Utama / Lebam

ARTHROSES (M15-M19)

Nota Dalam blok ini, istilah "osteoartritis" digunakan sebagai sinonim untuk istilah "osteoarthritis" atau "osteoarthritis". Istilah "primer" digunakan dalam makna klinikal biasa.

Dikecualikan: osteoarthritis tulang belakang (M47.-)

Termasuk: arthrosis lebih daripada satu sendi

Dikecualikan: kerosakan bilateral pada sendi yang sama (M16-M19)

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • arthrosis tulang belakang (M47.-)
 • kaki besar tegar (M20.2)
 • polyarthrosis (M15.-)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Mengenali ICD-10: bagaimana ICD mengklasifikasikan arthrosis

Banyak penyakit tergolong dalam kelas yang sama, tetapi mempunyai banyak jenis dan bentuk. Oleh itu, arthrosis adalah primer dan sekunder, yang menjejaskan sendi individu dan kumpulan bersama. Mengisi sejarah perubatan dan dokumen perubatan lain, semua ciri-ciri ini mesti ditunjukkan dalam diagnosis. Lebih mudah untuk melakukan ini dengan menggunakan sistem pelan alfanumerik, yang membolehkan anda menyandikan maklumat penting mengenai penyakit itu supaya ia difahami oleh mana-mana profesional perubatan yang menggunakan sistem yang sama. Sistem kod sedemikian wujud, dan ia terkandung dalam pengelasan penyakit antarabangsa - ICD-10.

Struktur ICD

Pengkelasan penyakit antarabangsa 10 revisi terdiri daripada 22 bahagian. Dalam ICD 10, kod tidak hanya diberikan kepada penyakit dan keadaan patologi lain (kecederaan, keracunan), tetapi juga faktor-faktor yang mempengaruhi kesihatan, penyebab morbiditi dan kematian. Yang terakhir, kelas 22, dikhaskan untuk kod yang digunakan untuk tujuan khas, khususnya, dikhaskan untuk penyakit-penyakit baru, pengelasan yang pada tahap ini adalah sukar. Setiap kelas (seksyen) ditunjukkan oleh angka Roman dan sepasang kod tiga angka, yang terdiri daripada huruf Latin dan dua digit. Oleh itu, kelas XIII sepadan dengan pelbagai kod M00-M99.

Kod ICD 10 bermula dengan huruf M menunjukkan penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung. Ini termasuk penyakit sistem muskuloskeletal, autoimun sistemik dan penyakit vaskular yang berkaitan dengan kerosakan kepada tisu penghubung. Kelas ini membuka blok arthropathy, iaitu, penyakit sendi periferal. Ia diberikan pelbagai M00-M25, yang seterusnya, termasuk 4 blok diagnosis, termasuk blok arthrosis. Arthrosis ICD 10 dianggap dalam blok M15-M19. Ia terbahagi kepada lima tajuk tiga angka, yang masing-masing mengandungi beberapa sub judul.

Hierarki ICD-10 sendiri berakhir dengan sub judul empat angka. Dalam kod sub kepala, watak keempat dipisahkan dari yang sebelumnya dengan titik. Dalam praktiknya, untuk menjelaskan diagnosis, kod yang terdiri daripada 5 atau lebih aksara digunakan, makna mereka ditunjukkan dalam buku rujukan khusus untuk kelas penyakit individu. ICD mengandungi nilai-nilai aksara tambahan untuk kelas XIII, mereka digunakan untuk menandakan penyetempatan penyakit.

Arthrosis dan artritis lain

Dalam ICD, arthrosis berbeza dengan arthritis, kecacatan yang diperolehi dan luka-luka lain pada sendi. Arthritis adalah keradangan sendi, yang boleh berjangkit dan tidak berjangkit:

 • arthritis yang tidak secara langsung atau tidak langsung dikaitkan dengan jangkitan, termasuk rheumatoid, psoriatic, ICD dikelaskan sebagai polietropropathy radang (penyakit ini dicirikan oleh pelbagai luka sendi);
 • arthropathies berjangkit dibahagikan kepada pyogenic (purulent), disebabkan oleh jangkitan langsung, dan reaktif (aseptik, berkembang selepas jangkitan sebelumnya jika tiada patogen). Kategori ini termasuk beberapa arthritis tertentu - tuberkulosis, gonokokus, meningokokus.

Arthrosis, tidak seperti arthritis, adalah penyakit bukan keradangan. Dengan arthropathy ini, perubahan degeneratif-dystrophik berlaku di sendi, mengakibatkan ubah bentuk mereka. Oleh itu, osteoarthritis dipanggil ubah bentuk. Oleh kerana bersama dengan tisu tulang rawan, tulang terlibat dalam proses, osteoarthrosis juga digunakan. Dalam ICD 10, cacat osteoarthritis (OSA) tidak disebutkan, dan dalam kesusasteraan perubatan, istilah arthrosis dan DOA adalah bersamaan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ubah bentuk arthrosis adalah berbeza dengan sclerosing, di mana osteosclerosis diucapkan (pemadatan tisu tulang), tetapi terdapat praktikal tiada percambahan osteophytes. Dalam senario ini, khususnya, arthrosis sendi temporomandibular mungkin berkembang. Istilah osteoarthritis, arthrosis, osteoarthrosis ICD 10 digunakan sebagai sinonim.

Reformasi sendi dengan arthritis biasanya membawa kepada kecacatan anggota badan dan jari. Oleh itu, gred 3 gonarthrosis disertai dengan kecacatan valgus atau varus (bentuk berbentuk X atau berbentuk O) pada kaki pada sendi lutut. Tetapi ini adalah patologi bebas, yang dalam ICD tergolong dalam luka "luka-luka lain pada sendi", bersama-sama dengan kaki rata, ubah bentuk tukul seperti kaki. Blok yang sama merangkumi kehebatan dan subluxasi kebiasaan patella, chondromalacia, lesi meniskus lutut, dan ankylosis. Flatfoot sering membawa kepada arthrosis sendi pada kaki yang lebih rendah, dan arthrosis atau arthritis 3 darjah boleh menjadi ankylosis, tetapi ini bukan tahap yang berbeza dari satu penyakit, tetapi unit nosologi bebas.

Klasifikasi Arthrosis

Dalam ICD 10, arthrosis dibahagikan kepada 5 rubrik mengikut penyetempatan dan kelaziman proses.

Polyarthrosis

M15 adalah polyarthrosis, iaitu luka lebih daripada satu sendi (atau lebih daripada satu pasangan). Blok ini termasuk 4 subkategori:

 • osteoartritis umum utama;
 • luka sendi interphalangeal distal (nodul Heberden);
 • arthrosis sendi interphalangeal proksimal (nodul Bouchard);
 • polokrosis sekunder, termasuk post traumatik.

Osteoartritis umum meliputi 3 dan lebih banyak kumpulan artikular, boleh menjejaskan kedua-dua sendi periferal dan vertebra besar dan kecil. Ia dianggap utama jika perkembangannya tidak dikaitkan dengan penyakit atau kecederaan yang sedia ada.

Monoarthrosis

Baki rubrik (M16-M19) termasuk monoarthrosis, luka unilateral atau dua hala sendi tunggal:

 • M16 - pinggul (coxarthrosis);
 • M17 - lutut (gonarthrosis);
 • M18 - carpalo-metacarpal pertama (sendi di pangkal ibu jari, penyakitnya juga dipanggil risarthrosis);
 • M19 - lain-lain.

Untuk arthrosis lain, kod biasanya terdiri daripada 5 aksara, 2 digit selepas titik menunjukkan lokalisasi:

 • 1 - brachial, acromioclavicular (ACS), sternoclavicular;
 • 2 - ulnar;
 • 3 - pergelangan tangan;
 • 4 - sendi tangan tunggal (kekalahan beberapa sendi tergolong dalam kategori M15);
 • 5 - sacroiliac;
 • 7 - pergelangan kaki, sendi kaki;
 • 8 - lain-lain, termasuk temporomandibular.

Angka 5 dan 6 sepadan dengan sendi pinggul dan lutut, tetapi dalam kes ini mereka tidak digunakan, kerana kod tiga angka yang berasingan diberikan kepada arthrosis penyetempatan ini.

Spondyloarthrosis ICD tidak merujuk kepada arthropathy. Arthrosis, osteoartritis tulang belakang, penyakit degeneratif sendi facet termasuk rubrik M47 (spondylosis). Mereka, pada gilirannya, tergolong dalam blok spondylopathies, kelas dorsopati (penyakit tulang belakang dan tisu paravertebral).


Kod empat angka digunakan untuk memisahkan monoarthrosis unilateral dan dua hala, serta menunjukkan sebab mereka (etiologi) dalam diagnosis. Jadi, coxarthrosis boleh:

 • utama (dua hala - M16.0, satu sisi, tanpa spesifikasi tambahan - M16.1);
 • displastik (M16.2 dan M16.3);
 • selepas trauma (selepas titik 4 atau 5 diletakkan);
 • sekunder, disebabkan sebab lain, kecuali kecederaan dan displasia (6 dan 7);
 • tidak ditentukan - M16.9.

Dalam rubrik lain, arthrosis displastik tidak dianggap, kerana ini adalah tipikal arthrosis sendi pinggul. Untuk gonarthrosis, coxarthrosis, rhizatroses dan arthrosis lain, pembahagian ke dalam primer, post traumatik, menengah dan tidak ditentukan digunakan.

Kod penyahkodan

Hari ini di Internet, anda boleh dengan mudah mencari direktori dalam talian elektronik yang membolehkan anda mentakrifkan sebarang kod penyakit, hanya memasukkannya dalam bidang khas. Anda boleh cuba untuk melakukannya sendiri, mencari kod yang diperlukan dalam struktur hierarki ICD dan mengkaji nilai-nilai aksara tambahan. Akhirnya, anda boleh cuba "menyulitkan" diagnosis, seperti yang dilakukan oleh doktor.

 1. Contohnya, dalam pesakit yang mempunyai polietnitis, perubahan degeneratif-dystrophik ciri-ciri arthrosis berlaku pada sendi tangan, lutut dan pinggul. Kekalahan sendi adalah berbilang, yang bermaksud ia adalah polietkarrosis. Arthrosis berkembang pada latar belakang arthritis, yang bermaksud bahawa ia adalah sekunder. Penyakit ini diberikan kod M15.3.
 2. Seorang lelaki muda didiagnosis dengan coxarthrosis dua hala. Sejarah displasia kongenital (dislokasi) sendi pinggul, yang tidak dapat diperbetulkan sepenuhnya. Selepas semua penghalusan, kod itu kelihatan seperti ini: M16.2.
 3. Arthrosis berkembang dalam sendi bahu kanan yang sihat. Pesakit tidak mengalami penyakit endokrin, vaskular, metabolik, radang, tidak mencederakan tangannya. Perkembangan penyakit boleh dikaitkan dengan aktiviti profesional: plesterer, sering menyimpan tangan kanannya dibangkitkan. Oleh kerana arthrosis bahu tidak berada di bawah rubrik dalam julat M15-M18, ia diklasifikasikan di bawah rubrik yang lain. Penyakit utama. Penyetempatan - sendi bahu. Kod M19.01.
 4. Arthrosis kiri pergelangan kaki yang dikembangkan selepas kecederaannya. Rubrik yang sama, tetapi nombor selepas titik berbeza, kerana etiologi dan penyetempatan adalah berbeza. Kod M19.17.

