Utama / Pergelangan tangan

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Latihan perubatan untuk osteochondrosis lumbar

Penyebab osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah proses dystrophic dalaman yang perlahan-lahan berkembang di dalamnya, yang membawa kepada perubahan utama dan kemudian kepada patologi yang dinyatakan. Kegiatan fizikal, tidak aktif fizikal, tekanan yang kerap, peningkatan berat badan dengan ketara mempercepatkan proses-proses ini, mengisi pangkat "veteran" dalam memerangi penyakit ini semakin banyak pejuang muda. Patologi ini kadang-kadang memerlukan rawatan jangka panjang atau pembedahan. Pada peringkat awal penyakit, lebih bijak untuk segera melakukan latihan dengan osteochondrosis lumbal. Lagipun, anda masih perlu, tetapi dengan tulang belakang yang dibunuh separuh dan terbuang untuk rawatan yang kerap tidak berkesan.

Latihan untuk osteochondrosis lumbal

Jangan lupa bahawa masalah utama osteochondrosis tulang belakang adalah kerapuhan biasa, membawa banyak penderitaan dan kesakitan.

"Kenapa saya perlu takut dengan kesakitan? - anda bertanya. - Saya juga mempunyai gerakan magic dan mydocalm! Saya akan memberikan anda beberapa hari, dan semuanya akan berlalu. Ia lebih baik daripada melakukan gimnastik beberapa tahun! "

Ya, sesungguhnya: ubat-ubatan yang moden dan kuat yang akan diberikan doktor akan berlebihan akan membantu anda menghadapi sakit hari ini. Tetapi apabila rasa sakit mereda, ia tidak bermakna kemenangan atas penyakit sama sekali, dan ia mungkin kelihatan seperti retret.

 1. Analgesik, ubat nonsteroid dan anti-radang, antispasmodik, digunakan secara meluas semasa sindrom kesakitan mempunyai banyak kontraindikasi dan memberi banyak komplikasi
 2. Rawatan simptom kesakitan dengan ubat berbahaya tidak menyembuhkan osteochondrosis satu iota

Tonton video pendek mengenai bahaya dadah:

Amaran: video ini bertentangan dengan penyalahgunaan dadah, bukan terhadap ubat.

Kaedah utama rawatan lumbar dan osteochondrosis lain adalah senaman.

Hanya mereka yang mampu membetulkan kecacatan tulang belakang, menguatkan otot di sekelilingnya, dan meningkatkan pergerakan tulang belakang lumbar.

Keperluan untuk terapi fizikal

Terapi fizikal tidak boleh dilakukan dengan buta: mereka merasakan kesakitan, dan segera melakukan senaman. Sebelum itu dia memerlukan diagnosis perubatan. Dan walaupun, tidak seperti osteochondrosis thoracic, sakit belakang paling sering disebabkan oleh masalah tulang belakang, kita tidak boleh lupa bahawa terdapat banyak masalah seperti:

 • Hernia intervertebral, terutamanya selalunya berlaku dalam segmen lumbosakral M5 - S1
 • anjakan sendi tulang belakang, yang dicetuskan oleh giliran tajam yang tidak berjaya
 • sindrom stasis vena
 • mengunci satu atau kedua-dua tulang iliac
 • kaki panjang yang berbeza

Untuk menentukan mobiliti lumbar dan dengan itu melihat jika semuanya baik-baik saja dengannya, menonton video ini. Perhatikan bahawa masalah bahagian belakang dan sacrum dan fenomena spasmodik dalam otot yang disebabkan oleh mereka sangat serius sehingga mereka boleh "kembali" walaupun di kawasan serviks. Ini sekali lagi menggariskan integriti dan saling hubungan semua elemen sistem muskuloskeletal - tulang belakang.

Osteochondrosis yang "lebih tua", lebih banyak masa dan usaha yang diperlukan untuk membasmi semua yang telah dilakukannya di tulang belakang lumbal: mustahil untuk mengalahkan penyakit perennial dalam masa satu atau dua bulan. Anda mungkin pernah mendengar tentang formula ini:

Berapa banyak masa ada penyakit, begitu banyak dan anda perlu melawannya

Apabila pentas diabaikan, perjuangan akan panjang, tetapi jika anda bertahan dan tidak berhenti melakukan gimnastik, anda pasti akan menang.

Sesetengahnya cuba mengalahkan penyakit khianat dengan lemas: mereka segera mengambil latihan yang paling sukar, meningkatkan masa pengecasan dan terus melakukannya, walaupun sakit dan keletihan. Ini adalah kesilapan.

Klasifikasi latihan untuk osteochondrosis lumbal

Mulailah mulanya dengan latihan ringan, membahagikan mereka ke dalam kumpulan, merumitkan secara beransur-ansur.

Latihan yang paling mudah (kumpulan pertama) biasanya tersedia.

 • untuk peringkat osteochondrosis yang teruk
 • semasa tempoh akut penyakit (sakit teruk)
 • untuk orang tua

Latihan kerumitan kumpulan kedua boleh digunakan.

 • untuk osteochondrosis sederhana
 • dalam tempoh subacute (hilang rasa sakit)

Latihan kesulitan ketiga:

 • ijazah pertama osteochondrosis
 • tempoh pemulihan (tiada kesakitan, pemulihan)

Latihan kesukaran keempat kumpulan.

 • peringkat pertama dan pencegahan osteochondrosis
 • tempoh remisi (masa antara akhir tempoh pemulihan dan permulaan keterpurukan baru)

Doktor akan membantu anda memilih kompleks yang sesuai.

Contoh latihan dengan video

Berikut adalah beberapa latihan untuk tulang belakang lumbar dalam osteochondrosis dalam tiga kumpulan:

Kumpulan pertama

Kami lakukan, bangun pada waktu pagi di sofa:

 1. Stretch, memegang tangan di belakang sofa dan sarung kaki regangan. Untuk berada dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Ulang beberapa kali.
 2. Bengkokkan lutut anda. Merebut satu lutut dengan tangan kami, perlahan-lahan tarik sedikit pada diri dan belakang, lakukan 10 kali dan ulangi dengan lutut yang lain.
 3. Kedudukan permulaan adalah sama. Luruskan satu kaki dan perlahan angkatnya, kemudian turunkannya. Kami membuat 4 - 5 langkah sedemikian. Pergi ke kaki kedua.
 4. Berbaring lurus, bengkokkan kaki kanan di lutut dan, angkat, bengkokkannya dengan tangan kanan sedikit ke kiri. Selepas 10 gerakan pergi ke kaki kiri.
 5. Berbaring, lentur lutut anda, angkat pelvis dan tahan selama beberapa saat dan perlahan-lahan menurunkan
 6. Muncul dari sofa, perlahan-lahan kami menjurus ke atas, maka kami melepaskan ketegangan, setelah bengkok dan limped dengan tangan yang diturunkan (tangan lemah menjuntai). Ini adalah latihan kelonggaran yang hebat.

Kumpulan kedua latihan untuk osteochondrosis lumbal

 1. Kami memulakan kompleks dengan latihan terakhir kumpulan pertama.
 2. Menjaga lengannya dengan santai, kami menghidupkan batang kiri ke kanan supaya lengan dengan tumpang tindih bergerak ke belakang
 3. Letakkan tangan anda di pinggang anda, lakukan cerek cetek kiri dan kanan (5 kali setiap arah). Kemudian lakukan cembung yang sama cetek dan belakang.
 4. Kami secara konsisten menggabungkan semua pergerakan latihan terdahulu: mencondongkan ke kiri, ke depan, ke kanan, dan belakang. Setelah membuat lima bulatan dalam arah jam, kita beralih ke arah lawan jam. Latihan dengan baik membangunkan mobiliti kawasan lumbal, tetapi anda perlu berhati-hati dengan mereka yang pening, osteochondrosis serviks, hernia intervertebral di kawasan serviks atau lumbar
 5. Dengan cara yang sama putar bahagian bawah badan. Ini memecah blok dalam segmen M5 - S1. Contraindication - lumbosacral hernia
 6. Kami berdiri bengkok, tangan di pinggul atau diturunkan. Bengkokkan di bahagian belakang, membawa bilah bahu kembali, kemudian lengkung, bahu melengkung
 7. Latihan "kucing" yang sama - hanya di atas lantai di atas sokongan lutut
 8. Kami berbaring di belakang kami dan mengulangi latihan dari kompleks pertama dengan menarik ke dada dan memutar setiap lutut bersilih ganti kiri dan kanan, tetapi dengan amplitud yang lebih mendalam.
 9. Bengkokkan lutut anda, letakkannya di atas lantai ke sebelah kiri badan dan kemudian ke kanan

Senaman yang berguna untuk lumbosacral dengan osteochondrosis dalam video ini:

Jika dua kompleks pertama sebenarnya direka untuk orang kurang upaya, maka yang ketiga sudah memerlukan sedikit usaha fizikal. Di sini akhbar akan memainkan peranan besar untuk lumbar.

Kumpulan ketiga latihan dari osteochondrosis lumbal

 1. Berbaring di belakang anda, kami menaikkan kaki yang diregangkan oleh rentetan di sepanjang lantai, memegang mereka selama 10 saat. Omit, rehat.
 2. Kedudukan permulaan adalah sama. Kami membuat pemindahan perlahan perlahan kedua-dua belah kaki kiri dan kanan.
 3. Sekarang kita "benih" dengan kaki lurus di udara - seolah-olah kita pergi ke suatu tempat dalam langkah-langkah kecil.
 4. Kami menjadikan mereka gerakan pergerakan - "gunting". Kami menurunkan kaki. Kami berbohong, berehat.
 5. Kami menghidupkan perut, lengan di sepanjang badan. Angkat badan dan swing ke kiri dan ke kanan.
 6. Berbaring di perut, kami meletakkan tangan di belakang kepala dan kami mengangkat dan menurunkan bahagian atas batang. Lakukan sebanyak 10 kali
 7. Berlutut dalam sokongan, angkat kaki kanan dan lengan kiri, kemudian ubahnya
 8. Kami duduk di atas lantai, menyebarkan kaki kami, membungkuk bergantian ke setiap kaki, cuba menjangkau jari-jari kaki dengan tangan kami
 9. Kami akan melakukan perkara yang sama semasa berdiri: kami membuat pusingan ke hadapan, menjangkau ke kaki yang bertentangan dengan tangan, memanjangkan lengan kedua ke atas dan belakang
 10. Kami membuat lekukan jauh ke kiri dan ke kanan: lengan berada di sisi atau slaid: satu adalah ke arah kecenderungan di bawah kaki, yang kedua dari sisi bertentangan di sisi
 11. Putar badan, seperti dalam latihan keempat kumpulan kedua, hanya lebih mendalam
 12. Kami menyelesaikan kompleks dengan latihan terakhir yang santai dari kumpulan pertama.

Pembahagian latihan menjadi kumpulan, tentu saja. Bagi sesetengah mereka mungkin kelihatan sederhana, tetapi bagi seseorang yang sukar. Ini semua bergantung kepada tahap latihan sukan dan pada peringkat osteochondrosis dalam pesakit.

Latihan video dengan osteochondrosis lumbal:

Osteochondrosis latihan senaman faraj lumbar tulang belakang

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Terapi fizikal dalam spondylolisthesis tulang belakang lumbar digunakan dengan 1 dan 2 darjah anjakan vertebral. Latihan terapeutik membantu menstabilkan segmen vertebral, menormalkan bekalan darah dan mengurangkan keamatan sindrom kesakitan.

Spondylolisthesis adalah kongenital dan diperolehi. Jenis penyakit mempengaruhi pilihan gimnastik. Dalam kes kecacatan keturunan gerbang vertebral, latihan hanya boleh menunda manifestasi neurologi patologi untuk sementara waktu dan digunakan sebelum rawatan pembedahan.

Sesetengah bentuk penyakit yang diperolehi boleh berjaya disembuhkan dengan terapi senaman, tetapi hanya dengan senaman yang tetap untuk masa yang lama. Kompleks gimnastik yang berkesan untuk tulang belakang lumbar dipilih oleh doktor melalui percubaan dan kesilapan, walaupun pentingnya prinsip bukti dalam perubatan.

Ciri-ciri pemilihan terapi senaman

Latihan fizikal terapeutik (terapi latihan) untuk spondylolisthesis dipilih bergantung kepada jenis penyakit:

 • Benar;
 • Traumatik;
 • Patologi;
 • Salah.

Daun sejati berlaku di latar belakang perubahan degeneratif dalam luasan tulang belakang (pertumbuhan tulang, kerosakan pada aponeurosis musculo-ligamentous, bekalan darah terjejas). Kompleks gimnastik dalam bentuk patologi ini bertujuan terutamanya untuk meningkatkan peredaran mikro dalam segmen tulang belakang yang rosak. Rejimen rawatan tidak termasuk latihan kekuatan. Untuk menormalkan bekalan darah adalah cukup latihan otot rangka belakang yang dinamik.

Gimnastik dengan spondylolisthesis traumatik dipilih secara individu oleh doktor bergantung kepada ciri-ciri patologi dalam setiap pesakit tertentu. Kerosakan pada vertebra pertama memerlukan memakai korset ortopedik, yang dikeluarkan sebelum melakukan gimnastik.

Anjakan patologi vertebra disertai oleh gejala neurologi, yang memerlukan penghapusan latihan dengan peningkatan beban pada tulang belakang, untuk menghapuskan pelanggaran kapal vertebra.

Daun palsu mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda klinikal untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, pengesanan yang tidak disengajakan pada radiografi memerlukan perlantikan latihan fisioterapi untuk mencegah komplikasi. Dengan patologi jenis ini, latihan kekuatan digunakan untuk memulihkan kedudukan anatomi vertebra yang dipindahkan.

Harus difahami bahawa setiap gerakan lalai dapat menimbulkan kesakitan ketika menguasai akar saraf, oleh karenanya, perlu mengembangkan terapi latihan yang kompleks di bawah bimbingan pengajar profesional terapi fizikal.

Contoh latihan

Dengan spondylolisthesis 1 dan 2 darjah, anda boleh melakukan senaman berikut di rumah:

 • "Sendiri meregangkan tulang belakang." Naikkan tangan anda, tarik kepala dan tumit ke arah yang bertentangan. Kaki sepatutnya melihat "pada diri mereka sendiri", perut ditarik balik, dan belakangnya juga;
 • "Penguncupan otot isometrik." Peregangkan tangan anda di sepanjang badan, sikat tangan anda, mengetatkan semua otot badan. Pegang kedudukan selama 15 saat;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan dan lakukan tekanan yang kuat pada otot-otot belakang, tetapi jangan tarik tulang belakang. Pastikan kedudukan selama 15 saat;
 • Bengkokkan lutut anda dan bawa mereka ke perut. Pastikan kepala anda berlutut dan pegang kaki anda dengan tangan anda. Pastikan pose selama 15 saat;
 • Naikkan kaki anda ke sudut 30 darjah dan tahankannya selama 30 saat, dan kemudian turun ke posisi permulaan;
 • "Memutar tulang belakang." Arms diletakkan di sepanjang badan, dengan lutut kiri anda tarik ke bahu kanan. Kemudian lakukan latihan yang sama untuk pihak yang lain. Ulangi 5-7 kali;
 • "Angka". Huraikan nombor dari 1 hingga 5 dengan kaki anda. Rehat dan ulangi kaki yang lain;
 • Perlahan-lahan menulis bulatan di udara dengan satu kaki dahulu dan kemudian yang lain. Bilangan pengulangan - 7;
 • Angkat pelvis dan bengkokkan tulang belakang. Betulkan kedudukan selama 20 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan;
 • Angkat kaki kiri anda pada sudut 40 darjah, dan kanan pada 5 darjah. Perlahan berubah kedudukan;
 • Regangkan tangan anda di sepanjang badan. Perlahan-lahan angkat kepala, kaki dan bahu anda. Pegang kedudukan selama 10 saat.

Kompleks di atas dilakukan dalam kedudukan terlentang. Latihan berikut perlu dilakukan di perut anda:

 • Angkat kaki kiri anda pada sudut 40 darjah dan kaki kanan anda pada sudut 5 darjah. Perlahan-lahan mengulangi latihan untuk pihak yang lain. Dengan spondylolisthesis tulang belakang lumbar, ia membantu menguatkan sistem otot bawah belakang;
 • Peregangkan tangan anda di sepanjang badan anda, angkat bahu, kaki dan kepala anda. Tahan selama 10 saat. Perlahan pulih ke kedudukan permulaan;
 • Naikkan kaki anda pada sudut 35 darjah. Pastikan kedudukan selama 10 saat. Perlahan-lahan menurunkan kaki;
 • Kaki diperbaiki dengan tumit di bawah sebarang sokongan. Tangan perlahan-lahan berbaring di sepanjang badan. Meningkatkan batang tubuh, kepala dan mengekalkan kedudukan selama 10 saat.

Apabila melakukan terapi latihan di atas apabila anjakan vertebra di tulang belakang lumbar, perlu meningkatkan secara beransur-ansur beban dengan meningkatkan masa pengekalan dan bilangan ulangan latihan. Pada bulan pertama kelas tidak digalakkan untuk meningkatkan aktiviti fizikal.

Dengan spondylolisthesis, kebarangkalian pelanggaran akar saraf adalah tinggi, oleh itu apa-apa sensasi yang menyakitkan apabila melakukan gimnastik memerlukan pemberhentian segera latihan ini. Hanya dengan cara ini, anda boleh memilih sendiri kompleks terapi fizikal optimum.

Tanpa percubaan dan kesilapan apabila melakukan terapi senaman sukar dikira dengan kesan positif. Hanya dengan memilih caj optimum untuk diri sendiri berdasarkan perasaan anda sendiri, patologi dapat disembuhkan.

Sebagai kesimpulan, saya ingin ambil perhatian bahawa penunjuk penting beban pada badan apabila melakukan terapi fizikal untuk rawatan spondylolisthesis lumbar tulang belakang adalah kadar denyut tidak melebihi 130 denyut seminit.

Gimnastik terapeutik (gimnastik) untuk osteochondrosis serviks - contoh latihan

Osteochondrosis tulang belakang serviks adalah penyakit berbahaya. Ambang umur morbiditi jatuh setiap tahun, jadi sekarang masalah rawatan osteochondrosis serviks lebih akut daripada sebelumnya.

Malangnya, penembusan ubat-ubatan di bahagian-bahagian yang berlainan di negara kita meninggalkan banyak yang diinginkan, oleh itu, pada masa kini pencegahan diri terhadap penyakit ini dan terapi sokongan di rumah sangat penting.

Kami dibantu oleh pelbagai latihan untuk pencegahan dan rawatan osteochondrosis serviks dan terapi senaman kompilasi profesional (kompleks perubatan-kecergasan).

Pencegahan osteochondrosis serviks.

Pencegahan osteochondrosis serviks adalah urutan dan urutan diri.
. Teknik pemanasan pemanasan, menggosok, menepuk, mengembalikan peredaran darah ke dalam otot, melegakan otot leher. Anda boleh melakukan urut sendiri, meregangkan dan menggosok belakang tulang leher dan tengkorak, dengan itu menghapus stasis darah dan memulihkan sirkulasi darah ke kepala.

Tempat kerja sepatutnya selesa. Anda perlu menggunakan kerusi ergonomik. Siku harus berada di tingkat meja, belakang lurus, monitor komputer sedikit lebih tinggi daripada penglihatan. Di tempat kerja, anda mesti mengambil rehat untuk mengurangkan beban statik di belakang anda.

Langkah pencegahan osteochondrosis adalah untuk melakukan senaman untuk rantau serviks. Latihan isometrik dianggap kurang berbahaya. Mereka terdiri daripada melawan beban selama 5-6 saat. Kepala menahan tekanan telapak tangan. Latihan tanpa pergerakan secara tiba-tiba, lancar.

 1. Duduk di atas meja dengan lurus terus. Letakkan siku anda di atas meja, letakkan telinga anda ke telapak tangan anda, condong kepala anda ke bahu, menahannya dengan tangan anda. Tahan 10 saat, 10 pengulangan. Menguatkan otot-otot sisi leher. Ulangi bilangan kali yang sama di kedua-dua arah.
 2. Duduk di atas meja, letakkan tangan anda di atas meja pada siku anda, bersandar di telapak tangan dengan dahi anda, sokongan tangan anda dan tekan kepala anda selama 10 saat. Ulang 10 kali.
 3. Berbaring di lantai di belakang anda. Tekan bahagian belakang kepala anda di atas lantai. Pegang kedudukan selama 5-6 saat.
 4. Berbaring di lantai di perut, tekan di lantai dengan dahinya.
 5. Berdua di lantai di sebelah kiri anda, tangan kiri anda terletak di atas lantai, letakkan kepala anda dan tekan kepala anda di lengan.
 6. Sama untuk sebelah kanan.
 7. Duduk di atas kerusi dengan belakang lurus, jari untuk menyekat kunci, meletakkan di belakang kepala, tekan bahagian belakang kepala ke jari yang dikaitkan.
 8. Berdiri dekat dengan dinding menolak bahagian belakang kepala anda ke dinding.

Semua senaman isometrik yang disenaraikan perlu dilakukan dengan usaha untuk 5-6 saat, kemudian perlahan-lahan melonggarkan ketegangan dan berehat. Adakah 5-10 pengulangan.

Kesan yang bermanfaat pada keadaan pelaksanaan serviks vis di bar mendatar. Anda boleh menyelesaikan hang dengan lidah yang luas dan sempit selama 30 saat. Di bawah tindakan beratnya sendiri berlaku peregangan semua vertebra tulang belakang.

Anda perlu memberi perhatian kepada tabiat anda, jangan bungkuk di meja, pastikan postur anda, bercakap di telefon dan jangan menekan telefon dengan telinga anda ke bahu.
Pastikan anda mengambil rehat di tempat kerja setiap jam. Pencegahan yang baik berenang.

Untuk mengelakkan penyakit, anda boleh melakukan latihan sederhana kecil setiap hari. Program Vladimir Perov dibentangkan agak mudah untuk latihan. Untuk menentukan keadaan tulang belakang serviks, anda boleh melakukan beberapa ujian kecil: bengkokkan kepala anda ke belakang dan sebagainya, miring ke bahu dan putar kepala anda ke kiri dan ke kanan.

Biasanya, seseorang harus membengkokkan kepalanya dengan 45 darjah, lepas 50. Putar kepala ke pundak harus 45 darjah, menghidupkan kepalanya dengan 90 darjah dalam kedua-dua arah.

Gimnastik terapeutik dengan osteochondrosis tulang belakang serviks.

Ia mungkin untuk memulakan pekerjaan oleh gimnastik perubatan hanya selepas sensasi rasa sakit berhenti. Jangan melakukan senaman semasa serangan. Selepas serangan, dibenarkan menjalankan latihan isometrik dengan keamatan yang rendah, dalam kes ini, otot mengencangkan, menahan beban. Otot leher membuat korset otot dengan tegas memegang vertebra.

Semua latihan mesti dilakukan dengan perlahan, tanpa jeritan dan pergerakan secara tiba-tiba. Sebelum melakukan kompleks gimnastik, anda harus memilih teknik individu, berdasarkan pendapat seorang pakar.

Pendidikan fizikal terapeutik Dr. Ignatiev.

 1. Kedudukan duduk, belakang dan leher lurus. Pusingkan kepala anda ke kiri dan kanan sehingga ia berhenti, tetapi perlahan-lahan, tidak mendadak. Ulang 10 kali.
 2. Duduk kedudukan, lurus belakang dan leher. Kepala bawah, cuba sentuh dada dengan dagunya. 10 pengulangan.
 3. Kedudukan duduk, dagu dan leher menarik balik 10 ulangan.
 4. Kedudukan duduk, lengan melayang di sepanjang badan. Lancar mengangkat bahu dan tahan selama 10 saat. Untuk berehat Jalankan 10 ulangan.
 5. Berbaring di permukaan yang keras, menguli selama 4 minit dengan otot-otot leher dan pangkal tengkorak. Cuba lakukan urutan secara intensif untuk memperbaiki aliran darah.
 6. Gosok atau duduk di permukaan keras otot antara bilah bahu dan di atas bilah bahu.
 7. Dalam gerakan bulat, kirakan otot di atas telinga dan ke nape.

Satu set latihan digabungkan dengan pernafasan perlahan, tenang. Pernafasan membantu memberi tumpuan kepada latihan, membantu meningkatkan prestasi. Ulangi sebaiknya beberapa hari. Julat gerakan kecil. Berbohong membantu mengurangkan beban pada vertebra, anda tidak boleh berusaha untuk melakukan semuanya sekaligus. Perkara utama - berhati-hati, beransur-ansur dan berterusan pekerjaan.

 1. Berbaring di belakang anda di atas lantai. Satu tangan di perut, yang lain - di dada. Tenang nafas - perut naik, maka dada. Keluarkan tenang, panjang. Anda perlu cuba menghembus nafas lebih lama daripada nafas. Lakukan secara bebas, santai. Lakukan 10 pengulangan.
 2. Berbaring di lantai di perutnya. Perlahan-lahan angkat kepala, kemudian bahu, kemudian berhenti dengan tangan di depan anda, berlama-lama selama 1 minit. Sentiasa cuba ingat postur anda.
 3. Berbaring di perut. Senjata terletak di sepanjang badan. Balikkan kepala anda secara perlahan, dengan perlahan, cuba menyentuh lantai dengan telinga anda. Ulangi kiri kanan 6 kali.
 4. Kedudukan duduk. Bend kepala ke hadapan, kemudian perlahan-lahan ke belakang sehingga berhenti, tetapi tidak mendadak atau menyakitkan. Ulang 10 kali.
 5. Duduk di atas meja. Letakkan siku anda di atas meja, letakkan kepala anda di telapak tangan, tekan dahi anda di telapak tangan. Cuba ketegangan sebanyak mungkin. Melakukan senaman. Ulang 10 kali.
 6. Putar kepala bergantian 5 kali ke kiri dan kanan. Sekiranya anda merasa sakit, maka anda perlu menghadkan pergerakan dagu ke kiri ke bahu, kemudian ke kanan ke bahu. Ulang 6 kali.

Tutorial video mengenai gimnastik terapeutik untuk osteochondrosis serviks.

Daripada banyak tutorial video mengenai latihan terapeutik untuk merawat tulang belakang serviks, anda boleh memilih yang paling berkesan. Adalah lebih baik untuk mengikuti cadangan ahli terapi manual semasa dan mempercayai pengalaman mereka.

V. D. Gitt, ahli terapi manual yang berpengalaman, penulis teori micromovement, membuat cadangan yang berkesan untuk melaksanakan latihan dalam osteochondrosis serviks

Teori micromovement ialah pemakanan yang diserap oleh rawan semasa bekerja. Walau bagaimanapun, beban besar memusnahkan rawan. Kecil, dalam pergerakan "homeopathic", sebaliknya, menggalakkan penyerapan bahan daripada cecair sinovial.

Anda perlu mendengar cadangan doktor praktikal I. Ye Kostyuk. Pengalaman yang meluas membolehkan doktor untuk bercakap dalam bahasa mudah tentang perkara-perkara yang sukar, untuk mengesyorkan satu set latihan yang paling berkesan.

Pergerakan leher yang licin dan bervariasi, giliran, selekoh, gabungan, pergerakan yang bijak membolehkan kompleks itu digunakan setiap hari oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Latihan untuk bahagian leher Dr. Butrimov tersedia untuk semua orang.

Kompleks Mikhail Shilov berfungsi dengan baik pada otot-otot leher, tanpa pergerakan dan usaha secara tiba-tiba, di bawah tindakan graviti kepala, otot belakang punggung lembut, bahu dilepaskan, kemudahan pergerakan dipulihkan.

Satu set latihan terapi latihan (gimnastik perubatan) untuk osteochondrosis serviks tulang belakang. Panduan video.

Latihan ini sesuai untuk rawatan dan pencegahan osteochondrosis serviks, serta untuk bentuk penyakit kervikotoraksik.

Manual video untuk urutan kawasan leher di osteochondrosis.

Menggabungkan urut, urut diri, mencapai teknologi urut perubatan, mengawal posturnya dan melakukan senaman mudah untuk vertebra serviks, seseorang akan memperoleh ringan, kebebasan, pergerakan santai, dan mungkin melupakan kewujudan osteochondrosis serviks.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar: kompleks dan kaedah anggaran untuk pelaksanaannya

Kemunculan dan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik di tulang belakang boleh ditangguhkan untuk jangka masa yang agak lama. Untuk melakukan ini, anda tidak boleh hanya menjalani gaya hidup aktif. Tulang dan sendi memerlukan gerakan khas. Latihan gimnastik dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, jika dilakukan setiap hari, akan menghentikan perkembangan patologi dan membolehkan anda bergerak sepenuhnya ke usia tua.

Kami tidak menerbitkan asal, pengeluaran sendiri, video dalam artikel ini. Kami membentangkan satu set latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, yang sesuai untuk lelaki dan wanita kategori usia yang berbeza. Untuk kemudahan persepsi, setiap latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar akan diberikan disertai dengan gambar.

Peraturan kompleks

Segera menjelaskan bahawa senaman di osteochondrosis tulang belakang lumbar tidak universal. Sesetengah daripada mereka boleh membahayakan seseorang yang mempunyai penyakit lain. Oleh itu, sebelum melakukan kompleks, yang dibuat oleh doktor sukan kami, atau melakukan latihan untuk osteochondrosis video tulang belakang lumbar, suka di Internet, berunding dengan metodologi terapi senaman.

Untuk gerakan pergerakan gimnastik untuk beralih dari biasa menjadi latihan terapeutik dari osteochondrosis seksyen lumbar, postulates berikut harus diperhatikan:

 1. Gimnastik perlu dilakukan setiap hari. Pengecualian adalah untuk hari-hari dengan kesihatan yang tidak baik - tekanan "melompat", kenaikan suhu, patologi kronik bertambah buruk, terdapat rasa sakit yang tajam di mana-mana bahagian badan. Sekiranya anda melakukan senam hanya apabila terdapat mood, ia tidak akan banyak digunakan. Ia adalah keteraturan latihan yang menjaga patologi dalam keadaan "beku". Sebaik sahaja seseorang meninggalkan terapi senaman, osteochondrosis mula berkembang.
 2. Masa terbaik untuk rawatan pergerakan adalah dari jam 18:00 hingga 20:00. Oleh itu, ulangi masa makan malam, ingat bahawa anda boleh mula terlibat dalam masa satu jam selepas makan, dan antara akhir senaman dan makan harus mengambil masa sekurang-kurangnya 30 minit. Jika keadaan tidak membenarkan anda melakukan gimnastik pada sebelah petang, pindahkan ke pagi hari ini, tetapi jangan lakukannya sebaik sahaja bangun, tetapi minum segelas air tulen dan tunggu setengah jam.
 3. Melakukan senaman dinamik untuk tulang belakang lumbar dengan osteochondrosis, nonton sensasi. Bilangan pengulangan akan menyebabkan keletihan ringan. Apabila membuat regangan dan fleksibiliti, selesaikan ketidakselesaan. Semasa menjalankan latihan statik atau isometrik, ketat memerhatikan masa pengekalan yang ditentukan atau keseimbangan stres-kelonggaran.
 4. Jangan lewatkan atau ubah susunan latihan di kompleks. Mereka dipilih sedemikian rupa untuk menyebabkan kesan terapeutik maksimum bilangan spesis minimum. Sekiranya anda mempunyai senaman kegemaran anda atau menyukai beberapa video di Internet, mintalah pengajar LFC untuk nasihat antara pergerakan yang anda boleh masukkan.
 5. Gimnastik terapeutik tidak akan membantu jika di samping itu, melakukan senaman terapi fizikal dilarang untuk osteochondrosis - adalah jogging, apa-apa jenis melompat, latihan barbell. Untuk memberi badan beban aerobik ke jantung dan saluran darah, sudah cukup untuk berjalan selama sejam setiap hari, mengubah rentak pergerakan dari berjalan ke medium dan cepat, bersenam di atas basikal atau mesin mendayung, dan juga pergi ke kolam renang 2-3 kali seminggu, ingat bahawa anda tidak boleh melompat dari sisi, tempat tidur atau menara.

Ia penting! Latihan berikut untuk osteochondrosis tulang belakang lumbosacral hanya sesuai untuk rawatan atau pencegahan hanya patologi ini. Sekiranya terdapat istilah dalam diagnosis - prolaps atau protrusi cakera, terutamanya hernia, sesetengah latihan dilarang sama sekali!

Terapi latihan gimnastik kompleks dari osteochondrosis lumbar

Sebelum memulakan rawatan, tentukan tempat persembahan dan sediakan segala yang anda perlukan: bentuk mudah, karpet, dan iringan muzik. Persiapan sedemikian benar-benar membantu untuk menyempurnakan dengan lebih baik, dan mengubah rutin senaman harian ke dalam latihan yang membawa manfaat dan kesenangan.

Pada nota itu. Normalisasi rejim minuman untuk 2-2.4 liter air sehari adalah salah satu syarat utama untuk menghentikan osteochondrosis yang berjaya.

Ventilasi bilik sebelum setiap latihan dan sediakan 200 ml air minuman bersih terlebih dahulu. Hari ini, pernyataan bahawa semasa latihan fizikal tidak boleh diminum sudah dibebaskan Anda juga memerlukannya! Dalam jeda antara latihan, ambil beberapa sips kecil.

Panaskan

Mana-mana arahan, kedua-dua sukan dan terapi fizikal, menetapkan untuk menyediakan ligamen dan tendon sendi untuk beban utama. Harga mengabaikan peraturan ini adalah meregangkan dan merobek. Dalam kes ini, pemanasan berpusing kecil yang terdiri daripada latihan berikut akan mencukupi.

Pergerakan pekeliling mesti dilakukan, memerhatikan urutan yang ditentukan. Putaran dilakukan sama ada ke dalam, dan kemudian ke luar, atau bertentangan dan mengikut arah jam. Sebelum kompleks gimnastik dari osteochondrosis, sudah cukup untuk melakukan 4 ulangan di setiap arah, tetapi, jika anda ingin, dos dapat ditingkatkan menjadi 8 atau 12 kali.

Latihan tetap

Kompleks gimnastik yang lengkap harus termasuk latihan yang dilakukan dalam kedudukan permulaan yang berlainan (kemudian dirujuk sebagai PI).

Mengikut peraturan terapi fizikal, pekerjaan "sepenuhnya" osteochondrosis bermula dengan pergerakan berdiri.

Latihan untuk rawatan osteochondrosis lumbal

Lumbar osteochondrosis: kami merawat tulang belakang dengan gimnastik

Di osteochondrosis tulang belakang lumbar, seperti mana-mana jenis penyakit lain, rawatan itu terletak pada empat ikan paus, salah satunya ialah terapi senaman. Tetapi perkara yang paling penting adalah melakukan gimnastik dengan betul, supaya tidak membahayakan tulang belakang lebih.

Apakah osteochondrosis dan mungkin untuk melawannya?

Osteochondrosis tulang belakang adalah luka pada rawan artikular, dan ia adalah kemunculan dystrophic dan ia berlaku apabila cakera intervertebral tidak berfungsi. Di osteochondrosis rantau lumbar, kesakitan dirasakan tidak hanya di sakrum dan bahagian belakang, tetapi juga di kaki dan organ pelvis kecil.

Komplikasi boleh menjadi hernia, sains atau protrusi. Rawatan hendaklah termasuk:

 • Urut (diperlukan);
 • Ubat (kondroitin, glukosamin, ubat bukan steroid, ubat steroid, analgesik;
 • Diet Adalah penting untuk mengelakkan garam, serta penggunaan makanan laut, kalsium dan aspic;
 • Gimnastik terapeutik.

Tugas terapi fizikal adalah beberapa mata sekaligus:

 • Mengeluarkan kesakitan yang disebabkan oleh pemampatan akar saraf vertebra;
 • Gimnastik terapeutik menyelamatkan dari kejang otot kompensasi;
 • Menghentikan (atau menghalang) proses degeneratif di cakera tulang belakang.

Terapi fizikal dalam osteochondrosis tulang belakang: peraturan asas

 • Sebelum anda mula menggunakan terapi fizikal untuk tulang belakang lumbar, pastikan untuk berunding dengan doktor anda: mungkin dengan osteochondrosis, anda harus menunggu sehingga tempoh akut berakhir;
 • Berlatih setiap hari, walaupun osteochondrosis telah dibebaskan. Tetapi masa kelas tidak penting. Jika anda hanya mempunyai kekuatan yang cukup pada waktu petang, anda boleh di waktu petang;
 • Jangan terlalu kenyang dan pakai pakaian yang selesa. Kain itu semulajadi. Adalah baik sekiranya kostum itu likat dan ditutup sesekat mungkin;
 • Latihan boleh diambil dari kompleks video, tetapi lebih baik untuk membincangkan terapi latihan yang kompleks untuk tulang belakang anda dengan doktor anda;
 • Tonton sensasi apabila melakukan senaman terapeutik: mengapa anda memerlukan kesakitan? Sekiranya, atau anda merasakan ketidakselesaan yang serius, berhenti bersenam atau menurunkan keamatan;
 • Perubatan, serta mana-mana gimnastik yang bertambah baik, dijalankan dengan lancar, sangat berhati-hati, tanpa pergerakan tajam;
 • Anda tidak perlu menahan nafas anda, hanya mengawalnya;
 • Apabila melakukan senaman dalam mana-mana, jangan meningkatkan pesongan tulang belakang ke depan - supaya anda boleh membeli keterukan osteochondrosis;
 • Latihan terapi fizikal dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar tidak boleh dilakukan hanya dengan tulang belakang tidak stabil (go x-ray), suhu tinggi, kesakitan teruk di jabatan ini dan gangguan sistem saraf.

Panaskan

Terapi senaman untuk penyakit tulang belakang mestilah bermula dengan pemanasan. Ini adalah latihan berikut:

 • Berbaring di belakang awak. Kami mengikat kaki kita kepada diri kita sendiri, kemudian ke lantai, sambil membongkok dan meluruskan sendi lutut;
 • Sekali lagi berbaring di belakang anda. Tangan perlahan-lahan bangkit, kemudian meletakkan kepalanya;
 • Ia adalah pose yang sama, tetapi kita mengetatkan kaki kita ke lutut, mengangkat sacrum kita dari lantai;
 • Kedudukan yang sama. Bengkokkan lutut anda dan angkat kepala anda dari lantai dengan bahu anda. Bertahan selama 5 saat, berbaring di lantai sekali lagi;
 • Kami duduk berlutut, berehat di atas lantai. Bend dan lepaskan tulang belakang;
 • Kami berbaring di perut, mengangkat setiap kaki pada gilirannya selama beberapa saat;

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang dari kedudukan berdiri

Kami menjalankan terapi latihan yang kompleks ini tanpa banyak tekanan.

 • Adakah anggota badan - pada tali pinggang, bahu lebar yang lebih rendah. Lean ke hadapan sangat perlahan dan kembali. Lakukan perkara yang sama dengan tulang belakang lurus;
 • Kedudukan permulaan yang sama. Tulang belakangnya lurus, bersandar pada sisi;

Latihan dalam tempoh akut osteochondrosis

Perkembangan osteochondrosis tulang belakang lumbar bukanlah sebab untuk tidak melakukan senaman terapeutik, walaupun berbaring.

 1. Kami berbaring di belakangnya, di bawah lutut - bantal. Bend dan lepaskan kaki dan tangan;
 2. Kita berbohong, bengkokkan sendi lutut kiri. Tangan kanan meluruskan dan bengkok, geser dengan tumit di atas katil. Selepas sedozen, kita menukar kaki;
 3. Kami berbohong, bantal di bawah lutut. Tangan seterusnya membangkitkan;
 4. Kami berbaring di belakang kami, kami melengkung kaki belakang kiri pada sendi lutut, yang tepat ditarik balik ke sisi. Selepas sedozen ulangan, kita menukar kaki;
 5. Kami berbaring di belakang kami, lengan di bahu yang sangat, kami menjalankan lingkaran dan belakang;
 6. Lie, pinggul, bersandar pada bantal atau roller. Selekoh lutut, lepaskan;
 7. Bersantai, lutut bengkok. Bertukar untuk membawa mereka ke dada;
 8. Kami berbaring, di atas bantal atau bantal. Tangan melengkung ke bahu bersama-sama dengan nafas dan nafas dalam;
 9. Kita berbohong, kaki yang bengkok. Kami membawa mereka dalam bentuk ini pada gilirannya;
 10. Kedudukan permulaan yang sama. Bernafas, lengan ke atas, melepaskan lutut ke dada; Sama untuk kaum yang lain;
 11. Juga kami meletakkan, bersilang di platen, kaki selain. Matikan kaki anda dengan lutut ke dalam dan sebaliknya;
 12. Kami berbohong, bersulam pada bantal atau kusyen. Kami hanya bernafas diafragma.

Baca sama: Memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis lumbar kronik

Untuk permulaan, latihan panas dan berdiri sudah disebutkan.

 • Kami berbohong dan hanya menegangkan otot perut, serentak menekan bahagian belakang dan lantai selama seperempat minit. Kami mengulangi sedozen kali;
 • Kami berbaring di perutnya. Bengkokkan lutut anda. Kami sampai ke kiri dengan siku dengan hak dan sebaliknya. Selusin kali;
 • Kami berbaring di belakang kami dan meregang tangan kami dengan baik di belakang kepala kami;
 • Kami berehat di atas lantai dengan lutut dan tangan. Kami duduk di tumit, tetapi jangan merobek telapak tangan, dengan pelvis meregang belakang dan jangan bengkok, kembali ke posisi awal;
 • Kucing dan lembu. Latihan klasik dan perlu pada semua empat;
 • Back up and down. Anda boleh lakukan di tempat tidur dalam tempoh subacute osteochondrosis;
 • Berbaring di belakang, roller atau bantal di bawah kaki. Naikkan pelvis, tetapi tanpa banyak usaha;
 • Kami berbaring di atas katil, melengkung sendi lutut, mengangkat kepala dan bahu, menahan perut (akhbar atas);
 • Hanya berbaring kita menegangkan otot gluteus maximus selama 4 saat dan selusin kali setiap satu.
 • Kita berbohong dan menekuk lutut. Kaki di atas katil. Kami menaikkan sakrum, bernafas pada tulang belakang toraks, serta kaki (lihat foto);
 • Kedudukan permulaan yang sama. Sendi lutut dan bahagian. Menaikkan tangan kiri - menyedut, kami menurunkan ke hadapan, ke bawah dan ke dalam, kami mengangkat bahu kami dan kepala sedikit, dengan tangan kiri kami mencapai lutut yang bertentangan dan menghembus nafas. Ulangi dengan tangan kanan dan kiri bahagian bawah;
 • Bersantai lagi. Lutut pula selekoh, dan meluruskan, kami menekan di atas katil dengan kaki;
 • Sekali lagi, kita mengulangi latihan yang sama, tetapi dengan bantuan kedua-dua lutut dan kaki.

Terapi senaman dalam pengampunan

Sekiranya osteochondrosis tulang belakang lumbar berundur, ini bukan sebab untuk membuang terapi senaman, jika tidak semua akan kembali.

 • Kyphosis tulang belakang anda terhadap dinding dan atasi kedudukan ini selama setengah minit. Pertama, kita bersandar di dinding, tetapi pinggulnya 40 cm dari dinding, dan kemudian tanpa sokongan. (lihat gambar);
 • Kami berdiri di semua empat kaki dengan kaki terpisah. Dengan tangan kami, kami melangkah ke kiri, membongkok badan ke arah yang sama. Di arah yang lain;
 • Kami berlutut atau duduk di atas tumit kami. Kami duduk di pinggul kanan, tangan ke arah yang lain. Begitu juga dengan paha kiri;
 • Kami berbaring di belakang kami, kami menaikkan kuku kami dan menekuk ke hadapan. Lutut tengkuk ke kiri dan kanan;
 • Kami berbaring di bangku gimnastik dengan perut. Bahagian atas badan diturunkan kembali, tetapi tidak banyak membengkokkan;
 • Kami berbaring di belakangnya, menekan pinggulnya ke perutnya. Gulung dengan teliti;
 • Kami menghidupkan perut, dan meletakkan kaki atas di bawah kepalanya. Kami mengambil kaki ke kiri dan membongkok batang ke arah yang sama; Sama dengan pihak yang lain;
 • Kami juga berbaring di perut, tetapi di pinggir katil, pinggul. Pegang katil dan angkat pinggul, meluruskan bahagian belakang lutut. Di sini anda tidak boleh mengendur;
 • Kami jongkong, berus melawan lantai dan bergerak ke kedudukan baru - sokongan berdiri dan bengkok (lihat foto);
 • Kami berehat dengan berdiri dan bengkok dengan berus di lantai. Kami melangkah dan menukar kedudukan pada sokongan dengan menjejakkan kaki dengan berus (lihat foto);
 • Kami berdiri, menyebarkan kaki anda. Berus di bahu. Kami menekuk lutut kiri ke kanan dan ke hadapan, dengan siku kita menyentuh paha kiri; Ulangi dengan lutut kanan;
 • Kami berbaring, tangan ke atas. Paha sebelah kiri naik ke hadapan dan kaki menyentuh tangan kanan yang dibangkitkan. Sama dengan kaki kanan;
 • Kami hanya berjalan: pertama di jari kaki, kemudian di bahagian luar kaki, kemudian di tumit, kemudian dengan lunges dan lilitan bahagian atas badan, di punggung, mengangkat pinggul tinggi, membongkok kaki, dan lain-lain.

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang lumbar bukanlah satu-satunya kaedah rawatan. Jangan lupa, jika mungkin, untuk menambah latihan terapi fizikal di kolam renang dan hanya berjalan kaki. Kaedah fisioterapeutik lain juga akan membantu.

LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kami telah berhenti cukup bergerak, kami menghabiskan banyak masa dengan alat, di skrin TV dan di komputer, oleh itu, semakin banyak penyakit, tulang belakang dan tulang belakangnya memecah perjalanan biasa kehidupan kita. Penyakit ini termasuk osteochondrosis.

Dalam hal ini, dalam cakera intervertebral tulang belakang, gangguan berbahaya berlaku, rawatan yang kadang-kadang tidak dapat dilakukan tanpa campur tangan pembedahan. Penyakit ini baru-baru ini beralih ke arah "peremajaan", orang yang belum mencapai usia tiga puluh tahun menjadi sandera penyakit ini.

Adakah terdapat sebab dan faktor lain untuk berlakunya osteochondrosis tulang belakang lumbar? Terdapat cukup mereka untuk memahami, akar penyakit terletak di banyak pesawat:

 • Otot tulang belakang yang lemah.
 • Bengkok, tulang belakang melengkung, membawa beban pada bahu yang sama.
 • Perubahan dalam luka tulang belakang akibat kecederaan.
 • Beban yang dikaitkan dengan lif berat berterusan atau postur tidak selesa untuk jangka masa yang panjang.
 • Berjalan di kasut yang tidak selesa atau kaki rata.
 • Sesetengah bentuk penyakit diwarisi.
 • Terdapat pelanggaran terhadap bahan tubuh.

Memudahkan kesakitan, memulihkan keadaan yang sihat sebelum ini, dan akhirnya, menyingkirkan penyakit ini, pendekatan bersepadu, gabungan yang mahir:

 • gaya hidup yang sihat, adalah sesuai untuk menggunakan kaedah diet garam,
 • kelas terapi fizikal
 • adalah perlu untuk mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan oleh pakar; anda tidak boleh mengambilnya pada diri sendiri.

Terapi senaman menyumbang kepada pemulihan osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Apa yang perlu anda ketahui - cadangan umum

Apabila didiagnosis, anda harus serius berfikir tentang tingkah laku salah anda, dan mempertimbangkan kemungkinan perubahan asas dalam gaya hidup.

Jika, dengan bantuan ubat-ubatan, anda dapat melegakan kesakitan, tetapi anda masih meneruskan kehidupan sedentari yang sama dan memakan makanan yang salah, penyakit itu dapat berulang, dan kemudian masalah itu akan mendatangkan lebih banyak masalah kesihatan.

Oleh itu, kami memilih pendekatan bersepadu yang akan membantu menangani penyakit yang tidak menyenangkan. Salah satu kemuncak kompleks ini ialah gimnastik perubatan dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Tetapi ingat, anda tidak boleh memulakan terapi senaman jika anda mengalami sakit belakang belakang yang tidak dapat dibayangkan. Hanya apabila sakit akut dihapuskan, dalam 3-4 hari, anda boleh memulakan gimnastik rekreasi.

Satu set latihan - latihan

Sakit belakang akut, kadang-kadang tidak memberikan kita hak untuk menilai keadaan. Biarkan ia menjadi profesional profesional. Bagi setiap pesakit, diberi keadaan fizikalnya, terdapat satu set latihan. Adalah penting untuk mendengar doktor atau penjaga kesihatan, dan tegas mengikuti saranan.

 • Ia adalah perlu untuk memulakan berbaring kompleks kerana ia memberikan peluang untuk membongkar dan tanpa tisu otot yang terkawal.
 • Ambil masa anda dan lakukan semua latihan pada kadar perlahan. Ketajaman pergerakan, boleh menyebabkan kesakitan dan komplikasi.
 • Untuk gimnastik, perlu memakai pakaian yang selesa dan elastik yang tidak menghalang pergerakan badan.
 • Buat senaman untuk osteochondrosis lumbal, lebih baik pada waktu pagi, untuk memanaskan tempat yang sakit dan kaku.
 • Perhatikan urutan pergerakan yang disyorkan.
 • Anda perlu bernafas dengan lancar, tanpa penundaan bernafas, bersama dengan pergerakan.

Peringkat Latihan Penyakit

Peringkat 1

Bilangan ulangan yang disyorkan bagi setiap latihan pada peringkat pertama terapi fizikal, sehingga 5 kali ganda.

 1. Tetap tetap, kami perlahan-lahan mengepam akhbar selama beberapa minit, sehingga keletihan.
 2. Dapatkan semua empat. Perlahan-lahan menaikkan kepala anda, sambil membongkok belakang anda. Kembalikan kepala ke kedudukan asalnya, kembali gerbang belakang. Anda boleh mengulangi latihan sehingga lima kali, jika anda merasa sakit, berhenti.
 3. Berbaring di punggung, lengan di belakang kepala, kaki sedikit bengkok. Cuba lutut ke lantai di sebelah kanan, kemudian di sebelah kiri.
 4. Dari kedudukan terdedah, cubalah bengkokkan punggung anda. Tangan berada di sepanjang badan. Latihan ini membantu sedikit meregangkan otot lumbar.
 5. Berbaring di belakang anda, bengkokkan jari kaki anda, ke arah diri anda. Berdiri selama beberapa saat dalam kedudukan ini. Kemudian berehat, dan ulangi.
 6. Gimnastik terapeutik untuk osteochondrosis lumbar perlu dilakukan setiap hari. Penyakit ini hanya boleh dikalahkan oleh usaha fizikal yang berterusan, dan prestasi biasa.

Peringkat 2

 1. Anda perlu mula berbaring di belakang anda. Angkat pelvis selama beberapa minit, membekukan. Lakukan 5 kali.
 2. Berbaring di sebelah kanan, perlahan-lahan membengkokkan lutut sehingga berhenti di dada. Sehingga lima kali.
 3. Berbaring, bergerak di tempat, seolah-olah merangkak, bergantian memindahkan kakinya. Sehingga lima atau tujuh kali.
 4. Ulangi beberapa item dari senarai pertama latihan.

Peringkat 3

 1. Duduk di atas karpet. Lurus kembali, tangan di atas lutut anda. Perlahan-lahan bersandar seberapa banyak yang anda boleh, akhbar itu tegang dan kedudukannya tetap untuk tempoh masa yang singkat, selama 5 saat, kami kembali ke kedudukannya sebelumnya. Ulangi sehingga tujuh kali.

Berdiri di semua empat. Perlahan dan lancar mengangkat kaki kanan terlebih dahulu, setinggi mungkin. Kemudian pergi. Ia perlu menjaga kaki dengan betul, tanpa mengetepikannya. Ulangi latihan sepuluh kali.

 • Lakukan setiap hari, membongkok dan berbohong dan berdiri, cuba menjangkau lutut dengan payudara. Ulangi latihan ini sebanyak tujuh kali.
 • Jangan cuba membuat pergerakan ini terlalu keras, seperti pada tahap ini, mereka menjadi lebih sukar.

  Jangan tergesa-gesa untuk mengatasi penyakit ini, lebih baik untuk melakukan segala-galanya tanpa beban tambahan, supaya tidak menyebabkan risiko komplikasi.

  Peringkat 4

  1. Dari kedudukan duduk di atas lutut anda, menyemai tumit anda di bawah lengan anda, letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Perlahan, sedikit naik, duduk bergantian kiri dan kanan tumit. Lakukan ini beberapa kali di setiap sisi.
  2. Dari kedudukan terdedah, angkat kaki anda dari lantai ke sudut 45 darjah.

  Perlahan-lahan menurunkan kaki anda, ulangi pergerakan lima kali, selepas jarak lima saat.

 • Duduk di atas karpet, biarkan kaki anda lebih luas, dan condongkan badan ke hadapan, cuba sampai ke lantai. Ulangi rehat ini tujuh kali.
 • Berdiri di semua empat kaki, alihkan kaki kanan dan tangan kiri, serentak.

  Tukar mereka. Setiap pergerakan diulang sehingga tujuh kali.

  Anda mungkin berminat: Pinched saraf di bahagian belakang

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar dilantik oleh pakar, berdasarkan jenis penyakit anda, pada kompleksitas panggung, oleh itu kompleks yang disyorkan menawarkan latihan sejagat.

  Apabila anda tidak boleh melakukan terapi senaman

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal mempunyai kontraindikasi sendiri dan batasan individu.

  • Sekiranya anda tidak berasa sihat, atau jika terdapat demam, anda tidak boleh melakukan senaman.
  • Dengan ketidakstabilan kesejahteraan di tulang belakang, sebelum permulaan terapi senaman, adalah perlu melakukan x-ray.
  • Dengan kesakitan yang kuat, latihan juga dikontraindikasikan.

  Mengecas dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar sukar untuk memandang tinggi, ia memaksa untuk mengekalkan otot dalam bentuk, sambil menguatkannya.

  Sekiranya otot belakang anda lemah, nampaknya tergantung, meletakkan tekanan pada tulang belakang, pada cakera intervertebral, menyebabkan anda sakit dari ubah bentuk cakera vertebra.

  Gimnastik menguatkan tisu otot, menjadikannya padat dan pepejal, kerana ini, tulang belakang dipegang oleh korset otot ini.

  Senaman dalam tempoh pemisahan

  Dalam tempoh ini, disertai dengan rasa sensasi yang menyakitkan, perlu untuk bergerak dan melakukan gimnastik sejauh mungkin.

  1. Memulakan kedudukan, berbaring di atas karpet atau katil. Letakkan bantal di bawah lutut anda, perlahan-lahan mula membuat pelbagai pergerakan dengan tangan dan kaki.
  2. Kami melengkapkan dan bengkok, perlahan-lahan membuat pergerakan bulat, meregangkannya ke belakang dan sebagainya.
  3. Lutut dari kedudukan terdedah yang sama, anda perlahan-lahan boleh mengubah satu cara, kemudian yang lain.
  4. Bengkokkan punggung anda sedikit, berehat kepala anda di atas bantal. Kembali ke kedudukan permulaan.
  5. Bergantang, berbohong, sampai dengan tangan tepi yang bertentangan di atas katil.
  6. Memegang bantal dengan tangan dan memeluk kamu, perlahan-lahan cuba duduk di atas katil.

  Kesan gimnastik terapeutik:

  • Berat badan anda dikurangkan, ini membolehkan anda mengurangkan tekanan dan beban pada tulang belakang.
  • Poster anda terasa lebih baik, sebagai akibatnya, kekejangan otot belakang dikurangkan, risiko kecederaan tulang belakang berkurang.
  • Vertebra menjadi lebih mudah alih, yang bermaksud anda juga menjadi lebih mudah alih.
  • Metabolisme dipulihkan, kerana peredaran darah bertambah baik, aliran cecair limfa kepada tulang belakang lumbar dipercepatkan.
  • Otot meningkatkan ketumpatan, menjadi elastik dan menyokong tulang belakang lebih kuat.

  Oleh itu, untuk mengabaikan rawatan senam tidak seharusnya.

  Dan dalam kompleks semua kaedah kesihatan, anda akan dengan cepat berdiri di kaki anda dan mendapatkan kesihatan yang hilang.

  LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar: satu set latihan

  Osteochondrosis adalah proses pemusnahan cakera intervertebral, yang timbul daripada gangguan metabolik dan bekalan darah. Rawan menjadi kurang mudah dan fleksibel, rasa sakit muncul apabila bergerak. Dalam ketiadaan terapi, hernia berkembang - penembusan lapisan cakera dengan kebocoran kandungan.

  Pada masa yang sama, ujung saraf ditindas, dan kesakitan teruk muncul. Osteochondrosis yang paling biasa dari lumbosacral, kerana kawasan tulang belakang ini mengalami beban terbesar.

  Rawatan yang kompleks termasuk manual dan fisioterapi, ubat sakit, diet, dalam beberapa kes - pembedahan. Gimnastik berkesan dalam osteochondrosis lumbar.

  Semasa pergerakan aktif, bekalan darah dan metabolisme bertambah baik, korset otot diperkuatkan, yang mana penyakit ini tidak berkembang dan kurang sakit berlaku di belakang.

  Memohon satu set latihan boleh diluluskan oleh doktor! Beban dipilih berdasarkan keadaan pesakit.

  Peraturan umum

  Peraturan am untuk gimnastik untuk punggung bawah dengan osteochondrosis:

  • membuat skim individu latihan dengan doktor;
  • ketat mematuhi cadangan doktor;
  • memilih pakaian yang selesa dan tidak kesejukan untuk latihan;
  • Bergerak dengan lancar, tidak membenarkan ketajaman, jangan tergesa-gesa;
  • jika sakit berlaku, berhenti bersenam dan berjumpa dengan doktor;
  • lakukan senaman secara teratur. Satu senaman sehari cukup.

  Ingat: menghembus nafas pada usaha, menghirup pada bersantai. Apabila melakukan satu set latihan untuk punggung bawah dengan osteochondrosis, cuba simpan semua otot badan dengan baik: ini menjadikannya lebih mudah untuk bergerak. Jangan keterlaluan!

  Contraindications

  Latihan dikontraindikasikan dalam:

  • suhu badan meningkat;
  • keterpurukan dengan sakit teruk;
  • mobiliti berlebihan antara vertebra dan kebarangkalian anjakan yang tinggi;
  • perkembangan pesat penyakit ini.

  Dalam tempoh yang berbeza

  Gimnastik perubatan dengan osteochondrosis lumbal dipilih bergantung kepada fasa penyakit ini.

  • Dalam tempoh yang teruk, apabila rasa sakit kuat dan penyakit itu terancam dengan komplikasi, aktiviti itu sangat terhad, sehingga rehat tidur. Tujuan kelas - untuk menguatkan otot dan memperbaiki keadaan keseluruhan pesakit. Amplitud pergerakan adalah terhad, kelajuan pelaksanaan menurun. Adalah disyorkan untuk melakukan 8 - 10 ulangan satu latihan.
  • Dalam tempoh subakut, apabila penyakit itu mula mereda, lebih banyak kumpulan otot disambungkan ke senaman. Meningkatkan kelajuan senaman dan kekerapan (sehingga 15 - 50 kali).
  • Semasa remisi, penyakit itu berkurangan. Matlamat latihan ini adalah untuk mengembangkan fleksibiliti dan mobiliti tulang belakang, termasuk rantau lumbosacralnya, dan untuk terus memperkuat otot-otot seluruh badan. Bilangan pengulangan mencapai 50 - 100 kali.

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal terutamanya bertujuan untuk menguatkan otot-otot belakang dan seluruh badan. Hanya dalam fasa remisi, perkembangan fleksibiliti lajur tulang belakang dibenarkan.

  Sharp

  Kebudayaan fizikal terapeutik (terapi latihan) tulang belakang lumbar disyorkan dari hari pertama terapi. Dalam tempoh akut, latihan dilakukan di permukaan keras (lantai atau katil), berbaring di belakang. Di bawah kepala, masukkan bantal kecil atau tuala. Kompleks untuk latihan mungkin mengandungi latihan berikut.

  • Di bawah betis itu terdapat bantal tinggi atau sokongan lain, kaki dibengkokkan pada lutut. Dalam kedudukan ini:
  • pergerakan jari kaki ke dan dari mereka sendiri dengan lenturan serentak dan mengimbangi berus ke dalam penumbuk;
  • mengangkat tangan lurus dilanjutkan sepanjang badan, di belakang kepala;
  • lekapan tangan di siku dan putaran ke depan dan ke belakang;
  • selalunya meluruskan lutut supaya bahagian dalaman lutut tetap pada sokongan, dan tumit naik;
  • mengurangkan dan merebak kaus kaki, meletakkan bahagian bawah kaki pada jarak antara satu sama lain;
  • angkat pelvis, angkat dari permukaan.
  • Tanpa sokongan, bengkok satu kaki, melakukan latihan yang lain:
  • membongkok dan meluruskan lutut, menggeser tumit sepanjang permukaan;
  • penarikan balik kaki ke sisi, gelongsor di permukaan;
  • kaki bengkok di lutut dan bergerak ke perut.
  • Tanpa sokongan, bengkokkan kedua-dua kaki di lutut dan lakukan:
  • seli lutut ke tepi dan ke bawah;
  • bergantian tekan kaki ke perut;
  • menaikkan kepala dengan ketegangan otot perut;
  • Berikan lengan lurus di belakang kepala. Dengan satu tangan meregang ke lutut yang bertentangan;
  • lentur dan lanjutan kedua-dua kaki pada masa yang sama, tumit gelongsor di permukaan.

  Latihan ini juga termasuk latihan fizikal yang lain. Mereka dilakukan dalam kedudukan penekanan pada lutut dan telapak tangan.

  • Tanpa melepaskan tangan mereka, mereka duduk di belakang mereka. Tangan bergerak ke hadapan, berbaring di atas lututnya.
  • Bend kembali, tidak membongkok.

  Subacute

  Dalam tempoh subacute, pelbagai latihan yang dibenarkan akan berkembang. Dalam gimnastik untuk punggung bawah dengan osteochondrosis adalah berikut.

  • Lay kembali pada permukaan yang rata, di bawah kepala melampirkan bantal kecil dan menjalankan:
  • membawa kaus kaki kepada diri anda dan jauh dari anda, tanpa mengambil tumit anda dari lantai;
  • slip tumit ganti pada permukaan dengan lutut lutut;
  • tangan langsung di belakang kepala selari dengan badan;
  • penculikan ganti kaki ke sisi, gelongsor tumit di permukaan;
  • menekan satu kaki bengkok di lutut dan mengangkat yang lain diluruskan;
  • menaikkan pelvis. Dalam kes ini, penekanan jatuh pada bahu dan kaki kaki yang bengkok di lutut;
  • menaikkan kepala dan bahu dengan kaki yang bengkok di lutut;
  • membawa kaki ke perut dengan lentur di lutut.
  • Dalam kedudukan berlutut dan telapak tangan:
  • menurunkan pelvis ke tumit tanpa mengambil tangan anda dari permukaan;
  • berputar. Kaki dibezakan, lengan lurus dibawa keluar melalui sisi ke atas dengan giliran badan;
  • melengkungkan sandaran;
  • penggantian kedua kaki dengan peregangan di sepanjang badan;
  • menarik lutut ke siku bertentangan;
  • Ambil satu kaki belakang, luruskannya. Pada masa yang sama mereka duduk di tumit kedua kaki. Telapak tangan tidak keluar dari permukaan.
  • Lay di perut, kaki lebar bahu selain, lurus. Di bawah perut melampirkan roller kecil. Dalam kedudukan ini:
  • meningkatkan satu kaki 3 hingga 7 cm dari permukaan. Palma di bawah dagu, siku bercerai kepada pihak;
  • menaikkan kepala dan bahu. Tangan berasingan. Anda mesti memegang pose selama 3 - 5 saat;
  • penculikan kaki alternatif. Pada masa yang sama, kaki diluruskan naik 2-3 cm dari sokongan dan diketepikan. Yang kedua masih wujud;
  • kaki membongkok di lutut. Dalam kes ini, bahagian bawah kaki menjadi tegak lurus dengan sokongan. Palma di bawah dagu, siku selain.

  Remisi

  Semasa pengampunan, kesakitan hilang. Jangan lupa bahawa, walaupun ini, perlu mematuhi sekatan dalam pergerakan yang ditetapkan oleh doktor. Terapi senaman untuk osteochondrosis lumbal termasuk latihan berikut.

  • Berlutut, bersandar di telapak tangan. Lengan dipindahkan ke sisi dalam bulatan, badan di bahagian bengkok.
  • Duduk di tumit, belakang adalah rata. Taz ke sisi, dipindahkan ke permukaan. Tangan dan torso menekuk ke arah yang bertentangan.
  • Mereka meletakkan di belakang mereka, di bawah kepala mereka meletakkan roller kecil, mereka menyebarkan tangan mereka ke sisi. Kaki bengkok di lutut supaya bahagian atasnya berserenjang dengan sokongan, dan bahagian bawah selari. Dalam kedudukan ini, berpusing: kaki ke bawah.
  • Berbaring di belakang anda, bengkok kaki, kaki di permukaan. Naikkan leher, bahu, dada dan punggung bawah.
  • Hang di dinding gym. Senjata lurus. Kencangkan kaki yang bengkok ke perut. Twistings dibuat dalam kedudukan yang sama: kaki bengkok langsung ke sisi dengan lutut mereka.
  • Berbaring di perut. Tangan bersambung di belakang kepala. Kaki lurus, ditekan ke permukaan di bahagian bawah. Naikkan batang atas. Dilaksanakan di bangku khas atau dengan bantuan rakan kongsi.
  • Penerimaan diambil semasa berbaring (berehat di kaus kaki dan tapak tangan, lengan lurus, tegak lurus ke lantai, lurus badan). Bergerak tangan, beransur-ansur memindahkan berat badan ke kaki mereka dan berdiri. Kaki tidak bengkok.
  • Mereka berdiri, meletakkan telapak tangan mereka di bahu mereka, lengan di sepanjang badan. Lutut menyentuh siku bertentangan.
  • Mereka berbaring, lengan lurus ditarik balik. Kaki yang diluruskan diangkat, pada masa yang sama lengan bertentangan diarahkan ke arah itu. Para anggota badan perlu saling menyentuh.

  Ringkasan

  Kombinasi rawatan dadah dan gimnastik untuk osteochondrosis lumbal adalah kaedah yang paling berkesan dalam menangani penyakit ini. Pelaksanaan latihan terpilih individu yang disarankan untuk mana-mana fasa penyakit: akut, subacute, remisi. Kompleks pekerjaan dikembangkan oleh doktor dengan mengambil kira keadaan pesakit.

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

  Osteochondrosis muncul ketika seseorang mula berjalan lurus. Ini adalah penyakit manusia yang semata-mata, lebih-lebih lagi, sangat biasa. Dan ia perlu dirawat. Sebagai tambahan kepada komplikasi yang boleh menyebabkannya, ia adalah sakit belakang yang berterusan yang mengganggu aktiviti kehidupan normal dan sihat.

  Terdapat beberapa jenis penyakit ini: servikal, toraks dan lumbar. Dalam osteochondrosis lumbal, sakit diselaraskan di bahagian bawah tulang belakang.

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang betul dan mobiliti membantu untuk menyingkirkan kebanyakan gejala dan bernafas secara bebas.

  Punca osteochondrosis punggung bawah

  Kedua-dua sebab utama adalah berjalan lurus dan tidak aktif. Tetapi, sebagai peraturan, ini bukanlah satu-satunya masalah yang membawa kepada masalah dengan bahagian belakang yang lebih rendah. Faktor risiko berikut kini diketahui:

  • Otot belakang yang tidak dapat dikembangkan dan otot-otot dada yang dikembangkan;
  • Kecederaan tulang belakang;
  • Scoliosis;
  • Membawa beban;
  • Postur yang salah semasa duduk;
  • Faktor genetik;
  • Beban meningkat;
  • Peralatan tidur yang tidak sesuai.

  Bersama-sama, ini hampir selalu membawa kepada osteochondrosis. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu memberi perhatian kepada rutin harian anda dan pengoptimuman ruang kerja.

  Symptomatology

  Jumlah dan intensiti gejala bergantung kepada keparahan penyakit. Gejala utama osteochondrosis lumbal termasuk:

  • Kesakitan di bahagian bawah;
  • Aktiviti menurun;
  • Penyinaran kesakitan di kaki, kawasan panggul;
  • Komplikasi.

  Prosedur rawatan

  Pada tanda-tanda awal penyakit anda perlu berunding dengan doktor. Pakar ini akan mendapati punca utama osteochondrosis, merawat rawatan dan memberi amaran tentang kemungkinan bahaya. Kerja sendiri tidak seharusnya, kerana ia hanya boleh membahayakan.

  Rawatan osteochondrosis adalah konservatif, dan ini bermakna kebimbangan utama pesakit adalah untuk mencegah komplikasi dan mengurangkan kesakitan.

  Perubatan moden telah membangunkan banyak kaedah untuk menghilangkan gejala-gejala, termasuk, contohnya, terapi ultrasound, menggosok dengan salap anti-radang, urut, akupunktur.

  Tetapi yang tradisional dan, sebagai peraturan, cara rawatan yang paling berkesan adalah aktiviti fizikal.

  Sebelum melakukan terapi senaman, beberapa penyediaan diperlukan. Ia adalah perlu untuk membina keupayaan sebenar organisma tertentu, keparahan penyakit, jumlah masa lapang. Kompleks kelas osteochondrosis tulang belakang lumbar dijalankan secara berperingkat-peringkat, tiga peringkat pertama boleh dilakukan di rumah.

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal:

  • Latihan mudah untuk menguatkan akhbar;
  • Pesongan belakang pada semua empat;
  • Menarik pada kaki dalam kedudukan terlentang;
  • Goyangkan badan semasa berdiri.

  Ini adalah gimnastik paling mudah yang boleh digunakan untuk setiap hari. Ia tidak membebankan otot dan tulang belakang, yang membolehkan sedikit demi sedikit untuk mengembangkan kelenturan badan. Pada peringkat pertama, tidak perlu bersenang-senang untuk masa yang lama: sebaik sahaja pembaikan datang, anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya.

  • Dalam kedudukan berdiri berayun kiri dan kanan 10 kali;
  • Merangkak di semua empat melalui lengkungan khayalan;
  • Menekan pinggul ke perut dalam kedudukan terdedah.
  • Dalam kedudukan berdiri, selalunya menekuk kaki di lutut dan tarik ke perut 5 kali untuk setiap kaki;
  • Tekanan ketegangan: di kedudukan duduk, lekukan mundur sehingga anda merasakan ketegangan otot abdomen. Tahan selama beberapa saat dan kembali ke kedudukan permulaan;
  • Condongkan semua jalan di kedudukan terdedah dan berdiri (idealnya, dada harus menyentuh pinggul).

  Pada peringkat ketiga, latihan menjadi agak rumit dan memerlukan kelenturan. Anda tidak boleh melakukan terlalu banyak badan: pada tanda pertama keletihan yang teruk, anda harus menangguhkan peralihan ke peringkat seterusnya dan berlamaikan pada yang sebelumnya. Peringkat keempat latihan harus dijalankan di bawah pengawasan seorang pakar yang berpengalaman, karena tanpa pengalaman, mungkin merusak tulang belakang.

  • Dalam kedudukan duduk, hamparkan kaki anda dan bersandar ke hadapan sehingga anda merasa sakit di tendon. Untuk berada dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi permulaan. Ulang 5 kali;
  • Latihan yang diperkuatkan pada perkembangan otot belakang dan abdomen;
  • Menaikkan kaki dan lengan serentak pada semua empat. Bertahan selama beberapa saat, ulangi sekurang-kurangnya lima kali.

  Gambar yang paling lengkap dari latihan LFK memberikan rakaman video latihan ini. Walaupun kecekapan fizikal yang tinggi, terapi osteochondrosis tulang belakang lumbar selalu dilakukan di kompleks.

  Pencegahan

  Mana-mana pencegahan bertujuan untuk menghapuskan atau meminimumkan faktor risiko. Untuk mengelakkan perkembangan osteochondrosis, perlu mengikuti cadangan:

  • Berat badan;
  • Memberi tabiat buruk;
  • Latihan harian;
  • Pengoptimuman tempat kerja dan tidur;
  • Sering berjalan di alam semula jadi.

  Walaupun kesakitan tidak diucapkan dan osteochondrosis praktikal tidak mengganggu, anda perlu menyingkirkannya. Latihan pencegahan dan terapeutik adalah mudah dan tidak memerlukan banyak masa, sementara komplikasi sangat serius.

  Jika pada usia muda, osteochondrosis jarang diganggu, maka pada tahun-tahun yang matang ia boleh menyebabkan hernia, kyphosis atau radiculitis - penyakitnya sangat tidak menyenangkan, teruk dan sukar untuk dirawat.

  Terlibat dalam gimnas, bergerak lebih jauh dan jangan lupa pergi ke doktor - maka tulang belakang akan sihat dan akan mengekalkan fungsinya sehingga usia yang sangat tua.

  Latihan terapi latihan untuk osteochondrosis lumbar, video

  Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah salah satu cara yang paling popular untuk merawat dan mencegah perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral. Kaedah terapi ini popular di kalangan ramai, yang tidak menghairankan, kerana anda boleh melakukan latihan kecergasan di rumah dan di pusat sukan dan rekreasi terdekat.

  Kaedah terapi fizikal berkembang banyak, dan latihannya agak mudah dan boleh diakses oleh semua orang. Oleh kerana tujuan latihan adalah untuk memperbaiki dan memperkuat sistem muskuloskeletal, teknik untuk melaksanakan latihan harus ditentukan dengan dokter anda.

  Janji untuk bertindak

  Apabila melakukan kompleks pada tulang belakang dan tulang belakang, seseorang tidak sepatutnya lupa bahawa semua pergerakan perlu dilakukan pada kadar yang diukur, tanpa pergerakan yang tiba-tiba. Dengan pelaksanaan yang tepat, anda boleh mencapai keputusan seperti:

  • Nada otot yang lebih baik di bahagian belakang, khususnya di kawasan sakral dan lumbar.
  • Memperbaiki bekalan darah di kawasan masalah.
  • Mengurangkan ketegangan dan kekejangan otot.

  Gimnastik perubatan dengan osteochondrosis lumbal tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan, tidak perlu bekerja keras. Jika anda mengalami sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan belakang dan lumbar, anda perlu berehat dalam kelas, dan satu set latihan harus diperbetulkan bersama dengan doktor anda.

  Aktiviti riadah

  Gimnastik dengan osteochondrosis lumbar terbahagi kepada tahap kesukaran. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mengedarkan beban secara merata dan mencegah komplikasi. Dengan melakukan latihan langkah demi langkah, seseorang akan dapat mengawal kemampuannya, dan jika keadaannya bertambah buruk, kembali ke elemen yang lebih ringan.

  Kompleks latihan berikut boleh dikaitkan dengan tahap kesukaran yang pertama:

  • Mengurangkan otot abdomen. Latihan ini menguatkan otot abdomen, membolehkan anda mengurangkan beban pada bahagian bawah punggung. Berbaring di belakang anda, kaki yang bengkok di lutut, anda perlu mengetatkan otot perut. Tangan hendaklah dilepasi di atas kepala, dan badan perlu diperketatkan ke lutut. Ulangi senaman ke keadaan keletihan yang ringan.
  • Menghidupkan pelvis. Dalam kedudukan terlentang dengan kaki yang bengkok, perlu mengalihkan pelvis ke kiri dan ke kanan. Dalam kes ini, lutut harus menyentuh lantai. Ulangi latihan sekurang-kurangnya 10 kali.
  • Daya tarikan Berbaring rata di belakang anda, anda perlu menarik kaus kaki kedua-dua kaki yang diregangkan ke arah anda sebanyak mungkin dan kekal di kedudukan ini selama 5 saat. Ulangi latihan ini 6-8 kali, berehat seketika di antara set.

  Kelas-kelas ini sangat mudah sehingga anda dapat melakukannya setiap hari semasa latihan pagi. Latihan yang lebih kompleks perlu dilakukan hanya dengan berunding dengan doktor anda dan di bawah kawalan kesihatan.

  Jangan lupa bahawa kompleks ini dilakukan di atas lantai menggunakan karpet. Bersenam di sofa atau katil tidak boleh diterima. Apabila berlatih pada permukaan lembut, beban pada tulang belakang tidak teragih, yang membawa kepada peningkatan risiko komplikasi.

  Daripada senaman yang berguna untuk pinggang, seseorang juga harus membuang selekoh badan dalam posisi berdiri. Mereka mesti dilakukan dengan teliti, sentiasa mendengar perasaan mereka sendiri. Ia berguna untuk menjalankan berpusing pada kerusi.

  Kompleks latihan terapeutik dengan prestasi yang tidak betul membawa risiko tertentu kepada kesihatan manusia, oleh itu ia disyorkan untuk mengadakan kelas di institusi perubatan. Di rumah, adalah lebih baik untuk melibatkan diri dalam pelajaran video.

  Halangan dalam perjalanan ke kelas

  Seperti rawatan lain, terapi senaman dalam osteochondrosis mempunyai beberapa kontraindikasi. Melakukan gimnastik perubatan adalah dilarang di bawah syarat-syarat berikut:

  • suhu badan tinggi, mabuk umum badan;
  • penyakit sistem peredaran darah, termasuk trombosis dan embolisme;
  • hipertensi arteri;
  • pendarahan pelbagai etiologi;
  • tumor malignan, neoplasma, metastasis;
  • pemutihan penyakit kronik;
  • sindrom kesakitan.

  Untuk mengekalkan kesihatan anda dan untuk mengelakkan kecederaan, adalah perlu untuk memberi amaran kepada doktor yang hadir mengenai sebarang pelanggaran dalam badan. Juga, tidak terlibat dalam pendidikan jasmani semasa pembengkakan osteochondrosis. Anda mesti terlebih dahulu menghilangkan rasa sakit, meningkatkan kesejahteraan dan hanya mula berlatih.

  LFK dalam lumbar osteochondrosis bukan sahaja kaedah terbaik untuk rawatan dan pencegahan penyakit. Meneruskan gimnastik rekreasi dalam kombinasi dengan terapi ubat-ubatan dan langkah-langkah pemulihan boleh menjadi masa yang lama untuk mengucapkan selamat tinggal kepada sakit belakang dan belakang.

  Latihan terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

  • 05-03-2015
  • 100 Views
  • 15

  Jadual Kandungan: [sembunyi]

  • Latihan dari kedudukan terdedah
  • Latihan dari kedudukan berdiri
  • Blok latihan tambahan

  Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah bahagian penting rawatan luka belakang. Latihan semacam itu dapat meningkatkan keadaan otot dengan ketara, menguatkan mereka, memperbaiki nada. Gimnastik perubatan untuk osteochondrosis lumbal adalah perlu, kerana dengan bantuannya adalah mungkin untuk meningkatkan dengan ketara kesan rawatan standard dan menguatkan kesihatan pesakit.

  Latihan dari kedudukan terdedah

  Gimnastik untuk tulang belakang lumbar termasuk latihan yang dilakukan dari kedudukan terdedah, duduk dan berdiri. Unsur-unsur sedemikian sesuai untuk pesakit di mana penyakit itu berada di tahap kronik, tidak diinginkan untuk melakukan terapi fizikal semasa penyakit semakin memburuk.

  Berbaring di lantai, bengkokkan lutut anda sedikit, dan meregang tangan anda di sepanjang badan anda. Tugas anda adalah untuk mengetatkan otot perut anda dengan semua kekuatan anda. Pada masa yang sama anda tidak dapat menahan nafas anda. Untuk mengawal keadaan otot, anda boleh meletakkan telapak tangan di perut anda. Jalankan item sebanyak 12 kali.

  Sekiranya latihan ini dilakukan dengan betul untuk osteochondrosis lumbosacral, bahagian belakang harus membengkokkan sedikit. Sekiranya anda mengalami kesakitan apabila melakukan sesuatu, maka tugas tersebut dapat dikurangkan. Pastikan kaki anda tidak lurus, tetapi condong ke tepi.

  Selepas melakukan senaman, kembali ke posisi permulaan, kini hanya membengkokkan anggota sepenuhnya. Angkat bahagian atas badan 15 cm dari lantai dan berdiri di pose ini selama 8 saat.

  Kemudian perlahan-lahan tenggelam ke lantai. Laksanakan tugas 12 kali. Latihan ini dengan osteochondrosis akan mengukuhkan otot-otot pinggang dan abdomen. Kedudukan tangan yang anda tentukan sendiri.

  Jika mereka sukar untuk memegang belakang kepala anda, kemudian tarik keluar di hadapan anda.

  Rawatan osteochondrosis adalah mustahil tanpa latihan sedemikian. Kembali ke kedudukan permulaan. Sekarang lekapkan lengan kanan ke hadapan dan bengkokkan kaki kiri anda di lutut. Letakkan tangan anda pada lutut anda. Selepas itu, cuba untuk membawa kaki anda lebih dekat ke kepala anda, dan dengan tangan anda, sebaliknya, tolak lutut anda dari anda.

  Teruskan tekanan selama 8 saat. Selepas itu, tukar lengan dan kaki anda. Ia perlu melakukan senaman 7 kali.

  Dalam sesetengah pesakit senaman ini terapeutik dalam osteochondrosis tulang belakang boleh menyebabkan kesakitan pada otot pada hari berikutnya, tetapi ia adalah perkara biasa, dan rasa sakit akan lulus dalam 2-3 hari.

  Bersandar di kedudukan awal dan berehat. Kini perlahan-lahan bergerak kedua-dua kaki ke kanan setinggi mungkin. Pada masa yang sama cuba bengkok ke kanan dengan seluruh badan atas.

  Tulang belakang harus sangat lentur. Rawatan ini akan menguli dengan baik bukan sahaja bahagian bawah, tetapi keseluruhan belakang. Pegang melengkung berpose selama 5 saat, kemudian kembali ke posisi permulaan.

  Selepas itu, lengkungkan dengan cara lain. Jalankan item 6 kali.