Utama / Siku

Integriti tulang terjejas

Integriti tulang terjejas

Pelanggaran keutuhan tulang bukanlah gangguan fisiologi yang diramalkan oleh tulang, biasanya disebabkan oleh patah di bawah pengaruh beban yang berlebihan. Integriti tulang biasanya disertai oleh kerosakan kepada tisu lembut di sekelilingnya, darjah yang bergantung kepada jenis dan lokasi patah. Selalunya, patah tulang distal (anggota badan) berlaku.

Penyebab utama pelanggaran integriti tulang adalah kejatuhan seseorang dari ketinggian. Pada masa ini apabila daya impak badan pada permukaan pepejal melebihi kekuatan struktur tulang, patah terjadi. Juga penyebab keretakan kerap adalah overstrain dan terlalu banyak tekanan semasa senaman. Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat beberapa faktor tertentu yang dapat mengurangkan kekuatan tulang dan meningkatkan kemungkinan patah walaupun dengan beban yang sedikit. Faktor-faktor ini termasuk:

• penyakit berjangkit seperti sifilis, tuberkulosis;

• penyakit tulang keradangan dan pemusnah (osteomyelitis, osteoporosis);

• kehadiran patologi sistem rangka;

• kekurangan vitamin (pertama sekali - vitamin D).

Gangguan integriti tulang dapat nyata sebagai fraktur (baik terbuka dan tertutup) atau adanya retakan. Jika, dengan patah terbuka, ubah bentuk tulang kelihatan kepada mata kasar, dalam kes-kes lain, gejala utama adalah kesakitan teruk yang berlaku di kawasan yang rosak selepas kesan (atau traumaisasi lain). Kesakitan meningkat apabila cuba memindahkan tulang yang cedera. Ia juga harus diperhatikan bahawa beberapa patah tulang disertai hipermotilitas (di luar sendi) yang tidak biasa untuk tulang tertentu, dan beberapa - sebaliknya, kehilangan fungsi yang lengkap. Satu lagi gejala ciri pelanggaran keutuhan tulang adalah kehadiran crepitation (semacam kerumitan), yang boleh dirasakan semasa palpation kawasan yang rosak, dan dalam beberapa kes bahkan didengar.

Tanda-tanda retak relatif juga edema dan hematoma, yang tidak muncul dengan serta-merta. Hematoma berdenyut boleh menjadi tanda pendarahan dalaman yang teruk.

Titik permulaan untuk diagnosis patah adalah data ujian anamnesis dan objektif, bagaimanapun, diagnosis akhir dapat dilakukan hanya dengan hasil pemeriksaan sinar-X. Lokasi yang tepat, jenis patah, dan kehadiran serpihan ditentukan menggunakan sinar X. Di samping itu, satu teknik penting untuk mendiagnosis kehilangan tulang adalah palpasi kawasan yang cedera.

Terdapat beberapa klasifikasi gangguan integriti tulang berdasarkan kriteria yang berbeza. Oleh itu, disebabkan berlakunya patah, traumatik (akibat daripada kesan kuasa luaran) dan patah patologi (akibat daripada proses patologi dalam badan) dibezakan. Bergantung pada tahap lesi kulit di tapak patah, terdapat terbuka (jika integriti kulit dipecahkan dan tulang datang ke permukaan) dan tertutup (dengan gangguan yang sedikit pada kulit). Bentuk pelanggaran keutuhan tulang biasanya membezakan yang berikut:

• membujur (apabila garis patah bersamaan dengan paksi tulang);

• melintang (apabila garis patah berserenjang dengan paksi tulang);

• serong (dalam kes di mana garis patah melepasi paksi tulang pada sudut akut);

• helical (apabila serpihan tulang berputar kedudukan biasa relatif);

• berpecah (jika tidak mungkin untuk menentukan garis patah kerana bilangan serpihan individu yang besar);

• berbentuk baji (ubah bentuk satu tulang ke yang lain);

• mampatan (dengan sejumlah besar serpihan kecil).

