Utama / Siku

19. Klasifikasi sendi. Jenis pergerakan di sendi

Klasifikasi sendi. Terdapat hubungan antara sifat pergerakan di sendi dan bentuk permukaan artikular. Permukaan yang artikular dibandingkan dengan segmen angka geometri. Bentuk permukaan artikular sendi dibahagikan kepada sfera, ellipsoidal, pelana, silinder dan blovidnye.

Pelbagai bentuk sendi, yang menunjukkan pergerakan mungkin di sekitar paksi [1967 Tatarinov VG - Anatomi dan Fisiologi]

Jenis pergerakan di sendi. Apabila menentukan pergerakan di sendi, tiga paksi utama secara mental dijalankan: melintang, anteroposterior, atau sagittal, dan menegak. Pergerakan utama berikut dibezakan: sekitar paksi melintang - fleksi (fleksi) dan lanjutan (lanjutan); sekitar paksi sagittal - plumbum (penculikan) dan penambahan (penambahan); sekitar paksi menegak - putaran (putaran). Dalam sesetengah sendi, pergerakan atau pergerakan pekeliling juga mungkin, apabila hujung percuma tulang menggambarkan bulatan. Dalam beberapa gerakan sendi di sekitar satu paksi mungkin, di lain-lain sekitar dua paksi, di ketiga sekitar tiga paksi.

Sendi monoaxial berbentuk silinder dan berbentuk blok, biaxial - ellipsoidal dan pelana berbentuk, triaxial atau berbilang paksi - sfera. Contoh sendi uniaxial adalah sendi interphalangeal jari, biaxial - sendi pergelangan tangan, triaxial - sendi bahu. Di samping itu, terdapat sendi dengan permukaan artikul lancar. Sendi tersebut dipanggil rata; terdapat hanya sedikit slip di dalamnya. Sendi dipanggil mudah jika ia dibentuk oleh dua tulang, dan sukar jika ia menghubungkan tiga tulang atau lebih. Dua atau lebih sendi, di mana pergerakan hanya boleh berlaku pada masa yang sama, membentuk gabungan gabungan yang dipanggil.

Paksi putaran sendi

Untuk analisis latihan, sangat penting untuk mengetahui nama-nama pergerakan dan untuk memahami di mana sendi mereka berlaku.

Jenis sendi [sunting]

Sesetengah sambungan tulang tidak bergerak atau membenarkan membuat pergerakan hanya dalam julat yang sangat terhad. Sebagai contoh, tulang tengkorak bersambung dengan sangat tegas dan tidak bergerak relatif terhadap satu sama lain.

Di tempat di mana tulang belakang menghubungkan ke tulang panggul, terdapat sendi sakcroiliac separa bergerak, yang membolehkan anda membuat pergerakan yang minimum. Tetapi terdapat kategori ketiga tulang sendi - sendi. Bergantung kepada struktur, saiz dan struktur mereka, mereka membenarkan tulang untuk membuat pergerakan bebas dengan sifat yang sangat berbeza.

Sendi sinovial dijumpai dalam badan lebih kerap daripada yang lain. Mereka dicirikan oleh kehadiran kapsul artikular yang mengelilingi persimpangan tulang dari semua pihak. Membran dalaman kapsul, di bawah pengaruh pergerakan yang dilakukan di sendi, mengeluarkan cecair sinovial, yang bertindak sebagai pelincir. Sendi sinovial yang biasa termasuk bahu, lutut, pinggul, pergelangan kaki, dan sendi tangan, kaki dan tulang belakang. Daripada semua sendi, lutut adalah yang terbesar, sendi pinggul adalah yang paling kuat, dan sendi bahu adalah yang paling tidak stabil.

Tindakan bersama [sunting]

Apabila kita melakukan tindakan, contohnya, kita mengangkat beban atau menjalankan, impuls saraf merangsang gabungan otot tertentu, dan akibat pergerakan penguncupan mereka pada sendi sinovial dilakukan. Sebagai contoh, apabila kita membengkokkan lengan dengan dumbbell di sendi siku, beban meningkat kerana bisep dilampirkan pada satu hujung ke humerus dan yang lain ke tulang lengan bawah (radial dan ulnar), kontrak dan menarik lengan bawah ke bahu.

Arah pergerakan [sunting]

Kebanyakan pergerakan mempunyai nama biasa, tanpa mengira sendi di mana ia berlaku. Tetapi ada pergerakan khusus yang bersifat khusus untuk sendi tertentu. Ia dibuat dalam satah anatomi tertentu. Sebagai contoh, lekapan lengan dan kaki di bahu, sendi pinggul dan lutut berlaku dalam pesawat yang sama. Ini membolehkan anda membuat klasifikasi pergerakan dan analisis mereka lebih mudah dan logik. Jadual di muka surat 12 menunjukkan pergerakan yang biasa berlaku kepada banyak sendi, dan kemudian pergerakan khusus yang dilakukan hanya pada sendi tertentu.

Sebagai peraturan, nama pergerakan itu mengandungi nama sendi di mana ia berlaku, seperti lenturan lengan pada sendi bahu, memanjangkan kaki pada sendi lutut, putaran tulang belakang, menurunkan kambing, dll. badan. Sebagai contoh, jika kita mengatakan "lanjutan kaki", ia tidak begitu jelas di mana sendi sendi itu tidak seimbang - di lutut, pinggul atau buku lali.

Biasanya pergerakan adalah berpasangan. Jika pergerakan berada dalam arah yang sama, maka mesti ada pergerakan terbalik - sekurang-kurangnya untuk kembali ke kedudukan asalnya. Pasangan gerakan biasa adalah lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan, putaran masuk dan keluar, menurunkan dan mengangkat. Membaca analisis latihan, anda akan menemui nama-nama ini lebih daripada sekali. Nama-nama pergerakan diberikan berdasarkan postur anatomi piawai. Dalam kes ini, "melengkapkan lengan pada sendi siku," misalnya, akan menjadi pergerakan yang sama, tidak kira sama ada orang itu berdiri, berbaring di belakang atau duduk.

Struktur bersama: elemen utama dan paksi pergerakan

Sambungan (articulatio) adalah sambungan mudah alih tulang rangka. Semua sebatian ini ditutup dengan sarung khas dan terletak di dalam beg artikular. Struktur sendi mempunyai banyak ciri, dan ini tidak menghairankan, kerana mana-mana sebatian ini bertanggungjawab untuk melakukan gerakan mudah dan kompleks (gabungan). Sakit sendi adalah salah satu daripada punca utama SLM.

Sendi, disebabkan oleh rongga antara hujung sambungan tulang, adalah sendi yang paling mudah alih. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh cecair sinovial khas yang dihasilkan dalam sendi dan digunakan untuk melincirkan menggosok apabila hujung artikular tulang yang terhubung bergerak.

Oleh kerana ciri struktur sendi manusia ini, mereka ditakrifkan sebagai sendi sinovial (junctura synovialis).

Setelah membaca bahan ini, anda akan mempelajari apa sendi dibuat dan apa jenis pergerakan yang mereka tanggung.

Apakah gabungan seseorang: unsur-unsur utama dan pembantu

Unsur utama sendi adalah:

 • Permukaan yang artikular (facies articularis) tulang yang diartikulasikan;
 • Kapsul artikular (capsula articularis), mengelilinginya dari semua pihak;
 • Rongga artikular (cavitas articularis) dalam bentuk jurang sempit antara permukaan artikular tulang.

Permukaan artikular tulang artikulasi ditutup dengan lapisan nipis (0.5-2.0 mm) rawan hyaline halus, yang mengurangkan geseran antara tulang yang bergerak. Kelengkungan permukaan artikular tulang yang diartikulasikan sepatutnya sesuai dengan satu sama lain (iaitu, kongruen); dari ini secara langsung bergantung kepada pergerakan di sendi.

Kapsul artikular mengelilingi rongga artikular dan tumbuh ke tulang articulating di sepanjang tepi permukaan artikular mereka, atau agak di belakangnya. Di dalam sendi yang tidak aktif, kapsul itu diregangkan dengan ketat dan sering diperkuat oleh ligamen yang ditenun ke dalamnya.

Dalam sendi mudah alih, sebaliknya, ia lebih bebas; Dalam sendi seperti itu, ligamen biasanya kuat yang memegang tulang dalam keadaan artikular, membimbing dan menyekat pergerakan tulang.

Kapsul sendi terdiri daripada dua lapisan: membran luar - berserabut dan membran dalaman - sinovial. Membran synovial memancarkan sinovia, cecair yang jelas yang memudahkan meluncur tulang yang diartikulasikan ke dalam rongga sendi.

Membran sinovial boleh membentuk pelbagai bentuk pertumbuhan: lipatan sinovial di dalam sendi, digunakan untuk kusyen semasa pergerakan, serta beg sinovial dan kes-kes di sekitar tendon otot yang terletak berhampiran sendi, yang mengurangkan geseran tendon otot pada tulang semasa pergerakan di sendi.

Unsur struktur sendi seperti rongga artikular adalah ruang berbentuk celah tertutup yang dipenuhi dengan cecair sinovial.

Pengekalan tulang dalam keadaan artikular dipastikan oleh kapsul artikular dan ligamen, yang boleh terletak di kedua rongga sendi dan seterusnya. Otot yang mengelilingi sendi juga terlibat dalam pengekalan tulang dalam keadaan artikular, terutamanya dengan beban berat yang besar. Tekanan negatif dalam rongga sendi menyumbang kepada fakta bahawa kapsul bersama sesuai dengan hujung artikular tulang.

Ligamen (ligamenta) adalah elemen tambahan penting bagi sendi. Ligamen memegang tulang yang terhubung dalam kedudukan tertentu dan menyekat pergerakan di sendi. Biasanya ligamen terletak berserenjang dengan paksi putaran dan di sisi sendi. Ketebalan dan nombor mereka bergantung pada pelbagai gerakan di sendi. Dalam sesetengah sendi, ligamen terletak di dalam sendi.

Rawan intra-artikular - cakera, menisci, bibir cartilaginous - meningkatkan congruence (iaitu surat-menyurat) permukaan artikular tulang yang diartikulasikan. Unsur-unsur dari sendi manusia juga memainkan peranan dalam gerakan kusyen. Walau bagaimanapun, cakera dan, sebahagiannya, menisci membahagikan rongga sendi menjadi dua bahagian, masing-masing membolehkan pergerakannya sendiri.

Tahap mobiliti dalam sendi bergantung kepada bentuk permukaan artikular tulang yang diartikulasikan dan ditentukan oleh bilangan paksi di mana gerakan itu mungkin. Menurut bilangan paksi putaran, sendi satu, dua dan multiaxial (atau tiga paksi) dibezakan.

Dalam anatomi, bentuk permukaan artikular pada struktur sendi biasanya dibandingkan dengan bentuk badan geometri yang terbentuk semasa putaran bersama mereka. Terdapat bulat, ellipsoid, condylar, pelana, silinder dan blok seperti sendi. Salah satu yang paling mudah alih adalah sendi bahu sfera. Di dalamnya pergerakan mungkin terdapat sekitar tiga paksi: frontal, sagittal dan menegak.

Oleh itu, ia dianggap sebagai sendi triaxial. Biaxial termasuk ellipsoid, saddle dan condylar sendi. Dalam blok dan sendi silinder, pergerakan hanya mungkin sekitar satu paksi - ini adalah sendi uniaxial. Jenis sendi khas adalah dengan permukaan articular rata (amphiarthrosis). Sendi tersebut dicirikan oleh pergerakan yang sangat rendah, dikaitkan dengan sedikit anjakan dengan menggeser tulang yang diartikulasikan berbanding satu sama lain.

Jika dua tulang disambungkan dalam sendi, ia dipanggil sendi mudah. Dalam sendi kompleks, lebih daripada dua tulang diartikulasikan (sebagai contoh, tiga tulang menyertai pembentukan sendi siku). Dalam kes-kes tersebut, apabila pergerakan di dua dan lebih sendi disambung sedemikian rupa, pergerakan di salah satu daripadanya adalah mustahil tanpa pergerakan serentak di pihak yang lain, mereka bercakap tentang gabungan bersama. Satu contoh sendi gabungan adalah sendi temporomandibular kanan dan kiri.

Selepas membaca maklumat tentang apa yang terdiri daripada gabungan seseorang, pelajari mengenai jenis pergerakan utama di sekitar paksi.

Jenis pergerakan mudah sendi di sekeliling paksi

Pergerakan badan adalah kompleks dan pelbagai. Mereka boleh dibahagikan kepada mudah, dibuat dalam sendi berasingan, dan pergerakan yang kompleks, di mana pergerakan gabungan berlaku dalam banyak sendi.

Pergerakan mudah di sendi dibuat sekitar tiga paksi: menegak, sagittal dan melintang.

 • Sekitar paksi melintang, badan melengkung atau melekat ke hadapan (flexio) dan pergerakan lanjutan (extensio) berlaku.
 • Di sekeliling paksi sagittal terdapat pergerakan dari badan - penculikan (abductio) dan paksaan (adductio) - pergerakan kepada batang tubuh.
 • Putaran dilakukan di sekitar paksi menegak. Selain itu, pergerakan seperti ini di dalam sendi, seperti memasuki ke dalam, dipanggil pronasi (pronatio), dan pergerakan yang bertentangan - beralih ke luar - disebut supinasi (supinatio).
 • Terdapat juga gerakan bulat pergerakan sendi di sekitar paksi - peredaran (circumductio); semasa pergerakan ini, bahagian distal anggota badan menggambarkan sebuah kerucut, yang menunjuk pada sendi yang lebih banyak digunakan secara proksimal.

Pergerakan paksi, jenis sendi

SISTEM BONE

Tulang sebagai organ, iaitu (lihat "tisu tulang" - kuliah)

KOMPOSISI KIMIA BONE

Tulang adalah 100% air, dan 90% adalah bahan mineral dan bahan organik.

- Perkara-perkara berkaitan mineral ada - 60%.

- Pada organik - 30%.

Bahan-bahan mineral 95% terdiri daripada garam fosfat-kalsium dan 5% adalah bahan-bahan lain.

Perkara organik 95% protein dan 5% lemak dan glikoprotein.

Bahan-bahan organik memberikan kepekaan tulang, keanjalan, pada anak-anak kecil terdapat lebih banyak zat organik, oleh itu tulang memecahkan kurang kerap, dan jika mereka pecah, maka seperti ranting hijau.

Mineral memberikan kekuatan, kekerasan, tetapi orang yang lebih tua mempunyai bahan organik yang kurang, sehingga tulang hilang kelenturan dan menjadi rapuh.

JENIS BONUS

Tulang tubular panjang

- tulang anggota atas dan bawah:

humerus, tulang lengan (radius, ulna);

- femur, tibial tulang (tibial dan peroneal);

Di dalam aci sumsum tulang kuning terletak, dan sumsum tulang merah dalam epifisis.

Mengikut lokasi tulang melecur

 • proximalis - lebih dekat dengan badan.
 • distalis - jauh dari badan.
 • lateralis - jauh dari tengah, i.
 • medialis - lebih dekat ke tengah.

2. Tulang tubular pendek: ini

- tulang metatarsal, pergelangan tangan);

- metacarpals, phalanxes (jari).

3. Tulang spongy: ini adalah tulang yang mempunyai bahan spongy dan di luarnya ditutup dengan lapisan bahan padat (sternum, vertebra, tulang carpal, tarsus).

4. tulang rata: ini adalah tulang yang mengelilingi beberapa rongga dan melindungi organ dalaman (rusuk, tulang tengkorak, pelvis, scapula).

5. Tulang Udara - tulang yang mempunyai rongga dalam diri mereka: (maxilla dengan maxillary sinus, ini adalah tulang depan, etmoid, tulang sphenoid).

Mereka berkaitan satu sama lain apabila mereka dijangkiti. di dalam rongga ini keradangan berlaku (sinusitis), jika jangkitan menembusi di dalam lobus frontal (sinusitis frontal) jika dalam semua sinus jangkitan- (sinusitis).

6. Padat Kostisleznaya, zygomatic, palatal, vomer, dll.

Dalam proses pembangunan rangka, ia melalui 3 tahap:

MENYAMBUNG Tulang

Terdapat 3 jenis sebatian:

1. Sambungan tetap (sambungan berterusan) - synartrosis.

Kompaun ini dibuat menggunakan 3 fabrik:

2. Sambungan mudah alih:

(sendi) - diarthrosis.

3. Ladang separa bergerak (polusustav) - hemiarthrosis. Contohnya ialah symphysis kemaluan.

Sambungan tetap:

 1. Jika menggunakan tisu penghubung, maka ia dipanggil syndesmosis - ia adalah fontanelles dari tengkorak, membran antara tulang lengan atas dan kaki bawah, jahitan antara tulang tengkorak, ligamen tulang belakang)..
 2. Dengan tulang rawan - Synchodrosis adalah tulang belakang tulang belakang, cartilaginous, cakera intervertebral..
 3. Menggunakan tisu tulang - Sinostosis adalah gabungan tulang paha dan tulang sphenoid..

Sambungan Mudah Alih:

- diarthrosis - bersama ini dengan sendi, dalam membezakan bersama

tiga bahagian:

 1. Permukaan yang artikular tertutup rawan.
 2. Beg yang diartikulasikan.
 3. Rongga artikular.

Untuk slaid yang lebih baik dalam sendi, permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan.

Beg mengartikulasikan terdiri daripada 2 helai. Lembaran dalaman membentuk lipatan lembut - bursa, yang merembeskan cecair sinovial, untuk menggeserkan sendi dengan lebih baik.

Apabila cedera, bursa boleh menjadi radang - ia adalah bursitis.

Rongga artikular mempunyai tekanan negatif yang disebabkan oleh permukaan artikular di sendi itu ditarik rapat.

Di samping itu, untuk kekuatan dalam sendi mempunyai alat ligamen, serta pendidikan tambahan:

Apabila kecederaan boleh merobek atau ligamen, maka tulang-tulang di sendi dapat bergerak dan melampaui beg artikular. Dislokasi boleh menyebabkan.

PELAN DASAR, AXES

YANG PASSAGE MELALUI JOIN

Pergerakan paksi, jenis sendi

Untuk mencirikan gerakan di sendi, tubuh manusia boleh dibahagikan kepada beberapa pesawat:

1. Pesawat mendatar (pesawat ini membahagikan badan ke bahagian bawah dan bahagian atas).

2 Pesawat hadapan (menegak) ke bahagian hadapan dan belakang..

3 Sagittal (membahagikan badan ke bahagian kiri dan kanan).

Pesawat yang sama boleh ditarik melalui mana-mana sendi dan pergerakan di sekeliling paksi mendatar akan berlaku dalam sambungan (flexion - flexion, extension - extension).

Sekeliling paksi sagittal dalam pergerakan sendi adalah mungkin:

- penculikan - penculikan;

- adduction -adduction.

Sekeliling paksi menegak adalah mungkin:

- pergerakan putaran luar - pembesaran;

- putaran ke dalam - pronation.

- Putaran adalah putaran.

Bergantung kepada berapa banyak tulang dalam sendi, mereka membezakan

1. Sederhana sendi (ini apabila dibentuk oleh dua tulang).

2. Kompleks sendi (tiga atau lebih tulang).

3. Digabungkan (jika pergerakan berlaku kedua-dua kiri dan kanan pada masa yang sama).

Sendi Temporomandibular; sacroiliac kiri dan kanan bersama).

Bergantung kepada pergerakan, sendi sendi tunggal dibezakan, apabila pergerakan:

- sekitar paksi;

- paksi berganda (dalam dua paksi);

- pelbagai jambatan (dalam semua paksi).

Sendi adalah dalam bentuk:

 1. Sfera - ini adalah sendi pinggul dan bahu.
 2. Silinder adalah sendi radial.
 3. Blok (siku, lutut)
 4. Penyedut bersama (sendi karpometacarpal jari pertama dan sendi sternoclavicular).

Struktur dan fungsi sendi

Sambungan adalah artikulasi bergerak dua atau lebih tulang rangka.

Sendi menyatukan tulang rangka dalam satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang untuk bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen mereka tergolong dalam bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelicinan tulang yang licin antara satu sama lain. Dalam ketiadaan mereka, tulang akan hanya menggosok satu sama lain, secara beransur-ansur runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Pada manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan badan, terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain dan adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Unsur-unsur utama yang wujud dalam apa yang dipanggil sendi benar ialah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul artikular;
 • rongga artikular.

Rongga sendi mengisi cecair sinovial, yang merupakan jenis pelincir dan mempromosikan pergerakan bebas hujung artikular.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 • sendi mudah yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih daripada dua permukaan yang disebutkan, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (dua ruang bersama).

Klasifikasi sendi dijalankan mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • bentuk permukaan artikular;
 • dengan fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh hyaline (kurang kerap berserat) rawan artikular. Rawan artikular adalah tisu yang dipenuhi dengan bendalir. Permukaan rawannya rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan menguraikan cecair. Ketebalan rawan artikular adalah purata 0.2-0.5 milimeter.

Kapsul sendi terbentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi ujung-ujung tulang dan artikular pada periosteum. Kapsul ini mempunyai membran fibril yang berserabut luar dan membran sinovial yang tipis dalaman yang membuang cecair sinovial ke dalam rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi dalam arah tertentu.

Pembentukan sendi sendi termasuk rawan, cakera, menisci, bibir, dan ligamen intrakapsular dalam intra-artikular. Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Innervation (bekalan saraf) sendi disediakan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua elemen artikular, kecuali rawan hyaline, mempunyai pemuliharaan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menggunakan persepsi rasa sakit, akibatnya mereka boleh menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synartrosis - tetap (tetap);
 2. amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih;
 3. diarthroses (sendi benar) - mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penduduk ke-7 planet menderita sakit sendi. Pada usia 40 hingga 70 tahun, penyakit sendi diperhatikan di 50% orang dan di 90% orang lebih 70 tahun.

Sendi sinovial adalah sendi di mana ujung tulang menumpuk dalam beg artikular. Ini termasuk majoriti sendi manusia, termasuk yang mengandungi - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan 2 tulang mudah terlibat, kompleks - lebih daripada 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan itu, seperti pada rahang bawah apabila mengunyah, sendi tersebut dipanggil gabungan. Gabungan bersama adalah gabungan beberapa terpencil dari sendi-sendi lain, yang terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama-sama. Seperti misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar dan lain-lain.

Bentuk permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, sendi silinder, ellipsoid dan sfera dibezakan.

Bentuk permukaan artikular menentukan kelantangan dan arah pergerakan sekitar 3 paksi: sagittal (dari hadapan ke belakang), frontal (selari dengan satah sokongan) dan menegak (serenjang dengan satah sokongan).

Pergerakan pekeliling adalah satu gerakan berturut-turut di sekeliling semua paksi. Pada masa yang sama satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon. Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan utama berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • pergerakan di sekitar paksi sagittal - membawa dan menggerakkan pergerakan di sekeliling paksi menegak, iaitu, putaran: medial (pronation) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri yang bernama. Sepanjang hayat, kami menggerakkan jari berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya dengan gerakan ibu jari 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - bibir artikular yang dipanggil. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen corakoid yang kuat dan otot-otot di sekelilingnya - deltoid, subscapularis, supra- dan subosseous, yang besar dan pusingan kecil. Otot dorsal dan dorsi latissimus juga mengambil bahagian dalam pergerakan bahu.

Membran synovial kapsul artikular tipis membentuk 2 kilasan tambahan-artikular - tendon otot bisep bahu dan otot subscapularis. Arteri anterior dan posterior, membungkus humerus, dan arteri chestakromial mengambil bahagian dalam bekalan darah sendi vena sendi ini dijalankan ke dalam urat akil. Saliran limfa berlaku di nodus limfa rantau axillary. Sendi bahu diselubungi oleh cabang saraf axillary.

 1. humerus;
 2. scapula;
 3. clavicle;
 4. kapsul artikular;
 5. lipatan kapsul bersama;
 6. sendi acromio-clavicular.

Dalam pergerakan sendi bahu sekitar 3 paksi mungkin. Fleksi dibatasi oleh akromion dan proses corakoid skapula, serta ligamen coraco-humeral, pelanjutan oleh acromion, ligamen coraco-brachial dan kapsul bersama. Pengeluaran di sendi mungkin sehingga 90 °, dan dengan penyertaan bahagian atas badan ikat (dengan kemasukan sendi sternoclavicular) - sehingga 180 °. Menghentikan penculikan pada masa penghentian ubi besar humerus dalam ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang menaikkan lengannya, menariknya kembali, putar bahu dengan lengan, berus masuk dan keluar. Pelbagai gerakan tangan sedemikian adalah langkah yang menentukan dalam proses evolusi manusia. Genggaman bahu dan bahu bersama dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai pembentukan fungsional tunggal.

Hip bersama

Ia adalah gabungan yang paling kuat dan banyak dimuatkan di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum yang menutup leher femur. Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

Penyediaan darah sendi ini dijalankan melalui arteri, menyelubungi femur, cabang-cabang dari obturator dan (tidak kekal) cabang-cabang dari arteri penebalan atas, gluteal dan dalaman. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera. Pergerakan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), di sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman) adalah mungkin.

Sendi ini mengalami tekanan yang besar, jadi tidak menghairankan bahawa lesi-lesinya menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi yang besar dan kompleks yang disusun oleh seseorang. Ia terdiri daripada 3 tulang: femoral, tibial dan peroneal. Kestabilan sendi lutut memberikan ligamen intra-dan tambahan-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen cagak dan tibialis, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral. Ligamen intra-artikular termasuk ligamenten anterior dan posterior cruciate.

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, beg sinovial. Dalam setiap sendi lutut terdapat 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci mempunyai bentuk hemi-bulan dan melaksanakan peranan depresiasi. Unsur-unsur tambahan bersama ini termasuk lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

Semua orang perlu mengagumi persembahan gimnas sukan dan pemain sarkas. Mengenai orang yang boleh memanjat kotak kecil dan membungkuk secara tidak wajar, mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, tidak. Penulis buku panduan "Oxford Handbook of Organ Organ" memastikan pembaca bahawa "orang ini mempunyai sendi yang fleksibel fenomena" - dalam perubatan ini disebut sindrom hypermobility bersama.

 1. tulang paha
 2. tibia
 3. rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen sisi
 8. ligamen cruciate
 9. patella

Bentuk sendi adalah sendi condylar. Ia boleh bergerak sekitar 2 paksi: frontal dan menegak (dengan kedudukan yang bengkok di sendi). Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku, di sekitar paksi menegak - putaran.

Sendi lutut adalah sangat penting untuk pergerakan seseorang. Dengan setiap langkah yang disebabkan oleh lenturan, ia membolehkan kaki melangkah ke hadapan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan mengangkat paha.

Klasifikasi bersama dengan paksi putaran

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "klasifikasi sendi mengikut paksi putaran."

Sendi dipanggil sendi mudah alih dari pelbagai tulang. Perbezaan ciri dari bentuk-bentuk lain yang menggabungkan pelbagai elemen dalam struktur rangka tubuh manusia adalah kehadiran rongga tertentu yang dipenuhi dengan cairan. Setiap sendi terdiri daripada beberapa bahagian:

 • kartilaginous (hyaline, kecuali sambungan rahang bawah dengan tulang temporal);
 • kapsul;
 • rongga;
 • cecair sinovial.

Konsep umum sendi manusia

Ketebalan lapisan rawan boleh berbeza: dari sangat nipis, kira-kira 0.2 mm, cukup tebal - kira-kira 6 mm. Perbezaan yang ketara ini ditentukan oleh beban kerja pada sendi. Semakin besar tekanan dan mobilitasnya, semakin tebal permukaan hyaline.

Klasifikasi sendi seseorang membayangkan pembahagian mereka menjadi beberapa kumpulan bebas, ditentukan oleh tanda yang sama. Ia adalah mungkin untuk memperuntukkan:

 • dengan bilangan permukaan - mudah, kompleks, digabungkan, kompleks;
 • pada paksi putaran - uniaxial, biaxial, multiaxial;
 • dalam bentuk - silinder, berbentuk blok, helical, ellipsoidal, condylar, pelana-seperti, bulat, rata;
 • pada pergerakan yang mungkin.

Pelbagai kombinasi

Pelbagai permukaan cartilaginous yang berfungsi saling berkaitan menentukan kesederhanaan atau kerumitan struktur kompaun itu. Klasifikasi sendi (jadual oleh anatomi) membolehkan pembahagian mereka menjadi mudah, kompleks, gabungan, kompleks.

Mudah - dicirikan oleh kehadiran dua permukaan kartilaginous, dan mereka boleh dibentuk oleh dua atau lebih tulang. Contohnya adalah sendi bahagian atas: phalangeal dan radiocarpal. Yang pertama dibentuk oleh dua tulang. Yang kedua lebih rumit. Salah satu permukaan pergelangan tangan adalah berdasarkan tiga tulang garpu proksimal proksimal.

Sukar - dibentuk dari tiga dan lebih permukaan diletakkan dalam satu kapsul. Malah, ini adalah beberapa sendi mudah, mampu bekerja bersama-sama dan secara berasingan. Sebagai contoh, sendi siku mempunyai sebanyak enam permukaan. Mereka membentuk tiga sebatian yang berbeza dalam satu kapsul.

Sesetengah sendi, sebagai tambahan kepada sendi utama, mempunyai peranti tambahan, seperti cakera atau menisci. Klasifikasi sendi menyebutnya kompleks. Disk membahagikan rongga sendi menjadi dua bahagian, dengan itu membentuk "tinggi" sendi. Menisci mempunyai bentuk sabit. Kedua-dua peranti memastikan bahawa bentuk rawan yang bersebelahan dalam beg artikular sejajar dengan satu sama lain.

Klasifikasi sendi oleh struktur mengenal pasti perkara seperti gabungan. Ini bermakna bahawa dua sebatian berasingan, yang bebas, boleh berfungsi secara eksklusif bersama-sama. Contoh tipikal sinergi sedemikian boleh dipanggil sendi temporomandibular kanan dan kiri.

Kemungkinan putaran

Sendi artikular memberikan watak, amplitud dan trajektori pergerakan rangka manusia. Putaran berlaku di sekitar paksi biomekanik, yang mungkin beberapa. Antaranya mengeluarkan menegak, sagittal dan melintang. Klasifikasi sendi mengikut ciri ini membezakan beberapa jenis.

 • Uniaxial - mempunyai paksi tunggal putaran. Sebagai contoh, sendi interphalangeal memberikan fleksi dan lanjutan jari, pergerakan lain tidak mungkin.
 • Biaxial - dua paksi putaran. Contoh yang biasa adalah sendi pergelangan tangan.
 • Triaxial - pergerakan dalam semua pesawat yang mungkin - bahu, sendi pinggul.

Pelbagai bentuk

Klasifikasi sendi mengikut bentuk agak luas. Setiap kompaun telah disesuaikan dengan evolusi untuk mengurangkan beban dan meningkatkan tenaga kerja.

 • Silinder. Ia mempunyai paksi tunggal putaran - membujur. Adalah menarik bahawa terdapat sendi silinder dengan pusat tetap, di mana cincin berputar (paksi atlas), dan sebaliknya, seperti pada sendi yang disebabkan oleh sinaran.
 • Disekat - sendi uniaxial. Nama itu secara langsung menentukan strukturnya. Satu permukaan mempunyai bentuk sikat, yang digabungkan dengan alur rawan kedua, sehingga membentuk kunci (sendi interphalangeal).
 • Screwed Satu jenis sebatian blok berbentuk. Ia mempunyai satu paksi dan satu lagi helical offset. Satu contoh adalah sendi siku.
 • Ellipsoidal - berputar dalam dua paksi - menegak dan sagittal. Pergerakan dalam sendi ini memberikan kelonggaran, lanjutan, penambahan dan penculikan (pergelangan tangan).
 • Condyl. Sendi biaxial Bentuknya luar biasa untuk permukaan kartilaginous yang sangat cembung di satu sisi dan rata di sisi yang lain. Pada akhirnya mungkin terdapat sedikit kemurungan. Contoh yang paling menonjol adalah sendi lutut. Klasifikasi ini menyerlahkan sebatian lain dari bentuk condylar. Sebagai contoh, sendi temporomandibular.
 • Pelana. Dibentuk oleh dua permukaan - melengkung dan cekung. Sendi yang terbentuk mampu bergerak dalam dua paksi - frontal dan sagittal. Satu contoh yang jelas ialah sendi falangeal-metacarpal ibu jari.

Salah satu yang paling besar dalam badan - sendi pinggul. Klasifikasi menyebutnya sfera. Ia mempunyai bentuk ciri. Pergerakan dijalankan dalam tiga paksi mungkin. Salah satu jenis bentuk sfera ialah sendi berbentuk cawan. Ia mempunyai pergerakan yang mungkin lebih kecil.

Klasifikasi tulang dan sendi membezakan bahagian mereka mengikut jabatan. Sebagai contoh, tali pinggang bawah atau atas kaki, tengkorak, tulang belakang. Yang terakhir terdiri daripada tulang kecil - vertebra. Sendi-sendi di antara mereka adalah rata, tidak aktif, tetapi mampu bergerak di sepanjang tiga paksi.

Sambungan bersama tulang rahang dan rahang bawah

Sambungan ini digabungkan dan bersepadu. Pergerakan berlaku serentak di sebelah kanan dan kiri. Mana-mana paksi mungkin. Ini dipastikan dengan penyesuaian rahang bawah untuk mengunyah dan bercakap. Rongga sendi terbahagi pada separuh oleh cakera berserat kartilagus, yang dipenuhi dengan kapsul artikular.

Adakah sakit sendi anda?

Sendi dalam tubuh manusia melakukan fungsi penting - pergerakan. Apabila mereka sihat, amplitud tindakan tidak terganggu. Kehidupan tanpa kesakitan dan ketidakselesaan lebih menyenangkan daripada mereka.

Terdapat pelbagai penyakit sendi. Klasifikasi membahagikan mereka ke dalam kumpulan mengikut gejala-gejala tertentu, kerumitan proses dan jenis kursus (akut, subakut, kronik). Patologi terpencil:

 • arthralgia (kesakitan sendi yang tetap atau tidak menentu);
 • arthritis (proses keradangan);
 • arthrosis (perubahan degeneratif tidak boleh diubah);
 • penyakit kongenital.

Artritis

Sebilangan besar penyakit menjejaskan peralatan pendukung, menyebabkan disfungsi sendi. Klasifikasi arthritis mengenal pasti berjangkit, tidak berjangkit, traumatik dan berkaitan (untuk penyakit lain). Senarai terperinci telah diluluskan pada tahun 1958 di Kongres Rheumatologi.

Artritis berjangkit, yang membentuk kumpulan besar penyakit, adalah spesifik, yang disebabkan oleh kesan merosakkan jenis patogen yang diketahui, contohnya bacillus tubercle, atau evolusi. Terutama penyakit yang dibezakan oleh sendi oleh penulis: Sokolsky - Buyo, Bekhtereva, Masih.

Arthritis tidak berjangkit juga dipanggil dystrophic. Mereka sering berlaku, etiologi adalah yang paling pelbagai. Antara sebabnya ialah perubahan berkaitan usia, kesan negatif faktor persekitaran (hipotermia, beban), gangguan hormon dan metabolik (gout, penyakit tiroid, hemophilia, dan lain-lain).

Arthritis trauma berkembang dengan kecederaan tumpul, kecederaan sendi. Di samping itu, ia mungkin berlaku kerana pendedahan yang berpanjangan kepada getaran.

Sebilangan besar arthritis mengiringi penyakit lain yang tidak dikaitkan dengan sistem muskuloskeletal. Bentuk psoriasis kronik, lupus erythematosus sistemik, dermatosis - semua dapat melibatkan sendi dalam proses. Di samping itu, arthritis menyebabkan leukemia, beberapa penyakit paru-paru (sarcoidosis) dan sistem saraf. Muntah memabukkan juga sering menimbulkan proses degeneratif di sendi.

Arthralgia

Kesakitan yang dikaitkan dengan kerja sendi dipanggil arthralgia. Jenis manifestasinya mungkin cetek atau mendalam, kekal atau sementara, mempengaruhi satu atau beberapa sebatian rawan sekaligus. Penyakit ini paling sering menjejaskan sendi terbesar dalam tubuh manusia: lutut, siku, pinggul. Orang-orang yang lebih kecil akan terjejas lebih kerap.

Arthralgia sering menjadi gejala yang menyertainya dalam pelbagai penyakit berjangkit, terutama yang berlaku dengan keadaan demam. Dalam diagnosis yang digunakan pelbagai kaedah pemeriksaan dengan koleksi mandatori anamnesis. Kajian makmal melibatkan mengira jumlah platelet dalam darah, serta ujian dan sampel lain.

Arthrosis

Klasifikasi sendi yang terjejas oleh arthrosis tidak boleh dihadkan oleh keistimewaan mereka atau kumpulan tertentu. Dengan sendirinya, penyakit ini agak serius, kerana ia berkaitan dengan pemusnahan rawan. Ini membawa kepada ubah bentuk sendi. Ia terbukti bahawa peranan penting dalam perkembangan arthrosis dimainkan oleh kecenderungan genetik - keturunan. Berisiko untuk penyakit ini adalah orang yang profesinya berkaitan langsung dengan beban berterusan pada sendi: pendandan rambut, atlet, pemandu, dan lain-lain. Alasannya adalah gangguan hormon jangka panjang dalam tubuh.

Malformasi kongenital sendi

Keparahan kecacatan kongenital sendi berbeza dari ringan hingga teruk. Terdapat banyak penyakit bayi baru lahir. Ini termasuk: arthrogryposis, pseudoarthrosis kaki bawah, keilatan kongenital hip atau patella, displasia pinggul, sindrom Marfan (penyakit autosom).

Pencegahan penyakit sendi

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyakit sistem muskuloskeletal jauh lebih muda. Jika lebih awal usia purata pesakit berada pada tahap 55 tahun, kini ia ditetapkan pada tahap 40.

Untuk mengelakkan komplikasi serius dan menjalani kehidupan yang panjang tanpa menyekat pergerakan anda, adalah penting untuk memantau kesihatan umum dan melakukan pencegahan yang tepat pada masanya. Ia terdiri daripada kawalan berat badan, pemakanan yang betul, penghapusan tabiat buruk dan senaman sederhana.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

1. Mudah bersama (seni Simplex), yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, contohnya, sendi interphalangeal.

2. Kompleks bersama (seni Komposit), mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular, sebagai contoh, sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan. Kehadiran beberapa sendi dalam sendi kompleks menentukan kesamaan ligamen mereka.

3. Kompleks bersama (seni Kompleks), yang mengandungi rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi dua ruang (dua ruang bersama). Pembahagian ke dalam ruang berlaku sama sekali jika rawan intraartikular mempunyai bentuk cakera (misalnya, dalam sendi temporomandibular), atau tidak lengkap jika tulang rawan mengambil bentuk meniskus semilunar (sebagai contoh, dalam sendi lutut).

4. Gabungan gabungan adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang terletak berasingan daripada satu sama lain, tetapi berfungsi bersama-sama. Contohnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar, dan sebagainya. Oleh kerana sendi gabungan adalah gabungan fungsi dua atau lebih sendi berasingan secara anatom, ini berbeza dengan sendi kompleks dan kompleks, masing-masing secara anatomik, terdiri daripada sebatian fungsian berbeza.

Mengikut bentuk dan fungsi, klasifikasi dijalankan seperti berikut. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat. Bilangan paksi di mana pergerakan berlaku di sendi yang diberikan bergantung pada bentuk permukaan artikularnya. Sebagai contoh, bentuk silinder bagi sendi membolehkan pergerakan hanya sekitar satu paksi putaran. Dalam kes ini, arah paksi ini akan bertepatan dengan paksi silinder itu sendiri: jika kepala silinder adalah menegak, pergerakan itu berlaku di sekitar paksi menegak (sendi silinder); jika kepala silinder terletak mendatar, maka pergerakan akan dilakukan di sekitar salah satu paksi mendatar yang bertepatan dengan paksi kepala, contohnya, frontal (blok sendi). Sebaliknya, bentuk kepala sfera memungkinkan untuk menghasilkan putaran di sekitar pelbagai paksi yang bersamaan dengan radii bola (sendi bulat). Oleh itu, antara bilangan paksi dan bentuk permukaan artikular terdapat pematuhan penuh: bentuk permukaan artikular menentukan sifat pergerakan sendi dan, sebaliknya, sifat pergerakan sendi ini menyebabkan bentuknya (PF Lesgaft).

Bersama dengan satu paksi pergerakan

1. Sendi silinder (articulatio trochoidea) adalah gabungan kongruen di mana bentuk dan saiz permukaan yang terartik sesuai dengan satu sama lain dan mewakili segmen permukaan badan revolusi dengan satu paksi. Contoh klasik adalah artikulasi antara ulna dan radius, di mana paksi putaran berpindah dari kepala radial ke ulna. Sekitar paksi ini diputar ke dalam (pronatio) dan ke luar (supinatio). 2. Sendi blok seperti (ginglymus) mewakili permukaan silinder dengan rehat untuk sambungan dengan roller rongga artikular tulang lain. Kehadiran reses dan roller di dalam sendi memberikan kekuatan dan pergerakan yang lebih besar hanya dibuat pada satu paksi, melewati paksi membujur blok ini. Contohnya sendi pergelangan kaki dan interphalangeal, misalnya. 3. Gabungan helical (articulatio cochlearis) adalah sejenis blok. Perbezaan dari yang terakhir adalah bahawa roller panduan dan rehat yang sesuai membentuk arah helical pada permukaan silinder sendi helical. Sendi-sendi ini termasuk siku.

Bersama dengan dua paksi pergerakan

1. Bersama condylar (articulatio condylaris) adalah bentuk perantaraan sendi ellipsoidal dan blok seperti. Bentuk ini mempunyai sendi lutut dan temporomandibular. Dalam sendi lutut, pergerakan boleh dilakukan bersama dua paksi hanya apabila lutut bengkok. 2. Sendi ellipsoid (articulatio ellipsoidea) - kepala dan palet artikular dan berbentuk telur. Pergerakan dilakukan dalam dua paksi, lulus melintang ke elips membujur. Sambungan antara tulang paha dan tulang belakang serviks saya mempunyai bentuk sedemikian. 3. Penyepit pelana (articulatio sellaris) dicirikan oleh hakikat bahawa mustahil untuk membezakan antara kepala artikuler dan palung. Permukaan pelana ini bersamaan dan bersebelahan bersebelahan antara satu sama lain. Pergerakan dalam sendi semacam ini berlaku dalam dua paksi yang saling tegak lurus. Seseorang mempunyai sambungan pelana antara tulang metacarpal pertama jari tangan pertama dan tulang trapezius pergelangan tangan, serta sendi calcaneocuboid.

Sendi pelbagai paksi

1. Spherical joint (articulatio spheroidea), di mana kepala artikular adalah segmen bola. Kawasan rongga artikular yang sama jauh lebih kecil. Perbezaan dalam bidang permukaan artikular dan menyediakan pelbagai pergerakan di sendi: mereka dibuat dalam tiga paksi saling serenjang yang boleh dipegang di dalam pesawat yang berlainan, sehingga jumlah pergerakan dapat terhingga. Sebagai peraturan, dalam sendi spherical kapsul adalah luas dan tidak diperkuat oleh ligamen, yang menyumbang kepada mobiliti yang baik sendi. Sebagai contoh, sendi bahu yang dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula tidak mempunyai ligamen. 2. sendi berbentuk mangkuk adalah sejenis sendi sfera. Ia direka supaya kepala tulang terletak di dalam rongga artikular. Di pinggirnya terdapat bibir tisu penghubung berserat, yang selanjutnya meliputi kepala tulang. Pergerakan dilakukan pada semua paksi, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil daripada pada sendi sfera (contohnya, sendi pinggul). 3. Gabungan rata (articulatio plana) mempunyai permukaan artikular rendah yang bersamaan dengan satu sama lain. Permukaan ini mewakili segmen bola besar, oleh itu, pergerakan di sendi rata berlaku sepanjang semua paksi dalam bentuk slip dengan jumlah kecil. Sendi rata membentuk sendi proses artikular antara vertebra. Anjakan kecil daripada banyak sendi intervertebral, apabila digabungkan, memberikan amplitud besar pergerakan tulang belakang, yang membolehkan pergerakan bulat (circumductio). 4. Sendi separuh bergerak (amphiarthrosis) dibentuk oleh permukaan artikular yang sama. Sendi-sendi ini adalah kongruen. Sendi-sendi diperkuat dengan ligamen pendek, kuat yang membatasi amplitud pergerakan hingga 4-7 °. Dalam gegaran sendi dan gegaran sendi ini dilemahkan dengan ketara.

Sendi sinovial (sendi), artikulasi synoviales adalah jenis tulang yang paling maju. Mereka dicirikan oleh mobiliti yang hebat, pelbagai pergerakan. Setiap sendi termasuk permukaan artikular tulang yang ditutup dengan tulang rawan, kapsul artikular, rongga artikular dengan sedikit cecair sinovial. Dalam sesetengah sendi terdapat pembentukan bantu dalam bentuk cakera artikular, menisci dan bibir artikular.

Permukaan yang artikular, pudar articulares dalam kebanyakan kes dalam tulang yang diartikulasikan sepadan antara satu sama lain - mereka adalah kongruen (dari kongruen Lat - sama, sama).

Rawan artikular, Artikular cartilago biasanya hyaline, dalam sendi individu (temporomandibular) - berserabut, mempunyai ketebalan 0.2-6.0 mm. Ia terdiri daripada tiga lapisan (zon): permukaan, zon superficidlis; pertengahan, zona intermedia dan dalam, zona profunda.

Kapsul bersama, Artikularis kapsul melekat pada tulang-tulang artikulasi berhampiran tepi permukaan artikular atau jarak jauh dari mereka; ia teguh tumbuh bersama periosteum, membentuk rongga artikular tertutup. Kapsul mempunyai dua lapisan: bahagian luar - membran berserabut, membran fibrosa (stratum fibrosum), dan satu dalam - membran sinovial, membrana synovialis (stratum synoviale).

Rongga artikular, Articulare cavum adalah ruang celah seperti antara permukaan artikular yang rawan. Ia terhad kepada membran sinovial kapsul artikular, mengandungi sedikit cecair sinovial.

Cakera Artikular dan Menisci, disci et menisci articulares adalah pelbagai bentuk plat kartilaginous yang terletak di antara permukaan artikular (tidak sepadan) yang tidak sepenuhnya sepadan dengan satu sama lain. Cakera biasanya plat berterusan, disambung di sepanjang tepi luar dengan kapsul artikular, dan, sebagai peraturan, membahagikan rongga artikular ke dalam dua ruang (dua tingkat). Menisci adalah plat tanpa tisu cartilaginous atau sambungan tisu bentuk semilunar, yang terselip di antara permukaan artikular.

Bibir artikular, labrum articulare terletak di sepanjang pinggir pelekap permukaan artefak cekung dan memperdalamnya (contohnya, di sendi bahu). Ia dilampirkan oleh pangkalannya ke tepi permukaan artikular, dan permukaan cekung dalam menghadap rongga sendi.

Sendi dipanggil rongga sinovial yang tidak berterusan, sambungan mudah alih dua atau lebih tulang. Unsur-unsur mandatori bersama termasuk: permukaan artikular yang diliputi dengan tulang rawan artikular; kapsul artikular; rongga artikular; cecair sinovial. Elemen tambahan (pilihan) bersama termasuk: ligamen; cakera artikular dan menisci; bibir artikular dan lipatan sinovial, kantung dan sarung tendon sinovial. Permukaan artikular diliputi dengan hyaline yang kurang serat rawan, dengan ketebalan 0.2 hingga 6 mm, bergantung kepada beban pada sendi. Rawan artikular mempunyai keanjalan, melindungi permukaan dari pengaruh mekanikal dan tekanan pada permukaan tulang. Cecair sinovial (yang dihasilkan oleh lapisan sinovial kapsul) merangkul permukaan tulang rawan dan dengan itu mengurangkan geseran, menyuburkan tulang rawan, terlibat dalam metabolisme, mempunyai fungsi perlindungan (menangkap dan meneutralkan sel-sel asing), dalam sendi besar 2-4 ml cecair. Rongga artikular adalah jurang sempit antara permukaan artikular, dibatasi oleh membran sinovial. Tekanan dalam rongga sendi adalah di bawah atmosfera. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular dan membentuk rongga artikular tertutup. Kapsul mempunyai 2 lapisan: luar - berserabut dan dalaman - sinovial. Lapisan berserat membentuk penebalan - ligamen capsular, ligamen boleh terletak di dalam kapsul (intracapsular) dan di luarnya (extracapsular). Ligamen sangat kuat, mereka bukan sahaja menguatkan sendi, tetapi juga mengehadkan pergerakannya. Lapisan sinovial membentuk villi dan lipatan, yang mana lebih besar, lebih mudah bergerak bersama. Cakera artikular dan menisci adalah plat kartilaginus bentuk bulat, bujur atau separa lunar, yang terletak di antara permukaan artikular yang tidak serasi (tidak bertentangan). Cakera artikular, sebagai peraturan, membahagikan rongga sendi ke dalam dua tingkat. Bibir artikular terletak di pinggir permukaan artikular, memperdalamnya.

Bergantung pada jumlah tulang yang membentuk sendi, sendi dibahagikan kepada yang mudah, jika ia terbentuk oleh dua tulang (sendi bahu) dan yang kompleks, yang mempunyai lebih daripada dua tulang yang disebutkan (tulang siku). Sendi dipanggil kompleks jika terdapat cakera (sendi sternoclavicular) atau meniskus (lutut) di antara permukaan artikularnya. Jika dua (atau lebih) sendi bebas anatomi berfungsi bersama, mereka dipanggil gabungan (sendi temporomandibular kanan dan kiri).

26. Jenis pergerakan di sendi. Klasifikasi sendi mengikut paksi putaran dan bentuk.

Sendi dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikular mereka dan bilangan paksi putaran di mana pergerakan dalam sendi ini dilakukan.

Bentuk permukaan artikular menentukan bilangan paksi di mana gerakan berlaku. Sendi boleh menjadi tunggal, dua dan pelbagai paksi.

Sendi-sendi silinder dan blok, serta bentuk berbentuk lingkaran (sejenis blok berbentuk) adalah sendi uniaxial. Silinder - ini adalah proximal dan distal radioulnar dan median atlanto-axial. Pergerakan - pusingkan satu paksi. Blok seperti - ini adalah sendi interphalangeal dan pergelangan kaki, helical - sendi bahu. Pergerakan di dalamnya berlaku di sekitar paksi hadapan (melintang) - ini adalah perpanjangan dan lanjutan.

Sendi biaxial termasuk sendi elips, saddle dan condylar. Dalam sendi berbentuk ellipsoid dan berbentuk pelana, pergerakan berlaku di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan, dan paksi sagittal - pengurangan dan penculikan. Ellipsoid - ini adalah radiokarpal, sendi temporomandibular; saddle -paped-metacarpal joint of thumb, sternoclavicular. Dalam sendi condylar, fleksi dan lanjutan paksi hadapan dan putaran sekitar paksi longitudinal berlaku. Condyle dan sendi atlanto-sendi adalah condylar.

Sendi pelbagai paksi termasuk bulat, berbentuk cawan (sejenis sfera) dan sendi rata. Dalam sendi berbentuk bulat dan cawan, pergerakan berlaku di sekitar tiga paksi: frontal - flexion dan extension, sagittal - adduction and abduction dan paksi longitud vertikal - putaran. Spherical - ini sendi bahu, berbentuk cawan - pinggul, berbeza dari bahu yang lebih mendalam dari fossa artikular, yang meliputi lebih daripada separuh kepala, jadi pergerakan di sendi pinggul adalah terhad berbanding dengan bahu. Dalam sendi-sendi yang rata, pergerakan juga dilakukan sekitar tiga paksi saling serentak: frontal, sagittal dan membujur, tetapi pelbagai pergerakan terhad kerana permukaan rata. Flat termasuk tarsus-metatarsal, carpometa-metacarpal, dan lateral axial-axial.

Arthrology adalah bahagian anatomi yang mengkaji sendi tulang. Dengan perkembangan, struktur, dan fungsi, semua sendi tulang boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan besar: berterusan dan sekejap. Sebatian berterusan (synarthrosis) dibentuk oleh pelbagai jenis tisu penghubung. Sambungan sekejap-sekejap (diarthrosis) dicirikan oleh kehadiran rongga di antara permukaan articulating tulang.

Bergantung kepada jenis tisu yang menghubungkan tulang, terdapat tiga jenis sambungan berterusan.

1. Syndesmoses, syndesmosis, adalah jenis sambungan berterusan tulang melalui tisu penghubung. Syndesmosis termasuk ligamen, membran interosseous, jahitan, mata air, gomfoz. Ligamen fibrous, ligamenta, adalah tisu berserabut tisu penghubung. Di antara gerbang vertebra, ligamen terdiri daripada tisu penghubung elastik (synelastosis), ini adalah ligamen kuning, ligamen flava.

Membran interosseous, membrana interossea, adalah tisu penghubung yang mengisi jurang yang besar antara tulang, misalnya, antara tulang lengan bawah dan kaki bawah.

Jahitan, suturae, adalah tisu penghubung yang memperoleh watak lapisan nipis antara tulang tengkorak.

Bentuk tepi tulang penghubung membezakan lapisan berikut:

A) dentate, sutura serrata, antara tulang depan dan parietal, tulang parietal dan tulang belakang tulang tengkorak.

B) bersisik, sutura squamosa, di antara tepi tulang temporal dan parietal.

B) datar, sutura plana, di antara tulang tengkorak muka.

Mata air, fikikuli, disambungkan ke bahagian tisu penyambung tengkorak bayi baru lahir.

Impaction, gomfosis, adalah sambungan gigi dengan tisu tulang gigi alveoli.

2. Sebatian kartilag, synchondrosis, synchondrosis, adalah sambungan sambungan tulang dengan cara tisu tulang rawan. Synchondrosis adalah sementara dan kekal.

Synchondrosis Temporal termasuk tulang rawan epiphyseal yang menghubungkan diaphysis dan epiphysis tulang-tulang tubular; rawan antara vertebra sakral. Synchondrosis sementara dipelihara pada zaman kanak-kanak, dan kemudian digantikan oleh sambungan tulang - sinostosis.

Synchondrosis yang berterusan wujud di antara kelebihan saya dan penahan sternum. Sekiranya celah sempit dibentuk di tengah sinchondrosis yang tidak mempunyai watak rongga artikular dengan permukaan artikular dan kapsul, maka hubungan ini menjadi peralihan dari berterusan ke intermiten dan dipanggil simfisis, simfisis, sebagai contoh, symphysis pubic, pubica symphysis.

3. Sendi tulang, sinostosis, sinostosis, terbentuk sebagai hasil penggantian tulang rawan sementara dengan tisu tulang atau di tapak sindesmos, contohnya, apabila jahitan antara tulang tengkorak itu menjadi terlalu tua.

Sambungan berselang, atau sinovial, sambungan. Ini termasuk sendi, artikulatio. Sebatian-sebatian ini mempunyai struktur yang lebih kompleks dan, berbanding dengan sambungan berterusan yang bergerak lambat atau tidak bergerak, membuat pelbagai pergerakan bahagian tubuh manusia mungkin.

Sebuah gabungan, articulatio, adalah sebuah organ di mana unsur-unsur utama dan pembantu dibezakan.

Elemen utama sendi:

Permukaan artikular, arti fasikel, terletak pada tulang di titik artikulasi mereka. Dalam kebanyakan sendi, salah satu permukaan bersama adalah cembung - kepala artikular, dan cekung yang lain - rongga artikular.

Rawan rapi artikular, kartilagus articularis, merangkumi permukaan artikular. Permukaan yang paling artikular dipenuhi dengan tulang rawan hyaline dan hanya dalam sesetengah sendi, contohnya, temporomandibular dan sternoclavicular, terdapat tulang rawan yang berserabut.

Oleh sebab keanjalannya, tulang rawan artikular melindungi hujung tulang daripada kerosakan akibat gegaran dan gegaran.

Kapsul artikular, capsula articularis, mengelilingi bahagian-bahagian tulang yang ditandakan di antara mereka dan hermetically menutup sendi. Dalam kapsul artikular, terdapat: a) membran berserabut luar yang dibentuk daripada tisu penghubung berserabut padat; b) membran sinovial dalaman, yang menghasilkan sinovia cair intra-artikular.

Rongga artikular, cavitas articularis, adalah ruang celah seperti antara permukaan artikular, yang mengandungi sinovia.

Sinovia adalah cecair likat yang terletak di rongga sendi. Sinovia merangkul permukaan artikular, mengurangkan geseran semasa pergerakan sendi, memberikan khasiat untuk rawan dan metabolisme artikular pada sendi.

Unsur-unsur tambahan bersama:

Disc articular, discus articularis, adalah plat kartilaginus yang terletak di antara permukaan artikular dan membahagi rongga artikular ke dalam dua ruang.

Menisci artikular, menisci articularis, adalah plat rawan melengkung yang terletak di rongga sendi lutut antara condyle tulang femoral dan tibial. Cakera artikular dan menisci meningkatkan kawasan sentuhan permukaan artikular dan penyerap kejutan, dan juga memainkan peranan semasa pergerakan.

Lipatan bersama, articulare labrum, adalah rim gelendong yang melekat di sepanjang tepi rongga artikular dan meningkatkan kawasannya dan, akibatnya, kawasan sentuhan permukaan artikular.

Ligamen, ligamenta, - membentuk alat ligamentous joint, alat ligamentosus. Ligamen menguatkan pergerakan sendi, menghalang dan juga pergerakan langsung.

Terdapat: a) ligamen extracapsular, dipisahkan dari kapsul sendi oleh tisu penghubung; b) ligamen kapsul ditenun ke kapsul bersama; c) ligamen intracapsular terletak di rongga sendi dan ditutup dengan membran sinovial.

Sendi-sendi tubuh manusia sangat pelbagai dalam struktur dan fungsi mereka. Klasifikasi sendi mengikut struktur:

Sederhana, articulatio simplex, dibentuk oleh dua tulang, seperti sendi interphalangeal.

Komposit bersama, articulatio composita, membentuk 3 atau lebih tulang, seperti sendi siku, sendi buku lali.

Bersama kompleks, articulatio complexa, adalah sendi di mana terdapat cakera atau menisci, misalnya lutut, sternoclavicular.

Gabungan bersama, articulatio combinata, adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, tetapi berfungsi bersama, misalnya, sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar.

Mengikut bentuk permukaan artikular, terdapat bulat, berbentuk cawan, rata, ellipsoid, pelana, condylar, blok berbentuk dan putaran (silinder) sendi.

Pergerakan di sendi adalah mungkin di sekitar paksi hadapan, sagittal dan menegak. 1) Sekitar paksi pergerakan hadapan ditakrifkan sebagai flexion, flexio, dan lanjutan, extensio. 2) Sekitar paksi sagittal - plumbum, abductio, dan adduction, tambahan. 3) Di sekitar paksi menegak gerakan dipanggil putaran, rotasi; membezakan putaran keluar - supinasi, supinatio, dan putaran ke dalam - pronation, pronatio. Lingkaran, circumductio, - gerakan bulat, peralihan dari satu paksi ke yang lain. Mengikut bilangan paksi gerakan, sendi adalah uniaxial, biaxial dan multiaxial. Sendi berbentuk bulat dan berbentuk mangkuk. Sendi spherical biasa adalah sendi bahu, pergerakan di mana mungkin sekitar 3 paksi - frontal (flexion dan extension), sagittal (penculikan dan penambahan) dan menegak (putaran keluar dan masuk). Sendi pinggul mempunyai bentuk arcuate - ia berbeza dari sendi sfera dalam rongga artikular. Dalam sendi rata, pergerakan meluncur ke arah yang berbeza. Ellipsoidal, kondyle dan condyle sendi mempunyai 2 paksi pergerakan: flexion dan pelanjutan berlaku di sekitar paksi hadapan, dan paksaan dan penculikan di sekitar paksi hadapan. Sendi bloccular dan rotasi mempunyai satu paksi putaran. Dalam sendi blok, pergerakan berlaku di sekitar paksi hadapan - lenturan dan lanjutan. Dalam sendi silinder, pergerakan berlaku di sekitar paksi menegak.

Secara fungsian, gabungan sendi, articulations combinatae; - Ini adalah 2 atau lebih sendi, yang secara anatom berkembar (iaitu, mereka mempunyai kapsul berasingan), tetapi mengambil bahagian dalam pergerakan sendi. Sebagai contoh, dua sendi temporomandibular, ray-ulnar proximal dan sendi distal ray-ulnar.