Utama / Lutut

Sendi interphalangeal tangan

Sendi interphalangeal tangan

Sendang interphalangeal tangan, artikulasi manus interphalangeae (lihat rajah 254, 255, 256, 257), terletak di antara falang bersebelahan setiap jari. Permukaan artikular kepala setiap phalanx mempunyai bentuk blok dan alur panduan, dan pangkal phalanx menimbulkan permukaan artikular yang rata dengan rabung panduan.

Alat ligamen dari sendi interphalangeal tangan diwakili oleh ligamen palmar, ligg. palmaria, di mana beberapa datang dari permukaan sampingan blok dan dilampirkan pada permukaan sisi pangkal phalanges - ligamen cagaran, ligg. collateralia, dan lain-lain ke permukaan palmar mereka.

Jempol (I) mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal jari-jari II-V terletak di antara falang proksimal dan tengah dan dipanggil sendi interphalangeal proksimal; sendi antara falang tengah dan distal dipanggil sendi interphalangeal distal.

Sendi interphalangeal adalah sendi-blok seperti biasa di mana lenturan dan lanjutan di sekitar paksi hadapan dilakukan.

Sendi interphalangeal

Wakil-wakil dari sendi seperti blok terletak di antara kepala dan pangkal falang bersebelahan adalah sendi interphalangeal. Artikulasi terletak pada kaki dan tangan, mempunyai ciri-ciri dalam struktur dan membolehkan anda melakukan fungsi perpanjangan lenturan jari. Sendi-sendi kecil mempunyai beban yang besar, jadi mereka tertakluk kepada penyakit keradangan dan degeneratif-dystrophic.

Struktur sendi interphalangeal

Tangan

Sendi itu berbentuk blok, terbelah oleh celah, dan mempunyai rawan, beg artikular dan cangkang. Tisu-unsur sebatian mudah alih dibasuh oleh cecair sinovial. Sendi interphalangeal tangan dicirikan oleh struktur yang ditunjukkan dalam jadual:

Sendi kaki Interphalangeal

Kaki orang itu mempunyai penampilan berkubah dan diperlukan untuk sokongan semasa berjalan atau berdiri. Tumpuan utama pergerakan jatuh pada jari. Anatomi sendi interphalangeal pada kaki bawah ditunjukkan dalam jadual:

Fungsi dan pergerakan sendi interphalangeal

Dengan bantuan sambungan mudah alih falanges dari bahagian atas dan bawah, anda boleh melakukan tindakan berikut:

 • Tangan:
  • menangkap;
  • pengekalan;
  • flexion / extension;
  • pergerakan subjek;
  • pergerakan kemahiran motor halus.
 • Kaki:
  • flexion / extension;
  • penekanan ketika bergerak;
  • memegang seseorang dalam menegak menegak.

Sendali interphalangeal distal dan proksimal tangan boleh melakukan amplitud pergeseran perpanjangan lenturan 100-115 darjah dalam paksi sagittal, serta penarikan-penculikan pada paksi menegak (35-40 darjah). Pergerakan putaran boleh dilakukan hanya oleh ibu jari tangan. Falang distal boleh membengkokkan sehingga 90 darjah, dan proksimal - sehingga 45. Lanjutan fleksion pada sendi phalangeal kaki dilakukan pada 85 darjah.

Apakah patologi sendi interphalangeal?

Mengubah arthrosis

Penyakit ini membawa kepada pemusnahan sepenuhnya sendi blok, oleh itu, jika anda merasa tidak selesa dalam falanges kaki, anda disarankan untuk berunding dengan doktor anda.

Penyakit ini dicirikan oleh penipisan dan pemusnahan rawan. Akibatnya, retak yang sempit, permukaan artikular menjadi tidak sekata dan kasar. Osteoarthritis daripada sendi dan kaki interphalangeal proksimal dan distal dari lengan dan kaki berlaku akibat kecederaan, obesiti, jangkitan, kegagalan hormon. Penyakit ini mempunyai gejala berikut:

 • kesakitan teruk;
 • berderak atau deras;
 • mobiliti terhad;
 • kecacatan teruk.

Artritis pelbagai etiologi

Penyakit ini mengepam sendi interphalangeal tisu. Di bawah pengaruh faktor-faktor yang merugikan meningkatkan aliran cecair sinovial, yang menyerupai exudate, beg artikular menjadi meradang dan menjadi lebih besar dalam ukuran. Arthritis menimbulkan psoriasis, gangguan autoimun, hipotermia, penyakit endokrin, kecederaan, obesiti, metabolisme terjejas. Penyakit itu kelihatan seperti ini:

 • kesakitan yang sengit;
 • sendi bengkak dan merah;
 • kesukaran dalam arthritis sendi interphalangeal kaki;
 • kehilangan sebahagian atau lengkap fungsi merampas dan memegang semasa keradangan artikular pada tangan;
 • peningkatan suhu - tempatan dan umum;
 • kemerosotan.

Osteomyelitis

Penyakit ini dicirikan oleh jangkitan tulang sumsum dan periosteum sendi tangan dan kaki dengan bakteria staphylococcus, streptokokus, usus, atau bakteri pyonechnic. Keadaan bahaya umum sepsis dan maut. Osteomyelitis menyatakan dirinya dengan cara ini:

 • sakit dan sakit di kawasan yang terjejas;
 • peningkatan suhu;
 • pembentukan abses dan nanah;
 • bengkak;
 • gejala mabuk umum diperhatikan;
 • sawan;
 • pengsan;
 • hyperhidrosis;
 • sesak nafas.

Kecederaan traumatik

Sendi mudah alih Interphalangeal adalah tertakluk kepada pelbagai kecederaan - lebam, dislokasi, patah tulang. Kerosakan bersama berlaku akibat jatuh, mencubit di daun pintu, pukulan kuat dengan objek berat. Dislokasi dan lebam tidak digabungkan dengan pelanggaran keutuhan tulang, yang merupakan ciri patah tulang. Gejala umum kecederaan adalah seperti berikut:

 • kesakitan teruk;
 • bengkak;
 • hematoma;
 • sekatan mobiliti.

Sakit lebam dalam simptomologi sering menyerupai patah tanpa anjakan, oleh itu, disyorkan menjalani pemeriksaan x-ray.

Osteoporosis

Dalam penyakit ini, tulang menjadi rapuh dan rapuh kerana kekurangan kalsium. Penyebab osteoporosis sendi interphalangeal boleh menjadi kegagalan hormon, penuaan fizikal yang tinggi, alkohol, gangguan sistemik. Simptom utama penyakit ini kerap berlaku dengan sedikit kesan pada lengan atau kaki.

Sendi interphalangeal tangan

Pengecualian adalah seperti berikut: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bach, yang dibentuk oleh trapezium tulang dan asas tulang metacarpal pertama. Ia mempunyai bentuk pelana dan dua paksi putaran. Sekitar mereka adalah mungkin untuk membawa dan menculik, pembangkang dan penarikan balik ibu jari kepada semua jari lain.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas-asas falang proksimal jari-jari. Sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan tiga paksi putaran. Sekitar paksi, fleksi dan lanjutan ini, penambahan dan penculikan, serta gerakan bulat, berlaku.

