Utama / Lebam

Pendakap bahu

Sendi bahu adalah salah satu sendi mudah alih terbesar dengan luas hubungan antara permukaan. Ia termasuk otot, ligamen dan tendon, setiap elemen di atas memberikan fungsi tertentu. Hasil daripada hubungan rapat struktur dan kerja yang diselaraskan dengan baik, pelbagai pergerakan dijalankan. Kecederaan bahu adalah masalah biasa yang memerlukan campur tangan perubatan, termasuk penggunaan ortosis.

Apakah ortosis?

Ortosis sendi bahu adalah alat perubatan luaran yang bertujuan mengubah struktur dan ciri-ciri fungsional dalam sistem neuromuskular dan skeletal. Hasil daripada penggunaannya, perlu memunggah, penetapan, pengaktifan, serta pembetulan aktiviti berfungsi kawasan terjejas terbentuk.

Petunjuk untuk digunakan

Terdapat sebilangan besar petunjuk yang memakai produk ortopedik sedemikian ditetapkan. Antara penyakit ini membezakan:

 • Proses keradangan di sendi.
 • Melanggar integriti struktur tulang dan tulang rawan, yang disertai oleh pelanggaran integriti dan memerlukan penjanaan semula.
 • Pemulihan selepas pelbagai operasi yang ditransfer dalam bidang artikulasi, termasuk endoprosthetics.
 • Patologi di pinggang bahu di latar belakang cerebral palsy.
 • Sendi bahu yang tidak stabil.

Pilihan indikasi ditentukan oleh doktor yang menghadiri, yang menilai kebolehlaksanaan menggunakan alat penetapan.

Contraindications

Kontraindikasi yang digunakan oleh bahu digunakan termasuk:

 • Proses keradangan di kawasan penggunaan peranti, yang disertai dengan kerosakan pada kulit dan risiko tinggi untuk memanjakan.
 • Kehadiran tindak balas alahan sebagai tindak balas kepada sentuhan kulit dan bahan yang dihasilkan oleh produk.

Sebelum memohon ortosis pada sendi bahu, anda mesti memastikan bahawa tiada keradangan.

Fungsi memotong

Ortosis digunakan secara meluas dalam pembedahan moden dan traumatologi. Antara fungsi yang diberikan kepada peranti ini, terdapat:

 • Immobilizing. Fungsi ini perlu untuk kecederaan pada tulang bahu atau lengan bahu, serta kerosakan pada sendi. Imobilisasi menghalang perkembangan gejala yang tidak menyenangkan yang berkaitan dengan penyakit ini. Untuk pelaksanaan fungsi itu digunakan tali pinggang.
 • Penekanan. Fiksasi menggunakan sendi bahu ditetapkan untuk mewujudkan ketidakupayaan dalam sendi, serta mengehadkan aktiviti fizikal di tulang belakang toraks. Dengan tujuan yang sama diberikan dan lencongan.
 • Sokongan. Penyelenggaraan dengan pemotongan perlu dilakukan dengan adanya perubahan yang merosakkan yang teruk yang disertai oleh kesakitan yang teruk. Akibatnya, doktor membantu pesakit untuk mengurangkan ketidakselesaan dan kesakitan.

Pasaran moden produk ortopedi diwakili oleh pelbagai pilihan ortosa. Setiap daripada mereka akan berbeza bukan sahaja dalam tujuan, tetapi juga dalam tahap penetapan dan kualiti bahan.

Memperbaiki

Oleh kerana pembinaan separa tegar, fungsi penetapan peranti dicapai. Ini adalah perlu untuk mengehadkan sepenuhnya aktiviti motor, bukan sahaja pada sendi bahu, tetapi juga dalam lengan bawah. Petunjuk utama pelantikan adalah:

 • Pecah tulang bahu atau lengan bawah.
 • Menyimpang.
 • Pembedahan yang ditunda.

Fabrik dari mana ortosis dibuat adalah elastik, yang menghilangkan kerosakan kulit. Kit ini sering dilengkapi dengan pad penculikan, tayar dan engsel. Kumpulan ini termasuk immobil omo jenis penculikan. Penambahan sedemikian membantu menghilangkan pelbagai komplikasi dan ketidakselesaan. Kumpulan ini termasuk pendakap Deso atau oren 311.

Sokongan

Jenis orthoses ini diperlukan untuk mengekalkan lengan dalam kedudukan yang bengkok, yang membolehkan penghapusan beban lembut dari sendi siku. Penggunaannya dilantik dalam tempoh pemulihan. Petunjuk utama termasuk:

 • Pemulihan daripada patah atau terkehel.
 • Mengeluarkan kesakitan selepas kecederaan.
 • Mengurangkan keterukan tindak balas keradangan selepas lebam.
 • Cara tambahan untuk memulihkan kawasan yang terjejas selepas mengeluarkan Longuet plaster.

Mengehadkan

Ortosa seperti membantu mengehadkan aktiviti motor di sendi bahu. Ini perlu terutamanya untuk pesakit yang bermain sukan, akibat daripada penetapan tidak berlaku atrofi serat otot. Tujuan mengehadkan orthoses adalah untuk melegakan kesakitan semasa keseleo dan keseleo pada otot, serta terhadap latar belakang arthrosis dan peradangan di sendi bahu. Di antara kelemahan itu adalah perlu untuk menyerlahkan kesukaran menggunakan produk kerana kesukaran memperbaiki diri tanpa mengembangkan ketidakselesaan kawasan yang terjejas. Bahannya cukup lembut, yang memerlukan penggantian ortosis pada latar belakang penggunaan yang berlanjutan.

Ortosis yang mengehadkan merujuk kepada pengapit, yang membolehkan untuk menjalani gaya hidup yang aktif

Peraturan pemilihan

Ortosis adalah alat ortopedik yang memerlukan pemilihan yang kompeten oleh pakar. Untuk itu untuk memenuhi tujuan fungsinya, adalah perlu untuk mengambil kira ciri-ciri tertentu pilihan. Pemilihan orthotics yang betul akan membantu untuk mengurangkan tempoh pemulihan dengan ketara, sambil menghalang perkembangan komplikasi. Antara parameter utama pemilihan ialah:

 • Bahan. Orthoses dengan kos rendah terutamanya dibuat daripada bahan-bahan sintetik, yang boleh menyebabkan bukan sahaja kepada tindak balas alergi, tetapi juga untuk peningkatan suhu dengan pembasahan kulit yang mungkin dan kemunculan kelainan. Keuntungan harus diberikan kepada produk neoprena atau spandeks. Bahan ini paling sesuai untuk kecederaan yang melibatkan reaksi suturing atau keradangan.
 • Mampatan. Setiap produk adalah ciri mampatan yang berbeza. Pemilihan bergantung kepada matlamat yang diikuti oleh doktor, serta tahap penetapan yang diperlukan.
 • Saiz Ortosa mempunyai saiz tertentu, dalam pemilihan ia perlu memilih produk yang sesuai untuk pesakit. Ia tidak boleh digunakan untuk memakai fiksasi ortopedik yang tidak akan sepenuhnya mematuhi permukaan kulit dan bergerak dengan bebas.

Syarat penggunaan

Apabila menetapkan penggunaan ortosis, anda perlu membaca dengan teliti peraturan operasi, serta menjaga produk. Antara cadangan utama ialah:

 • Dalam kes suturing atau kehadiran tindak balas keradangan, pakaian aseptik diperlukan untuk melindungi luka daripada jangkitan. Pergantian berubah mengikut cadangan doktor yang menghadiri.
 • Apabila memilih pembalut yang diperbuat daripada bahan lembut dan elastik, perlu mengeluarkan ortosis setiap hari sebelum waktu tidur. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan boleh menyebabkan tindak balas alergi.
 • Lakukan pembersihan produk secara tetap. Adalah disyorkan untuk mencuci bahan lembut dengan air suam dan sabun bayi. Struktur tegar melibatkan penyapu dengan kain lembap.
 • Mengendalikan produk dengan tangan, kerana pembersihan mesin dengan penggunaan serbuk atau cara lain dapat menyebabkan hilangnya fungsi.
 • Untuk mengeringkan produk hanya perlu pada permukaan mendatar. Ini disebabkan kemungkinan perubahan bentuk atau peregangan.
 • Sekiranya berlaku kecederaan teruk, dan pada hari pertama selepas kecederaan, disyorkan untuk tidak membuang ortosis. Sekiranya perlu, ia dibenarkan untuk mengeluarkannya selepas tidur untuk waktu yang singkat dengan mengelap kain lembap dan menyingkirkan kelembapan sisa.
 • Penetapan pertama ortosis pada sendi bahu hendaklah dijalankan hanya oleh pakar dengan penjelasan langkah demi langkah semua ciri kepada pesakit.
 • Untuk penetapan penuh perlu dilakukan hanya dalam kedudukan duduk. Ia membantu untuk memperbaiki lengan dan mencegah mampatan neurovaskular.

Perbezaan ortosis dari produk penetapan lain

Harus diingat bahawa ramai pesakit mengelirukan konsep ortosis dengan produk lain yang digunakan untuk membaiki sendi bahu. Pembalut elastik dan pembalut tidak membenarkan sepenuhnya membetulkan kawasan yang terjejas dengan definisi tepat sudut yang diperlukan. Melalui penggunaan ortosis, doktor membantu mencapai penumpukan yang mencukupi bersama.

Peranti ortosa lebih rumit daripada peranti lain. Mereka boleh mengandungi bukan sahaja beberapa kawasan penetapan, tetapi juga plat logam, skru, jarum mengait dan mata air.

Penggunaan ortosis memudahkan pemulihan pesakit selepas kecederaan atau keradangan. Kehadiran pelbagai pilihan peranti ortopedik membolehkan anda memilih yang paling berkesan dan mudah untuk kaedah pesakit rawatan sendi bahu yang terjejas.

Orthoses untuk sendi bahu

Dalam penyakit kronik sendi bahu, kecederaan dan patah tulang, memakai orthosis ditunjukkan. Bergantung pada sifat masalah yang timbul, dia dipanggil untuk menyelesaikan pelbagai tugas:

 • mengurangkan beban pada otot dan sendi semasa proses keradangan;
 • menyediakan daya tahan untuk kecederaan;
 • mengurangkan kesakitan pada arthritis dan arthrosis;
 • digunakan untuk pencegahan penyakit dengan beban yang tinggi.

Bergantung pada lokasi dan sifat masalah, beberapa jenis pembalut telah dibangunkan. Semua orthoses bertindak dalam kompleks pada sendi dan lengan bahu, mempercepat proses penyembuhan dan menyetempat kesakitan.

Jenis orthoses untuk sendi bahu dan tujuan mereka

 • Sokongan pengapit seperti kerongsang digunakan untuk melumpuhkan sendi semasa rawatan.
 • Tayar pengaliran diperlukan untuk mengendalikan lengan dalam kedudukan tertentu, mengeluarkan beban dari bahu.
 • Dezo brace digunakan untuk kecederaan untuk melegakan bukan sahaja bahu, tetapi juga sendi siku.
 • Dengan kekotoran yang kerap, memakai penahan elastik ditunjukkan, yang menghadkan pergerakan dan mengekalkan sambungan di kedudukan yang betul.

Anda boleh membeli ini dan jenis ortosa lain untuk sendi bahu di kedai Zdravplanet di Moscow pada harga yang berpatutan. Kami menawarkan produk yang boleh dipercayai dari pengeluar Rusia dan asing, termasuk pembetulan postur, kos yang bergantung kepada kerumitan produk, dan kualiti tidak menimbulkan pertanyaan. Untuk mendapatkan nasihat dan membuat pesanan, tinggalkan permintaan untuk panggilan balik.

Cara memilih ortosis untuk sendi bahu

Sendi bahu kepunyaan sendi rolling terbesar di kawasan sentuhannya. Kehadiran sejumlah besar otot, ligamen dan tendon mewakili keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan. Walau bagaimanapun, dengan usaha fizikal yang cukup, sendi bergerak boleh rosak. Dalam keadaan seperti ini, ortosis pada sendi bahu diperlukan.

Jenis pembalut

Berbagai penyokong bahu boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan besar. Setiap disyorkan untuk kerosakan tertentu.

 • Memobilisasi ortosis separa tegar

Ortosis ini pada bahu dan lengan yang betul boleh membaiki sendi bergerak selepas kecederaan (pelanggaran integriti sendi bahu, kehelannya dan lain-lain) atau selepas pembedahan. Mengendalikan pembalut jenis ini, pesakit tidak akan dapat melakukan gerakan dengan bahunya atau bergerak kaki atas ke sisi, untuk mengambil objek dengan tangan.

Penutup ortez diperbuat daripada fabrik elastik boleh ditambah dengan tulang rusuk tegang: tayar, engsel dan lain-lain. Mereka menyumbang untuk mengekalkan sudut tertentu pada bahagian atas dan sendi bahu.

Ia penting! Dalam ortosa jenis ini terdapat pembalut penculikan, yang mempunyai bantal khusus. Ia diletakkan di antara torso dan lengan untuk mengekalkan kedudukan bahu yang diberikan.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Selalunya, ortosis jenis lembut ini digunakan oleh orang yang terlibat secara profesional dalam sukan untuk mengelakkan kecederaan. Ia digunakan untuk pemampatan sendi dan otot bergulung dengan tujuan pencegahan keseleo dan dislokasi.

Bentuk yang sama seperti ortosis adalah berpakaian Deso. Ia membolehkan anda untuk menetapkan anggota badan yang bengkok menggunakan satu atau dua tali pinggang yang dilampirkan pada sendi bahu, serta penahan elastik yang luas yang dipasang pada badan. Pengubahsuaian ini digunakan semata-mata untuk tujuan perubatan sekiranya terdapat pelbagai kecederaan, pemulihan selepas pembedahan dan dalam keadaan di mana bahu perlu diperbaiki. Untuk pencegahan, ia tidak digunakan.

Pengapit jenis ini serupa dengan jaket dengan lengan pendek. Ubat ini digunakan pada anggota yang cedera. Dalam ortosis seperti itu, tali pinggang pembetulan disediakan, yang membolehkan penetapan pergerakan anggota atas.

Klip jenis ini dipanggil cincin Delbe. Ia digunakan untuk kecederaan tulang belakang dan bahu. Memakai produk ortopedik ini, anda menetapkan kedudukan ikat pinggang bahu untuk tempoh rawatan.

Petunjuk dan kontraindikasi

Di atas, kita telah menerangkan sejauh mana skop permohonan ortosa. Mereka digunakan untuk banyak kecederaan bahu. Beberapa keadaan biasa di mana memakai kompleks ortopedik disyorkan:

 • penyakit yang menyebabkan keradangan di sendi;
 • kerosakan bahu untuk berfungsi semula;
 • pemulihan pasca operasi;
 • tempoh pemulihan selepas endoprosthetics sambungan mudah alih bahu;
 • kekurangan aktiviti motor secara lengkap atau separa dalam sendi bahu;
 • palsy cerebral;
 • peningkatan fleksibiliti sendi bahu;
 • ketidakstabilan mudah alih;
 • fungsi tangan terjejas akibat penyakit neurotik;
 • permohonan untuk mencegah kecederaan dan peralihan penyakit kepada status kronik.

Kontraindikasi utama adalah risiko penyakit kulit di tempat penggunaan fiksatif.

Ia penting! Pengilang cenderung untuk menghasilkan orthoses dari bahan yang pengguna tidak menyebabkan alahan. Walau bagaimanapun, walaupun komponen hypoallergenic boleh menyebabkan reaksi alahan.

Pemilihan model

Ortosis anjal neoprena membolehkan, apabila dipakai, untuk mengehadkan amplitud pergerakan lengan, untuk membuang bengkak, meningkatkan aliran darah, mengurangkan kesakitan, dan memastikan penyerapan ubat yang baik kerana pemanasan.

Agen dengan pad penculikan digunakan untuk membetulkan kehelan, dan juga semasa tempoh pemulihan selepas kecederaan pada ligamen dan masa pasca operasi. Di samping itu, orthoses seperti ini berlaku dalam memerangi proses keradangan yang disebabkan oleh penyakit.

Pembalut mengehad diperlukan apabila pesakit terpaksa mengalami tekanan tinggi pada sendi bahu, siku dan pergelangan tangan, atau jika terdapat:

 • dislokasi bahu yang kerap disebabkan oleh senaman yang kerap;
 • sakit otot atau kecederaan sendi;
 • retak leher retractive humerus;
 • proses keradangan dalam kompaun mudah alih atau ujung saraf;
 • penyakit radang kronik bahu.

Ia penting! Untuk memilih jenis ortosis tertentu, haruslah pakar yang hadir, berdasarkan keadaan semasa pesakit, umur, penyakit terdahulu.

Petua untuk memilih ortosis

Apabila membeli ortosis, perhatikan perkara-perkara berikut:

 1. Saiz Produk ortopedik perlu sepenuhnya memadankan saiz bahu dan bahagian atas badan;
 2. Tujuan Ia perlu memberi perhatian kepada tanda-tanda untuk digunakan untuk model tertentu;
 3. Kain Bahan neoprena lebih sesuai untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan, meningkatkan peredaran darah. Produk dengan struktur yang tegar - untuk memasang sendi bergerak yang rosak;
 4. Tahap penetapan.

Cadangan untuk digunakan

Cara pemakaian ortosis mesti diwujudkan oleh pakar yang hadir. Untuk tujuan prophylactic, perban digunakan semasa aktiviti fizikal. Bagaimanapun, kadang-kadang dalam hal ini dilarang menggunakan secara aktif sendi bahu. Dengan dislokasi berterusan, pergerakan tajam dan beban berat harus dielakkan. Kunci elastik tidak dibenarkan memakai sepanjang masa. Di samping itu, mereka mesti dikeluarkan semasa tidur.

Jika anda memerlukan ortosis semasa pemulihan, maka pakar yang hadir akan mengesyorkan anda menggunakan pakaian berpakaian Deso atau kerchief. Anda perlu memakainya sehingga masa pemulihan. Tempoh masa ini ditentukan oleh pakar yang hadir. Sebagai peraturan, ia berlangsung selama 2 bulan.

Dalam kes-kes di mana perlu untuk menetapkan tangan pada sudut tertentu, kunci penculikan akan sesuai. Memakai ortosis seperti itu diperlukan di bawah pengawasan seorang pakar supaya dia dapat menentukan kedudukan yang diinginkan. Pembalut ini harus digunakan sehingga pesakit pulih.

Penahan bahu dalam kombinasi dengan terapi dadah akan membantu untuk memerangi keterpurukan penyakit kronik. Jika kita menambah terapi fizikal ini, proses pemulihan selepas kecederaan akan lebih cepat. Pembalut adalah langkah pencegahan yang berkesan untuk mencegah berlakunya luka bahu dan penyakit sendi.

Ciri-ciri permohonan dan penjagaan ortosis

Ortosa lembut dan anjal untuk sendi bahu digunakan untuk memakai harian, sebagai contoh, untuk jangka masa latihan. Secara berterusan, mereka tidak disyorkan untuk dipakai, sama seperti mereka tidak boleh dibiarkan tidur pada waktu malam.

Dalam kes pelanggaran keutuhan tulang sendi, ortosis pada bahu atau sakit digunakan untuk sepanjang tempoh pemulihan. Tempoh pemakaian boleh dari 1.5 hingga 2 bulan. Kadang-kadang anda boleh mengambil penjagaan keras semasa tidur malam, tetapi ini dilakukan semata-mata atas nasihat pakar.

Potongan ortopedik pada sudut khas harus dipakai hanya oleh pakar, kerana ia adalah siapa yang dapat memilih sudut yang diperlukan.

Tempoh memakai juga dipilih oleh pakar bedah ortopedik.

 1. Ia perlu mencuci ortosis secara manual menggunakan sabun bayi;
 2. Ejen pemutihan, serbuk dan produk yang mengandungi klorin, fenol, nitrobenzena dan komponen agresif lain tidak digunakan dalam proses pembasuhan;
 3. Untuk mengeringkan produk hanya perlu pada permukaan mendatar;
 4. Dilarang memutar dan memerah produk dengan kuat, serta kering di bawah cahaya matahari langsung atau pada bateri.

Ortosis untuk sendi bahu bergerak adalah alternatif kepada pelekat plaster dalam keadaan tertentu. Dalam proses memakainya adalah perlu untuk mengikuti cadangan pakar dan peraturan penjagaan baginya Harga produk bergantung pada bahan dan asasnya. Ortosa tegar dianggap lebih mahal. Adalah penting untuk diingat bahawa penggunaan produk ortopedik secara bebas boleh merosakkan badan anda.

Pendakap bahu

Orthosis pada sendi bahu adalah alat terapeutik moden yang membolehkan memulihkan mobiliti selepas kecederaan dan penyakit. Dengan itu, pesakit menyingkirkan ketidakselesaan dan kesakitan, berpeluang untuk kembali ke aktiviti fizikal biasa.

Tugas utama ortosis adalah untuk memastikan fiksasi dan pemunggahan sendi yang boleh dipercayai. Menjaga tisu yang berpindah disebabkan oleh sekatan pergerakan buatan memastikan pemulihan selamat selepas operasi dan kecederaan. Doktor mengesyorkan menggunakan orthoses untuk patah tulang selepas penyingkiran plaster untuk memastikan penyembuhan sendi bahu yang betul.

Pelantikan ortosa pada sendi bahu

Beg ortti pada sendi bahu memberikan manfaat berikut:

 • pengurangan kesakitan pada kecederaan dan lebam, air mata dan dislokasi, arthritis dan arthrosis;
 • pengawalan tisu yang boleh dipercayai;
 • mengurangkan beban pada otot dan sendi;
 • pengurangan pembengkakan tisu pada tempoh selepas operasi.

Jenis pendakap bahu

Produk mungkin mempunyai konfigurasi yang berbeza, tujuan dan kategori ketegaran. Ia adalah perlu memilih model tertentu mengikut cadangan doktor yang menghadiri.

Katalog kami mengandungi pelbagai ortosa untuk sendi bahu. Pelanggan boleh memilih:

 • Tudung Digunakan untuk immobilisasi sendi semasa tempoh pemulihan.
 • Tayar pelepasan. Membantu memperbaiki lengan di kedudukan yang betul dan keluarkan beban.
 • Pengapit elastik. Ditunjukkan dengan kecenderungan untuk dislokasi.

Saluran ortopedik ORTEKA mempunyai pelbagai jenis produk ortopedik, daya tarikan kain dan kasut. Produk mematuhi piawaian kualiti semasa dan hanya produk bersertifikat yang disahkan untuk kualiti yang dijual.

Orthosis bersama bahu: jenis, peraturan pemilihan dan ciri aplikasi

Dalam traumatologi, masalah sendi bahu sering berlaku daripada mana-mana sendi lain. Oleh itu, ortosis sendi bahu mempunyai tempat yang istimewa, kerana aplikasi yang betul membolehkan memelihara fungsi anggota atas bukan sahaja selepas kecederaan dan penyakit artikular yang serius, tetapi juga menghalang kemungkinan kerosakan sendi pada atlet dan orang dalam pekerjaan tertentu.

Pembalut pembalut - salah satu ciptaan perubatan yang paling kuno. Mereka mengalami evolusi dari pembalut linen Hippocratic ke pembinaan moden yang melakukan beberapa fungsi terapeutik, dan membolehkan untuk mengelakkan pembedahan dalam kebanyakan kes.

Peranan ortosa dalam rawatan penyakit kelengkang bahu

Perbezaan utama artikulasi humor adalah pergerakan yang tinggi. Malangnya, ini juga menjadikan artikulasi yang paling terdedah kepada sebarang kerosakan. Juga tisu sendi ini lebih mudah terdedah kepada penyakit seperti arthritis, arthrosis atau bursitis.

Untuk memastikan pemulihan fungsi sendi, sangat penting untuk mematuhi syarat-syarat berikut:

 • menghapuskan kemungkinan sebarang pergerakan di sendi yang rosak;
 • untuk meminimumkan beban fizikal pada otot-otot kaki atas;
 • memastikan aliran darah yang mencukupi kepada tisu artikular yang terjejas.

Untuk membalut sendi yang cedera dengan pembalut elastik adalah tugas yang sukar, memerlukan kemahiran dan pengalaman istimewa. Hanya pakar perubatan yang tahu bagaimana untuk membaiki sendi bahu dengan pembalut elastik. Penyelesaian optimum untuk masalah penumpukan sendi bahu adalah orthoses.

Ini adalah produk ortopedik berteknologi tinggi yang sangat mudah digunakan dan memenuhi semua keperluan yang diperlukan. Sehingga kini, banyak model yang berbeza telah dibangunkan, berbeza dengan tujuan dan ciri mereka, tetapi mereka semua melaksanakan tiga fungsi utama:

Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk memperoleh penahan pertama, meletakkannya pada diri anda dan tunggu keputusan yang positif. Bukan sahaja kadar pemulihan, tetapi juga ketepatan penambahan struktur tulang bergantung kepada pemilihan peranti yang betul. Ia amat penting untuk memulihkan fungsi tali bahu.

Jenis orthoses

Orthoses berbeza dalam banyak aspek, contohnya, dalam tahap ketegaran, ciri reka bentuk, dan tujuan fungsional. Dalam setiap kes tertentu, adalah disyorkan untuk memilih jenis tertentu.

Ortosis tetap

Pembalut separa tegar direka untuk membetulkan bahu dan lengan bawah. Dilantik dalam tempoh pemulihan selepas fraktur, terkehel atau pembedahan. Penjepit demikian pasti menghalang sendi, menghapuskan sebarang pergerakan di bahagian atas badan. Produk ini diperbuat daripada fabrik elastik yang tahan lama. Jika perlu, lengkap dengannya ditambah engsel, tayar, pad penculikan.

Peranti tambahan ini membolehkan bukan sahaja untuk membaiki sendi dalam kedudukan tertentu, tetapi juga untuk menjaga tangan dalam kedudukan statik yang diberikan, tanpa memberikan ketidakselesaan kepada pesakit. Model separa tegar disyorkan oleh pakar dalam kebanyakan kes, kerana mereka mempunyai pelbagai kemungkinan yang luas.

Pembalut pendukung

Kumpulan produk ini dibentangkan dalam bentuk penutup pelbagai konfigurasi, yang bertujuan untuk membaiki bengkok lengan pada sendi siku. Tali bandana digunakan untuk melegakan otot-otot lengan dan memegangnya dalam kedudukan tertentu.

Caliper pendukung diperlukan semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan atau kecederaan. Ia mengurangkan kesakitan dan keradangan di kawasan tisu sendi yang rosak. Fiksasi bahu dan lengan bawah dengan bantuan pembalut pembalut berkesan untuk mempercepat pemulihan selepas mengeluarkan plaster.

Mengehadkan ortosis

Jenis ini paling sering digunakan untuk atlet. Ciri-ciri fungsinya yang utama memastikan penyelenggaraan otot dalam tonus dan mencegah kecederaan sukan. Jenis penetapan yang dianggap perlu untuk menghadkan pergerakan tangan.

Sebenarnya, model itu adalah satu jaket separuh dengan satu lengan pendek dan tali pengikat. Sokongan ini disyorkan untuk digunakan semasa kursus rawatan untuk arthrosis atau arthritis, serta semasa tempoh pemulihan selepas dislokasi, keseleo. Satu-satunya kelemahan kumpulan pembetulan ini ialah sukar bagi pesakit untuk meletakkannya dengan betul, tanpa membenarkan anjakan yang tidak diingini permukaan artikular. Masalah ini mudah diselesaikan jika pakar melakukan manipulasi sedemikian.

N.B! Untuk kecederaan yang berbeza-beza, pelbagai tahap penetapan diperlukan. Kadang-kadang perlu untuk melancarkan sepenuhnya lengan, jika tidak mampatan ringan cukup. Oleh itu, adalah penting untuk rawatan yang berjaya untuk mematuhi saranan yang merawat ortopedik.

Dalam sesetengah kes, dalam tempoh selepas operasi, mungkin perlu memakai beberapa kelainan berbeza dalam siri. Sekiranya pecah atau pembengkakan ligamen kuat yang mengancam perkembangan ketidakstabilan sendi bahu, arthroscopy dilakukan dengan menggunakan pendakap anchor. Harga mereka berbeza-beza bergantung kepada jenis bahan dari mana peranti-peranti ini dibuat.

Pengapit jangkar adalah penggambaran, baji (jangkar) peranti dengan spout bercabang. Dengan bantuan mereka, ligamen koyak dijahit.

Operasi dilakukan dengan kaedah endoskopik, tanpa insisi. Pada minggu pertama selepas campur tangan, pesakit mesti memakai pembalut separa tegar dengan tayar pelepasan, dan kemudian berpindah ke selendang sokongan.

Peraturan pemilihan ortogon

Penggunaan struktur ortopedik dapat mengurangkan tempoh pemulihan dengan ketara, serta melegakan banyak gejala yang tidak menyenangkan yang mengiringi penyakit akut, kecederaan dan perubahan degeneratif-dystrophik dalam struktur artikular. Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin dengan pemilihan alat ortopedik yang betul dan tepat.

Garis panduan pemilihan agak mudah.

Parameter Bahan

Kain sintetik dari mana ortosis dibuat boleh menjejaskan pesakit yang terdedah kepada alahan. Untuk keradangan dan sakit yang teruk, tisu neoprena atau spandeks harus diutamakan.

Kekuatan mampatan

Penunjuk ini hanya bergantung kepada pelantikan doktor yang hadir. Dari apa kesan terapi yang diperlukan untuk pemulihan yang berjaya, reka bentuk dengan tahap penetapan tertentu dipilih.

Saiz

Selak mesti mematuhi sepenuhnya bahu dan lengan bawah pesakit, dan dalam beberapa kes, jumlah dada diambil kira. Adalah penting bahawa pembalut tidak memerah kain terlalu keras, tetapi pada masa yang sama erat memeluk dan menyokong bahu dan lengan dalam kedudukan tetap.

N.B! Walaupun kebanyakan pengeluar mengisytiharkan hypoallergenic bahan, risiko tindak balas badan tidak dikecualikan. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak alah kepada jenis tisu ini.

Ciri-ciri penggunaan

Kelebihan struktur ortopedik atas keperluan untuk membalut sendi selepas pembedahan atau patah jelas. Meletakkan perban di lengan anda adalah lebih mudah daripada setiap hari membalut sendi yang cedera. Adalah penting bahawa ortosis boleh membaiki beberapa sendi pada masa yang sama. Untuk penggunaan caliper yang berkesan sepanjang tempoh pemulihan, adalah perlu untuk mematuhi peraturan berikut:

 1. Pembalut lembut, elastik yang dimaksudkan untuk kegunaan harian perlu dikeluarkan untuk malam. Walaupun mereka diperbuat daripada bahan hipoallergenik semula jadi, tidak digalakkan untuk tidur di dalamnya.
 2. Penjagaan ortosis dilakukan secara berkala menggunakan air suam dan sabun bayi. Bingkai reka bentuk separa tegar dan tegar adalah lebih baik untuk hanya lap dengan kain lembap.
 3. Sebarang produk ortopedik tidak boleh dibasuh di mesin basuh, berkuku, peluntur dan besi. Tindakan sedemikian dengan cepat akan membawa ortosis kepada rosak.
 4. Ia adalah perlu untuk mengeringkan reka bentuk pada permukaan yang jelas, di tempat yang dilindungi dari matahari.
 5. Kadang-kadang selepas operasi yang sukar atau patah, pembetung separa tegar disyorkan untuk ditinggalkan semalaman. Dalam kes ini, perlu mengeluarkan ortosis pada waktu pagi, mengelap badan dengan kain lembap yang dibasahkan dengan larutan disinfektan. Kemudian letakkan penahan pada sendi lagi.
 6. Ia adalah perlu untuk meletakkan sebarang ortosis dalam kedudukan duduk. Ini menghilangkan risiko kapal pengapit dan ujung saraf.
 7. Sekiranya perlu menggunakan kusyen penculikan, hanya seorang traumatologist ortopedik yang harus memakai pembalut.

Penumpukan sendi dengan ortosis moden digabungkan dengan terapi perubatan dan terapi fizikal dengan ketara mengurangkan tempoh pemburukan penyakit kronik, mempercepatkan proses pemulihan selepas pembedahan atau kecederaan, dan juga pencegahan yang sangat baik terhadap perkembangan patologi artikular.

Cara memilih ortosis untuk sendi bahu (ortosis bahu)

Dalam aktiviti harian, sendi bahu pada sendi bahu adalah yang paling terlibat dalam aktiviti fizikal. Keselamatan berfungsi dipromosikan oleh korset otot yang besar dan kehadiran banyak tendon dan ligamen. Tetapi dengan beban berlebihan, kecederaan sendi bergerak mungkin, yang membawa kepada keperluan mendesak untuk mengambil langkah-langkah terapeutik.

Apakah sokongan bahu?

Menghadapi latar belakang tahap pergerakan sendi bahu yang tinggi, ia biasanya dirujuk sebagai yang paling terdedah kepada kerosakan. Risiko tinggi bursitis, arthrosis dan arthritis. Untuk memulihkan fungsi artikulasi secepat mungkin, peraturan berikut harus diperhatikan:

 • mengelakkan pergerakan di sendi terjejas;
 • mengurangkan sekurang-kurangnya aktiviti fizikal otot seluruh anggota atas;
 • mengaktifkan aliran darah ke struktur yang rosak.

Tanpa pengalaman dan kemahiran khas untuk sentiasa menggunakan pembalut elastik adalah bermasalah. Bagaimana untuk menggerakkan sendi bahu, mereka hanya tahu pakar dengan pendidikan perubatan. Dan dalam kes ini, ortosis pada sendi bahu akan menjadi penyelesaian yang paling optimum. Ini adalah produk ortopedik moden dan berteknologi tinggi yang direka untuk kemudahan penggunaan maksimum, memenuhi keperluan kualiti yang paling ketat. Model yang berbeza mungkin berbeza dengan maksud dan ciri, tetapi mereka semua menyediakan ciri-ciri seperti penstabilan, mampatan dan immobilization.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa dengan pelbagai ortosa yang berbeza, tidak benar untuk membeli yang pertama yang datang dan mula menggunakannya, mengharapkan hasil yang positif. Bukan sahaja kelajuan pemulihan, tetapi juga kualiti pertambahan struktur yang rosak bergantung kepada profesionalisme dalam pemilihan individu produk. Dengan ini disambungkan dengan kepenuhan pemulihan fungsi sendi.

Varieti ortosa untuk sendi bahu

Peranti antara satu sama lain berbeza dengan ciri reka bentuk, tahap ketegaran, tujuan fungsi. Oleh itu, pemilihan dilakukan secara peribadi dalam setiap kes.

Ortosis bahu

Dengan bantuan pembalut separa tegar, lengan dan bahu tetap. Ini perlu semasa pemulihan selepas fraktur, pembedahan atau terkehel. Clamp secara berkesan menghalang sendi, kerana pergerakan di lengan hampir sepenuhnya dikecualikan. Reka bentuk ini diperbuat daripada kain elastik yang tahan lama, dan sebagai tambahan kepada kit boleh termasuk pad penculikan, engsel dan tayar. Komponen ini membantu untuk membaiki sambungan secara selamat dengan selamat di kedudukan yang dikehendaki dan mengekalkan bahagian atas dalam keadaan pegun, menghapuskan sebarang ketidakselesaan. Spesies separa tegar mempunyai pelbagai kemungkinan, oleh itu, pada tahap tertentu, mereka dianggap universal.

Pembalut Penyokong Cravat

Kategori produk ini dibuat dalam bentuk penutup dengan konfigurasi yang berbeza, dan dimaksudkan untuk memperbaiki bengkok lengan pada sendi siku. Pembalut menghilangkan beban dari otot-otot pada bahagian atas dan membantu untuk menyimpannya dalam posisi yang dipilih.

Caliper sokongan digunakan dalam proses pemulihan selepas kecederaan dan campur tangan pembedahan, mengurangkan kesakitan dan keradangan di kawasan struktur artikular terjejas. Tali kusyen, yang memenuhi peranan fiksasi lembut, akan membantu anda pulih lebih cepat selepas mengeluarkan plaster.

Ortosis bahu

Pelbagai ini sangat popular di dunia sukan dan dapat mengekalkan nada otot dengan berkesan, sambil melindungi terhadap kemungkinan kecederaan dalam latihan atau prestasi. Fiksasi yang dipilih direka untuk menghadkan pergerakan anggota atas.

Ortosis yang mengehadkan adalah tali dengan ikat pinggang dan lengan pendek. Sokongan ini direka untuk rawatan yang lebih berkesan bagi arthritis dan arthrosis, membantu dengan pemulihan selepas keseleo dan dislokasi. Walau bagaimanapun, seseorang itu perlu cuba untuk mengetahui cara memakai peranti dengan betul, kerana kebarangkalian anjakan permukaan artikular tinggi. Untuk ini, disyorkan bahawa pendakap harus dipakai hanya oleh juruteknik yang berkelayakan.

Kadang-kadang selepas operasi, memakai beberapa pengapit secara berturut-turut diberikan. Dengan peregangan ligamen yang kuat atau pecahnya, contohnya, yang boleh mengakibatkan ketidakstabilan ketara pada sendi bahu, arthroscopy dengan pemasangan pengapit anchor ditunjukkan.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk memakai ortosis pada sendi bahu

Semua jenis orthoses secara tradisional digunakan oleh ubat untuk rawatan pelbagai kecederaan bahu. Petunjuk utama untuk penggunaan kompleks ortopedik adalah seperti berikut:

 1. Penyakit radang sendi;
 2. Pemulihan pasca operasi;
 3. Untuk tujuan penjanaan semula selepas kerosakan bahu;
 4. Tempoh pemulihan selepas endoprosthesis;
 5. Cerebral palsy;
 6. Kekurangan pergerakan di bahagian sendi atau lengkap;
 7. Kelenturan fleksibel sendi bahu;
 8. Penyakit neurologi yang menghadkan mobiliti tangan;
 9. Ketidakstabilan sendi bahu;
 10. Pencegahan kecederaan dan penyakit kronik.

Sebagai kontraindikasi utama, doktor merujuk kepada penyakit kulit di tapak penggunaan fiksatif.

Kaedah untuk menggunakan tali pinggang bahu

Ortosis diletakkan pada sendi bahu dalam posisi berdiri, kepala dibangkitkan, belakang diluruskan, bahu diketepikan. Dalam pembetulan thoracolumbar, tali pinggang itu dipasang pada bahagian perut, dan tali ditarik melalui ketiak, yang bersilang di bahagian belakang dan diikat ke pinggang di hadapan. Rusuk peranti harus berada di sepanjang tulang belakang secara merata.

Pertama, peranti itu dipakai selama setengah jam. Selepas beberapa hari, masa mula meningkat, dan pada minggu ketiga sudah kira-kira tiga jam. Ortosis adalah perlu apabila bekerja di komputer, aktiviti fizikal. Sepanjang bulan depan, dengan kehadiran scoliosis, produk ini dikendalikan selama 4-8 jam. Pelantikan ini perlu membuat doktor. Pada bulan berikutnya, ortosis dipakai kurang dari satu jam. Keputusan untuk membatalkan mesti dibuat oleh pakar.

Perlu diingat bahawa dalam kes skoliosis, pembetung postur sering dilantik bersama dengan korset dan latihan dalam terapi fizikal. Pelantikan dalam kes ini menjadikan ahli vertebrologi atau traumatologi ortopedik.

Pendakap bahu

Sendi bahu adalah salah satu sendi mudah alih terbesar dengan luas hubungan antara permukaan. Ia termasuk otot, ligamen dan tendon, setiap elemen di atas memberikan fungsi tertentu. Hasil daripada hubungan rapat struktur dan kerja yang diselaraskan dengan baik, pelbagai pergerakan dijalankan. Kecederaan bahu adalah masalah biasa yang memerlukan campur tangan perubatan, termasuk penggunaan ortosis.

Apakah ortosis?

Ortosis sendi bahu adalah alat perubatan luaran yang bertujuan mengubah struktur dan ciri-ciri fungsional dalam sistem neuromuskular dan skeletal. Hasil daripada penggunaannya, perlu memunggah, penetapan, pengaktifan, serta pembetulan aktiviti berfungsi kawasan terjejas terbentuk.

Petunjuk untuk digunakan

Terdapat sebilangan besar petunjuk yang memakai produk ortopedik sedemikian ditetapkan. Antara penyakit ini membezakan:

 • Proses keradangan di sendi.
 • Melanggar integriti struktur tulang dan tulang rawan, yang disertai oleh pelanggaran integriti dan memerlukan penjanaan semula.
 • Pemulihan selepas pelbagai operasi yang ditransfer dalam bidang artikulasi, termasuk endoprosthetics.
 • Patologi di pinggang bahu di latar belakang cerebral palsy.
 • Sendi bahu yang tidak stabil.

Pilihan indikasi ditentukan oleh doktor yang menghadiri, yang menilai kebolehlaksanaan menggunakan alat penetapan.

Contraindications

Kontraindikasi yang digunakan oleh bahu digunakan termasuk:

 • Proses keradangan di kawasan penggunaan peranti, yang disertai dengan kerosakan pada kulit dan risiko tinggi untuk memanjakan.
 • Kehadiran tindak balas alahan sebagai tindak balas kepada sentuhan kulit dan bahan yang dihasilkan oleh produk.

Sebelum memohon ortosis pada sendi bahu, anda mesti memastikan bahawa tiada keradangan.

Fungsi memotong

Ortosis digunakan secara meluas dalam pembedahan moden dan traumatologi. Antara fungsi yang diberikan kepada peranti ini, terdapat:

 • Immobilizing. Fungsi ini perlu untuk kecederaan pada tulang bahu atau lengan bahu, serta kerosakan pada sendi. Imobilisasi menghalang perkembangan gejala yang tidak menyenangkan yang berkaitan dengan penyakit ini. Untuk pelaksanaan fungsi itu digunakan tali pinggang.
 • Penekanan. Fiksasi menggunakan sendi bahu ditetapkan untuk mewujudkan ketidakupayaan dalam sendi, serta mengehadkan aktiviti fizikal di tulang belakang toraks. Dengan tujuan yang sama diberikan dan lencongan.
 • Sokongan. Penyelenggaraan dengan pemotongan perlu dilakukan dengan adanya perubahan yang merosakkan yang teruk yang disertai oleh kesakitan yang teruk. Akibatnya, doktor membantu pesakit untuk mengurangkan ketidakselesaan dan kesakitan.

Pasaran moden produk ortopedi diwakili oleh pelbagai pilihan ortosa. Setiap daripada mereka akan berbeza bukan sahaja dalam tujuan, tetapi juga dalam tahap penetapan dan kualiti bahan.

Memperbaiki

Oleh kerana pembinaan separa tegar, fungsi penetapan peranti dicapai. Ini adalah perlu untuk mengehadkan sepenuhnya aktiviti motor, bukan sahaja pada sendi bahu, tetapi juga dalam lengan bawah. Petunjuk utama pelantikan adalah:

 • Pecah tulang bahu atau lengan bawah.
 • Menyimpang.
 • Pembedahan yang ditunda.

Fabrik dari mana ortosis dibuat adalah elastik, yang menghilangkan kerosakan kulit. Kit ini sering dilengkapi dengan pad penculikan, tayar dan engsel. Kumpulan ini termasuk immobil omo jenis penculikan. Penambahan sedemikian membantu menghilangkan pelbagai komplikasi dan ketidakselesaan. Kumpulan ini termasuk pendakap Deso atau oren 311.

Sokongan

Jenis orthoses ini diperlukan untuk mengekalkan lengan dalam kedudukan yang bengkok, yang membolehkan penghapusan beban lembut dari sendi siku. Penggunaannya dilantik dalam tempoh pemulihan. Petunjuk utama termasuk:

 • Pemulihan daripada patah atau terkehel.
 • Mengeluarkan kesakitan selepas kecederaan.
 • Mengurangkan keterukan tindak balas keradangan selepas lebam.
 • Cara tambahan untuk memulihkan kawasan yang terjejas selepas mengeluarkan Longuet plaster.

Mengehadkan

Ortosa seperti membantu mengehadkan aktiviti motor di sendi bahu. Ini perlu terutamanya untuk pesakit yang bermain sukan, akibat daripada penetapan tidak berlaku atrofi serat otot. Tujuan mengehadkan orthoses adalah untuk melegakan kesakitan semasa keseleo dan keseleo pada otot, serta terhadap latar belakang arthrosis dan peradangan di sendi bahu. Di antara kelemahan itu adalah perlu untuk menyerlahkan kesukaran menggunakan produk kerana kesukaran memperbaiki diri tanpa mengembangkan ketidakselesaan kawasan yang terjejas. Bahannya cukup lembut, yang memerlukan penggantian ortosis pada latar belakang penggunaan yang berlanjutan.

Ortosis yang mengehadkan merujuk kepada pengapit, yang membolehkan untuk menjalani gaya hidup yang aktif

Peraturan pemilihan

Ortosis adalah alat ortopedik yang memerlukan pemilihan yang kompeten oleh pakar. Untuk itu untuk memenuhi tujuan fungsinya, adalah perlu untuk mengambil kira ciri-ciri tertentu pilihan. Pemilihan orthotics yang betul akan membantu untuk mengurangkan tempoh pemulihan dengan ketara, sambil menghalang perkembangan komplikasi. Antara parameter utama pemilihan ialah:

 • Bahan. Orthoses dengan kos rendah terutamanya dibuat daripada bahan-bahan sintetik, yang boleh menyebabkan bukan sahaja kepada tindak balas alergi, tetapi juga untuk peningkatan suhu dengan pembasahan kulit yang mungkin dan kemunculan kelainan. Keuntungan harus diberikan kepada produk neoprena atau spandeks. Bahan ini paling sesuai untuk kecederaan yang melibatkan reaksi suturing atau keradangan.
 • Mampatan. Setiap produk adalah ciri mampatan yang berbeza. Pemilihan bergantung kepada matlamat yang diikuti oleh doktor, serta tahap penetapan yang diperlukan.
 • Saiz Ortosa mempunyai saiz tertentu, dalam pemilihan ia perlu memilih produk yang sesuai untuk pesakit. Ia tidak boleh digunakan untuk memakai fiksasi ortopedik yang tidak akan sepenuhnya mematuhi permukaan kulit dan bergerak dengan bebas.

Syarat penggunaan

Apabila menetapkan penggunaan ortosis, anda perlu membaca dengan teliti peraturan operasi, serta menjaga produk. Antara cadangan utama ialah:

 • Dalam kes suturing atau kehadiran tindak balas keradangan, pakaian aseptik diperlukan untuk melindungi luka daripada jangkitan. Pergantian berubah mengikut cadangan doktor yang menghadiri.
 • Apabila memilih pembalut yang diperbuat daripada bahan lembut dan elastik, perlu mengeluarkan ortosis setiap hari sebelum waktu tidur. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan boleh menyebabkan tindak balas alergi.
 • Lakukan pembersihan produk secara tetap. Adalah disyorkan untuk mencuci bahan lembut dengan air suam dan sabun bayi. Struktur tegar melibatkan penyapu dengan kain lembap.
 • Mengendalikan produk dengan tangan, kerana pembersihan mesin dengan penggunaan serbuk atau cara lain dapat menyebabkan hilangnya fungsi.
 • Untuk mengeringkan produk hanya perlu pada permukaan mendatar. Ini disebabkan kemungkinan perubahan bentuk atau peregangan.
 • Sekiranya berlaku kecederaan teruk, dan pada hari pertama selepas kecederaan, disyorkan untuk tidak membuang ortosis. Sekiranya perlu, ia dibenarkan untuk mengeluarkannya selepas tidur untuk waktu yang singkat dengan mengelap kain lembap dan menyingkirkan kelembapan sisa.
 • Penetapan pertama ortosis pada sendi bahu hendaklah dijalankan hanya oleh pakar dengan penjelasan langkah demi langkah semua ciri kepada pesakit.
 • Untuk penetapan penuh perlu dilakukan hanya dalam kedudukan duduk. Ia membantu untuk memperbaiki lengan dan mencegah mampatan neurovaskular.

Perbezaan ortosis dari produk penetapan lain

Harus diingat bahawa ramai pesakit mengelirukan konsep ortosis dengan produk lain yang digunakan untuk membaiki sendi bahu. Pembalut elastik dan pembalut tidak membenarkan sepenuhnya membetulkan kawasan yang terjejas dengan definisi tepat sudut yang diperlukan. Melalui penggunaan ortosis, doktor membantu mencapai penumpukan yang mencukupi bersama.

Peranti ortosa lebih rumit daripada peranti lain. Mereka boleh mengandungi bukan sahaja beberapa kawasan penetapan, tetapi juga plat logam, skru, jarum mengait dan mata air.

Penggunaan ortosis memudahkan pemulihan pesakit selepas kecederaan atau keradangan. Kehadiran pelbagai pilihan peranti ortopedik membolehkan anda memilih yang paling berkesan dan mudah untuk kaedah pesakit rawatan sendi bahu yang terjejas.

Pembalut bahu - bantuan yang berkesan dan cepat dalam merawat kecederaan!

Sendi bahu dipanggil tempat artikulasi skapula, tulang selangka dan humerus. Sambungan ini sangat mudah alih, fleksibel dan kompleks dalam pembinaannya. Ia disokong oleh tendon dan tisu otot yang kerap terdedah kepada beban tinggi. Semua ini menjadikan rentan bersama dengan perkembangan patologi yang sesuai dan kecederaan yang berbeza-beza. Dalam kes sedemikian, sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dan teknik terapi lain, doktor menggunakan pendakap bahu.

Apa itu?

Peranti khas di mana ia mungkin untuk sebahagian atau sepenuhnya menyekat fungsi motor tali pinggang bahu dan bahagian atas badan. Di samping mengurangkan pelbagai gerakan, pembalut boleh melakukan fungsi sokongan. Penggunaan penahan lengan bawah menyumbang kepada penyembuhan cepat tendon dan otot yang terbentang / terkoyak, serta penyembuhan tisu tulang.

Oleh siapa dan dalam apa kes yang dilantik?

Menetapkan penggunaan pembetulkan sendi boleh menghadiri doktor setelah menjalankan langkah-langkah diagnostik dan ujian makmal yang diperlukan. Dengan pengkhususan, doktor mungkin:

 • traumatologist;
 • seorang pakar bedah;
 • ortopedis;
 • tulang belakang;
 • oleh pakar neurologi.

Penggunaan pembalut membolehkan anda memegang bahu dan lengan di posisi yang dikehendaki. Peranti ini diberikan dalam kes berikut:

 • pemulihan pasca operasi;
 • patologi sendi bahu, yang berlaku dalam bentuk akut dan kronik (myositis, osteoarthrosis, arthrosis, arthritis);
 • langkah diagnostik untuk lumpuh atau paresis anggota atas;
 • sebagai langkah pencegahan untuk mencegah kesakitan dan bengkak selepas stres berlebihan pada sendi;
 • penyakit etiologi neurologi;
 • pada gilirannya tulang tangan;
 • untuk penetapan sendi selepas lebam, kehelan, peregangan lengan, humerus atau clavicle;
 • jika perlu, pembinaan semula otot patah bahu bahu dan / atau bahagian atas;
 • dengan pergerakan bahu pada sendi bahu;
 • tempoh pemulihan selepas pemasangan pada lengan atau bahu prostesis.

Ciri pembalut itu

Sekiranya berlaku sebarang kecederaan (kehelan, patah tulang, perencatan atau peregangan), tisu yang mengelilingi tumpuan patologi juga rosak. Akibatnya, ligamen dan otot boleh meregang atau lusuh. Pemasangan sendi bahu direka untuk menghilangkan kecederaan ini dengan menyokong dan membetulkan tali bahu, serta membatasi fungsinya.

Melalui penggunaan pembalut yang mempunyai kesan sokongan, otot dan ligamen berada dalam ketenangan fikiran lengkap. Ini mengurangkan atau menghapuskan kesakitan dengan ketara, mengurangkan tempoh pemulihan dan mempromosikan penyembuhan kecederaan secepat mungkin.

Siapa yang anda gunakan?

Pembalut pada sendi bahu digunakan oleh pesakit dengan pelbagai kecederaan dan kecederaan pada tulang, ligamen, tulang rawan dan tisu otot lengan, lengan dan tali bahu. Kadang-kadang fixer digunakan sebagai alat terapeutik dan prophylactic bebas. Tetapi selalunya ia bertindak sebagai kaedah rawatan tambahan dan memerlukan penambahan jenis ortosa yang lain. Pilihan klasik boleh dipanggil kombinasi plaster tradisional dan pembalut sokongan.

Apakah tahap penetapan?

Terdapat beberapa kategori di mana pembalut dibahagikan mengikut tahap sokongan dan penetapan:

 • dengan penetapan tegar. Digunakan selepas pembedahan atau untuk keretakan kompleks;
 • dengan penekanan yang lemah. Boleh digunakan pada peringkat awal tempoh pemulihan untuk pembinaan semula alat musculo-svyazazachnogo bahu. Jenis penetapan bersama ini digunakan oleh atlet. Dalam sesetengah kes, doktor mungkin menetapkan penggunaan pembalut dengan beban yang meningkat pada tali pinggang bahu, serta untuk mencegah perkembangan patologi dan berlakunya kecederaan;
 • dengan penetapan separa tegar. Berkhidmat sebagai terapi anjuak untuk periarthritis, arthrosis, arthritis. Kadang-kadang digunakan semasa pemulihan selepas operasi.

Jenis pembalut

Oleh kerana hakikat bahawa sifat dan keparahan herba dan patologi bahu mungkin berbeza, beberapa kelompok pembetul yang luas untuk ikat pinggang telah dibangunkan. Setiap daripada mereka mempunyai tujuan sendiri dan melaksanakan fungsi tertentu.

Memperbaiki

Tujuan - gunakan selepas fraktur dan campur tangan pembedahan. Kumpulan ini termasuk produk separa tegar yang dilampirkan pada lengan bawah atau bahu. Dalam proses memakai pembalut, pesakit tidak dapat mengangkat kaki atas, serta bergerak ke kanan dan kiri.

Sokongan

Digunakan sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan kecederaan bahu. Pembalut sering dirujuk sebagai jahitan, ia adalah pembinaan kain lembut. Melalui penggunaan kunci jenis ini, beban pada sendi bahu dikurangkan, mobiliti yang dikekalkan hanya kepada tahap yang tidak penting.

Clavicular

Clamp untuk clavicle sering dipanggil "angka lapan", kerana ia mempunyai bentuk angka yang sama. Reka bentuk ringkas ini memberikan penekanan pada tali bahu yang boleh dipercayai, dengan kuatnya mengembalikan bahu. Dalam kedudukan ini, pisau terletak berdekatan antara satu sama lain. Tujuan - kerosakan pada sambungan acromioclavicular, patah tulang belakang, termasuk mereka yang mengalami anjakan (tempoh praoperasi sehingga jatuh bengkak).

Kanak

Kecederaan pada masa kanak-kanak memerlukan perhatian khusus dan rawatan yang paling tepat. Walaupun kesilapan yang tidak penting dapat menyebabkan perkembangan SLM (sistem muskuloskeletal) yang tidak wajar seorang kanak-kanak. Oleh kerana hipersensitiviti kulit kanak-kanak, perban untuk bayi dibuat secara eksklusif daripada bahan semula jadi. Kehadiran kain sintetik hanya dibenarkan dalam lapisan dalaman produk. Selebihnya reka bentuk pembalut kanak-kanak adalah tidak berbeza dengan reka bentuk pembetul untuk orang dewasa.

Mengehadkan

Penahan ini dibentangkan dalam bentuk jaket dengan kehadiran lengan pendek. Ia diletakkan pada bahu yang rosak dan dibetulkan oleh sistem pemasangan tali pinggang. Oleh itu, amplitud pergerakan anggota atas boleh dengan mudah diselaraskan. Penggunaan pembalut seperti ini ditetapkan untuk rawatan periarthritis konservatif, kehelan bahu, kecederaan tulang belakang dan fraktur bilah bahu.

Perbezaan pembalut dari penjepit?

Dalam amalan perubatan, istilah "ortezi" sering membayangkan jenis tertentu fiksatif. Walau bagaimanapun, perbezaan kecil masih wujud. Hampir semua pembalut mudah digunakan. Sebaliknya, Orthoses mempunyai struktur yang lebih kompleks dan direka untuk memberikan penekanan tegar sendi. Sebagai peraturan, mereka bukan sahaja terdiri daripada kain elastik, tetapi juga logam dan plastik. Reka bentuk mereka mungkin mengandungi plat, pin, bolt, jarum mengait, mata air, panduan.

Petua untuk kegunaan dan penjagaan

Untuk mengelakkan masalah yang semakin memburuk, penting untuk mengetahui cara memakai dan memakai pelindung bahu dengan betul. Pada kesempatan ini, pakar membuat cadangan:

 • Jangan memakai pembalut dengan serta-merta selepas permohonan kepada kulit di kawasan kerosakan kepada ejen penyayang atau terapeutik (krim, losyen, salep, balm);
 • berhati-hati membaca arahan untuk menggunakan kunci. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, rujuklah doktor anda;
 • memakai kunci mengikut arahan doktor. Sekiranya anda perlu mengeluarkannya, lakukan dengan secepat mungkin. Pakai pembalut sepatutnya dengan berhati-hati, terlebih dahulu memasangnya di bahu dan kemudian di lengan;
 • Sebelum menggunakan pembalut, pastikan bahawa anda tidak alah kepada bahan yang dibuatnya.

Disebabkan hakikat bahawa penahan bahu direka untuk memakai berpanjangan atau kekal, ia memerlukan penjagaan yang kerap. Ia perlu memadamkannya dengan menggunakan detergen yang tidak sihat. Suhu air harus berada pada suhu bilik atau sedikit panas (tidak lebih tinggi daripada 36 ° C). Menyeterika dan menekan produk tidak disyorkan. Untuk mengeringkan selak itu tidak perlu di sinar matahari langsung, tetapi di tempat teduh.

Kos dan pengeluar

Pengilang produk ortopedi yang paling terkenal adalah jenama berikut: