Utama / Lebam

Plexus serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) dibentuk oleh cawangan anterior daripada empat saraf tulang belakang serviks atas (CSaya-CIV). Dalam plexus, di samping cawangan yang membentuknya, terdapat tiga gelung dan cawangan yang meluas dari mereka, yang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: kulit, otot, dan ikat (warna meja, rajah 1-3).

Cawangan kulit. 1. Saraf occipital kecil (n. Occipitalis minor) akar CII-DenganIII pergi ke pinggir belakang otot sternoclavicular-nipple dan, meninggalkannya, mengikuti dan ke belakang. Cabang syaraf pada kulit pada daerah okulital dan bahagian atas auricle, bersempadan dengan bahagian depan saraf telinga besar dan di belakang saraf occipital besar. Ia juga menghubungkan dengan cabang-cabang saraf muka. 2. Saraf telinga besar (n Auricularis magnus) akar CIII-CIV di sekitar pinggir belakang otot sternoclavicular-nipple, naik ke auricle, dibahagikan kepada dua cabang: anterior dan posterior. Cawangan anterior berakhir di kulit rantau kelenjar parotid dan permukaan cekung auricle, manakala cawangan posterior berakhir pada kulit permukaan cembung auricle dan pada kulit di belakang telinga. Saraf ini mempunyai sambungan sekejap dengan saraf occipital kecil dan saraf telinga posterior. 3. Kutaneous, atau melintang, saraf leher (n Transversus colli), dari akar CII-DenganIII ia mengelilingi pinggir posterior otot sternoclavicular-nipple, ke hadapan, membahagikan kepada beberapa cabang yang berakhir di kulit bahagian anterior-lateral leher. Ia menghubungkan dengan cabang serviks saraf muka, membentuk dengan gelung serviks cetek. 4. Saraf supraclavicular (nn. Supraclaviculares) akar CIII-CIV keluar dari belakang belakang posterior otot sternoclavicular-nipple di bawah saraf sebelumnya, menyimpang seperti peminat, berakhir di kulit segitiga supraclavicular. Secara mendalam, mereka dibahagikan kepada saraf supraclavicular anterior, pertengahan dan posterior.

Cawangan otot boleh dibahagikan kepada pendek dan panjang. Otot pendek, atau betul, cawangan (CSaya-CIV Mereka bermula dari saraf serviks yang berasingan dan terdalam dalam dan hampir semua otot dangkal leher. Cawangan panjang termasuk: cawangan otot trapezius (CII-CIV), menghubungkan ke syurga dengan cawangan saraf aksesori dan bersama-sama dengan mereka menginsentrasikan otot yang ditentukan; cawangan otot sternoclavicular-nipple (CII-DenganIII), yang menghubungkan dengan cabang-cabang saraf aksesori, yang membawa kepada bahagian atas otot yang ditentukan, dan saraf frenik (n. phrenicus) akar CIII-CV, saraf yang paling kuat dari pleksus serviks. Yang terakhir adalah saraf bercampur, kerana bersama dengan sebilangan besar serat motor di dalamnya sensitif dan vegetatif. Berikutan otot scalene anterior di hadapan arteri subkavavian, saraf frenik masuk ke anterior mediastinum, di mana ia menghantar cawangan ke pleura dan pericardium. Saraf kiri terletak lebih dekat ke dinding dada anterior dan mendekati diafragma di puncak jantung; betul, terletak lebih dalam dari kiri, menembus diafragma berhampiran vena cava inferior. Dalam perjalanannya, saraf memberikan sejumlah cawangan. Cawangan penghubung menyambungkan saraf frenik dengan nod serviks tengah dan bawah dari batang bersimpati, dengan gelung subclavian dan dengan plexus saraf perivaskular arteri sekitar. Kadang-kadang cawangan penghubung dengan gelung subclavian begitu lama sehingga ia mendapat nama okolodiafragmalnogo saraf. Cabang kantung pericardial, bersama-sama dengan kapal-kapal dengan nama yang sama, menembusi ketebalan kantung pericardial; cawangan pleura pendekatan pleura mediastinal di kawasan akar paru-paru; cawangan diafragma - cawangan terakhir saraf. Sebelum penetrasi ke diafragma, saraf dibahagikan kepada tiga cabang: anterior, posterior, dan lateral, yang membentuk plexus reticular di bahagian dalam diafragma; ia kadang-kadang menyambung kepada cabang-cabang saraf antara saraf. Dalam ketegangan tendon anterior terdapat cawangan penghubung antara saraf frenik kanan dan kiri. Berkenaan dgn perut dgn diafrakma-cawangan yang menghubungkan cawangan antara saraf phrenic dan beberapa plexuses autonomi: kanan dan kiri plexus diaphragmatic lebih rendah, plexus paru-paru, plexus gastrik atas, dan juga sesuai untuk peritoneum, hati dan dinding anterior abdomen.

Cawangan-cawangan yang menghubungkan plexus serviks boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: 1) cawangan penghubung (CSaya) ke arka gelung serviks (cawangan yang meluaskan dari gelung mengimbangi kumpulan otot sub-hypoglossal); 2) menghubungkan cawangan dari CII, DenganIII dan CIV, yang menghampiri cawangan luaran saraf aksesori, menyegarkan otot sternocleido-puting dan otot trapezius; 3) menghubungkan cabang (CSaya-DenganIII), sesuai untuk nod serviks atas dan tengah traktor sympatetik.

Patologi tulang belakang serviks - lihat Neuralgia, Plexitis.

Saraf pada plexus serviks

Plexus serviks (PNA, PNA) adalah sebahagian daripada sistem saraf periferal yang dibentuk dengan menghubungkan cawangan-celah depan empat saraf tulang belakang serviks yang berhampiran dengan keluarnya dari foramen intervertebral.

plexus pangkal rahim terletak di hadapan otot sisi tak sama panjang pertengahan (m. Scalenus med.) Dan otot levator scapulae (m. levator scapulae), di bawah bahagian atas sternokleidomastoid otot (cvetn. Jadual., P. 176, Rajah. 6). Motor cawangan plexus serviks innervate beberapa otot leher (lihat di bawah.), Dan aperture dan sensitif - kulit di rantau ini berhubung dgn hujung kepala, cuping telinga, dan bahagian depan leher, bahagian atas kad dada.

Saraf serviks anastomosa serviks dengan saraf hipoglosis (lihat), sehingga membentuk gelung serviks (ansa serviks), dengan saraf aksesori (lihat), saraf muka (lihat), dengan plexus brachial (lihat) melalui anastomosis bukan kekal dengan 5- m saraf tulang belakang serviks, serta dengan nod serviks atas batang simpatik.

Saraf terbesar dari plexus serviks adalah saraf frenik (n Phrenicus). Biasanya ia dibentuk oleh dua akar, berasal dari Amerika Syarikat dan CIV, kurang kerap terdapat akar tambahan dari Cv. Sebagai tambahan kepada gentian sensori motor dan proprioceptive dalam saraf frenik, terdapat juga gentian deria yang mendalam pericardium dan, sebahagiannya, pleura dan peritoneum. Saraf frenik di leher turun di sepanjang permukaan hadapan otot scalene anterior (m. Scalenus ant.), Melalui arteri subclavian dan vena dengan nama yang sama, kemudian menembusi rongga dada. Selanjutnya, ia bersamaan dengan arteri pericardiophragmatic (a. Pericardiacophrenica) dan urat yang sama di sepanjang permukaan pleura mediastinal, melepasi di hadapan akar paru-paru dan mencapai diafragma berhampiran pusat tendonnya. Saraf frenik yang betul adalah lebih pendek daripada kiri dan pas dari atas ke bawah lebih mudah. Saraf kiri berlalu di hadapan gerbang aorta dan, turun ke diafragma, membongkok di sekitar hati ke kiri. Cawangan saraf frenik yang menuju peritoneum yang meliputi diafragma mempunyai sambungan dengan cabang-cabang celiac plexus (lihat Sistem Saraf Autonomik). Terutamanya sambungan ini mempunyai saraf frenik yang betul, yang menerangkan penyinaran rasa sakit di leher dalam penyakit hati (lihat Phrenik c-symptom).

cawangan otot pendek plexus serviks meliputi otot panjang kepala dan leher, anterior dan rectus otot sisi kepala, bahagian depan, tengah dan posterior sisi tak sama panjang, levator scapulae otot (mm. Longi colli et capitis, recti capitis semut. Et lat., semut Scaleni., med. et post, levator scapulae); seringkali mereka berlepas terus dari cawangan anterior saraf tulang belakang. Cawangan yang otot innervate terletak di bawah tulang hyoid (otot subhyoid, T.) - (. Mm sternohyoideus, sternothyreoideus, thyreohyoideus, omohyoideus, genio-hyoideus) grudinopodyazychnuyu, grudinoschitovidnuyu, schitopodyazychnuyu, scapular-hyoid dan mentohyoid, melanjutkan dari gelung serviks yang dibentuk oleh akar atas yang berasal dari saraf hipoglossal (mengandungi serabut dari saraf spinal serviks 1 dan 2, menembusi komposisi sepanjang anastomosis), dan akar yang lebih rendah yang mengandungi gentian dari serviks ke-2 dan ke-3 saraf tulang belakang.

