Utama / Lutut

Ortopedis berbeza dipanggil

Mamlife - aplikasi untuk ibu-ibu moden

Dan pakar bedah ortopedik entah bagaimana dipanggil berbeza?

Dalam permohonan itu, anda boleh melihat semua foto entri ini, serta mengulas dan membaca catatan lain penulis.

Dalam aplikasi Mamlife -
lebih pantas dan lebih mudah

Baca nota ini dalam Mumlife - aplikasi yang paling popular untuk komunikasi wanita!

Komen

- @mamajul, traumatologist ortopedik mungkin

- anda hanya perlu mendaftarkan kanak-kanak untuk temujanji, dan saya tidak melihat ortopedis dalam senarai doktor, jadi saya fikir, mungkin dia dipanggil sesuatu yang berbeza

- @mamajul, dan di klinik saya, tidak semua doktor berada dalam senarai sama sekali, ada yang tidak, dan anda perlu mendaftar melalui pendaftaran

- @ alver84 ya? Dan saya tidak fikir ini boleh jadi! Saya akan tanya di majlis penerimaan, terima kasih!

Baca nota ini dalam Mumlife - aplikasi yang paling popular untuk komunikasi wanita!

Hospital sebaliknya dipanggil

Apakah nama ortopedik yang berbeza

Di bahagian Doktor, Klinik, Insurans untuk soalan Apakah nama doktor yang memeriksa tapak kaki? Adakah mereka di klinik atau semasa di hospital bandar? yang diberikan oleh pengarang Denis Bodrov, jawapan yang terbaik adalah flatfoot statik ini adalah masalah perubatan dan sosial yang mendesak. Pengetahuan tentang pelbagai manifestasi patologi dan kaedah rawatan ini diperlukan bukan sahaja untuk ortopedis, tetapi juga untuk doktor kepakaran lain (rheumatologists, neurologists, terapi), bekerja dengan pesakit yang mengalami sindrom artikular.

Nama doktor ini adalah seorang ortopedis. Anda sendiri boleh memeriksa kaki rata anda. Berdiri di atas kaki dan lihat. Walaupun tidak, atau anda ragu, masih membeli insoles ortopedik. Dengan kaki mereka kurang letih. Permaidani terbaik Jerman, anda juga boleh membeli kami (juga baik di alamat kedai ortopedik di Moscow Leninsky Prospect D 79.

Doktor telinga, tekak, hidung: apakah nama pakar itu? Kita mengetahui bersama

Doktor "telinga, hidung dan tekak" - apakah nama pakar ini? Dalam perubatan rasmi, doktor tersebut dipanggil ahli otolaryngolog. Seperti yang diketahui, pesakit merujuk kepadanya dengan aduan penyakit ENT. Kerja doktor itu dihubungkan dengan organ-organ bau dan pendengaran, serta dengan tekak, leher dan kepala.

 • Kesan kecil dalam satu telinga, kehilangan pendengaran yang nyata, atau pelepasan sulfur.
 • Sakit tekak, sakit tekak, kelenjar sakit, pelepasan pus, masalah kelenjar tiroid atau laring.
 • Pernafasan hidung yang sukar, pening yang kerap, mendengkur yang teruk, gangguan tidur, demam gred rendah dan pertumbuhan tulang muka yang rosak.

Hospital sebaliknya dipanggil

Jika anda memerlukan pakar ini dengan segera, maka di hospital perlu mencari bilik dengan tanda "ahli otolaryngolog". Perlu diperhatikan terutamanya bahawa semua proses radang, yang menjadi penyebab penyakit saluran pernafasan atas, boleh berlaku di kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Jika anda akan membuat temujanji dengan doktor ini, anda pastinya akan mengetahui jika anda benar-benar memerlukan pakar otolaryngolog.

Ia adalah organ-organ ini yang mewujudkan persimpangan saluran penghadaman dan pernafasan, yang bertindak balas terhadap kesan agen asing, alergen, bakteria dan virus patogen lebih awal daripada yang lain. Sekarang saya ingin bercakap tentang apa yang dilakukan oleh pakar otolaryng apabila pesakit beralih kepadanya.

Senarai yang sakit seperti yang dinyatakan

Girls please repost maksimum! !! Saya mempunyai banyak kawan dan lebih banyak pengikut. Gadis, mari kita bantu bayi bersama-sama. Saya menulis jawatan ini untuk kali pertama betul jika ada masalah! Dima Volkomurova dari Izhevsk, misteri lamina kongenital - kulit yang sangat kering dan kasar. Anak lelaki itu masih tidak mengerti mengapa ibunya meletakkan stokingnya di tangannya pada waktu malam, tidak membenarkan dia bermain di kotak pasir di jalanan dan berjalan di bawah sinar matahari dan ia tidak menyedarinya.

Girls please repost maksimum! !! Saya mempunyai banyak kawan dan lebih banyak pengikut. Gadis, mari kita bantu bayi bersama-sama. Saya menulis jawatan ini untuk kali pertama betul jika ada masalah! Dima Volkomurova dari Izhevsk, misteri lamina kongenital - kulit yang sangat kering dan kasar. Anak lelaki itu masih tidak mengerti mengapa ibunya meletakkan stokingnya di tangannya pada waktu malam, tidak membenarkan dia bermain di kotak pasir di jalanan dan berjalan di bawah sinar matahari dan ia tidak menyedarinya.

Bagaimana anda memanggil doktor telinga hidung-tekak

Dalam musim sejuk, musim hujan, virus dan jangkitan menyerang seseorang, dan dia sangat memerlukan doktor telinga hidung - ini adalah orang yang memanggil doktor ENT. Apakah nama yang betul untuk kepakaran ini? Bilakah saya perlu menghubunginya? Adakah mungkin untuk menguruskan remedi rakyat rumah tanpa campur tangan doktor? Soalan yang relevan, sejak baru-baru ini pencemaran alam sekitar, kekurangan zat makanan dan peningkatan penggunaan bahan kimia dalam kehidupan seharian membawa kepada masalah kesihatan yang kerap.

Pakar yang merawat organ-organ ini dikenali sebagai ENT dalam masyarakat. Nama penuh keistimewaan doktor adalah pakar otorinolaryngolog. Kata majmuk sebenarnya terdiri daripada akar empat kata-kata Yunani purba, yang bermaksud telinga, hidung, tekak, atau laring, dan sains. Organ-organ ini secara dekat secara anatomi antara satu sama lain, dan juga mempunyai sambungan berfungsi. Di samping itu, terdapat kesaling saling ketergantungan penyakit organ-organ ini dan, dalam beberapa kes, persamaan kaedah penyelidikan. Otolaryngology adalah sains yang luas. Memperuntukkan kepakaran yang sempit di kawasan ini, sebagai contoh:

Isi cuti sakit

Nama syarikat dimasukkan ke dalam bidang ini. FSS mengesyorkan untuk memberikan nama pendek organisasi, jika ada. Apabila tidak ada nama yang disingkat, dan nama penuh tidak sesuai dengan garisan, nama tersebut terganggu dalam kata separuh. Jangan melampaui sel-sel. Antara perkataan satu sel dilangkau.

Mengikut undang-undang, dalam kes penyakit dan kecederaan pekerja, majikan membayar tiga hari pertama hospital dari dana sendiri. Selebihnya elaun dipindahkan oleh FSS. Apabila membuat senarai yang sakit atas sebab-sebab lain, jumlah keseluruhan manfaat dibayar oleh Dana Insurans Sosial - ini adalah prosedur yang ditetapkan oleh undang-undang.

Bantu hospital dengan kerja sebelumnya

BAYI PERHATIAN! Sekiranya pekerja tidak berpeluang untuk menerima sijil tempat kerja terdahulu, organisasi penggajian yang mengenakan bayaran gaji yang sakit boleh memohon kepada FIU untuk mendapatkan maklumat mengenai jumlah pendapatan yang diterima untuk tempoh yang diperlukan untuk pengiraan.

Sehingga apabila peristiwa yang diinsuranskan berlaku, pekerja menerima dana untuk kartu bank mereka (atau melalui pos) langsung dari Dana Insurans Sosial, majikan, selambat-lambatnya 5 hari setelah menerima cuti sakit dari seorang pekerja, menyerahkan kepada pejabat wilayah elektronik atau dokumen kertas yang diperlukan untuk pembayaran manfaat kecacatan sementara:

Hospital sebaliknya dipanggil

Otolaryngology pada asalnya adalah khusus perubatan sempit. Tetapi dengan peredaran masa, subspesial yang lebih sempit dibentuk di dalamnya - audiologi, phonatrik, rhinologi, otiatri, otonurologi. Trend ke arah pengkhususan doktor yang semakin sempit mempunyai sisi negatif dan positif. Sisi negatif adalah penyempitan pandangan pakar. Positif adalah pengetahuan yang lebih lengkap mengenai subjek anda. Lagipun, jumlah pengetahuan saintifik telah meningkat dengan pesat dan besar, walaupun dalam disiplin yang sangat khusus.

Fungsi organ-organ ENT yang betul adalah sangat penting, kerana hidung, tekak, telinga dan laring yang pertama bertindak balas terhadap semua agen asing (virus dan bakteria, alergen) yang memasuki tubuh manusia, merupakan komponen penting dalam halangan imun tubuh manusia (tonsil, adenoid). Kebolehtelapan udara yang baik melalui hidung adalah pencegahan kekurangan oksigen kronik (hipoksia), dan bagaimana.

Doktor oleh urat dan vesel

Adalah perlu untuk mengikuti cadangan phlebologist, yang akan menghalang perkembangan lanjut penyakit ini: menjauhkan diri dari tabiat buruk, tidak mengambil mandi panas, tidak pergi ke sauna, membasuh kaki yang lebih rendah, menghilangkan berat badan berlebihan, memakai kasut yang selesa, seluar mampatan khas dan pakaian rajut. Ia tidak disyorkan untuk berada dalam kedudukan duduk, dengan kaki anda menyeberang.

Doktor akan membantu untuk membangunkan rawatan perubatan yang sesuai untuk kapal yang terjejas, akan menetapkan terapi mampatan. Untuk tujuan pencegahan, serta semasa rawatan dan semasa pemulihan campur tangan pembedahan, doktor menetapkan rejimen fisioterapi yang sesuai.

Apa yang dirawat oleh doktor ortopedik dan bagaimana dia melakukannya

Dalam perubatan moden terdapat banyak kepakaran yang berbeza dan pakar bedah ortopedik adalah salah satu yang paling dicari. Tetapi tidak semua orang tahu apa yang dia lakukan. Nama-nama profesional perubatan mudah bagi orang biasa untuk menjadi keliru. Seseorang pesakit yang tidak terlatih tidak mungkin menjawab, bagaimana seorang ahli oktik berbeza dari pakar mata, adakah terdapat perbezaan antara pakar neurologi dan ahli neuropatologi, dan bagaimana seorang pakar traumatologi berbeza daripada pakar bedah ortopedik, dan siapa pakar trauma ortopedik?

Dan jika konsep "trauma" cukup mudah, kerana perkataan "trauma" dalam nama khusus bercakap untuk dirinya sendiri, maka ahli traumatologist-ortopedik, dan lebih-lebih lagi, ortopedis itu mendorong banyak orang ke dalam kegelapan.

Ia bernilai bermula dengan hakikat bahawa nama rasmi spesifik bunyi seperti "traumatologist-orthopedist". Iaitu, doktor yang sama boleh merawat kedua-dua penyakit ortopedik dan trauma. Pemisahan mengikut spesialisasi ini berlaku, sebagai peraturan, bergantung kepada keutamaan doktor sendiri, dan di tempat kerjanya (orang yang merujuk kepada institusi perubatan ini).

Dan jika tidak ada masalah dengan kategori penyakit yang sesuai untuk parameter "trauma" pada orang biasa, maka mustahil untuk memahami apa penyakit ortopedik, seperti namanya.

Konsep penyakit ortopedik

Penyakit ortopedi adalah penyakit sistem muskuloskeletal yang tidak dikaitkan dengan kehadiran kecederaan akut. Mereka boleh menyebabkan kecederaan, tetapi merupakan proses yang kronik, kronik. Patologi ortopedi boleh dibahagikan kepada kumpulan mengikut etiologi kejadiannya.

 • Penyakit ortopedi akibat kecederaan - sendi palsu, yang terbentuk akibat rawatan yang tidak wajar atau ketidakpatuhan oleh pesakit dengan cadangan doktor. Ia juga termasuk amputasi trauma, memendekkan kaki, perpaduan dengan anjakan (akibatnya paksi hujungnya terganggu), pecah ligamen, menisci, lama dan dislokasi biasa. Semua patologi, pada peringkat pertama penjagaan, dipanggil kecederaan, dan dengan rawatan yang mencukupi, peralihan mereka kepada penyakit ortopedik boleh dielakkan.
 • Penyakit kongenital sistem muskuloskeletal - ini termasuk patologi seperti kaki kaki pediatrik, kecacatan sistem rangka (pemendekan salah satu kaki), banyak penyakit keturunan dan genetik disertai oleh perkembangan tulang dan sendi yang tidak normal.
 • Penyakit ortopedi yang telah berkembang akibat proses degeneratif - osteoarthrosis, osteochondrosis. Dalam patologi ini, sistem lokomotor terganggu akibat kerosakan pada tisu tulang rawan, yang membawa kepada kesakitan kronik dan sekatan pergerakan di kawasan yang terjejas di badan.
 • Patologi ortopedi sebagai akibat daripada penyakit-penyakit lain dari tubuh manusia - lesi reumatik sendi, osteitis dan arthritis pelbagai etiologi ("bump tuberkulata", ankylosis sendi akibat keradangan purulen, dll.).

Di mana seorang pakar ortopedik mengambil

Merumuskan, kita boleh mengatakan bahawa pakar bedah ortopedik merawat kecederaan kronik, gangguan kongenital sistem rangka, serta semua penyakit kroniknya. Malangnya, ramai pesakit, seperti doktor dalam senarai pekerja kebanyakan institusi perubatan hanya tidak hadir. Dan kini pesakit dengan penyakit ortopedik sudah ditempah untuk temujanji dengan pakar bedah. Ini datang dari kejahilan bahawa pakar bedah ortopedik mudah diganti oleh traumatologist dan, sebenarnya, adalah. Ini terutama terpakai untuk rawatan pesakit luar, di mana dia merawat kedua-dua trauma akut dan penyakit ortopedik. Hospital-hospital trauma kebanyakan hospital bandar juga merawat kedua-dua kumpulan penyakit, walaupun ada juga yang pakar dalam satu perkara sahaja.

Jangan lupa bahawa institusi perubatan terlibat dalam kesihatan rakyat dewasa dari 18 tahun. Kanak-kanak perlu diambil di klinik dan hospital kanak-kanak khusus. Oleh itu, kanak-kanak yang mempunyai penyakit ortopedik perlu membuat temujanji dengan ortoped pediatrik.

Apa yang perlu diubah kepada ortopedik

Setelah menangani rawatan penyakit-penyakit ortopedis mana yang terlibat dalam dan di mana untuk mencari dia, ia patut menjelaskan dengan mana aduan ia patut pergi kepadanya dan siapa yang betul-betul dia memperlakukan.

Jika pesakit bimbang tentang aduan kesakitan di kawasan sendi yang timbul selepas bebannya, sekatan pergerakan di dalamnya, perasaan ketidakstabilan semasa pergerakan dan sokongan. Jika selepas kecederaan tidak ada pemulihan lengkap atau ada ketidakselesaan dalam proses kehidupan. Jika anda bimbang tentang sebarang anomali dari sendi dan tulang. Dalam semua kes ini, perlu membuat temujanji dengan traumatologist ortopedik. Semasa pemeriksaan dan setelah melakukan kajian diagnostik yang diperlukan, dia akan menubuhkan diagnosis dan menetapkan rawatan yang mencukupi, atau dia akan merujuk anda kepada pakar lain.

Kuliah dari ortopedik yang dihormati kategori tertinggi

Kaedah Penyelidikan dalam Ortopedik

Kajian dalam diagnosis penyakit ortopedik tidak berbeza daripada mereka yang mengalami kecederaan akut.

Radiografi membolehkan anda dengan cepat menilai keadaan sistem rangka, mengesahkan kehadiran osteoartritis, osteochondrosis dan menubuhkan tahap penyakit tanpa penyediaan sebelum dan dengan risiko yang minima. Juga, salah satu kaedah penyelidikan tertua dan paling tepat ini membolehkan diagnosis pembezaan dengan banyak penyakit yang mempunyai gambaran klinikal yang sama.

Ultrasound dilakukan dalam kajian sendi dan tendon yang rosak. Ia membolehkan anda dengan pantas dan dengan selamat menilai keadaan kawasan kajian. Bersama dengan kandungan maklumat yang hebat, pemeriksaan ultrasound sistem muskuloskeletal tidak praktikal tidak ada contraindications dan tidak memerlukan persiapan awal.

MRI dan CT adalah kaedah penyelidikan yang paling moden dan bermaklumat. Mereka membolehkan anda melihat gambaran yang paling tepat tentang apa yang berlaku di kawasan badan yang menarik kepada doktor, kerana kedua-dua tulang dan tisu-tisu lembut badan digambarkan dalam gambar. Kaedah diagnostik ini membolehkan anda menubuhkan diagnosis yang tepat, menentukan taktik rawatan, patologi yang dikesan, serta menjalankan perancangan praoperasi, jika perlu.

Kaedah rawatan dalam ortopedik

Kaedah rawatan dalam ortopedik moden adalah pelbagai. Beberapa penyakit ortopedik boleh disembuhkan dengan kaedah konservatif. Pada masa ini terdapat sejumlah besar produk ortopedi yang berbeza daripada insoles kepada kasut, untuk pembetulan flatfoot, kepada korset dan orthoses, yang membolehkan untuk membetulkan patologi ortopedi yang sedia ada.

Kaedah rawatan pembedahan juga aktif digunakan dalam ortopedik. Operasi endoprosthetics sendi lutut, pinggul dan bahu, yang dijalankan dalam kuantiti yang banyak di semua klinik di negara kita, adalah contoh paling jelas kaedah ini. Hampir mana-mana patologi ortopedik boleh disembuhkan melalui pembedahan. Operasi paling popular pada masa ini adalah: arthroscopy sendi lutut dan bahu, osteotomy untuk kecacatan valgus jari kaki pertama, dan banyak lagi.

Seorang ortopedik yang sebaliknya dipanggil

Doktor mana yang merawat sendi

Penyakit sendi sering menyebabkan hospitalisasi pesakit, menyebabkan kerosakan aktiviti fizikal, kecacatan dan perkembangan kecacatan. Gejala pertama yang menyebabkan pesakit pergi ke hospital adalah sakit ketika berjalan dan berehat. Untuk menangani pakar yang diperlukan secara langsung dan segera menjalani pemeriksaan diagnostik yang perlu, adalah penting untuk mengetahui yang mana rawatan doktor.

Jenis patologi bersama

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Patologi sistem muskuloskeletal dibahagikan kepada beberapa jenis. Proses degeneratif-dystrophik dalam tisu tulang rawan, ligamen dan kawasan tulang bersebelahan dipanggil arthrosis. Penyakit ini lebih biasa pada orang tua, tetapi dalam dekad yang lalu, penyakit itu menjadi "lebih muda", yang menyebabkan kejadiannya pada pesakit selepas 35 tahun. Proses patologi membawa kursus progresif perlahan, menyebabkan penipisan dan pemusnahan rawan. Akibatnya, permukaan artikular tulang menggosok antara satu sama lain, menggerutu, menyebabkan kesakitan bervariasi.

Pada permulaan sindrom kesakitan patologi muncul selepas penuaan fizikal yang sengit. Oleh kerana kecacatan rawan dan struktur anatomi periartikik meningkat, kekakuan pergerakan berkembang dan sakit timbul dalam keadaan rehat. Apabila diagnosis lewat dan rawatan penyakit sendi itu musnah sepenuhnya, cacat, yang mengakibatkan kecacatan kekal.

Patologi radang sendi dipanggil arthritis. Penyakit ini berlaku di mana-mana umur pada kanak-kanak dan orang dewasa dan dicirikan oleh tanda-tanda keradangan yang datang ke barisan hadapan: kemerahan kulit, bengkak, dan peningkatan suhu tempatan. Penyakit ini biasanya bermula dengan akut apabila jangkitan dari luka yang terletak di kawasan sendi, apabila patogen dibawa oleh aliran darah dari penyakit jangkitan pada organ dalaman.

Rheumatoid reaktif, yang berkembang akibat reaksi autoimun badan, disertai dengan pengeluaran antibodi ke tisu penghubungnya sendiri. Selalunya proses patologi adalah bersifat sistemik, yang tidak hanya mempengaruhi sistem muskuloskeletal, tetapi juga organ-organ penting. Penyakit seperti itu termasuk ankylosing spondylitis, arthritis rheumatoid, vasculitis sistemik dan scleroderma. Satu kumpulan besar penyakit radang sendi, yang dengan kemajuan membawa kepada kerosakan dystrophik pada tulang rawan dan tisu tulang, adalah rheumatoid arthritis.

Pakar Rawatan Bersama

Melawat pendaftaran klinik daerah, anda perlu membuat keputusan untuk mendapatkan temujanji. Biasanya, apabila pesakit pertama dirawat, pendaftar menghantar kepada ahli terapi yang melayani kawasan kediaman pesakit. Selepas pemeriksaan awal, doktor membuat diagnosis awal dan menetapkan rujukan kepada pakar, sama ada di institusi perubatan ini atau pusat perubatan lain. Walau bagaimanapun, semasa rawatan awal, anda boleh segera melihat seorang doktor yang merawat sendi.

Rheumatologi

Seorang doktor yang terlibat dalam rawatan konservatif sistem muskuloskeletal dipanggil rheumatologi. Biasanya di klinik-klinik daerah besar selalu ada pakar sempit sepenuh masa atau doktor dari hospital serantau yang menasihati pesakit pada hari-hari tertentu. Apabila simptom pertama penyakit keradangan atau degeneratif-dystrophik sendi harus menghubungi seorang rheumatologi.

Doktor akan mengumpul anamnesis (sejarah) penyakit, akan memeriksa sendi yang terkena dan pemeriksaan fizikal (mendengar pernafasan, aktiviti jantung, probe perut). Selepas peperiksaan awal, dia akan menulis arahan untuk makmal dan diagnostik instrumental. Ujian darah dan air kencing yang lengkap dianggap wajib untuk penyelidikan, maka pemeriksaan biokimia cecair biologi ini boleh ditetapkan. Oleh kerana keputusan analisis diperolehi, ujian reumatik, ujian makmal serologi dan imunologi disyorkan.

Untuk kesakitan pada sendi kaki dan lengan, pakar rheumatologi menetapkan kaedah diagnostik yang penting. Ini termasuk radiografi, pengiraan dan pengimejan resonans magnetik, ultrasound sendi terjejas. Selain itu, densitometry ditetapkan, yang terdiri daripada menentukan kehilangan tulang akibat osteoporosis. Berdasarkan keputusan diagnosis, doktor mengambil kursus terapi dan menyelesaikan masalah kemasukan ke hospital pesakit di jabatan reumatologi.

Untuk rawatan penyakit ubat-ubatan anti-radang nonsteroid sendi, ubat-ubatan hormon, termasuk untuk pengenalan ke dalam rongga sendi, ditetapkan. Antibiotik juga digunakan apabila jangkitan berlaku, chondroprotectors untuk memulihkan struktur tulang rawan. Terapi patologi mungkin memerlukan pakar lain merawat sendi, seperti ahli fisioterapi, ahli terapi urut, terapi manual, pengajar terapi senaman, arthroscopist, terlibat dalam proses rawatan.

Traumatologist-orthopedist

Dalam kes proses patologi yang lebih maju atau kegagalan terapi konservatif, rujuk kepada traumatologist ortopedik yang berkaitan dengan teknik pembedahan untuk rawatan sendi. Biasanya, dalam peringkat kedua penyakit, sendi itu sebahagiannya atau sepenuhnya dimusnahkan, cacat, yang menyebabkan pembatasan pergerakan atau melumpuhkan sepenuhnya sendi terjejas. Dalam kes ini, sendi melukai bukan sahaja apabila bergerak, tetapi juga berehat, dari mana tidur penuh diganggu.

Seorang pakar traumatologi atau pakar bedah pengkhususan ortopedik menyediakan pesakit untuk campur tangan pembedahan yang dirancang dan menjalankan operasi pada sendi terjejas, yang dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Memelihara organ (arthrotomy, arthroplasty, reseksi sendi, arthrodesis) campur tangan. Tujuan aktiviti sedemikian adalah untuk memaksimumkan pemeliharaan tisu pesakit sendiri dan untuk meneruskan fungsi bersama, untuk menghapuskan kesakitan, menormalkan pergerakan anggota badan.
 2. Endoprosthetics Ia dilakukan di peringkat akhir arthrosis, apabila komponen penting sendi sepenuhnya dimusnahkan. Terapi terdiri daripada menubuhkan prostesis untuk memulihkan fungsi motor biasa.

Sendi pinggul dan lutut paling sering tertakluk kepada prostetik, yang membantu pesakit kembali ke kehidupan seharian, memulihkan kapasiti kerja dan mengelakkan kecacatan yang teruk.

Untuk rawatan penyakit sistem muskuloskeletal, ubat moden mempunyai arsenal yang kaya dengan pakar sempit, kaedah diagnostik yang inovatif dan cara terapi konservatif, kaedah berkesan campur tangan pembedahan dan prostetik. Untuk mengekalkan aktiviti motor sepenuhnya dan kualiti hidup yang tinggi, perlu mendapatkan bantuan daripada institusi perubatan pada gejala penyakit sendi yang pertama. Penjagaan perubatan yang tepat pada masanya dengan ketara memperbaiki prognosis proses patologi yang bersifat radang atau degeneratif, membantu mengelakkan kecacatan.

Osteoartritis adalah punca kesakitan muskuloskeletal pada sendi, yang kemudiannya boleh menyebabkan kecacatan. Di kawasan ini, hujung femur dan tibia disambungkan, yang diliputi dengan tisu tulang rawan artikular. Antara dua tulang adalah jenis rawan kedua,...

Osteoartritis sendi pergelangan tangan.

Osteoartritis sendi pergelangan tangan adalah penyakit kronik yang disertai oleh penipisan permukaan tulang rawan dan ubah bentuk struktur tulang artikulasi. Bagaimana ia berfungsi?

Pergelangan pergelangan tangan terletak di tangan antara barisan pertama tulang carpal (segi tiga, navicular, semi-lunar) dan lengan bawah (hujung distal dari siku dan jejari). Peranan penyerap kejutan adalah cakera artikular yang terdiri daripada tisu tulang rawan, dan semua struktur tulang bersebelahan antara satu sama lain dilindungi dengan tisu tulang rawan. Semua komponen pergelangan tangan dicatatkan menggunakan pelbagai ligamen. Bentuk sendi pergelangan tangan adalah elips, pergerakan di sepanjang paksi sagittal dan frontal adalah mungkin.

Penyebab penyakit ini.

 • Osteoarthritis idiopatik, apabila sintesis kolagen terjejas, permukaan tulang rawan berkurangan, dan pergerakan menderita. Mengapa ini berlaku tidak diketahui siapa pun.
 • Kecederaan, dislokasi, operasi yang membawa kepada osteoartritis selepas trauma.
 • Beban besar dan microtraumas pada orang yang mempunyai kerja fizikal berat, atlet dan mereka yang bekerja termasuk kesan getaran atau beban berterusan di tangan.
 • Kesalahan kongenital.
 • Perubahan berkaitan dengan usia yang dikaitkan dengan gangguan metabolik (diabetes, gout, chondrocalcinosis, obesiti).
 • Pelarasan hormon dalam wanita menopaus, penyakit endokrin lain.
 • Penyakit radang tisu artikular.

Gejala penyakit.

Osteoarthritis berlangsung dengan perlahan dan setiap peringkat mempunyai gejala sendiri. Permulaan penyakit ini dicirikan oleh penampilan kesakitan berulang pada sendi pergelangan tangan. Masalah kritikal terdengar semasa pergerakan, terutama di bawah beban dalam bentuk penekanan. Tiada perubahan yang kelihatan pada 1 darjah. Di peringkat 2, kesakitan menjadi lebih sengit, apa-apa ketegangan menjadi penyiksaan bagi seseorang, bahkan pergerakan dan pergerakan pasif menyakitkan. Pada waktu pagi terdapat kekakuan, lulus selepas pemanasan. Kemungkinan hyperemia dan sedikit bengkak sendi pergelangan tangan. Pada peringkat terakhir 3, pergerakan tangan hilang. Telah ubah bentuknya.

Diagnosis

 • Aduan pesakit (rasa sakit, kekakuan, kerumitan, sekatan pergerakan).
 • Anamnesis di mana semua faktor risiko diambil kira (peningkatan beban, kecederaan, kehadiran penyakit kronik).
 • Pemeriksaan sinar-X, di mana ia adalah mungkin untuk menentukan peringkat proses mengikut keadaan ruang bersama dan kehadiran osteofit dan pelbagai kecacatan tulang.
 • Tomography yang dikira memberikan gambaran yang lebih tepat tentang semua perubahan dalam osteoartritis (lokasi sista dan osteophytes yang sedia ada, keamatan osteosclerosis, keadaan permukaan artikular).
 • Pencitraan resonans magnetik membolehkan anda melihat segalanya dalam imej tiga dimensi, lebih jelas dengan kesilapan yang minimum berbanding dengan kaedah lain.
 • Scintigraphy menunjukkan kehadiran gangguan metabolik dalam tisu pergelangan tangan.

Rawatan dan pemulihan.

Terapi osteoartritis, sebagai peraturan, bermula dengan terapi dadah, termasuk pelantikan: analgesik, ubat anti-radang bukan steroid, ubat-ubatan yang meningkatkan pemakanan tulang rawan, serta chondroprotectors. Bersama dengan rawatan dadah, item mandatori adalah untuk menghadkan apa-apa beban di pergelangan tangan dalam kes ini sendi. Untuk melakukan ini, gunakan pembungkus khas yang tidak bergerak. Biasanya mereka digunakan, bermula dengan 2 darjah penyakit.

Petua: Penting untuk meninggalkan faktor-faktor yang membawa kepada masalah ini, dan untuk ini anda perlu mengubah jenis aktiviti, kerana terus menegangkan tangan anda, kesan bantuan yang diberikan tidak akan.

Kaedah pemulihan rawatan termasuk fisioterapi dan urutan. Yang paling sesuai untuk osteoarthrosis adalah prosedur physiotherapeutic berikut: phonophoresis, terapi lumpur, terapi laser, terapi magnet, elektroforesis, haba dan balneotherapy. Urut dilakukan dengan menggosok serentak salep anti-radang dan gel.

Rawatan pembedahan.

Ia digunakan apabila osteoartritis berada dalam keadaan yang tidak diingini dan tiada apa yang kekal untuk meletakkan prostesis. Prosedur ini dipanggil endoprosthetics, iaitu, penggantian pergelangan tangan yang dipakai bersama dengan tiruan. Rawatan pembedahan berlaku di bawah anestesia umum, hirisan dibuat di belakang tangan, bahagian yang rosak artikulasi dikeluarkan, tempat disediakan untuk prostesis, lubang khas dibuat untuk penetapan. Untuk mengekalkan struktur baru dengan selamat, satu simen gam khas digunakan. Setelah menetapkan implan, pakar bedah memeriksa mobiliti dan, jika semuanya baik, menjahit luka dalam lapisan.

Lengan tetap dengan plaster selama beberapa minggu, selepas 2 minggu mereka biasanya mengeluarkan jahitan. Pemulihan penuh pergerakan biasanya berlaku pada bulan ketiga - keenam selepas endoprosthetics.

Pencegahan dengan bantuan gimnastik terapeutik.

Ini adalah aktiviti fizikal yang betul yang akan membantu mencegah osteoartritis sendi pergelangan tangan. Latihan membantu meningkatkan bekalan darah dan pemakanan, menguatkan otot dan ligamen

Petua: Penting untuk menjalankan senam secara teratur, setiap hari, dan bukan dari semasa ke semasa, maka akan ada hasilnya.

Mereka memulakan latihan sebagai peraturan dengan pemanasan, urut diri yang kecil, untuk memanaskan otot. Kemudian secara beransur-ansur dari latihan mudah ke latihan yang lebih kompleks dijalankan. Jangan bebankan tangan anda dan buat apa-apa pergerakan secara tiba-tiba, semuanya harus lancar dan kemas. Senaman biasanya memusingkan berus dalam arah yang berbeza, menaikkannya ke atas dan ke bawah. Kesemuanya sangat mudah dilaksanakan dan mudah dilaksanakan.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Kekakuan pada waktu pagi di tangan dan masalah ketika bergerak menghantui anda...
 • Semuanya jatuh dari tangan dan tidak mungkin melakukan apa-apa kerana sakit...
 • Mungkin anda cuba mengatasi sendiri, menggunakan pelbagai salap dan pil...
 • Tetapi masalahnya tetap, kerana anda sedang membaca garis-garis...

Jangan ubat sendiri, meminta bantuan daripada pakar. Valery Nemchenko, seorang doktor ortopedik yang berpengalaman, akan menetapkan rawatan yang sesuai untuk anda dan tidak lama lagi anda akan melupakan rasa sakit dan ketidakselesaan yang menyebabkan osteoarthrosis anda. Baca lebih lanjut.. "

Ortopedik kanak-kanak, ortopedik, doktor ortopedik

Ortopedik dekat

Seorang pakar ortopedik pediatrik adalah seorang doktor yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan kongenital atau penyakit yang diperoleh dari sistem muskuloskeletal pada kanak-kanak. Aktiviti ortopedik itu berkait rapat dengan traumatologi, oleh itu, keistimewaan penuh dipanggil traumatologist ortopedik.

Traumatologist ortopedik kanak-kanak merawat penyakit berikut:

 • displasia pinggul dan dislokasi kongenital sendi pinggul;
 • kongenital dan torticollis diperoleh;
 • kaki rata;
 • pelanggaran postur dan scoliosis;
 • kesan kecederaan;
 • osteochondropathies (Scheuermann-Mau, Osgood-Schlatter, Legg-Kelve-Perthesse, Koenig, dan lain-lain); kecacatan tulang kaki, lutut, paha, dll.

Sebahagian daripada penyakit yang disangkut oleh ahli ortopedik pediatrik adalah kongenital, jadi doktor perlu memeriksa setiap kanak-kanak sejurus selepas kelahiran: lebih awal patologi itu dijumpai, terdapat lebih banyak rawatan. Terdapat pemeriksaan berjadual ortopedik kanak-kanak - pada 1,3,6 dan 12 bulan. Pertumbuhan dan perkembangan sistem muskuloskeletal pada kanak-kanak sangat sengit, jadi dalam tempoh ini, penting untuk tidak terlepas dari permulaan sebarang penyakit yang dapat diketahui oleh akibat yang dahsyat selepas bertahun-tahun.

Penyakit yang paling biasa:

Pada bayi, gangguan yang paling biasa dalam sistem muskuloskeletal adalah displasia pinggul, torticollis otot kongenital, kecacatan kaki. Dan kanak-kanak yang lebih tua dan kanak-kanak prasekolah mempunyai postur dan skoliosis yang lemah.

Displasia pinggul adalah hipoplasia kongenital sendi, yang boleh disembuhkan sepenuhnya dengan rawatan awal. Jika anda tidak memberikan perhatian yang sewajarnya, penyakit ini boleh membawa kepada arthrosis awal sendi pinggul, dan dalam kes-kes yang teruk kepada kehelan pinggang. Pada kanak-kanak yang mengalami peningkatan berat badan dan tanda-tanda kekurangan vitamin D (riket) dengan awal, sehingga umur 8-9 bulan, berdiri di atas kaki, kecacatan kaki kaki boleh berlaku (dikenali sebagai "Roda") dan kaki rata berkembang. Prediksi seperti itu terhadap patologi adalah penting untuk diperhatikan sebelum kanak-kanak mula aktif berdiri di atas kakinya dan berunding dengan pakar, terutama jika timbul persoalan - sama ada untuk meletakkan bayi dalam "walker".

Salah satu kecacatan ortopedik yang paling tidak menyenangkan pada kanak-kanak adalah torticollis otot. Dalam kes-kes yang ringan, ia menghalang kanak-kanak dari biasanya mencari dan menghidupkan kepala, dalam kes-kes yang teruk, ia mengalami kecacatan wajah dan menyebabkan ketidakupayaan. Kecacatan ini dapat dengan cepat berkembang dan menyebabkan banyak masalah dalam kesihatan, yang bermaksud ia harus diakui dan diperbetulkan pada waktunya. Sekiranya torticollis dijumpai dalam bayi yang baru lahir, maka sebaiknya memulakan rawatan pada minggu kedua kehidupan. Untuk memulakan, pakar bedah ortopedik profesional akan memberitahu ibu bapa bagaimana untuk menyusun kanak-kanak supaya kedudukannya adalah betul dari segi anatomi. Terdapat juga arahan terperinci tentang cara memegang bayi dengan betul di dalam tangan anda, dalam kedudukan untuk memberi makan dan mandi, dan bagaimana untuk mengambil langkah berjaga-jaga ketika berpakaian.

Penyakit berbahaya - scoliosis - adalah lebih mudah untuk mencegah daripada menyembuhkan. Apabila skoliosis berlaku, kelengkungan bukan sahaja tulang belakang, tetapi juga keseluruhan dada, yang mengakibatkan mampatan dan disfungsi organ-organ dalaman, terutamanya paru-paru dan jantung.

Semasa tempoh pertumbuhan intensif, kanak-kanak mungkin mengadu sakit pada kaki, di sendi. Tidak mustahil untuk mengabaikan aduan tersebut, perlu hadir ke pakar untuk memastikan gejala-gejala ini bukan permulaan penyakit apa pun, contohnya arthritis. Lagipun, artritis, yang tidak diperhatikan dan dirawat tepat pada waktunya, boleh mengingatkan dirinya sendiri sepanjang hidupnya dengan sakit dan kecacatan sendi dan mencetuskan keradangan pada organ lain.

Peperiksaan pencegahan dan pencegahan

Sekiranya bayi itu baik-baik saja, konsultasi pakar bedah ortopedik akan membantu dalam pencegahan penyakit. Doktor akan memberitahu ibu bagaimana untuk memilih kasut yang betul. Sebagai contoh, ia akan memberitahu bahawa kasut, yang dengan tegas membaiki sendi pergelangan kaki, membolehkan kanak-kanak berjalan dengan yakin, membuat sokongan semasa berjalan. Untuk kanak-kanak kecil, roller yang sangat kecil, sedikit tinggi (sokongan instep) pada insole atau insole tanpa penggelek disyorkan. Doktor akan menasihatkan untuk melepaskan kanak-kanak secara berkala untuk berjalan kaki tanpa alas kaki, sebaik-baiknya pada permukaan yang sedikit tidak sekata - ini akan merangsang otot-otot kaki dan mengelakkan kaki rata.

Semua kanak-kanak profilaksis mesti diperiksa oleh ortopedik sekurang-kurangnya sekali setahun.

Di pusat perubatan kanak-kanak "Spring", anak anda akan dirujuk oleh pakar ortopedik berpengalaman. Jika perlu, dia akan ditetapkan pemeriksaan yang diperlukan, akan memilih satu program rawatan individu, termasuk refleksologi, fisioterapi, urut, gimnastik dan kaedah lain yang berkesan.

Ortopedik

Ortopedis adalah pakar yang harus dihubungi jika terdapat sebarang penyakit atau kecacatan yang berkaitan dengan sistem muskuloskeletal. Sekiranya kita menganggap apa yang dirawat oleh ortopedik, maka kita boleh perhatikan kecacatan perkembangan yang berkaitan dengan sistem rangka, serta bentuk-bentuk paten kongenital, komplikasi yang timbul pada latar belakang penyebaran penyakit berjangkit. Di samping itu, senarai ini termasuk kecederaan dalam negeri dan pelbagai kecederaan, keadaan dalam tempoh selepas traumatik, dan penyakit yang berkaitan dengan sistem rangka. Arah yang berasingan dari spesifik kerja ortopedik adalah rawatan penyakit-penyakit pekerjaan yang, seperti yang jelas dari senarai yang telah dikaji sebelum ini, secara langsung mempengaruhi keadaan sistem muskuloskeletal dan fungsi-fungsinya yang sedia ada.

Ortopedik: arahan utama

Pengkhususan, yang memiliki pakar bedah ortopedik tertentu, menentukan, masing-masing, dan arah tertentu dalam spesifik aktivitinya. Marilah kita pilih satu varian kemungkinan arahan berikut:

 • Ortopedik (atau konservatif) ortopedik. Dalam kes ini, pelaksanaan langkah-langkah pencegahan untuk penyakit sistem muskuloskeletal di klinik di mana ia mengambil seorang pakar ortopedik. Di samping itu, kawasan ini memberi tumpuan kepada pelaksanaan langkah-langkah rawatan tidak beroperasi dari segi kesan ke atas penyakit tulang dan sendi.
 • Endoprosthetics Arah ini difokuskan pada pelaksanaan langkah prostetik pembedahan ke tulang dan sendi, yang sangat relevan jika tidak mungkin untuk menyelamatkan mereka, menggunakan pilihan rawatan lain.
 • Ortopedik pembedahan. Spine, kaki, gigi dan tangan - bidang utama pengaruh arah ortopedik ini. Ini adalah arahan radikal dalam rawatan, kesannya adalah pada tulang, sendi dan ligamen.
 • Traumatologi. Ini juga termasuk ortopedik sukan. Sebagai kaedah rawatan, rawatan konservatif ditentukan, dan rawatan pembedahan tertumpu pada kesan kecederaan yang dalam beberapa cara berkaitan dengan sistem tulang. Ini juga termasuk penetapan fraktur dan langkah tepat pada masanya yang bertujuan untuk membetulkan kecacatan tisu lembut sendi dan kaki, serta langkah-langkah yang bertujuan untuk membetulkan bentuk cacat lama. Memandangkan ortopedik sukan juga termasuk dalam arah ini, maka kesannya masing-masing, memberi tumpuan kepada rawatan kecederaan tertentu yang diterima oleh atlit oleh sifat aktiviti mereka.
 • Ortopedik kanak-kanak, ortopedik remaja. Arah ini difokuskan pada pencegahan dan rawatan yang diperlukan dari segi kecacatan yang berkaitan dengan sistem rangka. Memandangkan definisi awal kumpulan, ia dapat diperhatikan bahawa dalam kes ini, kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, serta anak-anak muda dan remaja, adalah pesakit.

Podiatrist: Apa organ yang dirawat oleh doktor ini?

Berdasarkan ciri-ciri yang disenaraikan di atas yang menentukan spesifik aktiviti seorang pakar ortopedis sebagai pakar tertentu, adalah mungkin, untuk merumuskan apa yang dirawat pakar bedah ortopedik:

Kawasan yang paling kerap dirawat oleh ortopedis adalah: belakang, kaki, bilah bahu, sendi lutut dan pinggul, dan humerus.

Penyakit yang dirawat oleh pakar ortopedik

Bagi penyakit-penyakit spesifik yang dirawat oleh ortopedik, di sini kita boleh menyenaraikan senarai utama utama mereka:

 • kelengkungan kaki, kaki rata, kaki kakinya;
 • penyakit kongenital (displasia sendi pinggul, torticollis);
 • bursitis, arthrosis (penyakit yang disertai dengan keradangan kantung periartikular dan sendi);
 • osteochondrosis (penyakit kronik yang melibatkan luka tulang belakang dalam segmen tertentu);
 • dislokasi sendi, patah tulang;
 • Tumor Ewing;
 • arthritis rheumatoid adalah penyakit kronik seluruh sistem, ciri-ciri yang merupakan lesi sistem rangka, yang, seterusnya, membawa kepada kecacatan teruk sendi, yang dalam beberapa kes boleh menyebabkan ketidakupayaan seterusnya dalam pesakit;
 • sarkas osteogenic;
 • ubah bentuk osteosis;
 • chondromyxosarcoma, dsb.

Penerimaan ortopedik: bilakah diperlukan?

Perlu diingatkan bahawa jenis-jenis patologi tertentu yang kami telah dikenalpasti adalah sebahagian kecil daripada varian mereka yang mungkin tidak penting, lebih-lebih lagi, kepelbagaian varian tersebut dicatat bukan sahaja dalam penyakit, tetapi juga dalam rawatan mengenai kecederaan dan penyakit sistem rangka. Penyakit sendi, tulang, tulang belakang dan ligamen, termasuk tisu di sekeliling kawasan yang terjejas, boleh, seperti telah terisolasi, kongenital atau diperoleh, serta berjangkit. Penyakit-penyakit yang diperolehi dikaitkan dengan kecederaan, kecederaan pekerjaan dan gangguan metabolik. Berjangkit - dengan pendedahan kepada jangkitan dan keradangan yang bersamaan semasa penyebaran penyakit berjangkit.

Perkembangan gangguan tulang berlaku dengan cara yang perlahan, kerana gejala pertama, yang dapat menunjukkan perlunya perundingan seorang ortopedis, mungkin mempunyai penampilan yang kabur, tetapi manifestasi serius dan nyata mereka akan dinyatakan pada tahap lesi berskala besar yang terjadi terhadap latar belakang proses patologis. Memandangkan ciri ini jenis gangguan ini, adalah perlu untuk melawat klinik ortopedik dengan kerap, dan penting untuk melakukannya bermula dari usia awal.

Orthopedist-traumatologist: bilakah diperlukan?

Memandangkan dalam hal ini, seperti yang jelas dari arah pengkhususan ortopedik, adalah persoalan mengenai hubungan langsungnya dengan kecederaan dan penghapusan akibatnya, beberapa sebab untuk melawat pejabat pakar trauma ortopedik juga ditentukan:

 • patah tulang, yang mengakibatkan pelanggaran fungsi mereka, serta pemindahan tulang belakang yang berulang;
 • bentuk sisa poliomielitis;
 • tidak lulus dan sakit berterusan di tulang belakang, anggota badan dan sendi;
 • keseleo, lebam, radang dingin, serangga dan gigitan haiwan;
 • kecacatan anggota badan, tulang belakang, dada, fungsi terjejas sendi-sendi kecil dan besar.

Sebagai sebahagian daripada rawatan, traumatologist ortopedik boleh menggunakan kaedah campur tangan tertutup pembedahan, kaedah ini dipanggil memperbaharui. Dalam kes ini, pembetulan berperingkat oleh seorang pakar bedah ortopedik ditunjukkan oleh tangan gangguan dan kecacatan patologi yang berkaitan dengan pesakit dalam skop segmen individu sendi yang dimiliki oleh alat sokongan dan pergerakan. Khususnya, di sini kita bercakap tentang membetulkan / membetulkan pilihan-pilihan seperti yang sudah dipertimbangkan dan dikecualikan daripada senarai pertimbangan, seperti contracture, footfoot, kelengkungan dari kaki-kaki yang menentang latar belakang riket, ankylosis berserabut, patah tulang yang berakhir di splicing yang salah, dan sebagainya.

Urusan ortopedik segera: gejala yang menyebabkan keperluan seperti itu

Terdapat simptom-simptom tertentu, yang berdasarkan pada dasarnya konsultasi segera dari ortopedis adalah perlu, kerana gejala-gejala ini dapat bertindak sebagai sejenis isyarat yang menunjukkan permulaan perkembangan proses patologi yang serius, dan, sebenarnya, penyakit ini. Orang boleh bercakap mengenai keperluan seperti bantuan perubatan dalam kes gejala berikut:

 • kesakitan pada sendi, kekakuan mereka;
 • tangan mati rasa;
 • bengkak sendi, sakit semasa pergerakan;
 • sakit belakang;
 • postur merosakkan dan perasaan keletihan yang cepat;
 • sakit dan sakit otot yang disebabkan oleh perubahan cuaca.

Terdapat juga sejumlah penyakit, kehadirannya yang menentukan keperluan pemantauan secara tetap oleh pakar yang kami sedang mempertimbangkan. Kami membezakan jenis berikut:

 • artritis reumatoid;
 • pemindahan kecederaan tulang belakang;
 • arthrosis sendi;
 • bahu yang terputus;
 • dislokasi sendi lutut;
 • osteochondrosis;
 • patah leher femoral

Sebagai langkah pencegahan, seorang traumatologist ortopedik diperlukan semasa sukan aktif, apabila memilih sebagai kaedah hiburan untuk menghabiskan rehat yang melampau. Sekiranya anda mengikuti cadangan ini dari segi keperluan untuk pencegahan, anda boleh dengan segera menghapuskan microtraumas, yang seterusnya, akan membantu menghapuskan masalah yang menemani mereka pada masa akan datang.

Ortopedik Kanak-kanak: apabila memimpin kanak-kanak kepada pakar ini?

Terdapat beberapa keadaan yang membuatnya perlu untuk ibu bapa dengan seorang anak untuk melawat pakar ini. Dengan akses tepat pada masa untuk ortopedis, adalah mungkin untuk mencapai hasil yang berkesan mengenai rawatan patologi yang berkembang, lebih-lebih lagi, kemungkinan memperbetulkan bentuk kongenital mereka juga dibenarkan. Keadaan seperti itu adalah seperti berikut:

 • kedudukan abnormal pinggul, dicatatkan pada bayi baru lahir (iaitu, keilatan kongenital);
 • kesabaran cepat kanak-kanak ketika berjalan, berat badan berjalan (dalam kes ini, kita boleh bercakap tentang kaki rata);
 • baby slouching yang ketara;
 • kecondongan berterusan ke satu bahu kepala bayi (menandakan kemungkinan diagnosis torticollis);
 • aduan kanak-kanak tentang sakit di lengan atau kaki, di leher atau di belakang;
 • kaki di kaki, di mana kanak-kanak, seperti itu, meraung di kaki dengan kedudukan kaki yang sama semasa berjalan.

Sambutan pertama di ortopedik

Selalunya pesakit berminat bagaimana peperiksaan pertama oleh ortopedis berlaku untuk mempunyai gambaran kasar ini, oleh itu kami akan menentukan perkara-perkara utama yang mengiringi penerimaan pertama pakar yang sedang dipertimbangkan:

 • Penilaian visual struktur anatomi yang berkaitan dengan sistem rangka (ketepatan atau ketidakteraturan), tindakan ini amat penting dalam hal memeriksa anak yang baru lahir;
 • penentuan amplitud pergerakan yang berkaitan dengan sendi terjejas;
 • pelantikan fluoroscopy, berdasarkan yang diagnosis yang didakwa dapat dijelaskan atau disangkal;
 • bentuk patologi kompleks mungkin menunjukkan keperluan bagi kaedah penyelidikan seperti CT dan MRI (yang masing-masing menentukan tomografi terkira atau pengimejan resonans magnetik).

Analisis yang diberikan oleh ortopedik

Walaupun profil pakar ini, yang, seperti yang boleh disalah anggap, tidak termasuk analisis sebagai keperluan untuk menambah gambaran umum penyakit, bentuk tradisional dan spesifik dari mereka tidak dapat dielakkan di sini. Khususnya, ortopedik mungkin memerlukan keputusan ujian berikut:

 • ujian air kencing dan darah;
 • data pada masa pembekuan;
 • data pada masa tromboplastin diaktifkan;
 • induk prothrombin, serta masa prothrombin dan masa prothrombin + fibrinogen.

Pakar bedah ortopedik: apa yang merawat?

Setiap orang perlu mengenali kebanyakan doktor - ahli terapi dan pakar bedah, terutama dalam keadaan poliklinik, merawat penyakit yang paling biasa. Mereka mungkin mempunyai beberapa jenis pengkhususan sempit yang mendalamkan pengetahuan mereka dalam sistem tertentu badan. Oleh itu, doktor-doktor ini lebih berpengalaman dalam penyakit sistem pencernaan atau saraf, yang membolehkan mereka untuk lebih mendiagnosis dan merawat pelbagai jenis lesi mereka.

Tetapi apa yang dilakukan doktor ortopedik? Bertentangan dengan salah tanggapan ramai pesakit, pakar ini tidak terlibat dalam pemilihan produk atau peranti ortopedik. Ortopedik adalah bahagian perubatan yang agak besar yang mengkaji perkembangan sistem musculoskeletal yang betul. Dan pengetahuan yang terkumpul selama bertahun-tahun amalan menjadikannya mungkin untuk merawat pelbagai penyakit yang mengakibatkan gangguan fungsi normal elemen rangka.

Tanpa perasan, orang-orang dari masa kanak-kanak berada di bawah pengawasan yang rapat oleh seorang ortopedis. Dalam masa terdekat selepas kelahiran, di tadika dan sekolah, sebelum dirangka ke tentera, doktor menilai keadaan sistem muskuloskeletal organisme yang semakin meningkat. Dan jika patologi itu berlaku, maka di mana-mana umur, kaedah rawatan moden digunakan, membolehkan anda memulihkan cahaya pergerakan yang biasa.

Keistimewaan ortopedik sering digabungkan dalam profesi yang berbeza dan lebih umum. Ini membenarkan doktor sedemikian untuk mengenal pasti di kalangan semua pesakit yang memohon bantuan, orang-orang yang benar-benar mempunyai perubahan berterusan dalam pergerakan di sendi. Oleh itu, pakar-pakar berikut adalah lebih kerap ortopedik paruh waktu:

 1. Traumatologist harus menangani pelbagai kecederaan kerangka, yang disertai oleh pelanggaran berfungsi. Dia memilih kaedah yang paling sesuai untuk merawat patah tulang, kehelan, atau kecederaan lain, yang membolehkan tulang dan sendi kembali ke stamina dan mobiliti terdahulu.
 2. Pakar bedah am dalam amalan mereka menghadapi pelbagai kecacatan skeletal (scoliosis, sindrom terowong), oleh itu mereka boleh meningkatkan kemahiran mereka dalam ortopedik.
 3. Pediatrik memantau perkembangan kanak-kanak yang betul, dan dengan pendidikan yang sesuai boleh menghalang perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal.
 4. Pakar pemulihan juga sering mempunyai diploma ortopedik, yang membolehkannya menggunakan kaedah terapi fizikal dan fisioterapi dengan betul.

Subjek ortopedik bukan sahaja gangguan berterusan dalam sistem muskuloskeletal, tetapi juga perubahan fungsi yang biasanya tidak dapat dilihat oleh pesakit.

Dewasa

Jika pelanggaran itu tidak membayangkan penghapusan radikal - pembedahan, maka mereka boleh dirawat secara konservatif. Ia termasuk syarat-syarat berikut yang memerlukan pemerhatian dan rawatan oleh ortopedis:

 • Sebarang kes patah, pemulihan penuh selepas itu diragui. Pertambahan tulang adalah proses yang agak panjang, yang sering terjadi perubahan patologi pada otot dan ligamen.
 • Dislokasi kebiasaan atau kronik - jika disimpan, ia tidak dapat tidak akan membawa kepada kemusnahan tisu artikular, dan kehilangan mobiliti yang lengkap.
 • Disfungsi rangka statik atau dinamik - yang paling kerap ortopedis perlu merawat scoliosis, yang menyebabkan kelengkungan tulang belakang dalam pesawat yang berlainan.
 • Kerosakan kepada sistem saraf kadang-kadang membawa kepada perubahan dalam nada otot, yang segera menjadi penyebab gangguan mobiliti pada sendi.

Bantuan konservatif berkesan hanya untuk kegunaan berterusan, apabila sistem muskuloskeletal secara beransur-ansur dapat digunakan untuk beban normal.

Kanak

Pediatrik perlu memantau dengan teliti proses pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, untuk mengelakkan kecacatan patologi. Oleh itu, tugas seorang ortopedik kanak-kanak adalah untuk mencegah penyakit berikut:

 • Pada kanak-kanak, perkembangan dislokasi kongenital pinggul dicegah - tanpa bantuan tepat pada masanya, ia menjadi punca kemusnahan sendi pinggul yang tidak dapat dipulihkan.
 • Langkah-langkah pencegahan sedang diambil untuk mencegah kekurangan vitamin D dan kalsium. Sebelum ini, disebabkan kekurangan zat makanan, serta ketiadaan sebarang rawatan, kanak-kanak sering mengalami kecacatan varus dan valgus sendi lutut.
 • Oleh kerana pemerhatian biasa terhadap ortopedik untuk kanak-kanak itu, dia mempunyai tanda-tanda scoliosis dalam masa. Dia mengenal pasti punca kelengkungan tulang belakang, dan juga memegang penguatan otot belakang yang lemah.
 • Juga, para doktor ini banyak memberi perhatian kepada penyakit kaki - kelab kaki, dan juga kaki rata. Pada peringkat awal, perkembangan mereka dapat dengan cepat berhenti dengan melindungi kanak-kanak daripada mengalami kecacatan berterusan.

Banyak luka sistem muskuloskeletal terbentuk pada masa kanak-kanak, jadi bantuan tepat pada masanya ortopedik memastikan perkembangan yang tepat dari tulang dan tisu lembut di sekelilingnya.

Pakar Bedah

Dalam sesetengah kes, campur tangan pembedahan secara radikal boleh menghapuskan masalah yang menyebabkan kerosakan mobiliti. Oleh itu, bantuan pakar bedah ortopedik diperlukan dalam kes berikut:

 • Dengan perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam sendi lutut dan pinggul (arthrosis), apabila penggantian mereka menjadi satu-satunya pilihan rawatan - prostetik.
 • Otot atau tendon yang koyak menyebabkan kehilangan mobiliti yang segera di dalam sendi, kerana kesan mekanikal di atasnya berhenti. Sekiranya integriti mereka tidak dipulihkan dengan cepat, kawasan pecah mula pecah oleh badan.
 • Penyembuhan tulang yang tidak betul atau pembentukan sendi palsu, jika ia membawa kepada pergerakan terjejas atau kesakitan yang berterusan.
 • Banyak penyakit neurologi juga mempengaruhi fungsi sistem rangka, jadi hernia intervertebral atau sindrom terowong sering dirawat dengan pakar bedah ortopedik.
 • Fraktur atau dislokasi juga boleh diselesaikan dengan segera jika kaedah konservatif tidak menghasilkan kesan yang diingini.

Selepas bantuan radikal, pesakit perlu menjalani pemulihan jangka panjang - hanya dengan cara ini dia dapat menyatukan keputusan yang diperolehi selepas operasi.

Rawatan

> Klik di sini untuk melesenkan Imej RF ini di ImageSource. "Lebar =" 700 "ketinggian =" 400 ">

Bantuan seorang ortopedis dengan luka sistem muskuloskeletal jarang menjamin kesan segera. Untuk memulihkan kerja biasa bersama atau anggota badan, pesakit harus selalu bekerja pada dirinya sendiri, mengikuti cadangan doktor. Oleh itu, bantuan biasanya melibatkan beberapa langkah:

 1. Pertama, diagnosis penyakit yang tepat dilakukan untuk menghapuskan keperluan pembedahan segera. Dengan beberapa kecederaan (kerosakan otot, ligamen), campur tangan segera meningkatkan prognosis untuk pemulihan.
 2. Kemudian rejimen rawatan individu disediakan, yang selalu termasuk program latihan fisioterapi. Ia adalah melalui latihan dan pengukuhan otot anda sendiri bahawa pembetulan pelanggaran berlaku.
 3. Dinamika penyakit itu dinilai secara berterusan oleh doktor - selepas itu dia membuat apa-apa perubahan kepada pelan rawatan.
 4. Selepas pemulihan, tempoh pemulihan sepanjang hayat bermula - mengikut cadangan, keputusan yang dicapai akan dikekalkan.

Setiap kumpulan pesakit mempunyai kaedah bantuan masing-masing - dalam setiap kes, ortopedik memberi tumpuan kepada keupayaan individu untuk pulih.

Pada kanak-kanak

Tubuh kanak-kanak adalah dalam pertumbuhan yang berterusan, jadi penjagaan ortopedik mengambil kira faktor ini. Oleh itu, untuk menghapuskan penyakit-penyakit di atas, rejimen rawatan dua digunakan:

 • Pertama, segmen sendi atau rangka yang terjejas ditetapkan dalam kedudukan yang betul.
 • Untuk tujuan ini, korset atau pembalut khas digunakan - ia membolehkan anda menghentikan sepenuhnya kejadian mana-mana pergerakan patologi.
 • Dalam keadaan sedemikian, kompaun yang terjejas kehilangan keupayaannya untuk mobiliti yang berlebihan atau lenturan.
 • Secara beransur-ansur, daya tekanan mula berkurang, menggunakan pengapit yang lebih lembut, dan pada masa yang sama pengukuhan segmen kerangka bermula.
 • Latihan terapeutik dalam bentuk pasif dan aktif membolehkan otot dan ligamen untuk menyusun semula kerja mereka, mencegah perkembangan kecacatan.

Pada masa yang sama dengan fiksasi dan gimnastik, banyak perhatian diberikan kepada pemakanan yang betul kanak-kanak - diet lengkap adalah salah satu faktor penting untuk perkembangan normal badan.

Operasi

Dalam sesetengah kes, fungsi hilang sistem muskuloskeletal boleh dipulihkan secara buatan. Untuk ini, pakar bedah ortopedik memohon pelbagai operasi rekonstruktif:

 • Yang paling biasa adalah rawatan radikal daripada pelbagai patah - untuk perpaduan serpihan ia tidak perlu menunggu beberapa bulan dengan hasil yang tidak menentu. Penggunaan jarum mengait, rod atau plat membolehkan anda untuk memperbaiki kerosakan kompleks tanpa kehilangan fungsi otot dan ligamen berdekatan.
 • Dengan bantuan peralatan Ilizarov, ia menjadi mungkin untuk merawat sendi-sendi palsu, serta lekatan tulang yang tidak betul. Struktur patologis ini benar-benar musnah, selepas itu bentuk kalus biasa di tempatnya.
 • Air mata otot atau ligamen dijaga dengan tegas, dan setelah beberapa lama hanya bekas parut kecil di tapak cedera.
 • Dalam kes penyakit neurologi, penyebab penyakit itu dihapuskan - hernia intervertebral dikeluarkan, atau ligamen dipotong, yang merupakan punca tindakan mekanikal dalam sindrom terowong.
 • Mahkota kerja ortopedik adalah endoprosthetics lutut atau sendi pinggul - ia memberikan pemulihan hampir lengkap pergerakan hilang dalam sendi.

Walaupun keberkesanan doktor bedah, tugas utama adalah untuk menyatukan keputusan yang diperoleh menggunakan kaedah konservatif.

Pemulihan

Tahap rawatan akhir dan paling penting membolehkan pesakit baru-baru ini melupakan kewujudan penyakit ini. Untuk tujuan ini, ortopedik menggunakan kaedah dan prosedur berikut:

 • Pada pelepasan, program terapi latihan individu disusun, yang mana pesakit harus melaksanakan setiap hari.
 • Di samping itu, disyorkan untuk melakukan senaman sederhana - berjalan kaki atau berjalan kaki Nordic. Mereka memberikan beban seragam ke atas otot-otot batang dan kaki, tanpa menyebabkan terlalu banyak kumpulan individu otot.
 • Dari fisioterapi, prosedur pemanasan adalah paling sesuai - urutan segmental, laser, aplikasi panas parafin atau ozokerit.

Biasanya tidak ada had masa untuk pemulihan pada pesakit dengan luka sistem muskuloskeletal. Untuk memperlahankan mekanisme patologi, mereka perlu melakukan pencegahan yang berterusan untuk melemahkan otot dan ligamen. Oleh itu, latihan sederhana yang berterusan menjadi keperluan penting bagi pesakit tersebut.