Utama / Siku

Fungsi, ciri struktur dan anatomi tulang kaki manusia

Kaki - bahagian bawah anggota bawah yang lebih rendah daripada seseorang yang melakukan fungsi sokongan apabila bergerak. Bahagian atas kaki, yang dilihat oleh seseorang ketika melihat kaki, disebut belakang. Bahagian bawah bersentuhan dengan sokongan mendatar - kaki (tunggal).

Anatomi kaki yang khusus adalah disebabkan oleh perkembangan phylogenetic mekanisme penyesuaian evolusi yang berkaitan dengan mendirikan berjalan.

Kaki sebagai sebahagian daripada rangka manusia

Man adalah satu-satunya spesies biologi yang mempunyai peranti kaki berkubah kompleks.

Juga, penyesuaian kaki adalah ciri-ciri seperti kaki sebagai:

 • tulang pendek dan besar jari-jari, dipaksa untuk menahan beban berterusan;
 • bahagian pemanjangan panjang yang panjang;
 • ketara kurang fleksibiliti dan mobiliti sendi berbanding dengan berus;
 • ketumpatan tulang yang tinggi, kulit dan lemak padat untuk melindungi tulang dan sendi dari kecederaan;
 • kelimpahan dan ketumpatan tinggi saraf endings, membolehkan untuk bertindak balas terhadap maklumat alam sekitar dan menyesuaikan dengan wajar pergerakan.

Ciri fisiologi dan fungsi kaki

Fisiologi dan tekanan yang berlebihan pada kaki adalah punca osteoartritis: ini adalah harga yang perlu dibayar seseorang untuk faedah kaki lurus. Adalah semulajadi bahawa kebanyakan orang mengalami arthritis yang berlebihan berat badan dan mempunyai profesion yang berkaitan dengan keperluan untuk berada di kakinya untuk masa yang lama dan tidak berjalan banyak.

Komponen anatomi kaki adalah struktur tulang (bingkai sokongan), unsur penghubung adalah sendi dan ligamen, dan otot yang memberikan pergerakan kaki.

Kejadian gangguan struktur dan fungsi dalam mana-mana kumpulan unsur mempunyai kesan negatif terhadap orang lain.

Fungsi utama kaki adalah:

 • sokongan semasa perjalanan;
 • meratakan gelembung tubuh semasa berlari, kerja fizikal dan senaman (disediakan dengan peti besi), yang melindungi tulang dan organ pendengaran dari trauma semasa pergerakan;
 • bantuan dalam menyesuaikan postur dan kedudukan bahagian badan semasa postur tegak.

Tulang kaki manusia

Kaki mengintegrasikan jabatan berikut:

 • tarsus (bahagian belakang tibia), tarsus terdiri daripada 5 tulang;
 • tarsus (bahagian pertengahan yang membentuk lengkungan elastik) termasuk 5 tulang;
 • falanges jari, termasuk 14 tulang.

Oleh itu, 26 tulang membentuk kaki, dan setiap tulang mempunyai nama.

Kebanyakan orang juga mempunyai 2 sesamoid kecil. Dalam kes yang jarang berlaku, kaki termasuk 1-2 tambahan, tulang tidak disediakan secara anatomi, sering memberi masalah kesihatan pemilik kaki mereka.

Tarsus tulang

Tulang adalah tulang yang paling tinggi terletak pada kaki dan bahagian atasnya membentuk pergelangan kaki:

 • Bone tidak mempunyai tendon atau otot yang dilampirkan.
 • Ia mempunyai 5 permukaan artikular di mana lapisan rawan hyaline terletak.
 • Juga, tumit mempunyai banyak permukaan artikular (6 keping), ia mempunyai pelbagai ligamen yang terikat dengannya, dengan kelemahan yang sering dikaitkan dengan pembentukan flatfoot.
 • Tendon Achilles dilampirkan pada akhir belakang cembung.

Scaphoid membentuk bahagian dalam kaki dengan merapatkan sendi, doktor menentukan tahap flatfoot:

 • Mengambil bahagian dalam pembentukan lengkungan anatomi.
 • Bergabung dengan talus.
 • Tiga tulang berbentuk baji dipasang di hadapannya.
 • Tulang berbentuk baji dari hujung proksimal mempunyai permukaan artikular untuk komunikasi dengan tiga tulang metatarsal pertama.

Bentuk tulang kuboid dimasukkan ke dalam tarsus atas bahagian dalam.

Metatarsal atau tulang metatarsal

Walaupun lima tulang tubular ini berbeza dengan diameter dan panjang (yang paling tebal dan terpendek adalah tulang pertama, yang paling panjang - yang kedua), struktur mereka adalah sama.

Mereka termasuk:

Badan-badan tulang ini kelihatan seperti piramid dengan tiga tepi, dan kepala mempunyai bulat depan. Permukaan artikular pada kepala tulang metatarsal dihubungkan dengan falang bawah jari-jari, dan pada pangkal tulang - dengan tarsus anterior.

Jari fasa

Dengan analogi dengan berus, jari kaki hanya mempunyai fungsifal proksimal (lebih rendah) dan distal (atas), dan jari-jari yang tinggal mempunyai tiga fasaxes (perantaraan, proksimal dan distal), yang disambungkan oleh sendi bergerak. Ini biasanya tulang-tulang tubular kecil dan tipis.

The phalanx kaki kelihatan lebih pendek dan tebal daripada tangan. Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa kaki tidak memerlukan kelenturan dan perkembangan kemahiran motor halus, dari jari, tetapi memerlukan kekuatan dan keupayaan untuk menahan beban jangka panjang.

Seperti tulang metatarsal, tulang-tulang falanga jari-jari kaki dilindungi oleh jumlah yang agak kurang daripada tisu lembut, jadi mereka mudah teraba, terutama pada orang yang kurang lemak, yang kaku.

Tulang kaki Sesamoid

Dua tulang tersebut terletak pada ketebalan tendon ibu jari di persimpangan tulang metatarsal dengan fungsional proksimal ibu jari. Mereka menjejaskan keterukan peti besi.

Dalam radiografi kaki, mereka muncul dalam gambar sebagai butiran bahan asing dalam ketebalan ligamen. Kadang-kadang tulang ini mempunyai bentuk bercabang (ini kedua-duanya diberikan sejak lahir dan akibat kecederaan).

Tambahan atau Super Bones

Tulang tibial luaran yang paling biasa (12% daripada penduduk, di kalangan wanita, hampir dua kali ganda), yang dihubungkan dengan tulang rawan navikular atau ligamen. Dimensinya berubah-ubah; Bagi orang yang mempunyai tulang yang besar, ia mengalir dengan kuat ke bawah, yang melibatkan pemotongan berterusan kawasan ini dengan kasut. Kadang-kadang ia terdapat dalam atlet profesional.

7% daripada populasi mempunyai tulang segi tiga. Apabila X-ray dapat dikelirukan dengan patah tulang. Garis perbatasan yang tidak rata dan sakit yang menumpukan dengan jelas menandakan patah tulang, garis lurus, walaupun sempadan menunjukkan kehadiran tulang segitiga.

Ciri sendi, ligamen dan tulang rawan

Untuk pergerakan kaki adalah kompleks kompleks sendi - interdispaceous, tarsometatarsal, metatarsal-phalangeal dan interphalangeal.

Sendi interstitial

Mereka menyedari hubungan antara tulang tarsus.

Gelang kaki adalah titik tertinggi dari kaki:

 • Dibentuk oleh permukaan artikul talus dan garpu tulang belikat yang disolder ke dalamnya.
 • Sendiri ini bertanggungjawab keupayaan untuk menarik kaki ke bawah atau, sebaliknya, secara menegak ke atas.
 • Salah satu ciri gabungan itu ialah hakikat bahawa kanak-kanak dan remaja diberi pergerakan lebih mudah ke atas, dan kepada orang-orang yang berumur selepas selesai pembentukan kerangka - ke bawah.
 • Sudut kemungkinan pergerakan sendi dapat mencapai 90 darjah.

Sendi subtalar mempunyai bentuk silinder, dibentuk oleh bahagian-bahagian posterior talus dan calcaneus, terdapat ligamen pendek.

Secara bersamaan dengannya kerja sendi bulat-bulat trombosit. Paksi yang dibentuk oleh sepasang sendi ini berfungsi sebagai pusat untuk pembesaran dan pronasi kaki.

Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi kumpulan ini menghubungkan bahagian-bahagian tarsus antara satu sama lain dan dengan tulang-tulang tarsus. Kebanyakannya mempunyai permukaan articular rata dan mobiliti yang sangat rendah.

Selain sendi, banyak ligamen yang bertanggungjawab untuk kestabilan bahagian kaki ini, yang kebanyakannya dilekatkan pada tumit dan bahagian luar kaki. Yang terbesar dari mereka menghubungkan calcaneus dengan bahagian proksimal semua tulang tarsus (kecuali yang dikaitkan dengan ibu jari).

Sendi interplusar

Mereka mempunyai bentuk permukaan rata dan mengikat sisi tulang metatarsal.

Mereka berfungsi sebagai ligamen sambungan:

Sendi Plusphalangeal

Membentuk belakang falang proksimal dan kepala bulat metatarsal. Walaupun bentuk bulat, sendi-sendi ini mempunyai pergerakan yang agak rendah (tetapi masih unggul tarsome-metatarsal).

Pada orang yang lebih tua, deforming osteoarthrosis adalah sangat biasa, yang biasanya menunjukkan dirinya sebagai benjolan yang menyakitkan di bahagian dalam fasax proksimal ibu jari (oleh itu, sendi metatarsophalangeal dipengaruhi).

Dalam keradangan sendi (arthritis), sebagai tambahan kepada tanda-tanda edema yang terdapat pada sendi terjejas, terdapat juga peningkatan suhu badan (kedua-dua umum dan di kawasan sendi terjejas) dan sakit yang sangat tajam yang menyeret perhatian penuh pesakit kepada dirinya sendiri, terutamanya dengan peningkatan beban kaki. Kesakitan mungkin mengganggu tidur.

Sendi Interphalangeal

Mereka menyambungkan falang jari, mempunyai pergerakan yang agak tinggi, tetapi lebih rendah daripada sendi analog jari tangan. Mereka bertanggungjawab untuk kemungkinan perpanjangan dan pelanjutan jari.

Otot dan saraf kaki

Sistem otot kaki termasuk otot permukaan plantar dan permukaan dorsal. Otot yang menyambungkan kaki dengan kaki itu layak sebagai otot kaki.

Otot plantar dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • Kumpulan luar terdiri daripada dua buah otot, memberikan kelonggaran dan penculikan jari kecil (mereka dilampirkan pada phalanx yang lebih rendah).
 • Dalam dalaman - tiga otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan ibu jari (flexing, menonjol dan menambah). Mereka menyambungkan falanx jari yang lebih rendah dengan tulang tarsus dan metatarsus.
 • Kumpulan pertengahan terdiri daripada beberapa otot, yang fungsinya adalah untuk melenturkan, menonjol dan mengetatkan jari-jari. Otot plantar yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari dipanggil flexors pendek. Otot plantar lebih kuat dan lebih tahan lama daripada otot belakang, kerana mereka juga menanggung beban besar untuk mengekalkan lengkungan.

Permukaan belakang termasuk dua otot, yang dipanggil extensors pendek:

 • Salah satunya dikaitkan dengan ibu jari, yang kedua - dengan selebihnya.
 • Apabila menggerakkan kaki ke depan, kerja ekstensor pendek berfungsi.
 • Pada satu hujung, mereka dilampirkan pada falang bawah jari, dan yang lain kepada calcaneus.

Fisiologi sistem peredaran darah

Arteri plantar medial dibahagikan kepada dua alur: salah satu yang membekalkan darah ke flexor jari, dan yang lain ke otot yang mengarah ke ibu jari. Arteri plantar sisi yang lebih luas dan bercabang menyuburkan pelbagai otot kaki.

Arteri belakang dibahagikan kepada dua cabang - satu berjalan antara ibu jari, yang lain - jauh ke dalam tunggal, bergabung dengan lengkung plantar.

Arteri metatarsus dibahagikan kepada 4 plantar (jari telunjuk terus, meregang ke sisi jari) dan 4 belakang.

Pembuluh kaki kaki dibahagikan kepada:

Struktur kaki

Anatomi kaki bawah termasuk dua tulang tibial tubular - besar dan kecil.

Tubuh tibia kecil juga mempunyai bentuk segitiga yang panjang, tetapi lebih nipis. Diafisis atasnya dilampirkan pada tulang tibia.

Penyakit kaki

Osteoarthritis atau ubah bentuk osteoarthritis

Arthrosis adalah penyakit degeneratif sendi, di mana kekurangan nutrisi tulang rawan artikular membangkitkan ubah bentuk tulang dan proses keradangan dalam kulit tulang rawan. Rawatan ubat utama adalah ubat anti-radang nonsteroid.

Adalah dinasihatkan untuk menggabungkan ubat dengan terapi fizikal perubatan dan prosedur fisioterapi. Dalam sebarang kes, rawatan ditetapkan selepas radiografi kaki.

Radang sendi atau radang sendi

Arthritis - dicirikan oleh keradangan dalam tisu tulang rawan sendi dalam kombinasi dengan edema. Penyakit ini mungkin mempunyai sebab yang berbeza, tetapi paling sering mereka sama ada berkaitan dengan penyakit metabolik (gout, diabetes), atau mempunyai sifat berjangkit.

Ubat untuk arthritis bertujuan untuk menghapuskan keradangan dan termasuk:

 • antibiotik;
 • chondroprotectors;
 • dan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid.

Kecacatan kaki

Terdapat pelbagai jenis kecacatan kaki:

 • The clubfoot biasanya mempunyai sebab dalam kekurangan tonus otot kaki atau penataan kaki yang salah apabila belajar berjalan, tetapi ia juga boleh menjadi kongenital.
 • Hollow kaki adalah akibat daripada kelumpuhan, dicirikan oleh hipertropi lengkung membujur dan penglihatan visual kaki. Rawatan - gimnastik khas dan sisipan ortopedik.
 • Flatfoot - pengembangan tarsus dan meratakan gerbang. Ia berlaku dengan peningkatan beban dalam kombinasi dengan keanjalan otot lengkung yang tidak mencukupi. Diiringi dengan peningkatan jarak melintang antara tulang tarsus.
 • Kaki kuda adalah akibat kelumpuhan otot trisep tibia, yang dicirikan oleh lokasi kaki pada sudut bodoh ke tibia. Di negeri ini, fungsi peraturan kaki terganggu.
 • Kaki tumit, berbeza dengan kuda, kaki membentuk sudut akut dengan kaki. Keadaan ini adalah kedua-dua kongenital dan akibat lumpuh. Dalam kes pertama, penyebabnya adalah pelanggaran kedudukan janin pada rahim. Kaki ini diselaraskan dengan plaster cast.

Galls dan formasi lain pada tulang kaki:

 • Boning pada tulang (exostosis) adalah patologi asal usul tidak diketahui, penampilan tumbukan di bahagian bawah tumit. Pada mulanya ia hanya terdiri daripada tulang rawan, dengan masa garam pepejal kalsium disimpan di sekitar tulang rawan.
 • Osteophytes of bone - spin outgrowths pada tulang. Yang paling biasa adalah osteophytes dari calcaneus, membangun selari dengan proses keradangan di tendon Achilles. Mungkin, faktor keturunan terlibat dalam berlakunya patologi (kerap berlaku dalam keluarga langsung).

Kecederaan kaki

Patah tulang kaki

Berhubung dengan simptom-simptom patah tulang, ia mesti dikatakan kerana banyaknya tulang di kaki dan pembezaan beban beban yang besar, gejala-gejala yang memperlihatkan diri mereka berbeza-beza bergantung kepada anatomi lesi.

Tetapi terdapat manifestasi sejagat:

 • anjakan kedudukan kaki (permukaan dalaman yang kelihatan apabila dilihat dari atas + diimbangi pada satah mendatar);
 • sakit (sifat berubah-ubah bergantung kepada sifat kecederaan);
 • tergesa-gesa darah ke kaki dan bengkak kaki.

Tulang metatarsal adalah mangsa yang paling biasa patah tulang (kerana keanehannya - struktur tiub, kehalusan, serta keperluan untuk mengekalkan lengkungan anjal, yang mana terdapat masalah dengan otot-otot lambat yang kurang terlatih).

Pesakit mungkin kadang-kadang tidak menyedari kerosakan pada tulang kecil tarsus (rasa sakit yang jelas dan gangguan bentuk kaki tidak selalu hadir).

Fraktur longu (3-6 bulan) talus tumbuh bersama kerana aliran darah yang tidak berkembang di zon ini dan fakta bahawa tulang ini menyumbang kepada peratusan terbesar berat badan. Fangal jari tumbuh bersama dengan cepat (sebulan dan setengah).

Menurut ICD-10, fraktur kaki dikelaskan kepada:

 • patah ibu jari (tertutup dan terbuka);
 • patah jari lain (tertutup dan terbuka);
 • fraktur tidak ditentukan (tertutup dan terbuka);
 • pelbagai kecederaan kaki (tertutup dan terbuka).

Pecah rekursi

Tanda-tandanya ialah:

 • menembak sakit di tapak ubah bentuk;
 • bengkak seluruh anggota badan, dan bukan hanya lokasi lesi;
 • perubahan bentuk.

Patah kaki tertutup

Selalunya ia menjejaskan tulang metatarsal (mekanikal memerah dari atas) dan tumit (kedua-dua kaki bersama-sama) dalam kes pendaratan yang gagal. Kurang kerap menjejaskan talus dalam kombinasi dengan kaki bawah. Ia sering berpecah, boleh disertai oleh anjakan.

Fraktur Jones

Mempengaruhi tulang metatarsal luaran. Disebabkan oleh aliran darah yang pelit, kira-kira 20% kes fraktur Jones tidak tumbuh bersama (dan secara umumnya jenis kecederaan ini dicirikan oleh penyembuhan yang perlahan).

Pada kumpulan risiko termasuk orang yang terlibat secara profesional dalam menari, dan wanita yang banyak berjalan di tumit tinggi. Dalam ketiadaan berat sebelah, anggota yang cedera dibungkus sehingga 3-4 minggu; Dengan peralihan yang sensitif semasa menjalani pembedahan.

Tekanan patah

Berlaku dengan senaman fizikal yang berlebihan pada kaki yang tidak disediakan. Ia berbeza dari keretakan lain dengan kemudahan pengesanan apabila meraba dan meningkatkan kesakitan ketika beban di kaki.

Pecah tulang kaki pada kanak-kanak

Kebiasaannya, tulang kaki pada kanak-kanak memecahkan akibat melompat dengan pendaratan pada kaki lurus. Oleh sebab keanjalan tulang kanak-kanak yang lebih besar, kekerapan fraktur mereka lebih rendah daripada orang dewasa. Tulang fatal atau tumit biasanya rosak. Rawatan ini tradisional dan termasuk gabungan prosedur gypsum dan physiotherapeutic.

Struktur anatomi kaki

Kaki seseorang adalah sebahagian daripada badan, yang mana seseorang bergerak, mengekalkan keseimbangan, dan dengan bantuan kaki, tubuh dapat menahan selama pelaksanaan banyak pergerakan. Proses evolusi telah membuat struktur kaki sukar, kerana manusia moden boleh berjalan lurus.

Kaki terdiri daripada 26 tulang yang saling berkaitan dengan ligamen dan sendi. Terdapat juga banyak otot dan tendon. Dalam anatomi terdapat tiga bahagian kaki, mereka akan dibincangkan di bawah.

Tulang kaki

Seperti yang anda tahu, kaki manusia menyerupai tangan, di sini adalah sama dalam bahagian struktur, tetapi ia dipanggil berbeza.

 1. Tarsus tulang. Bahagian kaki ini terdiri daripada tujuh tulang - tumit dan talus, besar, selebihnya berbentuk baji, berbentuk kelab dan scaphoid. Ram yang terletak di kawasan antara tulang kaki, adalah bahagian pergelangan kaki.
 2. Metatarsus - bahagian tengah kaki. Ia terdiri daripada lima tulang, mempunyai bentuk tiub, mereka pergi ke bahagian atas jari. Pada akhir tulang ini terdapat permukaan sendi, yang menyumbang kepada pergerakan jari-jari. Juga kumpulan tulang ini memberikan aras yang betul.
 3. Ujian kaki adalah falanges jari (pembentukan kosta), kehadiran sendi di antara mereka menjadikannya mudah alih. Bahagian ini adalah 14 tulang. Ibu jari terdiri dari dua tulang, dan sisanya - 3 pada setiap jari. Dengan perbelanjaan bahagian orang ini dapat menjaga keseimbangan badan, melakukan gerakan mudah. Walau bagaimanapun, banyak kes telah diperhatikan apabila, akibat kehilangan tangan, seseorang menyediakan aktiviti pentingnya dengan bantuan jari kaki.

Tulang dihubungkan oleh sendi. Struktur tulang kaki dan kaki yang betul disediakan oleh saraf, saluran darah, ligamen, otot dan sendi.

Lokasi tulang

Seperti yang anda ketahui, unsur penting yang bertanggungjawab terhadap struktur, adalah tulang. Mereka perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Tulang terbesar adalah calcaneus, ia terletak di belakang kaki dan ia mempunyai beban besar, tulang ini sebahagiannya menyumbang kepada fleksibiliti kedua-dua lengkungan. Tulang tidak tergolong pada pergelangan kaki, tetapi ia disebabkan oleh pengedaran tekanan. Bentuknya kelihatan seperti segi tiga tiga dimensi dengan paksi panjang.

Di bahagian depan adalah sendi, yang diperlukan untuk sambungan kuat dari calcaneus dan tulang ramus, yang memastikan bentuk normal dari kaki. Di bahagian belakang tulang terdapat penonjolan kecil di mana tendon Achilles dilampirkan. Bahagian bawah seseorang langkah di atas tanah.

Juga di bahagian anterior terdapat tubercle untuk menyertai tulang navicular dengan sendi. Keseluruhan permukaan ditutup dengan protraksi dan depresi untuk melekatkan saraf, saluran darah, otot dan ligamen.

Sedikit lebih kecil ialah tulang pergelangan kaki, yang memasuki bahagian pergelangan kaki. Hampir semuanya ditutup dengan tulang rawan, dan yang paling menarik adalah bahawa tiada apa-apa kecuali ligamen yang melekat padanya. Bone mempunyai lima permukaan yang ditutup dengan lapisan nipis hyaline rawan.

Ia terdiri daripada badan, kepala dan leher:

 • badan - adalah bahagian pergelangan kaki, menghubungkan kaki disebabkan oleh ligamen dan sendi;
 • kepala di hadapan tulang, mempunyai permukaan artikular. Kepala menyediakan sambungan yang kuat dengan cangkul.
 • leher adalah bahagian nipis yang terletak di antara kepala dan badan.

Tulang kuboid. Terletak di bahagian luar kaki di belakang tulang metatarsal keempat dan kelima. Di luar, ia kelihatan seperti sebuah kiub, yang memberikannya nama.

Tulang scaphoid. Keanehannya adalah bahawa ia terletak di kaki itu sendiri dan, melalui sendi, dikurangkan ke talus, membentuk lengkungan kaki.

Tulang Sphenoid. Terdapat tiga tulang seperti itu pada kaki seseorang, mereka kecil dan rapat antara satu sama lain (dalam susunan tulang rusuk). Di belakang mereka adalah tulang navicular, dan di hadapan - tulang metatarsal.

Struktur dan fungsi tulang metatarsal adalah sama di kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Pandangan anatomi - bentuk tiub dengan bengkok di sudut. Bengkok ini dan membentuk gerbang kaki. Di permukaan terdapat tuberosities untuk melampirkan ligamen, otot dan sendi.

Tulang-tulang falang jari-jari adalah sama dengan yang ada di tangan, hanya bersaiz kecil. Terdapat dua phalanxes pada kaki besar, empat jari yang lain mempunyai tiga.

Sehubungan dengan beban di kaki fajar jempol tebal, dan selebihnya nipis dan pendek. Di antara diri mereka, mereka dihubungkan dengan sendi, berkat yang boleh membengkokkan dan melepaskan jari.

Struktur sendi

Di kaki terdapat banyak sendi, yang mana beberapa tulang dikurangkan secara serentak. Mengenai saiz, pergelangan kaki dianggap terbesar, ia menghubungkan tiga tulang besar sekaligus. Terima kasih kepada sambungan ini, seseorang boleh meningkatkan dan menurunkan kaki, dan juga memutarkannya. Semua sendi lain lebih kecil, tetapi melaksanakan fungsi yang sama, yang di kompleks menjadikan kaki fleksibel dan mudah alih.

