Utama / Pemulihan

Lukis arka refleks

Matlamat pelajaran ini adalah untuk menentukan refleks dan, menggunakan contoh ini, untuk membiasakan pelajar kelas lapan dengan operasi logik untuk merumuskan definisi; pertimbangkan bahagian-bahagian arka refleks dan berikannya imej grafik; membezakan tanggapan "kerengsaan" dan "gairah".

Penjelasan tentang bahan baru boleh bermula dengan definisi refleks tersebut. Untuk tujuan ini, adalah lebih baik terlebih dahulu melihat refleks, dan kemudian, melalui perbualan, pelajar memimpin kepada definisi yang diketahui oleh pelajar lapan dari kursus zoologi. Sebagai contoh, anda boleh menunjukkan refleks yang tidak berkedip, anggaran, atau lain-lain refleks yang mudah diperoleh di dalam bilik darjah, dengan menggunakan pelajar sebagai subjek. Anda boleh menggunakan eksperimen besar-besaran, tetapi untuk analisis, pilih salah satu daripada pelajar yang refleks ini dinyatakan dengan jelas. Ia harus ditekankan bahawa reaksi sedemikian adalah norma, dan ketiadaan beberapa refleks menunjukkan patologi. Dalam kelas yang selari, anda tidak boleh menggunakan contoh yang sama, kerana pelajar boleh diberi amaran dan pengalaman tidak akan begitu berbeza.

Tugas 1. Analiskan contoh-contoh refleks dan dapatkan definisi refleks dari mereka.

Guru sama ada secara tiba-tiba menjatuhkan subjek di atas meja, atau mengetuk dengan tajam, atau menyentuh bahu pelajar yang terganggu dari pelajaran. Hasil daripada kerengsaan tiba-tiba boleh diperolehi; 1) refleks berkedip; 2) refleks anggaran (kepala berpaling ke arah rangsangan); 3) refleks-defensif pasif (startle). Sebagai contoh, pilih salah satu refleks ini. Pelajar menetapkan rangsangan, tindak balas, dan kemudian cuba untuk menentukan refleks.

Selalunya, kanak-kanak sekolah memberi takrifan yang salah, dengan alasan refleks adalah tindak balas terhadap kerengsaan. Adalah mungkin untuk membantah kesilapan ini dengan merumuskan definisi fakta yang tidak boleh dikaitkan dengan refleks. Salah satu daripada fakta ini adalah penyelewengan anak benih ke arah cahaya. Di sini juga ada rangsangan - cahaya, tindak balas - pertumbuhan tumbuhan yang diarahkan, tetapi fenomena ini dinamakan tropisme, dan bukan refleks. Ini bermakna takrif yang dibuat adalah tidak tepat, kerana bukan sahaja refleks jatuh di bawahnya, tetapi juga tropisme tumbuhan. Takrif harus dikurangkan; Oleh refleks seseorang harus memahami apa-apa tindak balas terhadap kerengsaan, tetapi hanya yang dilakukan oleh sistem saraf pusat. Kemudian tumbuhan, kulat, dan protozoa akan jatuh, kerana mereka tidak mempunyai sistem saraf.

Selanjutnya adalah perlu untuk menjelaskan mengapa prasyarat refleks adalah penyertaan sistem saraf pusat. Untuk ini, ini berguna untuk menarik balik filem "Kain haiwan dan manusia." Ia mempunyai bingkai yang menunjukkan kodok dengan saraf tunjang dan otak dikeluarkan. Organ katak seperti ini terus hidup, kerengsaan otot atau saraf yang sesuai untuk mereka menyebabkan pergerakan kumpulan otot individu, tetapi pergerakan ini tidak membawa kepada tindakan berfaedah biologi. Kemudian mereka menganalisis eksperimen yang disebutkan dalam buku teks dan menunjukkan bahawa katak, di mana sekurang-kurangnya saraf tunjang dipelihara, boleh bertindak balas terhadap kerengsaan dengan tindak balas yang berguna secara biologi, contohnya, untuk menghilangkan kawat dari asid. Dari ini disimpulkan bahawa jika haiwan itu mempunyai sistem saraf pusat walaupun sebahagiannya dipelihara, secara biologi yang dibenarkan, tindakan holistik sebagai tindak balas kepada kerengsaan, iaitu refleks, adalah mungkin.

Menggunakan refleks ini sebagai contoh, seseorang boleh memperkenalkan konsep arka refleks, menjelaskan bahawa rangsangan luar disebut kerengsaan, dan pengujaan adalah keadaan aktif tisu yang diperoleh dari faktor luar dari keadaan rehat. Apabila teruja, kontrak otot, kelenjar merembeskan rahsia, sel saraf menghasilkan impuls saraf - isyarat yang pergi ke sel-sel atau organ-organ saraf yang lain. Apabila teruja, aktiviti ini khusus untuk tisu ini. Harus diingat bahawa rehat fisiologi tidak ada kena mengena dengan tidak bertindak. Metabolisme, misalnya, berlaku di dalam sel dan semasa rehat fisiologi.

Selanjutnya, arka refleks dan bahagiannya harus dipertimbangkan: reseptor, neuron sentripetal, neuron interkalar yang terletak di sistem saraf pusat, neuron sentrifugal, impuls yang pergi ke otot sepanjang gentian saraf sentrifugal.

Setelah mempertimbangkan arka refleks tanpa syarat yang berlaku apabila katak spinal teriritasi dengan asid, anda boleh meneruskan latihan latihan.

Tugas 2. Dapatkan refleks kedip dengan menyentuh kening atau bulu mata mata. Lukis arka refleks (Rajah 5).

Rajah. 5. Rajah lengkung refleks refleks kedip: 1 - neuron centripetal; 2 - reseptor neuron centripetal; 3 - neuron interkalasi; 4 - neuron sentrifugal; 5 - otot pusingan mata. Kawasan medulla ditunjukkan oleh bulatan.

Pelajar perlu mengatakan bahawa reseptor terletak pada akar bulu mata. Apabila disentuh, rambutnya cacat dan reseptor teruja. Impuls saraf bergerak sepanjang neuron sentripetal ke medulla oblongata, neuron intercalary teruja, maka impuls saraf dipindahkan ke neuron sentrifugal dan otot bulat mata dimasuki: orang itu berkedip.

Tugas 3. Buktikan bahawa sistem saraf pusat mengawal tindakan refleks.

Guru mengajak pelajar menyentuh kening mereka dengan pensil beberapa kali. Pada mulanya, refleks berkedip diperoleh, tetapi sentuhan baru tidak menyebabkan berkelip. Kerengsaan ini tidak mendatangkan mudarat, dan tubuh berhenti memberi respons kepada mereka. Refleks berkelip adalah sama sekali berbeza apabila seekor speck memasuki mata. Tearing terjadi, mata kilat, dan tindak balas ini akan berterusan sehingga mote dikeluarkan. Daripada ini, kita dapat menyimpulkan bahawa tindakan dikawal oleh sistem saraf dan, bergantung kepada mereka, tindakan refleks sama ada berhenti, atau meneruskan, atau berubah. (Sekiranya berkelip tidak membantu, kita menggunakan tangan.)

Pada akhir pelajaran, anda boleh menunjukkan filem filem pengesahan "Struktur Tisu Saraf" dan sekali lagi melihat bagaimana rangkaian neuron yang membentuk arka refleks berfungsi pada animasi.

Mengakhiri topik itu, seseorang sekali lagi harus menekankan idea hubungan seseorang dengan semua makhluk hidup dan kepentingan pengetahuan biologi oleh setiap orang yang berpendidikan.

Arka refleks

Prinsip refleks fungsi CNS

Seperti yang telah dinyatakan, bahkan satu neuron mempunyai keupayaan untuk melihat, menganalisis, menggabungkan pelbagai isyarat yang datang kepadanya dan bertindak balas kepada mereka dengan tindak balas yang mencukupi. Malah lebih banyak peluang dalam persepsi, analisis dan integrasi pelbagai isyarat mempunyai pusat saraf dan sistem saraf pusat secara keseluruhan. Pusat saraf CNS dapat bertindak balas kepada pengaruh bukan sahaja dengan respons mudah dan automatik, tetapi juga untuk membuat keputusan yang memastikan pelaksanaan tindak balas penyesuaian halus apabila keadaan hidup berubah.

Asas berfungsi sistem saraf adalah prinsip refleks, atau pelaksanaan reaksi refleks.

Refleks adalah tindak balas stereotip badan kepada tindakan rangsangan, dijalankan dengan penyertaan sistem saraf pusat.

Dari takrif ini, ia tidak semua tindak balas boleh dikaitkan dengan refleks tersebut. Sebagai contoh, setiap sel, yang mempunyai kerengsaan, dapat bertindak balas terhadap tindakan rangsangan dengan mengubah metabolisme. Tetapi kita tidak akan memanggil refleks tindak balas ini. Reaksi refleks telah timbul dalam organisma hidup yang mempunyai sistem saraf, dan dijalankan dengan penyertaan litar saraf, yang dikenali sebagai arka refleks.

Unsur-unsur arka refleks

Arka refleks termasuk lima pautan.

Pautan awal adalah reseptor deria yang dibentuk oleh akhir saraf neuron sensitif atau sel sensitif asal epiteliik deria.

Sebagai tambahan kepada reseptor, arka termasuk: neuron afferent (sensitif, sentripetal), neuron asosiatif (atau intercalated), efferent (motor, emparan) dan penguat.

The effector boleh menjadi otot, pada serat yang berakhir dengan aksulan sinaps neuron efferen, kelenjar eksos atau endokrin yang diserap oleh nefferon efferent. Neuron memasukkan mungkin satu atau banyak atau tidak. Neuro-nefferen dan intercalary biasanya terletak di pusat-pusat saraf.

Oleh itu, sekurang-kurangnya tiga neuron terlibat dalam pembentukan arka refleks. Pengecualian hanyalah satu jenis refleks - yang disebut "refleks tendon", lengkung refleks yang merangkumi hanya dua neuron: afferent dan efferent. Pada masa yang sama, neuron palsu unipolar yang sensitif, badan yang terletak di simpul tulang belakang, boleh membentuk endemis reseptor dengan dendrit, aksonnya sebagai sebahagian dari akar posterior saraf tunjang memasuki tanduk posterior kord rahim, menembus tanduk anterior dari bahan kelabu, membentuk sinaps pada neuroon eferent. Satu contoh refleks lengkung refleks pertahanan 3-neural (flexion) yang disebabkan oleh kesan yang menyakitkan pada reseptor kulit ditunjukkan dalam Rajah. 1.

Pusat-pusat saraf kebanyakan refleks terletak (refleks ditutup) di otak dan saraf tunjang. Banyak refleks ditutup di luar sistem saraf pusat di ganglia extraorgan sistem saraf autonomi atau dalam ganglia intramural (contohnya jantung atau usus).

Bidang kepekatan reseptor, apabila terdedah kepada refleks tertentu yang dipicu, dipanggil bidang penerima (receptive) refleks ini.

Rajah. 1. Litar saraf (padang rumput) refleks pertahanan nyeri

Refleks (tindak balas refleks) dibahagikan kepada syarat tanpa syarat dan bersyarat.

Refleks tanpa syarat adalah bawaan, berlaku apabila rangsangan tertentu terdedah kepada medan reseptor yang jelas. Mereka wujud dalam perwakilan jenis makhluk hidup ini.

Refleks yang disejukkan diperolehi - dihasilkan sepanjang hayat individu. Penerangan terperinci tentang mereka akan diberikan dalam kajian fungsi integratif otak yang lebih tinggi.

Rajah. Corak Arc Reflex

Menurut makna biologi tindakbalas refleks, terdapat: refleks makanan, pertahanan, seksual, anggaran, statokinetik.

Menurut jenis reseptor, dari mana refleks dipanggil, membezakan: esteroceptive, interoceptive, proprioceptive reflexes. Di antara yang kedua, refleks tendon dan myotik dibezakan.

Dengan penyertaan dalam pelaksanaan bahagian somatik atau autonomi refleks sistem saraf pusat dan organ effector, refleks somatik dan autonomi dibezakan.

Refleks somatik dipanggil jika reaktor dan receptive reflex sifar merujuk kepada struktur somatik.

Refleks autonomi dipanggil, the effector di mana organ-organ dalaman, dan bahagian efferent arka refleks terbentuk oleh neuron sistem saraf autonomi. Satu contoh refleks autonomi adalah tindak balas refleks aktiviti jantung disebabkan oleh kesan pada reseptor perut. Contoh refleks somatik adalah lekapan lengan sebagai tindak balas kepada kerengsaan kulit yang menyakitkan.

Mengikut tahap sistem saraf pusat, di mana arka refleks menutup, tulang belakang, bulbar (tertutup dalam medulla oblongata), refleks mesencephalic, thalamic, dan kortikal terpencil.

Oleh bilangan neuron arka refleks refleks dan bilangan sinaps utama: dua neuron, tiga neuron, pelbagai neuron; refleks polosynaptik monosynantik, polysynaptik.

Refleks sebagai bentuk utama aktiviti sistem saraf

Idea pertama mengenai prinsip refleks sistem saraf, iaitu. mengenai prinsip "refleksi", dan konsep "refleks" sangat diperkenalkan oleh R. Descartes pada abad XVII. Oleh kerana kekurangan pemahaman tentang struktur dan fungsi sistem saraf, idea-ideanya tidak betul. Masa yang paling penting dalam perkembangan teori refleks adalah karya klasik I.M. Sechenov (1863) "Refleks otak." Ia pertama kali mengisahkan tesis bahawa semua jenis kehidupan manusia yang sedar dan tidak sedarkan diri adalah tindak balas refleks. Refleks sebagai bentuk universal interaksi antara organisma dan alam sekitar adalah tindak balas dari organisma yang berlaku kepada rangsangan reseptor dan dilakukan dengan penyertaan CNS.

 • asal: tanpa syarat - semula jadi, refleks khusus dan terkumpul - diperolehi sepanjang hayat;
 • oleh sebab biologi: pertahanan, makanan, seks, tonik pulpa, atau refleks kedudukan badan di angkasa;
 • mengikut lokasi reseptor: exteroreceptual - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor permukaan badan, interoreceptor atau viscereoreceptor - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor organ dalaman, proprioceptori - yang berlaku sebagai tindak balas kepada rangsangan reseptor otot, tendon dan ligamen;
 • lokasi pusat saraf: tulang belakang (dilakukan dengan penyertaan saraf tunjang tulang belakang), tabloid (dengan penyertaan neuron medulla oblongata), mesencephalic (dengan penyertaan orang tengah), diencephalic (dengan penyertaan diencephalon) dan kortikal (dengan penyertaan neuron korteks serebrum otak) otak).

