Utama / Siku

Klasifikasi Bersama

Sendi, bergantung kepada bilangan tulang yang terlibat dalam pembentukannya, dibahagikan kepada mudah dan kompleks.
1. Sederhana sendi (articulatio simplex) dibentuk oleh permukaan artikular dua tulang. Sebagai contoh, ketua humerus dan rongga artikular skapula terlibat dalam pembentukan sendi bahu;
2. Gabungan kompleks (articulatio composita) terdiri daripada tiga atau lebih sendi mudah, dikelilingi oleh kapsul biasa. Contohnya adalah sendi siku, yang terdiri daripada permukaan artikular humerus, ulna, dan tulang radial.

3. Gabungan gabungan terbentuk dari dua atau lebih sendi yang terputus secara anatom, tetapi berfungsi secara serentak. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang betul dan kiri.

Bentuk permukaan artikular

Setiap sendi manusia mempunyai bentuk geometri tertentu yang menyerupai silinder, ellipsoid, bola atau permukaan hiperbolik yang kompleks (sendi blok). Bentuk permukaan artikular menentukan pelbagai gerakan dalam sendi dan boleh digunakan untuk menilai ciri-ciri fungsinya. Keadaan utama untuk penilaian pergerakan dalam sendi adalah perbezaan nilai kedua-dua permukaan artikular tulang artikular. Pembentukan permukaan artikular yang sepadan dipromosikan oleh otot-otot yang terletak dalam bentuk kumpulan otot: flexors, extensors, adducers, abducers, dll. Undang-undang mengenai perpaduan bentuk dan fungsi tanpa bukti khusus disahkan oleh contoh struktur sendi.

Untuk memahami ciri-ciri pergerakan di sendi, perlu mengemukakan klasifikasi biomekanikal mereka.

Bersama dengan satu paksi pergerakan

1. Sendi silinder (articulatio trochoidea) adalah gabungan kongruen di mana bentuk dan saiz permukaan yang terartik sesuai dengan satu sama lain dan mewakili segmen permukaan badan revolusi dengan satu paksi. Contoh klasik adalah artikulasi antara ulna dan radius, di mana paksi putaran berpindah dari kepala radial ke ulna. Sekitar paksi ini diputar ke dalam (pronatio) dan ke luar (supinatio).

2. Sendi blok seperti (ginglymus) mewakili permukaan silinder dengan rehat untuk sambungan dengan roller rongga artikular tulang lain. Kehadiran reses dan roller di dalam sendi memberikan kekuatan dan pergerakan yang lebih besar hanya dibuat pada satu paksi, melewati paksi membujur blok ini. Contohnya sendi pergelangan kaki dan interphalangeal, misalnya.

3. Gabungan helical (articulatio cochlearis) adalah sejenis blok. Perbezaan dari yang terakhir adalah bahawa roller panduan dan rehat yang sesuai membentuk arah helical pada permukaan silinder sendi helical. Sendi-sendi ini termasuk siku.

Bersama dengan dua paksi pergerakan

1. Bersama condylar (articulatio condylaris) adalah bentuk perantaraan sendi ellipsoidal dan blok seperti. Bentuk ini mempunyai sendi lutut dan temporomandibular. Dalam sendi lutut, pergerakan boleh dilakukan bersama dua paksi hanya apabila lutut bengkok.

2. Sendi ellipsoid (articulatio ellipsoidea) - kepala dan palet artikular dan berbentuk telur. Pergerakan dilakukan dalam dua paksi, lulus melintang ke elips membujur. Sambungan antara tulang paha dan tulang belakang serviks saya mempunyai bentuk sedemikian.

3. Penyepit pelana (articulatio sellaris) dicirikan oleh hakikat bahawa mustahil untuk membezakan antara kepala artikuler dan palung. Permukaan pelana ini bersamaan dan bersebelahan bersebelahan antara satu sama lain. Pergerakan dalam sendi semacam ini berlaku dalam dua paksi yang saling tegak lurus. Seseorang mempunyai sambungan pelana antara tulang metacarpal pertama jari tangan pertama dan tulang trapezius pergelangan tangan, serta sendi calcaneocuboid.

Sendi pelbagai paksi

1. Spherical joint (articulatio spheroidea), di mana kepala artikular adalah segmen bola. Kawasan rongga artikular yang sama jauh lebih kecil. Perbezaan dalam bidang permukaan artikular dan menyediakan pelbagai pergerakan di sendi: mereka dibuat dalam tiga paksi saling serenjang yang boleh dipegang di dalam pesawat yang berlainan, sehingga jumlah pergerakan dapat terhingga. Sebagai peraturan, dalam sendi spherical kapsul adalah luas dan tidak diperkuat oleh ligamen, yang menyumbang kepada mobiliti yang baik sendi. Sebagai contoh, sendi bahu yang dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula tidak mempunyai ligamen.

2. Sendi berbentuk mangkuk [articulatio spheroidea (cotylica)] adalah sejenis sendi sfera. Ia direka supaya kepala tulang terletak di dalam rongga artikular. Di pinggirnya terdapat bibir tisu penghubung berserat, yang selanjutnya meliputi kepala tulang. Pergerakan dilakukan pada semua paksi, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil daripada pada sendi sfera (contohnya, sendi pinggul).

3. Gabungan rata (articulatio plana) mempunyai permukaan artikular rendah yang bersamaan dengan satu sama lain. Permukaan ini mewakili segmen bola besar, oleh itu, pergerakan di sendi rata berlaku sepanjang semua paksi dalam bentuk slip dengan jumlah kecil. Sendi rata membentuk sendi proses artikular antara vertebra. Anjakan kecil daripada banyak sendi intervertebral, apabila digabungkan, memberikan amplitud besar pergerakan tulang belakang, yang membolehkan pergerakan bulat (circumductio).

4. Sendi separuh bergerak (amphiarthrosis) dibentuk oleh permukaan artikular yang sama. Sendi-sendi ini adalah kongruen. Sendi-sendi diperkuat dengan ligamen pendek, kuat yang membatasi amplitud pergerakan hingga 4-7 °. Dalam gegaran sendi dan gegaran sendi ini dilemahkan dengan ketara.

Oleh itu, setelah mempertimbangkan struktur sendi, perlu mengambil kira bahawa perbandingan permukaan artikular mereka dengan angka geometri adalah perkiraan. Pelbagai gerakan dalam sendi bergantung kepada lokasi ligamen, lampiran otot. Ia amat penting untuk mewakili pelaksanaan pergerakan dengan kemasukan beberapa sendi yang membentuk rantai kinematik berturut-turut.

Kondisi perencatan pergerakan di sendi

Banyak ligamen mempunyai kesan perencatan pada pelbagai gerakan di sendi. Semua bungkusan dibina dari gentian kolagen dan elastik. Serat kolagen dengan kekuatan tinggi dan kekuatan tegangan yang rendah diguna pakai dalam berkas. Ligamen mengikat hujung artikular tulang, mengehadkan dan mengarahkan pergerakan mereka. Fungsi ini digabungkan dengan kerja otot. Pada penyediaan, di mana otot dikeluarkan dan ligamen dibiarkan, pelbagai gerakan di sendi sentiasa lebih besar daripada pada orang yang hidup, yang bergantung kepada nada otot. Banyak otot mula secara langsung dari ligamen dan, apabila dikontrakkan, menjadikannya lebih elastik dan kurang lentur apabila diregangkan (contohnya, menguatkan ligamen coracoacromyal dengan otot corak-brachial, mengekalkan gerbang kaki akibat ketegangan otot-otot kaki yang pendek dan otot betis). Tali otot, atau berkas otot, sentiasa dilemparkan melalui sendi. Akibat penguncupan satu otot atau seluruh kumpulan (flexors), satu lagi kumpulan otot (extensors) diluaskan, yang menahan peregangan ini dan mengurangkan jumlah gerakan. Di samping perencatan otot, otot extensor ketika melakukan lekuk memberikan pergerakan secara beransur-ansur dan licin pada sendi. Sebagai tambahan kepada pertentangan otot, peranan pergerakan dalam sendi dimainkan oleh penyimpangan heliks, yang terdapat dalam sendi heliks. Dalam sesetengah sendi terdapat perbezaan antara pusat permukaan artikular (sendi separa bergerak). Akhirnya, terdapat brek artikular yang mewujudkan keadaan pergerakan dalam satu arah dan menghalang pergerakan ke arah yang lain. Sebagai contoh, ligamen intra-artikular sambungan sendi lutut berlebihan dan tidak mengganggu fleksi.

Tentukan bentuk permukaan artikular.

Tetamu meninggalkan jawapannya

Sendi, bergantung kepada bilangan tulang yang terlibat dalam pembentukannya, dibahagikan kepada mudah dan kompleks.
1. Sederhana sendi (articulatio simplex) dibentuk oleh permukaan artikular dua tulang. Sebagai contoh, ketua humerus dan rongga artikular skapula terlibat dalam pembentukan sendi bahu;
2. Gabungan kompleks (articulatio composita) terdiri daripada tiga atau lebih sendi mudah, dikelilingi oleh kapsul biasa. Contohnya adalah sendi siku, yang terdiri daripada permukaan artikular humerus, ulna, dan tulang radial.
3. Gabungan gabungan terbentuk dari dua atau lebih sendi yang terputus secara anatom, tetapi berfungsi secara serentak. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang betul dan kiri.

Sekiranya anda tidak menyukai jawapannya atau tidak, cuba gunakan carian di laman web ini dan dapatkan jawapan yang sama mengenai topik Biologi.

Pertimbangkan jenis dan struktur sendi

Adakah anda berfikir tentang apa sendi? Apakah peranan mereka bermain dalam tubuh manusia? Dengan bantuan mereka, kita boleh membuat sebarang pergerakan: duduk, berdiri, berlari, menari, bermain sukan, dan lain-lain. Di dalam tubuh manusia terdapat sejumlah besar mereka dan setiap orang bertanggungjawab untuk kawasan tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang struktur sendi, ciri dan jenisnya, kami cadangkan anda membaca artikel kami.

Ciri-ciri anatomi

Sendi manusia adalah asas setiap pergerakan badan. Mereka terletak di semua tulang badan (satu-satunya pengecualian adalah tulang hyoid). Struktur mereka menyerupai engsel, kerana terdapat gelongsor tulang yang licin, menghalang geseran dan kehancuran mereka. Sendi adalah sambungan mudah alih beberapa tulang, dan di dalam badan mereka terdapat lebih daripada 180 di semua bahagian badan. Berlaku tidak bergerak, sebahagian mudah alih dan bahagian utama diwakili oleh sendi mudah alih.

Tahap pergerakan bergantung kepada syarat-syarat berikut:

 • jumlah bahan penyambung;
 • jenis bahan di dalam beg;
 • bentuk tulang pada titik kontak;
 • tahap ketegangan otot, serta ligamen di dalam sendi;
 • lokasi mereka di dalam beg.

Bagaimana keadaan sendi? Ia kelihatan seperti beg dua lapisan, yang mengelilingi persimpangan beberapa tulang. Beg ini memastikan integriti rongga dan menyumbang kepada pembangunan cecair sinovial. Dia, pada gilirannya, adalah penyerap pergerakan tulang. Bersama-sama mereka melakukan tiga fungsi utama sendi: mereka membantu menstabilkan kedudukan tubuh, adalah sebahagian dari proses pergerakan di ruang angkasa, dan memastikan pergerakan bagian tubuh relatif terhadap satu sama lain.

Elemen utama sendi

Struktur sendi manusia tidak mudah dan dibahagikan kepada unsur-unsur asas berikut: ini adalah rongga, kapsul, permukaan, cecair sinovial, tulang rawan, ligamen dan otot. Secara ringkas mengenai setiap ceramah selanjutnya.

 • Rongga artikular adalah ruang seperti celah, yang ditutup rapat dan diisi dengan cecair sinovial.
 • Kapsul sendi - terdiri daripada tisu penghubung, yang menyelubungi akhir penghubung tulang. Kapsul terbentuk dari luar membran berserabut, di dalamnya mempunyai membran sinovial tipis (sumber cecair sinovial).
 • Permukaan artikular - mempunyai bentuk khas, salah satunya adalah cembung (juga dipanggil kepala), dan kedua adalah ketiak.
 • Cecair Synovial. Fungsi utamanya adalah untuk melincirkan dan melembapkan permukaan, dan juga memainkan peranan penting dalam pertukaran bendalir. Ia adalah zon penampan untuk pelbagai pergerakan (kejutan, jeritan, perit). Menyediakan kedua-dua slip dan perbezaan tulang dalam rongga. Mengurangkan jumlah sinovia membawa kepada beberapa penyakit, kecacatan tulang, kehilangan keupayaan seseorang untuk melakukan aktiviti fizikal yang normal, dan, akibatnya, kecacatan juga.
 • Tisu tulang rawan (ketebalan 0.2 - 0.5 mm). Permukaan tulang ditutup dengan tisu tulang rawan, fungsi utama yang susut semasa berjalan, bermain sukan. Anatomi rawan diwakili oleh gentian tisu penghubung, yang dipenuhi dengan bendalir. Sebaliknya, ia memelihara tulang rawan dalam keadaan tenang, dan semasa pergerakan ia mengeluarkan bendalir untuk melincirkan tulang.
 • Ligamen dan otot adalah bahagian tambahan struktur, tetapi tanpa mereka fungsi normal seluruh organisma adalah mustahil. Dengan bantuan ligamen, tulang tetap tidak mengganggu pergerakan sebarang amplitud kerana keanjalannya.

Juga peranan penting dimainkan oleh protrusions serong di sekitar sendi. Fungsi utama mereka adalah untuk menghadkan amplitud pergerakan. Sebagai contoh, pertimbangkan bahu. Di humerus terdapat tubercle tulang. Oleh kerana lokasi bersebelahan dengan proses scapula, ia mengurangkan pelbagai pergerakan tangan.

Klasifikasi dan spesies

Dalam proses pembangunan tubuh manusia, cara hidup, mekanisme interaksi antara manusia dan persekitaran luar, perlunya melakukan pelbagai tindakan fisik dan mendapatkan berbagai jenis sendi. Klasifikasi sendi dan prinsip asasnya dibahagikan kepada tiga kumpulan: jumlah permukaan, bentuk akhir tulang, dan fungsi. Kami akan bercakap tentang mereka sedikit kemudian.

Jenis utama dalam tubuh manusia adalah sendi sinovial. Ciri utamanya - sambungan tulang di dalam beg. Jenis ini termasuk bahu, lutut, pinggul dan lain-lain. Terdapat juga gabungan yang dipanggil faset. Ciri utamanya adalah batasan giliran sebanyak 5 darjah dan kecenderungan 12 darjah. Fungsi ini adalah untuk menghadkan mobiliti tulang belakang, yang membolehkan anda mengekalkan keseimbangan tubuh manusia.

Menurut strukturnya

Dalam kumpulan ini, klasifikasi sendi berlaku bergantung kepada bilangan tulang yang dihubungkan:

 • Sambungan mudah - sambungan dua tulang (interphalangeal).
 • Complicated - menyertai lebih daripada dua tulang (siku). Ciri-ciri sambungan sedemikian menyiratkan kehadiran beberapa tulang mudah, dan fungsi-fungsi itu dapat direalisasikan secara berasingan dari satu sama lain.
 • Kompleks bersama - atau dua ruang, yang termasuk tulang rawan, menyambung beberapa sendi mudah (rahang bawah, disebabkan oleh radiasi). Rawan boleh memisahkan sendi kedua-dua sepenuhnya (bentuk cakera) dan sebahagiannya (meniskus di lutut).
 • Digabungkan - menggabungkan sendi terisolasi, yang ditempatkan secara berasingan antara satu sama lain.

Mengikut bentuk permukaan

Bentuk sendi dan hujung tulang mempunyai bentuk pelbagai bentuk geometrik (silinder, elips, bola). Bergantung kepada ini, pergerakan dijalankan sekitar satu, dua, atau tiga paksi. Terdapat juga hubungan langsung antara jenis putaran dan bentuk permukaan. Selanjutnya, klasifikasi terperinci sendi mengikut bentuk permukaannya:

 • Sendi silinder - permukaan mempunyai bentuk silinder, berputar di sekitar paksi menegak tunggal (sejajar dengan paksi tulang yang terhubung dan paksi tegak badan). Pandangan ini mungkin mempunyai nama putaran.
 • Sambungan blok adalah wujud dalam bentuk silinder (melintang), satu paksi putaran, tetapi pada bidang hadapan, berserenjang dengan arah tulang yang terhubung. Dicirikan oleh gerakan fleksi dan lanjutan.
 • Lingkaran - sejenis jenis sebelumnya, tetapi paksi putaran bentuk ini terletak pada sudut yang berbeza dari 90 darjah, membentuk putaran helical.
 • Ellipsoid - hujung tulang mempunyai bentuk elips, salah satunya adalah bujur, cembung, yang kedua adalah cekung. Pergerakan berlaku dalam arah dua paksi: bengkok, lurus, tarik, memimpin. Bundle berserenjang dengan paksi putaran.
 • Condylarous - sejenis ellipsoidal. Ciri utama adalah condyle (proses bulat di salah satu tulang), tulang kedua dalam bentuk rongga, di antara mereka boleh berbeza dengan ketara dalam saiz. Puncak utama putaran diwakili oleh bahagian depan. Perbezaan utama dari satu blok berbentuk adalah perbezaan yang kuat dalam saiz permukaan, dan dari elipsiaid dengan jumlah kepala tulang penyambung. Jenis ini mempunyai dua condyle, yang boleh kedua-duanya dalam satu kapsul (mirip dengan silinder, berfungsi sama dengan gumpalan) dan berbeza (serupa dengan ellipsoid).
 • Pelana - dibentuk oleh sambungan dua permukaan, seolah-olah "duduk" antara satu sama lain. Satu tulang bergerak bersama, manakala yang kedua menyeberangi. Anatomi melibatkan putaran di sekitar paksi serenjang: lanjutan perpanjangan dan penculikan.
 • Sendi sfera - permukaan mempunyai bentuk bola (satu adalah cembung, yang kedua adalah cekung), oleh sebab itu orang dapat membuat gerakan pekeliling. Kebanyakan putaran berlaku dalam tiga paksi tegak lurus, titik persilangan adalah pusat kepala. Ciri dalam bilangan ligamen yang sangat kecil, yang tidak menghalang putaran pekeliling.
 • Pandangan mangkuk - pandangan anatomi menunjukkan rongga dalam satu tulang yang merangkumi kebanyakan bahagian kepala permukaan kedua. Akibatnya, kurang mobilitas bebas berbanding dengan sfera. Perlu untuk kestabilan yang lebih besar bersama.
 • Ujian sendi rata rata - rata kira-kira saiz yang sama, interaksi sepanjang tiga paksi, ciri utama - pergerakan kecil dan ligamen di sekitarnya.
 • Ketat (amphiarthrosis) - terdiri daripada saiz dan bentuk tulang yang berlainan, yang berkait rapat dengan satu sama lain. Anatomi - bergerak perlahan, permukaannya diwakili oleh kapsul yang ketat, bukan ligamen pendek elastik.

Dengan sifat pergerakan itu

Memandangkan ciri fisiologi mereka, sendi membuat banyak pergerakan di sepanjang paksi mereka. Secara keseluruhan, terdapat tiga jenis dalam kumpulan ini:

 • Uniaxial - yang berputar di sekitar satu paksi.
 • Biaxial - putaran sekitar dua paksi.
 • Multiaxial - terutamanya sekitar tiga paksi.

Berikut adalah jadual koresponden bentuk dan jenis sendi manusia.

gabiya.ru

Cheat Sheet on Nursing from "GABIYA"

Menu utama

Navigasi Rekod

10. Struktur bersama, klasifikasi sendi mengikut struktur, bentuk dan fungsi mereka.

Sustava (lat Articulatio) - sendi bergerak tulang rangka, dipisahkan oleh celah, ditutup dengan membran sinovial dan beg artikular. Sambungan pernafasan, perut, yang membolehkan tulang yang diartikulasikan untuk melakukan pergerakan berbanding satu sama lain dengan bantuan otot. Sendi terletak di kerangka yang terdapat pergerakan yang berbeza: flexion (lat Flexio) dan lanjutan (lat Extensio), penculikan (lat Abductio) dan penambahan (lat Adductio), pronation (lat Pronatio) supinatio), putaran (circumflexio lat). Sebagai organ lengkap, sendi mengambil bahagian penting dalam pelaksanaan fungsi sokongan dan motor. Semua sendi dibahagikan kepada mudah, dibentuk oleh dua tulang, dan kompleks, yang mewakili artikulasi tiga atau lebih tulang.

Struktur

Setiap sendi terbentuk oleh permukaan artikular epiphisis tulang, ditutup dengan tulang rawan hyaline, rongga artikular yang mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial, kantung artikular dan membran sinovial. Menisci hadir dalam rongga sendi lutut - pembentukan tulang rawan ini meningkatkan kesesuaian (kesesuaian) permukaan artikular dan penyerap kejutan tambahan melembutkan tindakan jolts.

Elemen utama sendi:

Permukaan yang artikular

Permukaan artikul (tulang belakang articuláres) tulang yang diartikulasikan ditutup dengan hyaline (kurang serat) rawan artikularular 0.2-0.5 mm tebal. Geseran berterusan mengekalkan kelancaran, memudahkan luncuran permukaan artikular, dan rawannya sendiri, berkat sifat elastik, melembutkan kejutan, bertindak sebagai penyangga.

Kapsul bersama

Kapsul artikular (lat Cápsula articuláris) atau beg articular - dilampirkan pada tulang penyambung berhampiran tepi permukaan artikular atau berundur ke jarak jauh dari mereka, rapat mengelilingi rongga artikular, melindungi sendi dari pelbagai kecederaan luaran (pecah dan kerosakan mekanikal). Beg mengartikulasikan terdiri daripada gentian padat, memberikan kekuatan. Serat ligamen dan tendon otot-otot di sekeliling juga ditenun ke dalamnya. Dilindungi dengan membran berserabut luaran dan sinovial dalaman.

Lapisan luarnya lebih padat, lebih tebal dan lebih kuat daripada batin, ia terbentuk daripada tisu penghubung berserabut padat dengan hulu membujur seratnya. Selalunya kapsul artikular disokong oleh ligamen (ligamenta), yang menguatkan beg artikular.

Lapisan dalaman diwakili oleh membran sinovial, yang berfungsi sebagai rembesan cecair sinovial, dari villi sinovial pada membran sinovial, yang seterusnya:

 1. menyuburkan sendi
 2. melembapkannya
 3. menghilangkan geseran permukaan artikular.

Ini adalah bahagian yang paling terinspirasi dari sendi, yang memberikan kerentanan rasa sakit [2].

Rongga artikular

Rongga artikular adalah ruang tertutup hermetically tertutup yang dibatasi oleh membran sinovial dan permukaan artikular. Dalam rongga artikular lutut adalah menisci.

Tisu Periartikular

Tisu periartikular adalah tisu dengan segera mengelilingi sendi: otot, tendon, ligamen, kapal, dan saraf. Mereka sensitif kepada sebarang pengaruh negatif dalaman dan luaran, pelanggaran di dalamnya segera mempengaruhi keadaan sendi. Otot-otot yang mengelilingi sendi memberikan gerakan langsung sendi, menguatkannya di luar. Lapisan tisu intermuscular tisu penyambung adalah banyak jalur saraf, darah dan saluran limfa yang memberi makan sendi.

Ligamen sendi

Ligamen sendi adalah pembentukan kuat, ketat yang menguatkan sendi antara tulang dan membatasi amplitud pergerakan di sendi. Ligamen terletak di bahagian luar kapsul sendi, di beberapa sendi (di lutut, pinggul) terletak di dalam untuk memberikan kekuatan yang lebih besar.

Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Pemuliharaan sendi dijalankan oleh rangkaian sarafnya yang terbentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang.

Semua elemen artikular (kecuali rawan hyaline) mempunyai pemuliharaan, dengan kata lain, ia mengandungi sejumlah besar saraf endings, yang, khususnya, menjalankan persepsi rasa sakit, oleh itu, boleh menjadi sumber kesakitan.

Klasifikasi Bersama

Mengikut klasifikasi anatomi dan fisiologi semasa, sendi dibezakan:

 • permukaan artikular
 • dalam bentuk permukaan dan fungsi artikular.

Dengan bilangan permukaan artikular:

 • sendi mudah (lat.articulatio simplex) - mempunyai dua permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal ibu jari;
 • sendi kompleks (lat.articulatio composita) - mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku;
 • sendi kompleks (lat.articulatio complexa) - mengandungi tulang rawan intra-artikular (meniscus atau cakera), membahagi sendi menjadi dua ruang, sebagai contoh, sendi lutut;
 • Gabungan sendi - gabungan beberapa sendi terpencil yang terletak berasingan dari satu sama lain, contohnya, sendi temporomandibular.

Mengenai fungsi dan bentuk permukaan artikular.

 • Sendi Uniaxial:
 1. Sendi silinder, (lat.cylindrica), contohnya atlanto-axial midline;
 2. Menyekat sendi, (Lat.ginglymus), misalnya, sendi interphalangeal jari;
 3. Spiral bersama sebagai semacam blocky, sebagai contoh, gastrointestinal humero.
 • Sendi biaxial:
 1. Ellipsoid (lat Ellipsoidea), sebagai contoh, radiokarpal bersama;
 2. Condylar (lat Secondylaris), contohnya sendi lutut;
 3. Saddle (lat.sellaris), sebagai contoh, bersama-sama jari karpal-metacarpal jari pertama;
 • Sendi Multiaxial:
 1. Spherical (lat.spheroidea), misalnya sendi bahu;
 2. Cup seperti, sebagai sejenis sfera, sebagai contoh, sendi isosceleral;
 3. Flat (lat.plana), contohnya sendi intervertebral.

Sendi silinder (putaran putar) adalah permukaan artikular silinder, paksi yang terletak pada paksi menegak badan atau selari dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan dan memberikan pergerakan sekitar satu putaran (tegak) putaran.

Sambungan blok - permukaan artikular adalah silinder yang terletak di dalam pesawat hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan.

Permukaan elektik yang bersifat eliptik mempunyai bentuk segmen elips (satu adalah cembung dan yang lain adalah cekung), yang memberikan pergerakan sekitar dua paksi yang saling tegak lurus.

Sendi tyrosycle - mempunyai kepala artikular cembung, dalam bentuk proses menonjol (condyle), serupa dengan bentuk pada elips. The condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang yang lain, walaupun permukaannya mungkin berbeza jauh antara satu sama lain. Sendi condylar boleh dianggap sebagai bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi ellipsoid.

Sambungan pelana dibentuk oleh dua permukaan artikular berbentuk pelana yang duduk di atas satu sama lain, di mana satu bergerak di sepanjang yang lain, kerana pergerakan dalam dua paksi yang saling tegak mungkin.

Sambungan globular - salah satu permukaan artikular diwakili oleh kepala globular cembung, dan yang lain adalah rongga artikular yang cekung. Secara teorinya, pergerakan dalam jenis sendi ini boleh dijalankan di sekitar pelbagai paksi, tetapi hanya tiga praktikal digunakan. Sendi sfera adalah yang paling bebas dari semua sendi.

Sendi rata mempunyai permukaan articular yang rata (permukaan bola dengan radius yang sangat besar), oleh itu pergerakan boleh dilakukan di sekitar ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan tidak penting kerana sedikit perbezaan di kawasan permukaan artikular.

Sendi kaku (amphiarthrosis) - adalah sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular dengan kapsul yang kukuh dan alat ligamer tambahan yang kuat, permukaan artikular yang berdekatan dengan mendadak membatasi jumlah pergerakan dalam jenis sendi ini. Sendi ketegangan melegakan halus dan melembutkan kejutan antara tulang

Tambah komen Batal balasan

Laman web ini menggunakan Akismet untuk memerangi spam. Ketahui bagaimana data komen anda diproses.

tentukan bentuk permukaan artikular

tentukan bentuk permukaan artikular

Sendi, bergantung kepada bilangan tulang yang terlibat dalam pembentukannya, dibahagikan kepada mudah dan kompleks. 1. Sederhana sendi (articulatio simplex) dibentuk oleh permukaan artikular dua tulang. Sebagai contoh, ketua humerus dan rongga artikular skapula terlibat dalam pembentukan sendi bahu; 2. Gabungan kompleks (articulatio composita) terdiri daripada tiga atau lebih sendi mudah, dikelilingi oleh kapsul biasa. Contohnya adalah sendi siku, yang terdiri daripada permukaan artikular humerus, ulna, dan tulang radial. 3. Gabungan gabungan terbentuk dari dua atau lebih sendi yang terputus secara anatom, tetapi berfungsi secara serentak. Contohnya adalah sendi temporomandibular kanan dan kiri Bentuk permukaan artikular Setiap sendi manusia mempunyai bentuk geometri tertentu yang menyerupai silinder, ellipsoid, bola, atau permukaan hiperbolik kompleks (sendi blok). Bentuk permukaan bersama menentukan jumlah pergerakan di dalam sendi dan boleh dinilai ciri fungsinya. Keadaan utama untuk penilaian pergerakan dalam sendi adalah perbezaan nilai kedua-dua permukaan artikular tulang artikular. Pembentukan permukaan artikular yang sepadan dipromosikan oleh otot-otot yang terletak dalam bentuk kumpulan otot: flexors, extensors, adducers, abducers, dll. Undang-undang mengenai perpaduan bentuk dan fungsi tanpa bukti khusus disahkan oleh contoh struktur sendi. Untuk memahami ciri-ciri pergerakan di sendi, perlu mengemukakan klasifikasi biomekanikal mereka.

Tentukan bentuk permukaan artikular.

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Jawapannya diberikan

rocketbunny0000

Sendi, bergantung kepada bilangan tulang yang terlibat dalam pembentukannya, dibahagikan kepada mudah dan kompleks.
1. Sederhana sendi (articulatio simplex) dibentuk oleh permukaan artikular dua tulang. Sebagai contoh, ketua humerus dan rongga artikular skapula terlibat dalam pembentukan sendi bahu;
2. Gabungan kompleks (articulatio composita) terdiri daripada tiga atau lebih sendi mudah, dikelilingi oleh kapsul biasa. Contohnya adalah sendi siku, yang terdiri daripada permukaan artikular humerus, ulna, dan tulang radial.
3. Gabungan gabungan terbentuk dari dua atau lebih sendi yang terputus secara anatom, tetapi berfungsi secara serentak. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang betul dan kiri.

Bentuk permukaan artikular

Setiap sendi manusia mempunyai bentuk geometri tertentu yang menyerupai silinder, ellipsoid, bola atau permukaan hiperbolik yang kompleks (sendi blok). Bentuk permukaan artikular menentukan pelbagai gerakan dalam sendi dan boleh digunakan untuk menilai ciri-ciri fungsinya. Keadaan utama untuk penilaian pergerakan dalam sendi adalah perbezaan nilai kedua-dua permukaan artikular tulang artikular. Pembentukan permukaan artikular yang sepadan dipromosikan oleh otot-otot yang terletak dalam bentuk kumpulan otot: flexors, extensors, adducers, abducers, dll. Undang-undang mengenai perpaduan bentuk dan fungsi tanpa bukti khusus disahkan oleh contoh struktur sendi.
Untuk memahami ciri-ciri pergerakan di sendi, perlu mengemukakan klasifikasi biomekanikal mereka.

BERSAMA

BERSAMA Dalam anatomi, sendi adalah sendi (bersama) dua atau lebih tulang. Dalam mamalia, sendi biasanya dibahagikan kepada tiga kumpulan: synarthrosis - tetap (tetap); amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih; dan diarthroses (sendi benar) adalah mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Sendi tetap.

Synartrosis - sambungan langsung dari dua tulang tanpa jurang antara mereka. Lapisan nipis tisu penghubung berserat atau tulang rawan mungkin terlibat dalam sebatian. Terdapat empat jenis sintetik dalam tengkorak. Jahitan - sendi antara tulang rata tengkorak tengkorak; Contoh biasa ialah jahitan antara tulang parietal dan frontal. Schindilez adalah satu bentuk synartrosis di mana satu lamina satu tulang memasuki celah atau sesak tulang lain. Dengan cara ini, vomer (tulang tengah tengkorak muka) dan palatine disambungkan. Homphosis adalah sejenis synartrosis di mana proses konik satu tulang memasuki rehat tulang yang lain. Di dalam tubuh manusia tidak terdapat artikulasi dua tulang, tetapi ini adalah bagaimana gigi terhubung ke rahang. Synchondrosis - sambungan berterusan tulang melalui tulang rawan; ia adalah ciri usia muda dan berlaku, sebagai contoh, antara hujung dan bahagian tengah tulang panjang; pada orang dewasa, tulang rawan ini mengecilkan. Sambungan yang sama antara tulang sphenoid yang terletak di tengah-tengah pangkal tengkorak dan tulang oksipital kekal di dalamnya selama beberapa tahun selepas kelahiran.

Sebahagian sendi bergerak

mereka biasanya mempunyai cakera fibro-cartilaginous atau plat (cakera intervertebral tergolong di sini) di antara dua unsur tulang belakang, atau tulang-tulang yang saling berkaitan oleh ligamen tidak elastik yang padat. Jenis pertama dipanggil symphysis, kedua - syndesmosis. Sendi-sendi antara badan vertebra dalam bentuk cakera intervertebral adalah symphysis yang tipikal, dan sambungan antara ujung atas tulang fibula dan tibial tibia adalah contoh dari syndesmosis.

Memindahkan sendi

- yang paling biasa di haiwan. Dalam sendi jenis ini (sendi benar), permukaan tulang ditutup dengan rawan artikular, dan sendi itu sendiri disertakan dalam kapsul tisu penghubung berserabut yang dibarisi dari dalam oleh membran sinovial. Sel-sel membran ini membebaskan cecair pelincir yang memudahkan gerakan di sendi. Diarthrosis termasuk sendi berbentuk blok dan silinder (rod, putaran), serta bulat, rata (gerakan gelongsor), pelana dan condylar (ellipsoid).

Sendi blok seperti.

Contoh yang biasa adalah sendi antara falang jari. Pergerakan adalah terhad kepada satu pesawat: ke hadapan dan ke belakang. Tulang terletak pada garis lurus yang sama; ligamen lateral yang kuat memegang mereka dari anjakan sisi. Sendi temporomandibular juga termasuk sendi seperti blok, walaupun pergerakan gelongsor juga mungkin di dalamnya. Dalam sendi lutut dan pergelangan kaki sedikit putaran mungkin, supaya mereka tidak biasa sendi seperti blok, walaupun pergerakan utama di dalamnya adalah ke hadapan ke belakang.

Sendi silinder

Terdapat dua jenis. Contohnya adalah gabungan antara vertebra serviks pertama dan kedua (atlas dan paksi) dan gabungan antara kepala tulang radial dan ulna. Dalam sendi atlanto-paksi, proses perentak vertebra serviks kedua memasuki pembukaan serviks serviks pertama, yang mempunyai bentuk cincin, dan disatukan oleh ligamen supaya pergerakan terhad kepada putaran sekitar proses. Dalam artikulasi antara kepala tulang radial dan ulna, cincin itu terdiri daripada takik radial ulna dan ligamen pekeliling yang memegang kepala tulang radial supaya ia dapat berputar. Dalam erti kata lain, di dalam sendi atlanto-paksi, batang (proses denticular) tetap, dan cincin berputar di sekelilingnya, dan di sendi radiasi yang santai, cincin tetap, dan rod berputar di dalamnya.

Sendi sfera

menyediakan pelbagai gerak yang paling besar: putaran dan lenturan mungkin, supaya anggota boleh menggambarkan kon; Pergerakan hanya terhad dengan saiz permukaan yang diartikulasikan. Contohnya termasuk sendi bahu dan pinggul. Kedua-duanya terdiri daripada rehat berbentuk cawan di mana kepala sfera terletak.

Sendi rata.

Ini adalah bentuk yang paling mudah dari sendi; sebagai peraturan, ia dibentuk oleh dua kawasan tulang rata. Pelbagai pergerakan terhad kepada ligamen dan proses tulang di sepanjang tepi permukaan yang diartikulasikan. Sesetengah sendi rata terdiri daripada permukaan cekung dan sedikit cembung. Ini adalah sendi pergelangan tangan dan pergelangan kaki, sendi sacroiliac, dan sendi proses artikular vertebra.

Sendi pelana

mereka menyerupai penunggang dalam pelana yang boleh bergerak ke depan dan ke belakang dan bergerak dari sisi ke sisi. Tetapi tanpa mengangkat stirrups, penunggang itu tidak akan dapat membuat gerakan putaran, dan walaupun kemudian kakinya akan mengganggu; putaran dalam sambungan pelana juga mustahil. Jenis sendi ini terdapat pada manusia hanya pada pangkal ibu jari: ini adalah sendi karpal-metacarpal, di mana tulang metacarpal pertama berfungsi sebagai pelana, dan tulang pergelangan tangan-trapezium berfungsi sebagai penunggang.

Sendi Condylar.

Tindakan itu menyerupai pelana, iaitu. flexion - perpanjangan, paksaan - penculikan, dan juga gerakan arka yang mungkin di dalamnya. Putaran tidak mungkin. Jenis ini termasuk, contohnya, pergelangan tangan antara tulang radial, navicular, dan lunate pergelangan tangan.

Artikulasi invertebrata.

Invertebrata mempunyai banyak jenis sendi, tetapi mereka mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Oleh itu, di tempat persimpangan kerang moluska terdapat seringkali proses-proses kecil dalam bentuk gigi, yang menghalang cangkang kerang dari berputar relatif terhadap satu sama lain atau untuk pemisahan mereka. Jika sendi mamalia dikawal oleh dua kumpulan otot yang menentang, maka hanya satu otot yang boleh mengawal injap cengkerang, di seberang yang seimbang oleh tisu penghubung elastik. Dalam serangga, ketam, udang karang dan arthropod lain, badan itu dilindungi dengan kitin, bahan kulit yang tebal. Di beberapa bahagian penutup mereka ada sendi yang membolehkan pergerakan bersama bahagian badan. Di tempat ini, epidermis dibalut ke dalam, membentuk lipatan, dan tidak diliputi dengan kitin. Sesetengah echinoderms, iaitu landak laut, mempunyai banyak sendi antara plat berkapur yang menutupi badan dan membentuk alat pengunyah (yang dipanggil tanglung Aristoteles), dan plat ini disambungkan dengan cara yang sama seperti tulang parietal tengkorak manusia. Jarum, terutama yang dinyatakan dalam landak laut dari genus Arbacia, dilampirkan pada rangka luar dengan bantuan sendi sfera, yang dikuasai oleh dua kumpulan otot, salah satunya adalah pekeliling, dan yang lain pula. Di dalam tanglung Aristoteles terdapat sendi berayun yang unik antara dua unsur: busur rahang dan ruji; Penguncupan otot pada bahagian luar tanglung merendahkan hujung luar pendakap, masing-masing, bahagian dalamannya naik dan menaikkan bumbung tanglung, sehingga menghasilkan kesan pam.

Penyakit sendi.

Apa-apa proses radang di sendi dipanggil artritis. Terdapat banyak jenis arthritis, penyebabnya adalah jangkitan, proses degeneratif, tumor, kecederaan atau gangguan metabolik. Dalam artritis reumatoid, sendi bengkak, sakit dan kaku. Selalunya menjejaskan sendi tangan, lutut dan sendi pinggul dan tulang belakang. Penyebab penyakit itu masih tidak jelas. Synovitis - keradangan membran sinovial - keadaan yang sangat menyakitkan yang berlaku akibat kecederaan atau jangkitan dalam kantung artikular. Seringkali komplikasi penyakit sendi adalah keseleo. Kecederaan biasa termasuk keseleo dan terkehel bersama dengan pecah ligamen separa. Kecederaan tulang rawan intra-artikular sangat menyakitkan, terutama pada sendi lutut. Muncul dalam perekatan sendi membawa kepada ankylosis - imobilitas dan pertumbuhan sendi. Lihat juga arthritis. Gout

Struktur sendi. Klasifikasi sendi mengikut bentuk permukaan artikular, bilangan paksi dan fungsi. Pelbagai gerakan dalam sendi.

articulationes synoviales adalah jenis tulang yang paling maju. Mereka dicirikan oleh mobiliti yang hebat, pelbagai pergerakan.

Struktur bersama

Setiap sendi termasuk permukaan artikular tulang yang ditutup dengan tulang rawan, kapsul artikular, rongga artikular dengan sedikit cecair sinovial. Dalam sesetengah sendi terdapat pembentukan bantu dalam bentuk cakera artikular, menisci dan bibir artikular.

Permukaan artikular, artikular pudar, dalam kebanyakan kes tulang yang diartikulasikan sepadan dengan satu sama lain - mereka adalah kongruen (dari bahasa Latin. Congruens - sama, sama).

Rawan artikular, artikular cartilago, sebagai peraturan, adalah hyaline, dalam sendi individu (temporomandibular) - berserabut, mempunyai ketebalan 0.2-6.0 mm.

Kapsul artikular, capsula articularis, dilampirkan pada tulang artikulasi berhampiran tepi permukaan artikular atau beberapa jarak dari mereka; ia teguh tumbuh bersama periosteum, membentuk rongga artikular tertutup.

Rongga artikular, cavum articulare, adalah ruang celah seperti antara permukaan artikular yang rawan.

Cakera artikular dan menisci, disci et menisci articulares, adalah plat kartilaginous pelbagai bentuk, yang terletak di antara permukaan artikular yang tidak sepadan sepenuhnya (tidak sepadan). Cakera biasanya plat berterusan, disambung di sepanjang tepi luar dengan kapsul artikular, dan, sebagai peraturan, membahagikan rongga artikular ke dalam dua ruang (dua tingkat).

Menisci

- ini adalah plat tanpa tisu cartilaginous atau sambungan tisu bentuk semilunar, yang terselip di antara permukaan artikular.

Bibir artikular, labrum articulare, terletak di sepanjang tepi permukaan artikular, cekap dan mendalamkannya (contohnya, pada sendi bahu). Ia dilampirkan oleh pangkalannya ke tepi permukaan artikular, dan permukaan cekung dalam menghadap rongga sendi.

Bentuk permukaan artikular

menyerupai segmen permukaan pelbagai badan geometri: silinder, elips, bola. Oleh itu, sendi dibezakan mengikut bentuk permukaan artikular: silinder, ellipsoidal, dan bulat. Terdapat pilihan untuk bentuk sendi ini. Sebagai contoh, sejenis sendi silinder akan menjadi sendi seperti blok, sendi sfera akan menjadi sendi berbentuk mangkuk dan rata.

Bentuk permukaan artikular menentukan bilangan paksi di mana pergerakan berlaku pada sendi yang diberikan. Oleh itu, bentuk silinder permukaan artikular membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi, dan pergerakan ellipsoid sekitar dua paksi. Dalam sendi dengan permukaan artikular sfera, pergerakan boleh berlaku di sekitar tiga atau lebih paksi saling serentak.

Oleh itu, terdapat saling ketergantungan tertentu antara bentuk permukaan perkabelan dan bilangan paksi gerakan.

Klasifikasi biomekanikal sendi:

1) sendi dengan satu paksi pergerakan (uniaxial);

2) sendi dengan dua paksi pergerakan (biaxial);

3) sendi dengan banyak paksi gerakan, yang mana tiga adalah utama (multiaxial atau triaxial).

gabiya.ru

Cheat Sheet on Nursing from "GABIYA"

Menu utama

Navigasi Rekod

10. Struktur bersama, klasifikasi sendi mengikut struktur, bentuk dan fungsi mereka.

Sustava (lat Articulatio) - sendi bergerak tulang rangka, dipisahkan oleh celah, ditutup dengan membran sinovial dan beg artikular. Sambungan pernafasan, perut, yang membolehkan tulang yang diartikulasikan untuk melakukan pergerakan berbanding satu sama lain dengan bantuan otot. Sendi terletak di kerangka yang terdapat pergerakan yang berbeza: flexion (lat Flexio) dan lanjutan (lat Extensio), penculikan (lat Abductio) dan penambahan (lat Adductio), pronation (lat Pronatio) supinatio), putaran (circumflexio lat). Sebagai organ lengkap, sendi mengambil bahagian penting dalam pelaksanaan fungsi sokongan dan motor. Semua sendi dibahagikan kepada mudah, dibentuk oleh dua tulang, dan kompleks, yang mewakili artikulasi tiga atau lebih tulang.

Struktur

Setiap sendi terbentuk oleh permukaan artikular epiphisis tulang, ditutup dengan tulang rawan hyaline, rongga artikular yang mengandungi sejumlah kecil cecair sinovial, kantung artikular dan membran sinovial. Menisci hadir dalam rongga sendi lutut - pembentukan tulang rawan ini meningkatkan kesesuaian (kesesuaian) permukaan artikular dan penyerap kejutan tambahan melembutkan tindakan jolts.

Elemen utama sendi:

Permukaan yang artikular

Permukaan artikul (tulang belakang articuláres) tulang yang diartikulasikan ditutup dengan hyaline (kurang serat) rawan artikularular 0.2-0.5 mm tebal. Geseran berterusan mengekalkan kelancaran, memudahkan luncuran permukaan artikular, dan rawannya sendiri, berkat sifat elastik, melembutkan kejutan, bertindak sebagai penyangga.

Kapsul bersama

Kapsul artikular (lat Cápsula articuláris) atau beg articular - dilampirkan pada tulang penyambung berhampiran tepi permukaan artikular atau berundur ke jarak jauh dari mereka, rapat mengelilingi rongga artikular, melindungi sendi dari pelbagai kecederaan luaran (pecah dan kerosakan mekanikal). Beg mengartikulasikan terdiri daripada gentian padat, memberikan kekuatan. Serat ligamen dan tendon otot-otot di sekeliling juga ditenun ke dalamnya. Dilindungi dengan membran berserabut luaran dan sinovial dalaman.

Lapisan luarnya lebih padat, lebih tebal dan lebih kuat daripada batin, ia terbentuk daripada tisu penghubung berserabut padat dengan hulu membujur seratnya. Selalunya kapsul artikular disokong oleh ligamen (ligamenta), yang menguatkan beg artikular.

Lapisan dalaman diwakili oleh membran sinovial, yang berfungsi sebagai rembesan cecair sinovial, dari villi sinovial pada membran sinovial, yang seterusnya:

 1. menyuburkan sendi
 2. melembapkannya
 3. menghilangkan geseran permukaan artikular.

Ini adalah bahagian yang paling terinspirasi dari sendi, yang memberikan kerentanan rasa sakit [2].

Rongga artikular

Rongga artikular adalah ruang tertutup hermetically tertutup yang dibatasi oleh membran sinovial dan permukaan artikular. Dalam rongga artikular lutut adalah menisci.

Tisu Periartikular

Tisu periartikular adalah tisu dengan segera mengelilingi sendi: otot, tendon, ligamen, kapal, dan saraf. Mereka sensitif kepada sebarang pengaruh negatif dalaman dan luaran, pelanggaran di dalamnya segera mempengaruhi keadaan sendi. Otot-otot yang mengelilingi sendi memberikan gerakan langsung sendi, menguatkannya di luar. Lapisan tisu intermuscular tisu penyambung adalah banyak jalur saraf, darah dan saluran limfa yang memberi makan sendi.

Ligamen sendi

Ligamen sendi adalah pembentukan kuat, ketat yang menguatkan sendi antara tulang dan membatasi amplitud pergerakan di sendi. Ligamen terletak di bahagian luar kapsul sendi, di beberapa sendi (di lutut, pinggul) terletak di dalam untuk memberikan kekuatan yang lebih besar.

Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Pemuliharaan sendi dijalankan oleh rangkaian sarafnya yang terbentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang.

Semua elemen artikular (kecuali rawan hyaline) mempunyai pemuliharaan, dengan kata lain, ia mengandungi sejumlah besar saraf endings, yang, khususnya, menjalankan persepsi rasa sakit, oleh itu, boleh menjadi sumber kesakitan.

Klasifikasi Bersama

Mengikut klasifikasi anatomi dan fisiologi semasa, sendi dibezakan:

 • permukaan artikular
 • dalam bentuk permukaan dan fungsi artikular.

Dengan bilangan permukaan artikular:

 • sendi mudah (lat.articulatio simplex) - mempunyai dua permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal ibu jari;
 • sendi kompleks (lat.articulatio composita) - mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, seperti sendi siku;
 • sendi kompleks (lat.articulatio complexa) - mengandungi tulang rawan intra-artikular (meniscus atau cakera), membahagi sendi menjadi dua ruang, sebagai contoh, sendi lutut;
 • Gabungan sendi - gabungan beberapa sendi terpencil yang terletak berasingan dari satu sama lain, contohnya, sendi temporomandibular.

Mengenai fungsi dan bentuk permukaan artikular.

 • Sendi Uniaxial:
 1. Sendi silinder, (lat.cylindrica), contohnya atlanto-axial midline;
 2. Menyekat sendi, (Lat.ginglymus), misalnya, sendi interphalangeal jari;
 3. Spiral bersama sebagai semacam blocky, sebagai contoh, gastrointestinal humero.
 • Sendi biaxial:
 1. Ellipsoid (lat Ellipsoidea), sebagai contoh, radiokarpal bersama;
 2. Condylar (lat Secondylaris), contohnya sendi lutut;
 3. Saddle (lat.sellaris), sebagai contoh, bersama-sama jari karpal-metacarpal jari pertama;
 • Sendi Multiaxial:
 1. Spherical (lat.spheroidea), misalnya sendi bahu;
 2. Cup seperti, sebagai sejenis sfera, sebagai contoh, sendi isosceleral;
 3. Flat (lat.plana), contohnya sendi intervertebral.

Sendi silinder (putaran putar) adalah permukaan artikular silinder, paksi yang terletak pada paksi menegak badan atau selari dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan dan memberikan pergerakan sekitar satu putaran (tegak) putaran.

Sambungan blok - permukaan artikular adalah silinder yang terletak di dalam pesawat hadapan, berserenjang dengan paksi panjang tulang yang diartikulasikan.

Permukaan elektik yang bersifat eliptik mempunyai bentuk segmen elips (satu adalah cembung dan yang lain adalah cekung), yang memberikan pergerakan sekitar dua paksi yang saling tegak lurus.

Sendi tyrosycle - mempunyai kepala artikular cembung, dalam bentuk proses menonjol (condyle), serupa dengan bentuk pada elips. The condyle sepadan dengan rongga pada permukaan artikular tulang yang lain, walaupun permukaannya mungkin berbeza jauh antara satu sama lain. Sendi condylar boleh dianggap sebagai bentuk peralihan dari sendi blok ke sendi ellipsoid.

Sambungan pelana dibentuk oleh dua permukaan artikular berbentuk pelana yang duduk di atas satu sama lain, di mana satu bergerak di sepanjang yang lain, kerana pergerakan dalam dua paksi yang saling tegak mungkin.

Sambungan globular - salah satu permukaan artikular diwakili oleh kepala globular cembung, dan yang lain adalah rongga artikular yang cekung. Secara teorinya, pergerakan dalam jenis sendi ini boleh dijalankan di sekitar pelbagai paksi, tetapi hanya tiga praktikal digunakan. Sendi sfera adalah yang paling bebas dari semua sendi.

Sendi rata mempunyai permukaan articular yang rata (permukaan bola dengan radius yang sangat besar), oleh itu pergerakan boleh dilakukan di sekitar ketiga-tiga paksi, tetapi pelbagai pergerakan tidak penting kerana sedikit perbezaan di kawasan permukaan artikular.

Sendi kaku (amphiarthrosis) - adalah sekumpulan sendi dengan pelbagai bentuk permukaan artikular dengan kapsul yang kukuh dan alat ligamer tambahan yang kuat, permukaan artikular yang berdekatan dengan mendadak membatasi jumlah pergerakan dalam jenis sendi ini. Sendi ketegangan melegakan halus dan melembutkan kejutan antara tulang

Tambah komen Batal balasan

Laman web ini menggunakan Akismet untuk memerangi spam. Ketahui bagaimana data komen anda diproses.