Utama / Pemulihan

Sendi kaki Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki, artikulasi pedali interphalangeae (lihat Gambar 277, 278, 281), sambung falanx proksimal dengan pertengahan dan tengah dengan distal. Kapsul artikular pada sendi ini nipis. Bahagian sisi mereka disokong oleh ligamen cagaran, ligg. collateralia, dan pada bahagian plantar, ligamen plantar, ligg. plantaria.

Sendi interphalangeal adalah sejenis sendi seperti blok.

Sendi kaki Interphalangeal

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Kaki seseorang yang strukturnya tidak diketahui oleh semua orang melakukan fungsi penting. Jika ubah bentuknya berlaku, orang tidak boleh bergerak secara normal, kemungkinannya terhad. Mengetahui struktur kaki, anda boleh menentukan apa yang menyakitkan untuk apa-apa kecederaan. Dan ini boleh membantu pertolongan cemas.

Anatomi kaki

Kaki manusia dibentuk oleh tiga bahagian: tarsus, plusus, dan jari. Anatomi setiap bahagian adalah khas dan terdiri daripada beberapa tulang.

Tarsus terdiri daripada talus, calaraneal scaphoid, cuboid dan sphenoid bones. Talus melaksanakan fungsi menyertai kaki dan kaki. Ia mempunyai struktur berikut: badan, kepala dan leher. Blus talus diperlukan untuk menyambung tibia dan tarsus. Calcaneus, bahagian bawah bahagian bawah dari tarso, adalah yang terbesar dari semua tulang kaki. Scaphoid memudahkan penentuan ketinggian lengkungan kaki. Tulang cuboid menghubungkan semua tulang tarsus. Bahagian hadapan terdiri daripada tulang sphenoid.

Metatarsus dibentuk oleh lima tulang. Mereka semua mempunyai bentuk tubular. Yang paling lama adalah yang kedua, dan yang paling tebal adalah yang pertama. Mereka mudah untuk disiasat, kerana ia dilindungi di atas dengan lapisan kulit yang nipis.

Jari terdiri daripada falang. Ibu jari dibentuk oleh dua phalanges, dan selebihnya - tiga. Kadang-kadang phalanxes jari kecil tumbuh bersama, jadi hanya dua phalanges yang dapat dilihat pada x-ray.

Radas ligamen

Pergerakan kaki manusia disebabkan oleh fakta bahawa ia terdiri daripada beberapa sendi: pergelangan kaki, subtalar, ram-calcaneal-scaphoid, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal. Setiap sendi ini menjalankan fungsi khususnya.

Sendat buku lali

Struktur sendi buku lali adalah seperti berikut: ia terdiri dari tulang-tulang kaki dan australia. Ia mempunyai bentuk blok. Struktur sendi buku lali membolehkannya melakukan gerakan seperti: perpanjangan dan lanjutan. Selain itu, sudut antara dua titik ekstrem mencapai 90 °.

Di bahagian belakang sendi, blok talus sedikit menyempitkan, oleh itu, semasa fleksi kaki, paksaan dan penculikan berlaku. Permukaan sendi pergelangan kaki ditutup dengan pelbagai ligamen dan tendon yang melaksanakan fungsi pelindungnya. Di bahagian dalam ligamen akan keluar dari buku lali medial. Tetapi di luar penguatan sendi pergelangan kaki berlaku dengan bantuan ligamen yang berasal dari fibula.

Anatomi sendi ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Oleh itu, semasa kelahiran, dia lebih melengkung di belakang kaki, dan pada orang dewasa, sebaliknya, di bahagian plantar.

Sendi subtalar

Ia terdiri daripada tumit dan talus. Ia mempunyai bentuk silinder. Ia mempunyai tahap mobiliti yang rendah. Di atasnya ia melindungi ligamen, yang mana sendi dilindungi daripada pelbagai kecederaan.

Parano-calcaneus-navicular joint

Anatomi sendi ini adalah seperti berikut: termasuk pergelangan kaki, tumit, dan scaphoid. Pergerakan berlaku serentak dengan sendi subtalar, kerana ia diartikulasikan dengan cara ligamen. Dengan usia, penurunan gerbang kaki berlaku. Oleh itu, selalunya kanak-kanak berusia satu tahun, yang baru sahaja berjalan, meletakkan kaki bukan pada permukaan keseluruhan, tetapi hanya pada kaki depan.

Sendi Tarsometatarsal

Skema kaki manusia menunjukkan bahawa sendi sedemikian terletak di antara tulang metatarsus dan tarsus. Mereka bersaiz kecil dan mempunyai bentuk yang agak rata. Mobiliti mereka terhad. Kerana kenyataan bahawa pada permukaan setiap sendi adalah banyak ligamen, tulang metatarsus hampir terhubung rapat antara satu sama lain, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Plus-phalangeal sendi

Struktur kaki manusia termasuk sendi metatarsophalangeal, yang mempunyai bentuk sfera dan mobiliti yang rendah. Pembentukan mereka berlaku akibat gabungan dari kepala tulang metatarsus dan pangkal phalanges. Keperluan untuk sendi itu adalah bahawa ia memberikan kelonggaran dan pelanjutan jari. Dari atas mereka ditutup dengan sebilangan besar berkas. Sendi interphalangeal terletak di antara falanges jari-jari. Jika mereka mempunyai pergerakan bersyarat pada lengan mereka, maka pada kaki mereka sendi-sendi sedemikian praktikal tidak bergerak.

Otot

Anatomi kaki bukan sahaja terdiri daripada tulang dan sendi, tetapi juga otot. Mereka dilampirkan dengan tendon kepada pelbagai tulang pada permukaan kaki manusia. Sebagai peraturan, permulaan otot kaki berlaku dari kaki bawah. Bahagian atas kaki terdiri daripada dua otot, dengan masing-masing mempunyai fungsi tersendiri: satu memanjangkan jari, yang lain memanjangkan ibu jari. Mereka berasal dari bahagian dalam tumit.

Bahagian plantar kaki termasuk beberapa otot: dalaman, luaran, dan tengah. Keperluan untuk otot dalaman ialah mereka menentukan gerakan ibu jari kaki manusia. Permulaan otot berasal dari tulang metatarsus.

Keistimewaan otot luaran adalah bahawa mereka bertindak pada jari kelima jari - jari kecil. Mereka termasuk dua otot: satu - menghilangkan jari, kedua - membengkokkannya. Mereka dilampirkan pada phalanx jari terakhir.

Kumpulan pertengahan otot termasuk otot yang paling perlu dan penting. Lagipun, dengan bantuan mereka, beberapa jari dipasang dalam gerakan sekali gus (2, 3, 4). Fungsi otot sedang dalam proses fleksi, maklumat dan pencairan kaki jari kaki.

Mengapa flatfoot berkembang?

Anatomi kaki termasuk sejumlah besar tulang dan otot. Dan jika sekurang-kurangnya salah satu daripada mereka cacat, maka terdapat berbagai pelanggaran dalam kerja kaki manusia. Flatfoot - pelanggaran yang disebabkan oleh ubah bentuk gerbang. Dengan penyakit ini, gerbang kaki menjadi rata, dan permukaan tumit menyimpang ke kawasan luar.

Selain itu, ubah bentuk kaki berlaku sedemikian rupa sehingga tulang metatarsal dibelokkan, oleh itu, kedudukan ibu jari berubah. Dan jika anda memakai kasut terlalu sempit, jari-jari anda akan mula menjatuhkan satu di sisi yang lain. Akibatnya, penyakit biasa muncul, yang dikenali sebagai "tulang" ibu jari. Litar atau ujian khas boleh digunakan untuk memeriksa kaki rata.

Oleh itu, adalah perlu untuk memeriksa ketinggian gerbang membujur. Ia boleh dengan mudah dirasai di atas gerbang dalaman. Di samping itu, adalah perlu untuk menentukan sudut pesongan ibu jari. Tahap ubah bentuk sebahagian besarnya bergantung pada sudut ini.

Anda juga boleh menyemak sama ada kaki anda tidak mempunyai bentuk "kaki tangan". Untuk melakukan ini, kaki mesti dibasahi dan melangkah ke tempat yang kering. Jika cetakan itu pepejal, tanpa lenturan, maka kemungkinan besar anda mempunyai kaki rata.

Flatfoot juga mempunyai beberapa gejala. Sering kali, orang yang mengalami penyakit ini menjadi letih sangat cepat, walaupun selepas lima minit berjalan kaki. Di permukaan kaki sering muncul jagung dan natoptysh, yang agak perlahan untuk dilalui. Mungkin ada rasa sakit dan ketidakselesaan di kaki. Sukar untuk wanita memakai kasut bertumit tinggi. Jika anda mengesyaki perkembangan flatfoot pastikan anda menghubungi pakar.

Lagipun, sebaliknya, beberapa patologi boleh berlaku. Sekiranya kaki menyimpang, ia boleh menyebabkan putaran kaki bawah. Di samping itu, ia memainkan peranan penting dalam pembentukan postur. Biasanya, seseorang yang mempunyai kaki rata mempunyai scoliosis atau bahkan kyphosis.

Oleh itu, struktur kaki manusia bukan sahaja meliputi tulang, tetapi juga ligamen, tendon, dan otot. Setiap daripada mereka melaksanakan fungsi tertentu. Sekiranya ubah bentuk sesuatu bahagian berlaku, kerja seluruh kaki boleh terganggu. Oleh itu, pastikan anda pergi ke resepsi kepada pakar.

Ligamentitis - keradangan ligamen - pembentukan padat tisu penghubung, ikatan antara tulang rangka. Bergantung pada lokasi membezakan ligamentitis:

 • sendi lutut;
 • sendi buku lali;
 • interswitch;
 • ligamentitis stenosis.

Penyakit ini disertai oleh sensasi yang menyakitkan yang dapat mengurangkan kualiti hidup dan prestasi.

Penyebab utama ligamentitis - kecederaan yang berbeza-beza. Kecederaan mungkin disebabkan oleh usaha fizikal yang berlebihan pada mobiliti bersama, rendah atau peningkatan latihan sukan, berat badan berlebihan.

Di samping itu, penyakit ini mungkin merupakan komplikasi jangkitan yang menjejaskan sendi, seperti brucellosis, leptospirosis, dan lain-lain. Punca keradangan yang berulang boleh menentukan ciri-ciri anatomi dari alat ligamen atau perubahan berkaitan dengan usia di dalamnya.

Ligamentitis boleh diubah menjadi ligamentosis - proses dystrophic pada titik lampiran ligamen ke tulang, yang disertai dengan penggantian serat tisu penghubung dengan tulang rawan dan ossifikasi berikutnya.

Kaedah utama untuk mendiagnosis ligamentitis adalah ultrasound dan MRI. Untuk diagnosis pembezaan yang digunakan radiografi.

Bergantung pada mana sendi rosak, terdapat jenis penyakit. Selalunya mengalami lutut, kaki, tulang belakang, tangan.

Ligamentites lutut

Sendi lutut membentuk femur, tibia dan patella. Tulang menghubungkan antara satu sama lain dan memperbaiki peralatan ligamen, yang termasuk unsur-unsur seperti:

 • ligamen cagaran (lateral) - tibial dan peroneal;
 • ligamen posterior - ligamen patologi, popliteal, arcuate, medial, lateral dan intrinsik;
 • intraarticular - cruciform, serta ligamen melintang lutut, menyambungkan menisci.

Mana-mana elemen sendi lutut boleh dipengaruhi oleh ligamentitis. Penyakit ini sering disertai oleh pendarahan subkutan dengan pembentukan hematomas. Ligamentitis selepas trauma sering berkembang akibat pengumpulan darah dalam radas ligamentous. Keradangan elemen penyambung lutut sering kali kronik. Kes-kes bentuk akut direkodkan lebih kerap dan biasanya dikaitkan dengan penyakit berjangkit tertentu.

Keradangan ligamen sisi sendi lutut sering direkodkan pada golongan muda, yang mengetuai gaya hidup aktif, atlet profesional. Yang paling biasa ialah ligamentitis ligamen sisi dalaman sendi lutut. Kecederaan menyebabkan pecah sebahagian daripada serat penghubung yang membentuk ligamen. Ia berlaku dan rehat lengkap. Kerosakan pada salah satu ligamen sisi sendi lutut sering disertai oleh keradangan yang kedua, kerana beban di atasnya meningkat.

Diagnosis adalah berdasarkan hasil ultrasound. Jika secara normal unsur-unsur alat kopulatif ini mempunyai struktur yang seragam dan licin, nipis dan bahkan, maka dalam hal kerosakan mereka akan menebal, membengkak, dan kita dapat melihat daerah air mata. Dengan kerosakan teruk pada serat dalam unjuran ligament lateral radang, mereka kehilangan kontur yang jelas, echogenicity mereka berkurang, strukturnya adalah heterogen, hanya satu titik lampiran pada tulang yang jelas terlihat, jauh dari tapak air mata.

Dalam ketebalan ligamen kronik serabut konikat mungkin tetap normal, mereka dipadatkan, eksudat dapat dikumpulkan sekitar. Selalunya, kerosakan diselaraskan dalam kondyle femoral. Selepas 2 minggu, gentian ligamen sisi sendi lutut kelihatan lebih baik.

Seringkali, kes-kes ligamentitis ligamen ligamen cruciate dan cagaran lutut - gentian dan tibial - direkodkan. Selalunya ligamen gentian medial, terletak di permukaan dalaman sendi lutut, menderita kesakitan diselaraskan. Akibat keradangan ligamen krusiat dan kolateral dalam bidang kerosakan, gejala seperti bengkak dan kestabilan sendi lutut diperhatikan.

Ligamentitis ligamen patellar, yang sering disalahgunakan disebut tendinitis, adalah masalah yang kerap bagi atlet yang sukannya melibatkan beban besar pada patella. Ini berbasikal, sukan pasukan dengan bola, tenis dan lain-lain. Melompat, joging dan lain-lain jenis beban eksentrik sering menyebabkan microtraumas dan beban bersama.

Dengan usia, risiko keradangan ligamen patellar sendiri, termasuk kronik, meningkat akibat latihan berpanjangan, sindrom kesesakan muncul, jumlah keguguran dan kecederaan yang lain meningkat, proses dystrophic dalam tisu tulang rawan berkembang bersama, dan peredaran mikro semakin bertambah.

Gejala berikut menemani kerosakan kepada ligamen patellar:

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 1. Nyeri dilahirkan di bahagian puncak patela atau permukaan bergelombang tibia, yang berlaku baik semasa rehat dan semasa aktiviti fizikal, serta semasa palpasi kawasan ini.
 2. Kekejangan, ketegangan atau kelonggaran otot extensor.
 3. Di ultrasound, anda dapat melihat perubahan yang serupa dengan yang diperhatikan dengan kekalahan ligamen sisi sendi lutut.

Rawatan keradangan ligamen lutut bermula dengan memastikan rehat lengkap untuk kaki sakit. Ini benar terutamanya mengenai bentuk penyakit akut.

Keradangan ligamen kaki dan buku lali

Tali pergelangan kaki adalah artikulasi uniaxial yang hujung distal tibia dan blok talus. Fiksasinya disediakan oleh ligamen cagaran (lateral) dari buku lali, yang membentuk kumpulan:

 1. Kumpulan sisi (luar) terdiri daripada ligamen talus-fibular anterior dan posterior dan ligamen gentian calcaneal. Dalam kebanyakan kes, mereka cedera.
 2. Kumpulan dalaman (medial) terdiri daripada ligamen deltoid sambungan pergelangan kaki bentuk segi tiga, tufts talus-tibial anterior dan posterior.

Di samping itu, peralatan ligamen pergelangan kaki termasuk unsur-unsur yang menyambung tulang tibia. Mana-mana unsur alat ligamen boleh mengalir, frekuensi tinggi kerosakannya disebabkan oleh mendirikan kedudukan. Bergantung pada kumpulan sendi yang meradang, kesakitan boleh diletakkan di sebelah kaki, di pendakian, di dalam tunggal atau di pergelangan kaki. Sakit deras disertai dengan keradangan ligamen tulang belakang fibroid anterior atau posterior, dan medial - oleh sendi buku lali deltoid.

Sakit boleh menemani pergerakan atau manifes itu sendiri dalam limbo. Unsur apa yang terjejas, boleh didapati di ultrasound: serat ikat yang rosak akan membengkak, menebal dan heterogen dalam strukturnya.

Ligamentitis Plantar, yang dipanggil plantar, adalah keradangan artikulasi yang berjalan di tengah, dari calcaneus hingga falanges jari.

Ligamentitis plantar disertai dengan sakit di gerbang kaki apabila berjalan dan berdiri, bengkak, dan kadang-kadang kebas kaki bawah. Penyakit ini sering membimbangkan mereka yang menghabiskan banyak masa di kaki mereka: atlet, penjual. Penyebab keradangan boleh menjadi kasut yang tidak selesa dan ciri-ciri anatomi struktur lengkungan kaki.

Ligamentitis plantar sering dikelirukan dengan plantar fasciitis, di mana plasia fascia meradang dan tumit tumit dibentuk. Gejala-gejala penyakit ini sama, dan diagnosis pembezaan dibuat berdasarkan kehadiran tumit tumit, yang dapat dilihat pada sinar-X.

Ligamentitis Interspin

Ligamen interosseous tulang belakang menghubungkan proses spinous 2 vertebra bersebelahan. Formasi penyambungan yang paling besar adalah di kawasan lumbar, paling kurang maju - di tulang belakang serviks. Selalunya, keradangan vertebra lumbar direkodkan.

sering menentang diagnosis. Diagnosis sering terdengar seperti "sakit lumbal etiologi yang tidak diketahui." Post-traumatic ligamentitis interspinous ditunjukkan oleh rasa sakit di lanjutan tulang belakang. Palpasi sambungan interstitial juga menyebabkan kesakitan yang teruk.

Mengalami ligamentitis

Ada jenis penyakit ini:

 • keradangan sendi anulus jari (penyakit Nott, memukul jari);
 • keradangan palmar dan ligamen karpal melintang (sindrom carpal tunnel).

Apabila stenosis ligamen ligamen anulus tangan, salah satu jari tangan (biasanya ibu jari atau telunjuk) membuat bunyi klik pada peringkat awal apabila bengkok, dan kemudian dipasang dalam kedudukan yang bengkok. Biasanya, keradangan ligamen menggabungkan tendonitis tendon salah satu fleksibel jari. Penyakit ini disertai dengan sakit di kawasan yang terjejas, dan dari masa ke semasa menyebar ke seluruh tangan. Sebatian interphalangeal sering terlibat dalam proses ini.

Dengan ligamentum stenosis palmar dan ligamen melintang, bengkak dan penebalan gentian berlaku. Ini menyebabkan memerah saraf median di bawah ligamen melintang - membangun sindrom carpal tunnel (sindrom terowong). Penyakit ini disertai oleh kesakitan teruk dan kebas keledai. Sindrom terowong sering memberi kesan kepada wanita, di samping itu, orang-orang dari profesion tertentu yang kerjanya berkaitan dengan beban jari dan tangan yang berfungsi.

Elemen lain dari alat ligamen tangan mungkin meradang.

Terapi yang diperlukan

Rawatan penyakit bermula dengan penghapusan penyebab kejadian dan bertujuan untuk menghapuskan gejala, melegakan keradangan dan memulihkan fungsi yang hilang.

Rawatan konservatif termasuk imobilisasi untuk tempoh sekurang-kurangnya 2 minggu dan suntikan di kawasan lesi hidrokortison atau glucocorticosteroid lain, yang membantu melegakan sindrom kesakitan, melemahkan proses keradangan dan mempercepat pertumbuhan semula tisu. Pada masa ini, untuk rawatan ligamentitis menggunakan persiapan tisu, khususnya platelet plasma darah manusia yang kaya.

Selepas membuang keradangan yang ditetapkan fisioterapi:

 • ozokeritotherapy;
 • aplikasi parafin dan lumpur.

Urut dikontraindikasikan dalam kes ini.

Untuk kegunaan luaran, pilih salap yang mengandungi ubat anti-radang bukan steroid.

Ia digunakan untuk merawat ligamentitis dan osteopati. Osteopati adalah salah satu arah terapi manual, yang berkaitan dengan penghapusan penyebab penyakit itu sebagai pelanggaran hubungan struktur-anatomi di antara bahagian-bahagian badan - disfungsi osteopatik.

Dalam kes yang jarang berlaku, terdapat keperluan untuk ligamentotomy - pembedahan ligamen. Selepas prosedur, dalam kebanyakan kes, pemulihan lengkap fungsi bersama mungkin.

Keradangan sendi kaki: gejala dan rawatan yang berkaitan

Kaki - alat untuk menyokong badan dan bergerak. Orang yang menghabiskan banyak masa di kaki mereka sering menderita sakit pada sendi kaki. Dalam keadaan mereka mencerminkan kesihatan seluruh organisma.

Ini dijelaskan oleh fakta bahawa apabila seseorang mengembangkan pelbagai penyakit (diabetes, arthritis, gangguan saraf, gangguan tulang belakang dan peredaran darah), tanda pertama muncul di kaki sebagai perasaan sakit.

Perasaan ini boleh menjadi gejala pertama dan satu-satunya gangguan yang serius di dalam badan.

Apakah jenis penyakit radang kaki?

Keradangan kaki menunjukkan perubahan degeneratif dalam otot, ligamen tendon, tulang rawan dan tisu tulang. Arthrologists membahagikan penyakit kepada 2 bentuk:

 1. Utama - berkembang sebagai penyakit bebas, disebabkan faktor individu;
 2. Menengah - ditunjukkan sebagai akibat daripada penyakit lain, misalnya, akibat reumatik, osteoporosis atau arthrosis, yang boleh menimbulkan kejadian arthritis.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan penyakit juga telah ditubuhkan:

 • Kemunculan keradangan dalam penyakit tertentu seperti gout, warisan genetik;
 • Gangguan autoimun. Dalam kes ini, tubuh mengiktiraf tisu sendi sebagai asing dan mula menghilangkannya. Selalunya borang ini boleh didapati di scleroderma, demam rematik dan penyakit lupus erythematosus, yang membawa kepada perubahan bentuk sendi atau pemusnahan lengkap.
 • Pecah, kecederaan, kecederaan, retak, lebam - mencetuskan berlakunya arthritis selepas trauma. Dengan kecederaan, arthritis adalah akut, dan lebam menjejaskan manifestasi gambar kronik penyakit ini.
 • Pemindahan penyakit sifat berjangkit. Cangkang kantung sinovial dipengaruhi oleh jangkitan, dan ia dibawa oleh limfa dan darah, yang mempengaruhi semua komponen utama sendi sebagai hasilnya. Brucellosis, hepatitis, arthritis reaktif dan tuberkulosis adalah penyakit yang boleh menyebabkan radang sendi.

Gejala yang mengiringi penyakit ini

Gambaran klinikal penyakit ini agak luas disebabkan oleh banyaknya bentuk arthritis dan peringkat penyakit. Bagaimanapun, tidak kira apa, pelbagai jenis keradangan mempunyai gejala biasa - ini menjadikannya sukar untuk membezakan diagnosis. Gejala utama keradangan sendi kaki adalah seperti berikut:

 • Sakit - boleh menjadi spasmodik, tajam, tajam dan sakit;
 • Pengubahsuaian sendi - pembengkakan kaki, bengkak, kemerahan kulit, pembentukan tulang atau benjolan;
 • Pelanggaran fungsi artikular - penampilan kekakuan, fosil dan pergerakan kaki yang kurang;
 • Kerumitan yang diucapkan dalam sendi - terjadi semasa pergerakan, pesakit merasakan klik atau deras di kaki;
 • Arthritis adalah penyakit di mana sendi terjejas secara simetri;
 • Ketidakhadiran sendi - berlaku akibat subluxation atau osteophytes.

Kaedah diagnostik

Diagnosis memungkinkan untuk mewujudkan sebab-sebab tertentu pembentukan keradangan di kaki. Ia termasuk aktiviti-aktiviti berikut:

 • Pengambilan sejarah;
 • Radiografi - memberi peluang untuk membentuk bentuk perkembangan patologi;
 • Pensambilan darah kimia untuk hormon;
 • Analisis umum darah dan air kencing.

Selepas peperiksaan, doktor membuat kesimpulan, mengikut yang mana, dia membuat program rawatan.

Prosedur rawatan

Dengan keradangan sendi, rawatan kaki menunjukkan pendekatan yang sistematik dan komprehensif, serta pendekatan individu untuk penyakit dalam setiap kes. Hari ini, program terapeutik dibina oleh doktor dengan mengambil kira penyakit dan tahap di mana ia ditemui.

Untuk memerangi penyakit ini sering menggunakan kaedah rawatan konservatif. Jenis utamanya adalah seperti yang berikut:

Rawatan ubat

Ia termasuk mengambil ubat-ubatan anti-radang dan analgesik:

 • Anti-radang - flexen, voltaren, sulpaflex, diclofenac, indovazin (salap), voltaren (gel), fastum-gel;
 • Painkillers - aspirin, ibuprofen, analgin, paracetamol;
 • Antibakteria - cephalosporin, makrolida, penisilin (suntikan).

Terapi manual dan urut

Terapi manual adalah kaedah bukan perubatan yang berkesan untuk menangani penyakit ini. Ini adalah satu keseluruhan kompleks teknik perubatan yang membolehkan rawatan sendi dengan bantuan tangan. Matlamat utamanya adalah untuk meningkatkan keanjalan sistem ligamentous dan otot. Prosedur terapi ini mengingatkan urutan, tetapi ia mempunyai perbezaan, yang terdiri daripada mengehadkan penyetempatan kawasan dan penggunaan daya dosis.

Prosedur dijalankan dengan selang waktu 1-7 hari. Kaedah ini menjadi lebih berkesan jika prosedur-prosedur itu bertukar ganti dengan urut, fisioterapi, rawatan herba dan terapi fizikal tambahan.

Fisioterapi

Item rawatan ini termasuk:

 • Aplikasi lilin;
 • Pemanasan UHF;
 • Terapi magnetik;
 • Terapi latihan.

Satu perkara penting dalam keradangan kaki adalah terapi latihan. Latihan terbaik dilakukan di bawah pengawasan ahli fisioterapi. Gimnastik mempunyai kesan positif ke atas badan dengan prestasi biasa. Latihan dipilih oleh pakar bergantung kepada penyakit yang menyebabkan keradangan sendi kaki.

Selain gimnastik ditunjukkan: berenang, tanpa ketiadaan berjalan kaki. Adalah penting untuk memakai kasut ortopedik, serta makanan diet.

Rawatan oleh kaedah rakyat

Kaedah tradisional merawat keradangan sendi kaki menunjukkan hasil yang agak baik, yang kadang-kadang tidak kalah dengan terapi tradisional dari segi keberkesanannya. Rawatan boleh dilakukan menggunakan resipi berikut:

 1. Mandi air garam. Beli di garam laut farmasi tanpa kekotoran (dalam bentuk tulen). Ketikkan lembangan air, tuangkan ke sana 2-3 sudu besar / l. garam dan tenggelam dalam penyelesaian kaki selama 15-20 minit. Prosedur ini mesti diulang 3 kali seminggu;
 2. Infusi. Isikan tunas pain segar dengan gula dan biarkan selama 7 hari dalam gelap. Komposisi yang terhasil diambil secara lisan oleh sudu teh 3 p / hari;
 3. Campurkan biji flaks + jelatang + lingonberry + calendula + tutsan dalam bahagian yang sama dan tuangkan air mendidih, tutup dan tunggu sehingga ia sejuk. Untuk menggunakan infusi ini diperlukan bukannya teh selama 1 bulan.

Ia juga baik untuk membuat pemampatan daripada herba tindakan anti-radang dan analgesik, yang termasuk: chamomile, kulit kayu oak, bergenia, alder, ledum subur.

Cara makan dengan keradangan kaki?

Diet dipilih bergantung kepada penyakit yang menyebabkan keradangan sendi pada kaki. Oleh itu, untuk mendapatkan manfaat dari diet, doktor harus menetapkannya selepas pemeriksaan yang teliti dan mencari penyebab sebenar penyakit.

Apabila keradangan kaki, pakar menyarankan untuk menggunakan:

 • Jus yang baru diperah, terutamanya yang berguna adalah tomato, lobak merah, saderi dan kubis;
 • Jeruk, kuning, sayuran hijau dan buah-buahan - epal, lada, buah sitrus, kentang, zucchini, kubis, tomato, timun, saderi, dan banyak lagi. yang lain;
 • Ikan - ikan trout, tuna, halibut, makarel, salmon.
 • Gores - beras, soba, oat;
 • Berries - currants, blueberries, cranberries, blackberries, plums, ceri, tembikai;
 • Air mineral.

Apabila diet, penggunaan ikan air sejuk diperlukan - ia mempunyai kesan anti-radang kerana kandungan lemak tak tepu yang tinggi. Ikan perlu hadir dalam diet pesakit sekurang-kurangnya 3-4 p / Minggu. Produk asal susu yang ditapai juga berguna.

Produk memasak perlu dilakukan dengan mendidih atau mengukus. Anda perlu makan dalam 4-5 pendekatan setiap hari dalam bahagian-bahagian kecil dan tidak makan terlalu banyak. Di samping itu, perlu menjalani gaya hidup yang sihat, untuk tujuan ini ia dikehendaki untuk mengecualikan daripada alkohol diet apa-apa kekuatan, merokok, serta penyalahgunaan kopi dan teh yang kuat.

Pencegahan

Untuk mengelakkan penyakit yang serius dari kaki, perlu berkonsultasi dengan doktor tepat pada waktunya sekalipun ketidakselesaan yang sedikit. Kaedah yang berkesan untuk mencegah keradangan kaki adalah urut, latihan fizikal yang kompleks, gaya hidup yang sihat, serta pemakanan yang baik.

Sendi Interphalangeal pergerakan kaki

Cara merawat sakit pada sendi lengan dan kaki dan sebab-sebab penampilan mereka

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambilnya setiap hari.

Kesakitan pada sendi boleh berbeza, mereka tidak hanya peduli dengan orang tua, tetapi sering dengan orang muda. Terutama sakit yang tidak menyenangkan di lengan dan kaki. Sedikit sahaja segera mendapatkan bantuan perubatan, walaupun akibat sakit sedemikian boleh sangat menyedihkan.

Sebabnya

Statistik moden menunjukkan bahawa penyakit sistem muskuloskeletal berada di tempat ketiga di kalangan penyakit lain. Hanya patologi kardiovaskular dan masalah penghadaman di hadapan mereka.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Kebanyakan penyakit sendi mempunyai tanda awal yang sama, jadi diagnostik profesional selalu diperlukan. Penyebab keadaan ini mungkin terletak pada kehadiran pelbagai penyakit.

Rheumatoid arthritis

Ini adalah penyakit yang kronik, adalah kejadian proses keradangan di tisu penghubung.

Nyeri boleh dirasai dalam satu atau beberapa sendi, dan boleh tumbuh secara beransur-ansur, tetapi kadang-kadang mereka mula menyakitkan tiba-tiba. Dengan penyakit ini, sendi-sendi kaki dan lengan, kedua-dua sendi besar dan kecil, terluka. Ketidakselesaan semakin teruk semasa rehat, terutamanya pada waktu pagi. Dalam tempoh yang sama, terdapat pergerakan mobiliti anggota yang terjejas. Penyakit ini disertakan dengan tanda-tanda luar:

 • hiperemia (kemerahan) kulit di kawasan yang terjejas;
 • meningkatkan kepekaan mereka;
 • peningkatan dalam sendi lengan atau kaki.

Rheumatism

Rheumatisme adalah penyakit yang menyerang semua organ dan sistem badan, termasuk sendi. Rawatan yang perlu pada peringkat awal. Antara gejala ciri adalah seperti berikut:

 • sendi metacarpophalangeal jari-jari menjadi radang dan bengkak;
 • kekalahan berlaku secara simetri: jika ia muncul di satu tangan, maka ia pasti akan muncul di sisi yang lain;
 • penyakit ini meningkatkan risiko patologi sendi lutut, siku, buku lali.

Arthrosis

Selalunya menjejaskan siku, lutut, sendi pinggul. Penyebab patologi adalah perubahan degeneratif dystrophik dalam tisu tulang rawan. Tisu lain terjejas secara beransur-ansur. Kesakitan bersama dirasakan semasa gerakan dan tenaga pada kaki dan lengan, yang menyebabkan sekatan pergerakan. Lesi ini sedang berkembang, dan jika sendi tidak dirawat dengan segera, maka ia mungkin menjadi kurang upaya.

Arthritis Gouty

Gouty arthritis (gout) adalah sejenis arthritis. Penyakit ini berlaku kerana pemendapan garam dalam tisu artikular dan peningkatan paras darah asid urik. Sebagai peraturan, sendi dalam pencinta daging adalah sakit, kerana ia adalah sumber utama purin, dengan metabolisme terjejas dan yang mengembangkan gout.

Memperuntukkan ciri-ciri utama:

 • sakit pada sendi kaki (ibu jari), secara beransur-ansur menjejaskan seluruh sendi, termasuk tangan;
 • jika sendi tidak dirawat, penyakit itu berkembang menjadi bentuk yang lebih kompleks - poliartritis;
 • semasa diperparah, bengkak sendi diperhatikan, pada malam sakit yang teruk;
 • suhu badan meningkat.

Penyakit ini muncul secara paroki, setiap gelombang boleh berlangsung dari 3 hari hingga 3-4 minggu.

Artritis psoriatik

Arthritis psoriatik adalah sejenis psoriasis. Dengan penyakit ini, sendi jari-jari itu meradang dan sakit, dan sekaligus. Jari menjadi lebih panjang, lesi tidak mempunyai simetri.

Osteomyelitis

Penyakit ini dikaitkan dengan pembentukan proses nanah dan nekrosis dalam pelbagai tisu badan. Penyebabnya adalah bakteria patogen.

Penyakit ini disertai dengan gejala seperti berikut:

 • suhu badan meningkat;
 • tanda-tanda mabuk yang jelas;
 • sakit sendi teruk;
 • muntah dan loya;
 • sakit kepala;
 • menggigil

Selepas beberapa hari, sakit di sendi tangan, jari dan tangan meningkat. Otot-otot tangan membengkak dengan ketara, corak vena muncul pada kulit. Terdapat kesukaran untuk menggerakkan jari.

Penyebab kesakitan yang lain

Bursitis - penyakit ini muncul disebabkan oleh proses keradangan kantung artikular dan pengumpulan eksudat di dalamnya. Tanda-tanda penyakit termasuk syarat-syarat berikut:

 • sendi kaki dan lengan menjadi radang, bengkak muncul dalam lesi;
 • palpasi merasakan kesakitan yang teruk;
 • suhu badan meningkat;
 • kulit memperoleh warna ungu-merah.

Sekiranya penyebab penyakit itu trauma, maka terdapat risiko komplikasi berisiko tinggi dalam bentuk bursitis purulen.

Sindrom Terowong - hasil kerja lama di komputer. Beban statik yang panjang atau kedudukan yang tidak selesa di tangan menyebabkan terjadinya senggatan saraf kanal metacarpal.

Di samping itu, ia mungkin kecederaan dan tekanan fizikal. Kesakitan bersama disebabkan oleh tekanan mekanikal. Tetapi keadaan ini juga memerlukan rawatan, kerana perdebatan biasa sering menjadi penyakit kronik.

Rawatan

Pakar yang perlu dirujuk untuk kesakitan sendi:

Setiap mempunyai pengkhususan sendiri, walaupun mereka semua merawat sendi, tetapi pertama-tama ia adalah bernilai melawat ahli terapi. Dia akan menentukan doktor yang merujuk kepada pesakit.

Hampir semua penyakit bersama dirawat dengan penggunaan ubat-ubatan, tumpuan utama adalah untuk melegakan keradangan dan kelegaan nyeri. Ubat moden mencadangkan penggunaan ubat kelas inhibitor cyclooxygenase daripada bukan steroid asal: Celecoxib dan Nimesil.

Dana ini mempunyai impak yang lebih kecil pada organ-organ lain berbanding dengan generasi sebelumnya dadah.

Jika penyebab kesakitan dalam penyakit autoimun, maka tidak boleh dilakukan tanpa ubat hormon glukokortikosteroid, yang dengan cepat dapat menghilangkan keradangan keradangan: Prednisolone, Metipred.

Dengan sedikit sakit di jari dan sendi yang lebih besar, anda boleh memakai pemanasan anestetik tempatan (Diclofenac, Kapsikam), atau anti-radang (Finalgon) dalam bentuk salap, gel, krim.

Dalam penyakit yang berkaitan dengan perubahan degeneratif dalam tisu penghubung sendi dan tulang rawan, jangka panjang sehingga 4 bulan chondroprotectors ditetapkan: Artra, Teraflex, Teraflex-Forte, Struktum.

Resipi rakyat

Terdapat banyak resipi popular yang boleh, jika tidak sepenuhnya menghilangkan rasa sakit di sendi, maka dengan ketara memperbaiki keadaan.

Kesakitan boleh dibuang dengan bantuan kompres atau menggosok:

 1. Campuran vodka atau alkohol yang diencerkan, jus aloe dan madu yang dicairkan dalam mandi air disemprotkan di kawasan yang terjejas selama 2-3 jam. Balsem yang mengandungi vitamin A dan minyak bijan disapu ke dalam sendi sakit setiap hari.
 2. Tumbuh ubi kentang yang digunakan untuk membuat vodka berwarna. Campuran campuran selama 3 minggu. Ia kemudiannya digunakan untuk sendi lengan dan kaki. Rawatan itu dilakukan setiap hari pada waktu malam.
 3. Anda boleh membuat salap sendiri menggunakan madu, mustard, herba hellebore. Ia digunakan sekali sehari ke tapak luka sehingga kesakitan hilang.
 4. Di samping itu, untuk penyakit sendi perlu berpegang kepada diet, menghapuskan daripada pastri diet, garam berlebihan, krim. Ia harus ditambah kepada makanan menu kaya dengan fosforus, kalsium dan besi.

Sendi memainkan peranan penting dalam badan, dan sebarang patologi boleh membawa kepada komplikasi yang ketara, jadi anda harus melihat doktor pada gejala pertama.

 • Crunch, sebagai variasi norma
 • Sebab lain

Masalah dalam sendi adalah bunyi biasa kepada hampir setiap orang. Mereka biasanya agak acuh tak acuh kepadanya, memandangkan masalah ini tidak berbahaya. Sesungguhnya penampilan seperti bunyi dalam sesetengah kes adalah normal, tetapi kadang-kadang kemunculan krisis juga boleh bercakap tentang perkembangan penyakit.

Crunch, sebagai variasi norma

Jadi, sebelum memutuskan apa yang perlu dilakukan apabila masalah lutut atau sendi bahu (iaitu, mereka adalah yang paling "kuat"), anda perlu memikirkan, tetapi adakah benar masalahnya?

Terdapat beberapa hipotesis yang menggambarkan sebab penampilan bunyi sedemikian. Lebih-lebih lagi, tidak semua hipotesis menunjukkan kehadiran penyakit, dalam kebanyakan kes ia dianggap sebagai keadaan normal. Hipotesis yang paling umum menunjukkan bahawa banyak gas dibubarkan dalam cecair sinovial. Dengan beberapa gerakan, saiz rongga sendi meningkat dan gas dilepaskan dari cecair, mengambil bentuk buih. Proses pembentukannya dan dilihat oleh manusia sebagai klik atau masalah. Fenomena ini adalah biasa, ia dipanggil peronggaan. Selepas ini, gelembung secara beransur-ansur membubarkan dan pulangan sendi ke negara asalnya. Apabila ini berlaku, mungkin muncul semula "masalah", tetapi akan menjadi norma.

Ringkasnya, bunyi ini boleh menjadi norma, tetapi hanya jika ia didengar tidak lebih daripada sekali setiap 20-30 minit. Sekiranya klik-butang ini tidak disertai dengan sakit dan tidak muncul selepas kecederaan, maka tidak masuk akal untuk pergi ke doktor untuk pemeriksaan. Tetapi adalah wajar memberi perhatian kepada jenis masalah - jika ia berubah, lebih baik untuk pergi ke doktor.

