Utama / Diagnostik

Bagaimana untuk membuat kerusi lengan ortopedik dengan tangan anda sendiri. Lukisan kerusi lutut

Mereka yang melihat kerusi lutut untuk kali pertama kemungkinan besar kata-kata yang terkena di kepala mereka:.... bagaimana untuk duduk di atasnya? Walau bagaimanapun, saya fikir sesuatu yang serupa, tetapi sebelum menyingkirkan ciptaan ini dengan nota yang tidak masuk akal, saya memutuskan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu.

Kerana ternyata, ciptaan ini tidak begitu masuk akal, dan mengikut pengeluar, kerusi lutut ortopedik membolehkan anda mengekalkan sikap semasa bekerja di meja. Anda bertanya, "terdapat pelbagai kerusi ortopedik reka bentuk standard, apakah kelebihan kerusi lutut"?

Hakikatnya adalah tidak kira apa jenis kerusi yang anda gunakan (reka bentuk standard), anda hanya boleh memegang postur anda, bersandar di belakang kerusi. Tetapi sebaik sahaja anda melepaskan diri dari belakang, untuk majoriti, anda tidak boleh mengekalkan belakang anda lurus. Hasilnya, kita mendapat kelengkungan tulang belakang, terutama remaja dan orang yang bekerja di komputer yang mudah terdedah kepada ini.

Jadi apa kelebihan kerusi lutut? Kerana ternyata segala-galanya sangat mudah, semakin besar sudut kerusi, halus belakang seseorang memegang. Dan ini berkaitan dengan pusat graviti tulang belakang, kerana apabila duduk di atas permukaan cenderung seseorang secara sukarela memegang belakangnya dengan lancar, kerana ia lebih selesa, tetapi untuk melonggarkan walaupun dikehendaki, tidak akan berfungsi.

Walaupun hakikat bahawa reka bentuk kerusi lutut sangat mudah, harga untuknya cukup menarik. Tetapi jika anda mahu, anda boleh membuat kerusi lutut dengan tangan anda sendiri menggunakan bar kayu atau paip logam berbentuk.

Dimensi bar, yang akan diperlukan dalam pembuatan kerusi lutut, ditunjukkan dalam lukisan (untuk zum, klik pada gambar).

Model 3D kerusi lutut masa depan kelihatan seperti ini

Dan sekarang mari kita beralih dari teori ke amalan. Menurut lukisan, kita perlu menyediakan bar kayu. Kayu harus digunakan tanpa knot, dan sebaik-baiknya kayu keras.

Sekiranya anda tidak mahu kerusi itu mula mencicit selepas sebulan, kemudian gunakan perabot kayu dowel dan gam joiner untuk menyertai bar.

Prosedur untuk membuat kerusi sedikit tertunda kerana gam pengeringan lama. Untuk kebolehpercayaan, sebagai tambahan, sambungan boleh dimeteraikan dengan skru atau pengesahan.

Duduk dan berdiri di bawah lutut dipotong daripada papan lapis dengan ketebalan 20mm. Dan diikat dengan bantuan confirmats dan furniture dowels ke kerangka kerusi.

Sudah tentu, tanpa pelapis yang lembut di kerusi sedemikian tidak akan duduk dengan selesa, jadi kayu lapis perlu memukul busa.

Adalah lebih baik menggunakan beberapa jenis getah buih, keras di bahagian bawah, dan lebih lembut di bahagian atas. Ini dilakukan supaya lutut tidak menolak melalui getah buih lembut dan tidak berehat di papan lapis keras.

Buih ditutup dengan kain hiasan elastik.

Untuk kemudahan pergerakan, kami mengikat kastor ke pangkal kerusi.

Kerana pada dasar kerusi kita menggunakan bar persegi, dan dalam keadaan terbentang kerusi berdiri di atas tulang rusuk, perlu membuat pilihan di bar bawah untuk memperbaiki roda. Kepada roda dipasang secara menegak, kerusi di dalam keadaan terbentang di atas lantai. Di sebelah, kita memohon seorang penguasa (bar dengan ketebalan 15-20 mm), dan dari akhir pangkalan kerusi, dengan pensil yang kita perhatikan tepat di mana untuk sampel untuk roda.

Kerusi lutut sedia untuk digunakan

Dalam keadaan yang dilipat, ia tidak memerlukan banyak ruang, dan ia adalah mungkin untuk menyimpannya di dalam almari.

Dihantar pada 09/28/2016

Beberapa saranan yang dikongsi oleh salah seorang pembaca kami (Igor [email protected]) semasa pembinaan kerusi ini.

Tanpa bengkel, saya terpaksa menggeram di sebuah apartmen. Alat itu ada di sana, tetapi ada yang teruk hilang. Terutama rak untuk gerudi atau mesin penggerudian, untuk penggerudian yang tepat serenjang dengan pesawat bahagian-bahagian adalah sangat penting pada dasarnya, dan di kerusi ini ia sangat istimewa, kerana lebih daripada 100 mm harus dibor di bawah tempat duduk, dan kelengkungan itu tidak dapat diterima.

Saya akan menunjukkan titik penting mengenai teknologi.
1. gerakkan gerudi. Saya digerudi di kedua-dua belah menggunakan jig. Anda boleh menggerudi dengan mata, tetapi sentiasa dari dua belah pihak dan dengan sangat hati-hati menonton sudut, cuba menahan sudut kanan yang terbaik.

2. Bar pelarasan lebih baik dilakukan daripada papan lapis tebal. 20 milimeter atau lem beberapa kepingan papan lapis yang lebih tipis, tanpa ketebalan.

3. Dipotong di bawah roda yang dibuat oleh tahap.

Sekarang mengenai pengubahsuaian.
1. Selepas upholsteri topi lutut, pemikiran segera datang bahawa lebih mudah untuk membuat tiga pad segi empat tepat.

2. Puncuk jalur ke bar sokongan sebanyak 20 mm, ditambah gam dan pengesahan. Di kerusi pertama pain, kami terpaksa meletakkan sudut, untuk anak perempuan itu masih dapat melonggarkan gam itu.

3. Diperkukuhkan dari bar sokongan bahawa bahagian yang datang dari tempat duduk. Iaitu, saya tidak mempunyai 2 jalur, tetapi 5. Dan juga mereka tertanam dalam kayu 20 mm.

4. Membuat kompaun tempat duduk dan lutut. Terdapat butiran sokongan, dan terdapat tempat duduk itu sendiri dan lututnya telah ditutup dengan getah buih dan ditutupi. Untuk sambungan di tempat duduk dan topi lutut, dia memasukkan bolt m8 (ia juga mungkin m6), topi yang diisi dengan epoksi (mungkin dengan paku cecair atau pelekat yang boleh dipercayai dengan pengisi).

5. Sistem pengawalan sudut kerusi. Sudah berpengalaman dan berpuas hati. Kerusi itu sedikit lebih tinggi daripada sebelumnya, dan saya terpaksa menukar ketinggian untuk anak perempuan saya dengan cara melepak. Jadi dengan mudah meletakkan sudut yang selesa, yang tidak dapat dilakukan dalam model asas. Ia mungkin untuk menambah sistem dengan beberapa lubang di sepanjang radius yang berbeza dan dengan itu mendapatkan pelarasan hampir sempurna lancar kecenderungan kerusi.

Nah, kongsi saja di mana saya jumpa bicu. Mereka yang mempunyai papan itu lebih mudah untuk mereka, tetapi saya tidak menemui mereka di rantau saya. Dan saya dapati langkah-langkah beech di sebuah kedai besar dan di sana di kedai saya menolak satu meter (1000 * 400 * 40, nampaknya) melangkah pada slaid 40 * 22 dan beberapa bar 40 * 45 dan saya pulang dengan gembira untuk membuat nombor kerusi 2. Dan sekarang saya ingin membuat nombor kerusi 3, membuat butiran tidak pepejal, tetapi pepejal.

Anak perempuan itu pergi ke kelas pertama dan saya melihat bahawa pendaratan kanak-kanak di kerusi itu benar-benar berbeza daripada yang tradisional. Kanak-kanak itu mempunyai lurus terus tanpa sebarang usaha. Untuk orang dewasa, IMHO, anda perlu membuat kerusi daripada besi. Saya (100 kg) berhati-hati duduk di kerusi pertama pain, tetapi masih ada keraguan bahawa dia akan berdiri untuk waktu yang lama.

Dan banyak lagi. anak perempuan saya suka kerusi pertama lebih. ??

Semua yang terbaik.
Salam,
Igor

Daftar sekarang untuk surat berita percuma dan anda akan sentiasa menerima kaedah baru, teknologi, produk buatan sendiri, kelas induk melalui e-mel. Yang akan berguna untuk anda dalam kehidupan dan perniagaan. Atau ikuti berita VKontakte, Facebook, Twitter.

Kerusi lutut melakukannya sendiri

Reka bentuk perabot di mana orang itu duduk, secara langsung mempengaruhi posturnya, keadaan sistem muskuloskeletal dan kesihatan. Kerusi lutut adalah produk dengan sifat ortopedik, jauh melebihi kesan positif kerusi perubatan lain.

Apakah kerusi lutut dan bagaimana ia berbeza dari biasa

Mana-mana kerusi ortopedik direka untuk menyediakan bukan sahaja kerusi yang selesa, tetapi juga manfaat kesihatan. Selama beberapa dekad, saintis telah berusaha mencari struktur yang akan memenuhi sepenuhnya keperluan ini.

Pada akhir abad yang lalu, Dr. Mendel mendapati bahawa yang paling berguna adalah kerusi, tempat duduknya terletak pada sudut 15 ° relatifnya dengan ufuk. Walau bagaimanapun, kecenderungan seperti itu menyebabkan hakikat bahawa badan telah tergelincir di bawah kuasa graviti. Dalam usaha untuk menghapuskan kelemahan ini, banyak penyelidikan telah dijalankan, akibatnya kerusi muncul dengan rehat kaki di posisi setengah bengkok, ke mana mereka menjadi lutut.

Ciri kerusi lutut adalah pengalihan beban dari bahagian bawah tulang belakang ke otot kaki, sambil mengekalkan kedudukan menegak belakang, bahu tetap diluruskan.

Sejak penampilan apabila kerusi hanya mempunyai kerusi dan pendirian popliteal, reka bentuknya telah memperoleh banyak inovasi. Model dengan roda dan belakang, dengan sokongan statik dan dalam bentuk pengubah, dengan sokongan arcuate, yang membolehkan orang duduk untuk mengayun, kerusi-kerusi korset muncul.

Model yang paling sesuai dipilih berdasarkan berat badan, ketinggian, cadangan perubatan dan keutamaan individu.

Manfaat Kerusi Lutut

Memilih kerusi ortopedik untuk pelajar atau seseorang yang mempunyai masalah sistem muskuloskeletal, anda perlu memberi perhatian kepada ketua jenis lutut. Reka bentuknya memberikan refleks pelurus belakang tanpa beban pada otot dan sendi tulang belakang. Duduk di kerusi sedemikian, belakang berkelakuan seperti kedudukan berdiri.

Bagi kanak-kanak, kerusi ortopedik dengan pendirian lutut adalah sangat diperlukan. Pada usia ini, ODA dibentuk, dan posisi yang tidak betul di belakang ketika duduk mengarah kepada perkembangan kelengkungan dan patologi lain.

Kelebihan perabot ini termasuk berikut:

 1. Mengurangkan beban dari belakang dan mengalihkannya ke otot kaki.
 2. Kembali lancar memberikan pelicinan tulang belakang toraks. Ini membawa kepada pernafasan yang betul dan penurunan tekanan pada organ dalaman.
 3. Tanpa banyak usaha, postur yang betul terbentuk.
 4. Peredaran normal di pinggul.
 5. Ia disyorkan untuk digunakan walaupun pada kehamilan.

Terdapat juga kelemahan rekabentuk: merayap ke bawah badan, sakit di lutut, dan tergelincir kaki, tetapi semuanya mudah dielakkan. Anda hanya perlu bangun untuk beberapa minit sejam dan memberi rehat kepada bahagian-bahagian tubuh yang cedera.

Pengeluaran bebas

Mana-mana perabot ortopedik mempunyai harga yang tinggi, walaupun reka bentuk yang mudah. Atas sebab ini, ramai yang ingin menjadi pemilik perabot ini memutuskan untuk membuat kerusi lutut dengan tangan mereka sendiri.

Alat dan bahan

Sebelum anda teruskan terus ke proses pembuatan, anda perlu menyemak ketersediaan alat tersebut, anda perlu:

 • pita; pensil;
 • gergaji tangan atau jigsaw elektrik;
 • pemutar skru atau gerudi;
 • kertas pasir atau pengisar.

Daripada bahan yang anda perlukan untuk menyediakan:

 • kayu kayu keras;
 • lembaran lapis;
 • dowel, skru, baut, sudut logam;
 • pengisi lembut dan kain pelapis;
 • gam kayu, varnis untuk kayu.

Lukisan kerusi lutut

Terdapat banyak lukisan kerusi ortopedik yang sedia ada dengan pendirian, yang dibangunkan oleh pakar dan tukang, tetapi yang terbaik adalah untuk mencipta skema dengan dimensi yang sepenuhnya akan memenuhi keperluan individu.

Lukisan itu harus menunjukkan dimensi bahagian-bahagian dan lokasi pengikat, sistem pelarasan ketinggian kerusi (jika ada) dan butiran penting lain.

Arahan langkah demi langkah

Untuk membuat kerusi ortopedik dengan pendirian untuk lutut anda, anda mesti dengan jelas mengikuti langkah mudah proses pembuatan:

 1. Ia perlu memotong benda kerja dari bar mengikut lukisan - 2 untuk bahagian hadapan dan pendirian, 1 untuk bahagian belakang.
 2. Sambungkan unsur-unsur individu dengan pemasangan rel yang sama dengan ketebalan yang sama di antara mereka.
 3. Pasang bar melintang ke bahagian bawah sokongan berganda. Mereka akan berfungsi sebagai kaki mendatar.
 4. Bar tunggal disambungkan kepada sokongan kerusi yang lebih dekat ke tepi atas. Dari sisi belakangnya mengurangkan alur untuk pelarasan ketinggian.
 5. Asas sokongan untuk lutut melalui paksi kaedah yang boleh dipindahkan dilampirkan ke pangkal kerusi supaya bahagian hadapannya menonjol sedikit.
 6. Pada jarak dekat dari tepi belakang, pelompat di bawah slot dipasang.
 7. Dua kosong segi empat tepat dipotong daripada papan lapis. Satu akan berfungsi sebagai tempat duduk, yang lain - pendirian.
 8. Getah buih terperangkap di bahagian atas papan lapis. Penangkapan adalah bahan yang sesuai.

Untuk kebolehpercayaan, semua pengikat pegun dirawat dengan gam sebelum menyertai, lebih baik untuk mengikat kaki pendukung dengan menggunakan sudut logam. Setelah selesai pengeluaran, unsur-unsur kayu yang kelihatan pembinaannya dipernis atau dicat.

Kesan terapeutik pembinaan ortopedik

Kerusi lutut ortopedi disyorkan untuk kedua-dua orang yang sihat yang ingin mengekalkan alat sokongan mereka sehingga usia tua, dan juga untuk pesakit dengan preskripsi perubatan:

 • Dalam osteochondrosis, osteoporosis, hernia intervertebral dan prolaps cakera dengan melegakan ketegangan dengan kedudukan tulang belakang dan tulang yang betul, pengurangan ketara dalam gejala kesakitan dan pengunduran penyakit itu diperhatikan.
 • Poster yang betul menyumbang kepada pemulihan selekoh alam tulang belakang dengan skoliosis ringan hingga sederhana dengan pengecualian lengkap perkembangannya pada masa akan datang.
 • Oleh kerana beban bergerak dari bahagian punggung ke kaki, penggunaan kerusi lutut akan mengurangkan perkembangan buasir - penyakit orang yang memimpin gaya hidup yang tidak aktif. Sekiranya terdapat apa-apa, gejala-gejala merosot dari masa ke masa, mungkin ada pemulihan sepenuhnya.

Walaupun semua ciri-ciri positif dan manfaat kesihatan, dalam beberapa kes penggunaan perabot ini tidak mungkin:

 1. Oleh kerana saiz standard tidak dapat mencari kerusi untuk kanak-kanak kecil.
 2. Sekiranya seseorang itu sakit lutut, penggunaan kerusi itu akan menyebabkan kesakitan dan kemerosotan sendi.
 3. Ciri-ciri individu badan yang tidak membenarkan memuatkan otot-otot kaki.

Banyak pemilik ciptaan yang indah mengesyorkan menggunakannya dengan kerusi ortopedik konvensional supaya kekerapan beban dalam kedudukan duduk berubah.

Kerusi ortopedik dengan tangannya sendiri (Diy)

Kerusi ortopedik adalah perkara yang sangat baik! Mereka memunggah belakang, dan pada masa yang sama membuatnya tetap tepat! Dan walaupun 8 jam berturut-turut anda duduk di komputer (dengan belakang yang sempurna!) Dan belakang tidak letih.
Seperti kerusi, seperti dalam gambar, kos 20 000 Rubles. Tidak begitu sedikit!
Inilah caranya untuk mengulangi ini dari improvisasi:
Anda boleh membeli bola biru untuk kebugaran di mana-mana kedai sukan, kerusi Ikea goyang (saya mendapat tawaran saham percuma), dan mengambil 1 pin roll panjang dan rok suede lama.

Oleh itu, bersenjata dengan pengetahuan teori itu, saya turun ke perniagaan:

Pembetulan kerusi akan memaksa anda untuk duduk di kedudukan anatom yang betul. Reka bentuk kerusi dibuat sedemikian rupa sehingga apabila duduk di atasnya tulang belakang selalu berada di kedudukan yang betul secara anatomis, dan juga, yang penting, sangatlah nyaman untuk duduk di atas kerusi tersebut. Kesannya dicapai kerana fakta bahawa apabila pembetung duduk di atas kerusi, belakang semula jadi berbentuk S telah dipulihkan, yang dekat dengan posisi belakang ketika berdiri. Disebabkan ini, beban pada tulang belakang berkurang dengan ketara, ia mula berfungsi pada lenturan, dan bukan pada ubah bentuk dan pemampatan cakera intervertebral. Juga disebabkan oleh pengagihan semula beban, kami berhenti menekan seluruh bahagian atas badan pada punggung, sebahagian beban ke lutut dan pinggul, yang membantu untuk memulihkan kedudukan semula jadi organ-organ dalaman rongga perut. Apabila duduk di atas kerusi biasa, organ-organ dalaman sering terasa cacat, yang boleh difasilitasi oleh seluar, tali pinggang, dan skirt yang ketat. Apabila duduk di kerusi kami, sudut antara paksi paha dan paksi batang badan meningkat, posisi tulang belakang adalah dekat dengan kedudukannya semasa berdiri - terima kasih kepada perut ini tidak mencubit, organ dalaman berfungsi dengan betul. Baik untuk duduk untuk wanita hamil.


Saya mendapati bahawa bentuk kerusi goyang itu sempurna untuk pendirian di bawah bola, tetapi saya harus mengikat pin rolling untuk membetulkannya untuk membuat kerusi bergerak.

Bola dilampirkan pada antena dengan simpul dan tali lain untuk kekuatan.

Ini adalah skirt lama saya untuk membuat penutup.

Jadi ternyata, jika anda menarik bola ke atas bola ke bola - di depan tempat di belakang kerusi goyang!

Dan anda juga boleh memasang pad di dalamnya, walaupun ia sejuk dan selesa tanpa bantal.

9. Pandangan sisi - seperti kuda dan sesuai dengan beg otfik saya dalam pasangan

Dan rupa mengingatkan pendaratan penunggang di pelana - suami yang diuji, benar-benar punggung tidak menjadi letih untuk duduk di komputer selama 6 jam.

Bagaimana untuk membuat kerusi lutut dengan tangan anda sendiri?

Kursi berbeza - kerusi biasa, kayu atau kulit, kerusi pejabat, dengan roda dan tanpa mereka. Kemunculan kerusi sangat penting ketika berada di ruang untuk hiasan. Dalam semua keadaan lain, ortopedik adalah penting.

Apakah ortopedik?

Ramai orang mengelirukan sifat ortopedik kerusi dengan keselesaan, tetapi ini adalah perkara yang berbeza. Keselesaan, keselesaan badan - fungsi penting kerusi dan kerusi berlengan. Tetapi orang yang paling selesa boleh menyebabkan sikap lemah dan pembentukan scoliosis.

Najis ortopedik adalah lokasi yang betul orang yang duduk di atasnya.

Ketika duduk dengan betul, seseorang tidak perlu menarik lehernya atau membungkuk punggungnya, menekuk ke segala arah. Ototnya tidak bocor dan punggungnya tidak sakit. Dan duduk di kerusi sedemikian pada masa depan tidak membawa kepada masalah kesihatan.

Kerusi apa boleh dipanggil ortopedik?

Kerusi ortopedik moden adalah kerusi pejabat, dengan ketinggian boleh laras dan sandaran sandaran. Mereka membenarkan seseorang untuk berehat, duduk dengan selesa, tetapi dalam proses kerja mereka terus memberi kesan negatif terhadap postur dan organ dalaman. Duduk di kerusi sedemikian, seorang lelaki perlu mengikuti kedudukan badannya sendiri.

Pertimbangkan meja ortopedik untuk kanak-kanak. Mereka mempunyai semua yang anda perlukan untuk sikap yang sihat:

 • tempat duduk yang selesa;
 • belakang;
 • papan kaki (yang sangat jarang berlaku di kerusi ortopedik);
 • lokasi meja condong.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak mengalami scoliosis.

Menonton kanak-kanak sekolah, mudah untuk melihat bahawa pada mulanya mereka duduk dengan betul. Tetapi selepas 30-40 minit, badan mula merangkak ke pinggir tempat duduk, kaki bergerak dari papan kaki ke kerusi, dan kanak-kanak itu hampir terletak di atas meja dengan payudara. Ini berlaku kerana dia cuba mengambil kedudukan fisiologi dan selesa.

Sejarah kerusi ortopedik alternatif

Pada akhir abad yang lalu, dengan tepat mengamati anak-anak sekolah, doktor Denmark memperhatikan keistimewaan kedudukan mereka di meja dan cuba mencipta kerusi yang berbeza. Ciri ini adalah kecenderungan kerusi, 15 darjah ke bawah.

Tetapi apabila kerusi itu direka, ia menunjukkan kelemahan yang signifikan. Kanak-kanak dan orang dewasa hanya melepaskan kerusi berbaring. Mereka terpaksa menahan otot-otot belakang, punggung dan peha untuk memegang kerusi sedemikian. Dan pada akhirnya ia membawa kepada ketidakselesaan dan masalah kesihatan.

Baton merancang kerusi ortopedik mengambil orang Norwegia. Mereka meningkatkan reka bentuk, reka bentuk dan menghapuskan kekurangan utama. Produk baru dipanggil kerusi berlutut, atau kerusi lutut.

Adalah dipercayai bahawa merit utama dalam penemuan produk ortopedik ini adalah milik pereka perabot Opsvik.

Perbezaan utama dalam reka bentuk baru adalah sokongan untuk lutut, yang tidak membenarkan duduk duduk untuk meluncur ke bawah. Ciri ini memberi nama kepada kerusi baru. Sebagai tambahan kepada berhenti, mekanisme telah dikembangkan untuk menyesuaikan parameter asas - kecondongan tempat duduk dan jarak di antaranya dan pendirian di bawah lutut.

Mempunyai kerusi berlutut

Di dalam kerusi yang biasa, beban utama jatuh pada tulang pinggul sacro-lumbar dan tulang punggung dan punggung duduk. Di samping itu, otot-otot belakang dan leher sentiasa tegang ketika cuba memastikannya.

Postur yang betul dicapai hanya dalam kes korset otot yang maju di belakang. Sekiranya seseorang mempunyai otot yang lemah, duduk di atas kerusi biasa, dia akan segera tayar. Percubaan untuk mengurangkan beban pada bahagian tertentu tulang belakang menyebabkan kelengkungannya - scoliosis.

Dalam reka bentuk Opsvik, kecondongan kerusi ke bawah menghilangkan beban utama dari bahagian bawah belakang dan diagihkan semula.

Sekarang, paksi beban tidak berjalan lurus sepanjang tulang belakang, beristirahat di rantau coccyx, tetapi di sepanjang sabit. Kebanyakan beban jatuh pada punggung, pinggul, dan lutut. Dan pusat graviti terletak pada unjuran tulang belakang - di mana ia sepatutnya.

Pengedaran ini paling meniru beban pada tubuh manusia dalam kedudukan semula jadi - berdiri.

Manfaat Kerusi Lutut

Kerusi lutut adalah lebih baik daripada meja biasa dan kerusi pejabat dari segi ortopedik. Orang yang duduk di atasnya refleks meluruskan belakang sebagai tindak balas kepada perubahan di tengah graviti. Dan untuk memegangnya dalam kedudukan ini tidak memerlukan ketegangan otot, kerana ia adalah fisiologi untuk tubuh manusia. Faedah kerusi lutut:

 1. Memunggah tulang belakang lumbosacral dan coccyx.
 2. Pengurangan yang signifikan dalam risiko scoliosis.
 3. Kekurangan tekanan pinggir kerusi pada pinggang dengan risiko penyempitan salur darah besar dan batang saraf.
 4. Pemulihan lengkung semulajadi tulang belakang dalam kedudukan duduk.
 5. Meluruskan dada, pernafasan bebas dan penuh.
 6. Ketiadaan mampatan organ dalaman di dalam perut.
 7. Penggunaan yang selesa semasa kehamilan, walaupun pada trimester terakhir.
 8. Satu peluang untuk membuat kerusi lutut secara bebas.

Kerusi lutut sendiri-pembuatan

Ciri reka bentuk Opsvik adalah kesederhanaannya. Malah, produk ini mempunyai satu tempat duduk dan dua berhenti di bawah lutut. Kadang-kadang penekanan berterusan. Walau bagaimanapun, harga kerusi lutut biasanya agak tinggi berbanding dengan model konvensional.

Kesederhanaan reka bentuk membawa kepada hakikat bahawa kerusi berlutut mula menghasilkan secara bebas. Pada majikan pertama terlibat di dalamnya, tetapi kemudian orang biasa menguasai teknik tersebut. Model mudah kerusi berlutut adalah asas:

 1. Reka bentuk ini diperbuat daripada tiga set bar. Satu belakang dan dua bahagian menegak depan - untuk memegang berat utama dan dua yang mendatar - untuk berehat lutut.
 2. Anda boleh menyambungkan bar dengan tongkat tong atau peranti yang serupa. Malah untuk produk buatan sendiri, keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian dan kecondongan adalah penting. Ini disediakan oleh lubang tambahan di mana bar horizontal akan dipasang. Di mana satu - dipilih untuk ketinggian dan berat badan orang tertentu.
 3. Kaki kerusi boleh dibuat dari sisa-sisa bar, mengamankannya dengan cincin logam.
 4. Dari atas bar ditutup dengan lapisan khusus dan berselubung kain. Dan kerusi lutut, dalam variasi yang sederhana, sudah siap.

Tetapi apa-apa - model kerusi lutut yang sederhana atau rumit mesti dilakukan mengikut lukisan yang direka khas, jika tidak terdapat risiko untuk mendapatkan peranti yang tidak sesuai untuk duduk.

Lukisan kerusi lutut

Kerusi berlutut moden dipanggil kerusi pintar lutut. Pengeluaran smartstyle dibangunkan di banyak negara - dari model kayu mudah untuk menyesuaikan diri dengan logam yang sukar.

Hari ini, mencari lukisan pintar smartstudi ortopedik tidak menjadi masalah. Terdapat banyak laman web dan forum di Internet, di mana orang dengan rela berkongsi dengan mereka yang mahu, bukan sahaja saiz dan lukisan, tetapi juga petua tentang cara membuat dan memasang dengan betul.

Lukisan hanya terhad oleh dimensi dan pesawat, bahan untuk smartstouch mesti dipilih secara berasingan, bergantung kepada maksud model.

Produk di dalam pokok biasanya dibuat untuk pedalaman rumah. Tetapi bergantung kepada jenis kayu mungkin terdapat sekatan berat untuk duduk. Ini tidak boleh dilupakan dalam smartstula pembuatan sendiri. Sebagai contoh, pain adalah antara bahan paling lembut dan sukar untuk membicarakan kekuatan produk tersebut.

Bagi para pemula, terdapat analog yang paling mudah digariskan pintunya - najis lutut. Walaupun kesederhanaannya, najis tidak lebih rendah daripada ortopedik kepada produk lain. Reka bentuk yang lebih kompleks adalah kerusi lutut giring. Model ini adalah pilihan kegemaran untuk kanak-kanak.

Untuk menggantikan kerja dengan rehat mengikut lukisan, kerusi lutut kompleks boleh dibuat. Ciri-cirinya adalah dua kedudukan:

 • standard, untuk duduk di meja;
 • berbaring untuk berehat.

Dalam kedudukan yang jelas, punggung manusia terletak pada lutut lutut, punggung berada di tempat duduk biasa, dan kepala dan leher berada di belakang. Anda boleh membuat smartstyle mudah alih dengan tangan anda sendiri - dengan melampirkan roda ke kaki.

Apabila membuat fabrik, penting untuk tidak melupakan kelembutan lutut dan tempat duduk itu sendiri. Sekiranya anda membuatnya terlalu keras, kecuali untuk ketidakselesaan, ia boleh membawa kepada pemisahan penyakit - sebagai contoh, osteoartritis sendi lutut.

Kelemahan kerusi lutut

Seperti mana-mana perabot lain, reka bentuk Opsvika mempunyai kelemahannya. Tetapi mereka bersyarat. Selalunya, orang perlu menghadapi masalah seperti:

 • Meluncur ke hadapan dan ke bawah.
 • Kesakitan lutut.
 • Kebas, kakinya tergelincir.
 • Ketinggian model yang berlebihan.

Dua aduan pertama biasanya berkaitan dengan kelemahan model tertentu. Tidak semua kerusi lutut sama baiknya. Sekiranya model itu mudah, tanpa menyesuaikan ketinggian dan kecenderungan kerusi, maka ia harus dipilih dengan teliti untuk ketinggian dan jumlah orang tertentu. Kerusi sedemikian tidak akan dapat secara serentak menggunakan remaja dewasa dan nipis secara keseluruhan. Orang itu sama ada akan terus meluncur atau mengadu sakit di lutut.

Dengan kerusi atau sokongan yang disesuaikan dengan betul, tekanan pada lutut meningkat, dan mereka mula tayar dengan cepat.

Kaki basah disebabkan oleh fakta bahawa mereka kebanyakannya bergerak. Jika anda tidak berbelanja di meja selama beberapa jam berturut-turut atau melakukan pemanasan berkala, masalah kaki tidak timbul.

Oleh kerana ciri reka bentuk kerusi lutut dan kedudukan duduk pada mereka, ketinggiannya lebih besar daripada kerusi biasa atau ortopedik. Ini mesti diambil kira apabila memilih model tertentu. Dalam sesetengah kes, meja komputer adalah sangat rendah berbanding kerusi dan ia menjadi sukar untuk berfungsi.

Had apabila menggunakan kerusi lutut

Perabot reka bentuk ini mempunyai batasan yang digunakan. Ia jarang dibeli untuk kanak-kanak kecil. Biasanya, tetapan pelarasan tidak mencukupi untuk memastikan bahawa bayi mempunyai postur yang betul dan selesa. Adalah juga penting bahawa kanak-kanak berusia 3-5 tahun biasanya terlalu aktif dan mudah jatuh walaupun dari kerusi biasa, dan peluang terjatuh dari lutut jauh lebih tinggi.

Persoalan mengenai penggunaan kerusi berlutut pada orang yang sakit lutut masih terbuka. Dalam kes proses penajaman, apa-apa ketegangan pada lutut dikecualikan.

Jika ia adalah penyakit kronik, dan pada masa ini, orang itu tidak terganggu oleh apa-apa, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan ortopedis - sama ada beban pada sendi adalah mungkin. Untuk mengurangkan tekanan ke atas lutut, anda boleh secara bergilir menggunakan kerusi ortopedik konvensional.

Mungkin ada juga orang yang sihat. Pada mana-mana, walaupun kerusi ortopedik adalah mustahil untuk duduk sentiasa. Sesetengah kumpulan otot akan mula letih, mahu mengubah kedudukannya. Banyak alternatif penggunaan kerusi pintar dengan kerusi pejabat biasa.

Kesan terapeutik pembinaan ortopedik

Kerusi lutut digunakan oleh orang yang sihat dan sakit. Dalam situasi kedua, mereka boleh mempunyai kesan terapeutik. Ini adalah mungkin dalam kes berikut:

 1. Penyakit degeneratif tulang belakang - osteochondrosis, osteoarthrosis, hernia intervertebral dan protrusion cakera (prolapses). Mengurangkan beban melambatkan perkembangan penyakit atau menghentikannya. Dengan penggunaan SmartStoot yang berterusan, sindrom kesakitan di bahagian belakang hilang, otot berehat.
 2. Scoliosis Posisi yang betul boleh memulihkan lengkung semulajadi ruang tulang belakang dalam kes skoliosis ringan hingga sederhana. Hanya dengan permulaan kelengkungan, ia hilang tanpa jejak. Penggunaan najis lutut telah ditunjukkan untuk mencegah perkembangan postur scoliotik pada individu dengan sindrom hipermobiliti (mobiliti berlebihan) sendi dan penyakit tisu penghubung.
 3. Penyakit rektum (buasir). Tekanan yang berlebihan pada punggung dan kawasan rektum adalah punca utama buasir. Ini sering dihadapi oleh pemandu, akauntan, pekerja pejabat. Pengedaran beban yang tepat menyumbang kepada pemulihan atau melegakan gejala, bertindak sebagai agen penyembur.

Kerusi lutut adalah teknologi yang berbeza dari kerusi pejabat biasa. Tetapi sifat ortopedik dan orientasi pencegahannya adalah peneraju dalam perabot ergonomik moden.

Lukisan kerusi lutut, buatkan kerusi sendiri.

Bagaimana untuk membuat kerusi lutut dengan tangan anda sendiri?
Menganalisa pertanyaan carian yang mana orang melawat laman web ini, saya perhatikan bahawa terdapat minat yang mantap dalam lukisan untuk kerusi lutut, yang akan menjadikannya sendiri. Dan kerana hampir mustahil untuk menghentikan seseorang yang ingin melakukan sesuatu dengan tangannya sendiri. Oleh itu, siarkan maklumat tentang pembuatan kerusi bebas di sini.

Perincian utama di mana corak lubang terikat ialah plat pemasangan. Saya memesan plat, saya memotongnya dengan laser dan kemudian cat mereka dengan salutan serbuk. Untuk pengeluaran sendiri tidak perlu. Ia akan lebih mudah dan lebih murah untuk anda membuat pinggan seperti plat standard yang dijual di sebuah kedai perkakasan.

Sekiranya anda membuat pinggan anda daripada produk perkakasan seperti plat pelekap 200 * 100 mm dan sudut gelongsor 120 * 40 (saya lakukan ini di peringkat percubaan), maka susunan lubang yang anda ada adalah berbeza.

Plat penetapan yang saya gunakan saya boleh beli dari saya untuk harga 1000 rubel untuk satu set 4 keping.

Reka bentuk kerusi itu mudah

 1. 2 pangkalan sisi - saiz 350 * 550 mm untuk kecil dan 350 * 600 untuk besar.
 2. 2 rentas salib - saiz 350 * 100 mm
 3. 2 crossbeams untuk plat pemasangan 346 * 100 mm
 4. kusyen tempat duduk besar - 400 * 280 mm (bulat sudut dengan diameter 50mm - pilihan)
 5. Sokongan lutut -400 * 200 mm. (sudut tidak pilihan)
 1. Memperbaiki plat 200 * 100-4 pcs
 2. Gelongsor sudut 120 * 40 * 40-4 pcs.
 3. Memperbaiki sudut 100 * 40 * 40-4 pcs.
 1. hitam skru mengetuk hitam 3.5 * 41 -8 pcs. untuk lekukan pengikat dan plat pemasangan
 2. skru sendiri mengetuk 3.5 * 12-12sht. untuk pemasangan roda
 3. skru hemisfera (dengan topi rata) 25 * 5 -16 pcs. melekapkan plat pemasangan dan sudut ke pangkalan sampingan
 4. Sayap kacang M5 -8 pcs. pemasangan pengikat plat
 5. Pemotong perabot M5 -8 pcs. kita tukul di sidushki
 6. Nut m5 biasa-24 pcs.
 7. 15 * 5-8 skru sayap pemegang tempat duduk
 8. sekrup rahsia 5 * 25-8 potong sudut ke bar bawah.
 9. countersunk screw 5 * 10 -8pcs untuk pembuatan plat pemasangan
 10. roda -4 pcs. (dengan asas taman permainan)

Kursi (pelapis perabot bahan pelekat diperlukan)

 1. busa getah 410 * 290 mm - 1pc. sidushka
 2. busa getah 410 * 210 mm - 1 pc. lutut
 3. Kain 570 * 450 mm-1 keping.
 4. 570 * 370 mm kain-1 pcs.
 5. Lapisan kain 410 * 290 mm-1 pcs.
 6. kain lapisan 410 * 210 mm-1pc.

Lukisan bahagian papan lapis

Saya sengaja tidak memberikan koordinat tepat pada lubang seperti yang saya gunakan atau aksesori saya seperti pelekap plat atau sudut kilang yang anda tidak akan dapat dijual. Anda akan menggunakan pengikat dari perkakasan dan anda akan mempunyai saiz anda sendiri. oleh itu, lebih mudah bagi anda untuk memasang lubang dan lubang gerudi di tempatnya. Titik merah menunjukkan lokasi lubang anggaran. di palang atas lubang. Siapa yang tidak faham melihat perhimpunan kerusi itu, menyangka untuk menyambungkan empat bahagian bersama-sama tidak sukar.

Kerusi ortopedik lakukan sendiri

Mereka yang melihat kerusi lutut untuk kali pertama kemungkinan besar kata-kata yang terkena di kepala mereka:.... bagaimana untuk duduk di atasnya? Walau bagaimanapun, saya fikir sesuatu yang serupa, tetapi sebelum menyingkirkan ciptaan ini dengan nota yang tidak masuk akal, saya memutuskan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu.

Kerana ternyata, ciptaan ini tidak begitu masuk akal, dan mengikut pengeluar, kerusi lutut ortopedik membolehkan anda mengekalkan sikap semasa bekerja di meja. Anda bertanya, "terdapat pelbagai kerusi ortopedik reka bentuk standard, apakah kelebihan kerusi lutut"?

Masalahnya ialah tidak kira apa jenis kerusi yang anda gunakan (reka bentuk standard), anda hanya dapat mengekalkan postur anda dengan bersandar di belakang kerusi. Tetapi sebaik sahaja anda melepaskan diri dari belakang, untuk majoriti, anda tidak boleh mengekalkan belakang anda lurus. Hasilnya, kita mendapat kelengkungan tulang belakang, terutama remaja dan orang yang bekerja di komputer yang mudah terdedah kepada ini.

Jadi apa kelebihan kerusi lutut? Kerana ternyata segala-galanya sangat mudah, semakin besar sudut kerusi, halus belakang seseorang memegang. Dan ini berkaitan dengan pusat graviti tulang belakang, kerana apabila duduk di atas permukaan cenderung seseorang secara sukarela memegang belakangnya dengan lancar, kerana ia lebih selesa, tetapi untuk melonggarkan walaupun dikehendaki, tidak akan berfungsi.

Walaupun hakikat bahawa reka bentuk kerusi lutut sangat mudah, harga untuknya cukup menarik. Tetapi jika anda mahu, anda boleh membuat kerusi lutut dengan tangan anda sendiri menggunakan bar kayu atau paip logam berbentuk.

Dimensi bar, yang akan diperlukan dalam pembuatan kerusi lutut, ditunjukkan dalam lukisan (untuk zum, klik pada gambar).

Lukisan dalam resolusi yang lebih besar dilampirkan pada entri ini.

Model 3D kerusi lutut masa depan kelihatan seperti ini:

Dan sekarang mari kita beralih dari teori ke amalan. Menurut lukisan, kita perlu menyediakan bar kayu. Kayu harus digunakan tanpa knot, dan sebaik-baiknya kayu keras.

Sekiranya anda tidak mahu kerusi itu mula mencicit selepas sebulan, kemudian gunakan perabot kayu dowel dan gam joiner untuk menyertai bar.

Prosedur untuk membuat kerusi sedikit tertunda kerana gam pengeringan lama. Untuk kebolehpercayaan, sebagai tambahan, sambungan boleh dimeteraikan dengan skru atau pengesahan.

Duduk dan berdiri di bawah lutut dipotong daripada papan lapis dengan ketebalan 20mm. Dan diikat dengan bantuan confirmats dan furniture dowels ke kerangka kerusi.

Sudah tentu, tanpa pelapis yang lembut di kerusi sedemikian tidak akan duduk dengan selesa, jadi kayu lapis perlu memukul busa.

Adalah lebih baik menggunakan beberapa jenis getah buih, keras di bahagian bawah, dan lebih lembut di bahagian atas. Ini dilakukan supaya lutut tidak menolak melalui getah buih lembut dan tidak berehat di papan lapis keras.

Buih ditutup dengan kain hiasan elastik.

Untuk kemudahan pergerakan, kami mengikat kastor ke pangkal kerusi.

Kerana pada dasar kerusi kita menggunakan bar persegi, dan dalam keadaan terbentang kerusi berdiri di atas tulang rusuk, perlu membuat pilihan di bar bawah untuk memperbaiki roda. Kepada roda dipasang secara menegak, kerusi di dalam keadaan terbentang di atas lantai. Di sebelah, kita memohon seorang penguasa (bar dengan ketebalan 15-20 mm), dan dari akhir pangkalan kerusi, dengan pensil yang kita perhatikan tepat di mana untuk sampel untuk roda.

Kerusi lutut sedia untuk digunakan

Dalam keadaan yang dilipat, ia tidak memerlukan banyak ruang, dan ia adalah mungkin untuk menyimpannya di dalam almari.

Beberapa saranan yang dikongsi oleh salah seorang pembaca kami (Igor [email protected]) semasa pembinaan kerusi ini.

Tanpa bengkel, saya terpaksa menggeram di sebuah apartmen. Alat itu ada di sana, tetapi ada yang teruk hilang. Terutama rak untuk gerudi atau mesin penggerudian, untuk penggerudian yang tepat serenjang dengan pesawat bahagian-bahagian adalah sangat penting pada dasarnya, dan di kerusi ini ia sangat istimewa, kerana lebih daripada 100 mm harus dibor di bawah tempat duduk, dan kelengkungan itu tidak dapat diterima.

Saya akan menunjukkan titik penting mengenai teknologi.
1. gerakkan gerudi. Saya digerudi di kedua-dua belah menggunakan jig. Anda boleh menggerudi dengan mata, tetapi sentiasa dari dua belah pihak dan dengan sangat hati-hati menonton sudut, cuba menahan sudut kanan yang terbaik.

2. Bar pelarasan lebih baik dilakukan daripada papan lapis tebal. 20 milimeter atau lem beberapa kepingan papan lapis yang lebih tipis, tanpa ketebalan.

3. Dipotong di bawah roda yang dibuat oleh tahap.

Sekarang mengenai pengubahsuaian.
1. Selepas upholsteri topi lutut, pemikiran segera datang bahawa lebih mudah untuk membuat tiga pad segi empat tepat.

2. Puncuk jalur ke bar sokongan sebanyak 20 mm, ditambah gam dan pengesahan. Di kerusi pertama pain, kami terpaksa meletakkan sudut, untuk anak perempuan itu masih dapat melonggarkan gam itu.

3. Diperkukuhkan dari bar sokongan bahawa bahagian yang datang dari tempat duduk. Iaitu, saya tidak mempunyai 2 jalur, tetapi 5. Dan juga mereka tertanam dalam kayu 20 mm.

4. Membuat kompaun tempat duduk dan lutut. Terdapat butiran sokongan, dan terdapat tempat duduk itu sendiri dan lututnya telah ditutup dengan getah buih dan ditutupi. Untuk sambungan di tempat duduk dan topi lutut, dia memasukkan bolt m8 (ia juga mungkin m6), topi yang diisi dengan epoksi (mungkin dengan paku cecair atau pelekat yang boleh dipercayai dengan pengisi).

5. Sistem pengawalan sudut kerusi. Sudah berpengalaman dan berpuas hati. Kerusi itu sedikit lebih tinggi daripada sebelumnya, dan saya terpaksa menukar ketinggian untuk anak perempuan saya dengan cara melepak. Jadi dengan mudah meletakkan sudut yang selesa, yang tidak dapat dilakukan dalam model asas. Ia mungkin untuk menambah sistem dengan beberapa lubang di sepanjang radius yang berbeza dan dengan itu mendapatkan pelarasan hampir sempurna lancar kecenderungan kerusi.

Nah, kongsi saja di mana saya jumpa bicu. Mereka yang mempunyai papan itu lebih mudah untuk mereka, tetapi saya tidak menemui mereka di rantau saya. Dan saya dapati langkah-langkah beech di sebuah kedai besar dan di sana di kedai saya menolak satu meter (1000 * 400 * 40, nampaknya) melangkah pada slaid 40 * 22 dan beberapa bar 40 * 45 dan saya pulang dengan gembira untuk membuat nombor kerusi 2. Dan sekarang saya ingin membuat nombor kerusi 3, membuat butiran tidak pepejal, tetapi pepejal.

Anak perempuan itu pergi ke kelas pertama dan saya melihat bahawa pendaratan kanak-kanak di kerusi itu benar-benar berbeza daripada yang tradisional. Kanak-kanak itu mempunyai lurus terus tanpa sebarang usaha. Untuk orang dewasa, IMHO, anda perlu membuat kerusi daripada besi. Saya (100 kg) berhati-hati duduk di kerusi pertama pain, tetapi masih ada keraguan bahawa dia akan berdiri untuk waktu yang lama.

Dan banyak lagi. anak perempuan saya suka kerusi pertama lebih. ??

Semua yang anda perlu tahu tentang kerusi lutut

Kerusi lutut - cara mudah untuk mencapai postur yang betul di komputer atau kerja rumah. Juga dikenali di bawah jenama Smartstuhl. Sesuai untuk aktiviti pejabat dan juga untuk kanak-kanak sekolah. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang apa kerusi ini dan kesannya terhadap kesihatan.

Apa itu?

Ortopedis telah membangunkan banyak pilihan kerusi. Yang paling terkenal ialah model pejabat. Ia membantu melegakan bahagian belakang dan leher. Tetapi masalahnya tetap menjadi pemampatan organ dalaman. Di samping itu, atrofi otot vertebra, yang hanya menyebabkan kemerosotan.

Kenapa anda perlukan?

Kerusi itu, yang direka oleh Opsvik, membongkar kawasan lumbar, mendistribusikannya ke seluruh kerangka. Berat badan masuk ke kawasan pelvis, femoral dan lutut. Pusat graviti bukan tulang belakang, tetapi keseluruhan tulang belakang. Ini adalah kedudukan fisiologi apabila duduk, ia menyerupai postur semula jadi tubuh manusia - berdiri.

Belakang diluruskan mengikut refleks. Untuk mengekalkan postur ini, tidak perlu mengetatkan otot.

Penggunaan kerusi tersebut mempunyai kesan penyembuhan dalam penyakit berikut:

 • osteochondrosis;
 • arthrosis dan arthritis;
 • protraksi dan hernias;
 • keradangan belakang;
 • scoliosis dan kyphosis;
 • ketidakstabilan satu atau satu lagi bahagian vertebral;
 • buasir;
 • penyakit buah pinggang;
 • senak.

Kami menyenaraikan kelebihan kerusi lutut:

 • memunggah loin, sakrum dan tailbone;
 • mengurangkan risiko kelengkungan tulang belakang;
 • tidak ada bahagian yang menekan ke tepi dan femoral;
 • memulihkan bentuk fisiologi tulang belakang;
 • membentuk tabiat untuk menjaga belakang anda lurus;
 • retakan sternum, volum penuh oksigen mula mengalir;
 • penguraian organ-organ pencernaan hilang;
 • selesa untuk digunakan untuk wanita hamil, walaupun pada masa yang akan datang;
 • mudah untuk membuat apa-apa kerusi dengan tangan anda sendiri.

Siapakah yang dimaksudkan untuknya?

Produk ortopedik sedemikian akan sesuai:

 • pelajar sekolah;
 • kepada pelajar;
 • artis;
 • penyalin;
 • kepada pengaturcara;
 • kakitangan pejabat;
 • wanita hamil;
 • pemain permainan.

Di mana hendak beli?

Kerusi belakang memunggah semula ortopedik dihasilkan dan dijual oleh banyak syarikat perabot. Ia sangat mudah untuk mereka bentuk dan membina kerusi, oleh itu ia agak mudah untuk mendapatkannya dijual.

Dasar harga bergantung kepada pengilang dan penjual. Kos di kedai dalam talian bermula dari 3,000 rubel, dan mencapai sehingga 20,000.

Pengeluaran bebas

 1. Sediakan bar. Ia akan mengambil enam bar dan satu bar kecil tambahan untuk membolehkan ia menyesuaikan ketinggian. Dua - untuk sokongan di permukaan, dua - untuk sokongan bahagian yang berterusan, dua - untuk menyokong kerusi.
 2. Sambungkan bar. Pra-mesin beberapa lubang untuk mengawal ketinggian kerusi. Tanpa ini, fungsi produk siap akan dikurangkan.
 3. Pasang bahagian yang ketat di tempat duduk. Kumpulkan mereka dengan busa dan kain.

Anda boleh memberi perhatian kepada variasi produk:

 • lutut kerusi lutut, mainan yang hebat untuk kanak-kanak;
 • tempat duduk dengan belakang laras, membolehkan anda berbaring dan berehat, berehat belakang anda.

Jangan lupa tentang kebolehpercayaan reka bentuk. Jika tidak, kemusnahan kerusi boleh menyebabkan kecederaan. Berhenti harus lembut dan selesa, terutamanya lutut.

Galeri "Lukisan dengan dimensi untuk pembuatan kerusi lutut"

Bagaimana untuk menggunakannya?

Semasa operasi, anda mungkin menghadapi masalah:

 • lelaki tergelincir terlalu keras;
 • lutut mula menyakiti;
 • kaki dan kaki tidak faham, kebas.
 • kerusi itu ternyata terlalu tinggi.

Sekiranya ketinggiannya tidak betul, sendi lutut mungkin sakit, mati rasa bahagian bawah kaki. Untuk mengelakkan ketidakselesaan, hanya timbul secara ringkas setiap jam atau setengah jam. Atau, kadang-kadang duduk di kerusi ortopedik biasa untuk melegakan ketegangan lutut.

Dalam apa-apa kerusi tidak akan sentiasa duduk. Akan ada keinginan untuk menukar pose, yang sukar dilakukan dengan produk ini.

Sekiranya anda mempunyai penyakit kardiovaskular, urat varikos atau trombosis pada bahagian bawah kaki, rundingan yang berasingan dengan doktor anda diperlukan. Terdapat risiko bahawa peredaran darah mereka akan merosot dan, akibatnya, keadaan urat anda.

Video "Kesihatan di komputer"

Video ini menerangkan model mana-mana kerusi ergonomik.

Kerusi lutut ortopedi dengan belakang: ulasan ahli ortopedik, bolehkah saya melakukannya sendiri

Kerusi lutut ortopedik adalah perabot yang boleh menjadi tambahan organik di meja, dan memberi manfaat kepada orang dewasa dan kanak-kanak dari usia tertentu ketika duduk untuk waktu yang lama. Ini adalah produk moden yang boleh didapati dalam pelbagai syarikat yang paling terkenal (Eropah, Amerika dan Rusia) yang terlibat dalam pengeluaran perabot pejabat. Dengan tujuan fungsional, kerusi dengan penekanan pada lutut boleh dikaitkan dengan alat ortopedik perubatan, beberapa penampilan khusus dan luar biasa. Dalam versi terakhir, kerusi itu dicipta oleh pereka perabot Opsvik pada suku terakhir abad yang lalu.

Dalam sejarah penciptaan perabot ergonomik moden terdapat beberapa idea yang bertujuan untuk menghapuskan risiko penyakit pekerjaan yang mungkin berlaku pada orang yang menghabiskan banyak masa di meja tulis atau meja komputer.

Keaslian dan tujuan

Opsvik hanya dimodenkan dan menambah ide rakan sekerja Denmarknya, tetapi ia adalah tambahannya yang menjadi pilihan terbaik. Dia membuat kerusi ortopedik sebuah perabot pejabat selesa yang melakukan pembuangan tulang belakang dan menghalang risiko scoliosis. Menghadapi latar belakang peningkatan penyebaran osteochondrosis, yang kini terbukti di kalangan orang muda kerana kecacatan tulang belakang, maklum balas ortopedik mengenai kerusi lutut menjadi semakin berminat dan murah hati.

Lutut, dengan penekanan pada lutut, idea Denmark, ditambah dengan pereka Norway, terbukti menjadi cara terbaik untuk mengekalkan postur yang betul dan mencegah kelengkungan skoliotik. Reka bentuk yang luar biasa, yang semakin biasa di kedai-kedai perabot pejabat, adalah keupayaan untuk memunggah tulang belakang lumbosakral semasa kerja tidak aktif, dan pada masa yang sama simulator ortopedik statik yang menghalang kejadian dan perkembangan scoliosis.

Walaupun meja sekolah biasa mempunyai syarat yang sangat diperlukan untuk kedudukan badan yang selesa (cenderung meja atas, langkah dan kerusi yang selesa), majoriti anak sekolah, kepada pelbagai peringkat, adalah tertakluk kepada kelengkungan tulang belakang, yang dipanggil scoliosis dalam perubatan. Bahaya penyakit ini adalah dalam ubah bentuk tulang belakang dan pelanggaran postur biasa, yang berlaku bergantung kepada ciri-ciri peribadi individu itu.

Seorang kanak-kanak, cuba untuk mengambil kedudukan yang selesa untuk badan, sesuai dengan dada di atas meja, yang lain bergerak kaki dari langkah-langkah dan membawa mereka ke kerusi, anak ketiga yang mengimbangi di pinggir kerusi adalah satu perkara yang lebih suka untuk kesesuaian yang selesa.

Tulang yang sihat tidak boleh dikekalkan dalam keadaan seperti, ubah bentuk beransur-ansur, kelengkungan pada sudut tertentu dan pelanggaran postur bermula. Setiap tahap kecacatan vertebral seterusnya memerlukan peningkatan struktur semula jadi tulang belakang. Keadaan buruk tulang belakang menyebabkan tekanan pada organ dalaman, disertai dengan beberapa komplikasi, dalam keadaan tidak dirawat yang boleh mengakibatkan kecacatan. Skoliosis kanak-kanak tanpa rawatan membawa kepada akibat yang sangat serius pada masa dewasa.

Kerusi, di mana penekanan utama jatuh pada lutut, adalah sangat mudah dalam reka bentuk, dan jika pengambilalihan itu tidak termasuk dalam pelan kewangan sedikit, anda boleh membuat kerusi lutut dengan tangan anda sendiri dari cara yang paling mudah di tangan, sampai ke pemegang mop.

Kelebihan yang boleh diperolehi dari versi perabot pejabat ini:

  Penekanan khusus di bawah kaki (sudut kecenderungan adalah parameter individu yang boleh diselaraskan untuk orang tertentu), mengembalikan lengkung semula jadi tulang belakang. Sokongan kaki memungkinkan untuk mengelakkan tekanan pada kaki dan vesel kaki yang lebih rendah. Bayi yang duduk di kerusi tidak perlu mengimbangi dua kaki, seperti dalam versi biasa, dan menggulung kakinya supaya ada syarat untuk ini. Meluruskan lajur tulang belakang secara semula jadi.

Kerusi itu tidak memberi tekanan pada pinggang paha, dengan itu memastikan ketiadaan mampatan dari ujung saraf dan saluran darah yang besar. Atas sebab yang sama, tidak ada kesan memerah dari kedudukan yang tidak selesa untuk membungkuk, yang sebelum ini mempunyai kesan negatif pada organ dalaman.

 • Kerusi itu tidak mempunyai belakang, tetapi ada kecenderungan kerusi yang dinamik, yang dapat disesuaikan dengan model kilang. Kedudukan sedemikian secara automatik memaksa belakang untuk meratakan, sementara dada meluruskan, ada ruang untuk aktiviti paru-paru, pernafasan percuma dan mudah disediakan. Ini bermakna bahawa tubuh menerima lebih banyak oksigen, yang beredar dengan aliran darah dan menyediakan bekalan tisu penuh.
 • Pangkalan stabil popliteal mengurangkan beban pada tulang belakang, mencegah perkembangan scoliosis.
 • Penggunaan berhenti membolehkan anda duduk diam-diam walaupun pada minggu kehamilan yang terakhir (kedudukan yang selesa dapat dilihat dengan jelas di dalam foto yang dilampirkan);
 • Kesederhanaan dan kebolehcapaian reka bentuk, dan lukisan di atas, membuktikan kemungkinan untuk membuat gaya pintar itu sendiri, memberi tumpuan kepada badan anda, dan di bawah dimensi individu anda.
 • Mana-mana ortopedis akan mengenali reka bentuk seperti yang optimum untuk mengekalkan tulang belakang yang sihat, dan mengatakan bahawa ia adalah lebih mudah daripada kerusi pejabat reka bentuk yang paling maju, dengan sandaran kepala, sandaran tangan dan sandaran laras. Mana-mana ahli saraf mengiktiraf bahawa postur sedemikian membolehkan anda untuk mengelakkan memerah akar saraf, bukan sahaja pada organ-organ panggul dan paha, tetapi sepanjang tulang belakang.

  Ulasan akauntan sebenar dan pekerja pejabat yang dipaparkan di laman web syarikat Smart sering mengatakan bahawa apabila membeli kerusi untuk membetulkan anak dan memperbaiki postur mereka, orang dewasa menghargai kelebihannya yang tidak dapat diragukan dan membeli atau membuat smartstool untuk diri mereka sendiri.

  Kesan terapeutik utama najis

  Selepas menonton video yang disiarkan oleh pengguna, dan difilmkan untuk itu. untuk menunjukkan kelebihan kerusi, yang mana tangan mahir dilampirkan, menjadi jelas bahawa perabot ini mempunyai masa depan yang baik di hadapan. Lukisan dengan dimensi kerusi lutut boleh ditarik oleh mana-mana orang yang mempunyai pendidikan teknikal, dan orang yang mempunyai imaginasi dan mempunyai alat yang diperlukan dapat dimulakan, hanya menggunakan prinsip pembinaan ortopedik, dari tahap sifar. Membina kerusi bahagian kayu atau logam, mengira ia untuk apa-apa bilangan kg, untuk umur yang biasanya tidak cukup tetapan, dan juga untuk fungsi yang tidak diramalkan oleh pereka perabot yang terkenal.

  Malah syarikat terkenal Olympus, yang kebanggaan profesionalnya adalah perabot untuk kakitangan dengan ketinggian tempat duduk laras dan backrest, yang boleh diperbaiki dalam kedudukan yang selesa, mula mengeluarkan kerusi dengan penekanan pada lutut dan meletakkan iklan tentang keberkesanan tindakan terapeutiknya.

  • patologi tulang belakang yang dikaitkan dengan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu tulang rawan dan tulang (osteochondrosis, osteoporosis, osteoarthrosis, hernias dan protrusions cakera intervertebral dan segmen vertebral);
  • scoliosis dan kyphoscoliosis, di mana penggunaan kerusi pintar dengan sokongan sangat berkesan sehingga ia dapat menghilangkan kecacatan pada peringkat awal dan tahap pertama;
  • untuk tujuan prophylactic dalam perkembangan postur scoliotik yang berkaitan dengan sindrom hypermobility sendi;

  Penyakit tisu penghubung yang muncul di bawah faktor traumatik dan metabolik negatif;

 • untuk mengatasi keadaan semasa pemburukan buasir, pencegahan gejala sakit kronik dan pendarahan (dengan menghapuskan beban pada kapal dan kawasan kanal yang berlaku semasa duduk di bangku biasa);
 • sebagai pembantu dalam jawatan pasca operasi selepas rawatan pembedahan rektum, atau jahitan, yang dikenakan selepas melahirkan dengan komplikasi, penyingkiran kutil dan ketuat kelamin;
 • dengan keadaan tertentu coccyx (poket coccyx, kecederaan traumatik atau patologi perkembangan keturunan).
 • Perbezaan utama antara kerusi ergonomik dari pejabat, walaupun reka bentuk yang paling moden - keupayaan untuk menyediakan tindakan terapeutik, dan pemerolehan postur bangga. Harga untuk keseronokan sedemikian mungkin kelihatan terlalu terperinci oleh jenama perabot global, tetapi lukisan dengan tangannya sendiri, hem yang dikira dengan betul dan parameter optimum rabung, akan memungkinkan untuk menghasilkan produk yang paling berfungsi untuk keperluan peribadi dan hampir tidak ada apa-apa.

  Kontraindikasi dan keburukan

  Perabot tempat pintar yang progresif mempunyai kekurangan dan kontraindikasi. Pengilang kerusi sedang membangunkan model baru untuk memberikan keselesaan maksimum kepada pengguna. Kerusi lutut muncul pada roda, untuk mobilitas, dengan busur bukannya kaki, yang tidak dapat mengubah kedudukan tulang belakang dan juga kerusi-korset dengan kusyen untuk bilah bahu dan punggung bawah.

  Kerusi pintar, dengan kelebihan yang tidak diragukannya, tidak boleh digunakan untuk penyakit sendi lutut (kerana dalam hal ini beban utama akan berada di daerah yang terkena). Ia dikontraindikasikan pada orang-orang yang mengalami kecacatan kongenital tulang belakang, ia tidak boleh digunakan untuk scoliosis peringkat ketiga, kecacatan femur dan kecederaan, dan patah tulang belakang dari mana-mana penyetempatan.

  Kelemahan kilang boleh diratakan jika anda membuat kerusi dengan tangan anda sendiri, memerhatikan beberapa syarat:

  • bahan yang mesra alam dan tahan lama (oak, bicu atau logam);
  • untuk mobiliti dan penstrukturan semula penggunaan kayu gelendong atau pengikat mudah alih logam;
  • berhati-hati mengukur parameter individu (jika kerusi dibuat untuk orang tertentu);
  • membuat sokongan kerusi dan lutut daripada bahan lembut dan pelembap lembut dengan bahan semula jadi untuk mencegah tindak balas alahan.

  Perabot tempat duduk yang selesa adalah cara yang boleh dipercayai untuk memastikan kesihatan tulang belakang dan sendi. Penggunaan kerusi pintar bukan hanya memberi kesan pencegahan, tetapi juga memberikan kesan terapeutik yang ketara, dan bukan hanya doktor yang mengesahkannya. Orang yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk sudah memperoleh pembinaan yang selesa ini. Berdasarkan ulasan, mereka sangat gembira dengan hasilnya dan berhasrat untuk menggunakannya pada masa akan datang.