Utama / Siku

Urut kaki dan kaki untuk kanak-kanak

Urut kaki untuk kanak-kanak adalah prosedur yang sangat penting untuk badan yang semakin meningkat. Ia bukan sahaja bermanfaat, tetapi juga menyenangkan. Kanak-kanak suka apabila orang dewasa menyentuh kaki mereka. Manipulasi sedemikian disarankan untuk dibentangkan dalam bentuk permainan atau manifestasi kasih sayang. Lagipun, lebih ramai kanak-kanak mempunyai semasa pelajaran emosi positif, lebih baik kesannya ada dalam sentuhan.

Kenapa urut kaki bayi?

Faedah pendedahan kepada kaki bayi dengan bantuan sentuhan dibuktikan oleh pakar pediatrik dan tidak dapat dipertikaikan. Prosedur perubatan dianggap sebagai salah satu kaedah utama perjuangan (dan kadang-kadang satu-satunya) dengan penyakit-penyakit seperti ini yang didiagnosis pada kanak-kanak seperti:

Sekiranya bayi mempunyai masalah dengan kaki, maka hanya seorang pakar yang berpengalaman yang harus mengurut kaki bayi. Satu set latihan dipilih bergantung kepada tahap perkembangan patologi dan ciri-ciri individu bayi.

Ibu bapa boleh melakukan urutan urut pencegahan untuk anak-anak sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu belajar pergerakan mudah dari pakar pediatrik dan melakukan sesi pertama di bawah kepimpinannya. Manipulasi pencegahan disyorkan tanpa gagal untuk semua kanak-kanak sehingga satu tahun. Mereka membantu:

 • Meningkatkan nada otot kaki.
 • Menguatkan sistem muskuloskeletal bayi.
 • Mencegah penampilan dan perkembangan kecacatan kaki.
 • Meningkatkan peredaran darah.

Di samping itu, urut kaki kanak-kanak berguna untuk kerja-kerja organ dalaman dan sistem bayi. Malah, pada kaki tunggal terdapat banyak mata dan saraf yang berbeza. Apabila terdedah kepada zon tersebut, rangsangan bahagian badan yang berlainan berlaku.

Cara mengurut kaki kanak-kanak: ciri prosedur untuk kanak-kanak yang berumur berbeza

Ketika melakukan manipulasi dengan kaki bayi, perlu diingat bahwa kaki mereka, seperti organisme secara keseluruhan, belum diperkuat dan belum berkembang sepenuhnya. Oleh itu, semua sentuhan harus sangat kemas dan ringan.

Bayi urut kaki boleh mula tampil dari karapuzika bulan kedua. Pada mulanya, pergerakan hanya terdiri daripada lemah mengusap kaki. Pada masa ini, kanak-kanak terbiasa dengan prosedur tersebut. Jangan lupa bahawa manipulasi semestinya seperti remah-remah, bawa dia keseronokan. Dalam kes tidak boleh mengurut kaki bayi, yang menangis. Pelajaran itu sendiri perlu bertahan hanya beberapa minit.

Dalam 4-5 bulan sebatan ringan dan menguli boleh ditambah untuk mengusap. Mereka menyumbang kepada pengaktifan peredaran darah dalam tubuh kanak-kanak. Urut kaki untuk bayi yang baru lahir pada usia ini menjadi lebih lama, ia boleh mengambil masa sehingga 7 minit. Semasa manipulasi dengan kaki, disyorkan untuk berbincang dengan bayi, mereka sudah bertindak balas dengan suara ibu bapa dan ekspresi muka mereka. Anda boleh menceritakan kisah atau hum lagu.

Melakukan urutan kaki kepada kanak-kanak pada 8-9 bulan, dengan pergerakan sebelum ini menambah jari berpusing. Teknik ini perlu dilakukan dengan berhati-hati. Bayi pada usia ini sedang bersedia untuk fakta bahawa mereka akan mula berdiri di atas kaki mereka, oleh itu, masa pendedahan kepada kaki meningkat sedikit lebih lama.

Lebih dekat hingga ke tahun ini, urutan kaki bayi dilakukan lebih lama lagi. Pada usia ini, pedikel pada kanak-kanak sudah membesar, jadi menjadi mudah untuk mengerjakannya secara keseluruhannya, tetapi dalam zon yang berasingan. Kesannya adalah pada tumit, lengkung kaki, jari. Sudah pasti anda dapat melakukan penorehan dengan selamat, mengatasi tendon dengan menguli dan menggosok.

Perlu diingatkan bahawa pada usia berapa pun urut kaki bayi bermula dan berakhir dengan mengusap. Walau bagaimanapun, tidak boleh manipulasi apa-apa dilakukan jika serbuk mempunyai suhu atau mereka menjadi sakit.

Bagaimana mengurut kaki kanak-kanak: prosedur

Kesan prophylactic pada kaki kanak-kanak mesti bermula dengan pergerakan paling mudah, merumitkan mereka dan meningkatkan tempoh dari masa ke masa. Pastikan anda mengambil kira umur anak-anak. Adalah disyorkan untuk menggunakan set latihan berikut:

 1. Untuk menyerang tapak kaki dan permukaan mereka dengan hujung jari.
 2. Gosok kaki anda dengan sentuhan cahaya, hampir tidak dapat dilihat yang diarahkan dari tumit ke kaki dan belakang.
 3. Lukis jari di bahagian bawah angka "8." Untuk melakukan ini, urut kaki kanak-kanak dilakukan dengan pergerakan lingkaran yang menangkap seluruh kawasan kaki dan bersilang di kawasan gerbangnya.
 4. Buat pusingan menggosok mengikut arah jam dan menentang.
 5. Lukis nombor "7". Di bawah jari adalah garis di bawah pad mereka, dan kemudian sentuhan turun ke bawah ke tumit.
 6. Putar kaki mengikut arah jam dan sebaliknya.
 7. Kaki bengkok, luruskan.
 8. Gosokkan setiap jari secara berasingan. Bekerja dari kuku ke pangkal dan sebaliknya.
 9. Berhati-hati berputar dan bengkokkan jari-jari.
 10. Lengkapkan senaman dengan pukulan ringan dari jari ke sendi buku lali.

Bergantung pada mood kanak-kanak, masa prosedur boleh dikurangkan atau diperpanjang. Pakar menegaskan keperluan untuk manipulasi harian. Untuk meningkatkan kesan positif, disarankan untuk menggabungkan urutan kaki dan kaki kepada anak secara berkala. Ia juga sangat berguna untuk menggunakan pelbagai simulator dan alat yang ada.

Tikar urut kanak-kanak

Kesan pada kaki bayi, serta pencegahan pelbagai penyakit kaki dapat dilakukan menggunakan alat lantai khusus. Rugs untuk urutan kaki untuk kanak-kanak dibangunkan dengan tujuan ini. Sudah tentu, mereka sesuai digunakan oleh orang-orang kecil yang sudah dapat berjalan. Oleh itu, mereka layak membeli ketika bayi sudah dewasa dan mula bergerak secara mandiri.

Bagaimana untuk membuat urut kaki kanak-kanak dengan karpet? Prosedur ini dilakukan secara asas. Fidgetty, anda hanya perlu berjalan di sepanjang simulator lantai, yang mempunyai kesan yang baik pada kaki kerana perbezaan dalam ketinggian pelepasan. Produk sedemikian dibuat dalam bentuk:

 • Haiwan
 • Kerang, bintang.
 • Buah
 • Batu karang.

Prosedur ini tidak dirasakan oleh kanak-kanak sebagai proses mandatori yang membosankan. Ia menjadi sejenis permainan, hiburan. Anda boleh meletakkan tikar urut sebelum memasuki bilik untuk kanak-kanak. Kanak-kanak akan melancarkan simulator beberapa kali sehari, hanya berjalan di sekitar rumah.

