Utama / Siku

Penyakit tulang belakang: x-ray atau MRI yang lebih baik

Dalam kes penyakit tulang belakang, doktor menawarkan pesakit menjalani satu siri peperiksaan untuk menjelaskan diagnosis. Peperiksaan ini termasuk MRI dan X-ray. Apa yang lebih baik? Apakah perbezaan dan persamaan antara kaedah pemeriksaan tulang belakang ini? Baca tentangnya dalam artikel ini.

MRI dan ciri-ciri fungsinya

MRI adalah nama disingkat pemeriksaan seperti pengimejan resonans magnetik. Untuk menjalankannya, ayunan medan magnet proton digunakan berbanding dengan medan magnet tomografi itu sendiri. Untuk menjalankan kaji selidik mana-mana organ manusia, anda perlu memasukkannya ke dalam alat khas, yang dipanggil tomografi.

Kesan tomografi adalah seperti berikut: turun naik medan magnet mempengaruhi atom hidrogen dari organ manusia yang didiagnosis (dalam kes kita, tulang belakang). Pemagnetan atom-atom ini berlaku, akibatnya arah mereka mengubah orientasinya ke tegak lurus ke medan magnet utama peranti. Oleh itu, dalam gambar-gambar organ yang diperiksa semua gangguan dalam tisu lembut tulang belakang dan struktur otak belakang dapat dilihat. Dengan bantuan MRI boleh dipasang:

 • lokasi anatomi yang betul bagi komponen individu tulang belakang;
 • keabnormalan patologi dalam perkembangan seksyen tulang belakang;
 • kehadiran hernia, tumor malignan, tapak proses keradangan, penyakit berjangkit dan keamatan penyebarannya.

Kesimpulannya adalah jelas: MRI digunakan untuk mendiagnosis pelbagai keabnormalan patologi dalam tisu lembut tulang belakang.

X-ray dan ciri-ciri fungsinya

X-ray, seperti MRI, juga merupakan kaedah untuk mendiagnosis pelbagai penyakit dengan mengambil gambar organ-organ dalaman pesakit yang diperiksa. Diagnosis ini didasarkan pada ciri-ciri fungsional X-ray. Ini adalah sinaran elektromagnet jenis frekuensi tinggi, yang panjang gelombangnya ialah 0.1-10 nanometer. Gelombang tersebut mempunyai keupayaan untuk lulus tanpa masalah melalui bahan yang mempunyai kepadatan rendah, iaitu, nombor atom yang rendah. Tetapi melalui bahan dengan ketumpatan yang lebih tinggi, gelombang sinar-X tidak lagi dapat dilalui. Oleh itu, ia adalah objek yang padat dengan ketumpatan tinggi (contohnya, tulang, batu, dan sebagainya) yang jelas kelihatan dalam gambar-gambar.

X-ray tulang belakang biasanya ditetapkan untuk mendiagnosis:

 1. Kecederaan pelbagai asal.
 2. Hematomas (kedua-duanya kecil dan luas).
 3. Pelanggaran keutuhan tulang tulang.
 4. Penyakit yang boleh memberi kesan langsung kepada sistem muskuloskeletal dan fungsi utamanya.
 5. Pelbagai manifestasi onkologi.

Pada gambar X-ray yang diperoleh, hampir semua pelanggaran struktur tulang tulang belakang pesakit boleh dilihat, termasuk pendarahan dalaman volumetrik.

X-ray berbanding MRI: yang lebih baik

Pakar kami telah menyediakan jadual perbandingan di mana semua titik utama X-ray dan MRI yang digunakan untuk pemeriksaan tulang belakang diperiksa secara terperinci.

 • kerosakan kepada ligamen dan tendon
 • patologi tulang belakang
 • kehadiran kanser.

Yang lebih baik - x-ray atau MRI tulang belakang

Mekanisme untuk melancarkan proses-proses merosakkan yang berlaku dalam tisu tulang masih belum dipelajari sepenuhnya. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa gangguan hormon dan aktiviti fizikal tidak sekata (statik dan dinamik) memainkan peranan penting dalam pembangunan penyakit degeneratif-dystrophik yang berkaitan terutamanya dengan tulang belakang.

Dengan mengambil kira peningkatan yang ketara dalam kes-kes penyakit tulang belakang, dan proses degeneratif kepelbagaian yang berbeza-beza didapati di lebih daripada 90% penduduk dalam kumpulan umur dari 15 hingga 50 tahun, persoalan memilih kaedah diagnostik yang optimum menjadi sangat relevan.

Kompleks kaedah penyelidikan yang ditawarkan oleh ubat moden termasuk pelbagai pilihan untuk pemeriksaan sinar-X dan pengimejan resonans magnetik (MRI). Untuk mendapatkan jawapan kepada persoalan, yang lebih baik daripada x-ray atau MRI tulang belakang, adalah perlu untuk membuat penilaian komprehensif mengenai keberkesanan kaedah diagnosis radiasi yang dicadangkan.

Prinsip untuk memilih kaedah

Walaupun kandungan maklumat tinggi kedua-dua kaedah diagnostik, mekanisme mereka mempunyai perbezaan yang signifikan. Ia adalah perbezaan dalam kaedah mendapatkan maklumat yang diperlukan yang memerlukan penggunaan satu atau lain kaedah pemeriksaan, bukan hanya untuk tujuan diagnosis, tetapi juga untuk melakukan pembedahan yang paling tepat dari penyakit tulang belakang, dan mungkin kerosakan yang berkaitan dengan kord rahim.

Keperluan ini adalah penting terutamanya kerana penilaian keadaan fisiologi tulang belakang itu sendiri (khususnya, segmen motornya), saraf tunjang dan saraf, mempunyai perbezaan yang signifikan dalam lelaki dan wanita dari kumpulan umur yang berbeza, yang merumitkan ketepatan masa diagnosis.

Selalunya, untuk mendapatkan maklumat terbesar mengenai keadaan semua struktur vertebral, semua jenis penyelidikan dijalankan secara konsisten. Walau bagaimanapun, kaedah ini dibenarkan hanya dalam kes-kes di mana pengenalan penyebab kesakitan oleh salah satu kaedah tidak membenarkan pengenalan patologi atau penyelewengan yang dikesan memerlukan penjelasan.

Terdapat beberapa bidang penyelidikan utama, di mana masing-masing adalah disyorkan untuk menggunakan satu atau satu lagi kaedah diagnostik:

 • Pengenalpastian pesakit dari jumlah keadaan yang sihat. Pemeriksaan rutin, biasanya dilakukan dengan X-ray. Ia dijalankan di kalangan orang yang mempunyai potensi ancaman pembangunan atau peringkat awal penyakit (pemandu, pengaturcara, pelombong);
 • Penilaian kerosakan kebolehubahan. Peperiksaan X-ray yang paling utama, tujuannya adalah penilaian kuantitatif dan kualitatif bagi kecederaan tulang belakang, serta kemungkinan pemulihan;
 • Penilaian keberkesanan rawatan. Oleh kerana sensitiviti X-ray kepada perubahan kecil dalam ketumpatan tulang dan struktur tisu lembut agak kecil, penggunaan MRI adalah paling bermaklumat dalam kes ini, kerana keupayaannya untuk memperincikan hasil yang diperoleh jauh melebihi kemampuan pembelahan sinar-X;
 • Pengenalpastian rizab fungsian. Tujuan utama kajian ini adalah menilai rizab motor tulang belakang, tingkah laku otot dan keadaan organ yang berdekatan, dengan mengambil kira kerosakan yang ada. Pemilihan kaedah dalam kes ini bergantung pada jenis kerosakan, tetapi jumlah maksimum maklumat dapat diperolehi ketika melakukan pengimejan resonansi magnetik.

Tujuan utama diagnosis awal penyakit tulang belakang adalah untuk memperlambat perkembangan patologi dan menjaga mobiliti maksimum.

Asas asas diagnosis

Walaupun keputusan terakhir peperiksaan dengan MRI atau X-ray boleh diperolehi dalam gambar atau dalam bentuk video, prinsip-prinsip operasi kaedah ini mempunyai perbezaan yang ketara. Apakah perbezaannya dan kenapa semasa peperiksaan, keutamaan diberi kepada satu atau kaedah lain, anda boleh faham dengan mengkaji asas fizikal yang mendasari kajian X-ray dan MRI.

