Utama / Pemulihan

Pembuangan hernia intervertebral: adakah ia berbahaya untuk menjalani pembedahan?

Bagaimana risiko operasi hernia intervertebral boleh - soalan ini ditanya oleh hampir setiap pesakit yang datang kepada perundingan neurosurgeon dan yang memerlukan operasi sedemikian. Ini dapat difahami: setelah membaca cerita-cerita seram di Internet tentang bagaimana orang menjadi kurang upaya selepas pembedahan tulang belakang dan menonton filem, di mana mereka biasanya menunjukkan operasi "sangat sukar", di mana keadaan luar biasa sentiasa berlaku, dan ketegangan sentiasa di udara, kadang-kadang adalah mustahil untuk mencari kekuatan untuk memusnahkan stereotaip sedemikian. Walau bagaimanapun, melihat ke hadapan, kami segera mengatakan bahawa ini hanyalah stereotaip, dan pembedahan tulang belakang moden, walaupun kompleks, sangat pintar dan selamat. Risiko yang wujud dalam campur tangan neurosurgikal tidak tersedia (terdapat risiko operasi umum yang dikaitkan dengan anestesia yang wujud dalam sebarang operasi). Walau bagaimanapun, jika anda masih bimbang tentang persoalan apakah penghapusan hernia intervertebrata berbahaya, cuba jawabnya dengan bahasa yang mudah.

Mengeluarkan hernia intervertebral dalam tulang belakang serviks

Mungkin segmen yang paling berbahaya dari tulang belakang dari segi pembedahan adalah leher. Pada peringkat tulang belakang serviks dan toraks melepasi kord rahim, kerosakan yang sedikit yang dapat mengakibatkan akibat yang serius. Memang, pada masa lalu, apabila ahli bedah saraf masih belum mempunyai pelbagai teknologi dan teknik yang tersedia pada hari ini, terdapat bahaya yang berpotensi untuk merosakkan saraf tunjang dan melumpuhkan pesakit. Walau bagaimanapun, sekarang, penyingkiran hernia di kawasan serviks dilakukan dengan menggunakan akses ini, yang sepenuhnya menghilangkan hubungan dengan kord rahim.

Operasi untuk mengeluarkan hernia dalam tulang belakang serviks adalah kecil dan kemas. Ia dilakukan melalui hirisan kecil di sepanjang lipatan kulit di leher di depan, sementara pesakit terletak di belakangnya. Neurosurgeon memasuki sasaran (hernia intervertebral) pada sudut supaya hubungan fizikal dengan saraf tunjang sepenuhnya dikecualikan. Di dalam bilik operasi neurosurgi moden, seperti kami, pengunderaian khas telah datang untuk menggantikan endoskopi untuk masa yang lama, yang membolehkan bukan sahaja menjalankan pembedahan hernia melalui hirisan kecil yang sama seperti semasa pembedahan endoskopi, tetapi juga dengan ketara meningkatkan kualiti dan keselamatan operasi itu sendiri. Lagipun, ahli bedah saraf tidak berfungsi dengan gambar dua dimensi di skrin, tetapi menggunakan mikroskop intraoperatif elektronik super moden: dia melihat gambar tiga dimensi dan boleh menggunakan lebih banyak instrumen neurosurgi. Dalam operasi hernia intervertebral dalam tulang belakang serviks, penstabilan segmen yang dikendalikan mestilah dilakukan menggunakan sangkar atau cakera intervertebral buatan.

Mengeluarkan hernia intervertebral dalam tulang belakang lumbosacral

Bahaya potensi paling sedikit adalah operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral di bahagian bawah punggung. Saraf tunjang pada kebanyakan orang secara anatomi berakhir pada tahap vertebra lumbar pertama dan kedua, jadi apabila beroperasi pada segmen di mana hernia berlaku paling kerap (L3-L4-L5-S1), tidak ada risiko kerosakan kepadanya. Sudah tentu, di mana-mana bahagian tulang belakang, termasuk Penyakit lumbar mempunyai potensi untuk merosakkan akar saraf, yang penuh dengan kesakitan yang teruk, kehilangan kepekaan dan fungsi pada kaki yang lebih rendah, tetapi teknologi moden, serta kaedah akses yang digunakan di jabatan kami, juga sepenuhnya menolak kemungkinan kerosakan mereka.

Pembedahan hernia di tulang belakang lumbar dilakukan melalui hirisan kecil. Retractor tubular (retractor) dan mikroskop intraoperative elektronik generasi terkini digunakan untuk mengekalkan integriti tisu dan otot bersebelahan dan meningkatkan kecekapan dan keselamatan operasi. Dalam keadaan ciri-ciri anatomi tertentu pesakit, dalam operasi hernia lumbar, teknologi pengawasan neurofisiologi juga digunakan, yang membolehkan ahli bedah saraf untuk memastikan instrumen neurosurgis berada pada jarak yang selamat dari akar saraf semasa operasi. Dalam operasi untuk mengeluarkan hernia dalam tulang belakang lumbal, segmen itu juga stabil untuk mengelakkan kambuhan hernia dan mengekalkan kualiti hidup pesakit selepas operasi tanpa mengehadkan tekanan fizikal.

Pembuangan hernia intervertebral - selamat!

Teknologi neurosurgi moden telah membuat kemajuan yang hebat ke hadapan dan, dengan penggunaan yang betul, dapat memastikan keselamatan lengkap bagi pesakit, terutamanya dalam operasi yang disahkan dan terancang dengan baik sebagai penyingkiran hernia intervertebral. Pembedahan tulang belakang moden sangat pintar, kecil dan selamat, dan dilakukan setiap hari di jabatan kami. Percaya pengalaman profesional, mengkaji soalan, dan tidak percaya cerita-cerita seram, yang ditulis di Internet.

Pembuangan hernia tulang belakang

Pembedahan hernia intervertebral adalah langkah yang perlu apabila tiada cara lain untuk membantu pesakit. Selalunya, ini menghilangkan osteochondrosis kronik, yang tidak mempunyai rawatan sebelum ini. Tanda-tanda untuk rawatan pembedahan didiagnosis oleh pakar atau perundingan ahli bedah saraf selepas pemeriksaan menyeluruh, dan pesakit diwajibkan untuk merealisasikan ketidakmampuannya untuk mengelakkan akibat yang serius, termasuk ketidakupayaan.

Adakah ia berbahaya?

Selepas operasi mengeluarkan hernia tulang belakang, pesakit segera merasakan kesakitan, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi tulang belakang, kepekaan, organ-organ panggul kecil, pesakit di hospital tidak melebihi seminggu. Semua ini adalah kelebihan yang membolehkan pesakit mengelakkan penyakit parah, kecacatan dan kembali ke kehidupan normal.

Operasi pada hernia tulang belakang, sebagai tambahan kepada meritnya, dipenuhi dengan risiko:

 • Mana-mana operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang membawa risiko tertentu; tidak ada jaminan seratus peratus kejayaan;
 • Mengeluarkan hernia tulang belakang mengurangkan saiz tulang rawan, yang meningkatkan beban pada vertebra terdekat;
 • Walaupun selepas pembedahan yang paling jinak, banyak masa diperlukan untuk pemulihan rawan - dari tiga bulan hingga setengah tahun, dalam tempoh ini pelbagai komplikasi mungkin muncul.

Jika rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah satu-satunya jalan keluar, jangan menolak. Setiap pembedahan pada tulang belakang - ini adalah pilihan apabila, dari dua kes terburuk, memilih yang paling berbahaya. Menolak operasi tidak masuk akal, kehilangan masa boleh membawa kepada kehilangan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan. Sama ada pembedahan diperlukan, doktor memutuskan berdasarkan analisis panjang terhadap keadaan pesakit. Jika rawatan lain tidak membantu, tetapkan satu pembedahan.

Jenis operasi

Terdapat banyak jenis operasi untuk mengeluarkan hernia dari tulang belakang, jadi seorang ahli bedah saraf, mengikut keputusan pemeriksaan, boleh memilih kaedah paling optimum penghapusan hernia. Membangunkan enam jenis pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengeluarkan cakera intervertebral herniated.

Diskektomi

Kaedah pembedahan kini dianggap tidak lagi relevan, tetapi dalam kes-kes jarang digunakan. Semasa pembedahan, insisi terbuka dibuat dan cakera intervertebral yang rosak dikeluarkan. Kelemahan kaedah ini adalah tempoh pemulihan yang panjang, risiko jangkitan yang tinggi oleh mikroflora patogenik dan komplikasi lain. Kelebihan operasi semacam itu adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku dalam hernia intervertebral yang berulang.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan hernia intervertebral endoskopik dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini untuk menghilangkan hernia dianggap remeh, otot dan ligamen hampir tidak rosak, risiko pendarahan diminimumkan. Memiliki sejumlah kelebihan yang banyak, perlu diperhatikan bahawa tidak semua campur tangan endoskopik timbul untuk menghapuskan hernia cakera adalah mungkin. Kelemahan seperti operasi termasuk kemungkinan berlakunya hernia dan sakit kepala yang teruk dengan penggunaan anestesia yang tidak layak. Pembedahan hernia intervertebral endoskopik adalah operasi kos tinggi.

Penyingkiran mikrosurgikal

Penyingkiran microsurgical hernia intervertebral adalah yang paling sempurna, kerana ia adalah paling kurang berbahaya, kerana tisu sekitarnya tidak cedera apabila hernia dikeluarkan. Campur tangan bedah dilakukan dengan menggunakan instrumen berteknologi tinggi di tingkat mikro, yang memungkinkan untuk menghilangkan hernia intervertebral, menghemat otot dan tisu. Operasi ini agak berjaya, tetapi terdapat risiko komplikasi akibat epidermal parut-pelekat.

Laminectonia

Semasa pembedahan, laminektomi terinspirasi, tetapi hanya serpihan kecil gerbang disk dikeluarkan. Dalam tempoh selepas pembedahan, pertumbuhan semula tisu pesat berlaku. Campur tangan pembedahan adalah bebas, namun ada risiko komplikasi dan sepsis yang tinggi.

Nukleoplasty cakera

Nukleoplasty cakera hernia intervertebral tergolong dalam kaedah rawatan rendah kesan terbaru. Semasa penyingkiran hernia ruang tulang belakang di bawah pemerhatian dengan X-ray, jarum khas dimasukkan ke dalam rawan intervertebral yang cedera, di mana rawatan laser hernia intervertebral, plasma atau mana-mana sinaran lain dilakukan, dengan cara yang tisu terletak di dalam cakera dipanaskan dan jumlah bulging berkurangan. Teknik ini segera melegakan pesakit kesakitan, pada asasnya, melewati tanpa komplikasi, tetapi rawatan pembedahan memberikan data, kesan positif hanya apabila ukuran hernia tidak lebih dari tujuh milimeter dan tidak rumit oleh pertumbuhan osteofit.

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser cakera herniated digunakan sebagai kaedah bebas, dan sebagai kaedah tambahan untuk membaiki cakera dalam kes penghapusan lengkap hernia vertebra. Pembedahan laser untuk hernia intervertebral merujuk kepada kaedah rawatan rendah kesan.

Berapa lamakah pembedahan? Bergantung pada kaedah operasi, cakera herniasi boleh dikeluarkan dalam tempoh dari tiga puluh minit hingga dua jam.

Mana-mana kaedah di atas campur tangan pembedahan mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, memilih kaedah operasi yang digunakan, perlu mengambil kira gambaran klinikal dan keadaan kewangan pesakit.

Komplikasi yang mungkin

Dalam satu konsep, operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, terdapat potensi tekanan hebat bagi seseorang, kerana tidak ada yang dapat menjamin hasil yang berjaya pembedahan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang vertebra, berpotensi mengandungi pelbagai komplikasi. Mereka diklasifikasikan sebagai komplikasi yang timbul semasa operasi mengeluarkan hernia tulang belakang dan komplikasi yang timbul selepas tempoh operasi.

Sebahagian daripada mereka timbul dalam proses campur tangan pembedahan. Sebagai contoh, kerosakan tidak sengaja kepada saraf yang boleh menyebabkan paresis dan lumpuh. Mungkin pakar bedah itu akan melihat masalah dalam masa semasa operasi untuk mengeluarkan hernia intervertebral, maka jam itu akan disedut, dan jika dia tidak melihat, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk pada masa akan datang.

Secara umum, terdapat pergantungan langsung pada instrumen, kaedah pembedahan dan kelayakan ahli bedah saraf.

Komplikasi berpotensi selepas pembedahan tulang belakang adalah:

 • Kecacatan sementara;
 • Kemungkinan berulang;
 • Keperluan rawatan konservatif dan meratakan penyebab utama penyakit.

Pembedahan hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar tidak menghilangkan punca-punca yang menjejaskan berlakunya patologi. Pembedahan hernia hanya membuang kesakitan dan mengembalikan sensitiviti badan pesakit.

Setelah selesai operasi, pesakit dipaksa untuk menetapkan terapi konservatif khusus, tugas utama yang merupakan pemulihan lengkap tulang belakang, serta peraturan proses yang berkaitan dengan metabolisme tubuh. Sebagai tambahan kepada ejen-ejen farmakologi, pesakit ditetapkan sebagai sistem langkah pemulihan.

Pemulihan

Selepas selesai operasi pada tulang belakang, tidak lagi hernia, tetapi pemulihan jangka panjang pesakit diperlukan:

 • Dalam perjalanan empat puluh lapan jam selepas berakhirnya campur tangan pembedahan, untuk memberikan rehat katil keseluruhan;
 • Pakai korset khas;
 • Sebelum anda berdiri di atas kaki, dengarkan badan anda, sama ada terdapat rasa sakit, pening kepala. Pada mulanya, tunggu beberapa minit sebelum memulakan pergerakan;
 • Panjat dari katil dengan berhati-hati dengan belakang yang lurus. Pergeseran berat badan pada perut dan lengan. Tinggalkan belakang dalam kedudukan sedemikian supaya tidak merosakkan jahitan;
 • Menahan diri dari pergerakan badan yang berpusing;
 • Untuk memberi postur yang selamat, beli tilam ortopedik;
 • Dalam kesinambungan tiga minggu selepas pembedahan untuk mengelakkan kedudukan duduk;
 • Bilik mandi dibenarkan untuk digunakan tiga hari selepas operasi, mandi, dalam sebulan.

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit, perlu menjalani terapi dadah yang panjang, terapi senaman dan aktiviti lain. Pemulihan yang dilakukan secara profesional menguatkan otot-otot badan dan memulihkan fungsi tulang belakang. Setelah selesai operasi untuk mengeluarkan hernia vertebra, ia perlu diingat, untuk bekerja dengan berat dan mengambil beban fizikal yang besar, tidak disyorkan sehingga akhir hayat.

Penonjolan cakera cakera, apa itu?

Akibat penyingkiran hernia intervertebral

Pembedahan hernia intervertebral adalah prosedur yang sukar, serius, tetapi kadang-kadang perlu. Ia hanya dilakukan di bawah keadaan tertentu dan tanda khas, kerana akibat penghapusan hernia intervertebral kadang-kadang tidak boleh diramalkan. Dalam kebanyakan kes, segala-galanya berjalan dengan lancar, tetapi mereka yang masih ditugaskan untuk operasi harus mengetahui masalah yang tidak perlu, tetapi mungkin muncul kemudian.

Sedikit mengenai operasi itu

Hernia intervertebral adalah keadaan patologi cakera intervertebral di mana cincin berserabut mengelilingi inti dalam cakera rosak, dan inti itu sendiri mula keluar. Bahaya utama terletak pada fakta bahawa dengan perkembangan terdapat risiko kelumpuhan anggota badan yang lebih rendah akibat peregangan kord rahim - salah satu unsur utama kawalan tubuh.

Sekiranya terdapat hernia yang besar atau jika tiada kesan daripada rawatan konservatif, pesakit dijadualkan menjalani operasi untuk menghapuskan lesi ini. Walau bagaimanapun, pembedahan tulang belakang sentiasa menjadi risiko yang sangat penting, dan oleh sebab itu doktor berusaha sebaik mungkin untuk menyelamatkan pesakit dari penyakit ini dengan cara kurang trauma.

Nota! Pembedahan hernia perlu dilakukan oleh pesakit dengan patologi ini, pada kira-kira 20% daripada semua kes. Dan kira-kira separuh daripada semua operasi di bahagian tulang belakang dikaitkan dengan penghapusan hernia.

Intipati operasi itu secara mekanikal menghilangkan penyebab manifestasi kesakitan dan gejala-gejala lain yang tidak menyenangkan dari patologi ini. Doktor cuba mencederakan tisu cakera sekeliling seketika dan mengeluarkan hernia. Ia agak sukar untuk melaksanakan pakar bedah yang berpengalaman.

Jadual Jenis-jenis operasi untuk penghapusan hernia.

Terdapat pilihan lain untuk operasi. Walau bagaimanapun, pilihan akan menjadi doktor yang hadir, bergantung kepada keterangan.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara lebih terperinci, persediaan untuk membuang hernia seksyen lumbar, serta mempertimbangkan jenis operasi, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Tempoh pemulihan

Selepas pembedahan, setiap pesakit akan menjalani tempoh pemulihan. Dia akan merasakan kelegaan keadaan sebaik sahaja hernia dikeluarkan, tetapi untuk mengekalkan kesan yang dicapai untuk masa yang lama, adalah penting untuk memulihkan dengan betul.

Pertama sekali, seseorang perlu membiasakan diri dengan keadaan hidup yang baru - penting untuk melindungi tulang belakang dan tidak membebankannya.

 1. Anda tidak harus membengkok ke sisi, ke hadapan, adalah penting untuk mengelakkan memutar tulang belakang.
 2. Bulan 1-1.5 pertama tidak boleh duduk sama sekali. Malah di dalam kereta untuk bergerak ia dikehendaki berbaring sebagai penumpang.
 3. Kira-kira 3 jam sehari perlu memakai korset khas.
 4. Setiap 2 jam adalah penting untuk berehat - berbaring dan berbaring di belakang selama 15-20 minit.
 5. Gravity dilarang.
 6. Adalah penting untuk tidak membekas punggung anda.

Selepas 8 minggu, apabila semua proses keradangan telah berlalu, dan jahitan telah sembuh, tahap pemulihan aktif bermula. Pesakit mula bersenam, berenang untuk menguatkan tulang otot.

Komplikasi yang mungkin

Malangnya, dalam beberapa kes, selepas pembedahan, komplikasi tertentu mungkin berkembang. Terdapat banyak daripada mereka, dan tidak mungkin dapat menyenaraikan semua yang mungkin. Secara umumnya, mereka boleh dibahagikan kepada mereka yang terbentuk semasa operasi, selepas itu, atau yang terbentuk dalam tempoh yang jauh. Teater operasi biasanya dikaitkan dengan anestesia atau kesilapan perubatan semasa operasi itu sendiri.

Perhatian! Sesetengah komplikasi sangat berbahaya yang boleh membawa kepada tahap kecacatan yang mendalam. Dari kesilapan perubatan tiada siapa yang kebal.

Salah satu komplikasi serius ialah kerosakan pada saraf tunjang atau saraf semasa pembedahan. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa doktor sukar untuk menavigasi antara tisu darah dan bengkak di sekeliling medan kerja. Dan terdapat risiko kerosakan pada akar saraf, yang terletak betul-betul di sebelah hernia. Akibatnya adalah: sakit kronik, kelemahan anggota badan, kelumpuhan tidak dapat dipulihkan. Kerosakan kepada saraf tunjang menyebabkan masalah dengan organ dalaman.

Sekiranya pecah cangkang keras saraf tunjang, di mana cecair cerebrospinal beredar, pesakit mungkin mengalami perkembangan meningitis. Iaitu, jangkitan kord rahim berlaku. Dengan perkembangan meningitis purulen, bentuk fistula dalam kawasan kulit keras, di mana aliran massa purulen, dermawan dan abses terbentuk. Sekiranya tidak dirawat, sepsis berkembang dan segala-galanya boleh membawa maut.

Sekiranya keradangan meninges kecil-vaskular berlaku, arachnoiditis berlaku. Jika membran arachnoid rosak semasa operasi, proses radang akut atau purulen berkembang, berubah menjadi bentuk kronik. Seseorang akan disertai sepanjang hayatnya dengan sakit kepala, ingatan yang semakin teruk, dan gangguan neurologi akan muncul. Penyakit itu hampir tidak boleh dirawat.

Selepas operasi, di kawasan vertebra di mana operasi itu dilakukan, kepingan cincin berserabut boleh kekal, yang kemudiannya membawa kepada keradangan - spondylodiscitis berlaku. Penyakit ini boleh mengakibatkan keradangan purba tisu spongy vertebra - osteomyelitis. Keradangan boleh merebak ke tisu vertebra di sekelilingnya, segmen tulang belakang itu sendiri mula melembutkan - keretakan boleh terjadi.

Perhatian! Dengan osteomyelitis pada pesakit tua atau lemah, sepsis boleh berkembang.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh bekalan darah melalui beberapa arteri. Salah satunya dipanggil arteri Adamkevich dan bertanggungjawab untuk memberi makan bahagian bawah saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, lumpuh akut yang tidak dapat dipulihkan akan berlaku.

Hernia berulang

Kambuhan hernia adalah salah satu masalah yang paling biasa bagi mereka yang menjalani pembedahan hernia. Sebagai peraturan, ia adalah komplikasi jangka panjang dan muncul kira-kira satu tahun selepas pembedahan. Pergigian adalah sukar untuk dirawat - bahkan pembedahan sekunder mungkin diperlukan. Di samping itu, hernia boleh berlaku di kawasan vertebra bersebelahan.

Oleh itu, pembedahan hernia intervertebral pembedahan tidak memberikan jaminan lengkap. Relaps berlaku pada kira-kira 20-25% daripada kes-kes dan selalunya bersamaan dengan penyakit utama, yang memudahkan rawatan.

Walau bagaimanapun, kambuh boleh membawa kepada ketidakstabilan kolum tulang belakang. Dalam kes ini, anda mungkin memerlukan jenis operasi khas - gabungan. Ia akan membantu menyambung semula vertebra individu dengan satu sama lain.

Jika anda ingin mengetahui bagaimana pemulihan berlaku selepas hernia tulang belakang lumbar dikeluarkan, dan juga mempertimbangkan apa latihan dan prosedur yang perlu dilakukan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Spondylolisthesis

Semasa operasi di hernia tulang belakang, bukan sahaja tisu lembut dibedah, tetapi juga tulang belakang, khususnya vertebra, yang perlu dipindahkan untuk mendapatkan hernia itu sendiri. Ia dilampirkan kepada mereka otot dan ligamen. Dan kerana pelanggaran integriti vertebra, tahap kekakuan keseluruhan tulang belakang berkurangan, mekaniknya berubah. Lokasi vertebra dan kelengkungan tulang belakang mungkin berubah.

Hasilnya adalah ketidakstabilan tulang belakang dan spondylolisthesis. Dalam kes ini, tulang belakang yang terletak di atas boleh bergerak secara posterior atau anterior berbanding dengan yang di bawah. Hernia mungkin berulang di kawasan ini.

Pencegahan berulang

Untuk mengurangkan kemungkinan kekambuhan, penting untuk mengaturkan tempoh pemulihan anda dengan betul dan ikuti semua arahan doktor. Banyak dalam kes ini bergantung kepada pesakit. Sekiranya pemulihan adalah betul, maka kebarangkalian kambuh semakin berkurang.

Kaedah-kaedah yang mesti dipatuhi dibincangkan di atas. Walau bagaimanapun, dalam mana-mana keadaan, seseorang yang telah menjalani pembedahan tulang belakang harus memberi perhatian khusus kepada punggungnya, walaupun selepas akhir tempoh pemulihan. Cara hidup selepas penghapusan hernia intervertebral?

Langkah 1. Adalah penting untuk memberi perhatian penuh terhadap arahan doktor, yang dia berikan pada peringkat pertama pemulihan - dalam tempoh awal. Ia adalah perlu untuk sepenuhnya meninggalkan tekanan kardinal, dilarang untuk duduk, dan lain-lain. Perlu mengambil ubat anti-radang yang disyorkan oleh doktor.

Langkah 2. Tempoh pemulihan kedua juga penting. Pesakit perlu berhubung dengan rawatan fisioterapi atas cadangan pakar, mula melakukan terapi latihan senaman mudah. Semua tindakan mesti perlahan dan berhati-hati.

Langkah 3. Seterusnya (selepas kira-kira 6 bulan) anda perlu melakukan latihan yang lebih kompleks, tujuannya untuk menguatkan otot belakang. Korset otot yang kuat adalah sokongan tambahan yang sangat baik untuk badan, yang mengurangkan beban pada tulang belakang yang telah rosak.

Langkah 4. Adalah disyorkan untuk mengambil kursus urut dan berkunjung ke chiropractor.

Langkah 5. Selepas akhir tempoh pemulihan, adalah penting untuk memantau gaya hidup anda. Ia tidak disyorkan untuk duduk di satu tempat untuk masa yang lama, untuk membawa beban, untuk melompat dari ketinggian.

Langkah 6. tulang belakang yang dikendalikan harus dilindungi daripada sejuk. Dalam cuaca sejuk, anda juga mesti memakai tali pinggang panas.

Langkah 7. Jangan menafikan diri anda dalam rawatan spa sekurang-kurangnya sekali setahun.

Langkah 8. Ia perlu memasukkan gimnastik berenang dan terapeutik di dalam kehidupan pesakit.

Video - Akibat selepas penghapusan hernia intervertebral

Kesan penghapusan hernia adalah lebih besar daripada yang disenaraikan dalam bahan ini. Tetapi secara umum, kini mungkin untuk membentangkan dan menilai kemungkinan risiko. Berdasarkan yang tersebut di atas, operasi harus dilakukan hanya jika risiko dibenarkan dan tidak ada pilihan rawatan lain.

Kajian mengenai penghapusan tulang belakang lumbar dan hernia

Seringkali, pesakit klinik neurologi mengadu sakit sengit di rantau lumbar, leher, mengalami kesakitan pada punggung, rasa mati rasa pada kaki, kaki kapas. Kesakitan boleh kekal atau muncul selepas beban kecil, duduk dalam satu kedudukan.

Gejala seperti ini diberikan oleh hernia vertebra, yang mustahil untuk dipecat, keadaan yang diabaikan dirawat oleh campur tangan pembedahan.

Struktur tulang belakang

Lajur tulang belakang dalam tubuh manusia adalah sokongan dan pada masa yang sama struktur bergerak yang berfungsi sebagai perlindungan untuk tisu saraf dari saraf tunjang yang terletak di kanal rabung dari berbagai beban dan kecederaan. Setiap vertebra mempunyai struktur tulang dan satu proses, yang merupakan tontonan di belakang tisu saraf tulang belakang dan sebuah badan besar yang terletak di hadapan saraf tunjang dan mengambil hampir semua beban.

Tulang berasingan, terletak di atas yang lain bersama-sama dengan cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan, membentuk ruang tulang belakang. Pad cakera bulat tidak membenarkan vertebra menggosok antara satu sama lain. Setiap cakera tulang belakang terdiri daripada nukleus pulpous dalaman daripada konsistensi gel seperti dan membran berserabut luar yang membentuk cincin berserabut.

Ligamen adalah tisu berserat, dengan kekuatan yang cukup untuk ikatan dan memegang tulang bersama-sama. Kadang kala kerosian ligamen berlaku, pesakit merasa sakit dengan lokalisasi tertentu di kawasan yang terjejas. Keseluruhan tulang belakang dibahagikan kepada empat bahagian:

 • rantau serviks mengandungi 7 vertebra;
 • pektoral membentuk nombor 12;
 • rantau lumbar terdiri daripada 5 bahagian;
 • bahagian sakral rabung terletak di bawah tulang belakang kelima, maka ia melewati tailbone.

Hernia intervertebral

Hernia vertebrata muncul dalam kes penyemperitan nukleus seperti gel ke lumen yang dihasilkan dari cincin berserabut yang lemah atau rosak oleh vertebra tulang atas dan bawah. Pembuli nukleus pulpa, yang berada di luar saluran tunjang, menimbulkan tekanan pada ujung saraf dan menyebabkan kesakitan.

Menurut para doktor, hernia berkembang dalam kebanyakan kes di daerah lumbal dan serviks rabung, antara 4 dan 5 vertebra. Jarang, dengan kelengkungan tulang belakang yang sedia ada, terbentuk di kawasan dada. Hernia vertebrata adalah penyebab kesakitan yang paling biasa di belakang, leher dan kaki, penyakit ini berlaku pada orang berusia 30 hingga 55 tahun, lebih sering lelaki menderita.

Penyebab hernia lumbal

Dalam proses kehidupan manusia, keadaan timbul yang menyebabkan risiko hernia:

 • berat badan berlebihan meningkatkan beban pada cakera lumbar dan membawa kepada penonjolan mereka;
 • kerja fizikal keras atau latihan sukan berlebihan menyumbang kepada berlakunya hernia tulang belakang;
 • kecenderungan untuk kerosakan tulang belakang diturunkan.

Gejala ciri hernia tulang belakang

Setiap orang harus memperhatikan kesihatannya, jika salah satu daripada gejala berikut ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan:

 • Kesakitan berterusan di bahagian belakang atau lumbar boleh menjadi watak merengek atau menembak;
 • sakit belakang, menembak semasa bergerak, sering menjejaskan bahagian belakang paha, jahitan pada betis apabila berjalan;
 • sakit leher apabila memutar kepala dan dalam keadaan tenang, boleh menjadi malar atau berlaku pada masa itu, memprovokasi kesemutan di kawasan tangan;
 • tanda berbahaya hernia adalah kebas pada bahagian lengan dan kaki, kesemutan (goosebumps) di kaki, sering bocor.

Gejala hernia bervariasi dan berkembang bergantung kepada tahap kerosakan tisu lembut dan lokasi tujahan. Pilihan mereka dibentangkan dari ketiadaan mutlak kesakitan pada suatu masa atau ungkapan lemah mereka kepada kesakitan yang tidak dapat ditolerir sepanjang sepanjang rabung. Banyak pengakhiran saraf terletak di sekitar ruang tulang belakang, dan kesakitan dipindahkan ke kawasan lengan atau kaki, yang diselaraskan oleh ujung saraf terjepit di kawasan hernia.

Seringkali, tengkorak hernia melalui cincin berserabut bukanlah sifat yang menekan, badan nukleus pulposal tidak bersentuhan dengan saraf dan tisu lembut, di mana pesakit tidak merasakan kesakitan untuk seketika. Kadang-kadang sukar untuk mendiagnosis jika seseorang mengeluh sakit di lutut, pinggul, atau kaki, dan tangan. Untuk menentukan diagnosis hernia, ujian instrumental dan lain-lain dilakukan untuk mengetepikan penyakit yang serupa.

Hernia boleh memberikan gejala simetri, tetapi dalam saiz yang besar, ia merosakkan ganglion sakral, dan mengembangkan lesi pada kedua-dua belah badan, dengan akibat yang sangat serius. Membengkokkan boleh mengganggu kawalan kencing dan pergerakan usus, menyebabkan lumpuh lengkap badan. Komplikasi teruk lain adalah kesakitan yang tidak dapat ditanggung apabila bergerak, yang membawa kepada ketidakselesaan pesakit.

Peperiksaan untuk disyaki hernia tulang belakang

Peperiksaan doktor bermula dengan pemeriksaan neurologi dan sejarah perubatan. Pakar memeriksa proses saraf refleks, sensitiviti kawasan tertentu badan dan kekuatan otot. Sekiranya keraguan, untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan membuat kajian tambahan:

 • untuk mengecualikan tisu tulang dan penyakit lain, membiak imej tubuh manusia dengan melepaskan X-ray;
 • Imej diagnostik menggunakan tomografi terompet (CT) menunjukkan lokasi, saiz, bentuk dan kandungan terusan tunjang, struktur tisu yang berdekatan, tetapi sukar untuk menentukan secara jelas tengkorak hernia;
 • Anda boleh mendapatkan gambaran jelas tentang kord rahim, ujung saraf dan semua tisu sekitarnya, gangguan perkembangan, serta tumor dan hernia, menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI), yang akan memaparkan semua data dalam imej tiga dimensi, yang sangat mudah untuk penyelidikan;
 • untuk penentuan ukuran hernia yang lebih tepat dan penyetempatannya, kaedah myelogram digunakan - suntikan agen kontras ke kanal belakang, kaedah ini tidak digunakan tanpa memerlukan segera, kerana ia boleh membahayakan kesihatan pesakit;
 • Kaedah elektromilogram terdiri daripada menentukan aktiviti akar saraf dan tindak balas otot kepada pelbagai suntikan jarum kecil, yang dibuat di bahagian yang berlainan di sepanjang tulang belakang, dengan itu mencari akar saraf yang dikecualikan daripada kerja hernia yang terlalu banyak.

Kaedah yang paling berkesan adalah MRI, yang dianjurkan untuk dilaksanakan pada mulanya, kerana ia mewakili imej yang paling meyakinkan dari hernia vertebra, membolehkan anda melihat pelanggaran bahan cakera.

Campur tangan operasi

Tidak semua pesakit yang mengidap hernia intervertebral memerlukan pembedahan untuk membuangnya. Statistik menunjukkan keperluan untuk setiap pesakit yang kesepuluh, selebihnya diberi ubat untuk melegakan keradangan dan sakit, urut dan fisioterapi. Proses rawatan yang kompleks adalah panjang, sesetengah pesakit mahukan hasil yang cepat, oleh itu, apabila mengenal pasti satu set petunjuk, campur tangan pembedahan dilakukan:

 • jika terdapat kehilangan atau bantahan lengkap sebahagian besar inti dalaman melalui dinding anulus atau pemisahan dari terusan tunjang;
 • apabila hernia diposisikan supaya ekor kuda diperas, menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian belakang tulang paha, perut bawah, akut yang ditunjukkan ketika batuk, ketidakupayaan untuk mengawal kencing dan mengosongkan usus.
 • jika rawatan konservatif yang kompleks tidak memberikan hasil yang diinginkan;
 • dengan kesakitan teruk yang berterusan yang tidak lulus dari kaedah lain sehingga satu setengah bulan.

Pembedahan hernia klasik

Tidak ada keperluan untuk menjalani pembedahan jika penyakit itu dimanifikan oleh kesakitan yang tidak penting, tetapi kadang-kadang perlu untuk melakukan pembedahan, yang dalam perubatan moden dilakukan menggunakan tiga kaedah tradisional.

Diskektomi

Kaedah ini melibatkan penyingkiran sebahagian daripada cakera tulang belakang atau badannya yang lengkap, bersama dengan penonjolan hernia. Di tempat cakera yang hilang, implan titanium dimasukkan untuk mengekalkan fungsi sokongan rabung. Dalam masa berikutnya, vertebra bergabung bersebelahan. Indica untuk diskoektomi adalah hernia vertebra dari jenis yang diasingkan.

Laminektomi

Kaedah ini dipanggil penyahmampatan terbuka, apabila dinding belakang saluran tulang belakang dikeluarkan bersama lengkungannya. Gangguan seperti itu dengan struktur vertebra mengurangkan tekanan ke atas saraf tunjang dan persekitaran saraf di sekitarnya. Petunjuk untuk laminektomi adalah penyempitan saluran tulang belakang. Kelemahan kaedah ini termasuk kemunculan ketidakstabilan di tulang belakang, kadang-kadang terdapat kesakitan dan mampatan sekunder saraf. Relap muncul di latar belakang perubahan sendi rabung dengan otot punggung yang lemah.

Percikaneous Discectomy

Ia dibuat melalui percikan kecil di kulit dengan alat khas. Operasi ini ditunjukkan jika protrusi hernia berlaku di dalam kanal saraf tunjang. Kaedah ini tidak berkesan berbanding diskoektomii terbuka.

Mikrosurgeri untuk penghapusan hernia intervertebral

Pembuangan protrusi dilakukan dengan peralatan pembedahan khas menggunakan mikroskop operasi melalui percikan kecil pada kulit. Campurtangan dalam struktur tisu otot adalah minimum dan tidak menjejaskan akar saraf di sekitarnya.

Microdiscectomy

Semasa pembedahan, mampatan pengakhiran saraf dan saluran darah dihapuskan dan pemampatan kord rahim dikurangkan. Penyebaran kesan pada tisu dan tisu yang sihat di sekeliling dapat dikurangkan dengan mengeluarkan hernia melalui serpihan sekitar 2 cm Dengan kaedah ini, sebahagian dari ligamen kuning dipotong, dan tepi gerbang vertebral akan dikeluarkan. Kelebihan kaedah termasuk:

 • masa untuk meneruskan operasi kurang daripada satu jam;
 • penyingkiran dilakukan di bawah anestesia tempatan;
 • selepas pembedahan jarang ada komplikasi;
 • pada masa yang sama penyingkiran dua formasi hernia dibenarkan;
 • kesakitan akan hilang hampir sejurus selepas berakhirnya operasi;
 • masa yang dihabiskan di hospital dikurangkan dan tempoh pemulihan dipendekkan.

Microdiscectomy endoskopik

Untuk penyingkiran, siasatan endoskopik dengan kamera mikroskopik bersepadu digunakan, yang menghantar proses operasi ke skrin komputer. Berbanding dengan kaedah sebelumnya, kaedah ini kurang mencederakan tisu, tidak ada kerosakan pada vertebra itu sendiri. Doktor, bergantung kepada lokasi hernia, memilih pilihan akses ke kawasan yang terjejas. Pada akhir operasi, terapi laser dilakukan untuk meningkatkan keberkesanannya. Kelebihan kaedah atas operasi klasik adalah faktor yang ditunjukkan oleh kaedah sebelumnya, tetapi terdapat juga keburukan dalam bentuk akses terhad kepada ruang yang terjejas oleh hernia dan kepada penonjolan itu sendiri.

Komplikasi selepas bersalin

Ulasan doktor dan pesakit menunjukkan bahawa pembedahan hernia adalah satu langkah yang perlu jika tiada pilihan lain untuk rawatan terapeutik. Petunjuk untuk pembedahan dipelajari oleh doktor atau seluruh majlis dalam kes terutamanya yang diabaikan, dan pesakit harus mengetahui semua kemungkinan akibat:

 • kejadian hampir semua menjalani operasi stenosis tulang belakang berulang disebabkan penampilan parut dan pelekatan;
 • dalam sesetengah pesakit, pembuangan air kencing dan pembuangan najis dari rektum adalah terjejas (inkontinensia);
 • keradangan purulen berkembang di ruang epidural terusan tunjang, yang menjejaskan kejadian meningitis;
 • osteochondrosis boleh berkembang, memandangkan pergerakan lancar vertebra bersebelahan berhenti selepas penghapusan pad pampasan;
 • berlakunya arthritis yang berikutnya adalah disebabkan oleh pemakanan yang dikurangkan oleh tisu-tisu yang menerimanya lebih awal di sepanjang ujung saraf, yang menyebabkan sakit kembali berulang;
 • spondylitis atau osteomielitis dari tulang belakang berlaku, keradangan membawa kepada lesi septik;
 • kemunculan kembali protrusi hernia di tempat lama.

Kaedah pemulihan selepas pembedahan

Selepas campur tangan yang cukup serius dalam sistem struktur dan sokongan utama badan manusia, pemulihan jangka panjang fungsi tulang belakang diperlukan. Dari aktiviti-aktiviti ke arah ini bergantung kepada kehidupan penuh pesakit. Amalan aktiviti pemulihan termasuk:

 • diet dengan set produk tertentu, pengecualian daripada diet makanan berbahaya;
 • gaya hidup yang sihat, rejimen harian;
 • berpisah dengan merokok, alkohol dan dadah;
 • prestasi tetap latihan pemulihan yang ditetapkan oleh pakar, senaman dalam senam ringan dan pendidikan jasmani;
 • penghapusan kerja keras, sukan kekuatan, kenaikan panjang, mengurangkan beban pada tulang belakang minimum;
 • Idealnya, banyak masa lapang untuk memberi rehat.

Segera setelah penghapusan hernia segera, orang itu berasa lega, di mana sesetengah orang akan melupakan pemulihan jangka panjang yang diperlukan. Harus mengikuti semua cadangan doktor, walaupun keadaannya baik.

Kajian: Saya dihidupkan untuk hernia di rantau lumbar. Saya hanya berumur 34 tahun dan selepas penyingkiran, sukar untuk tidak melakukan kerja rumah, tidak mengangkat berat (kita tinggal di rumah sendiri, kemudahan di halaman). Adalah sukar untuk keluar dari katil, berjalan sambil berdiri di tandas. Untuk keluar dari katil, anda terpaksa menggulung perut anda, bengkok, hanya letakkan kaki anda di atas lantai. Saya memakai korset. Saya tidak mempunyai sebarang kesulitan dan komplikasi (setahun telah berlalu), tetapi kehidupan telah menjadi "berhati-hati", saya takut pergerakan yang tidak perlu.

Testimoni: Mak Cik saya, dia berusia 58 tahun, mempunyai operasi hernia seperti itu. Dari peristiwa-peristiwa lanjutan, saya, secara peribadi untuk diri saya sendiri, menyimpulkan bahawa lebih baik berjalan tanpa operasi selagi ada peluang seperti itu. Dia menjalankan semua arahan doktor, tetapi sekali teko merebus di atas dapur dan airnya dicurahkan. Makcik tiba-tiba berpaling kepadanya dan jatuh ke lantai, mudah alih berada di dalam poketnya. Sejak itu, dia separuh lumpuh.

Kajian: Saya mempunyai hernia intervertebral pada usia 28 tahun. Sebelum itu, saya secara intensif terlibat dalam gimnastik pada bar yang tidak rata dan barisan palang. Atas alasan perubatan saya tidak mempunyai satu operasi, tetapi tiga, bolehkah anda bayangkan berapa lama saya dimatikan dari kehidupan? Pada masa ini, ada kesakitan pada paha dari punggung hingga lutut, setahun dan dua bulan telah berlalu, tetapi doktor menenangkan, saraf diapit untuk waktu yang lama dan terjadi edema, yang secara beransur-ansur berkurang. Saya, secara semula jadi, tidak boleh melakukan sukan, dan gerakan bukan sukan tidak keluar dengan baik, saya harus menghadkan diri saya dalam segala-galanya.

Adakah pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang?

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambil 147 rubel sehari setiap hari.

Menentukan bahaya hernia, seseorang berhadapan dengan banyak perubahan dalam badan, yang membawa kepada patologi ini. Sifat yang berlainan komplikasi ini adalah disebabkan oleh lokalisasi penonjolan cakera intervertebral dan jumlah tisu yang memaksa pembentukannya.

Apakah bahaya hernia tulang belakang?

Radiculitis, sebagai akibat daripada hernia intervertebral, sering berlaku. Diterjemahkan daripada Latin "radiculitis" - keradangan gentian saraf. Patologi yang teruk membawa kepada kesakitan yang teruk ketika mengangkat berat, memalingkan secara mendadak atau semasa berjalan normal.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Pada orang radiculitis penyakit ini disebut "lumbago", yang mencerminkan sifat perjalanannya. Malah, kesakitan dengan keradangan akar saraf muncul hampir dengan serta-merta. Ia menguatkan pada pergerakan yang sedikit, oleh itu memaksa orang untuk menerima pose yang dipaksa.

Radiculitis berkembang apabila cakera cartilaginous jatuh secara paramedis (berhampiran bahagian tengah) atau medial ke kawasan saluran tulang belakang. Susunan hernia ini membawa kepada pemampatan akar saraf yang meninggalkan saraf tunjang di kawasan prolaps cakera.

Jika kita menganggarkan bahaya komplikasi intervertebral bulging pada skala lima mata, kita akan memberikan 3 skala bahaya kepada radiculitis. Komplikasi penyakit yang lebih serius adalah paraplegia (kelemahan otot) dan kelumpuhan (kekurangan pergerakan) anggota badan.

Komplikasi sedemikian diperhatikan dengan pengesanan awal bantahan cakera tulang belakang kartilaginus dalam saluran tulang belakang. Oleh kerana pengabaian dan traumatisasi serat saraf pada titik tertentu, mereka sangat terjejas sehingga tidak berfungsi sepenuhnya. Hasilnya adalah kekurangan lengkap dari bahagian tertentu badan.

Biasanya, dengan hernia intervertebral yang jelas, ekstrem yang lebih rendah menderita, kerana, akibat struktur anatomi tulang belakang, beban maksimum selalu jatuh pada bahagian bawah (lumbosacral).

Saiz besar pembentukan menyebabkan pelanggaran perbuatan buang air kecil dan kencing, serta kebas kelamin. Dalam perubatan, gejala-gejala ini digabungkan dengan istilah "sindrom horsetail", kerana ia disebabkan oleh kerosakan kepada seluruh kompleks saraf yang keluar dari korda tulang belakang ke belakang, perineum, panggul dan kaki.

Terdapat beberapa kekhususan komplikasi penyakit, bergantung kepada lokasi penonjolan.

Mengenai kesan protrusi hernia pada tulang belakang serviks

Penonjolan cakera tulang belakang di kawasan serviks membentuk cara hidup tertentu bagi seseorang. Penyetempatan ini dengan jarak kapal cerebral adalah berbahaya.

Dalam proses transversal vertebra serviks, arteri vertebra melewati, memberikan kira-kira 20% tisu otak dengan darah. Lokasinya nampaknya dilindungi dengan sempurna dari pengaruh luaran, tetapi sebarang perpindahan vertebra serviks dapat menetralkan pergerakan darah melalui sebahagian atau sepenuhnya. Ini berlaku dengan hernia intervertebral di kawasan serviks. Dalam keadilan, kita perhatikan bahawa kekerapan penampilannya boleh diabaikan.

Sebarang pergerakan cedera leher membawa kepada pertindihan lumen arteri vertebra. Hasilnya tidak akan mengambil kesedaran jangka pendek. Walau bagaimanapun, untuk perkembangan kesan tersebut memerlukan sedikit masa.

Komplikasi yang paling tipikal dari bantahan tulang cakera tulang belakang di leher ialah:

 • Sering sakit di kepala, pening, insomnia - gejala yang disebabkan oleh bekalan darah intracerebral yang merosot;
 • Mencetuskan sakit di tulang belakang, diperburuk dengan membongkok dan memutar kepala, serta bersin dan batuk;
 • Genggaman yang goyah dan tidak stabil;
 • Penurunan perhatian dan ingatan;
 • Kelemahan otot umum.

Gejala-gejala ini bukan tanda-tanda klinikal tertentu hernia intervertebral, jadi doktor merawat penyakit neurologi untuk masa yang lama dan mungkin tidak tahu sama sekali bahawa punca itu adalah penonjolan cakera intervertebral serviks.

Komplikasi hernia tulang belakang lumbar

Pembesar suara cakera yang kuat di tulang lumbar membawa kepada mampatan saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ panggul. Adalah sukar untuk bergantung pada kualiti hidup yang tinggi, kerana otot-otot kaki yang lebih rendah enggan bekerja, dan kencing yang tidak terkawal dan membuang air besar menjadikan kehidupan lebih sukar bagi seseorang yang mengalami hernia dalam tulang belakang lumbar. Ia adalah perlu untuk mengubah bukan sahaja cara hidup, tetapi juga untuk menolak aktiviti profesional. Kehidupan yang rumit dan kontraindikasi perubatan yang memerlukan masa lama di katil.

Malah hernia vertebrata kecil boleh menyebabkan gejala-gejala yang serius jika ia diarahkan ke saluran tulang belakang. Di tempat ini ada akar saraf, yang, apabila diperas, menyebabkan bukan sahaja sakit belakang yang tajam, tetapi juga rasa kebas pada bahagian kaki yang lebih rendah, sindrom kesakitan, diperparah dengan bersin dan batuk.

Dari masa ke masa, sistem otot kaki dan tulang belakang di bahagian bawah atrofi, yang membawa kepada pembentukan sindrom otot-tonik (kekejangan otot). Sudah tentu, adalah mustahil untuk hidup sepenuhnya dengan dia, oleh itu gaya hidup seseorang dengan hernia intervertebral di kawasan lumbar sangat terhad.

Sindrom Tonic juga menyebabkan penyempitan batang venous, melalui tisu otot. Melawan latar belakang ini, pembengkakan terbentuk. Harus diingat bahawa gejala di atas mencipta kitaran tertutup "spasm-edema-pain." Setiap pautan menguatkan yang berikut, dan gejala berikut merumitkan patologi utama.

Akibat hernia vertebrata di rantau sakral

Tingkah laku pesakit dengan hernia di rantau sakral juga sangat ketara oleh patologi. Cakera elastik yang terletak di antara badan vertebra pada tulang belakang sakral adalah lebih kuat daripada di kawasan lumbar. Mereka rosak kurang kerap, tetapi akibat kehilangan mereka jauh lebih berbahaya.

Struktur padat cakram tulang rawan semasa anjakan membawa kepada mampatan yang kuat dari struktur anatomi dan boleh menyebabkan lumpuh pesat pada kaki bawah. Pada wanita, hernia vertikal sacral membentuk pelanggaran kitaran haid. Selalunya, disebabkan oleh komplikasi patologi, mereka tidak boleh mempunyai anak.

Ahli neuropatologi dengan penyakit ini juga mendedahkan ketiadaan janggut lutut. Apabila tukul memukul patella, kaki biasanya meningkat sedikit kerana saraf teriritasi. Apabila kepekaannya terganggu, gejala ini tidak berlaku. Di tapak kulit kerosakan boleh dikupas.

Komplikasi lain hernia sakral:

 • "Menembak" yang kerap;
 • Lumpuh otot;
 • Sakit di bahagian punggung dan anggota badan yang lebih rendah;
 • Merasakan kulit.

Gaya hidup dan kontraindikasi untuk hernia Schmorl

Bulging Schmorl adalah salah satu yang paling berbahaya. Ia diwarisi dan mewakili kelonggaran plat hentian berhampiran satu atau lebih segmen vertebral. Dengan penyakit ini, gaya hidup tidak berubah, dan rawatannya tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kesan negatif penyakit dalam bentuk kecacatan tulang belakang dibentuk.

Pembentukan ini meningkatkan risiko patah tulang, kerana ia membawa kepada kelemahan vertebra lumbar. Pakar, apabila mengesan hernia pada imbasan pengimejan resonans magnetik jenis ini, mengesyorkan menghadkan beban pada tulang belakang, menghapuskan senaman fizikal yang serius, dan lebih kerap melakukan senaman terapeutik. Oleh itu, anda boleh menghalang kemunculan patologi yang lebih serius.

Secara fisiologi, selepas 30 tahun, cakera intervertebral kehilangan keanjalan akibat kehilangan air. Secara beransur-ansur, mereka meratakan, dan teras gelatin dipindahkan dari bahagian tengah. Kehadiran hernia Schmorl dalam keadaan sedemikian memburukkan kemungkinan tekanan pada akar saraf.

Oleh kerana nukleus gelatin dari cakera kartilaginus secara beransur-ansur jatuh ke dalam rongga plat beralih, jarak antara vertebra bersebelahan berkurangan. Walaupun dengan beban kecil dalam keadaan sedemikian, cincin berserabut boleh memecah dalam cakera dan hernia penuh dengan segala akibat yang dapat dihasilkan.

Meringkaskan, kita boleh mengatakan bahawa hernia intervertebral adalah keadaan berbahaya yang memerlukan pengawasan perubatan yang tetap. Jika ia tidak dilaksanakan, maka dari masa ke masa, komplikasi terbentuk yang mengubah gaya hidup seseorang.

Microdiscectomy - pembedahan hernia intervertebral yang paling selamat

Spina adalah sejenis pereka, terdiri daripada 33 vertebra - formasi tulang kecil.

Semua vertebra terdiri daripada badan sebenar vertebra dan arka, yang melekat padanya dari belakang.

Setiap elemen tulang belakang disambungkan kepada "jiran "nya dengan menggunakan cakera intervertebral.

Lawatan anatomi

Disc intervertebral adalah pembentukan tulang rawan yang melakukan peranan tisu penghubung antara vertebra. Ia juga melaksanakan fungsi susut nilai apabila memindahkan tulang belakang, memastikan keanjalan dan kelenturannya.

Cakera intervertebral terdiri daripada beberapa lapisan:

 • teras gelatin atau pulpa - mempunyai tekstur lembut;
 • cincin berserabut - tisu penghubung yang lebih padat dengan kekuatan tinggi, mengelilingi nukleus pulpa.

Kekurangan rawatan untuk hernia intervertebral, terutamanya bentuk lanjutannya, boleh membawa kepada penyakit dan kecacatan yang serius.

Yang paling lembut dan mudah bagi pesakit untuk menghilangkan penyakit ini adalah microdiscectomy, pembedahan mikro invasif untuk menghilangkan hernia intervertebral dan mengeluarkan tekanan pada saraf tulang belakang atau saraf tunjang.

Operasi ini dilakukan dengan penggunaan instrumen microsurgical wajib, serta mikroskop operasi. Dalam kes ini, tisu tulang tidak terjejas, dan terdapat praktikal tiada kesan hirisan.

Kepada aspek positif operasi boleh dikaitkan dengan transieninya (10-30 minit), dan jangka pendek tinggal di hospital: 2-4 hari, dan mungkin kurang.

Petunjuk untuk pembedahan

Microdiscectomy paling kerap dilakukan di tulang belakang atau tulang belakang.

Spine lumbar dikendalikan apabila hernia adalah rawatan besar atau konservatif telah gagal.

Ini adalah perlu untuk menghapuskan kesakitan di bahagian bawah kaki (sciatica) yang disebabkan oleh meremas akar saraf, serta untuk mengelakkan kelumpuhan, yang mungkin disebabkan oleh tekanan pada saraf tunjang.

Selalunya adalah kes ketidakseimbangan dalam pundi kencing dan / atau usus disebabkan oleh pengaruh hernia pada berkas saraf. Dalam kes ini, microdiscectomy juga ditunjukkan.

Di tulang belakang serviks, pembedahan juga dilakukan untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh pengaruh hernia, ligamen hipertropi atau proses tulang pada saraf tunjang dan akar saraf.

Disebabkan ciri-ciri anatomi tulang belakang di leher, bersama-sama dengan microdiscectomy, operasi penstabilan boleh dilakukan untuk menghentikan geseran antara vertebra yang disambungkan oleh cakera yang terjejas, serta untuk memulihkan jarak asal di antara mereka.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 • keberkesanan rawatan konservatif (perubatan, fisioterapi) selama 6 minggu;
 • sindrom horsetail atau lumpuh;
 • sindrom kesakitan;
 • kehadiran hernia pada keputusan MRI atau CT.

Persediaan campur tangan

Menyediakan pesakit untuk pembedahan adalah seperti berikut:

 • pemeriksaan perubatan;
 • resonans magnetik atau tomografi yang dikira;
 • berpuasa sebelum pembedahan selama 8 jam;
 • pemeriksaan ahli bius anestesi dan pemilihan oleh dia kaedah optimum anestesia, berdasarkan data mengenai tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan, serta sejarah pesakit dalam anamnesis.

Untuk memberikan anestesiologi dengan gambaran penyakit kronik yang paling menyeluruh dan terutama mengenai tindak balas alergi, lebih baik untuk menyediakan dan mengumpulkan semua maklumat terlebih dahulu.

Kursus pengoperasian

Bergantung pada tulang belakang berpakaian, prosedur ini dilakukan dengan cara yang berbeza.

Microdiscectomy lumbar

Pertama, satu insisi 2-4 cm panjang dibuat di kawasan cakera yang terjejas. Kemudian, menggunakan alat khas, otot dipindahkan dan membran kuning dikeluarkan, meliputi akar saraf.

Untuk kajian terperinci tentang berkas saraf menggunakan mikroskop operasi.

Selepas semua "halangan" ditolak, tisu cakera intervertebral dikeluarkan dari bawah akar saraf.

Selanjutnya, penyinaran laser cakera dijalankan, yang diperlukan untuk mempercepat proses pemulihan, serta tidak termasuk kambuh. Selesainya operasi adalah penutupan insisi pembedahan.

Kawasan serviks

Senaman dibuat di permukaan hadapan leher. Semua otot dan organ yang menghalang akses kepada vertebra juga dipindahkan ke sisi tanpa luka dan kecederaan.

Selanjutnya, hernia, cakera yang terjejas dikeluarkan. Walau bagaimanapun, operasi ini berakhir dengan kes-kes yang sangat jarang berlaku. Selalunya, selepas penghapusan tisu-tisu yang rosak, tulang belakang stabil, yang terdiri daripada "menggantikan" rawan yang dikeluarkan dengan prostesis atau tisu tulang pesakit sendiri.

Selepas penstabilan, pemotongan juga dikurangkan.

Pemulihan selepas pembedahan

Selepas pembedahan telah hilang dari anestesia, disarankan agar dia segera bangkit dan berjalan sedikit.

Ia perlu untuk tulang belakang "jatuh ke tempat", serta memberikannya (tulang belakang) kelenturan dan mencegah pembentukan parut tisu di tapak pembedahan.

Selepas pembedahan, disarankan untuk memakai korset separa tegar selama 1-2 bulan di kawasan lumbar, pemegang kepala serviks di kawasan serviks.

Adalah mungkin untuk memulakan aktiviti bukan fizikal dalam 1-2 minggu, untuk aktiviti fizikal - dalam 3-4 minggu.

Had selepas pembedahan

Semasa tempoh pemulihan selepas microdiscectomy, dilarang untuk duduk terlalu lama, untuk membuat lekukan tajam, lilitan tubuh, bergoyang, mengangkat berat (lebih daripada 3 kg). Sesetengah pakar melarang duduk sehingga 6 minggu selepas pembedahan.

Komplikasi

Apabila melakukan microdiscectomy, dan semasa tempoh postoperative, komplikasi jarang terjadi, tetapi terdapat:

 1. Pecah saraf tunjang, akibatnya cecair serebrospinal mungkin bocor. Dalam kes ini, pesakit mesti mematuhi rehat tidur untuk penyembuhan tisu.
 2. Ketidakseimbangan urin atau najis.
 3. Kerosakan kepada akar saraf.
 4. Jangkitan.
 5. Pendarahan
 6. Keradangan cakera.

Kebarangkalian pengulangan penyakit pada tahun pertama selepas pembedahan adalah 5-10%.

Kos prosedur

Di ibukota, biaya microdiscectomy adalah 60-80 ribu rubel, bergantung kepada prestij institusi dan layanan tambahan yang disediakan.

Julat harga yang dinyatakan biasanya termasuk pemeriksaan pra-operasi dengan ujian yang diperlukan, operasi itu sendiri dan pemantauan hospital (jika ada) dalam tempoh selepas operasi.

Di bandar-bandar lain, harga sedikit lebih rendah:

 • Petersburg - 45-60 ribu Rubel;
 • Krasnodar - 30-35 ribu rubel;
 • Novosibirsk - 35-40 ribu Rubel;
 • Ekaterinburg - 30-35 ribu rubel.

Harga yang dibentangkan hanya untuk rujukan sahaja. Kos operasi tertentu ditentukan dalam setiap kes secara berasingan.

Mereka pergi melalui prosedur

Kajian pesakit yang menjalani microdiscectomy, membuat kesimpulan bahawa selepas operasi mereka merasakan kelegaan dan pengurangan kesakitan di tulang belakang.

Menurut statistik: setiap pesakit ke-10 yang menderita cakera intervertebral herniated memerlukan operasi. Secara semulajadi, mungkin untuk meringankan atau mengubati penyakit ini pada tahap awal menggunakan kaedah konservatif, namun ia akan mengambil banyak masa dan kesabaran.

Oleh itu, mereka yang tidak boleh menunggu lama, bersetuju untuk pembedahan.

Dan operasi yang paling berkesan dan selamat untuk menghilangkan hernia intervertebral hari ini adalah microdiscectomy.

Orang yang menderita penyakit di bahagian belakang berminat dengan persoalan sejauh mana hernia tulang belakang memerlukan pembedahan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, manusia semakin berhadapan dengan penyakit tulang belakang. Alasan untuk ini adalah gaya hidup yang tidak aktif, tidak aktif, memandu lama di dalam kereta, kurang upaya fizikal, masalah dengan postur dari masa kanak-kanak, scoliosis.

Hernia tulang belakang adalah penyakit di mana, disebabkan oleh anjakan cakera tulang belakang, ujung saraf dilanggar, yang melibatkan sindrom kesakitan yang kuat. Adakah hernia tulang belakang berbahaya? Ya, jika tidak ada rawatan yang tepat, bahkan kelumpuhan anggota badan atau badan yang lebih rendah mungkin di masa depan. Untuk mengelakkan ini, jika ada petunjuk mutlak untuk pesakit, operasi hernia intervertebral mesti dilakukan.

Bilakah keperluan pembedahan berlaku?

Terdapat pelbagai kaedah rawatan konservatif yang dapat membantu mengatasi gejala-gejala penyakit ini dengan berkesan dan mencegah penyakit berulang. Sebagai peraturan, 95% pesakit boleh sembuh tanpa menjalani pembedahan. Memilih antara kedua-dua kaedah rawatan ini, doktor menganggarkan faktor penting seperti saiz hernia. Untuk melakukan ini, pelbagai jenis tinjauan digunakan:

Berdasarkan hasil pemeriksaan sedemikian, doktor akan menentukan kaedah yang optimum untuk merawat pesakit.

Saiz hernia, yang merupakan faktor menentukan ketika memutuskan operasi, bergantung pada bahagian tulang belakang di mana ia berada.

Adalah dipercayai bahawa protrusions di daerah lumbar dan toraks dengan saiz sehingga 12 mm adalah tertakluk kepada rawatan konservatif, dan pesakit mempunyai peluang untuk mengelakkan pembedahan. Dan untuk hernia serviks, saiz 7 mm sudah kritikal, di mana kebarangkalian bahawa kaedah pembedahan rawatan akan digunakan adalah tinggi.

Petunjuk untuk pembedahan tidak terhad semata-mata kepada ukuran hernia, tetapi juga bergantung kepada sama ada saraf tunjang atau ujung saraf cedera. Campur tangan bedah juga ditangani ketika perawatan jangka panjang dengan penggunaan berbagai metode tidak membawa bantuan kepada orang dan sindrom nyeri tidak berkurang.

Secara umum, pesakit harus cuba melakukan tanpa pembedahan selagi mungkin dan menggunakan semua kaedah dan teknik yang mungkin untuk memulihkan dengan cara yang tidak invasif. Pesakit harus memahami bahawa menggunakan operasi, anda boleh mengeluarkan hernia yang ada, tetapi tidak menjejaskan sebab kejadiannya. Terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa selepas beberapa waktu, penonjolan akan muncul di bahagian lain tulang belakang.

Operasi ini mempunyai tahap komplikasi yang agak tinggi (kira-kira 80% daripada kes). Satu lagi ciri operasi ini adalah bahawa selepas itu pesakit mempunyai tempoh pemulihan yang panjang, yang boleh bertahan selama beberapa tahun.

Saiz tudung lumbar

Yang paling biasa adalah hernia di tulang belakang lumbar. Ia biasanya menyatakan dirinya sendiri:

 • kesakitan teruk di kaki;
 • kebas kelamin;
 • masalah dalam sistem genitouriner;
 • masalah usus.

Dengan hernia tulang belakang lumbar yang tidak lebih besar daripada saiz 3 mm, rawatan pesakit luar atau rumah, latihan terapeutik tersirat. Ia termasuk satu set latihan khusus yang bertujuan memperkuatkan sistem otot. Dengan bantuan mereka, anda boleh membawa kepada nada otot yang lemah dan, sebaliknya, berehat diapit.

Tangki saiz 6-7 mm dianggap purata oleh doktor dan membayangkan rawatan pesakit luar yang lebih kompleks. Tetapi intervensi operatif dalam hal ini tidak diperlukan.

Sekiranya tujahan mencapai saiz 12 mm atau lebih, pembedahan biasanya diperlukan. Terutama jika ada pelanggaran akar saraf, yang disebut ekor kuda. Apabila diperah, pesakit mungkin mengalami kelumpuhan badan yang lebih rendah. Dalam kes ini, operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang adalah satu-satunya peluang bagi pesakit untuk mengekalkan atau memulihkan aktiviti fizikalnya.

Saiz hernia servikal

Hernia servikal agak kurang biasa daripada hernia lumbar. Gejala-gejalanya ialah:

 • sakit kepala;
 • masalah ingatan;
 • melompat tekanan darah;
 • pening;
 • sakit pada anggota badan.

Sekiranya ada hernia di rantau serviks, bekalan darah pesakit ke otak mengalami gangguan, yang kemudian boleh menyebabkan strok. Oleh itu, jika ada kecurigaan protraksi di rantau serviks, adalah perlu untuk melawat pakar dan memulakan rawatan secepat mungkin.

Dengan saiz 2 mm, tegang serviks menyediakan rawatan yang menggabungkan ubat, urutan dan satu set latihan khusus. Sekiranya saiz 3-4 mm, rawatan harus dimulakan sedini mungkin untuk mengelakkan peningkatan selanjutnya. Saiz maksima penonjolan di mana rawatan konservatif dibenarkan 5-6 mm. Sekiranya saiznya melebihi 6 mm, maka pesakit mesti dikendalikan.

Saiz hernia daripada toraks

Sekiranya terdapat penonjolan pada tulang belakang pesakit thoracic, kesakitan di dada terganggu, antara bilah bahu, dalam sesetengah kes scoliosis boleh berkembang. Perbalahan dalam bidang tulang belakang ini dengan saiz 1-5 mm dianggap kecil, 5-6 mm - sederhana, 9-12 mm - besar, lebih dari 12 mm - vertebra berlaku.

Campur tangan pembedahan segera ditunjukkan dengan kehadiran hernia sebesar 12 mm atau lebih jika tanda-tanda pelanggaran kord rahim muncul. Sekiranya mereka tidak hadir, maka perlu untuk memilih dari pelbagai kaedah rawatan yang sesuai untuk pesakit tertentu dan akan berkesan untuknya.

Sekarang terdapat banyak klinik yang menawarkan pelbagai teknik untuk ini. Antaranya ialah:

 • akupunktur;
 • terapi manual;
 • kursus rawatan dengan ubat homeopati untuk kesakitan belakang mengikut sistem Cina;
 • hirudoterapi;
 • terapi laser.

Perkara utama adalah memilih kaedah rawatan yang betul berdasarkan keadaan pesakit, umurnya dan gambaran klinikal penyakit secara menyeluruh.

Untuk mencapai kesan positif dalam rawatan hernia intervertebral, perkara utama adalah untuk memulakan rawatan dengan segera selepas pengesanannya, tidak menangguhkan. Gimnastik perubatan harus dilakukan sepanjang masa untuk mencegah kemunculan lesi baru dan menguatkan nada otot di belakang.

Perlu diingatkan bahawa jika anda tidak melakukan satu set latihan untuk belakang selepas operasi dan tempoh pemulihan, maka peluang anda untuk berulang penyakitnya sangat tinggi.