Utama / Pergelangan tangan

Bagaimana dan mengapa anestesia tulang belakang dilakukan?

Anestesia tulang belakang adalah salah satu kaedah anestesia yang paling biasa digunakan untuk operasi di bawah badan. Ia boleh dikatakan bahawa anestesia tulang belakang itu sendiri adalah jenis operasi, kerana ia melibatkan pengenalan bahan-bahan anestetik melalui jarum khas ke dalam ruang tulang belakang.

Ramai pesakit takut kaedah anestesia ini kerana kemungkinan kesan sampingan. Mujurlah, komplikasi selepas anestesia tulang belakang agak jarang dan biasanya hilang. Dan mereka biasanya lulus sendiri, tanpa memerlukan apa-apa rawatan.

1 Apakah anestesia tulang belakang?

Apakah anestesia tulang belakang?

Ini adalah salah satu kaedah anestesia tempatan pra operasi, di mana ubat anestetik ditadbirkan melalui tusukan lumbar melalui jarum ke dalam ruang subarachnoid tulang belakang.

Anestesia tulang belakang

Penghapusan kesakitan dipastikan dengan menghalang laluan impuls di kawasan akar plexus saraf saraf tunjang. Teknik anestesia tulang belakang mungkin kelihatan sangat rumit dan tidak selamat, tetapi sebenarnya kebarangkalian akibat berbahaya untuk teknik anestesia seperti kurang daripada penggunaan anestesia umum.

Persoalan yang lebih baik: anestesia umum atau tempatan melalui tusukan lumbar tidak berbaloi. Setiap teknik digunakan dalam situasi tertentu yang dimaksudkan. Tetapi secara objektif, anestesia tulang belakang adalah lebih selamat dan lebih murah dan mempunyai tempoh lancar "penarikan" dari anestesia.
ke menu ↑

1.1 Bilakah ia digunakan?

Tindakan anestesia tulang belakang cukup kuat, tetapi prosedur itu sendiri agak selamat, tetapi tidak tanpa komplikasi yang mungkin. Oleh itu, ia harus digunakan dengan ketat mengikut tanda-tanda, dan jika mungkin, digantikan dengan kaedah yang lebih mudah dan lebih selamat (contohnya, suntikan subkutaneus anestetik tempatan).

Anestesia tulang belakang dan epidural

Anestesia tulang belakang dilakukan dalam keadaan berikut:

 1. Keperluan untuk pembedahan di organ yang terletak di bawah pusar.
 2. Menjalankan operasi ginekologi untuk wanita atau prosedur urologi untuk lelaki.
 3. Keperluan untuk mengendalikan anggota bawah (contohnya, rawatan varises atau thrombophlebitis).
 4. Campur tangan bedah pada perineum.
 5. Penghapusan rasa sakit semasa kelahiran atau bahagian caesar.
 6. Dalam bentuk alternatif kepada kaedah anestesia lain, jika mereka tidak sesuai kerana kontraindikasi yang tersedia untuk pesakit tertentu.

1.2 Contraindications

Anestesia tulang belakang mempunyai bilangan relatif (biasanya sementara atau yang boleh diabaikan) dan kontraindikasi yang mutlak (biasanya sepanjang hayat, tidak boleh diabaikan).

Anestesia tulang belakang dibenarkan semasa kehamilan.

Kontraindikasi mutlak termasuk:

 • penolakan prosedur pesakit;
 • kekurangan syarat dan / atau peralatan yang diperlukan untuk memantau keadaan wanita wanita yang sedang bekerja, semasa anestesia dan prosedur pembedahan berikutnya;
 • kehadiran koagulopati, rawatan dengan antikoagulan (antikoagulan tidak langsung, heparin berat molekul rendah) selama 10-12 jam terakhir;
 • proses berjangkit di kawasan di mana punca itu perlu dilakukan;
 • pesakit mempunyai peningkatan intrakranial dalam tekanan (hipertensi);
 • pesakit mempunyai blok AV lengkap jantung, stenosis aortik yang teruk dan penyakit jantung serius yang lain.

1.3 Perbezaan dari anestesia epidural

Anestesia tulang belakang menyerupai anestesia epidural: prosedur dilakukan di satu tempat. Tetapi, walaupun persamaan umum, kedua-dua prosedur mempunyai perbezaan yang signifikan antara mereka.

Jarum untuk anestesia tulang belakang

Apakah perbezaan antara anestesia epidural dan tulang belakang? Perbezaan utama adalah:

 1. Dalam kedua-dua kes ini, hampir kit pencetus yang sama digunakan, bagaimanapun, dalam kes anestesia tulang belakang, jarum nipis digunakan untuk menusuk.
 2. Dos ubat anestetik untuk anestesia tulang belakang adalah jauh lebih kecil daripada dalam epidural. Di samping itu, anestetik disuntik di bawah paras saraf tunjang ke kawasan yang mengandungi cecair serebrospinal (cecair cerebrospinal).

Ia juga harus diperhatikan bahawa hampir serta-merta selepas suntikan dadah ke dalam ruang subdural, perasaan kebas-kebakaran berkembang di bawah suntikan suntikan.
ke menu ↑

1.4 Perbezaan dari anestesia umum

Perbezaan utama antara anestesia tulang belakang dan anestesia am (anestesia) adalah kebarangkalian komplikasi yang lebih rendah selepas prosedur dan pemulihan kesejahteraan lebih cepat. Juga, syarat-syarat untuk anestesia tulang belakang adalah kurang daripada umum.

Tidak ada jaminan terhadap komplikasi anestesia tulang belakang, tetapi komplikasi timbul dengan teknik ini beberapa kali kurang daripada dengan anestesia umum (terutama komplikasi yang membawa maut). Pemulihan pesakit adalah lebih cepat, dan dia boleh bergerak di sekitar wad pada hari pertama selepas prosedur.

Kit Anestesia tulang belakang

Ini mungkin berlaku dalam anestesia umum, tetapi lebih kerap pesakit yang mengalami anestesia am untuk hari pertama adalah "tidak berupaya" dan memerlukan tidur yang panjang. Di samping itu, selepas anestesia umum, mual, kemurungan dan kemerosotan kognitif kerap berkembang (kelupaian sementara, ketidakupayaan menumpukan perhatian, apatis).
ke menu ↑

1.5 Kelebihan dan kekurangan kaedah

Seperti prosedur perubatan lain, anestesia tulang belakang mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan. Segera harus diperhatikan bahawa faedahnya lebih besar daripada yang "ketinggalan" prosedur.

Kelebihan anestesia tulang belakang:

 • kesan analgesik dicapai dengan serta-merta;
 • dalam kes melegakan sakit buruh semasa buruh atau bahagian caesar, ubat tidak memasuki badan kanak-kanak itu;
 • Teknik teknik adalah lebih mudah daripada dalam kes analgesia epidural;
 • tidak ada kemungkinan untuk mengalami masalah pernafasan (anestetik suntikan tidak menjejaskan pusat pernafasan);
 • dos yang lebih rendah daripada anestetik digunakan daripada dengan anestesia epidural.

Prosedur anestesia tulang belakang

Kekurangan anestesia tulang belakang:

 • Semasa prosedur, penurunan tekanan darah adalah mungkin, dan selepas itu, pesakit sering mengadu bahawa kaki mereka sakit dan / atau sakit kepala muncul;
 • Kesan analgesik adalah terhad pada masa, kerana tidak mustahil untuk "mengisi" semasa operasi (tidak seperti teknik epidural);
 • Selepas prosedur, belakang di bahagian tusukan (tusuk) mungkin terluka selama beberapa minggu.

2 Bagaimana pembedahan anestesia?

Berapa lama dan bagaimanakah anestesia tulang belakang dilakukan? Anda perlu bermula dengan tepat di mana ubat disuntik. Doktor memperkenalkan mereka ke dalam ruang subarachnoid saraf tunjang, kerana di sini cawangan saraf dilokalisasi, menyekat yang menghalang kesakitan.

Dalam kebanyakan kes, puncture tusukan dilakukan di antara 2 dan 5 vertebra lumbar. Lokasi pilihan ialah ruang antara 2 dan 3 vertebra. Sejarah pesakit, khususnya, kehadiran penyakit tulang belakang, pembedahan atau kecederaan sebelumnya, memberi kesan kepada pilihan akhir tapak tusuk.

Persediaan untuk anestesia tulang belakang

Berapa lama anestesia tulang belakang yang terakhir? Biasanya prosedur ini tidak melebihi 15 minit.
ke menu ↑

2.1 Apa yang dirasakan oleh pesakit?

Adakah anestesia tulang belakang terluka? Soalan yang kerap ditanya mengenai pesakit yang akan menerima prosedur ini Malah, dalam kebanyakan kes, pesakit tidak berasa sensasi yang sangat menyakitkan semasa prosedur.

Kemungkinan ketidakselesaan yang mudah, yang cukup cepat (dalam masa beberapa minit) sepenuhnya berlalu. Selepas anestesia tulang belakang, kesemutan dalam kaki dirasai.

Walaupun fakta ini adalah keadaan biasa, beritahu pakar anestesi anda tentang perasaan anda, walaupun anda boleh bertolak ansur dengan mudah. Apabila merujuk kepada pakar, jangan ubah kedudukan badan atau putar kepala anda: anda mesti kekal bergerak semasa manipulasi.
ke menu ↑

2.2 Selepas anestesia tulang belakang: kesejahteraan, sensasi

Selepas prosedur terdapat pelbagai ketidakselesaan. Sebilangan besar pesakit mengadu bahawa mereka mengalami sakit kepala atau sakit belakang pada mulanya. Sebagai peraturan, sakit adalah sederhana, dan tidak memerlukan penggunaan ubat.

Jarum untuk anestesia tulang belakang semasa kehamilan

Pemulihan penuh sensitiviti selepas prosedur berlaku kira-kira 2-4 jam selepas pelaksanaannya. Tempoh tertentu bergantung kepada anestetik tertentu yang digunakan (lidocaine, naropin, marcainin, dll).

Bilakah mungkin untuk mendapatkan sehingga pesakit - doktor memerhati memutuskan. Percubaan bebas untuk bangkit adalah penuh dengan akibat, oleh itu, membuat keputusan sedemikian, pesakit harus terlebih dahulu meminta izin dari doktor.

Dan untuk masa depan adalah perlu untuk mengikuti semua cadangan doktor untuk mengelakkan atau meminimumkan risiko komplikasi pasca operasi (berkaitan dengan operasi itu sendiri dan dengan anestesia yang dilakukan).
ke menu ↑

2.3 Anestesia tulang belakang (video)

2.4 Kemungkinan akibatnya

Biasanya, anestesia tulang belakang berjalan lancar dan tanpa sebarang komplikasi. Walau bagaimanapun, risiko kesan sampingan masih ada.

Kesan yang paling biasa termasuk:

 1. Kesakitan kepala dan tulang belakang, kesakitan pada kaki bawah (peluang pembangunan adalah kira-kira 1%). Mereka biasanya pergi sendiri, tanpa memerlukan ubat.
 2. Turunkan tekanan darah (peluang pembangunan - kira-kira 1%). Kesannya dielakkan melalui pengenalan dadah khas secara intravena dan minum banyak cecair.
 3. Kelewatan kencing (peluang pembangunan - kurang daripada 1%). Ia tidak memerlukan apa-apa rawatan, pas dalam masa 24 jam dengan sendirinya.
 4. Gangguan neurologi (gangguan deria, kebas, kelemahan otot, atau sawan). Terdapat sangat jarang (kira-kira 0.01% daripada kes). Taktik rawatan mereka bergantung pada keterukan dan nuansa tertentu, jadi tidak mungkin untuk menjelaskan terlebih dahulu taktik tindakan.

Apakah kesannya selepas anestesia tulang belakang?

Anestesia tulang belakang adalah anestetik tempatan yang banyak digunakan sebelum pelbagai prosedur pembedahan. Pengenalan anestesia di belakang perlu dilakukan mengikut peraturan tertentu. Jika tidak, mungkin terdapat kesan negatif.

Apabila menggunakan anestesia, saraf yang mengendalikan kesakitan dimatikan. Ini memerlukan pengenalan bahan anestetik di dekat saraf.

Anestesia tulang belakang dilakukan oleh ahli anestesi pakar yang berkelayakan. Ia terdiri daripada pengenalan bahan anestetik ke dalam saraf tunjang.

Semasa prosedur, pesakit harus duduk atau berada dalam kedudukan terlentang. Pilihan kedudukan pesakit itu dilakukan oleh anesthesiologist. Semasa tempoh pentadbiran dadah, pesakit mesti berada dalam keadaan sebenar. Sebelum pentadbiran bahan anestetik kepada pesakit, kulit dirawat. Untuk tujuan ini, penyelesaian disinfektan khas digunakan.

Selepas beberapa minit selepas suntikan bahan anestetik, pesakit akan merasa kebas di bahagian belakang. Anestesia tulang belakang bukan sahaja mempunyai kesan anestetik, tetapi juga melegakan otot. Ini memastikan kehilangan darah minimum semasa pembedahan.

Walaupun kemudahan dilakukan, anestesia tulang belakang hanya perlu dijalankan oleh pakar.

Anestesia tulang belakang hanya digunakan dengan tanda-tanda yang sesuai. Dalam kebanyakan kes, penggunaannya dijalankan dalam bidang urologi dan ginekologi.

Anestesia tulang belakang tidak digunakan sebelum campur tangan pembedahan untuk amputasi. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa apabila seseorang sedar dalam tempoh operasi sedemikian, jiwa beliau mungkin menderita. Anestesia tulang belakang digunakan secara meluas dalam pembedahan kerana banyak kelebihan:

 • Semasa tempoh penggunaan kaedah, penurunan sensitiviti kesakitan di pangkal paha dan kaki diperhatikan.
 • Anestesia tulang belakang dibenarkan untuk pesakit yang didiagnosis dengan penyakit paru-paru akut atau kronik.
 • Dengan kaedah ini, pengurangan yang signifikan dalam nada otot dalam usus akut dijalankan jika operasi dilakukan pada organ ini.
 • Anestesia tulang belakang menghilangkan kemungkinan tercekik pada pesakit.
 • Semasa penggunaan kaedah ini, kemungkinan pembekuan darah di bahagian bawah kaki.
 • Anestesia tulang belakang boleh digunakan untuk orang yang mengalami kegagalan jantung, kerana kelonggaran dinding vaskular.
 • Anestesia tulang belakang digunakan secara meluas untuk bahagian caesar apabila keperluan timbul untuk kelahiran anak yang cepat. Prosedur ini selamat dan mempunyai kesan minima pada kesihatan bayi. Dengan ambang kesakitan yang tinggi dalam pesakit, anestesia tulang belakang mungkin tidak cukup berkesan. Dalam kes ini, penggunaan anestesia umum.

Anestesia tulang belakang agak berkesan dan terdapat banyak kelebihan.

Walaupun keberkesanan anestesia, teknik ini mempunyai kontraindikasi tertentu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa prosedur ini memerlukan pengenalan bahan anestetik, yang boleh menyebabkan akibat tertentu.

 • Apabila dehidrasi badan, kaedah anestesia ini tidak disyorkan untuk pesakit. Juga kontraindikasi terhadap prosedur adalah kehilangan sejumlah besar darah.
 • Doktor tidak mengesyorkan penggunaan anestesia tulang belakang pada pesakit yang didiagnosis dengan cacat jantung.
 • Sekiranya pesakit mempunyai pembekuan darah rendah, maka kaedah ini tidak digunakan sebelum pembedahan.
 • Dengan peningkatan tekanan intrakranial, anestesia tulang belakang dilarang sama sekali.
 • Ia tidak disyorkan dengan adanya reaksi alergi terhadap dana yang diperlukan untuk pelaksanaannya.
 • Jika pesakit mempunyai penyakit kolum tulang belakang, maka kaedah ini tidak digalakkan.
 • Jika terdapat anestesia di tapak suntikan ruam kulit.
 • Dalam proses bersalin dalam beberapa kes, penggunaan anestesia tulang belakang adalah dilarang. Jika ada hipoksia atau kecacatan janin, maka kaedah ini adalah kontraindikasi pada wanita.
 • Ia tidak digunakan dengan adanya gangguan neurologi atau psikologi.

Anestesia dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar kontraindikasi yang mesti dipertimbangkan sebelum ini. Jika tidak, pesakit mungkin mempunyai akibat yang tidak diingini.

Prosedur yang tidak betul sering membawa kepada pelbagai kesan yang tidak diingini. Pesakit sering didiagnosis dengan berlakunya komplikasi selepas anestesia tulang belakang, yang ditunjukkan sebagai:

 • Sakit kepala. Penampilan kesakitan di kepala selepas anestesia tulang belakang menandakan penurunan dalam tekanan minuman keras. Juga, keadaan patologi ini mungkin berlaku terhadap latar belakang kerengsaan mater dura. Kesan sampingan seperti ini didapati dalam 10 peratus kes anestesia.
 • Ligamentosis intersik. Apabila menggunakan anestesia, pesakit mungkin mengalami sakit belakang yang teruk. Mereka diperhatikan bukan sahaja di tempat suntikan tusukan, tetapi juga di kawasan seluruh ruang tulang belakang. Komplikasi ini berlaku kerana manipulasi traumatik, tusukan semula, keradangan aseptik. Sekiranya sakit di belakang selepas anestesia berlaku, rawatan tidak dijalankan. Gejala negatif ini akan menyebarkan diri mereka sendiri dalam masa beberapa minggu. Dengan tempoh kesakitan, darsonvalization tapak tusukan dilakukan. Juga cukup berkesan dalam kes ini ialah elektroforesis menggunakan magnesium. Sakit belakang boleh diperhatikan selepas anestesia am digunakan.
 • Kecederaan kepada saraf tunjang atau akar. Gejala-gejala ini adalah yang paling biasa selepas anestesia. Punca kecederaan mungkin menjadi punca sendiri. Akibatnya, komplikasi saraf sering berlaku. Semasa prosedur, pesakit mengadu sakit pada batang saraf.
 • Hipotensi. Tahap anestesia secara langsung bergantung kepada keparahan hipotensi, serta manipulasi dan ciri pencegahan yang perlu dan pelaksanaannya. Apabila melakukan prop infusi sebelum pembedahan, ubat anestetik mesti ditadbir di kawasan subarachnoid. Dalam kes ini, gangguan hemodinamik berbahaya tidak akan berlaku. Dengan perkembangan hipotensi yang teruk pada orang tua, pentadbiran sodium klorida secara intravena dilakukan dalam beberapa minit. Dos ubat ditentukan oleh doktor. Ia biasanya terdiri daripada 3 hingga 3.5 mililiter per kilogram berat badan manusia. Sekiranya langkah-langkah pencegahan tidak hadir, ia akan membawa kepada perkembangan hipotensi teruk. Dalam kes ini, perlu dilakukan pembetulan dengan ubat-ubatan adrenomimetic dan koloid.
 • Kemurungan pernafasan Jika anestetik narkotik digunakan semasa anestesia, ini boleh menyebabkan kemurungan pernafasan. Keamatan kesan pernafasan depresi langsung terjejas oleh dos ubat. Untuk mengelakkan kemunculan pernafasan pernafasan, adalah perlu untuk mematuhi sepenuhnya dos ubat, yang diberikan dalam kedudukan duduk pesakit. Untuk menghapuskan kesan yang tidak diingini dari pengenalan dadah narkotik, penggunaan Naloxone adalah disyorkan.
 • Sakit kepala yang berpanjangan selepas pembedahan. Penggunaan anestesia ini untuk seksyen caesarea sering menyebabkan penampilan migrain atau sakit kepala yang teruk. Dalam kebanyakan kes, kesan sampingan diperhatikan pada wanita muda yang ringan. Juga, keadaan patologi boleh berlaku dengan pelbagai penyakit endokrin. Kemunculan sakit kepala paling kerap diperhatikan 2-3 hari selepas pembedahan. Untuk menghapuskannya, pesakit perlu minum banyak cecair.
 • Sindrom Horsetail. Jika paresthesia berlaku semasa tempoh manipulasi, kesan yang tidak diingini ini akan diperhatikan tanpa gagal. Apabila komplikasi berlaku dalam kebanyakan kes, pesakit mengadu kehilangan sensitiviti di kawasan intim, inkontinensia kencing, paresis kaki yang berbeza-beza. Kemunculan keadaan patologi diperhatikan selepas beberapa hari selepas pembedahan. Gejala berlalu selepas 2 minggu.
 • Pekak. Selepas manipulasi pesakit boleh diperhatikan gangguan vestibular. Pesakit mengadu bahawa pendengaran mereka semakin merosot, dan bagi sesetengahnya ia hilang sepenuhnya. Ini disebabkan tekanan di kawasan telinga dalam dan tekanan minuman keras berkurang dengan ketara. Untuk rawatan keadaan patologi ini, ruang epidural dipenuhi dengan autoblood. Juga dalam kes ini boleh digunakan terapi infusi.
 • Meningitis aseptik. Selepas pemetaan, mungkin ada tanda-tanda meningitis aseptik dalam bentuk sakit kepala, otot leher kaku, photophobia, hyperemia. Gejala-gejala ini diperhatikan pada pesakit sepanjang minggu. Apabila leher pesakit masih, dalam kebanyakan kes meningitis aseptik boleh diadili.
 • Arachnoiditis pelekat. Ia agak rumit. Apabila ia muncul di latar belakang anestesia vertebral, pembedahan diperlukan. Dengan itu, gejala dan manifestasi penyakit dihentikan. Arachnoiditis ditunjukkan oleh kehilangan sensasi di kaki, terhadap latar belakang yang paraplegia lengkap dapat berkembang.
 • Pelbagai gangguan neurologi. Sebagai peraturan, komplikasi ini diperhatikan tidak lebih daripada dua hari. Sekiranya gejala-gejala yang tidak menyenangkan tidak melepasi tempoh yang panjang, maka fungsi sistem saraf tidak dapat dipulihkan sepenuhnya.
 • Sakit di tapak suntikan. Dengan kemunculan gejala ini, adalah mungkin untuk menilai bahawa komplikasi yang berbahaya berkembang. Tetapi, dalam kebanyakan kes, rasa sakit meninggal sendiri dan tidak memerlukan akibat negatif.
 • Selepas pengenalan anestesia dalam kes-kes yang jarang berlaku, terdapat serangan jantung. Ini adalah komplikasi yang serius yang memerlukan perhatian perubatan segera. Jika tidak, kematian seseorang akan diperhatikan. Ramai pesakit mengadu bahawa selepas pengenalan anestesia, rambut mereka mula gugur. Prosedur ini boleh membawa kepada masalah penglihatan di mana skotoma berkembang.

