Utama / Lebam

Rawatan kemurungan

Bagaimana untuk merawat kemurungan adalah soalan yang sangat falsafah.

Ia semua bergantung pada tahap kemurungan, pada kedalaman rendahan seseorang dalam pengalaman mereka sendiri, mengenai alam sekitar dan faktor-faktor lain yang mempengaruhi setiap kes tertentu.

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan pasti sama ada orang akan dapat keluar dari keadaan depresi, perubahan persekitaran, sama ada rawatan perubatan akan dipilih dengan tepat dan sama ada komunikasi dengan ahli psikologi akan mendapat faedah (adakah dia mempunyai kelayakan yang cukup untuk jumlah yang diperlukan dan kualiti penjagaan).

Adakah saya perlu merawat kemurungan?

Jawapannya mudah - anda memerlukannya! Kemurungan tidak boleh hilang sendiri. Sama ada seseorang mesti membuat usaha yang besar untuk membuat perubahan dalam hidupnya sendiri, atau dia sangat memerlukan bantuan dan sokongan di luar, walaupun dia tidak menyedarinya sama sekali.

Walaupun bentuk kemurungan yang ringan dapat menurunkan orang di bawah tangga sosial: disebabkan kehilangan kerja, masalah timbul pada kerja sehingga pemecatan, kerana sikap apatis dan melankolis bulatan sosial semakin sempit, karena pengasingan (dalam beberapa cara fobia sosial) - untuk melibatkan diri.

Seseorang kehilangan cita rasa untuk hidup, dan hidup tanpa matlamat, tanpa keinginan dan tanpa kesenangan tidak masuk akal.

Seringkali dalam tempoh gangguan kemurungan, orang mula terlibat dalam alkohol atau dadah, yang membawa kepada kemerosotan keadaan.

Adakah mungkin untuk menyembuhkan kemurungan?

Bentuk kemurungan yang ringan dapat dengan mudah disembuhkan dengan sendirinya. Terutama jika pesakit sendiri atau kerabatnya akan mengkaji kesusasteraan psikologi atau melawat psikolog profesional.

Dalam pendidikan, pembangunan dan kemajuan kemurungan, peranan khas diberikan kepada pengeluaran dopamin dan serotonin yang tidak mencukupi - bahan yang bertanggungjawab untuk merasakan keseronokan (jika tidak dapat diperincikan, peranan mereka datang kepada ini).

Terdapat beberapa cara untuk mengisi jurang:

 • Merangsang pengeluaran serotonin dan dopamin melalui makanan, senaman, permainan kumpulan, hubungan dengan haiwan, dan sebagainya.
 • Ubat-ubatan senaman - kumpulan khusus antidepresan digunakan, yang hanya boleh ditetapkan oleh pakar yang berkelayakan.
 • Gunakan perangsang tiruan - alkohol, dadah.

Cara untuk merangsang pengeluaran sejumlah serotonin dan dopamin yang disusun agar dapat digunakan untuk pengambilan diri kemurungan. Adalah jelas bahawa cara yang paling optimum dan munasabah untuk membawa diri (atau yang rapat) daripada keadaan yang menyedihkan adalah untuk melibatkan diri dalam aktiviti fizikal dan mewujudkan hubungan sosial.

Kebanyakan orang mengalami kesukaran memohon bantuan psikologi profesional. Sokongan untuk orang yang disayangi adalah kebaikan mutlak, tetapi hanya pakar yang akan membantu memahami sebab-sebab kemurungan dan mencari rawatan yang tepat.

Ia telah lama terbukti bahawa kemurungan adalah penyakit, jadi dalam keadaan seperti itu lebih baik untuk berkonsultasi dengan doktor. Bagaimana untuk mengatasi kemurungan dengan sendirinya dan adakah mungkin? Baca di laman web kami.

Gejala dan rawatan kemurungan neurotik akan dibincangkan secara terperinci di sini.

Kadang-kadang keadaan kemurungan tidak jelas dan ini adalah bahaya. Dalam topik ini http://neuro-logia.ru/psixologiya/depressiya/maskirovannaya.html adalah mengenai kemurungan yang disamar dan bagaimana untuk menentukannya.

Ubat-ubatan sendiri atau bagaimana merawat kemurungan di rumah

Perkara pertama yang perlu difahami apabila memulakan jalan mengatasi kemurungan diri adalah apa-apa yang memberikan hasil segera.

Tidak mungkin mengubah pandangan anda sendiri, memusnahkan corak dan stereotaip, kembali segala-galanya ke tempat bekasnya dengan gelombang tongkat sihir.

Suasana hati yang rendah, gangguan tidur, perubahan selera makan, sikap tidak peduli - semua ini adalah kerabat kemurungan yang kerap, dengan masing-masing bernilai berjuang secara berasingan.

Langkah pertama ialah kesedaran. Ia perlu menerima hakikat apa yang berlaku. Sering kali, orang menjadi tertekan kerana peristiwa-peristiwa tertentu yang secara drastik mengubah identiti mereka. Ia boleh menjadi acara gembira (perkahwinan, kelahiran anak), dan sedih (kehilangan orang yang disayangi, perceraian, pemecatan). Dalam kes ini, kesedaran adalah salah satu langkah pada tahap terapi kendiri yang panjang.

Jangan takut untuk menerima realiti baru dalam kehidupan anda sendiri: apa-apa yang boleh berlaku, kehidupan tidak boleh mengalir secara mendadak. Terdapat naik turun, pada setiap orang, pada semua orang. Anda tidak boleh terlibat dalam pembongkaran diri dan mencari mereka yang bersalah atas apa yang berlaku - ia berlaku, ambil begitu saja.

Dari makanan untuk menghadapi kemurungan (meningkatkan pengeluaran serotonin) membantu:

 • pisang;
 • coklat;
 • kacang (kacang, badam, cedar, hazelnut);
 • sayuran dan sayur-sayuran (lada loceng, wortel, pasli, dill, salad);
 • buah-buahan kering (buah ara, tarikh, prun, aprikot kering);
 • bijirin (nasi hitam, soba, oat).

Langkah kedua adalah memikirkan semula. Selepas menyedari apa yang berlaku, ia menggoda untuk menyerah kepada kelemahan-kelemahan yang wujud dalam diri manusia. Jika hendak bercakap lebih rutin - untuk masuk ke dalam kemewahan minum kemurungan: mula minum alkohol, ubat-ubatan, perjudian, terlibat dalam sukan ultra-melampau, melibatkan diri dalam agama - masing-masing mempunyai cara tersendiri dari realiti.

Untuk tempoh masa ia mungkin kelihatan bahawa kemurungan sudah berakhir. Tetapi dalam realiti ini fasa peralihan ke bentuk yang lebih mendalam dan lebih merosakkan. Pada masa ini, orang kehilangan kawalan situasi dan jika anda atau orang yang anda sayangi mempunyai masalah yang sama - dapatkan bantuan profesional.

Dalam kes lain, jika seseorang benar-benar memahami apa yang sedang berlaku, pemikiran semula menjadi tahap baru dalam kehidupan. Seseorang mula tertarik dengan perkara-perkara tertentu, hobi baru, kenalan baru muncul. Setakat ini, ini hampir satu jalan keluar dari kemurungan, hanya memerlukan penetapan keputusan.

Pada peringkat ini adalah baik untuk bersenam:

 • latihan dengan pengajar;
 • kumpulan yoga, pilates, menari;
 • sukan pasukan.

Langkah ketiga adalah untuk menyatukan keputusan. Pemakanan yang betul, tidur yang betul, aktiviti fizikal adalah semua bahagian rawatan diri untuk kemurungan. Pada peringkat ini, phytotreatment dan aromaterapi mempunyai kesan yang baik.

Untuk ubat herba menggunakan decoctions herbal sedatif, mempercepatkan proses tidur dan menormalkan tidur:

Aromaterapi dilakukan menggunakan lampu aromatik khas atau alat pernafasan mudah. Untuk menciptanya, anda perlu dail dalam bekas air panas, tambah beberapa tetes minyak penting dan letakkan bekas pada bateri. Mandi hangat yang menenangkan dengan suhu air sehingga 39 ° C juga mempunyai kesan positif.

Daripada minyak penting, paling disukai:

Bantuan yang tidak layak

Malah sahabat terdekat tidak akan dapat memberitahu seseorang yang mengalami kemurungan apa yang dia lakukan dengan salah dan bagaimana bertindak supaya semuanya baik.

Man adalah struktur yang kompleks dan agak tertutup: segala-galanya terhad kepada persepsi subjektif semua orang.

Di peringkat pengangkatan, seperti yang disebutkan di atas, seseorang sama ada langkah ke atas kemurungan, atau perbaikan pada apa yang sementara menariknya keluar dari negeri ini.

Pada umumnya, bantuan yang tidak layak termasuk semua jenis "perkhidmatan" yang disediakan oleh orang lain berkaitan dengan seseorang yang mengalami kemurungan. Ini juga boleh merangkumi saudara-mara yang rapat, tanpa menghiraukan pandangan mereka sendiri, yang sering tidak dapat menerima kedudukan penderita itu. Dan "kawan sejati" yang siap membantu menyelesaikan semua masalah di sebalik botol mabuk. Dan pelbagai ahli silap mata, peramal, psikik, dengan kesenangan yang diambil untuk menghapuskan kerosakan, mata jahat, ejaan cinta, hex.

Bantuan Perubatan Am

Ia sangat baik jika seseorang dalam keadaan gangguan kemurungan memutuskan untuk mendapatkan bantuan. Ia adalah sangat baik jika pakar yang dia berurusan mengarahkan dia "ke pejabat yang diperlukan".

Di Rusia, bantuan psikologi dianggap sesuatu yang tidak diperlukan, tidak perlu, menengah. Malah, dengan perkembangan masyarakat, keperluan psikoterapi profesional dan pakar psikologi semakin berkembang.

Setuju, ia adalah bodoh untuk merawat sakit gigi dengan pakar oftalmologi. Atau dengan kegatalan gastritis ke ENT. Apa yang mereka boleh nasihatkan? Tiada apa-apa, ini adalah profil mereka. Gangguan mental dan pengalaman - ini adalah bidang psikiatri, dan jangan malu. Menurut statistik, setiap penduduk Rusia yang kedua akan malu untuk meminta bantuan psikoterapi.

Setiap doktor berurusan dengan bidang perubatan tertentu. Hanya psikoterapi yang boleh membantu menangani masalah "jiwa".

Bantuan khusus

Tidak perlu dikatakan, inilah cara terbaik untuk mengatasi kemurungan?

Ia berbunyi paradoks, tetapi setiap orang ketiga menderita kemurungan (atau sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya), dan hanya 20% berpaling untuk bantuan.

Tetapi pada peringkat ini, perselisihan mungkin timbul antara doktor dan pesakit. Aduan utama adalah rawatan yang salah.

Pada masa yang sama, orang itu sendiri tidak memahami apa yang sedang berlaku kepadanya, tetapi dia yakin bahawa rawatan yang dicadangkan itu salah.

 1. Pil yang dilepaskan - "Oh, mereka! Kenapa saya minum pil, saya sihat! "
 2. Jangan menulis pil - "Apakah jenis doktor anda! Bagaimana anda akan merawat, tanpa pil? "
 3. Sesi psikoterapi yang sering ditetapkan - "Bilakah saya akan pergi? Saya tidak mempunyai banyak masa. "
 4. Mereka melantik sesi seminggu sekali - "Bagaimana saya akan menyelesaikan masalah saya?"

Malangnya, orang tidak menyedari kedalaman masalah dan sering tidak dapat menghargai walaupun keadaan fikiran mereka sendiri.

Rawatan saintifik asas untuk kemurungan

Terdapat beberapa cara utama untuk merawat kemurungan klinikal:

 1. Terapi ubat.
 2. Psikoterapi.
 3. Rawatan lain.

Terapi ubat termasuk penggunaan ubat yang berbeza: herba, antidepresan, penenang.

Dalam kes-kes yang teruk dalam kemurungan yang berpanjangan, terapi gabungan ditetapkan.

Psikoterapi melibatkan bekerja dengan pesakit dalam rangka komunikasi, berdasarkan satu-satu-satu dengan psikoterapi, terapi kumpulan atau kaedah lain. Arah utama psikoterapi:

 1. Kognitif - didasarkan pada andaian dalam pemikiran yang salah pesakit dan bertujuan untuk membetulkan kesilapan ini untuk mencapai hasil yang stabil.
 2. Behevioral (tingkah laku) - berasaskan kepada andaian kemahiran yang tidak dibentuk oleh pesakit, yang membawa kepada kemurungan.
 3. Interpersonal (interpersonal) - berdasarkan resolusi masalah interpersonal semasa pesakit, tindakan dilakukan mengikut prinsip "di sini dan sekarang".
 4. Psikodinamik (mendalam) - bertujuan untuk mengkaji tindak balas dan proses pesakit yang tidak sedarkan diri sebagai punca pembentukan gangguan depresi.
 5. Existential - cara untuk membawa pesakit ke pemahaman tentang hidup, pengalaman, peristiwa. Terima kasih kepada kefahaman (langkah pertama dalam rawatan diri), pesakit datang kepada beberapa kesimpulan mengenai rancangan masa depan.
 6. Pelanggan berpusat - berdasarkan penubuhan hubungan psikologi yang rapat di antara pesakit dan psikoterapis. Dalam hubungan ini, ahli psikoterapi mengambil kedudukan seorang pendengar dan penyampai pada masa yang sama, meletakkan pesakit dalam kedudukan kerentanan dan kebimbangan, yang membolehkannya membuka diri, merasakan "sokongan" dalam menghadapi ahli psikoterapi.

Kaedah rawatan dan pilihan kaedah diberikan secara individu, berdasarkan keadaan pesakit dan kesediaan dalamannya untuk bekerjasama. Peranan penting dimainkan oleh sebab kemurungan, kelayakan psikoterapis dan faktor lain.

"Kaedah rawatan" lain termasuk kaedah yang jarang digunakan atau untuk tujuan eksperimen, seperti terapi elektroconvulsive, kurang tidur, terapi cahaya, terapi senaman, rangsangan transkarnikalnaya saraf vagus, anestesia terapeutik.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penuaan fizikal, terapi cahaya dan gangguan tidur (kekurangan) mempunyai banyak bukti keberkesanan, tetapi dianggap tidak dapat diterima dalam amalan perubatan (seperti preskripsi suplemen makanan dan bukannya ubat).

Ia perlu difahami dan cuba menyampaikan kepada seseorang dalam gangguan kemurungan bahawa depresi adalah penyakit yang sama seperti pulpitis, gastritis, atau sinusitis.

Keadaan ini memerlukan rawatan, adalah perlu untuk berunding dengan pakar - psikologi atau psikoterapi untuk menjelaskan diagnosis dan mengurangkan keadaan.

Tanpa rawatan yang dipilih dengan tepat, keadaan depresi seseorang akan bertambah buruk dan akhirnya akan membawa kepada pelbagai penyakit, termasuk etiologi psiko-somatik.

Menurut statistik dunia, kebanyakan bunuh diri berlaku dalam keadaan kemurungan. Pada masa yang sama, kira-kira 60% orang yang mempunyai bentuk kronik penyakit mental ini datang kepada pemikiran bunuh diri, dan 15% bahkan membuatnya.

Setiap orang mempunyai kemurungan yang berbeza. Namun, lima peringkat kemurungan dapat dibezakan. Baca lebih lanjut mengenai setiap peringkat dalam artikel.

Apakah kemurungan manik, bagaimana ia boleh menyebabkan dan cara memperlakukannya, baca dalam artikel ini.

DEPRESI: Rawatan alternatif yang berfungsi

Di seluruh dunia, 350 juta orang mengalami kemurungan, menjadikannya penyebab utama kecacatan. Walaupun begitu, hanya kira-kira satu pertiga daripada orang yang mengalami kemurungan menerima rawatan, yang menjadikan baki dua pertiga tanpa rawatan lebih mudah terdedah kepada peningkatan risiko bunuh diri dan kualiti kehidupan yang lebih rendah.

Rawatan Alternatif untuk Kemurungan

Di seluruh dunia, 350 juta orang mengalami kemurungan, menjadikannya penyebab utama kecacatan.

Walaupun begitu, hanya kira-kira satu pertiga daripada orang yang mengalami kemurungan menerima rawatan, menjadikan baki dua pertiga tanpa rawatan lebih mudah terdedah kepada peningkatan risiko bunuh diri dan kualiti kehidupan yang lebih rendah. Orang yang mengalami kemurungan tanpa rawatan juga dua kali lebih mungkin mati daripada mereka yang tidak mengalami kemurungan, dan mempunyai hasil yang lebih teruk lagi pada petunjuk kesihatan lain.

Tetapi, walaupun jelas bahawa rawatan kemurungan adalah penting, rawatan pertama biasanya disyorkan adalah gabungan antidepresan dan psikoterapi. Walau bagaimanapun, ada sebab yang baik untuk berfikir dua kali sebelum mengambil antidepresan, kerana mereka boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan yang lain, dan keberkesanannya dipertanyakan.

Di sini, rawatan alternatif untuk kemurungan boleh menjadi penjahat sebenar, membantu orang yang mengalami kemurungan mendapatkan semula kesihatan fizikal dan mental mereka dengan bantuan pendekatan yang selamat tanpa ubat.

Antidepresan dikaitkan dengan diabetes, serangan jantung dan demensia.

Sekiranya anda mempertimbangkan antidepresan sebagai pilihan, adalah penting untuk mengetahui apa yang anda lakukan sebelum membuat keputusan, terutamanya kerana ia sering ditetapkan untuk tempoh yang panjang tanpa tarikh akhir.

Sebagai contoh, orang yang mengambil antidepresan mempunyai risiko peningkatan diabetes kencing manis jenis 2, walaupun selepas menyingkirkan faktor risiko lain, seperti indeks jisim badan (BMI).

Penggunaan antidepresan juga dikaitkan dengan penebalan arteri, yang mungkin menyumbang kepada risiko penyakit jantung dan strok.

Satu kajian terhadap 513 veteran berkembar, yang dikemukakan di American College of Cardiology di New Orleans pada tahun 2011, menunjukkan bahawa penggunaan antidepresan menyebabkan peningkatan dalam ketebalan intim-media karotid (mukosa arteri utama di leher anda yang memberi makan darah ke otak anda).

Ini adalah benar untuk kedua-dua pemula serotonin reuptake terpilih (SSRIs) dan antidepresan yang menjejaskan bahan kimia otak yang lain.

Selain itu, penggunaan antidepresan juga dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung, terutama bagi mereka yang mengambil antidepresan trisiklik, yang mempunyai risiko 36 peratus serangan jantung.

Sementara itu, ubat-ubatan juga dikaitkan dengan demensia, dan penyelidik menyatakan bahawa "rawatan SSRI, MAOI, antidepresan heterosiklik dan antidepresan lain dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia," dan apabila kenaikan dos, risiko juga meningkat.

Ubat-ubatan dikenali untuk mengurangkan pelbagai nutrien dalam tubuh anda, termasuk koenzim Q10 dan vitamin B12 - dalam kes antidepresan trisiklik - yang diperlukan untuk fungsi mitokondria yang betul. SSRI boleh mengurangkan asid iodin dan asid folik dalam badan.

Mungkin lebih penting lagi, kajian telah berulang kali menunjukkan bahawa antidepresan tidak lebih baik daripada plasebo untuk kemurungan ringan, jadi anda serius berisiko untuk peluang yang sangat kecil untuk berjaya. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa terdapat pilihan lain.

Suplemen magnesium, Omega-3 dan Vitamin B mengurangkan kemurungan


Alternatif kepada antidepresan adalah suplemen magnesium. Satu kajian yang diterbitkan dalam PLOS One menunjukkan bahawa suplemen magnesium meningkat dengan sederhana kepada kemurungan sederhana pada orang dewasa, dengan kesan positif yang berlaku dalam tempoh dua minggu rawatan.

"Ia berfungsi dengan cepat dan diterima dengan baik tanpa memerlukan pengawasan ketoksikan yang teliti," kata penyelidik.

Magnesium bertindak sebagai pemangkin untuk mengatur neurotransmiter mood, seperti serotonin, dan kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 juga mendedahkan hubungan penting antara pengambilan dan kemurungan magnesium yang sangat rendah, terutamanya pada golongan muda.

Sebagai tambahan kepada magnesium, haiwan dengan lemak omega-3 EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic) juga penting untuk kesihatan otak.

Sambungan Omega-3 2001, yang ditulis oleh pakar psikiatri Harvard Dr. Andrew Stoll, merupakan salah satu kertas pertama yang menarik perhatian dan menyokong penggunaan lemak omega-3 dari kemurungan, dan menunjukkan bahawa ia membawa kepada peningkatan dalam gangguan kemurungan yang mendalam.

Pastikan anda mendapat cukup omega-3 dari diet anda, sama ada salmon Alaska, sardin, herring, makarel dan ikan bilis atau suplemen haiwan berkualiti tinggi omega-3; Ia adalah penting untuk kesihatan mental yang optimum.

Vitamin B juga penting, dan tahap vitamin B yang rendah sering dilihat pada pesakit yang tertekan, sementara vitamin B tambahan telah ditunjukkan untuk memperbaiki gejala.

Selain itu, dalam kajian tentang 9,700 vegetarian (termasuk sebilangan kecil vegan), vegetarian hampir dua kali lebih mungkin mengalami kemurungan daripada pemakan daging, walaupun selepas menyesuaikan pembolehubah seperti status kerja, sejarah keluarga dan bilangan anak-anak. Vegetarians cenderung mengurangkan pengambilan lemak omega-3, vitamin B12 dan folat, yang boleh menjejaskan risiko kemurungan.

Dalam kes folat, ia membantu badan anda menghasilkan neurotransmiter yang mengawal mood, termasuk serotonin dan dopamin. Dalam satu kajian pada tahun 2012, orang yang menggunakan lebih banyak folat mempunyai risiko kemurungan yang lebih rendah daripada mereka yang kurang makan.

Menghapuskan kekurangan pemakanan serta mengoptimumkan diet anda adalah kunci kepada kesihatan mental dan harus menjadi strategi lini pertama untuk merawat kemurungan.

Apa yang anda makan boleh mencipta atau menghancurkan mood anda


Ia tidak berlebihan untuk mengatakan bahawa "anda adalah apa yang anda makan," dan pilihan diet boleh dan tidak mempunyai kesan yang signifikan pada mood anda. Lelaki yang menggunakan lebih daripada 67 gram gula setiap hari adalah 23 peratus lebih cenderung untuk mengalami kebimbangan atau kemurungan selama lima tahun berbanding mereka yang penggunaan gula kurang daripada 40 gram sehari, jadi gula yang terhad adalah salah satu strategi untuk meningkatkan mood.

Ini akan membantu anda mengekalkan kesihatan usus, satu lagi faktor kesihatan mental yang penting. Pengambilan makanan teratur atau suplemen probiotik secara berkala juga boleh membantu.

Pertimbangkan kajian kecil yang melibatkan orang dewasa yang didiagnosis dengan IBS (sindrom usus yang marah) dan kemurungan, di mana probiotik longum Bifidobacterium didapati memberikan kelegaan daripada kemurungan. Sepanjang enam minggu, 64 peratus daripada kumpulan rawatan menurunkan kadar kemurungan berbanding 32 peratus daripada kumpulan kawalan yang menerima plasebo.

Buku "Diet Kebahagiaan" menonjolkan beberapa produk lain yang boleh mempengaruhi mood anda, sebagai contoh, soda. Aspartame dalam banyak soda mengandungi fenilalanin asid amino, yang boleh mengganggu pengeluaran serotonin. Sebaliknya, segelintir badam menyediakan 80 miligram magnesium, yang, seperti yang telah disebutkan, mempunyai kesan menenangkan pada otak anda.

Makanan lain yang baik untuk mood anda termasuk coklat gelap, pisang, kunyit, dan juga kopi hitam organik.

Terapi Cahaya untuk Kemurungan


Pilihan lain yang memberi harapan adalah terapi ringan. Untuk rawatan gangguan afektif bermusim (SAR), ia sering disyorkan untuk menggunakan terapi cahaya dengan lampu spektrum penuh dan bukannya antidepresan, tetapi mungkin lebih baik walaupun untuk kemurungan yang teruk. Terapi cahaya dan plasebo lebih efektif daripada Prozac untuk merawat kemurungan yang sederhana dan teruk dalam kajian lapan minggu.

Di samping itu, apabila mengkaji pesakit dengan gangguan bipolar yang mengalami kemurungan yang teruk, terapi cahaya putih terang juga berkesan dalam meningkatkan mood, dengan 68 peratus mencapai mood normal selepas empat hingga enam minggu rawatan berbanding 22 peratus daripada mereka yang menerima rawatan plasebo.

Juga, pendedahan kepada cahaya matahari adalah penting bukan sahaja kerana ia membantu mengoptimumkan tahap vitamin D (faktor lain yang berkaitan dengan kemurungan), tetapi juga kerana mekanisme lain, seperti mengawal irama sirkadian dan pengeluaran serotonin, dikeluarkan sebagai tindak balas kepada pendedahan kepada cahaya matahari.

Latihan - walaupun satu jam seminggu - sangat penting


Sekurang-kurangnya jumlah senaman mungkin cukup untuk memerangi kemurungan dalam sesetengah orang - sekurang-kurangnya satu jam seminggu, menurut kajian selama 11 tahun di mana orang-orang yang secara kerap meluangkan masa lapang mereka selama satu jam seminggu kurang berkemungkinan untuk menjadi tertekan.

Pada masa yang sama, mereka yang tidak melatih adalah 44 peratus lebih cenderung menjadi tertekan berbanding mereka yang melakukan sekurang-kurangnya satu hingga dua jam seminggu.

"Kebanyakan kesan perlindungan ini berlaku pada tahap intensiti senaman yang rendah dan diperhatikan tanpa menghiraukan keamatan," kata para penyelidik sambil menambah "jika kita mengandaikan bahawa hubungan itu bersebab, 12 peratus daripada kes kemurungan masa depan dapat dicegah jika semua peserta setiap minggu mereka melakukan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya satu jam. "

Apabila saya menemubual Dr James Gordon pada tahun 2008, beliau menyatakan bahawa senaman sekurang-kurangnya sama dengan antidepresan untuk membantu orang yang tertekan, sebahagiannya kerana mereka meningkatkan tahap serotonin di otak dan sebahagiannya mereka meningkatkan bilangan sel otak di hippocampus, yang kadang-kadang berkurang pada orang yang mengalami kemurungan.

Perlu diingat bahawa aktiviti fizikal seharusnya termasuk bukan sahaja "latihan", tetapi juga pergerakan harian yang banyak di luar latihan, sehingga anda bergerak lebih banyak waktu daripada tanpa itu (kecuali ketika anda tidur).

Melangkah keluar dari senaman adalah elemen asas kesihatan yang optimum - lebih banyak daripada latihan yang dirancang, tetapi idealnya anda harus berusaha untuk jumlah optimum kedua-duanya.

Jaga kesihatan emosi anda.


Psikologi tenaga menggunakan bentuk acupressure psikologi, berdasarkan meridian tenaga yang sama yang digunakan dalam akupunktur tradisional, untuk rawatan penyakit fizikal dan emosi selama lebih daripada 5000 tahun, tetapi tanpa pencerobohan jarum.

Salah satu bentuk ini ialah teknik kebebasan emosi (TPP), yang terbukti berkesan dalam meningkatkan kesihatan mental, termasuk kemurungan.

Dalam kajian 30 pelajar kolej dengan kemurungan yang sederhana dan teruk, mereka diberikan empat TPP sesi selama 90 minit. Pelajar yang lulus kilang kuasa haba menurunkan tahap kemurungan, berbeza dengan kumpulan kawalan, apabila mereka dinilai selepas tiga minggu.

Untuk menyelesaikan masalah yang serius atau rumit, dapatkan profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan yang telah dilatih oleh loji kuasa haba untuk membantu anda dalam proses. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang yang mengalami gejala kemurungan, ini adalah kaedah yang boleh dipelajari secara bebas.

Alat lain, yang merupakan salah satu kegemaran saya yang baru, adalah buku "Membiarkan perasaan tidak selesa: Jalan Adopsi" oleh Dr David Hawkins. Ini adalah salah satu buku terbaik yang saya baca tahun ini, dan dia mengajar saya alat yang berguna untuk membebaskan emosi yang menyakitkan.

Perlu dibaca jika anda sedang bergelut dengan kemurungan, dan perlu diingat bahawa ia akan membantu kebanyakan orang untuk mencuba kaedah rawatan alternatif serta strategi perubahan gaya hidup seperti memberi perhatian kepada kebersihan tidur yang sihat dan meningkatkan kesihatan mental.

Ingat juga bahawa anda tidak perlu menderita dalam diam. Dapatkan pertolongan dari kaunselor, ahli psikiatri holistik, atau pengamal kesihatan semula jadi lain untuk memulakan laluan ke penyembuhan. Published on econet.ru.

Terdapat soalan - tanya mereka di sini.

Rawatan yang paling berkesan untuk kemurungan

Rawatan yang paling berkesan untuk kemurungan

Anda boleh menulis buku berasingan mengenai topik ini - atau juga rak buku - kerana terdapat pelbagai jenis rawatan untuk kemurungan. Di sini kita akan membincangkan hanya sebahagian daripada mereka, yang pada pendapat saya mempunyai sokongan empirik yang paling penting. Kami akan membincangkan empat rawatan paling berkesan. Salah satunya adalah terapi farmakologi, dengan kata lain, antidepresan. Tiga yang lain adalah jenis psikoterapi yang berlainan: terapi tingkah laku kognitif, interpersonal (interpersonal) dan terapi keluarga.

Kini dipercayai bahawa kemurungan yang sederhana merespon dengan baik untuk psikoterapi, tetapi antidepresan mungkin membantu mereka yang mengalami kemurungan yang sederhana dan teruk. Biasanya kombinasi dadah dan psikoterapi berfungsi dengan baik. Ubat-ubatan membantu untuk cepat menghapuskan atau mengurangkan gejala, dan psikoterapi membolehkan pesakit belajar bagaimana menyelesaikan masalah dengan sendirinya dan menghilangkan perasaan dan pemikiran depresi. Mari bermula dengan psikoterapi.

Seperti yang telah kami katakan, teori kognitif Beck dalam kemurungan menimbulkan kaedah ini. Ini adalah kaedah psikoterapi yang paling biasa untuk kemurungan. Fokusnya adalah pada pemikiran pesakit. Hipotesis adalah bahawa orang-orang yang terdedah kepada kemurungan secara negatif menganggap diri mereka, dunia dan masa depan mereka (ini adalah triad kognitif negatif) dan terdedah kepada gangguan tertentu dalam pemikiran.

Sebagai contoh, pesakit yang tertekan boleh datang ke ahli terapi dan nyatakan bahawa dia adalah jerk yang lengkap, kerana semalam, apabila seluruh keluarga merayakan ulang tahun anaknya, ia mula hujan. Tugas ahli terapi adalah untuk mengajar pesakit untuk mengenali kepercayaan negatif, mempersoalkan dan menggantikannya dengan pemikiran yang lebih realistik. Ahli terapi boleh berbincang dengan pesakit ulang tahun anak lelakinya hari ini dan, dalam proses perbualan, mengarahkannya kepada idea bahawa pendapatnya tidak rasional dan pesimisnya tidak mempunyai asas. Antara sesi terapi, pesakit kadang-kadang melakukan "kerja rumah" yang dicadangkan oleh ahli terapi.

Ini adalah bahagian kognitif terapi. Aspek tingkahlaku adalah untuk mengajar kemahiran baru pesakit: contohnya, keupayaan untuk menyelesaikan masalah (iaitu, mengenal pasti masalah, mencari beberapa penyelesaian yang mungkin dan memilih yang paling sesuai), kawalan kendiri (iaitu, menetapkan matlamat mingguan untuk diri sendiri, kemudian ambil tindakan aktif dan ganjakan diri untuk mencapai matlamat ini) dan aktivasi tingkah laku yang dipanggil (iaitu, aktif dalam situasi yang sukar, dan tidak mengelakkannya).

Matlamat utama terapi tingkah laku adalah melibatkan pesakit yang tertekan dalam tindakan yang membangkitkan kesenangannya dan memberikan kecerdasan sendiri. Ini meningkatkan jumlah emosi positif, dan juga mengalihkan perhatian pesakit dari pemikiran atau pemikiran yang tidak perlu mengenai perasaan dan masalah mereka, yang hanya memburukkan lagi kemurungan 14.

Terapi kognitif-tingkah laku adalah jangka pendek dan biasanya memerlukan 4 hingga 14 sesi. Tetapi kursus ini mungkin lebih panjang bagi mereka yang mempunyai sejarah panjang pemikiran tidak berfungsi fleksibel. Pesakit dengan kepercayaan yang tidak berpanjangan dan mendalam yang berakar umbi diajarkan untuk melihat bahawa masalah mereka sebahagian besarnya disebabkan kepercayaan ini, dan bukan sekadar peristiwa kehidupan negatif. Dalam erti kata lain, punca kemurungan pesakit mungkin tidak pernah dia berpisah dengan teman lelakinya enam bulan yang lalu, tetapi dalam pemikiran yang tetap dan tidak patut mengenainya.

Seberapa berkesan terapi tingkah laku kognitif? Cukup berkesan. Kaedah psikoterapi ini disiasat lebih kerap daripada cara merawat kemurungan yang lain, dan ternyata ia tidak kurang atau bahkan lebih berkesan daripada kaedah psikoterapi lain dan boleh dibandingkan dengan keberkesanan dengan antidepresan 15. Di samping itu, mereka yang menjalani terapi tingkah laku kognitif untuk kehilangan sepenuhnya gejala kemurungan (iaitu, "pemulihan lengkap") kurang berkemungkinan mengalami kambuh atau episod kemurungan pada masa akan datang.

Jika anda tertekan, kemungkinan besar anda mempunyai sekurang-kurangnya satu masalah hubungan. Sebagai contoh, anda telah kehilangan orang yang dikasihi, perkahwinan anda pecah pada lipit, anda sedang mengalami krisis atau tidak tahu bagaimana untuk berdiri sendiri. Terapi interpersonal sebahagiannya berdasarkan psikoanalisis Freud, tetapi menggunakan pelbagai kaedah yang dipinjam dari kaedah psikoterapi yang lain. Sebagai contoh, jika ahli terapi bergantung kepada diagnosis perubatan, pesakit dengan kemurungan dianggap sakit dan penyakitnya harus dirawat.

Pakar terapi menganggap bahawa kemurungan bukan akibat kelemahan watak atau kelemahan. Selain itu, ahli terapi keluarga, ahli psikologi yang bekerja dalam rangka terapi interpersonal membantu pesakit untuk bekerja pada dirinya sendiri dan menyelesaikan masalah dalam hubungan, tetap optimis dan menunjukkan bahawa ini dapat memperbaiki keadaan dan pada masa yang sama mengurangkan gejala kemurungan. Akhirnya, seperti psikoterapi kognitif, terapi interpersonal memberi tumpuan kepada "di sini dan sekarang" dan bukan pada "penggalian" beberapa penyebab ketidakseimbangan pada masa kanak-kanak.

Kursus terapi mengambil masa 3-4 bulan. Semasa sesi, hubungan interpersonal semasa dibincangkan: konflik dalam perkahwinan, menjaga anak yang sakit atau kehilangan rakan, dan strategi terapi bergantung kepada jenis masalah. Sebagai contoh, jika anda paling prihatin terhadap konflik dengan ibu mertua, ahli terapi akan membincangkan dengan anda sifat hubungan dengannya, ciri-ciri konflik dan apa yang anda mahukan dalam keadaan ini. Dia akan membantu anda mencipta semula keadaan supaya anda dapat melihatnya dari sudut pandangan yang baru. Kemudian ahli terapi akan berbincang dengan anda semua penyelesaian yang mungkin untuk masalah yang anda mungkin tidak pernah dilihat sebelumnya disebabkan oleh kemurungan. Anda boleh menjalankan permainan peranan untuk melatih strategi yang mungkin, contohnya, apa dan bagaimana untuk mengatakan semasa konflik seterusnya dengan ibu mertua.

Kajian menunjukkan bahawa terapi interpersonal sangat berkesan dalam merawat kemurungan. Keberkesanannya tidak lebih rendah daripada keberkesanan rawatan dadah, dan ia meningkatkan fungsi sosial yang lebih baik daripada ubat-ubatan 16. Jika anda berfikir bahawa jenis psikoterapi ini sesuai dengan anda, ia benar-benar boleh menjadi sangat berguna.

Seperti ahli psikologi yang bekerja dalam terapi interpersonal, ahli terapi keluarga mengiktiraf bahawa pesakit yang tertekan sering menghadapi masalah dalam hubungan keluarga. Sesungguhnya jika anda berkahwin dan tertekan, anda mungkin menghadapi masalah dengan perkahwinan anda 17. Sekiranya anda tertekan dan mempunyai anak, anda kemungkinan besar akan mengalami kesukaran membesarkan mereka 18. Kemurungan yang teruk boleh menyebabkan kesakitan dan penderitaan bukan sahaja kepada pesakit sendiri, tetapi juga kepada ahli keluarganya.

Bolehkah anda mengatakan bahawa kemurungan menimbulkan masalah keluarga? Atau sebaliknya? Menurut teori penjanaan tekanan 19, yang mana banyak ahli terapi keluarga mengikuti, ini adalah jalan dua hala. Pesakit yang tertekan menimbulkan tekanan dalam hubungan interpersonal dalam pelbagai cara, dan tekanan ini boleh memburukkan kemurungan mereka. Sebagai contoh, wanita yang mengalami kemurungan lebih negatif dan pesimis mengenai pasangan mereka, mereka kurang konsisten dalam membesarkan anak mereka, mereka mempunyai hubungan yang lebih tegang dengan anak-anak remaja dan mereka cenderung untuk mengelakkan konflik. Kerana semua faktor ini, kemurungan juga merumitkan masalah keluarga mereka.

Sebaliknya, masalah perkahwinan (perselisihan atau ancaman perceraian) dan masalah keibubapaan (konflik berterusan dengan kanak-kanak) meningkatkan risiko kemurungan atau memburukkan kemurungan, jika sudah ada 20. Kitaran ganas di mana kemurungan membawa kepada masalah yang memburukkan kemurungan, yang mencetuskan masalah baru, boleh dipecahkan oleh ahli terapi keluarga.

Dua jenis psikoterapi keluarga yang paling biasa dan paling berjaya adalah terapi tingkah laku keluarga 21 dan latihan untuk ibu bapa 22.

Terapi keluarga tingkah laku adalah jangka pendek. Ahli terapi kerap bertemu dengan pesakit tertekan dan pasangannya. Pada fasa pertama terapi, ahli terapi berfungsi dengan masalah yang paling serius dalam hubungan dan membantu pasangan untuk mewujudkan interaksi yang lebih positif. Ahli terapi boleh memberi kerja rumah kepada rakan - contohnya, ingat apa yang mereka suka lakukan pada masa lalu dan mula melakukannya lagi. Jika fasa ini berjaya, pesakit sudah berasa lebih baik, dan kedua-dua pasangan mula menunjukkan perasaan yang lebih positif terhadap satu sama lain.

Selepas ini, fasa kedua terapi bermula, tujuannya adalah untuk membina semula hubungan, sebagai contoh, untuk mengajar rakan-rakan untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan, menyelesaikan masalah dan berinteraksi setiap hari. Pada masa yang sama, pasangan boleh menyimpulkan "kontrak" tingkah laku, yang menunjukkan aspek aspek tingkah laku mereka yang bersetuju untuk berubah. Sekiranya fasa ini berjaya, rakan-rakan berasa lebih terbuka dan lebih responsif terhadap keperluan masing-masing, mereka menjadi lebih dekat dan dapat mengatasi masalah dengan lebih baik.

Akhirnya, dalam fasa ketiga, ahli terapi membantu rakan-rakan untuk menyediakan situasi tekanan yang mungkin berlaku pada masa akan datang, dan menerangkan kejayaan dalam terapi dengan hakikat bahawa mereka saling mencintai dan saling mempedulikan. Menariknya, terapi keluarga tingkah laku sekurang-kurangnya berkesan sebagai terapi individu untuk merawat kemurungan. Tetapi dia mempunyai kelebihan tambahan: dia meningkatkan kepuasan dengan perkahwinan. Malah, banyak kajian menunjukkan bahawa meningkatkan tahap kepuasan dengan perkahwinan (atau perubahan positif dalam perkahwinan) adalah sebab utama keberkesanan terapi keluarga 23.

Malangnya, terapi keluarga mempunyai satu kelemahan yang serius: agar ia berjaya, kedua-dua pasangan mesti mengambil bahagian dalamnya. Salah satu daripada rakan sekerja kadang-kadang enggan melakukan ini (walaupun tidak sesering seperempat abad yang lalu), kerana sesetengah menganggap terapi ini sebagai stigma.

Penyelesaian alternatif adalah untuk memulakan terapi dengan latihan untuk ibu bapa, kerana pesakit yang tertekan sering mengalami kesulitan dalam hubungan dengan pasangan dan dalam membesarkan anak. Berbanding dengan terapi keluarga, latihan keibubapaan adalah lebih selamat, ia kurang berkemungkinan menyebabkan rintangan dan tidak memerlukan penyertaan kedua-dua ibu bapa.

Terdapat pelbagai jenis latihan untuk ibu bapa. Biasanya, dalam latihan seperti itu, ibu bapa diajar kemahiran keibubapaan (contohnya, cara menggunakan tetulang dan masa untuk berkomunikasi dengan anak-anak), membantu memahami bagaimana ibu bapa secara tidak sadar menguatkan tingkah laku bermasalah anak (contohnya, memperhatikan apa yang mereka tidak suka) cinta, mengajar kemahiran komunikasi yang berkesan dan mengukuhkan keyakinan diri, dan ini berguna untuk ibu bapa yang muda dan berpengalaman. Latihan sedemikian membantu menangani masalah keibubapaan dan mengurangkan gejala kemurungan 24.

Sukar untuk mencari orang yang tidak tahu tentang antidepresan. Ubat-ubatan sedemikian telah digunakan untuk merawat kemurungan selama hampir 50 tahun. Yang paling terkenal dari mereka - Prozac, tetapi ada banyak lagi, dan mereka boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Kumpulan pertama termasuk antidepresan yang paling biasa yang dipanggil SSRI. Ini adalah "superstar" yang mungkin anda dengar mengenai: Prozac, Zoloft dan Paxil. Kategori kedua adalah ubat generasi baru, seperti Wellbutrin dan Effexor. Kategori ketiga dan keempat termasuk antidepresan yang lebih tradisional, yang masih dianggap berkesan, tetapi mempunyai lebih banyak kesan sampingan. Ini adalah tricyclic (contohnya, Anafranil dan Tofranil) dan perencat MAO (seperti Nardil dan Parnate).

Populariti antidepresan terus berkembang. Pada tahun 2005, antidepresan berada di tempat ketiga di antara ubat-ubatan yang paling biasa Sudah tentu, penggunaannya yang meluas telah menyebabkan banyak perbincangan dan pendapat yang sangat berbeza. Ada yang berpendapat bahawa Prozac tidak akan menyakiti sesiapa, walaupun orang yang agak gembira, sementara yang lain takut bahawa penerimaannya yang tidak terkawal boleh membawa kepada akibat yang mengerikan.

Seperti biasa, terdapat maksud emas. Antidepresan yang dipilih dengan baik memperbaiki keadaan 60-70% pesakit dengan kemurungan 26, tetapi untuk manifestasi penuh kesannya perlu diambil dari tiga hingga enam minggu 27. Jika satu ubat tidak berfungsi, ramai pesakit tidak lama lagi akan mendapati yang berbeza yang membantu mereka.

Sebaliknya, bagi kebanyakan pesakit, antidepresan tidak membantu sama sekali atau menyebabkan kesan sampingan yang tidak dapat ditolerir. Ia perlu memilih ubat dengan berhati-hati. Cari yang sesuai untuk anda. Suatu hari nanti, terima kasih kepada bidang sains baru yang dikenali sebagai psychopharmacogenetics, akan lebih mudah bagi kita untuk melakukan ini dengan memadankan persiapan dengan corak genetik unik kita 28.

Walaupun tidak mudah untuk memilih antidepresan yang sesuai, pakar psikiatri dapat membantu menavigasi maklumat laut dan memilih jenis dan dos ubat yang paling sesuai dalam setiap kes 29. Setiap kelas antidepresan mempunyai ciri-ciri unik; ubat yang berbeza menjejaskan bahan kimia yang berbeza di dalam otak (serotonin, norepinephrine, atau kedua-duanya), mempunyai kesan sampingan yang berbeza, berinteraksi dengan cara yang berbeza dengan ubat lain dan memerlukan dos yang berbeza dan jadual 30.

Sebagai contoh, Prozac diambil sekali sehari, dan dos tidak berubah semasa rawatan. Adalah dipercayai bahawa pil hijau ini meningkatkan jumlah serotonin di otak. Dia tidak mempunyai kesan sampingan, tetapi pada permulaan rawatan dia boleh menyebabkan loya, insomnia dan ketakutan; Mungkin ada masalah dengan seks. Satu lagi kelemahan Prozac adalah bahawa ia dapat mengurangkan keberkesanan atau mencetuskan kesan sampingan daripada mengambil ubat-ubatan lain (contohnya, ubat-ubatan untuk merawat penyakit jantung, migrain atau epilepsi) untuk tahap yang lebih tinggi daripada antidepresan lain kelasnya (contohnya, Zoloft).

Sebaliknya, ubat antipekresensi Wellbutrin menjejaskan tahap norepinefrin dan dopamin (tetapi tidak serotonin), dan oleh itu boleh menjadi berkesan bagi mereka yang tidak dibantu oleh Prozac. Kesan sampingan yang paling biasa dari Wellbutrin - insomnia, peningkatan kecemasan, gegaran, dan sakit kepala - juga berbeza dengan Prozac, dan penerimaannya tidak menjejaskan bidang seksual. Walau bagaimanapun, ia perlu diambil sehingga tiga kali sehari, dan ia menyebabkan kejang lebih kerap daripada antidepresan lain. Nasib baik, versi baru Wellbutrin, dipanggil Zyban, menyelesaikan beberapa masalah ini; Zyban menyebabkan kejang lebih kerap dan hanya diambil dua kali sehari.

Effexor XR adalah antidepresan lain yang mempunyai mekanisme tindakan biologi yang sama sekali berbeza. Dalam dos yang kecil atau sederhana, ia meningkatkan tahap serotonin, dan dengan dos yang besar ia meningkatkan tahap norepinephrine. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa bagi pesakit yang mengalami kemurungan yang lebih teruk, Effexor XR adalah lebih berkesan daripada mana-mana ubat lain dalam kelasnya.

Lebih banyak antidepresan tradisional jarang digunakan hari ini sebagai ubat utama - mereka mempunyai lebih banyak kesan sampingan. Bagaimanapun, mereka boleh menjadi sangat berkesan untuk jenis pesakit tertentu, terutamanya apabila ubat-ubatan lain tidak membawa kelegaan. Secara umum, terdapat banyak pilihan untuk rawatan farmakologi kemurungan, dan sukar untuk memilih ubat yang sesuai. Kira-kira setiap pesakit ketiga tidak sesuai dengan yang pertama dari ubat-ubatan yang dipilih. Tetapi kepelbagaian yang hebat dalam bidang ini menggalakkan, dan psikiatri boleh mencuba pendekatan yang berbeza. Langkah yang paling jelas adalah untuk beralih ke antidepresan lain, tetapi anda juga boleh meningkatkan dos atau tempoh rawatan, tambah ubat lain yang bukan antidepresan, atau mengambil dua antidepresan yang berbeza pada masa yang sama 31.

Pesakit sering bertanya berapa lama mereka perlu mengambil ubat dan sama ada kemurungan akan kembali sebaik sahaja mereka berhenti melakukannya. Selalunya, antidepresan diambil selama 4-9 bulan (mujurlah, mereka tidak ketagihan), selepas ubat dihentikan selama 1-2 bulan. Dalam keadaan yang teruk, kemurungan berulang, jika ada pesakit yang tertekan lain dalam keluarga, dan jika ia bermula sebelum berumur 20 tahun, doktor sering mengesyorkan mengambil ubat sepanjang masa dan walaupun selepas semua gejala kemurungan telah hilang untuk mencegah kambuh.

Penyelidikan mengesahkan bahawa ini nasihat yang baik. Dalam dua kajian yang melibatkan pesakit yang terus mengambil tofranil tricyclic selama 5 tahun selepas mengubati kemurungan, tidak ada kekambuhan 32. Lebih banyak berita menggalakkan datang dari kajian yang menunjukkan bahawa antidepresan mengurangkan risiko pengulangan kemurungan pada masa akan datang walaupun selepas mereka dihentikan 33.

Hari ini, antidepresan membantu berjuta-juta orang, tetapi ramai di antara kita masih tidak mempunyai maklumat yang boleh dipercayai di kawasan ini. Contohnya, ada yang mendakwa ubat-ubatan ini hanya memberikan bantuan "buatan". Pesakit yang tertekan perlu menyelesaikan masalah mereka sendiri dan menghadapi kemurungan, tanpa sebarang cara tiruan, mereka percaya. Orang lain berpendapat bahawa antidepresan tidak membenarkan seseorang melihat sumber sebenar penderitaan mereka. Sebagai tindak balas, saya boleh mengatakan bahawa kemurungan adalah penyakit dan perlu dirawat. Jika ini tidak dilakukan, gejala-gejala kemurungan boleh berlangsung selama beberapa minggu, bulan, atau bahkan tahun.

Seseorang yang tertekan tidak boleh sekadar "melupakannya" atau "menarik dirinya bersama." Tidak ramai yang berpendapat bahawa orang tidak boleh mengambil "ubat buatan" untuk rawatan penyakit kardiovaskular, kanser atau rheumatoid arthritis. Sudah tentu, kemurungan tidak sama dengan penyakit ini, ia adalah terutamanya gangguan emosi, dan bukannya organ, seperti jantung atau buah pinggang. Kemurungan adalah penyakit otak. Hanya selepas ubat itu mula meringankan penderitaan pesakit, dia dapat mencari kekuatan untuk menghadapi kesakitannya.

Kaedah rawatan kontroversial

Saya ingin menyebutkan dua rawatan yang lebih biasa untuk kemurungan. Seperti yang ternyata, mereka kurang berkesan daripada yang disebutkan di atas. Yang pertama adalah ubat herba. Penyembuhan herba yang paling biasa untuk merawat kemurungan adalah wort St. John. Di Jerman, tumbuhan ini digunakan untuk merawat kemurungan lebih kerap daripada antidepresan konvensional, dan hampir semua kajian keberkesanannya telah dijalankan di negara ini.

Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa ubat ini mungkin berkesan, terutamanya dengan kemurungan jangka pendek atau sederhana 34. Walau bagaimanapun, Institut Kesihatan Nasional AS (Institut Kesihatan Kebangsaan AS) telah menjalankan penyelidikan yang luas dan terkawal selama 3 tahun, yang menunjukkan bahawa wort St. John tidak lebih berkesan daripada plasebo atau ketiadaan sebarang rawatan 35. Ejen phytotherapeutic ini boleh menyebabkan kesan sampingan apabila berinteraksi dengan ubat lain. Di samping itu, di Amerika Syarikat dos dan teknik pembuatannya tidak tertakluk kepada peraturan yang ketat, jadi ia mesti digunakan dengan penuh perhatian.

Satu lagi rawatan untuk kemurungan yang menunjukkan hasil campuran adalah terapi psikodinamik berdasarkan psikoanalisasi Freudian tradisional. Psikoterapi sekolah ini percaya bahawa kemurungan boleh diuruskan hanya dalam proses penyelidikan intensif diri, tujuannya untuk merealisasikan perasaan bertentangan sendiri dan mencari penyebab masalah seseorang pada masa kanak-kanak. Terapi jenis ini memerlukan banyak usaha (sesi setiap jam beberapa kali seminggu), mengambil masa yang lama (biasanya beberapa tahun) dan sangat mahal. Di samping itu, menurut beberapa kajian, ia hanya berguna untuk orang yang mengalami gejala kemurungan yang agak teruk atau bagi mereka yang telah melakukan beberapa perbaikan dengan bantuan rawatan lain.

Bagaimana jika anda tertekan

Aneh, walaupun ada beberapa rawatan yang sangat berkesan untuk kemurungan, sangat sedikit orang yang mengalami kemurungan mencari bantuan. Sebagai contoh, di kalangan mereka yang gejala memenuhi kriteria kemurungan utama, iaitu tanda-tanda yang paling serius, hanya 22% orang Amerika putih dan 11% orang Mexico diperlakukan. Bagi mereka yang gejala tidak begitu ketara, peratusan ini tidak diragui malah lebih rendah.

Sekiranya anda mengalami kemurungan, saya mengesyorkan agar anda memilih satu daripada rawatan yang telah terbukti berkesan. Pertama sekali, hubungi doktor anda. Anda perlu menjalani peperiksaan perubatan sepenuhnya, kerana banyak ubat dan penyakit (contohnya, jangkitan) mempunyai kesan sampingan dan gejala yang menyerupai gejala kemurungan, dan mereka perlu dikecualikan.

Sekiranya mereka dikecualikan, doktor (ahli psikiatri atau psikologi) akan menjalankan diagnosis psikologi: dia akan menanya soalan mengenai sejarah gejala anda, sejarah keluarga anda, sama ada anda menggunakan apa-apa bahan kimia, dan sama ada anda mempunyai bunuh diri pemikiran. Dia juga mungkin akan menyemak ucapan, pemikiran, dan ingatan anda; kadang-kadang kemurungan mempengaruhi kebolehan kognitif. Jika anda telah didiagnosis dengan kemurungan, doktor akan memilih kaedah rawatan utama untuk anda.