Prinsip diagnostik sinar-X adalah berdasarkan kemampuan spektrum sinar elektromagnet tertentu untuk melewati tubuh manusia. Bahagian tertentu gelombang yang dipancarkan oleh unit sinar-X diserap oleh tisu-tisu badan, dan tahap penyerapannya berkadar terus dengan ketumpatan, struktur yang berada di jalan pancaran.

Keamatan akhir balok yang melewati badan dicatatkan pada kertas foto atau menggunakan teknologi digital. Oleh itu, imej yang dihasilkan mencerminkan unjuran organ-organ, struktur dan struktur dalaman yang boleh dinilai oleh tahap kegelapan imej. Tulang tulang, termasuk tulang belakang, mempunyai struktur yang sangat padat, praktikalnya tidak memancarkan radiasi elektromagnetik dan kelihatan seperti tempat yang terang di dalam gambar.

Jika kita membayangkan balok gelombang elektromagnetik yang dipancarkan oleh mesin sinar-X dalam bentuk pancaran cahaya yang kuat, maka ramalan tulang akan menjadi "bayangan". Apabila menggunakan X-ray untuk mendiagnosis patologi tulang belakang, anda hanya dapat melihat "bayangan", atau dengan kata lain, kontur luar struktur tulang. Dengan bantuan kajian sinar-X boleh diadili semata-mata atas perubahan anatomi luaran yang berlaku dalam tisu tulang tulang belakang dan struktur paravertebral.

Prinsip operasi tomografi MRI adalah berdasarkan kepada perubahan sementara dalam polarisasi atom hidrogen, yang berlebihan dalam tisu-tisu lembut badan, dengan tindakan medan elektromagnetik yang kuat. Kembalinya ion hidrogen ke kedudukan asalnya, apabila magnet dimatikan, menyebabkan pembebasan tenaga, direkodkan dan diproses oleh sistem komputer.

Kepekatan hidrogen memungkinkan untuk menilai ketumpatan struktur dan, selaras dengan kawasan di bawah kajian, memberikan imej semua organ dalaman. Tidak seperti sinar-X, isyarat MR tidak memperlihatkan kontur komponen tulang, melainkan menghantar imej terutamanya tisu lembut di dalam (saraf tunjang, terusan tunjang) dan di sekeliling tulang belakang.

Perbezaan antara ion hidrogen yang kaya dengan tisu paravertebral dan kandungan hidrogen yang rendah dalam tulang, membolehkan mendapatkan gambaran terperinci mengenai semua struktur lumbung tulang belakang. Dengan MRI, anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan tulang belakang.

Kelebihan dan kelemahan MRI

Kelebihan utama MRI terhadap radiografi adalah kandungan maklumat yang tinggi. Jumlah data yang diperolehi akibat MRI melebihi kaedah diagnostik yang invasif. Kelebihan MR-tomography, juga, harus dikaitkan dengan ketidakmampuan mutlaknya kepada tubuh, yang bukan hanya membolehkan anda melaksanakannya berulang-ulang, tetapi, jika perlu, selepas sebarang pemeriksaan radiografi.

Tidak seperti x-ray, MRI membolehkan anda:

 • mengambil gambar serpihan besar ruang tulang belakang;
 • menjalankan penyelidikan saraf tulang belakang (mengenalpasti saiz dan lokasi tumor, termasuk vaskular);
 • terusan tunjang;
 • tisu paravertebral;
 • cakera intervertebral dan sendi (hernia, bantahan).

Untuk mendapatkan data yang lengkap, cukup untuk menilai keadaan tulang belakang, imej diambil dalam dua unjuran - sagittal dan paksi (di sepanjang dan sebagainya). Anda boleh mendapatkan imej tiga dimensi dan juga mengesan tanda awal perubahan degeneratif dalam komponen cakera vertebra: dalam plat rawan, nukleus pulpa, cincin berserabut. Senarai terhad kontraindikasi (kehadiran alat pacu jantung, implan logam dan sesak nafas) juga boleh dianggap sebagai kelebihan yang ketara.

Kelebihan dan kelemahan X-ray

Tidak seperti MRI, di mana pesakit berada di belakangnya, untuk mendapatkan gambaran diagnostik yang paling lengkap, sinaran X perlu dilakukan dalam tiga unjuran (anteroposterior, lateral dan pada sudut 30º). Dalam beberapa kes, perubahan yang merosakkan pada vertebra tidak dapat dikesan. Dalam kes ini, gambar berfungsi diambil, selepas pesakit menerima postur yang memberikan kelonggaran maksimum dan lanjutan (spondylography berfungsi).

Kaedah yang paling umum dalam diagnosis perubahan merosakkan tulang belakang dan tulang belakang. Keperluan untuk mengambil beberapa tembakan, sudah tentu, mendedahkan pesakit kepada dos radiasi yang tinggi. Walau bagaimanapun, kos MRI, iaitu kira-kira 4 ribu Rubles, membolehkan sinar X untuk mengekalkan kedudukan kaedah diagnostik piawai.

Dengan bantuan radiografi, anda boleh mendapatkan maklumat berikut:

 • memberikan penilaian komprehensif mengenai keadaan serpihan tulang belakang yang diperiksa;
 • mengesan kehadiran dan darjah kecacatan ruang tulang belakang;
 • anggaran magnitud anjakan vertebra;
 • secara tidak langsung mencadangkan permulaan proses dystrophik dalam cakera;
 • mengesan penurunan dalam jarak antara vertebra;
 • mengesan skewness atau ubah bentuk badan vertebra, yang menunjukkan osteochondrosis.

Radiografi klasik bermaklumat sedikit dalam penilaian hernia intervertebral dan perubahan atropik nukleus pulpa. Walau bagaimanapun, kelemahan ini berjaya diimbangi oleh keupayaan tomografi yang dikira (CT). Dengan bantuan CT, adalah mungkin untuk mendapatkan lapisan lapisan demi lapisan struktur luaran dan dalaman tulang belakang dan untuk mengesan perubahan kecil dalam ketumpatan, yang tidak biasa untuk kawasan yang sedang dikaji.

Seperti sinar-X, CT tidak membenarkan pemeriksaan yang baik ke atas keadaan saraf tunjang, tetapi kekurangan ini berjaya dikompensasikan dengan menjalankan myelography, yang dilakukan dengan memperkenalkan bahan kontras ke tulang belakang di bawah kajian.

Kesimpulan

Walaupun keunggulan indeks MRI yang jelas dalam menilai keadaan tisu lembut dan struktur paravertebral, spondylography berfungsi dengan ketara dapat memperluaskan pelbagai kemungkinan dalam menilai rizab fungsi motor tulang belakang dan, dengan itu, kebarangkalian pemulihan yang berjaya. Prosedur untuk menentukan pilihan kaedah peperiksaan bergantung kepada keadaan pesakit, diagnosis yang dianggapkan dan keputusan ujian radiasi sebelumnya.

Mengenai persoalan sama ada dimungkinkan untuk melakukan kedua-dua MRI dan X-ray pada masa yang sama, anda pasti boleh memberikan jawapan afirmatif, kerana kedua-dua kaedah ini dapat memberikan gambaran yang serba boleh tentang keadaan tulang belakang. Dalam kes keperluan untuk membuat keputusan segera atau kesukaran dalam membuat diagnosis yang tepat, ia boleh diterima untuk menggabungkan MRI dengan pemeriksaan x-ray berulang, contohnya, spondylography dan CT.

Yang lebih baik: diagnosis MRI atau X-ray tulang belakang

Sekiranya terdapat sebarang kelainan pada tulang belakang dan keperluan untuk diagnostik, persoalannya sering timbul mengenai kaedah mana yang terbaik untuk digunakan: MRI atau x-ray. Kedua-duanya dianggap agak bermaklumat dan memberikan gambaran yang jelas, tetapi mereka berbeza dengan ketara dari satu sama lain. Untuk menentukan jenis pemeriksaan tulang belakang yang optimum dalam setiap kes tertentu, anda perlu mengetahui ciri-ciri dan keputusan prosedur ini.

Berikan pemeriksaan jenis ini atau jenis itu hanya boleh menjadi doktor atas dasar aduan pesakit, peperiksaan dan diagnosis awal yang diandaikan. Bergantung pada apa yang seseorang bimbang, apa keadaan atau sebab yang menyumbang kepada berlakunya gangguan tulang belakang, kehadiran ciri-ciri lain, pakar memilih apa yang terbaik untuk dilakukan: x-ray atau MRI. Dalam kes ini, doktor juga perlu membuat cadangan mengenai bagaimana untuk mempersiapkan prosedur pemeriksaan.

Ciri-ciri radiografi tulang belakang

X-ray adalah salah satu kaedah tertua untuk memeriksa bahagian-bahagian badan, organ-organ dalaman dan unsur-unsur sistem muskuloskeletal. Asas pengoperasiannya adalah radiasi gelombang elektromagnetik frekuensi tinggi, yang pada tahap tertentu membahayakan tubuh, walaupun terdapat program-program modern dalam mesin sinar-X yang mengurangkan dos radiasi. Radiografi membolehkan anda mengambil gambar kawasan kajian dan ditugaskan dalam kes berikut:

 • apabila hernia intervertebral disyaki;
 • jika perlu, diagnosis tumor di tulang belakang;
 • anjakan atau patah vertebra;
 • kehadiran penyakit berjangkit, seperti tuberkulosis tulang belakang;
 • keperluan untuk mempertimbangkan keabnormalan kongenital di tulang belakang.

Penggunaan sinaran X dalam setiap keadaan memungkinkan bukan sahaja untuk mengesahkan diagnosis yang dikatakan, tetapi juga untuk memeriksa secara terperinci ciri-ciri gangguan tersebut untuk menentukan cara dan kaedah terbaik untuk merawat masalah tersebut. Pada masa yang sama, radiografi spinal tidak memerlukan latihan praktikal, pakar hanya mengesyorkan bahawa prosedur dilakukan pada perut kosong, sehingga perut penuh tidak mengganggu pemeriksaan tulang dan sendi.

Radiografi dijalankan dalam kedudukan berdiri, dan satu atau beberapa gambar tulang belakang diambil bergantung kepada apa yang perlu dilakukan. Kadang-kadang pakar menjalankan ujian fungsional, iaitu, mengambil gambar dalam kedudukan belakang yang bengkok untuk menentukan semua ciri-ciri peregangan dan lenturan vertebra. Pada masa yang sama, X-ray tidak menunjukkan keadaan tisu lembut, kerana gelombang elektromagnetik hanya mencerminkan struktur padat tulang dan tulang rawan.

Pengimejan Magnetic Resonance

Untuk memahami apa yang lebih baik: x-ray atau MRI dan apakah perbezaan kaedah ini ketika memeriksa tulang belakang, anda perlu memahami ciri pengimejan resonans magnetik. Kaedah penyelidikan ini menghasilkan imej layer-by-layer kawasan yang sedang dipertimbangkan, struktur tulang belakang dan cakera intervertebral, dan memungkinkan untuk mendiagnosis keadaan tisu lembut dan tumor. Pada masa yang sama, satu kelebihan penting MRI ke atas radiografi ialah ketiadaan radiasi negatif pada badan: tisu diperiksa dengan menggunakan medan elektromagnetik yang selamat untuk manusia.

Satu tomografi yang baik di bawah pengawasan pakar yang berkelayakan memberi peluang untuk mempertimbangkan patologi tulang belakang berikut:

 • kerosakan kepada tulang belakang atau cakera intervertebral akibat kecederaan;
 • tumor atau proses keradangan dalam tisu tulang belakang;
 • kehadiran dan ciri-ciri keabnormalan kongenital dalam struktur tisu tulang belakang;
 • kesan penghapusan tumor dan ciri-ciri proses penyembuhan;
 • saraf yang meradang saraf tunjang dan penyebab keradangan mereka;
 • luka infeksi saluran darah atau membran tulang belakang tulang belakang.

Berdasarkan hasil yang diperolehi selepas kajian, dapat dikatakan bahwa metode diagnosa resonans magnetik lebih tepat dan informatif daripada sinar-x. Ia memberikan citra lapisan lapisan oleh ruang kajian yang terperinci dan membolehkan anda dengan teliti mempertimbangkan semua ciri-ciri patologi yang telah timbul, berdasarkan yang mana doktor akan membuat kesimpulan tentang kerumitan masalah dan akan dapat menentukan cara terbaik untuk menghapuskannya.

Kaedah kaji selidik mana yang lebih baik?

Cuba memahami apa yang lebih baik - MRI atau X-ray - anda perlu mengambil kira bahawa kaedah pemeriksaan tulang belakang tidak boleh ditukar ganti, tetapi digunakan dalam kes-kes dan situasi yang berbeza. Jika sebab-sebab bagi patologi itu jelas kepada doktor dan hanya pengesahan diagnosis yang diperlukan, radiografi adalah mencukupi, kerana ini adalah cara yang cepat dan murah. Walaupun MRI ditetapkan, jika perlu, menjelaskan atau terperinci patologi, serta dalam kes-kes masalah yang tidak dapat dijelaskan.

Tomografi resonans magnetik memungkinkan untuk mendapatkan imej mana-mana bahagian tulang belakang dan organisma secara keseluruhan, walaupun patologi tidak dikaitkan dengan gangguan dalam rangka manusia. Oleh itu, MRI tulang belakang serviks ditetapkan untuk sakit kepala yang berterusan, insomnia, keletihan dan pening. Mungkin penyebab gangguan ini dikaitkan dengan saraf cengkerik di leher. Tomografi membolehkan anda melihat kawasan tertentu tanpa menjejaskan bahagian belakang yang lain.

Sering kali, pesakit beralih kepada pakar dengan aduan yang sakit belakang yang lebih rendah, tetapi selepas doktor menetapkan x-ray tulang belakang lumbar, dia tidak mengesan penyakit. Dalam kes ini, MRI usus kecil boleh diresepkan, mengenal pasti proses keradangan yang menjejaskan kesejahteraan semua organ pelvis kecil. X-ray di sini tidak akan memberi jawapan kepada soalan-soalan yang menarik kepada doktor.

Tomografi resonans magnetik membolehkan anda mengambil gambar walaupun kawasan kecil sistem muskuloskeletal manusia, contohnya, sendi siku, kaki, lutut dan lain-lain. Alat radiografi lebih rendah daripada fungsinya kepada MRI, dengan bantuannya sukar untuk memperoleh keputusan terperinci.

Oleh itu, pilihan kaedah pemeriksaan tulang belakang atau bahagian tubuh manusia yang lebih disukai bergantung kepada ciri-ciri masalah dan maklumat yang tersedia kepada doktor sebelum pelantikan peperiksaan.

Kelebihan dan kekurangan kedua-dua kaedah tinjauan

Untuk dapat memahami sepenuhnya apa yang lebih baik - MRI atau X-ray - adalah bernilai membandingkan kebaikan dan keburukan setiap kaedah penyelidikan. Untuk kejelasan, maklumat ini dibentangkan dalam jadual:

Kaedah diagnostik: x-ray atau MRI tulang belakang - yang lebih baik?

X-ray atau MRI tulang belakang - yang lebih baik untuk memeriksa tulang belakang untuk kesakitan dan ketidakselesaan di bahagian belakang dan belakang? Mereka yang bimbang tentang gejala-gejala ini tertarik dengan ciri-ciri dan faedah setiap prosedur, yang sangat berbeza antara satu sama lain. Doktor memilih satu atau lain kaedah penyelidikan, berdasarkan gambar klinikal, keadaan psikologi pesakit dan kemungkinan kontraindikasi.

MRI dan ciri-ciri fungsinya

Dalam kebanyakan kes, MRI digunakan untuk memperjelas diagnosis, ukuran tepat tumpuan patologi dan kawalan keadaan pesakit selepas pembedahan. Asas untuk imej adalah medan magnet. Electromagnets mencipta magnet yang lebih berkuasa, dan magnetik peralatan resonans magnetik membenarkan pemeriksaan tulang belakang pesakit dalam kedudukan berdiri di hadapan doktor.

Di bawah pengaruh medan magnet, atom hidrogen bergema dan melepaskan tenaga yang memetik tomografi, pemindahan ke komputer, di mana program khas memproses data. Akibat pengimbasan, doktor menerima imej volumetrik berlapis daripada tulang belakang, yang dipaparkan pada skrin paparan. Tumor dan metastasis tulang belakang serviks sukar didiagnosis dengan kaedah lain.

Imej MRI sangat bermaklumat, menyampaikan gambaran lengkap proses keradangan atau perubahan yang tidak normal. Bidang aplikasi yang paling biasa untuk MRI adalah traumatologi, onkologi dan pembedahan saraf.

X-ray dan ciri-ciri fungsinya

Gambar-gambar diperolehi dengan tindakan gelombang elektromagnetik yang pendek, yang tisu yang berbeza menghantar tidak seimbang: lembut - separa kelewatan, dan tulang - menyerap sepenuhnya.

Untuk menentukan tahap pelanggaran struktur tulang belakang semasa pergerakan, apabila memeriksa jabatan serviks dan lumbar, doktor mengesyorkan mengambil gambar dalam beberapa unjuran dan dengan kerosakan fungsi. Pada masa yang sama, pesakit perlu mengambil kedudukan badan yang menyumbang kepada kelonggaran maksimum atau pelanjutan serpihan yang diperiksa di belakang, contohnya, pose embrio, membungkuk, bersandar ke depan. Apabila spondylolysis sinar-X mempunyai kedudukan badan tertentu (¾ unjuran), tetapi untuk mengenal pasti penyakit itu hanya boleh di 25% kes. Menyempurnakan diagnosis MRI.

Kelebihan dan keburukan prosedur

Kelebihan utama sinar-X ialah aksesibilitas prosedur dan tahap visualisasi tisu tulang yang tinggi, kelemahan adalah resolusi rendah, karena X-ray melalui tisu dalam pesawat yang sama.

Kelebihan utama MRI - bermaklumat jika tidak ada bahaya kepada tubuh, dan kelemahannya adalah kos tinggi prosedur.

Seberapa berbahaya?

X-ray mempunyai kesan yang paling negatif terhadap sel-sel seks dan sel-sel darah. Oleh itu, semasa prosedur itu diperlukan untuk menutupi bahagian perut dan alat kelamin dengan layar (apron plumbum). Kesan penyinaran boleh berkumpul, oleh itu tidak disyorkan melakukan beberapa jenis pemeriksaan sinar-X pada 1 hari, dan untuk mengambil kira jumlah dos radiasi, pasport radiasi mesti dilampirkan pada kad perubatan pesakit, yang akan diisi radiologi.

Dos yang berbahaya (lebih daripada 3 Zvt), yang menyebabkan penyakit radiasi, tidak dapat diperoleh semasa diagnosis. Jumlah radiasi yang diterima bergantung kepada kualiti peralatan. Membuat x-ray tulang belakang serviks, toraks dan lumbar pada alat filem, seseorang menerima purata 1.7 mSv - satu dos yang setanding dengan radiasi semula jadi selama 6 bulan, dan pada satu digital - 0.17 mSv.

Gelombang elektromagnet tidak membawa pendedahan radiasi, mereka tidak berbahaya bagi tubuh. Oleh itu, anda boleh melakukan banyak prosedur MRI yang diperlukan untuk diagnosis dan rawatan.

Sekatan dan kontraindikasi

X-ray tulang belakang tidak ditetapkan untuk kategori pesakit seperti:

 • kanak-kanak di bawah umur 15 tahun, jika kelakuannya menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada keengganan prosedur;
 • orang yang kurang upaya mental dan neurologi, yang, sebagai contoh, akibat tisu saraf atau sawan, tidak boleh terus bergerak selama beberapa waktu.

Perhatian diberikan kepada x-ray untuk wanita hamil, terutamanya pada trimester pertama, apabila radiasi pengionan adalah yang paling berbahaya bagi janin. Kajian mengenai saraf tunjang menggunakan agen kontras tidak boleh diresepkan kepada pesakit yang menjalaninya 5-6 jam yang lalu.

Peralatan ini direka untuk berat badan pesakit sehingga 120 dan 150 kg. Yang lebih ketat lapisan lemak, gambaran yang kurang jelas dan tidak disedari itu. Oleh itu, adalah lebih baik bagi orang gemuk untuk menjalankan diagnostik dengan kaedah lain.

Tomography dikontraindikasikan dalam kes seperti berikut:

 • semasa trimester pertama kehamilan;
 • jika ada implan logam di dalam tubuh pesakit;
 • menderita claustrophobia;
 • orang yang mempunyai masalah mental.

Semasa pemeriksaan tulang belakang, pesakit berada dalam peranti sehingga 25 minit.

Apakah perbezaan antara gambar?

Filem X-ray dan peranti digital membolehkan doktor mengesan sebarang kerosakan pada tisu tulang tulang belakang, termasuk:

 • mengubah bentuk badan vertebra;
 • retak;
 • patah tulang;
 • scoliosis;
 • struktur vertebra dan jarak di antara mereka.

Keadaan tisu lembut saluran darah, tulang rawan, ligamen, dan saraf tidak dapat ditentukan dari sinar X. Hernia intervertebral sinar-X tidak didiagnosis dengan buruk, sementara hernia Schmorl sentiasa diiktiraf (walaupun di kalangan orang tua) disebabkan oleh kemurungan bahagian atas dan bawah pinggan vertebra bersebelahan.

Pada MRI dalam bentuk anjakan, perubahan lokasi dan warna yang tidak normal, pelbagai patologi tulang belakang dapat dilihat, termasuk yang berikut:

 • hernia dan protrusi;
 • tumor dan metastasis;
 • gangguan peredaran darah, saluran darah yang rosak tulang belakang;
 • kerosakan saraf;
 • kecederaan;
 • penyempitan saluran tulang belakang.

Perbandingan kos diagnostik

Kos pemeriksaan adalah faktor penting untuk pesakit. Harga untuk X-ray tulang belakang bergantung kepada kualiti perkhidmatan yang disediakan dan kawasan yang dikaji. Oleh itu, diagnostik pada alat digital terbaru tulang belakang serviks (unjuran serong) akan menelan kos 1.2-1.3000 rubel, dan lumbosacral dengan ujian fungsional (4 unjuran - lurus, lateral, lenturan dan lanjutan) - 2 ribu rubles.

Pemeriksaan setiap bahagian tulang belakang dengan purata kos 3 ribu Rubles, dan diagnosis lengkap tulang belakang - sehingga 9-10 ribu rubel. Apabila menggunakan agen kontras, kos prosedur meningkat. Rakaman hasil penyelidikan ke cakera dikenakan secara berasingan (500-600 Rubles).

Harga diagnostik MRI dan X-ray termasuk penerangan mengenai hasil penyelidikan.

X-ray atau MRI tulang belakang: yang lebih baik dan lebih selamat?

Pemeriksaan MRI atau X-ray

Marilah kita lihat apa makna definisi ini dan apa yang mempunyai kedua-dua jenis diagnostik ini.

Pengimejan resonans magnetik (atau MRI) adalah satu kaedah untuk mendapatkan imej lapisan-lapisan organ-organ dan tisu-tisu dalaman. Teknik ini didasarkan pada penggunaan medan magnet. Tomografi membentuk medan magnet yang tetap. Terima kasih kepada kombinasi gelombang khas, nukleus atom teruja dalam tubuh manusia. Tanggapan mereka diukur oleh radas, dan imej struktur dalaman diperolehi.

X-ray (atau sinar-x) adalah satu kaedah untuk mendapatkan unjuran struktur dalaman organ menggunakan sinar-x. Mereka melalui tubuh manusia dengan pelbagai pengecilan, bergantung kepada ketumpatan tisu yang dikaji, dan diproyeksikan ke atas kertas atau filem. Jadi dapatkan pukulan hitam dan putih. Lebih ringan imej di atasnya, kain yang lebih padat.

Sekarang kita berpaling untuk menilai apa yang lebih baik, x-ray atau MRI, pertimbangkan kebaikan dan keburukan kaedah dan cara mereka bekerja.

Perbezaan antara MRI dan X-ray

Perbezaan antara kaedah ini adalah penting dalam harga dan kerumitan peralatan. Kedua-dua peperiksaan ini hendaklah menunjukkan unjuran organ-organ dalaman di atas kertas. Dalam kes sinar-X, sinaran yang sama digunakan, tisu padat tidak membiarkannya melalui, dan yang lembut membiarkannya lulus dengan sedikit perubahan. Oleh itu, di atas kertas, kita melihat tulang berwarna putih, dan organ dalaman, seperti paru-paru, gelap. Kaedah ini dengan sempurna menunjukkan patah - cepat, sederhana dan murah.