Sendi interphalangeal mempunyai bentuk blok. Mereka mempunyai satu paksi putaran hadapan, di mana lekapan dan perpanjangan boleh berlaku.

Sambungan tulang anggota badan yang lebih rendah. Bersama Sacroiliac, struktur dan pergerakannya. Symphysis awam

Sendi sacroiliac (Rajah) dibentuk oleh permukaan lumen dari sacrum dan ilium. Ia mudah, bentuknya rata. Pergerakan di dalamnya adalah terhad. Sendi diperkuat dengan ligamen: ventral dan dorsal sacroiliac, interosseous, iliac-lumbar.

Syndysmoses pelvis. Ligamen yang spinous, ligamen sacral-bumpy, membran obturator.

Simposis pubik dibentuk oleh permukaan tulang kemaluan yang dihadapi antara satu sama lain, di antaranya ada plat rawan. Ia tergolong dalam jenis separuh sendi.

Pelvis secara menyeluruh. Pelvis besar dan kecil. Ciri-ciri umur, jantina dan individu pelvis. Hip dan sendi lutut, sendi tulang belikat.

Sendi pinggul (Rajah) dibentuk oleh acetabulum tulang pelvis dan kepala paha. Ia mempunyai unsur tambahan: bibir cartilaginous, ligamen pekeliling, ligamen kepala femoral. Sendi itu mudah, bentuk bulat (berbentuk kacang, berbentuk cawan) dan mempunyai tiga paksi putaran: frontal, di mana pinggul pinggul (pergerakan ke depan) dan lanjutan (gerakan ke belakang), sagittal, di mana penculikan dan penambahan dilakukan, supaminasi dan pronation adalah mungkin. Selain itu, pada sendi pinggul, paha boleh menghasilkan gerakan bulat. Sendi diperkuat dengan ligamen: ileal-femoral, sciatic-femoral, femoral pubic.

Sendi lutut (Rajah) dibentuk oleh condiles femoral, permukaan artikular unggul tibia, dan patella. Sendi itu kompleks, mempunyai elemen tambahan: menisci, ligamen cruciat dan ligamen cagaran. Kon berbentuk kon. Pergerakan boleh dilakukan di sekitar dua paksi: frontal - flexion dan extension, putaran menegak (hanya apabila kaki dibengkokkan dalam sendi ini).

Sambungan tulang kaki bawah. Antara tulang kaki adalah membran intercostal. Di samping itu, kepala fibula disambungkan ke tibia dengan sendi berbentuk rata. Epiphyses distal tulang tibia disambungkan dengan syndesmosis.

Sendi interphalangeal tangan

Sendi interphalangeal tangan, articulationes interphalangeae manus, terletak di antara falang bersebelahan setiap jari. Permukaan artikular kepala setiap phalanx mempunyai bentuk blok dan alur panduan, dan pangkal phalanx menimbulkan permukaan artikular yang rata dengan rabung panduan.

Alat ligamentous dari sendi interphalangeal tangan diwakili oleh ligamen palmar. ligg. pulmaria, di mana beberapa datang dari permukaan sampingan blok dan dilampirkan ke permukaan sampingan pangkal phalanges - ligamen cagaran, ligg. collateralia dan lain-lain ke permukaan palmar mereka.

Jempol (I) mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal jari-jari II-V terletak di antara falang proksimal dan tengah dan dipanggil sendi interphalangeal proksimal; sendi antara falang tengah dan distal dipanggil sendi interphalangeal distal.

Sendi interphalangeal adalah sendi-blok seperti biasa di mana lenturan dan lanjutan di sekitar paksi hadapan dilakukan.

 • JOIN - sendi, sendi bergerak sendi, yang membolehkan mereka bergerak relatif terhadap satu sama lain.

"Sendi Interphalangeal tangan" dalam buku-buku

Bersama, chondrosis

Sendi, chondrosis Masukkan bunga-bunga lilac dalam botol, tuangkan pada vodka, biarkan selama 10-12 hari dan sapu

Sendi jari

Jari sendi Jari sendi jari lancar dan lutut. Seseorang yang bersambung dengan sendi adalah terdedah kepada pemikiran analitik dan perancangan terperinci. Pada mulanya dia berfikir dengan teliti setiap langkahnya dan hanya melakukannya. Anda boleh membandingkan bersambung sendi dengan

Tulang belakang dan sendi

Tulang belakang dan sendi

Sendi dan sendi

Sendi dan sendi Dua atau lebih tulang, apabila bergabung, membentuk sendi atau sendi. Sendi adalah sendi bergerak yang membenarkan pergerakan tulang; sendi adalah sendi tetap. sendi dan sendi dibahagikan kepada tiga jenis besar: berserat, kartilaginous dan

Bagaimana sendi berfungsi?

Bagaimana sendi berfungsi? Sekiranya kita tidak mempunyai sendi, maka adalah mustahil untuk menjalani cara hidup kita. Kita hanya boleh berada di kedudukan terlentang, kita akan dapat menggerakkan kepala, kaki, dan tangan kita, kita tidak dapat bergerak walaupun satu jari! Peluang

Bersama

Sendi Jika anda tinggal di selatan, anda boleh menggunakan penyebaran bunga akasia putih. Bunga perlu dipilih baru 100 g bunga akasia putih dan 100 ml alkohol 70% harus diletakkan dalam botol kaca dengan gabus padat dan ditinggalkan selama 8 hari di tempat yang gelap. Kemudian ketegangan

Bersama

Kashitsa sendi dari akar jelatang dalam bentuk kompres adalah salah satu ubat terbaik untuk mengubati pelbagai penyakit sendi. Dengan tujuan yang sama, salap semacam ini berguna: campuran campuran akar jelatang 1: 1 dengan kelantangan dengan mentega tanpa lemak, mendesak air mendidih

Bersama

Sendi Untuk pembinaan kaedah rawatan rehabilitasi yang betul untuk pelbagai penyakit dan kecederaan organ gerakan dan pemilihan latihan fizikal yang paling berkesan dan teknik urut, beberapa asas

Pergerakan postur terapeutik dengan sakit di bahagian bawah lengan dan tangan apabila menghidupkan berus ke luar dan ke dalam

Pergerakan postur terapeutik dengan sakit di lengan bawah dan tangan sambil menghidupkan tangan dan masuk Pergerakan terapeutik untuk sakit dalam lengan dan tangan sambil menghidupkan tangan dan masuk dijalankan dalam kedudukan berdiri. Tangan tangan yang sihat memperbaiki pesakit, yang paling bercerai

Bersama

Sendi Bersama sakit adalah salah satu aduan utama orang tua. Lutut, pinggul, dan siku anda adalah contoh bagaimana dua atau lebih tulang bertemu dan bersambung. Masalah utama adalah setua dunia. Tulang pelvis diadakan bersama-sama dengan tulang pelvis, dan lain-lain

