Utama / Pergelangan tangan

Jenis dan ciri-ciri penggunaan ortosa untuk sendi pinggul

Kecederaan sendi pinggul hampir selalu membawa kepada pembedahan, selepas itu pesakit menjalani proses pemulihan yang panjang. Pembalut pada sendi pinggul dan ortosis (ia juga dipanggil serpihan) sering digunakan di kalangan cara pemulihan yang berkesan.

Mereka digunakan untuk memegang sendi dalam kedudukan yang berterusan dan mengurangkan rasa sakit mangsa.

Petunjuk untuk digunakan

Kesukaran memulihkan sendi pinggul selepas kecederaan atau pelbagai patologi adalah disebabkan oleh sebab-sebab yang objektif:

 • ia adalah gabungan yang paling kompleks di dalam badan kerana saiz dan anatominya;
 • tisu cartilaginous yang membentuknya tumbuh secara perlahan-lahan.

Faktor ini lebih rumit oleh umur - pada pesakit yang lebih tua sendi dan tulang lebih rapuh, kerana ia meningkatkan kepekatan garam, yang secara negatif mempengaruhi kekuatan tisu.

Penggunaan cara pemulihan dikaitkan dengan kecederaan di kawasan yang berkaitan, penyakit tulang, serta selepas operasi di bahagian yang berlainan dari sendi pinggul:

 • kecederaan leher pinggul apa-apa jenis;
 • pembedahan penggantian endoprosthesis, yang dilakukan kepada pesakit 1 kali;
 • pembedahan bersama sekunder (sebagai contoh, menggantikan prostesis);
 • terus, tidak lengkap dan lain-lain jenis patah tulang tentera yang lebih besar;
 • arthropathy - kerosakan sendi yang disebabkan oleh banyak gangguan dalaman (jangkitan, kerosakan dalam sistem endokrin, dan sebagainya);
 • pemulihan selepas osteotomy pembetulan - pembedahan untuk membetulkan pelbagai kecacatan tulang;
 • pemulihan selepas pembedahan untuk pemisahan kepala femoral - penghapusan lengkap kepala dan leher femoral untuk membentuk sendi baru;
 • pecah tendon di kawasan yang berkaitan;
 • displasia kanak-kanak - anomali struktur sendi pinggul sifat kongenital;
 • arthrosis kronik dan artritis - proses degeneratif dan keradangan dalam tulang, yang membawa kepada kemusnahan mereka;
 • coxarthrosis kronik adalah pemusnahan secara beransur-ansur bersama yang berkaitan dengan bekalan darah yang lemah ke tulang dan proses metabolik yang tidak mencukupi dalam tisu tulang.

Pendakap pinggul melakukan 2 fungsi penting:

 1. Mereka menyumbang kepada pengagihan semula beban badan, yang mana terdapat kurang tekanan di kawasan yang terjejas daripada yang sihat. Terima kasih kepada pemulihan ini selepas kecederaan sedang berjalan dengan pantas.
 2. Terima kasih kepada mereka, mereka berjaya melindungi sendi terjejas daripada kecederaan.

Untuk membantu menentukan pilihan tutorial, dan untuk memberi nasihat terperinci, beberapa pakar boleh:

 • ortopedik;
 • rheumatologi;
 • traumatologists.

Jenis Tutor

Semua ortosa boleh diklasifikasikan mengikut tujuan permohonan mereka:

 • terapeutik (cara pemulihan);
 • perlindungan (cara pencegahan).

Dengan jenis kesan pada sendi pinggul, jenis ortosa berikut dibezakan:

 • membetulkan - membolehkan untuk mengekalkan keterujaan dalam kedudukan yang sama;
 • memberi ganti rugi - membenarkan pergerakan kebiasaan, mengimbangi kelemahan kecederaan;
 • pembetulan - membetulkan sendi cacat;
 • memunggah, yang melegakan beban.

Gejala yang lebih penting untuk pemisahan kilasan adalah ciri reka bentuk produk:

 • pembalut - pembalut elastik, lembut;
 • peranti tegar - satu sisi dan dua belah.

Juga mengikut ciri-ciri peranti, splints boleh:

 • hinged - mekanisme mudah yang mengambil kaki ke sudut tertentu, dan juga membolehkan anda untuk menjaga bersama dalam keadaan pegun;
 • diartikulasikan - mereka tidak menyediakan fiksasi sendi, tetapi digunakan untuk perlindungan (ini termasuk pembalut).

Kelas produk yang berasingan - orthoses untuk kanak-kanak. Mereka dipilih dengan mengambil kira fisiologi tulang kanak-kanak - keanjalan besar tisu tulang, kadar pertumbuhan kanak-kanak.

Pembinaan berat sebelah berat sebelah

Pembinaan satu sisi dibuat dalam bentuk dua bahagian tegar yang saling berhubungan dalam struktur bergerak. Satu bahagian dilekatkan pada pinggang, yang lain dipasang pada paha.

Mobiliti sistem ini dijamin oleh engsel. Oleh itu, pesakit boleh melakukan kaki dan kerang dalam mod yang selesa.

Tujuan ortosis unilateral laras tegar dikaitkan dengan prestasi fungsi berikut:

 • pengurangan kesakitan semasa pergerakan;
 • penumpuan sambungan yang boleh dipercayai untuk pemulihan yang lebih cepat dalam tempoh pemulihan;
 • mengurangkan beban di kawasan yang rosak, yang menyediakan proses pemulihan yang lebih cepat.

Oleh itu, pembalut dan ortosis pada sendi pinggul digunakan bukan sahaja sebagai cara pemulihan, tetapi juga sebagai perlindungan tambahan untuk penyakit kronik tulang dan sendi.

Pembinaan dua sisi yang tegar

Jenis serpihan ini memberikan kawalan sepenuhnya terhadap penculikan kaki pada sudut tertentu. Disebabkan ini, kecederaan baru boleh dihapuskan kerana pergerakan pesakit sukarela. Oleh itu, dalam satu tangan, sendi dilindungi daripada kerosakan mekanikal, dan di sisi lain, mangsa menerima kebebasan tertentu untuk bergerak.

Lugs fixation lembut

Tutorial penetapan lembut - ini pembalut, yang ditunjukkan untuk digunakan sebagai langkah pencegahan, serta cara pemulihan:

 • selepas pembedahan bersama;
 • untuk membetulkan ketidakstabilannya;
 • selepas lebam, keseleo, microtraumas;
 • dengan arthritis.

Pembalut melegakan sendi dan meningkatkan bukan sahaja koordinasi tulang, tetapi juga kerja otot.

Produk untuk kanak-kanak

Bagi kanak-kanak, splints ditetapkan bukan sahaja berkaitan dengan kecederaan, tetapi juga dalam keabnormalan kongenital dalam sendi pinggul:

Biasanya digunakan korset tegar atau peranti yang mengalihkan pinggul dan memegang mereka dalam kedudukan yang dikehendaki (tayar-tayar). Juga menggunakan pembalut khas bahan lembut dan elastik mereka.

Peraturan pemilihan ortogon

Apabila memilih ortosis, adalah penting untuk mempertimbangkan faktor-faktor berikut:

 1. Pematuhan dengan jenis matlamat produk yang diperlukan: pemulihan selepas kecederaan, rawatan penyakit sendi atau ukuran profilaksis.
 2. Pemilihan bahan tutorial yang betul.
 3. Benar saiz, yang akan menyediakan peranti memakai yang paling selesa.

Pilihan yang paling mudah berkaitan dengan saiz saiz ortosis pinggul. Ia dikemaskinikan berdasarkan nilai pinggang dan pinggang pesakit. Data yang berkaitan diberikan dalam jadual.

Jenis orthoses pinggul

Struktur sendi paha manusia

Hip orthosis digunakan dalam perubatan sebagai cara untuk memunggah sendi.

Penggunaannya menyediakan pesakit dengan sebahagian daripada bahagian tubuh yang rosak dan mempromosikan penyembuhan cepat kawasan yang cedera.

Peranti pembalut sedemikian menyokong sendi dan membolehkan anda memegangnya dalam satu kedudukan. Tidak seperti prostesis, ia adalah cara sementara untuk mengekalkan organ yang cedera.

Hanya doktor untuk setiap pesakit harus memilih ortosis.

Mengapa anda memerlukan pembalut?

Ia mudah mendapat kecederaan pinggul, tetapi untuk merawatnya agak bermasalah. Sendi pinggul adalah sendi terbesar dalam tubuh manusia dan menahan beban yang luar biasa setiap hari. Terutama dalam merawat kerosakan pada sendi ini, doktor menetapkan rawatan ubat dan terapeutik. Ia memberikan hasilnya, tetapi tidak selalu dapat memulihkan sepenuhnya organ yang rosak. Rawatan boleh menjadi rumit oleh beberapa faktor.

 1. Berisiko tinggi kecederaan semula (apabila menggunakan gimnastik sebagai rawatan).
 2. Struktur kompleks sendi.
 3. Kawasan yang rosak adalah saiz yang besar.
 4. Cartilagin tkni agak perlahan tumbuh bersama dan regenerasi.

Oleh itu, dalam kebanyakan kes dengan kecederaan yang sama, pembalut digunakan untuk sendi pinggul. Terdapat pelbagai jenis produk sedemikian, tetapi pesakit yang mengalami kecederaan seperti ini sering kali menetapkan alat penekanan tegar. Tayar atau gypsum tidak boleh mempunyai kesan yang berkesan dan sangat menyusahkan untuk menggunakannya dalam kes ini. Ortosis adalah penyelesaian terbaik untuk kecederaan pinggul. Ia menutup bahagian tubuh yang cedera, menghadkan mobiliti sendi, tetapi pada masa yang sama membolehkan pesakit bergerak. Ortosis bukan sahaja menyumbang kepada penyembuhan sendi yang cepat, tetapi juga menghalang kecederaan semula.

Tutor boleh menjadi lembut. Dalam kes ini, ia dipanggil "pembalut" dan digunakan untuk kecederaan kecil, apabila sendi tidak memerlukan sokongan keras. Produk yang dilengkapi dengan bahagian pepejal (logam atau plastik) digunakan untuk membantu pesakit dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan serius.

Tutor diperbuat daripada pelbagai bahan dan boleh menjadi jenis yang berbeza. Harga produk bergantung pada kualiti, ketahanan dan pengeluar.

Produk tegar unilateral

Hip bersama ortosa boleh menjadi satu-sisi. Dalam kes ini, reka bentuk terdiri daripada dua bahagian yang saling berkaitan. Elemen pertama dilekatkan pada pinggang pesakit, dan kedua pada paha. Di antara bahagian-bahagian produk diletakkan engsel khusus. Fungsinya adalah untuk mengawal pergerakan pesakit. Engsel ini membolehkan anda mengawal penambahan, menurunkan dan menggerakkan kaki ke sisi. Produk sedemikian mempunyai saiz yang berbeza, jadi sebelum membeli adalah yang terbaik untuk berunding dengan doktor anda. Ia akan membantu anda memilih saiz serpihan yang betul. Ortosis sedemikian disyorkan untuk digunakan dalam kes berikut:

 1. Pemulihan selepas arthroplasty.
 2. Pemulihan selepas pembedahan lain.
 3. Kecederaan pada leher atau kepala femoral.
 4. Osteotomi pembetulan.
 5. Tendon pecah.
 6. Tulang mengimbangi.
 7. Pecah tulang

Adalah disyorkan untuk menggunakan orthoses tegar dalam kes-kes di mana perlu untuk melumpuhkan pesakit sepenuhnya atau sebahagian untuk masa tertentu. Selalunya, produk tersebut dilengkapi dengan pengikat tambahan, tali pinggang dan peranti pengunci yang lebih tegar.

Ortosis melakukan beberapa fungsi penting semasa tempoh pemulihan:

 • mengurangkan kesakitan;
 • membaiki sendi pinggul pesakit;
 • mengurangkan beban yang dikenakan pada kawasan yang rosak badan.

Sesetengah model ortosa datang dengan engsel tambahan yang membolehkan anda secara beransur-ansur meningkatkan atau mengurangkan tahap penetapan pinggul.

Peranti tegar dua hala

Sebagai tambahan kepada alat berat sebelah tegar, masih ada splint dua hala. Mereka direka untuk mengawal tahap penculikan kaki ke sisi pesakit. Selalunya mereka digunakan selepas pembedahan pada sendi pinggul. Peranti sedemikian memastikan ketelusan puan pesakit lengkap dan membetulkannya dalam kedudukan yang ditetapkan. Ortosis seperti ini biasanya diperbuat daripada logam atau plastik tahan lama.

Ortosis ortopedik ini ditetapkan secara eksklusif oleh seorang doktor, anda tidak boleh memilih sendiri. Terdapat pelbagai model peranti ini. Harga mereka berbeza-beza bergantung kepada bahan yang ada. Ia ditetapkan untuk tanda-tanda dan orang dewasa, dan kanak-kanak.

Produk itu betul-betul membetulkan pinggul pesakit dan menghalang kecederaan semula atau pemindahan sendi. Terdapat tutor dua hala yang dilengkapi penggelek khas. Mereka melakukan fungsi tambahan mikro-urut dan meningkatkan aliran darah ke paha yang cedera. Di samping itu, serpihan boleh dilengkapi dengan sisipan lembut khas. Mereka tidak membenarkan produk menggosok kulit dan memerah tulang.

Produk untuk kanak-kanak

Peranti yang ditugaskan kepada kanak-kanak di bawah 10 tahun dimasukkan ke dalam kumpulan yang berasingan. Ortosis ini direka untuk menghapuskan kehelan atau subluxation daripada femur, memperbaiki femur, dan menghapuskan displasia pinggul. Terdapat beberapa pilihan untuk tutorial kanak-kanak:

 • keras;
 • tegar dengan penetapan;
 • digabungkan;
 • pembalut kain.

Pelat pelvis keras yang biasa dibuat daripada plastik tebal, tahan lama dan membaiki kepala paha. Dalam kes ini, kanak-kanak tidak boleh bergerak. Produk tegar dengan penetapan membolehkan bayi bergerak dan dilengkapi dengan engsel khas. Ia mengawal sudut kaki ke tepi, serta kenaikannya. Ini adalah ortosis pelencongan khas.

Tutor digabungkan. Dalam kes ini, produk ini terdiri daripada tayar khas dan spacer. Ia membolehkan kanak-kanak bergerak, tetapi tidak membaiki sendi pinggul seperti ortosis tegar dengan penetapan. Pembalut kain terdiri daripada bingkai elastik, tetapi bahagian utamanya adalah kain elastik lembut. Selalunya, produk sedemikian digunakan apabila penetapan sedikit diperlukan semasa dislokasi ringan atau keseleo.

Jenis ortosis dipilih oleh doktor. Pakar ini juga menentukan saiz produk yang diperlukan dan daya penekanan.

Lugs fixation lembut

Produk sedemikian dalam kebanyakan kes adalah band elastik tisu yang digunakan untuk menyokong sendi dan mengurangkan beban yang diletakkan pada mereka. Produk sedemikian meningkatkan aliran darah, memanaskan sendi, mengurangkan kesakitan. Pembalut ini digunakan dalam kes berikut:

 1. Lebam.
 2. Usaha keras fizikal.
 3. Keradangan otot dan tendon.
 4. Sprain.
 5. Kerosakan otot.

Sehingga produk itu bukan hanya lembut, tetapi juga padat, untuk pembuatannya menggunakan getah dan poliuretan. Di samping itu, pembalut diperbuat daripada kapas, kain rajutan dan nilon. Pengapit sepenuhnya mengulangi paha pesakit terima kasih kepada serat berteknologi tinggi yang ditambahkan pada produk.

Pembalut lembut moden sangat mudah dan selesa untuk digunakan. Mereka mempunyai tahap penetapan sederhana, tidak mengandungi sisipan logam. Boleh digunakan kadang-kadang sebagai langkah pencegahan. Selalunya pembalut seperti ini benar-benar diliputi dengan selak yang membantu kulit bernafas. Di sisi, kunci lembut mempunyai penggelek kecil. Mereka mengelakkan lelasan kulit.

Posisi paksa kaki sakit dalam pelbagai jenis dislokasi traumatik paha kanan: a - belakang dan belakang, b - belakang rendah, depan c, depan 7 - rendah

Pembalut lembut boleh dibeli oleh doktor, atau anda boleh memilih sendiri. Mereka tidak perlu menyesuaikan dan membaiki engsel, jadi anda boleh memakainya sendiri.

Bagaimana untuk menjaga pengapit dari bahan yang berbeza

Pengikat pinggang boleh dibuat dari pelbagai bahan. Tetapi semuanya cepat atau lambat menjadi kotor, jadi anda perlu menjaga mereka. Pastikan ortosis sentiasa bersih. Sekiranya anda menggunakan produk lembut, lebih mudah dibersihkan. Dalam kebanyakan kes, pembalut lembut boleh dibasuh dalam mesin basuh. Mereka praktikal tidak mengalami ubah bentuk. Adalah lebih baik untuk mengetahui mod pencucian yang digunakan sebaik sahaja selepas pembelian. Untuk mengeringkan pembalut diperlukan di balkoni. Penggunaan pengering rambut atau bateri adalah dilarang sama sekali, apa-apa pemborotan boleh rosak daripadanya.

Adalah perlu untuk menjaga ortosa lebih berhati-hati. Beri perhatian kepada bahan yang dibuat oleh pesara. Basuh produk ini hanya boleh tangan. Jika pembinaan pembalut mengandungi bahagian logam atau plastik, maka ia mesti disapu dengan kain. Pastikan pembalut tidak menggosok paha. Jika kulit pada titik kontak dengan penahan dilindungi dengan ruam atau luka, segera beritahu doktor anda.

Sentiasa selesaikan ortosis dengan ketat, tetapi jangan terlalu mengatasi pinggang. Dalam kes ini, aliran darah ke kawasan yang rosak akan terganggu, yang akan membawa kepada akibat negatif.

Penahan pendakap dan pembalut pinggul

Selepas kecederaan yang serius atau penyakit yang teruk pada sendi pinggul, hampir selalu perlu memakai alat hip-penahan khas, ortosa dan pembalut. Alat ini membantu bukan sahaja untuk menjamin sendi yang rosak, tetapi juga mempercepat proses pemulihannya.

Sukar untuk orang yang tidak dikenali untuk memilih produk yang diperlukan secara berasingan dan ini memerlukan bantuan doktor, tetapi tidak akan menyakiti untuk memahami tentang peranti imobilisasi.

Memindah peranti hip

Memperbaiki peranti adalah produk khas yang memberi sokongan maksimum kepada sendi yang rosak. Penggunaan alat-alat ini selepas sakit atau kecederaan membolehkan tisu artikular yang rosak dapat pulih lebih cepat.

Oleh sebab sendi pinggul mempunyai struktur anatomi kompleks dan saiz besar, ia agak sukar untuk membaikinya dengan cara konvensional - splint, gypsum, splints.

Oleh itu, doktor mengesyorkan penggunaan sekatan khas - pembalut, ortosa, dan splint, yang tegas membaiki sendi pinggul di tempatnya dan mencegah kecederaan semula.

Perbezaan semua produk ini adalah untuk tujuan mereka:

 • Oleh itu, perban mempunyai asas yang lembut, jadi ia harus digunakan sebagai profilaksis selepas kecederaan lemah atau penyakit sendi, penggunaan produk ini akan memberikan sokongan maksimum dan melegakan sakit dan keradangan;
 • tetapi orthoses dan splints mempunyai asas yang lebih tegar, oleh itu mereka disyorkan untuk digunakan dalam kes-kes yang lebih serius, sering alat-alat penetapan tegar digunakan untuk fraktur luas sebagai gipsum.

Kemunculan peranti mengunci juga mempunyai beberapa perbezaan. Untuk memahami ciri-ciri mereka, patut dipertimbangkan ciri-ciri masing-masing:

 1. Pembalut adalah produk lembut yang melekat pada paha dan tali pinggang. Mereka diperbuat daripada asas lembut elastik yang mempunyai struktur bernafas. Dilampirkan pada pinggang dengan velcro.
 2. Orthoses adalah produk yang lebih tegar. Di dalam strukturnya ada biasanya plat plastik atau logam. Plat ini memberikan perlindungan yang tinggi terhadap sendi terhadap kecederaan semula. Peranti tetap dengan tali pinggang dan tali pinggang.
 3. Splint adalah produk tegar yang ditambah dengan engsel. Malah, mereka kelihatan seperti orthoses. Juga menghasilkan splints dengan kekakuan yang tinggi, yang digunakan untuk patah tulang, produk ini sepenuhnya menggantikan tayar gypsum.

Petunjuk untuk digunakan

Sebelum menggunakan peranti penahan ortopedik, ia patut mempertimbangkan tanda-tanda untuk produk mana yang digunakan. Oleh kerana pelbagai reka bentuk untuk memperbaiki sendi pinggul mempunyai kelembutan dan asas yang berbeza, tujuannya berbeza.

Pembalut lembut disarankan sebagai prophylactic untuk memegang dan membaiki sendi pinggul selepas kecederaan kecil, mogok, dan juga pulih daripada penyakit seperti arthritis, coxarthrosis, osteoporosis, rematik dan lain-lain. Mereka boleh dipakai setiap hari untuk melegakan ketegangan pada tulang belakang, tailbone, kaki.

Orthoses dan splints digunakan dalam kes yang lebih rumit:

 • semasa tempoh pemulihan selepas patah tulang dan kehelan dan subluxation leher femoral dan sendi pinggul;
 • untuk rawatan patah tulang pesakit tua;
 • semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan;
 • dengan displasia pinggul bayi baru lahir;
 • dengan ketidakstabilan sendi pinggul.

Maklumat mengenai displasia kongenital TZB:

Digunakan pada patah semasa tempoh pemulihan

Penggunaan sekatan selepas patah-patah semasa tempoh pemulihan memastikan penetapan maksimum sendi pinggul dalam kedudukan yang betul.

Dalam kes ini, produk pembetulan digunakan sebagai pengganti pembalut plaster. Banyak traumatologists perhatikan bahawa penggunaan cara ini memastikan immobilization lengkap sendi dan menyumbang kepada penyembuhan yang betul.

Pelbagai penyelesaian konstruktif

Bergantung pada bahan dan teknologi, semua sekatan boleh mempunyai tahap ketegaran yang berbeza:

 1. Lembut. Jenis ini termasuk perban yang diperbuat daripada bahan elastik lembut. Di bahagian dalamnya boleh kusyen lembut yang memberikan penahan yang tahan lama.
 2. Semi-tegar Orthoses jenis ini di dalam mempunyai plat logam nipis yang sesuai dengan sendi. Di luar, plat ditutup dengan asas lembut, yang memastikan kestabilan maksimum produk di pinggul.
 3. Pembimbing keras mempunyai elemen plastik dan besi dalam reka bentuk mereka. Kehadiran unsur-unsur ini memberikan penekanan yang kuat, jadi produk ini dimaksudkan untuk digunakan dalam tempoh pemulihan setelah kecederaan serius.

Diartikulasikan dan diartikulasikan

Model terpasang mempunyai engsel khas yang memberi pergerakan kaki apabila berjalan. Biasanya engsel terdapat pada ortosa dengan tahap penetapan tegar. Model sedemikian digunakan untuk pulih daripada kecederaan serius dan kerosakan sendi.

Barang-barang yang tidak mengenali datang dalam reka bentuk satu keping yang telah meningkatkan ketegaran. Di dalamnya terdapat plastik dan plat logam. Produk-produk ini digunakan semasa fraktur pinggul.

Unilateral dan dua hala

Produk satu belah mempunyai dua bahagian, yang saling terhubung oleh elemen engsel khas. Elemen pertama dipasang di pinggang pesakit, dan kedua pada paha.

Produk dua hala diperbuat daripada plastik tahan lama dan logam. Mereka dimaksudkan selepas kecederaan dan pembedahan yang serius. Di bahagian dalam terdapat penggelek khas yang mempunyai kesan hydromassage. Penggelek ini meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan.

Produk kanak-kanak

Orthosis untuk displasia kanak-kanak

Kumpulan ini termasuk produk yang digunakan semasa dislokasi kongenital sendi pinggul pada kanak-kanak. Peranti ini memberikan penghapusan displasia, penetapan kepala femoral semasa dislokasi.

Jualan terdapat jenis produk kanak-kanak berikut:

 • tegar dengan plat plastik, peranti ini menyediakan immobilization lengkap sendi;
 • John atau Korn tayar keras; kanak-kanak boleh berjalan dalam barang-barang ini;
 • gabungan tayar;
 • pembalut dengan asas lembut dan elastik.

Cadangan untuk pemilihan dan penjagaan

Walau apa pun, hanya doktor yang hadir harus memilih produk tertentu, bergantung kepada keterangan. Anda tidak sepatutnya membeli orthoses, tutor dan pembalut sendiri, lebih baik untuk berunding dengan pakar tambahan.

Adalah penting semasa pemilihan untuk mempertimbangkan faktor penting berikut:

 • pelbagai saiz;
 • kemudahan;
 • kekuatan struktur;
 • kekakuan;
 • gunung maksimum;
 • destinasi

Bagaimana cara memakai peranti pembetulan dengan betul harus dijelaskan oleh doktor yang hadir, terutamanya ketika datang ke produk yang kaku. Selain itu, pemasangan pertama perlu dijalankan di bawah pengawasan seorang pakar ortopedik. Anda boleh memakai produk kedua-dua pada badan telanjang dan pada stoking khas.

Cadangan untuk penjagaan produk:

 • Produk lembut tidak boleh dibasuh dengan serbuk atau detergen, anda hanya perlu menggunakan sabun bayi;
 • untuk mengeringkannya hendaklah disebarkan di permukaan rata;
 • adalah mustahil untuk digantung; dalam negeri yang digantung struktur itu diregangkan dan merosot;
 • Pembalut tidak disyorkan untuk bertahan dan berpusing;
 • Jangan keringkan pada bateri dan matahari.

TOP 5 produk terbaik

Ia tidak begitu mudah untuk memilih ortosis terbaik atau pembalut pada sendi pinggul, tetapi kami cuba melakukannya dengan menganalisis pasaran dan maklum balas dari pengguna dan doktor. Berikut adalah 5 teratas kami:

 1. Tutor dengan engsel Fosta. Model syarikat ini menyediakan penetapan maksimum sendi pinggul dan pinggul. Melegakan bengkak, berat, keradangan dan kesakitan. Pembinaan yang kukuh mempunyai plat plastik tegar yang memastikan penetapan produk yang betul.
 2. OttoBock Discharge Hip Hip. Peranti ini bertujuan untuk rawatan displasia pada kanak-kanak di bawah 1 tahun. Menyediakan sudut lenturan yang diperlukan. Kehadiran strut membolehkan anda menyesuaikan tahap pencairan pinggul. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kanak-kanak tidak mengalami kerengsaan, ketidakselesaan, menggosok.
 3. Orthosis Hip Medi ortosis boleh laras. Reka bentuk terdiri daripada dua bahagian, yang dibeli secara berasingan. Disebabkan ini, anda boleh memilih ukuran dengan ketepatan maksimum. Menyediakan immobilization lengkap sendi pinggul. Ia digunakan dalam tempoh pemulihan selepas kecederaan dan operasi.
 4. Orlett Orlett pada sendi pinggul. Produk-produk syarikat ini mempunyai reka bentuk yang kuat yang memberikan penekanan yang lebih baik. Semua produk diperbuat daripada plastik tahan lama dan logam. Di luar terdapat bahan lembut dan bernafas yang sesuai dengan sendi. Ia digunakan untuk patah tulang kerana melancarkan kaki secara menyeluruh.
 5. Bandage Krayt. Ini adalah pembalut lembut, yang diperbuat daripada bahan elastik dan bernafas. Ia memberikan penstabilan dan penetapan sendi pinggul. Ia digunakan dalam tempoh selepas operasi untuk profilaksis, selepas keradangan, dislokasi, dan kerosakan ligamen.

Kos produk ini berbeza. Sebagai contoh, pembalut lembut boleh dibeli dengan harga 3 hingga 6-8000 rubel, dan ortosa dan tutor lebih mahal - dari 6 hingga 50 ribu rubel.

Pembalut pembalut Krayt pada pinggul

Pengalaman tangan

Ulasan pelawat kami yang menggunakan pembalut dan pisau dalam kes kerosakan pinggul.

Setelah menyakitkan sendi pinggul saya, saya secara berkala merasa sakit. Sendi telah pulih, tetapi trauma yang terdahulu masih tidak memberi rehat, terutama pada musim bunga dan musim gugur. Doktor disyorkan untuk mendapatkan pembalut lembut. Saya mengambil keputusan membeli produk dari Kreit. Pada mulanya dia memakainya dan tidak berlepas sama sekali, satu perkara yang sangat baik. Membantu melegakan kesakitan dan kesakitan.

Kristina, 27 tahun

Sekitar 5 tahun yang lalu saya mengalami kemalangan di mana sendi pinggul rosak teruk. Ia mengambil masa sebulan untuk merawat kecederaan.

Semasa tempoh pemulihan, doktor mencadangkan untuk mendapatkan alat penetapan dan juga memilihnya untuk saya - sendi pinggul Hip Orthosis yang boleh laras.

Produk ini ringan dan tahan lama, saya memakainya selama dua bulan. Terima kasih kepadanya, saya dapat memulihkan sepenuhnya fungsi motor sendi tanpa memudaratkan kesihatan.

Cara memilih ortosis pinggul kanan selepas patah tulang: ciri penggunaan dan penyimpanan produk ortopedik

Sendi pinggul adalah salah satu sendi terbesar dalam tubuh manusia. Setiap hari ia tertakluk kepada beban berat, oleh itu ia sering cedera, meradang dengan pelbagai sebab, dan dari masa ke masa ia habis dan berhenti berfungsi dengan normal.

Untuk rawatan yang berkesan untuk kecederaan dan pencegahan komplikasi mereka, diperlukan pengambilan lengkap atau separa. Hip hip adalah produk ortopedik yang digunakan untuk memperbaiki sendi pinggul jika berlaku kerosakan.

Petunjuk

Untuk rawatan beberapa penyakit dan kecederaan, ia tidak cukup hanya untuk mengambil ubat yang ditetapkan, menjalani urut, terapi fizikal dan fisioterapi. Dalam banyak patologi, diperlukan untuk melumpuhkan sendi pinggul untuk pemulihan yang cepat, untuk mengurangkan keadaan pesakit dan mengembalikannya ke kehidupan normal.

Memperbaiki pinggul adalah perlu dalam situasi berikut:

 • patah tulang leher femoral (kecederaan yang paling biasa pada bahagian bawah pesakit tua);
 • dislokasi atau subluxation leher femoral;
 • meregangkan, merobek, lebam tisu lembut (ligamen, otot);
 • tempoh pemulihan selepas pembedahan untuk kecederaan atau penyakit sendi pinggul;
 • keabnormalan kongenital pada kanak-kanak kecil (displasia sendi, secara klinikal ditunjukkan oleh kehelannya);
 • Ekspresi kronik radang atau penyakit degeneratif sendi pinggul;
 • pencegahan kecederaan semasa latihan fizikal yang sengit, sebagai contoh, di atlet.

Contraindications

Dalam sesetengah keadaan, tidak disyorkan untuk menggunakan sebarang pembalut. Terdapat beberapa kontraindikasi:

 • penyakit dermatologi, terutamanya di peringkat akut, yang ditunjukkan oleh ruam, gatal-gatal kulit di bahagian paha;
 • reaksi alahan terhadap bahan (paling kerap ia adalah plastik atau logam) yang mana band itu dibuat;
 • Melecet, luka berdarah pada kulit, bersentuhan dengan pembalut;
 • komplikasi berjangkit dan radang kecederaan atau pembedahan.

Pada asasnya, kontraindikasi ini boleh dikeluarkan dan memerlukan pemberhentian sementara penggunaan produk ortopedik sehingga keadaan pesakit bertambah baik.

Sendi pinggul adalah anatomi yang sukar, dan menggunakan pemutus standard, sukar untuk memperbaikinya selepas kecederaan. Oleh itu, para pakar telah membangunkan jenis pengikat lembut atau keras yang berbeza, mudah digunakan. Produk boleh menjadi satu atau dua hala. Pilihan reka bentuk tertentu bergantung pada jenis kecederaan.

Perban lembut apabila regangan

Pengapit dengan pangkal yang lembut, digunakan untuk pemindaan sebahagian daripada pinggul dalam kes peregangan otot, ligamen di pinggul atau paha. Pembalut lembut juga digunakan untuk kecederaan ringan lain (kecederaan tisu lembut), untuk memulihkan fungsi sendi selepas pemburukan coxarthrosis.

Pengapit tersebut diperbuat daripada bahan lembut elastik (kapas, pakaian rajut, neoprena, nilon). Ketumpatan produk ini disediakan oleh memasukkan getah dan poliuretana. Di permukaan dalaman bersebelahan dengan badan, terdapat bantal lembut, yang memainkan peranan kunci. Permukaan yang tersisa produk dalam sesetengah model ditutup dengan jaringan untuk memastikan sentuhan kulit paha dengan udara.

Fungsi utama penekanan pinggul lembut semasa keseleo:

 • mengekalkan bersama, memunggah sebahagian daripada ligamen yang rosak, otot semasa pergerakan;
 • peningkatan bekalan darah di kawasan yang terjejas akibat rangsangan peredaran mikro, terutama ketika menggunakan pembalut lembut semasa terapi latihan;
 • pengurangan kesakitan;
 • penghapusan kesesakan dan edema kerana memerah cahaya, kesan urut;
 • pemanasan otot, ligamen, tendon paha (kesan pembalut lembut ini digunakan secara meluas oleh atlet yang sihat dalam persiapan latihan).

Pendakap separa tegar dan tegar

Dalam struktur pembalut separa tegar untuk paha terdapat plat logam yang dilapisi dengan bahan lembut. Plat ini, apabila disesuaikan dengan ortosis dengan betul, sesuai dengan sendi, menyokongnya apabila bergerak di sendi, tetapi tidak melumpuhkan sepenuhnya anggota badan.

Penapis dengan ketegaran yang lebih tinggi dipanggil serpihan. Ia terdiri daripada gabungan plat plastik dan logam yang tegas membaiki sendi. Peningkatan sedemikian digunakan untuk imobilisasi anggota bawah pada peringkat pemulihan selepas kecederaan parah (patah pinggul).

Ortosa yang kaku pada pinggul selepas patah telah diartikulasikan dan berengsel.

Model Hinge terdiri daripada 2 bahagian: satu diperbaiki oleh velcro pada tali pinggang, kedua - pada paha. Reka bentuk ini menyumbang kepada peningkatan yang beransur-ansur dalam amplitud pergerakan sendi ketika berjalan karena engsel khusus dalam struktur, yang dapat diperbaiki dalam posisi yang berbeda.

Orthoses yang tidak mengenali adalah satu struktur tegar satu bahagian yang melumpuhkan sendi, mengehadkan putaran pinggul akibat plat logam dan plastik yang tahan lasak.

Kesan menggunakan pembaikan keras:

 • pelepasan sakit;
 • penstabilan fizikal yang boleh dipercayai, yang menyumbang kepada penyembuhan tisu-tisu yang rosak (tulang, tulang rawan);
 • mengurangkan beban pada paha.

Bagaimana untuk memilih kunci

Pakar harus memeriksa pesakit, mendengar aduan, mengkaji sejarah penyakit atau kecederaan. Di samping itu, adalah perlu untuk mengenalpasti keadaan comorbiditi atau patologi yang kontraindikasi untuk memakai ortosis, dan juga untuk melantik beberapa kajian untuk pemilihan produk ortopedik yang sepatutnya.

Peraturan asas untuk memilih pembalut pinggang:

 1. Ia sepatutnya saiz yang sesuai.
 2. Apabila memakai tidak sepatutnya muncul ketidakselesaan, kesulitan.
 3. Kekakuan band bergantung pada jenis kecederaan. Ciri ini hanya ditentukan oleh doktor.
 4. Reka bentuk harus kuat, pengikat harus tegas dipasang pada paha, dan velcro tidak boleh dibatalkan apabila bergerak.

Pembalut pinggul lembut yang digunakan apabila peregangan boleh dipilih secara berasingan, kerana ia tidak perlu disesuaikan secara individu, tetapi anda harus mencuba perlengkapan seperti itu sebelum anda membelinya.

Kaedah penggunaan harian

Pertama kali anda memakai kunci harus berada di doktor pada penerimaan. Pakar akan memberitahu anda bagaimana untuk melakukan ini, menunjukkan ciri-ciri model ini. Selepas itu, pesakit akan memakai tudung sendiri, bahkan penekan dengan struktur kompleks.

Beberapa peraturan mudah harus diikuti:

 1. Anda boleh memakai pembalut pada badan telanjang atau di atas kain khusus.
 2. Pakai kunci setiap hari. Tempoh penggunaannya dan keperluan untuk dipakai pada waktu malam ditentukan oleh doktor yang menghadiri dan bergantung kepada jenis kecederaan yang dialami, kadar regenerasi tisu yang rosak, dan ciri-ciri individu pesakit.
 3. Ortosis harus diperbaiki dengan kuat ke anggota badan, tetapi seseorang itu tidak boleh membenarkan perut berlebihan. Apabila meretas saluran darah dan saraf membina gangguan peredaran mikro, pemuliharaan, yang secara klinikal ditunjukkan oleh pucat kulit di kaki, perasaan "merayap meradang". Dan secara patogenetik, penggunaan yang tidak wajar pembalut itu akan memburukkan lagi keadaan tisu yang rosak paha akibat gangguan nutrisi, edema, dan kemerosotan proses peradangan.
 4. Apabila memakai ortosis, serpihan, adalah perlu untuk memantau keadaan kulit pada paha: tidak ada jagung, kemerahan, sebarang ruam alahan yang harus muncul.

Penjagaan Ortopedik

Kehidupan perkhidmatan pembalut biasanya panjang. Tetapi dengan penggunaan harian produk yang tidak betul boleh merosot, berhenti memenuhi tujuan yang dimaksudkan - untuk memperbaiki paha dalam posisi anatomis dan fisiologi yang betul.

Adalah perlu untuk mengikuti nasihat pengilang produk ortopedik untuk menjaga klem:

 1. Apabila membasuh pembalut lembut, disyorkan untuk menggunakan sabun bayi.
 2. Untuk membasuh produk di mesin basuh, anda perlu memilih mod yang paling halus, dan lebih baik untuk mencuci secara manual.
 3. Pembalut tidak boleh dikeringkan atau dibongkar, terutama jika ia mengandungi komponen tegar.
 4. Untuk mengeringkan produk yang anda perlukan pada permukaan rata mendatar. Jika anda menggantungnya, ia akan berlebihan.
 5. Jangan keringkan penahan pada bateri.
 6. Logam terbuka (dalam model berengsel) dan bahagian plastik harus diusap dengan lembut dengan span lembab atau kain lembut.

Kos

Kos produk bergantung kepada pelbagai, bahan, ketersediaan jaminan pengeluarnya. Harga untuk pembalut lembut berbeza dari 3 hingga 5 ribu rubel. Pengapit keras lebih mahal. Bergantung kepada pengilang dan fungsi serpihan atau ortosis, harga produk boleh dari 5 hingga 50 ribu rubel.

Hip Joint Bandage: Penerangan Umum, Jenis dan Hartanah

Gerakan adalah prasyarat untuk berfungsi normal badan manusia. Kekurangan aktiviti fizikal juga berbahaya, seperti kekurangan nutrien. Oleh itu, frasa: gerakan - kehidupan ini adalah truism dan tidak pernah kehilangan kaitannya.

Mekanisme yang paling penting yang melaksanakan postulat bertulis di atas adalah sendi. Sendi tidak hanya menyambungkan bahagian badan, tetapi juga memberikan mobiliti mereka. Bahagian terbesar dan paling boleh dipercayai dari tulang manusia ialah sendi pinggul. Sendi ini mengalami tekanan yang serius, yang sering cedera dan akhirnya haus. Semua faktor ini membawa kepada perkembangan penyakit serius sendi pinggul. Untuk rawatan dan pemulihan selepas kecederaan dan operasi, ortosis ditetapkan untuk tapak anatomi ini.

Apa pembalut pada sendi pinggul

Pembalut pinggul adalah alat ortopedik lembut yang digunakan untuk merawat kecederaan dan patologi sendi pinggul. Pembalut istilah merujuk kepada produk tisu yang paling sering digunakan sebagai agen propilaksis untuk melindungi artikulasi dari pergerakan berlebihan yang sengit. Pembalut sedemikian untuk sendi tidak menghadkan pergerakan dan tidak mengganggu pergerakan seseorang, ia direka bentuk untuk memengaruhi tisu-tisu lembut. Band pinggang dibuat seperti berikut:

 1. Dasar perban adalah kain elastis, yang mengandung elemen pendukung tambahan, yang terbuat dari polimer.
 2. Di luar pembalut diperbuat daripada bahan berkualiti padat yang tahan geseran. Kemasukan bahan ini adalah kedua-dua bahagian pangkal paha dan pada permukaan paha. Di dalam produk itu dilindungi dengan bahan khas yang memberikan kesan pemanasan, kebisingan dan juga menyerap peluh.
 3. Jenis pembalut satu sisi, yang dipakai hanya pada satu sisi paha, dibuat dalam bentuk pita, yang dipasang ke kawasan yang dikehendaki dengan bantuan pengikat velcro. Pembalut dua sisi dibuat dalam satu bahagian, ia kelihatan seperti leotard pendek yang diletakkan di atas kaki dan dipasang pada sendi.

Immobilizing hip fixatives

Produk imobilisasi memberikan sokongan maksimum kepada sendi sakit. Walau bagaimanapun, peranti mengunci tersebut mempunyai pelbagai jenis dan melaksanakan fungsi yang berbeza. Oleh kerana sendi pinggul mempunyai struktur anatomi kompleks dan saiz besar, sangat sukar untuk membetulkannya dengan cara mudah - gypsum, sepana, serpihan. Oleh itu, perlu menggunakan peranti berskala besar yang dapat memegang sendi di tempatnya dalam kedudukan fisiologi yang betul. Dalam keupayaan ini adalah: ortosa, splints, pembalut.

Semua peranti ini berbeza mengikut tujuannya:

 1. Pembalut adalah penahan tisu lembut yang digunakan sebagai agen propilaksis selepas kecederaan kecil atau penyakit sendi. Penggunaan pembalut tisu memberikan pemunggahan sendi, memberikannya dengan sokongan maksimum dan menghilangkan rasa sakit.
 2. Orthoses atau splints adalah produk tegar, reka bentuk yang termasuk unsur logam atau plastik. Ia digunakan dalam patah leher femoral sebagai plaster cast, selepas pembedahan, apabila imobilisasi lengkap diperlukan.

Di samping itu, peranti pengunci juga berbeza dalam penampilan:

 1. Pembalut untuk sendi pinggul dilampirkan dengan pengapit khas untuk paha dan tali pinggang. Ini adalah kain elastik lembut yang mempunyai daya tahan tinggi dan dilekatkan pada tali pinggang dengan pengikat Velcro.
 2. Orthoses adalah struktur tegar yang ditambah dengan unsur logam dan plastik. Unsur-unsur yang tegar ini memberikan perlindungan yang tahan lama kepada sendi yang rosak akibat kerosakan berulang. Ortosis adalah tetap pada sendi dengan bantuan lacing dan tali pinggang.
 3. Splint sangat mirip dengan ortosa, tetapi, tidak seperti yang terakhir, juga dilengkapi dengan engsel. Tutor juga mempunyai penetapan yang sederhana dan kuat. Ia digunakan dalam patah tulang dan patologi serius pada sendi pinggul. Tutor adalah analog tayar gypsum.

Kenapa anda memerlukan pembalut pada sendi pinggul?

Dalam ortopedik, kecederaan paha dianggap sebagai yang paling kompleks dan berbahaya kerana mereka panjang dan sukar untuk dirawat. Lagipun, sendi pinggul adalah yang terbesar pada manusia dan berada di bawah tekanan yang besar setiap hari. Oleh itu, dalam kes kecederaan atau patologi sendi ini, pelbagai langkah terapeutik diperlukan, termasuk memakai fixative. Terapi jenis ini dianggap berjaya, tetapi tidak selalu membawa kepada pemulihan lengkap sendi yang rosak. Dalam kes ini, penahan bertindak sebagai sokongan sementara untuk pemulihan aktiviti motor sendi pinggul. Fungsi utamanya ialah melegakan sendi tulang dan mencegah perkembangan komplikasi.

Oleh itu, rawatan mungkin rumit oleh faktor-faktor berikut:

 • tisu tulang rawan sukar tumbuh bersama, jadi pemulihan memerlukan masa yang lama;
 • struktur kompleks anatomi sendi;
 • kebarangkalian kecederaan semula;
 • magnitud kawasan yang rosak.

Semua faktor ini memihak kepada penggunaan pembalut. Penyakit dan kecederaan sendi pinggul sangat sukar untuk dirawat pada usia tua. Dan dalam kes ini, kejayaan rawatan dan pemulihan dicapai kerana penggunaan kaedah tambahan, salah satunya juga fixative.

Oleh itu, penggunaan pembalut dan orthosis adalah perlu dalam kes berikut:

 1. Selepas kecederaan yang serius dan campur tangan pembedahan, fiksatif itu melumpuhkan sepenuhnya sendi dan membolehkan otot dan ligamen untuk menyesuaikan diri dengan tahap aktiviti sebelumnya.
 2. Mengurangkan risiko komplikasi dan tindak balas dengan kecederaan dan penyakit.
 3. Semasa tempoh rawatan kecederaan kecil tisu lembut, keseleo dan lebam. Dalam kes ini, perban mempunyai kesan sokongan dan pemanasan, yang menyumbang kepada pengurangan kesakitan dan pemulihan pesat.
 4. Dengan mitosis kongenital dan memperoleh sendi pinggul. Penyakit-penyakit kongenital atau kecederaan semasa bersalin perlu diperbetulkan dengan segera, untuk tujuan ini menggunakan struktur penetapan khas.
 5. Pada peringkat awal perkembangan coxarthrosis (osteoarthritis) osteoarthrosis; arthritis rheumatoid

untuk mencegah perkembangan penyakit ini. Dalam kes ini, ortosis pada sendi pinggul akan membolehkannya menstabilkan, melegakan ketidakselesaan dan kesakitan.

Pilihan peranti penetapan ringan digunakan oleh atlet sebagai agen propilaksis untuk mencegah kecederaan semasa latihan aktif.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan

Sebelum anda mula memilih pembalut, anda perlu tahu di mana kes-kesnya sesuai, dan di mana - tidak diingini.

Produk lembut boleh digunakan sebagai agen propilaksis untuk penyakit sendi pinggul, kecederaan kecil, lebam dan keseleo. Produk sedemikian digunakan setiap hari untuk memunggah ketegangan bersama dan melegakan di tailbone, tulang belakang dan kaki. Orthoses dan splints digunakan dalam kes-kes yang lebih rumit, sebagai peraturan, semasa tempoh pemulihan selepas operasi dan kecederaan yang serius (patah tulang, kehelan dan subluxasi leher femoral dan sendi pinggul).

Penggunaan pembalut dan orthosis:

 • patah leher femoral dan sendi pinggul pada orang tua;
 • semasa tempoh pemulihan selepas operasi;
 • dengan displasia pinggul bayi baru lahir;
 • jika perlu, menstabilkan sendi;
 • dengan arthritis dan arthritis;
 • pada patah leher femoral;
 • dengan pemusnahan kronik tulang rawan sendi pinggul.

Tiada kontraindikasi langsung terhadap penggunaan ortosis. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak memakainya dalam kes berikut:

 • dengan penyakit kulit di paha;
 • dengan luka pendarahan;
 • dalam penyakit kronik tertentu;
 • dengan adanya komplikasi dalam tempoh selepas operasi;
 • dengan sikap tidak bertoleransi individu dari bahan yang dibuat oleh brace (yang bermaksud produk plastik dan logam).

Varieti pengapit pinggang

Bergantung pada tahap kekakuan dibezakan:

 1. Lembut. Kumpulan ini termasuk pembalut yang diperbuat daripada kain elastik lembut. Di dalam produk ini dilengkapi dengan pad khas yang memberikan perlindungan yang selamat.
 2. Semi-tegar Jenis ini termasuk orthoses, yang dilengkapi dengan plat khas yang menyediakan penetapan tahap purata. Ortosa seperti itu rapat dengan sendi dan menstabilkannya. Bahagian luar ortosis diperbuat daripada kain lembut, memberikan kestabilan terbesar peranti pada pinggul.
 3. Orthoses yang keras, juga dikenali sebagai splints, mempunyai unsur logam atau plastik dalam reka bentuk mereka. Unsur-unsur ini benar-benar melumpuhkan sendi, jadi ia digunakan semasa tempoh pemulihan selepas kecederaan serius dan campur tangan pembedahan.

Juga pembalut pembalut adalah:

Alat artikulasi dilengkapi dengan pengikat khas yang menyokong sendi yang rusak ketika berjalan. Sebagai peraturan, engsel dilengkapi dengan orthoses dengan tahap penekanan yang tegar. Mereka digunakan untuk melumpuhkan sepenuhnya selepas kecederaan serius.

Peranti yang tidak mengenali adalah reka bentuk satu keping dengan tahap penetapan tegar. Model ini mempunyai reka bentuk plastik dan elemen plastik. Model-model ini digunakan untuk patah tulang belakang.

Klasifikasi berikut membahagikan pembalut ke dalam:

 • sukar unilateral;
 • dua sisi keras.

Pembalut tegar satu sisi terdiri daripada dua elemen yang saling berkaitan. Bahagian pertama reka bentuk dipasang di pinggang pesakit, dan kedua - pada paha. Antara bahagian ortosis adalah gunung khas untuk pergerakan menyesuaikan diri. Fungsi ortosis ini adalah dengan tepat peraturan pergerakan. Dengan bantuan gunung, yang terletak di antara kedua-dua bahagian, pergerakan dikawal: kaki ditarik balik ke sisi, mengangkat, menurunkan bawah.

Ortosis jenis ini diperbuat daripada plastik tahan lama atau logam. Ortosis seperti itu tidak boleh dipilih secara berasingan, ia hanya dilantik oleh seorang doktor, kerana terdapat pelbagai model peranti sedemikian. Ia ditetapkan kepada orang dewasa dan kanak-kanak dengan ketat seperti yang ditetapkan. Peranti itu betul-betul membetulkan pinggul pesakit, menghalang anjakan dan kerosakan berulang.

Ortosis ini digunakan dalam kes berikut:

 • semasa proses selepas arthroplasty;
 • pemulihan selepas pembedahan lain;
 • dislokasi, sublaksasi dan patah leher femoral;
 • osteotomy;
 • penggantian bahagian sendi dengan komponen buatan;
 • reseksi kepala femoral;
 • pecah tendon.

Orthoses berbentuk tegar digunakan dalam kes-kes apabila perlu untuk melumpuhkan pesakit sepenuhnya atau sebahagian untuk beberapa waktu. Selalunya, peranti sedemikian mempunyai reka bentuk tambahan, ikat pinggang dan peranti pengunci yang lebih tegar.

Model ortosis ini melaksanakan fungsi berikut:

 • menghapuskan kesakitan;
 • menstabilkan dan membaiki sendi pinggul;
 • mengurangkan beban di kawasan yang rosak.

Orthoses tegar dua hala digunakan dalam kes-kes apabila perlu untuk mengawal pergerakan sendi pinggul atau untuk memastikan pergerakan pelvik lengkap. Selalunya mereka digunakan selepas operasi pada sendi pinggul. Produk sedemikian menyediakan penetapan tegar dan perencatan paha dalam kedudukan tertentu, dan juga menghalang kerosakan berulang kepada sendi. Kadang-kadang orthoses ini dibekalkan dengan engsel tambahan yang mengawal tahap penetapan pinggul.

Terdapat reka bentuk orthoses dua sisi, dilengkapi dengan penggelek khas, dengan bantuan yang kesan urut dilakukan, yang meningkatkan bekalan darah ke paha dan pelvis. Di samping itu, peranti ini mempunyai sisipan lembut khas yang tidak menggosok kulit dan tidak memencet tisu bersama dan lembut yang mengelilinginya.

Lekapan tegar bermuka dua menggunakan:

 • selepas campur tangan pembedahan pada sendi pinggul;
 • dengan sindrom kesakitan yang kuat;
 • untuk menetapkan kepala femoral.

Pengapit untuk kanak-kanak

Antara bayi, kanak-kanak perempuan memerlukan pengapit lebih kerap. Mereka sering mempunyai displasia kongenital - sisihan kedudukan sendi pinggul. Dalam erti kata lain, dislokasi kongenital pinggul. Masalah ini timbul sebagai akibat ketidakmampuan intrauterine semua bahagian sendi pinggul. Sekiranya masalah ini tidak dielakkan walaupun di peringkat awal, maka perjalanan kanak-kanak terganggu, kemerahan muncul, badan bersandar ke satu sisi, akibatnya skoliosis berkembang (kelengkungan tulang belakang). Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan rawatan untuk dislokasi kongenital pinggul sedini mungkin. Terapi yang tepat pada masanya akan membolehkan untuk mengelakkan pembedahan pada masa akan datang.

Dalam kes ini, ortosis pinggul keras untuk displasia adalah sangat diperlukan. Ia dibuat dalam bentuk produk plastik tahan lama, yang dipasang pada bahu kanak-kanak dengan reben khas, dan pada pinggul dengan pengikat Velcro. Peranti ini dipakai pada kanak-kanak melalui pakaian dan lampin. Tempoh memakai ortosis ditentukan oleh ortopedik kanak-kanak. Saiz produk dipilih bergantung pada usia kanak-kanak.

Oleh itu, terdapat beberapa model orthoses kanak-kanak:

 • keras;
 • keras dengan penetapan khas;
 • digabungkan;
 • pembalut kain.

Pengikat pinggul tegar sepenuhnya diperbuat daripada plastik tebal dan pasti dapat memperbaiki kepala paha. Ortosis sedemikian melancarkan kanak-kanak sedemikian rupa sehingga tidak membenarkannya bergerak secara mandiri.

Ortosis tegar dengan penetapan mempunyai reka bentuk khas yang membolehkan kanak-kanak bergerak. Ortosis ini mengawal tahap penculikan kaki ke sisi, serta daya angkatnya. Khas ini melakukan fungsi penculikan paha.

Ortosis gabungan adalah peranti dengan tayar khas dan struts. Apabila menggunakan ortosis seperti itu, kanak-kanak boleh bergerak, kerana sendi tidak tetap seperti ortosis tegar dengan penetapan.

Pembalut kain terdiri daripada bingkai elastik, tetapi asasnya adalah kain elastik lembut. Sebagai peraturan, pembalut seperti ini digunakan untuk dislokasi ringan dan sprains, apabila tidak ada keperluan untuk penetapan tegar.

Cara memilih ortosis pinggul

Satu orthosis yang tidak tepat hanya boleh memburukkan keadaan pesakit. Agar alat penetapan mempunyai kesan terapeutik, anda perlu tahu bagaimana memilihnya dengan betul. Ia amat berbahaya untuk mendapatkan ortosis mengikut ulasan dari Internet. Hanya seorang pakar yang berkebolehan dapat dengan tepat menetapkan peranti penetapan dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi individu pesakit, serta tahap kecederaan pada sendi. Tetapi jenama dan pengeluar produk - ini adalah pilihan peribadi pesakit. Walau bagaimanapun, masih perlu untuk mendapatkan peranti penetapan di salon dan klinik khusus; dalam kes ini, anda boleh memilih ukuran dan tahap penetapan tepat. Di samping itu, produk yang dibeli di tempat khusus adalah tertakluk kepada pulangan (dalam kes ketidakselesaan dan masalah lain), dan ini juga akan membolehkan anda mengelakkan jenama terkenal palsu.

Oleh itu, memilih orthosis mesti mempertimbangkan kriteria berikut:

 • saiz;
 • keselesaan;
 • kekuatan struktur;
 • darjah ketegaran (mengikut keterangan seorang doktor);
 • tahap lampiran;
 • destinasi

Cara menggunakan ortosis pinggul

Apabila menggunakan ortosa, masalah sering timbul yang tidak membenarkan untuk menghargai kelebihan produk tersebut. Oleh itu, perlu menggunakan ortosa dan pembalut dengan betul dalam kehidupan seharian:

 1. Ia perlu memakai ortosis dalam kedudukan terlentang, kerana dalam kedudukan ini otot-otot yang mengelilingi sendi pinggul lebih santai. Fakta ini membolehkan anda untuk membetulkan ortosis dengan lebih erat di kawasan yang rosak.
 2. Ortosis diletakkan pada stoking kapas nipis, sehingga peluh diserap dengan lebih baik, dan kulit dilindungi dari kerengsaan yang terjadi akibat gesekan.
 3. Pada waktu malam, produk disyorkan untuk dikeluarkan, oleh itu ortosis berventilasi dan bau yang tidak menyenangkan dicegah.
 4. Sekiranya terdapat beberapa kerosakan dalam operasi produk, penggunaannya terus dilarang.
 5. Ia juga dilarang untuk membaiki dan membongkar struktur secara bebas, kerana produk itu mungkin kehilangan kualiti penyembuhannya.

Lebih baik beli pembalut pada paha dalam bentuk laras dengan pengikat velcro. Jadi dalam hal perubahan dalam berat badan, anda tidak perlu membeli alat ortopedik yang baru.

Memakai produk untuk kali pertama adalah perlu di bawah pengawasan seorang doktor untuk mengecualikan pelbagai kerosakan dalam reka bentuknya. Hanya produk terpilih yang menyumbang kepada pemulihan sendi pinggul.

Cadangan Penjagaan Produk

 • kain lembut tidak boleh dicuci di mesin basuh, diluntur, disetrika atau berkerut dengan banyak; mencuci tangan dengan sabun bayi dalam air suam lebih baik;
 • untuk mengeringkan produk kain, jangan meregangkannya, lebih baik untuk melakukannya di permukaan rata;
 • anda tidak boleh menggantung pembalut, dalam kes ini ia terbentang, kehilangan bentuknya;
 • Jangan keringkan produk pada bateri atau matahari.

Logam atau plastik orthoses harus selalu bersih, mereka mesti disapu setiap hari dengan kain rajutan yang lembut.