Sebagai peraturan, dokumentasi perubatan selari dengan formulasi lisan diagnosis dan kod untuk ICD. Walaupun bagi sesetengah penyakit yang halus hanya boleh menunjukkan kod yang dapat dimengerti hanya kepada pakar. Tetapi perkara utama ialah terima kasih kepada penggunaan kod, sistematisasi data, pengumpulan dan analisis mereka, pengumpulan statistik perubatan, termasuk pada skala global, dipermudahkan. Sekiranya pesakit dihantar untuk rawatan, operasi di klinik asing, tafsiran salah diagnosis tidak dikecualikan kerana masalah terjemahan. Kod digunakan dalam sejarah perubatan, episod, senarai sakit, mereka dipandu semasa peperiksaan perubatan dan sosial, apabila terdapat persoalan mengenai penyisihan kecacatan.

Mengubah osteoarthritis (osteoartritis) - penerangan tentang penyakit dan kaedah rawatan

Mengubah osteoarthritis atau osteoartritis (DOA) adalah penyakit kronik sendi. Ini menyebabkan kerosakan secara beransur-ansur rawan artikular, yang membawa kepada perubahan pada permukaan dan ubah bentuk sendi itu sendiri.

Kod ICD 10: M15 - M19 Arthrosis

 • M15 Polyarthrosis.
 • M16 Coxarthrosis (arthrosis sendi pinggul).
 • M17 Gonarthrosis (arthrosis sendi lutut).
 • M18 Arthrosis daripada sendi carpometacarpal pertama.
 • M19 Arthrosis lain.

Terdapat juga nama-nama penyakit lain, yang sinonim, mengikut kod ICD 10: ubah bentuk arthrosis, osteoarthritis, arthrosis, osteoarthritis.

Istilah "osteoartritis deformans" lebih kerap digunakan dalam istilah asing.

Beberapa statistik

Osteoarthritis yang meresap (osteoartritis) adalah penyakit sendi yang paling biasa. Gejala-gejalanya berlaku pada 20-40% penduduk dunia, bergantung kepada rantau ini. Hampir dua kali lebih kerap wanita sakit. Dengan peningkatan usia, bilangan lelaki dan wanita yang sakit menjadi hampir sama. Walaupun penyakit ini kadang-kadang berlaku pada orang muda, namun, ia masih banyak orang tua: di antara mereka yang berusia lebih dari 50 tahun, hampir separuh sakit, dan pada usia 70 - sudah 80-90%.

Sendi pinggul paling sering dijangkiti - kira-kira 42% kes, di tempat kedua - lutut - kira-kira 34%. Menutup luka "tiga teratas" pada sendi bahu - dalam 11% daripada semua DOA. Bahagian luka baki akaun sendi yang tinggal kira-kira 13%.

Struktur bersama

Mengubah osteoartritis (osteoartritis) menyebabkan fungsi sendi normal yang merosakkan, yang sering menyebabkan kecacatan. Untuk memahami proses-proses patologi yang berlaku semasa perkembangan penyakit ini, ia sepatutnya lebih mendalam ke dalam anatomi sendi.

Sendi terletak di bahagian-bahagian tulang rangka di mana pergerakan yang berbeza berlaku. Dengan cara ini, ada 360 orang di dalam tubuh manusia.

Klasifikasi sendi agak pelbagai, tetapi kita tidak akan memilikinya. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sendi sentiasa dibentuk oleh sekurang-kurangnya dua tulang - maka ia dipanggil mudah. Ini termasuk, sebagai contoh, bahu. Terdapat sendi kompleks yang dibentuk oleh tiga atau lebih tulang (siku, lutut, dan lain-lain).

Rongga artikular

Sendi ditutup dengan beg atau kapsul artikular yang membentuk rongga. Di dalamnya terdapat dua cangkang: luaran dan batin. Cangkang luar mempunyai fungsi perlindungan, ligamen sering melekat padanya. Lapisan dalaman mempunyai lapisan khas (membran sinovial), yang merembeskan cecair synovial yang dipanggil. Oleh kerana rahsia ini, sendi dipelihara, permukaannya dibasahi dan geseran berkurang.

Kandungan bersama

Sendi itu sendiri dibentuk oleh ujung-ujungnya (epifisis) tulang. Pada permukaan epifisis adalah rawan artikular (hyaline). Ia mempunyai ketebalan satu hingga tujuh milimeter dan melakukan fungsi susut nilai, dan juga mengurangkan geseran permukaan artikular.

Dalam rongga sesetengah sendi, sebagai contoh, lutut, terdapat juga rawan khas - menisci. Mereka melakukan kusyen tambahan dan menstabilkan sendi.

Bagaimanakah DOA berkembang?

Deforming osteoartritis (osteoartritis) mula berkembang dengan kerosakan pada tulang rawan artikular. Untuk masa yang lama, penyakit itu terus tidak disedari oleh pesakit dan doktor. Kemunculan gejala terang berlaku dengan kerosakan tisu yang signifikan.

Etiologi

Penyebab penyakit ini masih belum difahami sepenuhnya. Perkembangan penyakit ini melibatkan beberapa faktor, di mana dua menguasai: beban mekanikal dan fungsi berlebihan dari rawan artikular dan pelanggaran terhadap rintangan (rintangan) terhadap beban normal. Akibatnya, degenerasi dan pemusnahan patologi rawan artikular berlaku.

Faktor risiko pembentukan DOA:

 • Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menyumbang kepada perkembangan kerosakan pada tulang rawan artikular dan perkembangan osteoartritis. Ini termasuk:
 • Kecenderungan keturunan
 • Kegemukan, obesiti.
 • Masalah endokrin dan metabolik (contohnya kekurangan estrogen dalam menopaus).
 • Profesional, sukan atau beban domestik pada sendi (microtrauma kronik).
 • Pelbagai kecederaan.
 • Umur dari 50 tahun.
 • Penyakit radang peradangan dan bukan radang sendi.

Perubahan dalam tulang rawan artikular

Faktor penyebab atau pencetus untuk pemusnahan tulang rawan biasanya merupakan kecederaan atau microtraumatization yang berpanjangan dari permukaan artikular. Juga, punca permulaan penyakit ini mungkin perubahan dalam kesesuaian (pematuhan) permukaan artikular akibat daripada sebarang proses patologi, seperti displasia.

Rawan artikular mengubah sifatnya, kehilangan keanjalannya, menjadi kasar, dan retak muncul di atasnya. Ini meningkatkan beban pada permukaan tulang yang membentuknya, integriti mereka terganggu.

Apa yang berlaku seterusnya?

Untuk menstabilkan sambungan, helai yang terbentuk oleh tisu penghubung muncul di dalamnya. Jumlah cecair sinovial yang mempunyai peningkatan komposisi yang diubahsuai.

Selepas itu, penumbuhan tulang - osteofit terbentuk di pinggir sendi. Otot yang mengelilingi sendi adalah hipotrofik, berkurang dalam saiz. Ini membawa kepada gangguan peredaran yang lebih jauh dan gangguan proses patologi yang berlaku di sendi - perkembangan kontraksi (sesak) dan ketidakstabilannya.

Gejala

Penyakit ini tidak wujud sejak lama. Dan beberapa gejala yang mungkin muncul pada peringkat awal biasanya tidak disedari.

Deforming osteoartritis (osteoarthritis) mempunyai beberapa gejala ciri yang terdapat pada hampir semua pesakit.

Aduan kesakitan pada sendi terjejas adalah sebab utama untuk mendapatkan perhatian perubatan. Pada permulaan penyakit, ia tidak penting, ia boleh berlaku hanya semasa berjalan atau bersenam. Juga, rasa sakit boleh berlaku apabila terdedah kepada faktor-faktor yang merugikan, contohnya, dengan hipotermia atau dengan kedudukan badan yang tidak selesa dipaksa berpanjangan.

Secara beransur-ansur, kesakitan menjadi kekal, peningkatan intensiti. Ciri khas kesakitan ini ialah, pada rehat, keamatannya berkurang, sehingga ia hilang.

Kekangan

Pada peringkat awal DOA, kebanyakan pesakit mengalami rasa "kekakuan" pada waktu pagi. Keadaan ini dicirikan oleh penurunan jumlah pergerakan di sendi, penurunan kepekaan dan kesakitan yang berlainan. Apabila bergerak, keadaan ini beransur-ansur berlalu.

Crunch

Kehadiran bunyi luaran - kekejangan, klik pada sendi, yang mula-mula muncul secara berkala di bawah keadaan buruk (berjalan panjang, postur badan atau anggota badan yang terpaksa). Dari masa ke masa, bunyi-bunyian ini menemani mana-mana pergerakan sendi terjejas.

Ketidakstabilan

Gejala ini sering dinyatakan dalam sendi anggota badan. Mobiliti berlebihan patologi yang diperkenalkan. Mobiliti dalam pesawat yang tidak normal untuk pergerakan sendi juga berlaku. Terdapat penurunan kepekaan anggota badan.

Gangguan pergerakan

Deforming osteoartritis (osteoarthritis) ditunjukkan dengan melanggar fungsi utama pergerakan sendi. Pelanggaran sedemikian boleh dalam bentuk pergerakan terhad, ini terutama disebut semasa pemburukan penyakit. Juga, peningkatan dalam pergerakan kadang-kadang ditemui - "kelonggaran" sendi, yang dikaitkan dengan hipotrofi otot atau kerosakan pada ligamen.

Dengan perkembangan penyakit ini, batasan pergerakan di sendi yang terjejas mengambil sifat yang berterusan, berlaku pengecutan, fungsi anggota badan terjejas.

Fungsi anggota terjejas

Perubahan patologi pada sambungan sepanjang masa menyebabkan pelanggaran fungsi seluruh anggota badan. Terdapat kepincangan apabila berjalan, sekatan pergerakan, perasaan ketidakstabilan sendi. Badannya cacat, dan akibat gangguan bekalan darah, gangguan kepekaan dan perubahan lain berlaku (rasa sejuk atau, sebaliknya, pembakaran, pendinginan anggota badan, dan lain-lain).

Semua ini akhirnya membawa kepada kecacatan.

Gejala lain

Di samping itu, ada keluhan yang kurang biasa, kebanyakannya adalah "kosmetik". Ini termasuk:

 • Kurangkan atau menambah lilitan anggota badan.
 • Pembengkakan sendi.
 • Kehadiran bendalir dalam sendi.
 • Ubah bentuk sendi atau anggota.
 • Perubahan pada kulit anggota badan: peningkatan pola vaskular, pigmentasi, dan sebagainya.

Diagnostik

Deforming osteoarthritis (osteoarthritis), malangnya, biasanya dikesan agak lewat. Seperti yang disebutkan di atas, gejala-gejala yang jelas di mana pesakit datang kepada pengamal umum atau kepada pakar rheumatologi muncul dengan perubahan patologi yang jelas.

Diagnosis awal didirikan berdasarkan keluhan ciri. Anamnesis perlu diambil kira, seperti umur, jantina, kehadiran faktor-faktor trauma, dll.

Pemeriksaan

Pada pemeriksaan, pembengkakan sendi terjejas dan peningkatan tempatan dalam suhu kulit sering dikesan. Otot periartikular adalah hipotrofik, dan kulit mempunyai rupa yang kering dan nipis.

Pada palpasi, terdapat rasa sakit pada sendi, yang biasanya ringan. Mungkin definisi cecair di dalamnya.

Ciri-ciri adalah batasan pergerakan di sendi yang berpenyakit, namun ketidakhadiran mereka yang lengkap tidak wujud. Sikap kadang-kadang, terutamanya dengan jangka panjang penyakit, mengambil kedudukan terpaksa dan mempunyai ubah bentuk yang jelas.

Ujian makmal

Tiada perubahan spesifik dalam analisis dengan DOA. Dengan perkembangan sinovitis - keradangan membran dalaman (sinovial), ESR mungkin meningkat secara sederhana, dan tahap protein seroreaktif (CRP), fibrinogen dan alpha-2-globulin sedikit meningkat dalam ujian darah biokimia.

Kaedah penyelidikan instrumental

Diagnosis DOA paling kerap digunakan sinar-X. Juga menggunakan resonans magnetik dan tomografi yang dikira, scintigraphy, arthroscopy - pemeriksaan endoskopik rongga sendi.

Mengubah osteoarthritis (osteoartritis) dalam kebanyakan kes yang dikesan semasa pemeriksaan x-ray.

Terdapat beberapa tanda radiologi tertentu yang membolehkan untuk menentukan diagnosis.

 • Osteophytes - pertumbuhan tulang di pinggir sendi.
 • Penyempitan ruang bersama. Lebih ketara di kawasan-kawasan yang membawa beban utama.
 • Sklerosis subkondral - pemadatan tisu tulang.

Kadang-kadang ada tanda-tanda radiologi tambahan DOA (tidak kriteria mandatori): sista, keseleo dan subluxations, hakisan (ulser).

Terdapat banyak klasifikasi radiologi yang berdasarkan tanda-tanda ini dan membenarkan diagnosis yang tepat.

Rawatan

Rawatan DOA ditujukan terutamanya untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit. Ini dicapai dengan mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi sendi terjejas dan mengehadkan perkembangan lanjut penyakit ini.

Semua kaedah rawatan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Ubat bebas.
 • Farmakologi - ubat.
 • Pembedahan - campur tangan pembedahan.

Rawatan ubat-bebas

Sebelum merawat penyakit ini dengan ubat-ubatan dan kaedah-kaedah lain, perlu memahami bahawa dengan mematuhi peraturan mudah dalam kehidupan seharian, pengembalian yang cukup stabil mungkin (melegakan atau menghilangkan gejala).

Normalisasi berat badan

Untuk mengurangkan beban pada sendi, pelan rawatan juga mesti termasuk langkah-langkah untuk mengurangkan berat badan berlebihan, yang terdapat pada kebanyakan pesakit dengan DOA. Ini dicapai dengan diet rendah kalori, senaman khas, urutan, dll.

Mod perlindungan

Pertama sekali adalah perlu untuk mematuhi mod pelindung. Ini membayangkan penghapusan faktor-faktor yang mempengaruhi perkembangan penyakit - kecederaan (termasuk microtrauma, contohnya, dalam kehidupan seharian), hipotermia, senaman berlebihan.

Pengurangan beban

Ia adalah perlu untuk mengurangkan beban pada sendi terjejas. Dalam tempoh akut penyakit ini dengan kekalahan sendi lutut atau pinggul, tongkat atau tongkat digunakan. Dan dengan kekalahan sendi bahu, penciptaan imobilitas (imobilisasi) dengan bantuan plaster, plastik dan tayar lain yang boleh digunakan. Sambungan juga boleh digunakan dengan bantuan alat khas yang dijalankan di hospital.

Apabila sendi kaki DOA, perhatian khusus harus dibayar kepada kasut, yang mesti dipilih dengan betul dan dengan penggunaan insoles khas (ortopedik).

Terapi fizikal (terapi senaman)

Penggunaan latihan fizikal terapi khusus adalah tidak ternilai dalam rawatan DOA dari mana-mana penyetempatan. Latihan mesti dilakukan setiap hari. Walau bagaimanapun, pelaksanaan terapi fizikal tidak boleh membawa kesakitan dan ketidakselesaan.

Satu set latihan biasanya dipilih oleh doktor dengan mengambil kira keadaan fizikal pesakit. Ia termasuk aktiviti yang bertujuan untuk memperbaiki keadaan umum: berjalan pada kadar yang sederhana pada permukaan rata, berenang di kolam renang, latihan pada simulator khas.

Dan ia juga memerlukan latihan dan pengukuhan kumpulan otot tertentu. Sebagai contoh, dengan DOA, sendi bahu adalah otot-otot pinggang bahu dan anggota atas.

Pengambilan ubat

Spektrum ubat yang digunakan dalam rawatan DOA, agak luas. Rawatan ini digunakan untuk membesar-besarkan penyakit atau di hadapan komplikasi keradangan - sinovitis.

 1. Ubat yang mengurangkan kesakitan. Ini termasuk pelbagai ubat penahan sakit yang digunakan dalam dos konvensional.
 2. Meningkatkan bekalan darah ke kawasan yang terjejas dan merangsang proses metabolik di dalamnya. Ubat yang meningkatkan peredaran mikro (drotaverine), meningkatkan kelikatan darah (chimes), mempunyai kesan antioksidan (vitamin C, E, B) dan ubat lain yang digunakan.
 3. Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs) - diclofenac, ibuprofen, indomethacin dan lain-lain. Penggunaan ubat-ubatan ini mempunyai kesan langsung kepada mekanisme perkembangan penyakit ini, dan juga mempunyai kesan analgesik tambahan.
 4. Glukokortikoid digunakan dengan tidak berkesan ubat-ubatan lain dan penggunaannya terhad.
 5. Chondroprotectors - ubat-ubatan yang merangsang proses metabolik dalam rawan artikular. Memohon tanpa gangguan.

Seringkali digunakan kombinasi beberapa ubat, contohnya, gabungan mengambil NSAID dengan bunyi bising.

Cara pentadbiran ubat mungkin berbeza: secara lisan (tablet), bentuk suntikan - intramuskular, intravena. Kadang - infusions titisan intravena (chimes). Sekiranya diperlukan, ubat diberikan kepada rongga artikular.

Di luar masalah eksaserbasi, fisioterapi dan rawatan spa digunakan.

Kesan pembedahan

Digunakan dengan ketidakstabilan terapi lain. Dalam kebanyakan kes, arthroplasty sendi, penyingkiran tulang-tulang rawan tulang atau tulang rawan intra-artikular dan lain-lain, dilakukan.

Mengubah kod arthrosis mkb 10

Apakah pembengkakan arthrosis pergelangan kaki

Dalam kebanyakan penyakit rheumatologi, kerosakan akhir kepada sendi dapat dilihat dengan cara yang sama - kecacatan, ankylosis, sekatan atau kehilangan mobiliti.

Tetapi menurut mekanisme arthrosis, tidak seperti arthritis, ini bukan proses keradangan, tetapi yang merosakkan. Iaitu, ia disertai oleh pemusnahan tulang rawan yang melekat pada permukaan tulang, dan bukannya kerosakan sendi oleh sel-sel sistem imun.

Ia dipanggil ubah bentuk apabila proses itu kronik, progresif, dan terdapat risiko pendedahan yang tinggi terhadap tulang dan kecacatan. Nama lain untuk penyakit ini ialah osteoartritis.

Jika keradangan pada masa yang sama berlaku, maka itu adalah persoalan arthritis arthrosis.

Dalam sendi buku lali, arthrosis tidak biasa, kerana zon ini mengalami beban yang tinggi semasa kehidupan seseorang dan terdedah kepada kecederaan.

Penerangan ringkas

Osteoarthritis (OA) adalah kumpulan penyakit heterogen pelbagai etiologi yang mempunyai manifestasi dan hasil biologi, morfologi dan klinikal yang serupa, yang berdasarkan kekalahan semua komponen tulang rawan sendi, terutamanya tulang subkondral, membran sinovial, ligamen, kapsul, otot periartikular.

Statistik. Kelaziman: 20% daripada penduduk dunia. Umur semasa ialah 40-60 tahun. Tanda-tanda radiasi OA terdapat pada 50% orang yang berumur 55 tahun ke atas. Jantina utama adalah wanita untuk gonarthrosis, lelaki untuk coxarthrosis. Insiden: 8.2 per 100,000 penduduk pada tahun 2001

ICD 10. Kelas XIII (M00-M25) | Amalan perubatan - perubatan moden penyakit, diagnosis, etiologi, patogenesis dan kaedah rawatan penyakit

Hari ini, pakar rheumatologi telah mengenal pasti beberapa faktor utama yang mempengaruhi perkembangan arthrosis, termasuk perubahan:

 • beban yang berlebihan pada sendi, dan akibatnya, lelasan yang sangat penting untuk atlet dan orang yang terlibat dalam buruh fizikal;
 • kecederaan, termasuk yang kecil (lebam, keseleo);
 • tidak konsisten umur fizikal;
 • anomali keturunan dan kecacatan sendi.

Osteoarthritis di pergelangan kaki boleh menyebabkan keradangan di sendi dengan psoriatic, rheumatoid, arthritis gouty, ankylosing spondylitis.

Gangguan pada hormon manusia atau sistem autoimun, yang membawa kepada perkembangan psoriasis, gout dan penyakit lain.

Mb ubah bentuk arthrosis

Dengan penyetempatan, ubah bentuk arthrosis boleh menjadi pergelangan kaki, lutut, bahu, pinggul dan lain-lain. Keterukan gejala akut dan kronik.