Di samping itu, fraktur dibahagikan kepada lengkap (dengan detasmen lengkap serpihan) dan tidak lengkap (dalam erti kata lain, retak).

Sekiranya patah yang disyaki, pesakit perlu diberi pertolongan pertama untuk patah tulang (jika boleh, tolakkan tapak patah dan tolak di kedudukan awal sebelum doktor tiba) dan hubungi bantuan.

Rawatan patah terdiri daripada pemulihan kedudukan anatomi tulang dan imobilisasi jangka panjangnya (menggunakan plaster cast atau daya tarikan skeletal) sehingga lekatan lengkap.

Sekiranya rawatan tidak lama atau tidak patah, komplikasi boleh terjadi dalam bentuk gabungan tulang yang tidak betul, pembentukan embolisme sendi, lemak atau jangkitan tulang palsu dengan perkembangan osteomyelitis.

Sebagai pencegahan patah tulang, disyorkan untuk tidak membenarkan hipovitaminosis D, untuk mengekalkan tahap kalsium yang mencukupi dalam badan (nutrisi yang betul) dan menjalani gaya hidup yang sihat, pada masa yang sama, tanpa mendedahkan diri anda untuk melakukan senaman fizikal yang berlebihan.

Integriti tulang terjejas

Pecah - pelanggaran lengkap atau sebahagian daripada integriti tulang. Terbit akibat tindakan langsung atau tidak langsung kekuatan intensiti yang ketara. Integriti tulang terjejas disertai dengan pelbagai peringkat kerosakan tisu lembut, bergantung pada jenis dan sifat patah tulang.

 • patah lengkap, di mana terdapat ketidakselarasan tulang yang lengkap;
 • tidak lengkap, di mana sambungan antara serpihan tulang tidak rosak sepanjang keseluruhan panjang (retak, patah);
 • fraktur air mata berlaku akibat penguncupan otot yang tiba-tiba dan diiringi dengan merobek kawasan tulang di tapak penahan tendon dan ligamen.

Bergantung pada umur, tempat permohonan dan sifat faktor yang cedera, terdapat pelbagai jenis patah tulang. Mereka dibahagikan kepada melintang, membujur, serong, helical, mampatan, kesan, detrital dan subperiosteal.

Terdapat jenis penyerapan serpihan berikut:

 • paksi atau sudut;
 • di pinggir (serpihan tulang periferi dipindahkan sekitar paksi membujur);
 • panjang dan lebar.

Semasa pemberian penjagaan kecemasan, pesakit harus mematuhi peruntukan yang berikut:

 • mengetahui mekanisme, sebab dan masa kecederaan;
 • menjalankan pemeriksaan menyeluruh pesakit dan kawasan yang rosak;
 • menyediakan bantuan kecemasan (pengenalan ubat penghilang rasa sakit, terapi anti-kejutan, dan sebagainya), untuk mengangkut sistem imobilisasi segmen yang rosak sistem muskuloskeletal

Penjagaan kecemasan untuk patah tulang adalah penting untuk mencegah perkembangan komplikasi, kerana bantuan yang tidak betul dapat menyebabkan serpihan tulang, kerosakan pada tisu lembut, struktur neurovaskular, perkembangan kejutan traumatik dan embolisme lemak.

Pertolongan cemas bermula dengan terapi anestesia dan anti-kejutan.

Dalam kes patah terbuka, pakaian aseptik digunakan pada luka. Untuk mengangkut mangsa ke kemudahan perubatan, tayar Diterichs, Sager, Kramer, Thomas, plastik, papan lapis, dan tayar pneumatik digunakan untuk melancarkan anggota badan, dan bahan bantu digunakan.

Prinsip dasar pengenaan tayar adalah penyediaan harta tanah di bidang patah tulang. Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa tayar pengangkutan diletakkan di atas pakaian. Sebelum memakai serpihan pada anggota yang cedera, tayar itu dimodelkan pada anggota badan yang sihat (jika boleh). Penangkapan dilakukan di kawasan kerosakan, dan juga di dua sendi bersebelahan.

Lengan bawah ditetapkan pada kedudukan lanjutan, dan bahagian atas, sebagai peraturan, dalam kedudukan membawa bahu dan lekuk di sendi siku pada sudut 90 °.

Terdapat penyembuhan tulang primer dan sekunder. Semasa penyembuhan awal, terdapat regenerasi yang baik dan pembentukan tisu tulang yang normal. Penyembuhan utama berlaku dengan pemadatan serpihan yang betul dan tindak balas regeneratif yang baik.

Penyembuhan sekunder disifatkan oleh pembentukan kalus yang berlebihan, hasil daripada penyimpangan serpihan yang tidak betul dan juga pada pesakit yang lemah.

Apakah patah?

Fraktur adalah pelanggaran integriti tisu tulang yang berlaku di bawah tekanan mekanikal, yang dalam kebanyakan kes berlaku akibat kecederaan, tetapi kes-kes pembentukannya akibat dystrophic (arthrosis, rickets), keradangan (tuberkulosis tulang, osteomyelitis) dan tumor (kanser tulang ) penyakit.

Keadaan mangsa bergantung kepada saiz segmen pecah, bilangan dan keterukan kerosakan yang diterima, bilangan dan darjah pergerakan tulang serpihan, serta beberapa faktor luaran, termasuk ketersediaan dan kualiti ubat penghilang rasa sakit dan bahan pertolongan cemas, cara mengangkut mangsa, keadaan cuaca dan dsb.

Kejayaan rawatan bergantung pada bagaimana bantuan pertama yang diberikan tepat pada masanya dan berkesan. Kunci untuk keberkesanan rawatan adalah ketepatan diagnosis, iaitu, seberapa tepat doktor yang mengawasi indikasi sinar-X. Rawatan dan pemulihan pesakit mengambil masa yang lama dan memerlukan pematuhan yang ketat terhadap cara immobilisasi bahagian tubuh yang rosak.

Klasifikasi patah

Memandangkan bilangan bahagian kerangka manusia yang terdedah kepada kecederaan seperti ini, dan juga mengambil kira kepelbagaian etiologi mereka, haruslah dikatakan bahawa patah tulang sangat berbeza dengan sebab dan akibatnya bagi tubuh.

Jenis-jenis keretakan yang sedia ada, serta kaedah dan kaedah rawatan mereka yang tersedia kepada doktor, digambarkan dengan baik dalam traumatologi. Walau bagaimanapun, manusia masih tidak tahu tentang patah tulang. Ini dibuktikan oleh fakta bahawa doktor tidak dapat mencapai pemulihan penuh integriti tisu keras dan tahap pemulihan sendi yang rosak.

Mana-mana patah adalah hasil daripada beban yang melebihi had kekuatan tisu tulang, dan sentiasa berlaku semasa aktiviti motor seseorang. Nilai beban maksimum bagi setiap tulang individu adalah berbeza. Mereka bergantung secara langsung kepada sudut (vektor) kesan mekanikal dan pada keadaan tisu tulang pada masa kesan fizikal (kesan, patah, pergerakan paksi tajam, dan lain-lain).

Keadaan tisu pepejal badan difahami sebagai komposisi mineral mereka, yang mungkin berbeza daripada biasa disebabkan oleh perubahan berkaitan dengan usia atau kesan faktor patogenik. Oleh itu, kerangka menjadi lebih rapuh seperti usia badan. Pelbagai penyakit tulang (dystrophic, tumor, keradangan) juga mampu melemahkan kekuatan tulang.

Berdasarkan pada perkara di atas, jenis tulang patah dibezakan berdasarkan alasan berikut:

 • kerana kejadian mereka;
 • pada keutuhan kulit;
 • mengenai penyetempatan kerosakan;
 • dalam arah dan bentuk patah;
 • pada mekanisme asal;
 • dengan keterukan kerosakan;
 • dengan jumlah kerosakan.

Oleh sebab

Oleh sebab kejadian, iaitu, berdasarkan jenis kerosakan, keretakan tulang dibahagikan kepada:

 1. Keretakan traumatik, akibat kesan mekanikal pada bahagian tertentu sistem muskuloskeletal, iaitu, kesan, patah tajam, beban paksi (penyongsangan), pemampatan yang kuat, dan sebagainya. Alasan untuk ini boleh menjadi pengeluaran, isi rumah, sukan kecederaan atau luka perang.
 2. Patah patologi yang merosakkan tisu keras yang disebabkan oleh penstrukturan semula patologi strukturnya, iaitu, jika ia rosak oleh osteomyelitis, osteoporosis, tuberkulosis dan penyakit tulang sedia ada yang dibahagikan kepada dystrophic, radang dan neoplastik. Kesemua mereka dalam tahap yang berbeza melemahkan rangka dan dengan itu menyumbang kepada berlakunya kecederaan jenis ini.

Mengenai keutuhan kulit

Bergantung kepada tahap kerosakan kepada tisu lembut, termasuk kulit, tulang fraktur dibahagikan kepada tertutup dan terbuka.

Fraktur ditutup, yang merupakan kecederaan tulang tertutup yang tidak disertai dengan kerosakan pada tisu lembut bersebelahan dengan kawasan kecederaan dan tidak dikaitkan dengan persekitaran luaran. Diagnosis dibuat berdasarkan kaji selidik mangsa dan mengambil manifestasi luar (rasa sakit akut di segmen yang rosak sistem muskuloskeletal, kecacatan yang mungkin, edema, hematoma, gangguan fungsi motor, pergerakan yang tidak normal, dan sebagainya).

Oleh kerana sesetengah gejala ini tidak hadir, diagnosis akhir dibuat berdasarkan data x-ray.

Terbuka fraktur, yang mewakili kerosakan tulang, di mana kawasan kecederaan berkomunikasi dengan persekitaran luaran melalui luka pada kulit atau, membran mukus kurang biasa. Fraktur anggota terbuka mempunyai kekerapan yang paling besar. Di kawasan kecederaan terdapat luka dari bahagian dalam salah satu serpihan tulang. Fragment tulang boleh dilihat di luka, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Diagnosis dibuat berdasarkan kaji selidik terhadap mangsa dan pemeriksaan, iaitu dengan memperhatikan manifestasi luaran kecederaan: kesakitan akut pada segmen yang rosak dari sistem muskuloskeletal, kecacatan yang jelas, pendarahan dari serpihan tulang dan membedah tisu lembut, edema, hematoma, gangguan fungsi motor, pergerakan patologi, crepitus (suara segar), dan sebagainya. Diagnosis awal semestinya ditentukan oleh hasil sinar-X.

Menurut statistik yang ada, jenis kerosakan ini menyumbang kira-kira 10% daripada semua kes kerosakan kepada sistem muskuloskeletal manusia. Selalunya ia mempunyai sifat traumatik dan berlaku akibat kejatuhan, kemalangan industri, kemalangan kereta atau luka pertempuran. Selalunya ia digabungkan dengan kecederaan yang lain - lebam, dislokasi, patah tertutup.

Bentuk terbuka, lebih tinggi daripada yang tertutup, adalah tertakluk kepada pelbagai jenis komplikasi.

Penyetempatan kerosakan

Menurut penyetempatan kerosakan, iaitu, oleh penunjuk anatomi, patah tulang dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Epiphyseal, atau intraarticular, kecederaan adalah jenis fraktur paling teruk. Selalunya mereka mempengaruhi tibia, brachium dan radius. Mereka sering rumit oleh kerosakan pada periosteum, pecah dan luka-luka, perpindahan serpihan tulang.
 2. Metafizik, atau periartikular, kecederaan adalah pelanggaran keutuhan segmen, yang dilokalisasi di rantau tulang tubular, yang mempunyai lapisan kortikal nipis. Fraktur Periartikular sering dipengaruhi, iaitu, dengannya, serpihan menembusi satu ke yang lain tanpa anjakan paksi yang besar.
 3. Kecederaan diaphyseal - pelanggaran integriti bahagian tengah tulang tubular, diletakkan di bahagian tengahnya. Jenis ini mempunyai kekerapan tertinggi di kalangan kecederaan tibia, humerus, dan radius.

Dalam arah dan bentuk patah

Pecah tulang ke arah dan bentuk dibahagikan kepada jenis berikut:

 • melintang, yang ditentukan jika garis patah berkenaan dengan paksi tulang terletak pada sudut dekat dengan 90 °;
 • obliques, yang dinyatakan jika garis patah berkenaan dengan paksi tulang berada pada sudut dengan nilai yang jauh kurang daripada 90˚;
 • heliks, yang ditentukan jika garis patah mempunyai bentuk lingkaran;
 • berpecah, yang dinyatakan jika terdapat serpihan pada garis patah;
 • berbentuk baji, yang dipastikan jika satu tulang ditekan ke yang lain, membentuk ubah bentuk berbentuk baji;
 • mampatan, yang dipastikan, jika tulang berpecah, garis patah tidak jelas.

Fraktur marjinal adalah jenis yang berasingan, di mana serpihan kecil tisu tulang dipecahkan dari tulang.

Mengikut mekanisme asal

Bergantung pada mekanisme asal, patah tulang mungkin disebabkan oleh memerah, memerah, membongkok (pecah) dan berpusing. Kategori berasingan adalah fraktur air mata.

Kerosakan dari mampatan dan pemampatan berlaku di sepanjang atau di sepanjang paksi tulang. Semasa pemampatan lateral, patah dan pesongan kompresi berlaku. Dengan pemampatan membujur, keretakan berbentuk serong dan baji lebih kerap berlaku. Tulang tubular panjang pecah lebih kerap pada peregangan sisi, dan tulang rata - pada membujur.

Kerosakan pada tulang belakang terjadi akibat dari pecahnya tajam dalam satu atau satu lagi segmen sistem muskuloskeletal, melebihi tahap keanjalannya. Cedera sedemikian berlaku dalam kebanyakan kes semasa jatuh, tetapi mereka tidak biasa dalam perjalanan aktiviti perindustrian dan semasa beban sukan.

Kerosakan twisting berlaku apabila beban paksi pada tulang, di mana satu hujung tulang teguh tetap, dan ujung yang lain adalah berputar. Ia berada di bawah keadaan sedemikian sehingga patah heliks berlaku. Selalunya mereka terdedah kepada tulang-tulang tubular yang besar, iaitu tulang-tulang femoral, tibial dan fibula; humerus, ulna dan radius.

Bentuk terasing hasil daripada kontraksi otot yang tiba-tiba dan kuat. Serpihan tulang-tulang yang melekat pada ligamen dan tendon terlepas. Oleh itu, terdapat kecederaan pada pergelangan kaki, calcaneus dan patella.

Dengan keterukan


Mengikut keterukan kerosakan di kalangan fraktur membezakan lengkap dan tidak lengkap. Yang penuh ialah pemusnahan tulang dengan kehilangan rintangan lentur dan ditunjukkan oleh crepitus - kerumitan ciri di bawah beban paksi. Dalam kes ini, tulang rosak dengan ketebalannya yang penuh.

Istilah "patah tidak lengkap" dalam traumatologi merujuk kepada keretakan pada tulang yang timbul akibat kesan atau mampatan yang teruk. Mereka tidak melibatkan kehilangan rintangan terhadap lenturan dan kemunculan crepitus, jadi gejala mereka sering tersalah ditafsirkan sebagai manifestasi dari pencemaran. Keretakan (fissura) adalah pelanggaran integriti tulang yang tidak lengkap, di mana pesawat patah tidak gape, dan pada gambar X-ray lumen longitudinal atau melintang dilihat bahawa tidak memotong keseluruhan profil tulang.

Pada kanak-kanak kecil, terdapat juga fraktur subperiosteal, iaitu kerosakan tulang yang tidak disertai oleh pemusnahan periosteum.

Dengan jumlah kerosakan

Satu perkara penting ketika mempertimbangkan apakah patah tulang, adalah perpisahan patah tunggal dan berganda dan perbezaan klinikal di antara gabungan dan banyak kecederaan.

Pecah tunggal atau terpencil harus dipertimbangkan sebagai satu pelanggaran keutuhan satu segmen rangka manusia tanpa menggabungkan dengan kecederaan lain (pencerobohan, kehelan atau peregangan).

Gabungan, atau gabungan, patah - satu pelanggaran keutuhan satu segmen rangka manusia dalam kombinasi dengan kecederaan lain (pencerobohan, kehelan atau peregangan).

Fraktur berganda adalah pelanggaran keutuhan satu bahagian sistem muskuloskeletal di beberapa tempat (contohnya bahagian tengah paha pada tahap yang berbeza) dan pelanggaran keutuhan dua atau lebih segmen pada masa yang sama.

Mekanisme patah


Mekanisme patah tulang bergantung pada tahap keanjalan tisu tulang, yang seterusnya ditentukan oleh komposisi mineralnya. Dan jika patah traumatik boleh berlaku tanpa mengira tahap kekuatan dan keanjalan tisu tulang, maka patah patologis hampir selalu disebabkan oleh pelanggaran komposisi mineral.

Oleh itu, jawapan kepada persoalan fraktur akan berbeza dalam kedua-dua situasi yang berbeza ini. Dalam satu kes, ia adalah hasil tindakan mekanikal, melebihi batas kekuatan semula jadi, dan di sisi lain - akibat ketidakseimbangan bahan mineral dalam struktur bahagian sistem muskuloskeletal manusia.

Sebabnya

Jenis dan tanda-tanda keretakan sebahagian besarnya ditentukan oleh sebab-sebab kejadian mereka. Punca-punca patah tulang adalah berlakunya keadaan di mana daya yang dikenakan pada segmen tertentu sistem muskuloskeletal manusia semasa tekanan, patah, kesan, penyongsangan, dan sebagainya, melebihi kekuatan tegangan segmen ini. Oleh itu, perlu, apabila mungkin, untuk mengelakkan beban kritikal pada rangka dan berhati-hati mengikut peraturan keselamatan yang ditetapkan dalam kehidupan seharian, dalam sukan, dalam pengeluaran, pengangkutan, dan lain-lain.

Gejala

Pecah boleh didiagnosis oleh ciri-ciri berikut:

 1. Dalam kawasan kerosakan yang dikatakan terdapat sakit mendadak yang tajam, memancar di atas kerosakan. Kesakitan meningkat secara dramatik apabila merasakan tapak retak dan semasa pergerakan, terutamanya apabila beban paksi pada segmen yang rosak.
 2. Edema dan mungkin hematoma (sianosis), secara konsisten memanjangkan sekitar tapak kecederaan.
 3. Kemurungan pergerakan anggota badan, dinyatakan dengan ketiadaan keupayaan untuk melengkapkannya sepenuhnya dan melepaskannya.
 4. Hematoma (lebam) di kawasan kerosakan; lebam akibat kesan mekanikal. Pada patah jari, lebam boleh dilakukan di bawah plat kuku, diikuti dengan detasmennya.
 5. Pergerakan patologi anggota patah (fleksi luar biasa tidak berada di tempat sendi).
 6. Penciptaan, iaitu mengetuk semasa pergerakan paksi, perasaan tulang menggosok tulang.
 7. Kemungkinan (tetapi opsional) ubah bentuk garis besar anggota, disebabkan oleh anjakan bahagian dipecahkan di bawah tindakan ketegangan tendon.
 8. Dalam kes sukar, dengan bentuk terbuka, patah tulang dan puing-puing dapat dilihat bersama-sama dengan luka.

Diagnosis akhir dalam semua kes hanya boleh dilakukan oleh X-ray.

Diagnostik


Tahap kebolehpercayaan diagnosis, khususnya ketepatan tafsiran data sinar-X, sebahagian besarnya bergantung kepada kecukupan kaedah dan kaedah rawatan yang dipilih.

Untuk diagnosis kecederaan seperti ini digunakan kaedah pemeriksaan klinikal dan instrumental. Semasa pemeriksaan klinikal, doktor menginterogasi pesakit tentang keadaan kecederaan, memeriksa tapak patah, menentukan kehadiran perubahan dalam garis belakang semula jadi organ yang terjejas, memeriksa tahap mobilitinya, memeriksa kepekaan melalui palpasi, menentukan tahap bekalan darah ke anggota badan.

Kaedah instrumen untuk diagnosis patah tulang dalam kebanyakan kes adalah radiologi. Kadangkala, jika perlu, pencitraan yang lebih terperinci menggunakan tomografi terkomputer, tomografi magnet nuklear, dan lain-lain.

Pertolongan cemas


Apabila memberikan pertolongan cemas kepada mangsa, tugas yang paling penting adalah untuk melancarkan tapak patah. Ini boleh dilakukan dengan bantuan tayar, yang mana anda boleh menggunakan mana-mana papan yang sesuai dengan saiz dan berat, yang terikat dengan pembalut. Jika tiada pembalut, anda boleh menggunakan kain bersih untuk tujuan ini, merobeknya ke dalam pita 10-12 cm lebar.

Untuk fraktur terbuka, adalah penting untuk merawat luka dengan agen antiseptik (iodin, alkohol atau hijau terang) dan memohon pembalut pembalut pada luka. Sekiranya terdapat pendarahan berat yang berlaku apabila pembuluh darah besar rosak, tourniquet atau pembalut tekanan mesti digunakan sebelum kedatangan medik.

Untuk mengatasi sindrom kesakitan, ia dibenarkan untuk memberi anestetik pesakit.

Tidak sekali-kali tidak boleh mencuba secara serentak menyamai serpihan, terutama dengan bentuk terbuka.

Rawatan

Rawatan ditetapkan dan dilakukan oleh traumatologist selepas diagnosis.

Perintah tindakannya adalah seperti berikut:

 1. Anestesia dilakukan.
 2. Setelah memeriksa data X-ray pada patah penuh, perbandingan (pelarasan) serpihan dibuat dan pembentukan gypsum atau pembalut immobilizing digunakan.
 3. Dengan bentuk terbuka, operasi dilakukan untuk membandingkan serpihan (betul), jahitan diletakkan di atas luka dan pembalut yang tidak bergerak, yang dalam tempoh berikutnya, selepas luka sembuh, digantikan dengan plaster.

Di samping itu, pesakit diberi ubat yang bertujuan:

 • pengurangan kesakitan;
 • pecutan akrilik tisu;
 • pemulihan metabolisme kalsium;
 • mengukuhkan struktur tulang;
 • pemulihan periosteum;
 • penyesuaian komposisi mineral tulang.

Bagaimana untuk membesar tulang


Proses pertambahan termasuk empat peringkat:

 1. Pada tahap pertama, darah dikumpulkan di persimpangan serpihan, secara beransur-ansur membentuk massa kental, dan kemudian serat, berdasarkan tulang yang diregenerasi.
 2. Pada peringkat kedua, bekuan dipenuhi dengan osteoklas dan osteoblas.
 3. Di peringkat ketiga, kalus dibentuk.
 4. Di peringkat keempat, hujung tulang tumbuh bersama.

Komplikasi yang mungkin

Antara komplikasi yang mungkin perlu menunjukkan kejutan trauma, gangren anggota, pendarahan sekunder, luka tekanan, suppuration di kawasan pembedahan, dan pelbagai penyakit tulang yang bersifat radang.