Utama / Siku

Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan?

Dalam keadaan yang tidak menentu, kita masing-masing berkala. Dan dalam profesional dan perbendaharaan kata filipina untuk negeri ini mempunyai namanya sendiri - kemurungan. Sudah tentu, dari sudut pandang profesional, kemurungan boleh dipanggil jauh dari setiap suasana suram. Untuk ahli psikologi, perkataan ini adalah diagnosis sebenar yang menandakan gangguan mental. Walaupun keseriusan, kemurungan sering bukan diagnosis "menakutkan". Rawatan hospitalisasi dan ubat diperlukan hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku, dan biasanya kemurungan boleh diuruskan sendiri atau dengan bantuan kaunseling psikologi. Mengenai apa yang menyebabkan kemurungan, bagaimana ia menunjukkan dirinya sendiri, dan juga mengenai sama ada ia mungkin untuk menghilangkan kemurungan di rumah dan bagaimana untuk melakukannya - baca di bawah.

Bagaimana untuk "mengira" kemurungan

Jadi, kemurungan boleh dipanggil tidak setiap keadaan apabila seseorang tidak mempunyai mood dan tidak mahu apa-apa. Gangguan ini mempunyai ciri ciri sendiri. Selain itu, adalah mungkin untuk membincangkan tentang kemurungan sama ada semua gejala di atas muncul dengan cara yang kompleks. Yang utama disebut "triad depresi":

 • mood tertekan, ketidakupayaan untuk menikmati dan mendapatkan positif dari kehidupan dan perkara-perkara kegemaran;
 • pesimisme (seseorang melihat segala sesuatu dalam "warna hitam", tidak melihat apa-apa yang baik dalam hidup);
 • perencatan fizikal (seseorang sangat lamban, lambat, sentiasa letih).

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda utama kemurungan, masih ada "menyentuh potret" keadaan ini: penurunan harga diri, rasa kehilangan makna hidup. Seseorang seolah-olah "jatuh" dari perkara biasa, dia tidak mahu apa-apa. Selalunya dalam keadaan fikiran, orang mula minum.
Parameter penting dalam kemurungan adalah masa: dalam gangguan mental yang sebenar, semua gejala ini hadir selama sekurang-kurangnya 2 minggu.

Jika anda mempunyai andaian bahawa anda mengalami kemurungan, kami boleh mengesyorkan anda mengambil yang agak mudah, tetapi pada masa yang sama berkesan (dan digunakan dalam perubatan) ujian skrining untuk kemurungan. Mengikut keputusan ujian ini, anda boleh menilai keterukan kemurungan dalam mata.

Mengapa kemurungan berlaku?

Dengan manifestasi yang sama dengan keadaan depresi, sebabnya mungkin berbeza. Dalam psikologi, terdapat beberapa sebab untuk berlakunya gangguan ini, dan dengan itu mereka adalah beberapa jenis kemurungan.

 • Kemurungan endogen. Nama sangat jenis ini menunjukkan bahawa punca kemurungan berada di dalam tubuh. Kemurungan sedemikian boleh berkembang dengan gegaran, kecederaan otak traumatik, atau jika terdapat neoplasma.
 • Kemurungan eksogen. Tidak seperti spesies sebelumnya, punca kemurungan eksogen berada di luar. Ini adalah pelbagai keadaan traumatik: kematian orang tersayang, perceraian, konflik yang serius dan berlarutan, kemerosotan keadaan hidup.
 • Kemurungan bermusim. Pada musim gugur dan musim sejuk, kemurungan semacam ini menampakkan diri dalam banyak orang sebagai tindak balas terhadap penurunan jam siang dan cuaca buruk.

Psikiatri percaya bahawa kemurungan endogen hanya boleh dirawat dengan ubat-ubatan, dan ini perlu dilakukan di bawah pengawasan pakar. Tetapi pada masa yang sama, dalam psikiatri, konsep kemurungan endogen sangat kabur, dan seorang doktor yang tidak mengetahui psikologi dan tidak mempunyai latihan psikologi-ahli psikoterapi sering mengenali kemurungan yang lebih atau kurang ketara untuk endogen dan mula dirawat dengan serangan dadah yang besar.
Tetapi pada masa yang sama, apabila bertemu dengan beberapa situasi perubatan yang lebih mudah, pakar psikiatri mula meyakinkan pesakit bahawa mungkin untuk menghilangkan jenis kemurungan yang lain dengan sendirinya. Walaupun pada hakikatnya, walaupun banyak "resipi", ia sering mustahil untuk dilakukan tanpa bantuan psikologi-psikoterapis.
Walau bagaimanapun, artikel ini mengandungi petua yang paling berkesan dan "resipi", menceritakan bagaimana anda boleh cuba menghilangkan kemurungan sendiri.

Mengejar kemurungan di rumah

Gaya hidup yang sihat

Ungkapan emosi

Mencari jalan keluar

Amalan pengetahuan diri dan pembangunan diri

Sensasi baru

Bagaimana untuk tidak menjadi tertekan

Setiap orang, selepas dia menyingkirkan kemurungan sendiri, memperoleh kepercayaan kepada dirinya sendiri dan merasakan rasa baru untuk hidup. Namun begitu, ramai yang tertanya-tanya: "Adakah mungkin untuk menghilangkan kemurungan selama-lamanya?". Untuk berjaya menahan sebarang bencana kehidupan dan tidak jatuh ke dalam kemurungan, anda perlu mengubah gaya pemikiran dan persepsi keseluruhan kehidupan. Apabila seseorang yakin bahawa semua masalah diselesaikan, dan penampilan mereka hanyalah pelajaran hidup yang lain, ia tidak boleh diselesaikan.
Terdapat kes apabila seseorang tidak mempunyai sumber sama sekali dan tidak faham bagaimana untuk menghilangkan kemurungan sendiri. Nasihat pakar psikologi di sini tidak akan menjadi sangat berkesan, jadi sebaiknya pergi untuk perundingan di tempat dan, bersama-sama dengan pakar, menyingkirkan keadaan menindas.

Adalah penting untuk memahami bahawa "kemurungan" - dia - "anda". Dan "menghilangkan kemurungan" - anda memerlukannya. Tetapi pada masa yang sama - orang ini memerlukan bantuan, sumber, sokongan. Dan salah satu sumber yang sangat berfungsi adalah psikoterapi kumpulan dalam format analitik kumpulan. Jika anda benar-benar mahu mula berubah - anda boleh menjemput anda untuk mengambil bahagian dalam kerja-kerja salah satu daripada kumpulan ini, maklumat tentang mana anda boleh mendapatkan dalam artikel di laman web ini dengan mengklik pada pautan.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan: cara yang berkesan

Kandungan artikel

 • Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan: cara yang berkesan
 • Bagaimana untuk menghilangkan kemurungan dan kecemasan
 • Peningkatan serotonin sebagai cara untuk memerangi kemurungan

Kemurungan bukanlah blues bermusim sementara, dari mana anda boleh menyingkirkan dengan pelbagai cara, tanpa menggunakan persediaan farmaseutikal. Dengan kemurungan yang sebenar, seseorang tidak boleh melakukan tanpa mengambil antidepresan dalam kombinasi dengan antipsikotik dan ubat lain yang membantu mengembalikan keseimbangan amina biogenik: dopamin, norepinephrine, serotonin.

Punca kemurungan

Kemurungan boleh berlaku akibat reaksi terhadap kejadian luar, mempunyai faktor psikososial atau psikologi. Sekiranya tidak ada atau tidak jelas sebab-sebab di atas, untuk permulaan kemurungan, sebenarnya, tidak ada sebab. Tetapi jika penyakit mental berlaku, kemurungan itu dianggap sebagai endogen, iaitu, berasal dari dalam. Di tengah-tengah gangguan itu adalah ketidakseimbangan amina biogenik.

Biasanya, neuron berkomunikasi dengan sinaps. Bahagian presinaptik dipenuhi dengan neurotransmiter, yang memeterai antara norepinephrine, adrenalin, serotonin, dopamin, asetilkolin. Gangguan interaksi antara proses kompleks membawa kepada penghambatan mesej antara neuron. Hasilnya, kemurungan berlaku, yang boleh menjadi kronik tanpa rawatan penuh.

Diagnosis kemurungan

Diagnosis kemurungan dilakukan dengan menggunakan:

 • pemeriksaan;
 • penilaian perubatan dan ujian gejala klinikal.

Doktor mengambil kira bahawa sebagai tambahan kepada manifestasi klinikal utama kemurungan: perasaan tertekan, kekurangan kepuasan dari aktiviti menarik yang terdahulu dan rupa suram pada masa kini dan masa depan, pesakit mengalami beberapa gejala negatif yang lain. Tidur dan selera makan terganggu, keupayaan membuat keputusan hilang, sukar untuk menumpukan perhatian pada jenis aktiviti, pemikiran kematian atau bunuh diri.

Rawatan kemurungan

Peranan utama dalam rawatan kemurungan diberikan kepada antidepresan. Sekiranya keadaan pesakit adalah apatis, penderitaan, kelesuan berlaku, ubat-ubatan seperti Imipramine, Fluoxetine, Tsipramil, Nortriptilin, Inkan diguna pakai.

Kemurungan cemas dengan pemikiran bunuh diri dan kematian diperlakukan dengan bantuan "Amitriptyline", "Azafen", "Lyudomila", "Remeron", "Trittiko", "Pramolon".

Antidepresan seimbang adalah disyorkan jika perencatan digantikan oleh kecemasan pada siang hari. Sebagai peraturan, jika pada waktu pagi segala-galanya kelihatan kelabu dan tidak ada harapan, pesakit tidak mahu keluar dari tempat tidur untuk mencuci muka, minum segelas teh atau kopi, pada malam hari kecemasan teruk mungkin berlaku. Zoloft, Paxil, dan Pyrazidol adalah antara antidepresan seimbang.

Kadang-kadang kesan terbesar dapat diperoleh dari gabungan antidepresan dengan neuroleptik, normmitika, penenang. Memilih hanya arah yang betul untuk rawatan penuh hanya boleh psikiatri yang berpengalaman, yang harus ditangani pada tanda-tanda awal kemurungan.

Semua antidepresan mula menunjukkan kesan terapeutik mereka selepas masa tertentu selepas permulaan rawatan.

Jika pesakit itu mempunyai pemikiran dan cubaan yang membunuh diri, dia ditempatkan di sebuah klinik psikiatri, di mana rawatan dijalankan di bawah pengawasan langsung kakitangan perubatan sepanjang masa.

