Utama / Diagnostik

Struktur dan fungsi tulang tangan dan lengan

[Atas di atas]... Terdiri daripada tulang selangka dan bahu, bahu bahu membentuk titik lampiran antara lengan dan dada. Clavicle, yang namanya berasal dari perkataan Latin (clavicula Latin), adalah tulang panjang yang menghubungkan scapula ke sternum (tulang dada) dada. Ia terletak di bawah kulit di bahagian dada antara bahu dan pangkal leher. Clavicle sedikit melengkung seperti huruf S dan panjangnya sekitar lima belas sentimeter. Dua sendi yang dibentuk oleh tulang selangka - dalam sendi sternoclavicular dengan sel sternum, dan dalam sendi acromioclavicular dengan acromion skapula. Clavicles membenarkan sendi bahu bergerak dalam bulatan sementara baki dilekatkan pada tulang dada.

Posterior to clavicle adalah scapula - bentuk segitiga, tulang rata, terletak lateral ke tulang belakang toraks di kawasan dorsal badan. Bilah bahu membentuk sendi di dua tempat: sendi acromioclavicular - tulang belakang dan sendi bahu dan tulang belakang dengan humerus. Rongga artikular terletak pada ujung sisi kuku dan membentuk sarang untuk sendi bahu. Banyak otot melekat pada kuku untuk menggerakkan bahu, termasuk trapezius, deltoid, rhomboid, dan otot yang berputar bahu.

Tulang bahu

- Ini hanya tulang lengan atas. Panjang, tulang besar yang menghulurkan dari bilah bahu ke tulang ular dan radial di lengan bawah. Akhir proksimal humerus adalah struktur bulat yang membentuk bola untuk sendi bahu. Di hujung distal, humerus membentuk struktur silinder yang luas yang membentuk engsel bahagian sendi siku ulna dan jejari. Otot pectoral, deltoid, latissimus dan otot punggung bahu dilampirkan pada humerus untuk menghidupkan, meningkatkan, dan menurunkan lengan pada sendi bahu.

Lengan bawah berisi dua panjang, tulang selari: ulnar dan radial. Ulna lebih panjang dan lebih besar dari kedua-dua tulang, yang terletak di sisi medial (dari sebelah sisi jari) lengan bawah. Kawasan terluas berada pada hujung proksimal dan dikurangkan dengan ketara di distal. Di akhir proksimal ulna terdapat engsel sendi siku dengan humerus. Akhir ulna, yang dikenali sebagai olecranon, meluas ke humerus dan membentuk ujung tulang siku. Pada ujung distal, ulna membentuk sendi pergelangan tangan dengan sendi radial dan karpal. Berbanding dengan ulna, jejari itu sedikit lebih pendek, lebih nipis, dan terletak pada sisi sisi lengan bawah. Tulang jejari paling sempit pada siku dan menjangkau lebih dekat dengan pergelangan tangan. Pada akhir proksimalnya, kepala bulat tulang radial membentuk bahagian berputar dari siku bersama, yang membolehkan putaran lengan dan tangan. Pada ujung distal, ia jauh lebih luas daripada ulna dan membentuk sebahagian besar sendi pergelangan tangan dan membentuk pergelangan tangan pada siku. Akhir jejari jejari juga berputar di sekitar ulna apabila lengan dan lengannya berputar.

Walaupun saiznya kecil, tangan mereka mengandungi dua puluh tujuh tulang kecil dan banyak sendi fleksibel.
Sendi Carpal adalah kumpulan lapan tulang cuboid. Mereka membentuk pergelangan tangan dengan siku dan tulang radial lengan bawah, dan juga membentuk sendi pergelangan tangan di telapak tangan. Sendi-sendi karpal membentuk banyak sendi-sendi kecil, bergulir bersama-sama untuk memberikan fleksibiliti tambahan kepada pergelangan tangan dan tangan.

Lima panjang, tulang metacarpal silinder menyokong bentuk sawit. Setiap tulang metacarpal membentuk sendi dengan pergelangan tangan dan satu lagi bersama dengan fasax jari proksimal. Tulang metacarpal juga memberikan fleksibiliti untuk tangan apabila mencengkam objek atau menekan ibu jari dan jari kecil bersama-sama.

Phalanges

Mereka adalah sekumpulan empat belas tulang yang menyokong dan menggerakkan jari. Setiap jari mengandungi sehingga tiga phalanges - distal, tengah dan proksimal - dengan pengecualian ibu jari, yang mengandungi hanya falang proksimal dan distal.

The phalanges tulang panjang membentuk articulations antara satu sama lain, serta condyle daripada sendi dengan tulang metacarpal. Jahitan ini membenarkan lekapan, sambungan, sambungan dan penambahan jari.
Tangan memerlukan keseimbangan kekuatan dan ketangkasan untuk melaksanakan pelbagai tugas, seperti mengangkat beban, berenang, bermain alat musik, dan menulis. Sendi tangan dan otot memberikan pelbagai pergerakan, sambil mengekalkan kekuatan anggota atas. Sama seperti semua tulang badan, tulang anggota atas membantu tubuh dalam mengekalkan homeostasis, memelihara mineral dan lemak dan menghasilkan sel darah merah dalam sumsum tulang.

Anatomi lengan dan tangan

Anatomi manusia adalah bidang sains yang sangat penting. Tanpa pengetahuan tentang ciri-ciri tubuh manusia, adalah mustahil untuk membangunkan kaedah yang berkesan untuk mendiagnosis, merawat dan mencegah penyakit dari sesuatu kawasan tertentu.

Struktur lengan adalah bahagian anatomi kompleks dan kompleks. Tangan manusia dicirikan oleh struktur khas yang tidak mempunyai analog dalam dunia haiwan.

Untuk memperkemas pengetahuan tentang ciri-ciri struktur anggota atas, ia harus dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan mempertimbangkan unsur-unsur, bermula dengan rangka, yang menanggung seluruh tisu tangan.

Tangan bahagian

Struktur tisu berlapis, bermula dari tulang dan berakhir dengan kulit, harus dibongkar mengikut bahagian-bahagian atas badan. Perintah ini membolehkan anda memahami bukan sahaja struktur, tetapi juga peranan fungsi tangan.

Anatomi membahagikan tangan ke jabatan berikut:

 1. Genggaman bahu adalah kawasan lampiran lengan ke sangkar tulang rusuk. Terima kasih kepada bahagian ini, bahagian bawah lengan dipasang dengan ketat kepada badan.
 2. Bahu - bahagian ini menduduki bahagian antara sendi bahu dan siku. Dasar jabatan adalah humerus, ditutup dengan ikatan otot besar.
 3. Lengan bawah - dari siku ke pergelangan tangan adalah bahagian yang disebut lengan bawah. Ia terdiri daripada tulang ulnar dan radial dan pelbagai otot yang mengawal pergerakan tangan.
 4. Tangan adalah terkecil, tetapi bahagian yang paling kompleks pada bahagian atas badan. Tangan dibahagikan kepada beberapa jabatan: pergelangan tangan, pergelangan tangan, dan falanx jari. Struktur berus di setiap jabatannya, kami menganalisa secara terperinci.

Tangan manusia tidak sia-sia mempunyai struktur yang kompleks. Sebilangan besar sendi dan otot di kawasan yang berlainan badan membolehkan anda membuat pergerakan yang paling tepat.

Tulang

Asas setiap kawasan anatomi tubuh adalah rangka. Tulang melakukan banyak fungsi, mulai dari menyokong dan berakhir dengan penghasilan sel darah di dalam sumsum tulang.

Kaki bahagian atas badan memegang tangan ke badan berkat dua struktur: tulang selangka dan bilah bahu. Yang pertama terletak di atas dada atas, yang kedua meliputi tepi atas di belakang. Skapula membentuk sendi dengan humerus - sendi dengan pelbagai pergerakan yang besar.

Bahagian seterusnya lengan adalah bahu, yang berdasarkan humerus - elemen yang agak besar dari rangka yang memegang berat tulang yang mendasari dan tisu integumentary.

Lengan bawah adalah bahagian anatomi penting lengan, di sini adalah otot-otot kecil yang memberikan mobilitas tangan, serta pembentukan vaskular dan saraf. Semua struktur ini meliputi dua tulang - ulnar dan radial. Mereka diartikulasikan antara satu sama lain oleh membran tisu penghubung khas di mana terdapat lubang.

Akhirnya, yang paling rumit di bahagian alat di bahagian atas adalah berus manusia. Tulang tangan harus dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Pergelangan terdiri daripada lapan tulang, berbaring dalam dua baris. Tulang-tulang ini terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan.
 2. Kerangka tangan terus tulang metacarpal - lima tulang tubular pendek, pergi dari pergelangan tangan ke falang jari. Anatomi tangan diatur sedemikian rupa sehingga tulang-tulang ini tidak dapat bergerak, menghasilkan sokongan untuk jari-jari.
 3. Tulang jari disebut phalanges. Semua jari, kecuali yang besar, mempunyai tiga falanga - proksimal (utama), tengah dan distal (kuku). Tangan manusia direka supaya ibu jari terdiri daripada hanya dua phalanges, tidak mempunyai pertengahan.

Struktur berus mempunyai alat yang kompleks bukan hanya kerangka, tetapi juga tisu epitel. Mereka akan disebutkan di bawah.

Ramai yang berminat dengan jumlah tulang yang tepat pada bahagian atas - di bahagian yang bebas daripadanya (kecuali pada tali pinggang bahu) jumlah tulang mencapai 30. Banyaknya jumlah itu disebabkan oleh banyak sendi kecil tangan.

Bersama

Langkah seterusnya dalam kajian anatomi tangan manusia haruslah analisis sendi utama. Sendi besar pada bahagian atas 3 - humeral, ulnar dan pergelangan tangan. Walau bagaimanapun, tangan mempunyai sejumlah besar sendi-sendi kecil. Sendi lengan besar:

 1. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi kepala humeral dan permukaan artikular pada skapula. Bentuknya adalah bulat - ia membolehkan anda membuat pergerakan dalam jumlah besar. Oleh kerana permukaan artikular skapula kecil, kawasannya meningkat disebabkan pembentukan tulang rawan - bibir artikular. Ia meningkatkan lagi pergerakan dan menjadikannya lancar.
 2. Sendi siku adalah istimewa kerana 3 tulang membentuknya sekaligus. Di bahagian siku, humerus, jejari dan ulna dihubungkan. Bentuk sendi blok menjadikan hanya lekapan dan perpanjangan mungkin pada sendi, sedikit pergerakan yang mungkin dalam pesawat frontal - penambahan dan penculikan.
 3. Pergelangan pergelangan tangan dibentuk oleh permukaan artikular di hujung tulang belakang radial dan baris pertama tulang carpal. Pergerakan mungkin dalam ketiga-tiga pesawat.

Berus sendi adalah banyak dan kecil. Mereka hanya perlu disenaraikan:

 • Pertengahan pergelangan tangan - menghubungkan baris atas dan bawah lubang pergelangan tangan.
 • Sendi Carpal-metacarpal.
 • Sendi Metacarpophalangeal - memegang falang utama jari-jari pada bahagian tetap tangan.
 • Terdapat 2 sendi interphalangeal pada setiap jari. Ibu jari hanya mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal dan sendi metacarpophalangeal mempunyai pelbagai pergerakan terbesar. Selebihnya hanya menambah dengan pergerakan kecil mereka amplitud umum mobiliti di tangan.

Bungkusan

Tidak mungkin untuk membayangkan struktur anggota tanpa ligamen dan tendon. Unsur-unsur sistem muskuloskeletal ini terdiri daripada tisu penghubung. Tugas mereka adalah untuk membaiki elemen-elemen individu rangka dan mengehadkan jumlah pergerakan di dalam sendi.

Sejumlah besar struktur tisu penghubung berada di kawasan ikat pinggang bahu dan sambungan dari scapula dengan humerus. Berikut adalah berkas berikut:

 • Acromioclavicular.
 • Cranium clavicular.
 • Cranium-acromial.
 • Ligamen artikular-humeral atas, tengah dan bawah.

Yang kedua menguatkan kapsul sendi sendi bahu, yang mengalami beban besar dari banyak pergerakan.

Di bahagian sendi siku terdapat juga elemen tisu penghubung. Mereka dipanggil ligamen cagaran. Terdapat 4 dari mereka:

 • Depan.
 • Kembali
 • Ray
 • Siku.

Setiap daripada mereka memegang unsur-unsur artikulasi di jabatan yang berkaitan.

Struktur anatomi kompleks mempunyai ligamen sendi pergelangan tangan. Elemen berikut menyimpan artikulasi dari pergerakan berlebihan:

 • Ligamen radial dan ulnar lateral.
 • Belakang dan palmar radiokarpal.
 • Mezhapyastnye ligamen.

Setiap mempunyai beberapa berkas tendon, menyelubungi sendi pada semua pihak.

Terusan carpal, di mana kapal dan saraf penting lulus, merangkumi retarder flexor, ligamen khas yang memainkan peranan penting klinikal. Tulang tangan juga diperkuat dengan sejumlah besar rasuk yang menyambung: ligamen interosseous, cagaran, dorsal dan palmar tangan.

Otot

Mobiliti di seluruh lengan, keupayaan untuk melakukan usaha fizikal yang luar biasa dan pergerakan kecil yang tepat tidak mungkin tanpa struktur otot lengan.

Jumlah mereka begitu besar sehingga tidak masuk akal untuk menyenaraikan semua otot. Nama mereka hanya perlu diketahui oleh ahli anatomi dan doktor.

Otot pinggang bahu tidak hanya bertanggungjawab untuk pergerakan di sendi bahu, mereka juga membuat sokongan tambahan untuk seluruh bahagian bebas dari lengan.

Otot lengan adalah sama sekali berbeza dengan struktur dan fungsi anatomi mereka. Walau bagaimanapun, flexors dan extensors terpencil di bahagian bebas anggota badan. Kebohongan pertama di permukaan depan lengan, kedua menutup tulang di belakang.

Ini terpakai kepada bahu dan lengan bawah. Bahagian terakhir mempunyai lebih daripada 20 berkas otot, yang bertanggungjawab untuk pergerakan tangan.

Berus juga ditutup dengan unsur-unsur otot. Mereka dibahagikan kepada otot-otot tener, hypotenar dan kumpulan otot tengah.

Kapal dan saraf

Kegiatan kerja dan vital dari semua elemen di atas dari atas adalah mustahil tanpa bekalan darah penuh dan pemuliharaan.

Semua struktur anggota badan menerima darah dari arteri subclavian. Kapal ini adalah cabang dari lengkungan aorta. Arteri subclavian melewati batangnya ke dalam axillary, dan kemudian ke brachial. Sebuah kapal besar berlepas dari pembentukan ini - arteri yang mendalam bahu.

Cawangan-cawangan ini disambungkan ke rangkaian khas di peringkat siku, dan kemudian terus ke cawangan radial dan siku, mengikuti tulang yang sepadan. Cawangan-cawangan ini membentuk arteri arteri, dari pembentukan-pembentukan khas kapal-kapal kecil ini dilanjutkan ke jari-jari.

Kapal venous yang mempunyai struktur yang serupa. Walau bagaimanapun, ia dilengkapi dengan kapal subkutan di bahagian dalam dan di luar anggota badan. Veins jatuh ke dalam subclavian, yang merupakan aliran masuk berongga.

Bahagian atas mempunyai corak pemuliharaan yang kompleks. Semua batang saraf periferal berasal dari plexus brachial. Ini termasuk:

Peranan fungsional

Bercakap tentang anatomi tangan, adalah mustahil untuk tidak menyebut fungsi fungsi dan klinikal ciri-ciri strukturnya.

Yang pertama adalah ciri yang dilakukan oleh fungsi terhingga. Oleh kerana struktur yang kompleks tangan, perkara berikut dicapai:

 1. Sabuk kuat anggota atas memegang bahagian bebas lengan dan membolehkan anda melakukan beban besar.
 2. Bahagian bergerak tangan mempunyai sendi yang rumit, tetapi penting. Sendi besar mempunyai banyak pergerakan, penting untuk kerja tangan.
 3. Sendi kecil dan kerja struktur otot tangan dan lengan diperlukan untuk pembentukan gerakan yang tepat. Ia perlu melakukan aktiviti harian dan profesional seseorang.
 4. Fungsi sokongan struktur tetap disokong oleh pergerakan otot, jumlah yang di lengannya sangat besar.
 5. Kapal besar dan bundar saraf menyediakan bekalan darah dan pemuliharaan struktur kompleks ini.

Peranan fungsi anatomi tangan adalah penting untuk mengetahui kedua-dua doktor dan pesakit.

Peranan klinikal

Untuk merawat penyakit dengan betul, memahami ciri-ciri gejala dan diagnosis penyakit anggota atas, anda perlu mengetahui anatomi tangan. Ciri-ciri struktur mempunyai peranan penting klinikal:

 1. Sebilangan besar tulang kecil membawa kepada kekerapan fraktur yang tinggi.
 2. Sendi mudah alih mempunyai kelemahan mereka sendiri, yang dikaitkan dengan sejumlah besar dislokasi dan arthrosis sendi tangan.
 3. Bekalan darah yang berlimpah ke tangan dan sebilangan besar sendi membawa kepada pembangunan proses autoimun di kawasan tertentu ini. Antaranya ialah arthritis yang berkaitan dengan sendi-sendi kecil tangan.
 4. Ligamen pergelangan tangan, dengan ketat meliputi berkas-berkas neurovaskular, dapat memampatkan struktur-struktur ini. Terdapat sindrom terowong yang memerlukan konsultasi pakar neurologi dan pakar bedah.

Sejumlah besar cawangan kecil batang saraf yang dikaitkan dengan fenomena poliururati dengan pelbagai proses keracunan dan autoimun.
Mengetahui anatomi anggota atas, kita boleh menganggap ciri-ciri klinik, diagnosis dan prinsip-prinsip rawatan sebarang penyakit.

Anatomi tangan manusia

Tangan manusia, atau bahagian bawah bahagian atas badan, mempunyai makna yang istimewa. Dengan bantuan tangan dan kemahiran motor halus, pergerakan semua jari, orang belajar tentang dunia dan berinteraksi dengannya. Tangan dan jari adalah alat utama dalam pekerjaan apa pun. Mengurangkan fungsi mereka sebahagian besarnya menyebabkan penurunan keupayaan untuk bekerja, untuk mengehadkan keupayaan orang itu.

Sendi dan tulang tangan

Anatomi tangan manusia dicirikan oleh kehadiran tulang kecil yang di artikulasikan oleh sendi pelbagai jenis. Terdapat tiga komponen tangan: pergelangan tangan, bahagian metacarpal, falanges jari-jari. Secara ringkas, pergelangan tangan dipanggil pergelangan tangan, tetapi dari sudut pandangan anatomi ia adalah bahagian proksimal tangan. Ia terdiri daripada 8 batu, disusun dalam dua baris.

Baris proksimal pertama terdiri dari tiga tulang yang disambungkan oleh sendi tetap. Dari sebelah luar sebelahnya, ada tulang dada yang berdekatan, yang diwarisi dari nenek moyang jauh dan yang berfungsi untuk meningkatkan kekuatan otot (salah satu tulang sesamoid). Permukaan tulang barisan pertama, menghadapi tulang lengan bawah, membentuk satu permukaan artikular untuk sambungan dengan jejari.

Tulang tangan

Baris kedua tulang diwakili oleh empat tulang, yang tersambung secara terperinci ke metacarpus. Bahagian karpal bentuknya menyerupai sebuah bot kecil, di mana permukaan palmar - sebahagian cekungnya. Ruang antara tulang diisi dengan rawan artikular, tisu penghubung, saraf dan saluran darah. Pergerakan di pergelangan tangan sendiri dan memindahkan tulangnya relatif kepada satu sama lain hampir mustahil. Tetapi disebabkan kehadiran sambungan antara bahagian karpal dan radius, seseorang boleh berputar dengan berus, membawanya dan memindahkannya.

Sendi tangan

Bahagian metacarpal terdiri daripada lima tulang tiub. Bahagian proksimal mereka disambungkan ke pergelangan tangan oleh sendi tetap, dan bahagian distal disambungkan ke fungsional proksimal jari oleh sendi bergerak. Sendi metacarpophalangeal adalah sendi sfera. Mereka memberikan peluang untuk perpanjangan dan lanjutan dan pergerakan putaran.

Sendi ibu jari mempunyai bentuk pelana dan hanya menyediakan sambungan dan lekapan. Setiap jari diwakili oleh tiga phalanges yang menghubungkan dengan cara sendi seperti blok yang boleh alih. Mereka menggunakan fleksi dan lanjutan jari. Semua sendi tangan mempunyai kapsul bersama yang kukuh. Kadang-kadang dia kapsul boleh menggabungkan 2-3 sendi. Untuk mengukuhkan rangka kerja osteo-artikular, terdapat alat ligamen.

Tangan Bundles

Sendi tangan manusia dipegang dan dilindungi oleh kompleks keseluruhan ligamen. Mereka telah meningkatkan keanjalan dan pada masa yang sama ketahanan kerana gentian tisu penghubung yang sangat padat. Fungsi mereka adalah untuk memberi pergerakan pada sendi yang tidak lebih daripada norma fisiologi, untuk melindungi mereka dari kecederaan. Dalam kes peningkatan usaha fizikal (jatuh, angkat berat), ligamen tangan masih boleh terbengkalai, kes pecah sangat jarang berlaku.

Peralatan ligamen tangan diwakili oleh banyak ligamen: antara-artikular, dorsal, palmar, cagaran. Bahagian palmar tangan disekat oleh penahan flexor. Ia membentuk saluran tunggal di mana tendon flexor jari lulus. Ligamen palatal pergi ke arah yang berbeza, membentuk lapisan berserat tebal, ligamen belakang lebih kecil.

Sendi metacarpophalangeal dan interphalangeal diperkukuh oleh ligamen cagaran lateral, dan juga mempunyai tambahan pada permukaan palmar. Pemegang bungkusan flexors di sawit dan pemegang extensor di bahagian belakang terlibat dalam penciptaan sarung berserabut untuk otot-otot ini. Terima kasih kepada mereka dan ruang sinovial, tendon dilindungi daripada pengaruh luaran.

Otot tangan

Mempelajari anatomi tangan manusia, adalah mustahil untuk tidak menarik perhatian kepada kesempurnaan peranti sistem ototnya. Semua pergerakan jari terkecil dan tepat pasti tidak mustahil tanpa kerja yang diselaraskan semua otot karpal. Kesemua mereka terletak hanya di telapak tangan, di sebelah belakang adalah tendon ekstensor. Lokasi otot tangan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: otot ibu jari, kumpulan tengah dan jari kecil.

Otot dan tendon tangan

Kumpulan tengah diwakili oleh otot-otot interosseous yang menghubungkan tulang-tulang bahagian metacarpal, dan otot-otot seperti cacing yang dilekatkan pada phalanges. Otot-otot interosseous meratakan dan memisahkan jari-jari, dan otot-otot seperti cacing membengkokkan mereka dalam sendi metacarpophalangeal. Kumpulan otot ibu jari adalah tenar yang disebut, ketinggian ibu jari. Mereka membengkokkan dan melepaskannya, menarik balik dan memimpin.

Hypotenar, atau ketinggian jari kecil (jari kecil) berada di sisi lain sawit. Kumpulan otot jari kecil membezakannya, membuang dan memimpin, flexes dan meluas. Pergerakan tangan pada sendi pergelangan tangan disediakan oleh otot-otot pada lengan bawah, dengan melampirkan tendon mereka ke tulang tangan.

Otot dan tendon

Bekalan darah dan pemuliharaan tangan

Tulang dan sendi, otot dan ligamen tangan secara literal ditembusi oleh saluran darah. Pembekalan darah sangat maju, kerana pergerakan pergerakan yang tinggi dan pertumbuhan semula tisu pesat dipastikan. Dari lengan ke tangan, dua arteri, ulnar dan radial, pendekatan, dan, selepas melewati saluran khas melalui sendi pergelangan tangan, mereka muncul di antara otot dan tulang tangan. Di sini, bentuk anastomosis (sebatian) berupa arka yang dalam dan cetek di antara mereka.

Arteri yang lebih perlahan berjalan dari arka ke jari, setiap jari dibekalkan dengan empat kapal. Arteri ini juga sambungkan antara satu sama lain, membentuk rangkaian. Jenis pembuluh darah yang meluas ini membantu dengan kecederaan, apabila bekalan darah ke jari mengalami sedikit apabila cawangan rosak.

Arteri tangan

Saraf ulnar, radial dan median, melalui semua unsur tangan, berakhir di hujung jari dengan sejumlah besar reseptor. Fungsi mereka adalah untuk memberi kepekaan sentuhan, suhu dan sensitiviti kesakitan.

Saraf tangan

Kerja harmoni dan harmoni tangan hanya boleh dilakukan dengan fungsi yang terpelihara dari semua komponennya. Berus yang sihat diperlukan untuk kehidupan penuh seseorang, pemeliharaan keupayaan bekerja.

Senarai tulang manusia

Kerangka dewasa terdiri daripada 206 tulang.
Nama Latin diberikan dalam tanda kurung, angka dalam tanda kurung menunjukkan bilangan tulang yang sama.

Kandungannya

Tulang kepala

The cranium (cranium) terdiri daripada 29 tulang.

Tulang torso

Lajur tulang belakang (columna vertebralis) terdiri daripada 32-34 vertebra:

 • vertebra serviks (7, serviks vertebra), termasuk Atlas (atlas) dan epistropi (paksi);
 • vertebra thoracic (12, thoracicae vertebra);
 • lumbar vertebra (5, lumbalis vertebra);
 • vertebra sacral (5, vertebrae sacralis) menyatu dalam sacrum (os sacrum);
 • tulang belakang tulang belakang (3-5, tulang belakang tulang) telah tumbuh bersama di tailbone (os coccygis).

Thorax (compage thoracis) terdiri daripada 37 tulang (di mana 12 vertebra thoracic juga tergolong dalam tulang belakang):

Tulang anggota atas

Kaki bahagian atas badan (cingulum membri superioris) (2 × 2):

Bahagian bebas dari bahagian atas (pars libera membri superioris) (3 × 2)

 • Carpus (8 × 2):
  • tulang scaphoid (os scaphoide) (2);
  • tulang lunat (os lunatum) (2);
  • tulang segi tiga (os triquetrum) (2);
  • tulang kacang (os pisiforme) (2);
  • tulang trapezium (os trapezium) (2);
  • tulang trapezoid (os trapezoideum) (2);
  • capitate tulang (os capitatum) (2);
  • tulang penyambung (os hamatum) (2).
 • Metacarpus (metacarpus):
  • Metacarpals (ossa metacarpi) (5 × 2).
 • Tulang-jari jari (ossa digitorum) (14 × 2) - 5 jari pada setiap tangan, 3 falanges di setiap jari, kecuali jari ibu jari yang mempunyai 2 falanges: ibu jari, I (pollex) II (indeks), jari tengah, III (digitus medius), jari cincin, IV (digitus anultaris), jari kecil, V (digitus minimus)).
  • proximal phalanx (phalanx proximalis) (5 × 2);
  • media phalanx (4 × 2);
  • distal phalanx (phalanx distalis) (5 × 2).

Tulang anggota bawah

Belt pada bahagian bawah (cingulum membri inferioris)

Bahagian bebas dari anggota bawah (pars libera membri inferioris) (30 × 2)

 • Tarsus (tarsus) (7 × 2):
  • calcaneus (calcaneus) (2);
  • talus (talus) (2);
  • tulang navicular (os naviculare) (2);
  • tulang sphenoid medial (os cuneiforme mediale) (2);
  • tulang cuneiform perantaraan (os cuneiforme intermedium) (2);
  • tulang sphenoid sisi (os cuneiforme laterale) (2);
  • tulang cuboid (os cuboideum) (2).
 • Metatarsus (metatarsus):
  • Metatarsus (ossa metatarsi) (5 × 2).
 • Tulang jari (ossa digitorum) (14 × 2) - 5 jari pada setiap kaki, 3 phalanges pada setiap jari, kecuali ibu jari (I) jari (hallux), yang mempunyai 2 falanges:
  • proximal phalanx (phalanx proximalis) (5 × 2);
  • media phalanx (4 × 2);
  • distal phalanx (phalanx distalis) (5 × 2).

Yayasan Wikimedia. 2010

Lihat apa "Senarai tulang tulang manusia" dalam kamus lain:

Kerangka manusia -... Wikipedia

Manusia kaki - Ada makna lain untuk istilah ini, lihat Kaki (makna). Permintaan "Kaki" diarahkan ke sini; lihat juga makna lain. Artikel ini mungkin mengandungi penyelidikan asal. Tambah... Wikipedia

Bahagian badan manusia - Anatomi manusia (dari bahasa Yunani. Ανά, aná up and τομή, tomé saya potong) sains asal usul dan perkembangan, bentuk dan struktur tubuh manusia. Anatomi manusia mengkaji bentuk dan bahagian luar tubuh manusia dan bahagiannya, organ-organ individu,...... Wikipedia

EVOLUSI MANUSIA - Proses fundamental kebolehubahan, penyesuaian dan pemilihan genetik yang mendasari kepelbagaian kehidupan organik juga menentukan perjalanan evolusi manusia. Kajian mengenai proses pembentukan manusia sebagai spesies, serta...... ensiklopedia Collier

Skeleton - Ada makna lain untuk istilah ini, lihat Skeleton (makna). Kerangka ikan paus biru... Wikipedia

Sistem tulang - rangka manusia Kerangka manusia (skeletos, Yunani. Kering) adalah koleksi tulang, bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Berkhidmat untuk menyokong tisu lembut, titik penggunaan otot (sistem tuil), bekas dan perlindungan organ-organ dalaman...... Wikipedia

Sistem Muskuloskeletal - Permintaan ODA diarahkan ke sini; lihat juga makna lain. Sistem muskuloskeletal (sinonim: sistem muskuloskeletal, sistem otot osteo, sistem lokomotor, sistem otot rangka) kompleks struktur yang membentuk rangka kerja,...... Wikipedia

Pelvis (anatomi) - Istilah ini mempunyai makna lain, lihat Pelvis. Taz... Wikipedia

Osteology - The Skeleton of a Osteology Human (osteologia) mengajar tentang tulang. Bahagian ini mengkaji kerangka keseluruhan, tulang individu, tisu tulang. Sebagai bahagian... Wikipedia

Tangan - Istilah ini mempunyai makna lain, lihat Tangan (makna). Tangan kiri seseorang dari sisi sawit dan dari belakang... Wikipedia

Anatomi tangan manusia dalam gambar: struktur tulang, sendi dan otot lengan

Tubuh manusia adalah sistem yang kompleks di mana setiap mekanisme - organ, tulang atau otot - mempunyai tempat dan fungsi yang tegas. Pelanggaran satu atau aspek lain boleh menyebabkan pecahan serius - penyakit manusia. Dalam teks ini, struktur dan anatomi tulang dan bahagian tangan manusia yang lain akan dipertimbangkan secara terperinci.

Tulang-tulang tangan sebagai sebahagian daripada rangka manusia

Tali adalah asas dan sokongan mana-mana bahagian badan. Sebaliknya, tulang adalah organ dengan struktur tertentu, yang terdiri daripada beberapa tisu dan melaksanakan fungsi tertentu.

Setiap tulang individu (termasuk tulang tangan manusia) mempunyai:

 • asal yang unik;
 • kitaran pembangunan;
 • struktur struktur.

Paling penting, setiap tulang menduduki tempat yang ketat di dalam tubuh manusia.

Tulang-tulang dalam tubuh melakukan sejumlah besar fungsi, contohnya:

Huraian umum tangan

Tulang, yang terletak di pinggang bahu, menyediakan penyambungan lengan dengan seluruh tubuh, serta otot dengan sendi yang berbeza.

Tangan termasuk:

Sendi siku membantu lengan untuk mendapatkan lebih banyak kebebasan bergerak dan keupayaan untuk melaksanakan beberapa fungsi penting.

Berbagai bahagian lengan dinyatakan di antara mereka disebabkan oleh tiga tulang:

Nilai dan fungsi tulang tangan

Tulang tangan melakukan fungsi utama dalam tubuh manusia.

Yang utama ialah:

 • fungsi kontena;
 • perlindungan;
 • rujukan;
 • motor;
 • antigravity;
 • fungsi metabolisme mineral;
 • hematopoetik;
 • kebal.

Sejak sekolah, diketahui bahawa spesies manusia telah berkembang dari primata. Sesungguhnya, tubuh manusia secara anatom mempunyai banyak persamaan dengan nenek moyang mereka yang kurang maju. Termasuk dalam struktur tangan.

Bukan rahsia lagi bahawa dalam perjalanan evolusi, tangan manusia berubah kerana kerja. Struktur tangan manusia pada asasnya berbeza dari struktur tangan primata dan haiwan lain.

Akibatnya, dia memperoleh ciri-ciri berikut:

 • Tendon tangan, serta serat saraf dan saluran darah terletak di longkang tertentu.
 • Tulang-tulang yang membentuk ibu jari lebih luas daripada tulang jari-jari lain. Ini dapat dilihat dalam gambar di bawah.
 • Panjang falang dengan jari telunjuk pada jari kecil adalah lebih pendek daripada primata.
 • Tulang di tangan, yang terletak di telapak tangan dan diucapkan dengan ibu jari, beralih ke sisi sawit.

Berapa banyak tulang di tangan manusia?

Berapa banyak tulang yang ada tangannya? Secara keseluruhan, tangan manusia telah memasukkan 32 tulang ke dalam strukturnya. Pada masa yang sama, lengan lebih rendah kekuatannya pada kaki, tetapi bekas mengimbangi ini dengan mobiliti yang lebih besar dan keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan.

Bahagian pembahagian anatomi

Seluruh tangan secara umum termasuk jabatan berikut.

Kaki bahu yang terdiri daripada bahagian-bahagian:

 • Skapula adalah tulang segitiga yang rata yang membekalkan bersama antara tulang belakang dan bahu.
 • Clavicle adalah tulang "berbentuk tiub", dibuat dalam bentuk S, menyambung sternum dan scapula.

Tali Tangan Termasuk Tulang:

 • Sinaran adalah tulang berpasangan seperti bahagian bawah lengan, menyerupai trihedron.
 • Ulnar adalah tulang berpasangan yang terletak di bahagian dalam lengan bawah.

Berus mempunyai tulang di dalamnya:

Bagaimanakah tulang-tulang ikat pinggang bahu?

Seperti yang disebutkan di atas, skapular adalah tulang berbentuk segi tiga yang kebanyakannya rata, terletak di bahagian belakang badan. Di atasnya anda dapat melihat dua permukaan (tulang rusuk dan belakang), tiga sudut, serta tiga tepi.

Clavicle adalah tulang berpasangan dengan huruf Latin S.

Ia mempunyai dua hujung:

 • Sternum. Berhampiran dengannya adalah pendalaman ligamen kosoklavikular.
 • Acromial. Thickened dan articulated dengan proses humeral dari scapula.

Struktur bahu

Pergerakan utama tangan melakukan sendi bahu.

Ia mengandungi dua tulang utama:

 • Humerus, tulang panjang tubular, membentuk dasar bahu seluruh manusia.
 • Baki skapular memberikan sambungan klavikula dengan bahu, sementara ia menghubungkan dengan bahu rongga artikular. Ia agak mudah untuk mengesan di bawah kulit.

Dari belakang skapula, anda boleh memeriksa awn, yang membelah tulang pada separuh. Di atasnya terletak hanya apa yang dipanggil sub-rangsangan dan pengumpulan supraspherik otot. Juga pada scapula, anda boleh mencari proses corakoid. Dengannya, pelbagai ligamen dan otot dilampirkan.

Struktur tulang lengan bawah

Tulang radius

Komponen lengan ini, jejari, terletak di bahagian luar atau sisi lengan bawah.

Ia terdiri daripada:

 • Epifisis proksimal. Ia terdiri daripada kepala dan kemurungan kecil di tengah.
 • Permukaan artikular.
 • Leher.
 • Kelenjar pineal distal. Ia mempunyai kliping di bahagian dalam siku.
 • Scion menyerupai awl.

Siku tulang

Komponen ini berada di bahagian dalam lengan bawah.

Ia terdiri daripada:

 • Epifisis proksimal. Ia disambungkan kepada bahagian sisi tulang lateral. Ini berkemungkinan terima kasih kepada pemotongan blok.
 • Proses membataskan pemotongan blovidny.
 • Kelenjar pineal distal. Dengannya, kepala dibentuk, di mana bulatan dapat dilihat, yang berfungsi untuk melampirkan tulang radial.
 • Proses styloid.
 • Diaphysis

Struktur berus

Pergelangan tangan

Bahagian ini termasuk 8 tulang.

Kesemuanya bersaiz kecil dan disusun dalam dua baris:

 1. Baris proksimal. Ia terdiri daripada 4.
 2. Barisan jauh. Termasuk 4 tulang yang sama.

Keseluruhannya, semua tulang membentuk alur berbentuk alur pergelangan tangan, di mana tendon otot terletak, yang membolehkan penumbuk untuk membengkokkan dan melonggarkan.

Pergelangan tangan

Metacarpus atau, lebih mudah, sebahagian daripada kelapa termasuk 5 tulang yang mempunyai watak dan deskripsi tubular:

 • Salah satu tulang terbesar adalah tulang jari pertama. Ia menghubungkan ke pergelangan tangan dengan sendi pelana.
 • Ia diikuti oleh tulang terpanjang - tulang jari telunjuk, yang juga articulates dengan tulang pergelangan tangan dengan bantuan pelana sendi.
 • Kemudian semuanya adalah seperti berikut: setiap tulang berikutnya adalah lebih pendek daripada yang sebelumnya. Dalam kes ini, semua tulang yang tinggal dilekatkan pada pergelangan tangan.
 • Dengan bantuan kepala dalam bentuk hemisfera, tulang metacarpal tangan manusia dilampirkan pada phalanxes proksimal.

Tulang jari

Semua jari dibentuk dari phalanges. Pada masa yang sama, mereka semua, dengan pengecualian sahaja, mempunyai proksimal (terpanjang), tengah, dan juga distal (terpendek) phalanx.

Pengecualian adalah jari pertama tangan, di mana falanx tengah hilang. Phalanges dilampirkan pada tulang manusia dengan bantuan permukaan artikular.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang-tulang utama yang disenaraikan di atas yang membentuk pergelangan tangan, metacarpus dan jari-jari, ada juga yang disebut tulang sesamoid di tangan.

Mereka terletak di tempat terkumpul tendon, terutamanya antara falanx proksimal jari 1 dan tulang metacarpal jari yang sama pada permukaan telapak tangan. Bagaimanapun, kadang-kadang mereka boleh didapati di belakang.

Alokasikan tulang sesamoid bukan kekal tangan manusia. Mereka boleh didapati di antara phalanxes yang terdekat dengan jari kedua dan kelima, serta tulang metacarpal mereka.

Struktur sendi tangan

Tangan manusia mempunyai tiga bahagian artikular utama, dinamakan:

 • Sendi bahu mempunyai bentuk bola, oleh itu ia dapat bergerak secara meluas dan dengan amplitud yang besar.
 • Ulnar bergabung dengan tiga tulang sekaligus, mempunyai keupayaan untuk bergerak dalam jarak kecil, bengkok dan luruskan lengan.
 • Sendi pergelangan tangan adalah yang paling mudah bergerak, yang terletak di hujung tulang radial.

Tangan mengandungi banyak sendi kecil, yang dipanggil:

 • Pertengahan pergelangan tangan - menyatukan semua barisan tulang pada pergelangan tangan.
 • Sambungan Carpal-Metacarpal.
 • Sendi Metacarpophalangeal - pasangkan tulang jari ke tangan.
 • Sambungan interphalangeal. Terdapat dua dari mereka pada jari apa pun. Dan di tulang jempol mengandungi sendi interphalangeal tunggal.

Struktur tendon dan ligamen tangan manusia

Kelapa sawit terdiri daripada tendon yang bertindak sebagai mekanisme flexor, dan belakang tangan terdiri daripada tendon yang memainkan peranan ekstensor. Dengan kumpulan tendon ini, lengan boleh dimampatkan dan tidak dipasang.

Perlu diperhatikan bahawa terdapat juga dua tendon pada setiap jari di tangan, yang memungkinkan untuk membengkokkan penumbuk:

 • Yang pertama. Ia terdiri daripada dua kaki, di mana alat flexor terletak.
 • Yang kedua. Terletak di permukaan dan diartikulasikan dengan phalanx tengah, dan mendalam dalam otot ia menghubungkan dengan phalanx distal.

Sebaliknya, sendi tangan manusia dipegang dalam kedudukan normal disebabkan oleh ligamen - kumpulan elastis dan tahan lama dari serat tisu penghubung.

Peralatan ligamen tangan manusia terdiri daripada ligamen berikut:

Struktur otot lengan

Bingkai otot tangan terbahagi kepada dua kumpulan besar - ikat pinggang bahu dan anggota atas bebas.

Girdle bahu telah menggabungkan otot berikut:

 • Deltoid.
 • Nadoshnaya.
 • Subacute.
 • Pusingan kecil.
 • Pusingan besar.
 • Subscapularis

Permukaan atas bebas terdiri daripada otot:

Kesimpulannya

Tubuh manusia adalah sistem yang kompleks di mana setiap organ, tulang atau otot mempunyai tempat dan fungsi yang tegas. Tulang tangan adalah bahagian tubuh yang terdiri daripada pelbagai senyawa yang membolehkannya bergerak, angkat objek dengan cara yang berbeza.

Oleh kerana perubahan evolusi, tangan manusia telah memperoleh keupayaan unik yang tidak dapat dibandingkan dengan keupayaan sebarang primata lain. Keistimewaan struktur tangan memberi manusia kelebihan dalam dunia haiwan.

Nama tulang tangan

Penyakit bersama pada kanak-kanak: penyakit sendi pada kanak-kanak

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sambungan adalah gabungan dua atau lebih tulang dan terutama bertanggungjawab untuk integriti dan mobiliti rangka pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Malangnya, penyakit sendi ditemui bukan sahaja pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak, dan inilah yang akan kita bincangkan hari ini.

Bagi kebanyakan kanak-kanak, masalah sendi bermula pada saat lahir, ini adalah patologi kongenital, seperti displasia pinggul, misalnya.

Di samping itu, terdapat penyakit yang diperoleh, dan masalah yang disebabkan oleh kecederaan yang berbeza-beza.

Penyebab utama penyakit dalam kanak-kanak

Penyakit dan kerosakan sendi pada kanak-kanak boleh berlaku untuk pelbagai sebab. Selalunya mereka adalah hasil perkembangan rangka kanak-kanak yang tidak betul, yang membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak tumbuh dengan sekatan fungsi motor dalam sendi.

Selalunya sebab kecederaan, patah atau lekukan, kehelan. Sebab lain adalah penyakit Osgood-Spatter.

Anda boleh memaparkan sebab-sebab utama dalam senarai berikut:

 • Penyakit berjangkit
 • Berat badan berlebihan
 • Kecederaan, dislokasi dan keseleo,
 • Ketidakseimbangan otot
 • Penyakit sistem muskuloskeletal,

Arthritis dan rematik

Untuk memulakan, kanak-kanak sering mengalami arthritis. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan sendi, dan jika beberapa orang menjadi radang sekaligus, maka ini adalah polyarthritis.

Arthritis boleh berkembang di latar belakang luka berjangkit, contohnya, jika klamidia adalah penyebabnya, maka ini akan menjadi sindrom Reiter.

Perlu diingat bahawa dalam arthritis, kanak-kanak mungkin mengalami rasa sakit walaupun ketika sedang berehat.

Gejala-gejala di sini adalah seperti berikut:

 • Edema bersama
 • Had fungsi motor
 • Suhu badan meningkat
 • Sakit di sendi terjejas,
 • Kemerahan kulit di atas sendi.

Bagi penyakit sendi, penyakit ini boleh berkembang pada seorang kanak-kanak selepas ia mempunyai jangkitan saluran pernafasan atas akut.

Selalunya, rematik memberi kesan kepada sendi besar, jadi kanak-kanak mungkin mengadu sakit pada pinggul, lutut, sendi siku.

Gejala adalah kemerahan dan kesakitan, nodul reumatik.

Arthritis rheumatoid pada kanak-kanak dipanggil JRA (rheumatoid arthritis remaja). Penyakit ini boleh berkembang di kedua-dua bayi dan remaja.

Penyakit ini boleh berkembang dengan sendirinya. Dalam sesetengah kes, sebagai tambahan kepada sendi, organ lain juga mungkin menderita, jadi lesi menyebar ke jantung, kulit atau mata.

Gejala utama ialah:

 • Kesakitan bersama.
 • Peningkatan suhu.
 • Ruam pucat pada kulit.

Malangnya, penyakit ini paling sering masuk ke kawasan kursus kronik. Kami juga mendapati bahawa dalam kalangan perempuan, JRA didapati tiga kali lebih kerap daripada pada lelaki.

Penyebab penyakit itu tidak difahami sepenuhnya. Dalam bidang perubatan, terdapat hanya andaian teori yang menunjuk kepada sebab autoimun.

Rheumatoid arthritis membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak sering merasakan bukan sahaja kesakitan pada sendi, tetapi juga kekakuan sendi pada waktu pagi.

Di samping itu, ia dapat diperhatikan bahawa penyakit itu menyebar sepanjang laluan tertentu, pertama sendi pergelangan tangan terjejas, maka lutut, siku dan pergelangan kaki.

Semasa pemeriksaan perubatan, doktor akan menandakan permulaan kecacatan dan bengkak. Selepas beberapa ketika, sudah ada pergerakan yang terhad.

Kadang-kadang penyakit ini membawa kepada peningkatan nodus limfa, serta penampilan nodul yang menyakitkan di bawah kulit.

Malangnya, JRA boleh membawa kepada hakikat bahawa pada kanak-kanak sistem saraf periferal terjejas, dan dalam sesetengah kes organ dalaman. Buah pinggang, paru-paru, jantung terjejas.

Seperti yang dapat dilihat dari perihalannya, JRA merujuk kepada penyakit yang sangat berbahaya dan serius sendi, dan pada kecurigaan atau gejala pertama, anda perlu segera berjumpa doktor.

Rawatan awal mula mengurangkan terapi dan mempercepat proses penyembuhan.

Penyakit serum

Istilah ini menunjukkan tindak balas alahan akut badan anak kepada pentadbiran sera terapeutik atau ubat-ubatan.

Dalam kes ini, alergi menunjukkan dirinya dalam bentuk:

 • Demam,
 • Rashes
 • Gatal-gatal
 • Edema pada muka dan leher,
 • Kesakitan bersama.

Masalah ini juga harus diselesaikan pada mulanya, kerana alahan akhirnya boleh membawa kepada kejutan anaphylactic, dan ini adalah masalah yang boleh berakhir dengan kematian.

Rawatan dalam kes ini terdiri daripada mengenalpasti dan menghapus alergen.

Penyakit sendi siku

Masalah yang paling biasa dengan sendi siku pada kanak-kanak adalah kehelan. Punca dislokasi atau subluxation dalam anak kecil paling kerap dalam pengendalian kanak-kanak oleh orang dewasa yang cuai.

Sering kali, orang dewasa tidak merasakan kuasa, dan menyebabkan kecederaan pada sendi siku kanak-kanak, secara tidak sengaja menghirupnya.

Puncak masalah tersebut jatuh pada usia dua atau tiga tahun dan dapat bertahan hingga 8 tahun. Selepas sendi kanak-kanak sudah semakin kuat, dan dislokasi tidak berlaku begitu kerap.

Di samping itu, menarik untuk diperhatikan bahawa gadis sering mengalami siku kiri. Selalunya masalah timbul, walaupun kanak-kanak ditarik keluar dari bilik mandi, secara tidak sengaja mengambil siku.

Tanda terkehel boleh menjadi satu klik. Jika anda dapat melihat lebih lanjut bahawa kanak-kanak itu cuba untuk tidak memindahkan sikunya, maka ia perlu untuk berunding dengan doktor dan mengambil sinar X.

Pada sinar-X, anda dapat melihat bahawa anjakan kepala radial telah berlaku. Dalam kedudukan ini, setiap pergerakan siku akan menyebabkan sakit pada kanak-kanak.

Ia harus dikatakan bahawa kehelan sedemikian tidak membayangkan campur tangan pembedahan. Sendi mudah kembali ke tempatnya. Selepas dislokasi pertama, adalah perlu untuk memantau dengan teliti bahawa dislokasi tidak berulang.

Seperti yang telah kita tulis di atas, selepas umur 8 tahun sendi menjadi lebih tahan lama dan keseleo tidak begitu mudah diperolehi.

Penyakit sendi pinggul

Sebagai tambahan kepada displasia, yang akan dibincangkan di bawah ini, coxitis sering boleh didiagnosis pada seorang kanak-kanak.

Coxitis adalah sejenis arthritis sendi pinggul. Para provokat yang menjadi punca perkembangan coxite dapat:

 • Artritis tuberculous
 • Purulen lain,
 • Perkembangan arthritis akut.

Bagi rawatan coxitis, ia sepenuhnya bergantung kepada punca akar. Berdasarkan diagnosis yang tepat, taktik rawatan dipilih. Sekiranya arthritis berair, maka jangkitan tuberkulosis perlu dirawat

Arthritis berjangkit purulent memerlukan penggunaan terapi antibakteria. Dan rawatan yang lebih cepat bermula, coxitis yang telah sembuh.

Perlu diingat bahawa sebagai tambahan kepada kaedah rawatan tradisional tradisional, rawatan sanatorium ditunjukkan.

Displasia pinggul pada kanak-kanak, ini adalah anomali kongenital yang memberi kesan kepada semua struktur dan unsur sendi.

Tanpa rawatan displasia yang tepat dan tepat pada masanya, komplikasi yang serius boleh berkembang. Ini termasuk:

 1. Kelengkungan tulang belakang,
 2. Permulaan perkembangan osteochondrosis awal,
 3. Gangguan tulang pelvis,
 4. Subluksasi sendi pinggul bertentangan.
 5. Pengembangan coxarthrosis displastic - penyakit degeneratif teruk.

Akhirnya, pengambilan displasia boleh mengakibatkan kecacatan kanak-kanak pada zaman kanak-kanak.

Perlu dijelaskan di sini bahawa jika patologi itu terdapat pada anak pada tahap awal, pada bulan pertama kehidupan, rawatan itu selesai dengan jayanya dan cepat.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Pada masa yang sama, jika displasia dijumpai selepas enam bulan hidup, maka menghapuskan masalah ini lebih sukar. Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin perlu.

Prinsip utama rawatan displasia pinggul masih berfungsi, yang direka untuk memulihkan sepenuhnya bentuk anatomi sendi. Pada masa yang sama, fungsi motornya dipelihara.

Hampir semua penyakit sendi pada kanak-kanak dapat dilihat dan diperhatikan pada awal perkembangannya. Dalam banyak kes, kanak-kanak tidak dapat menjelaskan perasaannya atau bercakap tentang gejala tertentu.

Oleh itu, adalah penting untuk memantau perkembangan kanak-kanak itu dengan teliti dan perhatikan apa-apa penyimpangan dalam langkahnya atau dalam pergerakan sendi dan anggota badan.

Arthrosis ibu jari: sebab, gejala dan rawatannya.

Ibu bimbang? Ini mungkin risarthrosis

Penyebab umum kesakitan di tangan adalah arthrosis. Ibu jari adalah menentang yang lain - seperti struktur berus membolehkan anda menangkap dan memegang objek. Rhizarthrosis, seperti mana-mana arthrosis jari-jari, mengurangkan pergerakan ibu jari dan tanpa rawatan yang betul boleh membawa kepada pergerakan sendi lengkap.

Punca penyakit ini

Arthrosis ibu jari berlaku kerana penipisan tisu tulang rawan yang terlibat dalam pembentukan sendi. Sebabnya mungkin:

 • Kecederaan tangan lama;
 • Displasia kongenital pada katil artikular;
 • Kelebihan beban ibu jari;
 • Gangguan sintesis tisu tulang rawan;
 • Kekurangan bahan yang diperlukan untuk mengekalkan rawan;
 • Malnutrisi.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab ini, osteoarthritis jari-jari mungkin berkembang akibat keradangan purah, nekrosis tulang yang terlibat dalam pembentukan sendi.

Gejala risarthrosis

Manifestasi arthrosis ibu jari berbeza dalam peringkat perkembangan penyakit. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mengenal pasti ciri-ciri umum:

 • Kesakitan;
 • Bengkak, rupa anjing laut;
 • Kemerahan dalam sendi;
 • Crunch, berderak ketika bergerak;
 • Mengurangkan pergerakan.

Apabila penyakit berlangsung, tahap pembesaran menjadi lebih kerap, apabila kesakitan menjadi tidak tertanggung. Ini merumitkan tugas, tugas rumah tangga, layan diri. Kualiti hidup berkurangan.

Rawatan

Selepas pergi ke hospital dengan arthrosis ibu jari, doktor menetapkan rawatan yang diperlukan, fisioterapi dan diet seimbang.

Matlamat utama rawatan adalah:

 1. Pelepasan kesakitan;
 2. Pelepasan proses keradangan;
 3. Sokongan rawan;
 4. Kembali pergerakan ke jari.

Pada setiap peringkat arthrosis, rawatan dipilih berdasarkan tahap kemerosotan sendi:

 • Crunch, berderak ketika menggerakkan jempol;
 • Seals mengelilingi sendi;
 • Edema;
 • Kesakitan yang timbul dari senaman yang berpanjangan;
 • Kehilangan mobiliti sedikit.
 • Kesakitan adalah tetap, kuat apabila melakukan tindakan;
 • Sekatan pergerakan;
 • Ketidakbahuan sendi menjadi ketara;
 • Peningkatan suhu tempatan;
 • Tahap awal perkembangan atrofi otot yang terlibat dalam menyokong sendi.
 • Kesakitan tidak tertanggung, tetap;
 • Kekurangan pergerakan lengkap di sendi;
 • Kecacatan sendi yang teruk;
 • Seals menjadi lebih besar, nodul dibentuk.

Peringkat pertama, dengan pendekatan yang tepat, dapat disembuhkan sepenuhnya. Penggunaan bandages, penetapan jari dalam kedudukan semulajadi, adalah perlu untuk mengelakkan ubah bentuk tisu rawan. Doktor juga menetapkan ubat penghilang rasa sakit dan gel (volupen emulgel, gel fastum, nise), memampatkan, mengurut. Chondroprotectors (struktum, hondroksid, teraflex) juga perlu ditetapkan untuk mengekalkan dan menyuburkan tisu tulang rawan.

Tahap kedua arthrosis ibu jari memerlukan penggunaan ubat anti-radang bukan-steroid (ibuprofen, diclofenac), suntikan intra-artikular penghilang rasa sakit, serta salap, kompres, serta prodrome. Pada budi bicara doktor, fisioterapi diresepkan - terapi magnet, elektroforesis, urut, terapi ultrasound.

Tahap ketiga penyakit ini dirawat dengan cara yang sama. NSAIDs, salap, asid hyaluronik disuntik ke dalam sendi, melindungi tisu tulang rawan dari sebatian. Sekiranya sendi mengalami masalah yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan - arthroscopy, endoprosthetics, tulang-trapezoid osteotomy.

Perubatan tradisional dan tradisional untuk menjaga sendi anda

Kaedah ujian masa boleh digunakan untuk menyokong rawatan sendi dan bantuan perubatan.
Baik ketika merawat lemak buruk. Ia secara tradisinya digunakan dalam rawatan pelbagai penyakit. Sekiranya arthrosis, kompres dengan lemak teruk sesuai. Ia menghangatkan dan menyuburkan kawasan bersama. Setiap hari sebelum waktu tidur, gunakan sebilangan kecil lemak cair ke kawasan pesakit dengan arthritis artikulasi, urut, berhati-hati membungkus lengan anda dan tinggalkan sepanjang malam. Pemampatan sedemikian perlu dilakukan sehingga pemulihan lengkap.

Juga sesuai untuk kubis kubis. Daun kubis dilampirkan ke tempat yang sakit, bungkus dengan kain kapas, pakai topeng panas hangat. Sendi akan memanaskan dengan baik, jus kubis akan membawa kelegaan sementara. Gunakan kaedah ini setiap kali rasa sakit menjadi terlalu banyak.

Salap herba juga akan membantu melegakan kesakitan dan sedikit menghentikan proses keradangan. Bunga Chamomile, akar burdock dan calendula dalam bahagian yang sama bercampur dengan jeli petroleum, biarkan ia berdiri dalam sekelip mata. Sapukan kepada pesakit dengan artritis bersama dengan paru-paru, pergerakan mengurut setiap hari, anda boleh 2-3 kali sehari.

Sebelum menggunakan sebarang ubat untuk osteoartritis, anda mesti melakukan ujian alergi. Sapukan sebilangan kecil produk pilihan anda ke kulit bahagian bawah lengan dan tunggu 2-4 jam. Jika sepanjang masa kemerahan dan ruam tidak muncul, berasa bebas untuk menggunakan alat ini!

Pemakanan untuk arthrosis

Arthrosis ibu jari memerlukan rawatan yang kompleks. Bahagian yang penting adalah makanan seimbang dan berkhasiat.

Ia adalah sangat penting untuk menggunakan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3:

 • Ikan berlemak (herring, salmon, makarel);
 • Minyak sayur (zaitun, biji rami);
 • Kacang, biji (badam, biji rami, hazelnut).

Vitamin dan unsur surih yang terlibat dalam sintesis kolagen diperlukan. Ia mengandungi:

 • Daging, ikan;
 • Kekacang, bijirin;
 • Semua jenis kubis;
 • Epal, oren, plum;
 • Telur, produk tenusu.

Adalah wajar untuk tidak termasuk dalam kes arthrosis:

 • Makanan segera;
 • Mayonis;
 • Minyak bunga matahari yang ditapis;
 • Kek krim, kek;
 • Sarapan pagi selesai.

Apabila arthrosis sangat penting untuk mengikuti semua peraturan nutrisi yang ditetapkan oleh doktor. Diet akan mempercepat proses rawatan.

Pencegahan arthrosis

Asas pencegahan arthrosis - mengurangkan risiko penyakit ini:

 • Kelebihan beban ibu jari;
 • Bahaya pekerjaan;
 • Kecederaan, microtraumas;
 • Diet miskin;
 • Pelanggaran proses metabolik.

Jika makanan boleh disemak semula, maka tidak semua orang mampu untuk menghapuskan kesesakan dan aktiviti profesional. Dalam kes ini, gimnastik tangan boleh membantu. Ia akan mengembangkan fleksibiliti sendi, meningkatkan mobiliti, meningkatkan aliran keluar cecair bertakung.

Beberapa latihan untuk rawatan dan pencegahan arthrosis ibu jari:

 1. Putar ibu jari anda mengikut arah jam, menentang. Mulakan dengan 10 putaran, secara beransur-ansur menambah bilangannya menjadi 20-25.
 2. Kembangkan tangan anda. Tahan selama 10 saat, lepaskan "kunci", berehat tangan anda. Dari masa ke masa, tambahkan masa untuk 30-60 saat.
 3. Gunakan ibu jari anda untuk memutar pad semua jari, dari jari telunjuk hingga jari kecil. Kembali. Apa yang anda perlukan untuk melakukan 4-5 bulatan pada setiap jari.
 4. Peregangkan tangan anda di hadapan anda, memerah telapak tangan anda di tangan anda. Selalunya, unclench dan genggam tangan anda. Ulangi 10 kali pada setiap tangan.

Kesimpulannya

Arthrosis ibu jari boleh disembuhkan, dan ia tidak akan menjadi sukar - anda hanya perlu meneruskannya pada waktu. Perkara utama adalah pendekatan bersepadu. Pematuhan dengan semua cadangan pakar akan membantu bukan sahaja untuk mengembalikan pergerakan jari, tetapi juga membantu menghalang perkembangan arthrosis. Menjejaki kesihatan tangan anda - ini adalah jaminan kualiti hidup yang berkualiti tinggi dan bahagia.

Anatomi manusia adalah bidang sains yang sangat penting. Tanpa pengetahuan tentang ciri-ciri tubuh manusia, adalah mustahil untuk membangunkan kaedah yang berkesan untuk mendiagnosis, merawat dan mencegah penyakit dari sesuatu kawasan tertentu.

Struktur lengan adalah bahagian anatomi kompleks dan kompleks. Tangan manusia dicirikan oleh struktur khas yang tidak mempunyai analog dalam dunia haiwan.

Untuk memperkemas pengetahuan tentang ciri-ciri struktur anggota atas, ia harus dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan mempertimbangkan unsur-unsur, bermula dengan rangka, yang menanggung seluruh tisu tangan.

Tangan bahagian

Struktur tisu berlapis, bermula dari tulang dan berakhir dengan kulit, harus dibongkar mengikut bahagian-bahagian atas badan. Perintah ini membolehkan anda memahami bukan sahaja struktur, tetapi juga peranan fungsi tangan.

Anatomi membahagikan tangan ke jabatan berikut:

 1. Genggaman bahu adalah kawasan lampiran lengan ke sangkar tulang rusuk. Terima kasih kepada bahagian ini, bahagian bawah lengan dipasang dengan ketat kepada badan.
 2. Bahu - bahagian ini menduduki bahagian antara sendi bahu dan siku. Dasar jabatan adalah humerus, ditutup dengan ikatan otot besar.
 3. Lengan bawah - dari siku ke pergelangan tangan adalah bahagian yang disebut lengan bawah. Ia terdiri daripada tulang ulnar dan radial dan pelbagai otot yang mengawal pergerakan tangan.
 4. Tangan adalah terkecil, tetapi bahagian yang paling kompleks pada bahagian atas badan. Tangan dibahagikan kepada beberapa jabatan: pergelangan tangan, pergelangan tangan, dan falanx jari. Struktur berus di setiap jabatannya, kami menganalisa secara terperinci.

Tangan manusia tidak sia-sia mempunyai struktur yang kompleks. Sebilangan besar sendi dan otot di kawasan yang berlainan badan membolehkan anda membuat pergerakan yang paling tepat.

Tulang

Asas setiap kawasan anatomi tubuh adalah rangka. Tulang melakukan banyak fungsi, mulai dari menyokong dan berakhir dengan penghasilan sel darah di dalam sumsum tulang.

Kaki bahagian atas badan memegang tangan ke badan berkat dua struktur: tulang selangka dan bilah bahu. Yang pertama terletak di atas dada atas, yang kedua meliputi tepi atas di belakang. Skapula membentuk sendi dengan humerus - sendi dengan pelbagai pergerakan yang besar.

Bahagian seterusnya lengan adalah bahu, yang berdasarkan humerus - elemen yang agak besar dari rangka yang memegang berat tulang yang mendasari dan tisu integumentary.

Lengan bawah adalah bahagian anatomi penting lengan, di sini adalah otot-otot kecil yang memberikan mobilitas tangan, serta pembentukan vaskular dan saraf. Semua struktur ini meliputi dua tulang - ulnar dan radial. Mereka diartikulasikan antara satu sama lain oleh membran tisu penghubung khas di mana terdapat lubang.

Akhirnya, yang paling rumit di bahagian alat di bahagian atas adalah berus manusia. Tulang tangan harus dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Pergelangan terdiri daripada lapan tulang, berbaring dalam dua baris. Tulang-tulang ini terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan.
 2. Kerangka tangan terus tulang metacarpal - lima tulang tubular pendek, pergi dari pergelangan tangan ke falang jari. Anatomi tangan diatur sedemikian rupa sehingga tulang-tulang ini tidak dapat bergerak, menghasilkan sokongan untuk jari-jari.
 3. Tulang jari disebut phalanges. Semua jari, kecuali yang besar, mempunyai tiga falanga - proksimal (utama), tengah dan distal (kuku). Tangan manusia direka supaya ibu jari terdiri daripada hanya dua phalanges, tidak mempunyai pertengahan.

Struktur berus mempunyai alat yang kompleks bukan hanya kerangka, tetapi juga tisu epitel. Mereka akan disebutkan di bawah.

Ramai yang berminat dengan jumlah tulang yang tepat pada bahagian atas - di bahagian yang bebas daripadanya (kecuali pada tali pinggang bahu) jumlah tulang mencapai 30. Banyaknya jumlah itu disebabkan oleh banyak sendi kecil tangan.

Bersama

Langkah seterusnya dalam kajian anatomi tangan manusia haruslah analisis sendi utama. Sendi besar pada bahagian atas 3 - humeral, ulnar dan pergelangan tangan. Walau bagaimanapun, tangan mempunyai sejumlah besar sendi-sendi kecil. Sendi lengan besar:

 1. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi kepala humeral dan permukaan artikular pada skapula. Bentuknya adalah bulat - ia membolehkan anda membuat pergerakan dalam jumlah besar. Oleh kerana permukaan artikular skapula kecil, kawasannya meningkat disebabkan pembentukan tulang rawan - bibir artikular. Ia meningkatkan lagi pergerakan dan menjadikannya lancar.
 2. Sendi siku adalah istimewa kerana 3 tulang membentuknya sekaligus. Di bahagian siku, humerus, jejari dan ulna dihubungkan. Bentuk sendi blok menjadikan hanya lekapan dan perpanjangan mungkin pada sendi, sedikit pergerakan yang mungkin dalam pesawat frontal - penambahan dan penculikan.
 3. Pergelangan pergelangan tangan dibentuk oleh permukaan artikular di hujung tulang belakang radial dan baris pertama tulang carpal. Pergerakan mungkin dalam ketiga-tiga pesawat.

Berus sendi adalah banyak dan kecil. Mereka hanya perlu disenaraikan:

 • Pertengahan pergelangan tangan - menghubungkan baris atas dan bawah lubang pergelangan tangan.
 • Sendi Carpal-metacarpal.
 • Sendi Metacarpophalangeal - memegang falang utama jari-jari pada bahagian tetap tangan.
 • Terdapat 2 sendi interphalangeal pada setiap jari. Ibu jari hanya mempunyai satu sendi interphalangeal.

Sendi Interphalangeal dan sendi metacarpophalangeal mempunyai pelbagai pergerakan terbesar. Selebihnya hanya menambah dengan pergerakan kecil mereka amplitud umum mobiliti di tangan.

Bungkusan

Tidak mungkin untuk membayangkan struktur anggota tanpa ligamen dan tendon. Unsur-unsur sistem muskuloskeletal ini terdiri daripada tisu penghubung. Tugas mereka adalah untuk membaiki elemen-elemen individu rangka dan mengehadkan jumlah pergerakan di dalam sendi.

Sejumlah besar struktur tisu penghubung berada di kawasan ikat pinggang bahu dan sambungan dari scapula dengan humerus. Berikut adalah berkas berikut:

 • Acromioclavicular.
 • Cranium clavicular.
 • Cranium-acromial.
 • Ligamen artikular-humeral atas, tengah dan bawah.

Yang kedua menguatkan kapsul sendi sendi bahu, yang mengalami beban besar dari banyak pergerakan.

Di bahagian sendi siku terdapat juga elemen tisu penghubung. Mereka dipanggil ligamen cagaran. Terdapat 4 dari mereka:

Setiap daripada mereka memegang unsur-unsur artikulasi di jabatan yang berkaitan.

Struktur anatomi kompleks mempunyai ligamen sendi pergelangan tangan. Elemen berikut menyimpan artikulasi dari pergerakan berlebihan:

 • Ligamen radial dan ulnar lateral.
 • Belakang dan palmar radiokarpal.
 • Mezhapyastnye ligamen.

Setiap mempunyai beberapa berkas tendon, menyelubungi sendi pada semua pihak.

Terusan carpal, di mana kapal dan saraf penting lulus, merangkumi retarder flexor, ligamen khas yang memainkan peranan penting klinikal. Tulang tangan juga diperkuat dengan sejumlah besar rasuk yang menyambung: ligamen interosseous, cagaran, dorsal dan palmar tangan.

Otot

Mobiliti di seluruh lengan, keupayaan untuk melakukan usaha fizikal yang luar biasa dan pergerakan kecil yang tepat tidak mungkin tanpa struktur otot lengan.

Jumlah mereka begitu besar sehingga tidak masuk akal untuk menyenaraikan semua otot. Nama mereka hanya perlu diketahui oleh ahli anatomi dan doktor.

Otot pinggang bahu tidak hanya bertanggungjawab untuk pergerakan di sendi bahu, mereka juga membuat sokongan tambahan untuk seluruh bahagian bebas dari lengan.

Otot lengan adalah sama sekali berbeza dengan struktur dan fungsi anatomi mereka. Walau bagaimanapun, flexors dan extensors terpencil di bahagian bebas anggota badan. Kebohongan pertama di permukaan depan lengan, kedua menutup tulang di belakang.

Ini terpakai kepada bahu dan lengan bawah. Bahagian terakhir mempunyai lebih daripada 20 berkas otot, yang bertanggungjawab untuk pergerakan tangan.

Berus juga ditutup dengan unsur-unsur otot. Mereka dibahagikan kepada otot-otot tener, hypotenar dan kumpulan otot tengah.

Kapal dan saraf

Kegiatan kerja dan vital dari semua elemen di atas dari atas adalah mustahil tanpa bekalan darah penuh dan pemuliharaan.

Semua struktur anggota badan menerima darah dari arteri subclavian. Kapal ini adalah cabang dari lengkungan aorta. Arteri subclavian melewati batangnya ke dalam axillary, dan kemudian ke brachial. Sebuah kapal besar berlepas dari pembentukan ini - arteri yang mendalam bahu.

Cawangan-cawangan ini disambungkan ke rangkaian khas di peringkat siku, dan kemudian terus ke cawangan radial dan siku, mengikuti tulang yang sepadan. Cawangan-cawangan ini membentuk arteri arteri, dari pembentukan-pembentukan khas kapal-kapal kecil ini dilanjutkan ke jari-jari.

Kapal venous yang mempunyai struktur yang serupa. Walau bagaimanapun, ia dilengkapi dengan kapal subkutan di bahagian dalam dan di luar anggota badan. Veins jatuh ke dalam subclavian, yang merupakan aliran masuk berongga.

Bahagian atas mempunyai corak pemuliharaan yang kompleks. Semua batang saraf periferal berasal dari plexus brachial. Ini termasuk:

Peranan fungsional

Bercakap tentang anatomi tangan, adalah mustahil untuk tidak menyebut fungsi fungsi dan klinikal ciri-ciri strukturnya.

Yang pertama adalah ciri yang dilakukan oleh fungsi terhingga. Oleh kerana struktur yang kompleks tangan, perkara berikut dicapai:

 1. Sabuk kuat anggota atas memegang bahagian bebas lengan dan membolehkan anda melakukan beban besar.
 2. Bahagian bergerak tangan mempunyai sendi yang rumit, tetapi penting. Sendi besar mempunyai banyak pergerakan, penting untuk kerja tangan.
 3. Sendi kecil dan kerja struktur otot tangan dan lengan diperlukan untuk pembentukan gerakan yang tepat. Ia perlu melakukan aktiviti harian dan profesional seseorang.
 4. Fungsi sokongan struktur tetap disokong oleh pergerakan otot, jumlah yang di lengannya sangat besar.
 5. Kapal besar dan bundar saraf menyediakan bekalan darah dan pemuliharaan struktur kompleks ini.

Peranan fungsi anatomi tangan adalah penting untuk mengetahui kedua-dua doktor dan pesakit.

Peranan klinikal

Untuk merawat penyakit dengan betul, memahami ciri-ciri gejala dan diagnosis penyakit anggota atas, anda perlu mengetahui anatomi tangan. Ciri-ciri struktur mempunyai peranan penting klinikal:

 1. Sebilangan besar tulang kecil membawa kepada kekerapan fraktur yang tinggi.
 2. Sendi mudah alih mempunyai kelemahan mereka sendiri, yang dikaitkan dengan sejumlah besar dislokasi dan arthrosis sendi tangan.
 3. Bekalan darah yang berlimpah ke tangan dan sebilangan besar sendi membawa kepada pembangunan proses autoimun di kawasan tertentu ini. Antaranya ialah arthritis yang berkaitan dengan sendi-sendi kecil tangan.
 4. Ligamen pergelangan tangan, dengan ketat meliputi berkas-berkas neurovaskular, dapat memampatkan struktur-struktur ini. Terdapat sindrom terowong yang memerlukan konsultasi pakar neurologi dan pakar bedah.

Sejumlah besar cawangan kecil batang saraf yang dikaitkan dengan fenomena poliururati dengan pelbagai proses keracunan dan autoimun.
Mengetahui anatomi anggota atas, kita boleh menganggap ciri-ciri klinik, diagnosis dan prinsip-prinsip rawatan sebarang penyakit.