Utama / Lebam

Hubungan antara asid urik dan sakit sendi

Rheumatoid arthritis dan gout adalah dua jenis arthritis. Setiap daripada mereka menjejaskan sendi, menyebabkan kesakitan dan keradangan.

Rheumatoid arthritis (RA) dan gout dapat dikelirukan satu sama lain jika gout menyebabkan knot muncul di tangan atau kaki. Gejala yang sama berlaku dalam arthritis rheumatoid.

Pada manusia, arthritis dan gout rheumatoid boleh berkembang serentak. Di samping itu, setiap dua keadaan mempunyai sebab yang berbeza dan memerlukan pendekatan terapeutik yang berbeza. Kira-kira 2% pesakit dengan arthritis rheumatoid mengalami gout.

Doktor boleh merawat kedua-dua penyakit, tetapi diagnosis yang tepat adalah kunci untuk memilih strategi terapi yang optimum.

Apakah perbezaan antara artritis reumatoid dan gout?

Rheumatoid arthritis sering menjejaskan lutut dan tangan.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit radang autoimun. Ia berlaku apabila sistem imun badan mula tersalah menyerang sel yang sihat di membran sinovial sendi. Reaksi sedemikian menyebabkan keradangan, sakit dan pembengkakan sendi. RA biasanya menjejaskan tangan, pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan lutut di kedua-dua belah badan.

Dari masa ke masa, keradangan kerap menyebabkan kerosakan sendi.

Gout juga merupakan penyakit keradangan, tetapi ia tidak tergolong dalam masalah autoimun. Dalam darah orang yang mengalami gout, kepekatan asid urik yang tinggi berlaku.

Asid urik terdapat dalam makanan dan minuman. Mengambil ubat tertentu juga boleh meningkatkan tahap bahan ini di dalam badan.

Kristal asid urik boleh terkumpul dalam tisu sinovial, terutama di tangan, kaki, dan siku.

Siapa yang terjejas oleh artritis reumatoid dan gout?

Rheumatoid arthritis mempengaruhi wanita kira-kira tiga kali lebih kerap daripada lelaki. Berjuta-juta orang di seluruh planet ini mempunyai penyakit ini.

Gout pada lelaki berkembang kira-kira tiga kali lebih kerap daripada wanita. Penyakit ini menjejaskan sehingga 5% daripada penduduk dewasa planet ini, yang dalam istilah kuantitatif adalah puluhan juta orang.

Gejala dan komplikasi jangka panjang

Pada tahap tertentu, gejala rheumatoid arthritis dan gout adalah berbeza. Khususnya, kedua-dua keadaan ini mempengaruhi bahagian-bahagian tubuh yang berlainan dan bertindak untuk tempoh masa yang berlainan.

Doktor tidak mengaitkan gout dengan beberapa masalah jangka panjang yang boleh menyebabkan RA. Masalah seperti, misalnya, termasuk penyakit jantung atau sistem pernafasan.

Gejala Rheumatoid Arthritis

Pesakit dengan RA secara berkala memerhatikan wabak, iaitu, tempoh masa apabila gejala menjadi akut. Wabak digantikan dengan remisi, apabila gejala menurun dengan ketara atau hilang sama sekali.

Gejala awal wabak boleh termasuk gejala berikut:

 • keletihan;
 • demam;
 • sakit, nyeri, kekakuan pada sendi;
 • kekakuan dalam lebih daripada satu sendi;
 • kesakitan dan kekakuan di kedua-dua belah badan, contohnya, di pergelangan tangan atau pergelangan kaki;
 • kelemahan;
 • berat badan

Rheumatoid arthritis boleh membawa kepada komplikasi yang progresif dan jangka panjang, walaupun pesakit mula mengambil ubat tepat pada masanya. Kesan-kesan ini termasuk yang berikut:

 • mengurangkan kepadatan tulang;
 • kerosakan bersama;
 • perubahan penampilan dan pergerakan tangan dan kaki;
 • penyakit jantung pra-matang;
 • parut dan keradangan di mata.

Gejala gout

Sama seperti wabak yang berlaku pada pesakit dengan arthritis rheumatoid, dengan gout, tanda-tanda gejala berkala juga boleh diperhatikan. Pesakit menghadapi masalah seperti ketika berlebihan kristal asid urik berkumpul di sendi.

Gout sering berkembang akibat pendedahan kepada faktor-faktor provokatif pada tubuh, contohnya, apabila minum banyak alkohol, yang meningkatkan jumlah asid urik dalam tubuh.

Gejala-gejala gout di sendi termasuk berikut:

 • mengurangkan pergerakan;
 • bengkak;
 • kesakitan;
 • kenaikan suhu tempatan.

Kebanyakan terdedah kepada gout adalah sendi kaki besar. Keadaan ini pada peringkat awal jarang mempengaruhi beberapa sendi pada masa yang sama semasa serangan.

Gout juga boleh menjejaskan pergelangan kaki, jari, siku, atau pergelangan tangan.

Gout biasanya tidak menyebabkan reaksi autoimun yang sama dengan rheumatoid arthritis. Iaitu, gout jarang mengalami demam atau keadaan kabur.

Punca dan faktor risiko

Pengambilan alkohol secara tetap meningkatkan risiko gout.

Rheumatoid arthritis disebabkan oleh masalah sistem imun, walaupun doktor tidak tahu persis mengapa sesetengah orang mengalami keadaan perubatan ini dan yang lain tidak.

Rheumatoid arthritis lebih mungkin berlaku pada orang yang dikaitkan dengan faktor risiko berikut.

 • Umur Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS, rheumatoid arthritis biasanya mula mengejutkan orang selepas enam puluh tahun.
 • Paul Wanita mengalami rheumatoid arthritis lebih kerap daripada lelaki.
 • Faktor genetik. Sejarah keluarga rheumatoid arthritis meningkatkan risiko penyakit ini.
 • Berat badan Pada orang yang mempunyai obesiti, arthritis rheumatoid boleh berkembang dengan kebarangkalian yang lebih tinggi.
 • Merokok Orang yang merokok atau terdedah kepada asap rokok dalam rahim lebih rentan terhadap arthritis rheumatoid.

Gout berlaku apabila lebihan asid urik berkumpul di dalam tubuh manusia. Sesetengah orang secara semulajadi menghasilkan asid urik yang lebih besar, jadi mereka lebih mudah gout.

Tahap peningkatan asid urik atau gout lebih cenderung berkembang pada orang yang dikaitkan dengan faktor risiko berikut.

 • Umur dan jantina. Lelaki lebih cenderung untuk mengembangkan gout jika mereka belum berumur 60 tahun. Selepas usia ini, penyakit ini sama-sama menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita.
 • Keturunan. Orang yang mempunyai sejarah keluarga gout lebih cenderung untuk mencari gejala mereka sekali.
 • Penyakit lain. Sejarah keadaan perubatan tertentu, seperti kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), diabetes, dan penyakit jantung, meningkatkan risiko gout.
 • Ubat. Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti diuretik atau ubat untuk merawat artritis reumatoid dan psoriasis, meningkatkan risiko mengembangkan gout.
 • Diet Makanan merah, kerang, alkohol, minuman berkarbonat semuanya meningkatkan kemungkinan gout berkembang.
 • Berat badan Orang yang berlebihan berat badan lebih cenderung untuk mengembangkan gout.

Sesetengah pesakit mengalami gout kronik. Dalam keadaan ini, orang mempunyai serangan penyakit yang kerap dan akhirnya merosakkan sendi. Melalui rawatan, orang ramai berjaya menguruskan gout dan mengelakkan manifestasi gejala kronik.

Diagnostik

Diagnosis rheumatoid arthritis atau gout, doktor biasanya bermula dengan memeriksa sejarah perubatan pesakit dan selari menanyakan kepada mereka soalan-soalan mengenai gejala-gejala yang diperhatikan. Di samping itu, doktor berminat dengan diet, ubat-ubatan yang diambil dan kehadiran penyakit kronik lain.

Seorang pakar boleh melakukan pemeriksaan fizikal, di mana ia biasanya mungkin untuk mengetahui semua tempat di mana gejala diperhatikan. Sebagai contoh, jika pesakit mempunyai gout, dia lebih cenderung mengalami sakit di kaki besar.

Doktor juga mencadangkan bahawa pesakit menderma darah untuk analisis. Jika seseorang mempunyai gout, maka kadar asid urik dalam darah mungkin tinggi. Di samping itu, pesakit juga boleh mengesyorkan ujian darah untuk penanda, prestasi yang, sebagai peraturan, meningkat dengan artritis reumatoid. Penanda ini termasuk yang berikut:

 • antibodi kepada peptida citrullinated kitaran;
 • Protein C-reaktif;
 • kadar pemendapan erythrocyte;
 • faktor rheumatoid.

Doktor boleh mencadangkan prosedur diagnostik visualisasi, seperti x-ray atau pengimejan resonans magnetik (MRI), untuk memeriksa kerosakan kepada tisu lembut atau tulang.

Dengan bantuan kaedah diagnostik terperinci, anda boleh mengenal pasti deposit asid urik dalam sendi dan tanda tanda keradangan sendi, yang mungkin menunjukkan rheumatoid arthritis.

Di samping itu, doktor boleh mengeluarkan cecair dari sendi bengkak dengan jarum khas, dan kemudian semak cecair ini untuk hablur asid urik, yang mungkin menunjukkan gout.

Rawatan

Ubat-ubatan preskripsi sering digunakan dalam rawatan kedua-dua gout dan rheumatoid arthritis.

Membuat diagnosis yang betul pada orang yang mempunyai gejala RA dan gout adalah sangat penting kerana penyakit yang berkenaan dijadikan berbeza.

Dalam terapi gout, berikut diberikan

 • Mengambil ubat untuk mengurangkan kepekatan asid urik dalam badan. Ini termasuk colchicine, yang boleh diambil untuk serangan akut gout atau mencegah gejala dalam jangka panjang.
 • Mengambil ubat untuk menyekat pengeluaran asid urik, seperti allopurinol, atau mengeluarkannya, seperti probenecid. Ubat-ubatan ini membantu mencegah serangan gout.
 • Mengambil ubat untuk mengurangkan keradangan akut, seperti ubat anti radang nonsteroid (NSAIDs).
 • Membuat perubahan diet, seperti mengelakkan makanan dan minuman yang menyebabkan gout.

Orang boleh melambatkan atau menghentikan perkembangan arthritis rheumatoid dengan mengambil ubat-ubatan yang mengurangkan tahap keradangan dalam badan dan menekan tindak balas imun yang berkaitan dengannya.

Dalam artritis reumatoid, terapi termasuk berikut:

 • menerima ubat anti-reumatik yang mengubah suai penyakit (BMARP);
 • penerimaan pengubah tindak balas biologi (ejen biologi).

Pesakit sering perlu mencuba beberapa ubat yang berbeza sebelum mereka mendapati yang terbaik.

Diet anti-keradangan, serta perubahan gaya hidup yang positif, seperti berhenti merokok, kehilangan berat badan, dan aktiviti fizikal yang tetap, juga membantu melambatkan perkembangan artritis reumatoid.

Kesimpulannya

Kedua-dua arthritis dan gout rheumatoid adalah bentuk arthritis, tetapi mereka mempunyai gejala yang berbeza, menyebabkan komplikasi jangka panjang yang berbeza dan dirawat secara berbeza.

Gout biasanya dikaitkan dengan gaya hidup, terutamanya diet, dan tindak balas keradangan dalam keadaan tertentu yang paling sering menjejaskan kaki besar. Sebaliknya, artritis reumatoid menyebabkan sakit di tangan, pergelangan tangan, dan pergelangan kaki.

Setiap penyakit menyebabkan perubahan dalam komposisi darah yang doktor dapat mengesan. Diagnosis tepat adalah penting kerana strategi terapi yang berbeza digunakan dalam rawatan gout dan rheumatoid arthritis.

Adakah mungkin mempunyai artritis reumatoid dan gout?

Rheumatoid Arthritis dan Gout

Jika anda mempunyai arthritis rheumatoid (RA), dan mendapati bahawa gejala anda tidak bertambah baik, anda juga boleh bertanya kepada doktor tentang gout. Penyelidik percaya bahawa anda tidak boleh mempunyai kedua-dua syarat, kerana orang yang sering menggunakan Aspirin dos tinggi aspirin. Dosur tinggi aspirin boleh menyebabkan asid urik melalui buah pinggang, mengurangkan risiko gout. Pada tahun 2012, Mayo Clinic menemui bukti yang mengatakan sebaliknya.

Kajian-kajian lain juga menunjukkan bahawa berlakunya gout pada orang dengan RA lebih biasa daripada yang difikirkan sebelumnya. Dalam satu lagi kajian, kes-kes RA diperiksa dan didapati bahawa 5% orang dengan RA mempunyai atau mengembangkan gout.

Kekeliruan mungkin terletak pada gejala gout yang mungkin kelihatan sama dengan gejala RA, terutama pada peringkat kemudian. Tetapi penyebab kedua-dua penyakit ini - dan kaedah rawatan keturunan - sangat berbeza. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RA dan gout.

RA dan asid urik. Di bawah radar: asid urinik

Kedua-dua RA dan gout adalah penyakit radang yang menyebabkan kesakitan dan bengkak pada sendi. Dalam satu kajian wanita dengan data RA sendiri yang dilaporkan, ia menunjukkan bahawa mereka mempunyai tahap asid urik yang lebih tinggi. Lebihan sisa tubuh dalam darah boleh menyebabkan gout. Dia melakukan ini dengan membuat dan membentuk kristal urat. Kristal ini boleh mengumpul di sendi anda dan menyebabkan sakit dan keradangan.

RA berlaku apabila sistem imun anda bertindak balas secara luar biasa, menyerang sendi anda, dan kadang-kadang organ anda, dan bukan penceroboh asing, seperti virus, yang memasuki badan anda. Ini adalah satu lagi sebab keradangan, tetapi gejala mungkin kelihatan sama. Ini mungkin membuat diagnosis sukar.

Gejala Tanda dan gejala RA dan gout

Gout yang tidak diubati boleh menunjukkan gejala yang sangat serupa dengan RA, terutamanya jika mereka berada di peringkat kemudian.

Tetapi penyebab RA dan gout sangat berbeza, dan, akibatnya, sama seperti rawatan. Doktor anda akan mengesyorkan pilihan rawatan berdasarkan diagnosis anda.

RA atau gout: mana? "

Punca goutBiapa gout sukar untuk dikesan

Tidak seperti RA, gout difahami dengan lebih baik, dan rawatan segera disahkan segera selepas diagnosis. Gejala kedua-dua keadaan mungkin kelihatan sama, tetapi gout dan RA mempunyai sebab yang berbeza. RA adalah masalah sistem imun, sementara terlalu banyak asid urik dalam darah menyebabkan gout.

Asid urik yang berlebihan boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • terlalu banyak alkohol
 • makan makanan yang mengandungi bahan yang dipanggil purine yang mengurai menjadi asid urik
 • , mengambil ubat tertentu seperti diuretik atau aspirin
 • , yang mempunyai penyakit buah pinggang
 • lahir dengan predisposisi genetik tertentu

Sebab-sebab gout mungkin kelihatan RA, adalah kedua-dua keadaan ini boleh menyebabkan pembentukan nodul. Gumpalan ini berkembang di sekitar sendi atau pada titik tekanan seperti siku dan tumit. Penyebab pukulan ini bergantung pada keadaan anda.

Dalam RA, keradangan di sekeliling saluran darah kecil membawa kepada benjolan atau nodul di bawah kulit. Dalam gout, natrium urat boleh berkumpul di bawah kulit. Apabila ini berlaku, benjolan yang dihasilkan mungkin serupa dengan nodus RA.

DiagnosisBagaimana mengetahui jika anda mempunyai gout

Untuk mendiagnosis gout, doktor anda akan memerintahkan pelbagai ujian. Ujian ini mungkin termasuk:

 • analisis cecair bersama untuk mencari kristal urat
 • Ultrasound untuk mencari kristal urat
 • ujian darah untuk mencari asid urik dan tahap kreatinin
 • Imej sinar-X untuk mencari hakisan

Sekarang para profesional perubatan juga tahu bahawa mungkin ada RA dan gout, mereka boleh menetapkan kaedah rawatan spesifik yang diperlukan untuk setiap penyakit. Bercakap dengan doktor anda jika anda ragu-ragu mengenai keadaan anda. Mereka akan dapat membantu anda untuk menguruskan keadaan anda.

Rawatan Bagaimana untuk merawat gout

Rawatan untuk gout boleh merangkumi perubahan ubat dan gaya hidup.

Ubat ini

Doktor anda akan menetapkan ubat untuk merawat gout, bergantung kepada kesihatan dan pilihan umum anda. Matlamat utama adalah untuk merawat dan mengelakkan kesakitan yang teruk, yang disertai oleh wabak gout. Rawatan boleh merangkumi:

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs): Ini mungkin ubat over-the-counter seperti ibuprofen (Advil) atau NSAID preskripsi seperti indomethacin (Tivorbex) atau celecoxib (Celebrex).

Colchicine: Colchicine (Colcrys) menghalang keradangan dan mengurangkan kesakitan gout. Tetapi ia mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti mual dan cirit-birit.

Kortikosteroid: Ini boleh dalam bentuk tablet atau suntikan untuk mengawal keradangan dan kesakitan. Oleh kerana kesan sampingan, biasanya bagi orang yang tidak boleh mengambil NSAIDs atau colchicine.

Sekiranya serangan gout anda kerap, doktor anda mungkin memberi ubat untuk menghalang pengeluaran asid urik atau memperbaiki penyingkiran. Ubat-ubatan ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti ruam yang teruk, loya, dan batu ginjal.

Baca lebih lanjut: Rawatan dan pencegahan gout "

Perubahan gaya hidup

Sesetengah perubahan gaya hidup berkesan dalam melegakan gout, termasuk:

 • elakkan alkohol
 • tinggal dalam penghidratan
 • sekatan makanan yang tinggi purin, seperti daging merah, daging daging dan makanan laut
 • bersenam secara berkala untuk mengekalkan berat badan yang sihat

Sesetengah makanan mungkin mempunyai potensi untuk mengurangkan tahap asid urik. Menurut Mayo Clinic, kopi, vitamin C dan ceri boleh membantu dengan kadar asid urik, tetapi mereka tidak akan menyembuhkan serangan gout anda.

Sentiasa bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan pendekatan alternatif, kerana ia boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan anda. Pelengkap dan ubat alternatif tidak bertujuan untuk menggantikan ubat-ubatan yang disyorkan oleh doktor anda.

TakeawayMenyediakan pendapat kedua

Penyelidik percaya bahawa anda tidak boleh mempunyai gout dan RA pada masa yang sama, kerana rawatan RA membantu membuang asid urik. Tetapi kaedah rawatan moden tidak bergantung kepada dos aspirin yang tinggi. Dan kajian terbaru menunjukkan bahawa mungkin gout, walaupun anda mempunyai RA. Orang dengan RA lebih mudah terdedah kepada asid urik yang lebih tinggi, yang dikaitkan dengan gout. Mereka juga lebih cenderung untuk mengambil aspirin dosis rendah untuk melindungi jantung, yang menghalang penyingkiran kristal dari badan mereka.

Gout sangat baik untuk rawatan, tetapi rawatan adalah berbeza daripada merawat RA. Bercakap dengan doktor anda jika rawatan RA anda tidak berfungsi, terutamanya jika ketidakselesaan anda telah bermula di ibu jari anda. Doktor anda akan bekerjasama dengan anda untuk mencari rawatan yang memberi anda kelegaan.

Teruskan membaca: Menilai rawatan RA anda "

Dengan memakan 7 makanan ini, anda akan menyingkirkan asid urik, gout dan arthritis, serta sakit sendi

Jika anda ingin mengawal tahap asid urik, penting untuk mengikuti garis panduan ini:

Walaupun tahap asid urik anda adalah normal, makanan ini harus dimakan! Dan inilah sebabnya!

Asid urik adalah unsur kimia yang badan kita buat secara automatik selepas bahan pembakaran dipanggil purin. Makanan seperti hati, ikan teri, makarel, bir dan kacang kering kaya dengan purin.

Biasanya badan mampu membubarkan asid urik dalam darah, kemudian mengalihkannya ke buah pinggang dan menghilangkannya melalui air kencing.

Walaupun begitu, sesetengah orang tidak dapat menghapuskannya, kerana badan mereka menjana unsur kimia ini dalam kuantiti yang lebih besar daripada yang seharusnya.

Dengan pemakanan yang betul, anda boleh mengawal tahap asid urik.

1. Bow

Ia mempunyai pelbagai kegunaan untuk merawat penyakit dan sangat baik untuk mengurangkan tahap asid urik dalam darah kita.

Komposisi dan kaedah penyediaan

Bawang bawang 2 (kira-kira 300 g) dan potongnya separuh.
Masukkan mereka dalam periuk dan tambah 500 ml air dan rebus sehingga bawang lembut.

Tuangkan air di dalam botol, tambah jus satu lemon dan biarkan selama 30 minit.

Campuran ini harus diminum sepanjang hari dalam bahagian-bahagian kecil. Makan dalam masa 15 hari.

2. Labu

Makan labu akan secara semula jadi menghilangkan asid urik yang berlebihan.

Makanan lazat dan berkhasiat ini boleh dimasak dalam pelbagai cara dan akan sentiasa menyediakan semua sifatnya untuk tubuh kita.

3. Epal

Buah yang enak ini bagus untuk kesihatan kita apabila kita mengalami tahap asid urik yang berlebihan.

Ia dapat menghilangkan semua toksin yang berlebihan yang terkumpul di dalam badan kita secara semulajadi.

Seperti halnya labu, makanan ini dapat dimakan baik dimasak dan segar.

4. Saderi

Celery diketahui mempunyai kesan pembersihan yang membolehkan kita mengawal dan menghilangkan asid urik berlebihan dalam darah kita. Kita boleh menggunakannya mentah atau dimasak.

5. Ayam daging

Sama seperti daging merah meningkatkan tahap asid urik, daging ayam sangat mudah mengurangkannya. Telur juga membantu menghilangkan asid urik dari badan.

6. Lobak

Wortel tidak boleh absen dalam diet orang yang mengalami asid urik, kerana, seperti saderi, ia dapat menghapuskan lebihan unsur kimia ini.

Ia boleh dimakan mentah, dimasak dalam ketuhar atau dalam jus, dan akan sentiasa memberi anda manfaat yang diperlukan.

7. Air

Air harus hadir dalam diet kita, tidak kira sama ada terdapat lebihan asid urik. Minum sekurang-kurangnya 1-1.5 liter sehari.

Minum air akan membolehkan anda menghasilkan lebih banyak air kencing dan lebih mudah mengeluarkan toksin dalam badan anda.

Cadangan tambahan

Jika anda ingin mengawal tahap asid urik, penting untuk mengikuti garis panduan ini:

Jangan makan terlalu banyak buah, kerana ia mengandungi purine yang badan anda tidak boleh menyerap.

Masak semua produk dengan baik. Dengan berbuat demikian, anda akan mengambil kurang purin.

Selain minum air, cuba gunakan juga smoothie dan jus.
Elakkan makanan berpuasa dan makan terlalu banyak pada siang hari.

Mengonsumsi alga dan kacang akan membolehkan anda mengawal tahap asid urik.

Cuba gunakan sekurang-kurangnya 1 gram kalsium setiap hari. Ini akan menghalang kesakitan dan arthritis.

Perbezaan gout dari rheumatoid arthritis: apa yang akan memberitahu ujian

Penyakit bersama adalah serupa dengan gejala dan kadang-kadang menyesatkan orang. Untuk menentukan dengan pasti jenis penyakit itu akan membantu diagnosis lengkap. Tetapi doktor tidak selalu dapat mengenal pasti perbezaan pada pandangan pertama: arthritis rheumatoid dan gout dimasukkan ke dalam kumpulan patologi yang boleh dikelirukan pada pandangan pertama.

Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit, rupa manifestasi mereka, analisis - semua ini mencipta gambar yang berbeza. Walaupun kedua-dua patologi dicirikan oleh perkembangan komplikasi walaupun dengan terapi yang kompleks.

Ciri-ciri arthritis dan gout

Anda boleh mengiktiraf kedua-dua penyakit dengan tanda-tanda ciri mereka: sendi bengkak, sensasi menyakitkan muncul, ujian mengesahkan kehadiran proses keradangan. Secara luaran, kulit menjadi merah, terdapat ketidakselesaan apabila disentuh. Selalunya, gejala tidak menyenangkan berlaku pada waktu malam.

Kedua-dua patologi membawa perubahan sendi yang teruk. Rheumatoid arthritis dan gout yang sama juga disebabkan oleh selesema atau selesema, gejala penyakit meningkat - sendi sendi, mereka mula mencederakan lebih banyak.

Dalam gout, tophi besar (pembesaran sendi) terbentuk, dan dalam rheumatoid arthritis terdapat banyak nodul berhampiran tulang rawan.

Untuk kedua-dua pathologi ciri seperti gelombang: ada tempoh tenang dan kemerosotan mendadak dalam kesihatan.

Apa yang boleh dilihat apabila membandingkan patologi

Apabila membandingkan penyakit mengikut beberapa kriteria, perbezaannya menjadi jelas. Faktor penaksiran utama adalah penyebab gout dan arthritis. Inilah sebabnya mengapa gout berlaku:

 • faktor keturunan;
 • umur dari 45 tahun untuk lelaki dan wanita (selepas menopaus);
 • rawatan kanser;
 • penyalahgunaan diuretik;
 • penyalahgunaan makanan berlemak, gula-gula, kopi, teh yang kuat, alkohol;
 • comorbidities, termasuk diabetes dan obesiti, disbolbiosis, penyakit buah pinggang, psoriasis.

Rheumatoid arthritis berlaku akibat proses autoimun yang dicetuskan oleh: metabolisme terjejas, pencerobohan parasit seperti klamidia, jangkitan. Selain itu, perkara terakhir biasanya dicirikan oleh penyakit parah seperti campak, tuberkulosis dan sifilis.

Gambaran Keseluruhan Gejala Penyakit

Terutama dengan jelas perbezaan antara arthritis dan gout rheumatoid dilihat terhadap latar belakang perbandingan gejala di sepanjang garis yang sama:

 1. Perasaan dalam sukan. Sekiranya seseorang mengalami arthritis, rasa sakit semakin berkurangan. Dengan gout, mustahil untuk melatih, kerana kram meningkat.
 2. Keadaan rawan. Arthritis menghalang pergerakan sendi pada waktu pagi, secara beransur-ansur melepaskan "cengkaman" ke arah malam. Apabila serangan gout berlaku lebih kerap pada waktu malam.
 3. Sifat degradasi tulang rawan. Arthritis adalah penyakit "bilik stim" yang menjejaskan sendi lengan dan kaki. Anda dapat melihat pengisian lutut dengan cairan dalam perkembangan patologi. Gout hampir tidak pernah menjejaskan sendi secara simetri.
 4. Ciri pembangunan. Artritis pertama memusnahkan sendi phalangeal jari tengah dan indeks, dan gout hampir selalu bermula dengan proses keradangan di kaki besar. Pada masa yang sama, gout tidak memulakan proses yang merosakkan dalam tisu tulang.
 5. Jenis ubah bentuk. Dengan gout, tophi hampir tidak kelihatan, mereka muncul di peringkat kedua penyakit ini. Nodus artritis muncul pada masa yang berlainan. Kadang-kadang mereka hilang dengan sendirinya.

Dalam erti kata umum, gout dan arthritis adalah penyakit yang sama, lebih tepatnya, yang pertama dimasukkan dalam yang kedua. Inilah yang membezakan gout dari rheumatoid arthritis, jika anda melihat ujian: arthritis mendedahkan faktor reumatik dalam darah. Tetapi perubahan dalam tahap asid urik adalah ciri-ciri kedua-dua patologi, kerana ia dikaitkan dengan proses metabolik terjejas.

Dengan metabolisme garam dan bahan-bahan lain, asid dihilangkan dalam masa 24-48 jam dengan air kencing.

Jika gangguan berlaku, kristal membentuk sekitar sendi. Mereka menyebabkan ketidakselesaan, dan juga menyebabkan kesakitan yang teruk. Asid membentuk apabila purin dipecahkan. Untuk memulihkan atau mengekalkan keseimbangan mereka perlu memasukkan sardin, salmon, hati dalam diet.

Perwatakan arthritis dan gout sering berlaku apabila asid nikotinik, diuretik, aspirin, atau siklosporin digunakan.

Kenali rupa penyakit

Untuk memahami apa sebenarnya yang berlaku dalam tubuh, anda boleh dengan tanda-tanda tertentu. Kedua-dua penyakit mula berkembang dengan edema, kemerahan dan kesakitan. Mereka menghadkan mobiliti. Tetapi terdapat juga faktor tersendiri:

 • Gout menjejaskan kaki besar, kadang-kadang berkembang pada kaki lain;
 • arthritis mula berkembang dengan sendi kecil kaki, tangan, tangan;
 • sakit gout dan pembengkakan sentiasa kelihatan jelas;
 • artritis menyebabkan sakit, tetapi bengkak dan kemerahan tidak selalu muncul.

Untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai jenis penyakit yang anda buat, doktor akan membantu.

Ciri khas dalam rawatan

Untuk rawatan arthritis dan gout menggunakan kaedah yang sama dan berbeza:

 1. Rheumatoid arthritis. Gejala boleh dipukul, tetapi kambuh dan kemusnahan lanjut sendi hampir selalu berlaku. Untuk rawatan ubat anti-rejimen RA teruk digunakan (biologi). Mereka menghentikan proses pemusnahan sendi, melicinkan gejala, tetapi tidak mengatasi patologi. Untuk rawatan bentuk arthritis ringan, ubat bukan biologi kumpulan yang sama digunakan. Bersama-sama dengan mereka untuk menghapuskan keradangan menggunakan NSAIDs (ubat anti-radang nonsteroid).
 2. Gout Untuk menghapuskan patologi menggunakan terapi diet. Ketat mengehadkan penggunaan produk yang membawa kepada gejala yang tidak menyenangkan. Juga ubat-ubatan yang ditetapkan untuk menghalang pembentukan kristal asid urik. Untuk melegakan kesakitan yang digunakan NSAIDs. Kadang-kadang kortikosteroid ditetapkan.

Rheumatoid arthritis adalah proses irreversible kerosakan sendi yang disebabkan oleh gangguan dalaman yang mendalam, proses autoimun. Gout lebih bergantung kepada gaya hidup, kekurangan zat makanan. Dan ia boleh sembuh, tidak seperti arthritis. Bagi simptom, apabila mengetahui perbezaan antara patologi, mudah untuk mengesyaki perkembangan RA atau gout. Tetapi doktor mesti mengesahkan diagnosis selepas ujian dan peperiksaan.

Bagaimana gout berbeza daripada arthritis?

Perbezaan rheumatoid arthritis dan gout

Penyakit bersama adalah serupa dengan gejala dan kadang-kadang menyesatkan orang. Untuk menentukan dengan pasti jenis penyakit itu akan membantu diagnosis lengkap. Tetapi doktor tidak selalu dapat mengenal pasti perbezaan pada pandangan pertama: arthritis rheumatoid dan gout dimasukkan ke dalam kumpulan patologi yang boleh dikelirukan pada pandangan pertama.

Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit, rupa manifestasi mereka, analisis - semua ini mencipta gambar yang berbeza. Walaupun kedua-dua patologi dicirikan oleh perkembangan komplikasi walaupun dengan terapi yang kompleks.

Ciri-ciri arthritis dan gout

Anda boleh mengiktiraf kedua-dua penyakit dengan tanda-tanda ciri mereka: sendi bengkak, sensasi menyakitkan muncul, ujian mengesahkan kehadiran proses keradangan. Secara luaran, kulit menjadi merah, terdapat ketidakselesaan apabila disentuh. Selalunya, gejala tidak menyenangkan berlaku pada waktu malam.

Kedua-dua patologi membawa perubahan sendi yang teruk. Rheumatoid arthritis dan gout yang sama juga disebabkan oleh selesema atau selesema, gejala penyakit meningkat - sendi sendi, mereka mula mencederakan lebih banyak.

Dalam gout, tophi besar (pembesaran sendi) terbentuk, dan dalam rheumatoid arthritis terdapat banyak nodul berhampiran tulang rawan.

Untuk kedua-dua pathologi ciri seperti gelombang: ada tempoh tenang dan kemerosotan mendadak dalam kesihatan.

Apa yang boleh dilihat apabila membandingkan patologi

Rheumatoid arthritis berlaku akibat proses autoimun yang dicetuskan oleh: metabolisme terjejas, pencerobohan parasit seperti klamidia, jangkitan. Selain itu, perkara terakhir biasanya dicirikan oleh penyakit parah seperti campak, tuberkulosis dan sifilis.

Gambaran Keseluruhan Gejala Penyakit

Terutama dengan jelas perbezaan antara arthritis dan gout rheumatoid dilihat terhadap latar belakang perbandingan gejala di sepanjang garis yang sama:

 1. Perasaan dalam sukan. Sekiranya seseorang mengalami arthritis, rasa sakit semakin berkurangan. Dengan gout, mustahil untuk melatih, kerana kram meningkat.
 2. Keadaan rawan. Arthritis menghalang pergerakan sendi pada waktu pagi, secara beransur-ansur melepaskan "cengkaman" ke arah malam. Apabila serangan gout berlaku lebih kerap pada waktu malam.
 3. Sifat degradasi tulang rawan. Arthritis adalah penyakit "bilik stim" yang menjejaskan sendi lengan dan kaki. Anda dapat melihat pengisian lutut dengan cairan dalam perkembangan patologi. Gout hampir tidak pernah menjejaskan sendi secara simetri.
 4. Ciri pembangunan. Artritis pertama memusnahkan sendi phalangeal jari tengah dan indeks, dan gout hampir selalu bermula dengan proses keradangan di kaki besar. Pada masa yang sama, gout tidak memulakan proses yang merosakkan dalam tisu tulang.
 5. Jenis ubah bentuk. Dengan gout, tophi hampir tidak kelihatan, mereka muncul di peringkat kedua penyakit ini. Nodus artritis muncul pada masa yang berlainan. Kadang-kadang mereka hilang dengan sendirinya.

Dalam erti kata umum, gout dan arthritis adalah penyakit yang sama, lebih tepatnya, yang pertama dimasukkan dalam yang kedua. Inilah yang membezakan gout dari rheumatoid arthritis, jika anda melihat ujian: arthritis mendedahkan faktor reumatik dalam darah. Tetapi perubahan dalam tahap asid urik adalah ciri-ciri kedua-dua patologi, kerana ia dikaitkan dengan proses metabolik terjejas.

Dengan metabolisme garam dan bahan-bahan lain, asid dihilangkan dalam masa 24-48 jam dengan air kencing.

Jika gangguan berlaku, kristal membentuk sekitar sendi. Mereka menyebabkan ketidakselesaan, dan juga menyebabkan kesakitan yang teruk. Asid membentuk apabila purin dipecahkan. Untuk memulihkan atau mengekalkan keseimbangan mereka perlu memasukkan sardin, salmon, hati dalam diet.

Perwatakan arthritis dan gout sering berlaku apabila asid nikotinik, diuretik, aspirin, atau siklosporin digunakan.

Kenali rupa penyakit

Untuk memahami apa sebenarnya yang berlaku dalam tubuh, anda boleh dengan tanda-tanda tertentu. Kedua-dua penyakit mula berkembang dengan edema, kemerahan dan kesakitan. Mereka menghadkan mobiliti. Tetapi terdapat juga faktor tersendiri:

 • Gout menjejaskan kaki besar, kadang-kadang berkembang pada kaki lain;
 • arthritis mula berkembang dengan sendi kecil kaki, tangan, tangan;
 • sakit gout dan pembengkakan sentiasa kelihatan jelas;
 • artritis menyebabkan sakit, tetapi bengkak dan kemerahan tidak selalu muncul.

Untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai jenis penyakit yang anda buat, doktor akan membantu.

Ciri khas dalam rawatan

Untuk rawatan arthritis dan gout menggunakan kaedah yang sama dan berbeza:

 1. Rheumatoid arthritis. Gejala boleh dipukul, tetapi kambuh dan kemusnahan lanjut sendi hampir selalu berlaku. Untuk rawatan ubat anti-rejimen RA teruk digunakan (biologi). Mereka menghentikan proses pemusnahan sendi, melicinkan gejala, tetapi tidak mengatasi patologi. Untuk rawatan bentuk arthritis ringan, ubat bukan biologi kumpulan yang sama digunakan. Bersama-sama dengan mereka untuk menghapuskan keradangan menggunakan NSAIDs (ubat anti-radang nonsteroid).
 2. Gout Untuk menghapuskan patologi menggunakan terapi diet. Ketat mengehadkan penggunaan produk yang membawa kepada gejala yang tidak menyenangkan. Juga ubat-ubatan yang ditetapkan untuk menghalang pembentukan kristal asid urik. Untuk melegakan kesakitan yang digunakan NSAIDs. Kadang-kadang kortikosteroid ditetapkan.

Rheumatoid arthritis adalah proses irreversible kerosakan sendi yang disebabkan oleh gangguan dalaman yang mendalam, proses autoimun. Gout lebih bergantung kepada gaya hidup, kekurangan zat makanan. Dan ia boleh sembuh, tidak seperti arthritis. Bagi simptom, apabila mengetahui perbezaan antara patologi, mudah untuk mengesyaki perkembangan RA atau gout. Tetapi doktor mesti mengesahkan diagnosis selepas ujian dan peperiksaan.

Bolehkah rheumatoid arthritis (RA) menyebabkan gout? 1% penduduk menderita arthritis rheumatoid. Ia adalah 2 hingga 3 kali lebih biasa pada wanita daripada pada lelaki, tetapi lelaki mengalami gejala yang lebih buruk. Umur tengah adalah ketika anda biasanya melihat penyakit yang sedang berkembang, dan, malangnya, anak-anak muda juga boleh mendapatkan arthritis rheumatoid. Artikel ini akan melihat perbezaan antara artritis reumatoid dan gout.

RA adalah penyakit autoimun dan bentuk radang sendi radang. Tiada siapa yang memahami bagaimana sistem imun, yang direka untuk melindungi kesihatan anda, menyerang penceroboh asing, seperti bakteria dan virus, sebaliknya menyerang tisu badan anda sendiri; lebih khusus, sinovium terdiri daripada membran nipis yang menghubungkan sendi. Apabila bendalir terbentuk di sendi, di mana ia diserang, hasilnya akan menjadi sakit sendi dan keradangan yang boleh berlaku di mana saja di dalam badan. Mengapa tidak minum alkohol untuk gout?

Seperti gout, RA adalah penyakit kronik, iaitu, ia tidak boleh sembuh. Seperti gout, pesakit RA mengalami serangan sekejap-sekejap yang disebut suar-up. Penyakit ini boleh terus aktif untuk sesetengah pesakit dengan RA. Tetapi orang lain boleh menggunakan tempoh remeh yang lama apabila mereka tidak mengalami gejala penyakit. Seperti gout, RA akhirnya boleh menyebabkan kerosakan sendi, kerosakan organ, kerosakan tulang rawan, tendon, ligamen, dan juga ketidakupayaan. Seperti gout, kedua-dua penyakit menyebabkan kemerahan, bengkak dan sakit di sendi. Tetapi dalam RA ia juga boleh menjadi menyakitkan, tetapi tidak akan selalu merah atau bengkak.

Perbezaan antara penghidap gout dan penghidap RA adalah bahawa gejala RA berbeza dari orang ke orang dan juga boleh berubah setiap hari. Sakit, keradangan dan bengkak boleh berlaku dari mana-mana bahagian badan anda. Gout biasanya berlaku di kaki dan lebih kerap di pangkal jari kaki. Manakala arthritis rheumatoid biasanya menjejaskan mana-mana sendi di kedua-dua belah badan anda dan lebih ketara pada sendi-sendi kecil anda, seperti tangan, pergelangan tangan, dan kaki anda.

Jenis arthritis dan kaedah rawatan penyakit

Arthritis adalah nama kolektif untuk penyakit yang dicirikan oleh keradangan sendi. Orang dari semua peringkat umur mengalami arthritis. Dianggarkan bahawa arthritis menjejaskan kira-kira 2% penduduk dunia.

Penyebab Artritis

Proses keradangan sering bermula dengan membran sinovial, secara beransur-ansur melibatkan tulang rawan, kapsul artikular, epiphisis tulang.

Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan perkembangan arthritis:

 1. Penyakit berjangkit;
 2. Kecederaan bersama;
 3. Kecenderungan genetik;
 4. Perubahan metabolik pada sendi;
 5. Gangguan endokrin;
 6. Ciri-ciri profesion - tinggal lama dalam satu sikap kerja;
 7. Berat badan berlebihan;
 8. Gaya hidup sedentari;
 9. Gangguan makan - kekurangan vitamin dan mineral;
 10. Hypothermia

Jenis-jenis Artritis

Dengan kekalahan satu sendi, lazimnya bercakap mengenai monoarthritis, dua atau lebih oligoarthritis, dan banyak sendi, polyarthritis. Setiap jenis arthritis dicirikan oleh kerosakan pada sendi tertentu.

Bergantung kepada punca, jenis arthritis berikut dibezakan:

 1. Artritis etiologi yang tidak diketahui (arthritis rheumatoid, arthritis rheumatoid remaja, sindrom Felty, Sindrom Reiter, arthritis reaktif, ankylosing spondylitis);
 2. Artritis reumatik;
 3. Artritis berjangkit etiologi yang ditubuhkan (chlamydia, yersiniosis, gonorrhea, sifilis, brucellosis, disentri, kepialu, borreliosis (dengan penyakit Lyme);
 4. Arthritis dystrophic (gout, arthritis endokrin);
 5. Arthritis traumatik;
 6. Arthritis yang berkaitan dengan penyakit lain (purpura, lupus erythematosus sistemik, sindrom Sjogren, arthritis psoriatik).

Gout: Tanda dalam Lelaki dan Wanita

Gout adalah penyakit yang menyebabkan kristal asid urik berkumpul dalam tisu artikular. Wakil penyakit yang paling kerap adalah lelaki dan wanita, yang berumur lebih daripada 40 tahun. Penyebab utama gout pada lelaki dan wanita adalah gangguan metabolik.

Gejala gout pada lelaki

Penyakit ini bukan sahaja terbentuk di sendi kaki, tetapi juga di tangan. Selalunya penyakit ini berkembang pada siku, sendi karpal dan sendi bahu pada lelaki. Pada lelaki, terdapat perkembangan pesat penyakit berbanding wanita.

Menonjolkan gout pada lelaki adalah kesakitan di kawasan sendi tertentu. Selepas masa yang singkat, kemerahan diperhatikan di kawasan sendi terjejas. Kulit pesakit membengkak sedikit. Apabila memeriksa doktor lelaki, mereka sering mendiagnosis tophi, yang merupakan nod subkutan.

Pada lelaki, penyakit ini berlaku dalam bentuk serangan. Dalam tempoh ini, wakil lelaki mengadu perasaan seperti kesakitan dan ketidakselesaan yang teruk. Semasa menyentuh kawasan yang terjejas terdapat peningkatan kesakitan.

Semasa diagnosis kesihatan seseorang dengan gout di kaki, deposit urat diperhatikan di buah pinggang. Satu manifestasi penting penyakit ini ialah dengan rawatan lewat patologi, sendi pada lelaki mula berubah bentuk.

Pada lelaki, penyakit ini berkembang pesat. Apabila prekursor pertama muncul pada lelaki, pesakit perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Tanda patologi pada wanita

Penyakit pada wanita mempunyai ciri khas. Seperti pada manusia, penyakit itu muncul dalam bentuk:

 • kemerahan dan pembengkakan kulit;
 • sakit di bahagian sendi yang meradang;
 • penampilan nodul;
 • kecacatan sendi.

Pada wanita, gout sedikit berbeza. Manifestasi penyakit sangat lemah. Penyakit ini dicirikan oleh ketiadaan komplikasi walaupun dengan menopause.

Ini disebabkan oleh latar belakang hormon wanita. Selalunya pada wanita tanda-tanda patologi sangat kabur sehingga para doktor merasa sukar untuk membuat diagnosis.

Penyakit di peringkat awal adalah akut dan dicirikan oleh kehadiran perubahan keradangan yang ketara. Dalam kebanyakan kes, wanita mengadu sakit.

Gangguan pergerakan sangat sering diperhatikan dalam sendi terjejas. Gejala-gejala ini berlaku pada wanita. Pesakit saya menggunakan alat terbukti, yang mana anda boleh menyingkirkan rasa sakit dalam 2 minggu tanpa banyak usaha.

Kursus arthritis pada wanita adalah berbeza daripada tanda-tanda penyakit pada lelaki dan penyetempatan. Penyakit sendi metatarsophalangeal pertama kaki paling kerap terkena.

Tetapi pada wanita, penyakit ini kebanyakannya terjadi pada sendi buku lali. Selalunya penyakit di dalam wanita boleh menunjukkan polyarthritis, penyetempatan yang merupakan sendi kecil tangan.

Gejala patologi pada wanita sangat jarang dipaparkan pada kesihatan buah pinggang. Pengembangan gout yang paling biasa pada wanita adalah obesiti. Juga, penyakit ini mungkin disertai dengan hipertensi. Dan pesakit boleh didiagnosis dengan diabetes.

Semasa berlakunya penyakit pada wanita menjadi suara kasar. Juga, wanita memerhatikan perkembangan hirsutisme. Tanda patologi pada wanita adalah kemunculan ciri-ciri wajah lelaki.

Gejala-gejala gout pada wanita adalah sedikit berbeza daripada gejala lelaki. Ini disebabkan oleh pelanggaran terhadap latar belakang hormon wanita.

Tahap penyakit

Tanda-tanda pertama gout agak pelbagai, adalah penyakit yang sentiasa progresif. Ini membawa perubahan kepada gejala di kalangan lelaki dan wanita. Benar-benar semua peringkat patologi berbeza dengan gejala:

 • Pada mulanya, pesakit mempunyai laluan gout rheumatoid, yang dicirikan oleh lesi sendi di tangan. Serangan penyakit ini ringan, dan tanda-tanda tidak begitu jelas. Tempoh serangan mungkin beberapa jam atau beberapa hari;
 • Selanjutnya, pesakit mempunyai gout oligosimtomatik, yang dicirikan oleh manifestasi yang lemah dari gejala atau ketiadaannya yang lengkap. Sepanjang tahap patologi ini, gambaran gejala menjadi redup. Dalam sesetengah kes, pesakit boleh mengadu tentang penyakit kecil. Dalam kes rawatan lewat peringkat ini, komplikasi akan diperhatikan dalam lelaki dan wanita;
 • Peringkat seterusnya adalah buah pinggang, yang mengakibatkan kerosakan buah pinggang, selalunya ia muncul dalam bentuk pyelonephritis. Dalam beberapa kes, manifestasi ini diburukkan lagi oleh batu ginjal atau kegagalan buah pinggang;
 • Selepas aliran gout buah pinggang, tahap alergi bermula. Ia dikesan pada pesakit yang sangat jarang berlaku. Semasa kursus, terdapat keradangan tajam sendi, yang dicirikan oleh warna ungu. Itulah sebabnya penyakit itu sering dikelirukan dengan polyarthritis;
 • Gout subakut dicirikan oleh kesakitan yang tidak ketara. Pada peringkat ini pesakit membengkak sendi. Proses keradangan adalah jangka pendek. Tanda-tanda dan serangan penyakit itu sendiri;
 • Bentuk yang paling teruk adalah partiaryeskaya, yang dicirikan oleh kesakitan yang kuat pada sendi kaki. Selepas masa tertentu, kecacatan artikular diperhatikan. Semasa perkembangan patologi ini, pesakit mengadu kemunculan ketidakselesaan di kawasan tendon. Man sangat sukar untuk bergerak. Sesetengah orang tidak boleh berjalan sama sekali. Dengan rawatan yang lewat, sistem otot akan terjejas.

Penyakit boleh dilanjutkan secara bergantian secara berperingkat. Dalam lelaki dan wanita, terdapat juga satu lagi jenis patologi tertentu.

Ciri-ciri rawatan

Rawatan gout pada lelaki dan wanita bertujuan untuk mengurangkan gejala, mengurangkan kadar asid urik dan menghilangkan arthritis gout. Oleh sebab perencatan urat memasuki badan, jumlahnya berkurangan dengan ketara, yang mempunyai kesan yang baik terhadap proses rawatan.

Untuk mengelakkan diri daripada memasuki badan pesakit, diet khusus adalah disyorkan. Di dalam diet perlu protein haiwan dan sayuran dalam jumlah minimum. Itulah sebabnya dengan tanda-tanda gout, pesakit dilarang untuk digunakan dalam kuantiti yang banyak:

Daging dan ikan hanya boleh dimakan oleh pesakit dalam bentuk rebus. Ia perlu memberi keutamaan kepada jenis rendah lemak. Pesakit dilarang keras untuk menggunakan teh dan kopi yang kuat, minuman beralkohol, rempah, garam, produk gula-gula dengan krim lemak.

Untuk memastikan kecekapan rawatan yang tinggi, perlu mengambil ubat-ubatan tertentu. Untuk mengurangkan jumlah asid urik mengambil Allopurinol. Agar urat dikeluarkan dari tubuh pesakit, doktor membuat temujanji dengan Etymid, Urodan, Urolesan, Sulfinpyrazone, dan sebagainya.

Juga, pesakit dengan tanda-tanda gout diberi ubat yang dikategorikan sebagai ubat anti-radang nonsteroid, yang memastikan efikasi tinggi dalam rawatan. Ibuprofen, Diclofenac, Indomethacin paling kerap dicadangkan.

Gout adalah penyakit serius pada sendi. Manifestasi patologi pada lelaki dan wanita mungkin berbeza antara mereka. Walaupun begitu, apabila gejala pertama muncul, pesakit harus berunding dengan doktor yang akan membuat diagnosis yang betul dan menetapkan rawatan rasional.

Gout: gejala, foto sendi cacat

Gout berlaku pada latar belakang disfungsi buah pinggang dan tidak harus dikelirukan dengan penyakit ortopedik. Penyakit "tulang" yang berkaitan dengan beban di kaki adalah perkara biasa di kalangan penduduk wanita. Dan gout, yang cacat kaki besar sama, menjejaskan kebanyakan lelaki. Kaedah rawatan untuk kedua-dua penyakit ini sama sekali berbeza. Penyakit ini dibezakan dari "tulang" oleh gejala gout - foto menunjukkan sedikit perbezaan.

Rawatan rematik arthritis: apa ubat dan terapi bukan ubat membantu dengan penyakit ini

Pada zaman moden, arthritis dan arthrosis adalah pemimpin di kalangan penyakit utama.

Sering kali, kedua-dua konsep ini keliru kerana persamaan istilah dan patologi bersama sama, tetapi ini adalah penyakit yang sama sekali berbeza.

Untuk memahami perbezaan antara arthritis dan arthritis dan bagaimana untuk merawatnya, adalah perlu untuk melihat lebih dekat dengan gejala dan ciri-ciri mereka.

Tanda-tanda osteoarthritis

Penyakit ini juga dikenali sebagai osteoarthritis, yang merupakan penyakit degeneratif kronik yang berlaku dalam gelombang. Ciri utama ialah tisu tulang rawan sendi terjejas.

Dengan usia, tubuh manusia mengurangkan bekalan darah dan nutrien ke tisu tulang, yang menyebabkan perkembangan arthrosis sendi tangan, lengan, kaki. Tidak seperti arthritis, jenis penyakit ini dianggap tidak dapat dipulihkan.

 1. Seperti yang ditunjukkan oleh diagnosis, dengan kekalahan sendi, tulang rawan tidak mengatasi beban pada mereka, akibatnya tisu tulang rawan dimusnahkan lebih cepat daripada mereka mempunyai masa untuk pulih. Lapisan kartilaginus di antara tulang, yang memastikan gelongsor biasa permukaan artikular, juga tidak dapat menampung fungsi mereka, mereka mula runtuh. Dalam kes ini, pesakit mengalami kesakitan teruk semasa pergerakan.
 2. Penyakit ini dalam satu bentuk atau yang lain ditemui di semua orang lebih dari 60, tanpa mengira jantina. Oleh itu, arthrosis pinggul, lutut, bahu dan sendi yang lain boleh dipanggil penyakit berkaitan dengan usia, di mana tisu tulang rawan secara aktif dimusnahkan. Dalam kes ini, satu sendi biasanya terjejas, paling kerap besar, yang akan dirawat.

Tanda arthritis

Dengan penyakit ini tangan, lengan, kaki, diagnosis mendedahkan proses keradangan dalam satu atau beberapa sendi. Perbezaan utama antara arthritis dan arthrosis terletak pada hakikat bahawa dalam keradangan pertama keradangan pinggul, lutut, bahu dan sendi terjejas yang lain dikesan.

 1. Penyakit ini disertai oleh pembengkakan sendi, kemerahan kulit, suhu badan umum dan tempatan meningkat, dan aktiviti motor menurun. Penyebab arthritis boleh menjadi faktor - dari tindak balas alergi, penyakit berjangkit, gangguan metabolik terhadap gangguan sistem saraf dan kecederaan.
 2. Keradangan boleh merebak ke satu sendi atau ke kawasan yang lebih besar. Selalunya, pesakit merasakan rasa sakit yang tidak menentu, mereka melompat dari satu sendi ke satu sama lain. Pada masa yang sama, permukaan pinggul, lutut, bahu dan sendi lain tidak terganggu.
 3. Arthritis boleh didiagnosis pada orang yang berumur di mana-mana, tetapi selalunya ia dikesan pada wanita berumur 35 hingga 50 tahun. Menurut statistik, setiap orang kelima menderita penyakit ini.

Dalam erti kata lain, osteoartritis ditunjukkan sebagai kemusnahan tisu rawan, dan arthritis disertai dengan proses keradangan. Ia adalah gejala-gejala arthritis dan arthrosis yang utama yang membezakan rawatan yang mana ubat-ubatan rakyat akan dijalankan.

Punca penyakit: perbezaan antara penyakit

Osteoarthritis adalah primer dan sekunder.

Bentuk utama penyakit berkembang, sebagai peraturan, tanpa sebab yang jelas. Penyakit ini menjadikannya dirasakan pada usia yang lebih tua dan biasanya menjejaskan permukaan bahu, pinggul, lutut, iaitu sendi simetri.

Bentuk sekunder osteoarthritis sering muncul selepas mengalami penyakit yang serius. Juga, penyakit ini boleh berkembang dengan kehadiran kecenderungan genetik.

Brachial, pinggul, lutut dan gangguan sendi yang lain berlaku dengan berat berlebihan, senaman berat, luka sendi lalu, penyakit endokrinologi.

Proses keradangan di arthritis boleh muncul untuk pelbagai sebab. Penyakit ini juga boleh menjadi primer dan sekunder.

 • Bentuk utama dikesan dalam rheumatoid arthritis, spondylosis, penyakit Masih, gout, pseudogout, rheumatoid arthritis kanak-kanak, serta septik, yang disebabkan oleh pelbagai mikroorganisma.
 • Bentuk arthritis sekunder juga berkembang dengan latar belakang penyakit lain. Ini termasuk arthritis psoriatik, lupus erythematosus sistemik, arthropathy reaktif, borreliosis, hemochromatosis, dan sebagainya.

Kerosakan bersama

Osteoarthritis biasanya menjejaskan kaki besar, serta sendi besar, akibat daripada osteoarthrosis bahu, pinggul, lutut atau tulang belakang berkembang.

Kurang biasa, penyakit itu merebak ke pergelangan kaki, tisu tulang rawan tangan dan lengan. Dengan pengecualian yang jarang berlaku, sendi anggota badan kecil terjejas.

Tanda-tanda: bagaimana arthritis berbeza daripada arthrosis

Arthritis dan arthrosis lutut, pinggul, sendi bahu disertai oleh kesakitan yang teruk. Walau bagaimanapun, sakit dalam penyakit ini berbeza. Khususnya, sakit arthritik biasanya berlaku semasa pergerakan, dengan beban berat, atau selepas berjalan kaki panjang. Ia mempunyai sifat sakit yang panjang.

 • Pada peringkat awal penyakit, ia mungkin tidak kuat, sehingga orang sering tidak memperhatikan sensasi yang tidak menyenangkan sehingga diagnosis dibuat.
 • Tahap kedua penyakit disertai dengan sakit dengan penuaan kecil.
 • Tahap ketiga maju, sehingga rasa sakit dapat terjadi bahkan saat istirahat. Selepas pesakit mengubah kedudukan ke kedudukan yang lebih selesa, rasa sakit semakin berkurang.

Bagi artritis tangan, tangan, lutut, pinggul, sendi bahu, jenis penyakit kesakitan ini bersifat akut dan mereka tidak hilang. Selalunya sindrom kesakitan menjadikannya dirasakan pada waktu malam, lebih hampir pada waktu pagi.

Kekakuan pada waktu pagi adalah tanda arthritis, dengan arthrosis, gejala ini tidak diperhatikan. Sementara itu, dengan perubahan artritis di sendi, satu krisis yang berbeza didengar.

Krisis pada osteoarthritis pinggul, lutut, sendi bahu diperhatikan dalam pemusnahan lapisan tulang rawan dan gesekan tulang terhadap satu sama lain. Semakin kuat masalah, semakin tinggi peringkat arthrosis.

Semasa osteoarthritis, mobiliti berkurangan hanya di rantau tangan, lengan, lutut yang terkena, pinggul, sendi bahu. Dalam arthritis, pesakit merasakan kekakuan di seluruh badan.

Dengan arthrosis, permukaan sendi berubah secara luaran, tetapi bengkak tidak muncul.

Selain proses keradangan, arthritis mempunyai gejala berikut:

 • Suhu badan meningkat;
 • Diagnosis menunjukkan kehadiran psoriasis;
 • Keradangan mata;
 • Menggetarkan atau berpeluh berlebihan;
 • Kelemahan;
 • Pelepasan yang tidak menyenangkan dari alat kelamin.

Rawatan Arthritis dan Arthrosis

Ia menggunakan kaedah terapi yang berlainan. Khususnya, perlu merawat arthritis tangan, tangan, kaki dengan menghalang proses keradangan dan menormalkan sistem kekebalan tubuh. Dalam kes arthrosis, tugas utamanya adalah untuk memulihkan tulang rawan sendi yang rosak dan meningkatkan peredaran darah.

Arthrosis dirawat oleh traumatologist ortopedik, manakala beberapa doktor pakar yang berbeza bertanggungjawab untuk arthritis, bergantung kepada punca penyakit ini.

Untuk menyingkirkan gejala arthritis, pesakit dirawat sebagai diet terapi khusus. Dalam kes ini, pesakit mesti menahan alkohol dan melakukan kerja keras secara berlebihan.

Rawatan utama adalah penggunaan antibiotik dan ubat anti-radang. Di samping itu, adalah perlu untuk merawat sendi dengan bantuan fisioterapi dan melakukan senaman terapeutik untuk lengan, kaki, tangan.

Rawatan arthrosis melibatkan penggunaan anti-radang, hormon dan ubat penahan sakit. Dalam kes yang teruk, apabila sendi dibinasakan sepenuhnya, doktor menetapkan pembedahan dalam bentuk endoprosthetics atau penggantian sendi.

 • Sebagai kaedah tambahan, disyorkan untuk merawat sendi terjejas dengan ubat-ubatan rakyat. Untuk meringankan gejala osteoartritis, menggosok, memampatkan, merebus dan pelbagai tinja herba digunakan. Terutama pemadatan pemampat adalah berkesan dalam tempoh pemecahan.
 • Tidak kurang berkesan untuk arthrosis tangan, tangan, kaki, rawatan dengan ais. Untuk melakukan ini, satu segelas salji mesti dicampur dengan satu sudu garam. Campuran yang dihasilkan adalah di tapak luka selama tujuh minit.
 • Infus jarum pain, chamomile dan aloe mempunyai kesan positif pada tisu tulang rawan, memulihkan kerosakan dan menyekat keradangan. Mereka digunakan untuk merawat arthrosis dan artritis lengan, tangan, kaki. Akan membantu memperbaiki keadaan pesakit, melegakan kesakitan dan mandi keletihan dengan merebus konifer.

Apabila merawat ubat-ubatan rakyat, adalah penting untuk berunding dengan doktor untuk mengelakkan perkembangan komplikasi.

Arthritis adalah penyakit sendi radang. Menurut perangkaan, setiap 100 orang di negara kita mempunyai arthritis.

Etiologi

Sebab-sebab perkembangan proses patologi yang serius dengan komplikasinya boleh menjadi pelbagai faktor, di mana para saintis mempertimbangkan pemangkin utama kecenderungan genetik (ini terutama berlaku untuk wanita).

Faktor kedua - kecederaan yang berkaitan dengan tekanan yang berlebihan pada sendi. Di tempat ketiga adalah hipotermia. Selain itu, artritis boleh berkembang sebagai komplikasi selepas sakit tekak, atau jangkitan virus. Terutamanya sering fenomena ini diperhatikan pada zaman kanak-kanak.

Arthritis menjejaskan semua sendi, tetapi yang paling lemah adalah kawasan pinggul dan lutut, sendi kecil tangan, kurang kerap - siku, pergelangan kaki. Sekiranya tidak dirawat, kecacatan bersama dan imobilitas tidak dapat dielakkan.

Penyakit ini tidak terhad pada usia, tetapi wanita pertengahan umur diberikan diagnosis ini sedikit lebih kerap daripada wakil-wakil separuh yang lebih kuat. Pengecualian adalah artritis reaktif berjangkit, yang didiagnosis terutamanya pada lelaki berumur 20-40 tahun (lebih daripada 85% pesakit yang mempunyai arthritis reaktif adalah pembawa antigen HLA-B27).

Adalah berbaloi untuk menghuraikan rheumatoid arthritis (RA), yang merupakan penyakit autoimun dengan etiologi yang tidak jelas. Penyakit ini adalah patologi biasa - kira-kira 1% penduduk menderita. Sangat jarang terdapat kes-kes penyembuhan diri sendiri, dalam 75% pesakit terdapat pengampunan yang berterusan; dalam 2% pesakit, penyakit ini membawa kepada ketidakupayaan.

Jenis-jenis Artritis

Rawatan rematik arthritis: apa ubat dan terapi bukan ubat membantu dengan penyakit ini

Kandungan artikel: Rawatan ubat Fisioterapi, latihan fisioterapi Pemakanan terapeutik (diet) untuk arthritis rheumatoid Rawatan keguguranPengobatan ubat-ubatan rakyat video!

Pengesanan awal penyakit ini sangat penting, kerana hanya dalam keadaan ini dapat rawatan penyakit dimulakan dengan segera. Jika tidak, komplikasi dapat berkembang dengan cepat.

Bagaimana doktor membezakan RA daripada penyakit lain

Selalunya, untuk menentukan diagnosis "arthritis rheumatoid", adalah perlu untuk mengecualikan penyakit berikut:

 • osteoarthritis (arthrosis);
 • arthritis reaktif;
 • arthritis psoriatik;
 • arthritis gouty (gout);
 • Sindrom Felty;
 • sistemik lupus erythematosus.

Setiap penyakit ini mempunyai kesamaan sendiri dengan arthritis rheumatoid, bagaimanapun, dengan pendekatan yang serius, menetapkan diagnosis yang betul tidak menyebabkan banyak kesukaran.

Rawatan rematik arthritis: apa ubat dan terapi bukan ubat membantu dengan penyakit ini

Artritis pada kanak-kanak

Sesetengah jenis arthritis hanya memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja, jadi ia harus diperuntukkan dalam baris berasingan.

Rheumatoid arthritis remaja (ICD-10 code M08) memberi kesan kepada kanak-kanak selepas jangkitan bakteria dan virus. Inflamasi, sebagai peraturan, satu lutut atau satu lagi sendi besar. Kanak-kanak mempunyai rasa sakit di mana-mana pergerakan, bengkak di kawasan sendi. Kanak-kanak lemas, hampir tidak bangun pagi. Sekiranya tidak dirawat, kecacatan sendi secara beransur-ansur berkembang, yang tidak boleh diperbetulkan.

Artritis kanak-kanak reaktif (ICD-10 code MO2) muncul dua minggu selepas jangkitan usus sebelumnya. Sekiranya proses itu berkembang dalam sendi lutut, maka tanda-tanda luarnya kelihatan jelas: kulit menjadi merah, bengkak kelihatan di bawah patella, tanpa sempadan yang jelas. Kanak-kanak sering naik suhu, yang berkurangan dari ubat antipiretik, tetapi ia tetap menyakitkan di kawasan lutut.

Selain penyakit radang sendi, reaktif, dan rematik, kanak-kanak sering didiagnosis dengan penyakit yang mempunyai alahan. Penyakit ini bermula pada seorang kanak-kanak tiba-tiba - sejurus selepas masuk alergen ke dalam darah. Sendi cepat membengkak, sesak nafas, urticaria. Edema Quincke, kekejangan bronkus boleh berkembang. Dengan penghapusan tindak balas alahan, tanda-tanda arthritis pass.

Gejala penyakit

Arthritis lutut boleh berkembang sebagai penyakit bebas, dan boleh menjadi komplikasi kecederaan dan penyakit.

Sendi lutut, yang terjejas oleh arthritis, bengkak dan rasa sakit muncul apabila ia bergerak. Kulit di kawasan perubahan warna bersama (berubah menjadi merah atau menjadi "kulit"), tetapi ini bukan tanda yang boleh dipercayai dari proses keradangan.

Penyebab utama bengkak dan peningkatan visual yang ketara dalam patella adalah pengumpulan cecair di dalam sendi. Tekanan yang berlebihan pada dinding tisu artikular menyebabkan kesakitan yang teruk. Jumlah cecair meningkat secara berterusan dari masa ke masa, jadi sindrom kesakitan menjadi lebih sengit.

Di samping itu, kristal asid urik, yang mempunyai rupa duri seperti jarum nipis, menetap di sendi. Mereka mencederakan kapal-kapal kecil, yang merupakan asas untuk pembangunan jangkitan yang berkaitan.

Arthritis dari lutut ini berjalan lancar bukan sahaja disebabkan oleh sindrom kesakitan yang sengit, tetapi juga disebabkan gangguan aktiviti sistem berfungsi. Sistem kardiovaskular dan endokrin sangat terjejas. Dyspnea, takikardia, keadaan subfebril, berpeluh, peredaran darah terjejas di anggota badan, insomnia dan tanda-tanda tidak spesifik lain diperhatikan.

Tahap disfungsi

Ijazah pertama dicirikan oleh sindrom kesakitan yang sederhana, terdapat sedikit pergerakan bergerak semasa putaran lutut, ketika mengangkat atau semasa berjongkok.

Tahap kedua - peningkatan kesakitan, pembatasan aktiviti motor adalah sedemikian sehingga ia membawa kepada penurunan keupayaan untuk bekerja dan untuk menghadkan penjagaan diri.

Pada tahap ketiga - kemustahilan layan diri, kehilangan mobiliti yang besar dalam sendi (sendi).

Jenis-jenis Artritis

Dengan sifat kejadian dalam perubatan, terdapat beberapa bentuk arthritis:

 • reaktif - suatu komplikasi yang berlaku apabila jangkitan yang tidak diobati (dilakukan);
 • rheumatoid - adalah akibat daripada penyakit reumatik;
 • akut - berkembang selepas lebam, patah tulang, kerja keras yang kuat;
 • Berjangkit - disebabkan oleh virus atau jangkitan kulat yang memasuki sendi dengan aliran darah, atau melalui instrumen pembedahan yang tidak steril, sering menyebabkan perkembangan keradangan lutut sendi lutut;
 • Reiter syndrome adalah sejenis arthritis reaktif;
 • arthritis dalam ankylosing spondylitis, gout (jarang);
 • psoriatic arthritis (berlaku dalam 10-40% pesakit psoriasis)

Sindrom Reiter (ICD-10 code 02.3) boleh berkembang dalam dua bentuk - sporadis (pathogen S. Trachomatis) dan epidemik (Shigella, Yersinia, Salmonella).

Gambar klinikal berbeza dari jenis arthritis lain, kerana tanda-tanda penyakit yang menyertainya adalah luka membran mukus lisan, prostatitis (pada lelaki), vaginitis dan serviks (pada wanita). Tanda biasa adalah keradangan pada mata (konjungtivitis, iridocyclitis), yang menampakkan dirinya dalam kemerahan sclera, penampilan pelepasan purulen, pembengkakan kelopak mata.

Diagnosis keseimbangan

Artritis lutut perlu dibezakan dari proses patologi yang lain, yang paling biasa adalah arthrosis dan bursitis. Pakar berpengalaman dapat dengan mudah membezakan bursitis, yang merupakan keradangan dalam beg sinovial, dari arthritis pada penerimaan pertama.

Pertama, dalam bursitis, pergerakan lutut agak terhad, dan kedua, rembasan artikular mempunyai kontur yang jelas. Pada palpation, doktor dengan cepat menentukan sempadan fokus keradangan. Bagi arthrosis, lebih sukar untuk membezakan, kerana penyakit ini, yang mempunyai etiologi yang sama sekali berbeza, mempunyai banyak gejala yang sama.

Osteoartritis adalah proses degeneratif dalam tulang rawan dan tisu tulang yang berlaku sekiranya berlaku gangguan metabolik dan tidak dikaitkan dengan komponen keradangan. Kumpulan utama pesakit adalah orang tua (pada usia 60, kebanyakan orang didiagnosis dengan perubahan dystrophic pada sendi).

Arthritis sentiasa keradangan, yang dari masa ke masa, dengan perkembangan penyakit (dengan sifat autoimun), merebak ke seluruh badan. Itulah sebabnya terdapat banyak gejala yang berkaitan dengan arthritis autoimun - ini adalah demam, dan demam rendah, dan sakit kepala, dan rasa sakit umum. Dalam arthritis rheumatoid, sistem kardiovaskular terjejas teruk.

Untuk mendiagnosis "arthritis sendi lutut" (gonarthritis), perlu melakukan kajian diagnosa multidirectional. Dalam sesetengah kes, doktor mendiagnosis "arthrosis-arthritis sendi lutut" apabila mereka menjalankan diagnosis pembezaan antara arthrosis dan arthritis, biasanya pada tahap awal patologi.

Jadual diagnosis pembedahan arthritis sendi lutut