Walaupun doktor menegaskan urutan wajib untuk kanak-kanak berumur satu tahun, ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak yang lebih tua tidak memerlukan prosedur. Kesihatan orang-orang kecil perlu dijaga secara berterusan, dan kaki mereka adalah kawasan yang sangat penting, kesan pencegahan yang akan membantu mengelakkan berlakunya banyak penyakit dan keadaan patologi, serta menguatkan sistem imun.

Apa yang boleh menyembuhkan urutan kaki

Urut bayi adalah terapeutik dan prophylactic. Jika yang pertama hanya boleh dilakukan oleh pakar, maka yang kedua dapat dilakukan oleh orang tua dari bayi.

Kaki - peta badan kita. Yogis sentiasa memberi banyak perhatian kepada urutan bahagian badan ini dan percaya bahawa ini dapat menyembuhkan banyak penyakit. Dan semua kerana mereka terletak kira-kira 72 ribu saraf endings. Sesungguhnya anda telah berkali-kali melihat kad berhenti, yang digunakan dalam refleksologi (akupunktur) - ia hanya dihiasi dengan titik-titik. Kesemua mereka bertanggungjawab untuk organ tertentu, oleh itu, mengurut zon-zon yang diperlukan, adalah mungkin untuk menjejaskan seluruh tubuh secara benefisial.

MENGAPA ANDA PERLU MASSAGE?

Kanak-kanak di bawah pijat kaki tahun juga berguna. Sudah tentu, kita tidak bercakap tentang refleksologi - hanya seorang pakar yang harus menjalankannya untuk bayi. Dan menggosok, mengusap, tekanan ringan, yang boleh dilakukan di rumah, juga berguna untuk kanak-kanak. Urut kaki untuk bayi diperlukan untuk tujuan prophylactic - dari kaki rata, masalah dengan sistem muskuloskeletal, dan juga untuk rawatan masalah yang sudah dikenal pasti.

Urut bertindak sebagai sedatif. Sebagai contoh, kanak-kanak yang menangis dibelai di belakang, dan jika dia mempunyai kolik - pada perut. Mengusap dan menegaskan menenangkan bayi. Ini juga terpakai untuk mengurut kaki - ia "menenangkan" sistem saraf. Adakah perlahan-lahan dan diukur.

Melalui pengakhiran saraf prosedur sedemikian mempunyai kesan yang bermanfaat kepada seluruh badan. Urutan kaki meningkatkan peredaran darah dan membantu menguatkan sistem imun. "Kemasukan" fungsi sentuhan otak menyumbang kepada perkembangan pesatnya.

DARIPADA AGE UNTUK MEMBUAT KEPADA MASSAGE ANAK

Urut kaki ringan untuk kanak-kanak boleh dilakukan dari 2 bulan. Letakkan kaki bayi atau lukis angka lapan di kakinya dengan ibu jari anda. Sudah 4 bulan menambah peralatan baru - tekan sedikit, gosokkannya. Pergerakan yang lebih intensif mempunyai kesan yang lebih baik ke peredaran darah. Tetapi anda harus selalu menyelesaikan urutan dengan menggosok ringan. Dari 8-10 bulan membuat mengetuk, menguli dan lebih banyak masa dengan jari anda - sedikit memutarnya ke atas dan ke bawah, ke kiri dan ke kanan.

BAGAIMANA MEMBUAT MASSAGE UNTUK KANAK-KANAK

Letakkan bayi di belakang supaya dia selesa. Untuk urut kaki, gunakan minyak yang sesuai untuk kulit kanak-kanak - chamomile, badam, zaitun. Pastikan untuk mempertimbangkan keadaan umum kanak-kanak - jangan mengganggu prosedurnya, jika dia kecewa dengan sesuatu atau dia mempunyai sesuatu yang sakit.

Urut kaki untuk kanak-kanak boleh dilakukan setiap hari. Pastikan untuk memastikan bayi itu kenyang. Untuk mengelakkan masalah tidur, habiskan prosedur beberapa jam sebelum waktu tidur. Dalam dua bulan, urut bayi selama satu minit, setahun - 5-7 minit.

Walaupun kanak-kanak itu masih remah-remah dan di atas kakinya sedikit sukar untuk mencari mata tertentu, melakukan urut di zon. Oleh itu, jari-jari bertanggungjawab untuk fungsi kepala, mereka juga diurutkan semasa tumbuh gigi. Di tengah-tengah tuala jari adalah titik dengan mana anda boleh menjejaskan sinus paranasal. Ujung tumit bertanggungjawab terhadap organ panggul. Sedikit lebih tinggi adalah zon organ perut rendah, dan bahkan lebih tinggi - organ bahagian atas.

Apabila kaki bayi tumbuh sedikit, ia akan dapat mempengaruhi mata spesifik pada kaki. Untuk melakukan ini, gunakan peta untuk refleksologi. Benar, lebih baik menyerahkan urut itu kepada seorang pakar - dia pasti akan mencari semua mata yang perlu.

KETIKA ITU MUNGKIN MEMBUAT MASSAGE STOP CHILD

Urut kaki, serta umum, mempunyai kontraindikasi.

 • Suhu yang tinggi
 • Rakit dan penyakit yang disertai oleh tulang rapuh.
 • Masalah kulit: hipersensitiviti, ruam, keradangan, kulat.
 • Disfungsi saluran gastrousus.
 • Penyakit buah pinggang dan hati.
 • Keadaan kanak-kanak yang tidak sempurna, menangis.
 • Burns, lebam, keseleo, patah tulang.
 • Penyakit berjangkit.
 • Penyakit darah.
 • Tumor.
 • Penyakit sistem kardiovaskular dan pernafasan. Dalam kes ini, lebih baik merujuk kepada doktor. Dia akan memberikan jawapan sama ada ia boleh melakukan urutan kaki bayi.

Urut kaki untuk kanak-kanak

Urut kaki untuk kanak-kanak mempunyai kesan positif terhadap perkembangan fizikal bayi, membantu menguatkan sistem muskuloskeletal, memperbaiki nada otot dan menyumbang kepada peredaran darah yang lebih baik. Urut kaki untuk kanak-kanak di bawah satu tahun adalah prosedur wajib. Ia boleh dilakukan secara bebas, atau mendapatkan bantuan daripada pakar.

Kaki pada kanak-kanak mempunyai ciri-ciri tersendiri: otot terlalu lemah, tulang tidak kuat. Pada tahun-tahun pertama kehidupan bayi, nampaknya rata, yang dikaitkan dengan kehadiran pad lemak di alur gerbang kaki. Bagaimana perkembangan kaki hanya boleh ditentukan oleh doktor atau ahli terapi urut.

Urut kaki untuk kanak-kanak akan membantu mencegah penyakit seperti kaki rata dan kelab kaki, yang biasa hari ini.

Urut kaki membantu menguatkan sistem imun kanak-kanak, mengembangkan pergerakan sendi dan membantu meningkatkan metabolisme, menenangkan bayi.

Urut kaki untuk kanak-kanak: tanda-tanda

Selain hakikat bahawa pijat kaki untuk kanak-kanak adalah prosedur pencegahan, ia mempunyai kesan terapeutik dalam beberapa patologi:

• gangguan sistem muskuloskeletal;
• gerbang kaki yang tinggi;
• gelanggang kaki;
• flatfoot;
• atrofi otot;
• penyakit yang disebabkan oleh memakai kasut yang tidak selesa;
• sebarang penyakit ortopedik;
• otot hiper dan hipotonus.

Urut kaki untuk kanak-kanak: aktiviti persediaan

Pertama sekali, anda perlu pastikan bayi itu berada dalam suasana yang baik dan kesihatannya baik-baik saja. Sekiranya kanak-kanak mengalami sebarang ketidakselesaan, atau nakal, lebih baik menangguhkan prosedur.

Ia tidak disyorkan untuk urut sebelum tidur. Adalah lebih baik untuk melakukan ini 40 minit selepas makan, atau sebelum mandi.

Sebelum meneruskan dengan urut, anda perlu mencuci dan memanaskan tangan anda, mengeluarkan semua gelang, jam tangan, cincin, memotong kuku.

Menguduskan bilik sebelum urut, suhu yang disarankan di dalam bilik itu berkisar antara 22-25 darjah Celsius.

Urut kaki untuk kanak-kanak: teknik prestasi

Bagi kanak-kanak berumur 1.5-2 bulan, urutan kaki adalah mengusap cahaya. Dengan satu tangan, ibu memegang kaki bawah bayi, dan dengan ibu jari tangannya, ia menjulang lapan di kaki bayi. Ia menggalakkan kelonggaran otot.

Anak-anak payudara melakukan senaman refleks dengan menekan kaki di pangkal jari. Sambutan akan menjadi fleksibiliti jari-jari kanak-kanak itu. Kemudian melakukan tekanan pada tumit di tendon Achilles, atau menambal pada satu-satunya. Teknik seperti itu menyebabkan lanjutan kaki refleks. Urut adalah wajar dilakukan setiap hari selama beberapa jam sebelum waktu tidur. Ia menyumbang kepada pembentukan normal lengkungan kaki. Jangan lakukan prosedur semasa anak makan, atau pada perut kosong.

Bagi kanak-kanak berumur 3-4 bulan, selain mengusap, urut menyiratkan menoreh, menguli dan teknik lain.

Dalam 4-7 bulan, kanak-kanak mula mengurut dengan mengusap, kemudian teruskan menggosok dan mengetuk. Teknik ini meningkatkan peredaran darah dan memberi kesan positif kepada kerja sistem kardiovaskular. Lengkapkan urutan dengan mengusap lembut kaki.

Bermula dari 8 bulan, di urut mereka menggunakan kaedah jari berpusing, mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba. Setiap jari dihancurkan dan dimajukan, dengan pergerakan cahaya menolak jari-jari bayi di setiap sisi. Tutup urut dengan stroke ringan.

Setelah kaki bayi berkembang, anda boleh mengurut bahagian kaki:

• mereka bekerja pada otot-otot antara permukaan kaki anterior dengan jari-jari mereka;
• urut tendon Achilles dilakukan dengan jari-jari dilipat rapat;
• Urut tunggal kaki diberi masa yang paling banyak, kerana di sini terdapat pengumpulan besar saraf yang bertanggungjawab terhadap fungsi normal organ-organ dan sistem bayi. Semasa mengurut kaki pada kanak-kanak, juga gerakan seperti sisir dilakukan;
• urut sendi buku lali. Mulailah dengan mengusap bulat, kemudian lakukan penggosok dengan anjakan berbentuk bar kulit. Menggosok dan mengusap pengganti. Urut selesai dengan fleksi dan lanjutan pasif, dan kaki berubah.

Urut kaki selama 10 bulan menyediakan bayi untuk berjalan bebas. Pada usia ini, kanak-kanak boleh merangkak, menghidupkan badan, untuk masa yang lama berada dalam keadaan duduk, berdiri dengan sokongan, bermain dengan kedua-dua tangan.

Kompleks teknik urut termasuk:


• mengusap kaki;
• menjalankan "basikal";
• urut kaki;
• mengangkat kaki lurus. Seorang kanak-kanak dapat melakukan latihan ini sendiri;
• squats. Dalam kes ini, bayi bergantung kepada tangan orang dewasa;
• berjongkok dengan satu tangan sahaja;
• merangkak;
• berjalan dengan orang dewasa;
• melengkapkan urutan mengusap lembut dan urutan kaki.

Pada usia 10 bulan, kompleks seperti acara urut membantu bayi menguasai putaran, langkah dan squats.

Kanak-kanak disyorkan untuk melakukan urutan kaki setiap hari selama 2-7 minit, bergantung kepada umur bayi, tetapi hanya jika tiada sebarang kontraindikasi. Walaupun prosedur itu mengambil masa yang minimum, ia sangat berkesan - membantu meningkatkan imuniti, meningkatkan nada otot, menyediakan bayi untuk berjalan bebas dan berfungsi sebagai pencegahan pelbagai penyakit.

Yang lebih tua kanak-kanak itu, teknik yang lebih kompleks dan pelbagai teknik urut.

Kadang-kadang ada masalah tonus kaki kanak-kanak, yang tidak membenarkan bayi untuk menolak kaki normal. Dalam kes ini, urut harus bermula di paha dalaman. Cahaya menyala membantu melegakan ketegangan otot. Menggosok dan menguli tidak dapat dilakukan. Kanak-kanak diletakkan di atas perut, menaikkan kaki dan mengurut kaki bayi, ringan menekan mereka. Dalam kes ini, kaki bengkok dan tidak seimbang. Lengkapkan cahaya urut yang sedang mengusap.

Urut kaki untuk kanak-kanak: cadangan

• semasa menjalankan urut kanak-kanak, adalah perlu untuk mengalihkan cerita, nyanyian, muzik yang menyenangkan;
• jika kanak-kanak mula bertindak, berputar, menunjukkan rasa tidak puas hati - prosedur urut mesti dihentikan, menenangkan bayi, kemudian teruskan;
• ia tidak diingini untuk menggunakan cara khas untuk urut: mereka mengurangkan sensitiviti tangan ibu, menyumbat liang kulit bayi, mengurangkan kesan terapeutik;
• urut perlu dilakukan dengan tangan yang bersih dan hangat, mengeluarkan semua perhiasan dari tangan;
• tekanan pada kaki kekuatan sederhana melegakan ketegangan dalam otot;
• sebelum melakukan urutan untuk kanak-kanak, anda perlu menyemaknya untuk diri sendiri;
• Urutan kaki pada kanak-kanak harus dilakukan hanya dengan bantuan jari dan tangan;
• semasa urut, kanak-kanak tidak perlu merasa sakit;
• mulakan dan selesaikan urut dengan pukulan ringan. Mereka menggalakkan kelonggaran otot;
• menggosok kaki bayi dilakukan hanya selepas kaki dipanaskan dalam proses mengusap;
• memampatkan dan regangan melaksanakan permukaan keseluruhan berus.

Urut kaki pada kanak-kanak: kontraindikasi

Kontraindikasi kepada urut kaki pada kanak-kanak dibahagikan kepada sementara dan mutlak. Untuk sementara termasuk:


• meningkatkan kepekaan kulit;
• penyakit kulit;
• suhu badan yang tinggi;
• menangis mood bayi, keengganan untuk melakukan urutan;
• muntah;
• cirit-birit;
• hipotrofi teruk;
• kegagalan buah pinggang dan hati;
• riket;
• penyakit disertai dengan tulang rapuh;
• penyakit sistem kardiovaskular;
• jangkitan pernafasan akut;
• Proses keradangan dalam nodus limfa.

Kontraindikasi mutlak untuk mengurut kaki pada kanak-kanak:


• luka epidermis: ruam, keradangan kulit;
• kecederaan: keseleo, lebam teruk, patah tulang, luka bakar, ligamen koyak;
• neoplasma malignan;
• gangguan peredaran darah;
• penyakit berjangkit;
• penyakit sistem saraf, disertai dengan peningkatan kerengsaan.

Kompleks langkah-langkah mudah akan membantu untuk mengelakkan banyak penyakit sistem muskuloskeletal, mengekalkan otot bayi dengan baik dan memperbaiki kerja pelbagai organ dan sistem badan.

Urutan kaki adalah penting kerana terdapat sejumlah besar reseptor di kaki.

Urut, yang dibuat oleh tangan orang yang disayangi, bukan sahaja akan memberi manfaat kepada kesihatan kanak-kanak, tetapi juga membawa kegembiraan komunikasi dan pemahaman.

Urutan kaki bayi di rumah

Urut berguna untuk kanak-kanak kerana kesannya yang kompleks pada seluruh badan. Pergerakan urut menguatkan kerangka otot, meningkatkan pergerakan darah, membangun sentuhan. Urutan urut berasingan dilakukan untuk pembentukan postur dan meningkatkan pergerakan sendi. Sebelum memulakan sesi di rumah, anda perlu berunding dengan pakar pediatrik untuk kontraindikasi dan penentuan bilangan prosedur.