Punca-punca lain di dalam sendi

Malangnya, masalah sedemikian tidak selalunya tidak berbahaya. Oleh itu, kemunculan bunyi sifat dengan setiap pengulangan pergerakan tertentu tanpa tempoh pemulihan semulajadi yang dijelaskan sebelum ini (kira-kira 20 minit) sering menunjukkan kemunculan pelbagai penyakit, terutamanya jika disertai dengan pergerakan terhad pada sendi. Jadi boleh nyata pada tahap awal arthritis, ubah bentuk arthrosis, bursitis, tendonitis dan beberapa penyakit lain. Dengan simptom ini, anda perlu berjumpa doktor dan segera memulakan rawatan yang serius. Hanya seorang pakar yang berkelayakan yang boleh menetapkan rawatan yang sesuai. Dalam keadaan ini, berisiko untuk mengubati diri sendiri.

Walau bagaimanapun, terdapat sebab-sebab yang kurang berbahaya untuk kemunculan krisis sedemikian, yang agak mungkin untuk mengatasi mereka sendiri. Jadi, soalan "Apa yang perlu dilakukan jika sendi retak?" Boleh hampir selalu dijawab - anda perlu bergerak lebih jauh dan menjaga pemakanan yang betul, yang penuh dengan vitamin. Hakikatnya adalah sangat sering sebab bagi kemunculan krisis adalah gaya hidup yang tidak aktif dan ketiadaan beban biasa. Badan manusia direka supaya ia memerlukan beban, badan melemahkan tanpa mereka. Gaya hidup yang tidak aktif membawa kepada fakta bahawa ligamen melemahkan dan sendi menjadi "longgar". Ini bukanlah satu penyakit lagi, tetapi peranannya.

Dalam keadaan sedemikian, perkara yang paling logik ialah menambah pergerakan. Ini tidak bermakna anda perlu pergi ke gym dan mula "beban" berat badan, cukup untuk berjalan lebih banyak, jika boleh - berjalan pada waktu pagi.

Sebaliknya, senaman berlebihan juga membawa kepada masalah. Di sini keadaannya sebaliknya - sendi baru mula haus, keadaan ini adalah pendahulunya perkembangan arthrosis. Dalam keadaan ini, semuanya agak mudah - anda perlu mengurangkan beban.

Satu lagi punca kemungkinan masalah adalah hipermobiliti. Ini bukan penyakit, tetapi kecacatan kongenital pada tisu penghubung. Sesetengah orang cuba menguatkannya dengan latihan, mencari fleksibiliti yang luar biasa. Kemungkinan gimnastik seperti ini sangat mengagumkan, tetapi sebaliknya, hipermobiliti mengancam dengan ligamen yang lemah dan sering dislokasi sendi. Seseorang yang mempunyai kecacatan itu perlu berdaftar dengan doktor yang boleh memberi nasihat untuk mengelakkan kecederaan selanjutnya.

Juga, penyebab kerumitan boleh menjadi kecederaan atau displasia. Kecederaan, walaupun yang lama, membawa kepada kelemahan ligamen, walaupun rawatan yang baik diperolehi. Atas sebab ini, seorang atlet, sebagai contoh, yang telah menerima kecederaan lutut sekali, akan menghadapi masalah ini pada masa akan datang. Displasia adalah kemunduran beberapa tisu yang perlu di dalam sendi, yang juga menyebabkan kelemahannya. Dalam kes ini, anda juga perlu menghubungi doktor, kerana terdapat risiko mengembangkan pelbagai penyakit menengah.

 • Gejala dan rawatan arthritis pergelangan kaki
 • Sakit belakang selepas tujahan stanovoy (dan mengangkat berat lain dalam latihan)
 • Bagaimana untuk meningkatkan berat badan tanpa bahaya kepada kesihatan?
 • Gejala dan rawatan sindrom tulang belakang tulang rusuk
 • Manifestasi dan terapi neuropati peroneal
 • Osteoarthritis dan periarthrosis
 • Sakit
 • Video
 • Hernia tulang belakang
 • Dorsopati
 • Penyakit lain
 • Penyakit tali tulang belakang
 • Penyakit bersama
 • Kyphosis
 • Myositis
 • Neuralgia
 • Tumor tulang belakang
 • Osteoarthrosis
 • Osteoporosis
 • Osteochondrosis
 • Perjuangan
 • Radiculitis
 • Sindrom
 • Scoliosis
 • Spondylosis
 • Spondylolisthesis
 • Produk untuk tulang belakang
 • Kecederaan tulang belakang
 • Latihan balik
 • Ia menarik
  29 Ogos, 2018

  Bagaimana untuk dirawat jika kaki kering?

  28 Ogos 2018

  Adakah mungkin untuk pulih daripada masalah akibat penonjolan

  26 Ogos 2018

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  25 Ogos 2018

  Kesakitan belakang selepas flip belakang yang tidak berjaya.

  24 Ogos 2018

 • Seberapa serius adalah segala-galanya dengan MRI ini dan apa yang perlu dilakukan?

Sendi kaki Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki, arpingulasi pedinter interphatangeae, sambungkan falang proksimal dengan yang tengah dan tengah dengan yang distal. Kapsul artikular pada sendi ini adalah paya. Bahagian sisi mereka disokong oleh ligamen cagaran, llgg. collateratia, dan dari bahagian plantar - ligamen plantar. ligg. piantaria.
Sendi interphalangeal adalah sejenis sendi seperti blok.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "sendi Interphalangeal kaki" dalam kamus lain:

Sendi Interphalangeal - sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal tangan (pandangan sisi)... Wikipedia

Ligamen dan sendi kaki, kanan - Pandangan bawah (sebelah plantar). ligamen cagaran; ligamen plantar metatarsus sendi phalangeal; tendon faraj otot flexor kaki (dibuka); tarsus metatarsal sendi go toe; plantar wedge ligamen scaphoid;... Atlas anatomi manusia

JOIN - JOINTS. Diarthrosis bersama, diarthrosis (daripada bahasa Yunani. Diarthroo dismember), syn. articulatio, articulus, mudah alih, sambungan sekejap tulang tulang. C. adalah jenis sebatian tulang (lihat artikulasi)>. dicirikan oleh kehadiran...... The Big Medical Encyclopedia

sendi kaki interphalangeal - (artt interphalangeae pedis) sendi sinovial antara falanges jari; diperkuat dengan ligamen cagaran dan plantar. Sekat seperti sendi dengan satu paksi putaran (depan), di mana fleksi dan pelanjutan jari mungkin... Glosari terma dan konsep mengenai anatomi manusia

sendi tangan dan kaki interphalangeal - (a. interphalangeae manus (pedis), PNA, BNA a digitorum manus (pedis), JNA) blocky S. yang dibentuk oleh kepala dan pangkal falang bersebelahan jari; dalam S. m lentur dan melengkapkan jari-jari mungkin... Kamus perubatan yang besar

Sendi dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah - Sendi dalam rangka bahagian bebas dari bahagian bawah badan diwakili oleh sendi pinggul, sendi lutut, sendi tulang kaki, sendi pergelangan kaki dan banyak sendi dalam rangka tulang dengan duri, tumit tinggi...... Atlas anatomi manusia

Syndesmologi - Kandungan Sambungan Tiang Spinal Interfungsi Symphysis Arc Bersambung Bersama Spinal Column Ligaments Lumbar-Sacral Bersama Sacrocyst fingerbone Bersama Skull dengan Atlas dan Atlas dengan Atlas Vertebra Atlas... Atlas Anatomi Manusia

Manusia kaki - Ada makna lain untuk istilah ini, lihat Kaki (makna). Permintaan "Kaki" diarahkan ke sini; lihat juga makna lain. Artikel ini mungkin mengandungi penyelidikan asal. Tambah... Wikipedia

Kaki - Istilah ini mempunyai maksud lain, lihat Kaki (makna). Permintaan "Kaki" diarahkan ke sini; lihat juga makna lain. Kaki (bahagian bawah badan bebas, latens Mémbrum inférius liberum) berpasangan organ sokongan dan pergerakan seseorang... Wikipedia

Kaki - I Stop (pes) adalah bahagian distal dari hujung bawah, sempadannya adalah garis yang ditarik melalui puncak pergelangan kaki. Asas S. adalah kerangka, yang terdiri dari 26 tulang (Gambar 1 3). Terdapat bahagian bahagian belakang, tengah dan anterior S., serta...... Ensiklopedia perubatan

Sendi Interphalangeal kaki Latin

Ciri-ciri diagnosis dan rawatan osteoartritis sendi kaki

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Osteoartritis sendi kaki adalah penyakit kronik, perlahan-lahan progresif yang paling biasa di kalangan pencinta tumit tinggi, orang tua, orang dengan kaki rata dan berat badan berlebihan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Joint metatarsophalangeal dari kaki besar menderita dari osteoarthritis deformans. Menurut statistik, arthrosisnya berada di peringkat ketiga, kedua hanya dari segi kejadian luka degeneratif sendi lutut dan pinggul. Ia adalah penasaran bahawa ramai pesakit juga mempunyai kecacatan valgus, yang dikenali sebagai "tulang". Kedua-dua penyakit sering berkembang selari, memburukkan antara satu sama lain.

Sendi Interphalangeal jari-jari II-V pada orang dengan osteoarthritis kaki sangat jarang berlaku. Kekalahan mereka sendiri tidak menyebabkan kecacatan fungsi klinikal yang signifikan.

Gejala dan kaedah diagnosis

Deforming osteoarthritis ditunjukkan oleh rasa sakit dan sedikit bengkak di kawasan sendi metatarsophalangeal. Lama kelamaan, perubahan degeneratif rawan dan tulang menyebabkan kecacatan valgus. Di peringkat akhir, arthrosis mungkin disertai oleh pengumpulan efusi dalam rongga sinovial dan perkembangan sinovitis. Dalam kes ini, orang yang tidak dikenali dengan mudah akan mengelirukan patologi dengan arthritis gouty.

Jadual 1. Perbezaan utama antara osteoartritis dan gout

Kaedah utama untuk diagnosis osteoarthritis kaki adalah radiografi. Ia digunakan untuk mendiagnosis pengecutan fissures artikular, kecacatan tulang, pengurangan ketumpatan tulang, dan tanda-tanda ciri osteoartritis yang lain. Sekiranya x-ray tidak bermaklumat, pesakit akan menjalani MRI.

Tahap arthrosis radiologi:

 1. Tiada perubahan pada radiografi. Mengesyaki penyakit itu hanya boleh menjadi sakit sedikit apabila merasakan atau membongkok jari.
 2. Radiografi pesakit mendedahkan penyempitan ruang bersama, yang secara tidak langsung menunjukkan kerosakan kepada tulang rawan.
 3. Gambar-gambar jelas menunjukkan tanda-tanda kerosakan tulang. Ramai pesakit telah menyatakan kecacatan jari kaki.

Kecacatan Valgus dengan perkembangan seterusnya osteoarthrosis adalah penyakit penari balet yang profesional. Penyebab utama patologi - memakai kasut balet sempit dan menari di pointe.

Ciri-ciri rawatan osteoarthritis kaki

Pada peringkat awal, penyakit itu dirawat secara konservatif. Pertama sekali, pesakit disyorkan untuk mengubah cara hidup, untuk menghapuskan faktor-faktor yang memprovokasi. Doktor menasihati wanita untuk berhenti memakai kasut yang tidak selesa, untuk orang yang kaki rata untuk membeli insoles ortopedik, untuk orang berlebihan berat badan untuk mengurangkan berat badan.

Petua berguna untuk mengurangkan beban pada kaki:

Rawatan butiran arthrosis >>

 • cuba bertukar-tukar berjalan dengan rehat. Selepas berjalan kaki selama 10 minit, duduk dan berehat selama sekurang-kurangnya 5-7 minit, hanya selepas itu teruskan;
 • Elakkan berdiri lama di satu tempat. Beban statik menjejaskan sendi yang lebih buruk daripada dinamik;
 • Cuba untuk mengambil tangga sedikit sebanyak mungkin, lebih kerap menggunakan lif;
 • enggan mengangkat berat. Jika kerja anda dikaitkan dengan usaha fizikal yang sengit, fikirkan tentang mengubah jenis aktiviti.

Untuk rawatan osteoarthritis 1-2 darjah kaki, ubat anti-radang bukan steroid (Diclofenac, Meloxicam, Ibuprofen), chondroprotectors (Don, Artra, Teraflex, Struktum) juga digunakan sebagai salap, tablet atau suntikan intramuskular. Dengan perkembangan sinovitis untuk melegakan sakit dan keradangan cepat, pesakit boleh menetapkan suntikan periartikular kortikosteroid (Dexamethasone, Kenalog).

Campur tangan pembedahan

Arthrosis yang dikemukakan oleh aku metatarsophalangeal sendi membawa kepada sekatan yang tajam dari mobiliti dan ketegaran jari kaki yang besar. Kaedah yang biasa untuk menangani masalah ini adalah arthroplasty reseksi. Semasa pembedahan, doktor mengeluarkan pertumbuhan tulang dan tulang rawan dan pembentukan tulang sista. Juga, pakar bedah mesti mengeluarkan kapsul sendi sclerosis.

Dalam amalan klinikal, doktor menggunakan beberapa jenis arthroplasty. Pemilihan teknik tertentu bergantung kepada peringkat arthrosis, sifat kecacatan, umur pesakit, kehadiran penyakit bersamaan (kaki rata, kecacatan valgus, dan sebagainya).

Pada peringkat akhir osteoarthritis, doktor sering melakukan arthrodesis. Intipati kaedah ini terletak pada imobilisasi lengkap sendi dengan membetulkannya dalam kedudukan tertentu. Selepas operasi sedemikian, pesakit memerlukan immobilization yang berpanjangan, yang berlangsung selama 8-12 minggu. Kelemahan arthrodesis termasuk pembentukan blok tulang, yang pada masa akan datang membawa kepada kelebihan sendi bersebelahan.

Hari ini, kaedah total endoprosthetics daripada sendi metatarsophalangeal pertama kaki sedang secara beransur-ansur diperkenalkan ke dalam amalan klinikal. Rawatan seperti ini dilakukan dalam osteoartritis, yang disertai oleh kesakitan yang teruk. Semasa operasi, doktor menghapuskan sendi yang musnah dan menggantikannya dengan prostesis buatan.

Kesakitan bersama: pil untuk rawatan sakit sendi

Dalam perubatan, terdapat istilah khusus untuk sakit sendi - arthralgia. Gejala penyakit ini adalah sangat penting untuk diagnosis, kerana dengan masalah kesihatan ternyata salah satu yang pertama, mencerminkan lesi dalam sendi pada tahap organik.

Selalunya, pelanggaran tersebut tidak dapat dipulihkan dan mencetuskan perkembangan arthritis.

Arthralgia mengganggu pesakit sebagai akibat kerengsaan neuroreceptor yang wujud dalam semua struktur artikular. Salah satu penyebab utama sindrom kesakitan mungkin lebam dan pembentukan hematomas yang tidak dapat dilihat oleh mata.

Dalam kes sedemikian, pil yang berkesan untuk kesakitan pada sendi lengan dan kaki.

Osteoarthrosis

Osteoarthrosis sepatutnya dipanggil agak tidak menyenangkan dan penyakit kronik yang paling boleh didiagnosis merangsang sakit sendi. Masalahnya biasanya menjejaskan lutut, pinggul, sendi interphalangeal. Dasar patologi adalah gangguan degeneratif-distrofik tulang rawan, tulang, membran sinovial, ligamen sendi tangan, kaki, lutut.

Penyebab patologi terletak pada usia lanjut pesakit, obesiti, kecederaan, bahaya pekerjaan, kekurangan vitamin C. D. Gejala-gejala penyakit bukan sahaja kesakitan, tetapi juga kekakuan pada sendi, yang meningkat semasa senaman dan berkurang dalam keadaan rehat lengkap (sakit mekanik pada sendi tangan).

Sakit boleh membosankan, sakit, menyeksa pesakit pada waktu malam. Menjelang pagi, sebagai peraturan, ketidakselesaan akan berlalu, terutamanya selepas pergerakan aktif (kesakitan pembuluh darah).

Di samping itu, dalam osteoartritis, orang mengadu kesakitan mula - mereka timbul dan hilang selepas melakukan senaman fizikal, tetapi apabila aktiviti yang berlebihan, sengit dan berpanjangan membuat mereka merasa. Terdapat sakit sekat - ia adalah mencubit atau penyitaan rawan yang sakit antara permukaan sendi tangan.

Gejala lain penyakit ini termasuk:

 • bengkak tisu lembut;
 • naik suhu tempatan;
 • perkembangan nodul Bouchard dan Heberden.

Ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis)

Penyakit ini dicirikan dengan keradangan pada sendi tulang paksi: kosovertebral, intervertebral, sacroiliac.

Asas patologi adalah pelanggaran proses metabolik dalam tubuh dengan terjadinya tisu berserabut pada sendi, di mana garam dan unsur surih mengumpul yang mengganggu pergerakan normal sendi.

Gejala ankylosing spondyloarthritis berlaku sudah pada usia yang agak muda dan dimanifestasikan dengan sakit kesakitan di sekeliling sakrum, punggung bawah dan punggung. Sindrom nyeri meningkat dengan ketara pada waktu malam dan apabila batuk, menarik nafas panjang.

Kekakuan pada otot belakang hilang sebaik sahaja pesakit mula aktif bergerak. Pesakit sering mengalami pelanggaran postur, berpeluh berlebihan pada waktu malam, demam rendah (dari 37 hingga 37.5 darjah).

Sering kali, perubahan mengalami organ dalaman: mata, jantung, buah pinggang.

Artritis reaktif, pseudogout, ubat arthralgia

Satu lagi, penyakit jarang berlaku di mana sakit sendi adalah arthritis reaktif. Bersama beliau, proses keradangan akut, terutama pada sendi kaki, lutut. Penyebabnya berakar dalam jangkitan akut (ARVI, ORZ, urogenital, usus).

Gejala akan menjadi kesakitan yang berterusan di sendi, diperbetulkan semasa pergerakan, bengkak, kemerahan (hyperemia) daripada tisu lembut di sekitar sendi, peningkatan suhu badan keseluruhan sehingga 40 darjah.

Manifestasi yang lebih artikular diperhatikan dari:

 1. hati (arrhythmia, myocarditis, pericarditis);
 2. mata (konjunktivitis);
 3. sistem saraf pusat (neuritis, encephalopathy);
 4. buah pinggang (pyelonephritis).

Ia juga mungkin pelanggaran trofi kulit, kuku, membran mukus (hakisan, onychodystrophy, keratoderma). Dalam kes ini, penggunaan ubat-ubatan khas.

Jika kesakitan sendi disebabkan oleh arthritis pseudo-gouty, maka punca patologi adalah pelanggaran proses metabolik. Ini mungkin kegagalan tempatan metabolisme kalsium dalam sendi. Akibatnya, pengumpulan garam dalam tisu.

Gejala akan menjadi sakit teruk pada sendi kaki, terutamanya lutut, kemerahan cerah, pembengkakan integument pada sendi terjejas dan peningkatan suhu, demam, dan kecacatan. Selain itu, sistem dan organ dalaman seseorang dengan pseudogout tidak terjejas.

Kadang-kadang pesakit berasa bimbang tentang sakit perut akut di sendi, terutama pada kecil. Ini berlaku terhadap latar belakang penggunaan ubat tertentu dalam dos yang tinggi. Kesakitan bersama yang disebabkan oleh ubat tidak dianggap patologi dan tidak dikelaskan.

Ubat yang boleh menyebabkan arthralgia:

 • antibiotik penisilin;
 • antihipertensif;
 • pil tidur ringan dan barbiturat;
 • penenang kimia;
 • inhibitor pam proton;
 • pil kawalan kelahiran;
 • ubat anti-tuberculosis.

Patogenesis, latar belakang, gambar klinikal dan diagnosis keadaan ini tidak perlu dikaji kerana promosi aktif ubat-ubatan di pasaran dan kurangnya keterukan keadaan berkaitan dengan gangguan fungsi lain dalam intoleransi sendi individu.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Hal yang sama boleh dikatakan mengenai arthralgia meteopathik pada sendi kaki dan lengan. Keadaan di mana rasa sakit berlaku pada orang yang sensitif terhadap perubahan tekanan atmosfera.

Penyakit Reiter, rheumatoid arthritis

Jenis artritis reaktif yang berasingan dengan kecenderungan keturunan adalah penyakit Reiter. Ia menunjukkan dirinya sebagai hasil daripada jangkitan usus atau klamidia. Patologi dicirikan oleh arthritis reaktif, terutamanya kaki, iaitu lutut.

Masalahnya dicirikan oleh manifestasi tambahan-artikular:

 1. prostatitis, uretritis;
 2. uveitis, konjunktivitis;
 3. lesi membran dan kulit mukus (balanitis erosif, stomatitis ulseratif);
 4. pelanggaran jantung dan saluran darah (sekatan, arrhythmia, aortitis);
 5. demam.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit progresif kronik yang dicirikan oleh proses keradangan autoimun di sendi. Terutamanya sendi kecil tangan, siku, dan lutut dan kaki adalah kurang biasa.

Gejala - kesakitan yang berterusan di sendi lutut, kecacatan yang berterusan, bengkak, kekejangan pada waktu pagi, kerosakan simetri pada sendi, keletihan, penurunan berat badan tiba-tiba, melompat pada suhu badan, penampilan pada permukaan ekstensor nodus rheumatoid.

Juga, pesakit akan ambil perhatian:

 • kerosakan tulang (fraktur, sakit di lutut);
 • luka kulit (pucat, kekeringan, nekrosis fokus kecil tisu lembut di bawah kuku, pendarahan subkutan, warna kulit cyanotic atau warna merah jambu terang);
 • luka plat kuku (melengkung, kuku rapuh);
 • limfadenopati (bengkak pada kelenjar getah bening, siku, inguinal, kelenjar serviks);
 • Sindrom Felty (kerosakan sendi dengan limpa yang diperbesar dan leukopenia, apabila terdapat penurunan dalam jumlah leukosit dalam darah periferal);
 • lesi bronkus dan paru-paru (nodus rheumatoid di paru-paru, fibrosis interstisial, pleurisy unilateral);
 • gangguan saluran gastrousus (disebabkan oleh penggunaan ubat apabila menyingkirkan penyakit asas - gastritis ubat);
 • kerosakan jantung (arrhythmia, myocarditis, arteritis koronari, pericarditis, aortitis);
 • penyakit buah pinggang (glomerulonephritis, amyloidosis, buah pinggang ubat);
 • masalah sistem saraf (kerosakan motor, neuropati);
 • patologi mata (scleritis, keratoconjunctivitis).

Jika, dengan sakit sendi, doktor mengesahkan psoriatic arthritis, maka ia adalah penyakit yang bersifat genetik. Ia berlaku pada mereka yang mempunyai kecenderungan untuk psoriasis. Kesakitan biasanya menjejaskan kaki, sendi interphalangeal tangan, kedua-dua sendi lutut. Kulit pada masa yang sama menjadi ungu.

Asimetri adalah ciri penyakit (hanya satu anggota badan), sakit pada tulang lumbosacral, tumit (talalgia), plak psoriatik kulit, luka plat kuku (kerapuhan, kekeruhan, striation).

Gout (gouty arthritis) menyebabkan gangguan kepada metabolisme purin. Penyakit ini adalah keturunan dan dicirikan oleh pemendapan kristal garam urat (asid urik) dalam tisu sendi. Gejala patologi biasanya menjadi sakit pada sendi metatarsophalangeal kaki pertama, hiperemia yang jelas (kemerahan) kulit, bengkak, mengelupas kulit pada sendi terjejas, peningkatan suhu badan tempatan.

Di samping itu, gout menjadikannya dirasakan:

 • lesi kulit tangan, telinga, siku, lutut;
 • pengumpulan tempatan kristal garam berlaku berhampiran tisu granulomatous;
 • penyakit jantung berkembang (miokarditis, endokarditis, aortitis, arteritis koronari, perikarditis);
 • kerosakan buah pinggang berlaku (glomerulonephritis, amyloidosis).

Bagaimana untuk membantu diri anda jika ada rasa sakit pada sendi

Ia perlu untuk menyingkirkan sakit sendi di kompleks. Pertama sekali, adalah penting untuk menghadkan aktiviti fizikal, menyambung terapi fizikal dan ubat-ubatan. Biasanya, rawatan dilakukan dengan agen hormon dan anti-radang.

Salah satu kaedah yang paling berkesan telah menjadi homeosiniatry menggunakan homeopati, ini adalah ubat-ubatan khusus untuk kesakitan sendi. Di samping itu, terdapat banyak ubat untuk sendi yang membantu menghilangkan kesakitan lutut untuk seketika.

Sakit sendi akut adalah lega dengan mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor untuk mengurangkan rasa sakit dan pengurangan keradangan. Ini termasuk:

 1. anti-radang nonsteroid (Aspirin, Diclofenac, Indomethacin, Ibuprofen, Ketoprofen). Pil yang terbukti berkesan untuk sakit sendi Movalis;
 2. pembetulan metabolisme dalam tulang rawan dan tulang (untuk arthrosis sahaja). Ini termasuk Struktum.

Dana dari kesakitan pada sendi yang ditetapkan dalam ketat individu selepas pemeriksaan penuh badan.

Madu dari sakit sendi

Madu lebah yang biasa akan melegakan ketidakselesaan. Produk ini benar-benar semulajadi dan oleh itu tidak ada tindak balas dan kontraindikasi yang buruk (kecuali untuk tidak bertoleransi individu dan tindak balas alahan).

Mungkin yang paling berkesan adalah urut, di mana madu adalah komponen utama dan ubat yang sangat baik untuk sakit sendi. Untuk prosedur ini, anda perlu memanaskan sendi yang terjejas dengan melampirkan botol air panas kepadanya. Selepas itu, dalam masa 5 minit, perlahan-lahan gosok sendi kaki dan lengan.

Selepas urut, sapukan kain kapas ke kawasan lutut, sebarkan madu di atasnya. Kompres seperti ini juga dibalut dengan selendang bulu untuk sekurang-kurangnya 3 jam. Selepas itu, madu dibersihkan dengan teliti dengan air suam. Selepas 10 sesi, kesakitan yang teruk pada sendi akan menjadi kurang jelas.

Madu boleh diambil semasa rawatan ini, dan bahkan di dalamnya, manfaat sejenis ubat ini untuk kesakitan pada sendi, dan nyata dengan penggunaan ini.

Tinctures dan campuran untuk penggunaan dalaman akan berkesan, kerana apabila dibubarkan, madu menembusi lebih baik ke tisu dan sel-sel badan. Untuk warna yang diperlukan:

 • campurkan 1 sudu garam, 1 cawan madu, separuh segelas jus lobak hitam, vodka. Ubat yang terhasil untuk kesakitan sendi harus diambil pada waktu tidur 50 ml. Ia dibenarkan untuk menggosok kawasan yang terjejas dengan campuran yang sama;
 • Tuang 1 sudu teh gelatin dengan setengah gelas air sejuk dan biarkan selama 12 jam. Selepas itu tambah madu (1 sudu teh) dan segelas air masak. Ambil ubat sebelum makan selama 10 hari. Selepas kursus boleh diulang selepas 10 hari.
 • campurkan madu, segelas air dan 1 sudu cuka sari apel. Campuran dimakan pada perut kosong selama 2 bulan.

Rawatan sakit di sendi boleh dibuat dengan bantuan memampatkan madu dan alkohol. Untuk melakukan ini, madu diterapkan pada sekeping kain semulajadi dan digunakan pada sendi lengan atau kaki sepanjang malam.

Setiap pesakit harus ingat bahawa kaedah rakyat tidak dapat menggantikan pil untuk kesakitan pada sendi. Ia menarik untuk dibincangkan tentang bagaimana untuk mengelakkan sakit sendi dalam video dalam artikel ini, yang mencadangkan banyak kaedah dan arahan untuk rawatan.

Bagaimanakah kaki manusia: anatomi, "titik lemah", kemungkinan penyakit dan pencegahan mereka

Kaki adalah bahagian anggota bawah yang melakukan fungsi yang sangat penting, memberikan sokongan kepada tubuh ketika berdiri dan berjalan. Bersama-sama dengan bahagian-bahagian badan yang lain, mereka terlibat secara langsung dalam pergerakan badan di angkasa. Pada masa yang sama, bahagian anggota bawah ini menjalankan fungsi musim bunga, memberikan kelembutan yang mengganggu ketika berjalan, berlari, melompat, dan juga fungsi mengimbangi - pengawalan sikap seseorang ketika melakukan gerakan. Semua fungsi ini dilakukan dan menyebabkan anatomi khas kaki.

Kaki adalah bahagian yang sangat kompleks dari tubuh manusia, yang terdiri daripada 26 tulang yang dihubungkan dengan 33 sendi dan diperkuat oleh banyak otot, ligamen, tendon dan tulang rawan.

Kandungan artikel:
Tulang kaki manusia
Gabungan, gerbang kaki
Otot, ligamen, tendon, saraf
Apakah penyakit yang mungkin berlaku
Pencegahan

Tulang kaki

26 tulang kaki dibahagikan kepada 3 bahagian: jari, metatarsus dan tarsus.

Jari kaki

Setiap kaki terdiri daripada 3 falanges. Satu-satunya pengecualian adalah ibu jari atau jari pertama, yang hanya mempunyai 2 falang. Selalunya, falang jari jari disatu bersama, dengan hasilnya ia juga terdiri daripada 2 phalanges.

The phalanges, yang berkaitan dengan tulang metatarsal kaki, dipanggil proximal, diikuti oleh pertengahan dan kemudian yang distal. Tulang yang membentuk jari mempunyai badan pendek.

Pada pangkal jempol di bahagian plantar terdapat tulang berbentuk sesamoid tambahan, yang meningkatkan kubah melintang dari metatarsus.

Plyusna

Bahagian kaki ini terdiri daripada 5 batu metatarsal pendek pendek. Setiap daripada mereka terdiri daripada badan, asas dan kepala segitiga. Metatarsal pertama adalah yang paling tebal, dan yang kedua adalah yang paling lama.

Kepala tulang ini digunakan untuk menghubungkan dengan fungsional proksimal, dan pangkal dengan tulang-tulang tarsus. Di samping itu, permukaan artikular sisi dasar batu metatarsal saling berkaitan.

Kawasan kepala tulang metatarsal pertama adalah peserta aktif dalam pengembangan kecacatan valgus jari kaki besar. Semasa proses ini, pertumbuhan tulang berlaku di pinggir luar tulang metatarsal, yang meretas tisu dan merosakkan sendi, mengakibatkan kesakitan teruk dan gangguan pergelangan kaki.

Di samping itu, ia adalah sendi metatarsophalangeal pertama yang paling mudah terdedah kepada arthrosis.

Tarsus

Dalam bahagian kaki ini mengandungi jumlah tulang yang paling banyak, yang terletak dalam 2 baris: proksimal dan distal.

Baris proksimal terdiri daripada talus dan calcaneus. Barisan distal terdiri daripada 3 tulang cuneiform, cuboid dan scaphoid.

Struktur talus melepaskan badan, leher dan kepala. Ia adalah tulang ini yang menghubungkan kaki dengan tulang tibia dalam satu mekanisme yang sama. Sendiri ini dipanggil buku lali.

Calcaneus terletak di belakang dan di bawah ram. Ia adalah tulang kaki terbesar, terdiri daripada badan dan bukit kecil. Calcaneus menggabungkan dengan tulang pergelangan kaki di atas dan dengan tulang cuboid dengan bahagian anteriornya. Dalam sesetengah kes, pertumbuhan berbentuk spikel, yang dikenali sebagai "tumit tumit", mungkin berlaku pada calcaneus. Ini disertai dengan kesakitan yang teruk dan gangguan berjalan kaki.

Tulang kusam membentuk bahagian luar kaki. Ia diartikulasikan dengan tulang metatarsal ke-4 dan ke-5, tumit, sphenoid luar dan scaphoid. Di bawah ini adalah alur dengan tendon otot peroneus.

Scaphoid membentuk sisi dalaman kaki. Ia menghubungkan dengan talus, tulang sphenoid dan cuboid.

Tulang berbentuk baji (lateral, medial dan pertengahan) diletakkan di hadapan tulang navicular dan disambungkan kepadanya. Mereka juga berhubung dengan tulang metatarsal dan di antara mereka.

Sendi kaki

Tulang kaki disatukan oleh sendi, yang memastikan pergerakannya.

Anklestop

Salah satu sendi utama kaki adalah pergelangan kaki. Ia menghubungkan kaki dengan kaki kaki. Sendi ini mempunyai struktur seperti blok dan dibentuk oleh sendi tulang talus dan shin. Kaki pergelangan tangan tegas diperkuat dengan ligamen di semua pihak.

Pergelangan kaki memberikan lekukan plantar dan punggung (pergerakan kaki di sekitar paksi melintang).

Kerosakan sendi ini menyebabkan kesakitan yang teruk. Pergerakan kerana ini menjadi sukar atau bahkan mustahil. Dalam kes ini, berat badan dipindahkan ke kaki yang sihat, menyebabkan kepincangan. Jika anda tidak memulakan rawatan yang tepat pada masanya, maka pelanggaran berterusan mekanik pergerakan kedua-dua anggota badan adalah mungkin.

Dalam bidang sendi ini, keseleo dan air mata ligamen sering berlaku. Synovitis sendi buku lali juga boleh berkembang akibat pronation terjejas.

Sendi subtalar

Tidak kurang penting ialah sendi subtalar, yang membentuk tulang calcaneus dan tulang pergelangan kaki. Sendi ini mempunyai silinder, sedikit menyerupai struktur berbentuk lingkaran. Ia menyediakan belokan masuk dan keluar (pronation). Sekitar sendi terdapat kapsul nipis dan ligamen kecil.

Sekiranya berlaku pelanggaran sendi ini, kaki akan menerima beban tambahan semasa melaksanakan fungsinya, yang dipenuhi dengan kehelan dan keseleo.

V-joint

Ini bersama pentingnya setara dengan subtalane, kerana mereka boleh mengimbangi disfungsi antara satu sama lain. Jika pampasan ini diperhatikan untuk jangka masa yang panjang, maka sendi adalah lebih cenderung untuk haus, yang membawa kepada patologi mereka.

Parano-calcaneus-navicular joint

Dari nama sendi ini, jelas tulang kaki mana yang membentuknya. Sendi ini mempunyai struktur sfera dan memberikan supinasi dan pronasi kaki.

Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi ini membentuk pangkal kaki yang kukuh, kerana ia tidak praktikal kerana penguat dengan banyak ligamen. Mereka terbentuk dengan gabungan tulang metatarsal dengan tulang cuneiform dan cuboid.

Sendi Plusphalangeal

Sendi sfera ini mempunyai pergerakan kecil dan memberikan pergerakan extensor dan fleksor jari. Mereka dibentuk oleh asas fungsional proksimal dan kepala tulang metatarsal.

Kerana kenyataan bahawa sendi, yang dibentuk oleh phalanx ibu jari dan ketua tulang metatarsal pertama, mengalami ketegangan teratas pada berat badan, ia paling mudah terdedah kepada pelbagai patologi. Jadi sendi tertentu ini mengalami gout, arthritis, radiculitis, dll.

Sendi Interphalangeal

Sendi-sendi ini menyediakan sambungan falang jari di antara mereka. Mereka mempunyai struktur blok dan terlibat dalam fleksi dan lanjutan jari.

Arch of the foot

Kaki menyerap semua beban semasa berlari, melompat, berjalan, terima kasih kepada struktur berkubah khas. Alokasikan 2 gerbang kaki - membujur dan melintang. Gerbang membujur menyumbang kepada fakta bahawa kaki terletak pada permukaan bukan seluruh kawasan, tetapi hanya kepala tulang metatarsal dan puncak tumit.

Sekiranya operasi normal ligamen dan otot kaki terganggu, bentuk kaki berubah dengan penurunan dalam lengkungannya. Ini membawa kepada penyakit seperti kaki rata. Pada masa yang sama, kaki kehilangan fungsi musim bunga dan tulang belakang dan sendi kaki lain mendapat beban apabila bergerak. Ini membawa kepada "pakai" pes sendi dan tulang belakang yang lebih pesat, penampilan kesakitan dan penyakit yang berkaitan.

Otot kaki

Pergerakan kaki memberikan 19 otot yang terletak di bahagian bawah kaki. Pada satu-satunya terdapat 3 kumpulan otot. Satu kumpulan bertanggungjawab untuk mobiliti ibu jari, yang kedua - untuk pergerakan jari kecil, dan yang ketiga - untuk pergerakan semua jari kaki. Serat otot ini secara langsung terlibat dalam penyelenggaraan lengkungan kaki, dan juga menyediakan fungsi musim bunga.

Bahagian belakang kaki terdiri daripada 2 otot, yang juga terlibat dalam menjaga pergerakan jari.

Semua otot lain yang melekat pada tulang kaki, tetapi bermula dari tulang kaki, tergolong dalam otot kaki, walaupun mereka mengambil bahagian dalam pergerakan kaki.

Dengan kelebihan voltan atau kelonggaran otot yang kuat, adalah mungkin untuk menukar kedudukan tulang dan kebolehpercayaan sendi kaki. Akibatnya, pelbagai keadaan patologi boleh berlaku.

Bungkusan

Ligamen dikenali sebagai gentian yang tidak elastik, tebal, fleksibel di sekitar dan menyokong sendi. Sekiranya kejutan dan kecederaan pada kaki, kesakitan dan bengkak paling sering ditimbulkan oleh ligamen yang terbentang atau robek.

Tender

Tendon yang kuat, gentian elastik yang menjamin otot ke tulang. Apabila meregangkan otot ke had, ia adalah tendon yang mengambil daya regangan. Jika peregangan berlebihan berlaku, keradangan tendon berkembang, yang disebut tendonitis.

Kapal darah

Pemakanan kaki diberikan oleh 2 arteri utama: arteri tibial posterior dan arteri dorsal kaki. Mereka dibahagikan kepada arteri yang lebih kecil dan menyerap tisu kaki dengan oksigen. Kembali ke jantung, urat membawa darah. mereka disambungkan ke arteri oleh kapilari kecil. Di antara urat-urat yang membuang air besar dan mendalam. Vena terpanjang badan berasal dari kaki besar dan dipanggil urat saphenous yang hebat.

Kerana fakta bahawa saluran darah kaki adalah yang paling jauh, ia adalah di dalamnya bahawa gangguan peredaran yang paling kerap berlaku. Ini boleh menyebabkan arteriosklerosis, aterosklerosis, urat varikos, edema kaki, dll.

Saraf

Sudah tentu, fungsi kaki adalah mustahil tanpa saraf. Berikut adalah 4 saraf utama: betis, tibialis posterior, peroneal dalam dan peroneal dangkal.

Seringkali ia berada di bahagian kaki yang meremas dan menggigit saraf.

Penyakit kaki

Struktur yang kompleks dan beban besar yang jatuh pada mereka setiap hari, membawa kepada penyakit yang kerap. Semua orang menghadapi risiko kejadian mereka, tanpa mengira usia atau jantina. Tetapi yang paling penting, atlet dan orang yang kerjanya melibatkan beban kekal yang besar di kaki mereka terdedah kepada penyakit kaki.

Penyakit kaki berlaku dengan gejala yang teruk dan kesakitan, sehingga menyebabkan banyak ketidakselesaan dan ketidakselesaan. Ada sejumlah besar mereka. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa: kaki rata, arthritis, arthrosis, tumit tumit, plantar fasciitis, bursitis, kecacatan tulang metatarsal, kehelan, keseleo, patah tulang belakang tulang belakang, tulang patah tulang, osteochondropathy, tendinitis, keradangan tisu lembut,, jagung, luka pembuluh darah, kecederaan saraf dan lain-lain lagi.

Pencegahan penyakit

Untuk mencegah perkembangan penyakit ini lebih mudah daripada merawatnya. Oleh itu, cadangan pencegahan tidak mengganggu sesiapa pun:

 • Prosedur kebersihan sistematik hendaklah dikekalkan;
 • kasut harus dipilih dengan selesa, diperbuat daripada bahan semula jadi;
 • cuba sebiji mungkin untuk memakai kasut bertumit tinggi;
 • perlu menguatkan otot kaki dengan bantuan latihan khas;
 • ia adalah wajar untuk menggunakan insoles ortopedik khas;
 • Sukan boleh dilakukan hanya di kasut yang direka khas.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan lutut dan sendi pinggul dalam kes arthrosis" dan mula pulih tanpa rawatan dan operasi yang mahal!