Bersama

Sendi: Sendi merah, bengkak, kaku (mengikut Goering); bengkak pucat; jahitan, sakit teruk di sendi dari sentuhan dan dari pergerakan yang sedikit - Bryonia. Di mana-mana terdapat rasa sakit dan lumpuh selepas jatuh, terutama pada sendi dan anggota badan - Ruta

... Bersama

... Sendi Satu atau beberapa sendi sendi, kedua-dua sendi kecil dan besar menyakitkan. Tetapi kedua-dua kesakitan dan penyebabnya mungkin berbeza. Sendi adalah sakit, bengkak dan reddened, anda merasa tidak sihat dan penat, dan suhu rendah secara berkala meningkat. Kemungkinan besar ini

Bersama

Joints Bersama menyediakan orang dengan mobiliti. Ramai gejala bersama dikaitkan dengan keradangan dan kesakitan yang teruk. Ini membawa kepada pembatasan fungsi sendi (sehingga melengkapkan immobility). Jika keupayaan untuk bergerak hilang, maka pesakit

Bersama

Sendi Masalah bersama terjadi pada banyak penyakit: reumatik, arthritis rheumatoid, pelbagai gangguan metabolik (gout), dan lain-lain Tetapi apa pun punca kerosakan pada sendi, manifestasi berbagai penyakit sangat serupa - pertama sekali,

Bersama

Sendi Asas tubuh manusia adalah rangka, yang merupakan sebatian tulang. Artikulasi tulang dapat diperbaiki (misalnya, tulang tengkorak disambungkan), tidak aktif (seperti sambungan vertebra) dan, akhirnya, bebas bergerak, bergerak. Jenis bergerak

Osteoarthritis daripada sendi interphalangeal tangan

Punca penyakit

Sebab-sebab bagi manifestasi kecacatan dalam proses sintesis dan kematangan kolagen tisu tulang rawan belum jelas, sehingga mungkin.

Sebab utama adalah:

 • kecenderungan genetik terhadap gangguan dalam sintesis kolagen;
 • anomali kongenital, patologi dalam perkembangan tulang lengan dan sendi (displasia).

Faktor tidak langsung termasuk:

 • buruh manual yang intensif;
 • dislokasi yang kerap dan kecederaan sendi.

Penyebab utama perkembangan arthrosis adalah memakai pramatang tisu tulang rawan. Dalam sesetengah orang, tisu tulang belakang boleh haus pada usia yang agak muda (20-30 tahun), manakala yang lain, pada usia 60, tidak menyedari penyakit ini. Ia bergantung kepada banyak faktor, yang sebahagiannya tidak dapat dielakkan.

Penyakit itu sendiri tidak diwarisi, tetapi beberapa faktor yang menyumbang kepada perkembangannya adalah ya. Ini adalah, sebagai contoh, kekuatan, keanjalan dan ketumpatan tisu rawan, ciri metabolik, dan t / d

Umur adalah satu lagi tidak berisiko. Semakin tua kita dapat, lebih banyak kita memakai semua tisu dalam tubuh, termasuk rawan artikular, dan semakin tinggi risiko penyakit ini.

Aktiviti profesional juga mungkin terlibat dalam pembangunan patologi. Ini terutama berkaitan dengan orang dan atlet yang tangannya tertakluk kepada beban berat: pembina, kuli, pengangkat angkat, peninju.

Kerana beban yang berpanjangan dan berlebihan, tisu tulang belakang memakai lebih cepat, mencegah geseran tulang terhadap satu sama lain.

Penyebab utama osteoartritis sendi tangan boleh dianggap sebagai usia tua seseorang (d kumpulan risiko bermula hitungan mundur dari 40 tahun). Ini berlaku kerana tisu kulit dari masa ke masa menjadi kurang nipis, jadi ia lebih mudah terdedah kepada tekanan mekanik.

Kerana peningkatan beban sendi tangan meningkatkan risiko penyakit ini.

Alasan lain - melompat hormon. Sebagai contoh, semasa tempoh menopaus, arthrosis pergelangan tangan, rawatan semestinya memerlukan, tetapi ia boleh berkembang kerana kekurangan kalsium dalam badan. Di samping itu, kumpulan risiko terutamanya wanita.

Penyebab osteoarthritis sendi tangan boleh menjadi aktiviti profesional seseorang apabila dia melakukan gerakan mekanikal seragam dengan tangannya selama bertahun-tahun.

Selalunya, orang yang bekerja di perusahaan yang menghasilkan produk atau benda, serta setiausaha dan mereka yang sentiasa bekerja di komputer atau mesin taip, terdedah kepada ini.

Di samping itu, arthrosis sendi kecil tangan sering berkembang di atlet profesional.

Osteoarthritis paling kerap mempunyai watak utama, iaitu, berkembang tanpa sebab yang jelas. Faktor yang tidak jelas menyebabkan pembentukannya, belum dikesan. Ia telah dicadangkan bahawa kerosakan kepada sendi mungkin turun-temurun, terutamanya sepanjang garis wanita.

Artritis interphalangeal hampir selalu muncul pada usia pertengahan. Dalam kes ini, faktor-faktor berikut mempunyai kesan merangsang:

 • gangguan metabolik (obesiti, diabetes, kekurangan tiroid);
 • pelbagai kecederaan (lebam, patah perpaduan distal);
 • tangan dan kaki hipotermia;
 • pergerakan membosankan yang berkaitan dengan aktiviti profesional;
 • tempoh klinik;
 • penyakit dari penyakit berjangkit.

Pada pesakit dengan arthrosis, sering terdapat pelanggaran terhadap pengeluaran kolagen dan gangguan metabolik lain yang berkaitan.

Gejala dan peringkat

Secara luaran, polyarthrosis tangan, kaki, kelihatan seperti nodul besar di sekitar sendi. Dalam tempoh ketika sakit muncul, patologi simetris terlihat dengan kekalahan kedua-dua tangan.

Sebagai contoh, pertumbuhan muncul di ibu jari kanan, yang bermaksud bahawa kiri akan dipukul dengan cara yang sama. Penyakit ini juga boleh membentuk antara falang jari.

Ia biasanya merebak dari indeks dan jari tengah arthrosis tangan peringkat awal, bagaimana merawatnya - hanya doktor yang tahu dengan teliti. Kemudian pesakit mempunyai arthrosis sendi interphalangeal distal.

Secara tidak sengaja, gejala tidak hilang dan boleh kekal pada jari sehingga rawatan bermula.

Pada peringkat awal, gejala-gejala arthrosis tangan mungkin tidak nyata. Dalam sesetengah kes, penyakit itu dikesan hanya beberapa tahun kemudian, apabila ia sudah mencapai peringkat terakhir yang kritikal.

Osteoarthritis dari tangan tahap 1 ditunjukkan ketika jari-jari terbengkalai, kerana mereka sedikit retak, kurang kerap tangan membengkak dan terluka. Ini diperhatikan selepas aktiviti fizikal yang kuat atau disebabkan oleh perubahan cuaca, maka kemerahan adalah ketara.

Pada peringkat pertama, sakit semacam itu sering dikaitkan dengan keletihan biasa di tangan atau sebilangan penyakit lain yang dirawat dengan tidak betul. Kontraksi berus praktikal tidak muncul.

Kadang-kadang di antara kuku dan sendi itu sendiri boleh membentuk pertumbuhan yang menyerupai sista. Ia menyakitkan dan akhirnya membuka sendiri.

Pelepasannya adalah jelas dan tidak berbau. Ini adalah mucin, produk yang dibentuk oleh membran mukus, dan bukan tumor, kerana ia mungkin kelihatan.

Tidak ada kesukaran apabila bergerak dengan jari anda.

Osteoarthritis tangan gred 2 dinyatakan oleh kesakitan yang lebih kerap, terutamanya pada waktu malam, kemerahan diucapkan. Jari berdenyut dan terbakar dari dalam, dan di tapak tumor benjolan atau nodule Geberden (pertumbuhan kulit) terbentuk.

Sendi itu cacat, terdapat kesukaran dalam pergerakan jari-jari, dari semasa ke semasa terdapat kontraksi tangan yang sederhana.

Kekalahan metacarpophalangeal atau sendi interphalangeal proksimal berkembang dengan perlahan, tidak menunjukkan apa-apa dalam fasa awal penyakit ini. Tanda-tanda penyakit pertama muncul hanya dengan kemusnahan sendi.

Oleh itu, lebih awal patologi itu diturunkan, lebih baik untuk pesakit. Diagnosis tepat pada masanya meningkatkan keberkesanan rawatan dan mengelakkan pembedahan.

Arthrosis daripada sendi interphalangeal kaki dan jari mempunyai beberapa peringkat pembangunan:

 1. Peringkat awal. Ia dicirikan oleh kesakitan yang ringan di sendi yang muncul selepas beban, dan masalah semasa pergerakan. Sudah berada di tahap ini, terdapat tanda-tanda luar DOA dalam bentuk nodul di belakang jari.
 2. Selepas beberapa tahun, patologi itu melangkah ke peringkat II. Pesakit mula bimbang tentang kesakitan berterusan di jari-jari, kesakitan di sendi. Gejala lebih teruk pada waktu malam dan mungkin disertai dengan sensasi terbakar dan perasaan berdenyut. Juga mencatatkan pembengkakan tisu periartikular, peningkatan suhu tempatan. Mungkin perkembangan kelegaan umum, kemunculan demam. Nodules menjadi lebih kelihatan, jari menyimpang dari paksi dan cacat, osteophytes mula terbentuk.
 3. Pada peringkat III, gejala menjadi lebih jelas. Sindrom nyeri adalah kekal, sangat dipertingkatkan dengan tekanan yang minimum. Sendi yang terjejas hampir hancur sepenuhnya, yang membawa kepada kelengkungan jari-jari, keterbatasan ketara pelbagai gerakan di dalamnya. Sista muncul di tulang subkondral, sklerosis beransur-ansur berkembang.

Pada peringkat ketiga, terapi konservatif menghasilkan hampir tidak ada keputusan. Satu-satunya cara rawatan ialah pembedahan.

Tanda-tanda dan gejala osteoarthritis tangan

Rawatan dadah berkesan osteoarthritis tangan adalah mungkin hanya jika terdapat gambar klinikal yang tepat. Apabila mendiagnosis semestinya mengambil x-ray. X-ray dapat mengesan perubahan patologi pada peringkat awal.

Adalah lazim untuk membezakan tiga peringkat utama perkembangan arthrosis, yang dicirikan oleh gejala berikut:

 1. Osteoarthritis dari tangan ijazah pertama - dicirikan oleh kecil secara berkala muncul sakit sakit, lulus dalam keadaan rehat. Gerakan tidak sukar, bengkak hampir tidak hadir. Adalah mungkin untuk menghilangkan arthrosis pada peringkat pertama pembangunan di rumah. Pelantikan ubat anti-radang anti-nonsteroid biasanya tidak diperlukan, rawatan dilakukan dengan bantuan fisioterapi. Sekiranya perlu, anda boleh menggunakan terapi restoratif dengan pelantikan chondroprotectors.
 2. Arthrosis berus 2 darjah - kesakitan menjadi lebih sengit, mereka mula mengganggu pesakit pada waktu malam dalam keadaan rehat. Pada pemeriksaan visual, pakar arthrologi mungkin dapat melihat masalah ciri, serta anjing laut dalam sendi. Mengubah arthrosis tangan dan rawatannya di peringkat kedua adalah tahan lama. Matlamat utama terapi adalah untuk memerangi gejala penyakit dan menghentikan perubahan degeneratif. Tidak seperti tahap pertama arthrosis, keupayaan untuk memulihkan tisu rawan sepenuhnya tidak hadir.
 3. Osteoarthritis tangan gred 3 - kecacatan sendi menjadi jelas. Nodul dibentuk, membonjol pertumbuhan menjadi sangat jelas dari belakang atau sisi. Tidak seperti arthrosis 1 dan 2 darjah, penyakit peringkat ketiga mula menjadi kronik, sentiasa mengingatkan pembakaran dan kesakitan tentang dirinya sendiri. Di peringkat lanjut, ubat-ubatan yang ditetapkan untuk rawatan osteoarthritis tangan tidak berkesan. Kemajuan penyakit itu berlaku secara beransur-ansur tanpa perubahan secara tiba-tiba, yang memungkinkan untuk meramal secara tepat perkembangannya.

Rawatan pembedahan jarang diresepkan sebagai langkah melampau untuk memerangi kesakitan di tangan dan menghapuskan contracture (batasan dalam mobiliti bersama).

Gejala

Osteoarthritis tangan mungkin mempunyai gejala yang berbeza bergantung kepada peringkat perkembangan patologi.

Peringkat penyakit ini

Osteoartritis sendi tangan berlangsung secara beransur-ansur. Pada peringkat awal, ia tidak begitu ketara.

Gejala osteoarthritis boleh berlaku di latar belakang:

 1. gout;
 2. diabetes;
 3. artritis reumatoid;
 4. psoriasis;
 5. gangguan endokrin;
 6. hobi alkohol;
 7. obesiti.

Ijazah pertama

Ia memperlihatkan dirinya semakin teruk pada waktu petang dan pada waktu malam dengan rasa sakit pada sendi terjejas. Dalam kes ini, pergerakan sendi hampir tidak terjejas.

 • sakit di pergelangan tangan;
 • kesakitan apabila bergerak;
 • bengkak falang jari;
 • perasaan ketegangan di tangan;
 • bengkak sendi, dengan pembentukan nodul Geberden secara perlahan pada tulang.

Tahap awal arthrosis dapat berkembang bukan sahaja pada orang tua, tetapi juga relatif muda.

Ijazah kedua

Perwujudan tanda-tanda patologis tidak boleh menyakitkan, tetapi dalam kebanyakan kes ia disertai dengan masalah, pembakaran dan kesakitan berdenyut. Kekeringan sendi yang berterusan membawa peningkatan jumlah yang ketara dengan pembentukan nodul tulang.

Perwujudan tanda-tanda keradangan sendi terhenti selepas beberapa waktu, tetapi nodul yang keras tetap.

Penebalan sangat ketara dengan luka sendi:

 • metacarpophalangeal;
 • pergelangan tangan;
 • interphalangeal.

Ijazah ketiga

Peringkat ketiga disertai dengan atrofi otot, yang dinyatakan dalam pengurangan kepadatan mineral (osteoporosis) dan trofi tisu tulang terganggu. Nodules inert yang lebih besar membawa kepada kecacatan jari dan pergelangan tangan.

Nodul tulang membetulkan tulang rawan dan tisu tulang. Setiap pergerakan jari disertai dengan kesakitan, pergerakan tangannya berkurangan dengan ketara.

Gejala-gejala osteoarthritis dari tangan mungkin nyata dalam pelbagai cara. Ciri yang paling utama ialah:

 • sensasi menyakitkan dalam pelbagai tindakan yang dilakukan oleh tangan: memerah tangan ke tangan, meraih objek, membongkok lengan di siku, bahu, dan sebagainya;
 • kekakuan, kekakuan sendi, terutama sekali selepas malam tidur;
 • kesukaran atipikal dalam menjalankan urusan rutin (perasaan seolah-olah tidak cukup kuat, sebagai contoh, untuk membuka bank atau memindahkan objek dari satu tempat ke tempat);
 • kelemahan yang signifikan dari mencengkam (memampatkan) berus;
 • merengut di sendi;
 • bengkak, bengkak tinju atau kawasan berhampiran pergelangan tangan;
 • pembentukan nodul Geberden dan / atau nodul Bouchard.

Nodul Geberden adalah osteophytes atau tulang taji. Ini memperluaskan anjing laut yang terbentuk pada tulang pada sendi falang jari.

Nodul Geberden biasanya bulat, keras, kelihatan seperti bengkak. Dibentuk terutamanya pada sendi interphalangeal distal dan proksimal.

Kemajuan pada sendi proksimal juga dipanggil nodul Bouchard.

Diagnosis penyakit ini

Dalam analisis, sebagai peraturan, tidak mendapati perubahan. Peningkatan sedikit pada penanda radang adalah mungkin dengan sinovitis bersamaan.

Radiografi ada peringkat berikut (menurut Kosinskoy N. S.):

 • Peringkat 1 - penyempitan sedikit ruang bersama, sedikit penajaman tepi permukaan artikular.
 • Tahap 2 - penyempitan ruang bersamaan dengan 2-3 kali ganda berbanding dengan norma, pertumbuhan marjinal yang ketara, osteosclerosis (pemadatan tisu tulang), sista di tulang yang mendasari.
 • Peringkat 3 - ketiadaan lengkap ruang bersama, ubah bentuk dan pemadatan permukaan artikular tulang, sista, "tikus artikular."

Dalam keadaan yang tidak jelas, pemeriksaan biopsi sinovium dan cecair bersama digunakan untuk diagnosis.

Pada masa yang sama, atropi villi, sejumlah kecil kapal, perubahan cicatricial, dan kalsifikasi dikesan.

Osteoarthritis tangan dibezakan dengan rheumatoid arthritis, gout, dan beberapa polietrophitik lain. Berdasarkan keterukan gejala arthrosis jari, terdapat empat darjah kegagalan berfungsi.

 • 0 - tiada disfungsi;
 • 1 darjah - kecacatan profesional adalah terhad;
 • 2 darjah - keupayaan profesional hilang;
 • Gred 3 - kehilangan keupayaan diri sendiri.

Langkah-langkah diagnostik adalah agak mudah, kerana osteoarthritis mempunyai gejala yang jelas. Arthrosis tangan didiagnosis, dan doktor menjalankan rawatannya setelah mendirikan sejarah perubatan. Untuk membuat diagnosis, perhatikan detik-detik berikut:

 1. Penyakit ini berkembang perlahan-lahan, mungkin selama beberapa tahun.
 2. Meningkatkan kesakitan semasa tekanan pada jari. Dalam sendi seseorang dapat mendengar kerumitan yang kerap bahkan sebelum gejala pertama muncul, kerengsaan boleh muncul pada kulit.
 3. Sendi yang sakit menjadi lebih besar dari masa ke masa, mula berbeza dengan banyak dari orang lain.
 4. Pada waktu pagi, sendi selama setengah jam dikekang.

Selanjutnya, diagnosis terdiri daripada prosedur berikut:

 • radiografi;
 • diagnostik komputer;
 • arthroscopy.

Interphalangeal DOA mempunyai gambaran klinikal yang jelas bahawa sukar untuk mengelirukan dengan penyakit lain. Nodul Geberden-Bouchard hanya terbentuk dalam sendi interphalangeal proksimal dan distal. Sendi lain tidak terjejas.

Gambar yang lebih tepat mengenai penyakit ini boleh diperolehi menggunakan pemeriksaan sinar-X. Ia dianggap kaedah diagnostik utama untuk arthrosis tulang kecil kaki dan tangan.

Petunjuk ujian darah umum dan biokimia dengan DOA paling kerap hampir normal, kerana osteoartritis bukan penyakit radang.

Walaupun hakikat bahawa arthrosis sendi interphalangeal menyebabkan kecacatan yang serius, ia mampu berada dalam keadaan lembap selama bertahun-tahun dan tidak menjejaskan aktiviti dan prestasi pesakit.

Walau bagaimanapun, untuk melindungi sendi dan mencegah kemusnahan mereka lagi, beban pada sendi hendaklah terhad, aktiviti fizikal yang membosankan harus ditinggalkan dan rawatan harus dijalankan.

Dalam kes-kes yang lebih lanjut, terutamanya dengan kehadiran komorbiditi, pesakit boleh diberikan peperiksaan tambahan. Terutama bermaklumat adalah pengimejan resonans magnetik atau ultrasound.

Diagnostik sedemikian membolehkan maklumat yang lebih terperinci mengenai keadaan struktur intra-artikular, termasuk permukaan tulang dan tulang rawan.

Rawatan

Rawatan arthrosis sendi kecil tangan bergantung kepada gejala manifestasi patologi. Dalam proses diagnosis, adalah wajar untuk cuba menghapuskan punca penyakit tersebut.

Rawatan ubat

Arthrosis peringkat 1 dan 2 dirawat dengan chondroprotectors khusus.

Untuk menghapuskan keradangan dan anestesia, farmaseutikal nonsteroid digunakan: piroxicam, diclofenac, ibuprofen.

Rawatan osteoarthritis jari dan risarthrosis harus komprehensif dan bertujuan untuk menghapuskan faktor-faktor yang merosakkan, menghalang pemusnahan rawan, mengurangkan kesakitan, menahan sinovitis sekunder, meningkatkan fungsi pergelangan tangan, sendi kecil tangan.

Untuk mencegah perkembangan penyakit ini, perlu untuk mengehadkan beban pada kaki yang berpenyakit.

Dalam kes-kes yang teruk, mungkin perlu mengubah profesion atau meninggalkan aktiviti sukan (jika pada masa yang sama terdapat beban berat pada sendi tangan), disebabkan oleh beban yang berlebihan adalah faktor yang paling penting dalam kerosakan tulang rawan.

Dadah

Terapi dadah melibatkan, terutamanya, perlantikan chondroprotectors (ubat-ubatan yang meningkatkan pemakanan tulang rawan) dan ubat penahan sakit, termasuk salap.

Di samping itu, peningkat mikro mikrosirkulasi, antioksidan, ubat-ubatan yang menormalkan metabolisme dalam rawan boleh digunakan. Gunakan salap pelbagai sifat - anti-radang, pemanasan, salap tindakan mengganggu.

Tiada ubat-ubatan yang mampu merawat tulang rawan yang rosak, hanya mungkin untuk melambatkan perkembangan proses.

Prosedur dan terapi latihan

Kaedah fisioterapi (electrotherapy frekuensi tinggi, terapi laser, paraffin, ozokerite) digunakan secara meluas dalam rawatan arthrosis jari. Menunjukkan rawatan spa, urut.

Dengan synovitis bersamaan, penyinaran ultraviolet, phono- dan elektroforesis dengan novocaine dan analgin adalah mungkin, salap anti-radang digunakan.

Untuk meningkatkan fungsi sendi, senam gimnasium terapi yang sistematik ditunjukkan. Dalam kes ini, jurulatih gimnastik terapeutik harus mengajar pesakit untuk berlatih secara bebas dan pastikan untuk memberi amaran bahawa tidak mungkin melakukan senaman melalui kesakitan.

Ia adalah mungkin untuk melakukan senaman di dalam air.

Kelas gimnastik terapeutik dijalankan menggunakan kaedah yang lembut dengan penggunaan latihan pernafasan maksimum, seli gerakan aktif dan pasif. Di hadapan kontrak, sangat penting untuk memasukkan latihan relaksasi di kompleks gimnastik terapeutik.

Kaedah rakyat

Terdapat sebilangan besar ubat-ubatan rakyat untuk merawat osteoarthritis tangan. Ubat tradisional bercadang untuk menggunakan salap, kompres, tincture, kebanyakannya penyediaan mereka sendiri. Beberapa ubat untuk rawatan osteoarthritis jari boleh dibeli di farmasi.

Selalunya, tumbuh-tumbuhan digunakan sebagai ubat untuk rawatan arthrosis: zhivokost, akar elecampane, daun birch, habuk jerami, dan lain-lain Juga di arsenal ubat tradisional, madu, hidrogen peroksida, mandi turpentine dan banyak lagi digunakan untuk merawat arthrosis sendi-sendi kecil.

Ia hanya perlu diingat bahawa merawat arthrosis sendi tangan dengan remedi rakyat adalah lebih baik digabungkan dengan rawatan standard dan gimnastik.

Pesakit dengan arthrosis tangan boleh ditetapkan pelbagai kaedah rawatan, termasuk terapi dadah, fisioterapi, dan makanan khas. Dalam kes-kes yang teruk dan teruk, pembedahan dilakukan.

Ubat-ubatan

Ubat anti-radang analgesik dan nonsteroidal (NSAIDs) digunakan untuk melegakan kesakitan. NSAID yang dikeluarkan dari farmasi tanpa preskripsi bukan sahaja boleh melegakan kesakitan, tetapi juga menghapuskan keradangan.

Jika ubat-ubatan ini tidak membantu, doktor boleh menulis preskripsi untuk ubat yang lebih kuat. Jika, dalam kes ini, rawatan tidak memberikan kesan yang diingini, teruskan ke suntikan.

Apabila ubat analgesik dan ubat anti-inflamasi disuntik terus ke dalam rongga artikular, sakit dan keradangan merosot hampir serta-merta, dan hasil yang dicapai dapat bertahan selama beberapa bulan.

Latihan

Sakit sendi yang keras dan sengit sangat mempengaruhi bagaimana seseorang menggunakan tangannya. Bagi kebanyakan pesakit, masalah setiap hari menjadi sangat sukar. Latihan khas akan membantu mengembangkan sendi, yang sepatutnya dilakukan beberapa kali sehari:

 • melepaskan dan menumbuk seli secara bergantian;
 • selalunya sentuh pangkal setiap jari dengan pad setiap jari dan pangkal ibu jari untuk menyentuh pangkal jari kecil;
 • Squeeze objek lembut di tangan anda, sebagai contoh, bola, memegang berus dalam posisi dimampatkan selama beberapa saat;
 • dengan kelapa di permukaan keras, angkat setiap jari secara menegak ke atas;
 • "Berjalan" dengan jari-jari anda di atas meja bolak-balik atau ke atas dan ke bawah dinding;
 • Sekiranya arthrosis siku lakukan latihan berikut: sambil duduk di atas meja, letakkan lengan yang dilanjutkan di atas meja dan lakukan mengetuk dengan hujung jari (dengan berus keseluruhan) selama 10-15 minit - ini adalah latihan untuk siku;
 • jika sendi bahu terjejas, adalah mungkin untuk membuat pergerakan terbang, tetapi jauh lebih berkesan untuk melaksanakannya di dalam air - berfikir tentang mendaftar di kolam renang.

Cara hidup

Dengan mengubah gaya hidup mereka, pesakit dapat mengendalikan penyakit mereka dengan lebih baik dan kurang mendapatinya. Mandian parafin panas dan kompres sejuk adalah ubat rakyat yang baik untuk kesakitan dan bengkak. Gunakan kompres seperti yang diperlukan, serta antara ubat-ubatan.

Memakai pembalut khas, sarung tangan atau pembalut anjal menstabilkan kedudukan sendi terjejas dan memberi mereka sokongan yang diperlukan. Disebabkan ini, tanda-tanda gejala boleh dielakkan. Rujuk doktor anda yang akan membantu anda dengan sebaik mungkin.

Pertimbangkan untuk menggantikan beberapa barang di rumah anda (alat dapur, alat pembersih). Perkara-perkara semacam itu perlu mempunyai pegangan yang tebal dan selesa yang tidak memerlukan banyak usaha untuk menangkap dan menggunakannya.

Pastikan anda mematuhi peraturan pemakanan sihat. Diet harus termasuk sayur-sayuran, bijirin penuh, ikan rendah lemak dan daging.

Perhatikan jumlah gula, garam dan lemak yang dimakan - ini akan membantu mengelakkan memperoleh berat badan berlebihan (jika anda berlebihan berat badan, sendi anda tertekan dengan tekanan tambahan).

Perhatikan sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna gelap (lihat senarai di bawah) - mereka mengandungi bahan yang menyekat proses keradangan di seluruh badan, termasuk sendi.

Disyorkan untuk digunakan:

Adalah agak bermasalah untuk mengenali penyakit itu sendiri, kerana gejala-gejala, terutamanya pada peringkat awal, adalah dalam banyak cara yang serupa dengan penyakit lain yang serupa. Selepas merujuk kepada pakar, MRI atau x-ray tangan ditetapkan kepada pesakit.

Seorang pesakit dengan arthrosis selepas mendiagnosis penyakit tersebut ditetapkan sebagai kursus terapi yang kompleks, yang mungkin termasuk berikut:

Dengan diagnosis osteoartritis yang telah ditetapkan, rawatan adalah berdasarkan kepada penggunaan beberapa teknik terapeutik untuk mencapai hasil positif awal.

Rawatan arthrosis sendi kecil tangan melibatkan penggunaan kaedah sedemikian:

 • Terapi ubat;
 • Fisioterapi;
 • Rawatan pembedahan;
 • Penggunaan ubat tradisional;
 • Terapi latihan (latihan terapeutik);
 • Diet (untuk penurunan berat badan).

Mengubah arthrosis tangan memerlukan rawatan yang kompleks: ubat dan fisioterapi. Bersempena dengan ubat-ubatan, perlu melakukan senaman terapeutik khusus untuk tangan.

Satu set tugas yang lebih terperinci untuk memerangi neoplasma perlu disusun oleh doktor yang hadir. Latihan yang paling terkenal:

 • jari mengetuk ringan di atas meja, memainkan piano;
 • cepat hubungkan jari kedua-dua tangan antara satu sama lain: mulakan dengan yang besar dan sebagainya;
 • langkah di atas meja dengan jari anda.

Urut tangan perubatan boleh ditetapkan oleh doktor yang hadir, yang hanya boleh dilakukan oleh seorang profesional. Pakar adalah diwajibkan untuk mengetahui titik mana yang perlu ditekan untuk meningkatkan peredaran darah, melawan kelengkungan jari dan mengurangkan kekejangan otot.

Jika pesakit mempunyai osteoartritis sendi kecil tangan, rawatan boleh dilakukan menggunakan ubat-ubatan rakyat. Sebagai contoh, dari 2 sudu besar.

l minyak kastor dan minyak turpentin boleh dijadikan salap untuk menggosok sendi karpal.

Untuk rawatan menggunakan madu dan vodka, yang bercampur dengan jumlah yang sama dan mengenakan kasa. Kemudian letakkan kompres, biarkan ia dalam semalam.

Tenangkan tangan mandi habuk jerami (dijual di farmasi). Dalam air mendidih, perlu menurunkan 3 gelas produk, tutup dengan tudung dan sejuk sedikit.

Anda boleh mencelup ke dalam campuran berus selama setengah jam atau tambah rebusan ke dalam tab mandi.

Ia tidak akan menjadi tempat untuk makan dengan mudah untuk osteoarthritis.

Ikan merah, kacang dan minyak sayuran akan membantu mengatasi penyakit dengan cepat.

Vitamin B akan menambah bijirin, kacang, pisang dan lentil. Berhenti untuk masa dari alkohol dan makanan berlemak.

Pencegahan osteoarthritis tangan sangat mudah. Pesakit harus cuba mengekalkan berat badan mereka dalam lingkungan normal, menggunakan diet yang betul.

Anda tidak sepatutnya melepaskan buruh manual dan sukan, tetapi anda harus cuba memuatkan diri anda secara merata, tidak terlalu bersemangat. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk mengedarkan kerja dan rehat mereka dengan betul untuk mencegah sindrom selepas trauma.

Ia akan dinasihatkan untuk membeli peranti penetapan khas pada berus, yang akan melindungi pesakit sebanyak mungkin semasa sukan. Untuk pencegahan, anda boleh mengambil pelbagai vitamin dan mineral.

Mereka akan menghalang perkembangan bukan sahaja DOA, tetapi juga patologi lain. Sekiranya anda mengesan sebarang perubahan dalam badan, dengan sakit di tangan, lebih baik untuk melawat doktor.

Osteoarthritis sangat cepat dan berkesan dirawat di peringkat pertama.

Penting untuk mengetahui!

Seorang doktor Rusia, doktor sains perubatan dan seorang profesor menyatakan bahawa dengan kaedahnya dia akan menyembuhkan sebarang penyakit sendi dalam beberapa bulan. Itu benar-benar menyembuhkan nenek purba dengan arthritis yang paling terabaikan dalam 78 hari. Dan kesakitan pada sendi, katanya, dengan pendekatan yang betul akan masuk dalam 4 hari! Dan selama 48 tahun aktiviti, dia mengesahkan setiap pernyataan dengan amalan.

Sejurus selepas penyiaran di saluran TV Rusia-1 (mengenai topik "bagaimana untuk menjaga sendi di mana-mana umur"), dia bersetuju untuk ditemuramah. Baca wawancara...

Terapi Ubat

Untuk arthrosis tangan, ubat berikut digunakan:

 1. NSAID (ubat penahan sakit diambil sebagai tablet, kapsul atau suntikan intramuskular):
  • Diclofenac;
  • Indomethacin;
  • Aspirin;
  • Nise;
  • Ibuprofen
 1. Ubat kortikosteroid (hormon disuntik terus ke sendi yang sakit):
  • Diprospan;
  • Kenalog;
  • Hydrocortisone.
 1. Chondroprotectors (bermakna mempunyai kesan regenerasi pada sel rawan sendi, mengaktifkan proses metabolik dan regenerasi rawan):
  • Struktum;
  • Teraflex;
  • Hondrolone;
  • Don;
  • Artra.
 1. Vasodilators (menormalkan proses aliran darah dalam tisu makna pesakit):

Suntikan asid hyaluronic ke dalam sendi lutut dalam kes arthrosis juga mempunyai keberkesanan yang tinggi dalam rawatan lesi sendi-sendi kecil tangan.

Asid hyaluronik mempunyai kesan yang sama kepada cecair intra-artikular sinovial dan memberikan luncuran serpihan tulang yang halus dan lembut di dalam artikulasi semasa pergerakan.

Rawatan dadah osteoarthritis tangan berkesan pada tahap 1 atau 2 penyakit, apabila kecacatan yang dinyatakan belum terbentuk, dan tulang rawan masih boleh diperbaharui. Dengan perkembangan peringkat 3 arthrosis, satu-satunya cara terapi yang betul adalah pembedahan.

Cara rawatan dan pencegahan tambahan

Arthrosis tangan biasanya tidak bersifat asimtomatik, jadi penyakit ini tidak memerlukan rawatan khas. Pakar mengesyorkan dalam keadaan ini untuk mengelakkan penuaan berlebihan berlebihan pada berus.

Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan apa-apa kaedah terapi, anda perlu berunding dengan doktor untuk diagnosis yang tepat, kerana terdapat banyak jenis kerosakan sendi dan anda boleh membuat kesilapan dengan mudah tanpa bantuan pakar.

Di hadapan kesakitan, rawatan dijalankan menggunakan terapi dadah tempatan. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, ubat-ubatan rakyat juga membantu menahan sakit dan pembengkakan tangan.

Untuk menangani keradangan yang merumitkan perjalanan penyakit tangan, kompres madu dan garam boleh digunakan, untuk penyediaan yang perlu untuk mencampur madu dan garam dalam perkadaran yang sama, letakkan campuran pada kain linen dan sapukannya untuk berus, hangat dari atas.

Pemampatan sedemikian boleh dilakukan pada waktu malam, meninggalkan mereka sehingga pagi.

Ia berguna jika berlaku arthrosis tangan untuk membuat aplikasi tanah liat (farmasi), untuk memohon daun kubis segar. Memampatkan daripada ubi kentang hijau yang telah diparut pada grater halus juga membantu.

Ini ubi tidak disyorkan untuk digunakan semasa memasak, tetapi untuk menghapuskan sakit arthrosis, racun yang terkandung di dalamnya akan sangat berguna.

Pemampatan kentang panas juga harus digunakan di kawasan berpengalaman semalaman.

Pesakit memberikan ulasan yang baik untuk memampatkan yang diperbuat daripada pasta segar dicampur dengan kapur biasa dan kefir. Ia juga berguna untuk memperkenalkan teh diuretik herba dan jelatang ke dalam diet.

Diet

Dengan osteoarthritis tangan perlu menjalani diet. Obesiti adalah salah satu faktor risiko.

Bergantung pada manifestasi gejala, produk dipilih untuk setiap pesakit. Pemakanan suplemen vitamin, sayuran semulajadi dan jus.

Kurangkan pengambilan gula. Ia bertukar kepada roti hitam dan bijirin dari bijirin tanah kasar.

Predisposisi kepada manifestasi arthrosis adalah diwarisi. Kaedah berkesan penawar dan pencegahan yang lengkap tidak praktikal.

Anda tidak boleh bergantung kepada penawar lengkap, tetapi rawatan tepat pada masanya dapat mengurangkan sensasi yang tidak menyenangkan dan memperlahankan proses pemusnahan rawan sendi.

Sendi interphalangeal tangan

Sendi interphalangeal tangan, articulationes interphalangeae manus, terletak di antara falang bersebelahan setiap jari. Permukaan artikular kepala setiap phalanx mempunyai bentuk blok dan alur panduan, dan pangkal phalanx menimbulkan permukaan artikular yang rata dengan rabung panduan.

Alat ligamentous dari sendi interphalangeal tangan diwakili oleh ligamen palmar. ligg. pulmaria, di mana beberapa datang dari permukaan sampingan blok dan dilampirkan ke permukaan sampingan pangkal phalanges - ligamen cagaran, ligg. collateralia dan lain-lain ke permukaan palmar mereka.

Jempol (I) mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal jari-jari II-V terletak di antara falang proksimal dan tengah dan dipanggil sendi interphalangeal proksimal; sendi antara falang tengah dan distal dipanggil sendi interphalangeal distal.

Sendi interphalangeal adalah sendi-blok seperti biasa di mana lenturan dan lanjutan di sekitar paksi hadapan dilakukan.

Sendi interphalangeal tangan

Sendi interphalangeal tangan, articulationes interphalangeae manus, terletak di antara falang bersebelahan setiap jari. Permukaan artikular kepala setiap phalanx mempunyai bentuk blok dan alur panduan, dan pangkal phalanx menimbulkan permukaan artikular yang rata dengan rabung panduan.

Alat ligamentous dari sendi interphalangeal tangan diwakili oleh ligamen palmar. ligg. pulmaria, di mana beberapa datang dari permukaan sampingan blok dan dilampirkan ke permukaan sampingan pangkal phalanges - ligamen cagaran, ligg. collateralia dan lain-lain ke permukaan palmar mereka.

Jempol (I) mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal jari-jari II-V terletak di antara falang proksimal dan tengah dan dipanggil sendi interphalangeal proksimal; sendi antara falang tengah dan distal dipanggil sendi interphalangeal distal.

Sendi interphalangeal adalah sendi-blok seperti biasa di mana lenturan dan lanjutan di sekitar paksi hadapan dilakukan.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "sendi Interphalangeal tangan" dalam kamus lain:

Sendi Interphalangeal - sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal tangan (pandangan sisi)... Wikipedia

Ray-carpal joint (articulartio radiocarpea) ligamen dan sendi tangan, tangan kanan - sebelah sawit. 1 ulna; sendi radioulnar distal; ulnar ligamentum pergelangan tangan pergelangan tangan; tulang berbentuk kacang; cangkuk cangkuk kacang kelihatan; ligamen pea-metacarpal; hooked hook; palmar untuk mesa metacarpal...... Atlas anatomi manusia

JOIN - JOINTS. Diarthrosis bersama, diarthrosis (daripada bahasa Yunani. Diarthroo dismember), syn. articulatio, articulus, mudah alih, sambungan sekejap tulang tulang. C. adalah jenis sebatian tulang (lihat artikulasi)>. dicirikan oleh kehadiran...... The Big Medical Encyclopedia

sendi tangan interphalangeal - (artt interphalangeae manus) sendi synovial dari permukaan artikular dari phalanges. Sekat seperti sendi dengan satu paksi (frontal) putaran, di mana fleksi dan lanjutan mungkin. Sendi diperkuat dengan ligamen cagaran dan palmar... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

sendi tangan dan kaki interphalangeal - (a. interphalangeae manus (pedis), PNA, BNA a digitorum manus (pedis), JNA) blocky S. yang dibentuk oleh kepala dan pangkal falang bersebelahan jari; dalam S. m lentur dan melengkapkan jari-jari mungkin... Kamus perubatan yang besar

Berus jari - Jari tangan adalah bahagian paling jauh dari bahagian atas hewan, termasuk manusia, di mana dalam proses evolusi mereka menerima beban fungsian yang penting berbanding spesies lain. Jari seseorang Biasanya, seseorang mempunyai pergelangan tangan...... Wikipedia

Jari tangan - Jari tangan adalah bahagian paling jauh dari ekstrem atas hewan, termasuk manusia, yang dalam proses evolusi menerima beban fungsional yang penting dibandingkan spesies lain. Jari seseorang Biasanya, seseorang mempunyai pergelangan tangan...... Wikipedia

Berus (anatomi) - Artikel ini perlu dibaca. Sila reka bentuknya mengikut peraturan untuk artikel tersebut. Istilah ini mempunyai makna lain, lihat Berus... Wikipedia

Syndesmologi - Kandungan Sambungan Tiang Spinal Interfungsi Symphysis Arc Bersambung Bersama Spinal Column Ligaments Lumbar-Sacral Bersama Sacrocyst fingerbone Bersama Skull dengan Atlas dan Atlas dengan Atlas Vertebra Atlas... Atlas Anatomi Manusia

Jangkitan Meningokokus - [Greek meninx, meningos meninges + kokkos bijirin, tulang (janin); jangkitan] penyakit berjangkit, yang merosakkan mukosa nasofaring dan penyebaran dalam bentuk septikemia tertentu dan purulen adalah...... Ensiklopedia perubatan