Tali pergelangan kaki terdiri daripada talus besar dan dua tulang tibial yang lebih kecil. Di dalamnya ada pergelangan kaki yang memperbaiki tulang pergelangan kaki. Di sepanjang tepi adalah ligamen yang kuat, dan sendi itu sendiri dipasang pada tulang rawan yang menutup permukaan tulang.

Komponen penting ialah sendi subtalar (melintang), yang terdiri daripada sendi tidak aktif dan melaksanakan fungsi gerbang ram dan calcaneus. Ia menghubungkan tiga tulang - scaphoid, tumit dan pergelangan kaki, ligamen yang menyumbang kepada penetapan yang lebih padat juga terlibat dalam proses bergabung.

Kuboid dan calcaneus disertai oleh gabungan nama yang sama. Bersama subtalane mereka membentuk jenis pendidikan praktikal. Kompaun ini kadang-kadang dipanggil "berongga Yunani", dalam perubatan yang dikenali sebagai "sendi ram-navicular."

Berhubung dengan amalan pembedahan, sendi-sendi yang terletak pada tulang scaphoid dan sphenoid adalah yang paling tidak penting. Tetapi tulang metatarsal dan tarsus disambungkan oleh sendi jenis yang tidak aktif, mereka dikelilingi oleh ligamen elastik dan merupakan bahagian dari lengkungan dan lengkung longitudinal kaki. Sendi interplusar terletak rib seperti tulang metatarsal.

Salah satu yang paling penting adalah sendi, yang dipanggil metatarsophalangeal, mereka mengambil bahagian dalam hampir setiap langkah atau pergerakan badan apabila berjalan.

Bungkusan kaki

Ligan plantar membujur (atau panjang) dianggap paling penting dari semua. Ligamen berlepas dari calcaneus dan mencapai permulaan tulang metatarsal. Ia mempunyai banyak cawangan yang melaksanakan fungsi mengukuhkan dan memperbaiki gerbang membujur dan melintang, dan juga mengekalkannya dalam keadaan normal sepanjang hidup mereka. Tetapi, seperti yang anda tahu, pelanggaran lengkungan kaki mungkin menunjukkan kaki rata, rawatan yang kadang-kadang mengambil masa lebih dari satu tahun, terutamanya jika ia menyangkut orang dewasa.

Baki, ligamen yang lebih kecil juga membetulkan dan menguatkan tulang dan sendi kaki, yang membantu seseorang untuk menjaga badannya seimbang dan menahan beban dinamik dan statik semasa berjalan atau berlari panjang.

Otot kaki

Sebarang pergerakan kaki hanya boleh dilakukan dengan bantuan otot yang berada di kaki, pergelangan kaki dan kaki bawah. Adalah penting bahawa otot kaki membantu untuk membuat banyak pergerakan kaki seperti ketika berjalan, dan dalam kedudukan tegak.

Otot kaki bawah

Di hadapan otot adalah otot extensor yang panjang, otot tibial. Lelaki mereka terlibat dalam melakukan lanjutan belakang atau lenturan kaki. Terima kasih kepada otot-otot ini, seseorang boleh melengkung dan melenturkan jari-jari.

Kumpulan luar atau sisi termasuk otot peroneal pendek dan panjang. Dengan bantuan mereka, mungkin untuk melakukan pronasi, serta lekukan sisi kaki.

Bahagian belakang dicirikan oleh kumpulan otot besar-besaran yang terdiri daripada pelbagai lapisan. Mereka mempunyai beban harian yang besar. Ini termasuk trisep, yang terdiri daripada gastrocnemius dan otot-otot soleus. Di kawasan ini terdapat jenis fleksor jari panjang, otot plantar, dan juga sebahagian daripada otot tibial. Kumpulan otot ini membolehkan anda membengkokkan tunggal dengan tendon Achilles. Mereka turut mengambil bahagian dalam proses pelanjutan dan fleksi jari.

Otot kaki

Di belakang kumpulan otot, ada jenis pendek jangkitan jari. Ia berasal dari tumit dan bertanggungjawab untuk aktiviti motor empat jari, tetapi tidak mengawal ibu jari.

Pada kaki tunggal terdapat beberapa otot kecil yang bertanggungjawab untuk penambahan, penculikan dan selekoh jari kaki.

Kapal dan saraf

Arteri tibial belakang dan depan bertanggungjawab untuk bekalan darah ke kaki manusia. Pada kaki itu sendiri, arteri ini terus pada arteri dalaman dan belakang luaran yang terletak di bahagian plantar. Mereka membentuk sejumlah kecil sendi dan bulatan arteri. Dan sekiranya kecederaan yang berbeza-beza, apabila kerosakan berlaku kepada salah satu kalangan, selebihnya akan dapat memastikan aliran darah normal ke kaki.

Bagi aliran keluar darah, ia dilakukan oleh urat yang sama, yang terletak di bahagian belakang. Vena ini membentuk pengikatan. Terima kasih kepada mereka, darah memasuki urat saphenous kecil dan besar yang terletak di kaki bawah.

Impuls saraf dari sistem saraf pusat disebarkan di sepanjang gastrocnemius, saraf tibial yang mendalam, dangkal dan posterior. Terima kasih kepada pengekalan saraf, seseorang merasakan pergerakan di angkasa, getaran, sakit, menyentuh, membezakan sejuk dan panas. Semua impuls saraf diproses dalam saraf tunjang.

Saraf yang sama memberikan penghantaran isyarat dari otak kepada kumpulan otot. Impuls seperti itu dipanggil refleks, yang secara sukarela dan sewenang-wenangnya. Bagi yang terakhir, ini diperhatikan apabila pengecutan otot berlaku, tidak selalu bergantung kepada kehendak orang itu. Penyebab fenomena ini boleh menjadi kerja peluh dan kelenjar sebum, menaikkan atau menurunkan nada tembok vaskular.

Lapisan atas adalah kulit. Kulit pada kaki berbeza bergantung pada kawasan kaki. Pada satu-satunya, ia mempunyai kepadatan tinggi, tetapi di tumit ia lebih tebal. Kulit mempunyai struktur yang sama seperti pada tapak tangan, bagaimanapun, akibat beban tinggi, ia mula berkumpul dengan usia. Di kawasan belakang, kulit agak lancar dan elastik, terdapat ujung saraf.

Oleh itu, berdasarkan segala yang dikatakan di atas, menjadi jelas bahawa sifat telah menjaga bahawa kaki dapat menahan tekanan yang luar biasa. Pembentukan kaki jarang dipengaruhi oleh kewarganegaraan seseorang atau keadaan di mana dia hidup.

Sekiranya kecederaan sekurang-kurangnya satu daripada unsur-unsur kaki, bentuk mycosis kaki hiperkeratotik boleh berkembang, yang mengalami kecacatan osteoartritis, kaki rata, tumit tumit dan penyakit lain yang serius.

Struktur kaki

Reka bentuk berkubah dan banyak sendi kecil memberi kekuatan pada kaki, tetapi pada masa yang sama ia fleksibel dan anjal. Sendi subtalar adalah komponen penting mekanisme ini, sendi metatarsophalangeal diperlukan untuk berjalan, talus kaki memisahkan kaki dan kaki bawah. Struktur yang tidak selesa di bahagian bawah memberikan pergerakan seseorang dan berfungsi sebagai sokongan semasa berdiri.

Struktur sendi kaki

Metatarsus struktur tulang

Menurut anatomi, kumpulan ini termasuk beberapa sendi dan tulang tambahan kaki manusia, yang membentuk 3 jenis klac yang dipanggil sendi sphenoid-metatarsal:

 • Bahagian dalaman termasuk asas metatarsal 1 dan medial.
 • Medium - metatarsal ke-2 dan ke-3 dengan berbentuk baji pertengahan dan sisi.
 • Yang luar menggabungkan 4 dan 5 tulang metatarsal dan cuboid.

Tarsometatarsal sendi hampir tidak bergerak, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Interplusar

Sendi-sendi yang bergerak dari bahagian bawah yang terbentuk terdiri daripada asas-asas tulang belakang yang saling berbalik. Mereka terletak bersebelahan dan membaiki kapsul bersama. Ruang yang dihasilkan membentuk jurang metatarsal interosseous, di mana ligamen interosseous terletak untuk menyokong permukaan artikular. Sambungan interplusoptik tidak aktif.

Plusphalangeal

Struktur anatomi struktur merujuknya kepada jenis sfera. Ia termasuk sisi artikular kepala 5 tulang metatarsal dan pangkal phalanges. Bahagian-bahagian sendi mempunyai kapsul yang lemah meregangkan, bahagian belakang mereka dilekatkan di pinggir sendi. Di antara kepala terdapat tendon melintang. Jabatan ini di kaki sedang mengalami beban berat badan maksimum, jadi ia paling mudah terdedah kepada kecederaan.

Interphalangeal

Sambungan mudah alih menyatukan jari kaki: proksimal, perantaraan dan distal. Penampilan menentukan sikap mereka kepada kumpulan yang seperti blok. Di bawah, kapsul artikular tipis dikuatkan oleh ligamentum plantar, dan cagaran di sisi. Sendi tulang interphalangeal terlibat dalam meluruskan dan melenturkan jari kaki.

Interstisial

Perbezaan mereka disebabkan oleh anatomi kompleks sendi sinovial. Sendi yang disalin adalah diwakili oleh seluruh kumpulan yang membentuk tulang bahagian tarsal kaki. Seluruh kumpulan sendi bergerak serentak. Pergerakan utama mereka memberikan arah anteroposterior, dan juga bertukar ke luar dan ke dalam.

Subtaline

Ia terdiri daripada tumit (permukaan atas) dan pergelangan kaki (bahagian bawah) tulang kaki, sambungannya menyerupai bentuk silinder. Permukaan mereka ditutup dengan tulang rawan hyaline halus, di atas tepi yang membran artikulasi tulang yang tidak terikat dilampirkan. Di luar lokasi sekitar artikulasi beberapa perbaikan ligamen kecil dan menguatkannya.

Talno-heel-scaphoid

Kumpulan nodular terletak di hadapan sendi subtalar. Nama ini menunjukkan bahawa gabungan itu dibentuk oleh tiga muka: permukaan navicular, calcaneal, dan permukaan artikular tajuk. Ia adalah yang terakhir yang membentuk kepala, dan fossa membentuk dua baki: tulang sesamoid dan scaphoid. Permukaan artikular ditutup dengan tisu cartilaginous, tulang tulang yang dilekatkan oleh tepi.

Heel-cuboid

Bersama pelana terletak di antara tulang kuboid dan tumit. Kotak tulang belakang yang terikat terus di pinggir tulang rawan artikular. Diperkuat dengan tendon, artikulasi bergerak aktif. Sendi talonecaneus-navicular, bersama dengan sendi cuboid. Sendiri itu dipanggil sendi tarsal melintang. Walaupun secara fizikal sendi dipisahkan, mereka mempunyai tendon biasa.

Berbentuk baji

Beberapa formasi keras yang masuk ke dalam sendi dipanggil sendi berbentuk baji. Artikulasi ini diwakili oleh 3 jenis tulang sphenoid tarsus, cuboid dan scaphoid. Mereka semua bersatu dengan beg artikular yang melekat pada tepi tulang rawan. Sendi baji adalah sirip dengan subtalar, mereka boleh mengimbangi fungsi terjejas antara satu sama lain.

Anatomi tisu kaki

Kaki adalah anatomi kompleks. Struktur sedemikian tidak hanya terdiri daripada tulang, yang digabungkan menjadi sendi artikular. Kaki ini diperkuat dengan komponen tambahan: otot, tendon, tisu rawan dan ligamen. Untuk fungsi dan kepekaan yang betul, pembuluh darah dan saraf diperlukan. Setiap elemen kaki melakukan fungsi yang berbeza.

Tisu tulang rawan

Hujung komponen rangka di tempat tumpuan artikulasi rolling meliputi tulang rawan. Secara luar, mereka kelihatan seperti bahan putih yang padat. Tisu kartilaginus memberikan permukaan tulang penampilan yang lancar dan menggalakkan pergerakan yang lancar. Oleh kerana tisu penghubung, bahagian-bahagian struktur tulang tidak menggosok antara satu sama lain, jangan membuat bunyi dan tidak menyebabkan kesakitan semasa pergerakan.

Otot kaki

Kaki diperkuat oleh 19 otot yang berbeza, yang terletak di bahagian bawahnya. Mereka dibahagikan kepada 3 kumpulan, masing-masing yang bertanggungjawab untuk mengubah kedudukan serpihan individu:

Otot menyokong lengkungan kaki dan memberikan pengagihan beban yang betul.

2 otot yang terletak di permukaan belakang, terlibat dalam pergerakan jari kaki. Serabut otot yang lain dilekatkan pada tulang, mengambil bahagian dalam pergerakan kaki, tetapi mula berhampiran lutut dan tergolong dalam tibia. Nada otot yang melegakan atau berlebihan boleh mengakibatkan perubahan di lokasi bahagian-bahagian kerangka, yang berbahaya untuk sendi.

Tendon dan ligamen

Sendi tidak elastik mengelilingi dan menyokong sendi. Tulang segitiga (medial) meluas dari pergelangan kaki, yang tambahan - ram dan calcaneal-fibular terletak di sebelah luar. Tendon adalah elastik, mereka mengikat otot ke tulang. Vagina synovial adalah seperti berikut:

Tendon - hubungan yang menghubungkan antara tulang dan otot anggota badan.

 • Permukaan sisi adalah sarung tendon biasa pada otot peroneus.
 • Permukaan permukaan - tendon bebas:
  • vagina synovial tendon tibialis posterior;
  • tendon flexor jari.
Kembali ke jadual kandungan

Bekalan darah

Kaki ini diwakili oleh dua arteri utama: tibial posterior dan posterior. Mereka dibahagikan kepada banyak kecil, darah tersebar melalui mereka dalam semua tisu. Kembali ke jantung, darah disampaikan oleh urat: dangkal dan mendalam. Yang paling lama - vena saphenous terbesar melepasi sepanjang permukaan dalam dari kaki dari phalanx yang besar. Di permukaan luar berjalan yang kecil.

Serat saraf

Ia adalah saluran penyambung antara tisu dan otak, yang memastikan fungsi anggota badan yang tepat. Dengan menghantar isyarat kepada bahagian tengah, serat saraf mengawal otot dan tendon. Di kaki adalah 4 proses utama sel-sel saraf: saraf tibial posterior, peroneal yang dalam dan dangkal, gastrocnemius. Selalunya di kaki di bawah pengaruh tekanan mekanikal berlaku pelanggaran saraf.

Penyakit dan kecacatan

Beban yang tidak teragih dan kerumitan struktur boleh menyebabkan perubahan patologi dan pelbagai penyakit, yang diterangkan dalam jadual:

Struktur kaki manusia: skema dan penyakit organ dan tulang, mata otot dengan Foto dan rawatan

Evolusi manusia telah menjadikan kaki sebuah mekanisme yang unik dan kompleks yang melakukan fungsi musim semi dan mengimbangi, yang menyediakan untuk pengurangan kejutan semasa pergerakan.

Terima kasih kepada anggota badan, seseorang dapat bergerak, menyimpan keseimbangan, untuk menahan gerakan.

Terdapat 26 tulang di kaki dan semuanya terhubung dalam satu mekanisme oleh ligamen dan sendi.

Di samping itu, terdapat sejumlah besar tisu otot dan tendon.

Sistem otot kaki

Tulang

Kaki dan tangan adalah sama dalam struktur. Anatomi membahagikan kaki ke bahagian berikut tulang:

Tarsus

Termasuk 7 tulang. Yang paling besar - talus dan tumit. Penampakan terletak di antara kaki bawah dan merujuk kepada pergelangan kaki. Ini termasuk:

 • - seperti kelab;
 • - scaphoid;
 • - tulang sphenoid.

Plyusna

Ini adalah koleksi lima tulang yang menyerupai tiub. Jabatan ini adalah purata dan bertanggungjawab untuk fungsi jari dan lokasi yang betul dari gerbang. Tulang yang berakhir di sendi membawa kepada permulaan jari.

Seksyen jarak

Ia mempunyai 14 tulang. Setiap jari mempunyai 3 tulang, kecuali yang besar, yang hanya mempunyai dua. Antara pembentukan tulang adalah sendi untuk memastikan mobiliti.

Terima kasih kepada zon kaki ini, badan seseorang memegang kira-kira dan boleh bergerak. Adalah menarik bahawa jika berlaku kehilangan tangan, jari-jari kaki melakukan fungsi penggantian.

Terdapat sendi di antara tulang. Di samping itu, kaki mengandungi otot, ligamen, saraf, saluran darah.

Bagaimana tulangnya

Tulang memerlukan pertimbangan yang lebih terperinci, kerana mereka adalah komponen utama kaki.

Heel bone - yang paling kuat

Ia terletak di belakang dan membawa beban besar. Walaupun bahagian ini tiada kaitan dengan pergelangan kaki, ia memainkan peranan besar dalam pembahagian tekanan. Bentuk calcaneus menyerupai segitiga dalam bentuk tiga dimensi dengan paksi panjang.

Peranan penyambung antara calcaneus dan talus dilakukan oleh sendi. Sambungan kuat kedua-dua tulang ini perlu untuk memberikan kaki bentuk yang normal. Bahagian belakang tulang memegang tendon Achilles. Tempat ini boleh didapati di tebing kecil. Dan bahagian bawah adalah sokongan ketika berjalan di permukaan bumi.

Di bahagian anterior, anda boleh mencari tuberkel, di mana tulang navicular dan sendi disambungkan. Di permukaan anda dapat melihat banyak protrusions dan sebaliknya - gulung. Ini adalah tempat di mana kapal, otot, saraf, ligamen dilampirkan.

Talus berkali-kali lebih kecil daripada tumit

Tetapi besar dan membentuk sebahagian daripada buku lali. Dia menghadapi tumit. Ia terdiri terutamanya daripada rawan dan, mengejutkan, tetapi tidak memegang ligamen kecuali. Permukaannya, yang terdiri daripada 5 keping, dipenuhi dengan lapisan nipis hyaline rawan.

Tulang ini terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 1. - badan yang berkaitan dengan buku lali, dan melaksanakan fungsi penghubung dengan kaki disebabkan oleh ligamen dan sendi;
 2. - Kepala, yang mewakili bahagian depan tulang dengan permukaan artikular. Bahagian ini perlu untuk memastikan sambungan yang boleh dipercayai dengan cangkerang;
 3. - leher - bahagian nipis, terletak di antara kepala dan badan.

Walaupun kuasa tulang, ia sering cedera atau sakit.

Kuboid

Anda boleh menemuinya di luar kaki di pinggir luar. Terletak di 4 dan 5 tulang metatarsal. Bentuknya adalah kiub, dengan itu namanya. Bahagian belakang bersentuhan dengan calcaneus, dan itulah sebabnya ia mempunyai bentuk pelana dan proses calcaneal.

Scaphoid

Terletak terus di kaki di pinggir dalaman.

Hujungnya diratakan, bahagian atasnya boleh terendam, dan bahagian bawahnya berongga.

Terima kasih kepada sendi berinteraksi dengan ram dan berfungsi sebagai pembentuk kaki.

Berbentuk baji

Terdiri daripada tiga lubang:

 • - Medial, ia adalah yang terbesar;
 • - pertengahan, terkecil;
 • - lateral - medium.

Mereka semua kecil dan terletak agak rapat antara satu sama lain. Mereka mempunyai tulang metatarsal di hadapan, dan di belakang scaphoid. Sistem keseluruhannya kukuh dan tegar, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Metatarsus

Wakili tiub bengkok di sudut. Mereka mempunyai struktur yang sama dan mempunyai fungsi yang sama seperti pada orang muda, bahawa pada tahun-tahun dewasa. Selekoh tulang memberikan gerbang kedudukan yang diinginkan. Sekiranya anda melihat permukaannya, ia adalah sentuhan yang berbeza, terima kasih kepada sambungan ligamen, sendi dan otot.

Phalanges

Sama seperti pada jari. Satu-satunya perbezaan adalah saiznya. Jempol dikumpulkan dari 2 phalanges, dan bentuknya lebih tebal kerana beban yang terjadi ketika berjalan. Selebihnya terdiri daripada tiga phalanges dan lebih nipis dan lebih pendek.

Bersama

Apakah sendi?

Kaki dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar sendi yang memainkan peranan yang mengurangkan antara tulang. Sekiranya kita membandingkan saiznya, maka yang terbesar adalah sendi buku lali, menyambungkan tiga tulang besar. Ini membolehkan seseorang menaikkan dan menurunkan kaki, untuk membuat pergerakan putaran. Baki sendi adalah lebih kecil, tetapi sebenarnya fungsi mereka adalah serupa. Mereka memberikan fleksibiliti yang diperlukan.

Sedikit mengenai sendi pergelangan kaki berkata. Ia termasuk tulang pergelangan kaki yang besar dan dua tibia, yang lebih kecil, termasuk pergelangan kaki. Tepi sendi diikat dengan ligamen kuat, dan ia terhubung dengan aman ke tulang rawan.

Peranan besar dimainkan oleh sendi melintang atau subtalar. Dia tidak aktif, tetapi menghubungkan sebanyak tiga tulang - tengkuk, pergelangan kaki dan tumit. Untuk penetapan yang lebih dipercayai, penyertaan dalam sambungan ligamen disediakan.

Bantuan bersama subtalar untuk membentuk lengkungan sendi kuboid dan tumit. Kadang-kadang sambungan tersebut dipanggil berongga bahasa Yunani, dan dalam perubatan ia dinamakan sendi ram-navicular.

Salah satu sendi yang paling penting adalah metatarsophalangeal. Mereka mengambil bahagian dalam setiap pergerakan tubuh manusia.

Yang paling penting ialah sendi pada tulang scaphoid dan sphenoid.

Bungkusan

Di tempat pertama pentingnya adalah ligamentum plantar. Ia berasal dari calcaneus dan berakhir pada asal tulang metatarsal.

Bundel ini dicirikan oleh sebilangan besar cawangan yang mempunyai fungsi penetapan gerbang membujur dan melintang.

Sambungan semacam itu bertanggungjawab untuk keadaan bilik kebuk yang betul sepanjang hayat seseorang.

Ligament yang lebih kecil diperlukan untuk menguatkan sistem tulang dan sendi. Terima kasih kepada mereka, tubuh manusia dapat mengekalkan keseimbangan dan tekanan semasa pergerakan.

Otot

Kaki hanya boleh bergerak dengan bantuan otot. Mereka berada di mana-mana - di kawasan kaki, kaki bawah dan buku lali. Struktur otot tibia memberikan pergerakan dengan kaki sambil berjalan dan dalam kedudukan menegak.

Bahagian hadapan terdiri daripada sekumpulan otot extensor panjang dan otot tibial. Terima kasih kepada mereka, phalanges di kaki boleh bengkok dan melepaskan.

Peroneal panjang dan pendek memberikan lenturan sisi kaki dan pronation.

Kumpulan otot yang sangat besar terletak di belakang. Otot-otot ini terdiri daripada beberapa lapisan. Ini termasuk otot berikut:

 • tiga kepala, termasuk gastrocnemius dan soleus;
 • flexor jari;
 • plantar;
 • tibial (sebahagiannya).

Satu-satunya semasa kerja kumpulan otot ini bengkok dengan bantuan tendon Achilles. Dan tisu otot membantu dengan bengkok dan melepaskan jari.

Untuk pergerakan empat jari, tidak mengambil kira yang besar, extensor jenis pendek, kepunyaan kumpulan otot belakang, bertanggungjawab. Otot kecil di kaki membolehkannya melakukan fungsi penculikan, fleksi.

Sistem vaskular dan saraf kaki

Darah

Agar darah mengalir ke kaki, arteri tibial disediakan di hadapan dan belakang. Mereka meregang sepanjang kaki itu sendiri. Sambungan dan bulatan kecil berlepas dari arteri besar ini.

Apabila kaki rosak, fungsi salah satu lingkaran terjejas, tetapi yang lain terus memberikan aliran darah yang diperlukan ke kaki.

Untuk aliran keluar balas urat pada bahagian belakang. Mereka kelihatan saling berkait dan memberikan aliran darah ke urat saphenous besar dan kecil di kaki.

Saraf

Membentuk bahagian penting dari fungsi normal kaki manusia. Mereka bertanggungjawab untuk sensasi:

 • - kesakitan;
 • - getaran;
 • - sentuh;
 • - sejuk atau panas.

Isyarat saraf, pergi dari CNS melalui gastrocnemius, peroneal, dangkal dan tibial saraf, mencapai saraf tunjang dan diproses di sana.