Akibat dan komplikasi anestesia tulang belakang

Satu jenis anestesia semasa pembedahan adalah tulang belakang. Ia terletak pada hakikat bahawa penyelesaian anestetik tempatan disuntik ke dalam ruang subarachnoid saraf tunjang.

Di tempat di mana punca lumbar dilakukan, beberapa jenis anestesia boleh dilakukan. Melalui tusukan ini, anestesia tulang belakang boleh dilakukan. Tertakluk kepada penggunaan jarum dengan diameter yang lebih besar, tetapi dengan kedalaman suntikan yang lebih kecil, anestesia epidural boleh dilakukan. Sapukan anestesia ke tulang belakang semasa pembedahan hernia, operasi ginekologi, dsb.

Apakah perbezaan antara anestesia tulang belakang dan epidural?

Anestesia tulang belakang dan epidural

Apabila menggunakan anestesia epidural (anestesia epidural), impuls disekat pada peringkat akar saraf tulang belakang. Dan dengan tulang belakang impuls ini disekat sudah pada tahap korda tunjang.

Bandingkan mereka tidak berbaloi, kerana Mereka berdua mempunyai kelebihan dan kesan sampingannya, dan masing-masing mempunyai skopnya sendiri. Mereka memberi kesan yang berbeza, oleh sebab ini, pilihan anestesia untuk operasi tertentu akan berbeza.

Faktor risiko

Terdapat perkara-perkara tertentu yang boleh merumitkan perjalanan operasi, atau kerana terdapat peratusan besar risiko komplikasi selepas anestesia.

 • Penyakit.
 • Umur pesakit.
 • Kesihatan umum.

Nasihat: Doktor yang hadir harus tahu tentang semua faktor risiko, semua penyakit yang dipindahkan, semua yang lebih serius harus dalam sejarah penyakit, untuk mengelakkan akibat yang serius.

Sebab-sebab komplikasi anestesia seperti sering kali melanggar teknik kelakuannya, intoleransi individu terhadap anestetik, dan pesakit yang bersamaan dengan pesakit. Penyakit yang mana operasi akan memainkan peranan yang besar.

Komplikasi dan kesan anestesia tulang belakang

Kesakitan belakang selepas tusukan adalah, sebagai contoh, pada pesakit dengan cakera intervertebral yang herniated.

Komplikasi adalah hampir reaksi segera badan. Jika ia berlaku selepas beberapa ketika, ini adalah akibat yang sering sukar dirawat. Tusuk boleh mempunyai komplikasi ringan dan akibat, serta serius.

Sakit kepala, bradikardia, penurunan tekanan darah (tekanan darah), gangguan pernafasan, sakit belakang semasa atau selepas tusukan, dan pengekalan kencing boleh dikaitkan dengan paru-paru.

Kesan teruk anestesia tulang belakang: jangkitan, tindak balas alahan, kerosakan traumatik kepada akar, sindrom tanduk anterior saraf tunjang, meningitis, hematoma tulang belakang.

Sakit kepala adalah perkara biasa selepas anestesia, yang mungkin disertai dengan loya, muntah, pening. Ia bermula beberapa jam selepas tusuk, dan boleh bertahan sehingga seminggu. Rasanya tegak baik apabila pesakit cuba duduk atau berdiri selepas operasi. Apabila anda kembali ke kedudukan mendatar, ia akan berlalu.

Sekiranya pengekalan kencing, catheterization pundi kencing ditetapkan. Ia lebih biasa pada lelaki.

Komplikasi seperti bradikardia, penurunan tekanan darah atau gangguan pernafasan dapat dilihat dengan segera selepas tusuk dan dihapuskan oleh ubat pada saat yang sama.

Dengan tusuk yang betul, tidak ada rasa sakit, hanya ada tekanan tertentu di bahagian belakang. Penyebab kesakitan semasa anestesia mungkin merupakan penyakit bersamaan, perubahan patologi dalam tulang belakang, atau pembedahan.

Tusukan juga boleh mencetuskan kesakitan pada sakit belakang kronik. Semua ciri harus dijelaskan oleh pakar anestesi. Mengetahui semua penyakit pesakit, doktor diwajibkan memberi amaran tentang kemungkinan akibat anestesia.

Penggunaan jarum tidak boleh guna meningitis menular. Gejala meningeal berlaku pada hari pertama selepas pembedahan - ini adalah peningkatan suhu badan, leher kaku, takikardia atau bradikardia, gejala Kernig, Brudzinsky. Apabila sindrom tanduk anterior kord rahim muncul, terdapat gangguan dan kehilangan fungsi sfingter dan pundi kencing rektum.

Apabila melakukan anestesi tulang belakang adalah sangat penting untuk mengikuti semua peraturan asepsis.

Kerosakan traumatik pada akar saraf tunjang adalah akibat utama dan yang paling serius. Dalam kes ini, pesakit mungkin mengalami kesakitan pada kaki, bawah belakang, sacrum, punggung. Dengan trauma teruk, paresis atau lumpuh pada kaki bawah mungkin.

Jika saluran darah rosak, salah satu komplikasi yang mungkin adalah hematoma tulang belakang. Perkara utama adalah mengenal pasti hematomas tepat pada masanya untuk mengelakkan akibat yang serius.

Keadaan jarang, tetapi agak berbahaya adalah jumlah anestesia tulang belakang. Sebilangan besar anestesia tulang belakang atau blok total boleh berkembang untuk pelbagai sebab, tidak semestinya teknik yang salah. Pemilihan jarum, pilihan anestetik, keadaan tertentu pesakit, dan lain-lain boleh memainkan peranan. Pernafasan yang sukar, hipotensi, bradikardia mungkin menjadi gejala awal, selepas itu penurunan jumlah strok dan denyutan jantung (kadar denyut jantung). Kemudian datang perkembangan kegagalan pernafasan, yang berkembang akibat lumpuh otot intercostal. Manifestasi lain mungkin kelemahan anggota atas, murid yang melebar, kehilangan kesedaran.

Adalah sangat penting untuk mengenali bahaya dalam masa dan menyediakan pertolongan cemas.

Petua: jika ada komplikasi yang berlaku dalam tempoh selepas operasi, anda harus segera memaklumkan kepada doktor anda. Walaupun sakit kepala yang kecil selepas anestesia memerlukan pemerhatian, kerana ia boleh mendahului akibat yang serius.

Tusukan tulang belakang adalah sangat penting untuk tujuan diagnostik dan rawatan penyakit. Dia mempunyai kesaksian dan kontraindikasi. Dengan pilihan tepat anestesia, anestetik, saiz jarum, dan secara amnya, pelaksanaan teknik tusukan, oleh itu, kesan sampingan tidak seharusnya. Tetapi ada faktor risiko yang bergantung kepada pesakit, tentang mana doktor harus memberi amaran kepadanya dan bersedia untuk memberikan bantuan pertolongan sendiri.

Anestesia tulang belakang

Caudal, epidural, dan anestesia tulang belakang merujuk kepada sekatan yang dipanggil neuraxial atau pusat, yang dengan kaedah anestesia tempatan memberi kesan kepada saraf tunjang dan akarnya. Teknik yang paling biasa adalah anestesia tulang belakang, yang digunakan, dalam kes pembedahan untuk hernia, operasi urologi dan ginekologi. Dalam artikel ini, kita mempertimbangkan apa bius tulang belakang, teknik manipulasi pembedahan, dan juga menentukan kontraindikasi dan akibat anestesia tulang belakang.

Kesan anestesia pada tulang belakang

Kord rahim, yang terletak di saluran tulang belakang, adalah salah satu unsur segmental yang paling penting dalam sistem saraf pusat. Di dalam organ yang berakhir di peringkat vertebra L2, terdapat cairan tulang belakang rongga, yang mana ubat farmakologi khas diperkenalkan untuk anestesia tulang belakang. Anestetik tempatan, sebagai contoh, Naropin, diperkenalkan ke dalam saraf tunjang, bercampur dengan kandungan cecair, menyebabkan penyumbatan akar saraf dalam ruang kord rahim. Dengan kata lain, anestesia tulang belakang mula bertindak. Anestetik tempatan (Naropin) mula mencabut serat atau laluan saraf, yang bergerak jauh dari pusat saraf tunjang:

 1. Pada mulanya, anestesia tulang belakang bertindak pada serat simptomatik preganglionik yang terletak di antara tulang belakang toraks dan lumbar. Objektif: untuk mengembangkan kapal-kapal. Kesan sampingan: penurunan tekanan darah dan peningkatan suhu dalam dermis.
 2. Sasaran anestetik seterusnya adalah serat sensitif suhu. Terdapat penyejukan dan kesan haba.
 3. Tahap ketiga anestesia adalah serat kesakitan epikritikal. Naropin menimbulkan sindrom kesakitan protopati.
 4. Tahap utama anestesia adalah menghalang pemuliharaan organ-organ anatomi dalaman, di mana kepekaan permukaan, mendalam, getaran dan kepekaan proprioceptif berkurangan.

Oleh itu, ia kelihatan seperti tindakan, dan teknik ubat anestetik di dalam saluran tulang belakang tulang belakang.

Soalan-soalan lazim sebelum dan selepas pembedahan:

 1. Adakah tusukan tulang belakang (anestesia) menyakitkan - ubat-ubatan farmakologi moden dapat memastikan penyumbatan sensitiviti organ-organ organ penting sistemik.
 2. Berapa kos anestesia serantau - semuanya bergantung kepada tahap kerumitan patologi klinikal, tapak pembedahan dan kelayakan pakar.
 3. Sama ada bahagian belakang boleh menyakiti selepas operasi - bahagian belakang harus sakit untuk memastikan selama 2-3 hari, sejak pengaliran saraf mengembalikan kepekaan refleks mereka.
 4. Apa yang lebih baik "tulang belakang" atau anestesia umum - pilihan antara anestesia topografi tulang belakang dan anestesia umum ditentukan mengikut beberapa tanda-tanda perubatan.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami sakit kepala selepas anestesia tulang belakang - anda akan mendapati jawapan soalan ini selepas membaca artikel ini.

Kontra dan penyediaan praoperasi

Anestesia tulang belakang tempatan dilakukan di bawah diafragma toraks, dan hanya apabila terdapat sebab objektif yang tidak termasuk anestesia am.

Perhatian! Sebelum bermulanya manipulasi pembedahan, doktor yang menghadiri wajib menjelaskan kepada pesakit mengenai kemungkinan pembedahan, menjelaskan anestesia mana yang lebih baik, dan apa jenis komplikasi dan akibat yang harus disediakan oleh seseorang selepas operasi.

Kontraindikasi relatif terhadap campur tangan pembedahan termasuk:

 • kegagalan jantung dan iskemia hati;
 • hipersensitiviti sistem saraf;
 • sakit kepala;
 • keadaan septik;
 • hipovolemia;
 • cachexia.

Kontraindikasi mutlak untuk anestesia tulang belakang:

 • penyakit mental;
 • patologi keradangan di kawasan tulang belakang lumbosacral;
  hipovolemia yang tidak diturap;
 • penyakit kulit purulen di kawasan lumbar;
 • anemia teruk;
 • dinyatakan kyphosis, scoliosis dan keadaan luar biasa tulang belakang;
  hipertensi intrakranial;
 • tindak balas alergi terhadap anestetik tempatan.

Di samping itu, anestesia tulang belakang tidak disyorkan untuk orang yang mengalami penyakit kronik sistem kardiovaskular, pesakit kencing manis, pesakit lebih 65 tahun, dan orang yang mempunyai patologi hipertensi.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa hujah yang paling kuat untuk kontraindikasi anestesia tulang belakang adalah keengganan pesakit untuk menjalani kaedah anestesia ini.

Sebelum operasi, persiapan psikogenik pesakit diperlukan. Setengah jam sebelum pembedahan, untuk menghentikan sakit belakang, ubat narkotik, antihistamin dan ubat penenang diberikan secara intramuscularly kepada seseorang. Sebagai peraturan, suntikan subkutaneus di bahagian belakang adalah penyelesaian kafein 20% dan larutan dihydroergotamine 0.05%, yang meningkatkan pulangan vena di dalam saluran darah.

Teknik pembedahan

Tumbukan lumbar pesakit dilakukan di posisi duduk atau berbaring di sisinya supaya lutut ditekan ke dada sebanyak mungkin. Sebelum jarum tulang belakang dimasukkan, kulit belakang dua kali dirawat dengan antiseptik atau alkohol. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan penyelesaian iodin, kerana ia boleh masuk ke ruang subarachnoid dan menyebabkan arachnoiditis aseptik. Selepas anestesia tapak tusukan, dalam kes kepekaan tanpa tindak balas, larutan novocaine 0.25-0.5% disuntik. Jarum tulang belakang untuk tusukan tulang belakang dipilih secara individu. Selepas penembusan ligamen tulang belakang kuning, mandrin dikeluarkan, dan kemajuan jarum selanjutnya dibawa untuk menusuk saraf tunjang pepejal, dengan tujuan menembus kanal tulang belakang ke dalam saluran perut. Aliran minuman keras dari paviliun jarum adalah tanda penembusan yang tepat ke dalam ruang subarachnoid. Pada budi bicara ahli bedah, anestetik (Naropin) juga boleh disampaikan secara paramedis. Walau bagaimanapun, terdapat risiko jarum yang memukul kawasan abdomen dengan sedikit penyelewengan dari laluan pergerakan.

Tempoh selepas operasi

Selepas pembedahan dengan penggunaan tusukan tulang belakang, pelbagai kemerosotan dalam keadaan umum pesakit adalah mungkin. Pertama sekali, ia adalah sakit kepala selepas anestesia tulang belakang. Keadaan ini dianggap normal, kerana anestetik tempatan (Naropin) mempunyai kesan sisa. Pesakit tidak boleh panik, selepas anestesia sakit kepala. Dalam masa 4-5 jam selepas pembedahan, tertelan dengan tekanan darah, dan berehat, sakit kepala akan hilang. Aduan seterusnya pesakit adalah bahawa belakangnya menyakitkan selepas anestesia tulang belakang. Sebab bagi keadaan ini adalah seperti berikut. Semua gentian saraf telah disekat oleh anestesia tempatan. Walau bagaimanapun, selepas anestesia tulang belakang, mereka memulihkan kepekaan mantan mereka, yang merupakan penyebab sakit di bahagian belakang. Sebagai peraturan, komponen farmaseutikal anestetik ditadbirkan kepada pesakit dalam keadaan ini. Komplikasi anestesia tulang belakang yang lain termasuk:

 • Hematoma tulang belakang.
 • Pengurangan atau peningkatan tekanan arteri dan intrakranial.
 • Mual dan muntah refleks.
 • Kurangkan penguncupan kekerapan jantung (arrhythmia).

Apa-apa perasaan tidak selesa dan kesakitan harus dimaklumkan kepada kakitangan perubatan yang berkhidmat.

Anestesia tulang belakang (SA) dalam amalan obstetrik

Pada masa ini, kaedah CA sangat kerap digunakan semasa melahirkan anak. Anestesia tempatan semasa bersalin mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan anestesia umum untuk bahagian caesar. Anestesia tulang belakang untuk bahagian caesar tidak mempunyai komplikasi yang tidak menyenangkan seperti aspirasi kandungan gastrik, kesulitan intubasi dalam trakea, dan sebagainya. Penunjuk penting ialah dengan anestesia tulang belakang dengan bahagian caesarean risiko risiko maut secara signifikan mengurangkan daripada dengan wilayah dan / atau umum anestesia. Di samping itu, selepas bahagian caesar di bawah SA, bayi baru lahir (pada skala Apgar) kurang terdedah kepada kemurungan pernafasan.

Moms-to-be mungkin tertanya-tanya jika anestesia berbahaya di tulang belakang semasa pembedahan? Akibatnya, komplikasi dan rawatan selepas operasi sepenuhnya bergantung kepada ciri-ciri fisiologi individu dari pesakit dan kelayakan kakitangan perubatan yang hadir. Apakah perangkap yang boleh dijangkakan dalam tempoh selepas operasi? Pertama sekali, jangan takut untuk kesihatan kanak-kanak. Mana-mana pakar yang berkelayakan akan menjalankan campur tangan koperasi dengan kualiti tertinggi yang mungkin tanpa sebarang ancaman kepada kesihatan bayi. Bagi tubuh wanita, pekerja perubatan bersedia untuk "bertemu" dengan masalah berikut:

 • Kurangkan risiko jangkitan, mengikut peraturan asepsis yang ketat.
 • Sakit kepala yang teruk yang berlaku selepas anestesia tulang belakang adalah akibat penurunan nada otot licin di dinding saluran darah, yang membawa kepada bekalan darah yang lemah. Dalam kes ini, rawatan terapeutik disediakan untuk meningkatkan atau mengurangkan tekanan darah. Berapa lama sakit kepala fungsional yang akan bertahan bergantung kepada fisiologi dan keadaan klinikal yang berkaitan pesakit.
 • Oleh kerana gentian saraf vegetatif lumbosacral terakhir dipulihkan, pesakit mengadu pengekalan kencing. Walau bagaimanapun, jika pundi kencing yang penuh dan pundi kencing yang diluruskan dengan susah memerlukan rawatan yang sesuai - catheterization.

Daripada bahaya tertentu adalah jumlah blok tulang belakang yang dipanggil, rawatan yang memerlukan perhatian dan tumpuan pakar yang maksimum. Patologi timbul akibat daripada pentadbiran anestetik intertekal yang tidak mencukupi. Pesakit mempunyai kehilangan sensasi atau kelemahan pada lengan dan kaki, ada kesukaran bernafas, dan bahkan kehilangan kesedaran adalah mungkin. Ia bernilai sekurang-kurangnya sedikit kelewatan dan dalam masa yang tidak untuk memulakan pemulihan, seseorang akan membawa maut. Algoritma tindakan perubatan bantuan kecemasan dalam kes jumlah blok tulang belakang:

 • Resusitasi sistem kardiopulmonari.
 • Pengudaraan mekanikal dengan 100% oksigen.
 • Pengenalan segera mengenai infusi intravena untuk mengelakkan serangan jantung.
 • Pengudaraan buatan dijalankan sehingga masalahnya diselesaikan sepenuhnya.

Oleh itu, merangkum dari amalan klinikal setiap hari, boleh dikatakan bahawa anestesia tulang belakang, sebagai jenis anestesia serantau, mempunyai kedua-dua kelebihan tanpa syarat dan kelemahan tertentu terhadap anestesia umum semasa campur tangan pembedahan. Harus diingat bahawa anestesia serantau adalah sejenis seni perubatan, yang, malangnya, tidak tersedia untuk ahli anestesiologi. Oleh itu, pilihan anestetik percuma hendaklah kekal dengan pesakit.

Anestesia tulang belakang

Apakah anestesia tulang belakang?

Kelebihan jenis anestesia ini:

 1. Jumlah darah yang hilang semasa pembedahan berkurangan.
 2. Terdapat risiko yang kurang untuk mengembangkan komplikasi seperti selepas pembedahan, seperti trombosis, embolisme paru-paru.
 3. Kurang dikaitkan dengan pembedahan, kesan yang tidak diingini dan anestesia kepada jantung dan paru-paru.
 4. Tiada kesakitan pada akhir operasi.
 5. Kekurangan kelemahan, mual, muntah.
 6. Tidak ada sekatan yang teruk pada penerimaan minuman dan makanan dalam tempoh selepas operasi.
 7. Dengan anestesia tulang belakang, anda boleh berkomunikasi dengan pakar bius dan pakar bedah sebelum, semasa dan selepas pembedahan.

Atas permintaan anda, pakar anestesi boleh menyebabkan anda mengalami keadaan seperti tidur dengan menyuntik ubat tambahan ke dalam urat. Tetapi kami tidak mengesyorkan menggunakan ciri ini.

Anestesia - jenis kelegaan nyeri

Dalam perubatan moden, dua jenis utama anestesia digunakan:

 • biasa - apabila fungsi persepsi sakit oleh tubuh dimatikan selari dengan kesadaran pasien, yaitu, pesakit dipindahkan ke tidur buatan;
 • epidural - dengan bantuan manipulasi khas "mematikan" kepekaan hanya pada bahagian tertentu badan, dan orang itu sendiri tidak kehilangan kesedaran.

Anestesia tulang belakang adalah sejenis anestesia epidural. Selalunya ia digunakan semasa bersalin.

Kaedah ini membantu untuk menjaga wanita dalam buruh dalam fikiran, dan memberikan bayi peluang untuk dilahirkan secara bebas. Pengeringan ubat sedemikian digunakan untuk seksyen caesarean dan untuk melahirkan bayi yang sederhana, ketika sukar bagi wanita untuk mengatasi rasa sakit.

Ubat yang digunakan dalam anestesia serantau

Doktor memilih anestetik dan dosnya secara individu untuk setiap anestesia bergantung kepada tempoh dan sifat campur tangan pembedahan. Rata-rata, gunakan 1-2 (ml) ubat untuk setiap segmen saraf tunjang, di mana ia perlu disekat.

Dapatan anggaran anestetik diperkenalkan secara fraksional, untuk beberapa majlis.

Untuk menjalankan anestesia tulang belakang, pelbagai anestetik digunakan, yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan mempunyai kesan yang berbeza pada tempoh.

Terdapat banyak pilihan alternatif, dan oleh itu, walaupun anda alah terhadap apa-apa ubat, tiada apa yang perlu dibimbangkan, doktor pastinya akan memilih pengganti.

Berikut adalah senarai pendek ubat yang digunakan untuk kaedah ini melegakan kesakitan:

 • Naropin
 • Novocain
 • Mezaton
 • Buvanestin
 • Ropivacaine
 • Fraxiparin
 • Lidocaine
 • Norepinephrine
 • Bupivacaine (Blokkos)

Persediaan untuk prosedur dan teknik pelaksanaan

Adakah anestesia tulang belakang terluka? Seluruh prosedur berlangsung sekitar 20 minit dan tidak memberikan ketidakselesaan pesakit. Tusukan di bahagian belakang tidak menyakitkan.

Berikut adalah kontraindikasi kepada anestesia tunjang:

 1. Penolakan pesakit dari kaedah anestesia ini.
 2. Kekurangan syarat untuk pemulihan.
 3. Kehilangan darah yang banyak oleh pesakit.
 4. Kehadiran dehidrasi dalam pesakit.
 5. Pembekuan darah rendah. Rawatan dengan ubat yang mengurangkan pembekuan darah.
 6. Sespis (keracunan darah).
 7. Jangkitan kulit di tapak tusuk.
 8. Alergi terhadap anestetik.
 9. Peningkatan tekanan intrakranial.
 10. Bradycardia (melambatkan jantung), gangguan irama jantung. Kecacatan jantung.
 11. Keterukan penyakit yang disebabkan oleh virus herpes.
 12. Penyakit sistem saraf pusat.
 13. Hypoxia, kecacatan dan kematian janin (semasa sakit buruh).
 14. Kekurangan masa yang diperlukan untuk prosedur ini.

Anestesia peridural bertindak dengan mewujudkan blokade farmakologi akar tulang belakang, salah satu elemen struktur dasar saraf tunjang. Untuk melakukan ini, gunakan ubat khas anestesia tempatan (bupivacaine, levobupivacaine, ropivacaine), opiates (fentanyl, sufentanil).

Penyelesaian anestetik disuntik ke dalam ruang epidural antara membran pepejal saraf tunjang dan periosteum vertebra, yang memungkinkan untuk menyekat impuls sakit pada tulang belakang.

Untuk meningkatkan tempoh, intensiti anestesia, bahan khas ditambah kepada larutan anestetik tempatan - vasoconstrictors, yang menghalang pembuluh darah (ephedrine, phenylephrine, adrenalin).

Kateter anestesia epidural

Sebelum menjalani anestesia, doktor meneliti pesakit, menghapuskan masalah di rantau lumbar, penyakit kulit dan kontraindikasi lain. Penyediaan termasuk penghitungan darah untuk hemoglobin, nilai hematokrit.

Ini akan membantu mengenal pasti anemia, yang boleh mencetuskan komplikasi dalam bentuk hipotensi arteri - menurunkan tekanan darah. Menurut kesaksian yang dijalankan, kajian mengenai jumlah waktu prothrombin untuk memastikan pembekuan darah normal.

Nasihat: pesakit perlu tahu bahawa anestesia epidural hanya boleh dilakukan di bilik operasi, yang akan dilengkapi dengan peralatan untuk memantau keadaannya, resusitasi, anestesia umum.

Bagaimanakah anestesia epidural dilakukan? Persiapan melibatkan merawat kulit dengan antiseptik dan pesakit mengambil posisi yang diingini (berbaring di satu sisi atau duduk).

Dokter itu kemudiannya mengetuk jurang iliac dan memilih kawasan itu untuk menusuk. Apabila, apabila jarum berlalu, ia tidak dapat merasakan daya tahan, maka ruang epidural tercapai.

Jika doktor melakukan semuanya dengan betul, tidak akan ada kesakitan.

Kemudian "ujian dos" penyelesaian anestetik tempatan disuntik dan ditambah dengan penyediaan anestetik atau kateter tipis untuk pentadbiran pecahan (beransur-ansur) diluluskan melalui lumen jarum.

Di tempat pembebasannya dari kulit, ia dipasang dengan pita pelekat. Sebelum tindakan langsung anestesia, kehangatan, kebas pada anggota bawah akan dirasakan.

Ia bermula dalam masa beberapa minit, dan tempoh kesannya dapat diselaraskan dengan menambah dos baru ubat.

Nasihat: pesakit mempunyai hak penuh untuk menolak jenis anestesia ini, walaupun tidak terdapat kontraindikasi. Argumen boleh menjadi keinginan peribadi, pengalaman yang tidak menyenangkan, prosedur yang menyakitkan. Untuk proses anestesia menggunakan larutan anestetik tempatan

Komplikasi lain

Penggunaan anestesia epidural adalah kurang berbahaya kepada tubuh manusia daripada umum.

Tetapi di sini, dalam banyak aspek, memainkan peranan, kelayakan anestesi pakar. Hakikatnya, bukan sahaja kesan anestesia, tetapi juga kesannya bergantung pada seberapa baik punca dilakukan.

Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa penyakit itu sendiri, yang akan dihapuskan oleh pembedahan, juga memainkan peranan penting. Di samping itu, pengiraan mesti mengambil:

 • keterukan penyakit;
 • umur pesakit;
 • kesihatan umum dan badan manusia;
 • Adakah terdapat penyakit menengah dan pada peringkat perkembangan?
 • Adakah pesakit mempunyai tabiat yang buruk, dan jenis gaya hidupnya sebelum menjalani operasi?

Tetapi, sebelum bersetuju dengan prosedur itu, adalah penting untuk mengetahui apa komplikasi yang boleh dilakukan dengan anestesia tulang belakang:

 1. Selepas campur tangan pembedahan selesai, pesakit masih akan merasa lelah dan sakit kepala selama 24 jam pertama. Untuk menyingkirkan gejala sedemikian lebih cepat, lebih baik menghabiskan hari ini di atas katil dan minum lebih banyak cecair panas.
 2. Juga pada mulanya, petunjuk tekanan darah akan berada pada nilai yang rendah. Untuk menghapuskan akibat ini, pesakit lagi perlu minum banyak cecair, dan doktor mesti dimasukkan ke dalam ubat-ubatan khusus intravena yang meningkatkan tekanan.
 3. Beberapa hari selepas operasi, tempat di mana tusuk diletakkan masih akan menyakitkan, oleh itu, rawatan tidak diperlukan di sini, anda hanya perlu cuba untuk menjaga kawasan ini kurang bersentuhan dengan objek, seperti tidur di perut anda, jika mungkin selepas operasi.
 4. Antara lelaki ada akibatnya, seperti masalah kencing. Biasanya masalah ini hilang selepas hari, apabila operasi berakhir.

Gangguan neurologi yang memperlihatkan diri mereka dalam bentuk kesemutan pada bahagian tertentu kulit mungkin berlaku, atau kulit akan kehilangan sensitiviti sebahagiannya.

Mungkin juga ada kelemahan pada otot kaki. Atas sebab yang paling akhir, wanita yang mengalami punca tulang belakang semasa melahirkan anak tidak boleh bangun untuk 4 jam akan datang.

Lagipun, berdiri dengan seorang kanak-kanak di tangan mereka, mereka hanya boleh mengetuk kaki mereka dan mereka akan menggugurkan anak itu.

Alahan juga boleh berlaku.

Tetapi ia menjadikan dirinya dirasakan sekiranya doktor tidak betul memilih penyelesaian anestetik untuk pesakitnya.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa semua komplikasi yang disebutkan di atas tidak begitu teruk, dan dengan reaksi yang tepat pada masanya mereka boleh lulus secara literal 1-2 hari. Tetapi demi keadilan, perlu menetapkan bahawa kaedah anestesi ini juga boleh menyebabkan masalah yang lebih serius - hematoma bradikardia, tulang belakang atau epidural.

Dan untuk mengelakkan semua ini, anda harus berhati-hati memilih pakar anestesi untuk diri sendiri. Dan sekiranya operasi dibuat, kemudian pilih institusi perubatan yang baik, yang hanya terdapat tanggapan positif.

Dan kemudian anda boleh memastikan bahawa operasi itu akan berjaya tanpa menjejaskan kesihatan anda.

Sangat jarang, tetapi komplikasi berlaku. Menurut statistik, ini berlaku dalam kurang daripada 0.05% kes, dan sebagai peratusan, anestesia epidural lebih berbahaya dalam pengertian ini. Terlepas dari fakta bahawa komplikasi yang paling sering hilang selepas beberapa waktu tanpa akibat, mereka harus disenaraikan:

Satu jenis anestesia semasa pembedahan adalah tulang belakang. Ia terletak pada hakikat bahawa penyelesaian anestetik tempatan disuntik ke dalam ruang subarachnoid saraf tunjang.

Di tempat di mana punca lumbar dilakukan, beberapa jenis anestesia boleh dilakukan. Melalui tusukan ini, anestesia tulang belakang boleh dilakukan.

Tertakluk kepada penggunaan jarum dengan diameter yang lebih besar, tetapi dengan kedalaman suntikan yang lebih kecil, anestesia epidural boleh dilakukan.

Anestesia tulang belakang boleh dilakukan dengan operasi di bahagian bawah badan dan organ pelvis.

Anestesia tulang belakang kadang-kadang disertai oleh akibat yang tidak menyenangkan.

Walaupun ia kurang berbahaya daripada anestesia umum, selepas operasi dengan penggunaan anestesia tulang belakang, beberapa komplikasi dapat berkembang:

 1. Sakit kepala Ini adalah komplikasi anestesia tulang belakang yang paling biasa. Biasanya, sakit kepala berkembang pada latar belakang tekanan darah rendah dan tekanan intrakranial.
 2. Hipotensi, tekanan darah rendah.
 3. Bengkak kaki.
 4. Pelepasan air kencing yang lewat.
 5. Keradangan di tapak suntikan anestetik.
 6. Sakit belakang

Komplikasi bergantung pada pengalaman pakar anestesi dan pelaksanaan cadangan perubatan anda

Komplikasi epidural anestesia jarang berlaku, walaupun terdapat kes-kes seperti itu. Selalunya menyatakan:

 1. Dalam 1 daripada 20 pesakit, ubat tidak berfungsi hingga akhir, dan ujung saraf tidak disekat sepenuhnya, yang bermaksud bahawa anestesia akan tidak berkesan.
 2. Dengan kehadiran koagulopati, terdapat risiko pembentukan hematoma.
 3. Kerosakan sengaja semasa tusuk dura mater boleh mengakibatkan kebocoran cecair serebrospinal ke kawasan epidural. Ini penuh dengan sakit kepala selepas pembedahan.
 4. Dos yang besar ubat sakit boleh menjadi toksik, yang akan memberikan sekatan yang tidak berkesan.
 5. Mungkin ada kesan sampingan dari penggunaan ubat penghilang rasa sakit tertentu.

Daripada semua perkara di atas, boleh disimpulkan bahawa anestesia epidural mempunyai akibat kesihatan yang serius dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku.