Utama / Pergelangan tangan

Anatomi tangan manusia

Tangan manusia, atau bahagian bawah bahagian atas badan, mempunyai makna yang istimewa. Dengan bantuan tangan dan kemahiran motor halus, pergerakan semua jari, orang belajar tentang dunia dan berinteraksi dengannya. Tangan dan jari adalah alat utama dalam pekerjaan apa pun. Mengurangkan fungsi mereka sebahagian besarnya menyebabkan penurunan keupayaan untuk bekerja, untuk mengehadkan keupayaan orang itu.

Sendi dan tulang tangan

Anatomi tangan manusia dicirikan oleh kehadiran tulang kecil yang di artikulasikan oleh sendi pelbagai jenis. Terdapat tiga komponen tangan: pergelangan tangan, bahagian metacarpal, falanges jari-jari. Secara ringkas, pergelangan tangan dipanggil pergelangan tangan, tetapi dari sudut pandangan anatomi ia adalah bahagian proksimal tangan. Ia terdiri daripada 8 batu, disusun dalam dua baris.

Baris proksimal pertama terdiri dari tiga tulang yang disambungkan oleh sendi tetap. Dari sebelah luar sebelahnya, ada tulang dada yang berdekatan, yang diwarisi dari nenek moyang jauh dan yang berfungsi untuk meningkatkan kekuatan otot (salah satu tulang sesamoid). Permukaan tulang barisan pertama, menghadapi tulang lengan bawah, membentuk satu permukaan artikular untuk sambungan dengan jejari.

Tulang tangan

Baris kedua tulang diwakili oleh empat tulang, yang tersambung secara terperinci ke metacarpus. Bahagian karpal bentuknya menyerupai sebuah bot kecil, di mana permukaan palmar - sebahagian cekungnya. Ruang antara tulang diisi dengan rawan artikular, tisu penghubung, saraf dan saluran darah. Pergerakan di pergelangan tangan sendiri dan memindahkan tulangnya relatif kepada satu sama lain hampir mustahil. Tetapi disebabkan kehadiran sambungan antara bahagian karpal dan radius, seseorang boleh berputar dengan berus, membawanya dan memindahkannya.

Sendi tangan

Bahagian metacarpal terdiri daripada lima tulang tiub. Bahagian proksimal mereka disambungkan ke pergelangan tangan oleh sendi tetap, dan bahagian distal disambungkan ke fungsional proksimal jari oleh sendi bergerak. Sendi metacarpophalangeal adalah sendi sfera. Mereka memberikan peluang untuk perpanjangan dan lanjutan dan pergerakan putaran.

Sendi ibu jari mempunyai bentuk pelana dan hanya menyediakan sambungan dan lekapan. Setiap jari diwakili oleh tiga phalanges yang menghubungkan dengan cara sendi seperti blok yang boleh alih. Mereka menggunakan fleksi dan lanjutan jari. Semua sendi tangan mempunyai kapsul bersama yang kukuh. Kadang-kadang dia kapsul boleh menggabungkan 2-3 sendi. Untuk mengukuhkan rangka kerja osteo-artikular, terdapat alat ligamen.

Tangan Bundles

Sendi tangan manusia dipegang dan dilindungi oleh kompleks keseluruhan ligamen. Mereka telah meningkatkan keanjalan dan pada masa yang sama ketahanan kerana gentian tisu penghubung yang sangat padat. Fungsi mereka adalah untuk memberi pergerakan pada sendi yang tidak lebih daripada norma fisiologi, untuk melindungi mereka dari kecederaan. Dalam kes peningkatan usaha fizikal (jatuh, angkat berat), ligamen tangan masih boleh terbengkalai, kes pecah sangat jarang berlaku.

Peralatan ligamen tangan diwakili oleh banyak ligamen: antara-artikular, dorsal, palmar, cagaran. Bahagian palmar tangan disekat oleh penahan flexor. Ia membentuk saluran tunggal di mana tendon flexor jari lulus. Ligamen palatal pergi ke arah yang berbeza, membentuk lapisan berserat tebal, ligamen belakang lebih kecil.

Sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal diperkukuh oleh ligamen cagaran lateral, dan juga mempunyai tambahan pada permukaan palmar. Pemegang bungkusan flexors di sawit dan pemegang extensor di bahagian belakang terlibat dalam penciptaan sarung berserabut untuk otot-otot ini. Terima kasih kepada mereka dan ruang sinovial, tendon dilindungi daripada pengaruh luaran.

Otot tangan

Mempelajari anatomi tangan manusia, adalah mustahil untuk tidak menarik perhatian kepada kesempurnaan peranti sistem ototnya. Semua pergerakan jari terkecil dan tepat pasti tidak mustahil tanpa kerja yang diselaraskan semua otot karpal. Kesemua mereka terletak hanya di telapak tangan, di sebelah belakang adalah tendon ekstensor. Lokasi otot tangan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: otot ibu jari, kumpulan tengah dan jari kecil.

Otot dan tendon tangan

Kumpulan tengah diwakili oleh otot-otot interosseous yang menghubungkan tulang-tulang bahagian metacarpal, dan otot-otot seperti cacing yang dilekatkan pada phalanges. Otot-otot interosseous meratakan dan memisahkan jari-jari, dan otot-otot seperti cacing membengkokkan mereka dalam sendi metacarpophalangeal. Kumpulan otot ibu jari adalah tenar yang disebut, ketinggian ibu jari. Mereka membengkokkan dan melepaskannya, menarik balik dan memimpin.

Hypotenar, atau ketinggian jari kecil (jari kecil) berada di sisi lain sawit. Kumpulan otot jari kecil membezakannya, membuang dan memimpin, flexes dan meluas. Pergerakan tangan pada sendi pergelangan tangan disediakan oleh otot-otot pada lengan bawah, dengan melampirkan tendon mereka ke tulang tangan.

Otot dan tendon

Bekalan darah dan pemuliharaan tangan

Tulang dan sendi, otot dan ligamen tangan secara literal ditembusi oleh saluran darah. Pembekalan darah sangat maju, kerana pergerakan pergerakan yang tinggi dan pertumbuhan semula tisu pesat dipastikan. Dari lengan ke tangan, dua arteri, ulnar dan radial, pendekatan, dan, selepas melewati saluran khas melalui sendi pergelangan tangan, mereka muncul di antara otot dan tulang tangan. Di sini, bentuk anastomosis (sebatian) berupa arka yang dalam dan cetek di antara mereka.

Arteri yang lebih perlahan berjalan dari arka ke jari, setiap jari dibekalkan dengan empat kapal. Arteri ini juga sambungkan antara satu sama lain, membentuk rangkaian. Jenis pembuluh darah yang meluas ini membantu dengan kecederaan, apabila bekalan darah ke jari mengalami sedikit apabila cawangan rosak.

Arteri tangan

Saraf ulnar, radial dan median, melalui semua unsur tangan, berakhir di hujung jari dengan sejumlah besar reseptor. Fungsi mereka adalah untuk memberi kepekaan sentuhan, suhu dan sensitiviti kesakitan.

Saraf tangan

Kerja harmoni dan harmoni tangan hanya boleh dilakukan dengan fungsi yang terpelihara dari semua komponennya. Berus yang sihat diperlukan untuk kehidupan penuh seseorang, pemeliharaan keupayaan bekerja.

Anatomi tangan

Jika kita menganggap berus secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, terdapat tiga struktur utama di dalamnya: tulang tangan; ligamen tangan yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot tangan.

Berus tulang

Tangan mempunyai tiga bahagian: pergelangan tangan, metacarpus, dan jari-jari.

Tulang pergelangan tangan

Lapan tulang pergelangan tangan yang lebih kecil tidak teratur. Mereka disusun dalam dua baris.

Barisan tulang karpal proksimal membentuk cembung permukaan artikular ke jejari. Barisan distal disambungkan ke proksimal dengan bantuan gabungan bentuk yang tidak teratur.

Tulang pergelangan tangan terletak pada pesawat yang berlainan dan membentuk longkang (pergelangan tangan pergelangan tangan) di permukaan palmar dan lengkung di belakang. Di dalam pergelangan tangan pergelangan tangan adalah tendon dari otot-otot fleksor jari-jari. Tepi dalamannya dibatasi oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang cohoid, yang mudah teraba; pinggir luarnya terdiri daripada dua tulang - navicular dan poligonal.

Tulang metacarpus

Metacarpus terdiri daripada lima tulang metacarpal tubular. Tulang metacarpal jari pertama lebih pendek daripada yang lain, tetapi ia dibezakan dengan keberkesanannya. Yang paling lama ialah tulang metacarpal kedua. Tulang berikut ke arah pinggir ulnar tangan berkurang panjang. Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Asas-asalan tulang metacarpal mengartikulasikan dengan tulang-tulang pergelangan tangan. Asas tulang metacarpal pertama dan kelima mempunyai permukaan artikular pada bentuk pelana, dan selebihnya adalah permukaan artikular yang rata. Kepala tulang metacarpal memiliki permukaan artikular hemispherik dan diartikulasikan dengan fungsional proksimal jari.

Tulang jari

Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama, yang hanya mempunyai dua phalanxes - proksimal dan distal. Phalang proksimal adalah yang paling lama, phalanxes distal adalah yang paling singkat. Setiap phalanx mempunyai bahagian pertengahan - badan dan dua hujung - proksimal dan distal. Di akhir proksimal ialah pangkalan phalanx, dan di ujung distal ialah ketua fasax. Pada setiap hujung fasa terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang ini, berus juga mempunyai tulang sesamoid, yang terletak di ketebalan tendon antara tulang metacarpal ibu jari dan fasax proksimalnya. Terdapat juga tulang sesamoid yang tidak tetap di antara tulang metacarpal dan fasax proksimal jari kedua dan kelima. Tulang Sesamoid biasanya terletak di permukaan palmar, tetapi kadang-kadang juga terdapat pada permukaan dorsal. Tulang Sesamoid termasuk tulang berbentuk kacang. Semua tulang sesamoid, serta semua proses tulang, meningkatkan kekuatan bahu otot-otot yang melekat pada mereka.

Peralatan ligamen berus

Sendi pergelangan tangan

Radius dan tulang pergelangan tangan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi ini: navicular, lunate dan trihedral. Ulna tidak mencapai permukaan sendi sinar-karpal (ia "ditambah" oleh cakera artikular). Oleh itu, dalam pembentukan sendi siku, peranan terbesar kedua-dua tulang lengan dimainkan oleh ulna, dan dalam pembentukan sendi sinar-karpal - oleh radius.

Dalam sendi sinar-karpal, mempunyai bentuk ellipsoidal, lenturan dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan adalah mungkin. Pronation

Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan pada sendi pergelangan tangan tengah, yang terletak di antara barisan pergelangan tangan proksimal dan distal. Sambungan ini mempunyai permukaan yang kompleks yang tidak teratur. Jumlah pergerakan semasa fleksi tangan mencapai 85 °, dengan lanjutan juga kira-kira 85 °. Penambahan tangan dalam sendi ini mungkin sebanyak 40 °, dan penculikan adalah 20 °. Di samping itu, pergerakan pekeliling (circumduction) adalah mungkin dalam sendi pergelangan tangan-karpal.

Sendi Ray-carpal dan srednezapyastny diperkuat dengan banyak ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Bungkusan terletak di palmar, dorsal, medial

Di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar tangan, ligamen dibuang - penahan flexor. Ia tidak secara langsung berkaitan dengan sendi tangan, tetapi, sebenarnya, penebalan fasia.

Gabungan Carpal-Metacarpal

Mereka adalah sebatian barisan distal tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi-sendi ini, dengan pengecualian pergelangan tangan-metacarpal tangan ibu jari, adalah rata dan tidak aktif. Jumlah gerakan di dalamnya tidak melebihi 5-10 °. Pergerakan dalam sendi-sendi ini, serta antara tulang pergelangan tangan, sangat terhad oleh ligamen yang maju.

Bungkusan yang terletak di permukaan palmar tangan merupakan alat ligamen palmar yang kuat. Ia menghubungkan tulang pergelangan tangan dengan satu sama lain, serta dengan tulang metacarpal. Pada berus boleh dibezakan ligamen, mencapai arka, radiasi dan melintang. Tulang pusat alat ligamen adalah capitate, yang mana lebih banyak ligamen dilampirkan daripada sebarang tulang pergelangan tangan lain. Ligamen belakang tangan kurang maju daripada palmar. Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan, membentuk kapsul penebalan yang meliputi sendi antara tulang-tulang ini. Baris kedua pergelangan tangan, selain ligamen palmar dan dorsal, juga mempunyai ligamen interosseous.

Kerana fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II-V) tulang metacarpals tidak sangat mudah bergerak antara satu sama lain dan terhubung dengan kuat ke keseluruhannya, yang membentuk teras tulang tengah tangan, mereka ditetapkan sebagai pangkalan yang kukuh tangan.

Sendi karpal-metacarpal dari ibu jari tangan dibentuk oleh tulang poligonal dan tulang tulang metacarpal yang pertama. Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Pergerakan berikut mungkin dilakukan bersama: penambahan dan penculikan, pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposisi

Metacarpophalangeal sendi tangan

Dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fungsional proksimal jari. Semua sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan, dengan demikian, tiga paksi putaran saling berputar, di mana fleksi dan lanjutan, paksaan dan penculikan berlaku, serta gerakan bulat (peredaran). Fleksibel dan lanjutan boleh dilakukan pada 90-100 °, plumbum dan paksaan - pada 45-50 °.

Sendi metacarpophalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang terletak di sisi mereka. Di sebelah sawit kapsul sendi ini mempunyai ligamen tambahan, dipanggil palmar. Serat mereka saling berkaitan dengan serabut ligamen metacarpal melintang dalam, yang menghalang sisi tulang metacarpal dari menyimpang.

Sendi interphalangeal tangan

Mereka mempunyai bentuk blok, paksi putaran mereka melintang. Fleksibel dan pelanjutan adalah mungkin di sekitar paksi ini. Jumlah mereka dalam sendi interphalangeal proksimal adalah 110-120 °, manakala di distal - 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkukuhkan dengan ligamen cagaran yang jelas.

Faraj licin dan sinovial tendon jari

Ligament ligamen flexor dan ligamen retensor extensor sangat penting untuk menguatkan kedudukan tendon otot di bawahnya, terutamanya apabila melengkung dan memperluas tangan: tendon diikat pada ligamen ini dari permukaan dalamannya dan mengikat untuk mencegah tendon daripada memisahkan dari tulang dan dengan penguncupan kuat otot menahan tekanan yang besar.

Slip tendon otot, bergerak dari lengan bawah ke tangan, dan pengurangan geseran dipromosikan oleh sarung tendon khas, yang berserat atau saluran tulang berserabut, di dalamnya terdapat vagina sinovial

Selak sinovial palmar tergolong dalam tendon flexor pergelangan tangan dan jari yang melalui terowongan karpal. Tudung-tudung fleksibel dangkal dan mendalam jari-jari terletak pada vagina synovial biasa, yang meluas ke tengah-tengah telapak tangan, mencapai falanx distal hanya jari kelima, dan tendon flexor panjang ibu jari terletak pada vagina synovial yang berasingan, yang melewati dengan tendon jari. Di telapak tangan, tendon otot yang pergi ke jari kedua, ketiga, dan keempat dilonggarkan dari sarung sinovial pada jarak tertentu, dan mereka diterima lagi pada jari-jari. Hanya tendon yang pergi ke jari kelima mempunyai vagina sinovial, yang merupakan kesinambungan faraj sinovial biasa untuk tendon flexor jari.

Berus otot

Di pergelangan tangan, otot terletak hanya di sebelah sawit. Di sini mereka membentuk tiga kumpulan: satu pertengahan (di bahagian tengah permukaan palmar), kumpulan otot ibu jari dan kumpulan otot jari kecil. Sejumlah besar otot yang pendek di tangan kerana perbezaan di antara pergerakan jari.

Kumpulan otot sederhana tangan

Ia terdiri daripada otot-otot seperti cacing, yang bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam dan melekat pada asas fungsional proksimal jari kedua ke kelima; palmar palmar dan dorsal otot interosseous, yang terletak di jurang interosseous antara tulang metacarpal dan dilampirkan ke pangkal fungsional proksimal jari kedua ke kelima. Fungsi otot kumpulan tengah adalah bahawa mereka terlibat dalam melengkapkan fungsional proksimal jari-jari ini. Di samping itu, otot-otot palmar interosseous membawa jari-jari tangan ke jari tengah, dan otot-otot interosseus belakang memindahkan mereka ke sisi.

Kumpulan otot ibu jari

Borang di tangan ketinggian ibu jari yang dipanggil. Mereka bermula di tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan dan metacarpus. Di antara mereka dibezakan: otot pendek, menarik ibu jari, yang melekat pada fasax proksimal; flexor pendek ibu jari yang melekat pada tulang sesamoid luar yang terletak di pangkal fxx proksimal ibu jari; otot menentang ibu jari ke tulang metacarpal yang pertama; dan otot yang menyebabkan ibu jari, yang melekat pada tulang sesamoid dalam yang terletak di pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini ditunjukkan dalam nama setiap otot.

Kumpulan otot jari kecil

Membentuk ketinggian di bahagian dalam sawit. Kumpulan ini termasuk: otot palmar pendek; otot yang menghilangkan jari kecil; flexor pendek jari kecil dan otot menentang jari kecil. Mereka bermula dari tulang karpal berdekatan dan melekat pada pangkal falanx proksimal jari kelima dan tulang metacarpal kelima. Fungsi mereka ditentukan oleh nama otot itu sendiri.

Otot tangan. Otot palmar. Otot daripada thenar (tenara). Muscle hypothenar (gipotenotera).

Berus otot

Sebagai tambahan kepada tendon otot lengan bawah, lulus di belakang dan sisi palmar tangan, yang kedua juga mempunyai otot-otot yang pendek sendiri, bermula dan berakhir di bahagian bahagian atas badan. Mereka dibahagikan kepada tiga kumpulan. Dua daripada mereka, yang terletak di sepanjang tepi radial dan ulnar sawit, membentuk ketinggian jempol, rendang, dan keunggulan jari kecil, hypothenar1, kumpulan ketiga (tengah) terletak pada kemurungan palmar, manus palma. Pada manusia, otot-otot tangan, yang mewakili bahagian paling penting dari bahagian atas badan - organ buruh, mencapai kesempurnaan terbesar. Pada masa yang sama, dalam proses evolusi manusia, otot-otot ibu jari telah mencapai perkembangan yang paling besar berbanding dengan antropoid, yang mana ia mempunyai keupayaan untuk menentangnya secara maksimal. Ungkapan ini adalah peluang untuk mencapai sendi jari kelima dengan ujung ibu jari pada tangan yang terkepang. Seseorang mencapai pembangunan yang besar dan extensors, sehingga setiap jari mendapat kemungkinan meluruskan penuh. Akibatnya, tangan dan setiap jari memperoleh keupayaan maksimum dan lanjutan, yang diperlukan untuk kerja.

Muscle thenar

1. M. abductor pollicis brevis, otot pendek yang menghilangkan ibu jari tangan, terletak lebih dangkal daripada yang lain, bermula dari retinaculum flexorum dan tuberculum ossis scaphoidei dan dilampirkan pada permukaan jejari pangkal fxx proksimal ibu jari.

Fungsi Mengeluarkan ibu jari di sendi carpometacarpal. (Inn. C6-8 - N. medianus.)

2. M. flexor pollicis brevis, pendek flexor ibu jari, terdiri daripada dua kepala. Kepala superficial bermula dari flexorum retinakulum, terletak di sepanjang pinggir siku laterar dan, meretus, melekat pada tulang sesamoid radial di kawasan sendi metacarpophalangeal ibu jari. Kepala dalamnya bermula dari ossa trapezium et trapezoideum dan dari os capitatum dan dilampirkan oleh jisim utama ke tulang sesamoid ulnar dan ke pangkal ibu jari proksimal dan dalam satu bundle nipis ke tulang sesamoid radial. Dalam alur yang terbentuk di antara kedua-dua kepala otot, tendon m berlalu. flexor pollicis longus.

Fungsi Ia melengkung falanx proksimal ibu jari dan membezakannya secara sebahagian. (Inn. Kepala permukaan C5-7 - N. medianus, kepala dalam - C8 dan Th2 N. ulnaris.)

3. M. menentang pencemaran, otot yang bertentangan, ibu jari tangan, terletak di sepanjang pinggir radar makaar di bawah m. brevis brevis brevis. Bermula dari flexorum retinaculum dan dari trapezium os tubercle, ia dilampirkan pada pinggir jejari tulang metacarpal saya.

Fungsi Dia membezakan ibu jarinya dengan jari kecilnya, menarik tulang metacarpalnya ke telapak tangannya. (Inn C5-8 - N. medianus.)

4. M. penarik pencemar, otot yang menyebabkan ibu jari tangan, terletak di kedalaman sawit. Bermula dari tulang metacarpal ketiga, ia melangkah ke hadapan tulang metacarpal kedua dan melekat pada tulang sesamoid ulnar dan ke pangkal falanx proksimal ibu jari.

Fungsi Memimpin dan sebahagiannya berbeza dengan ibu jari. (Inn C8 dan Th2, N. ulnaris.)

Otot hypothenar

1. M. brek sawit, otot palmar pendek, yang terletak di bawah kulit. Ia bermula dari aponeurosis palmar dan berakhir di kulit pada pinggir siku kelapa sawit.

Fungsi Mengetatkan aponeurosis palmar. (Inn C8 - Thv N. ulnaris.)

2. M. adductor digiti minimi, otot yang menghilangkan jari kecil, terletak secara dangkal di sepanjang margin hipotenar ulnar. Ia bermula dari retinaculum flexorum dan os pisiforme; dilampirkan pada tepi ulnar asas fasax proximal jari V.

Fungsi Menghapus jari kecil. (Inn C7 dan Th2 N. ulnaris.)

3. M. flexor digiti minimi brevis, flexor pendek jari kecil, terletak di tepi pinggir otot sebelumnya. Bermula dari retinaculum flexorum dan dari cangkuk os hamatum, ia melekat pada pangkal falanx jari kecil proximal.

Fungsi Fleksi falanx proksimal jari V. (Inn. C7-Th1 N. ulnaris.)

4. M. menentang digiti minimi, otot menentang jari kecil ke ibu jari, hampir sepenuhnya diliputi oleh dua otot sebelumnya. Ia berasal dari retoraculum flexorum dan dari cangkuk os hamatum; dilampirkan pada pinggir ulnar tulang metacarpal V.

Fungsi Lukis jari kecil ke arah ibu jari (pembangkang). (Inn C7 - Th1 N. ulnaris.)

Otot palmar

1. Mm. lumbrium, otot seperti cacing, empat bundar otot yang sempit, terletak di antara tendon-tendon fleksor jari yang dalam, dari mana ia berasal. Menuju jari-jari, otot-otot seperti cacing membujur di sekitar kepala tulang metacarpal di sisi radial dan melampirkan pada belakang fasax proksimal ke hamparan tendon jari-jari umum.

Fungsi Otot-otot memantul proksimal dan meluruskan falanx jari-jari AND -V tengah dan distal. (Inn C8 - Th1, dua rasuk - dari n Medianus, dua hasta - dari n Ulnaris.)

2. Mm. interossei, otot interosseous, menempati jurang antara tulang metacarpal dan dibahagikan kepada palmar dan dorsal. (Inn N. Ulnaris.)

Melakukan terutamanya fungsi memimpin dan membawa jari ke garis tengah, mereka secara semulajadi mengelilingi jari tengah. Jadi, tiga sawit, mm. interossei palmares, yang merupakan penambah, terletak di arah yang menyimpang dari garis tengah, iaitu, dari tulang metacarpal ketiga, dan oleh itu dilampirkan pada peregangan tendon belakang m. extensor digitorum pada jari-jari II, IV dan V.

Saya jari disediakan oleh m sendiri. additive poinds, seolah-olah menggantikan otot palmar interosseous keempat. Empat mm belakang. interossei dorsales, yang menjadi penculik, terletak di arah menumpu ke tulang metacarpal III dan dipasang pada jari-jari II, III dan IV. Jari marjinal (I dan V) mempunyai penculik sendiri.

Semua otot interosseous, di samping itu, bengkok fasax proksimal dan melepaskan bahagian tengah dan distal seperti cacing. Oleh itu, setiap phalanx setiap jari mempunyai satu atau bahkan dua otot berasingan, yang menetapkan ia bergerak; contohnya, phalanx proksimal bagi setiap jari II - V adalah bengkok mm. lumbrium dan interossei palmares, sederhana - m. flexor digitorum superficidlis dan distal - m. flexor digitorum profundus.

Keperibadian fungsional seperti otot dan tendon mereka dalam monyet kurang ketara daripada pada manusia.

Berus otot

Otot-otot tangan terletak terutama pada permukaan palmar tangan dan dibahagikan kepada kumpulan lateral (otot ibu jari), kumpulan medial (otot jarum kecil) dan kumpulan pertengahan. Pada permukaan punggung tangan adalah bahagian belakang (belakang) otot interosseous.

Otot-otot tangan terletak terutama pada permukaan palmar tangan dan dibahagikan kepada kumpulan lateral (otot ibu jari), kumpulan medial (otot jarum kecil) dan kumpulan pertengahan. Pada permukaan punggung tangan adalah bahagian belakang (belakang) otot interosseous.

Otot pendek yang menarik ibu jari tangan (gambar brevis pollutor) (Rajah 120, 121) menghilangkan ibu jari, sedikit menentangnya, dan mengambil bahagian dalam membengkokkan fasax proksimal. Ia terletak betul-betul di bawah kulit dari sisi ketinggian ibu jari. Ia bermula pada tulang navicular dan ligamen permukaan palmar pergelangan tangan, dan dilampirkan pada permukaan sisi pangkal fxx proksimal ibu jari.

Flexor pendek ibu jari (m Flexor pollicis brevis) (Rajah 116, 120, 121) flexes proximal phalanx ibu jari. Otot ini juga terletak di bawah kulit, mempunyai dua kepala. Titik permulaan kepala yang superficial adalah pada peralatan ligamen permukaan palmar pergelangan tangan, dan kepala yang mendalam pada tulang trapezoid dan ligamen radikal pada pergelangan tangan. Kedua-dua kepala dilampirkan pada tulang sesamoid dari metacarpophalangeal bersama ibu jari.

Otot yang melawan ibu jari tangan (menentang pencemaran) (rajah 116, 120, 121) berbeza dengan ibu jari dengan jari kecil. Terletak di bawah otot pendek yang menarik balik ibu jari tangan, dan adalah plat segi tiga yang nipis. Otot bermula dari radas ligamentous permukaan palmar pergelangan tangan dan tubercle cositrapia, dan dilampirkan pada tepi sisi tulang metacarpal yang pertama.

Otot, yang menyebabkan ibu jari tangan (m. Adductor pollicis) (rajah 120, 123), membawa ibu jari tangan dan mengambil bahagian dalam fleksi fasax proksimal. Ia terletak paling dalam dari semua otot keunggulan ibu jari dan mempunyai dua kepala. Titik asal kepala transversum (caput transversum) terletak pada permukaan palmar dari tulang metacarpal IV, kepala serong (caput obliquum) adalah pada tulang capitate dan ligamen peregangan pergelangan tangan. Titik lampiran kedua-dua kepala terletak berdasarkan fasax proksimal tulang sesamoid ibu jari dan medial dari sendi metacarpophalangeal.

Otot palmar pendek (m. Palmaris brevis) (Rajah 115) membentangkan aponeurosis palmar, membentuk lipatan dan bintik-bintik di kulit di kawasan jari kecil. Otot ini, yang merupakan plat nipis dengan serat selari, adalah salah satu daripada beberapa otot kulit yang ada pada seseorang. Ia mempunyai titik asal pada pinggir dalaman aponeurosis palmar dan radas ligamentous pergelangan tangan. Tempat lampirannya terletak terus di kulit tepi medial di tangan ketinggian jari kecil.

Otot yang menghilangkan jari kecil (mcm Abductor digiti minimi) (Rajah 122, 123) menghilangkan jari kecil dan mengambil bahagian dalam melengkapkan phalanx proksimalnya. Ia terletak di bawah kulit dan sebahagiannya dilindungi oleh otot palmar pendek. Otot bermula dari tulang berbentuk kacang pergelangan tangan dan melekat pada pinggir ulnar asas fasa xal jari proksimal.

Flexor pendek jari kecil (m Flexor digiri minimi) melengkung falanx proksimal jari kecil dan mengambil bahagian dalam pelakonnya. Ini adalah otot kecil yang diratakan, ditutup dengan kulit dan sebahagiannya otot palmar pendek. Titik permulaannya terletak pada alat tulang dan ligamen yang tersambung pada pergelangan tangan, dan tempat lampiran berada di permukaan sawit pangkal falanx jari kecil proksimal.

Otot yang mengetuai jari kecil (menahan digiti minimi) (Rajah 116, 120) membezakan jari kecil ke ibu jari. Kelebihan luar otot ditutup dengan flexor pendek jari kecil. Ia bermula pada tulang dan ligamen pergelangan tangan, dan dilampirkan pada margin ulnar tulang metacarpal V.

Berus otot

Otot tangan terletak pada palmar dan permukaan belakang. Otot permukaan palmar terbahagi kepada cetek dan dalam. Otot palmar permukaan membentuk ketinggian ibu jari (thenar) dan ketinggian ibu jari (hypothenar). Otot yang mendalam diletakkan di antara kedua-dua kumpulan ini, dan pada dorsum tangan.

Otot kebesaran ibu jari

Otot yang pendek, yang menghilangkan ibu jari tangan (tentera Abductor pollicis brevis), bermula dari retorer flexor, tulang navisikal dan trapezius. Dilampirkan ke pangkal falanx proksimal ibu jari.

Fungsi: membuang ibu jari.

Otot yang menentang ibu jari tangan (iaitu lawan pencemaran) bermula dari penahan flexor, tulang navis dan trapezoid tangan. Dilindungi dengan otot terdahulu. Dilampirkan ke pinggir luar tulang metacarpal 1.

Fungsi: berbeza dengan ibu jari.

Flexor pendek ibu jari (breksi pencetus tflexor) mempunyai dua kepala: kepala superficial bermula dari penahan flexor dan dilampirkan pada tulang sesamoid lateral di dasar fasax ibu jari; bermula dari tulang trapezoid dan trapezius, tulang metacarpal ke-2, yang melekat pada tulang sesamoid di dasar fasax ibu jari proksimal.

Fungsi: membengkokkan proximal phalanx ibu jari, mengambil bahagian dalam membawa ibu jari.

Otot yang menyebabkan ibu jari (pencetus Abductor), terletak di kedalaman dan bermula dari tulang metacarpal dan capitan 2-3. Dilampirkan pada tulang sesamoid medial dan pangkal falanx proksimal ibu jari.

Fungsi: memimpin ibu jari ke jari telunjuk, menyertai lenturan ibu jari.

Otot keunggulan jari kecil

Otot palmar pendek (m.palmaris brevis) bermula dari penahan flexor dan fascia palmar. Dilampirkan pada kulit tepi medial tangan.

Fungsi: lipatan pada kulit hipotenar.

Otot yang menghilangkan jari kecil (tt Abductor digiti minimi), bermula dari tulang berbentuk kacang, dilekatkan ke permukaan medial pada asas jari kecil proksimal.

Fungsi: membuang jari kecil.

Otot yang menentang jari kecil (jadi lawan digiti minimi), bermula dari penahan flexor dan cangkuk tulang yang disambungkan, dilampirkan pada tepi medial dari tulang metacarpal ke-5.

Fungsi: membezakan jari kecil.

Flexor flexor sedikit pendek (tl Flexor digiti minimi brevis) bermula di sebelah otot sebelumnya dari retaker flexor dan cangkuk tulang yang disambungkan, dilampirkan pada phalanx proksimal.

Fungsi: membongkok jari kecil.

Otot dalam palmar dan permukaan dorsal tangan

Otot seperti cacing (mm. Lumbricales), dalam jumlah empat, bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam. Tendon nipis mereka melengkung di sekeliling pinggir jejari jari yang sama dan masuk ke aponeurosis dorsal, bersambung dengan tendon extensor, melampirkan ke pangkal falang proksimal.

Fungsi: bengkok proximal dan lepaskan falanx tengah dan distal jari-jari 2-5.

Otot interosseous (t. Interossei) menduduki jurang antara tulang metacarpal dan dibahagikan kepada palmar dan dorsal. Otot palmar interosseus mengetuai jari ke-2, ke-4 dan ke-5 ke ke-3. Otot jari ke-2 bermula dari pinggir siku tulang metacarpal kedua dan dilekatkan pada pinggir siku fasax proksimal jari ke-2. Otot-otot jari-jari ke-4 dan ke-5 bermula dari tepi jejari tulang metacarpal yang bersesuaian dan dilampirkan pada tepi jejari fungsional proksimal jari ke-4 dan ke-5. Tendon otot ini masuk ke aponeurosis dorsal jari. Otot interosseous dorsal terletak di empat jurang interosseous, bermula dari dua tulang metacarpal yang berdekatan, melekat pada fungsional proksimal jari ke-2 hingga ke-5.

Fungsi: ambil jari 2-4 dari ke-3.

Jari pertama dan ke-5 mempunyai otot penculik mereka sendiri.

Berus otot

Otot-otot tangan terletak di sebelah palmar tangan dan topografi dibahagikan kepada kumpulan lateral (otot ibu jari), kumpulan medial (otot jarum kecil), dan kumpulan pertengahan.

1. Otot pendek yang menarik jari tangan (m. Mula: tulang navicular, ligamen permukaan palmar pergelangan tangan; lampiran: pangkal falanx proksimal ibu jari.

Fungsi: membuang ibu jari.

Rajah. 79. Otot tangan, betul. Dan - permukaan palmar: 1 - pronator persegi (m. Pronator quadratus); 2 - otot pendek, menarik ibu jari (m. Breuctor pollicis brevis); 3 - pendek flexor ibu jari (m. Flexor pollicis brevis); 4 - otot menentang ibu jari (m. Menentang pencemaran); 5 - ibu jari ibu jari (m. Adductor pollicis); 6 - otot palmar pendek (m. Palmaris brevis); 7 - otot yang menghilangkan jari kecil (m Abductor digiti minimi); 8 - sedikit flexor kecil (m Flexor digiti minimi brevis); 9 - otot menentang jari kecil (m. Menangguhkan digiti minimi); 10 - tendon flexor pergelangan tangan; 11 - tendon flexor siku pergelangan tangan. B - permukaan belakang: 1 - otot interosseous palmar (mm Interossei palmares); 2 - otot interosseous dorsal (mm Interossei dorsales)

2. Flexor ibu jari pendek (m Flexor pollicis brevis; lihat rajah 79) mempunyai dua kepala. Mula: kepala dangkal - dari peralatan ligamen permukaan palmar pergelangan tangan, jauh - dari tulang trapezoid dan ligamen rona pergelangan tangan; lampiran: tulang sesamoid sendi metacarpophalangeal ibu jari.

Fungsi: membengkokkan fasax proksimal ibu jari.

3. Otot menentang ibu jari (m. Menentang pencemaran; lihat rajah 79). Mula: tuberkel tulang-trapezium, peralatan ligamen permukaan palmar pergelangan tangan; lampiran: pinggir sisi tulang metacarpal saya.

Fungsi: membezakan ibu jari ke jari kecil.

4. Otot yang membawa ibu jari tangan (m. Adductor pollicis; lihat rajah 79) mempunyai dua kepala. Mula: kepala melintang - dari permukaan palmar tulang metacarpal IV, serong - dari tulang capitate, ligamen pernafasan; lampiran: pangkal fasax proksimal ibu jari, tulang sesamoid tengah sendi metacarpophalangeal.

Fungsi: memimpin ibu jari tangan, terlibat dalam melengkapkan phalanx proksimalnya.

1. Otot palmar pendek (m. Palmaris brevis; lihat rajah 79) adalah salah satu daripada beberapa otot kulit yang tersisa dalam manusia. Bermula: margin dalaman aponeurosis palmar, radas ligamentous pergelangan tangan; lampiran: kulit pinggir medial berus.

Fungsi: mengetatkan aponeurosis palmar, membentuk bintik-bintik pada kulit di kawasan ketinggian jari kecil.

2. Otot yang menghilangkan jari kecil (m Abductor digiti minimi; lihat rajah 79) Mula: tulang berbentuk kacang pergelangan tangan; lampiran: asas proximal I phalanx jari kecil.

Fungsi: membuang jari kecil, membengkokkan fasax proksimal.

3. Flexor sedikit pendek (lihat Flexor digiti minimi brevis; lihat rajah 79). Mula: tulang ketagih; ligamen pergelangan tangan; lampiran: phalanx proximal jari V.

Fungsi: membongkarkan phalanx kecil proksimal.

4. Muscle, menentang jari kecil (m. Mengawal digiti minimi; lihat Rajah 79). Mula: tulang penyambung, alat ligamen pergelangan tangan; lampiran: margin ulnar tulang metacarpal V.

Fungsi: membezakan jari kecil ke ibu jari.

1. Otot seperti cacing (mm. Lumbritis; lihat rajah 79), nombor empat, pergi ke jari-jari II-IV. Bermula: pinggir jejari tendon sepadan dengan flexor dalam jari; lampiran: permukaan belakang pangkal falang proksimal II - V jari (tepi sisi).

Fungsi: membongkok proximal phalanxes jari-jari II - V, meluruskan tengah dan distal.

2. Otot palmar interosseous (mm Interossei palmares; rajah 79), nombor tiga, terletak di ruang interosseous antara tulang metacarpal II-V. Permulaan: bahagian interosseous pertama - bahagian tengah tulang metacarpal kedua, kedua dan ketiga - sebelah sisi tulang metacarpal keempat - kelima; lampiran: asas fungsional proksimal jari-jari II-V, kapsul sendi sendi metacarpophalangeal jari-jari yang sama.

Fungsi: bengkok proximal phalanx dan melepaskan jari tengah dan distal phalanx II - V; bawa jari-jari ini ke tengah.

3. Otot interosseous dorsal (mm Interossei dorsales; lihat rajah 79) terletak di empat jurang interosseous. Mula: setiap otot bermula dari sisi menghadap dua tulang metacarpal yang berdekatan; lampiran: asas fungsional proksimal jari-jari II - IV, manakala otot pertama dan kedua dilampirkan pada pinggir jejari jari-jari II - IV, ketiga dan keempat pada pinggir ulnar jari tengah dan gelang.

Fungsi: bengkok fasax proksimal, lepaskan tengah dan jauh; jari dikeluarkan dari jari tengah.

Anatomi Berus Otot

Otot tangan pendek, membentuk tiga kumpulan di permukaan palmar: lateral, medial, dan tengah. Otot interosseous dorsal dan tendon extensor pergelangan tangan dan jari terletak pada bahagian belakang tangan (lihat Gambar 62 dan 64). Kumpulan otot sisi permukaan palmar terdiri daripada 4 otot: otot pendek yang menghilangkan jari saya, m. brevis breic brevis; Flexor jari pendek, m. breikh breikh; otot menentang 1 jari m. lawan pencemaran; otot yang mengetuai jari, m. pencemar tambahan. Kesemua mereka membentuk ketinggian jari pertama, kemudiannya. Otot tersenarai, kecuali m. penculikan penculikan, bermula dari flexorum retinaculum dan tulang pergelangan tangan yang terletak di sebelahnya, dan dilekatkan pada siku sesamoid bone dan pangkal falanx saya.

Fungsi: mewujudkan mobiliti yang baik ibu jari.

Innervation: flexor pendek dan otot adductor - CViii-ThSaya, saraf ulnar, dan penculik yang pendek dan otot lawan - CVI-VII, median saraf.

Kumpulan medial terdiri daripada 4 otot, tiga daripadanya bergerak dalam jari V: otot yang mengeluarkan jari V, m. abductor digiti minimi; pendek flexor v jari, m. flexor digiti minimi, otot, lawan jari v, m. opponens digiti minimi Otot-otot tersenarai terbentuk di tangan ketinggian jari V, hypothenar. Kumpulan ini juga termasuk otot palmar pendek, m. breeding palmaris. Otot-otot kumpulan medial bermula dari retinaculum flexorum dan tiga daripadanya dilampirkan ke pangkal falanx pertama jari kelima dan tulang metacarpal kelima.

Fungsi: ambil, bengkok dan lawan jari V.

Innervation: CVII-ThSaya, saraf ulnar.

Kumpulan tengah terletak di rongga palmar antara sesak dan hipotenar, di belakang aponeurosis palmar. Ia diwakili oleh 4 bentuk cacing, mm. lumbrium, dan 7 intercostal, mm. interossei (3 palmar dan 4 dorsal), otot.

1. Otot seperti cacing, mm. lumbrium, dalam jumlah 4, terletak di antara tendon m. flexor digitorum profundus. Bermula dari kelebihan jejarian mereka, mereka dilampirkan pada falanx I jari II-V di bahagian belakang.

Fungsi: bengkok saya phalanx.

Innervation: CViii-ThSaya, dua cacing radial - saraf median, dua saraf ulnar - ulnar.

2. Otot intercostal Palmar, mm. interossei palmares, dalam jumlah tiga, terletak di jurang interosseous tulang metacarpal di sisi palmar dan dilampirkan pada phalanx saya.

Fungsi: bawa jari anda bersama-sama, flex saya dan lepaskan phalanx II-III.

Innervation: saraf ulnar.

3. Kembali otot intercostal, mm. jualan interossei dor, yang terletak di bahagian belakang, dilampirkan pada falanx I jari II-V.

Fungsi: menolak jari selain, melenturkan I-IV dan meluruskan phalanx II-III.

6. MUSIK BRUSHES

Kelompok pertengahan otot tangan.

Palmar otot intercostal (mm Interossei palmares).

Fungsi: memimpin jari-jari II, IV dan V ke III.

Innervation: n. ulnaris.

Otot intercostal belakang (mm. Interossei dorsales).

Fungsi: tarik jari-jari II, IV dan V dari III.

Innervation: n. ulnaris.

Otot seperti cacing (mm. Lumbricales).

Fungsi: memanjangkan falanx tengah dan distal jari kedua ke kelima, menekuk fungsional proksimal mereka.

Innervation: n. ulnaris, n. medianus.

Otot kebesaran ibu jari.

Otot pendek, meluaskan ibu jari (m. Abductor pollicis brevis).

Fungsi: membuang ibu jari tangan.

Innervation: n. medianus.

Otot ibu jari (m. Adductor pollicis).

Fungsi: memimpin ibu jari tangan, berpartisipasi dalam fleksi.

Innervation: n. ulnaris.

Otot menentang ibu jari (m. Melawan pencemaran).

Fungsi: Berbeza dengan ibu jari tangan.

Innervation: n. medianus.

Short flexor thumb (m. Flexor pollicis brevis).

Fungsi: berpartisipasi dalam membawa ibu jari tangan, membengkokkan fasax proksimal.

Innervation: n. medianus, n.ulnaris.

Otot-otot ketinggian jari kecil.

Otot yang menghilangkan jari kecil (m. Abductor digiti minimi).

Fungsi: membuang jari kecil.

Innervation: n. ulnaris.

Flexor pendek jari kecil (m Flexor digiti minimi brevis).

Fungsi: membongkok jari kecil.

Innervation: n. ulnaris.

Otot Palmar pendek (m. Palmaris brevis).

Fungsi: membentuk lipatan ringan pada kulit ketinggian jari kecil.

Innervation: n. ulnaris.

Otot yang menentang jari kecil (m. Menangani digiti minimi).

Fungsi: membezakan jari kecil ke ibu jari.

Innervation: n. ulnaris.

Bab yang sama dari buku lain

18. Keretakan tulang tangan

18. Keretakan pada tulang tangan. Keretakan tulang scaphoid berlaku apabila jatuh ke tangan yang terbentang.

14. Otot tangan dan peralatan tambahan anggota atas.

14. Otot-otot tangan dan alat tambahan dari bahagian atas otot-otot tangan bawah. Otot-otot Paladone interosseous (mm Interossei pa-lmares) Fungsi: memimpin II, IV dan V jari ke III., IV dan V dari III. Otot seperti cacing (mm.

14. MUSCLE OF EAR SHELL. Otot mengunyah

14. MUSCLE OF EAR SHELL. CHEMISTRY MUSCLE Auricle atas (m. Auricularis unggul) berasal dari topi keledar tendon di atas auricle, yang melekat pada permukaan atas rawan auricle. Fungsi: menarik lubang aurat. Facialis. Otot telinga posterior (m.

19. MUSCLE ABOMINAL. MUDA TEMPAT KECEMERLANGAN. AKSESORI MUSIK BELLY

19. MUSCLE ABOMINAL. MUDA TEMPAT KECEMERLANGAN. AKSESORI-ABSTRAK ABSTRAK MUSIK Perut (perut) adalah sebahagian daripada badan yang terletak di antara dada dan pelvis.

Berus urut

Berus urut Petunjuk: penonjolan kantung tendon di bahagian belakang tulang dan dalam "kotak peti mati anatomi". Teknik mengurut urut. Tindakan jo dilakukan di sekitar penonjolan sehingga serat otot dan tisu dipanaskan dan santai, dan kemudian bu diambil oleh

Berus Virtuoso

Berus Virtuoso Kedua-dua lelaki dan wanita menjaga keindahan dan bentuk fizikal yang baik dari berus. Agar berus anda menjadi terlatih, untuk mendapatkan kelenturan dan kelenturan, kerap melakukan latihan berikut. Goncang dengan berus seolah-olah

Pergerakan postur terapeutik dengan sakit di bahagian bawah lengan dan tangan apabila menghidupkan berus ke luar dan ke dalam

Pergerakan postur terapeutik dengan sakit di lengan bawah dan tangan sambil menghidupkan tangan dan masuk Pergerakan terapeutik untuk sakit dalam lengan dan tangan sambil menghidupkan tangan dan masuk dijalankan dalam kedudukan berdiri. Tangan tangan yang sihat memperbaiki pesakit, yang paling bercerai

Tingkat 3 (girdle, otot dada dan otot belakang)

Lantai 3 (bahagian atas badan, otot dada dan otot belakang belakang) Penyakit jantung hipertensi, angin ahmar, parkinsonisme. dari meja;

Ujian diagnosis diri untuk sakit di bahu, lengan dan tangan (sindrom anterior scalenus)

Ujian diagnostik sendiri untuk sakit di bahu, lengan dan tangan (sindrom anterior scalene) Ujian diagnostik yang berbeza untuk sindrom anterior scalene adalah seperti berikut: • Menghidupkan kepala ke bahagian yang bertentangan dengan rasa sakit dan sedikit menyimpang ke belakang

Tangan

Tangan, membakar tangan, Sulfur, pembakaran yang teruk di tangan; pesakit tidak boleh menahan tangan untuk dilindungi - fosforus. Haba bermula di tangan dan merebak ke muka - Fosforus. Kaki bergantian menjadi panas; jika kaki panas, maka tangannya sejuk dan

Tangan dan kaki

Tangan dan kaki Tangan dan kaki adalah keluar luaran badan. Dari tangan dan kaki, saluran halus menjadi organ penting, kelenjar dan pusat saraf - jantung, kepala, tekak, pusar, limpa, alat kelamin. Melalui saluran ini, anda boleh membuat

Berus Latihan

Latihan untuk berus 1. Laraskan jari ke sisi, kemudian hubungkan (Rajah 13a). Ulang 6-10 kali.2. Untuk membengkokkan jari ke kepalan tangan - ibu jari dari atas; kemudian luruskan telapak tangan. Sapukan semula - ibu jari di dalam tinju (rajah 13b). Ulang 6-10 kali. Sambungkan hujung setiap jari dengan

Gimnastik isometrik untuk berus

Gimnastik Isometric untuk berus • Latihan "Fist - kipas" Permulaan kedudukan - duduk di kerusi. Tahap ketegangan isometrik: anda tegas memerah kedua-dua tangan menjadi penumbuk. Tahan keadaan isometrik ketegangan selama 20-30 saat. Peregangan fasa:

Gimnastik isometrik untuk berus

Gimnastik Isometrik untuk berus • Latihan "Kipas peminat." Kedudukan asal - duduk di atas kerusi. Fasa ketegangan isometrik: anda tegas memerah kedua-dua tangan menjadi penumbuk. Pegang keadaan voltan isometrik selama 20-30 saat. Fasa Stretch:

B. Mengetuk berus

Berus urut

Urutan berus A stroke berbentuk pinch yang rata di bahagian belakang tangan, bermula dari ujung jari ke bahagian tengah lengan bawah, dipenggal. Kemudian setiap jari dipijat secara berasingan ke arah pangkal belakang, telapak tangan, dan permukaan sisi.

Anatomi tangan manusia

Tangan manusia, atau bahagian bawah bahagian atas badan, mempunyai makna yang istimewa. Dengan bantuan tangan dan kemahiran motor halus, pergerakan semua jari, orang belajar tentang dunia dan berinteraksi dengannya. Tangan dan jari adalah alat utama dalam pekerjaan apa pun. Mengurangkan fungsi mereka sebahagian besarnya menyebabkan penurunan keupayaan untuk bekerja, untuk mengehadkan keupayaan orang itu.

Sendi dan tulang tangan

Anatomi tangan manusia dicirikan oleh kehadiran tulang kecil yang di artikulasikan oleh sendi pelbagai jenis. Terdapat tiga komponen tangan: pergelangan tangan, bahagian metacarpal, falanges jari-jari. Secara ringkas, pergelangan tangan dipanggil pergelangan tangan, tetapi dari sudut pandangan anatomi ia adalah bahagian proksimal tangan. Ia terdiri daripada 8 batu, disusun dalam dua baris.

Baris proksimal pertama terdiri dari tiga tulang yang disambungkan oleh sendi tetap. Dari sebelah luar sebelahnya, ada tulang dada yang berdekatan, yang diwarisi dari nenek moyang jauh dan yang berfungsi untuk meningkatkan kekuatan otot (salah satu tulang sesamoid). Permukaan tulang barisan pertama, menghadapi tulang lengan bawah, membentuk satu permukaan artikular untuk sambungan dengan jejari.

Tulang tangan

Baris kedua tulang diwakili oleh empat tulang, yang tersambung secara terperinci ke metacarpus. Bahagian karpal bentuknya menyerupai sebuah bot kecil, di mana permukaan palmar - sebahagian cekungnya. Ruang antara tulang diisi dengan rawan artikular, tisu penghubung, saraf dan saluran darah. Pergerakan di pergelangan tangan sendiri dan memindahkan tulangnya relatif kepada satu sama lain hampir mustahil. Tetapi disebabkan kehadiran sambungan antara bahagian karpal dan radius, seseorang boleh berputar dengan berus, membawanya dan memindahkannya.

Sendi tangan

Bahagian metacarpal terdiri daripada lima tulang tiub. Bahagian proksimal mereka disambungkan ke pergelangan tangan oleh sendi tetap, dan bahagian distal disambungkan ke fungsional proksimal jari oleh sendi bergerak. Sendi metacarpophalangeal adalah sendi sfera. Mereka memberikan peluang untuk perpanjangan dan lanjutan dan pergerakan putaran.

Sendi ibu jari mempunyai bentuk pelana dan hanya menyediakan sambungan dan lekapan. Setiap jari diwakili oleh tiga phalanges yang menghubungkan dengan cara sendi seperti blok yang boleh alih. Mereka menggunakan fleksi dan lanjutan jari. Semua sendi tangan mempunyai kapsul bersama yang kukuh. Kadang-kadang dia kapsul boleh menggabungkan 2-3 sendi. Untuk mengukuhkan rangka kerja osteo-artikular, terdapat alat ligamen.

Tangan Bundles

Sendi tangan manusia dipegang dan dilindungi oleh kompleks keseluruhan ligamen. Mereka telah meningkatkan keanjalan dan pada masa yang sama ketahanan kerana gentian tisu penghubung yang sangat padat. Fungsi mereka adalah untuk memberi pergerakan pada sendi yang tidak lebih daripada norma fisiologi, untuk melindungi mereka dari kecederaan. Dalam kes peningkatan usaha fizikal (jatuh, angkat berat), ligamen tangan masih boleh terbengkalai, kes pecah sangat jarang berlaku.

Peralatan ligamen tangan diwakili oleh banyak ligamen: antara-artikular, dorsal, palmar, cagaran. Bahagian palmar tangan disekat oleh penahan flexor. Ia membentuk saluran tunggal di mana tendon flexor jari lulus. Ligamen palatal pergi ke arah yang berbeza, membentuk lapisan berserat tebal, ligamen belakang lebih kecil.

Sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal diperkukuh oleh ligamen cagaran lateral, dan juga mempunyai tambahan pada permukaan palmar. Pemegang bungkusan flexors di sawit dan pemegang extensor di bahagian belakang terlibat dalam penciptaan sarung berserabut untuk otot-otot ini. Terima kasih kepada mereka dan ruang sinovial, tendon dilindungi daripada pengaruh luaran.

Otot tangan

Mempelajari anatomi tangan manusia, adalah mustahil untuk tidak menarik perhatian kepada kesempurnaan peranti sistem ototnya. Semua pergerakan jari terkecil dan tepat pasti tidak mustahil tanpa kerja yang diselaraskan semua otot karpal. Kesemua mereka terletak hanya di telapak tangan, di sebelah belakang adalah tendon ekstensor. Lokasi otot tangan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: otot ibu jari, kumpulan tengah dan jari kecil.

Otot dan tendon tangan

Kumpulan tengah diwakili oleh otot-otot interosseous yang menghubungkan tulang-tulang bahagian metacarpal, dan otot-otot seperti cacing yang dilekatkan pada phalanges. Otot-otot interosseous meratakan dan memisahkan jari-jari, dan otot-otot seperti cacing membengkokkan mereka dalam sendi metacarpophalangeal. Kumpulan otot ibu jari adalah tenar yang disebut, ketinggian ibu jari. Mereka membengkokkan dan melepaskannya, menarik balik dan memimpin.

Hypotenar, atau ketinggian jari kecil (jari kecil) berada di sisi lain sawit. Kumpulan otot jari kecil membezakannya, membuang dan memimpin, flexes dan meluas. Pergerakan tangan pada sendi pergelangan tangan disediakan oleh otot-otot pada lengan bawah, dengan melampirkan tendon mereka ke tulang tangan.

Otot dan tendon

Bekalan darah dan pemuliharaan tangan

Tulang dan sendi, otot dan ligamen tangan secara literal ditembusi oleh saluran darah. Pembekalan darah sangat maju, kerana pergerakan pergerakan yang tinggi dan pertumbuhan semula tisu pesat dipastikan. Dari lengan ke tangan, dua arteri, ulnar dan radial, pendekatan, dan, selepas melewati saluran khas melalui sendi pergelangan tangan, mereka muncul di antara otot dan tulang tangan. Di sini, bentuk anastomosis (sebatian) berupa arka yang dalam dan cetek di antara mereka.

Arteri yang lebih perlahan berjalan dari arka ke jari, setiap jari dibekalkan dengan empat kapal. Arteri ini juga sambungkan antara satu sama lain, membentuk rangkaian. Jenis pembuluh darah yang meluas ini membantu dengan kecederaan, apabila bekalan darah ke jari mengalami sedikit apabila cawangan rosak.

Arteri tangan

Saraf ulnar, radial dan median, melalui semua unsur tangan, berakhir di hujung jari dengan sejumlah besar reseptor. Fungsi mereka adalah untuk memberi kepekaan sentuhan, suhu dan sensitiviti kesakitan.

Saraf tangan

Kerja harmoni dan harmoni tangan hanya boleh dilakukan dengan fungsi yang terpelihara dari semua komponennya. Berus yang sihat diperlukan untuk kehidupan penuh seseorang, pemeliharaan keupayaan bekerja.