MRI lebih sukar kedua-dua perkakasan dan untuk memahami. Prinsip operasi didasarkan pada fakta bahawa terdapat banyak atom hidrogen dalam tubuh manusia, yang bertindak balas ketika dalam medan magnet yang kuat, dan dengan cara terdapat banyak dari mereka, gambarnya adalah: yang lebih ringan, lebih banyak atom. Sebagai contoh, terdapat banyak hidrogen di dalam otak, dan ia akan kelihatan hampir putih. MRI adalah lebih tepat daripada x-ray, dan lebih mudah bagi doktor untuk mengetahui apakah punca aduan pesakit itu.

Had untuk MRI dan X-ray

Semua kaedah diagnostik dikontraindikasikan. Oleh itu, batasan untuk laluan MRI ialah:

 • logam feromagnet dalam badan (alat pacu jantung, implan telinga tengah, implan logam, alat Ilizarov, klip hemostatic, cat untuk tatu dengan percikan logam, gigi palsu);
 • claustrophobia;
 • trimester pertama kehamilan;
 • penyakit buah pinggang (semasa peperiksaan dengan kontras).

Jika anda tidak mempunyai kontraindikasi, maka MRI benar-benar selamat untuk anda. Walaupun saiz dan bunyi yang besar, kerosakan dari peranti adalah sama seperti jika anda memegang magnet.

Dalam sinar-X, kehamilan, masa kanak-kanak (sebelum akil baligh), dan membuka pneumothorax berfungsi sebagai batasan. Apabila menggunakan kontras, contraindications ialah: kencing manis (pada tahap dekompensasi), patologi hati, kelenjar tiroid, ginjal, jenis tuberkulosis yang terbuka. Juga, prosedur ini tidak digalakkan untuk dilakukan terlalu kerap. Di samping itu, kontraindikasi umum untuk kedua-dua kaedah apabila menggunakan kontras adalah tindak balas alergik dalam pesakit kepada komponen-komponen ubat yang berbeza. Jika radiografi dilakukan secara tidak sengaja, di bawah pengawasan seorang doktor dan dengan radiasi dos tetap dalam kad ambulatori pesakit, bahaya dari radiasi pengionan hampir diturunkan. Dalam kes ini, adalah mustahil untuk mengatakan bahawa ia adalah lebih berbahaya, x-ray atau MRI. Kedua-dua teknik ini agak selamat. Terutama jika sinar X dilakukan di sebuah klinik yang lengkap dengan mesin moden.

Kelebihan dan kekurangan kedua-dua kaedah

Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan MRI. Manfaat termasuk kualiti imej tertinggi, imej tiga dimensi yang dihasilkan, yang jelas dapat melihat banyak organ dan sistem, kawasan otak dengan ketebalan kepingan yang berbeza 4-5 mm. Penglihatan yang baik ini membolehkan anda mencari tumor di bahagian-bahagian otak yang berlainan, walaupun pada peringkat awal perkembangan mereka. Juga, kelebihannya ialah keselamatan kaedah penyelidikan ini, membolehkan anda mengulangi prosedur beberapa kali. Kelemahan termasuk kos yang lebih tinggi berbanding dengan x-ray, dan tempoh prosedur, di mana anda perlu kekal pegun untuk jangka masa yang panjang.

Kelebihan radiografi termasuklah kesederhanaan, kos, fungsi. Kelemahannya adalah ketidakpastian relatif. Lulus peperiksaan ini disyorkan dengan gangguan yang ketara. Gambar yang dihasilkan adalah statik, yang mempersulit penilaian negara. Tanpa agen kontras, radiografi tisu lembut tidak begitu bermaklumat.

Jika kita membandingkan apa yang lebih baik, MRI atau x-ray dari tulang belakang, misalnya, walaupun dalam kes ini, mustahil untuk menjawab dengan pasti. Ia semua bergantung kepada kerosakan. Radiografi akan membolehkan doktor menilai keadaan tisu tulang - lihat fraktur, retak, dan lain-lain. Dan imbasan MRI menggambarkan saraf, saraf tunjang, tisu lembut di sekeliling, membolehkan anda melihat tumor.

Bilakah MRI digunakan, dan kapan x-ray?

Kaedah ini saling melengkapi, dan radiografi sering digunakan dahulu. Sekiranya tidak mencukupi, maka hantar MRI. Contohnya, anda mempunyai sakit belakang, mungkin sesuatu dengan tulang belakang, dan anda akan dihantar untuk x-ray. Jika tiada apa yang dikesan, maka anda dirujuk kepada MRI, yang dapat menunjukkan, sebagai contoh, masalah dengan cakera intervertebral. Satu lagi contoh. Sakit sendi lutut anda. X-ray menunjukkan bahawa anda mempunyai lutut keseluruhan, dan MRI menunjukkan jurang di meniskus. Dan contoh terakhir. Anda mengalami sakit teruk di tangan anda, doktor mengarahkan anda ke x-ray, dan dia menunjukkan patah tulang. Kemudian diagnostik tambahan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, untuk analisis otak hanya digunakan MRI, dan juga tomografi yang dikira (CT).

Bahaya semasa MRI dan X-ray

Bahaya semasa prosedur hanya wujud semasa X-ray, kerana pesakit disinari. Tidak ada perkara seperti itu dengan MRI. Oleh itu, jawapan kepada soalan sama ada lebih selamat, MRI atau sinar-X - tentu saja, MRI.

Kontra untuk MRI dan X-ray

Contraindications dijelaskan secara terperinci dalam seksyen tentang batasan. Oleh kerana kedua-dua prosedur adalah agak selamat, adalah perlu untuk mendengarkan doktor anda dan beritahu dia kebenaran semasa anamnesis dalam kes intolerans individu.

Keputusan apa yang lebih tepat?

Setiap peperiksaan bertujuan untuk struktur badan tertentu. Radiografi dengan tepat menunjukkan keadaan tulang, ultrasound - tisu lembut, MRI otak, ligamen, tendon, saraf, kehadiran tumor. Secara umum, MRI dalam banyak kes adalah lebih baik daripada CT dan radiografi, tetapi selalunya tidak dapat menggantikannya.

Analisis perbandingan terperinci MRI dan radiografi tulang belakang

Kaedah utama diagnosis primer dalam vertebrologi - sinar-X, resonans magnetik (MRI) dan komputasi tomografi (CT) digunakan untuk menjelaskan diagnosis, sebagai yang paling bermaklumat.

Dengan bantuan X-ray menentukan punca kesakitan, sifat kecederaan tulang belakang. Kaedah ini sangat diperlukan sekiranya berlaku kecemasan dan semasa lawatan awal ke doktor. MRI menyediakan peluang untuk mendapatkan imej ruang dan ruang terperinci mengenai organ tersebut. Untuk menentukan apa yang lebih baik untuk menjalankan x-ray atau MRI tulang belakang untuk tujuan diagnostik, anda perlu mengetahui apa patologi yang dikecualikan.

Prinsip diagnosis radiologi

Radiodiagnosis dalam perubatan adalah kajian berdasarkan kerja-kerja radiasi pengionan elektromagnetik, yang berlaku dengan pecutan kuat zarah yang dikenakan dan dicirikan oleh frekuensi tinggi dan panjang gelombang yang panjang. Dengan kaedah tinjauan ini, imej objek tiga dimensi dengan ketumpatan rendah dalam dua unjuran diperolehi.

Radiografi membolehkan anda meneroka struktur dalaman dengan bantuan X-ray dan filem khas. Melewati tisu-tisu yang berlainan kepadatan, sinar bertaburan tidak sekata, imej struktur anatom yang bervariasi dari intensiti yang berbeza-beza ditetapkan pada filem.

Pada dasarnya, ia digunakan untuk mendiagnosis kecederaan traumatik tulang, kolum tulang belakang, penyakit paru-paru, dan sinus. Peranti moden mendaftarkan imej pada kaset khas dengan filem atau pada matriks elektronik. Masa kajian adalah terhad kepada saat.

Prinsip pengimejan resonans magnetik

Imej-imej organ anatomi boleh diperolehi menggunakan resonans magnetik nuklear. Dalam kes ini, objek diletakkan di kawasan medan magnet yang tetap intensiti tinggi. Dalam bidang seperti ini, dengan bantuan gelombang elektromagnet, mereka bertindak pada atom hidrogen (tisu badan tepu dengan 90%), dan di bawah pengaruh radiasi elektromagnet, proton atom hidrogen memberikan isyarat. Sensor mengukur tahap tindak balas nuklei kepada tenaga yang dikeluarkan.

Tomography mengumpul data ini dan mengubahnya menjadi imej tiga dimensi, terperinci, membetulkannya ke pembawa dan filem elektronik. Imej MRI tulang belakang membolehkan pemeriksaan struktur tulang, struktur saraf tunjang, cakera intervertebral, tulang rawan dan ligamen, dan cairan tulang belakang dalam tiga dimensi. Masa prosedur MRI bergantung kepada kawasan minat dan boleh berlangsung sehingga 90 minit.

Apakah perbezaan antara imej MRI dan X-ray?

Pada MRI, imej hitam dan putih memberikan imej lapisan tulang belakang yang jelas, dan menunjukkan: keadaan cakera, tisu tulang rawan, struktur tulang belakang, ujung saraf dan tisu lembut. Imej dibuat terlebih dahulu dalam pesawat yang membahagikan tubuh manusia ke bahagian kanan dan kiri.

Sekiranya patologi dijumpai, kawasan ini diperiksa dalam dua pesawat lain - depan (menghadap kamera) dan melintang (seolah-olah memotong badan menjadi bahagian dalam satah mendatar). Cara terbaik kord rahim digambarkan dengan MRI pada T1-VI: struktur yang kelihatan, bahan putih dan kelabu, cecair cerebrospinal, sumsum tulang badan vertebra.

Sekiranya terdapat beberapa penyakit, pengimejan resonans magnetik dengan kontras perlu dilakukan: agen perparitan paramagnet disuntik secara intravena, yang diedarkan di antara kapal. Dengan perbezaan bekalan darah dan pengumpulan bahan kontras membezakan tisu sihat daripada tumor dan keradangan.

Radiografi tulang belakang (spondylography) dilakukan di depan, belakang dan unjuran sampingan, untuk memaparkan sendi intervertebral - dalam serong. Anda boleh mengambil gambar dalam masa 20-40 minit. Untuk menentukan keadaan cakera intervertebral, peperiksaan dilakukan semasa tenggelam maksimum dan lanjutan tulang belakang, dengan itu mendedahkan anjakan vertebra pendatar yang relatif kepada asasnya.

Pada spondylogram dalam unjuran sisi, tulang belakang dilihat sepanjang keseluruhannya: badan vertebra, struktur dan bentuk mereka, proses spinous, cakera intervertebral, sendi, orifices. Dengan bantuan imej, patah tulang dan perubahan merosakkan vertebra, keradangan dan keabnormalan perkembangan, patologi tulang tulang dikesan dan kemungkinan MRI ditentukan.

Apa yang menentukan pilihan kaedah tinjauan

Kedua-dua kaedah diagnostik mempunyai petunjuk sendiri untuk penyelidikan. Kerosakan tulang paling baik ditentukan oleh X-ray, Tisu lembut MRI.

Petunjuk untuk pengimejan resonans magnetik

Kaedah diagnosis dengan ketepatan yang tinggi menentukan lokasi, saiz, sempadan tumor, usus keradangan dalam patologi berikut tulang belakang:

 • Kecederaan traumatik tulang belakang dan saraf tunjang.
 • Anomali dan kecacatan.
 • Tumor pada tisu lembut, struktur tulang tulang belakang dan saraf tunjang, metastase.
 • Syringomyelia, pelbagai sklerosis.
 • Penyakit vaskular kord rahim.
 • Penyakit degeneratif dan dystrophik tulang belakang.
 • Spondylitis, epiduritis.
 • Pemantauan pasca operasi hasil rawatan pembedahan penyakit dan kecederaan tulang belakang dan saraf tunjang.

Petunjuk untuk radiodiagnosis

Teknik sinar-X memimpin dalam diagnosis pelanggaran integriti struktur tulang. Tetapi penggunaan kaedah ini tidak digalakkan sekiranya berlaku kerosakan kepada tisu lembut tulang belakang dan saraf tunjang, serta pada kanak-kanak kecil kerana kandungan maklumat yang rendah.

 • Kerosakan tulang belakang.
 • Osteomyelitis.
 • Osteochondrosis.
 • Osteoarthritis.
 • Spondylosis.
 • Kelengkungan tulang belakang.
 • Sakit di tulang belakang dan anggota badan.
 • Anomali tulang belakang.
 • Cakera intervertebral herniated.
 • Tuberkulosis tulang belakang yang disyaki.

Spondylography berfungsi untuk penyakit seperti spondylolisthesis (displacement of the vertebral bodies). Gambar dibuat dengan lekapan maksimum dan lanjutan tulang belakang di unjuran sisi. Walaupun terdapat nilai diagnostik kedua-dua kaedah, dalam beberapa keadaan, mereka tidak boleh digunakan.

Kontraindikasi yang mungkin untuk MRI dan x-ray tulang belakang

Terdapat negeri di mana kajian mengancam kehidupan pesakit, dalam kes ini mereka bercakap tentang kontra mutlak untuk MRI. Ini termasuk pesakit yang mempunyai pacemaker, klip logam pada saluran otak, pam insulin yang diimplan, dan injap jantung buatan dengan elemen logam. Dan juga, orang-orang dengan sendi pinggul buatan, osteosynthesis dan peranti pemulihan pendengaran, objek asing logam dalam badan apa-apa penyetempatan, serpihan, ubat-ubatan dispenser automatik tidak dibenarkan menjalankan tinjauan.

Sekiranya keadaan menimbulkan bahaya atau menjadikannya sukar untuk menjalankan pencitraan resonans magnetik, mereka dipanggil kontraindikasi relatif. Prosedur ini mungkin dilakukan selepas membandingkan risiko dan faedah untuk pesakit. Senarai kontraindikasi relatif termasuk: kehadiran kurung hemostatik dalam tubuh manusia (kecuali otak), tiga bulan pertama kehamilan, kegagalan jantung yang teruk, claustrophobia.

Kehadiran di dalam tubuh bahan jahitan bedah, stent, injap jantung tiruan, zarah bukan ferromagnetik, gigi logam buatan bukan halangan untuk kajian ini.

Kontraindikasi untuk spondylography: kehamilan, keadaan yang teruk pesakit dengan pendarahan atau luka terbuka dada.

Perbandingan kos diagnostik

Jika anda membandingkan kos MRI dan spondylography - keutamaan boleh diberikan kepada x-ray. Peperiksaan semua bahagian tulang belakang pada pengimeang resonans magnetik boleh membiayai dari 7,500 hingga 9,000 rubel, dan jabatan individu - dari 2,500 hingga 3,000 rubel.

Kos X-ray bergantung kepada penyakit yang dicadangkan, jumlah gambar dan ramalan yang diperlukan. Purata harga antara 2500 hingga 3500 rubel. Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kelemahannya.

Kelebihan dan kekurangan setiap kaedah

Memilih salah satu daripada kaedah pemeriksaan, adalah perlu untuk mengambil kira keadaan pesakit, penyakit yang ditujukan kepadanya, sama ada dia mempunyai peluang untuk menjalankan kajian. Kelebihan radiografi dalam keterangan dengan kecederaan trauma pada tulang belakang.

Penggunaan MRI dan x-ray tulang belakang - apakah terdapat perbezaan yang besar?

Penyakit tulang belakang merupakan sebahagian besar daripada semua penyakit sistem muskuloskeletal. Kepelbagaian mereka, aliran peringkat dan perbezaan komplikasi menyebabkan keperluan diagnosis yang tepat dan terperinci. Kaedah utama untuk mendiagnosis patologi tulang belakang adalah MRI dan X-ray. Perintah pelaksanaannya, perbezaan dan ciri akan dibincangkan dalam artikel itu.

X-ray dan MRI - prinsip-prinsip asas kerja

Memandangkan persoalan yang lebih baik - MRI atau sinar-X, adalah wajar untuk mempertimbangkan tujuan setiap kaedah. X-ray kini merupakan cara yang paling berpatutan untuk mendiagnosis patologi tulang belakang, ia amat diperlukan untuk:

 • Pengesanan masalah vertebra, cakera intervertebral dan proses spinous
 • Pengesanan kecederaan tulang belakang sekiranya berlaku kecederaan

Mengambil gambar adalah berdasarkan laluan melalui tisu radiasi X-ray frekuensi tinggi, yang ditangguhkan di kawasan yang mempunyai ketumpatan tinggi. Itulah sebabnya tisu tulang dalam gambar sedemikian akan kelihatan dengan sempurna. Apakah perbezaan gambar jika anda membuat MRI? Oleh kerana prosedur MRI menggunakan medan magnet yang berinteraksi dengan atom hidrogen organ yang sedang diperiksa, snapshot akan memungkinkan untuk membezakan mana-mana tisu patologi dari sihat. Oleh itu, pengimejan resonans magnet radiasi yang tidak digunakan, oleh itu, dianggap lebih selamat daripada x-ray.

Mengapa radiografi tulang belakang ditetapkan?

Memikirkan x-ray atau MRI tulang belakang - yang lebih baik, perlu mengambil kira bukan keinginan anda, tetapi cadangan doktor. Memandangkan kaedah yang boleh ditukar ganti, pesakit tersilap: terdapat kes-kes walaupun MRI moden tidak dapat memberikan maklumat yang X-ray akan memberi.

X-ray lebih tepat mencerminkan keadaan tisu tulang, jadi ia pasti disyorkan jika anda mengesyaki:

 1. Kecederaan tulang belakang, termasuk patah vertebra.
 2. Hemorrhage dan hematomas di kawasan vertebral, pengumpulan cecair di vertebra sendiri.
 3. Tumor tulang.
 4. Anomali struktur vertebra individu.

Selain itu, dengan bantuan sinar-X, anda boleh dengan cepat dan berkesan membuat kesimpulan mengenai kecacatan tulang belakang, kelengkungan (scoliosis) dan ijazahnya. Dalam ketiadaan MRI, radiografi boleh menggantikan kaedah diagnosis osteochondrosis, terutama tanpa komplikasi dari tisu lembut, vesel, dan saraf. X-ray akan menggantikan MRI dalam mengesan jangkitan tulang belakang dengan tuberkulosis, sifilis.

Radiografi tulang belakang serviks dengan ujian fungsional sangat diperlukan untuk mengesan varian tidak stabil osteochondrosis. Biasanya, bagi mana-mana segmen lajur vertebral gambar diambil dalam dua unjuran - berdiri lurus, berdiri ke tepi. Sebagai peraturan, dalam satu sesi, satu jabatan diperiksa - lumbar, toraks atau serviks.

Apakah tanda-tanda untuk MRI?

Imbasan MRI dengan sempurna mencerminkan semua perubahan dalam tisu lembut dan membolehkan anda mendapatkan imej tiga dimensi cakera, rawan, tumor, taraf saraf dan vaskular, serta kord rahim. Ia adalah melalui MRI bahawa hernias intervertebral dan protrusions lebih baik divisualisasikan, sebarang keabnormalan struktur koloni spinal. Petunjuk bagi prosedur tersebut adalah seperti berikut:

 1. Keperluan untuk mendiagnosis osteochondrosis dan menentukan tahap yang tepat.
 2. Cari kelainan dalam struktur dan fungsi saraf tunjang dan terusan (penguncupan otak, penyempitan kanal tunjang, dll).
 3. Mencari proses keradangan dalam saraf atau tisu lembut yang diratakan, mencari tumor dan pembezaan mereka.
 4. Anomali kongenital tisu vertebra, perubahan dalam struktur tulang belakang dan cakera.
 5. Penilaian keadaan tulang belakang selepas pembedahan.

MRI hampir selalu disyorkan untuk dilakukan dan sebelum pembedahan tulang belakang untuk mengenal pasti lokasi patologi yang paling tepat. Juga, persoalan sama ada imbasan MRI boleh dilakukan selepas X-ray diselesaikan secara positif. Imbasan MRI dilakukan pada hari yang sama atau tidak, jika tidak mungkin untuk menentukan sebab sakit belakang atau gejala lain dari sinar X. MRI juga sesuai untuk menjelaskan diagnosis yang dilakukan semasa x-ray.

Kaedah diagnostik yang lebih tepat adalah pengimejan resonans magnetik yang berbeza. Untuk ini, bahan khas disuntik ke dalam urat, yang melukis tisu-tisu dan membolehkan mereka menjadi lebih visual. Biasanya, kontras digunakan untuk mendiagnosis tumor dan jenis mereka, untuk mengkaji keadaan kapal paravertebral.

Kelebihan dan kelemahan radiografi

Kelebihan penampilan radiografi adalah seperti berikut:

 1. Kadar pengesanan yang tinggi terhadap patologi tulang, tulang belakang, anjakan, pertumbuhan, dll.
 2. Keupayaan untuk menjalankan diagnostik kecemasan kecederaan tulang belakang.
 3. Kesederhanaan prosedur, tidak perlu persediaan.
 4. Kecekapan dan ketersediaan - X-ray boleh dilakukan di mana-mana klinik, bilik kecemasan.

Terdapat juga banyak kelemahan untuk radiografi:

 1. Prosedur ini tentunya lebih berbahaya daripada MRI, dan radiasi digunakan untuknya. Sinaran dalam peranti moden dikurangkan, tetapi masih ada.
 2. Jangan ambil X-ray sering.
 3. X-ray dilarang digunakan pada wanita hamil dan menyusui.
 4. Kaedah ini tidak berkesan untuk diagnosis penyakit tisu paravertebral, tidak mungkin untuk menentukan jenis tumor secara tepat.

Kelebihan dan kelemahan MRI

Kelebihan MRI tidak diragukan lagi:

 1. Tiada sinaran berbahaya.
 2. Kemungkinan mengandung mengandung, menyusu, anak-anak dari hari-hari pertama kehidupan.
 3. Tiada sekatan pada pelaksanaan semula.
 4. Diagnosis MRI tepat.
 5. Keupayaan untuk mencari tumor, metastasis, mampatan saraf, saluran darah, dsb.
 6. Anda boleh menulis data ke cakera.

MRI mempunyai beberapa kelemahan, tetapi mereka. Ia mungkin sukar untuk menjalankan prosedur untuk kanak-kanak, kerana anda perlu berbaring selama 15-30 minit. MRI tidak sesuai untuk pesakit yang mempunyai stent dalam kapal, alat pacu jantung, objek logam lain, untuk epilepsi, dan alahan untuk kontras. Juga, MRI adalah suatu perintah magnitud yang lebih mahal daripada x-ray, peralatan itu tidak di kebanyakan klinik.

Penyakit yang mana MRI atau X-ray ditetapkan

MRI diperlukan untuk diagnosis:

 • Spondylosis
 • Spondylolisthesis
 • Anomali perkembangan kapal, vertebra, cakera
 • Osteochondrosis
 • Hernia intervertebral
 • Tumor
 • Batuk kering tulang belakang

X-ray akan diperlukan apabila:

 • Mana-mana kecederaan tulang belakang
 • Osteochondrosis
 • Anjakan Vertebral
 • Pertumbuhan tulang
 • Tumor Vertebral
 • Kyphosis, scoliosis
 • Sebelum operasi kecemasan

X-ray, walaupun penampilan MRI, tidak kehilangan tanah. Kedua-dua kaedah ini hendaklah digunakan hanya dengan preskripsi doktor yang akan memilih penyelidikan yang diperlukan. Perlantikan kaji selidik bebas boleh menyebabkan pendedahan radiasi yang berlebihan dan pembaziran dana, jadi tidak disyorkan untuk pesakit.

Apa yang lebih baik x-ray atau MRI tulang belakang

X-ray tulang belakang adalah kaedah peperiksaan yang paling popular, yang membolehkan anda mendapatkan imej mana-mana jabatannya dalam dua unjuran - dari belakang dan sisi. Kaedah pemeriksaan ini adalah sangat penting dalam kes-kes (termasuk kecemasan) apabila perlu untuk menimbulkan penyebab sakit di tulang belakang, untuk mengesan sifat kecederaan traumatik. Pencitraan resonans magnetik - satu kaedah di mana anda boleh mendapatkan imej tiga dimensi organ di skrin komputer. MRI adalah berbeza kerana ia dapat menunjukkan struktur perubahan tisu lembut dengan lebih baik, membolehkan anda mengesan tumor, mengkaji anomali saraf tunjang, memeriksa keadaan kapal dan saraf.

Apa yang boleh dilihat pada x-ray kolum tulang belakang

Sinar-X melemahkan apabila melalui tisu badan. Sinaran diserap hanya oleh tisu tulang, jadi dengan sinar-X anda boleh mendapatkan imej yang jelas dari tulang belakang dan bahagian-bahagiannya.

Sinar-X melemahkan apabila melalui tisu badan. Sinaran diserap hanya oleh tisu tulang, jadi dengan sinar-X anda boleh mendapatkan imej yang jelas dari tulang belakang dan bahagian-bahagiannya.

Peperiksaan ini ditetapkan untuk gejala berikut:

 • Sakit kepala dan pening apabila menghidupkan kepala;
 • Sakit di dada atau perut, disertai oleh kebas kelamin;
 • Sakit di belakang dan kaki bawah.

Dalam gambar, anda dapat melihat lebih baik pelanggaran struktur vertebra dan anjakannya, kerosakan tulang rawan (osteochondrosis), kelengkungan tulang belakang, kecederaan sendi intervertebral, keabnormalan kongenital, pengumpulan cecair dalam rongga sendi. Dengan bantuan X-ray, seseorang dapat melihat rupa tumor dan jangkitan pada tulang. Keadaan tisu lembut tidak menunjukkan sinar-x.

Apakah tujuan tomografi tulang belakang MRI?

Satu kelebihan penting MRI ialah untuk mendapatkan maklumat yang lengkap dan tepat tentang keadaan tulang belakang, tidak perlu untuk mendedahkan orang kepada tindakan radiasi berbahaya. Prinsip pemeriksaan adalah bahawa tisu-tisu badan diperiksa menggunakan denyut medan elektromagnetik. Mereka semua mengandungi molekul air. Proton molekul yang dikenakan secara positif bertindak balas terhadap denyutan magnetik dengan isyarat khusus, yang direkodkan dalam tomografi. Komputer memaparkan isyarat pada skrin, ternyata imej tiga dimensi badan dengan semua butirannya.

MRI digunakan untuk mendiagnosis penyakit-penyakit seperti: spondylolisthesis (perpindahan vertebra di tulang belakang lumbar), multiple sclerosis, anomali kongenital perkembangan pembuluh serebral, hernia intervertebral, tumor tisu lembut, tuberkulosis dan lain-lain

 • Perubahan kongenital dalam struktur tisu vertebra;
 • Kerosakan traumatik terhadap tulang belakang, cakera intervertebral;
 • Perubahan struktur sendi (intervertebral);
 • Pengompresi kord rahim dan akar saraf akibat penyempitan terusan tunjang;
 • Keradangan tisu dan tumor di tulang belakang;
 • Perubahan dalam tisu selepas pembedahan tumor;
 • Kerosakan kepada pembuluh tulang belakang dan membran tulang belakang.

MRI pesakit dirujuk kepada kehadiran gejala, sebab yang tidak dapat dipastikan dengan bantuan X-ray: sakit di bahagian belakang, pergi ke anggota bawah atau memancar ke bahu, sakit di pinggul atau pantat. MRI juga ditetapkan untuk menjelaskan diagnosis, yang disampaikan oleh X-ray, atau dalam hal kontraindikasi terhadap penggunaan kaedah pemeriksaan ini.

MRI digunakan untuk mendiagnosis penyakit-penyakit seperti spondylolisthesis (displacement vertebra di tulang belakang lumbar), multiple sclerosis, anomali kongenital perkembangan pembuluh serebral, hernia intervertebral, tumor tisu lembut, tuberkulosis dan lain-lain.

Dalam sesetengah kes, apabila melakukan pengimejan resonans magnetik menggunakan kontras. Agen kontras disuntik ke dalam urat (sebatian gadolinium). Diagihkan melalui kapal, ia jatuh ke dalam tisu lembut tulang belakang. Disebabkan perbezaan aliran darah pada pesakit dan tisu tumor yang sihat, kawasan keradangan jelas dibezakan dalam imej. Kaedah pemeriksaan ini juga berkesan dalam mengkaji keadaan kapal, pengesanan kekangan atau sambungan yang tidak normal. Sebaliknya tidak berbahaya. Pesakit yang alah kepada mana-mana ubat-ubatan diuji untuk pemeriksaan sebelum pemeriksaan.

X-ray membolehkan anda dengan cepat mengesan kawasan yang rosak tulang belakang, mewujudkan kehadiran perpindahan vertebra, pertumbuhan tisu tulang, pelanggaran bentuk lumbung tulang belakang. Ia digunakan dalam kes-kes kecemasan sebelum melakukan operasi segera.

Faedah

Untuk menentukan kaedah mana yang terbaik untuk memeriksa tulang belakang, adalah perlu untuk menilai kelebihan masing-masing.

Kelebihan X-ray

Kaedah berbeza di dalamnya:

 • Ia membolehkan anda dengan cepat mengesan kawasan yang rosak tulang tulang belakang, untuk mewujudkan kehadiran displacement vertebra, pertumbuhan tisu tulang, pelanggaran bentuk lumbung tulang belakang. Ini membolehkan bukan sahaja menjalankan pemeriksaan rutin, tetapi juga untuk menerapkan kaedah ini sekiranya berlaku kecemasan, sebelum menjalankan operasi segera;
 • Prosedur kajian sederhana, berlangsung beberapa minit, tidak memerlukan penyediaan;
 • Untuk mendapatkan imej yang berkualiti tinggi, pesakit mesti kekal dalam imobilitas untuk masa yang sangat singkat;
 • Dengan bantuan ujian berfungsi, anda boleh memeriksa keadaan sendi, menentukan penyebab sakit di rantau vertebral;
 • X-ray adalah cara yang murah dan bermaklumat untuk memeriksa sistem tulang belakang vertikal.

Kelebihan MRI

MRI tidak menggunakan radiasi berbahaya:

 • Pemeriksaan sedemikian boleh ditetapkan semasa kehamilan. Ia ditugaskan kepada kanak-kanak dari saat lahir untuk pemeriksaan keabnormalan kongenital, gangguan otot pada leher;
 • MRI boleh dilakukan berulang-ulang (contohnya, untuk menjalankan kajian dinamik perkembangan tumor atau pemantauan pasca operasi);
 • Kaedah ini sangat penting apabila perlu melakukan pemeriksaan ke atas otot, ligamen, tumor dan tisu lembut lain dari ruang tulang belakang. Ia membolehkan anda untuk mempertimbangkan tumor lebih baik, menentukan struktur, bentuk, saiz, sempadan, mengesan metastasis. MRI memainkan peranan utama dalam memeriksa kapal dan saraf;
 • Tidak seperti sinar-X, yang memberikan gambar rata, pengimejan MR membolehkan anda mendapatkan imej tiga dimensi, membakarnya ke CD.

Kaedah ini sangat penting apabila perlu melakukan pemeriksaan ke atas otot, ligamen, tumor dan tisu lembut lain dari ruang tulang belakang. Ia membolehkan anda untuk mempertimbangkan tumor lebih baik, menentukan struktur, bentuk, saiz, sempadan, mengesan metastasis. MRI memainkan peranan utama dalam memeriksa kapal dan saraf

Kelemahan

Kelemahan X-ray

Mereka ialah:

 • Radiasi terpakai. Mesin x-ray moden dilengkapi dengan perlindungan maksimum terhadap radiasi, bagaimanapun, penyelidikan itu sering mustahil untuk dilakukan. Selepas prosedur, doktor mesti menetapkan dos yang diterima oleh pesakit, akibat penyinaran, penyakit kanser mungkin berlaku;
 • Oleh kerana penyinaran, sinar-x tidak boleh digunakan dalam pemeriksaan wanita hamil dan kanak-kanak di bawah usia 14 tahun;
 • Kaedah ini tidak memberikan maklumat yang cukup tentang status tumor, tidak berkesan dalam kajian ketegangan otot.

Kelemahan MRI

 • Kaedah ini tidak boleh digunakan untuk memeriksa pesakit dengan perentak jantung dan peranti lain di dalam badan, stent vaskular, serta objek logam lain di dalam tisu dan organ;
 • Semasa prosedur, pesakit mesti berbaring selama 15-60 minit. Oleh kerana itu, kadang-kadang perlu melakukan anestesi (dalam hal intoleransi terhadap imobilitas atau pemeriksaan anak-anak muda).

Apabila melakukan pengimejan resonans magnetik, pakar biasanya bergantung kepada data sinar-X dan ultrasound. Selalunya, imbasan MRI untuk pemeriksaan tulang belakang digunakan apabila kaedah mudah tidak memberikan maklumat yang diperlukan.