Kesan urut

Mereka mula mengurut kaki bayi ketika bayi berusia 2-2,5 bulan, dan mereka harus memperhatikan keanehan kaki anak-anak. Bayi yang baru lahir mempunyai tulang yang sangat rapuh dan tidak terdapat lapisan lemak pada kaki, oleh sebab itu dilarang untuk bertindak dengan kuat pada kaki.

Pergerakan santai yang ringan berguna untuk kanak-kanak: mereka menyebabkan emosi positif, berehat, meningkatkan sentuhan sentuhan dengan ibu bapa.

Tujuan dan kesan perubahan urutan dengan usia kanak-kanak: tiga bulan pertama kajian bertujuan untuk melegakan otot-otot fleksor. Tiga bulan akan datang adalah normalisasi nada otot dan penguatkan tisu otot, maka - koordinasi kerja kumpulan otot yang berbeza. Dari 9 bulan hingga satu tahun, tujuan urut adalah untuk menyediakan sistem muskuloskeletal untuk berjalan.

Kesan menguntungkan urut ditunjukkan dalam:

 • Pembangunan koordinasi pergerakan;
 • Meningkatkan fungsi otak;
 • Pembentukan postur yang betul;
 • Meningkatkan pernafasan dan peredaran darah, proses metabolik;
 • Meningkatkan kerja sistem saraf;
 • Mengurangkan risiko riket;
 • Relaksasi sistem saraf.

Selepas urut urut, bayi meningkat dengan cepat dan mula berjalan.

Pada kaki terdapat banyak ujung saraf dan mata secara biologi aktif, dan kajian mereka menguatkan kesihatan kanak-kanak. Semasa mengurut, proses pencernaan diperbaiki, imuniti dikuatkan, dan peredaran darah diaktifkan. Kesan mekanikal membentuk siluet kaki yang betul.

Urut kaki untuk kanak-kanak terus dilakukan selepas setahun. Prosedur harian menguatkan sistem imun, memperbaiki proses metabolik, mencegah kelengkungan kaki. Kanak-kanak berumur 4-5 tahun yang aktif dan mudah alih, mereka memerlukan prosedur pengaman. Urut seorang kanak-kanak berusia lima tahun ditujukan untuk pencegahan kaki kaki dan scoliosis, penyakit sistem muskuloskeletal.

Urut dengan kecacatan valgus

Sesetengah bayi di bawah umur 3 tahun, terdapat ubah bentuk kaki. Kecacatan Valgus merujuk kepada perubahan bentuk sendi lutut, yang membentuk bentuk bahagian bawah kaki. Anda dapat melihatnya apabila bayi berdiri supaya tumit dan lututnya bergabung. Apabila kaki kanak-kanak itu cacat, pergelangan kaki dipisahkan, dan jika mereka sudah dekat, lututnya bergerak di belakang satu sama lain. Pada masa yang sama dengan ubah bentuk boleh memukul bayi dan riket. Hypovitaminosis D membawa kepada perkembangan riket, yang juga menjejaskan gangguan metabolik.

Dengan kaki berbentuk X, kanak-kanak itu ditetapkan sebagai urutan terapeutik. Matlamatnya adalah untuk menguatkan tisu otot paha dan bahagian dalam kaki, untuk berehat di luar kaki. Bahagian belakang, pinggang dan punggung turut terlibat semasa kajian. Sesi tetap membenarkan sendi lutut kembali ke kedudukan normal mereka.

Petunjuk dan kontraindikasi

Urut adalah prosedur fisioterapi aktif, yang digunakan untuk mencegah masalah ortopedik, riket, penyakit sistem saraf, menguatkan sistem imun. Prosedur ditetapkan bukan sahaja kepada bayi. Sesi rumah berumur lebih dari 1 tahun disyorkan untuk:

 • Kaki rata;
 • Perkembangan sistem muskuloskeletal yang tidak betul;
 • Kaki Kelab;
 • Hypertonicity dan tisu otot hypotoneus;
 • Kelengkungan kaki dan tulang belakang;
 • Gerbang kaki tinggi.

Mereka juga menjalankan prosedur untuk penyakit yang timbul akibat memakai kasut yang tidak selesa dan kekurangan pergerakan.

Mengurut kaki kanak-kanak dikontraindikasikan dalam:

 • Penyakit kulit dan hipersensitiviti;
 • Tahap riket yang diperburuk;
 • Keringkasan tulang;
 • Suhu yang tinggi;
 • Muntah;
 • Penyakit darah, buah pinggang, organ hati dan pencernaan;
 • Tuberkulosis dan diatesis;
 • Arthritis akut;
 • Diatesis;
 • Penyakit jantung;
 • Hernia.

Jika anak anda mengalami masalah pernafasan, maka anda harus berjumpa doktor sebelum sesi.

Mekanisme pengaruh pada tubuh

Urut memberi kesan kepada reseptor kulit, yang membawa kepada kemunculan refleks kulit-visceral. Intipati mereka adalah bahawa kerengsaan kawasan membawa kepada peningkatan refleks dalam aktiviti organ-organ dalaman yang berkaitan dengan kawasan ini. Pengaktifan sistem saraf merangsang aktiviti fungsi asas dan sistem badan kanak-kanak.

Dengan meningkatkan peredaran darah, aliran oksigen, darah dan nutrien kepada organ dan tisu meningkat. Pecutan pergerakan limfa membawa kepada penghapusan produk metabolik semulajadi dan pantas dari badan.

Kesan mekanikal pada kulit menimbulkan pengeluaran aktif endorfin dan hormon pertumbuhan. Tubuh melegakan, melegakan kejang dan blok otot. Huraikan kaki juga merangsang perkembangan pusat ucapan.

Teknik urut dan teknologi

Apabila melakukan prosedur urut untuk kaki perlu diingat bahawa rangka bayi belum terbentuk dan terdiri dari tisu tulang rawan. Pergerakan kasar, ganas dan tiba-tiba boleh menyebabkan sakit dan menyebabkan kecederaan.

Urut bermula dan berakhir dengan mengusap palma. Teknik ini menyediakan kulit untuk kesan yang lebih sengit dan membantu melegakan otot. Menggosok dilakukan secara lebih intensif untuk bekerja melalui lapisan subkutan yang mendalam. Apabila melakukan teknik ini, tisu beralih arah mengikut arah jam. Menggosok bertujuan untuk mengurangkan nada otot, meningkatkan aliran darah dan memanaskan tendon.

Kneading terdiri daripada pergerakan yang menarik, meremas dan sedikit tisu tisu. Ia diadakan dengan tiga jari. Teknik ini merangsang aliran darah, mengurangkan bengkak dan meningkatkan fungsi sistem pernafasan. Trik seterusnya adalah getaran. Pergerakan cepat dan berayun membawa kepada menjejaskan tisu, yang menenangkan sistem saraf. Digunakan dalam rawatan penyakit kaki dan kecederaan.

Peraturan urut

Teknik dan ciri urut bergantung pada usia bayi. Pada bulan pertama kehidupan kanak-kanak, disyorkan untuk menahan diri dari pergerakan getar. Dari masa ke masa, urut ringan digantikan dengan lebih sengit, meningkatkan tempoh dan pelbagai teknik.

Bagaimana untuk melakukan urutan:

 • Semua teknik dilakukan dalam kedudukan terlentang;
 • Urut dilakukan dengan satu tangan, dengan tangan yang lain mereka memegang kaki bayi sepanjang masa;
 • Semua pergerakan dijalankan ke arah dari kaki ke paha;
 • Memijat bermula dari permukaan belakang;
 • Tudung-tudung Achilles, bersisik dan peha berfungsi.

Apabila bekerja dengan kaki, mulakan pertama jari-jari kaki bayi, kemudian seluruh permukaan. Pergerakan - pekeliling dan spiral, arah - dari tumit ke jari dan belakang. Dalam kes penyakit kaki untuk bayi, urut dengan parafin dilakukan. Penggunaannya membantu memanaskan tisu, mengendurkan otot, mengembangkan kapilari dan melegakan kesakitan.

Urut semasa kecacatan anggota badan dijalankan seperti berikut:

 • Punggung itu diasingkan dari tulang belakang ke bawah dan ke tepi;
 • Punggung dan lutut bekerja mengikut arah jam;
 • Bahagian belakang paha dan kaki bawah - dari bawah ke bawah;
 • Kaki di bahagian belakang jari.

Apabila bayi berumur enam bulan, disyorkan untuk mendapatkan tikar urutan kaki. Ia mempunyai kesan kesan akupunktur dan membantu menguatkan ligamen dan otot, memberikan gerbang kaki kedudukan yang betul.

Berapa kerap berlaku

Keteraturan dan masa prosedur bergantung pada umur anak dan indikasi individu. Sekiranya tidak ada reaksi negatif dan cadangan khas doktor, maka sesi boleh dilakukan setiap hari.

Sesi pertama harus bertahan tidak lebih dari 5 minit, dan 6 bulan masa urut dengan gimnastik sampai 20-25 minit. Sesi bermula sejam selepas makan dan 30 minit sebelum makan.

Urutan kaki kanak-kanak adalah pencegahan pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal, sistem saraf dan pencernaan. Sebelum mengurut kaki anda, anak anda harus berunding dengan pakar pediatrik untuk mengenal pasti kontraindikasi dan batasan yang mungkin. Perlu diingat bahawa tulang kanak-kanak rapuh, dan pergerakan ceroboh boleh menyebabkan kecederaan. Lakukan sendiri urutan boleh setiap hari, jika tidak ada tindak balas negatif. Pergerakan utama berada dalam lingkaran, dalam garis lurus, zigzag dan ikal. Prosedur ini perlu dijalankan dengan peningkatan intensiti dan sentiasa berakhir dengan gerakan mengusap lembut.

Urut kaki

Urut menjadi terkenal kepada orang-orang lama sebelum zaman kita. Sarjana zaman dahulu melakukan teknik-teknik tekanan, geseran, pengisaran dan pembasuhan tubuh manusia. Tidak hairanlah perkataan "rasaso" diterjemahkan dari bahasa Yunani ke dalam bahasa Rusia dengan kata kerja "knead", "stroke."

Nenek moyang purba Jepun dan Cina semasa, wakil negara-negara lain menggunakan urut untuk tujuan terapeutik. Mengenai ini mengatakan lukisan yang telah turun ke zaman kita.

Sambungan kaki dan organ dalaman

Jika anda menandakan titik-titik yang berkaitan dengan organ tertentu di kaki, anda akan mendapat grid padat yang penuh. Untuk memperluaskan cakrawala ibu bapa, adalah dibenarkan untuk mengurangkan grid minimum, untuk mengedarkan zon pengaruh:

 1. Hujung jari - pangkalan - kawasan yang berkaitan dengan kepala dan leher.
 2. Pads - bahagian tengah gerbang kaki - kawasan yang bertanggungjawab untuk dada dan tangan.
 3. Tengah kaki dan garisan yang menyambung pergelangan kaki adalah penunjuk kerja rongga perut.
 4. Bahagian dalaman kaki disambungkan ke tulang belakang.

Urut kaki kanak-kanak tergolong dalam jenis perubatan.

Sebab untuk memohon urutan kaki bayi

Kanak-kanak moden sering dilahirkan lemah, perkembangannya dipengaruhi secara negatif oleh ekologi yang dimanjakan dalam banyak aspek. Seorang kanak-kanak sehinggalah setahun memerlukan kerja keras di kakinya agar banyak penyakit hilang.

Urut kaki untuk bayi diperlukan sekiranya berlaku kecacatan ortopedik atau pencegahan kejadian. Untuk membawa nada otot menjadi normal, membaiki perkembangan lengkungan kaki, prosedur itu ditunjukkan dengan baik. Latihan jenis ini dikaitkan dengan peningkatan kesihatan tubuh kanak-kanak secara keseluruhan, di sini adalah titik-titik yang berkaitan dengan fungsi organ-organ dalaman.

Ciri-ciri prestasi urut kaki

Untuk betul membuat urutan, ingatlah ciri-ciri pelaksanaan. Pada kanak-kanak di bawah satu tahun terdapat otot yang lemah, pembentukan tulang sedang berjalan. Kaki, yang tidak mempunyai lengkungan, menunjukkan secara visual bentuk yang rata kerana lapisan lemak.

Latihan fizikal untuk kanak-kanak dibenarkan untuk dilakukan sejak lahir, sehingga umur satu tahun, melakukan pemotongan yang sangat ringan. Walaupun kesederhanaan, pergerakan membawa banyak faedah.

Secara beransur-ansur, masa yang digunakan untuk meningkatkan urutan, latihan menjadi lebih rumit, pergerakan baru ditambah. Setelah setahun dalam badan bayi terdapat banyak perubahan, kaki semakin kuat. Sudah dibenarkan untuk memutar jari ke tepi dengan berhati-hati.

Urutan kaki dan teknik prestasi

Ibu bapa mempunyai hak untuk belajar bagaimana untuk melakukan urutan kaki untuk kanak-kanak.

Bekerja pada jari anda:

  Kami perlu menjalankan latihan persediaan. Kaki tetap tidak bergerak, anda perlu memegang dengan satu tangan, yang lain untuk melakukan teknik yang diperlukan. Pada mulanya, mengusap kaki dilakukan, amplitudnya meliputi kaki bawah dan sendi buku lali. Shin digosok dalam separuh bulatan, mengusap pergerakan. Ia membantu kesan melalui permukaan kulit pada ujung saraf. Otot berehat, bersedia untuk persepsi latihan seterusnya.

Bekerja dengan kaki:

 1. Berfungsi pada otot-otot interosseous bermula pada kaki depan. Untuk melakukan latihan dengan betul, anda perlu melipat jari anda dalam bentuk forceps, kemudian pergi ke tendon Achilles. Kanak-kanak kecil disyorkan untuk melakukan kemasukan tanpa tekanan yang kuat.
 2. Selepas tahun kelahiran, kanak-kanak diasingkan secara tunggal dengan pergerakan lembut hujung jari ke arah dari atas ke tumit. Pergerakan dilakukan dalam bentuk rabung.

Jenis titik pijatan kaki yang diketahui, lakukan dengan betul, tidak semua orang boleh. Berikan proses kepada tuan atau ibu bapa yang telah memperoleh kemahiran dalam kursus latihan urut. Asas rawatan termasuk menekan pada titik yang diinginkan dari zon refleksogenik, dilakukan oleh satu atau dua jari. Tekanan pendek yang kuat akan meningkatkan nada otot tertentu. Tekanan yang lembut dan berpanjangan melegakan ketegangan otot tertentu.

Ia mudah menguasai teknik biasa, tetapi ia adalah kontraindikasi untuk orang yang tidak bersedia.

  Urut sendi shin dengan mengusap bulat. Joint ditangkap dalam teknik sedemikian pada masa yang sama.

Latihan lain yang berkaitan dengan kaki bawah:

 • Di sebelah kanan untuk meletakkan tumit bayi. Dengan tangan yang lain, lakukan pergerakan kaki betis dan kaki yang lebih rendah ke arah paha, tanpa menyentuh lutut. Kekerapan latihan - 5 kali.
 • Dari kaki ke pangkal paha untuk menyerang kaki.
 • Letakkan ibu jari anda di tepi sampingan kaki, dengan jari-jari lain untuk menjaga permukaan belakang. Mengisar dalam bulatan. Ia dilakukan untuk mengeluarkan hypertonus dari otot kaki.
 • Di sebelah kiri, ambil kaki bayi, dengan tangan lain "menarik" malam atau pergerakan bulat dari pusat kaki.

Teknik refleks dalam urutan kaki

 1. Kanak-kanak sehingga satu tahun melakukan teknik refleks. Dengan ibu jari dan jari telunjuk satu tangan, ambil kaki, dengan ibu jari, dengan lancar membuat gerakan dalam bulatan pada satu-satunya. Jari tengah dan indeks secara serentak mengurut kaki di tepi.
 2. Tekanan di kaki dilakukan di pangkal jari. Seorang kanak-kanak akan bertindak balas terhadap tindakan tersebut dengan membongkok mereka.
 3. Ketukan cepat pada tendon Achilles membantu. Penerimaan menyumbang kepada kerja refleks pelanjutan kaki. Serupa berlaku semasa menampar pada satu-satunya arah dari tumit ke jari.

Latihan membantu pembentukan lengkungan kaki yang betul.

Cadangan

 1. Jika kanak-kanak berkelakuan tidak senang apabila dia menyentuh kaki, kanak-kanak itu tidak menyukai keadaan, kita dengan selamat boleh mengatakan bahawa latihan dilakukan dengan tidak betul. Untuk meneruskan apabila kanak-kanak berada dalam keadaan saraf, adalah mustahil. Pastikan anak itu, kemudian teruskan.
 2. Semasa pijatan kaki, berguna untuk bercakap dengan bayi, menyanyikan lagu, membaca puisi, menghidupkan melodi yang menyenangkan.
 3. Penyihir tidak mengesyorkan penggunaan alat dan cecair untuk kerja sentuhan dengan kaki seorang kanak-kanak. Pelbagai krim dan bahan lain tidak akan membenarkan ibu merasa kenyang sepenuhnya dengan badan bayi, mengurangkan manfaat rawatan. Orang yang tidak berpengalaman dapat berkali-kali melakukan tekanan dengan kekuatan, kelajuan dan teknik berhenti. Mana-mana krim urut, bahan lain menyumbat liang-liang, terlalu panas berlaku.
 4. Bilik di mana latihan fizikal untuk pencegahan penyakit kaki dianggap perlu disiarkan.
 5. Sekiranya seorang kanak-kanak terlibat dalam musim sejuk, sangat berguna untuk memilih tempat yang hangat.
 6. Melakukan urutan kaki untuk bayi memerlukan hanya jari dan tangan.
 7. Untuk memeriksa kecukupan tenaga dan tekanan, ahli terapi urut wajib menyemak teknik untuk diri mereka sendiri.

Beberapa perkataan tentang kemustahilan melakukan urut berhenti

Anda tidak boleh melakukan tindakan untuk pencegahan dan rawatan kaki dalam penyakit:

 • kelainan dalam sistem pernafasan;
 • kerosakan organ kardiovaskular.

Dalam kes sedemikian, berjumpa doktor.

Ia dilarang mengurut kaki apabila:

 • ruam;
 • penyakit kulat;
 • pelbagai keradangan kulit;
 • di hadapan kecederaan (luka bakar, patah tulang);
 • semasa penyakit berjangkit;
 • dengan luka darah;
 • di hadapan tumor.

Kerja dengan kaki kanak-kanak ditangguhkan seketika:

 • dengan peningkatan suhu badan;
 • dengan perkembangan riket dan kelemahannya;
 • dengan tulang rapuh;
 • apabila kulit menjadi hipersensitif;
 • dengan hypertrophy;
 • yang melanggar buah pinggang dan hati;
 • jika ada kerosakan saluran gastrousus;
 • dengan muntah.

Tidak ada latihan perubatan pada masa keadaan kanak-kanak yang berubah-ubah, sebelum tidur.

Kekerapan urutan dan permintaannya

Ia berguna untuk bayi sehingga setahun untuk melakukan urut setiap hari, tanpa adanya kontraindikasi. Masa yang dibenarkan bagi prosedur adalah dari 2 hingga 5 minit. Masa yang mencukupi untuk menghapuskan kesukaran yang melanggar nada, untuk menguatkan sistem imun. Semasa urut, fungsi otak yang berkaitan dengan kecekapan dan pergerakan akan berfungsi, kanak-kanak akan berkembang lebih cepat.

Pencegahan penyakit kaki dan penguatkuasaan mereka, yang dilakukan oleh orang yang disayangi, akan memberi manfaat kepada tubuh anak, kegembiraan komunikasi aneh. Ini menyumbang kepada perkembangan bayi yang penuh dan pesat sehingga setahun.

Urut untuk kaki rata pada kanak-kanak

Kebanyakan kes flatfoot pediatrik boleh diperbetulkan secara konservatif, tanpa pembedahan. Untuk melakukan ini, kanak-kanak ditetapkan sebagai rawatan yang kompleks, termasuk gimnastik dan terapi fizikal, memakai kasut ortopedik atau ortopedik, serta urut dan mengurut diri kaki. Bagaimana untuk menjadikan kanak-kanak itu urut semasa ubah bentuk kaki, kita akan membincangkan dalam artikel ini.

Mengapa anda memerlukannya

Urut dengan kaki rata membolehkan anda meningkatkan peredaran darah pada kaki yang lebih rendah, melegakan beban dari beberapa kumpulan otot dan memindahkannya ke orang lain, menguatkan tendon dan menyumbang kepada pembentukan kedudukan yang betul dari gerbang kaki dan batu metatarsal.

Ini sangat penting dalam pembetulan patologi. Urut terapeutik profesional adalah mahal, dan tidak semua keluarga mampu kursus seperti itu, dan dengan kaki rata, mereka panjang. Walau bagaimanapun, jangan putus asa, kerana teknik untuk melakukan urutan seperti itu tidak rumit, ia cukup dalam kuasa ibu bapa untuk menguasainya sendiri untuk mengadakan sesi dengan keselesaan di rumah tanpa kos tambahan.

Adalah penting untuk diingat bahawa urut harus dilakukan dengan kerap. Lebih baik - kursus selama 14 hari dengan rehat 7-10 hari.

Kesannya akan lebih ketara jika sesi urut digabungkan dengan kaedah rawatan lain flatfoot - memakai insoles ortopedik atau pasangan kasut perubatan khas, serta sesi fisioterapi, gimnastik dan pembetulan pemakanan kanak-kanak.

Teknik urut

Di dalam urut hendaklah termasuk teknik yang bertujuan merangsang otot-otot kaki, kaki bawah, sendi lutut, paha, punggung. Ia adalah yang terbaik untuk memulakan urutan dari bahagian bawah dan bergerak dengan lancar.

Ketika melakukan manipulasi urut pada kaki bawah, penting untuk diingat bahwa semua gerakan dewasa harus diarahkan ke atas dan bukan sebaliknya, agar tidak mengganggu aliran darah alami di kaki.

Henti kaki

Tumit adalah "dibekalkan" dengan sifat kulit tebal dan tidak sensitif, dan oleh itu tekanan mendalam yang intensif boleh digunakan di kawasan tumit, lengkung kaki dan jari harus diurutkan lebih berhati-hati, karena pergerakan mendesak yang mendalam di bahagian kaki ini dapat menyakitkan.

Jangan menganggap bahawa urut yang baik sepatutnya menyakitkan. Semasa sesi, kanak-kanak itu tidak sepatutnya tidak selesa atau menyakitkan. Aduan kanak-kanak di atas kesakitan - isyarat kepada tukang urut untuk mengubah tahap tekanan pada tisu otot dan tendon.

Untuk mengurut kaki, anda memerlukan dua bantal kecil atau dua tuala yang dilancarkan dengan penggelek. Satu tertutup di bawah kaki, dan yang lain di bawah sendi lutut. Kanak-kanak berbaring di belakangnya atau duduk, meregangkan kakinya.

 • Penerimaan 1. Perlahan-lahan menggosok kaki di sisi dengan tangan yang bersih dan kering. Cuba pastikan gerakan tangan anda disegerakkan.
 • Penerimaan 2. Satu tangan, terkepang di kepalan tangan, terletak di atas kaki, sawit kedua menekan penumbuk ke bawah sejauh mungkin ke kaki. Inilah cara menggosok kaki yang sengit berlaku dari jari kaki ke tumit dan belakang. Dengan pergerakan kawasan kaki perlu sedikit tekanan, supaya tidak menyakitkan.
 • Penerimaan 3. Ibu jari ahli terapi urut harus berada di belakang kaki, dan selebihnya pada satu-satunya. Mereka menggosok ibu jari mereka dari bawah ke bawah, dan kemudian mula menggosok setiap jari, bermula dengan yang besar dan berakhir dengan jari kecil.
 • Kaunter penyambut tetamu 4. Kedua-dua bahagian belakang kaki dan satu-satunya harus digosok dalam gerakan pekeliling mengikut arah jam.
 • Penerimaan 5. Tumit adalah di tengah perhatian. Pertama, secara intensif menggosokkannya dengan ibu jari anda, dan kemudian dalam bulatan anda mula mencubit ruang di sekitar tumit.
 • Resep 6. Gunakan indeks dan jari tengah anda dari batu metatarsal ke pergelangan kaki, berhenti di pergelangan kaki dan membuat pergerakan pekeliling cahaya di sekelilingnya.
 • Resepsi 7. Dengan menggetar lembut mengetuk "berjalan" di sepanjang keseluruhan tunggal - dari jari ke pergelangan kaki.

Di urut kaki ini boleh dianggap lengkap. Tempoh keseluruhan peringkat ini tidak melebihi 20 minit. Ia adalah masa untuk pergi lebih tinggi.

Buku lali dan Shin

Adalah penting untuk melakukan semua cara dengan hati-hati, terutamanya kanak-kanak mempunyai kecenderungan untuk kekejangan. Mulakan dengan cahaya yang mengusap pergelangan kaki, dan kemudian bahagian bawah kaki ke atas.

 • Kaunter penyambut tetamu 1. Dengan ibu jari anda, sapu bahagian bawah kaki anda dengan pergerakan pekeliling yang intensif dari bawah ke bawah.
 • Resepsi 2. Jari dan indeks jari menghabiskan mencubit otot kaki.
 • Penerimaan 3. Dengan sirip kelopak mata, dengan gerakan menggergaji, gosok bahagian depan tibia.

Tahap ini berakhir dengan menggetar lembut mengetuk pada pergelangan kaki dan kaki bawah, mengusap, yang harus benar-benar berehat otot. Tempoh pentas ini tidak lebih dari 7-10 minit.

Sendi lutut, paha

Dengan lutut harus sangat berhati-hati. Tugas tahap urut ini adalah untuk mengagihkan semula beban, melegakan ketegangan dari ligamen lutut dan otot paha.

 • Kaunter penyambut tetamu 1. Urut sendi lutut dengan gerakan bulat cahaya dalam arah jam, lancar menggeser dengan indeks dan jari tengah di sekitar patella.
 • Penerimaan 2. Dalam gerakan bulat, mudah gosok sisi sendi lutut - dalaman dan luaran.
 • Penerimaan 3. Urut paha lebih gigih - dengan menguli mendalam.

Tamatkan pentas dengan mengetuk menggetar lembut, mengusap otot paha anterior. Tempoh pentas tidak lebih dari 5-10 minit.

Selepas itu, kanak-kanak itu mengubah posisi badan ke mendatar di perut. Bantal atau gulung tuala diletakkan di bawah kaki dan di bawah lutut. Sekali lagi mengurut kaki (seperti yang diterangkan), memberi perhatian khusus kepada tendon Achilles.

Memijat shin, tetapi bukan dari sisi, tetapi dari belakang, dan paha. Selesaikan urutan menguli dan mengetuk di punggung.

Lengkapkan urut dengan sebaik-baiknya dengan mandi kaki kontras. Pertama, tenggelamkan kaki bayi di dalam baskom dengan air suam dan perlahan-lahan tuangkan air sejuk ke dalamnya sehingga cecair di pelvis menyejukkan sepenuhnya. Selepas itu, gosokkan kaki dan kaki dengan intensif dengan tuala yang sengit untuk kaki anda.

Selepas itu, anda boleh memulakan akupresur dengan pad urut.

Tikar untuk kanak-kanak dengan kaki rata harus lebih tegar daripada tikar pencegahan, dengan pelepasan yang lebih jelas atau jarum seperti jarum.

Ia boleh melakukan satu set latihan dalam kedudukan berdiri dan bergerak - berjalan di atas kaki, di tumit, pada permukaan sisi sebelah kaki.

Di samping meningkatkan peredaran darah, semasa "berjalan" berkaki ayam di atas permukaan yang tidak rata, mata yang aktif diurutkan, yang sangat banyak di kaki manusia.

Oleh itu, aplikator pad urut tidak hanya pembetulan untuk kaki rata, tetapi juga penambahbaikan umum badan kanak-kanak, kesan intensif terhadap fungsi organ dalaman, serta sistem saraf.

Selepas gimnastik dan akupresur, masuk akal untuk memegang urutan akhir pendek selama lima minit kaki dan kaki bawah, tujuannya untuk melegakan semua kumpulan otot. Pendedahan pendek ini harus mengandungi pukulan lembut yang lembut, tanpa pendedahan yang mendalam.

Petua berguna

 • Anda tidak boleh mengurut untuk kanak-kanak di bawah 3 tahun. Pengecualian adalah kes anomali kongenital struktur kaki, tetapi dalam kes ini, teknik urut mungkin berbeza dari yang diterangkan di atas, disarankan secara individu, dengan mengambil kira tahap sifat ubah bentuk.
 • Keputusan terbaik urut dengan kombinasi kaedah rawatan konservatif yang lain memberikan dengan flatfoot membujur. Salib lebih sukar untuk pembetulan manual.
 • Untuk urutan, anda boleh menggunakan minyak urut atau krim bayi. Adalah lebih baik untuk melakukan pergerakan pemanasan pertama dengan tangan yang kering, tetapi emolien dan pelembab akan sangat berguna untuk resepsi yang lebih mendalam.
 • Urut boleh dilakukan bukan sahaja untuk rawatan, tetapi juga untuk pencegahan flatfoot pada kanak-kanak dan remaja. Melakukan urutan pencegahan, mengurangkan masa setiap peringkat sesi dengan separuh. Untuk pencegahan, anda tidak boleh melakukan urut lebih daripada 1-2 kali seminggu.
 • Apabila kanak-kanak mengalami kesakitan, sesi itu harus terganggu dan dikembalikan kepadanya hanya selepas kanak-kanak itu bersedia dan tenang. Bagi kanak-kanak yang masih muda, adalah wajar untuk menjadikan prosedur wajib menjadi permainan yang menyeronokkan.

Pemijat kaki kaki

Pemijat untuk kaki kanak-kanak, terdapat pelbagai - dari mekanikal yang agak primitif ke peranti elektronik, yang cukup untuk membenamkan kaki dan menetapkan mod yang dikehendaki. Banyak bergantung kepada pendapatan keluarga dan berapa banyak mereka sanggup berbelanja untuk membeli alat sedemikian.

Perlu diingat bahawa simulator, walaupun mahal dan "pintar", tidak boleh menggantikan urut manual, kerana mereka tidak mengambil kira ciri-ciri struktur kaki, bentuk dan tahap penyelewengan anatomi kaki kanak-kanak dari norma.

Tetapi simulator boleh menjadi bantuan yang baik, terutama untuk rawatan remaja. Sebagai tambahan kepada urut manual, kanak-kanak akan dapat menggunakannya, sebagai contoh, sambil menonton filem atau membaca buku.

Contraindications

Urut dengan kaki rata tidak boleh dilakukan jika kanak-kanak pada masa ini mengalami kecederaan atau kerosakan pada kulit bahagian bawah. Sesi urut dikontraindikasikan untuk kanak-kanak dengan:

 • demam tinggi;
 • keradangan purulen di mana-mana bahagian badan;
 • dengan tuberkulosis atau kanser;
 • dengan manifestasi dermatologi alergi.

Bagaimana untuk melakukan urut dengan kaki rata, lihat video berikut.

Urut kaki untuk kanak-kanak

Urut kaki untuk kanak-kanak adalah alat yang berkesan untuk mencegah masalah ortopedik, normalisasi nada otot dan pembentukan lengkungan kaki yang betul.

Urut kaki untuk kanak-kanak

Kanak-kanak urut kaki mempunyai perbezaannya. Ini disebabkan oleh keistimewaan struktur kaki pada zaman kanak-kanak: otot terlalu lemah, dan tulang belum terbentuk. Kaki tidak mempunyai set dan nampaknya sama rata. Urutan urut dari lahir. Pada bulan pertama, kanak-kanak hanya menggunakan sebatan cahaya.

Dengan setiap bulan, teknik urut menjadi lebih rumit, masa pelaksanaan meningkat, senaman dan pergerakan khusus ditambah secara beransur-ansur, yang membentuk lengkungan kaki dan membantu mencegah masalah ortopedik.

Tujuan urutan kaki untuk kanak-kanak sehingga setahun.

 • Sehingga tiga bulan - melemahkan otot fleksor.
 • 3-4 bulan - mengimbangi nada flexor dan ekstensor.
 • 4-6 bulan - menguatkan otot dengan bantuan pergerakan pasif.
 • 6-12 - untuk menyelaraskan kerja otot, untuk mempersiapkan anak untuk berjalan.

Teknik urut kaki untuk kanak-kanak

Satu tangan diperlukan untuk memperbaiki kaki anak, tangan lain untuk melakukan gerakan urut. Urut kaki untuk kanak-kanak bermula dengan pukulan umum, menarik pergelangan kaki dan kaki bawah. Di kaki yang lebih rendah dilakukan pembalutan dan gumpalan separuh bulatan. Dengan bantuan strok menjejaskan ujung saraf lapisan permukaan kulit. Resepsi melegakan dan menyediakan otot untuk menggosok dan menguli.

Selepas peringkat persediaan, teruskan mengurut jari anda. Pad jari perlu melakukan pukulan separa bulat, mengisar dan menguli setiap jari anak. Anda boleh menolak jari dengan pergerakan cahaya pada setiap sisi. Selepas melakukan teknik, pergerakan pasif di sendi dilakukan. Dalam setiap jari perlu berhati-hati tanpa pergerakan tiba-tiba untuk melakukan pergerakan pekeliling, penambahan dan penculikan.

Selepas pad jari, otot intercostal perlu diproses di permukaan hadapan kaki. Secara berasingan, tendon Achilles dipijat dengan jari-jari dilipat rapat. Anak yang lebih muda, tekanan yang kurang perlu diberikan.

Pada teknik tunggal melaksanakan hujung jari. Kanak-kanak yang lebih tua dari setahun memohon priming berbentuk sikat. Arah pergerakan dari jari ke tumit. Anda boleh menarik nombor "8" dan "0". Di atas permukaan tapak kaki adalah sebilangan besar reseptor yang bertanggungjawab terhadap fungsi normal sistem dan organ kanak-kanak. Oleh itu, bahagian kaki ini perlu diberikan lebih banyak masa.

Urutan pergelangan kaki bermula dengan mengusap dengan arah pekeliling. Pada masa yang sama memproses permukaan depan dan sampingan sendi. Menggosok dengan mengimbangi kulit perlu dilakukan putus-putus. Semakin besar sudut antara jari-jari dan jisim yang diurut, semakin kuat tekanan. Penerimaan pengisaran digabungkan dengan mengusap bulat. Urut mengakhiri gerakan pasif di sendi. Lakukan fleksi dan lanjutan, putar kaki ke luar dan ke dalam.

Urut kaki untuk kanak-kanak

Senaman refleks untuk kaki

Bayi menjalankan latihan refleks. Untuk melakukan ini, ambil kaki kanak-kanak supaya kaki bawah berada di antara ibu jari dan telunjuk. Sebaliknya secara aktif melakukan gerakan pekeliling dengan ibu jari di gerbang kaki, dan jari tengah dan indeks di permukaan sampingan.

Latihan refleks seterusnya adalah untuk menekan kaki di pangkal jari. Sebagai tindak balas, kanak-kanak itu akan membelokkan jari secara fleksibel. Selepas ini, dengan pergerakan pendek, melakukan tekanan di wilayah tendon Achilles pada tumit. Ini akan merangsang merangsang pelanjutan kaki. Kesan yang sama diperhatikan dengan patutan cahaya permukaan plantar dari tumit ke jari kaki. Semua teknik ini membentuk lengkungan normal pada seorang kanak-kanak.

Petua

 1. Jika, apabila melakukan teknik di kaki, seorang anak kecil nakal dan menangis, itu bermakna anda melakukan sesuatu yang salah. Adalah lebih baik untuk menghentikan sesi itu dan menenangkan anak itu, dan kemudian teruskan. Jangan lupa untuk mengalih perhatian kanak-kanak itu: menyanyi, menghukum, menghidupkan muzik yang menyenangkan.
 2. Profesional tidak mencadangkan penggunaan alat khas untuk urut kepada kanak-kanak. Pelincir bukan sahaja mengurangkan sensitiviti tangan ibu, tetapi juga kesan penyembuhan. Jika kulit kanak-kanak terlalu licin, seorang ibu yang tidak berpengalaman tidak dapat menentukan di mana untuk melegakan tekanan, melambatkan dan berlama-lama, dan di mana, sebaliknya, meningkatkan pendedahan. Juga, pelbagai krim urut, losyen dan cara lain menyumbat liang kulit dan menyumbang kepada terlalu panas.
 3. Urut kanak-kanak itu mestilah melakukan tangan yang bersih dan hangat tanpa perhiasan. Kuku mesti dipotong. Bilik harus berventilasi. Pada musim sejuk, lebih baik untuk melakukan urutan berhampiran sumber haba.
 4. Apabila melakukan urutan kaki untuk bayi, hanya jari-jari terapi urut dan tangan harus berfungsi.
 5. Tekanan sederhana melegakan ketegangan otot.
 6. Sebelum memulakan urut untuk kanak-kanak, cubalah kuasa helah pada diri anda.
 7. Semasa sesi prasyarat adalah ketiadaan kesakitan.
 8. Teknik cahaya dilakukan pada mulanya dan pada akhir sesi urut. Mereka membantu menjalin hubungan dengan badan pada permulaan sesi, berehatlah otot. Melakukan pergerakan menggerunkan, mengikuti satu demi satu.
 9. Menggosok digunakan apabila kaki kanak-kanak sudah sedikit hangat dengan mengusap.
 10. Peregangan dan pemampatan kaki - permukaan yang luas tanpa pergerakan dilakukan oleh seluruh permukaan tangan. Latihan ini membentuk lengkungan kaki.
Urut kaki untuk kanak-kanak

Kontraindikasi untuk memegang urutan kaki

Terdapat kontraindikasi sementara dan mutlak untuk mengurut pada kanak-kanak.

Kontraindikasi sementara:

 • Demam
 • Rickets di peringkat akut
 • Penyakit yang disertai dengan tulang rapuh
 • Meningkatkan kepekaan kulit
 • Kebimbangan kanak-kanak, menangis atau tidak mahu mengurut
 • Penyakit buah pinggang dan hati
 • Kekurangan berat badan yang teruk (pengurangan berat badan)
 • Disfungsi saluran gastrousus
 • Muntah
 • Penyakit kulit

Dalam kes-kes penyakit sistem kardiovaskular dan pernafasan, doktor memutuskan sama ada kaki bayi dipijat.

Contraindications mutlak:

 • Kerengsaan kulit: ruam, keradangan, luka kulat
 • Kecederaan: luka bakar, lebam teruk, keseleo, patah tulang
 • Penyakit berjangkit
 • Penyakit darah
 • Tumor

Berapa kerap melakukan urutan kaki?

Urut kepada kanak-kanak di bawah satu tahun adalah disyorkan untuk dilakukan setiap hari jika tiada kontraindikasi. Prosedur ini tidak mengambil banyak masa, dari 2 hingga 5 minit, tetapi ia akan menyelamatkan kanak-kanak dari masalah yang berkaitan dengan pelanggaran nada dan membantu menguatkan sistem kekebalan tubuh. Di samping itu, lebih banyak fungsi sentuhan dan otak otak terlibat, semakin cepat ia berkembang.