasan di bawah bilah bahu, meregangkan ototnya.
 • Bayi gulung di belakangnya. Doktor bekerja dengan permukaan dada depan.
 • Urut berakhir dengan pergerakan menggerunkan lancar dan kawasan di atas bahu. Masseur ini mencapai kesan melegakan ketegangan dari tindakan terdahulu.

Terdapat banyak video di Internet yang boleh digunakan sebagai bahan latihan untuk melakukan prosedur di rumah atau meningkatkan kemahiran. Salah satu yang paling berjaya adalah kaedah urut belakang kanak-kanak oleh Adele Maksovna Chunts.

Rawatan urut untuk tahap scoliosis yang berbeza

Urut untuk scoliosis pada kanak-kanak adalah satu prosedur yang perlu untuk meminimumkan atau menghapuskan kelengkungan dan kecacatan sisi tulang belakang. Terdapat 4 darjah scoliosis, masing-masing mempunyai tanda-tanda ciri. Bergantung pada tahap scoliosis, teknik pemijat yang berbeza digunakan.

Ijazah, manifestasi ciri yang mana:

 • kepala diturunkan;
 • bahu sepanjang masa;
 • bongkok kuat;
 • pinggang simetri pecah;
 • terlepas anjakan dan putaran vertebra di sekeliling paksi menegak.

Apabila ciri kelengkungan ijazah ini, adalah disyorkan untuk menjalankan urut ringan dalam bentuk menggosok dan mengusap. Kekuatan kesan berbeza mengikut permohonan. Pergerakan bermula dari sakrum, dan secara beransur-ansur bergerak di sepanjang tulang belakang ke kawasan skapular. Setelah menerima persetujuan seorang doktor, prosedur ini dengan ijazah boleh dilakukan oleh ibu bapa.

Ijazah II dengan ciri-ciri tersebut:

 • berpusing vertebra individu (kilasan);
 • pelanggaran simetri kontur serviks;
 • kehadiran roller otot di rantau lumbar;
 • bantahan dada.

Gred III dicirikan oleh:

 • "Bonggol" ditunjukkan secara visual;
 • kelemahan otot perut muncul;
 • tulang rusuk hadapan keluar.
Adalah penting untuk mengetahui bahawa untuk setiap tahap scoliosis teknik urut yang berbeza digunakan.

Skoliosis tahap II dan III memerlukan perhatian khusus. Pakar dengan teliti mengurutkan kawasan yang terjejas, menjalankan prosedur membeban dan mengeluarkan otot. Urut dilakukan dalam kedudukan bayi berbaring di perutnya, sisi dan belakangnya.

Apabila scoliosis gred IV berlaku:

 • peningkatan mendadak dalam gejala I - III darjah;
 • dalam bidang kelengkungan otot meregangkan dengan kuat.

Ijazah Scoliosis IV ditunjukkan oleh kesakitan teruk dan kecacatan aktif rabung. Untuk lordosis dan kyphosis teknik yang berbeza digunakan, dan tukang urut itu semestinya mengawal tahap kesakitan pada pesakit. Melakukan urut pada tahap ini patologi yang masuk akal hanya pada usia dini.

Ciri-ciri prosedur di rumah

Dalam sebarang kes, urut akan membantu memperbaiki postur bayi, dan menguatkan otot.

Ciri-ciri prosedur di rumah:

 • mulailah rawatan sebaik sahaja anak anda telah didiagnosis dengan scoliosis;
 • semasa melakukan urut, pertimbangkan ciri struktur rangka pada kanak-kanak;
 • kekuatan dan sifat impak di belakang mestilah tidak sekata (bergantung kepada lokasi lordosis (concavities) dan kyphosis (curvatures);
 • gunakan kaedah pergerakan tangan yang paling biasa semasa urut bayi;
 • lakukan sesi menguli di atas permukaan padat rata (di atas meja), jangan ubah postur kanak-kanak semasa urut, nonton reaksi bayi - ia harus selesa dan selesa;
 • Ia adalah perlu untuk memulakan dan menyelesaikan prosedur urut untuk scoliosis dengan pukulan ringan yang akan melegakan anak.

Urut tulang belakang untuk scoliosis

Urut digunakan secara meluas dalam rawatan scoliosis, walaupun ia hanya berkesan dalam kombinasi dengan kaedah lain. Ia ditetapkan dalam peringkat awal dan dalam kes kelengkungan progresif, dan intensiti dan jenis pendedahan ditentukan oleh keadaan ruang tulang belakang. Apa yang memberikan urut tulang belakang untuk scoliosis, adakah mungkin untuk melakukannya di rumah, dan adakah ia mempunyai sebarang kontraindikasi?

Kenapa anda perlukan urut

Apabila saraf tunjang melengkung, otot belakang digunakan tidak sama, dengan hasilnya beberapa kawasan diapit dan lemah, yang lain terlalu banyak. Pelanggaran nada otot memprovokasi sakit belakang dan menyumbang kepada perkembangan lanjut penyakit ini.

Dengan bantuan urut yang kompetitif ketidakseimbangan ini dihapuskan: otot-otot yang tegang mendapat kelonggaran, diperah, sebaliknya, diaktifkan. Di samping itu, masalah masalah memijat dapat meningkatkan aliran darah, metabolisme, dan menenangkan sistem saraf.

Sudah tentu, hanya urut yang tidak dapat meluruskan lajur tulang belakang, ia memerlukan kajian teratur otot dan ligamen dengan bantuan terapi senam. Tetapi penggunaan urut sistematik bersama dengan terapi fizikal membawa manfaat yang besar kepada tubuh dan mempercepat pemulihan. Perkara yang paling penting ialah menggunakan teknik pemijat yang betul supaya kesannya kepada tubuh adalah selamat.

Kontra untuk pelantikan urut

Pemanasan intensif tulang belakang tidak semestinya memberi manfaat: dalam beberapa kes, urut membawa kepada peningkatan penyakit, microtraumas, anjakan vertebra dan fenomena negatif yang lain. Kontraindikasi untuk urut adalah:

 • proses keradangan akut di dalam badan;
 • masalah hati dan buah pinggang;
 • penyakit onkologi;
 • penyakit sistem pernafasan;
 • kegagalan jantung;
 • gangguan neuralgia;
 • penuaan penyakit ulser peptik;
 • penyakit kulit;
 • tekanan tinggi.

Buat sementara waktu tidak diberikan urut untuk orang yang mengalami strok, serangan jantung, pembedahan. Selepas pemulihan, beberapa masa perlu lulus sehingga tubuh dipulihkan sepenuhnya. Juga, urutan terapeutik semasa kehamilan dan tempoh selepas bersalin adalah kontraindikasi. Dalam sebarang kes, seorang doktor mesti menetapkan prosedur, dan hanya berdasarkan keputusan peperiksaan.

Ciri-ciri urutan terapeutik

Apabila urut scoliosis perlu dibezakan, iaitu, kesan pada setiap kawasan masalah belakang dilakukan dengan berbeza. Tegang, kumpulan otot yang dipendekkan perlu dilonggarkan dan diregangkan, manakala otot yang tidak digunakan, sebaliknya, perlu dirangsang dan nada mereka dibangkitkan. Secara mendalam, pemijat dibuat dengan pelbagai intensiti, dan pergerakan menggunakan berbeza. Bagi zon individu, di mana terdapat peningkatan kesakitan, penebalan di bawah kulit, kekejangan otot, memohon kaedah acupressure dan massage segmental-refleks.

Urut dijalankan oleh kursus, kekerapan dan tempoh yang ditentukan secara individu untuk setiap pesakit. Biasanya kursus ini merangkumi 15-20 prosedur, dan masa itu secara beransur-ansur meningkat dari 15 minit hingga satu jam. Masa rehat antara kursus berlangsung dari 2 hingga 6 bulan, dan untuk memperoleh hasil yang stabil dalam kursus tersebut memerlukan sekurang-kurangnya 3, dengan latihan tetap.

Pada permulaan perkembangan penyakit ini, seseorang dari keluarga boleh melakukan urutan di rumah. Untuk mempelajari teknik asas, lihat bagaimana ahli terapis urut berpengalaman, dan kemudian tegas mengikut saranannya.

Untuk scoliosis 2 darjah, sekurang-kurangnya satu kursus harus diambil oleh seorang pakar, dan sekiranya kelengkungan gred 3, semua prosedur disarankan di bilik urut. Di rumah, urutan boleh dilakukan hanya dengan kebenaran doktor yang menghadiri. Lebih terabaikan penyakit ini, lebih berhati-hati adalah untuk bertindak di tulang belakang, jika tidak, kecederaan tidak dapat dielakkan.

Syarat prosedur

Untuk urut adalah yang paling berkesan, anda perlu mematuhi syarat-syarat tertentu. Ini terutama berlaku bagi mereka yang melakukan prosedur di rumah, dan bukan di bilik urut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci, teknik melakukan penyembuhan urut untuk bahagian belakang, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Urut dilakukan sebelum latihan terapi fizikal. Hal ini memungkinkan untuk memanaskan otot, untuk mempersiapkan mereka dengan tepat untuk tekanan, untuk mengurangkan kesakitan. Jika, sebagai tambahan kepada terapi senaman, fisioterapi ditetapkan kepada pesakit, misalnya, elektroforesis, urut ditetapkan 2-3 jam selepas prosedur atau satu jam sebelum itu. Dengan air kencing dan rawatan air lain, lebih baik untuk menggabungkan urut setiap hari.

 1. Tidak mustahil untuk mengurut pada perut penuh, disyorkan untuk makan makanan sekurang-kurangnya 45-50 minit sebelum sesi. Perkara yang sama berlaku untuk minum: ia berbahaya untuk minum banyak cecair sebelum prosedur, tetapi beberapa sips air dibenarkan jika anda sangat dahaga.

Dan satu lagi perkara: dengan scoliosis, urut harus lembut, lembut dan tidak menyebabkan rasa sakit, kecuali ringan. Sekiranya tukang urut melakukan prosedur terlalu intensif, tiba-tiba, dan selepas lebam sesi muncul di badan, adalah wajar mengubah pakar. Urut seperti ini tidak mendatangkan faedah, tetapi ia dapat menguatkan perkembangan penyakit.

Teknik prestasi

Prosedur lengkap melibatkan mengurut bahagian tubuh yang berlainan, tetapi kebanyakan masa dibelanjakan untuk bekerja di belakang. Pesakit harus berbaring di perut, meluruskan kaki, tangan harus diletakkan selari dengan badan. Adalah sangat penting bahawa kepala dihidupkan ke arah yang bertentangan dengan lengkungan kelengkungan.

Urut untuk scoliosis pada kanak-kanak

Dengan kelengkungan tulang belakang pada kanak-kanak, mustahil untuk membenarkan keadaan hanyut.

Jika doktor telah mendiagnosis scoliosis, maka rawatan yang ditetapkan adalah wajib.

Sesungguhnya, jika tiada terapi yang mencukupi, keadaan akan merosot dengan masa.

Salah satu cara untuk menormalkan keadaan adalah urut.

Tetapi ia harus dilakukan oleh tukang urut profesional yang mengkhususkan diri dalam pemulihan kanak-kanak dengan scoliosis.

Apakah scoliosis zaman kanak-kanak?

Scoliosis adalah kelengkungan lateral dari tulang belakang. Selalunya ia berlaku pada kanak-kanak dan remaja, kerana patologi ini berlaku semasa tempoh pertumbuhan aktif. Menurut statistik, ia didiagnosis pada hampir 15% kanak-kanak.

Dengan mengenal pasti masalah yang tepat pada masanya dan pemilihan taktik rawatan yang betul, scoliosis kanak-kanak boleh diperbetulkan, kerana pembentukan tulang belakang dan sistem otot belum lagi.

Scoliosis berlaku disebabkan postur yang salah. Penyakit radang tisu tulang belakang turut menyumbang kepada perkembangannya. Kadang-kadang, penuaan fizikal, kecederaan, osteoporosis, dan perubahan gaya hidup tiba-tiba disebabkan.

Scoliosis boleh didiagnosis oleh penempatan badan asimetik

Scoliosis boleh menjadi kongenital dan diperolehi. Doktor membezakan beberapa bentuk penyakit, bergantung kepada lokasi arka kelengkungan dan tahap keparahannya.

Manfaat umum urut untuk sistem muskuloskeletal dan badan

Apabila menerima rujukan untuk urut dari seorang doktor, adalah penting untuk memilih pakar yang kompeten. Lagipun, urut profesional mempunyai kesan terapi, pemulihan, terapeutik pada badan. Dengan pilihan kaedah pendedahan yang tepat, anda boleh menyingkirkan beberapa penyakit dan meminimumkan kemungkinan berlakunya kejadian mereka pada masa akan datang.

Urut yang berkelayakan dapat menormalkan keadaan tulang belakang dan korset otot.

Juga, pelaksanaannya mempunyai kesan yang baik terhadap:

 • ligamentum, sendi: dengan gerakan urut yang betul, bekalan darah ke sendi meningkatkan, cecair sinovial mula bergerak lebih cepat, keanjalan ligamen meningkat;
 • integuments: semasa urut, sel-sel yang dikukuhkan epidermis dikeluarkan dari permukaan kulit, sementara kelenjar sebaceous dan peluh dirangsang, struktur kulit diperbaiki;
 • metabolisme;
 • peredaran darah: pergerakan darah dan getah bening di dalam tubuh mempercepatkan;
 • Sistem saraf: di bawah pengaruh gerakan urut, sel-sel saraf mula bertindak balas dengan cepat kepada rangsangan mekanikal, impuls positif mula mengalir ke dalam badan dalam aliran.

Dengan teknik urutan yang betul, kerengsaan saraf dikurangkan, kanak-kanak menjadi lebih tenang.

Penggunaan urut untuk scoliosis pada kanak-kanak

Apabila mengesahkan skoliosis dengan diagnostik sinar-X, doktor boleh menghantar pesakit kecil untuk urutan. Pelantikan tepat pada masanya kaedah rawatan ini membolehkan anda menghentikan perkembangan lanjut penyakit ini dan untuk menormalkan keadaan sebanyak mungkin.

Pijat Scoliosis diperlukan untuk:

 • pembetulan kelengkungan;
 • meningkatkan keanjalan sendi dan ligamen;
 • menenangkan sistem saraf kanak-kanak itu;
 • penyingkiran keceriaan yang meningkat;
 • penstabilan proses metabolik;
 • kesan menguntungkan pada epidermis.

Perhatikan keadaan di mana otot-otot belakang berada dalam scoliosis

Pakar terapi urut yang mahir boleh melakukan urut, yang merangsang peredaran darah dan memberi kesan kepada mata aktif yang diperlukan.

Video: "Kenapa urut kanak-kanak dengan scoliosis?"

Intipati kaedah itu

Bagaimana untuk melakukan urutan akan bergantung pada jenis scoliosis pada kanak-kanak. Tetapi terlepas dari diagnosis yang tepat, sebarang urutan bermula dengan gerakan mengusap. Kanak-kanak itu harus berbaring di perutnya di atas permukaan yang keras, tangannya harus diletakkan di sepanjang badan, mereka harus sedikit bengkok pada siku. Kepala pesakit diminta untuk berpaling ke arah yang bertentangan dengan kelengkungan daerah toraks.

Apabila kelengkungan berbentuk C bahagian seksyen toraks disyorkan untuk memulakan urutan dari sisi cekung. Perhatian diberikan kepada otot-otot intercostal, yang dihiasi dengan pergerakan rectilinear. Pergerakan pekeliling direka untuk melegakan otot yang panjang dan luas. Urutan otot dan leher trapezius diperlukan pada akhir prosedur.

Kelengkungan di rantau lumbar membetulkan kaedah meremas. Pertama, dalam pergerakan bulat dan lurus, menguli otot panjang dan luas, dan kemudian pergi ke otot-otot intercostal. Mulakan prosedur urut di bahagian cekung, dan selesaikan pada cembung. Perhatian khusus diberikan kepada kawasan pelvis. Dalam bahagian ini, teknik pemecah digunakan, menggerunkan kawasan-kawasan puncak tulang iliac dan sakrum.

Teknik urutan dengan kelengkungan berbentuk S adalah sama. Perhatian berasingan diberikan kepada lumbar dan toraks.

Semasa urut, pakar secara beransur-ansur bertindak pada semua otot, secara beransur-ansur membetulkan kecacatan yang telah timbul. Apabila keadaan bertambah baik, ahli terapi urut menyesuaikan taktik urut, mengubah teknik yang digunakan.

Apakah tahap penggunaan urut scoliosis

Urut paling berkesan pada peringkat 1 dan 2 scoliosis. Urutan yang paling berkesan adalah untuk scoliosis peringkat 1. Dengan kecacatan kecil dengan bantuan latihan urut dan otot, anda dapat menormalkan keadaan sepenuhnya.

Urut diresepkan di semua peringkat scoliosis, kerana dengan bantuannya anda boleh:

 • menguatkan sistem otot;
 • memperbaiki trofi dan mengembalikan nada mereka;
 • mengurangkan kesakitan;
 • mengurangkan keletihan otot.

Pakar harus melakukan urut seluruh belakang, tidak kira kelengkungan, tetapi perhatian khusus diberikan kepada kawasan masalah.

Scoliosis Massage and Technique

Taktik urut untuk I dan IV darjah akan berbeza dengan ketara. Sekiranya semasa ubah bentuk awal, dibenarkan untuk melakukan urut walaupun kepada ibu bapa, maka pada peringkat yang lebih awal adalah mustahil untuk dilakukan tanpa bantuan profesional.

Kursus urut dilakukan selama 10-20 hari berselang-seli. Biasanya, pesakit dianjurkan untuk mengambil 3-4 kursus seperti itu setiap tahun. Tempoh pendedahan ditetapkan secara individu: ia boleh berubah dari beberapa minit hingga setengah jam.

Urut pada peringkat 1

Sekiranya sudut kelengkungan tidak hebat, dan tanda-tanda scoliosis tidak dapat dilihat, maka disarankan untuk mengusap, menguli dan menggosok semua otot dorsal. Kekuatan impak mesti berbeza-beza: semakin kuat, maka semakin lemah. Taktik ini diperlukan semasa melakukan urutan di rantau interscapular dan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang di kawasan paravertebral.

Urut perlu meningkatkan nada keseluruhan badan dan mengaktifkan proses regeneratif.

Kesan di peringkat 2

Untuk membetulkan ubah bentuk yang ketara, urutan yang lebih sengit, dalam dan panjang diperlukan. Ia direka untuk meregangkan otot-otot yang melayang dan dipendekkan, dan menormalkan nada otot yang terbentang.

Dari sisi melengkung, otot lebih tegang. Ini harus dianggap ahli terapi urut dalam karyanya. Tetapi untuk menjalankan pemisahan belakang ke dua kawasan yang berasingan tidak digalakkan. Keadaan otot vertebra, walaupun pada satu sisi, mungkin berbeza-beza.

Urutan peringkat 3-4

Jika sudut kelengkungan melebihi 30 o, maka ahli terapi urut profesional harus berurusan dengan kanak-kanak itu. Lagipun, dengan ubah bentuk yang ketara, urutan yang berbeza diperlukan.

Untuk kelengkungan toraks, yang dicirikan oleh tulang rusuk dan pembentukan rabung otot, teknik tonik digunakan di tapak ketinggian. Mereka perlu dijalankan secara intensif dengan amplitud yang besar. Sekiranya perlu, lakukan teknik dengan membebankan, untuk meningkatkan kesan pada otot.

Selepas bekerja dengan toraks, mereka berpindah ke cekung lumbar. Adalah penting untuk melegakan otot yang sempit. Jika perlu, lakukan teknik regangan. Untuk melakukan ini, telapak tangan selari dengan satu sama lain di kawasan terpilih dan gerakkannya ke arah yang bertentangan.

Kemudian pesakit itu berpaling ke tepi dan otot-otot bertindak supaya mereka ditarik ke atas puncak iliac. Apabila menghulurkan lumbar di sebelah kanan, ahli terapi urut mesti menekan telapak tangan kiri ke arah sacrum dan menggerakkan telapak tangan kanan dari sakrum ke sudut bilah bahu. Dalam corak yang sama, otot diurutkan semasa meregangkan dari sebelah kiri.

Perhatikan zon-zon yang mana yang perlu dirangsang dan direntangkan berbanding dengan selekoh.

Setelah menyelesaikan kerja dengan otot yang terbentang, anak diletakkan di perut. Pendedahan berterusan di rantau lumbar bulge. Pergerakan urut merangsang nada otot. Dan di kawasan subscapularis, perlu menghulurkan dan berehat otot. Kawasan lengan merangsang.

Peringkat terakhir adalah urut dada dan dinding peritoneal anterior. Pectoralis utama otot, bahagian supraclavicular dan subclavian di sisi kelengkungan dirangsang. Otot-otot dada tegang perlu dilegakan seberapa banyak yang mungkin: bahu ditarik balik, ikat pinggang bahu diratakan. Dinding perut anterior dirangsang. Tetapi kesan intensif di kawasan rusuk tenggelam tidak boleh digunakan.

Pakar mengesyorkan memulakan urut sebaik sahaja menetapkan diagnosis. Sekiranya anda menangguhkan, anda boleh terlepas masa yang sangat berharga, kerana penyakit ini berkembang pesat. Anda boleh memaksimumkan keberkesanan urut, jika anda secara bersamaan pergi ke terapi senaman. Berguna untuk kanak-kanak dengan scoliosis berenang.

Video: "Teknik Urut untuk Scoliosis"

Urut untuk scoliosis pada kanak-kanak: rawatan dan pencegahan

Urut bayi untuk scoliosis berfungsi keajaiban. Ia adalah prosedur tonik umum yang berguna, dan juga memainkan peranan penting dalam rawatan kompleks pelbagai penyakit. Khususnya, urut untuk scoliosis dalam anak adalah titik utama dalam proses rawatan.

Bersama dengan urut, berenang, terapi senaman, elemen gimnastik, fisioterapi digunakan. Untuk memahami dengan tepat bagaimana prosedur urut berfungsi, perlu diperincikan lebih lanjut tentang ciri-ciri penyakit ini.

Apakah scoliosis? Punca

Penyakit ini sistem muskuloskeletal, dicirikan oleh kelengkungan lateral yang jelas tulang belakang. Ia boleh menjadi kongenital atau diperoleh, dengan majoriti kes-kes penyakit yang diperolehi.

Ini menyumbang kepada gaya hidup moden. Kanak-kanak tidak bergerak banyak, mereka duduk di postur yang salah untuk jangka masa yang lama, mengetuk, tidak memberi perhatian yang cukup terhadap budaya fizikal.

Kerangka kanak-kanak berada dalam fasa pertumbuhan, jadi semua faktor negatif ini menimbulkan skoliosis.

Penyakit kongenital berlaku hanya 3% pesakit, dan ia dikaitkan dengan pelanggaran perkembangan intrauterin.

Mengelaskan penyakit ini boleh di beberapa alasan:

 • perkembangan penyakit membezakan progresif dan tidak progresif;
 • sudut sisihan tulang belakang dari norma membahagikan penyakit kepada empat kumpulan (ijazah pertama - cerun sehingga sepuluh darjah, ijazah kedua - sehingga dua puluh lima, ijazah ketiga - sehingga lima puluh, ijazah keempat - dari lima puluh ke atas);
 • fungsi statik membolehkan anda memilih seimbang dan tidak seimbang;
 • mengikut lokasi mereka, mereka bercakap tentang lima jenis (toraks, cervicothoracic, lumbar, thoracolumbar dan lumbosacral);
 • bentuk dan bilangan busur (satu busur sepadan dengan kelengkungan berbentuk C, bentuk S mempunyai 2 busur, dan Z-3 busur, masing-masing);
 • kerana rupa rahsia diperoleh dan semula jadi.

Di samping itu, scoliosis boleh menjadi komplikasi selepas kecederaan tulang belakang yang teruk, patah tulang, peralihan. Osteoporosis dan tumor malignan juga menyebabkan ia boleh menyebabkan.

Dalam kes ini, urut hanya boleh dilakukan semasa tempoh pemulihan.

Tugas dan kaedah urut

Tujuan prosedur untuk scoliosis adalah untuk mengeluarkan nada dari otot yang tegang dan menormalkannya pada otot yang santai.

Untuk memulakan, pilih teknik yang betul yang menyelesaikan masalah.

Prosedur terapeutik. Menghentikan perkembangan skoliosis dan membetulkan kelengkungan.

Prosedur pencegahan. Mencegah dan menstabilkan perjalanan penyakit. Urutan pencegahan boleh dilakukan dengan dua cara. Yang pertama, atau refleks, merangsang bekalan darah, dan yang kedua, atau segmen, mempengaruhi mata aktif tertentu.

Urut untuk scoliosis pada kanak-kanak menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 • membetulkan dan mencegah scoliosis;
 • melegakan sistem saraf kanak-kanak, melegakan kerengsaan;
 • meningkatkan keanjalan ligamen dan sendi;
 • menormalkan aliran darah dan gerakan limfa;
 • menstabilkan proses metabolik;
 • Kesan bermanfaat pada epidermis.

Teknik urut untuk scoliosis

Untuk kesan yang baik, urutan mengambil kursus. Rawatan optimum merangkumi tiga kursus. Kursus kedua dilakukan dalam 2-3 bulan, dan ketiga - dalam 4-6 bulan. Dalam satu kursus kira-kira dua puluh prosedur, tempoh sesi meningkat secara beransur-ansur dari 15 minit hingga satu jam.

Ciri-ciri prosedur di rumah

Kecekapan ditentukan oleh keparahan kelengkungan vertebral, serta profesionalisme tukang urut.

Pakar mempunyai tanggungjawab yang besar, dia mesti jelas membezakan antara otot dalam keadaan tegang dan otot santai. Di rumah, urut untuk scoliosis boleh dilakukan jika doktor telah memberi rawatan.

Ciri-ciri prosedur dan cadangan:

 • Teruskan ke sesi harus segera selepas diagnosis. Kelewatan penuh dengan komplikasi.
 • Pastikan anda mengambil kira ciri-ciri individu rangka bayi.
 • Kesan tidak sekata pada bahagian bawah - kunci kejayaan. Lokasi arka melengkung, bentuknya diambil kira. Mengenai ini bergantung kepada sifat dan kekuatan impak.
 • Teknik: mengetuk, mengusap, menguli, menggosok dan getaran.
 • Sebelum permulaan sesi, bayi diletakkan di atas meja. Kedudukannya semasa prosedur tidak berubah. Bayi perlu selesa.
 • Permulaan dan akhir prosedur bagi scoliosis yang mempunyai keparahan yang berbeza-beza adalah serupa dan termasuk pukulan ringan.

Maklumat tentang bagaimana untuk memperbaiki torticollis pada bayi, anda akan dapati dalam artikel ini.

Urut untuk hernia umbi dalam kanak-kanak - adakah ia patut dilakukan? Baca tentangnya di laman web kami: http://vsetelo.com/detskij/massazh-dlya-novorozhdennyx/pupochnaja-gryzha.html

Urut pada peringkat awal penyakit

Pada peringkat awal, urut kanak-kanak juga boleh diamanahkan kepada ibu atau bapa.

Satu perundingan dengan doktor cukup untuk menjelaskan kepada ibu bapa dengan tepat bagaimana pergerakan dibuat.

Untuk melakukan ini, pilih permukaan rata dan keras. Kanak-kanak terletak pada perut, mengendalikan selekoh di siku. Selepas memanaskan otot, tukang urut melakukan penggosok keseluruhan dari bahagian bawah.

Menggosok ganti dengan menguli. Adalah penting untuk mengubah daya impak, kemudian mengurangkan, kemudian meningkatkannya. Kawasan antara bilah bahu perlu dilakukan dengan lebih teliti.

Urut untuk scoliosis 2-3 darjah

Peringkat maju scoliosis memerlukan pendekatan khusus. Daya yang mana tukang urut itu bekerja di belakangnya harus mengagumkan. Secara beransur-ansur tambahkan beban, tambah bebanan.

Selepas mengusap, letakkan kedua-dua tangan di belakang selari dengan satu sama lain dan mula memisahkannya. Kemudian anak itu menghidupkan sayap, dan ahli terapi urut membuang otot. Untuk melakukan ini, telapak tangan tertekan rapat dengan sacrum dan membawa ke bahagian dalam kambing. Selepas itu, kanak-kanak itu diminta berbaring di perut lagi.

Dalam bidang convexity membuat pergerakan mengaktifkan. Paddles menguli dan paun. Selepas itu, kanak-kanak itu dihidupkan semula. Urutan dada dilakukan dengan teknik: menggosok, menguli, mengusap.

Dan kini video tentang bagaimana untuk belajar urut betul dengan scoliosis pada kanak-kanak di rumah. Perundingan dengan doktor.

Pencegahan penyakit

Langkah-langkah pencegahan adalah asas dan diketahui oleh setiap ibu bapa:

 • Ikuti sikap anak anda.
 • Ingatkan anak anda untuk mengubah kedudukannya semasa kelas atau semasa melakukan pelajaran. Secara berkala membuat dia bangun, berjalan di sekeliling bilik, melompat, panaskan.
 • Beli tilam keras untuk anak anda.
 • Diversifikasi diet bayi anda. Termasuk makanan yang kaya dengan protein dan serat dalam menu.
 • Jangan lupa untuk berjalan dengan anak anda setiap hari tanpa mengira cuaca.
 • Peningkatan aktiviti kanak-kanak mengurangkan kepada sifar risiko scoliosis.

Kesimpulannya

Scoliosis bukan ayat. Jika anak anda mempunyai diagnosis ini, jangan putus asa. Perkara utama ialah menjaga kesihatan bayi, tidak menangguhkannya untuk esok. Rawatan yang tepat pada masanya dan pematuhan kepada arahan doktor akan mempercepat pemulihan kanak-kanak.