Deforming osteoarthritis of the extremities (DOA) adalah penyakit degeneratif-dystrophic teruk yang dicirikan oleh pemusnahan progresif tisu tulang rawan sendi, disertai dengan pembentukan pertumbuhan tulang - osteofit.

Perlu diingat bahawa osteoarthrosis yang cacat diketahui manusia tidak seribu tahun, tetapi kini penyakit ini tidak difahami sepenuhnya, dan hanya boleh sembuh hanya pada peringkat awal pembangunan.

Arthrosis ini, yang bermaksud dalam klasifikasi antarabangsa di bawah kod ICD 10, membawa kepada perubahan degeneratif teruk dalam sendi, yang disertai dengan perubahan dalam bentuk sendi dan pengurangan mobiliti.

Mengubah osteoarthritis. Mempunyai kod ICD 10, ia dianggap sebagai penyakit yang sengaja, yang berlaku terutamanya pada orang yang berumur lebih daripada 50 tahun.

Statistik menunjukkan bahawa kira-kira 10-15% orang yang menjalani peperiksaan biasa mempunyai tanda-tanda perkembangan ICD 10 arthrosis yang cacat. Sebenarnya, ICD 10 arthrosis mungkin mula berkembang pada usia muda, iaitu sehingga 25 tahun, tetapi pada masa yang sama gejala ketara boleh muncul hanya pada usia tua.

Patogenesis dan gejala arthrosis deformans ICD 10

Mengubah arthrosis, yang mempunyai kod ICD 10, adalah penyakit yang biasa di mana penurunan tisu penghubung tisu terutamanya diperhatikan, yang menyebabkan penuaan awal rawan.

Proses penuaan awal tisu tulang rawan disertai dengan penampilan kekasaran pada permukaannya, penipisan, serta kehilangan keanjalan dan kekuatan tisu. Pada masa yang sama terdapat penyatuan tulang subkondral, hilangnya tisu tulang rawan, pembentukan sista dan osteofit, serta pengerasan permukaan.

Dihantar Oleh: Andis Tarikh dihantar: 10/22/2014, 12:47 dalam: Varicosity

ICD 10. KELAS XIII. PENYAKIT SISTEM BONE-MUSCULAR DAN TIDAK SAMBUNGAN (M00-M49)

Sendi lutut sangat sensitif kepada tekanan.

Sendi lutut sangat sensitif kepada tekanan, jadi osteoartritis sangat biasa. Klasifikasi Antarabangsa Penyakit-pembaharuan ke-10 (ICD 10) dalam kelas yang kodanya M00-M99 menyatakan bahawa mengubah osteoarthritis sendi lutut, arthrosis dan osteoarthrosis (mempunyai kod M17) adalah sinonim dengan satu penyakit yang disebut arthrosis. Sebaliknya, pelbagai bentuk penyakit ini.

Menurut ICD 10, ubah bentuk osteoarthritis sendi lutut mempunyai kod M17 - satu penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung, dengan ubah bentuk sendi seterusnya. Di bawah gonarthrosis yang cacat, faham penyakit kronik yang tidak dapat dipulihkan, di mana sendi lututnya haus. Kehancuran lutut berlaku akibat ketidakseimbangan kekal antara beban dan kuasa.

Pengagihan penyakit sedemikian dalam ICD 10 membolehkan para doktor untuk mengetahui apa pesakit mempunyai penyakit tanpa membuka kad perubatan. Bahagian ICD 10 kod M00-M25 mengandungi semua maklumat tentang arthritis, di bawah jawatan M15-M19 adalah klasifikasi gonarthrosis.

ICD adalah klasifikasi penyakit antarabangsa, dan osteoarthritis (OA) adalah sekumpulan penyakit pelbagai asal dengan manifestasi morfologi, biologi dan klinikal yang sama dan hasilnya. Asas patologi ini adalah kekalahan rawan dan semua komponen sendi, termasuk bahagian subkondral tulang, ligamen, membran sinovial, kapsul, otot periartikular.

Khususnya, Polyarthrosis diberikan kod M15, arthrosis sendi pinggul atau coxarthrosis - M16, diikuti oleh arthrosis sendi lutut (gonarthrosis) - M17, arthrosis pertama bersama karpal-metacarpal M18 dan arthrosis lain yang mempunyai kod M19.

Menurut statistik, 20% populasi planet menderita penyakit-penyakit ini, iaitu, setiap orang kelima, dan ini berlaku antara usia empat puluh dan enam puluh tahun. Tanda-tanda osteoarthrosis dikesan dengan kaedah X-ray di setiap orang kedua pada usia lima puluh lima tahun.

Gonarthrosis (sendi lutut) sering memberi kesan kepada wanita, coxarthrosis (sendi pinggul) - lelaki.

Penyakit ini tidak wujud sejak lama. Dan beberapa gejala yang mungkin muncul pada peringkat awal biasanya tidak disedari.

M19 Arthrosis lain. Penyembuhan lintah (hirudoterapi).

Orang yang lebih tua (50 tahun ke atas) berisiko, seiring dengan usia, tisu haus dengan cepat.

 1. Posisi yang lemah (kerja sedentari);
 2. Selalunya, laser dalam kombinasi dengan ubat digunakan untuk kesan yang dipercepatkan. Kompleks sedemikian digunakan untuk mengurangkan bahaya dadah.
 3. Arthrosis pergelangan kaki dibuang dengan bantuan rawatan konservatif. Dalam kes ini, ubat nonsteroid digunakan untuk melegakan kesakitan di sendi dan menghentikan perkembangan proses keradangan.
 4. Pertumbuhan tulang. Sepanjang tempoh perkembangan penyakit, sendi mengalami ubah bentuk, akibat daripada kesukaran timbul ketika berjalan, dan kemudian kedudukan tubuh berubah.
 5. Sekiranya terdapat aliran air di dalam sendi, pemindahan tusukan boleh ditetapkan untuk menghapuskan cecair berlebihan. Sekiranya berlaku kerosakan yang teruk, operasi sering dirawat untuk prostetik, dan dalam sesetengah kes immobilization sendi.

Deforming osteoarthritis of the extremities (DOA) adalah penyakit degeneratif-dystrophic teruk yang dicirikan oleh pemusnahan progresif tisu tulang rawan sendi, disertai dengan pembentukan pertumbuhan tulang - osteofit.

Perlu diingat bahawa osteoarthrosis yang cacat diketahui manusia tidak seribu tahun, tetapi kini penyakit ini tidak difahami sepenuhnya, dan hanya boleh sembuh hanya pada peringkat awal pembangunan.

Arthrosis ini, yang bermaksud dalam klasifikasi antarabangsa di bawah kod ICD 10, membawa kepada perubahan degeneratif teruk dalam sendi, yang disertai dengan perubahan dalam bentuk sendi dan pengurangan mobiliti.

Tahap perkembangan kod deformans osteoarthritis pada ICD 10

Deforming osteoartritis (osteoarthritis) mempunyai beberapa gejala ciri yang terdapat pada hampir semua pesakit.

Terdapat juga nama-nama penyakit lain, yang sinonim, mengikut kod ICD 10: ubah bentuk arthrosis, osteoarthritis, arthrosis, osteoarthritis.

Apabila menggunakan gimnastik kompleks beban bersama-sama secara berperingkat, merangsang serat otot. Akibatnya, fungsi motor bahu dan lengan dipulihkan. Bersama ini, pesakit dirawat sebagai diet khas untuk arthrosis.

Bagaimana untuk merawat osteoarthritis gred pergelangan kaki 3

Semasa osteoarthritis pergelangan kaki dan sendi lain terdapat tiga peringkat. Setiap daripada mereka mempunyai gejala tertentu.

Tahap awal arthrosis adalah masa terbaik untuk rawatan, kerana di sini anda boleh lakukan dengan gimnastik, fisioterapi dan ubat-ubatan.

Dadah

Osteoarthritis gred 1-2 boleh dirawat dengan ubat berikut.

Kini glycosaminoglycans digunakan secara aktif.

Gejala penyakit

Jagung. Apabila arthrosis boleh muncul jagung, dikurangkan prestasi. Di samping itu, seseorang menjadi letih lebih cepat.

 1. Osteoarthritis adalah masalah perubatan yang bersifat antarabangsa yang seluruh masyarakat saintifik dan doktor berlatih pelbagai kepakaran dan bidang harus dihadapi. Menurut ICD 10, osteoarthritis dibezakan dalam subkelas XIII: "Penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung."
 2. Terdapat 2 pilihan untuk perkembangan arthrosis yang cacat: oleh jenis utama dan menengah.
 3. M00.1
 4. Pada peringkat awal DOA, kebanyakan pesakit mengalami rasa "kekakuan" pada waktu pagi. Keadaan ini dicirikan oleh penurunan jumlah pergerakan di sendi, penurunan kepekaan dan kesakitan yang berlainan. Apabila bergerak, keadaan ini beransur-ansur berlalu.
 5. Sendi pinggul paling sering dijangkiti - kira-kira 42% kes, di tempat kedua - lutut - kira-kira 34%. Menutup luka "tiga teratas" pada sendi bahu - dalam 11% daripada semua DOA. Bahagian luka baki akaun sendi yang tinggal kira-kira 13%.
 6. Alat ini hanya boleh digunakan untuk melegakan kesakitan yang berkualiti tinggi dan berkesan di kawasan yang terjejas. Mereka tidak boleh membaiki sendi. Guna resep popular hanya selepas berunding dengan doktor anda dan atas cadangannya. Rawatan seperti memampatkan, salep buatan sendiri, mandi dan pelbagai cara menggosok digunakan. Mereka membantu memanaskan kawasan sakit dan melegakan kesakitan.
 7. Had fungsi motor. Pesakit mengalami kesukaran untuk melakukan gerakan mudah. Sebagai contoh, sukar untuk dia menyikat dirinya (salah satu ujian dalam mendiagnosis arthrosis brachial). Adalah sukar untuk memutarkan tangan atau menarik anggota badan. Jika masa tidak mula menyembuhkan penyakit, sendi akan berhenti bergerak, dan kontraksi akan berkembang.
 8. Osteoartritis sendi buku lali ICB 10

Darjah arthrosis

Intipati diet adalah penggunaan buah, tempat khusus ditempati oleh delima. Jusnya mampu mencegah keradangan dan pembentukan tumor. Ia juga berguna untuk makan ikan, lada manis, dan nanas, ini adalah persediaan yang berasal dari tulang rawan haiwan. Adalah dipercayai bahawa mereka mengandungi bahan-bahan yang bertanggungjawab untuk memulihkan kesihatan pergelangan kaki.

Disfungsi sendi. Pada peringkat akhir penyakit ini, fungsi sendi terganggu, nodul Heberden muncul, dan dalam beberapa kawasan penebalan diperhatikan. Selepas beberapa ketika, pertumbuhan tulang boleh menjejaskan penampilan.

Kod untuk klasifikasi penyakit antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD 10): M 15-M 19. Arthrosis

Pada jenis utama, penyakit ini berkembang disebabkan ketahanan fungsi kongenital yang lemah. Oleh itu, penyakit ini berkembang pada tulang rawan yang awalnya sihat kerana penuaan awal. Deformasi arthrosis jenis kedua berkembang kerana adanya kecacatan yang diperhatikan dalam nekrosis aseptik, kecederaan dan gangguan hormon.

Arthritis pneumokokus dan poliartritis

Taktik pertolongan cemas dan rawatan

Kehadiran bunyi luaran - kekejangan, klik pada sendi, yang mula-mula muncul secara berkala di bawah keadaan buruk (berjalan panjang, postur badan atau anggota badan yang terpaksa). Dari masa ke masa, bunyi-bunyian ini menemani mana-mana pergerakan sendi terjejas.

ICA 10 DOA sendi lutut: ciri klasifikasi

ICD 10. Kelas XIII (M00-M25) | Amalan perubatan - perubatan moden penyakit, diagnosis, etiologi, patogenesis dan kaedah rawatan penyakit

Gangguan pada hormon manusia atau sistem autoimun, yang membawa kepada perkembangan psoriasis, gout dan penyakit lain.

Penyebab kemusnahan tisu tulang rawan boleh dipindahkan dalam sejarah arthritis berjangkit atau kristal (rheumatoid, arthritis reaktif, gout, psoriatic arthropathy), beban sendi akut atau kronik (sukan, berat badan), kecederaan, hipodinamia pada pesakit usia.

Semua ini menyebabkan pelanggaran metabolisme, penurunan tahap protein, kehilangan air. Rawan itu tidak disusun, dikeringkan, retak, ditipis.

Terdapat kemusnahannya, maka regenerasi dengan hilangnya kongruensi, tisu tulang mulai telanjang dan berkembang. Sekiranya tidak dirawat, jurang bersama hilang dan sentuhan tulang.

Ia menyebabkan kesakitan dan keradangan akut, kecacatan, nekrosis tulang.

Apakah arthrosis mkb 10?

Klasifikasi Antarabangsa Penyakit pada semakan ke-10, yang dikembangkan oleh WHO, adalah senarai penyakit yang dibahagi dengan tipologi. ICD-10 digunakan untuk diagnosis pengekodan.

Patogenesis dan gejala arthrosis deformans ICD 10

Penyakit ini tidak wujud sejak lama. Dan beberapa gejala yang mungkin muncul pada peringkat awal biasanya tidak disedari.

M19 Arthrosis lain. Penyembuhan lintah (hirudoterapi).

Orang yang lebih tua (50 tahun ke atas) berisiko, seiring dengan usia, tisu haus dengan cepat.

 1. Posisi yang lemah (kerja sedentari);
 2. Selalunya, laser dalam kombinasi dengan ubat digunakan untuk kesan yang dipercepatkan. Kompleks sedemikian digunakan untuk mengurangkan bahaya dadah.
 3. Arthrosis pergelangan kaki dibuang dengan bantuan rawatan konservatif. Dalam kes ini, ubat nonsteroid digunakan untuk melegakan kesakitan di sendi dan menghentikan perkembangan proses keradangan.
 4. Pertumbuhan tulang. Sepanjang tempoh perkembangan penyakit, sendi mengalami ubah bentuk, akibat daripada kesukaran timbul ketika berjalan, dan kemudian kedudukan tubuh berubah.
 5. Sekiranya terdapat aliran air di dalam sendi, pemindahan tusukan boleh ditetapkan untuk menghapuskan cecair berlebihan. Sekiranya berlaku kerosakan yang teruk, operasi sering dirawat untuk prostetik, dan dalam sesetengah kes immobilization sendi.

Deforming osteoarthritis of the extremities (DOA) adalah penyakit degeneratif-dystrophic teruk yang dicirikan oleh pemusnahan progresif tisu tulang rawan sendi, disertai dengan pembentukan pertumbuhan tulang - osteofit.

Perlu diingat bahawa osteoarthrosis yang cacat diketahui manusia tidak seribu tahun, tetapi kini penyakit ini tidak difahami sepenuhnya, dan hanya boleh sembuh hanya pada peringkat awal pembangunan.

Arthrosis ini, yang bermaksud dalam klasifikasi antarabangsa di bawah kod ICD 10, membawa kepada perubahan degeneratif teruk dalam sendi, yang disertai dengan perubahan dalam bentuk sendi dan pengurangan mobiliti.

Tahap perkembangan kod deformans osteoarthritis pada ICD 10

Deforming osteoartritis (osteoarthritis) mempunyai beberapa gejala ciri yang terdapat pada hampir semua pesakit.

Terdapat juga nama-nama penyakit lain, yang sinonim, mengikut kod ICD 10: ubah bentuk arthrosis, osteoarthritis, arthrosis, osteoarthritis.

Apabila menggunakan gimnastik kompleks beban bersama-sama secara berperingkat, merangsang serat otot. Akibatnya, fungsi motor bahu dan lengan dipulihkan. Bersama ini, pesakit dirawat sebagai diet khas untuk arthrosis.

DOA sendi lutut (kod ICD 10 M17) adalah keadaan kronik di mana tisu penghubung sebahagiannya atau sepenuhnya musnah. Di masa depan, jika tiada langkah diambil, tisu tulang disambungkan. Fenomena semacam itu, tentu saja, membawa kepada kehilangan kesihatan dan kecacatan pesakit.

Rawan hyaline, yang terletak di ruang inter-artikular, adalah komponen utama yang memberikan pergerakan lancar. Dengan perkembangan gonarthrosis, tisu rawan secara beransur-ansur menjadi lebih nipis, mula berubah, dan akhirnya runtuh.

Tulang sendi, ditinggalkan tanpa bantal bantal, menggosok antara satu sama lain. Ini disertai oleh gejala menyakitkan yang kuat dan proses keradangan.

Untuk menggantikan unsur yang hilang, badan mula secara intensif meningkatkan tisu tulang.

Mengubah arthrosis sendi lutut dalam ICD-10 diberi M17 (gonarthrosis). Kepada kelas ke-13 - penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung (M00 - M99). Osteoartritis lutut (kod ICD-10) adalah dalam kumpulan - arthrosis M15 - M19.

 • Jika kerosakan kepada kedua-dua sendi bermula tanpa sebarang sebab luaran, maka ini adalah arthrosis utama kedua-dua sendi lutut. Dalam ICD-10 - M17.0. Ia juga dikenali sebagai arthrosis idiopatik.
 • Pilihan seterusnya adalah osteoarthritis utama lutut utama. Dalam ICD-10 - M17.1. Ini termasuk arthrosis unilateral. Sebagai contoh, M17.1 - arthrosis sendi lutut kanan dalam ICD-10. Osteoartritis sendi lutut kiri mempunyai kod yang sama.
 • Penyebab umum penyakit, terutamanya di kalangan orang muda dan atlet, adalah kecederaan. Jika kedua-dua sendi terjejas, maka dalam klasifikasi ia berbunyi seperti arthrosis pasca trauma yang mengalami perubahan bentuk sendi lutut, kod untuk ICD-10 adalah M17.2.
 • Dalam kes kekalahan unilateral, kod itu berubah. Menurut ICD-10, arthrosis post-traumatic sendi sendi lutut ditetapkan M17.3.
 • Jika pesakit mempunyai sejarah sebab-sebab yang menyebabkan kerosakan pada struktur sendi, contohnya, beban yang akut atau kronik, arthritis, arthropathy pelbagai etiologi, penyakit somatik dengan kerosakan sendi, maka ini adalah arthrosis dua hala. Arthritis lutut di ICD-10 menduduki kedudukan yang berbeza bergantung kepada punca.
 • M17.5 adalah satu lagi arthrosis sekunder pada sendi lutut, menurut ICD-10 - M17.5. Ini adalah luka unilateral badan.
 • Arthrosis yang tidak ditentukan pada sendi lutut dalam ICD-10 - M17.9.

Penyakit yang timbul akibat pemendapan garam asid urik dalam sendi dan organ. Ini berlaku apabila metabolisme terganggu dalam tubuh manusia dan kristal asid urik (atau urat) disimpan di dalam buah pinggang dan sendi.

Ini menyebabkan keradangan, kesukaran pergerakan, ubah bentuk sendi. Juga mengalami buah pinggang, di mana kristal disimpan, yang mengganggu fungsi normal sistem perkumuhan.

Terdapat klasifikasi penyakit di mana semua nama disenaraikan dan dikategorikan oleh pembangunan, rawatan, dan gambar klinikal. Klasifikasi ini dipanggil ICD (pengelasan penyakit antarabangsa).

Arthritis Gouty mengambil tempat yang dipanggil ICD 10.

Gout dan gouty arthritis dan tempat mereka di ICD 10

Apabila pesakit datang ke kemudahan perubatan, dia didiagnosis dengan kod arthritis gouty pada ICD 10, dan mereka menulisnya pada kad. Ia dilakukan dengan cara ini supaya doktor dan kakitangan lain memahami apa diagnosisnya untuk pesakit.

Semua penyakit mengikut klasifikasi ICD secara jelas dibahagikan kepada kumpulan dan subkumpulan mereka, di mana mereka dilambangkan dengan huruf abjad dan nombor, masing-masing. Setiap kumpulan penyakit mempunyai kedudukannya sendiri.

Juga terdapat norma-norma terapi yang diterima secara umum, sebagai satu kriteria asas, taktik atau kaedah rawatan, yang diberikan kepada semua pesakit dengan penyakit tertentu. Selanjutnya, berdasarkan keadaan pesakit, perkembangan penyakit atau patologi lain yang berkaitan, dia ditetapkan terapi gejala.

Seluruh klasifikasi penyakit sistem muskuloskeletal dalam ICD terletak di bawah huruf M dan setiap jenis ahli patologi tersebut diberi nombor dari M00 hingga M99. Arthritis gouty di ICD berdiri di tapak M10, di mana terdapat subkelompok dengan penunjukan pelbagai jenis arthritis gouty. Ini termasuk:

 • Gout tidak ditentukan
 • Gout berkaitan dengan fungsi buah pinggang terjejas
 • Perubatan
 • Sekunder
 • Memimpin
 • Idiopatik

Apabila pesakit pergi ke hospital, sejarah terperinci dikumpulkan, ujian makmal dan kaedah instrumental (X-ray, ultrasound, dan sebagainya) disiasat. Setelah diagnosis yang tepat, doktor menetapkan kod ICD 10 dan menetapkan rawatan yang sesuai dan terapi gejala.

Penyebab arthritis gouty mengikut ICD 10

Memuktamadkan bahawa arthritis gouty paling sering menjejaskan lelaki dan hanya berumur, dan wanita, jika mereka menjadi sakit, maka hanya selepas menopause. Orang muda tidak terdedah kepada penyakit ini kerana fakta bahawa hormon, yang dilepaskan pada orang muda, dapat mengeluarkan garam asid urik dari tubuh, yang tidak membolehkan kristal berlarutan dan menetap di organ.

Dengan usia, jumlah hormon menurun disebabkan oleh perencatan proses badan tertentu dan proses pengeluaran asid urik tidak lagi sengit seperti sebelumnya.

Pengkelasan Kosinskoy N. Dengan.

Terdapat beberapa klasifikasi - atas alasan berdasarkan tanda-tanda radiologi. Ia lebih mudah dalam amalan untuk menggunakan klasifikasi Kosinskaya N. S.

 • Tahap 1 - Gambar X-ray penyempitan kecil ruang bersama dan osteosklerosis subchondral kecil. Pesakit mengadu sakit pada sendi lutut apabila berjalan lama, kerana mereka mendaki atau turun dari tangga. Tiada gangguan fungsian sendi.
 • Peringkat 2 - ruang bersama menyempit sebanyak 50% atau 2/3. Osteosclerosis subchondral diucapkan. Osteophytes muncul (pertumbuhan tulang). Kesakitan adalah sederhana, terdapat kepincangan, otot paha dan kaki bawah hipotropik.
 • Tahap 3 - jurang bersama sepenuhnya tidak hadir, ada kecacatan teruk dan sklerosis permukaan artikular dengan nekrosis tulang subchondral dan osteoporosis tempatan. Pesakit tidak mempunyai pergerakan dalam kesakitan sendi yang teruk. Terdapat atrofi otot, kepincangan, kecacatan anggota bawah (valgus atau varus).

Gejala penyakit, bergantung pada peringkat

Kini glycosaminoglycans digunakan secara aktif.

Gejala penyakit

Jagung. Apabila arthrosis boleh muncul jagung, dikurangkan prestasi. Di samping itu, seseorang menjadi letih lebih cepat.

 1. Osteoarthritis adalah masalah perubatan yang bersifat antarabangsa yang seluruh masyarakat saintifik dan doktor berlatih pelbagai kepakaran dan bidang harus dihadapi. Menurut ICD 10, osteoarthritis dibezakan dalam subkelas XIII: "Penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung."
 2. Terdapat 2 pilihan untuk perkembangan arthrosis yang cacat: oleh jenis utama dan menengah.
 3. M00.1
 4. Pada peringkat awal DOA, kebanyakan pesakit mengalami rasa "kekakuan" pada waktu pagi. Keadaan ini dicirikan oleh penurunan jumlah pergerakan di sendi, penurunan kepekaan dan kesakitan yang berlainan. Apabila bergerak, keadaan ini beransur-ansur berlalu.
 5. Sendi pinggul paling sering dijangkiti - kira-kira 42% kes, di tempat kedua - lutut - kira-kira 34%. Menutup luka "tiga teratas" pada sendi bahu - dalam 11% daripada semua DOA. Bahagian luka baki akaun sendi yang tinggal kira-kira 13%.
 6. Alat ini hanya boleh digunakan untuk melegakan kesakitan yang berkualiti tinggi dan berkesan di kawasan yang terjejas. Mereka tidak boleh membaiki sendi. Guna resep popular hanya selepas berunding dengan doktor anda dan atas cadangannya. Rawatan seperti memampatkan, salep buatan sendiri, mandi dan pelbagai cara menggosok digunakan. Mereka membantu memanaskan kawasan sakit dan melegakan kesakitan.
 7. Had fungsi motor. Pesakit mengalami kesukaran untuk melakukan gerakan mudah. Sebagai contoh, sukar untuk dia menyikat dirinya (salah satu ujian dalam mendiagnosis arthrosis brachial). Adalah sukar untuk memutarkan tangan atau menarik anggota badan. Jika masa tidak mula menyembuhkan penyakit, sendi akan berhenti bergerak, dan kontraksi akan berkembang.
 8. Osteoartritis sendi buku lali ICB 10

Darjah arthrosis

Intipati diet adalah penggunaan buah, tempat khusus ditempati oleh delima. Jusnya mampu mencegah keradangan dan pembentukan tumor. Ia juga berguna untuk makan ikan, lada manis, dan nanas, ini adalah persediaan yang berasal dari tulang rawan haiwan. Adalah dipercayai bahawa mereka mengandungi bahan-bahan yang bertanggungjawab untuk memulihkan kesihatan pergelangan kaki.

Disfungsi sendi. Pada peringkat akhir penyakit ini, fungsi sendi terganggu, nodul Heberden muncul, dan dalam beberapa kawasan penebalan diperhatikan. Selepas beberapa ketika, pertumbuhan tulang boleh menjejaskan penampilan.

Kod untuk klasifikasi penyakit antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD 10): M 15-M 19. Arthrosis

Pada jenis utama, penyakit ini berkembang disebabkan ketahanan fungsi kongenital yang lemah. Oleh itu, penyakit ini berkembang pada tulang rawan yang awalnya sihat kerana penuaan awal. Deformasi arthrosis jenis kedua berkembang kerana adanya kecacatan yang diperhatikan dalam nekrosis aseptik, kecederaan dan gangguan hormon.

Arthritis pneumokokus dan poliartritis

Taktik pertolongan cemas dan rawatan

Kehadiran bunyi luaran - kekejangan, klik pada sendi, yang mula-mula muncul secara berkala di bawah keadaan buruk (berjalan panjang, postur badan atau anggota badan yang terpaksa). Dari masa ke masa, bunyi-bunyian ini menemani mana-mana pergerakan sendi terjejas.

Apakah tanda-tanda penyakit ini?

2 bahu bahu siku tulang

 1. Penyebab penyakit ini masih belum difahami sepenuhnya. Perkembangan penyakit ini melibatkan beberapa faktor, di mana dua menguasai: beban mekanikal dan fungsi berlebihan dari rawan artikular dan pelanggaran terhadap rintangan (rintangan) terhadap beban normal. Akibatnya, degenerasi dan pemusnahan patologi rawan artikular berlaku.
 2. Air dicurahkan ke dalam tab mandi.
 3. Pada 4 darjah kerosakan terakhir terdapat pertambahan tulang dan pemusnahan sendi. Kesakitan tidak boleh dihapuskan walaupun oleh ubat penahan sakit terkuat. Tahap ini berlaku terutama pada orang yang lebih tua.
 4. Pembentukan intra-artikular (chondromatosis);
 5. Penyakit ini adalah ciri lutut, pinggul dan pergelangan kaki, sendi interphalangeal tangan dan kaki.
 6. Latihan pertama melibatkan putaran kaki pada diri anda dalam kedudukan terlentang. Pergerakan mesti mendalam. Lebih baik berbuat baik, tetapi tidak cukup.
 7. Keluarkan sindrom kesakitan.

Kerosakan pada sendi bahu dan siku juga boleh didiagnosis lagi sebagai osteoartritis organ-organ rangka tulang ini.

Osteoarthritis bahu - tanda utama

Yang paling buruk adalah kekalahan sendi femoral dan kecil, terletak di jari.

 1. ).
 2. 3 Lengan, jejari, radiokarpal sendi - tulang, ulna
 3. Faktor risiko pembentukan DOA:
 4. Buat merebus herba atau infusi.
 5. Terdapat dua cara utama untuk menangani penyakit ini: terapi konservatif dan campur tangan pembedahan. Ia semua bergantung kepada tahap penyakit yang pesakit itu, apa gejala itu. Rawatan yang sesuai ditetapkan. Pada masa yang sama untuk klasifikasi penyakit, doktor menggunakan kod mengikut ICD 10.

Dalam kebanyakan kes, kajian diagnostik DOA lutut berlaku pada peringkat kemudian. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa tahap awal penyakit hampir tidak dapat dilihat dengan sendirinya sehingga menyebabkan kecemasan.

Pesakit mungkin merasakan ketidakselesaan di lutut, terutamanya selepas berjalan kaki atau latihan fizikal. Selalunya ia dikaitkan dengan keletihan dan overstrain.

Pada peringkat kedua, kekakuan, kebas, bengkak, hyperthermia tempatan diperhatikan. Ijazah ketiga dicirikan oleh kesakitan teruk pada sendi kaki, imobilisasi sebahagian atau lengkap.

Peperiksaan bermula di pejabat doktor. Seorang pakar menilai keadaan seseorang, dengan mengambil kira usia, gaya hidup dan penyakit terdahulu sistem muskuloskeletal.

Ujian makmal tidak menyediakan tindak balas diagnostik tertentu. Dalam kes-kes keradangan, kadar ESR (kadar pemendapan erythrocyte) meningkat.

Penyelidikan perkakasan memberi peluang untuk menilai sepenuhnya keadaan sendi lutut. Imej radiografi menunjukkan perubahan patologi yang jelas, termasuk penurunan dalam jurang antara artikular dan ubah bentuk sendi itu sendiri.

Osteophytes dan penyatuan struktur tulang juga menunjukkan kehadiran osteoarthritis deformans. Selain sinar-X, tomografi resonans magnetik, scintigrafi dan arthroscopy digunakan.

Mengikut keputusan kajian, tahap penyakit ditentukan dan kompleks rawatan berkesan dipilih.

Untuk menjawab soalan mengenai periarthritis humeroscapular, perlu mengetahui beberapa ciri struktur sendi bahu.

Anatomi kecil

Sendi bahu terdiri daripada humerus dan scapula. Beg articular dari sendi bahu mempunyai kilasan yang disebut capsular, yang dapat mengurangkan daya gesekan antara pembentukan tulang humerus dan ligamen yang menguatkan sendi.

Perhatian khas adalah bahagian atas sendi bahu. Bumbung yang disebut di atas bahu dibentuk oleh acromion, proses corakoid skapula, diikat di antara mereka dengan ligamen melintang dan sebilangan besar tendon dari otot-otot pinggang bahu atas, yang dipasang pada tubercle besar bahu.

Definisi periarthritis humeroscapular. Sebabnya untuk pembangunan

Oleh itu, berdasarkan beberapa data anatomi, kami memberikan definisi soalan "apa periukritis scapulohumeral." Penyakit ini dicirikan oleh perubahan degeneratif dystrophik dalam ligamen melintang skapula, tendon otot yang melekat pada tubercle besar bahu, mukosa atas beg.

Punca arthritis humeroscapular dianggap sama ada kecederaan langsung apabila jatuh pada lengan yang dibawa ke batang badan, atau kerja microtrauma dengan beban tinggi pada sendi bahu, dicirikan oleh pergerakan yang pasti pasti lengan - penculikan dan menaikkan bahu ke atas.

Diagnosis dan gejala

Untuk mencari punca penyakit itu dan menentukan keparahannya, anda mesti menetapkan:

 • Ujian darah am.
 • Urinalisis.
 • Analisis biokimia: CRP, RF, aktiviti enzim hati (AST, ALT), jumlah protein, kreatinin, asid urik, glukosa.
 • Radiografi sendi lutut.
 • Ultrasound (jika terdapat kista Becker, efusi pada sendi).
 • Semasa kemasukan ke hospital, sebagai tambahan kepada kajian di atas, lebih banyak MRI dan densitometry dilakukan mengikut petunjuk.

Radiografi sendi lutut dibuat dalam unjuran sisi dan langsung. Tanda-tanda radikal osteoarthritis termasuk: pengurangan ketinggian ruang bersama, pertumbuhan tulang, osteofit, osteosklerosis subchondral, sista epidisis, kecacatan.

Pada peringkat awal perkembangan penyakit ini, apabila tiada tanda radiografi, pengimejan resonans magnetik (MRI) akan menjadi kaedah pemeriksaan yang lebih bermaklumat. Kaedah ini membolehkan anda melihat perubahan rawan, penipisan, keretakan, untuk menilai keadaan membran sinovial.

Daripada teknik invasif, arthroscopy adalah bermaklumat. Ia membolehkan anda untuk memeriksa secara visual semua komponen dalaman sendi.

Diagnosis pembezaan dilakukan di peringkat awal arthrosis, apabila gambar klinikal dan sinar-X belum dinyatakan. Ia perlu untuk mengecualikan arthritis pelbagai etiologi: rheumatoid, psoriatic, infectious, reactive, serta gout, kerosakan sendi pada ulserative colitis (UC), penyakit Crohn.

Dengan arthritis, terdapat gejala keradangan umum dan setempat, perubahan yang sama dalam corak darah dan sinar-X. Ia perlu melantik pakar rheumatologi.

Taktik rawatan

Terdapat dua cara utama untuk menangani penyakit ini: terapi konservatif dan campur tangan pembedahan. Ia semua bergantung kepada tahap penyakit yang pesakit itu, apa gejala itu. Rawatan yang sesuai ditetapkan. Di samping itu, untuk klasifikasi penyakit, doktor menggunakan kod mengikut ICD 10.

Kaedah konservatif memerangi arthrosis bertujuan untuk menghilangkan kesakitan dan membengkakkan keradangan. Biasanya, doktor yang menghadiri menetapkan ubat anti-radang nonsteroid untuk pesakit. Ini biasanya dadah seperti Diclofenac, Nimesulide, dan sejenisnya. Mereka melegakan kesakitan dan menghilangkan keradangan.

Sekiranya proses radang sudah terlalu jauh, maka penggunaan kortikosteroid mungkin. Ia digunakan untuk sekatan sendi terjejas. Mereka mempunyai sifat anti-radang yang baik. Biasanya, ubat tersebut diberikan melalui suntikan, yang dibuat terus ke sendi terjejas. Untuk melakukan ini, sering menggunakan dadah seperti Hydrocortisone atau Kenalog.

Biasanya, doktor menetapkan pelbagai gel, salap, krim untuk penggunaan luaran kepada pesakit. Mereka melegakan keradangan.

Untuk ini, anda boleh memohon Gel Cepat atau Diclofenac. Untuk memulihkan struktur rawan yang dimusnahkan oleh arthrosis, apa yang dipanggil chondroprotectors digunakan.

Mereka dibuat menggunakan asid hyaluric, chondroitin sulfat dan glucosamine. Selalunya dalam kes-kes ini Artra dan ubat-ubatan yang serupa digunakan (Don dan lain-lain.

Bersama-sama dengan kaedah ini, fisioterapi juga digunakan (terutama dalam bentuk bahu bahu arthrosis), kompleks latihan terapeutik, dan urut. Dalam kaedah pertama merawat pesakit, doktor boleh menghantarnya untuk prosedur berikut:

 1. Penyinaran ultrasonik sendi terjejas.
 2. Terapi laser.
 3. Penyembuhan mandi lumpur.
 4. Prosedur cryotherapeutic.
 5. Magnetotherapy.
 6. Penambahbaikan dengan lintah (hirudoterapi).

Apabila menggunakan gimnastik kompleks beban bersama-sama secara berperingkat, merangsang serat otot. Akibatnya, fungsi motor bahu dan lengan dipulihkan. Bersama ini, pesakit dirawat sebagai diet khas untuk arthrosis.

Dia disyorkan untuk mengeluarkan dari diet makanan masin, pedas, berlemak dan kalengan. Pesakit mesti makan sejumlah besar sayur-sayuran dan sayur-sayuran. Diet untuk arthrosis termasuk komponen seperti: pelbagai makanan laut, salmon dan spesies ikan lain yang berkaitan, ayam belanda. Dalam kes ini, alkohol lebih baik menyerah.

Jika terdapat kemusnahan tisu rawan pada sendi bahu, maka doktor mengarahkan pesakit menjalani operasi pembedahan. Kaedah ini dipanggil endoprosthetics.

Semasa memegang, hirisan dibuat di kawasan yang terjejas. Dari sana, tisu-tisu dan struktur tulang yang terjejas oleh penyakit itu ditarik balik.

Mereka digantikan dengan implan seramik, logam atau plastik. Kaedah ini membolehkan anda memulihkan sepenuhnya fungsi motor bersama bahu.

Tempoh pemulihan lengkap pesakit bergantung kepada keterukan arthrosis. Ia boleh berkisar dari ½ tahun hingga 1.5 tahun.

Biasanya, penyakit itu tidak berulang. Jika seseorang tidak pergi ke doktor tepat pada waktunya dan membawanya ke tahap terakhir, maka operasi itu dilakukan dengan segera.

Mengubah osteoarthritis sendi lutut boleh dirawat tanpa pembedahan, jika tidak pada peringkat terakhir perkembangan dan tidak menyebabkan permukaan rawan yang teruk.

Faktor pesakit individu mempunyai kesan yang signifikan terhadap rawatan terapeutik:

 • umur;
 • pekerjaan;
 • aktiviti fizikal;
 • berat badan;
 • darjah osteoarthritis.

Langkah rawatan yang paling penting adalah penggunaan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang, yang boleh anda pelajari lebih lanjut dengan mengkaji ICD 10. Kebanyakan NSAIDs mengurangkan tindak balas keradangan dan melegakan kesakitan untuk masa yang lama. Dadah sedemikian berjaya digunakan dalam rawatan:

Langkah-langkah tempatan termasuk pengenalan dadah anti-radang atau asid hyaluronik ke dalam rongga sendi.

Langkah-langkah fisioterapi meningkatkan mobiliti sendi, mengekalkan mobilitinya, membantu membina otot. Sebagai tambahan kepada rawatan alternatif, rawatan haba dan akupunktur digunakan untuk merangsang ujung saraf di lutut.

Selalunya dengan osteoarthritis lutut, disarankan memakai peralatan ortopedik. Lebih mudah berjalan dengan mereka, mereka meminimumkan perkembangan penyakit itu, dan memperbaiki gejala.

Pilihan terapeutik di peringkat keempat osteoarthritis adalah terhad berbanding dengan tiga tahap pertama. Pada peringkat keempat, ubah bentuk osteoarthritis memerlukan pembedahan pembedahan sendi, di sini rawatan konservatif tidak akan membantu. Pembedahan diperlukan untuk menghapuskan gejala.

Tugas keutamaan yang dihadapi oleh doktor dalam rawatan osteoartritis deformans adalah untuk mengembalikan kualiti hidup pesakit. Untuk menyelesaikannya, adalah perlu untuk menghentikan kesakitan, memulihkan mobiliti bersama, menghalang perkembangan penyakit. Rawatan adalah menyeluruh dan termasuk:

 • prosedur dan kemudahan bukan ubat;
 • ubat;
 • campur tangan pembedahan.

Rancangan untuk kesan bukan farmakologi terhadap penyakit ini termasuk pematuhan pesakit dengan peraturan tertentu yang terpakai untuk kehidupan seharian. Dalam osteoarthritis, sangat penting untuk memantau berat badan anda.

Jika terdapat pound tambahan, mereka perlu diturunkan untuk mengurangkan beban fizikal pada sendi sakit. Perlu diberi perhatian terhadap keseimbangan dan makanan rendah kalori, senaman khas yang berguna, urut.

Seorang ahli diet akan membantu anda membangunkan makanan khas.

Penggunaan ubat

Dalam rawatan DOA, doktor menggunakan ubat pelbagai kesan:

 1. Analgesik tradisional dan ubat penahan sakit lain dalam dos biasa mereka.
 2. Drotaverine digunakan untuk meningkatkan aliran darah di kawasan kerosakan dan peredaran mikro darah dalam tisu-tisu yang mengelilingi sendi. Curantil diresepkan, yang meningkatkan kelikatan darah, dan ubat-ubatan dengan sifat antioksidan.
 3. Ubat bukan steroid digunakan untuk melegakan keradangan (Diclofenac, Indomethacin, Ibuprofen). Di samping itu, mereka membantu melegakan kesakitan dan menghalang perkembangan proses negatif.
 4. Ubat glucocorticoid (Hydrocortisone, Betamethasone, Prednisolone) digunakan jika ubat-ubat lain tidak bertambah baik. Penerimaan ubat-ubatan tersebut adalah terhad.
 5. Untuk merangsang metabolisme dalam tisu tulang rawan, doktor menetapkan chondroprotectors (Chondroitin, Glucosamine, Teraflex). Dadah perlu diambil selepas tempoh pemisahan.

Sebagai peraturan, doktor mengamalkan kombinasi beberapa ubat, contohnya, penerimaan bersama Curantila dan Diclofenac. Dana yang tersedia dan diterima dalam bentuk dos yang berbeza. Tablet, suntikan, suntikan intravena, kadang kala, jika keadaan memerlukannya, ubat itu disuntik terus ke dalam rongga sendi.

Kaedah terapi fizikal

Nilai dan faedah terapi fizikal khas dalam rawatan arthrosis yang mereputasi sebarang sendi diiktiraf oleh semua doktor. Adalah penting bahawa pelaksanaan latihan terapeutik tidak memberi ketidaknyamanan pesakit dan kesakitan. Susunan latihan itu sendiri telah dibangunkan dan dilantik oleh pakar, yang dijalankan di bawah kawalan mandatori.

Rawatan osteoarthritis deformans (kod ICD sepuluh - M17) terdiri daripada satu set langkah yang dipilih:

 • rawatan dadah konservatif;
 • fisioterapi;
 • diet;
 • campur tangan pembedahan.

Pada peringkat awal, terapi dadah paling sering digunakan. Ia termasuk mengambil ubat khas atau menggunakan produk untuk kegunaan luaran.

Dadah tersebut dibahagikan kepada kumpulan, dan dipilih mengikut tahap kerosakan. Chondroprotectors - mempunyai kesan analgesik dan menyuburkan tisu tulang rawan.

Nonsteroidal anti-radang dadah - menghapuskan proses keradangan, mempunyai sifat analgesik. Kortikosteroid adalah ubat-ubatan yang mempunyai kesan yang cepat dan berkesan.

Pada masa yang sama, alat sedemikian mempunyai sejumlah besar kesan sampingan, jadi penggunaannya hanya mungkin atas cadangan doktor.

Terapi fizikal termasuk terapi fizikal, urut, berenang, terapi manual. Prosedur ini, digabungkan dengan jenis rawatan utama, membawa keputusan yang agak baik.

Diet pada DOA dibuat oleh doktor dengan mengambil kira semua keadaan yang disertakan. Diet diperlukan untuk memperkaya tubuh dengan unsur-unsur penting, menghapuskan pengaruh negatif dan mengurangkan berat badan pesakit.

Pembedahan - rawatan yang melampau. Biasanya ia terpakai pada peringkat terakhir perkembangan penyakit, apabila kaedah lain tidak berguna. Terdapat 2 jenis operasi - memelihara integriti sendi, apabila hanya pertumbuhan yang dihapuskan, dan radikal - endoprosthetics (sendi lutut kanan atau kiri digantikan sepenuhnya).

Rawatan pesakit dengan gonarthrosis adalah pembedahan dan bukan pembedahan, dan ia bergantung kepada peringkat penyakit. Dalam peringkat pertama dan kedua, rawatan mungkin dilakukan tanpa pembedahan. Pada yang kedua, jika tidak ada kesan daripada terapi konservatif, dan juga rawatan pembedahan ketiga ditunjukkan.

Rawatan tidak beroperasi adalah bukan dadah dan ubat. Terapi bukan dadah termasuk:

 • Berat badan.
 • Terapi senaman untuk menguatkan otot kaki dan paha.
 • Penghapusan faktor-faktor yang meningkatkan beban paksi pada sendi (berjalan, melompat, berjalan kaki, mengangkat berat).
 • Gunakan tongkat pada bahagian yang bertentangan dengan sendi sakit.
 • Memakai orthoses untuk memunggah sendi.
 • Urut otot kaki dan paha, hydromassage.
 • Physiotherapy peralatan: SMT, elektroforesis dengan dimexide, analgin, novocaine, ultrasound atau phonophoresis dengan hydrocortisone, gel chondroxide, terapi magnet, laser. Juga, parafin-ozokerit, aplikasi lumpur ditugaskan dengan dinamik positif. Radon, hidrogen sulfida, mandi bischofit, pemulihan hidro mempunyai kesan yang baik.

Selaras dengan garis panduan Eropah (ESCEO) 2014 untuk rawatan pesakit dengan osteoartritis, algoritma untuk rawatan osteoarthrosis disyorkan dalam 4 langkah:

 • Peringkat pertama menunjukkan penggunaan paracetamol atas permintaan untuk kesan analgesik cepat. Jika pesakit mempunyai penyakit gastrousus, disarankan untuk menggabungkan NSAIDs dengan gastroprotectors. Penerimaan ubat-ubatan yang mengubahsuai struktur tindakan perlahan ditunjukkan. Ini termasuk glukosamin sulfat dan chondroitin sulfat. Di luar pada salep sendi - NSAID. Juga menunjukkan kaedah terapi bukan ubat. Setiap langkah seterusnya tidak membatalkan yang sebelumnya.
 • Pada peringkat kedua, pesakit dengan gejala klinikal yang disebut (rasa sakit akut) atau sinovitis kerap diberi ubat NSAID (selektif atau tidak selektif bergantung kepada patologi yang disertakan). Sekiranya tidak berkesan - pentadbiran glukokortikoid intra-artikular (dengan efusi ke dalam sendi, kesannya cepat, sehingga 3 minggu, betamethasone 1-2 ml atau methylprednisolone acetate 20-60 mg) atau asid hyaluronik (dengan kontraindikasi kepada NSAIDs, kuasa pelepasan rasa sakit adalah sama, bulan, disuntikkan sehingga 2 ml 3-5 kali sekali seminggu).
 • Langkah ketiga adalah percubaan terakhir di terapi dadah sebelum bersiap untuk pembedahan. Di sini opioid lemah dan antidepresan ditetapkan.
 • Langkah keempat ialah rawatan pembedahan. Endoprosthetics sebahagian atau keseluruhan, osteotomy pembetulan, arthroscopy ditunjukkan.

Dengan arthroscopy, ada kemungkinan: pemeriksaan visual di dalam sendi, penyingkiran serpihan rawan, unsur keradangan, reseksi kawasan yang rosak, meratakan rawan yang dilusi, penyingkiran osteofit. Tetapi tujuan utama arthroscopy adalah membuat diagnosis untuk merancang tindakan selanjutnya.

Membetulkan osteotomy tulang femoral atau tibial dilakukan untuk memulihkan paksi anggota bawah untuk melegakan beban dari kawasan yang terjejas. Petunjuk untuk operasi ini adalah tahap 1-2 gonarthrosis dengan valgus atau varus kecacatan anggota bawah.

Endoprosthetics adalah total dan sebahagiannya. Biasanya dilakukan untuk pesakit lebih daripada 50 tahun. Petunjuk adalah:

 • arthrosis peringkat kedua atau ketiga;
 • kerosakan pada kawasan sendi dengan valgus atau varus kecacatan bahagian bawah;
 • nekrosis tulang;
 • kontrak.

Arthroplasty reseksi dilakukan pada pesakit selepas endoprostetik, jika terdapat kambuhan jangkitan pembedahan. Selepas operasi ini, perlu berjalan dalam ortosis atau dengan sokongan.

Remedi rakyat di rumah

Alat ini hanya boleh digunakan untuk melegakan kesakitan yang berkualiti tinggi dan berkesan di kawasan yang terjejas. Mereka tidak boleh membaiki sendi.

Guna resep popular hanya selepas berunding dengan doktor anda dan atas cadangannya. Rawatan seperti memampatkan, salap buatan rumah, mandi dan pelbagai penggosok digunakan.

Mereka membantu memanaskan kawasan sakit dan melegakan kesakitan.

Jenis mudah prosedur sedemikian dimampatkan.

Resipi pertama. Ia perlu mengambil serpih oat dalam jumlah tiga puluh gram dan rebus selama 10 minit dalam 2 cawan air. Penyelesaian yang terhasil harus dituangkan pada sekeping kain kasa, yang dibalut dengan beberapa lapisan. Apabila ia sepenuhnya tepu dengan campuran, tampon diletakkan di kawasan yang terjejas dan diadakan selama ½ jam.

Untuk menangani kesakitan dengan berkesan, anda perlu membuat kompres dari jus kubis. Mereka diregregasikan dengan kapas dan diperkuat pada sendi bahu dengan pembalut. Ini terbaik dilakukan sebelum tidur.

Resipi kedua. Ia harus digunakan pada bahu sebelum daun kubis tidur, yang disalut dengan madu.

Untuk pengisaran, anda boleh mengambil devyasila akar dalam jumlah 0.05 kg. Mereka perlu menegaskan vodka - ia memerlukan 125 ml. Proses ini mengambil masa 14 hari. Selepas itu, campuran digunakan pada bahu dan tanah yang rosak.

Resipi ketiga. Akar Angelica dalam jumlah 15 gram harus dituangkan air mendidih dan menegaskan selama ½ jam. Kemudian penyelesaian ini ditapis. Dibuang ke kawasan yang terjejas 4 kali sehari.

Untuk menggunakan mandi herba perubatan, lakukan perkara berikut:

 1. Air dicurahkan ke dalam tab mandi.
 2. Buat merebus herba atau infusi.
 3. Tuangkan campuran dan mandikan di dalamnya.

Decoctions Mint, rumput kering, mustard, dan burdock mempunyai rawatan yang berkesan dengan cara ini. Pesakit disimpan di dalam bilik mandi sehingga tubuhnya sepenuhnya berpisah. Kemudian dia menggosok sendi dan diletakkan di bawah selimut tebal untuk mengekalkan kehangatan.

Apakah komplikasi penyakit ini?

Kerana ia berkembang, deforming osteoartritis memburukkan kesan negatif pada sendi, yang membawa kepada kemusnahan kritikal mereka. Jika pesakit tidak mendapat rawatan yang sewajarnya, keadaan fizikal dan psikologinya semakin teruk.

Penyakit ini membawa kepada pembentukan sinovitis sekunder. Terutamanya ia menjejaskan sendi lutut, atrofi otot, pertumbuhan osteophytes diperhatikan, pergerakan anggota badan hilang sepenuhnya.

Kemajuan penyakit berbahaya dan nekrosis tulang adalah berbahaya. Osteoarthritis menjadi ankylosis, dan orang itu kehilangan keupayaan untuk menggunakan anggota badan.

Dalam sendi, darah mula berkumpul, peningkatan bengkak. Semua manifestasi negatif membawa kepada kecacatan, perubahan gaya hidup secara dramatik.

Setelah sakit dengan osteoarthrosis yang cacat, perlu segera memulakan rawatan untuk memelihara kesihatan dan irama kehidupan yang biasa, terutamanya sejak perubatan moden telah menghasilkan cara yang berkesan untuk memerangi penyakit ini.

Pencegahan

Untuk mengelakkan perkembangan DOA, seseorang harus mempertimbangkan dengan teliti cara hidup mereka sendiri. Ia tidak perlu untuk mendedahkan badan untuk melakukan senaman fizikal yang berlebihan, adalah perlu untuk memantau berat badan.

Lebihannya membawa kepada perkembangan pelbagai proses patologi. Makanan harus tetap dan seimbang.

Memakai kasut yang selesa, senaman pagi, berenang - jaminan ringkas keutuhan sendi lutut.

ICD 10 - M17 menyerang osteoartritis sendi lutut, penyakit berbahaya yang memerlukan diagnosis dan rawatan tepat pada masanya. Anda tidak perlu menangguhkan lawatan ke doktor, cuba untuk menyembuhkan sarana improvisasi. Ini bukan sahaja menjadi satu usaha yang tidak berguna, tetapi juga membawa kepada akibat-akibat yang tidak dapat dikembalikan yang berbahaya.