Plexus serviks mempunyai cawangan sensitif yang keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid kira-kira di tengah-tengahnya. Saraf deria utama dari pleura serviks adalah saraf okupital kecil, saraf aurikular besar, saraf melintang leher, dan saraf supraclavicular (3-5 saraf). Saraf occipital kecil (n. Occipitalis minor) dibentuk oleh serat dari saraf spinal serviks 1 dan ke-2, meningkat di sepanjang tepi posterior otot sternocleidomastoid dan garpu pada kulit pada bahagian occipital dan bahagian auricle. Saraf aurikular besar (n Auricularis magnus) dibentuk oleh serabut dari saraf tulang belakang serviks ke-2 dan ke-3, berjalan di permukaan luar otot dan garpu yang sama di kulit auricle dan permukaan sebelah bawah bahagian bawah muka. Saraf melintang leher (n Transversus colli) termasuk serabut dari saraf tulang belakang servikal ke-2 dan ke-3, keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid, bergerak ke hadapan dan membahagikan kepada beberapa cawangan yang menyegarkan kulit leher anterior, cawangan atasnya menghubungkan dengan cabang serviks saraf muka (ramus colli n. facialis). Saraf supraclavicular (nn. Supraclaviculares) dibentuk oleh serabut dari saraf spinal serviks ke-3 dan ke-4, dihantar ke klavikula, corong berbentuk kipas dan menyerap kulit bahagian bawah leher, serta kulit yang menutupi otot deltoid dan anterophore (sehingga tahap II - III tulang rusuk).

Patologi Lesi plexus serviks adalah unilateral dan dua hala, dengan saraf individu lebih kerap dipengaruhi daripada keseluruhan plexus. Patologi pada plexus serviks dan cawangannya boleh berlaku dengan kecederaan (kecederaan leher, trauma kelahiran, dan lain-lain), proses keradangan dan tisu leher sekeliling (lihat leher), jangkitan atau keracunan, anomali dan tumor craniovertebral yang berasal dari pelbagai pembentukan leher dan organ-organ dan tisu berdekatan, dengan metastasis tumor malignan di dalam nodus limfa yang mendalam pada leher, aneurisma pada pinggang utama leher. Juga, lesi-lesi dari serviks serviks diperhatikan semasa terapi radiasi limfoma maligna leher atau penyinaran metastasis. tumor kualitatif dalam nodus limfa serviks. Faktor provokatif untuk perkembangan patologi tulang belakang serviks dan cawangannya boleh menjadi overstrain fizikal, pergerakan secara tiba-tiba atau tinggal lama dalam postur yang tidak selesa (beban statik atau dinamik), penyejukan tempatan dan umum, dan lain-lain.

Lesi cawangan serviks serviks ditunjukkan dengan lumpuh, sensitiviti kulit pada zon pemeliharaan cawangan-cawangan ini, kurang kerap oleh kejang otot-otot leher yang mendalam. Dalam kes lumpuh otot yang diselubungi oleh plexus serviks, kepala pesakit akan condong ke hadapan dan dia tidak dapat mengangkatnya ke atas. Kekejangan otot yang terjejas jarang diamati. Kekejangan otot tonik satu sisi menentukan gambar torticollis (lihat), klonik - berkedip kepala ke arah yang bertentangan, kadang-kadang dengan menaikkan bahu serentak; Kejutan clonic dua hala membawa kepada gerakan mengangguk kepala (lihat Kejang, Jati). Kepekaan kerengsaan terhadap kerengsaan saraf tulang belakang serviks mempunyai sifat neuralgia (lihat), dengan lesi yang lebih mendalam mengembangkan hipesthesia di kawasan pemeliharaan cawangan yang terjejas dari plexus serviks. Lesion saraf occipital kecil menyebabkan kesakitan yang teruk dan hiperestesia pada kulit (kurang kerap hypesthesia) di kawasan occipital dan sebahagian daripada kulit auricle, rasa sakit muncul semasa palpasi pada titik keluar saraf sepanjang pinggir posterior bahagian atas otot sternocleidomastoid. Dengan kekalahan saraf aurikular yang besar, gangguan sensitiviti kulit (kurang kerap sakit) diperhatikan di sudut sudut mandibula dan auricle. Dengan kekalahan saraf supraclavicular, terdapat pelanggaran sensitiviti kulit di daerah supraclavicular, subclavian, dan scapular atas dan di bahagian atas bahu (kulit di atas otot utama deltoid dan pectoralis). Kekalahan saraf frenik lebih sering diperhatikan dengan kombinasi kecederaan dan pelbagai proses patologi pada organ yang bersebelahan. Pada masa yang sama, lumpuh diafragma mungkin timbul dengan sesak nafas, kesukaran batuk atau kerengsaan saraf (lihat) dan rasa sakit yang meluas pada tali bahu, sendi bahu, leher dan dada.

Diagnosis lesi plexus serviks adalah berdasarkan kepada manifestasi klinikal anamnesis, ciri-ciri klinikal (gangguan pergerakan dan gangguan kepekaan) dan pemeriksaan menyeluruh organ-organ leher dan rongga dada. Untuk pengiktirafan lesi saraf frenik, fluoroskopi dada adalah penting, di mana pergerakan paradoks dan kedudukan luar biasa diafragma di bahagian luka boleh dikesan; untuk pengiktirafan tumor neurogenik leher kaedah informatif penyelidikan dikira tomografi.

Rawatan lesi-lesi serviks harus bertujuan untuk menghapuskan punca patologi, serta meningkatkan pengaliran gentian saraf dari plexus dan melegakan sindrom kesakitan. Rawatan ubat digabungkan dengan fisioterapi, terapi senaman dan urutan (kecuali patologi dari pleksus serviks disebabkan oleh tumor malignan). Dengan cegukan berterusan yang disebabkan oleh kerengsaan saraf frenik, menghasilkan blokade novocaine saraf di leher.

Prognosis bergantung kepada jenis penyakit yang menyebabkan patologi tulang belakang serviks.

Bibliografi: Struktur intravaskular pada saraf periferal, ed. A.N. Mac-Simenkova, L., 1963; Panduan multivolume kepada neurologi, ed. S.N. Da-Videnkova, jilid 3, buku. 1, s. 99, M., 1962; GG mengenai Pelbagai penyakit dan Y1 Ya. Penyakit Vertebro-gen dalam sistem saraf, t 3, Kazan, 1981, bibliogr. R. A. Yu Dan Soldatova L. P. Obstetrik melumpuhkan pada kanak-kanak, Kazan, 1975; Sinelnikov R. D. Atlas Anatomi Manusia, jilid 3, ms. 24, M., 1981; A.V. Triumfov. Diagnosis topikal penyakit sistem saraf, L., 1974; B.A. Favorsky Mengenai masalah arkitek dalaman sistem saraf periferi, J. Sib. neuropati, dan psikiatri., jilid 61, no 2, ms. 305, 1961; Clara M. Das Nervensystem des Men-schen, Lpz., 1959.

Kami mengkaji struktur tulang belakang serviks

Plexus serviks adalah sebuah jabatan di mana sejumlah besar saraf dan saluran darah. Mana-mana penyakit di kawasan ini mempunyai akibat yang serius. Ia secara langsung mempengaruhi kepala, dan juga mempengaruhi kesejahteraan umum seseorang. Ia perlu mengetahui struktur plexus sedemikian rupa untuk betul menjaga bahagian badan ini.

Leher simpul atau plexus

Plexus serviks adalah persimpangan dari empat saraf saraf tunjang. Untuk memastikan keselamatan akar tender yang sensitif, kawasan ini dilindungi oleh otot. Malah, set saraf ini, yang terletak di nod. Ia adalah plexus yang menamatkan kord rahim, akar menyimpang dari seluruh tulang belakang, sepanjang sistem muskuloskeletal. Perlu diperhatikan bahawa terdapat penebalan yang ketara, sementara di sepanjang belakang belakang sarafnya agak kecil.

Anatomi mengatakan bahawa nod ini bertanggungjawab untuk banyak bahagian organisma, impuls saraf ke otak, yang mana seseorang boleh memberi perhatian kepada sebarang rangsangan:

 • Sensitiviti pendengaran dan telinga.
 • Belakang kepala.
 • Kepekaan leher, dan otot memberikan sokongan untuk kepala dan pergerakan.
 • Clavicle dan juga bahagian atas diafragma.

Malangnya, kadang-kadang terdapat beberapa patologi yang mempengaruhi sistem saraf dan boleh membawa kesan yang serius. Selalunya ia adalah ganglion, diagnosis di mana terdapat rasa sakit, pigmentasi, dan keamatan limpahan dan peluh mungkin berubah. Dengan kebanyakan penyakit menghadapi bantuan terapi kompleks, khususnya dengan pengambilan ubat anti-radang dan analgesik.

Sambungan plexus serviks

Anatomi melibatkan kehadiran beberapa sambungan yang meluas dari leher ke bahagian tertentu badan. Bahagian yang paling penting adalah ganglion serviks yang unggul, yang terletak di sebelah arteri karotid dan urat jugular. Selain itu, ujung-ujungnya dihubungkan dengan otot dagu, serta dengan sublingual.

Belakang dan ke bawah adalah cabang dari vertebra dari kedua ke keempat. Mereka cukup besar dan diarahkan kepada otot trapezius, melalui dada. Akhirnya terdapat cawangan dengan batang bersimpati, mereka melangkah di depan, menyambung ke nod atas dan tengah.

Cawangan kulit

Plexus serviks mempunyai cabang kulit, yang merupakan saraf yang menyambung ke simpul. Mereka melalui otot-otot dada, serta melalui auricle, kulit okiput, dan mengikat semua kawasan ini, menjadikan pusat leher. Beberapa saraf boleh dikaitkan dengan kawasan ini, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri:

 • Hyppital. Di samping itu, ia menyambung kepada muka dan telinga. Perlu diingat bahawa ia terletak sangat dekat dengan kulit, yang mana dia menerima nama yang sama.
 • Telinga besar. Sepenuhnya membenarkan nama yang agak besar. Ia adalah kerana dia bahawa seseorang mempunyai telinga yang benar-benar sensitif, dan juga telinga mempunyai kepekaan yang tinggi.
 • Melintang. Ia dipanggil jadi kerana fakta bahawa ia membelit sekitar otot sternocleidomastoid. Ia terletak betul-betul di bawah otot subkutan.
 • Supraclavicular mewakili seluruh kumpulan: ini adalah posterior, medial, dan juga pertengahan. Semua saraf ini tergolong dalam cawangan kulit dan bersambung dengan satu sama lain.

Cawangan otot

Anatomi membayangkan kehadiran cawangan pendek dan panjang. Gelung leher terbentuk terutamanya dengan bantuan yang pendek, sementara yang lama menyimpang secara praktikal di seluruh bahagian atas badan, pergi ke perikardium, serta diafragma. Terletak di depan dan belakang, sampai ke hati dan dinding depan abdomen, pergi ke peritoneum.

Saraf-saraf ini dinamakan begitu kerana mereka terus masuk ke dalam otot. Terima kasih kepada mereka, bahagian-bahagian badan ini bersambung antara satu sama lain dan sensitif. Di samping itu, akibat daripada sebarang penyakit, rasa sakit dapat merebak ke seluruh tubuh, bergantung pada lokasinya.

Menyambungkan cawangan

Plexus juga telah menyambungkan cawangan. Mereka terletak di arka, lulus ke cawangan luar atau ke nod atas dan pertengahan, di mana saraf tragedi sympatetik terletak. Anatomi membayangkan bahawa cabang-cabang penghubung ini membentuk keseluruhan tunggal dalam sistem saraf organisma tertentu. Satu bahagian adalah gelung leher yang berjalan dalam arka.

Trunk sympathetic serviks

Simpul simpatis serviks sebenarnya diwakili oleh sekumpulan nod: bahagian atas, tengah, dan toraks. Juga, yang terakhir terdiri daripada beberapa elemen, yang mana dia menerima nama - bintang.

Tempat ini di dalam badan adalah sangat penting. Di sini banyak saraf menyambung satu sama lain dan mewakili satu sistem tunggal. Juga, secara langsung melalui nod bersimpati, arteri kelenjar tiroid berlalu dan yang mengantuk terletak berdekatan. Untuk mengelakkan kecederaan yang tidak disengajakan, di dalam badan jabatan itu dapat dilindungi secara aman dari semua pihak dengan otot.

Galeri foto "Pengaturan kapal plexus"

Video "Ciri bangunan"

Struktur tulang belakang serviks mempunyai banyak butiran, seperti yang ditunjukkan oleh doktor dalam video seterusnya.

Saraf pada plexus serviks

Saraf saraf dorsal, n. Dorsalis scapulae, bermula dari cawangan anterior saraf serviks V (Cv), terletak pada permukaan depan otot yang mengangkat skapula. Kemudian, di antara otot ini dan otot scalene posterior, saraf dorsal skapula dihantar kembali bersama cawangan menurun arteri melintang leher dan garpu dalam otot yang meningkatkan jejak kaki dan otot rhomboid.

Thoracicus longus (Rajah 180), berasal dari cawangan anterior dari saraf serviks V dan VI (Cv - Cvi), turun di belakang plexus brachial, terletak pada permukaan lateral otot serratus anterior antara arteri toraks lateral di bahagian hadapan dan arteri thoracic dari bahagian belakang, menyegarkan otot serratus anterior.

3 Saraf subclavian, n. Subcldvius (Cv), diarahkan oleh laluan terpendek kepada otot subclavian di hadapan arteri subclavian.

4 Saraf unggul, n. Suprascapuldris (Cv - Cvn), pergi ^ lateral,. ke belakang Bersama-sama dengan arteri suprascapular, ia melewati takik kuku, di bawah ligamen melintang atasnya, ke dalam fossa supraspinous, dan kemudian di bawah akromion, ke dalam fossa subosseous. Memelihara otot supra dan sub-sacral, kapsul sendi bahu.

5 saraf bawah saraf, n. Subscapuldris (Cv - Cvii); berjalan di sepanjang permukaan depan otot subscapularis, pemuliharaan ini dan otot pusingan yang lebih besar.

6 Saraf thoracic, P. thoracodorsalts (Cv - Cvn), turun ke bawah margin lateral dari scapula ke otot latissimus belakang, yang selaras.

7 Saraf dada sebelah dan medial, nn. pectorales lateralis et medialis, bermula dari. tandan lateral dan medial dari plexus brachial (Cv - Thi), maju ke hadapan, melalui fascia clavicular dan dada dan berakhir dengan saraf (besar medial) dan kecil (saraf lateral)

Saraf axillary, P. axillaris, bermula dari plexus brachial glandular posterior (Cv - Cvtn "). Di permukaan anterior subskapularis, ia diturunkan dan kemudian, kemudian berbalik dan bersama dengan sampul posterior, arus humerus melalui pembukaan empat segi. tulang-tulang adalah posterior, saraf terletak di bawah otot deltoid Saraf axillary "menginsentrasikan otot bulat deltoid dan kecil, kapsul brakial, sendi. Cabang terminal saraf axillary adalah bahagian atas saraf kulit cha, P. cutaneus brachii lateralis unggul, membongkok sekitar margin posterior otot deltoid dan menghindarkan kulit yang menutupi permukaan otot otot ini dan kulit bahagian atas bahagian posterolateral di bahu.

Plexus serviks [saraf, Plexus serviks]

Fungsi plexus serviks bercampur. Ia dibentuk oleh cabang-cabang anterior dari empat saraf serviks unggul, yang meluas di luar tengah tepi posterior otot sternocleidomastoid. Mereka dijangka dalam segitiga bahu trapezoid. Saraf serviks dikaitkan dengan tiga gelung arcuate dan terletak di sisi proses melintang vertebra serviks (Rajah 1). Secara berhemah dari mereka terletak pada otot-otot panjang kepala dan leher, skalena lateral - medial, otot yang mengangkat skapula dan m. splenius. Plexus membentuk anastomosis dengan tambahan (n Accessorius), hipoglossal (n. Hypoglossus) saraf dan simpatik simpul (truncus simpaticus) (Rajah 2). Dalam plexus serviks terdapat cawangan panjang dan pendek.

Saraf-saraf tulang belakang serviks (cabang-cabang dari serviks serviks)

Cawangan kulit (sensitif) (saraf) dari plexus serviks

Cabang kulit dari plexus serviks tergolong dalam cawangan pendeknya (Rajah 3). Ini adalah saraf berikut:

Saraf occipital kecil

Saraf occipital kecil - n. occipitalis minor (dari C2-C3) - naik ke hujung belakang m. sterno-cleido-mastoideus, selekoh di sekitar auricle, menyegarkan kulit proses mastoid, dan juga bahagian lateral pada bahagian occipital.

Saraf telinga yang besar

Saraf telinga besar - n. auricularis magnus (dari C3) adalah cabang plexus dermal terbesar. Saraf, keluar dari bawah m. Stano-cleido-mastoideus, diarahkan ke atas, melintas otot ini, dan dibahagikan kepada dua cabang - anterior dan posterior. Vena jugular luar terletak berdekatan dan anterior kepada saraf telinga yang besar. Memperbaiki kulit fossa maxillary, sudut mandibula, auricle dan kanal pendengaran luaran, serta kawasan parotid-rektum.

Saraf leher

Saraf melintang leher - n. transversus coli (С2-FI) melintasi m. Stano-cleido-mastoideus di tengahnya, kembali ke depan, di mana ia dibahagikan di pinggir depan ke cawangan atas dan bawah. Cawangan atas meluas ke tulang hyoid, di mana anastomosis dengan cabang serviks saraf muka terjadi (r Coli nervi facialis). Cabang rendah saraf melintang dipindahkan ke plexus sternoclavicular. Cawangan leher saraf wajah mengesan otot subkutaneus leher (m. Platisma). Ia adalah dengannya bahawa cawangan atas membentuk arka yang mana saraf menengah berlepas. Secara umum, saraf serviks melintang menghindarkan kulit leher.

Saraf supraclavicular

Saraf supraklavikular (n. Supraclavicularis C3-C4). Mereka adalah 3 kumpulan: median, medial dan lateral. Semua cabang turun ke sendi sternoclavicular (median), ke tengah klavikula (medial) dan ke acromion (posterior). Saraf ini membekalkan kulit otot deltoid, rantau supra- dan infraclavicular, dan kulit payudara ke garis yang ditarik dalam arah melintang antara puting susu.

Saraf supraclavicular sisi boleh turun jauh ke bahagian sendi siku, berjalan di sepanjang permukaan luar bahu (Rajah 4).

Cengkerik otot (motor) (saraf) dari plexus serviks

 • Cabang ke otot: m. rectus capitis anterior et lateralis, m.m. longi capitis et coli, m.m. scalene (semut, med. et post), m. levator scapulae, m.m. intertransversarii anteriores.
 • Gelung leher - ansae serviks (C2-C3). Radix inf. masuk ke dalam dari v. jugularis interna over m. sterno-cleido-mastoideus. Di sini ia digabungkan dengan radix unggul dari n. hipoglossus. Bersama-sama mereka membentuk gelung leher. Cawangan-cawangan gelung ini menyegarkan m. sternohyoideus, m. sternotiroideus, m. omohyoideus.
 • Cabang ke otot m. sterno-cleido-mastoideus dan m. trapezius (NW-C4) terlibat dalam pemuliharaan otot-otot ini bersama dengan n. aksesori.

Cawangan bercampur (saraf) dari plexus serviks

Saraf Phrenic

Saraf frenik n. phrenicus (C3-C4). Saraf bergerak di permukaan hadapan m. Skalenus anterior, turun, di sebelahnya terletak a. kenaikan serviks. Saraf memasuki rongga dada antara a. et v. subclavia.

Betul n. phrenicus adalah serenjang dengan a. subclavia, melintasi bahagian depan akar paru-paru kanan, terletak di sebelah kanan pericardium, dan seterusnya mencapai diafragma.

Kiri n. Phrenicus memotong lengkungan aorta dan akar paru kanan di depan, terletak pada permukaan kiri perikardium dan diarahkan ke diafragma. Kedua-dua saraf ini berada di tengah-tengah mediastinum. Mereka terletak di antara pleura dan perikardium.

Oleh fungsi n. phrenicus adalah saraf campuran: fungsi motornya adalah pemuliharaan diafragma, dengan itu menyediakan fungsi pernafasan; cawangan sensitifnya menyembuhkan pleura dan perikardium.

Saraf frenik kiri, mencapai diafragma, kekal di dalam rongga dada dan menginkuh jantung, timus, paru-paru.

Saraf frenik yang betul melalui pusat tendon diafragma ke rongga perut. Di sini cawangannya (n.n. phrenicoabdominalis) anastomosa dengan plexus simpatis diafragma. Dari cawangan cabang anastomosis ini ke peritoneum, ke hati dan ligamennya. Ini menjelaskan hakikat bahawa dengan penyakit hati gejala phrenicus mungkin berlaku (Rajah 5.6). Bahan dari laman web http://wiki-med.com

Penyakit plexus serviks

Dengan kekalahan vertebra serviks, terutamanya C3, lumpuh dan sawan otot serviks dan neuralgia dapat diperhatikan, terutamanya dengan kerosakan dua hala kepada mereka.

Lumpuh kepala

Dengan kelumpuhan, kepala pesakit bersandar ke hadapan supaya ia menyentuh dagu sternum, dan dia tidak dapat mengangkat kepalanya.

Lumpuh diafragma

Kekalahan n. phrenicus membawa kepada lumpuh diafragma.

Kekejangan otot

Kekejangan di otot leher

Kejang paling kerap menjejaskan m. obliquus capitis, m. splenius. Dengan kejutan clonic unilateral m. obliquus capitis pesakit inferior sentiasa berubah kepalanya ke bahagian yang terjejas, dan dengan sawan dua hala, kepala berputar di kedua-dua arah. Dengan kejang tonik m. kepala splenius bersandar kembali ke bahagian yang terjejas.

Diaphragm cramp

Diafragma yang paling sering diperhatikan oleh konvoi clonik, yang ditunjukkan oleh cegukan.

Neuralgia

Neuralgia berlaku terutamanya dalam perjalanan n. occipitalis minor dan n. auricularis magnus. Pada masa yang sama, hyperesthesia yang menyakitkan, kesakitan apabila menekan zon pemeliharaan saraf ini ditentukan.

Plexus serviks. Trunk sympathetic serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) dibentuk oleh cawangan anterior 4 saraf spinal serviks unggul (CSaya-CIV) yang mempunyai sambungan. Plexus terletak pada sisi proses melintang antara otot vertebra (posterior) dan otot prevertebral (Rajah 1). Saraf-saraf keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid, sedikit di atasnya tengah, dan menyebar fanlikely ke atas, ke hadapan dan ke bawah. Saraf berikut meninggalkan plexus:

Rajah. 1. Plexus serviks:

1 - saraf hipoglosis; 2 - saraf tambahan; 3, 14 - otot sternocleidomastoid; 4 - saraf telinga yang besar; 5 - saraf occipital kecil; 6 - saraf occipital besar; saraf kepada otot langsung anterior dan sisi kepala; 8 - saraf ke otot panjang kepala dan leher; 9 - trapezius otot: 10 - menghubungkan cawangan ke plexus brachial; 11 - saraf frenik: 12 - saraf supraclavicular; 13 - abdomen bawah otot hypoglossal skapular; 15 - gelung leher; 16 - otot sternohyoid; 17 - otot sternum-tiroid; 18 - abdomen bahagian atas otot skrap-hyoid: 19 - saraf melintang leher; 20 - akar bawah gelung leher; 21 - akar atas gelung leher; 22 - kelenjar getah bening tiroid; 23 - otot chin-hypoglossal

1. Saraf occipital kecil (n. Occipitalis mino) (dari CSaya-DenganII) memanjang ke proses mastoid dan terus ke bahagian lateral oklut, di mana kulit itu menyembuhkan.

2. Saraf telinga yang besar (n. Auricularis utama) (dari CIII-CIV) mengikuti otot sternocleidomastoid ke atas dan anterior, ke auricle, menyegarkan kulit auricle (cawangan posterior) dan kulit di atas kelenjar salivari parotid (cabang anterior).

3. Saraf melintang leher (n. Transverses colli) (dari CIII-C1V) pergi ke bahagian depan dan di tepi depan otot sternocleidomastoid terbahagi kepada cawangan atas dan bawah, menyegarkan kulit leher anterior.

4. Saraf supraclavicular (cl. Supraclaviculares) (dari CIII-CIV) (nombor dari 3 hingga 5) merebak seperti kipas di bawah otot subkutaneus leher; bercabang di kulit bahagian belakang leher (cawangan sisi), di bahagian tulang selangka (cawangan perantaraan) dan bahagian atas bahagian atas dada ke tulang rusuk ketiga (cabang tengah).

5. Saraf Phrenic (n Phrenicis) (dari CIII-CIV dan sebahagiannya dari CV), terutamanya saraf motor, menurunkan otot scalene anterior ke dalam rongga dada, di mana ia melepasi diafragma di hadapan akar paru-paru antara pleura mediastinal dan pericardium. Menghidupkan diafragma, memberikan cawangan sensitif kepada pleura dan perikardium (rr Pericardiaci), kadang-kadang ke plexus saraf cervicothoracic. Di samping itu, ia menghantar cawangan diafragma-perut (rr. Phrenicoabdominales) ke peritoneum yang meliputi diafragma. Cawangan ini mengandungi ganglia (ganglii phrenici) dan disambungkan ke plexus saraf celiac. Selalunya sambungan ini mempunyai saraf frenik yang betul, yang menerangkan gejala phrenicus - penyinaran kesakitan di kawasan leher dengan penyakit hati.

6. Akar bawah gelung serviks (radix ansae cervicalis inferior) dibentuk oleh gentian saraf dari cabang anterior saraf tulang belakang kedua dan ketiga dan pergi ke anterior ke simpang dengan akar atas (superior radix) yang timbul daripada saraf hipoglossal (saraf tengkuk XII). Sebagai hasil daripada hubungan kedua-dua akar, gelung serviks (ansa serviks) terbentuk, dari mana cabang-cabangnya beralih ke skull-hyoid, sterno-hypoglossal, schito-hypoglossal dan otot-otot tiroid.

7. Cawangan otot (Musculares) pergi ke otot prevertebral leher, ke otot yang menimbulkan skapula, serta otot sternocleidomastoid dan trapezius.

Trunk sympathetic serviks

Batang simpatis serviks terletak di hadapan proses transversal vertebra serviks pada permukaan otot dalam leher (Rajah 2). Di setiap kawasan serviks terdapat 3 nodus serviks: atas, tengah (ganglia serviks superior et media) dan cervicothoracic (stellate) (ganglion cervicothoracicum (stellatum)). Simpul serviks pertengahan adalah terkecil Nod bintang sering mengandungi beberapa nod. Jumlah nod di kawasan serviks boleh berbeza-beza dari 2 hingga 6. Saraf-saraf pergi ke kepala, leher dan dada dari nod leher.

Rajah. 2. Batang bersimpati serviks:

1 - saraf glossopharyngeal; 2 - plexus pharyngeal; 3 - cawangan pharyngeal saraf vagus; 4 - arteri karotid luar dan plexus saraf; 5 - saraf laryngeal unggul; 6 - arteri karotid dalaman dan cabang sinus saraf glossopharyngeal; 7 - glomus mengantuk; 8 - sinus mengantuk; 9 - cabang jantung serviks atas saraf vagus; 10 - saraf jantung serviks atas: 11 - nod batang serviks simpat tengah; 12 - saraf jantung serviks tengah; 13 - nod vertebra; 14 - saraf laryngeal berulang: 15 - nod serviks (stellate); 16 - gelung subclavian; 17 - saraf vagus; 18 - saraf jantung serviks yang lebih rendah; 19 - saraf simpatis jantung dan cabang saraf vagus; 20 - arteri subclavian; 21 - cawangan penyambung kelabu; 22 - batang simpatis serviks atas; 23 - saraf vagus

1. Cawangan penghubung kelabu (rr Communicantens grisei) - kepada plexus serviks dan brachial.

2. Saraf karotid dalaman (n Caroticus internus) biasanya berlepas dari nod serviks unggul dan tengah ke arteri karotid dalaman dan membentuk di sekelilingnya plexus karotid dalaman (plexus caroticus internus), yang juga meluas ke cawangannya. Dari plexus, saraf batin yang mendalam (n Petrosus profundus) cawangan ke nod pterygopalatine.

3. Saraf jugular (n. Jugularis) bermula dari nodus serviks atas, di dalam pembukaan jugular dibahagikan kepada dua cabang: satu pergi ke nod unggul saraf vagus, yang lain ke nod yang lebih rendah dari saraf glossopharyngeal.

4. Saraf vertebra (n Vertebralis) berlepas dari nod serviks-thoracic ke arteri vertebra, di mana bentuk plexus vertebra (plexus vertebralis).

5. Saraf serviks atas, tengah dan rendah cervix (paras kardiak serviks superior, medius et inferior) berasal dari nod serviks yang sepadan dan merupakan sebahagian daripada plexus saraf serviks.

6. Saraf karotid luar (n Carotid externi) berlepas dari nod serviks unggul dan tengah ke arteri karotid luaran, di mana mereka mengambil bahagian dalam pembentukan plexus karotid luar (plexus caroticus externus), yang juga meluas ke cawangan arteri.

7. Cabang tenggorokan-pharyngeal (laryngopharyngei) pergi dari nod serviks atas ke plexus pharyngeal dan sebagai cawangan penghubung ke saraf laring atas.

8. Cawangan Subclavian (rr. Subclavii) berlepas dari gelung subclavian (subclavia ansa), yang dibentuk oleh pembahagian cawangan antara nodal antara nod serviks dan pangkal rahim pusat.

Bahagian kranial sistem saraf parasympatetik

Pusat-pusat bahagian kranial bahagian parasympatetik sistem saraf autonomik diwakili oleh nukleus di batang otak (mez-encephalic dan bulbar nukleus).

Nukleus parasympathetic mesencephalic - nukleus tambahan saraf oculomotor (aksesori nukleus p. Oculomotorii) - terletak di bahagian bawah saluran air tengah, medial ke nukleus motor saraf oculomotor. Serat parasympathetic preganglionik pergi dari nukleus ini dalam komposisi saraf oculomotor ke simpul ciliary.

Dalam medulla dan jambatan adalah nuklei parasympatetik berikut:

1) nukleus salivary unggul (nukleus salivatorius unggul), yang berkaitan dengan saraf muka, di jambatan;

2) nukleus saliva yang rendah (nucleus salivatorius inferior), dikaitkan dengan saraf glossopharyngeal, di medulla;

3) nukleus dorsal saraf vagus (nukleus dorsalis nervi vagi), - dalam medulla.

Serat parasympathetic preganglionic lulus dari sel-sel nukleus salivary dalam saraf muka dan pharyngeal dan pharyngeal ke submandibular, sublingual, pterygo-palatine, dan nod telinga.

Bahagian periferal sistem saraf parasympatetik dibentuk oleh gentian saraf preganglionik yang berasal dari nukleus kranial di atas (mereka lulus sebagai saraf yang sepadan: III, VII, IX, X pasang), nod yang disenaraikan di atas dan cabang mereka mengandungi serat saraf postganglionik.

1. Serat saraf preganglionik, yang merupakan sebahagian daripada saraf oculomotor, mengikut nod ciliary dan mengakhiri sel-selnya dengan sinaps. Saraf ciliary pendek berlepas dari simpul (cili ciliares brek), di mana, bersama dengan gentian deria, ada yang parasympathetic: mereka menginspirasi spitermal pupil dan otot ciliary.

2. Serat preganglionik dari sel-sel di atas salivary nucleus menyebar sebagai sebahagian daripada saraf pertengahan, daripadanya melalui saraf batu besar ke pterygonephalon, dan melalui tali timpani ke nod submandibular dan sublingual di mana mereka berakhir di sinapsis. Dari simpul-simpul ini di sepanjang cawangan mereka mengikuti gentian postganglionik ke organ-organ kerja (kelenjar salivary submandibular dan sublingual, kelenjar palat, hidung dan lidah).

Serat preganglionik dari sel-sel nukleus salivary yang lebih rendah pergi sebagai sebahagian daripada saraf glossopharyngeal dan seterusnya sepanjang saraf batu kecil ke nod telinga, di sel yang berakhir dengan sinaps. Serat postganglionik dari sel-sel otik nod muncul sebagai sebahagian daripada saraf otot-temporal dan menyerap kelenjar parotid.

Serat parasympathetic preganglionik, bermula dari sel-sel nod dorsal saraf vagus, adalah sebahagian daripada saraf vagus, yang merupakan konduktor utama gentian parasympatetik. Beralih kepada gentian postganglionik berlaku terutamanya dalam ganglia kecil dari plexus saraf intramural kebanyakan organ dalaman, oleh itu, gentian parasympatetik postganglionik nampaknya agak pendek berbanding gentian preganglionik.

Anatomi manusia ss Mikhailov, A.V. Chukbar, A.G. Tsybulkin

Saraf pada plexus serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) (Rajah 513) dibentuk oleh cabang-cabang anterior saraf tulang belakang CSaya-CIV, terletak pada permukaan anterior tulang belakang serviks pada permulaan otot serviks dalam (mm.splenius capitis et colli, levator scapulae, scalenus anterior). Plexus serviks anterior meliputi otot sternocleidomastoid. Setiap cawangan tulang belakang anterior turun ke bawah dan kemudian, dan bersambung antara satu sama lain, membentuk tiga gelung saraf. Cawangan bersimpati yang sensitif dan bersambung mengambil bahagian dalam pembentukan sebuah plexus.

513. Plexus serviks dan brachial. 1 - n. hipoglossus; 2 - n. vagus; 3 - ansa serviks; 4 - nn. pectorales medialis et lateralis; 5 - nn. intervostobrachiales; 6 - n. thoracicus longus; 7 - fasc. lateralis; 8 - brachialis plexus; 9 - nn. supraclaviculars; 10 - n. phrenicus; 11 - n. aksesori

Saraf sensitif pada pangkal rahim

1. Saraf occipital kecil (n. Occipitalis minor). Ia bermula dari reseptor kulit pada daerah okipital, maka cawangan-cawangan nipis menggabungkan ke dalam batang tebal, yang pada pinggir posterior pada bahagian atas otot sternocleidomastoid, menembusi fascia cetek leher dan menembusi di bawah otot ini. Saraf occipital kecil mengambil bahagian dalam pembentukan gelung saraf pertama dari CSaya-DenganII.

2. Saraf telinga besar (n. Auricularis magnus). Reseptornya terletak di auricle, kulit saluran auditori luaran, kulit kawasan parotid-rektum, serat dan kapsul kelenjar parotid. Satu cawangan saraf dari auricle, yang lain dari kulit rantau parotid-rektum bersatu menjadi satu saraf di pinggir anterior dan bahagian atas otot sternokleidomastoid, menyeberang abdomen otot diagonal pada tepi posterior di tengah-tengah otot mengambil bahagian dalam pembentukan gelung ketiga, yang berkaitan dengan CIII-CIV.

3. Saraf melintang leher (n. Transversus colli). Ia mempunyai reseptor dalam kulit, serat, dan fascia sendiri segitiga median leher, di bahagian bawah otot sternocleidomastoid. Cabang nipis menggabungkan ke dalam 3-4 cawangan berorientasikan tebal yang dikumpulkan dalam satu saraf di pinggir posterior otot, memasuki gelung kedua yang dikaitkan dengan CII-DenganIII. Dari nod simpul serviks atas dalam saraf melintang leher menembus cawangan anastomosis.

4. Saraf supraclavicular (n. Supraclaviculars). Mereka kelihatan sebagai reseptor pada kulit, tisu subkutaneus dari daerah toraks atas, ke tahap tulang rusuk II-III, tulang belakang dan bahagian bawah segi tiga sisi leher. Cabang kulit nipis menyambung pada 3-5 cawangan mata yang kelihatan di rantau segitiga sisi dan berkumpul secara berkala ke tengah-tengah tepi posterior otot sternocleidomastoid. Berhubungan dengan gelung saraf keempat di bawah m. sternocleidomastoideus dan dikaitkan dengan CIII-CIV.

Plexus serviks bercampur saraf

1. Saraf Phrenic (n Phrenicus). Bahagian bergeraknya berasal dari CIII-CV dan turun di sepanjang permukaan otot scalene ke anterior mediastinum. Di leher dilindungi otot sternocleidomastoid. Dalam rongga dada di sebelah kanan, saraf frenik mengikuti vena cava superior dan atrium kanan di hadapan akar paru-paru, yang terletak di antara pleura mediastinal dan pericardium, di mana ia menerima r. pericardiacus. Saraf kanan tertanam di dalam diafragma lebih dekat ke tulang belakang daripada saraf kiri. Saraf frenik kiri juga berlalu di hadapan akar paru-paru antara pleura mediastinal dan pericardium. Ia melewati diafragma di sempadan bahagian tendon dan ototnya. Pembuluh darah perikardial-phrenic bersebelahan dengan saraf frenik. Saraf frenik, sebagai tambahan kepada gentian motor, mengandungi gentian sensitif dan bersimpati.

Reseptor pemuliharaan sensitif terhadap saraf frenik diagihkan di pleura mediastinal, pericardium, peritoneum diafragma, ligamen dan kapsul hati, di dinding vena cava inferior dan kelenjar adrenal kanan. Gentian sensitif, menyambungkan bahagian otot diafragma ke gentian motor, mencapai nod tulang belakang III, IV dan V, dan kemudian nuklei pada lajur posterior kord rahim.

Serat simpatik menyertai saraf frenik dari nod bersimpati serviks yang lebih rendah.

2. Bahagian belakang leher (radix superior ansae cervicalis). Merupakan gelung kecil 0.8x1 cm, dibentuk oleh cawangan C1. Selepas keluar cawangan anterior I, saraf tulang belakang diarahkan ke hadapan dan dihubungkan dengan saraf hipoglossal, tanpa hubungan fungsinya dengannya (Rajah 514).

514. Nisbah saraf serviks ke saraf hipoglossal. 1 - n. hipoglossus; 2 - n. subkategori; 3 - cabang anterior saraf serviks II; 4 - cabang anterior saraf serviks III; 5 - ansa serviks

3. Lower akar loop leher (radix lower ansae cervicalis). Serat motor keluar dari CII-DenganIII, dihantar ke hadapan dan disambungkan ke gelung leher atas, membentuk leher loop (ansa serviks). Gelung leher di pinggir bawah m. The digastricus dipisahkan daripada saraf hipoglossal, kemudian turun di sepanjang dinding luar arteri karotid biasa. Di peringkat lobus kelenjar tiroid, gelung serviks dipertingkatkan secara mediasi untuk pemuliharaan otot-otot yang terletak di bawah tulang hyoid: mm. omohyoideus, sternohyoideus, sternothyroideus, thyrohyoideus. Di dalam otot-otot di bawah tulang hyoid, dalam kapsul dan parenkim kelenjar tiroid ada reseptor, dari mereka bersama serat motor pergi serabut deria ke saraf tunjang.

4. Cawangan otot (Musculares). Nip, mm pengecut. recti capitis anterior et lateralis, longus capitis et colli.

Plexus serviks menghubungkan cawangan dengan: a) saraf hipoglossal; b) saraf aksesori; c) plexus brachial; d) batang bersimpat serviks atas.

Kerosakan kepada saraf serviks, tenunan serviks dan cabangnya. Saraf tulang belakang serviks

Untuk kawalan pergerakan kepala yang tepat dan dibezakan, banyak otot leher memerlukan pemuliharaan yang berasingan. Oleh itu, sebahagian besar serat dari akar dan saraf tunjang, tanpa saling melintang, lulus terus ke otot atau kulit leher dan kepala.

Iervasi serviks pertama (c. Spasis) naik dari terusan tunjang melalui jurang antara tulang oksipital dan atlas di belakang. anda dibahagikan kepada cawangan hadapan dan belakang.

Cawangan posterior C] dipanggil saraf pussy (c. ZdosarCaIz) dan membekalkan otot-otot rektus posterior dan kecil yang lebih besar kepala, otot-otot serong kepala yang lebih tinggi dan lebih rendah. Dengan penguncupan yang satu-sisi, semua otot ini memiringkan kepala belakang dan ke sisi, dengan penguncupan dua hala - posterior.

Serangan terpencil saraf tulang belakang serviks jarang terjadi dan berlaku dalam keadaan patologi di vertebra serviks atas. Apabila gentian saraf terasa jengkel, kontraksi kejang otot serong kepala kepala berlaku. Dengan kejang otot clonic unilateral otot ini, kepala berirama beralih ke bahagian yang terjejas; dengan kekejangan toniknya, kepala bertukar perlahan dan giliran lebih lama. Dalam kes konvulsi dua hala, kepala berpaling sama ada kepada satu atau sisi lain - konvoi putaran (Tidak semua!).

Ierv servik kedua (leher Iridescent) keluar dari foramen C intervertebral, dan dibahagikan kepada cabang-cabang anterior dan posterior. Cawangan anterior terlibat dalam pembentukan plexus serviks. Cawangan posterior meluas di antara atlas dan vertebra aksial, selekoh di sekitar pinggir bawah otot serong kepala kepala dan dibahagikan kepada tiga cabang utama: saraf occipital yang naik, menurun, dan besar. Otot Dengan pengecutan sepihak pada otot-otot ini, kepala berputar dalam arah yang sesuai, dengan otot dua hala, kepala bersandar ke belakang dengan lanjutan leher.

Ujian untuk menentukan kekuatan otot posterior kepala: pesakit ditawarkan untuk memiringkan kepala ke belakang, orang pemeriksa menentang pergerakan ini.

Saraf oksipital besar keluar dari bawah tepi bawah otot serong kepala kepala dan gerbang ke atas. Bersama-sama dengan arteri oksipital, saraf ini menembusi tendon otot trapezius berhampiran protuberansi oksipital luaran, menembusi kulit dan menyerap kulit pada daerah okipital dan parietal (Gambar 149). Dengan kekalahan saraf ini (selesema, spotsdiloarthritis, kecederaan, tumor, kejutan refleks dari otot serong kepala kepala) terdapat rasa sakit yang tajam di bahagian belakang kepala. Kesakitan adalah bersifat hipoksia dan dipergiatkan oleh pergerakan tiba-tiba kepala. Pesakit terus memegang kepala, sedikit menyengetkannya atau ke sisi. Dalam neuralgia saraf okupital yang besar, titik sakit dilokalisasi pada bahagian ketiga garis yang menghubungkan proses mastoid dan luaran

% dan p gus a k dan i! umur Fig * 149 * Pengawalan kulit kepala dan leher

Ansuran buluh (titik keluar dari saraf ini). Kadang-kadang terdapat hypo-atau hyperesthesia di leher dan kehilangan rambut.

Plexus serviks. Ia dibentuk oleh cawangan anterior C] - Saya akan lulus saraf tulang belakang dan terletak di sebelahnya dari proses melintang pada permukaan hadapan otot scalene tengah skapula; depan ditutup dengan otot stano-key-mastoid. Sensori, motor dan saraf campuran berlepas dari plexus (lihat Rajah 149). Dalam perjalanan saraf ini terdapat kawasan perforasi melalui fascia atau otot itu sendiri, di mana keadaan dapat diciptakan untuk lesi iskemik-iskemik batang saraf.

Saraf oksipital kecil (n Oshrlak shtog) berlepas dari plexus serviks dan terdiri daripada serat saraf tulang belakang C1 - C] [[. Ia melalui vagina fascial otot serong kepala dan garpu di kulit bahagian luar kawasan okipital. Klinik lesi diwakili oleh aduan paresthesia (mati rasa, kesemutan, merangkak) di kawasan occipital luar. Mereka berlaku pada waktu malam dan selepas tidur. Hypesthesia di zon cawangan saraf occipital kecil dan kesakitan di palpation titik di pinggir posterior otot sternocleidomasvian di tempat lampirannya untuk proses mastoid dikesan.

Sensasi yang sama boleh berlaku di wilayah temporal-occipital, auricle, dan saluran auditori luaran. Dalam kes sedemikian, diagnosis pembezaan dilakukan dengan luka saraf aurikular besar, yang terdiri daripada serabut tulang belakang saraf tulang belakang. Sekiranya paresthesia dan nyeri diselaraskan pada permukaan luar leher dari dagu ke tulang selangka, anda boleh memikirkan kerosakan pada saraf melintang leher (bahagian 1 otot leher) - satu cabang saraf tulang belakang SSCH - SCH.

Saraf supraclavicular terbentuk dari cabang-cabang anterior Cc dan C1U saraf tulang belakang (paras 5-100-15). Mereka keluar dari bawah pinggir posterior otot lebam-mastoid dan diarahkan ke bawah ke fossa supraclavicular. Di sini mereka dibahagikan kepada tiga kumpulan: saraf supraclavicular anterior bercabang sama dengan tulang belakang tulang belakang; saraf supraclavicular tengah menyeberangi tulang selangka dan membekalkan kulit dari kawasan timbunan ke tulang rusuk keempat;

Rns. 150. Ujian untuk kekuatan tertentu w. $ 1p1d1- Lgapazy ^ e!

saraf supraclavicular posterior berjalan di sepanjang tepi luar otot trapezius dan berakhir di kulit fissure atas otot deltoid.

Kekalahan saraf ini disertai oleh sakit di leher, yang diperburuk dengan membongkok kepala ke sisi. Dengan rasa sengit, ketegangan tonik otot otot adalah mungkin, yang mengarah ke posisi terpaksa kepala (condong ke sisi dan tetap tetap). Dalam kes sedemikian, perlu dibezakan dari gejala meningeal (kekakuan otot-otot leher). Gangguan yang diperhatikan sensitiviti permukaan (hyperesthesia, hipo atau anestesia). Titik sakit dikesan pada tekanan di sepanjang pinggir posterior otot sternokleidomastoid.

Otot-otot otot-otot otot serviks terbentur: otot-otot intertransverse, yang, dalam kes penguncupan sepihak, mengambil bahagian dalam mencondongkan leher ke sisi (diselubungi oleh segmen Cr-C); otot kepala panjang - mencondongkan tulang belakang serviks dan menuju ke hadapan (disusuli oleh segmen C, - Cn); otot hipoglikus yang lebih rendah (Shgp. Otuchokksh, 5<епоЬуо15 тсу ог

Lesi terisolasi nn. 1bogasa (tanpa ap (preg5 jarang berlaku) Oleh kerana kelumpuhan pectoralis utama, sukar untuk membawa bahagian atas dada, pesakit tidak boleh meletakkan bahagian atas bahagian yang terkena pada bahu yang sihat.Ini juga sukar untuk menurunkan anggota atas atas kayu api). Hipotensi, hipotrofi atau atrofi otot dorsal anterior ditentukan.

Saraf posterior sangkar thoracic dan (pp 1 dari pedal royogepove) termasuk dua batang: saraf skrapular dorsal dan saraf thoracic panjang.

Saraf belakang scapula membekalkan otot rhombic dan otot levator. Otot berbentuk berlian membawa skapula ke ruang tulang belakang dan sedikit mengangkatnya.

Ujian untuk menentukan kekuatan otot rhomboid: seorang pesakit dalam kedudukan berdiri ditawarkan untuk meletakkan tangannya di pinggangnya, membawa bilah bahu dan membawa sikunya kembali maksimal; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang terkontaminasi pada margin vertebral skapula. Apabila lumpuh pada otot ini, skapula beralih

Rajah. 155. Ujian dm tindakan penentuan w. 1eu1t: memanaskan badan

bawah, sudut bawahnya bergerak keluar dan sedikit ketinggalan di belakang dada.

Otot mengangkat bilah bahu menimbulkan sudut dalaman atas bilah bahu.

Ujian untuk menentukan tindakannya: disarankan untuk menaikkan tali bahu dan memindahkannya ke dalam; pemeriksaan palpates otot yang dikontrak (Rajah 155).

Saraf thoracic panjang terbentuk daripada berkas posterior bahagian supraclavicular dari batang primer superior dari plexus brachial. Saraf mengalir di permukaan depan otot scalene anterior di belakang plexus brachial dan sepanjang dinding dada datang ke otot bergigi depan. Dengan pengurangan otot ini (dengan penyertaan otot rhomboid dan trapezius), skapula menghampiri sangkar tulang rusuk; bahagian bawah otot berputar skala sekitar paksi sagittal, membantu mengangkat bahagian atas atas satah mendatar.

Ujian untuk menentukan tindakan otot ini: subjek yang diperiksa dalam posisi duduk atau berdiri ditawarkan untuk menaikkan anggota atas di atas pesawat mendatar. Biasanya, semasa pergerakan ini, skapula berputar di sekeliling paksi sagittal, menarik balik dari ruang tulang belakang, sudut yang lebih rendah berputar ke depan dan kemudian, berbaring dekat dengan sangkar tulang rusuk. Dengan kelumpuhan otot ini, skapula mendekati tulang belakang, sudut bawahnya dipisahkan dari

Rajah. 156. Bilah bahu sayap

dada ("pterygoid scapula"), ikat pinggang dan scapula dinaikkan berbanding dengan bahagian yang sihat (Rajah 156). Apabila ditarik balik, anggota atas atau lengan atasnya mendatar ke tahap mendatar, jarak berbentuk sayap dari pisau meningkat dengan ketara, dan anggota atas adalah sukar untuk naik di atas pesawat mendatar. Jarak berbentuk sayap pada bilah bahu dengan ketara meningkatkan pergerakan bahagian atas ke hadapan sementara menentang tindakan ini.

Gejala utama lesi saraf panjang dada adalah kesukaran untuk meningkatkan bahagian atas badan di atas paras mendatar, menghampiri pinggiran dalaman skapula ke ruang tulang belakang dan jarak sudut bawah skapula dari dada, atrofi otot. Lesi terisolasi saraf ini didapati agak kerap kerana saraf terletak secara dangkal dan mudah rosak dengan mampatan dengan ransel, objek berat lain, dengan lebam, iskemia, luka, dsb.

Saraf suprascapular (n. KirgayasarShapk) terbentuk daripada saraf SU-SU [saraf tulang belakang. Melangkah jauh dari daerah posterior sgvol unggul bundle utama dari plexus brachial, pena ini turun di sepanjang tepi luar dari plexus ke fossa supraclavicular; pada peringkat klavikula itu berubah

Rajah. 157. Ujian untuk menentukan kekuatan Virg-Brt (| (a), tgga5pta (> (6)

belakang dan menembusi bilah bahu di bawah otot trapezius. Kemudian saraf dibahagikan kepada cawangan, bahagian sensitif yang membekalkan ligamen dan kapsul sendi bahu, bahagian motor - supraspinatal dan otot supraspinatal.

Otot supraspinal menyumbang kepada penculikan bahu pada sudut (5 °.

Uji untuk menentukan kekuatan otot supraspinatus: subjek yang diminta untuk berdiri dalam kedudukan berdiri harus pada sudut 15 °; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan menghilangkan otot yang dikontrak di fossa supraspinous (Rajah 157, a).

Rajah. 158. Topografi syaraf skapular di zon cincin corakoid:

1 - otot supra-dorsal; 2 - ligamen paruh; 3 - arteri superior kuku: 4 - saraf supra-scapular; 5 - ligamen melintang dari scapula (kebanyakan dikeluarkan)

Otot subosseous berputar bahu.

Ujian untuk menentukan kekuatan otot submental: subjek ujian ditawarkan untuk menghidupkan bengkok atas atas pada sendi siku pada kedudukan berdiri untuk beralih keluar; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan menghilangkan otot yang terkontaminasi dalam sub-fossa (Rajah 157, 6).

Kehilangan fungsi otot ini biasanya diberi pampasan dengan baik. Kesukaran mengatasi bahu hanya boleh menjejaskan apabila melakukan tindakan yang berkaitan dengan putaran keluar dari bahu, terutamanya apabila lengan bawah bengkok (ketika menjahit dan t, hlm.). Ciri-ciri adalah kemelesetan supra- dan subakut kerana atrofi otot-otot ini.

Untuk kerosakan saraf kronik, lebar takik berbentuk I pada margin atas skapula adalah patogenetik. Ia berkisar dari 2 cm ke beberapa mm. A ligamen melintang skapula dibuang ke atas potong, seperti bumbung (Rajah 158).

Dengan kekalahan saraf subscapular, aduan pertama muncul pada sakit "mendalam" di atas pinggir atas skapula dan di bahagian luar sendi bahu. Mereka timbul terutamanya dalam kedudukan menegak tepuk dan apabila pesakit terletak pada bahagian yang terjejas. Apabila bergerak, terdapat rasa bersifat menarik, yang menjadi penembakan, terutama apabila anggota atas dipindahkan dari badan ke sisi. Sakit boleh memancar ke leher. Kekalahan gentian motor yang masuk ke infraspinatus membawa kepada kelemahan penculikan anggota atas atas sendi bahu, terutama pada permulaan penculikan (sudut hingga 15 °). Kehilangan fungsi subostomi membawa kepada kelemahan yang jelas dari putaran luaran bahu, yang mengakibatkan kedudukan yang jelas dari anggota atas gantung. Putaran luaran bahu tidak terganggu sepenuhnya, kerana otot bulat deltoid dan kecil turut berpartisipasi dalam pergerakan ini. Walau bagaimanapun, jumlah putaran bahu di luar menurun; juga mendedahkan kelemahan mengangkat bahagian atas ke hadapan dalam fasa pertama. Akibat pembatasan pergerakan di sendi bahu kepada pesakit dengan buruh untuk membawa sudu ke mulut, mereka tidak boleh menyikat rambut mereka. Dengan paresis kanan, pesakit dipaksa untuk memindahkan sekeping kertas ke kiri jika dia cuba menulis dengan cepat. Atrofi otot supraspinal dan otot perut boleh berlaku (yang kedua lebih ketara). Ciri periferi dari paresis otot-otot ini boleh disahkan oleh elektromilografi.

Saraf subscapular (pp. Xyxarali $) membekalkan subscapularis dan otot pusingan yang lebih besar. Otot subscapular berputar bahu ke dalam (diselubungi oleh saraf tulang belakang Su - Sutz). Otot pusingan besar juga berputar bahu ke dalam (pronation), menariknya kembali dan membawa kepada batang tubuh.

Ujian untuk menentukan kekuatan subscapularis dan otot bulat besar: subjek ditawarkan untuk memutar bahu ke dalam dengan bengkok atas atas pada sendi siku; pemeriksa menentang pergerakan ini (RNS 159). Pengurangan kekuatan apabila melakukan ujian ini berbanding sisi yang sihat, menunjukkan kekalahan subscapularis. Dalam kes ini, bahagian atas badan beralih ke luar dan tidak boleh dibawa ke kedudukan normalnya.

Saraf tulang belakang Thoracic (saraf dorsal dorsal, n. (H

Rajah. 159. Ujian untuk menentukan kekuatan w. 1 $ a] op $, pk $ ib5sari1ap $

The jogkaNk) membekalkan otot latissimus dorsi (SU11 - Sushi innervated), yang membawa bahu ke badan, menarik lengannya kembali ke shishi tengah, berputar ke dalamnya (pronation).

Ujian untuk menentukan kekuatan otot luas belakang: a) apabila diperiksa, apabila berdiri atau duduk, mereka menyarankan menurunkan bahu yang dinaikkan ke tahap mendatar; pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang dikontrak (Rajah 160, a); b) pesakit ditawarkan untuk menurunkan anggota atas atas dan bawah di belakang, berputar ke dalam; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang dikontrak pada sudut bawah skapula (Rajah 160, b). Apabila otot ini paresis, sukar bagi bahagian atas untuk bergerak ke belakang.

Dari bahagian subclavian dari plexus brachial, satu pendek dan enam saraf panjang ke bahagian atas badan bermula.

Saraf axillary (AhShaggs) - yang paling tebal dari cawangan pendek plexus brachial, terbentuk daripada serat-serat saraf tulang belakang Su-Su |, menonjol bersama-sama dengan a. SiggsPeha Nshpep Rolespog melalui Gogatep Dia