Struktur arka refleks

Struktur morfologi refleks mana-mana adalah arka refleks - jalan impuls saraf dari reseptor melalui sistem saraf pusat ke organ kerja. Masa dari saat menyebabkan kerengsaan pada permulaan tindak balas dipanggil masa refleks, dan masa di mana impuls yang melalui sistem saraf pusat adalah masa tengah refleks.

Menurut I.P. Pavlov, arka refleks terdiri daripada tiga bahagian: penganalisis (afferent), hubungan (pusat) dan eksekutif (efferent). Dari sudut pandangan moden, arka refleks terdiri daripada lima pautan utama (Rajah 2).

Bahagian penganalisis terdiri daripada laluan reseptor dan aferen. Reseptor adalah saraf yang berakhir, yang bertanggungjawab untuk merasakan tenaga rangsangan dan memprosesnya menjadi dorongan saraf.

Klasifikasi reseptor:

 • oleh lokasi: exteroreceptors - reseptor membran dan kulit mukus, interoreceptors - reseptor organ dalaman, proprioreceptors - reseptor yang merasakan perubahan dalam otot, ligamen dan tendon;
 • dengan tenaga yang dirasakan: thermoreceptors (pada kulit, lidah), baroreceptors - melihat perubahan tekanan (dalam gusi aorta dan sinus carotid), chemoreceptors - bertindak balas terhadap komposisi kimia (dalam perut, usus, aorta) ), photoreceptors (di retina), phonoreceptors (di dalam telinga).

Laluan afferent (sensitif, centripetal) diwakili oleh neuron sensitif, yang bertanggungjawab untuk penghantaran impuls saraf dari reseptor ke pusat saraf.

Rajah. 2. Struktur arka refleks

Bahagian tengah diwakili oleh pusat saraf, yang terbentuk oleh neuron interkalari dan terletak di dalam saraf tunjang dan otak. Bilangan neuron interkalari boleh berbeza, ini ditentukan oleh kerumitan perbuatan refleks. Pusat saraf menyediakan analisis, sintesis maklumat yang diperoleh dan membuat keputusan.

Bahagian eksekutif terdiri daripada laluan eferent dan effector. Laluan efferent (motor, sentrifugal) diwakili oleh neuron motor, yang bertanggungjawab untuk menghantar impuls saraf dari pusat saraf kepada pengeluar atau badan kerja. The effector boleh menjadi otot yang akan kontrak, atau besi yang menyembunyikan rahsianya.

Arka refleks yang paling sederhana terdiri daripada dua neurons. Tiada neuron interkal di dalamnya, akson neuron aferen berada dalam hubungan langsung dengan badan neuron eferen. Keanehan dari arka dua neuron adalah bahawa reseptor dan pengesan refleks terletak di dalam organ yang sama. Arka refleks dua neuron mempunyai refleks tendon (Achilles, lutut). Kompleks refleks kompleks mempunyai banyak neuron interal.

Arka refleks di mana pengujaan melewati satu sinaps dipanggil monosynoptic, dan yang di mana pengujaan secara berurutan melalui lebih daripada satu sinaps dipanggil polysynaptic.

Tindakan refleks tidak menamatkan tindak balas badan terhadap kerengsaan. Setiap effector mempunyai reseptor sendiri, yang teruja, impuls saraf sepanjang saraf deria pergi ke sistem saraf pusat dan "memberitahu" tentang kerja yang dilakukan. Organ kerja reseptor komunikasi dengan sistem saraf pusat dipanggil maklum balas. Maklum balas menyediakan perbandingan maklumat langsung dan songsang, memantau dan membetulkan tindak balas. Arnab refleks dan maklum balas membentuk cincin refleks. Oleh itu, lebih tepat untuk tidak berbicara tentang arka refleks, tetapi mengenai cincin refleks (Rajah 3).

Rajah. 3. Struktur cincin refleks

Prinsip aktiviti refleks

Bagaimana mantap I.P. Pavlov, apa-apa perbuatan refleks, tanpa mengira kerumitannya, mematuhi tiga prinsip universal aktiviti refleks:

 • prinsip determinisme, atau sebab. Perbuatan refleks boleh dilakukan hanya di bawah tindakan rangsangan. Rangsangan yang bertindak ke atas reseptor adalah punca, dan tindak balas refleks adalah kesannya;
 • prinsip integriti struktur. Perbuatan refleks boleh dijalankan hanya jika integriti struktur dan fungsi semua bahagian arka refleks (cincin refleks).

Integriti struktur arka refleks boleh dipecahkan sekiranya berlaku kerosakan mekanikal pada mana-mana bahagiannya - laluan saraf reseptor, afferent atau efferent, bahagian sistem saraf pusat, organ kerja. Sebagai contoh, sebagai akibat daripada pembakaran mukosa hidung dengan kerosakan pada epitelium penciuman, tidak ada nafas memegang dan kedalamannya tidak berubah ketika menghirup bahan dengan bau yang kuat; kerosakan pada medulla oblongata pusat pernafasan pada patah pangkal tengkorak boleh menyebabkan penangkapan pernafasan. Sekiranya anda memotong saraf yang menghidupkan otot striated, maka pergerakan otot tidak mungkin.

Gangguan integriti fungsional mungkin dikaitkan dengan sekatan impuls saraf dalam struktur arka refleks. Oleh itu, banyak bahan yang digunakan untuk anestesia tempatan menghalang penghantaran impuls saraf dari reseptor melalui gentian saraf. Oleh itu, sebagai contoh, selepas anestesia tempatan, manipulasi doktor gigi tidak menyebabkan respon motor dalam pesakit. Apabila memohon anestesi am, pengujaan disekat di bahagian tengah arka refleks.

Integriti fungsional struktur refleks dilanggar dalam kes kejadian proses perencatan (tidak bersyarat atau bersyarat) di bahagian tengah arka refleks. Dalam kes ini, terdapat juga ketiadaan atau pemberhentian respon terhadap rangsangan. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak berhenti melukis apabila dia melihat mainan cerah baru;

Rajah. Arka refleks vegetatif (kanan) dan somatik (kiri) refleks: 1 - reseptor; 2 - neuron aferen; 3 - neuron interkalasi; 4 - afferent neuron; 5 - badan kerja

Rajah. Skim arc refleks bertingkat (berbilang tingkat) mengikut EA Asratyan: A - isyarat afferent; Sambutan Efferent; I - tulang belakang; II - boulevard; III - mesencephalic; IV - diencephalic; V - cortikal

Prinsip analisis dan sintesis. Apa-apa perbuatan refleks dilakukan atas dasar proses analisis dan sintesis. Analisis adalah proses biologikal "penguraian" rangsangan, mengenalpasti ciri-ciri dan sifat masing-masing. Analisis rangsangan bermula di reseptor, tetapi sepenuhnya dijalankan dalam sistem saraf pusat, termasuk yang paling halus - dalam korteks serebrum. Sintesis adalah proses generalisasi biologi, kognisi rangsangan sebagai integriti, berdasarkan pengenalan hubungan antara sifat-sifatnya yang dikenal pasti dalam analisis. Sintesis diselesaikan dengan pilihan tindak balas badan, yang mencukupi untuk tindakan rangsangan. Satu contoh kesan yang melanggar aktiviti analitik dan sintetik ialah penggunaan alkohol: seperti yang anda ketahui, apabila seseorang mabuk, penyelarasan pergerakan terganggu, taksiran yang tidak mencukupi tentang realiti di sekitarnya diperhatikan, dan sebagainya.

Rajah 1.5.22. Busur refleks mudah

Rajah 1.5.22. Busur refleks mudah:

Pautan lengkung refleks mudah: 1 - reseptor (dalam kes ini, dalam tendon); 2 - sensitif (afferent) neuron. Dorongan itu bergerak ke pusat di pusat saraf tunjang; 3 - neuron antara (intermediate, switching); 4 - eksekutif (efferent) neuron. Dorongan bergerak ke badan kerja; 5 - saraf berakhir (effector), menghantar impuls kepada badan eksekutif (dalam kes ini, otot).

 • Kit pertolongan cemas
 • Kedai dalam talian
 • Mengenai syarikat
 • Hubungi Kami
 • Kenalan penerbit:
 • +7 (495) 258-97-03
 • +7 (495) 258-97-06
 • E-mel: [email protected]
 • Alamat: Russia, 123007, Moscow, st. Mainline ke-5, 12.

Tapak rasmi Kumpulan Syarikat Radar ®. Ensiklopedia utama ubat-ubatan dan barang-barang farmasi dari Internet Rusia. Rujukan buku ubat Rlsnet.ru menyediakan pengguna dengan akses kepada arahan, harga dan perihalan ubat-ubatan, makanan tambahan, peralatan perubatan, peralatan perubatan dan barangan lain. Buku rujukan farmakologi merangkumi maklumat mengenai komposisi dan bentuk pelepasan, tindakan farmakologi, petunjuk penggunaan, kontraindikasi, kesan sampingan, interaksi ubat, kaedah penggunaan dadah, syarikat farmaseutikal. Buku rujukan perubatan mengandungi harga untuk ubat-ubatan dan barang-barang pasar farmaseutikal di Moscow dan bandar-bandar lain di Rusia.

Pemindahan, penyalinan, pengedaran maklumat dilarang tanpa kebenaran LLC RLS-Paten.
Apabila memetik bahan maklumat yang diterbitkan di laman www.rlsnet.ru, rujukan kepada sumber maklumat diperlukan.

Kami berada dalam rangkaian sosial:

© 2000-2018. REGISTRY OF MEDIA RUSSIA ® RLS ®

Semua hak terpelihara.

Penggunaan bahan komersil tidak dibenarkan.

Maklumat yang dimaksudkan untuk profesional penjagaan kesihatan.

Versi demonstrasi kursus "Biologi"

Kuliah "Arung refleks"

REFLECTOR ARC

Bahan ini dibentangkan dalam kuliah berasingan kerana hakikat bahawa ia harus digunakan apabila menjawab pelbagai soalan peperiksaan di bahagian "Manusia". Sebagai contoh, adalah sesuai untuk menarik arka refleks apabila menjawab persoalan mengenai tisu, sebagai ilustrasi hakikat bahawa neuron sensitif, motor dan interkalari. Apabila menjawab soalan mengenai saraf tunjang, bahan ini akan menggambarkan fungsi refleks kord rahim, apabila menjawab persoalan tentang sistem otot manusia, prinsip refleks otot, sambil menjawab soalan mengenai refleks yang terkondisi dan tidak bersyarat, bahan ini boleh digunakan sebagai contoh refleks tanpa syarat, dan sebagainya. d. Iaitu, kemungkinan bahawa arc refleks anda "mendapat" pada peperiksaan dalam satu bentuk atau yang lain adalah sangat tinggi.

Amalan kerja pemeriksaan menunjukkan bahawa pemohon melakukan ini dengan agak teruk, jadi masuk akal untuk memberikan penjelasan terperinci.

Oleh itu, refleks adalah tindak balas badan terhadap kerengsaan, yang dilakukan dengan penyertaan sistem saraf. Arka refleks adalah satu set formasi yang diperlukan untuk pelaksanaan refleks, jalan di mana impuls saraf melewati reseptor ke organ effector yang melakukan refleks ini.

Pertimbangkan struktur lengkung refleks yang sangat mudah - arka refleks lutut. Apabila anda datang ke doktor ahli neurologi, dia, tanpa teragak-agak, duduk di posisi kaki ke kaki dan memeriksa kehadiran refleks ini. Oleh kerana jalang lutut adalah semula jadi dan, oleh itu, tidak bersyarat, ketiadaannya yang lengkap dan manifestasi terlalu kuat adalah gejala yang membimbangkan.

Apabila memukul dengan tukul pada tendon di bawah penutup lutut, ia secara mendadak mengetatkan, yang ditunjukkan oleh reseptor yang sepadan. Reseptor adalah formasi sensitif khas - "sensor" yang bertindak balas terhadap kerengsaan tertentu dan mampu mengubah tenaga rangsangan luaran menjadi impuls saraf. Contohnya, reseptor kulit merespon tekanan, sentuhan, panas, sejuk, dan kesakitan. Dengan bantuan reseptor badan menerima semua maklumat dari persekitaran luaran dan dalaman. Reseptor semata-mata boleh menjadi proses sel-sel saraf, bagaimanapun, kebanyakan reseptor adalah sel-sel khusus yang bersentuhan dengan dendrit neuron sensitif.

Apabila kita bercakap tentang tisu saraf, disebutkan bahawa dalam fungsi mereka, neuron sensitif, motor dan interkalari. Neuron sensori dikaitkan dengan reseptor. Selepas reseptor telah memberi respons kepada rangsangan yang sepadan, impuls saraf muncul dalam neuron sensitif, yang dihantar terus ke sistem saraf.

1 - saraf tunjang, 2 - akar anterior saraf tunjang, 3 - akar belakang saraf tunjang, 4 - saraf tunjang, 5 - penebalan pada akar posterior, di mana ganglion terletak, dan di dalamnya terdapat badan neuron sensitif,, 7 - saluran yang diisi dengan cecair cerebrospinal, 8 - perkara putih dari saraf tunjang, 9 - nodus saraf yang sama di mana badan-badan neuron sensitif terletak.

Selanjutnya, di sepanjang akson neuron sensitif, impuls saraf masuk melalui akar posterior ke dalam bahan kelabu saraf tunjang. Perkara kelabu saraf tunjang adalah koleksi saraf dan sel glial. Di tanduk anterior saraf tunjang, dorongan saraf dihantar dari neuron deria ke neuron motor yang terletak di sana. Seperti yang telah kita katakan, neuron motor dikaitkan dengan otot. Neuron motor yang menarik kepada kami dalam kes ini berkaitan dengan otot, penguncupan yang menyebabkan pengangkatan kaki dan, dengan itu, untuk mengurangkan ketegangan tendon, yang dipukul oleh tukul doktor. Secara skematik, arka refleks ini ditunjukkan di bawah, dalam angka "arc refleks" di sebelah kanan. Ini adalah satu contoh dua neuron paling mudah (dua neuron - deria dan motor) atau monosynaptic (satu hubungan interneuronic antara sensorik dan neuron motor) dari arka refleks, menutup pada tahap saraf tunjang. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, refleks dijalankan dengan penyertaan banyak neuron sistem saraf pusat. Dalam arka polysynaptic seperti itu, sebagai tambahan kepada neuron sensorik dan motor, terdapat rangkaian saraf interstitial yang saling berkaitan.

Satu contoh arka refleks tiga neuron boleh berfungsi sebagai arka refleks refleks pengeluaran tangan, contohnya, dari objek panas. Apabila menyentuh objek panas, reseptor kesakitan pada kulit menandakan kerosakan tisu mungkin. Maklumat ini dihantar ke neuron sensitif, yang badannya terletak di ganglion saraf akar posterior saraf tunjang. Akson neuron sensitif memasuki tanduk posterior saraf tunjang, dan kemudian membentuk sinaps dengan neuron interkal. Seperti yang telah kami katakan, neuron dipanggil berinteraksi jika ia hanya hubungan dengan neuron lain. Dalam kes ini, ia dikaitkan dengan neuron sensitif dan dengan neuron motor, yang seterusnya, menghantar impuls saraf kepada otot flexor, dan tangan ditarik dari objek panas.

Kepentingan biologi refleks semacam itu jelas. Ia juga jelas bahawa refleks ini harus dilakukan secepat mungkin. Maklumat yang tangan menyentuh objek panas juga memasuki otak secara selari, tetapi reaksi itu sendiri dilakukan pada tahap saraf tunjang di sepanjang jalan terpendek dan terpantas. Kami mula-mula menarik lengan, dan kemudian kami menganalisis maklumat yang diperolehi dengan bantuan otak. Pada masa yang sama, jika kita tahu terlebih dahulu bahawa kita perlu memegang objek panas di tangan kita, kita boleh meremukkan refleks pengeluaran. Ini disebabkan oleh perencatan neuron arka refleks oleh impuls yang datang dari otak. Gambar gambarajah arka refleks tiga saraf ditunjukkan dalam angka "arc refleks" di sebelah kiri.

Sila ambil perhatian bahawa kedua-dua arka refleks yang kita periksa dengan dekat pada tahap saraf tunjang. Ini disahkan dengan menjalankan eksperimen pada katak, yang telah dibuang sepenuhnya oleh otaknya. Jika anda mencubit jari kaki belakang dalam katak seperti itu, otot kaki kontrak dan kaki jerks kembali. Refleks yang sama berlaku sebagai tindak balas kepada pengaruh lain, sebagai contoh, kepada asid hidroklorik.

Oleh itu, kita boleh membuat kesimpulan bahawa arka refleks adalah kombinasi pembentukan saraf yang terlibat dalam pelaksanaan refleks tersebut. Arka refleks terdiri daripada penerima reseptor atau saraf yang merasakan rangsangan, serabut saraf deria yang menghantar rangsangan dari reseptor ke sistem saraf pusat, pusat saraf yang terdiri daripada satu atau lebih neuron yang menganggap pengujaan dan menghantarnya ke gentian motor yang mengamalkan pengujaan dari pusat saraf kepada organ eksekutif - otot atau kelenjar. Dalam arka refleks, impuls saraf hanya dilakukan dalam satu arah - dari reseptor ke organ eksekutif.

Litar arc refleks dengan kapsyen. Untuk menarik gambar rajah refleks busuk refleks somatik

14. Tunjukkan tahap organisasi tubuh manusia, bermula dengan molekul

Molekul - sel - tisu - sistem organ - organ - organisma

15. Pertimbangkan lukisan yang menggambarkan organ-organ dalaman seseorang. Namakan organ yang ditunjukkan pada rongga toraks dan abdomen.

5 - beg pericardial

9 - pundi hempedu

10 - usus kecil

11 - usus besar

16. Isikan perkataan yang hilang dalam teks.

Sistem endokrin mengawal organ melalui darah dengan bantuan hormon. Sistem saraf mengawal selia dengan bantuan impuls saraf yang datang ke organ melalui saraf

17. Pertimbangkan lukisan yang menggambarkan struktur sel haiwan.

1) Tentukan sama ada sel yang ditunjukkan dalam rajah dibahagi atau dalam keadaan antara bahagian. Terangkan mengapa anda memutuskan demikian

Dia tidak lama lagi akan berkongsi, kerana organ-organ sel dibahagikan kepada dua bahagian

2) Kajian empat pilihan untuk kapsyen. Nyatakan bilangan pilihan yang betul.

3) Ingat dan tuliskan perbezaan utama antara sel haiwan dan sel tumbuhan.

Ia tidak mengandungi klorofil dan ia (haiwan) tidak boleh mengambil bahagian dalam fotosintesis

18. Gambarkan gambarajah yang mencerminkan peringkat utama pembahagian sel.

19. Lengkapkan frasa berikut dengan menaip perkataan yang hilang: persekitaran luar, persekitaran dalaman, metabolisme, pengoksidaan biologi, struktur selular, tenaga

Persekitaran di mana badan terletak dipanggil medium organik. Medium di mana sel dan tisu terletak adalah medium sel. Cecair yang mencuci otot membentuk bahan ekstraselular. Kandungan saluran pencernaan merujuk kepada epitel. Nutrien dan oksigen yang diperlukan untuk kerja diperolehi daripada sel darah. Nutrien digunakan untuk membina tisu dan menambah tenaga. Keperluan tenaga sel dipenuhi oleh nutrien organik

20. Tentukan skema "substrat - enzim - produk tindak balas" pada contoh eksperimen pada penguraian hidrogen peroksida oleh enzim catalase. Tambah kenyataan

Substrat dalam dunia ini adalah hidrogen peroksida, enzim adalah katalisase, produk tindak balas adalah oksigen dan air.

Jawab mengapa reaksi ini tidak pergi dengan kentang rebus.

Kerana kentang terdiri daripada air dan gula, tetapi tidak oksigen.

21. Secara ringkas, jelaskan intipati proses hayat sel berikut.

Metabolisme - nutrien yang memasuki sel terbentuk menjadi kompleks dan tenaga dibebaskan

Pertumbuhan - peningkatan saiz sel dan jisim

Pembangunan - perubahan berkaitan umur dan pelaksanaan semua fungsi

Kerengsaan - proses pendedahan kepada sel

Kegembiraan - sel dimasukkan ke dalam kerja

Rehat - keadaan tenang sel

Kecemerlangan - keadaan sel yang teruja

22. Tentukan jenis fabrik, jenis yang diwakili dalam angka itu, dan buat kapsyen yang sesuai dengan angka-angka.

1 - epitel rata

2 - epitel kubik

3 - epitel silinder

4 - epitelium ciliated

Tulis perkataan yang hilang dalam keterangan jenis kain yang telah anda tetapkan.

Ciri-ciri umum tisu epitelium: sel-selnya disusun dengan ketat. Bahan antara sel kecil. Fungsi utama - pelindung dan (atau) penyembur, terdapat dalam integumen atau kelenjar rembesan luar dan dalaman

23. Lengkapkan jadual

24. Selepas menyelesaikan tugas praktikal №1 dan №4 di bawah simbol "!" Di hlm.39 buku teks, tambah kenyataan

Parut pada kulit terdiri daripada tisu penghubung. Mereka tidak tan kerana mereka tidak horny. Diafragma dibentuk oleh tisu epitel. Fakta bahawa ia garis permukaan salur darah, dan sebagainya, membawa kepada kesimpulan ini.

25. Cari dan log masuk ke dalam gambar dendrit, badan neuron, akson dan sinaps. Lengkapkan kenyataan

Pengujaan atau perencatan neuron B akan bergantung kepada komposisi dan jumlah bahan aktif biologi yang terkandung di dalam bendalir.

26. Pertimbangkan lukisan itu. Isikan jadual, menunjukkan bahagian lengkung refleks refleks kedip dan fungsi masing-masing

27. Jelaskan apakah kesan maklum balas dalam sistem saraf. Apa maksudnya?

Otak berkomunikasi dengan organ dan maklumat mengenai respons melalui saluran maklum balas.

28. Melaksanakan tugas praktikal untuk mengkaji sifat-sifat refleks berkelip yang dihuraikan pada ms. Buku teks 41-43. Rakam dan terangkan hasilnya

Bilangan sentuhan ke zon refleksogenik, cukup untuk menghalang refleks, adalah satu

Inhibisi pusat refleks berkedip adalah mungkin kerana sentuhan separa ke zon refleks berlaku.

Nilai refleks kedip adalah bahawa ia melindungi mata dari bahaya dan kekeringan.

29. Selesaikan nombor 3 silang kata

Reverse afferent (sambungan) dan nilainya ______________________________________

Lukiskan struktur saraf tunjang:

1 - tulang belakang

3 - tulang belakang depan

2 - tanduk kelabu belakang kelabu

4 - tanduk depan bahan kelabu

5 - tanduk sisi kelabu

6 - perkara putih

Kerja bebas: "Ciri-ciri penyebaran pengujaan dalam sistem saraf pusat"

Pusat saraf adalah ______________________________________________________

Senaraikan sifat utama pusat saraf:

Menggunakan buku teks dan kesusasteraan tambahan, merumuskan idea-idea asas mengenai penghalang darah-otak (BBB):

1. ____________________________________________________________________________
2. ____________________________________________________________________________
3. ____________________________________________________________________________

BBB mengawal penembusan darah dari otak:
1. ____________________________________________________________________________
2. ____________________________________________________________________________
3. ____________________________________________________________________________
BBB menghalang masuk ke dalam otak:
1. ____________________________________________________________________________
2. ____________________________________________________________________________
3. ____________________________________________________________________________
Komponen utama substrat morbologi BBB ialah: ____________________
______________________________________________________________________________.
Terangkan dua mekanisme penembusan bahan dari darah ke otak:

1. ____________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
2. ____________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

Tugas untuk kerja bebas

Bidang penerimaan refleks dipanggil _____________________________________

Nombor kerja makmal 2.1.1

Bidang penerimaan refleks

Tujuan kerja: Perhatikan tindak balas refleks katak semasa rangsangan bidang penerimaan yang sepadan.

Untuk menyebabkan refleks berikut dalam eksperimen pada katak:

 1. Refleks kornea (berkelip). Sentuh kertas bulu atau lembut ke kornea mata katak dan perhatikan refleks.
 2. Refleks Kvakatny. Kencangkan permukaan sampingan badan katak lelaki dengan jari anda dan tandakan tindak balas refleks.
 3. Refleks nodular. Tekan di atas jagung cakar depan katak lelaki atau di kawasan tulang belakang dan perhatikan refleks tunduk.

Pastikan refleks yang diperhatikan tidak dapat diperolehi dari medan penerimaan lain.

1. Refleks yang diperhatikan berlaku apabila reseptor _______________ terancam.

2. Setiap refleks diperhatikan mempunyai bidang ___________________________, sementara merangsang bidang penerimaan lain ________________ menerima refleks ini.

3. Refleks berbeza mempunyai __________________ bidang yang menerima.

Kejutan tulang belakang adalah ______________________________________________________

Nombor kerja makmal 2.1.2

Tujuan kerja: Penentuan tempoh kejutan tulang belakang pada katak.

 1. Menanggalkan katak, yang menggunakan gunting untuk menghilangkan rahang atas katak di sepanjang garisan yang menyambung tepi belakang soket.
 2. Menguatkan persediaan tulang belakang katak oleh rahang bawah pada tripod.
 3. Sebaik sahaja selepas ini dan kemudian setiap 30 saat, tentukan masa refleksi flexion, meremaskan kaki kaki belakang dengan pinset.

Hasilnya direkodkan dalam jadual

1. Kejutan tulang belakang pada katak yang ditunjukkan dalam refleks ________________________ semasa ________________ p.

2. Punca kejutan tulang belakang adalah _______________________________________

3. Bagaimana jangka masa kejutan tulang belakang pada haiwan dan manusia berbeza dalam masa?

Radiasi pengujaan dalam sistem saraf pusat adalah ______________________________________

Asas penyinaran adalah proses _______________________________________________

Nombor kerja makmal 2.1.3

Radiasi pengujaan dalam sistem saraf pusat

Tujuan kerja: Berasaskan diri anda dengan manifestasi luar penyinaran rangsangan dalam saraf tunjang.

Kemajuan: Pinset ringan memerah hujung falanges kaki belakang katak tulang belakang. Meningkatkan kerengsaan seterusnya, perhatikan bagaimana ini mempengaruhi jumlah tindak balas refleks.

Keputusan: Terangkan manifestasi luar aktiviti motor katak dengan peningkatan kekuatan kerengsaan: __________________________________________________________ ______________________________________________________________________________

1. Mewujudkan hubungan antara peningkatan kekuatan kerengsaan dan peningkatan jumlah tindak balas refleks katak. ____________________________________________________

Parameter tindak balas refleks:

1. Masa refleks adalah ____________________________________________________

2. Kekuatan (kelantangan) tindak balas refleks adalah ________________________________________

3. Tempoh tindak balas refleks - ______________________________________

Anatomi arka refleks lutut

Setiap daripada kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya memeriksa janggut lutut. Dalam banyak kes, doktor melihat dan menerima tindak lutut - lanjutan anggota badan. Tetapi ada keadaan apabila lutut lutut tidak hadir. Untuk memahami sebab ketiadaan, anda perlu memahami jenis refleks itu dan bagaimana ia berfungsi.

Ciri-ciri anatomi

Refleks lutut adalah tindak balas badan, yang berlaku dengan sedikit regangan otot femoral. Penguncupan otot berlaku akibat tamparan lembut ke patella, di mana tendon terletak. Di bawah faktor luaran, tendon meregangkan dan mengaktifkan otot ekstensor. Refleks ini sangat penting untuk diagnosis banyak penyakit. Tetapi untuk melaksanakan prosedur ini adalah mustahil tanpa arka refleks.

Aktiviti tubuh bergantung kepada reaksi terhadap reseptor yang menjengkelkan yang datang dari sistem saraf pusat. Ini adalah asas struktur refleks adalah lengkung refleks. Arka refleks - laluan isyarat masuk dari reseptor ke organ yang sesuai yang bertindak balas kepadanya. Di lain, ia juga dikenali sebagai busur saraf. Seperti namanya dijelaskan oleh fakta bahawa refleks lutut dilakukan kerana impuls saraf yang datang melalui jalan tertentu.

Arka terletak di sel-sel saraf tunjang, yang, selepas pengujaan, mampu menyampaikan impuls kepada otot. Skim dengan gelung refleks tidak sukar, dan mungkin untuk memahami fungsi proses dengan bantuan foto. Arka saraf terdiri daripada komponen berikut:

 • Pautan (central, efferent, afferent);
 • Reseptor;
 • Effector (organ yang boleh berubah semasa refleks).

Arka refleks terdiri daripada dua jenis: mudah dan kompleks. Pertumbuhan atau monosynaptic reflex arcs terdiri daripada 2 neurons (efferent and afferent) dan sinaps. Ada yang berikut mengenai harta itu:

 • Tempoh refleks pendek;
 • Sangat berkesan dan reseptor;
 • Arka dua arka;
 • Otot mempunyai penguncupan otot tunggal;
 • Kumpulan gentian neural A.

Kompleks atau polysynaptic arcs mengandungi tiga neurons (effector, reseptor, atau beberapa interkal). Ciri-ciri arka saraf kompleks:

 • Arka tiga-neuron;
 • Serat saraf kumpulan B dan C;
 • Reseptor dan pengeluar tidak bersebelahan;
 • Penguncupan otot mengikut jenis tetanus.

Peranan dan fungsi dalam badan

Secara ringkas, busur saraf adalah jalan yang berlanjutan dari reseptor ke organ atau otot. Mengikut faktor ini, arka refleks direka untuk menghantar impuls saraf. Corak penghantaran impuls adalah berdasarkan kepada fakta bahawa isyarat dihantar dari reseptor ke neuron sensitif. Seterusnya, reaksi menarik dihantar ke sel-sel bahan kelabu saraf tunjang. Akibatnya, sel-sel motor mengecut, dan kaki boleh berkedut atau mengangkat.

Impak bertindak sebagai perengsa luar pada sistem saraf. Oleh kerana hubungan antara saraf tunjang, sistem deria, neuron motor, proses berlaku. Menerangkan secara visual penerangan dan memahami jalan impuls saraf akan membantu melukis, yang menggambarkan arka saraf.

Reseptor arka menerima isyarat daripada rangsangan, dan akibatnya, maklum balas teruja pada mereka. Pautan melakukan penghantaran denyut ke organ tertentu. Mereka adalah: pusat, efferent dan afferent. Effector - adalah organ yang bertindak balas kepada tindakan reseptor.

Mengikut komponen arka ini, ia akan melaksanakan fungsi berikut:

 • Menghantar isyarat kepada otot betis;
 • Daripada neuron memberikan impuls kepada otot motor;
 • Bergantung kepada rangsangan, ia menghasilkan dorongan saraf yang menghantar kepada pengeluar (organ);
 • Mempengaruhi pergerakan anggota badan, penguncupan otot kaki.

Bagaimana untuk mentakrifkannya?

Untuk menentukan dengan tepat kehadiran refleks lutut, langkah-langkah berikut mesti dilakukan:

 1. Pesakit diletakkan dalam kedudukan sedemikian di atas kerusi supaya dia dapat membuang kakinya secara bebas atau anggota badannya tidak menyentuh lantai.
 2. Doktor kemudian memukul patella dengan tukul saraf, menyebabkan dia bertindak balas. Langkah-langkah ini akan membantu pakar untuk menentukan lengkung refleks lutut.

Tetapi satu lagi kaedah diagnostik mungkin untuk menentukan arka saraf sendi lutut. Pasien terletak di punggungnya, dengan kaki melengkung di bawah cerun supaya mereka dengan jelas dan tegas berehat kaki mereka di permukaan sofa. Pukulan tukul pada tendon. Kaedah ini menyumbang kepada penilaian dan analisis arka patofar (lutut) refleks.

Ketidakhadiran dan pengurangan arka

Akar bahan kelabu boleh dihubungkan dengan neuron lain. Selepas itu mereka bersentuhan dengan neuron pusat, membentuk pautan laluan. Arka refleks dalam hal ini mungkin gagal, akibat penambahan neuron ke refleks tulang belakang. Pengujaan cepat sistem saraf boleh dihantar ke korteks serebrum dan mencetuskan refleks baru. Akibatnya, rangsangan boleh kembali ke neuron periferal, mengakibatkan ketiadaan lengkap refleks lutut (isflexia).

Refleks boleh berkurang melalui keracunan badan, jangkitan, rawan epilepsi. Semasa berehat, arka lutut adalah disebabkan oleh patologi sistem saraf, ciri-ciri peribadi pesakit. Perubahan patologi dalam sistem saraf, yang ditunjukkan dalam refleks lutut, mungkin mempunyai watak yang berikut: penekanan, perepesan, dan refleksi.

Hyporeflexia

 • Reaksi yang meresahkan dalam patologi ini akan berkurangan. Ciri ciri fenomena ini adalah bahawa lutut bertindak balas lemah kepada rangsangan. Terdapat penyelewengan akibat gangguan konduksi dan integriti arka refleks semasa penghantaran denyutan nadi melalui neuron.
 • Kekurangan refleks mungkin menunjukkan penyakit pusat otak. Penurunan berat badan, jangkitan menyebabkan pengurangan neuron dan fungsi sel yang tidak betul. Reaksi itu hilang selepas memakai tourniquet, anestesia.

Hyperreflexia

 • Kesan sedikit pada anggota badan menyebabkan janggut lutut meningkat. Selalunya dilihat di ruang tunjang tulang belakang. Oleh kerana struktur ini menyekat impuls, sebagai tindak balas kepada rangsangan.
 • Ia berlaku pada individu jenis neurotik, dengan neuritis, plexitis, radiculitis. Di samping itu, pergerakan patologi, dengan pengecutan pesat otot-otot tendon yang terbentang, adalah peningkatan refleks. Selalunya mereka menjejaskan kaki dan patella.

Areflexia

 • Ia adalah sejenis patologi khas refleks lutut, yang ditunjukkan sebagai akibat dari adanya penyakit yang serius dalam sistem saraf pusat. Dengan proses patologi ini, tidak ada reaksi yang menjengkelkan sama sekali kepada faktor imitasi.
 • Areflexia berlaku dalam kes neuritis, polio, polyneuritis, tab. Kekalahan melakukan neuron atau neuron motor, serat sensitif diperhatikan. Fungsi refleks yang dikaitkan dengan kerosakan pada bahagian-bahagian saraf otak dan saraf tunjang berkurang, dan refleks otot dipadamkan.

Pakar yang berkelayakan akan dapat menentukan sisihan dari norma dan tahap patologi dengan bantuan kaedah penyelidikan, pemeriksaan dan langkah tambahan.

Video "Pemeriksaan refleks lutut"

Bagaimana untuk menjalankan pemeriksaan neurologi oleh pakar, anda boleh melihat dalam video seterusnya.

Untuk menarik arka refleks refleks vegetatif

Pautan refleks arc: 1. _______________________________________________

Ciri-ciri arka refleks refleks vegetatif:

Badan neuron pertama terletak di ganglion. Badan neuron kedua dalam __________________________________ saraf tunjang. Badan neuron ketiga dalam ______________________________ ganglia. Bahagian penyangga arka refleks _____

_________________________________: I. ___________________________________________ II._________________________________. Kesan ________________________________

Tarikh ditambah: 2015-05-19 | Views: 577 | Pelanggaran hak cipta

Arka refleks

Aktiviti saraf tubuh manusia adalah transmisi impuls. Salah satu daripada hasil program tersebut adalah refleks. Untuk refleks tertentu dilakukan oleh badan, pautan mesti diwujudkan daripada menerima isyarat untuk bertindak balas terhadap rangsangan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-300x194.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Reflektornaya-duga.jpg "class =" size-images-post-wp-image-990 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg "alt =" Reflex arka "width =" 580 "height =" 374 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-580x374.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ muat naik / Reflektornaya-duga-300x194.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya-duga-768x495.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Reflektornaya- duga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Jenis refleks

Refleks adalah tindak balas sebahagian daripada badan kepada pengubahsuaian persekitaran luaran atau dalaman akibat pendedahan kepada reseptor. Mereka boleh berada di permukaan kulit, menimbulkan refleks extero-reseptor, serta organ-organ dan vesel dalaman, yang merupakan asas refleks yang usang atau miostatik.

Tanggapan kepada rangsangan adalah, mengikut sifatnya, bersyarat dan tidak bersyarat. Yang kedua ialah refleks, arka yang telah dibentuk oleh masa kelahiran. Dalam yang pertama, ia dicipta di bawah pengaruh faktor luaran.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-300x225.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Vidy-refleksov.jpg "class =" size-images-post wp-image-992 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg "alt =" Views refleks "width =" 580 "height =" 435 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-580x435.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Vidy-refleksov-300x225.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy-refleksov-768x576.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vidy- refleksov.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Apakah arc refleks?

Arka itu sendiri adalah keseluruhan laluan dorongan saraf dari saat bersentuhan dengan seseorang dengan perengsa terhadap manifestasi respons. Arka refleks mengandungi pelbagai jenis neuron: reseptor, efektor dan interkalator.

Arka refleks tubuh manusia berfungsi seperti ini:

 • reseptor menganggap kerengsaan. Selalunya reseptor tersebut adalah proses gentian saraf jenis atau neuron sentripetal.
 • serat sensitif menghantar pengujaan kepada sistem saraf pusat. Struktur neuron sensitif adalah seperti bahawa badannya terletak di luar sistem saraf, mereka dirantai di nod sepanjang tulang belakang dan di pangkal otak.
 • beralih dari deria ke gentian motor berlaku di dalam saraf tunjang. Otak bertanggungjawab untuk pembentukan refleks yang lebih kompleks.
 • Serat motor membawa pengujaan kepada organ yang bertindak balas. Serat ini adalah unsur neuron motor.
Artrodex - pelepasan anda dari kesakitan sendi!

The effector adalah organ itu sendiri, bertindak balas kepada kerengsaan. Reaksi refleks adalah kontraksi, motor atau ekskresi.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg "class =" size-images-post wp-image-993 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya- reflektornoj-dugi-580x600.jpg "alt =" Skema kejadian arka refleks "width =" 580 "height =" 600 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi -580x600.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi-290x300.jpg 290w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya -reflektornoj-dugi-300x310.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-vozniknoveniya-reflektornoj-dugi.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Skim arka refleks itu

Polisynaptic arcs

Polysynaptic adalah arka tiga neuron, di mana pusat saraf terletak antara reseptor dan effector. Arka semacam itu digambarkan dengan jelas oleh penarikan tangan sebagai tindak balas terhadap kesakitan.

Polisynaptic arcs mempunyai struktur khas. Rantai semacam itu mesti melalui otak. Bergantung pada penyetempatan neuron yang memproses isyarat, berikut dibezakan:

 • saraf tunjang;
 • bulbar;
 • mesencephalic;
 • kortikal.

Jika refleks diproses di bahagian atas sistem saraf pusat, maka neuron bahagian bawah mengambil bahagian dalam pemprosesannya. Bahagian batang otak dan saraf tunjang juga terlibat dalam pembentukan refleks peringkat tinggi.

Apa sahaja refleksinya, jika kesinambungan arka refleks itu terganggu, refleks itu hilang. Selalunya, jurang sedemikian berlaku akibat kecederaan atau penyakit.

Dalam refleks kompleks untuk tindak balas kepada rangsangan, pelbagai organ dimasukkan dalam hubungan rantai, yang boleh mengubah tingkah laku organisma dan sistemnya.

Blink Reflex Arc

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg "class =" size-images-post wp-image-998 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399. jpg "alt =" Blinking reflex arc "width =" 580 "height =" 399 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-580x399.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa-768x528.jpg 768w, http: /sustavam.ru/wp-content/uploads/Duga-migatelnogo-refleksa.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Blink Reflex Arc

Juga menarik adalah struktur refleks keriput arka. Kerana kerumitannya, refleks ini memungkinkan untuk mengkaji pergerakan pengujaan sedemikian sepanjang arka, yang sukar untuk diperiksa dalam kes-kes lain. Arka refleks refleks ini bermula dengan pengaktifan neuron yang menarik dan menghalang serentak. Bergantung pada sifat kerosakan, bahagian-bahagian yang berbeza dari arka diaktifkan. Saraf trigeminal boleh mencetuskan permulaan refleks kedip - jawapan untuk menyentuh, pendengaran - jawapan kepada bunyi tajam, visual - jawapan kepada penurunan dalam cahaya atau bahaya yang boleh dilihat.

Refleks ini mempunyai komponen awal dan akhir. Komponen akhir bertanggungjawab untuk pembentukan tindak balas kelewatan. Sebagai eksperimen, mereka menyentuh kulit kelopak mata dengan jari. Mata ditutup dengan kelajuan kilat. Apabila anda menyentuh kulit sekali lagi, tindak balasnya lebih perlahan. Selepas memproses maklumat yang diterima oleh otak, keterlambatan sedar refleks yang diperolehi berlaku. Terima kasih kepada perencatan ini, sebagai contoh, wanita dengan cepat belajar untuk melukis kelopak mata mereka, mengatasi keinginan semulajadi kelopak mata untuk menutup kornea.

Varian lain dari polysynaptic arcs juga sesuai untuk penyelidikan, tetapi mereka sering terlalu rumit dan tidak sangat visual untuk belajar.

Apa pun sains yang telah dicapai, refleks asas untuk mengkaji reaksi seseorang adalah berkelip dan refleks lutut. Kajian dan pengukuran kelajuan laluan nadi dalam saraf trigeminal dan muka adalah asas untuk menilai keadaan batang otak dalam pelbagai penyakit dan sakit.

Arka refleks Monosynaptic

Arka, yang terdiri daripada hanya dua neuron, yang cukup untuk nadi, dipanggil monosynaptic. Satu contoh klasik dari busur monosynaptic ialah lutut lutut. Itulah sebabnya skema terperinci mengenai arka refleks lutut diletakkan di dalam semua buku teks perubatan. Keanehan komposisi arka itu adalah bahawa ia tidak melibatkan otak. Serangan lutut adalah otot tanpa syarat. Pada manusia dan vertebrata lain, refleks otot tersebut bertanggungjawab untuk terus hidup.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png "class =" size-images-post wp-image-994 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa- 580x379.png "alt =" Skema lutut lutut "width =" 580 "height =" 379 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-580x379.png 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-300x196.png 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-768x502.png 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Shema-kolennogo-refleksa-1024x669.png 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Skema jerk lutut

Ia tidak menghairankan bahawa ia adalah lutut lutut yang diperiksa oleh pakar neuropatologi sebagai salah satu petunjuk keadaan sistem saraf somatik. Apabila tukul menyerang tendon, otot terbentang, selepas rangsangan melewati serat sentripetal ke nod tulang belakang, isyarat melalui neuron motor ke serat sentrifugal. Dalam eksperimen ini, reseptor kulit tidak mengambil bahagian, bagaimanapun, hasilnya sangat ketara dan daya reaksi mudah dibezakan.

Arka refleks vegetatif pecah, membentuk sinaps, sedangkan dalam sistem somatik jalan, diatasi oleh impuls dari reseptor ke otot rangka aktif, tidak terganggu oleh apa-apa.