Utama / Siku

Bagaimana untuk memeriksa tapak kaki di rumah

Flatfoot adalah penyakit kronik sistem muskuloskeletal, intipati yang meratakan lengkungan kaki. Akibat perubahan patologis sedemikian, mekanik berjalan normal terganggu, kerana beberapa komplikasi yang tidak menyenangkan dan kesihatan dari lutut, sendi pinggul dan tulang belakang berkembang.

Kaki rata adalah perkara biasa hari ini. Jika kita melihat statistik, kita dapat melihat bahawa kira-kira 50% daripada penduduk negara ini mengalami penyakit yang berbeza-beza. Wanita jatuh 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Dalam beberapa kes, kaki rata adalah kongenital, tetapi paling sering kecacatan ini diperolehi.

Pakar bedah ortopedik terlibat dalam diagnosis dan rawatan kaki rata. Tetapi untuk menentukan rata di rumah boleh sesiapa sahaja yang mahu menguji dirinya atau anaknya untuk masalah itu. Pertimbangkan kaedah diagnostik rumah yang paling berpatutan.

Apa yang perlu dicari

Mana-mana doktor memulakan proses diagnosis dengan pemeriksaan dan pemeriksaan pesakit. Ini boleh dilakukan dengan mudah di rumah. Perhatikan bukan sahaja kaki, tetapi juga pada kasut seseorang yang disyaki kaki rata. Di bawah keadaan biasa (jika tiada kaki rata), bahagian luar kasut dipakai dahulu, tetapi jika orang itu mempunyai kaki yang rata, maka bahagian dalam kasut dan tumit akan dipakai dahulu.

Anda juga perlu memberi perhatian kepada tanda-tanda lain yang mungkin menunjukkan masalah dengan bentuk kaki (mereka tidak spesifik dan wujud dalam kecacatan kaki jenis lain, dan bukan hanya rata):

 • warna kulit abnormal tapak kaki (sianotik, merah, pucat);
 • kehadiran pada kaki jagung, calluses, scuffs;
 • apabila berjalan atau berpanjangan di kaki, keletihan dan kesakitan di kaki muncul;
 • bengkak kaki, kaki pada akhir hari;
 • kekejangan kaki, termasuk malam, berat;
 • ketidakupayaan untuk memakai kasut dengan kasut kerana kesakitan;
 • peningkatan secara beransur-ansur dalam saiz kasut;
 • ketidakupayaan untuk menyimpan keseimbangan, jongkok;
 • pelbagai gangguan postur, sakit belakang;
 • perubahan gaya hidup biasa;
 • sisihan kaki pertama kaki ("tulang" muncul di atasnya);
 • ubah bentuk berbentuk tukul 2 dan 3 jari kaki.

Adalah penting untuk difahami! Gejala di atas mungkin menunjukkan kehadiran kaki rata pada manusia, tetapi mereka juga boleh menjadi tanda penyakit lain. Oleh itu, jika anda mengalami masalah tersebut, jangan malas untuk berunding dengan doktor untuk menentukan sebab sebenar ketidakselesaan dan memberikan rawatan yang betul.

Ujian rumah mudah

Dengan itu, anda boleh menyemak dengan pantas di rumah. Pakar dalam bidang perubatan memanggil kaedah diagnostik pesat ini. Inti teknik ini adalah untuk mendapatkan cetakan kaki di atas kertas dan mengkajinya. Untuk melakukan ini, anda perlu merawat kaki dengan sebarang pewarna rumah yang tersedia, sebagai contoh, penyelesaian Lugol (larutan iodin akueus), hijau, dakwat, dakwat, lukisan di atas kertas. Jika anda tidak mahu cat kaki, untuk tujuan ini anda boleh menggunakan krim berminyak yang akan meninggalkan jejak pada kertas.

Selepas penyediaan sedemikian, anda perlu meninggalkan tanda di atas kertas. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh berusaha untuk mengambil postur yang betul; seseorang mesti menjadi seperti dia dalam kehidupan sehari-hari biasa. Berat perlu sama rata di kedua-dua kaki.

Selepas menerima cetakan kaki, mereka perlu dipertimbangkan secara terperinci dan dibandingkan dengan had usia yang diterima. Anda harus tahu bahawa usia memainkan peranan penting dalam menilai keputusan, kerana tapak kaki kanak-kanak yang berbeza umur dan dewasa biasanya berbeza dengan ketara.

Kaedah menilai tumbuhan pada anak adalah seperti berikut. Pada helaian kertas yang dihasilkan dengan cetakan kaki, anda perlu menggambar 2 garisan serenjang - garisan AB (ditarik melalui dua tangen dari titik-titik paling melampau di bahagian tunggal)

Barisan kedua CD berserenjang dengan segmen AB tepat di tengah-tengah antara dua titik tangen yang dinyatakan di atas. Ini berserenjang hendaklah dibahagikan kepada 3 segmen. Selepas itu, adalah mungkin untuk menilai hasil yang diperoleh dari segi norma umur yang ditunjukkan dalam angka di atas.

Pada orang dewasa, lebih mudah untuk menilai tanaman itu. Walau bagaimanapun, teknik ini tidak praktikal tidak berbeza dari yang diterangkan. Tetapi yang berserenjang mestilah dibahagikan kepada separuh, bukan 3 bahagian. Sekiranya cetakan itu menduduki kurang daripada separuh segmen - ini dianggap normal, dan jika ia mengambil lebih daripada 50% daripada segmen, maka flatfoot boleh disyaki.

Kaedah ini membolehkan untuk mendapatkan hanya data indikatif pada keadaan lengkungan kaki, iaitu, ia adalah satu pemeriksaan. Jika mengikut hasil tanaman anda mengesyaki kehadiran kaki kaki yang rata, maka anda harus mendapatkan bantuan perubatan untuk diagnosis yang tepat.

Kaedah podometrik Friedland

Teknik ini juga dikenali sebagai teknik Friedland. Ia terdiri dalam menjalankan beberapa pengiraan mudah untuk mendapatkan indeks podometrik Friedland. Membolehkan anda untuk menentukan kedua-dua lekuk melintang dan membujur, serta ijazahnya.

Untuk mendapatkan angka yang dikehendaki, anda perlu mengira indeks gerbang membujur kaki, yang sama dengan nisbah ketinggiannya hingga panjang, dinyatakan sebagai peratusan. Kami mengukur panjang dari tepi hujung ke ujung tumit, ketinggian diukur dari pinggir tulang navicular ke permukaan sokongan kaki.

Biasanya, indeks ini adalah 29-31%, jika anda mendapat angka di bawah 29, maka terdapat perut kaki, yang menunjukkan perkembangan flatfoot. Juga, menggunakan indeks Friedland, anda boleh menentukan tahap flatfoot (parameter untuk mengira tahap patologi ditunjukkan dalam jadual di bawah).

Untuk menentukan kaki-kaki rata melintang di rumah, adalah perlu untuk mengira indeks melintang lengkungan kaki - nisbah sebagai peratusan lebar kaki ke panjangnya. Lebar harus diukur pada tahap tulang metatarsal (dari pertama ke kelima). Di bawah keadaan biasa, angka ini tidak melebihi 40%, jika hasilnya lebih besar, ini menunjukkan pengaratan gerbang transversal.

Tidak cukup kaedah diagnostik rumah

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis flatfoot dianggap sangat tepat, tetapi tidak mungkin untuk menjalankan diagnosis seperti itu sepenuhnya, kerana imej radiologi kaki dalam dua taksiran diperlukan, diambil di bawah beban sambil berdiri dengan sabar.

Walaupun maklumat ini mungkin diperlukan untuk orang yang tinggal di bandar-bandar kecil, di mana terdapat peluang untuk mengambil x-ray, tetapi tidak ada kemungkinan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar ortopedik. Ia adalah doktor yang mesti menilai gambar-gambar, membuat satu siri perhitungan, menentukan jenis dan tahap flatfoot. Tetapi jika anda benar-benar mahu, anda boleh berurusan dengan gambar sendiri dan di rumah.

Seperti yang telah disebutkan, tahap diagnosis pertama adalah untuk mendapatkan imej sinar-X berhenti di kedudukan berdiri (beban statik) dalam unjuran anteroposterior dan lateral.

Diagnosis sinar-X dari kaki rata membujur

Untuk menilai imej dan membuat kesimpulan tentang kehadiran kaki yang rata, anda perlu menentukan ketinggian lengkungan kaki dan sudut lengkungannya yang membujur.

Pada radiografi pada unjuran sisi kaki (seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas), 3 garisan dilukis:

 • yang pertama mendatar, yang menyentuh 2 mata ke permukaan ubi calcaneal dan ke kepala tulang metatarsal yang pertama;
 • garisan kedua diambil dari titik di mana garisan pertama menyentuh tumit calcaneus ke permukaan bawah sendi navikular-sphenoid;
 • garisan ketiga diambil dari titik sentuhan segmen pertama dengan kepala tulang metatarsal pertama ke permukaan bawah sendi berbentuk baji navikular.

Sudut lengkung kaki membujur dibentuk oleh garisan pertama dan ketiga, yang bersilang pada titik paling rendah sendi berbentuk baji tirus.

Ketinggian gerbang longitudinal pada kaki adalah segmen tegak lurus berbentuk baji tatakan lurus yang diturunkan dari titik terendah (titik persilangan 2 dan 3 baris) pada baris pertama (mendatar).

Jadual berikut akan membantu menilai kedua-dua penunjuk ini dan mendiagnosis salib.

Diagnosis sinar-X dari flatfoot melintang

Untuk diagnosis flatfoot melintang, adalah perlu untuk menilai radiografi dalam unjuran anterior-posterior, dalam kedudukan berdiri (beban statik). Anda perlu menentukan 2 indikator:

 • sudut antara 1 dan 2 tulang metatarsal (sudut interpersonal),
 • sudut pesongan jari pertama (halus valgus angle).

Untuk melakukan ini dengan betul, gambarajah di bawah akan membantu.

Untuk menilai kedua-dua petunjuk ini, serta untuk mendiagnosis flatfoot melintang dan darjahnya, anda boleh menggunakan jadual di bawah.

Kaedah sinar-X untuk mendiagnosis tapak kaki pada masa ini dianggap paling tepat. Dengan bantuannya, dalam kebanyakan kes mendedahkan diagnosis sedemikian. Sekilas pandang seolah-olah semua ini sangat sukar dan tidak tersedia untuk pelaksanaan di rumah, tetapi sekiranya seseorang mempunyai pengetahuan geometri awal, maka menggunakan gambar dan jadual di atas akan dapat melakukannya tidak lebih buruk daripada pakar.

Oleh itu, jika mengikut ujian yang dinyatakan di atas, anda mempunyai tanda-tanda kaki yang rata, anda perlu mencari rawatan perubatan khusus. Lagipun, hari ini terdapat kaedah yang lebih moden dan tepat untuk mendiagnosis kaki rata dan kecacatan lain yang akan memberi maklumat maksimum doktor tentang penyakit anda, membolehkan anda memilih insoles ortopedik individu dan membuat rejimen rawatan berkesan dan pencegahan sekunder.

Bagaimana untuk menentukan sama ada terdapat jejak kaki

Kaki rata adalah masalah yang sangat biasa sistem muskuloskeletal, yang tidak disedari oleh pesakit (ramai yang tidak menganggapnya sebagai penyakit), jadi pesakit tidak pergi ke doktor, tetapi akibatnya membuat pesakit berfikir tentang kaki rata mereka. Fungsi utama kaki adalah pelunasan, sementara gelanggang kaki menderita dengan tepat fungsi ini, seperti lengkungan kaki yang rata. Seluruh beban jatuh ke atas sendi, struktur yang tidak menyiratkan susut nilai, oleh itu, di bawah beban sedemikian, kemusnahan mereka berlaku.


Cara menentukan kaki rata tanpa doktor:

1. Dengan mencetak kaki di atas kertas. Ujian yang paling biasa untuk menentukan sama ada terdapat masalah tanpa doktor, ia boleh dilakukan dengan mudah dan cepat di rumah. Kaedah ini membolehkan untuk menentukan kedua-dua flatfoot membujur dan melintang. Untuk melakukan keperluan sekeping kertas, minyak sayuran (krim lemak atau cat cat air). Satu setitik minyak atau krim mesti dihiris. Selepas itu, pesakit mesti berdiri dengan kakinya di atas selembar kertas, meletakkan kakinya selari dengan satu sama lain.

Kemudian anda perlu belajar mencetak dengan seorang penguasa. Ia perlu menarik garisan lurus yang menyambungkan mata paling cembung cetakan sisi dalaman (di pangkal jari dan di bahagian tumit), kemudian menurunkan tegak lurus ke garisan ini supaya ia menghubungkan garis kami dengan titik sempit kaki.

Sekiranya jejak bahagian kaki sempit mengambil tidak lebih daripada 1/3 garisan ini - kaki adalah normal, jika ia mencapai separuh garisan - anda mungkin disyaki kaki rata dan anda perlu melihat seorang ortopedik.

Footedness melintang rata ditentukan oleh sudut peralihan jejak kusyen kaki pad ke lengkungan luar kaki. Biasanya, sudut ini adalah akut, tetapi jika ia lurus atau bodoh, ini menunjukkan tahap darjah rata yang berbeza.

Ujian ini tidak sesuai untuk penentuan nasib sendiri pada kanak-kanak di bawah umur 4-5 tahun kerana kehadiran pad lemak di kaki mereka, yang menimbulkan rupa flatfoot pada cetakan. Pada usia yang lebih muda, ujian semacam itu harus dinilai hanya oleh seorang doktor sesuai dengan ciri usia.

2. Dengan kasut yang digunakan. Dengan kaki rata, tumit dan tapaknya sendiri dipasang di bahagian dalam. Begitu juga, jika kasut anda dilebar dengan lebar, ini juga boleh menunjukkan kaki rata.

3. Salah satu tanda-tanda flatfoot juga kelengkungan berbentuk X kaki (kecacatan valgus sendi lutut).

4. Berjalan, kedudukan kaki apabila kedudukan berdiri dengan pengencangan kaus kaki di arah yang berbeza adalah tipikal bagi pesakit dengan kaki rata.

5. Deformasi kaki besar, apabila ia menyimpang ke arah jari kedua atau masuk ke dalamnya. Arthritis dari sendi metatarsophalangeal pertama juga boleh terbentuk kerana beban yang tidak teratur (pembentukan "tulang" pada jari pertama).

6. Curving II dan III jari (menjadi ketagih, "berbentuk tukul").

7. Pembentukan calluses kering (jagung) di kaki di pangkal jari.

8. Peningkatan dalam saiz kaki (kasut lama menjadi kecil dalam panjang-longitudinal rata-kaki, atau menghancurkan pada dasar jari-melintang rata-kaki).

9. Juga kaki rata boleh disyaki oleh ciri-ciri berikut:

- kaki menyakitkan selepas melakukan senaman fizikal, berjalan lama;
- pada petang, kaki membengkak dan menjadi letih;
- dalam tahap flatfoot yang lebih maju, sakit mula merebak ke sendi lutut;
- pinggang mulai sakit, dan berjalan menjadi kesakitan. Sakit kepala juga boleh menyertai (disebabkan oleh kekejangan otot leher yang berpotensi dan aponeurosis kepala - untuk mengurangkan trauma vertebra).

Penentuan jejak kaki rata

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Apabila memilih kasut untuk latihan sukan jangan lupa membeli sukan ortopedik insoles. Mana-mana pergerakan anda dengan peranan sedemikian akan menjadi sangat selesa, dan anda tidak akan merasa berat di kaki anda.

Pemilihan produk pada kos

Di pasaran, kedua-dua model yang mahal dan munasabah secara meluas diwakili secara meluas. Agar tidak membayar lebih dan membeli produk yang berkualiti, anda perlu dipandu dengan baik dalam penggunaan pad ortopedik untuk kasut dan, sememangnya, dalam nilai mereka.

Sebagai peraturan, model domestik jauh lebih murah daripada yang diimport. Memilih produk domestik, ia patut mengambil spesimen harga sederhana, kerana yang paling murah tidak memberikan hasil yang tepat dalam rawatan flatfoot. Model asing untuk sesetengah hartanah jauh lebih baik daripada barangan domestik. Untuk pembuatannya menggunakan fabrik halus dan baldu yang dapat bernafas.

Komposisi dan kefungsian insoles sukan

Memilih kasut untuk kasut sukan, anda perlu memahami peranti mereka. Jika anda merasakan kesakitan semasa memandu, maka model sedemikian segera mengeluarkannya dan anda tidak perlu berhenti latihan. Di bawah tumit adalah bahan silikon. Ia berkesan dalam latihan dengan pemindahan berat seluruh badan pada tumit. Di samping itu, penyaduran penyaduran juga berada di bawah gerbang kaki itu sendiri. Ia membantu bukan sahaja untuk berjalan, tetapi praktikal untuk berlegar di atas tanah. Di bahagian hadapan insole untuk sukan terdapat penyaduran yang lembut, yang dibuat dari poliuretana.

Insoles untuk berlari dibuat daripada silikon. Mereka dicipta khas untuk berjalan dan untuk semua jenis beban lain. Jenis insole ini adalah pencegahan yang sangat baik terhadap berlakunya pelbagai penyakit kaki.

Insoles untuk kasut sukan mempunyai ciri kusyen. Faktor ini menjejaskan hakikat bahawa walaupun selepas 2 hari menggunakan aksesori ini, banyak kesakitan yang sering berlaku apabila memakai kasut kasual dengan tapak biasa akan cepat hilang. Anda juga boleh mengatakan dengan selamat bahawa memakai kasut dengan insoles untuk sukan selepas kecederaan dapat mempercepat proses pemulihan. Insol jenis ini dengan sempurna memberikan perlindungan terhadap pelbagai ganti rugi. Mereka mudah untuk membeli di kedai sukan, dan di laman web khas.

Pendekatan individu

Stok ortopedi mengedarkan berat badan kepada dua kaki sama rata. Ini memastikan posisi kaki yang betul di kasut disebabkan oleh normalisasi kerja mengimbangi musim bunga. Insoles ortopedik untuk jogging dan sukan yang terbaik dipakai oleh orang-orang yang terlibat secara aktif dalam latihan fizikal. Mereka dijual di farmasi, atau anda boleh membeli kasut dengan segera dengan insoles ortopedik. Jika terdapat keperluan, mereka boleh dengan mudah dibuat mengikut pesanan individu. Dalam kes ini, kos produk akan lebih tinggi, tetapi kesan memakai akan menjustifikasikan kos.

Apabila model dibuat untuk memerintahkan, pelempar kaki diperbuat daripada plaster atau pada pendirian komputer khas. Salinan kaki betul-betul akan mengulang semua selekoh kaki anda, yang akan memberikan peluang untuk menghasilkan insole dengan semua ciri individu.

Adalah lebih baik untuk menghubungi pakar yang mengetahui soalan ini dengan baik. Insoles, yang dibuat dengan cara ini, sangat selesa, dan kaki selesa dengan apa-apa aktiviti fizikal. Pengeluaran mengambil sedikit masa. Apakah ciri produk ortopedik? Benar-benar semua insoles ortopedik mempunyai konfigurasi yang sama. Terdapat alur di kawasan tumit, dan di bahagian di mana gerbang terletak, terdapat instep. The bow insole tidak dengan apa-apa cara menyumbang kepada penyelenggaraan gerbang, tetapi ia amat diperlukan untuk sokongan jari.

Dalam insoles ortopedik terdapat apa yang dipanggil baji yang membolehkan anda menukar sudut kaki. Sekiranya berat badan tidak diagihkan secara sekata, tumit dipindahkan ke luar. Jika baji terletak di bawah tumit, maka ia segera menjadi tempat yang tepat, yang memungkinkan untuk melegakan kesakitan dan bengkak. Ia adalah yang terbaik untuk membeli model yang diperbuat daripada bahan lembut, serta mereka yang mempunyai gel di pad khas. Apabila dipakai, ia akan diedarkan secara sama rata dan mengambil bentuk yang diingini.

Prosedur piawai untuk membuat insoles jenis ini berlaku dalam beberapa peringkat:

 1. Mengisytiharkan tahap flatfoot.
 2. Satu jejak dibuat.
 3. Pemasangan dan penyampaian pesanan dibuat.
 4. Pembetulan dalam proses memakai.

Pakar akan mendiagnosis dengan betul dan menghasilkan insole dari bahan lembut menggunakan polimer. Perkara yang paling penting ialah mengambil kira keunikan kaki manusia dengan tepat. Selepas mengeluarkan pesanan untuk tangan, doktor akan memberi cadangan mengenai pemakaian dan penjagaan produk yang betul.

Sekiranya anda memerlukan model yang bersifat pencegahan, maka ia mestilah dibuat dari kulit asli. Ini akan membolehkan produk mengekalkan bentuk yang dikehendaki untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, model tertentu mesti dipakai tidak lebih daripada dua tahun. Wedges dan backs diperbuat daripada busa polietilena memastikan bahawa anda membawa tapak dengan betul dengan kaki rata.

Jika kaki rata akan dirawat tanpa insoles khas, maka patologi tidak akan berfungsi. Model propylylactic yang dipakai oleh kanak-kanak tidak akan membenarkan kaki rata untuk berkembang dalam mana-mana penyakit dengan anjakan paksi vertebra.

Semua penyakit degeneratif kerangka berbeza dalam ciri utama - apabila mereka muncul, mereka hanya akan berkembang dari masa ke masa. Ketentuan ini berlaku untuk salah satu penyakit yang paling umum - flatfoot membujur. Akar penyakit ini biasanya terletak pada masa kanak-kanak, tetapi secara penuh ia hanya muncul selepas sepuluh atau lebih tahun.

Dalam tempoh masa ini, patologi itu terus tersembunyi, selalunya tidak diketahui oleh pesakit itu sendiri. Doktor dengan kaki kaki rata dirawat di peringkat akhir penyakit ini, apabila perubahan yang tidak dapat dipulihkan pada tulang dan tisu lembut dari fornix berkembang. Oleh itu, salah satu daripada elemen pencegahan penyakit adalah diagnosis flatfoot pada peringkat awal pembangunan. Dalam tempoh ini, penyakit ini mudah diterima oleh pembetulan, yang menghalang pembentukan komplikasi yang berterusan.

Tetapi bagaimana untuk menentukan rata di rumah? Dalam amalan perubatan, sudah lama ada kaedah untuk memeriksa keadaan lengkungan kaki dengan cepat. Mereka boleh dengan mudah direproduksi di rumah menggunakan alat mudah di tangan. Jika dengan bantuan mereka adalah mungkin untuk mengenal pasti tanda-tanda patologi, maka anda harus segera berjumpa doktor untuk peperiksaan tambahan.

Di rumah

Di samping menjalankan ujian khusus, terdapat beberapa situasi di mana kelakuan mereka dibenarkan. Sudah tentu, pensampelan prophylactic juga dialu-alukan untuk mendiagnosis penyakit sedini mungkin. Tetapi perkembangan tanda-tanda berikut harus memberi amaran kepada orang itu, mendorong mereka untuk pemeriksaan diri:

 • Penurunan rintangan yang tajam atau bertahap kepada berjalan kaki yang lama - selepas seharian "di kaki" di kawasan kaki dan kaki, dinyatakan sakit sakit atau nyedut muncul. Rehat dan rawatan air pada masa yang sama membawa kelegaan dengan mengeluarkan ketidakselesaan.
 • Ketidakupayaan untuk bertahan lama - selepas beberapa ketika, rasa tidak selesa berkembang di kaki bawah. Ini menyebabkan seseorang secara teratur melangkah untuk mengurangkan ketidakselesaan.
 • Lanjutan jari yang kuat atau menaikkan kaki ke atas menjadi terhad, dan juga menyakitkan. Pada masa yang sama, dalam bidang kekangan yang paling besar, sering terdapat tali padat, ditentukan oleh palpation.
 • Akhirnya, seseorang dapat secara objektif melihat perubahan dalam bentuk cetakan kaki. Keadaan ini biasanya diperhatikan selepas rawatan air - jejak basah dari kaki tetap di tanah atau lantai yang licin. Biasanya, ia mempunyai potongan yang ketara di sepanjang pinggir dalaman, yang berkurangan dengan kaki rata.

Pada kecurigaan sedikitpun penyakit itu seseorang harus menjalankan peperiksaan menyeluruh yang bebas, yang terdiri daripada penilaian manifestasi luaran dan keputusan ujian khas.

Oleh simptom

Diagnosis flatfoot bermula dengan penentuan ciri-ciri tanda penyakit ini. Mengikut ciri ciri mereka, mereka dibahagikan kepada 4 darjah, yang kira-kira sesuai dengan keparahan patologi. Oleh itu, dikehendaki melakukan penilaian yang kompeten terhadap aduan anda sendiri:

 • Tahap pertama dianggap tersembunyi - manifestasi-manifestasinya tidak praktikal dari gejala kelelahan biasa. Secara berkala, selepas berjalan kaki (pada sebelah petang), rasa berat atau ketidakselesaan muncul di kawasan tunggal. Jika anda merasakan otot kaki bawah, anda boleh mengesan ketegangan mereka.
 • Tahap kedua penyakit ini dipanggil sekejap - perubahan dalam gerbang kaki bersifat sementara pada siang hari. Pada separuh kedua hari, ia muncul dan perasaan keletihan di kaki mula berkembang. Menjelang petang, ia mendapat sifat sakit kesakitan, apabila dilihat - kelebihan bahagian dalamnya menjadi edematous. Menjelang pagi, perubahan ini hilang sepenuhnya.
 • Gelaran ketiga bermaksud pembentukan flatfoot tahan - mekanisme pampasan ligamen dan otot pada tahap ini telah habis. Gejala - bengkak dan sakit pada kaki dan tapak kaki, pengurangan pinggir kaki kaki - menjadi positif. Mengurangkan daya tahan manusia terhadap stres, yang mempengaruhi prestasinya.
 • Pada peringkat akhir, kaki kaki rata dibangunkan - disebabkan oleh ubah bentuk ligamen, ia secara beransur-ansur menyimpang ke luar. Terdapat kesakitan berterusan di kaki apabila berjalan di kawasan pergelangan kaki dalaman, kepincangan, kecacatan sendi pergelangan kaki dan tendon Achilles.

Selalunya, peringkat perantaraan flatfoot terus tidak disedari oleh pesakit, oleh itu, walaupun tanpa aduan, disyorkan untuk menjalankan ujian pencegahan yang disenaraikan di bawah.

Perladangan

Kaedah ini adalah yang paling mudah dan boleh difahami, kerana ia termasuk komponen kreatif. Intipinya terletak pada penilaian cetakan kaki, dibuat pada kertas kosong. Ini memerlukan langkah-langkah berikut:

 • Untuk memulakan ujian, anda perlu mengambil dua helai kosong kertas A4, serta cat larut air (gouache, cat air).
 • Menggunakan tampon lembut, larutan pewarnaan digunakan secara merata untuk permukaan tapak kaki.
 • Kemudian anda perlu menunggu beberapa saat, kemudian ketatkan kaki anda ke sekeping kertas - lebih baik melakukannya dalam kedudukan berdiri.

Apabila anda mendapat cetakan rata, anda boleh mula menilainya. Untuk melakukan ini, pada sekeping kertas dari tengah tepi belakang tumit ke pinggir luar kaki ketiga, garis lurus dilukis dengan seorang penguasa. Ia membolehkan anda membahagi satu-satunya kepada dua bahagian - boleh dibebani dan percuma. Perubahan dalam nisbah mereka adalah tanda titik rata:

 • Biasanya, bahagian yang boleh dimuatkan jauh lebih rendah daripada bahagian bebas (nisbah kira-kira 1: 2) - kelebihan dalamannya hanya sedikit atau tidak sama sekali di luar sempadan baris yang disediakan.
 • Ijazah pertama dicirikan oleh peningkatan dalam gerbang kaki di bahagian tengah - sebuah tumbuhan menunjukan pengembangannya di luar garis pemisah. Nisbah di antara unsur-unsur berbeza-beza, dan kira-kira 2: 3 disebabkan oleh perataan lengkungan.
 • Di peringkat kedua, bahagian yang boleh dibasuh memanjang jauh melebihi sempadan garisan yang ditarik, memisahkan dengan kelebihan percuma di sepanjang paksi tengah kaki. Pada peringkat ini, orang yang sudah tentu mempunyai gejala yang agak ketara.
 • Gelombang rata gelaran ketiga sukar untuk tidak perasan - jejak tunggal memperoleh garis besar simetris. Garis cekung tepi dalaman gerbang tidak hadir sepenuhnya.

Jika tidak ada cat atau kertas di rumah, maka kaedah lain berdasarkan pengukuran jarak antara unsur-unsur individu kaki akan membantu dalam diagnosis flatfoot.

Podografi

Teknik ini membayangkan penilaian dua petunjuk utama: ketinggian vault dan panjangnya - mereka membentuk indeks podometrik selepas pengiraan. Pengiraannya dilakukan seperti berikut:

 • Pertama anda perlu mengetahui panjang kaki dalam milimeter - ia ditentukan menggunakan penguasa atau pita pengukur lembut. Untuk jarak ini diambil garis lurus dari hujung ibu jari ke bahagian tengah tepi belakang tumit.
 • Kemudian ketinggian gerbang ditentukan - untuk ini, pemerintah diletakkan dekat dengan permukaan dalam kaki. Nilai juga diambil dalam milimeter dari lantai ke titik tertinggi.

Setelah menerima data, pengiraan dilakukan mengikut formula berikut - ketinggian gerbang didarabkan dengan 100, dan dibahagikan dengan panjang kaki. Hasil pengukuran adalah dua pilihan:

 • Jika angka itu ternyata berada di antara 29 hingga 31 (atau lebih), maka orang itu tidak mempunyai kaki rata.
 • Apabila nilai itu keluar kurang daripada 29, maka kita boleh bercakap tentang pengurangan yang sederhana di gerbang.
 • Jika hasilnya ternyata lebih rendah dari 27, maka ini adalah tanda yang boleh dipercayai dari perkembangan flatfoot.

Kaedah ini tidak membenarkan dengan tepat menentukan tahap penyakit, oleh itu ia hanya digunakan dalam kombinasi dengan pilihan diagnostik lain.

Kaedah klinikal

Bagaimana untuk menentukan kaki rata jika tiada cat atau pita pengukur di rumah? Dalam kes ini, kaedah diagnostik asal berdasarkan penilaian garis fisiologi akan datang kepada bantuan seseorang. Mereka juga tidak akan membenarkan dengan tepat menentukan sejauh mana penyakit itu, tetapi akan memberikan peluang untuk sekurang-kurangnya mengesyaki:

 • Talian Iman diambil dari atas pergelangan kaki ke kepala tulang metatarsal pertama - tulang yang menonjol di sisi kaki besar. Biasanya, ia berjalan kira-kira melalui bahagian tengah gerbang kaki. Dengan kaki rata rata atau ketara, anjakan ke atas (ke arah permukaan belakang) diperhatikan, yang dikaitkan dengan keturunan kebanyakan tulang yang membentuk kelebihan dalaman.
 • Pilihan lain melibatkan pembinaan segi tiga - pergelangan kaki dalaman, kepala tulang metatarsal pertama dan pinggir luar tumit menjadi titik di dalamnya. Pada masa yang sama, dua sudut dianggarkan - pada tulang tumit dan buku lali - untuk kaki rata, masing-masing kurang daripada 60 dan lebih daripada 95 darjah.

Kaedah-kaedah ini di rumah jarang bermaklumat, yang dikaitkan dengan kesilapan dalam pelaksanaan bebas mereka.

Diagnostik Perubatan

Pengenalan flatfoot oleh doktor biasanya dijalankan dengan mengambil kira kaedah yang disenaraikan di atas. Tetapi doktor tahu teknik mereka jauh lebih baik, dan juga membandingkan data objektif dengan perihalan manifestasi yang diperolehi selepas wawancara. Selalunya penyakit ini dikesan secara tidak sengaja - semasa peperiksaan perubatan pencegahan.

Oleh sebab paling sering patologi berkembang semasa remaja, usaha-usaha doktor ditujukan pada pengesanan dan rawatan tepat pada masanya. Seorang doktor yang berpengalaman hanya memeriksa kaki dalam kedudukan yang berbeza untuk mengesyaki perut mereka. Oleh itu, dia tidak lagi perlu melakukan ujian khas, dan pesakit segera pergi ke gambar.

Kaedah sinar-X

Kesilapan dalam peperiksaan luaran biasanya disebabkan oleh ketebalan tisu lembut di setiap pesakit. Ini menjadikannya sukar untuk menggunakan nilai-nilai piawai yang memberikan penentuan yang tepat tentang keparahan kaki rata. Dan pada gambar X-ray semua pembentukan anatomi dapat dilihat dengan segera, yang berfungsi sebagai titik rujukan ketika menilai sudut:

 • Sebagai permulaan, sekali lagi segitiga dibina, di mana terdapat titik piawai - puncak bukit calcaneal, kepala tulang metatarsal pertama dan pinggir bawah tulang navicular.
 • Hanya satu sudut yang dinilai, terletak di bahagian atas angka. Biasanya, ia berkisar antara 120 hingga 130 darjah.
 • Pada tahap pertama flat, nilai ini dikurangkan menjadi 140.
 • Tahap kedua penyakit menyebabkan penurunan lebih lanjut pada ketinggian gerbang kaki - dalam hal ini, sudut atas berada dalam kisaran dari 140 hingga 155.
 • Flatfoot yang teruk disertai dengan pengukuran ketara segitiga - angka yang diperlukan menjadi lebih daripada 155 darjah.

Nilai tambahan dalam kajian ini mempunyai takrif ketinggian lengkungan kaki, yang juga dinilai pada sinar X. Biasanya, garisan yang dibuat di antara titik paling jauh adalah lebih daripada 35 milimeter. Dengan perkembangan patologi diperhatikan pengurangan progresif.

Kaedah untuk menentukan kaki rata pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kaki rata - penyakit berbahaya yang tidak selalu diambil serius. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan akibat yang tidak menyenangkan, seperti masalah tulang belakang atau sendi. Untuk mengelakkannya, anda perlu tahu bagaimana untuk menentukan kaki rata. Terdapat banyak cara untuk melakukan ini.

Definisi Home

Pada peringkat pertama, anda tidak dapat melihat flatfoot. Secara kebetulan, ia praktikal tidak nyata dan disertai dengan gejala kecil. Tetapi tanda pertama yang bernilai memberi perhatian kepada - dipakai ke sisi tumitnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri yang lebih penting yang akan membantu mengenali perubahan dalam kaki.

Gejala ciri

Sebab-sebab merujuk kepada seorang ortopedis adalah:

 • keletihan semasa berjalan;
 • sakit di kaki apabila berdiri;
 • sakit sakit di belakang, otot paha dan kaki bawah;
 • kekejangan pada waktu malam;
 • bengkak pada kaki;
 • saiz kaki yang meningkat;
 • kesukaran menjaga keseimbangan apabila berjongkok.

Apabila rata-rata, pusat graviti bertukar, otot-otot kaki tidak berfungsi, kerana yang mana terdapat beban besar pada tulang belakang, paha dan kaki, yang mereka tidak dapat mengatasi dan memberikan isyarat dalam bentuk sakit. Jika anda memakai kasut yang selesa dan longgar, tetapi pada kaki sering mula muncul natoptysh, calluses, ketulan pada ibu jari, maka ini juga merupakan tanda kaki rata. Kasut di bahagian dalam dipasang pada peringkat terakhir penyakit.

Perladangan

Jika anda tidak mempunyai masa atau keinginan untuk pergi ke doktor, anda boleh mengetahui jika anda mempunyai kaki rata dengan tumbuhan. Kajian ini mengenai tapak kaki kaki, anda boleh melakukannya sendiri. Kaedah ini akan membantu untuk belajar bukan sahaja mengenai kehadiran penyakit ini, tetapi juga untuk menentukan jenisnya.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak sesuai untuk kanak-kanak, kerana kanak-kanak di bawah usia 5-6 tahun tidak dapat mengesan kaki yang rata di rumah kerana kaki yang masih tidak berbentuk.

Teknologi tumbuhan:

 1. Sediakan lembaran kertas tebal yang bersih.
 2. Basuh kaki anda dan lap kering.
 3. Tekan kaki anda dengan krim lemak, juga sesuai untuk prosedur cat air cat atau minyak sayuran.
 4. Perlahan-lahan berdiri di atas kertas tanpa bergerak. Anda perlu berdiri tegak dan tidak bergantung kepada apa-apa.

Akibatnya, tapak kaki akan kekal. Untuk mengkaji corak yang dihasilkan, lukiskan garisan lurus yang menghubungkan mata paling cembung dari jejak sebelah dalam (di pangkal jari dan di bahagian tumit). Kemudian turunkan serenjang ke baris ini supaya ia menghubungkan garis dengan titik sempit kaki.

Kaki rata tidak hadir jika jejak bahagian sempit kaki itu tidak melebihi 1/3 garisan ini. Jejak itu telah mencapai separuh garisan - terdapat kecurigaan kaki rata, untuk mengesahkan diagnosis lebih baik untuk menghubungi seorang pakar bedah ortopedik.

Untuk menentukan jenis flatfoot, anda perlu memberi perhatian kepada sudut peralihan jejak kusyen pad kaki ke lengkung luar kaki. Dalam ketiadaan ubah bentuk kaki, sudut harus tajam. Sekiranya ia terus atau membosankan, maka ini menunjukkan jenis penyakit yang berlainan. Dengan kaki rata membujur, kaki menjadi lebih panjang, dengan melintang - lebih luas. Akibat patologi seperti ini boleh menjadi kuku, arthrosis, arthritis, scoliosis, dan komplikasi lain yang mungkin.

Podografi

Kaedah ini terdiri daripada yang berikut: untuk memulakan, kita mengukur panjang kaki (penunjuk dicatatkan dalam milimeter). Kemudian ketinggian gerbang ditentukan - untuk ini, pemerintah diletakkan dekat dengan permukaan dalam kaki dan diukur dari lantai ke titik tertinggi. Selepas menerima data, kami menggantikannya ke formula: ketinggian lengkungan * 100 / kaki panjang.

Sekiranya tiada penyakit, jawapannya harus berbeza dari 29 hingga 31. Jika hasilnya kurang daripada 27, maka ini menunjukkan penyakit. Teknologi ini tidak membenarkan untuk membuat diagnosis yang tepat, jadi lebih baik menggunakan podografiya bersama kaedah lain untuk mengesan flatfoot.

Cara lain untuk menentukan

Perhatikan bentuk kaki. Risiko kecacatan kaki adalah 50% jika kaki sempit, dan ibu jari lebih panjang daripada yang lain. Dengan kaki yang lebar dengan dua jari pertama dengan panjang yang sama, risiko kenaikan kaki rata. Dalam cara yang mudah ini, anda boleh menganggarkan kebarangkalian penyakit itu dan mempunyai masa untuk memberi amaran.

Diagnosis flatfoot di klinik

Terdapat pusat diagnostik khas, di mana selepas menjalankan prosedur tertentu, doktor akan menentukan kehadiran kaki rata. Klinik ini sering mendiagnosis penyakit dengan mencetak kaki, tetapi menjadikannya dengan komputer. Kaki diimbas dan dipaparkan. Pada imej yang diterima doktor membuat diagnosis.

Electromyography adalah satu lagi kaedah yang tidak bertujuan untuk kegunaan bebas. Dengan itu, doktor menentukan keadaan sistem otot kaki, yang secara langsung berkaitan dengan kaki rata. Dalam penyakit ini, beban diagihkan secara tidak betul, dan kaki dengan kaki rata berubah menjadi praktikal tidak digunakan dalam pergerakan, dan shin overstressed.

Walau bagaimanapun, apabila penyakit ini dikesan pada orang dewasa, hampir mustahil untuk dirawat tanpa pembedahan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengetahui masalah ini pada zaman kanak-kanak untuk mencegah komplikasi lanjut.

X-ray

Prosedur ini untuk kecacatan kaki dilakukan pada preskripsi doktor. Pakar mengesyorkannya kepada kanak-kanak yang tidak mungkin mendedahkan kaki kaki dengan cara lain, dan diperlukan pemeriksaan kesihatan lelaki muda zaman tentera. Prosedur ini selamat dan tidak akan menyakiti, kerana tubuh manusia menerima radiasi yang minimum. Keputusan sinar-X disahkan oleh doktor.

Terdapat dua jenis gambar:

 1. Dengan unjuran terus. Untuk melakukan ini, pesakit meletakkan satu kaki di kaset dengan filem x-ray, dan lif lain. Anda boleh memegang tangan anda ke kerusi atau bersandar di dinding untuk mendapatkan gambar dari kali pertama. Jadi flatfoot melintang diturunkan. Terdapat tiga peringkat penyakit ini (pampasan, subkompensasi, dekompensasi).
 2. Dengan unjuran sampingan. Apabila gambar sedemikian diambil, keseluruhan buku lali ditangkap sepenuhnya. Satu kaki naik. Radiograf sedemikian membolehkan anda melihat tapak kaki yang membujur, perhatikan tahap penyakit itu.

Kaedah ini akan membantu menentukan kehadiran penyakit ini, serta jenis dan darjah kaki rata. Tetapi untuk mengelakkan penyakit ini, perlu dilakukan pencegahan: berjalan tanpa alas kaki pada permukaan yang tidak rata, melakukan senaman khas dan melakukan urutan kaki.

Bagaimana cara menentukan jarak di rumah

Kaki manusia mempunyai dua selekoh, yang mana pukulan ke tanah menjadi melembutkan ketika berjalan, keseimbangan dikekalkan, beban pada tulang belakang diedarkan. Apabila gelanggang kaki mendarat salah satu lengkung kaki, yang membawa kepada ketidakupayaan untuk melaksanakan fungsi sepenuhnya.

Apakah kaki rata?

Flatfoot adalah penyakit kaki manusia, yang dicirikan oleh perataan lengkungannya. Pengubahsuaian boleh menjejaskan kedua-dua gerbang melintang dan membujur. Akibat penyakit ini, kaki seseorang kehilangan sifat bantalannya, dan beban pada tulang belakang bertambah.

Bergantung kepada bahagian kaki apa yang mengalami ubah bentuk, tiga jenis patologi boleh dibezakan:

 • Melintang (melengkung melintang)
 • Longitudinal (ubah bentuk gerbang membujur)
 • Gabungan (ubah bentuk berlaku dalam dua set sekaligus).

Menurut keparahan, terdapat tiga derajat manifestasi:

 1. Ijazah pertama dicirikan oleh ketinggian lengkungan kurang daripada 3.5 cm.
 2. Gelaran ke-2 dicirikan oleh lengkungan kaki dari 2.5 hingga 1.7 cm.
 3. Ijazah ke 3 dicirikan oleh ketinggian lengkungan kurang daripada 1.7 cm.

Bergantung kepada hasil penyakit yang muncul, berikut dibezakan:

 • Patologi kongenital
 • Patologi yang diperoleh
  • Traumatik (akibat kecederaan kaki).
  • Paralitik (disebabkan luka paralitik pergelangan kaki)
  • Rachitic (akibat daripada otot kaki lemah)

Penyakit ini paling biasa berlaku pada wanita berusia di atas 30 tahun. Walau bagaimanapun, ia memberi kesan kepada lelaki dan kanak-kanak dari semua peringkat umur.

Bahaya penyakit

Kerosakan pada kaki menyebabkan kerosakan alat sokongan, dan akibatnya, untuk tidak berfungsi dengan baik organ-organ dalaman dan ruang tulang belakang. Komplikasi ubah bentuk, yang membawa kepada akibat yang serius, termasuk:

 • Pelanggaran postur dan gaya hidup.
 • Neoplasma di atas kaki (berpusing pada tumit, tumit, membonjol tulang pada ibu jari, ingrowth kuku).
 • Penyakit lutut.
 • Masalah belakang:
 • Osteochondrosis.
 • Scoliosis
 • Radiculitis
 • Pembentukan hernia antara vertebra.
 • Penyakit vena varikos.
 • Kemunculan sakit di kaki, lutut, pinggul.

Gejala patologi biasa

Untuk mengelakkan perkembangan komplikasi, perlu mengetahui simptom-simptom yang menunjukkan kehadiran patologi ini:

 1. Kaki cepat letih.
 2. Kesakitan di kaki bersifat sakit.
 3. Otot betis tegang.
 4. Pembesaran muncul.
 5. Bentuk jagung dan jagung terbentuk.
 6. Untuk mengambil kasut diperoleh dengan kesukaran.
 7. Kegagalan kasut cepat.

Pada peringkat kemudian perkembangan penyakit ini terdapat sensasi yang menyakitkan di dalam sakrum dan bahagian bawah belakang, berjalan menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Adakah mungkin di rumah untuk menentukan kehadiran penyakit ini?

Diagnosis "kaki rata" meletakkan pakar bedah ortopedik. Untuk melakukan ini, gunakan peperiksaan primer pesakit untuk kehadiran kemerahan, kalus dan anjing laut, kajian ciri-ciri gait dan memakai kasut. Tetapi untuk menentukan sejauh mana patologi yang ada sekarang, sinar-x, tumbuhan dan podometri digunakan.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menentukan kehadiran ubah bentuk di rumah. Terdapat beberapa kaedah terbukti untuk ini.

Kaedah untuk menentukan flatfoot di rumah

Apabila gejala penyakit pertama muncul, perlu menentukan kehadirannya seawal mungkin. Ia tidak perlu untuk pergi ke doktor. Untuk menentukan kehadiran flatfoot di rumah akan membantu beberapa cara:

Dengan mencetak kaki pada helaian (tumbuhan)

Kaedah ini adalah yang paling biasa dalam definisi perubahan patologi. Untuk diagnosis akan memerlukan dua keping kertas kosong dan pewarna atau krim berminyak.

Pewarna kelebihan melincirkan kaki dan menjadi di atas kertas. Selepas menerima cetakan, pergi untuk mengkajinya. Untuk menentukan jejak kaki, adalah perlu untuk menarik garisan dari tengah tumit ke pinggir jari tengah.

Mengenai garis kaki ini dibahagikan kepada dua bahagian - boleh dibebani dan percuma. Di hadapan patologi, bahagian yang boleh dimuatkan melangkaui batas garisan yang ditarik.

Dengan mengukur ketinggian dan panjang kaki (kaedah Fridland)

Untuk menentukan langkah kaki dengan kaedah ini, adalah perlu untuk mengukur ketinggian gerbang kaki dan panjang kaki. Mengukur panjang kaki dilakukan dengan penguasa atau sentimeter dari tengah tumit ke ujung ibu jari.

Untuk menentukan ketinggian lengkungan kaki, anda mesti melampirkan penguasa ke bahagian dalam kaki. Nilai itu dikira dari lantai ke bahagian paling atas kaki.

Seterusnya, nilai ketinggian lengkungan kaki mesti didarabkan dengan 100 dan dibahagikan dengan nilai panjang kaki. Jika nombor dari 29 hingga 31, maka kita boleh dengan selamat mengatakan bahawa tidak ada penyakit.

Garis lurus

Untuk kaedah ini, juga perlu membuat jejak di atas kertas dengan bantuan pewarna dan menggambar dua garisan lurus pada cetakan yang dihasilkan.

Baris pertama diambil dari pangkal ibu jari ke tengah tumit, dan garisan kedua diambil dari luar jari tengah ke tengah tumit. Sekiranya bahagian kaki bebas berada di sebelah kanan dua baris, kita boleh bercakap mengenai ketiadaan patologi. Jika bahagian kaki yang dimuat berada di sebelah kiri garisan, maka kita bercakap mengenai kehadiran penyakit itu.

Sekiranya seseorang telah menemui apa-apa simptom penyakit, perlu melakukan diagnostik di rumah dan dalam hal mendedahkan masalah kaki, berunding dengan doktor untuk mengetahui sejauh mana penyakitnya. Ia adalah doktor yang boleh membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan yang akan menghentikan perkembangan penyakit dan mencegah berlakunya komplikasi.

Bagaimana cara menentukan jarak di rumah

Jarum kaki sering berlaku pada zaman kanak-kanak dan secara beransur-ansur berkembang apabila mereka matang. Pelanggaran nisbah tulang kaki menyebabkan gangguan pada sendi kaki, patologi tulang belakang. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk menentukan tahap kaki rata di rumah, untuk mendapatkan nasihat doktor dengan masalah ini tepat pada masanya.

Tanda-tanda pelanggaran luar

Tanda-tanda awal penyakit ini mungkin tidak nyata untuk masa yang lama, atau mereka tidak begitu jelas bahawa mereka tersilap dianggap sebagai keletihan setelah beban berat. Tetapi secara beransur-ansur keterukan dan kesakitan meningkat, dan ini sepatutnya menjadi kebimbangan.

Pakar bedah ortopedik perlu dihubungi jika gejala berikut dikesan:

 • keletihan dengan berjalan atau berdiri yang berpanjangan;
 • peningkatan ketidakselesaan di malam hari;
 • otot berkeringat;
 • sakit belakang.

Tugas utama kaki dalam struktur normal adalah untuk mengurangkan beban pada sistem muskuloskeletal. Kaki termasuk lengkungan membujur dan melintang. Ketinggian mereka yang mencukupi memberikan susut nilai. Apabila bentuk melintang ubah bentuk kaki mengembang, dan apabila membujur - menjadi lebih lama. Dalam bentuk tulen, ubah bentuk jarang berlaku, paling kerap terdapat flatfoot membujur-melintang.

Pelanggaran struktur kaki memprovokasi pembentukan batu di jari, rupa tumit yang mendorong, bidang pengerasan dalam bentuk jagung dan calluses.

Untuk menjawab persoalan bagaimana untuk memahami bahawa anda mempunyai kaki yang rata, anda hanya perlu berhati-hati menonton diri anda. Pemasangan tumit yang tidak sekata, mengurangkan stamina apabila berdiri dan berjalan, pengembangan visual atau memanjangkan kaki adalah alasan untuk mencari bantuan. Gejala yang sama berlaku dalam penyakit saluran darah kaki dan beberapa patologi lain, tetapi dalam mana-mana keadaan mereka tidak boleh diabaikan.

Varieti penyimpangan

Penyakit ini tidak berlaku secara tiba-tiba, ia perlahan-lahan dijalankan, dan dibahagikan kepada beberapa tahap. Pada masa ini, terdapat banyak cara untuk mengetahui jika ada kaki rata, gejala yang berlaku bergantung pada peringkat perkembangan penyakit:

 1. Tahap pertama penyakit ini ditunjukkan oleh kemunculan kelemahan dan keterukan yang tidak terekspresi. Seseorang mencatat keletihan dengan beban sedemikian, yang sebelum ini mudah. Posisi secara beransur-ansur berubah dan kesakitan di kaki menjadi kekal.
 2. Gerbang kaki di peringkat kedua dikurangkan kepada ketinggian 15 hingga 25 mm. Kesakitan menjadi lebih kuat, memberikan kepada buku lali dan shin. Dari sisi gait kelihatan berat.
 3. Tahap ketiga dianggap paling sukar. Kaki berubah begitu banyak sehingga ia dapat dilihat dengan mata kasar. Kaki membengkak, kekejangan berkembang, sakit belakang dan sakit kepala. Muncul arthrosis, scoliosis, mencubit akar, terdapat varises.

Bagaimana kelihatan flatfoot dapat difahami dengan memeriksa foto kaki dengan tanda biasa.

Kaki kaki, bergantung kepada etiologi, dibahagikan kepada rachitic, lumpuh, traumatik dan statik. Yang paling umum adalah statik. Pada kanak-kanak selepas umur 5 tahun, bengkak kongenital diperhatikan.

Ini penting! Semua jenis kaki rata pada dewasa dan kanak-kanak memerlukan pelarasan mandatori. Menjalankan proses ini akan membawa kepada kecacatan yang tidak dapat dipulihkan dan juga ketidakupayaan.

Kaedah penentuan

Semak kaki untuk kehadiran pelanggaran ketinggian gerbang harus terutama mereka yang berisiko untuk penyakit ini. Biasanya penyimpangan itu adalah tipikal bagi orang yang mempunyai kecenderungan keturunan, berat badan berlebihan, atlet, penari. Kelebihan kaki profesional berkembang pada masa terpaksa tinggal di kaki (guru, pakar bedah, tuan salon rambut). Terdapat beberapa cara untuk menguji kaki rata di rumah.

Perladangan

Penentuan ketinggian gerbang kaki menggunakan tanaman adalah masih diamalkan oleh profesional. Tetapi ia boleh dilakukan di rumah. Intipati kaedah ini adalah untuk membuat definisi kaki rata pada tapak kaki.

Pertama, sediakan helai putih dan letakkan di atas permukaan keras rata. Kemudian anda perlu duduk bersebelahan dan mencairkan kaki dengan cat, lugole atau krim lemak. Kaki perlu diletakkan dengan teliti di atas kertas dan berdiri, cuba untuk tidak mencium cetakan. Kemudian bandingkan dengan gambar standard. Biasanya, tepi dalaman kaki membentuk takik, yang lebih sedikit daripada separuh panjang.

Ini penting! Perladangan juga dijalankan di institusi perubatan, tetapi ia dijalankan menggunakan alat khas.

Podografi

Podografi adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk mengenali kaki rata. Ia berdasarkan rakaman langkah pesakit. Peralatan (trek dan kasut) digunakan untuk pengukuran. Mereka mempunyai lapisan logam dan bersentuhan dengan satu sama lain untuk kenalan elektrik. Ini membolehkan anda menentukan sudut pembalikan kaki, lebar langkah, ciri gait. Pengukuran sedemikian tidak mungkin tanpa menggunakan peralatan khas.

Kaedah Fridland

Asas diagnosisnya adalah ukuran ketinggian dan panjang lengkungan. Teknik ini mudah dan boleh digunakan di rumah. Ia perlu mengambil pita sentimeter dan mengukur panjang dari bahagian bawah jari hingga ke ujung tumit. Kemudian dapatkan hasil pengukuran dari satu hingga ke titik tertinggi (di mana kaki dan anak lembu disambungkan). Ketinggiannya didarabkan sebanyak 100 dan dibahagikan dengan panjangnya. Kami mendapat indeks subometrik.

Hasil normal adalah dari 29 hingga 31 cm. Apabila ia sedikit lebih kecil, dalam kes ini, kita boleh mengandaikan peringkat permulaan flatfoot. Jika nilai di bawah 25 cm, maka ini merupakan tanda yang membimbangkan yang menunjukkan perkembangan penyakit dan keperluan untuk mendapatkan rayuan segera kepada pakar dalam ortopedik.

Ciri-ciri definisi di zaman kanak-kanak

Untuk menentukan penyakit pada kanak-kanak kecil, kaedah di atas tidak sesuai. Tulang pada masa ini lembut dan diwakili terutamanya oleh tisu tulang rawan. Di samping itu, terdapat lapisan berlemak di kaki bayi, yang melakukan fungsi perlindungan dan boleh mensimulasikan kaki rata. Tetapi ada cara untuk menentukan kaki rata pada kanak-kanak:

 1. Ketika anda bergerak, bayi akan menghidupkan kaus kaki di dalam (kelab kaki). Ini mungkin menunjukkan otot kaki yang tidak mencukupi yang tidak dapat menyokong kaki dalam kedudukan tertentu.
 2. Berjalan dilakukan di bahagian dalam kaki. Ini juga bukan norma dan memerlukan tindakan.

Seorang ahli ortopedi pediatrik adalah seorang pakar yang mengetahui semua tentang kaki rata dan manifestasinya pada kanak-kanak. Beliau akan mencadangkan latihan dan cara yang perlu untuk mencegah pelanggaran nisbah tulang kaki. Walau bagaimanapun, diagnosis akhir dibuat hanya selepas lima tahun.

Apa itu kaki rata berbahaya

Perkara yang paling penting yang perlu anda ketahui bagaimana untuk mengenal pasti pelan tepat pada masanya adalah keperluan untuk mendapatkan bantuan segera. Jika tidak, dalam keadaan pengabaian, masalah menjadi sangat serius, komplikasi berkembang:

 1. Osteoartritis lutut. Meningkatkan beban pada sendi sendi memakai pesat rawan, penampilan kesakitan dan keradangan.
 2. Osteochondrosis. Terdapat luka cakera intervertebral dan tulang rawan. Diiringi kesakitan di kawasan pelanggaran, perasaan berat, lumbago.
 3. Scoliosis (kyphosis, lordosis). Ia dikesan paling kerap di sekolah-sekolah. Pelanggaran ketinggian lengkungan kaki, postur yang salah ketika duduk di meja dan membawa tas berat menimbulkan penyimpangan tulang belakang pada arah membujur atau melintang.
 4. Sindrom arteri vertebral. Penyempitan kapal yang membawa darah ke otak membawa kepada kesakitan tengkorak, mengurangkan perhatian. Di kalangan kanak-kanak, ia dapat diwujudkan oleh ketidakpuasan dan penurunan kecekapan pembelajaran.
 5. Heel memacu. Muncul sebagai lonjakan subkutaneus akibat peningkatan beban di kawasan ini. Diiringi kesakitan yang teruk.
 6. Pengubahsuaian kaki, termasuk valgus. Arahan jari berubah, tulang mula muncul pada mereka.
 7. Pembentukan berterusan jagung, calluses, kuku terkelupas.

Pencegahan pada orang dewasa dan kanak-kanak

Apabila flatfoot membujur melintang berkembang, rawatan harus bermula dengan segera. Tetapi lebih mudah untuk melakukan pencegahan penyakit ini sejak kecil. Untuk ini disyorkan:

 • berjalan kaki tanpa alas kaki di atas batu, rumput;
 • setiap hari, berjalan sedikit pada jari kaki dan tumit, di dalam dan di luar kaki secara berasingan;
 • terlibat dalam berenang dan sukan lain yang menyumbang kepada latihan otot kaki dan kaki;
 • untuk memilih kasut dengan ketat dalam saiz, mengelakkan tumit tinggi;
 • Pada penghujung hari, berehat dan urut mandi kaki.

Kesimpulannya

Plafon melintang, membujur dan bercampur bercampur-campur agak kerap. Kemajuan penyakit membawa kepada komplikasi dalam sistem muskuloskeletal, dan juga ketidakupayaan. Oleh itu, di rumah, ia seharusnya berada di syak yang sangat sedikit daripada penyelewengan sedemikian, segera ambil langkah-langkah yang perlu untuk menghapuskannya.