Rawatan psikoterapi terhadap kemurungan

Peranan penting dalam rawatan kemurungan diberikan kepada psikoterapi. Sudah tentu, dalam tempoh yang teruk, pesakit tidak mungkin dapat melihat apa-apa yang dikatakan psikoterapi. Oleh itu, adalah rasional untuk memulakan rawatan selepas 1-3 bulan mengambil antidepresan dan antipsikotik.

Kaedah psikoterapi ditujukan untuk menstabilkan keadaan dan menghapuskan gegaran, yang selepas episod kemurungan utama boleh berlaku secara sistematik.

Bagaimana saya pulih daripada kemurungan

Teks ini menonjol dari nada umum bahan-bahan laman web kami. Ia telah disediakan oleh kami, tetapi diambil dari kami oleh LJ. Ini adalah kisah seorang wanita muda, dia menerangkan bagaimana dia mengalami kemurungan dan pulih darinya. Kami tidak memerintah gaya pengarang, kami hanya mengeluarkan kutukan yang lucah, meninggalkan sampah lisan dan jargon yang lain. Kami faham bahawa kita dibaca oleh semua orang, dan kepada seseorang, mungkin, gaya sedemikian akan dekat. Tambahan pula, secara umum, cerita itu ditulis terang dan menarik.

Secara umum, jadi. Nama saya Olya, saya agak muda dan akan menjadi agak muda selama sepuluh hingga dua puluh tahun lagi, walaupun saya terus berdegil dalam tradisi terbaik dari inteligensia Rusia. Saya tidak mempunyai (dalam mana-mana kes, setakat ini) kanser, AIDS, hepatitis, pelbagai sklerosis dan demam. Myopia sangat sederhana, gastritis berjaya sembuh. Semua saudara dan sahabat saya hidup, ditambah atau tolak adalah sihat dan hidup jauh dari zon sebarang permusuhan. Saya tinggal di Moscow, dan saya mempunyai wang yang cukup untuk membeli kopi di Starbucks setiap hari (jujur, saya juga mempunyai cukup untuk sandwic dan masih memilikinya). Saya suka gambar lucu, kefasihan, seks, teks, merengek jari di matahari terbenam di Strogino dan tidak mempunyai sangkaan mengenai champagne untuk minum tengah minggu.

Saya tidak akan mengumumkan diri saya jadi kerinting, tidak semua razluli-raspberi ini dari minggu ini. Dalam erti kata bahawa kira-kira seminggu yang lalu, antidepresan yang saya ambil akhirnya mencapai kepekatan yang betul di dalam badan saya dan mula bertindak. Didahului oleh peristiwa penting ini - perhatian, kini akan ada jalan dramatik - Tiga. Tahun ini. Fucking. Nether. Sekiranya tanpa patah, maka saya mempunyai kemurungan yang paling biasa, jika kiasan - maka ia adalah tiga tahun dalam memeluk seorang dementor dari Harry Potter. Sekiranya dalam konteks "apa yang saya habiskan hidup saya" - tiga tahun, yang boleh menjadi dengan kejayaan yang sama dalam koma (walaupun anda mungkin akan tidur). Selama tiga tahun ini, saya menerima diploma, menukar empat pekerjaan, membeli sebuah kereta dan belajar memandu, sesuatu yang lain, yang lain - sebaliknya, jika anda menggambarkan analogi dengan koma atau tidur yang lesu, saya telah berulang kali memperoleh hadiah "Honorable Lunatic".

TIGA TAHUN. 1095 hari, yang, kerana tidak. Saya baru-baru ini membaca di sini bahawa, mereka berkata, 23 tahun adalah zaman manusia yang terbaik. 22 dan 24 mungkin sedikit lebih buruk, tetapi saya tidak akan periksa.

Secara umum, saya perlu mengatakan (dan, nampaknya saya, saya mempunyai hak untuk mengatakan) tentang kemurungan. Perkataan ini digunakan sepanjang masa dan sepanjang masa, tetapi saya tidak pernah melihat di dalam percubaan Internet bahasa Rusia yang besar ini untuk menjelaskan apa yang sebenarnya bermakna (jawatan yang mengelirukan dalam komuniti LJ bertema dan artikel di Wikipedia tidak dikira). Walau bagaimanapun, walaupun seseorang telah mengatakan semuanya, saya akan mengatakannya sekali lagi, kerana ini penting dan membimbangkan semua orang. Saya akan bermula dari awal dan, saya memohon maaf, ia akan panjang (walaupun terlalu lama, mungkin dengan banyak butiran yang tidak perlu). Saya akan menulis tentangnya secara ringkas, secara besar-besaran dan artistik, tetapi untuk sekarang biarkan ia sekurang-kurangnya dengan cara itu. Sila baca, terutamanya jika anda tidak pernah tertekan.

Pertama, bayangkan anda mempunyai kesedihan yang nyata dan kuat. Katakan seseorang yang penting telah mati. Semuanya menjadi tidak masuk akal dan kejam, anda hampir tidak dapat tidur dan cuba menangis sepanjang masa. Anda menangis, mengalahkan kepala anda terhadap dinding (atau tidak memukul - ia bergantung pada perangai) dan menuangkan alkohol dalam diri anda. Semua orang mengonsumsikan anda, anda ditolak dengan pinggan dengan kek sejuk ini, yang anda sayangi secara tidak wajar, dan untuk kali ketiga atau kelima, anda secara umum bersetuju untuk menggigit sekali. Kemudian anda ingat bahawa pinjaman itu tidak dibayar, anjing itu bukan perjudian, dan pada umumnya terdapat perniagaan yang perlu dilakukan, dan dengan cara itu, melihat bagaimana matahari terbenam yang indah di Strogino hari ini, ia juga mudah.

Kemurungan adalah apabila anda tidak menggigit kek selama masa ketiga atau tiga puluh tiga, dan anda hanya berhenti menawarkannya. Sekiranya anda membayangkan bahawa kehidupan adalah seperti cecair berwarna-warni yang mengisi tubuh manusia, maka kemurungan adalah apabila cecair dipam keluar hampir kepada sifar, meninggalkan hanya penggantungan berlumpur di bahagian bawah, dan dengan itu anda boleh menggunakan tangan, kaki, alat ucapan dan pemikiran logik. Dihantar keluar dan untuk sesetengah orang lain memasangkan lubang-lubang di mana seseorang boleh mencurahkan batch baru. Siapa, kenapa dan mengapa - tidak diketahui. Mungkin peristiwa yang dahsyat sangat mengerikan yang tidak boleh pulih daripadanya (maka ia dipanggil eksogen, atau reaktif, yang dipicu oleh faktor luaran, kemurungan). Mungkin anda secara semula jadi mempunyai tahap cecair yang sangat sedikit di bawah norma, dan sel-sel di mana ia disimpan, dibenarkan untuk mengalir, dan cairan meninggalkan mereka secara beransur-ansur, selama bertahun-tahun, penutup topi. Ini dipanggil "kemurungan endogen", dan lebih buruk lagi, kerana anda tidak mungkin ditawarkan kek dengan berhati-hati, tiada siapa yang kelihatan seperti mati. Saya mempunyai versi pertengahan - saya, pada umumnya, tidak menuntut tajuk "Miss Cheerfulness", dan dunia memindahkan saya ke papan skor.

Kemurungan sering diterangkan dalam semangat "seluruh dunia telah menjadi kelabu", tetapi ini adalah ketidaktepatan yang jelas. Dunia tetap berwarna-warni dan pelbagai, dan anda melihatnya, dengan mata anda, segala-galanya sempurna. Sekarang, semua warna dan pelbagai - hanya maklumat, dari mana anda boleh dengan cara apa pun, secara amnya, TIDAK. Tidak berminat. Tidak enak. Tidak senang. Tidak jelas mengapa ia perlu. Tidak jelas kenapa orang lain gembira, mengapa mereka membisikkan, mereka membaca sesuatu, pergi ke suatu tempat, berkumpul dengan kumpulan lebih dan kurang daripada tiga orang. "Spring tidak akan datang untuk saya, Don tidak akan melimpah untuk saya" - ini mengenai kemurungan. Saya tidak tahu sama ada ini boleh dijelaskan kepada seseorang yang tertekan di sana: anda tidak disentuh oleh fakta tumpahan Don dan skalanya. Tenggelam dan lautan tidak sama sekali sama. Ia tidak masuk akal untuk menjimatkan wang untuk meninggalkan pantai Moscow yang mengerikan ini ke laut - anda akan datang, merenung di laut ini (biru, dalam, hangat, tidak terbatas, dipenuhi dengan ikan berwarna-warni) dan berfikir: "Aha, baiklah itu laut. Warna - biru. Kedalaman - banyak meter. Suhu adalah begitu banyak darjah. Panjangnya begitu banyak kilometer. Fauna - pelbagai bentuk dan warna. Dan? Kemurungan adalah musim sejuk peribadi yang padat yang selalu bersama anda, seperti percutian itu.

Saya tahu apa yang saya katakan - saya pergi ke laut dalam kemurungan. Sepanjang minggu saya duduk di lobi hotel, di mana terdapat Wi-Fi, dan mematikan viskar. Saya membelanjakan untuk jumlah wi-fi dan viskar yang mungkin untuk pergi ke laut yang lebih jauh selama dua kali ganda. Apabila saya tidak duduk di lobi hotel, saya berada di dalam bilik saya, menonton saluran Rusia di TV dan memekatkan likat yang dibeli secara percuma. Beberapa kali saya pergi ke laut dan mandi di dalamnya. Sekali - memakai topeng dan melihat ikan di bawah air. Saya menulis beberapa mesej SMS kepada saudara-mara dan rakan-rakan saya bahawa ikan itu cantik, laut hangat, dan saya sangat gembira dengan percutian. Nasib baik, saya bersendirian di laut, jika tidak, saya harus meniru kegembiraan sepanjang masa, dan ini sangat melelahkan. Ini, dengan cara ini, adalah satu lagi sisi kemurungan, tidak diketahui oleh orang yang sihat - anda mesti sentiasa menggambarkan emosi yang anda tidak rasa. Lebih-lebih lagi, anda tidak ingat bagaimana anda mengalaminya sebelum ini, jadi anda perlu mengatasi otak anda, membina reaksi yang berlaku secara automatik pada orang biasa. Katakan anda berjalan di jalan dengan rakan oleh bunga ceri. Seorang sahabat berkata: "Lihatlah betapa cantiknya!" Anda sedang menonton. Betulkan: "Kelopak warna putih. Cahaya matahari jatuh pada sudut bodoh, yang mana kelopak kelihatan besar. Ini sepatutnya membuat saya bahagia, kerana ia secara estetik menarik, tetapi agak sederhana, kerana ia sangat biasa dan sering dijumpai pada masa ini tahun ini. " Oleh itu, anda mengatakan sesuatu seperti: "Ya, dengar, fucking hebat! Betapa baik musim bunga itu! Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, pembinaan logik pergi ke suatu tempat di latar belakang dan lampu mentol menyala di dalam minda anda - "kegembiraan", "minat", "humor". Anda dengan tekun memberikan reaksi yang diperlukan dan walaupun pemikiran anda tidak mengakui bahawa ia boleh menjadi berbeza.

Apa yang saya katakan adalah, jika ada, mengamalkan kemurungan sedemikian tidak serius. Iaitu, anda dapat menggambarkan ahli waras masyarakat, pergi bekerja, mengekalkan beberapa sambungan sosial dan secara automatik, tanpa minat, menggunakan kandungan yang bersahaja seperti rancangan TV dan artikel hiburan. Sudah tentu, semua ini tidak datang dengan mudah, anda sangat memahami mengapa anda memerlukannya, anda tidak berharap untuk apa-apa, anda secara bodoh menjalankan beberapa tindakan tertentu (kemungkinan besar, minum banyak pada waktu petang).

Sekarang bayangkan perkara yang sama dengan satu tambahan: kapak ditancapkan ke dalam dada anda. Kapak tidak kelihatan, tidak ada darah, organ dalaman bekerja biasanya, tetapi ia menyakitkan anda sepanjang masa. Ia menyakitkan tanpa mengira waktu hari, kedudukan di angkasa dan alam sekitar. Ia menyakitkan sehingga menjadi sukar untuk dibicarakan - ia seperti kaca tebal meter di antara anda dan rakan anda. Sukar difahami. Sulit bercakap. Sukar untuk berfikir walaupun pemikiran yang paling mudah. Apa-apa tindakan yang telah dilakukan pada mesin automatik sepanjang hayatnya, seperti memberus gigi atau pergi ke kedai, menjadi seperti menggulung batu besar dari tempat ke tempat. Anda tidak hanya suka dan tidak mahu hidup - anda, secara semulajadi, ingin mati, dan secepat mungkin, dan ini bukan sajak dalam semangat "jika lebih baik bagi saya untuk menggerakkan trak dump," adalah serius. Untuk hidup adalah menyakitkan dan tidak tertanggung, dalam setiap detik. Ini sudah menjadi kemelesetan sebenar, teruk. Ia hampir mustahil untuk bekerja, untuk bersembunyi dari orang lain, bahawa ada sesuatu yang salah dengan anda juga. Saya dibelanjakan di negeri ini kira-kira satu setengah bulan, ia adalah dua setengah tahun yang lalu, dan yang paling penting saya takut bahawa suatu hari nanti ia akan berlaku lagi. Kerana ia adalah neraka di bumi, ia adalah bahagian bawah, ia lebih buruk daripada kanser, bantuan, perang, dan semua kemalangan lain yang boleh berlaku kepada orang yang digabungkan. Sekiranya salah satu daripada setengah bulan itu mempunyai ibu atau sahabat saya yang meninggal dunia, saya tidak akan menyakiti lagi, kerana parameter "sakit" itu telah pun sampai ke maksimum yang maksimum untuk sistem saraf saya. Jika semua orang yang telah menanggung saya mati, saya hanya akan membunuh diri. Secara umum, kehadiran orang yang, pada pendapat anda, dari kematian anda tidak akan menjadi sangat, nampaknya satu-satunya sebab yang mencukupi untuk meneruskan mimpi buruk ini. Ia tidak dapat dianggap sebagai manifestasi altruisme - ia agak sesuatu dari kategori lama dahulu dan tidak sengaja menghafal kebenaran umum yang memegang kepalamu kepada yang terakhir.

Dengan cara ini, kemurungan juga boleh membimbangkan. Ini adalah ketika sebuah kapak di dada anda, seseorang tiba-tiba mula berayun dari sisi ke sisi. Ia berlaku kepada saya setiap pagi - saya duduk di bawah tudung, menyikat rokok antara satu sama lain dan sangat takut dengan segala-galanya, dari masa depan yang jauh ke e-mel hari ini. Kadangkala kebimbangan meningkat pada waktu malam, saya menghabiskan berjam-jam dari tepi katil ke dinding dan memaksa saya untuk mengulangi: "Jika saya bertahan hidup ini, saya akan menjadi besi, jika saya hidup ini, saya akan menjadi besi, jika saya dapat hidup ini. ". Puan-puan, ini tidak masuk akal. Inilah yang berlaku apabila apa yang tidak membunuh anda membuat anda kurang hidup, tetapi tidak kuat.

Setakat yang saya ketahui, keadaan sedemikian (apabila dengan kapak di dada) dirawat di hospital. Tetapi ramai, sekurang-kurangnya, keluar sendiri - belia, membantu kecergasan, itu sahaja. Saya juga keluar pada satu ketika - bersama-sama dengan kapak saya menyeret diri ke gym berhampiran dengan rumah, membeli langganan (kemudian ia sangat pelik dan menakutkan untuk melihat gambar saya dalam langganan ini - ia adalah wajah yang sepenuhnya kelabu, mati dan bengkak) dan bermula setiap hari mengejar diri anda untuk bersenam. Saya digunakan untuk berpeluh selama dua hingga tiga hingga empat jam setiap hari, kadang-kadang dua kali sehari, dan secara beransur-ansur, perlahan-lahan, kapak di dada saya mula membubarkan. Selepas beberapa bulan, dia berubah menjadi sejenis penjepit kecil, yang kadang-kadang hilang pada waktu malam. Saya tidak tahu apa yang dipanggil dalam istilah perubatan, tetapi saya keluar dari pembuka botol. Terdapat pekerjaan, keupayaan untuk berfikir, berkomunikasi dan bahkan membina sesuatu daripada kata-kata telah dipulihkan. Saya memutuskan bahawa saya agak normal.

Dan di sini tersembunyi persediaan lemak besar. Kerana selepas berbulan-bulan menatal melalui penggiling daging, keperibadian lama anda menjadi pemadat yang sempurna homogen. Anda sangat samar-samar ingat siapa anda, apa yang anda sayangi dan apa yang memberi anda keseronokan (dan sama ada apa-apa sahaja). Ini, tentu saja, bukan amnesia, anda hanya mendapatkan diri anda dalam bentuk satu set ciri kering tanpa sebarang pengisian. "Saya mempunyai minda analitikal." "Saya terlalu emosi." "Saya boleh dan suka menulis teks." Anda mengambil set perkataan ini, dengan saksama meletakkan kerangka batin anda dan semuanya kelihatan baik-baik saja. Dengan satu kenyataan: anda tidak ingat bahawa "minda analitik", pada hakikatnya, digunakan untuk memberi peluang untuk naik ke atas kekacauan dan melihat struktur yang jelas di dalamnya, dan bagaimana ia kayfovo, dan bagaimana anda menyukai otak anda untuk apa itu boleh. Dan bagaimana anda menarik dengan otak anda untuk membina rantaian hujah selama berjam-jam, mengagumi mereka, meruntuhkannya dan membina yang baru. Anda tidak ingat bahawa teks penulisan adalah upacara agama, kesakitan dan kekaguman, dan betapa buruknya untuk tidak sengaja merosakkan dan membuat lubang hodoh dalam kain bahasa itu, dan kebahagiaan akut untuk menangkap aliran dan tepat mengintegrasikan makna anda ke dalam DNA kata-kata. Dan emosional yang berlebihan itu adalah keupayaan tanpa teragak-agak untuk menyelam ke dalam telaga yang paling gelap dan melalui sistem sarafnya seperti pelepasan yang gajah itu akan terpesona, sebagai tambahan kepada kesakitan yang tidak sesuai dengan kehidupan, ia adalah kegembiraan yang sama, cahaya ilahi dan puncak alpine, sesetengah orang mempunyai keseimbangan yang ada pada dawai gemetar nipis di antara keputusasaan dan orgasme. (Gantikan mana-mana ciri lain di sini, intipati akan tetap sama - bukannya semua warna, yang digunakan untuk menandakan "I", anda hanya mempunyai beberapa pemecatan yang berdebu).

Kemurungan tidak berakhir, tetapi anda tidak tahu, anda mengambil sepuluh darjah fros sebagai sifar. Nah, burung tidak lagi membeku terbang, anda boleh bernafas - mungkin ia selalu ada. Anda mula hidup seperti kaca berlumpur, tanpa menyedari bahawa kebanyakan orang hidup entah bagaimana dengan cara yang berbeza. Kadang-kadang kaca itu menjadi sedikit jelas, dan anda merasakan sesuatu seperti sukacita (atau sebaliknya, anda memaksa diri untuk merasa - sukacita tidak datang dengan sendirinya, ia mesti dituai dari diri anda untuk masa yang lama dan tekun, kadang-kadang ternyata). Anda berfikir bahawa ini adalah terkenal dan dua puluh dua, matahari dan angin, anda tidak memahami apa yang lelucon itu, tetapi sebenarnya termometer menunjukkan tolak dua dan di bawah kaki anda kotoran dengan reagen. Kehidupan seolah-olah seperti persidangan yang membosankan, yang saya telah diseret, anda perlu tinggal sekurang-kurangnya demi meja bufet, tetapi di meja bufet mereka tidak memberi apa-apa selain sandwic ley, dan sudah pasti, lebih baik tidak datang ke sini sama sekali.

Tetapi sejak saya dilahirkan dan memutuskan untuk tidak mati, saya perlu menjawab untuk pasaran dan hidup, anda fikir. Oleh kerana pendudukan itu sendiri tidak menarik minat anda, kemungkinan besar, lambat laun anda akan terjun ke sesuatu yang tidak sihat. Kemurungan adalah syarat terbaik untuk menyertai sekte, berpindah ke agama, pergi ke pembunuh bersiri, atau duduk di heroin. Saya secara peribadi tidak bekerja dengan perkara-perkara di atas, tetapi saya benar-benar makan tiga hidangan lain, sama-sama bisu, depresi.

Dish pertama - pembinaan makna. Saya tidak bodoh atau masokis, diseret melalui padang pasir kelabu beku hanya demi prosesnya. Oleh itu, saya memaksa otak saya dan mempunyai makna dan tujuan untuk diri saya sendiri. Saya tidak akan pergi ke butiran sekarang, tetapi maksudnya adalah baik, humanistik, dan matlamat yang layak. Masalahnya ialah dengan anhedonia yang lengkap tiada matlamat dan makna yang menerangi atau mengisi apa-apa, mereka hanya memberi anda rasa tugas utama, untuk memenuhi apa yang harus anda usahakan setiap detik dan sesuai dengan setiap langkah yang anda ambil. Tiada apa-apa yang dilakukan seperti itu - Saya juga terlibat seks dengan pemikiran "Saya melakukan ini supaya ketidakpuasan tidak menghalang saya daripada pergi ke arah matlamat." Satu langkah ke sisi memerlukan menembak dalaman, ketegangan tidak melemahkan, adalah mustahil untuk berehat. Kemungkinan untuk mendapatkan kemurungan dalam situasi seperti ini adalah sifar, kerana sekiranya teduh kegelapan yang lemah di sekeliling di pinggir, anda segera menafikannya sendiri, kerana ia tidak membawa anda lebih dekat dengan matlamat. Di samping itu, insanely menyakitkan (dan kesakitan, tidak seperti kegembiraan, anda mengalami hoo hoo seperti yang anda boleh) menjadi sebarang hubungan dengan matlamat dan makna orang lain. Tidak kerana anda menganggap anda sebagai satu-satunya yang betul - anda hanya merasakan bahawa orang lain membawa semua matlamat dan makna ini dengan cara lain. Apakah bagi mereka, nampaknya, bukan perjalanan melalui padang pasir dengan bola-bola meriam di kedua kaki, di antara kawat berduri dan menara pengawal. Anda tidak faham, iri hati, marah, putus asa, menarik diri. Matlamat anda adalah semua yang anda miliki, semasa anda tahu bahawa anda tergantung di atasnya, seperti pada dinding semata-mata, secara harfiah pada satu kuku, dan kegagalan terkecil boleh menghantar anda ke bawah, ke mana malam-malam tanpa tidur dengan kapak dada Dan sekali ini berlaku, kerana kegagalan tidak dapat dielakkan dalam apa jua keadaan, dan dalam kes anda semakin banyak anda didorong, habis, hampir tidak mampu, apa penaklukan tertinggi di sini.

Hidangan kedua adalah kerja yang tidak masuk akal dan tanpa belas kasihan. Dalam kisah pembinaan makna selama tiga tahun kemurungan, saya vlyapyvalas beberapa kali, kerja - hanya satu, tetapi dengan semua skop. Apabila makna itu sekali lagi mula terlepas dari jari saya, saya bekerja sebagai editor di rumah penerbitan akhbar korporat (untuk mendapatkan wang, untuk makan makanan, untuk pergi ke matlamat). Pekerjaan saya ternyata cukup baik, dan apabila matlamatnya terputus, saya terus melakukannya - tidak lagi "ke", tetapi seperti itu. Saya mula bekerja lebih dan lebih baik, lebih banyak lagi. Saya bekerja lima belas, enam belas, lapan belas jam sehari. Saya bangun pada waktu malam, membuka e-mel kerja saya dan menjawab e-mel. Apabila saya terjaga, saya memeriksa surat kerja setiap tiga hingga lima minit. Di waktu pagi saya pergi ke pejabat dan bekerja, pada sebelah petang saya kadang-kadang pergi ke suatu tempat dengan komputer riba dan bekerja untuk makanan, atau sekurang-kurangnya menjawab surat dari telefon. Sekiranya saya tidak menangkap Wi-Fi di sebuah kafe, saya mula panik, saya makan makanan dengan penuh rasa sayang dan terus berlari ke pejabat. Saya hampir selalu meninggalkan kerja terakhir, pulang atau melawat dan terus bekerja sehingga larut malam, secara beransur-ansur mengepam alkohol ke keadaan di mana ia sudah mustahil untuk bekerja dan ternyata tertidur. Saya minum setiap petang, kerana kalau tidak, penjepit di dada mula menjadi kapak lama yang baik, dan saya perlu bekerja. Pada hujung minggu saya juga bekerja, dan jika saya tidak bekerja, saya berasa sangat bersalah dan minum dua kali lebih banyak. Saya hanya boleh bercakap tentang kerja (dan hanya bercakap dengan rakan sekerja). Setelah beberapa lama saya dinaikkan pangkat, dan saya berusaha untuk bekerja lebih banyak, tapi tidak lagi, dan saya merasa bersalah, dan saya minum dan tidur selama dua atau tiga jam, dan saya sentiasa takut bahawa saya melakukan sesuatu yang salah. Saya tidak suka kerja saya, tidak melihat apa-apa dalamnya, tidak mendapat kesenangan daripadanya, dan bodohnya meminum gaji saya atau memberikannya kepada ibu saya, tetapi saya terus bermain. Saya tidak memotong rambut saya, tidak membeli pakaian, tidak pergi bercuti, tidak memulakan hubungan. Kadangkala saya pergi sendirian ke bar, mabuk dalam debu, bertukar kata-kata dengan badan lelaki mabuk yang pertama dan menunggang dia. Di dalam teksi yang membawa saya dari Otradny, saya memeriksa surat kerja saya dan tidak lagi mengingati nama atau wajah orang ini. Kemudian saya berhenti melakukan ini dan hanya bekerja, bekerja, mabuk dan bekerja lagi.

Dan kemudian datang hari ketika saya tidak dapat bekerja - pada umumnya, sama sekali, walaupun saya benar-benar memberi tekanan kepada saya. Keletihan saraf nampaknya begitu kuat sehingga saya tidak ingat bagaimana saya menjelaskan kepada pihak berkuasa bahawa saya mahu berhenti, apa yang saya lakukan bukannya menyemak surat kerja dan sama ada saya telah membincangkan kejadian dengan sesiapa pun. Saya masih ingat mutlak, seratus peratus, menurut pantone, kekosongan di dalam.

Hidangan ketiga adalah cinta bukan wabak. Berdasarkan kisah ini, saya akan menulis novel dan membuat filem di mana Cannes ditiupkan dengan darah, tetapi kini ini bukan mengenai plot yang menarik.

Secara umum, cinta berlaku kepada saya. Biasa seperti cinta kepada seorang lelaki yang hidup dan tidak sempurna, tidak sama sekali, dibebani oleh keadaan sukar - dengan baik, ia berlaku kepada semua orang. Tetapi saya tinggal di padang pasir, di belakang kaca berlumpur, di dunia tanpa kegembiraan dan keinginan, dengan suhu yang selalu negatif. Dan kemudian kaca tiba-tiba dibersihkan, serotonin melanda ke otak, suhu melonjak hingga empat puluh, untuk kali pertama dalam masa yang lama, saya merasakan sesuatu yang membawa saya kegembiraan. Bahawa saya mahu sesuatu, sialan. Saya benar-benar mahu, tanpa sebarang pembinaan mental yang rumit. Dan ini adalah sesuatu - lelaki ini. Dan segala-galanya mulai berputar di sekitar orang ini, dan ia adalah semulajadi, kerana hanya seorang idiot yang akan pergi ke padang pasir dari musim bunga, dan meludah tiga puluh tiga kali apa jenis pancang beracun musim bunga ini ditanam.

Sebelum bertemu dengan seorang lelaki, saya tahu bahawa pada keesokan harinya saya akan berasa buruk, sangat buruk. Lelaki itu berpendapat bahawa pertemuan kami salah, dan, bangun di sebelah saya, suram dan sejuk, dan bergegas untuk pergi. Ia tidak masuk akal untuk memintanya untuk tinggal, dan yang boleh saya lakukan ialah minum dan menangis. Tetapi pada malam semua ini tidak penting, kerana saya melihatnya, dan menyentuh, dan bercakap dengannya, dan masih ada hubungan seks, apa yang pernah terjadi kepada saya sebelum ini, dan pada waktu malam anda boleh berbohong dan perlahan-lahan menyerang dia, tidur, dengan lengan. Ia adalah kegembiraan yang nyata, dan walaupun kepahitan di dalamnya mungkin lebih daripada separuh, adalah mustahil untuk menolaknya.

Seorang lelaki dan saya menyimpan surat-menyurat yang tidak berkesudahan - setiap hari pada waktu pagi saya mula menunggu dia menulis. Jika dia tidak menulis, penjepit di dada saya berubah menjadi naib berbentuk, dan saya menulis diri saya, meludahkan semua "nasihat wanita bijak" yang mustahil untuk mengganggu. Dia menulis hampir selalu, dan saya menjawab di mana sahaja dan dengan siapa saya tidak akan menjadi. Saya terlepas dari perbualan, berhenti kerja saya, berhenti mengikuti jalan raya, mematikan filem itu dan pergi ke surat-menyurat ini, kerana ia hanya menarik dan penting. Sekiranya seorang lelaki mahu melihat saya, saya membatalkan sebarang rancangan. Sekiranya seorang lelaki tidak disangka-sangka membatalkan mesyuarat itu (dan dia sering melakukannya), kapak segera tersekat di dada saya dan tersekat di sana sehingga saya "difilmkan" melalui surat-menyurat. Kadang-kadang hubungan ini menyakitkan saya sehingga saya, akhirnya, fucked up, cuba untuk memecahkan mereka. Kira-kira sejam selepas bercakap tentang jurang, saya mempunyai perasaan bahawa ia memecahkan saya ke bit kecil dan kepingan kecil, atom fucking. Saya hanya lumpuh dari kesakitan, saya berdiri selama beberapa jam dan menulis - sila maafkan, saya mabuk, di bawah dadah, tidak di dalam diri saya, saya tidak mahu, mari kita kembali segala-galanya kerana itu, mari kita kembali sekurang-kurangnya entah bagaimana. Adakah anda hanya mahu berkawan dengan saya? Baiklah, biarkan dia berteman, hanya menulis kepada saya, biarkan saya berjumpa dengan anda.

Ia adalah kitaran dan taksiran yang tidak berkesudahan, dan pada suatu ketika, lelaki itu membiarkan saya sangat dekat dengannya, mula mengatakan segala macam kata yang baik kepada saya, memeluk saya entah bagaimana dan perlahan-lahan dan termasuk dalam rancangan saya untuk masa terdekat. Dan kemudian dia berkata bahawa dia memerlukan saya, bahawa dia seolah-olah tinggal dengan saya. Di sini perlu diperhatikan bahawa sepanjang masa saya berusaha keras untuk menipu diri saya sendiri. Saya berkata bahawa seseorang tidak boleh menjadi matlamat seseorang, makna dan hasilnya. Jika semua ini berakhir, tentu saja, ia akan menjadi sangat menyakitkan bagi saya, tetapi saya akan terus hidup. Jika dia meninggalkan saya sepenuhnya, saya akan menghadapi (betapa tepatnya - saya lebih suka tidak berfikir). Orang baik, jangan berbohong kepada diri sendiri. Apabila secara harfiah seminggu selepas kata-kata baik yang dia perlukan saya, lelaki di telefon memberitahu saya bahawa tidak, dia tidak akan tinggal bersama saya, dan pada keseluruhannya cerita ini berlumpur sepenuhnya, saya sangat memahami bahawa ia adalah nifiga. Bahawa seseorang boleh menjadi matlamat dan makna, dan sekarang, pada detik ini, matlamat dan makna meninggalkan saya. Dan saya tidak tahu bagaimana untuk bertahan hidup, dan saya tidak dapat menahannya. Untuk pertama kalinya dalam hidup saya, histeria sebenar berlaku kepada saya di tempat ini - minda hanya berleluasa, dan bahagian yang tidak penting yang masih bekerja mendengar seseorang menjerit dengan suara saya "TIDAK TIDAK TIDAK". Kemudian saya menulis mesej kepada lelaki itu, menjerit, menangis, melihat satu titik, tiba-tiba tertidur, menjerit lagi. Kemudian saya mula merasa sakit - saya berdarah sepanjang hari, sehingga saya menaklukkan seorang lelaki untuk terus berkomunikasi dengan saya sekurang-kurangnya entah bagaimana. Saya sudah bersedia untuk mengemis, mengancam, mengubati kaki saya dan berpegang pada kakinya, kerana kapak telah ditancapkan ke dada saya, dan di dunia tidak ada penghinaan yang lebih buruk daripada tinggal dengan kapak di dada saya.

Kami mengesyorkan kepada mereka yang tidak berpuas hati: kursus dalam talian kami "Dari yang malang untuk menjadi gembira"

Adakah anda tahu apa yang paling bodoh dalam cerita ini? Ketiga-tiga tahun kesedihan, seram dan kegilaan itu tidak semestinya. Ia tidak lebih sukar untuk menghentikan kemurungan saya daripada mengubati beberapa tonsilitis lacunar. Dua minggu mengambil ubat yang terpilih - dan kaca kusam yang memisahkan saya dari dunia hilang. Bertahun-tahun penjepit di dada, yang sudah sepertinya merupakan bahagian penting dalam anatomi saya, baru dibuka. Saya berundur dari zon, meninggalkan koma, kembali dari Timur Jauh - Saya tidak tahu cara terbaik untuk menggambarkan keadaan ini. Saya rasa baik - mungkin yang paling tepat dari semua. Saya hangat, kopi saya kuat dan lazat, dedaunan di atas pokok-pokok berwarna hijau, dan lebih dari Strogino hari ini pasti ada yang menakjubkan, beberapa oren-hijau, matahari terbenam. Saya melihat bahawa semua orang mempunyai wajah yang berbeza, cerita dan cara berfikir, dunia penuh dengan teks yang baik dan gambar lucu, sesuatu yang sentiasa berlaku di bandar, dan ada yang salah di Internet, dan semuanya adalah sangat menarik. Apabila saya merobek pil dan boleh terus berdegil dalam tradisi terbaik inteligensia Rusia, kakak saya dan saya akan membeli sebotol champagne dan pergi berkeliaran tengah dari hari Selasa hingga Rabu, menggiling untuk pawagam tempatan, dan ia akan menjadi sejuk. Dan saya akan datang ke laut dan berlari ke dalamnya dengan pakaian yang betul, dengan tangisan dan percikan - saya memuja laut, saya hanya terlupa sepenuhnya.

Anda tidak tahu apa kejutannya - tiba-tiba teringat bahawa pilihan "menghadapi hidup" dimasukkan ke dalam peralatan asas anda secara lalai dan tidak memerlukan usaha yang menyakitkan. Kehidupan, ternyata, anda hanya boleh hidup tanpa meneran, dan juga menyesuaikannya dengan keinginan anda. Apabila setiap kaki anda tidak luka di sekitar meriam, kehidupan ini seolah-olah mudah, seperti poplar fluff (yang, dengan cara ini, saya sangat suka, dan yang saya tidak dapat menyemak selama tiga musim berturut-turut). Tanpa teras ini, saya mempunyai begitu banyak kekuatan yang saya boleh, seperti Munchausen, merancang untuk diri saya di 8-30 prestasi, dan pada 13-00 - perang menang. Mungkin, sudah tiba masanya untuk memulakan buku harian, kerana sekarang saya sentiasa tidak mempunyai masa yang mencukupi. Semua teks yang tidak ditulis selama tiga tahun ini menyakitkan saya ingin menulis mereka dengan segera, semua buku yang belum dibaca menjadi impian untuk dibaca, dan pemikiran-pemikiran yang ditolak dipikirkan. Saya ingin bercakap dengan semua orang yang saya lalui tanpa melihat mereka, dan pergi ke semua negara tempat saya dipanggil, tetapi saya tidak pergi, membuat wang daripada wang, tetapi sebenarnya tidak faham mengapa perlu - pergi ke suatu tempat.

Dan masih sangat menyesal untuk diri saya sendiri. Bukan dalam erti kata "tidak ada yang mengasihi saya, saya akan pergi ke paya," tetapi pada masa lalu tegang, saya sangat menyesal untuk lelaki berani ini yang tidak hanya berjalan dengan bola meriam di kedua kaki, tetapi juga untuk berpartisipasi dalam beberapa kaum, dan bahkan kadang-kadang mengambil di beberapa tempat. Dan agak menyinggung - hakikat bahawa kisah tiga tahun dalam hidup saya, heroin yang mengalami banyak dan cuba sangat keras, ternyata menjadi sejarah kes.

Saya mula menulis teks ini seminggu yang lalu, tetapi saya tidak mengakhirinya dengan tujuan dan tidak menutup mana-mana - saya takut bahawa semua ini adalah sejenis penyimpangan dari norma, kekurangan semasa mengambil dadah, hypomania, Tuhan tahu apa lagi. Saya menugaskan semula psikiatri sebanyak sepuluh kali, seolah-olah segala-galanya baik-baik saja dengan saya, simptom-simptom googled negara hypomania, bertanya kepada kawan-kawan saya jika saya kelihatan pelik. Jika anda percaya seorang pakar psikiatri, Google dan rakan-rakan, serta kenangan saya sendiri sebelum kemelesetan (disokong, dengan cara itu, dengan bukti bertulis), maka ya, sekarang semuanya baik-baik saja dengan saya. Saya rasa sama seperti kebanyakan orang (diselaraskan untuk kegembiraan baru, sudah tentu) dan ia amat sesuai di kepala saya. Tiga tahun, TIGA TAHUN!

Jika ada apa-apa, ini tidak bermakna pos propaganda. Saya hanya ingin mengatakan bahawa penyakit kemurungan wujud, bahawa ia boleh berlaku kepada semua orang, bahawa ia boleh dan harus dirawat dan saya tidak faham mengapa ia belum ditulis dalam huruf besar di papan iklan. Cara tepat untuk merawat sudah menjadi pakar. Saya tidak tahu bagaimana semua reseptor ini, serotonin menarik dan tidak menarik dan norepinefrin, bekerja (tetapi, mungkin, saya akan belajar sekarang - sekurang-kurangnya di bahagian atas). Mungkin seseorang benar-benar boleh dibantu dengan meditasi, doa, perbualan, decoctions herba atau jogging. Tetapi jika anda berlari, berdoa dan bercakap selama sebulan, yang lain, ketiga, dan kemurungan tidak berakhir - ini bermakna, khususnya dalam kes anda, kaedah tertentu ini tidak berfungsi, dan anda perlu mencari yang lain. Sekiranya anda tidak pasti sama ada kemurungan sudah berakhir atau tidak, maka ia tidak akan berakhir. Apabila sudah berakhir, dengan segala keinginan anda tidak akan dapat terlepas pandang Ia seperti orgasme - jika anda ragu-ragu sama ada anda sedang mengalami atau tidak, itu bermakna anda tidak mengalaminya, maafkan saya.

Untuk memahami bahawa kemurungan tidak lagi sangat mudah. Tetapi untuk berfikir bahawa ia tidak ada sebelum ini, dan sekarang anda benar-benar terjebak dalam telinganya, ia adalah lebih sukar. Saya tidak dapat menyelesaikan tiga tahun - dan sekarang saya tidak faham bagaimana ini dapat dilakukan. Saya tinggal di ibu negara dan minum kopi di Starbucks, saya berpendidikan, saya mempunyai pendapatan melebihi purata dan akses tanpa had untuk maklumat - dan selama tiga tahun saya tidak faham sesuatu yang salah dengan saya. Saya juga pergi ke psikologi - dan bahkan mereka tidak faham apa-apa. Mungkin ia hanya pakar yang buruk, atau mungkin saya yang ternyata menjadi pelakon yang baik dan sangat berbakat meniru orang biasa. Saya berkata: "Saya nurani saya menyiksa saya untuk melakukan kerja yang sempurna", "Saya mempunyai hubungan yang sukar dengan ibu saya," "Saya mempunyai hubungan yang menyakitkan dengan seorang lelaki," "Saya benci pekerjaan saya," tetapi tidak pernah berlaku kepada saya untuk mengatakan yang sebenarnya: "Saya Tiada yang menyenangkan hati saya dan tidak ada yang menarik. " Saya tidak mengaku diri sendiri.

Secara umum, sayang sekali, saya menyanjung anda dengan semua tuhan anda, teori kebarangkalian atau apa lagi yang anda sembah di sana - menjaga diri anda! Sampah ini menyelinap secara diam-diam dan berhati-hati, dan tidak seorang pun, kecuali anda, akan melihat bagaimana orang kaya (kini perkataan ini di sini tanpa ironi) dunia dalaman bertukar menjadi padang pasir beku. Dan anda bukanlah fakta yang anda perhatikan. Oleh itu, perhatikan diri anda - dalam erti kata literal, menonton, jejak pemikiran dan emosi, dan jika anda merasa tidak baik atau bahkan tidak baik selama dua minggu, tiga bulan, kemudian bunyi penggera. Pergi ke doktor, dan jika anda tidak boleh pergi - panggil seseorang, dan biarkan mereka menyeret anda ke sana sekurang-kurangnya dengan berjalan kaki pada asfalt. Biarkan kecemasan yang terbaik sia-sia - tidak ada yang akan memberi anda pil jika anda tidak memerlukannya. Jika anda berasa buruk, sakit dan sedih selama berbulan-bulan berturut-turut - ini bukan kerana anda mempunyai usia yang istimewa, bukan kerana seseorang tidak mencintai anda atau mencintai anda bukan seperti yang anda perlukan, bukan kerana anda tidak tahu, apa makna kehidupan, bukan kerana kehidupan ini kejam dan sekarang seseorang mati di suatu tempat, bukan kerana anda tidak mempunyai wang atau beberapa rancangan ultra penting telah runtuh. Kemungkinan besar, anda hanya sakit. Jika bulan ini anda tidak pernah menjadi buruk pada masa ini, kerana ia adalah hangat, ringan, lazat dan orang yang baik, ada yang salah dengan anda. Sekiranya anda menganggap bahawa tiada siapa yang memahami anda, dan anda berumur lebih dari 15 tahun - kemungkinan besar, tiada siapa yang benar-benar memahami anda, kerana amat sukar bagi orang yang sihat untuk memahami orang yang tertekan.

Berhati-hati. Dan jika anda tidak menyimpan dan mula - hantar semua orang yang mengatakan bahawa anda hanya kain, whiner, tidak mencium serbuk dan gila dengan lemak. Jangan cuba untuk menyembuhkan diri anda dengan memotivasi sebut harga mengenai nilai masa ini atau harapan bahawa segala-galanya akan diperbetulkan apabila anda mempunyai lebih banyak wang, makna atau cinta. Jangan berfikir untuk membaca artikel Internet dari siri "128 cara untuk menangani kemurungan," yang biasanya bermula dengan perkataan "belajar untuk melihat segala yang baik." Pergi ke neraka dengan semua omong kosong ini, pergi ke doktor dan katakan ia seperti itu, tanpa rasionalisasi dan "baiklah, sesungguhnya semuanya tidak begitu buruk, itu saya." Sekiranya anda mempunyai anak, jaga diri mereka juga, beritahu mereka apa yang berlaku. Dan pada kanak-kanak juga. Sekarang saya faham bahawa episod kemurungan, walaupun bermusim dan tidak terlalu panjang, telah berlaku dalam gred asas saya, dan dari 12 hingga 17 tahun, ia biasanya stabil setiap musim sejuk. Saya yakin bahawa ia adalah perkara biasa untuk menjadi produk separa siap beku yang bodoh dengan pakaian di dada semasa musim sejuk dan secara beransur-ansur cair pada musim panas, menulis puisi mengenainya dan sangat terkejut apabila musim sejuk yang lain datang, tetapi atas sebab tertentu ia sama menarik dan senang hidup seperti musim panas.

Ini benar-benar bodoh. Ini benar-benar bernilai menulis di papan iklan, mengeluarkan pengiklanan sosial dan bercakap di sekolah. Kemurungan bukan kanser, sudah tentu, mereka biasanya tidak mati, tetapi mereka tidak hidup dengannya. Orang yang tertekan tidak dapat memberikan apa-apa kepada dunia ini, ia menjadi sesuatu di dalam dirinya, dan dunia tidak memerlukannya, sama seperti yang dilakukannya kepada dunia. Tiada sistem motivasi yang canggih akan menjejaskan pekerja yang tertekan. Ia tidak masuk akal untuk mencuba menanamkan moraliti, patriotisme, atau program politik ultraliberal kepada rakyat yang tertekan. Ia tidak berguna kepada penonton depresi untuk menunjukkan filem yang hebat dan menggulung iklan yang bagus di hadapannya memanggil Kia Rio dan Coca-Cola untuk membeli.

"Sungguh buruk, jika dunia di luar pengajian oleh mereka yang habis di dalamnya."

Kemas kini yang masih diperlukan oleh teks ini: ia tidak pernah mengenai tablet, ia adalah benar. Tetapi mengenai mereka, nampaknya juga bernilai menulis. Tiga perkara (lebih kurang dikenali):

1. Tablet tidak "gram soma dan tiada dram". Mereka tidak tahu bagaimana untuk membongkar konflik dalaman lama, menghapuskan tekanan dari kehidupan dan mengubahnya menjadi percutian yang tidak berkesudahan. Apa yang boleh mereka lakukan ialah menghilangkan perasaan mengepakkan dada, anhedonia dan persepsi kronik dunia sebagai hospis (jika anda benar-benar memilikinya). Akibatnya, anda tidak lagi perlu membuang semua sumber dalaman untuk mengatasi fakta yang sebenarnya, otak menjadi lebih jelas dan anda boleh memahami dengan mudah dan masalah anda. Tanpa psikoterapi, pil itu mungkin mempunyai kesan jangka pendek, kerana anda pasti akan melangkah mundur ke dalam rake dalam yang membawa anda ke lubang kali terakhir.

2. Menurut doktor saya, saya sangat, sangat bertuah - anti-depresan pertama yang diberikan kepada saya, membantu saya dan tidak memberikan kesan sampingan yang menyeramkan. Kadang-kadang diperlukan satu tahun atau dua untuk memilih ubat yang berfungsi.

3. Tablet tidak diperlukan oleh semua orang. Secara bebas membuat diagnosis, antidepresan nadybat di suatu tempat dan memakannya dalam genggaman - idiocy mempesonakan, tetapi selepas semua, seseorang berjaya melakukannya.

Bagaimana merawat kemurungan

Sifat permulaan kemurungan hanya sebahagiannya diketahui sains. Terdapat beberapa teori yang menganggap faktor biologi, kognitif, atau somatik. Untuk memahami intipati masalah ini dan membangunkan kaedah rawatan, anda boleh cuba untuk memisahkan kemurungan dalam bentuk bebas dari keadaan yang sama yang disebabkan oleh sebab tertentu. Dalam banyak cara, bergantung kepada rawatan kemurungan dan keberkesanannya.

 • Sedih, buruk, jiwa saya berdarah, tetapi tanpa sebab yang jelas. Dan ia berlaku sedemikian rupa sehingga seseorang berubah - kehilangan sambungan sosial, persembahan, malah luaran.
 • Ia sedih, buruk, kerana doktor telah menemui penyakit yang sepenuhnya fizikal, dan dia sukar untuk merawat atau tidak bertindak balas sama sekali.

Sudah tentu, psikoterapi diperlukan dalam kedua-dua kes, tetapi ia mesti mengambil kira faktor yang dijumpai.

Dua pandangan mengenai kemurungan

Psikologi menarik kerana ia adalah saintifik dari segi sejenis legalisasi mistik, agama, sihir dan yoga. Dalam sains, kemurungan dipanggil gangguan mental. Dalam mistisisme dan ghaib, definisi agama mungkin lebih simbolik. Sebagai contoh, obsesi dengan semangat jahat. Kita boleh bersetuju bahawa ini adalah perkara yang sama, hanya dinyatakan dalam kata-kata yang berbeza. Diagnosis adalah berdasarkan pengenalpastian triad:

 • pemikiran yang terganggu;
 • herotan persepsi;
 • kehilangan daya hidup.

Sering kali, orang memahami kemurungan sebagai sesuatu yang hanya dikaitkan dengan salah satu manifestasi. Ia menjadi sedih bahawa secara umum tidak ada dan tidak digunakan untuk psikoterapi atau psikiatri. Lelaki itu berusaha untuk keluar dari negeri ini dan membuktikan kepada dirinya sendiri, saudara-mara dan pakar-pakarnya bahawa dia hanya mengalami kemurungan. Ia tidak timbul dari ini, tetapi kekeliruan pemikiran dapat dikesan dengan jelas.

Perubatan rasmi dalam semua kerumitan ini ditangani terutamanya dengan satu matlamat - untuk menubuhkan keperluan untuk rawatan perubatan dan untuk mewujudkan skim yang betul. Dalam kemurungan mungkin terdapat faktor somatik yang disebut, dan ini adalah senarai besar penyakit fizikal, yang termasuk:

Oleh itu, kata-kata tentang rawatan kompleks mempunyai makna yang istimewa. Penyebab Iatrogenik dan somatik masih membuat kemurungan akibat sesuatu yang menyederhanakan tugas. Untuk memahami cara mengubati jenis kemurungan ini, kadangkala cukup untuk mengenal pasti punca asalnya. Tugas ini tidak selalu dipermudahkan, tetapi sudah mungkin untuk dijadikan alasan dalam kerangka sebab dan akibatnya. Kemurungan endogen adalah lebih tidak dapat difahami dan serius, sebab-sebabnya terletak di kedalaman jiwa. Apa yang berlaku dalam kes ini? Bagaimana merawat jenis kemurungan ini?

Perubatan rasmi

Diagnostik bertujuan untuk mewujudkan kehadiran tanda-tanda rasmi. Selepas itu, rawatan dadah dan psikoterapi dan pemulihan sosial ditetapkan. Jika penyakit lain dikesan semasa diagnosis, pesakit dirujuk kepada pakar yang sesuai. Pembetulan am kelakuan dan perubahan gaya hidup diperlukan. Ia tidak masuk akal untuk menggunakan rawatan antidepresan untuk kemurungan dan pada masa yang sama berada dalam keadaan yang tertekan atau minum alkohol dengan kadar tidak masuk akal.

Bolehkah kemurungan disembuhkan selama-lamanya? Pendapat ahli psikiatri sering positif, tetapi dengan proviso sahaja bahawa pesakit menyedari penyakitnya dan sedang menjalani kursus sepenuhnya. Rawatan depresi di hospital lebih berkesan kerana pesakit sentiasa diawasi. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai rumah asrama, misalnya, resort Altai, di mana rawatan kemurungan juga boleh digunakan.

Rawatan pesakit dalam untuk kemurungan adalah berdasarkan kepada penggunaan antidepresan trisiklik. Mereka boleh menjadi sangat berkesan kerana fakta bahawa mereka mempengaruhi bahagian-bahagian yang berbeza sistem neurotransmitter. Hasil pertama berlaku selepas 5-7 hari rawatan, dan perkembangannya harus berlaku dalam masa sebulan. Hampir semua ubat jenis ini memberi lebih banyak kesan sampingan. Ini mengehadkan penggunaan mereka dan menakutkan pesakit. Oleh itu, sesetengah ubat ditetapkan pada mulanya dalam dos kecil, yang meningkat secara beransur-ansur, yang membuat mencari jawaban untuk persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan dalam setiap kes tertentu adalah proses yang panjang.

Agama dan mistik

Semua kepercayaan agama bersetuju bahawa sumber ketidakselesaan psikologi adalah dosa manusia. Pengakuan, doa dan meditasi, yang bertujuan untuk membersihkan pikiran dari kesan negatif, menjadi satu cara untuk menyingkirkan mereka. Ini hanya dapat dicapai dengan mengubah fikiran ke arah kebaikan. Dalam Orthodoksi, ini memberikan doa cerdas dan keheningan.

Jawapan kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan sendiri mungkin kelihatan bertentangan.

 • Di satu pihak, kedua-dua ubat dan agama rasmi menunjukkan bahawa bantuan pakar diperlukan.
 • Sebaliknya, pakar tidak akan melakukan apa yang dilakukan oleh orang itu sendiri berbanding pesakit: melepaskan tabiat berbahaya, membina semula dunia anda dan rutin harian anda.

Seterusnya, kami mempertimbangkan satu set langkah yang sangat spesifik yang tidak dapat membantu. Setiap orang memutuskan sama ada menggunakan pendekatan ini atau tidak. Teknik ini mungkin kelihatan terlalu mudah. Hakikatnya dia tidak menyangkal kemungkinan sesuatu yang lain - melawat ahli psikoterapi, mengambil ubat-ubatan, pengakuan di gereja atau meditasi Buddha. Walau bagaimanapun, sistem tindakan itu sendiri akan dibentangkan sedemikian rupa untuk membawa buah-buahan tertentu dalam kes yang paling kritikal dan, pada masa yang sama, kepada hampir semua orang - mereka yang berpotensi yogis atau materialis. Mari kita cuba memahami bagaimana untuk menghilangkan kemurungan di rumah.

Semua kerja dibahagikan kepada tiga tahap yang perlu dilalui, dan kemudian membuat pilihan anda - untuk menghantar kaki atau doktor kepada imam.

Biarlah apa itu!

Kami memulakan rawatan untuk kemurungan sendiri. Sangat buruk, jiwa berdarah, kehilangan prestasi. Alkohol tidak lagi membantu, tetapi membaca buku tidak berfungsi. Beberapa perenggan dan pemikiran menjauhkan diri dari makna. Tiada apa-apa yang dikehendaki, tetapi hari yang paling menyenangkan dan indah menyedihkan. Tidak perlu cuba melawannya.

Sekiranya seseorang kesepian, maka pastinya terdapat kekacauan di rumahnya. Sekiranya seseorang mengambil tanggungjawab dengan meletakkan dirinya sendiri, maka sekurang-kurangnya di dalam biliknya beberapa perkara akan ditinggalkan di tempat yang salah.

Pada lelaki, tunggul muncul, dan pada wanita tidak ada keadaan huru-hara artistik di kepala. Jangan sentuhnya. Anda perlu melihatnya... Melihat sedemikian tidak mengambil keseronokan. Tetapi sebaliknya, ia tidak segera ditulis bahawa seseorang itu harus melemparkan beberapa mantra atau menghipnotis diri dengan rupa hidangan yang tidak dibasuh. Lihat sahaja sekeliling anda... Sloth bukanlah satu kalimat! Jangan risau... Lihatlah.

Dan apa yang sebenarnya kita lihat?

Dunia dalaman kita pasti diproyeksikan dalam beberapa cara. Seorang penulis atau artis juga mempunyai kekacauan, tetapi dikaitkan dengan proses kreatif mereka. Jika kita berfikir tentang bagaimana untuk menangani kemurungan di rumah, maka segala sesuatu yang mengelilingi kita dalam keadaan ini adalah dunia kita. Ia cukup untuk muncul dan melihat diri anda dalam cermin, kerana ia akan menjadi jelas bahawa spesies ini adalah sebahagian daripada kekacauan umum. Ia dapat dilihat dalam hiasan bilik, pakaian dan terus di dalam kesedaran.

Kami melihat apa-apa faktor pengabaian - biarkan ia bukan bunga disiram atau haiwan peliharaan terbengkalai, baju terbengkalai, seluar yang rusak. Kita melihat semua ini dan memahami bahawa semua perkara adalah simbol kesedaran kita. Ini bukan plat tidak dibasuh di dalam peti sejuk dengan sisa makanan, dan pemikiran kami dapat dilihat dalam tindakan atau ketidakhadiran mereka. Semua ini tidak berbeza dengan ketidakselesaan dalaman.

Untuk membersihkan apartmen secara umum, anda juga boleh dengan tanda kemurungan yang paling teruk. Anda boleh membersihkan dan dalam pemikiran anda sendiri. Walau bagaimanapun, ada yang selalu mengganggu kita. Ini adalah sesuatu yang sukar difahami dan tidak dapat difahami yang boleh dipanggil faktor kekacauan.

Kami melihat sekeliling kita atas sebab, dan memahami simbolisme keadaan ini. Setiap fakta gangguan di dalam bilik-bilik digabungkan dengan dunia dalamannya, pengalamannya.

Rawatan terhadap alam sekitar

Sapu lantai dan basuh pinggan boleh siapa pun. Kami menetapkan diri sebagai tugas yang paling penting. Kami akan membersihkan bilik-bilik dan sentiasa menyedari bahawa kami mengarahkannya dalam jiwa kita. Memvakum permaidani - ia menghilangkan kemarahan, mengeluarkan pakaian di dalam almari - meletakkan kesedaran tentang peranan mereka di dunia ini. Pembersihan seperti itu perlahan dilakukan dengan perlahan. Peringatan yang berterusan kepada diri sendiri bahawa patah dan bertaburan boleh dikumpulkan dan dibaiki di dalam dan luar.

Proses ini boleh ditangguhkan selama beberapa hari dan tidak perlu dibimbangkan. Semua ini mesti dilakukan tanpa tergesa-gesa. Jawapan terbaik kepada persoalan bagaimana untuk mengubati kemurungan yang berjalan di rumah mengandungi dua konsep utama "perlahan-lahan" dan "dengan mengubah keadaan itu sendiri." Jika anda tidak melakukan ini, tetapi dengan serta-merta bermula dengan kaedah penjagaan psikiatrik klasik, maka mereka boleh memberikan pulangan yang sangat sederhana, atau sama sekali tiada kesan.

Penyembuhan jiwa

Penyembuhan untuk kemurungan di rumah boleh berada di dalam air biasa, dalam jiwa yang banal, yang akan kita buat tidak biasa. Kami menggunakan untuk ini kekuatan yang sama yang kita sudah tahu dari membersihkan rumah - ini adalah kuasa imaginasi. Kami mandi dan bayangkan air melepasi kami dan mencuci semua emosi dan pengalaman negatif. Ia melewati kepala, mencuci sistem saraf, jantung, perut dan anggota badan. Ia tidak perlu untuk berusaha keras untuk membina gambar sedemikian sedemikian rupa - cukup untuk mengetahui perkara ini.

Berjalan kaki keras

Seperti yang anda boleh lihat - tidak ada yang melebihi had kemungkinan yang telah dicadangkan. Ia tidak sepatutnya diandaikan bahawa ia kini telah diketahui bahawa rawatan seperti kemurungan tanpa antidepresan. Dikemaskan, mandi. Ia adalah masa untuk keluar. Jika ini tidak dilakukan, maka tidak mungkin untuk berjalan ke psikoterapi atau imam, melakukan kecergasan atau yoga.

Salah satu daripada sahabat kemurungan adalah serangan panik, yang sering dinyatakan dalam agoraphobia. Kemudian seseorang tidak hanya mengelilingi dirinya dengan perasaan emosi negatif dan kehilangan kekuatan, tetapi dalam arti yang paling langsung dia tidak boleh meninggalkan rumah itu. Di sebalik semua ini, pasti ada beberapa sebab somatik - pening, menggeletar pada anggota badan, jantung berdebar, atau serangan asma. Seolah-olah tidak ada udara yang mencukupi atau anda tidak dapat menarik nafas penuh. Serangan panik, rawatan ubat-ubatan yang hampir selalu mempunyai kesan positif, sering menyembunyikan penyebab psikologi dan fizikal. Aritmia yang timbul pada masa serangan atau sesetengah penyakit lain sebenarnya berlaku. Ia tidak kelihatan bahawa jantung tiba-tiba mula mengalahkan lebih kerap, tetapi ia sebenarnya berkelakuan dengan cara ini. Oleh itu, doktor harus memberikan jawapan kepada persoalan bagaimana untuk menangani serangan panik dengan ubat-ubatan.

Pertimbangan ketakutan dalam manifestasinya sendiri akan menunjukkan bahawa pada satu ketika ia sangat diperlukan, dan tindak balas fizikal adalah tindak balas organisma kepada masalah yang sangat nyata. Sebagai contoh, ketakutan meninggalkan rumah boleh dibentuk oleh fakta bahawa secara sedar seseorang takut akan tingkah lakunya sendiri. Dia takut membeli sebungkus rokok, yang tidak mendatangkan manfaat, alkohol atau semacam konflik sosial. Walau bagaimanapun, ini tidak difahami secara jelas. Oleh itu, ketakutan mesti dikeluarkan, tetapi sebelum ini kita memahami apa yang kita ingin katakan tentang diri kita sendiri.

Jadi, seseorang meninggalkan rumah itu, berjalan beberapa langkah dan kembali dengan panik. Walk tidak berfungsi? Kenapa begitu? Lagipun, beberapa langkah telah diambil. Kami berehat seketika dan keluar untuk berbuat lebih banyak. Sebagai contoh, berjaya lulus hanya 20 langkah. Anda perlu duduk di rumah, diam dan keluar untuk membuat 30. Perkara utama adalah untuk menetapkan matlamat yang realistik setiap kali. Untuk masa kedua atau ketiga, jarak akan meningkat kepada satu kilometer, dan kemudian kepada dua.

Sepanjang masa ini anda perlu menghantar soalan tentang apa yang anda ketahui. Bukan jalan-jalan, bukan rakyat, bukan anjing... Ini adalah sesuatu yang benar-benar dalaman. Jawapannya akan tiba tanpa diduga dan mudah. Selepas itu, anda boleh membayangkan ketakutan dalam beberapa bentuk, terima kasih kerana cuba melindungi dari sesuatu dan tidak meminta lagi untuk campur tangan. Jika seseorang itu panik neurosis, bagaimana untuk mengatasi? Adalah perlu untuk memudahkan masalah sehingga saat ini ternyata diselesaikan. Misalnya, jika serangan panik meliputi di kedai-kedai, maka anda perlu pergi ke sana, tetapi tinggal sehingga keadaan terkawal.

Ini semua hanya permulaan...

Kami belajar bagaimana untuk melegakan kemurungan di rumah. Sekarang anda pastinya akan merasakan bahawa semuanya semuanya terlalu primitif. Nah, bagaimana? Kami begitu biasa untuk mempertimbangkan masalah kami sebagai sesuatu yang besar, kami meminta perhatian, kami berfikir tentang eksklusif kami. Dan jadi kita memerlukan rombongan penyelesaian masalah. Sekiranya ditulis tentang doa ajaib seorang lelaki tua atau mengenai teknik meditasi khas yang dipinjam oleh para sarjana Mesir baru-baru ini, maka itu akan menjadi lebih menarik, dan pautan kepada pernyataan para profesor dan ahli akademik akan memberi teks itu sebagai maknanya yang istimewa.

 • Pertama, metodologi hanya dibuat untuk mendapatkan peluang untuk memulakan kerja dalaman. Ia akan diadakan di bawah bimbingan seorang guru, psikoterapis, seorang imam - ia bergantung kepada pesakit itu sendiri.
 • Kedua, semuanya akan kembali dan muncul semula. Kemurungan akan menyentuh lebih daripada satu kali, dan kemudian panik akan melanda.

Atas sebab ini, anda perlu memahami bahawa antidepresan akan membantu kerja dalaman. Untuk melakukan sesuatu yang anda perlukan untuk menjadi asas untuk ini, dan apa yang boleh dilakukan doa atau meditasi jika persepsi realiti terganggu dan tidak ada kuasa untuk melaksanakan tugas rutin yang paling biasa? Tidak perlu meninggalkan mereka dan mencari jawapan kepada soalan sama ada ia mungkin menyembuhkan kemurungan tanpa antidepresan. Ia mungkin, tetapi mengapa, jika ubat lebih mudah? Anda tidak boleh percaya hanya mereka yang menawarkan minum sisa. Semuanya sedikit lebih serius... Walau bagaimanapun, peranan dadah adalah tambahan, bukan utama. Malangnya, kesan sampingan sangat merosakkan gambar. Oleh itu, kita masih berfikir tentang bagaimana untuk mengubati kemurungan tanpa antidepresan.

Berikut adalah senarai teknik yang memberikan hasil yang positif. Ada kemungkinan pilihan mereka akan kelihatan aneh. Senarai itu tidak lengkap. Jika orang lain boleh membantu, maka anda hanya perlu gembira untuknya.

Mantra

Merakamkan suara keras atau diam-diam mantra Gayatri akan membantu. Ia didedikasikan untuk Savith. Tidak seperti beberapa mantra - ia mempunyai arti yang sangat spesifik. Kata-kata itu mengatakan bahawa kita merenungkan kemuliaan orang yang mencipta Semesta ini dan menyatakan keyakinan bahawa dia akan menerangi minda kita.

oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ

tat savitur vareṇ (i) yaṃ

bhargo devasya dhīmahi

dhiyo yo naḥ pracodayāt

Lebih baik dibaca pada matahari terbit seberapa banyak kali kerana ia akan membawa kegembiraan, tetapi tidak kurang daripada 108.

Satu lagi mantra khas, So-Ham, sangat baik. Dia secara mental diucapkan sedemikian rupa untuk menyedut mendengar bunyi "So", dan menghembuskan nafas "Ham". Ideal untuk kerja tidur.

Kedua-dua mantra ini penting dalam agama Hindu, tetapi sepenuhnya universal dan sesuai untuk semua orang. Jawapan yang baik kepada persoalan bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan di rumah.

Nidra Yoga

Seseorang yang boleh melakukannya secara kerap akan memahami bahawa jawapan kepada soalan sama ada kemurungan boleh sembuh adalah positif selama-lamanya. Namun tidak semua orang akan melakukannya. Amalan ini mudah. Anda perlu mencari fail bunyi atau meminta seseorang membaca teks dan merakam suara. Tidak sesuai - ia akan menyebabkan kesan negatif hipnosis diri.

Adept terletak di punggungnya, di pose shavasana, dan mula menjalankan apa yang dikatakan suara itu. Pertama, anda perlu memberi tumpuan kepada bidang individu badan, kemudian bernafas, kemudian visualisasi. Amalan bermula dan berakhir dengan sankalpa. Ini adalah formula penentuan yang tegas. Kita boleh mengatakan bahawa keinginan ini, tetapi dalam bentuk perisytiharan yang jelas dan yakin bahawa sesuatu akan berlaku. Jika keinginan untuk dikaitkan dengan kemenangan atas masalah psikologi, mereka akan hilang.

Membangunkan sistem Swami Satyananda Saraswati pada pertengahan abad ke-20. Semasa kewujudannya, ia telah membantu puluhan ribu orang.

Prinsip umum

Amalan di atas cukup untuk diingat dalam 10-15 hari dengan mengejutkan bahawa persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan adalah sekali mendesak. Kini sudah tiba masanya untuk bercakap mengenai prinsip umum. Untuk bermula dengan mereka tidak boleh disebabkan oleh fakta bahawa mereka boleh dilihat sebagai jauh dari aplikasi praktikal.

Masalah psikologi adalah bentuk rahmat tersembunyi. Oleh itu, kemunculan ketidakselesaan harus bergembira. Ia bukan kerana masokisme psikologi. Setelah diperbetulkan sesuatu dalam kesedaran kita, kita mendapat peluang untuk melihat dunia dengan mata yang berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk memahami bahawa dengan berusaha mencari jawapan kepada persoalan bagaimana untuk merawat kemurungan kita sendiri, kita secara sukarela atau secara tidak sengaja berusaha memperbaiki diri.

Dalam Orthodoksi, untuk tujuan ini, kaedah yang kelihatan umum dan abstrak digunakan. Contohnya, arah pikiran kepada Tuhan, pengakuan dan doa. Dan ini dianggap sebagai ucapan tentang apa-apa. Beberapa orang boleh percaya bahawa doa "Tuhan, belas kasihan" lebih kuat dari kata-kata yang kelihatan seperti semacam ejaan, dengan pengulangan bahawa kesedihan dan kesedihan akan hilang, dan cahaya akan memenuhi wajah lumpuh itu.

Walau bagaimanapun, di belakang kesederhanaan dan kuasa...

Anda dapat memvisualisasikan ketakutan anda atau mencari cara mengubati kemurungan di rumah menggunakan ubat-ubatan rakyat, konspirasi, dan menggunakan beberapa tinctures. Jika anda melakukannya dengan baik, maka beberapa kesan pasti akan berlaku. Hanya lebih banyak lagi yang dapat diperoleh melalui kesunyian Ortodoks atau meditasi Buddha.

Sekali lagi tentang pengambilan diri

Secara berasingan, adalah perlu untuk mempertimbangkan situasi apabila orang cuba untuk membantu diri mereka sendiri, tetapi dengan ini mereka hanya bermaksud menggunakan beberapa ubat, yang mereka sendiri menetapkan. Oleh itu, mereka tidak pakar, oleh itu, jawapan kepada persoalan mengenai kemurungan dan rawatan di rumah sering diputarbelitkan.

 • Pertama, ramai orang mengelirukan penenang, anti-depresi dan sedatif. Pada masa yang sama, antidepresan nampaknya berbahaya kepada mereka, dan keutamaan diberikan kepada ubat-ubatan yang dicipta pada tumbuh-tumbuhan. Novopit, yang atas sebab tertentu dianggap sebagai "antidepresan semulajadi," sering dimasukkan dalam bilangan mereka. Malah, ia termasuk penenang, yang tidak ada kaitan dengan herba. Dan ubat itu sendiri lebih banyak penenang. Dia mampu bertenang, tetapi rawatan penuh kemurungan tidak akan berfungsi.
 • Kedua, ramai orang berfikir bahawa mereka boleh berhenti mengambil ubat pada bila-bila masa. Tidak! Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, secara beransur-ansur mengurangkan dos di bawah pengawasan seorang doktor. Jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan dengan sendirinya di rumah, idealnya, tidak sepatutnya mengandungi apa-apa sebutan mengenai dadah sama sekali. Remedi untuk kemurungan di rumah adalah doa, meditasi, latihan bernafas, mendengar muzik, dan yoga. Selebihnya boleh ditetapkan hanya oleh doktor.

Orang yang beriman kepada Allah mempunyai kelebihan yang tidak dapat dielakkan. Mereka boleh mengakui impotensi mereka dan meminta Pencipta untuk penyembuhan. Jawapan kepada persoalan mengenai bagaimana untuk merawat kemurungan bagi mereka adalah jelas - di Gereja, yang dalam tradisi Orthodoksi boleh diwakili sebagai klinik psikologi sejagat yang besar.

Isu Utama

Adakah mungkin untuk menyembuhkan kemurungan sepenuhnya?

Ya, tetapi ternyata hanya mereka yang mencari jalan untuk mengubah tubuh dan semangat untuk lebih baik. Rawatan kemurungan dengan pakar neurologi atau psikoterapi adalah mustahil tanpa penyertaan aktif pesakit.

Bagaimana untuk merawat kemurungan tanpa antidepresan?

Mula-mula anda perlu fahami bahawa ini hanya perlu dilakukan jika terdapat intoleransi individu yang serius terhadap semua ubat. Ia sangat jarang berlaku. Ia perlu untuk merawat dengan bantuan yoga, doa, meditasi, terapi seni dan kaedah yang serupa. Orang tidak boleh berharap bahawa hanya rawatan kemurungan dengan muzik atau hanya beberapa sesi hipnosis akan membantu. Anda harus membangunkan kompleks individu anda dan memasukkan di dalamnya kaedah-kaedah yang sesuai dengan anda secara peribadi.

Adakah rawatan untuk kemurungan secara percuma?

Sudah tentu, anda boleh memulakannya dengan melawat pejabat psikoterapi atau ahli saraf di klinik biasa di tempat kediaman. Selalunya, hasilnya akan sama seperti di hospital yang dibayar. Anda perlu membelanjakan wang hanya untuk ubat-ubatan.

Bagaimanakah pakar neurologi mula merawat kemurungan?

Dengan diagnosis yang betul. Jika penyebab kemurungan berada dalam beberapa penyakit lain, maka pengenalan dan rawatannya diperlukan. Bekerja dengan kemurungan berlaku selari. Ada kemungkinan seseorang memerlukan rawatan untuk kemurungan, neurosis dan penyakit lain pada masa yang sama.

Berapakah rawatan kemurungan, neurosis, serangan panik?

Ia semua bergantung kepada keadaan. Lazimnya, pesakit di klinik bertahan kira-kira sebulan, dan kemudian anda perlu mengambil ubat dan terus melawat psikoterapi atau pakar neurologi selama 3-4 bulan. Untuk menjawab soalan bagaimana untuk merawat kemurungan dengan betul di rumah, anda memerlukan nasihat pakar dan penggunaan kaedah yang terbukti. Perihal yang diterangkan dalam artikel ini.

Bagaimana untuk menyembuhkan kemurungan?

Tidak ada perkara seperti itu. Berbeza bentuk berat, sederhana dan ringan. Tetapi bentuk teruk, di mana rawatan kemurungan diperlukan oleh ahli saraf di hospital, boleh berlaku dengan serta-merta. Istilah penyakit sebelum permulaan rawatan tidak memainkan peranan. Perkara utama bukanlah untuk mencari jawapan kepada persoalan bagaimana mengubati kemurungan bermula di rumah sendiri. Jika ia berlanjutan sekian lama, maka penyimpangan dan penyakit lain mungkin timbul, jadi anda perlu menghubungi seorang pakar.