Utama / Diagnostik

Pembedahan Scoliosis

Scoliosis menyebabkan kecacatan tulang belakang yang teruk, dalam 25% kes satu-satunya penyelesaian adalah pembedahan. Pembedahan mungkin hanya pada tahap yang melampau penyakit. Gejala awal dirawat dengan kaedah konservatif - gimnastik dan memakai korset khas.

Pembedahan Scoliosis

Tulang belakang adalah komponen yang sangat penting dalam tubuh manusia. Tanggungjawabnya termasuk bukan sahaja menyokong seluruh tubuh, tetapi juga melindungi saraf tunjang dan beribu-ribu saraf. Gangguan yang paling sedikit dalam organ penting ini menyebabkan reaksi berantai penyakit. Kelengkungan tulang belakang membawa kepada kerosakan jantung, paru-paru, pundi kencing. Rawatan, konservatif atau pembedahan, sepatutnya secepat mungkin.

Petunjuk untuk pembedahan adalah:

 • Pencapaian sudut kelengkungan tanda di 45-60 darjah.
 • sakit kuat yang tidak dapat diterima dengan ubat-ubatan dan kaedah konservatif lain.
 • dinyatakan kecacatan kosmetik yang mempengaruhi keupayaan seseorang untuk bekerja.

Kanak-kanak yang menderita penyakit ini tidak dibenarkan di meja pembedahan sehingga 16 tahun selepas berakhirnya peringkat pertumbuhan intensif. Dalam kes bahaya kepada kehidupan, satu operasi kecemasan adalah mungkin, tanpa mengira usia.

Hasil daripada kerja bedah itu, tahap kelengkungan tulang belakang diturunkan kepada pesakit seberapa banyak yang mungkin, tekanan saraf tunjang dihilangkan, kemajuan lanjut penyakit dicegah.

Tujuan operasi:

 • betul dan menstabilkan paksi tulang belakang.
 • untuk menghapuskan kecacatan yang sedia ada.
 • mengelakkan asimetri dalam pembangunan otot.
 • menghapuskan kosmetik bukan rupa estetik.

Kos operasi

Adalah penting untuk diingat bahawa jenis operasi ini adalah salah satu yang paling kompleks. Kerja ini memberi kesan kepada ujung saraf badan. Tindakan yang tidak betul dari seorang doktor berkemahiran rendah boleh membawa kepada komplikasi yang serius, termasuk ketidakupayaan. Memilih klinik dan pakar bedah operasi, anda harus memberi keutamaan kepada profesional yang terbukti dengan pendidikan, pengalaman dan maklum balas yang positif.

Angka yang tepat hanya boleh ditentukan pada pemeriksaan individu oleh seorang doktor. Rata-rata, jumlah operasi ini terdiri daripada beberapa kriteria:

 • berapa umur pesakit.
 • apakah indikator sudut arka scoliotik.
 • ada (jika ya, apa) pelanggaran vertebra.
 • Sama ada penyakit berkaitan dikenalpasti.
 • apakah lokasi arnab scoliotik.
 • ciri-ciri individu pesakit.

Kos pembedahan purata berbeza dari 27 hingga 500 ribu rubel.

Kehidupan selepas pembedahan

Kesan pembedahan pada tubuh manusia selalu merupakan peristiwa yang serius, dengan akibat yang mungkin. Untuk mengelakkan komplikasi, adalah perlu untuk mendapatkan bantuan daripada pakar yang berkelayakan dan berhati-hati mengikut semua arahannya mengenai kehidupan pasca operasi.

Beberapa hari pertama setelah selesai operasi, ia dilarang untuk bergerak. Pelanggan mengambil antibiotik dan terletak di bawah titisan. Malah giliran mudah kepala pada masa ini adalah dilarang sama sekali. Selama satu setengah minggu yang akan datang, pesakit boleh melakukan gerak isyarat yang mudah, bangun dilarang dengan tegas.

Seminggu selepas pakar bedah melakukan operasi, satu X-ray kawalan tulang belakang diambil. Tertakluk kepada ketiadaan patologi, ia dibenarkan untuk memulakan urutan kaki dan senaman fizikal.

Di hospital, seseorang menghabiskan dua minggu, dan dengan hasil positif selepas menjalani operasi, dia pulang ke rumah. Hanya tiga minggu kemudian dia dibenarkan untuk duduk, dan pergerakan dalam kedudukan duduk hanya mungkin selepas 3 bulan.

Untuk penyembuhan tulang tulang belakang yang betul, perlu memakai korset ortopedik. Peranti sedemikian boleh agak tegar, memaksa pergerakan yang paling. Adalah sangat penting bahawa seseorang yang telah selamat dari operasi pembetulan scoliosis sentiasa berdekatan.

Tempoh pemulihan sudah berakhir dalam setahun. Di kalangan remaja, tempoh ini boleh dikurangkan kepada enam bulan. Sepanjang masa ini anda perlu mengikuti peraturan berikut:

 • jangan angkat benda berat.
 • Jangan bengkokkan atau bertukar dengan mendadak.
 • Penggunaan palang silang adalah dilarang.
 • sukan aktif tidak diingini.
 • duduk lama perlu dielakkan, anda boleh memanaskan badan dan melakukan senaman setiap setengah jam.
 • Semua usaha fizikal yang dilakukan oleh pesakit mesti dipersetujui dengan doktor.

Ulasan

Dia menjalani operasi setahun dan setengah yang lalu, dia sangat gembira! Sangat takut, tetapi semuanya berjalan lancar. Sekarang bahagian belakang licin, postur yang cantik. Saya tidak merasakan sebarang batasan tertentu dalam kehidupan seharian, walaupun saya terpaksa berputus asa.

Elena, 25 tahun, Moscow

Selepas operasi beberapa tahun berlalu, dia berjaya menanggung dan melahirkan anak, walaupun dia terpaksa melakukan Caesarean. Dalam kehidupan, saya melakukan tindakan yang sama seperti semua orang, tetapi dengan lurus terus, kerana kelenturannya terhad.

Tatiana, 34 tahun, Armavir

Saya mengalami pengalaman negatif yang berkaitan dengan hospital, di mana orang-orang di bilik yang sama "sebelum" dan "selepas" operasi. Ia tidak begitu bagus untuk melihat anda mewakili diri anda dalam beberapa hari.

Scoliosis: pembedahan dan tempoh pemulihan

Pakar selalunya cuba membantu pesakit dengan scoliosis oleh terapi konservatif. Walau bagaimanapun, kira-kira sepuluh dari seratus kes, kaedah ini tidak mempunyai kesan yang diingini. Sekiranya penyakit itu telah mencapai tahap ke-3 atau ke-4, operasi itu sering menjadi satu-satunya jalan keluar. Masalahnya ialah yang menjalankan scoliosis sangat menghalang pesakit daripada hidup normal. Di samping itu, sangat jarang orang, dengan kecacatan yang besar, berjaya hidup selama empat puluh tahun.

Siapa yang tidak boleh melakukan pembedahan

Keadaan berikut adalah punca pembedahan:

 • sakit berterusan yang teruk yang tidak boleh dihentikan oleh ubat-ubatan;
 • sifat lumpuh penyakit;
 • kecacatan ketara yang ditunjukkan secara luaran;
 • perkembangan patologi (jika kecacatan mencapai 15 darjah setahun);
 • kelengkungan mencapai 50 darjah (dewasa) dan 45 (kanak-kanak).

Adalah perlu untuk mengambil kira bahawa scoliosis dengan kecacatan sehingga 60 darjah memerlukan operasi kecemasan, kerana keadaan ini tidak membenarkan organ-organ dalaman berfungsi dengan normal.

Dalam keadaan ini, risiko kematian meningkat dengan ketara.

Contraindications

Anda harus sedar bahawa operasi untuk scoliosis dikontraindikasikan dalam situasi berikut:

 • penyakit kumpulan neuromuskular telah menjadi punca;
 • Patologi diteruskan sebagai Klippel-Feil;
 • penyakit akut paru-paru, jantung dan saluran darah;
 • umur tua

Sebagai pertunjukan amalan, pembedahan membawa hasil yang paling ketara jika operasi dilakukan pada rangka yang sudah terbentuk pada umumnya. Pada masa yang sama, patologi pada kanak-kanak berusia enam tahun tertakluk kepada pembetulan dengan pisau bedah dalam kes-kes yang teruk. Doktor dalam keadaan ini menggunakan alat khas, dengan mengambil kira hakikat bahawa pada pesakit kecil, tulang akan terus berkembang. Campur tangan yang berjaya mengembalikan posisi normal maksimum pada tulang belakang. Akibatnya, pesakit:

 • sakit akibat pemampatan saraf berhenti;
 • mengurangkan beban pada jantung dan paru-paru;
 • secara umum, kecacatan rupanya diperbetulkan;
 • keadaan umum bertambah baik.

Sementara itu, gelar keempat biasanya tidak membenarkan peningkatan yang besar. Khususnya, tidak mungkin untuk melegakan tekanan tulang belakang sepenuhnya, tetapi pada masa yang sama bernafas difasilitasi dalam hampir semua kes, dan scoliosis itu sendiri tidak berkembang pada masa akan datang.

Jenis operasi

Tulang belakang sejajar dengan bantuan alat logam atau pin khas. Bagi orang dewasa, adalah perkara biasa untuk menggunakan struktur tetap yang tegas memegang vertebra dalam kedudukan normal.

Kanak-kanak yang lebih muda, serta remaja, di mana perkembangan sistem musculoskeletal belum selesai, ditanam dengan peranti bergerak. Mereka bergerak berasingan apabila mereka berkembang. Secara umum, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat scoliosis melalui pembedahan.

Kaedah yang paling popular di Rusia ialah:

 • Harrington;
 • Tsilke;
 • Luke;
 • Kotrela-Dyubuse;
 • Kazmina dan Fischenko;
 • Rodnyansky-Gupalova.

Dalam kes pertama, penetapan disediakan oleh rod titanium dan cangkuk khas. Prosedur mengambil purata tiga jam. Selepas itu, pesakit perlu berjalan dalam korset. Pada masa yang sama, kaedah ini tidak digunakan untuk ubah bentuk di atas 60 darjah.

Menurut sistem Tsilke, bukan sahaja kelengkungan itu sendiri diperbetulkan, tetapi juga menghilangkan penembusan saraf. Tulang belakang diapit dari dua sisi dengan pin dan bolt. Juga dalam kes ini tidak boleh dilakukan tanpa korset.

Menurut kaedah Luke, kawasan melengkung diperbaiki dengan silinder dan dawai. Kebolehpercayaan reka bentuk ini membolehkan anda melakukan tanpa sokongan.

Cara Kotrelya-Dyubusse melibatkan penetapan dengan pin fleksibel dengan cangkuk. Kaedah ini juga agak boleh dipercayai dan selepas pembedahan pesakit tidak memerlukan korset.

Sistem Kazmina dan Fischenko sangat berkesan untuk scoliosis derajat ketiga jika terdapat perubahan pada sudut tulang belakang di kawasan pelvis. Peranti ini bukan sahaja memegangnya dalam kedudukan yang dikehendaki, tetapi juga tidak membenarkan ilium bergerak.

Menurut kaedah Rodnyansky-Gupalov, beberapa plat digunakan. Dengan campur tangan yang berjaya, adalah mungkin untuk menghapuskan kelengkungan dari 50 hingga 70 darjah.

Pada masa yang sama, di Amerika Syarikat dan negara-negara Kesatuan Eropah, pembetulan tulang belakang menggunakan operasi sangat umum. Dalam realiti Rusia, jumlah komplikasi adalah jauh lebih tinggi daripada di Barat. Ini disebabkan oleh kaedah yang agak ketinggalan zaman dan alat yang digunakan oleh pakar. Masalah berikut sering timbul:

 • patah tulang;
 • kerosakan saraf;
 • kecederaan saraf tunjang;
 • lumpuh

Pesakit yang dilegakan sering mengalami kepahitan terhadap penyakit kronik yang lain. Pada masa yang sama, terdapat beberapa klinik swasta di mana operasi tersebut dijalankan dengan kaedah moden dan agak berjaya.

Berapa kos prosedur sedemikian sukar dikatakan. Rata-rata, bergantung kepada kerumitan, harga boleh berkisar antara 30 hingga 500 ribu rubel.

Terdapat banyak organisasi perubatan khusus di Moscow, tetapi di mana operasi yang dilakukan paling baik adalah di Hospital Klinik Sechenov.

Di samping itu, jika anda mempunyai wang, anda boleh beralih kepada pakar asing untuk bantuan tersebut. Khususnya, institusi perubatan di Israel telah membuktikan diri mereka dengan baik.

Operasi - persediaan dan kelakuan

Untuk mempersiapkan pesakit untuk pembedahan, ia mengambil masa beberapa bulan. Sebelum itu, peperiksaan perubatan yang komprehensif adalah wajib.

 • beberapa gambar tulang belakang dari sudut yang berbeza;
 • keputusan ujian darah dan air kencing;
 • ultrasound organ-organ dalaman;
 • ECG, dsb.

Jika mana-mana jangkitan dikesan, ia mestilah disembuhkan.

Di samping itu, selalunya sebelum pembedahan, prosedur khas dijalankan untuk meregangkan rangka. Mereka dibuat sama ada di kedudukan terlentang, atau dengan penggunaan korset khas.

Tujuan mereka adalah:

 • pengaktifan aliran darah;
 • rangsangan otot;
 • mengurangkan risiko komplikasi.

Operasi itu sendiri mengambil masa sekurang-kurangnya satu jam dan dilakukan di bawah anestesia umum. Kini, invasi daripada prosedur sedemikian telah menurun dengan ketara. Sering digunakan teknik neurosurgikal dan perkembangan terkini.

Dalam proses ini, pakar bedah meluruskan tulang belakang dan membetulkannya dengan alat logam. Di tempat-tempat di mana penjajaran vertebra tidak berfungsi, ia dikeluarkan dan ditanam pin titanium.

Apa yang perlu dilakukan selepas operasi

Prosedur pembedahan pada tulang belakang adalah jenis campur tangan invasif yang agak serius. Oleh kerana itu, pesakit harus menjalani kehidupan yang penuh dengan segala macam larangan selama periode pemulihan.

Dia perlu menghabiskan dua hari berbaring. Dia diberi antibiotik dan ubat-ubatan lain melalui penitis. Selama 48 jam, pesakit dilarang memindahkan mana-mana bahagian badan, termasuk kepala. Hanya pada hari ketiga pesakit dibenarkan memindahkan anggota badannya sedikit. Pada masa yang sama, dia boleh bangkit tidak lebih awal daripada 7-10 hari. 8 hari selepas operasi, mengambil gambar. Sekiranya tiada masalah dijumpai, pesakit dirawat sebagai urut dan terapi fizikal. Dia pulang selepas 14 hari. Dari hari ke-21 dia sudah dibenarkan duduk di atas katil.

3 bulan yang dikendalikan adalah dilarang menggunakan kenderaan semasa duduk.

Semasa tempoh pemulihan, pesakit, pada dasarnya, tidak akan dapat melakukan tanpa bantuan di luar. Banyak tindakan biasa adalah di luar kuasa beliau. Secara keseluruhan, ia memerlukan sekurang-kurangnya satu tahun untuk memulihkan sepenuhnya. Anak-anak pulih lebih cepat - mereka memerlukan kira-kira enam bulan.

Pada masa yang sama, ia harus ditegaskan bahawa selepas operasi seseorang akan perlu terapi secara teratur dalam fizikal dan menjalani gaya hidup yang cukup aktif. Di samping itu, dia tidak sepatutnya melakukan perkara berikut:

 • membawa objek berat;
 • belok tajam atau bengkok;
 • melibatkan diri dalam sukan aktif (bola sepak, seni mempertahankan diri);
 • untuk masa yang lama berada dalam kedudukan separuh bengkok.

Hanya setahun kemudian, pemulihan selesai, dan pesakit akan dapat kembali ke tabiat mereka.

Bagaimana untuk melakukan pembedahan untuk scoliosis?

Pembedahan untuk scoliosis dilakukan apabila penyakit itu berjalan ke tahap 3-4. Sebelum permulaan titik ini, doktor menggunakan rawatan konservatif: terapi senaman, korset, daya tarikan tulang belakang. Dengan bantuan operasi, doktor mengurangkan kelengkungan lajur tulang belakang, membetulkannya dengan unsur logam (pin, skru, plat), memasang struktur bergerak atau pegun.

Sebelum operasi, tempoh persediaan diperlukan, termasuk peregangan, X-ray, ujian. Selepas pembedahan, pesakit mempunyai tempoh pemulihan dan pembatasan aktiviti fizikal yang panjang.

Petunjuk untuk pembedahan

Pembedahan untuk menghapuskan scoliosis akan membantu, dalam kes-kes di mana penyakit itu berlangsung, menyebabkan pesakit mengalami sakit teruk, atau menjadi lumpuh. Operasi untuk scoliosis dilakukan apabila terdapat lajur atau penampilan tulang belakang. Pesakit dihidupkan dengan peningkatan sudut kelengkungan lebih dari 45-50 darjah, menjadi lebih kurang 15 darjah setiap tahun.

Apabila kelengkungan mencapai 60 darjah, pesakit memerlukan pembedahan kecemasan. Jika tidak, pesakit mungkin membawa maut atau pelanggaran serius terhadap organ dalaman.

Operasi untuk membetulkan skoliosis dilakukan pada kanak-kanak di bawah 6 tahun, tetapi tidak dilakukan kepada orang tua dengan penyakit pernafasan dan darah. Tempoh yang paling baik untuk operasi: tempoh ketika tulang belakang berhenti tumbuh. Sekiranya pesakit mempunyai tahap keempat penyakit, maka operasi tidak selalu menyelamatkan keadaan. Walaupun langkah ini berkesan, ia bukanlah ubat penawar: tulang tulang belakang ditekan terhadap jantung, tetapi lebih mudah bagi pesakit untuk bernafas, perkembangan scoliosis berhenti.

Doktor yang menjalankan operasi ini melakukan beberapa tugas:

 • Menghapuskan kelengkungan;
 • Mengurangkan atau menghalang tekanan pada kord rahim;
 • Menghentikan perkembangan penyakit;
 • Menghapuskan penjepitan saraf.

Jenis operasi

Selalunya, pembedahan tulang belakang dilakukan menggunakan teknologi terkini, contohnya, menggunakan saraf pembedahan saraf. Teknik sedemikian meminimumkan kerosakan pada tisu yang berdekatan. Sekiranya kelengkungan itu sangat jelas, doktor bercadang untuk membekalkan struktur logam untuk membetulkan kecacatan. Rekaan tersebut (pin) dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 • Tidak bergerak. Pin ini lebih murah, diletakkan terutamanya untuk orang dewasa;
 • Bergerak Digunakan untuk pesakit yang tulang belakangnya masih berkembang. Sistem itu sendiri dapat meregangkan ketinggian.

Kaedah pemasangan pin:

 • Kaedah Harrington. Berdasarkan penentuan lajur tulang belakang dengan batang dan cangkuk khas. Cangkuk dalam reka bentuk adalah mudah alih, yang membantu untuk meletakkan paksi dalam kedudukan yang dikehendaki. Batang diletakkan di sebelah mana kelengkungan itu dicatatkan, dan rod kedua tidak membenarkan ruang tulang belakang bergerak. Tempoh operasi: kira-kira tiga jam. Tidak sepenuhnya menghilangkan tahap keempat penyakit ini.
 • Kaedah Kotrelya-Dyubuse. Ia berbeza dari kaedah di atas, semasa pemulihan pesakit tidak perlu memakai korset khusus. Pembinaan itu sendiri dipasang pada vertebra, dan elemennya (cangkuk dan batang) adalah fleksibel.
 • Kaedah Lukas. Pembinaan: silinder, dawai. Ia diperbetulkan di kawasan kelengkungan. Selepas penggunaannya, pesakit tidak perlu memakai korset.
 • Kaedah Tsilke. Pembetulan ini digunakan oleh doktor untuk pembedahan skoliosis dan untuk menghilangkan saraf yang mencubit. Intipati kaedah: memperbaiki vertebra berpasangan dengan skru dan rod. Dalam tempoh pemulihan melibatkan memakai korset.

Peringkat persediaan

Untuk mempersiapkan pembedahan tulang belakang untuk menunjukkan "scoliosis" memerlukan tempoh yang panjang. Ini biasanya dua hingga tiga bulan. Pesakit diperiksa untuk memahami keadaan umum badan dan bahagian-bahagian tertentu tulang belakang yang terjejas oleh penyakit ini. Doktor menghasilkan sinar-X, pesakit melepasi ujian, diagnosis ultrasound organ-organ dalaman dijalankan.

Jika jangkitan dikesan dalam analisis yang dianalisis, satu rawatan perlu diambil untuk menghapuskan agen penyebab. Selalunya, teknik yang digunakan oleh pakar bedah melibatkan penyediaan pesakit untuk menjalani operasi menggunakan daya tarikan tulang belakang. Lakukan dengan korset atau berbaring dalam kedudukan mendatar. Daya tarikan membantu meningkatkan aliran darah di bahagian tulang belakang yang rosak, memperbaiki fungsi sistem otot dan ligamen. Selepas latihan sedemikian, komplikasi kurang.

Kursus pengoperasian

Tempoh purata pembedahan untuk scoliosis: satu jam. Pesakit diberikan anestesia am. Untuk mengurangkan kecederaan tisu menggunakan teknik perkakasan dan teknik neurosurgikal. Doktor meluruskan bahagian tulang belakang dan membaikinya dengan unsur logam (cangkuk, dawai, pinggan). Sekiranya ubah bentuk tulang terlalu teruk, penggantian dengan prostesis titanium atau bahan pesakit mungkin.

Di hospital-hospital Rusia, kerana kekurangan peralatan dengan kelengkapan terkini, operasi lebih trauma, dan teknik-teknik untuk menghapuskan herotan lebih ketinggalan zaman. Kebarangkalian komplikasi, kecederaan atau pencengkaman saraf adalah lebih tinggi di sini daripada di klinik asing.

Dengan kekalahan torsi atau bahagian bawah belakang, doktor memasukkan skru ke dalam tulang belakang dan mengikat dengan jabatan lain. Kawasan ini menjadi tidak bergerak, yang mengurangkan risiko pengulangan, meminimumkan kelengkungan tulang belakang. Di rantau serviks, pakar bedah mengeluarkan tulang belakang dan meletakkan prostesis karbon atau plastik di tempatnya. Bagi kanak-kanak, doktor mungkin menyediakan kaedah tanpa splicing vertebra. Jadi tulang belakang akan tumbuh di kawasan yang rosak, tetapi ia memerlukan pemakaian korset yang tetap setelah pembedahan.

Pemulihan

Selepas pembedahan, pesakit terletak di wad berasingan. Sekiranya tidak ada komplikasi yang serius, maka sensor akan dikeluarkan daripada itu yang mencatatkan kerja jantung dan saluran darah. Selama dua hari selepas operasi, pesakit dijatuhkan sebagai drops dan kursus antibiotik. Seseorang dilarang untuk bergerak, anda tidak boleh menghidupkan leher atau kepala Urine diusir oleh kateter.

Pada hari ketiga selepas operasi, pergerakan dibenarkan, doktor memindahkan pesakit ke wad biasa. Seseorang boleh bergerak hanya selepas 7-10 hari. Pesakit diberi ubat untuk menguatkan tulang. Pada hari kelapan, x-ray dilakukan oleh doktor, selepas itu keputusan dibuat untuk memulakan kelas terapi fizikal. Sekiranya tiada komplikasi, pesakit akan dilepaskan 14 hari selepas pembedahan.

Selepas 21 hari, pada arah doktor, pesakit duduk dan memandu kereta ditangguhkan selama 3 bulan lagi. Dalam tempoh ini, seseorang menjalani kawalan X-ray dan tomografi.

Seringkali pesakit yang diresepkan memakai korset ortopedik khas: kanak-kanak tanpa penetapan tegar. Untuk berjalan dalam apa-apa peranti adalah sukar, ia mengikat pergerakan. Adalah penting bahawa orang rapat dekat dan membantu orang yang beroperasi untuk mengatasi kesulitan dalam kehidupan seharian. Tempoh pemulihan berlangsung dari enam bulan hingga setahun, bergantung pada usia pesakit dan ciri-ciri individu organisma. Pesakit selepas operasi perlu terlibat dalam kompleks latihan penyembuhan.

Ramalan

Orang yang menjalankan operasi itu tidak seharusnya:

 • Angkat berat;
 • Buat giliran tajam, selekoh;
 • Gantung di rel;
 • Lama untuk duduk;
 • Mengambil bahagian dalam permainan sukan pasukan dengan aktiviti motor yang tinggi;
 • Adakah latihan yang tidak dipersetujui dengan pakar.

Kesemua langkah ini membantu melindungi ruang tulang belakang daripada anjakan selepas pembedahan.

Kebanyakan pesakit memahami bahawa operasi sedemikian sangat sukar dan mereka perhatikan proses pemulihan yang panjang. Ulasan agak bertentangan: seseorang mengatakan bahawa pembinaan logam di bawah kulit terasa dan bilah menjadi mati rasa, dan dari masa ke masa penagihan berlaku. Seringkali pesakit menerima komplikasi dalam bentuk saraf yang terjejas dan kebas-kebas kaki.

Pesakit mencatatkan bahawa orang yang lebih tua menjadi, lebih sukar proses pemulihan dan lebih banyak komplikasi selepas pembedahan timbul. Di samping itu, apabila didiagnosis dengan scoliosis 4 derajat, kecacatan teruk, yang tidak diperbetulkan sepenuhnya, tetapi sebahagiannya diperbetulkan.

Ulasan pesakit dalam tempoh selepas operasi juga negatif, kerana tempoh ini penuh dengan ketidakselesaan dalam pergerakan dan kesakitan, rasa kebas-kebiasaan dicatatkan di kawasan tulang rusuk, kembali. Pesakit berasa teruk badannya pada hari-hari pertama selepas operasi, tetapi banyak perhatian trend positif: tulang belakang lurus, peningkatan ketinggian, belakang halus.

Adakah latihan fizikal terapi membantu dengan scoliosis 1 darjah?

Bagaimana untuk melakukan senaman dalam kyphosis tulang belakang?

Bagaimana fiksasi transpedikular tulang belakang dilakukan?

Kaedah rawatan pembedahan scoliosis

Operasi untuk scoliosis dilakukan apabila penyakit itu melepasi tahap 3-4. Pada peringkat awal, terapi latihan, memakai korset khas, kaedah terapi konservatif lain digunakan. Campur tangan bedah mengurangkan kelengkungan tulang belakang dengan memasang platinum logam dan struktur lain. Sebelum operasi, pesakit dilatih dan didiagnosis. Selepas rawatan memerlukan tempoh pemulihan yang panjang.

Petunjuk

Rawatan pembedahan scoliosis hanya mungkin dalam beberapa kes. Petunjuk utama:

 • Sakit belakang yang kerap tidak boleh dikeluarkan dengan pil.
 • Scoliosis paralitik.
 • Ankylosing spondylitis
 • Kelengkungan yang kuat.
 • Penyakit progresif, melalui gred 3 atau gred 4, apabila kedudukan kolum tulang belakang berubah sebanyak 15 darjah setahun.
 • Sudut kelengkungan lebih daripada 50 darjah pada orang dewasa dan lebih dari 45 pada kanak-kanak.

Sekiranya sudut lajur tulang belakang berubah, mencapai 60 darjah, maka operasi itu dilakukan dengan segera. Kelengkungan seperti itu mengganggu kerja semua organ, dengan ketara merosakkan kualiti hidup, kadang-kadang membawa kepada kematian.

Terdapat kontraindikasi untuk rawatan pembedahan scoliosis, termasuk:

 • Perkembangan penyakit ini disebabkan oleh patologi neuromuskular.
 • Scoliosis Klippel-Feil.
 • Penyakit sistem pernafasan, bentuk kronik.
 • Malfungsi peredaran darah dalam bentuk akut.
 • Pesakit usia tua.

Operasi dilakukan untuk kanak-kanak, tidak terdapat kontra dalam hal ini.

Pembedahan yang berkesan adalah masa apabila tulang tidak lagi berkembang. Dengan keperluan akut, prosedur ini dijalankan untuk kanak-kanak berusia 6 tahun, apabila tulang belakang cenderung berkembang. Satu-satunya pengecualian adalah sasaran kosmetik.

Untuk rawatan scoliosis di Rusia menggunakan pembedahan menggunakan teknologi yang berbeza. Selalunya pin, plat dan pembinaan logam lain sedang diperkenalkan. Digunakan pada duri struktur mudah alih dan pegun. Bagi orang dewasa, pesakit tidak bergerak menggunakan vertebra. Kanak-kanak dan remaja memasang peranti mudah alih, disebabkan oleh pertumbuhan tulang. Disebabkan ini, struktur tumbuh dengan rangka.

Terdapat banyak teknologi baru untuk melakukan pembedahan. Biasa dan baru boleh dipanggil:

 • Cara Harrington. Tulang belakang tetap dengan batang dan cangkuk titanium. Masa operasi adalah kira-kira 3 jam, selepas prosedur, pesakit ditugaskan untuk memakai korset. Kaedah ini tidak boleh digunakan dengan 4 darjah penyakit. Operasi ini dapat memperbaiki keadaan apabila sudut sisihan tidak melebihi 60 derajat.
 • Kaedah Tsilke. Ia menjadikannya sukar untuk menghilangkan kelengkungan, tetapi juga menghilangkan saraf-saraf yang mengganggu, yang dapat mengurangkan sakit belakang. Penetapan dilakukan pada kedua-dua belah vertebra, dengan bantuan batang dan sekrup. Selepas pembedahan, anda mesti memakai korset.
 • Cara Luke. Di kawasan melengkung diletakkan alat silinder dengan wayar. Tulang belakang diatur ke posisi yang diinginkan, tegas, sehingga pesakit tidak perlu menggunakan korset semasa pemulihan.
 • Kaedah Kotrelya-Dyubuse. Tulang belakang berada di kedudukan yang diinginkan dengan batang dan cangkuk, mewujudkan pembinaan yang kukuh. Selepas pembedahan, keperluan untuk korset dihapuskan.
 • Cara Kazmin-Fischenko. Ia digunakan di hospital-hospital domestik, teknik yang dibangunkan oleh saintis Soviet, membolehkan anda membantu orang dengan 3 darjah scoliosis.
 • Cara Rodnyansky-Gupalova. Plat 1-2 diletakkan di tulang belakang, berdasarkan keadaan pesakit. Juga sering digunakan di hospital, teknik ini sesuai untuk scoliosis dari ijazah terakhir.

Operasi-operasi ini membolehkan anda mengembalikan tahap belakang anda sebanyak 70%. Di negeri-negeri dan negara-negara Eropah, prosedur pembedahan digunakan sangat kerap, dan kejayaan mereka hampir 100%. Di Rusia, keadaannya sedikit berbeza. Oleh kerana kekurangan peralatan, operasi dilakukan dengan cara lama, yang sangat traumatik untuk pesakit. Atas sebab ini, terdapat komplikasi selepas pembedahan, sebagai contoh, patah tulang, kerosakan saraf, lumpuh.

Pada pesakit yang lemah mungkin ada reaksi terhadap penggunaan anestesia, dan penyakit kronik boleh berubah menjadi bentuk akut. Untuk mengecualikan komplikasi, operasi itu perlu dijalankan oleh doktor yang berwibawa, di klinik yang baik.

Peringkat persediaan

Operasi ini sering dilakukan dengan segera, kerana penyediaan prosedur ini tidak praktikal. Lebih baik hubungi doktor terlebih dahulu. Kemudian pesakit ditetapkan prosedur untuk peregangan, penyelidikan sedang dijalankan, dan kemudian pembedahan dilakukan. Daya tarikan dilakukan dengan korset atau dalam kedudukan rawan. Kaedah ini meningkatkan peredaran darah di bahagian yang cacat belakang, fungsi ligamen dan otot. Semua ini memberi pakar peluang untuk memilih rejimen rawatan dan jenis rawatan untuk keberkesanan maksimum.

Semasa penyediaan, radiografi atau CT, ultrasound organ diambil, semua ujian diambil. Dengan rawatan terancang, doktor memilih terapi yang optimum. Jika ujian menunjukkan keradangan atau jangkitan, maka sebelum operasi anda perlu menjalani rawatan, sembuh patogen. Penyediaan yang betul menghilangkan kemungkinan komplikasi.

Kursus pengoperasian

Tempoh purata operasi pembetulan scoliosis berlangsung selama satu jam, dalam beberapa kes prosedur mengambil masa sehingga 3 jam. Pada mulanya, anestesia ditadbir, maka perkakas saraf dan neurosurgikal digunakan untuk mengurangkan kecederaan.

Pakar memilih kaedah popular untuk meluruskan belakang sekiranya skoliosis, membetulkannya dengan struktur yang terdiri daripada piring, cangkuk dan unsur-unsur lain. Jika kelengkungan itu sangat besar, prostetik boleh dilakukan. Sekiranya terdapat kecacatan dada atau bahagian belakang, maka doktor menggunakan skru yang menghubungkannya dengan tulang belakang lain. Plot selepas ini tidak dapat bergerak, yang mengurangkan kemungkinan kelengkungan semula. Di bahagian serviks doktor membuang tulang belakang, meletakkan prostesis.

Di Rusia, kaedah moden hanya menggunakan klinik terpencil, kerana tidak semua orang mempunyai peralatan yang diperlukan. Operasi ini traumatik, dan kaedah pembedahan sudah lama.

Berapa banyaknya?

Terdapat banyak klinik yang menyediakan perkhidmatan serupa di Rusia, banyak menggunakan kaedah rawatan moden dan harga berbeza.

Di Moscow, kos purata penjajaran tulang belakang adalah seperti berikut:

 • Pembetulan transthoracic - operasi menjadikannya mungkin untuk memberikan bentuk yang betul, menggabungkan beberapa bahagian dan menjadikannya kurang bergerak. Kos kira-kira 100 ribu Rubles.
 • Thoracophrenolumbotomy - digunakan apabila skoliosis diabaikan. Tudung payudara dibuat untuk membetulkan bentuk, kaedah itu digunakan dengan sudut kelengkungan yang besar, melegakan kesakitan, menghapuskan kerosakan pada organ dalaman. Kos 110 ribu rubel.
 • Cara punggung - vertebra disambungkan dalam satu segmen. Operasi dilakukan pada gred 3-4 scoliosis, dengan penyakit sistem pernafasan dan jantung. Kos 95 ribu rubel.

Dalam bidang harga akan lebih rendah, tetapi campur tangan dapat dilakukan dengan "murni" scoliosis, apabila anomali itu kongenital, tidak ada kerusakan, penyakit sendi dan keabnormalan lain.

Sekiranya keadaan kewangan membenarkan, ada masa, doktor boleh merujuk pesakit ke klinik asing. Kos operasi bervariasi, akan menjadi 40-250 ribu dolar. Jumlahnya besar, tetapi kualitinya tinggi, komplikasi muncul dalam kes-kes yang jarang berlaku.

Harga rawatan di Republik Czech ialah 17 ribu euro, di negeri-negeri dan Israel dari 50 ribu dolar, di Jerman sekitar 35 ribu euro.

Pesakit dengan penyakit yang teruk, apabila terapi konservatif tidak membantu, boleh menerima kuota dari kerajaan untuk operasi secara percuma. Seluruh prosedur mengambil banyak masa. Kuota purata menunggu dari beberapa bulan hingga setahun. Dalam kes yang jarang berlaku, campur tangan tanpa barisan adalah mungkin apabila rawatan kecemasan diperlukan.

Pemulihan

Walaupun dengan rawatan yang sangat tinggi, pesakit memerlukan tempoh pasca operasi yang tepat untuk pemulihan. Dalam bidang perubatan, tiada teknik standard yang sesuai untuk mana-mana orang, tetapi skim pemulihan anggaran adalah seperti berikut:

 • Dalam 3-4 hari pertama pesakit hanya perlu berbaring. Mungkin sedikit pergerakan di tempat tidur untuk berehat otot, menghapuskan trombosis. Yang penting amat penting bagi pesakit yang lebih tua.
 • Seminggu kemudian, pesakit boleh berdiri dan berjalan di sekitar wad. Pada masa ini, radiografi kawalan dijalankan, membolehkan untuk menilai pemulihan badan, penyembuhan tisu.
 • Pada hari ke-10, urutan dan pemanasan kaki ditetapkan.
 • Selepas 3 bulan, pesakit didiagnosis dengan CT, tetapi di Rusia, radiografi sering digunakan.
 • Seringkali dalam masa pemulihan, yang boleh menjadi sehingga enam bulan, perlu menggunakan korset untuk menyokong tulang belakang.

Kehidupan selepas pembedahan untuk membetulkan skoliosis berubah menjadi lebih baik. Wanita juga boleh membawa kanak-kanak dengan scoliosis gred 4 dan rawatannya. Dari penarikan semula seorang gadis berusia 14 tahun: "Selepas rawatan dan pemulihan selama 3 bulan, saya pergi ke sekolah dan mula menikmati kehidupan sepenuhnya."

Ramalan

Selepas rawatan, pesakit dilarang daripada:

 • Naikkan berat dan beban belakang, seluruh badan.
 • Buat pergerakan tiba-tiba tubuh.
 • Gantung pada bar mendatar.
 • Duduk lama.
 • Untuk melibatkan diri dalam sukan dengan peningkatan aktiviti motor.
 • Untuk menjalankan sebarang latihan tanpa perjanjian kedoktoran.

Langkah-langkah sedemikian akan mengelakkan sesaran dan kambuh semula. Ramai pesakit menunjukkan pemulihan yang panjang, tetapi prognosis apabila semua keperluan dipenuhi adalah baik. Ada yang menunjukkan bahawa plat dan struktur lain dirasakan, dan bilah dari semasa ke semasa menjadi kebas. Selepas beberapa minggu, tubuh menyesuaikan diri dan digunakan. Lebih tua pesakit, pemulihan yang lebih sukar, dan dengan 4 darjah penyakit, adalah mustahil untuk benar betul tulang belakang.

Setelah memutuskan operasi, pesakit akan dapat pulih sepenuhnya sepanjang tahun. Selepas itu, kualiti hidup meningkat dengan ketara, anda boleh bekerja, perjalanan di seluruh dunia, tanpa rasa tidak selesa. Oleh kerana struktur logam, beberapa pergerakan akan dikekang, tetapi dalam kehidupan seharian, untuk penjagaan diri ini bukan halangan.

Operasi scoliosis

Dalam komen ke jawatan terdahulu terdapat permintaan untuk menulis tentang bagaimana scoliosis kini dirawat dengan bantuan teknik pembedahan. Saya tidak simpan mereka.

Tetapi pertama, beberapa amaran.

Yang pertama. Jawatan itu mengandungi bahan-bahan dan video bukan untuk yang lemah hati. Ia berlaku bahawa beberapa pakar bedah tetamu menjadi sakit apabila mereka menghadiri operasi pembetulan scoliosis. Walaupun semua bahan yang dibentangkan di sini adalah dalam domain awam, saya memberi amaran kepada anda.

Yang kedua. Saya cuba menyederhanakan topik ini sebanyak mungkin, kerana ia pasti terlalu membosankan untuk orang ramai, dan walaupun ia berlaku begitu membosankan, kemahiran berkomunikasi ahli bedah cenderung kepada sifar. Sekiranya sesuatu tidak jelas, saya akan cuba menjawab dalam komen.

Ketiga kali Scoliosis akibat kejadian boleh berbeza. Di sini saya akan mempertimbangkan scoliosis idiopatik remaja, kerana ia adalah kecacatan tulang belakang yang paling biasa. Sekiranya perlu, saya akan menulis secara berasingan tentang kecacatan lain (penyakit kongiital, awal idiopatik, neuromuscular, scoliosis degeneratif, penyakit Scheuermann-Mau, spondylitis ankylosis, dan sebagainya).

Saya tidak mahu mencetuskan pertikaian mengenai topik rawatan konservatif vs pembedahan. Oleh itu, saya akan memberikan tanda-tanda bahawa scoliosis idiopatik digunakan semasa remaja:

1. Sindrom nyeri yang tidak dapat dikawal menggunakan kaedah rawatan tanpa pembedahan

2. Rangka tidak matang (butiran di bawah) dengan nilai ubah bentuk melebihi 50 darjah

Kecacatan kosmetik adalah petunjuk yang sangat kontroversial untuk pembedahan. Akhirnya, apabila kecacatan adalah kurang daripada 50 darjah, otot belakang yang maju dengan baik akan melancarkan semua kecacatan.

Sekiranya seseorang tidak bersetuju dengan petunjuk ini untuk apa-apa sebab, sila berikan hujah-hujah yang menyokong kaedah lain dalam bentuk sebelum dan selepas snapshot.

Perubahan tulang belakang pada scoliosis

Scoliosis adalah kecacatan pelbagai pesawat. Intinya adalah bahawa, biasanya, tulang belakang kami mempunyai selekoh dalam satah sagittal: serviksosis leher dan lumbar, kyphosis thoracic.

Dengan scoliosis, lengkung ini dikurangkan (perubahan dalam satah sagittal), arka / arka scoliotik muncul (perubahan dalam pesawat hadapan).

Tetapi ini bukan semua, vertebra di zon ubah bentuk (perubahan dalam pesawat paksi) dilipat dengan bahagian tengahnya ke dalam, dan unsur-unsur posterior ke luar (kilasan). Gambar di bawah di sebelah kanan adalah vertebra normal, dan di sebelah kiri adalah vertebra yang diubahsuai, titik kuning adalah unjuran saraf tunjang di saluran tulang belakang.

Putaran ini mengubah struktur vertebra. Jika, secara hipotesis, kita mengambil dan meluruskan tulang belakang tanpa membetulkannya dengan apa-apa, maka ia akan memutar lagi disebabkan oleh anatomi yang diubah.

Kerana kilasan, lekukan dada (tulang rusuk melekat pada vertebra), bonggol tulang rusuk muncul.

Satu lagi perkara penting. Adalah diperhatikan bahawa scoliosis sering diwarisi. Sekiranya ibu bapa mempunyai skoliosis idiopatik, maka anak (terutamanya kanak-kanak perempuan) akan mengalami skoliosis yang sangat mungkin.

Untuk memahami di mana sindrom kesakitan berasal, cuba duduk selama beberapa jam, bersandar ke sisi. Atau beberapa tahun. Atau beberapa dekad. Pertama, otot mula terluka kerana beban asimetrik. Apabila sakit otot hanya pendidikan fizikal yang berkesan, urut, kiropraktik, dan banyak lagi.

Di antara setiap vertebra ada 3 sendi: cakera intervertebral dan sambungan pasangan (intervertebral / arc gut). Sendi facet terletak di belakang dan sisi.

Jika otot-otot lemah, maka unsur-unsur pendukung tulang belakang menganggap keseluruhan beban. Di samping itu, sejumlah kecil otot menimbulkan kekurangan nutrisi untuk tulang dan ligamen, kerana tulang adalah pokok yang berakar pada otot. Saya perhatikan bahawa "korset otot" yang buruk dan aktiviti fizikal yang rendah adalah titik permulaan yang sama bagi semua penyakit tulang belakang.

Dengan scoliosis, lengkung tulang belakang masuk ke dalam pesawat hadapan, ternyata bahawa salah satu sendi facet mempunyai beban yang lebih besar, dan yang lain sangat kecil. Sama seperti beban kewangan di negara kita. Sememangnya, dalam keadaan semacam itu, sendi-sendi, di mana bebannya jatuh, mula mengadu lebih banyak ke otak kita, menghantar isyarat tentang rasa sakit dan ketidakselesaan.

Dalam kes ubah bentuk besar, saraf juga boleh "mencubit". Tetapi bukan hernia, tetapi hanya di antara vertebra, apabila foramen intervertebral sangat sempit. Dengan skoliosis yang kuat, organ-organ dalaman (paru-paru, jantung) tidak berfungsi dengan betul, kerana hakikat bahawa mereka mempunyai sedikit ruang. Dalam sesetengah kes ini mungkin petunjuk untuk pembedahan.

Skoliosis idiopatik pertama kali dilihat pada kanak-kanak. Meningkatkan semasa tempoh pertumbuhan aktif. Pada tahun-tahun sekolah, dia boleh maju dan menjadi kurang di bawah pengaruh latihan fisioterapi dan korset khas. Ini disebabkan oleh ketiadaan kerangka, ia lembut dan agak elastik. Walau bagaimanapun, selepas membesar, keanjalan ini hilang. Tulang menjadi sukar. Pembiakan membeku. Di samping itu, terdapat anatomi diubah suai daripada vertebra (kilasan). Semua ini tidak akan membetulkan ubah bentuk dengan bantuan teknik kiropraktik. Pengecualian mungkin adalah orang yang mempunyai sendi hyperelastic kongenital.

Tahap pematangan ditentukan oleh ossifikasi tulang pelvis dengan kaedah yang dijelaskan oleh Joseph Risser. Adalah dipercayai bahawa gred 3 - masa yang paling optimum untuk operasi di hadapan bukti. Seseorang tidak lagi akan berkembang secara aktif, tetapi tulang belakang dan saraf tunjang agak elastik dan akan dapat memindahkan walaupun ubah bentuk besar tanpa sebarang akibat. Umur anggaran 13-15 tahun.

Sebelum operasi, x-ray dilakukan. Dan yang istimewa. Imej diambil dengan menangkap seluruh tulang belakang (atau seluruh badan) dalam dua unjuran, depan dan sampingan.

Masih mengambil gambar dengan lereng ke tepi. Jika tulang belakang dalam imej ini kurang diluruskan apabila ia condong ke arah arka, maka ubah bentuk itu dianggap tegar.

Skoliosis idiopatik dinilai berdasarkan sistem yang dibangunkan oleh pakar bedah Amerika Lawrence Lenke. Sekarang ia adalah piawai dunia, ia agak rumit, tetapi tiada apa yang difikirkan lagi.

Klasifikasi Vasily Dmitrievich Chaklin (4 darjah, yang dimasukkan ke poliklinik) tidak sesuai untuk perancangan praoperasi. Lihat gambar di bawah berapa banyak dua strain yang berbeza dengan darjah kelengkungan yang sama.

Fakta adalah bahawa ia tidak menyediakan bagaimana scoliosis pendek dapat diperbaiki. Dan dalam pembedahan, kecacatan berjuang untuk setiap segmen yang dapat diselamatkan tanpa perlu diperbaiki. Ini sangat penting.

Jika ubah bentuk itu tegar, maka beroperasi dalam dua peringkat.

Langkah pertama ialah mengeluarkan cakera intervertebral di bahagian atas lengkungan oleh akses depan. Selepas prosedur ini, tulang belakang menjadi lembut. Peringkat kedua dijalankan dalam seminggu.

Peringkat kedua adalah operasi pembetulan scoliosis yang paling biasa untuk hari ini. Dilaksanakan dari akses belakang. Kulit dan otot dibedah sepanjang panjang ketegangan, yang dirancang untuk diperbaiki. Unsur-unsur belakang tulang belakang dibebaskan dari semua tisu lembut. Sekiranya scoliosis tidak mudah bergerak, maka osteotomy dilakukan (bahagian tulang belakang dan sendi di antara tulang belakang dibedah dan dikeluarkan) di atas arka.

Selepas itu memasang implan. Di sini saya akan menyelidiki sedikit ke dalam sejarah, kerana tanpa mengetahui masa lalu, adalah mustahil untuk memahami pencapaian masa kini.

Percubaan untuk merawat scoliosis dengan operasi telah dilakukan sejak awal abad ke-20, tetapi sejumlah besar komplikasi tidak digalakkan oleh kurang implan biasa. Pada masa itu, mereka diperlakukan dengan sebaik mungkin: mereka memutarkan tulang belakang dengan wayar, mengikat tulang rusuk dan tulang lain. Semua ini hancur, atau pesakit berbaring di katil plester selama setengah tahun (saya tidak tahu bagaimana dengan ganja).

Kejayaan itu datang selepas Paul Harrington mengembangkan implan untuk rawatan scoliosis. The Harrington Distractor adalah strut yang memungkinkan untuk menyokong tulang belakang seperti pokok epal di taman. Terdapat kekurangan, pengganggu tidak memulihkan selekoh yang normal dan tidak memberikan kestabilan yang mencukupi untuk perpaduan vertebra, dan pada masa dewasa (kemudian kebanyakan remaja dihidupkan) kembali sakit.

Menjelang tahun 1980-an, berkat usaha Eduardo Luque, Yves Cotrel dan Jean Dubousset, "alat segmen" muncul. Segmental, kerana setiap tulang belakang dibetulkan oleh pembinaan. Disebabkan ini, "manuver motif" menjadi mungkin, intipati yang masih digunakan hari ini. Lagipun, tulang belakang kami bukan hanya lurus, tetapi mempunyai lengkung fisiologi dalam pesawat sagittal. Inti dari manuver derotasi ialah scoliosis dipindahkan dari pesawat hadapan ke pesawat sagittal dengan bantuan pembinaan. Penyelesaian yang elegan itu memungkinkan untuk secara drastik mengurangkan bilangan komplikasi neurologi selepas operasi, kerana hakikat bahawa saraf tunjang dan saraf tidak "meregangkan" lagi. Oleh itu, cerita tentang hakikat bahawa selepas operasi, kaki akan datang unfastened dari tahun 70-an.

Apabila scoliosis adalah 4 darjah, pembedahan diperlukan dan maka kesan sedih dapat dielakkan.

Selamat hari, pembaca yang sayang! Apabila doktor mengatakan bahawa anda mempunyai scoliosis 4 darjah - satu operasi, akibat yang perlu disesuaikan sepanjang hayatnya hanya diperlukan. Dan ia bukan sahaja perlu untuk alasan estetik, tetapi juga untuk mengekalkan kesihatan. Sejurus timbul banyak soalan.

Artikel ini akan mengetahui gejala apa yang tidak boleh dilakukan tanpa operasi, mengetahui kontraindikasi, menganalisis penyediaan dan tempoh pasca operasi. Marilah kita menjelaskan kemungkinan akibat selepas pembedahan, serta mengetahui apa masalah pemulihan yang timbul.

Petunjuk untuk pembedahan

Gred 4 scoliosis boleh membawa kepada akibat-akibat berbahaya, seperti ketidakupayaan yang teruk, jantung dan kekurangan paru-paru. Oleh itu, campur tangan sering penting. Membezakan antara tanda-tanda yang dirancang dan kecemasan untuk pembedahan.

Manipulasi pembedahan tidak diberikan kepada semua pesakit, tanpa pengecualian, tanda-tanda untuk pembedahan elektif adalah:

 • Menyedut sakit belakang yang teruk, tidak lulus berehat dan tidak terkawal dengan ubat-ubatan anti-radang.
 • Mampatan kord rahim.
 • Lumpuh kaki dan lengan.
 • Tahap kelengkungan yang melampau, yang sangat mempengaruhi penampilan.
 • Kemajuan agresif lebih daripada 15 darjah setahun.
 • 4 darjah scoliosis dengan sisihan dari paksi lebih daripada 50 darjah.

Tanda-tanda kecemasan untuk pembedahan - sisihan lebih daripada 60 darjah, di mana kerja organ-organ dalaman teruk. Kelengkungan itu mengancam kematian, jantung yang teruk dan kecacatan paru-paru.

Contraindications

Seperti mana-mana rawatan, pembedahan mempunyai kontraindikasi sendiri. Dalam kes ini, operasi itu juga boleh membahayakan, menghapuskan semua aspek positif.

Terapi tidak dijalankan.

 1. Apabila mencapai usia tua.
 2. Bentuk penyakit jantung dan saluran darah akut, serta sistem bronkopulmonari.
 3. Sindrom Klippel-Feil yang diturunkan - bilangan vertebra serviks yang dikurangkan dan sekatan mereka dalam pergerakan.
 4. Penyakit neuromuskular.

Masa kanak-kanak bukanlah kontraindikasi, tetapi keutamaan diberikan kepada orang-orang dengan tempoh pertumbuhan tulang yang lengkap. Tetapi operasi itu boleh dijalankan mengikut kesaksian seorang doktor dari 6 tahun.

Bersedia untuk pembedahan

Pembedahan pembetulan sering dirancang dan dicirikan oleh persiapan yang panjang. Ia perlu melakukan pemeriksaan menyeluruh, terutama untuk x-ray tulang belakang. Mereka dibuat dalam 3 unjuran supaya doktor dapat melihat semua nuansa kecacatan itu.
Semua ujian diambil untuk memeriksa kesihatan keseluruhan badan:

 • ECG;
 • ujian darah dan air kencing;
 • Ultrasound organ-organ dalaman;
 • fluorografi.

Juga, proses persediaan bergantung kepada jenis operasi. Dalam sesetengah jenis, ekstrak khas rangka diperlukan, dilakukan dengan menggunakan korset atau pembinaan khas untuk lukisan mendatar.

Perhatian! Sebelum kemasukan ke hospital, anda dinasihatkan untuk menyembuhkan semua penyakit karies dan penyakit inflammatory inflammatory. Ini penting untuk tempoh pemulihan dan pengurangan risiko.

Pada malam sebelum operasi, pakar anestesiologi secara peribadi berbincang dengan pesakit untuk mengetahui sama ada ada sikap tidak bertoleransi terhadap ubat ini atau ubat itu. Beritahu langkah demi langkah bagaimana aliran anestesia akan berlaku, apa yang akan merasa sakit.

Tonton video pendek tentang bagaimana tulang belakang diletakkan.

Apa yang perlu dilakukan setelah berhenti anestesia?

Intervensi pada tulang belakang adalah prosedur yang serius, jadi tempoh pasca operasi mempunyai beberapa ciri. Mereka disyorkan untuk diperhatikan sangat tegas untuk menghalang anjakan yang tidak diingini.

 1. Jangan keluar daripada katil untuk 3 hari pertama. Pesakit mesti berbohong sepenuhnya tanpa bergerak. Ia juga dilarang untuk menghidupkan kepala anda.
 2. Pada hari ke-4 ia dibenarkan untuk memulakan secara beransur-ansur mengembangkan otot, bagaimanapun, berjalan dan bangun masih dilarang.
 3. Selepas seminggu setengah, anda dibenarkan bangun dan berjalan dengan sokongan.
 4. Selepas 3 minggu, anda boleh mula duduk.

Apakah akibat pembedahan?

Salah satu komplikasi yang paling kerap adalah suppuration dangkal dan dalam luka pembedahan.

 1. Pembajaan superfisial berkembang dalam masa beberapa hari selepas campur tangan.
 2. Penopang dalam apabila otot dan tisu mendalam terjejas. Keradangan biasanya berlaku selepas 7-10 hari.

Pembersihan luka hendaklah dilakukan secepat mungkin untuk mengelakkan penyingkiran struktur logam. Untuk ini, saliran ditubuhkan dan dos antibiotik yang kuat disuntik.

Kesan kedua yang paling sukar selepas pembedahan adalah kerosakan pada ujung saraf saraf tunjang. Ia bergantung kepada saraf mana yang boleh rosak. Pada asasnya kecederaan adalah minimum, yang ditunjukkan oleh sedikit kehilangan sensitiviti kulit dan kesakitan yang sederhana. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan boleh menyebabkan lumpuh.

Seperti mana-mana campur tangan, pembedahan untuk scoliosis gred 4 boleh membawa kesan dalam bentuk masalah dengan pembentukan gumpalan darah dan pemulihan daripada anestesia. Kakitangan perubatan rapat memantau status pesakit pasca operasi.

Untuk pencegahan tromboembolisme, stoking elastik khas dipakai untuk operasi dan mereka tidak membuangnya selama sebulan, dan mengikut petunjuk yang mereka tetapkan antikoagulan semasa tempoh selepas operasi.

Kesukaran dalam pemulihan

Tempoh pemulihan berlangsung kira-kira 1 tahun (kecuali kanak-kanak, di mana pemulihan berlaku dalam tempoh enam bulan). Pada peringkat ini, anda harus selalu memakai korset, yang mempunyai penekanan yang agak tegar. Ini secara serius menghadkan penjagaan diri pesakit, jadi untuk tempoh ini dia akan memerlukan bantuan.

Bagi remaja, korset khusus dipilih, yang dikira pada pertumbuhan organisma.
Sepanjang keseluruhan program pemulihan, kawalan doktor diperlukan - radiografi tulang belakang dilakukan selepas 3 minggu dan imbasan MRI selepas 3 bulan.

Walaupun selepas setahun, adalah perlu untuk mematuhi peraturan dan larangan tertentu yang diperlukan untuk menghapuskan berat sebelah.

 • Pull-up dan gantung di bar, serta semua jenis beban dengan memutar tulang belakang.
 • Pengangkat berat dengan berat lebih daripada 3 kilogram.
 • Tilts ke hadapan dan lilitan tajam.
 • Tinggal lama dalam kedudukan duduk atau dalam keadaan bengkok.
 • Penekanan fizikal yang panjang.
 • Sukan dengan twisting - tenis, dan hubungan seni mempertahankan diri dan hoki.

Pesakit dengan scoliosis 4 darjah, kedua-dua tanpa pembedahan dan selepas itu, disyorkan beban meteran khas dalam bentuk terapi fizikal, berenang. Adalah penting untuk menjaga punggung anda, jangan duduk lama atau berdiri sehingga rupa kesakitan. Pastikan anda mengasah kaki anda sebelum keluar dari katil.

Sudah tentu, dalam kebanyakan kes, orthopedis lebih suka memperbaiki perubahan scoliosis dengan kaedah konservatif. Untuk tujuan ini, korset khusus dan latihan terapeutik digunakan. Tetapi, dalam bentuk kelengkungan yang teruk, hanya pembedahan tulang belakang yang dapat membantu menghindari masalah kesihatan yang serius.

Doktor tidak menjamin pembetulan lengkap tulang belakang, biasanya sudut pesongan dicapai sehingga 5-10 darjah dan hanya dapat dilihat oleh ahli orthopedis yang berpengalaman. Oleh itu, kelebihan operasi untuk scoliosis melebihi risiko, lebih banyak dapat mencegah komplikasi berbahaya.

Pada artikel ini saya selesai, bahan itu berguna? Tinggalkan komen anda.

Dengan anda adalah pengarang blog Olga Leonova "Gerakan adalah kehidupan!"

Pembedahan untuk scoliosis 3 dan 4 darjah dan tempoh pemulihan

Pembedahan untuk skoliosis kadang-kadang sangat diperlukan. Lagipun, kelengkungan lateral yang kuat tulang belakang membawa kepada kerosakan yang ketara dalam kerja organ dalaman, pengurangan jangka hayat dan penurunan mutunya. Terdapat beberapa jenis pembedahan.

Petunjuk untuk pembedahan untuk scoliosis

Pembedahan diresepkan oleh doktor untuk gred 3 dan 4 scoliosis, apabila kesihatan tulang belakang tidak boleh dipengaruhi oleh kaedah rawatan konservatif. Dengan kelengkungan paksi kerangka terdapat masalah dengan sistem kardiovaskular, pernafasan dan peredaran darah. Otot tidak berkembang sama rata, pergerakan dikekang. Keletihan, kesakitan muncul walaupun dengan sedikit usaha fizikal.

Tanda-tanda pembedahan bagi kelengkungan lateral tulang belakang adalah tanda-tanda berikut:

 1. Keterbatasan aktiviti motorik, sakit kronik, sukar untuk melegakan terapi ubat.
 2. Sudut kelengkungan dengan scoliosis lebih daripada 45 darjah.
 3. Gangguan vaskular dan gejala neurologi yang disebabkan oleh pemampatan tali tulang belakang: lumpuh anggota badan, kehilangan kepekaan, kesakitan teruk, tidak memberi tidur.
 4. Kehadiran gabungan tulang rusuk dan tambahan setengah panggilan.
 5. Masalah dengan sistem vaskular: kecacatan kyphoscoliotic jantung, peredaran darah terjejas.
 6. Cecair spoliasi pesat membangun gred 2 pada kanak-kanak.

Ketahui mengapa anda memerlukan bar mendatar untuk scoliosis: cadangan doktor terapi fizikal dan latihan asas.

Ibu bapa ambil perhatian! Rawatan scoliosis kanak-kanak: kaedah terapeutik utama untuk keberkesanannya pada peringkat yang berlainan penyakit.

Apakah operasi?

Operasi untuk membetulkan skoliosis adalah pengenaan struktur logam yang menyelaraskan ruang tulang belakang. Oleh kerana kanak-kanak masih berkembang, memasang peranti mudah alih. Campur tangan bedah dilakukan selama 2-3 jam di bawah anestesi. Pembetulkan logam bagi ruang tulang belakang ditetapkan oleh doktor untuk selamanya. Ia dibongkar hanya apabila komplikasi atau kerosakan berkembang.

Jenis campur tangan pembedahan untuk kecacatan tulang belakang skoliotik:

 1. Kaedah Harrington. Dua rod dipasang: pada kelengkungan cekung - pengganggu, pada cembung - pemampat. Mereka diperbaiki dengan cangkuk di gerbang vertebra. Di belakang mereka mengikat (melakukan gabungan tulang belakang). Selepas operasi, plaster digunakan selama tiga bulan. Sepanjang enam bulan akan datang, anda mesti memakai korset sokongan ortopedik. Campur tangan menyediakan penjajaran sehingga 60%.
 2. Kaedah Kotrelya-Dyubuse. Ia tidak memerlukan gabungan tulang belakang dan peletakan gipsum, kerana struktur logam yang ditanamkan itu sendiri telah meningkatkan ketegaran. Jenis campur tangan ini telah dibangunkan oleh pakar Perancis.
 3. Kaedah Lukas. Penjajaran kelengkungan cekung dan cembung dilakukan menggunakan dua batang silinder, yang diperbaiki menggunakan wayar yang digunakan sebagai benang. Oleh kerana ketegaran struktur, pemakaian gipsum tidak diperlukan. Meluruskan ubah bentuk dicapai oleh 50-90%. Kelemahannya ialah saraf tunjang yang rosak oleh jahitan logam melalui terusan, dan akibatnya, manifestasi gejala neurologi.
 4. Perbaiki api adalah operasi di mana, melalui irisan kecil di bawah kawalan endoskopi, pembetulan secara beransur-ansur kelengkungan dilakukan dengan bantuan dua skru yang disesuaikan. Kaedah ini sedikit invasif. Prosedur ini mengambil masa kira-kira satu jam. Kaedah ini biasa di negara-negara Eropah dan Israel.

Perlu diingatkan bahawa sebarang kaedah pembedahan untuk membetulkan kecacatan skoliotik selalu membawa risiko komplikasi. Pelanggaran kemungkinan fungsi saraf tunjang, akar saraf, yang menyebabkan masalah peredaran darah dan gangguan organ-organ dalaman. Terdapat juga risiko kerosakan pemasangan struktur logam, yang mungkin berubah menjadi kualiti yang tidak baik. Implan mempunyai kelebihan yang ketara.

Bersedia untuk pembedahan

Sebelum prosedur yang akan datang, adalah dinasihatkan untuk menyesuaikan diri dengannya - untuk bekerja dengan ahli psikologi, melakukan senaman santai, senaman pernafasan (qigong), dan yoga. Dioperasi, sebagai peraturan, dimasukkan ke hospital sehari sebelum operasi. Sebelum ini, anda mesti lulus peperiksaan:

 1. X-ray atau CT scan tulang belakang.
 2. Pemeriksaan jantung.
 3. Spirometry adalah kajian sistem pernafasan.
 4. Urinalisis.
 5. Ujian darah.

Sejurus sebelum pembetulan pembedahan scoliosis, pertumbuhan diukur, ECG, spirography, pembersihan enema. Selama 10-12 jam, anda tidak boleh makan.

Harga operasi pembetungan skoliosis tulang belakang 3 dan 4 darjah adalah purata dari 100 hingga 300 ribu rubel. Di luar negara, kos pembetulan kelengkungan adalah sehingga 250 ribu ringgit. Harga terendah di Republik Czech - bermula pada 17 ribu euro. Di Jerman - kira-kira 40 ribu euro. Tetap dibayar secara berasingan di hospital.

Bagi penduduk Persekutuan Rusia, kuota khas disediakan untuk pembetulan pembedahan secara percuma untuk ubah bentuk darjah 3 dan 4. Waktu gilir adalah dari 3 bulan hingga setahun. Jika pesakit mempunyai dana untuk prosedur, pampasan penuh wang yang dibelanjakan adalah mungkin.

Pemulihan selepas pembedahan

Pemulihan selepas pembedahan untuk skoliosis termasuk langkah-langkah berikut: untuk dua hari pertama, rehat tidur ditunjukkan tanpa mengubah batang tubuh. Pada hari ketiga, pesakit melakukan senaman fizikal khas, tanpa mendapat tempat tidur. Memandangkan hasil pemulihan, peralihan pemulihan kepada kompleks terapi senaman yang lebih kompleks bertujuan membina rangka kerja otot. Semasa 2 minggu pertama selepas pembetulan pembedahan tidak dibenarkan duduk, anda hanya boleh berdiri atau berbaring.

Langkah-langkah pemulihan termasuk fisioterapi, memakai korset ortopedik sokongan, urut belakang manual, rawatan spa (mandi, bungkus), terapi fizikal. Pelepasan pesakit 2 minggu selepas pemulihan separa dan peperiksaan semula.

Kehidupan selepas pembedahan untuk scoliosis tulang belakang boleh sama ada memperbaiki atau memburukkan atau tidak berubah sama sekali. Ia bergantung kepada kualiti implan dan kelayakan pakar bedah. Kadang-kadang selepas pembetulan kelengkungan, pesakit mengadu rasa sakit, ketidakselesaan di belakang. Gejala neurologi yang mungkin: fungsi merosakkan jantung, perut, sistem pernafasan, usus, pundi kencing, bergantung kepada lokasi kerosakan.

Orang yang beroperasi di luar negara, pergi, sebagai peraturan, tinjauan positif. Kaedah rawatan invasif harus digunakan dengan lengkungan lengkung yang kuat dan proses ubah bentuk yang cepat berkembang.