Saraf menghantar isyarat kepada otot, pada dasarnya refleks - sewenang-wenangnya atau sukarela (tanpa kehendak manusia). Oleh sukarela termasuk kerja kelenjar (sebaceous dan peluh), nada vaskular.

Bagi kulit, terdapat beberapa zon di kaki yang berbeza dalam kepadatan, struktur, dan keanjalan. Sebagai contoh, kulit adalah satu-satunya ketumpatan tinggi, dan tumit tebal. Pada mulanya, kulit telapak tangan dan kaki sama, tetapi dari masa ke masa dan dengan peningkatan beban, lapisan tambahan muncul. Bahagian belakang kaki licin dan elastik, mempunyai ujung saraf.

Kesimpulannya, kita boleh mengatakan bahawa sifat telah melakukan segala-galanya untuk memastikan bahawa kaki dapat menahan tekanan yang luar biasa.

Penyakit kaki

Kaki secara teratur tertekan dengan tekanan, sama ada statik atau kejutan. Kecederaan kepadanya adalah kejadian yang kerap. Hampir selalu disertai dengan sakit, peningkatan dalam beberapa epifisis, bengkak, dan kelengkungan. Patologi boleh dikesan pada x-ray.

Arthrosis

Ini adalah penyakit di mana tulang rawan kehilangan keanjalannya. Sering kali, ini mengganggu proses metabolik. Terdapat kesakitan, kesakitan, bengkak.

 • - penyakit berjangkit;
 • - alergi;
 • - Penyakit sistemik - lupus erythematosus, scleroderma;
 • - batuk kering;
 • - sifilis;
 • - kehelan atau kecederaan.

Anda sering boleh mendapat arthrosis kaki pertama.

Penyakit ini berkembang dalam 3 peringkat:

 1. Pertama ada kesakitan, tetapi lulus selepas rehat. Kadang-kadang ia menjadi sisihan ibu jari yang ketara. Terdapat masalah semasa memandu.
 2. Penyakit kesakitan dan ubat anti-radang diambil untuk meredakan kesakitan. Jari sudah bengkok dan menjadi mustahil untuk mengambil kasut.
 3. Kesakitan tidak hilang walaupun mengambil analgesik. Deformasi meluas ke kaki, ada masalah dengan berjalan kaki.

Osteoarthritis juga sangat menyukai pergelangan kaki, meresap sendi dan memukul tulang rawan.

Penyakit ini dirawat oleh kaedah konservatif hanya pada peringkat awal. Kemudian campur tangan pembedahan akan diperlukan - endoprosthetics, reseksi, arthroplasty.

Kaki rata

Terdapat bengkak kongenital atau diperolehi. Punca penampilan:

 • - berat badan berlebihan;
 • - beban berat;
 • - penyakit endings saraf;
 • - kecederaan;
 • - kasut yang salah;
 • - dipindahkan riket atau osteoporosis.

Flatfoot wujud dalam dua bentuk:

 1. Melintang - dengan penurunan ketinggian lengkungan, apabila kepala tulang metatarsal berada dalam hubungan dengan tanah.
 2. Longitudinal - iaitu, seluruh kaki mempunyai hubungan dengan tanah. Peningkatan keletihan pada kaki, kesakitan.

Artritis

Penyakit sendi yang menjejaskan seluruh tubuh manusia. Terdapat arthritis primer dan sekunder. Penyebab yang sama seperti di osteoarthritis. Gejala termasuk:

 • - kesakitan;
 • - ubah bentuk kaki;
 • - bengkak, kemerahan;
 • - Demam, ruam, keletihan.

Kaedah rawatan bergantung kepada punca penyakit dan boleh menjadi fisioterapeutik, perubatan, manual, dan lain-lain.

Clubfoot

Ia biasanya berlaku sejak lahir. Alasan - subluxation sendi buku lali. Kaki kaki yang diperolehi menjadi akibat daripada kecederaan kaki bawah, lumpuh, paresis.

Pencegahan penyakit

Lebih mudah untuk mencegah perkembangan penyakit daripada mengubati. Pencegahan termasuk:

 • prestasi latihan penguatkuasaan khas;
 • aktiviti berbaring sukan - berbasikal, bermain ski, berenang;
 • memakai kasut yang selesa yang diperbuat daripada bahan semula jadi;
 • berjalan di kerikil, pasir, rumput;
 • penggunaan ortopedik khas;
 • menyediakan rehat kepada kaki.

Tulang kaki.

Tulang-tulang kaki di kawasan tarsus, tarsus, diwakili oleh tulang-tulang berikut: talus, calcaneal, scaphoid, tiga tulang berbentuk baji: medial, pertengahan dan lateral, dan kuboid. Metatarsus, metatarsus, termasuk 5 tulang metatarsal. Phalanges, phalanges, jari kaki disebut sama seperti falanges jari.

Tulang tarsus, ossa tarsi, disusun dalam dua baris: proximal termasuk ram dan calcaneus, tulang distal adalah tulang belakang, kuboid, dan tiga tulang berbentuk baji. Tulang-tulang tarsus diartikulasikan dengan tulang-tulang tibia; barisan distal tulang tarsus yang articulates dengan tulang metatarsus.

Tulang, talus, adalah satu-satunya tulang di kaki yang menyatakan dengan tulang-tulang kaki. Bahagian posteriornya adalah badan talus, corpus tali. Secara purba, tubuh melewati bahagian tulang yang sempit - leher talus, kolum tali; yang terakhir menghubungkan badan dengan kepala talus, caput tali, diarahkan ke depan. Tulang talus di atas dan di sisi dalam bentuk garpu meliputi tulang-tulang kaki. Satu sendi buku lali, articulatio talocruralis, dibentuk di antara tulang-tulang kaki dan talus. Menurut beliau, permukaan artikular adalah: permukaan atas talus, fasikel ossis superior, berbentuk blok - blok talus, tali pinggang tali, dan lateral, sisi dan medial, permukaan pergelangan kaki, facies malleolaris lateralis et facies malleolaris medialis. Permukaan atas blok adalah cembung dalam arah sagittal dan cekung dalam arah melintang.

Permukaan buku lali dan medali sebelah rata rata. Permukaan buku lali sisi meluas ke permukaan atas proses sisi talus, proses lateralis tali. Permukaan belakang badan talus dari atas ke bawah melintasi alur tendon fleksor panjang sulcus tendinis m besar. flexoris hallucis longi. Sulcus membahagikan margin belakang tulang ke dalam dua tubercles: tubercle medial yang lebih besar, mediale tuberculum, dan tubercle lateral yang lebih kecil, lateral tuberculum. Kedua-dua tubercles, yang dipisahkan oleh kerudung, membentuk proses posterior talus, prosesus posterior tali. Tenggelam litar dari proses pos bawah ram

tulang kadang-kadang, dalam hal ossifikasi diri, adalah tulang triangular yang terpisah, os trigonum.

Terdapat permukaan articular calcaneal concave, facies articularis calcanea posterior, di permukaan bawah badan. Kawasan anteromedial permukaan ini dibatasi oleh talus sulcus tali, yang melewati sini di belakang alur anterior dan lateral talus. Anterior dan keluar dari sulcus ini ialah permukaan artikular medialal tengah, media articularis calcanea. Sebelum permukaan artikular anterior calcaneal, facies articularis anterior calcanea.

Melalui permukaan artikular pada bahagian bawah talus yang bercakap dengan tulang belakang. Di bahagian depan kepala talus ada permukaan artikular spulikal sfera, fasic articularis navicularis, dengan cara yang diartikulasikan dengan tulang scaphoid.


Calcaneus, calcaneus, terletak ke bawah dan ke belakang dari talus. Bahagian posteriornya dibentuk oleh tubercle yang jelas dari calcaneus, tuber calcanei. Bahagian bawah umbi dari sisi sisi dan medial mengalir ke dalam proses lateral ubi calcaneal, processus lateralis tuberis calcanei, dan ke dalam proses medial dari tubercle calcaneus, processus medialis tuberis calcanei. Di permukaan bawah bukit terdapat tubercle calcaneal, tuberculum calcanei, yang terletak di hujung depan garis lampiran ligamentum panjang plantar, lig. plantare longum.

Di permukaan hadapan calcaneus terdapat permukaan artikular berbentuk lingkaran pelana, facies articularis cuboidea, untuk artikulasi dengan tulang kuboid.

Di permukaan medial anterior calcaneus terdapat proses yang pendek dan gemuk - sokongan talus, sustentaculum tali. Satu sulcus dari flexor panjang jari kaki, sulcus tendinis m., Berjalan di sepanjang permukaan bawah proses ini. flexoris hallucis longi.

Pada permukaan sisi calcaneus, di bahagian anterior, ada blok peroneal kecil, trochlea fibularis, belakang yang merupakan tendon otot peroneal panjang, sulcus tendinis m. peronei (fibularis) longi.

Di bahagian atas tulang, di bahagian tengah, adalah permukaan artikular tajuk posterior yang luas, fasic articularis talaris posterior. Di sebelahnya terletak sulcus calcaneus, sulcus calcanei, yang berlalu di belakang anterior dan lateral. Di bahagian belakang sulcus, di sepanjang tepi medial tulang, terdapat dua permukaan artikular: permukaan artikular talaris tengah, facis articularis talaris media, dan di hadapannya adalah anterior permukaan anterior talaris, fasic articularis talaris anterior, sepadan dengan permukaan nama yang sama di talus. Apabila mengenakan talus pada tumit, bahagian anterior talus berkerut dan calcaneus sulcus membentuk kemurungan - sinus dari tarsus, sinus tarsi, yang dirasakan sebagai sedikit kemurungan.

Scaphoid, os naviculare, merata anteriorly dan posteriorly, terletak di kawasan tepi dalaman kaki. Pada permukaan posterior tulang ada permukaan artikular cekung, dengan cara yang artikulasi dengan permukaan artikular kepala talus. Permukaan atas tulang adalah cembung. Permukaan anterior tulang membawa permukaan artikular untuk artikulasi dengan tiga tulang sphenoid. Sempadan yang menentukan sendi tulang navicular dengan setiap tulang sphenoid adalah kerang kecil.

Pada permukaan sisi tulang terdapat permukaan artikular kecil - tempat artikulasi dengan tulang cuboid. Bahagian bawah tulang navicular adalah cekung. Di bahagian tengahnya, tuberosity tulang navicular, tuberositas ossis navicularis terletak.

Tulang sphenoid, ossa cuneiformia, dalam jumlah tiga, terletak di hadapan tulang navicular. Terdapat tulang berbentuk baji medial, perantaraan dan lateral. Sphenoid tulang perantaraan adalah lebih pendek daripada yang lain, oleh itu, permukaan anterior, distal, permukaan tulang ini tidak berada pada tahap yang sama. Mereka mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang metatarsal yang sepadan,
Asas baji (bahagian yang lebih luas dari tulang) adalah ke bawah pada tulang sphenoid medial, dan ke atas pada tulang tengah dan sisi.

Permukaan posterior tulang sphenoid mempunyai bidang artikular untuk artikulasi dengan tulang navicular.
Sphenoid tulang medial, os cuneiforme mediale, di sisi sisi cekungnya membawa dua permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang sphenoid pertengahan, os cuneiforme intermedium, dan tulang metatarsal II.

Sphenoid tulang perantaraan, os cuneiforme intermedium, mempunyai pad articular: pada permukaan medial untuk artikulasi dengan tulang sphenoid medial, os cuneiforme mediale, dan pada sisi sisi untuk artikulasi dengan tulang sphenoid lateral, os cuneiforme laterale.

Selain itu, tulang sphenoid sisi, os cuneiforme laterale juga mempunyai dua permukaan artikular: dari sisi medial untuk artikulasi dengan tulang sphenoid perantaraan, os cuneiforme intermedium, dan asas tulang metatarsal kedua, os metatarsale II, dan dari tulang lateral dengan tulang kuboid, os cuboideum.

Tulang cuboid, os cuboideum, terletak ke luar dari tulang sphenoid sisi, di hadapan calcaneus dan di belakang pangkal tulang metatarsal IV dan V.

Permukaan atas tulang kasar, pada medial terdapat kawasan artikular untuk artikulasi dengan tulang sphenoid lateral, os cuneiforme laterale, dan tulang navicular, os naviculare. Di pinggir sisi tulang terdapat tuberosity tulang kuboid, tuberositas ossis cuboidei. Di bahagian belakangnya adalah tulang belakang sinus dari otot peroneal panjang, sulcus tendinis m. peronei longi, yang pergi ke bahagian bawah tulang dan menyeberangnya di belakang dan di luar, anterior dan medial, masing-masing, ke arah tendon otot yang sama.

Permukaan tulang belakang mempunyai permukaan artikular berbentuk pelana untuk
Artikulasi dengan permukaan artikular yang sama dengan calcaneus. Tulang pada bahagian medial yang lebih rendah dari tulang kuboid, bersempadan dengan tepi permukaan artikular ini, dipanggil proses tulang tumit, memproses calcaneus. Ia menyediakan sokongan untuk bahagian depan tulang tumit.
Permukaan anterior tulang kuboid mempunyai permukaan artikulat dibahagikan dengan sikat untuk artikulasi dengan tulang metatarsal IV dan V, os metatarsale IV dan os metatarsale V.

Metatarsus
Metatarsus, ossa metatarsalia, diwakili oleh lima tulang panjang nipis (I-V) yang terletak di hadapan tarsus. Dalam setiap tulang metatarsal, terdapat badan, korpus, dan dua epifisis: proksimal - asas, asas, dan kepala distal, kaput.
Pengiraan tulang dilakukan dari sisi tepi medial kaki (dari ibu jari ke jari kecil). Daripada 5 tulang metatarsal saya, tulangnya lebih pendek, tetapi lebih tebal daripada yang lain, tulang kedua adalah yang paling lama. Badan-badan tulang metatarsal adalah segi tiga. Bahagian atas, belakang, permukaan badan agak cembung, dua lainnya, permukaan bawah (plantar), berkumpul di bawah, membentuk sikat tajam.
Asas tulang metatarsal mewakili bahagian paling besar dari mereka. Mereka mempunyai bentuk baji, yang, dengan bahagian diperluasnya pada tulang metatarsal I-IV, diarahkan ke atas, dan pada tulang metatarsal V - dalam arah medial. Permukaan lateral pangkal mempunyai bidang artikular dimana tulang metatarsal yang bersebelahan diartikulasikan di antara mereka.
Pada permukaan posterior pangkalan adalah permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang-tulang tarsus. Pada bahagian bawah pangkal tulang metatarsal pertama adalah tuberosity tulang metatarsal pertama, tuberositas ossis metatarsalis primi. Mempunyai
V tulang metatarsal di bahagian sisi asas juga mempunyai tuberosity
V metatarsus, tuberositas ossis metatarsalis quinti, yang dapat dirasai. Ujian depan, atau kepala, tulang metatarsal dimampatkan dari sisi. Bahagian periferal kepala mempunyai permukaan artikular sfera, di artikulasi dengan falang jari. Di bahagian bawah kepala saya tulang metatarsal, di sisi, ada dua kawasan lancar kecil, yang bersebelahan dengan tulang sesamoid, ossa sesamoidea, kaki besar. Kepala metatarsal pertama dapat dirasakan.
Sebagai tambahan kepada tulang-tulang sesamoid ini dalam bidang artikulasi metatarsophalangeal ibu jari, terdapat satu tulang sesamoid dalam artikulasi interphalangeal jari yang sama, serta tulang sesamoid yang tidak tetap dalam ketebalan tendon otot peroneal yang panjang, di kawasan permukaan plantar tulang cuboid.
Antara tulang metatarsus terdapat 4 jurang interosseous, spatia interossea metatarsi, yang diisi dengan otot interosseous.

Tulang jari (phalanges)
Tulang jari, ossa digitorum, diwakili oleh phalanges, phalanges. Dalam bentuk, nombor dan hubungan, mereka sesuai dengan falanges jari. Dalam setiap phalange terdapat badan, corpus phalangis, dan dua epifisis: posterior, proximal, epiphysis - asas phalanx, asas phalangis, dan anterior, distal, epiphysis - kepala phalanx, caput phalangis. Permukaan kepala falang proksimal dan pertengahan, phalanx proximalis et phalanx medialis, mempunyai bentuk blok.
Pada hujung distal setiap phalanx distal, distalan phalanx, terletak di tuberkel distal phalanx, tuberositas phalangis distalis.

Anda akan tertarik membaca ini: