Utama / Lutut

Psikosomatik osteochondrosis: bagaimana ia menjejaskan tulang belakang

Sakit di bahagian belakang sering disebabkan oleh perkembangan patologi seperti osteochondrosis. Penyebab terjadinya penyakit ini boleh banyak, tetapi hanya baru-baru ini pakar mula memperuntukkan psikosomatik tulang belakang. Idea asas adalah bahawa semua penyakit badan mempunyai sebab psikologi dan berkembang disebabkan oleh keadaan emosi dalaman seseorang yang teruk.

Sebab psikosomatik

Tulang belakang adalah dasar tubuh manusia, yang memungkinkan bukan sahaja berjalan, tetapi juga memastikan kelancaran fungsi organ dalaman. Ia adalah satu-satunya sokongan seluruh tubuh sepanjang hayat, dan juga melindungi saraf tunjang daripada kecederaan dan kerosakan. Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati memantau kesihatan tulang belakang, mengelakkan kerosakan dan penyakit.

Osteochondrosis psikosomatik tulang belakang lumbar seringkali terdiri daripada orang yang mengambil terlalu banyak tanggungjawab. Selalunya masalahnya terletak pada fakta bahawa saudara-saudaranya berpaling darinya atau terlalu banyak perkara di tempat kerja yang bukan hanya untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk rekan-rekannya.

Kesakitan psikosomatik di belakang dan perkembangan osteochondrosis boleh berlaku terhadap latar belakang faktor-faktor berikut:

 • tekanan yang teruk, kemurungan, keadaan emosi tertekan;
 • trauma psikologi;
 • penindasan kesalahan, kemarahan, ketakutan;
 • ketidakharmonian dalam hubungan dengan keluarga dan orang tersayang;
 • masalah hubungan dengan rakan sekerja;
 • tekanan psiko-emosi yang kuat yang tidak dapat diatasi sendiri.

Seringkali, terhadap latar belakang harga diri yang rendah dan pergantungan yang kuat terhadap pendapat orang lain, pelanggaran postur mula berlaku, seseorang itu membungkuk, seolah-olah cuba menjadi tidak mencolok. Scoliosis atau lordosis berkembang dari kedudukan yang salah di belakang.

Tidak semestinya penyebab penyakit tersebut terletak tepat di dalam keadaan psychoemotional, tetapi paling sering, untuk sebarang manifestasi patologi, seseorang dapat melihat perubahan mood, keadaan dan hubungan dengan orang lain.

Dengan perkembangan osteochondrosis, peranan penting dimainkan oleh otot belakang. Dalam keadaan di mana seseorang berada dalam keadaan tekanan untuk masa yang lama, otot-otot diikat sebagai tindak balas kepada keadaan negatif. Hasilnya, terdapat pengagihan semula beban pada tulang belakang dan sendi, yang menimbulkan perkembangan bukan sahaja osteochondrosis, tetapi juga masalah lain, seperti penampilan arthrosis atau arthritis.

Perubahan degeneratif pada latar belakang keadaan psikologi yang kompleks menimbulkan kesakitan, mengurangkan pergerakan.

Perlu diingatkan bahawa tidak mustahil untuk menyembuhkan sepenuhnya masalah yang timbul hanya dengan merujuk kepada ahli psikoterapi, meskipun perubahan itu bermula pada tahap psikologi, tetapi mungkin untuk menghentikan perkembangan penyakit ini, serta meningkatkan keadaan emosional, yang akan menghalang timbulnya masalah baru.

Dengan tulang belakang

Adalah mungkin untuk menjalankan pemisahan masalah psikosomatik dengan tulang belakang kepada beberapa bahagian bergantung kepada sebab-sebabnya:

 1. Kawasan rahim serviks paling kerap kerana rasa tidak penting dan tidak berguna. Keadaan ini adalah ciri khas orang yang menginginkan pengiktirafan, cinta yang cerah atau emosi terbuka yang benar dan "nafsu", tetapi tidak menerimanya.
 2. Jabatan toraks paling mudah terdedah kepada perubahan degeneratif pada orang-orang yang menyedari kesulitan dan mengambil tanggungjawab terlalu banyak. Manusia secara sedar mahu melemparkan terlalu banyak, tetapi tidak boleh. Selalunya ditambah kepada masalah moral yang bersalah. Penyebab psikologi osteochondrosis jabatan toraks cukup serius dan memerlukan rayuan kepada pakar.
 3. Rantau lumbar menderita daripada mereka yang terdedah kepada konflik kewangan dalaman. Jika seseorang berdegil mencari keuntungan, tetapi walaupun dia mencapai matlamat, dia percaya bahawa dia selalu mempunyai sedikit wang, sakit di daerah sakrum dan bahagian bawah belakang muncul.

Masalah psikologi, ketidakpuasan moral dengan diri sendiri dan orang lain, tanggungjawab yang tidak perlu dan kemarahan yang tidak perlu melibatkan masalah kesihatan dan perkembangan osteochondrosis. Masalah psiko-emosi seolah-olah "menekan" seseorang, menjadikannya slouch dan firasat, yang menyebabkan masalah dengan tulang belakang dan perkembangan patologi.

Jenis ketakutan

Dengan sendirinya, osteochondrosis adalah penyakit yang sangat serius yang tidak hanya melibatkan sakit belakang, tetapi juga manifestasi lain, seperti kebas pada tangan atau kaki.

Kemerosotan osteochondrosis mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab, tetapi kebanyakannya boleh secara tidak langsung dikaitkan dengan psikosomatik.

Pada saraf

Tekanan dan perasaan sentiasa menghantui seseorang sepanjang hayat. Apabila ia datang kepada pelajar sekolah dan pelajar, tekanan emosi yang berterusan sering berlaku kerana kajian atau keadaan keluarga. Orang dewasa bimbang tentang masalah di tempat kerja.

Berada dalam keadaan tekanan, seseorang mula bergerak dengan tidak sengaja, untuk membuat gerak tajam, yang, bersama dengan ketegangan saraf, membawa kepada pembesaran osteochondrosis.

Apabila merawat, seseorang harus mengambil bukan sahaja ubat yang melegakan gejala, tetapi juga Novo-Passit atau Glycine sebagai sedatif untuk melegakan tekanan.

Selepas urut

Sesetengah orang yang tidak berpuas hati dengan penampilan mereka sendiri, membuat keputusan untuk urutan khas untuk penurunan berat badan. Jika masalah belakang dipatuhi, gangguan mungkin berlaku.

Pertama sekali, sebelum memulakan sesi, pakar harus memperjelas data mengenai penyakit yang ada dan masalah dengan tulang belakang.

Sekiranya pesakit mengalami osteochondrosis serviks, dia harus melupakan aktiviti kosmetik buat sementara waktu dan mencari pakar yang akan membantu memulihkan kesihatan.

Bermusim

Keburukan penyakit, bergantung kepada keadaan cuaca, iklim dan musim secara keseluruhannya, tidaklah jarang berlaku. Tetapi jika anda melihat lebih dalam, maka keadaan umum seseorang sangat bergantung kepada faktor-faktor ini.

Sebagai contoh, pada musim gugur, apabila hujan dan lekas di jalan, terdapat sedikit matahari, seseorang lebih cenderung mengalami kemurungan, dan cakera intervertebral bertindak balas terhadap cuaca dan keadaan dalaman seseorang. Pada musim panas, semasa bulan-bulan yang lebih panas dan cuaca yang cerah, penyakit patologi yang lebih jarang berlaku.

Selepas minum alkohol

Bagi ramai orang, minum alkohol adalah peluang untuk melepaskan diri daripada masalah, tetapi teori ini tidak betul. Alkohol hanya memberikan pelepasan jangka pendek khayalan semangat, dan selepas itu masalahnya bertumpu hanya dengan kekuatan yang lebih besar.

Sebagai tindak balas kepada ketegangan yang lebih besar, tubuh bertindak balas, memburukkan penyakit yang sedia ada.

Dalam kes ini, alkohol itu sendiri mempunyai kesan negatif ke atas badan, dan juga pada ujung saraf yang terperangkap dalam osteochondrosis. Tiada dos alkohol yang selamat, walaupun terdapat jadual dan norma yang ada.

Semasa haid

Setiap wanita tahu apa ketidakselesaan memberi haid. Bulan bulanan di badan wanita terdapat penurunan mendadak dalam tahap estrogen, yang bertanggungjawab untuk integriti tisu tulang. Semasa tempoh pendarahan haid, kebanyakan wanita menjadi mudah marah dan gugup, yang tidak boleh tetapi mempengaruhi patologi, menyebabkan gangguan.

Semasa sejuk

Mana-mana sejuk tidak menyenangkan dengan sendirinya dan memberi orang ketidakselesaan yang kuat. Sebagai tambahan kepada keganasan fizikal, seseorang sering mengalami masalah moral: jangka pendek atau jangka panjang "terjatuh" dari kehidupan awam, kesukaran yang mungkin berlaku di tempat kerja akibat cuti sakit, dan juga pengalaman yang mungkin untuk menjangkiti orang yang tersayang.

Selain fakta bahawa keradangan pada tahap fisiologi mempengaruhi osteochondrosis, masalah moral hanya memperburuk keadaan.

Bagaimana untuk menghilangkan masalah ini dari sudut psikosomatik

Bukan semua keadaan adalah psikosomatik. Leher dan bahu sering sakit akibat beban sebenar, serta akibat pengaruh faktor luaran yang lain.

Tetapi jika kita bercakap mengenai rawatan masalah psikologi, maka adalah perlu untuk beralih kepada psikoterapi untuk pemilihan rawatan yang kompeten, serta mengikuti peraturan mudah yang akan membantu dalam rawatan osteochondrosis dari sudut psikologi:

 1. Mana-mana keadaan mesti dipertimbangkan dari pelbagai sudut dan dianalisis dengan cara yang tidak berat sebelah dan tidak biasa. Adalah perlu untuk menilai dengan wajar tindakan yang perlu diambil untuk memperbaiki keadaan dan mengekstrak faedah.
 2. Jika kita bercakap mengenai pertikaian, anda perlu mempertimbangkan keadaan di pihak lawan anda, cuba fahami.
 3. Hentikan menyimpan ketidakpuasan dan rasa tidak puas hati dengan kehidupan. Kesalahan adalah tambahan "beban" yang mempengaruhi tulang belakang juga.

Kesimpulannya

Anda tidak boleh cuba menyelesaikan masalah emosi yang serius pada diri anda sendiri, kerana hanya ahli psikologi dan ahli psikiatri yang dapat memberikan bantuan sebenar dan memilih rawatan dengan betul. Anda tidak boleh menjadi mandiri dan mengambil "beban" tambahan, kerana anda perlu menjaga kesihatan anda sebelum masalah permulaan yang sebenar bermula.

Psikosomatik osteochondrosis

Untuk masa yang lama ia dipercayai bahawa tubuh manusia dan jiwanya berkait rapat antara satu sama lain, bahawa pemikiran dan keadaan jiwa dapat menentukan keadaan kesihatan, yang mengakibatkan pembentukan banyak penyakit. Inilah yang dikatakan oleh Hippocrates dan Avicenna, tetapi hanya pada pertengahan abad ke-20, jisim ilmu tersebut dapat berkembang menjadi ilmu yang terpisah yang disebut psychosomatics.

Merit utama dalam hal ini adalah milik F. Alexander, yang menyerupai jenis penyakit psikosomatik yang khusus. Bersama dengan penyakit mental dan fizikal, penyakit ini kini dipertimbangkan dari sudut pandangan yang berbeza. Tetapi ini tidak bermakna bahawa ada beberapa penyakit berasingan, yang tidak pernah diketahui oleh sesiapa pun. Ringkasnya, hampir semua patologi, dengan mekanisme pembangunan yang telah dipelajari dengan secukupnya dan kaedah terapi yang berkesan, boleh dirawat secara berbeza menggunakan teknik psikosomatik.

Oleh itu, ada tujuh "penyakit" yang diakui psikosomatik yang sangat berkesan, yang telah disahkan oleh beberapa dekad amalan klinikal. Ini adalah ulser peptik perut, infarksi miokardium, hipertensi, kolitis, asma bronkial, diabetes mellitus, hipertiroidisme. Tetapi prinsip menggunakan kebolehan mental seseorang untuk menyembuhkan dirinya boleh digunakan untuk penyakit lain. Sebagai contoh, osteochondrosis psikosomatik sedang dikaji secara aktif, dan sudah banyak hasil yang terkumpul, sangat menggalakkan dan menjanjikan.

Asas-asas psikosomatik yang digunakan dalam rawatan osteochondrosis

Pada dasarnya, sebarang patologi somatik mempunyai aspek psikologi dalam sifatnya. Tidak hairanlah orang mengatakan bahawa semua penyakit muncul di saraf tanah. Majoriti doktor yang merawat pelbagai penyakit sepenuhnya bersetuju dengan kenyataan ini. Bagi osteochondrosis, prinsip asas psychosomatics boleh digunakan untuknya:

 • pemikiran buruk dan tidak betul menyebabkan kemerosotan kesihatan, terutamanya, permulaan perubahan degeneratif dalam tulang belakang;
 • untuk memulihkan, adalah perlu bukan sahaja untuk merealisasikan kehadiran osteochondrosis, tetapi juga untuk mempercayai bahawa ia adalah masalah psikologi yang menyebabkannya;
 • maka anda perlu memahami dengan teliti diri anda dan mengetahui jenis penyakit psikologi yang menyebabkan kesihatan fizikal yang sakit (iaitu, ia boleh menjadi keadaan yang tidak baik dalam keluarga atau di dalam pasukan kerja, beban kerja yang berlebihan, masalah psikologi dari zaman kanak-kanak);
 • setiap orang mempunyai potensi penyembuhan diri lengkap, termasuk dari osteochondrosis;
 • Untuk menjadikan peluang ini lebih maksimal, adalah perlu untuk memberi badan fizikal agak sedikit: makanan, tidur yang mencukupi, usaha fisik yang sederhana;
 • hanya seseorang yang boleh menyembuhkan dirinya sendiri, doktor hanya dapat menolaknya dan menerangkan arah utama terapi psikosomatik;
 • psikosomatik osteochondrosis, seperti banyak patologi lain, menyiratkan penyembuhan jiwa di tempat pertama, dan pemulihan badan fizikal adalah akibat daripada rawatan;
 • cinta kepada orang, pengampunan, berusaha untuk kesempurnaan dan dahaga berterusan untuk pengetahuan baru - ini adalah asas terapi psikosomatik dari mana-mana patologi tulang belakang;
 • dan kemarahan, kemarahan, kemarahan, iri hati, ketakutan, keputusasaan boleh mempengaruhi keadaan organ-organ dalaman dan sistem osteo-artikular sedemikian rupa sehingga, dalam kes-kes yang teruk, pemulihan, malangnya menjadi mustahil.

Psychosomatics mendedahkan sambungan yang paling dekat antara keadaan tulang belakang dan kepercayaan bawah sedar, kepercayaan, kepercayaan, emosi. Perkara yang paling penting ialah untuk memahami diri anda, mencari jalan yang salah yang membawa kepada penyakit, dan mengubahnya dalam masa yang singkat. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menganalisis hidup anda dengan tenang, membandingkan keadaan kesihatan dengan sifat hubungan dengan orang dan dengan diri anda sendiri, merealisasikan punca sebenar masalah dan masalah, lihat "topeng" psikologi. Dan pembebasan kekuatan mental dan emosi yang positif akan melakukan kerja penyembuhan mereka.

Perkembangan osteochondrosis dari sudut psikosomatik

Psikosomatik merawat osteochondrosis akibat daripada perbezaan antara keupayaan fizikal tubuh dan keadaan jiwa manusia. Pada masa yang sama, patologi degeneratif-kemudaratan tulang belakang ini, seperti penyakit lain, bertindak sebagai isyarat masalah, keperluan untuk rawatan kecemasan. Isyarat dihantar oleh badan itu sendiri, yang ingin mengingatkan orang bahawa dia telah menjadi "tidak benar", telah kehilangan sifat sebenarnya di bawah beban kebimbangan harian, pelbagai tekanan dan "kasar dan jatuh", penuaan fizikal yang tidak dapat ditanggung.

Penurunan struktur vertebral, secara beransur-ansur berkembang, mempunyai tujuan yang pasti. Dari sudut pandangan psikosomatik, ini adalah dorongan yang sangat ketara untuk memastikan seseorang berfikir tentang dirinya sendiri dan memahami keperluan untuk perubahan segera dalam hidupnya, yang akan menjadikan kesihatannya lebih baik dan jiwanya lebih kuat. Semakin cepat kesedaran ini, lebih cepat perkembangan osteochondrosis dapat dihentikan.

Selain itu, psikosomatik tidak hanya mengajar untuk mengubah sesuatu dalam gaya hidup anda, sama pentingnya untuk belajar bagaimana mengawal emosi anda. Mana-mana daripada mereka, positif atau negatif, tidak boleh ditindas dan "tersembunyi" jauh ke dalam alam bawah sedar, kerana ia adalah jalan palsu yang membawa kepada kemusnahan badan fizikal, khususnya, kepada kemerosotan secara beransur-ansur tulang belakang. Sebaliknya, setiap emosi mestilah "dilepaskan" (tetapi tidak membahayakan orang lain) dan dialami oleh seseorang. Hanya dengan cara ini kesannya menjadi lengkap dan pada masa depan tidak membawa apa-apa ancaman. Di samping itu, kawalan emosi yang betul bukan sahaja berguna untuk tulang belakang atau sendi, ia menguatkan sistem saraf dengan sempurna dan meningkatkan tahap imuniti.

Proses degeneratif-dystrophik di tulang belakang berkait rapat dengan keadaan otot-otot di sekelilingnya. Perlu diperhatikan bahawa apa-apa tekanan, kebimbangan atau emosi yang lain membawa kepada kelebihan yang lebih panjang dari kumpulan otot tertentu. Seperti "pengapit otot" mengubah beban pada tulang belakang, menjadikannya tidak sekata. Oleh itu, semasa kerja-kerja sedentari, sebarang keadaan tekanan yang disebabkan oleh momen kerja semestinya ditunjukkan dalam tulang belakang serviks. Sudah tentu, stres kronik dan keadaan yang berterusan dari orang "semua pada saraf" menjadi dalam kes seperti punca utama osteochondrosis. Faktor yang sama, jika mereka tidak dikecualikan daripada kehidupan manusia, akan menyumbang kepada perkembangan lanjut patologi.

Tidak ada rahsia lagi bahawa ramai pesakit melihat peningkatan kesakitan di tulang belakang dan kesukaran dalam mobiliti di dalamnya tepat selepas pergolakan emosi yang kuat, sebagai contoh, selepas konflik atau pada akhir projek yang rumit di tempat kerja. Isyarat-isyarat ini tidak boleh diabaikan, adalah perlu untuk cuba segera mengecualikan faktor-faktor provokatif. Jika tidak, momen mungkin datang apabila peraturan keadaan mental seseorang tidak lagi boleh menjejaskan badan fizikal, dan osteochondrosis akan berkembang.

Beberapa aspek terapi

Seperti yang telah disebutkan, pembentukan pengapit otot yang mana seseorang bertindak balas terhadap emosi dan pukulan "pukulan" dianggap sangat penting dalam permulaan dan perkembangan osteochondrosis dari sudut psikosomatik. Untuk penyetempatan patologi, sebaliknya, pengapit otot tertentu bertanggungjawab. Oleh itu, osteochondrosis serviks menjadi akibat dari kejang patologi otot mulut, dagu, bahagian otot kepala dan leher. Sekiranya kemarahan, rasa takut, atau menangis, jika seseorang cuba untuk menindas emosi ini, otot-otot berada dalam keadaan penguncupan yang berpanjangan, yang menghalang peredaran darah dan metabolisme di bahagian leher badan.

Osteochondrosis Thoracic berkembang apabila mengepam otot dada, diafragma, dan anggota atas. Patologi lokalisasi lumbar berlaku akibat daripada kekejangan panjang otot-otot belakang, punggung, kaki bawah.

Psikosomatik dalam rawatan osteochondrosis semestinya mengambil kira aspek ini, tetapi kesan utama kekal pada "akar" penyakit, iaitu, pada saat-saat psikologi. Telah dijumpai bahawa patologi rantau serviks adalah hasil sensasi menjadi sia-sia, kekurangan kasih sayang dan cinta. Osteochondrosis Thoracic berkembang semasa beban fizikal atau mental, dan osteochondrosis lumbar - dengan masalah kewangan.

Oleh itu, untuk mengubati osteochondrosis, anda hanya perlu menormalkan emosi anda, belajar bagaimana untuk menyatakannya dengan betul, menghilangkan masalah moral dan "barangan" psikologi. Sudah tentu, dalam kata-kata ia semua mudah, tetapi dalam kehidupan ia sangat sukar bagi seseorang untuk menghadapi sendiri. Ia hanya boleh dibantu oleh ahli psikoterapi yang berkaitan dengan aspek psikosomatik penyakit, yang boleh mengarahkan seseorang kepada pemahaman yang betul tentang dirinya dan memberi kekuatan untuk mengubah hidupnya.

Sudah tentu, tidak semestinya penyebab degenerasi tulang belakang yang hanya masalah psikologi. Selalunya, untuk menghentikan proses patologi memerlukan interaksi seorang doktor somatik dan psikoterapis. Pendekatan yang munasabah dan cekap untuk rawatan akan membantu untuk mengelakkan ketidakupayaan, meningkatkan kesejahteraan pesakit, memberi "integriti" kepada sifatnya dan menjadikan hidupnya bahagia.

Psikosomatik osteochondrosis: penyebab dan rawatan

Osteochondrosis dan psikosomatik tulang belakang - apa yang mengikat konsep-konsep ini, apakah punca sakit belakang? Adalah sukar untuk ramai pesakit membayangkan bahawa ada sesuatu yang sama antara gangguan degeneratif tulang belakang dan jiwa.

Terdapat beberapa ahli psikologi yang tidak pasti bahawa psikosomatik dan tulang belakang berkaitan. Kesakitan belakang, scoliosis atau hernia intervertebral berasal dari sedikit berbeza.

Kenapa punggung saya sakit?

Psikosomatik osteochondrosis - dari sudut pandangan saintifik bukanlah konsep yang betul-betul betul. Penyakit tulang belakang tidak timbul dengan cara yang sama seperti penyakit psikosomatik yang benar. Perbezaannya terletak pada mekanisme pembentukan penyakit.

Ia membawa kepada osteochondrosis senarai panjang sebab, di antaranya kecenderungan keturunan, dan tenaga fizikal yang tinggi, dan gaya hidup. Dan selain itu, faktor yang memprovokasi adalah ketegangan mental yang cukup tinggi dan pelanggaran hubungan dengan badan anda.

Oleh: Meredith O'Neal

Seseorang mungkin tidak menyedari keadaannya (kerana dia tidak pernah berada di negeri lain), lebih-lebih lagi, dia tidak selalu mentafsirkan isyarat tubuhnya mengenai keletihan atau keletihan.

Pengapit otot memainkan peranan penting dalam perkembangan osteochondrosis. Seseorang mengalami kebimbangan yang kronik yang tinggi, badan bertindak balas dengan ini dengan melebihkan otot-otot tertentu, akibatnya ketegangan rasional pada sendi dan tulang belakang berlaku.

Kesakitan belakang boleh berlaku selepas mengalami tekanan, selepas konflik, atau ketika menyelesaikan tugas yang sukar untuk seseorang. Tetapi tidak selalu mungkin untuk mewujudkan secara bebas dan betul mentafsirkan punca kepahitan penyakit itu. Psikoterapi, dengan pendidikan dan kemahiran yang sesuai, boleh membantu menangani punca masalah tekanan mental.

Penghapusan konflik dalaman dapat meningkatkan prestasi manusia dengan ketara, membuka peluang baru untuk merealisasikan bakat mereka dan mewujudkan hubungan yang harmonis dengan orang lain. Tetapi psikoterapi sahaja tidak dapat memperbaiki kerosakan yang telah dilakukan kepada tubuh. Ini memerlukan pendekatan bersepadu.

Pada tahap tertentu, osteochondrosis akan membuat dirinya dirasai, tanpa mengira keadaan mental orang itu. Perubahan degeneratif menimbulkan kesakitan dan kesukaran mobiliti.

Tetapi kerana psikoterapi dan penyusunan semula gaya hidup, anda boleh:

 1. Hentikan perkembangan penyakit ini.
 2. Untuk mengelakkan banyak akibat yang menyakitkan, berbahaya dan tidak menyenangkan, termasuk ketidakupayaan.
 3. Meningkatkan kesejahteraan anda. Seseorang yang sentiasa mengalami sesuatu yang menyakiti adalah berisiko untuk gangguan mental.

Terapi yang mendekati mendekati, anda boleh mengurangkan bahaya penyakit yang menyebabkan tubuh. Dan disebabkan perubahan positif dalam keadaan mental anda, anda boleh menjadi lebih bahagia dan gembira.

"Kotak berus" watak

Psychoanalyst terkenal B. Reich memperkenalkan definisi "penjara watak dalam perisai", yang disebabkan oleh fakta bahawa ia adalah perkara biasa bagi seseorang untuk menghalang emosi dengan bantuan kontraksi dan kontraksi otot.

Anda sering boleh mendengar bahawa seseorang "melarang" (sering tidak sedar) untuk mengalami atau menyatakan keadaan-keadaan tertentu (kemarahan, kesedihan, putus asa, dan banyak lagi) kerana dia menganggap mereka "salah, tidak layak, buruk, negatif".

Mengalami dan menyatakan keadaan ini adalah perlu untuk menyelesaikan masalah mental yang sebenar, untuk keharmonian rohani. Sekiranya dalam masa yang lama seseorang sedar atau tidak sedar mengelakkan keadaan tertentu, dia berhadapan dengan tahap kebimbangan yang tinggi, tekanan mental dan ketidakpuasan.

Untuk mengawal jiwa "perasaan terlarang" menggunakan banyak mekanisme perlindungan: penolakan, penindasan, unjuran, dan beberapa yang lain.

Menurut Reich, terdapat 3 negeri utama yang membawa kepada pembentukan perisai otot:

 1. Keadaan penggera Kebimbangan tidak selalu menjadi ketakutan terhadap sesuatu yang konkrit (ketakutan kebangkrutan, kematian atau penolakan oleh orang yang rapat). Dalam sesetengah kes, kebimbangan adalah kurangnya rasa asas keselamatan, kekurangan perasaan bahawa "semuanya akan baik-baik saja, segala-galanya dapat diurus". Akar penggera ini terletak pada hubungan dengan orang penting pertama dalam kehidupan mana-mana orang (dengan ibu bapa mereka atau mereka yang menggantikannya).
 2. Gembira seksual tanpa perlu menerima, cinta dan kelembutan. Dalam sesetengah kes, seseorang tidak dapat menerima kepuasan ini, bukan kerana pasangannya tidak memberikannya, tetapi kerana sukar untuk dia berada dalam hubungan rapat dan amanah.
 3. Kemarahan, kemarahan, tahap pencerobohan yang tinggi. Sekiranya kita menganggap pencerobohan sebagai tindak balas normal kepada ketidakselesaan, maka menjadi jelas bahawa kerengsaan akan terkumpul semasa ketidakselesaan kronik, dan wabak kemarahan akan berlaku secara berkala. Sekiranya seseorang tidak mahu merasakannya, dia mula menyuarakan atau menafikan perasaannya.

Sukan menjadi salah satu cara yang popular untuk menyelesaikan tiga masalah sekaligus (tenang, dapatkan keseronokan fizikal, selesaikan ketegangan). Kesan sampingan sukan (dengan sensitiviti yang tidak mencukupi kepada badan anda sendiri) adalah kecederaan, termasuk sendi dan tulang belakang.

A. Lowen, yang menjalani terapi pelepasan dari perisai otot Reich, menggambarkan sensasi yang tidak dapat dijelaskan selepas bekerja dengan kumpulan otot tertentu. Pikiran bawah sedar itu sendiri memberikan jawaban kepada penyebab penjepit (jeritan yang ditindas tadi, disebabkan oleh kemarahan terhadap ibu, yang dengannya ada konflik pada zaman kanak-kanak).

Ciri-ciri penyakit tulang belakang

Berdasarkan teori Reich, tubuh manusia secara terbahagi kepada 7 segmen, di mana penindasan emosi berlaku. Hipotesis ini membolehkan kita bercakap tentang fenomena seperti hernia tulang belakang psikosomatik, scoliosis psikosomatik dan psikosomatik penyakit lain tulang belakang.

Osteochondrosis serviks

Osteochondrosis tulang belakang serviks boleh berfungsi sebagai klip dua segmen: mulut dan leher. Apakah segmen ini bertanggungjawab untuk:

 1. Mulut Segmen ini termasuk otot dagu, belakang kepala, dan tekak. Mereka menyusut dan tidak membenarkan kemarahan, menangis, menghisap refleks. Sebagai contoh, perisai otot terbentuk, sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak telah mengalami tekanan yang teruk akibat skandal kerana dia mengagumi.
 2. Leher Apabila menekan menangis atau kemarahan, otot leher dicipta. Orang yang tidak yakin dengan diri mereka sendiri, mengalami tekanan yang berterusan dari ibu bapa atau atasan mereka, sentiasa mengetuk kepala mereka ke bahu mereka, dengan itu meneran leher mereka.

Ketegangan berterusan otot kedua-dua segmen ini boleh menyebabkan osteochondrosis serviks.

Thoracic osteochondrosis

Perkembangan osteochondrosis tulang belakang toraks boleh menyumbang kepada pengikat otot segmen toraks dan diafragma, yang termasuk otot dada, bahu, kaki atas.

Memegang nafas boleh menjadi akibat menghentikan apa-apa emosi, tetapi lebih kerap - kemarahan. Gangguan postural dan masalah dengan harga diri, yang mungkin rendah, sering dikaitkan dengan segmen toraks. Dalam kes ini, orang itu menarik kepalanya ke bahu, mengurangkan jumlah dada dan sentiasa mengalami ketegangan pada tulang belakang toraks.

Osteochondrosis lumbar

Segmen abdomen dan pelvis "bertindak balas" kepada osteochondrosis lumbal. Mengapit otot-otot abdomen dan belakang, pelvis dan bahagian bawah kaki menimbulkan osteochondrosis lumbal.

Bagi orang yang terjejas oleh klip di kawasan pelvis atau perut, terdapat pelanggaran postur, di mana rantau pelvis ditarik balik atau bersandar ke kedudukan anatom normal.

Cengkerang otot segmen abdomen dan pelvis mendefinisikan perasaan kegembiraan, keseronokan dan kemarahan, tidak suka, atau ketakutan.

Scoliosis

Kelengkungan tulang belakang, asimetri akibat ketegangan otot yang berterusan adalah patologi biasa. Orang yang memilih postur yang salah untuk tulang belakang, tetapi yang betul, yang dinilai oleh jiwa, adalah disebabkan oleh ketidakamanan, kekakuan, atau ketakutan.

Secara visual mengecut, mengurangkan angka dan hunching, seseorang cuba untuk mengelakkan bahaya, menjadi kurang ketara.

Terdapat satu versi yang perkembangan scoliosis dipengaruhi oleh penindasan ibu bapa-diktator. Ibu bapa yang sentiasa memaksakan pendapat mereka sendiri dan menindas semua keinginan anak, kadang-kadang tanpa menyedari, menjadi sumber masalah. Kanak-kanak cuba mengelakkan kawalan ibu atau ayah yang berlebihan, mengecut, seolah-olah cuba menyembunyikan - oleh itu postur yang tidak rasional dari sudut pandang anatomi, dan akibatnya - scoliosis.

Keadaan yang sama dapat dilihat pada orang dewasa - ketakutan terhadap pihak berkuasa, keterukan masalah - seolah-olah mereka memaksa badan untuk mengambil kedudukan yang tidak selesa atau rendah hati.

Hernia intervertebral

Hernia intervertebral boleh terbentuk di mana-mana bahagian tulang belakang, yang bermaksud sifat psikosomatik patologi itu mesti dipertimbangkan bergantung pada kawasan lesi.

Dalam kes ini, ketegangan harus kronik dan kemungkinan besar, orang itu sudah mempunyai osteochondrosis atau scoliosis. Untuk pembentukan hernia intervertebral seringkali cukup satu pergerakan yang salah. Jika merujuk kepada psikosomatik, maka pembentukan patologi memerlukan lebih kuat daripada pengapit biasa di daerah toraks, lumbar, atau serviks - beberapa peristiwa yang menyebabkan kemarahan yang kuat atau rangsangan seksual yang kuat.

Oleh itu, apa yang disebut psikosomatik sakit di tulang belakang adalah disebabkan oleh perkembangan perisai otot (pengapit otot) akibat pelbagai masalah psikologi, dan dengan menyelesaikan masalah ini, tulang belakang dapat dibuat lebih sihat dan hidup lebih bahagia.

Psychosomatics Osteochondrosis

Dari artikel kami, anda akan mempelajari penyebab psikologi kejadian penyakit seperti tulang belakang sebagai osteochondrosis. Bagaimanakah osteochondrosis timbul pada saraf?

Ahli psikologi Malkin-Pykh percaya bahawa sikap dalaman (konflik yang berlaku di dalam jiwa manusia) bercakap bahasa organ. Dia mengkaji osteochondrosis psikosomatik di tulang belakang: servikal, toraks, lumbar. Osteochondrosis tulang belakang serviks. Kawasan serviks membawa kepala seseorang. Kedudukan kepala mencerminkan sama ada seseorang "menundukkan kepalanya" untuk kesulitan dan halangan. Walau bagaimanapun, jika seseorang mempunyai sikap yang tidak mencukupi di mana dia dipaksa untuk menegaskan dirinya secara berlebihan, melaksanakan usaha sukarela yang luar biasa terhadap pernyataannya sendiri, dalam ketegangan yang berterusan dalam cuba menegaskan dirinya atau berusaha mencapai matlamatnya dengan keras kepala, maka neuralgia leher-brachial (sindrom gereja) sering berkembang: - untuk kesakitan, kepala terpaksa dipegang dalam kedudukan yang cenderung.

Jenis osteochondrosis dan psikosomatik mereka

Osteochondrosis rantau thoracik

Psikosomatik tulang belakang toraks paling mencerminkan mood seseorang. Kemunduran, kehilangan keberanian, kesedihan membawa kepada bengkok, seolah-olah "memaksa seseorang untuk menekuk." Pada masa yang sama, ketegangan otot yang menyakitkan sering berlaku, yang sering disalahtafsirkan oleh para doktor merujuk kepada reumatik, walaupun ada sebab psikosomatik di belakangnya. Telah diketahui bahawa banyak remaja mempunyai stoop. Ini disebabkan sikap dalaman mereka, yang timbul apabila remaja tidak dapat memenuhi keperluan luaran dan dalaman yang "menjadikan" kehidupan mereka.

Psikosomatik lumbar

Lumbago (yang sering disebut sebagai "lumbago") sering berlaku dengan mengangkat berat badan yang kuat atau mendadak, sering berlaku terhadap latar belakang anjakan sebelumnya tulang belakang. Walau bagaimanapun, kadang-kadang lumbago kelihatan seolah-olah tanpa sebab yang jelas, walaupun sebenarnya ada psikosomatik di belakangnya.

Kesakitan kronik di kawasan lumbar sering berlaku akibat daripada gangguan mental. Ini selalunya berlaku untuk wanita yang diliputi oleh "beban" kebimbangan keluarga, serta mereka yang mengimbangi keraguan diri, dalam pematuhannya dengan keperluan profesional atau keluarga dengan memegang sikap sengaja yang lurus, menegaskan punggung mereka untuk kelihatan yakin.

Osteochondrosis kronik tulang belakang lumbar juga boleh menjadi hasil frustrasi - keadaan tertekan yang tidak tertekan yang berlaku apabila harapan atau harapan tidak dipenuhi, apabila keinginan tidak sesuai dengan peluang, apabila keperluan tertentu tidak terpenuhi. Selalunya, masalah psikosomatik dalam kes ini timbul kerana keinginan yang tidak terpenuhi dalam bidang hubungan peribadi. Pada lelaki, paling kerap keadaan ini timbul kerana kekurangan pelaksanaan profesional, serta kegagalan "laki-laki" yang sebenar atau dibuat.

Gejala osteochondrosis Keperibadian gambar

Konflik mental mungkin tidak tersedia untuk yang sakit, ia kini diwakili oleh bahasa organ-organ. Weintraub (1969, 1973) cuba memberikan takrifnya sendiri tentang makna setiap bahagian kolum tulang belakang.

Kawasan serviks membawa kepala seseorang. Kedudukan kepala manusia adalah phylogenetically ditubuhkan dengan berjalan tegak. Kami mengatakan bahawa seseorang menegaskan dirinya jika dia "tidak menundukkan kepalanya" kepada kesulitan dan halangan. Pengesahan diri ini tidak membawa kepada sindrom serviks selagi ia dijalankan dalam sempadan norma psikologi. Faktor-faktor seperti sikap yang tidak mencukupi boleh membawa kepada sindrom ini, di mana pengesahan sendiri terhenti menjadi egosinton dan / atau memerlukan ketegangan sukarela tambahan yang berterusan dengan percubaan-percubaan yang degil untuk mencapai satu ketika.

Jabatan Thoracic. Cukup berbeza adalah nilai psikosomatik bahagian tengah tulang belakang, yang, tanpa penentuan tepat secara anatomik, boleh dikaitkan dengan bahagian toraks. Jabatan ini adalah cara terkuat dan paling jelas mencerminkan mood seseorang. Kesedihan, keputusasaan, kehilangan keberanian membuat seorang lelaki melengkung, mereka dicirikan oleh belakangnya melengkung. Ketegangan otot yang menyakitkan yang timbul dalam kes ini secara salah sering ditafsirkan sebagai proses tempatan yang tidak jelas genesis, sebagai "reumatik".

Bungkusan remaja dalam banyak kes adalah akibat dari sikap dalaman, yang timbul disebabkan oleh fakta bahawa mereka tidak dapat memenuhi keperluan luaran dan dalaman yang dikenakan oleh kehidupan pada tubuh yang belum matang. "Lelaki-lelaki muda ini tidak bertambah dewasa" (Weintraub, 1969).

Rantau lumbar. Dewan (lumbago) - episod akut. Ia boleh disebabkan oleh pergerakan tiba-tiba atau pengangkat berat, tetapi sering berlaku tanpa sebab yang jelas. Selalunya, tetapi tidak semestinya, berlaku akibat perubahan dalam tulang belakang, anjakan vertebra.

Kesakitan lumbal kronik selalunya merupakan ungkapan kecemasan mental. Kami bertemu dengan mereka terutamanya di kalangan wanita, yang mengimbangi keraguan diri, dalam memenuhi keperluan keluarga atau profesional dengan postur lurus yang melampau, tetapi juga di kalangan wanita yang telah menahan perlawanan dan diliputi oleh beban kebimbangan setiap hari.

Psikosomatik osteochondrosis serviks, toraks dan lumbal

Apabila penyakit berlaku, perhatian diberikan terutamanya kepada gejala fizikalnya, tetapi psikosomatik osteochondrosis membantu mengenal pasti punca-punca perkembangan penyakit dan bagaimana mengatasinya.

Psikosomatik osteochondrosis serviks, toraks dan lumbal

Apakah psikosomatik?

Psikosomatik adalah salah satu bidang perubatan dan psikologi, yang mengkaji bagaimana faktor psikologi mempengaruhi kejadian dan perjalanan penyakit tubuh.

Postulat psikosomatik asas:

 • Keadaan badan yang menyakitkan disebabkan oleh pemikiran yang tidak normal dan "menyakitkan". Menukar pemikiran, anda boleh menyembuhkan badan.
 • Tubuh mampu sembuh sendiri. Hanya ketidakpercayaan seseorang dalam keupayaan ini tidak membenarkan ia digunakan.
 • Hanya seseorang yang secara tidak langsung dapat melihat masalah psikologi dan diselesaikan dapat mengharapkan penyembuhan. Dengan mengubah diri anda, anda boleh mengubah segala-galanya.
 • Anda tidak boleh mengharapkan seseorang boleh sembuh. Anda hanya boleh mengubah pemikiran anda sendiri. Orang lain hanya dapat membantu mengenal pasti punca penyakit itu, mengarahkan tindakan untuk menghapuskannya.
 • Keseimbangan minda - langkah pertama ke arah badan dan minda yang sihat.
 • Sentiasa perlu memaafkan. Keluhan terkumpul adalah penyakit terkumpul. Mereka memusnahkan badan dari dalam.
 • Cinta adalah kuasa ajaib.
 • Pikiran mesti kreatif. Anda perlu memikirkan kebaikan, tidak membenarkan kebimbangan. Selalunya apa yang orang ketakutan berlaku.

Peranan tulang belakang di dalam badan

Tulang belakang melakukan fungsi sokongan badan, dan saraf tunjang bertanggung jawab untuk fungsi semua organ dan sistem. Sekiranya masalah timbul dalam mana-mana bahagian kolum tulang belakang atau akar saraf yang berasal dari saraf tunjang dipulas, penyakit lain juga berlaku secara selari. Tidak kira berapa lama anda minum pil itu, kesannya tidak akan lama: mereka hanya melegakan simptom, menghapus akibatnya, tetapi punca itu tetap. Sekiranya terdapat sebarang penyakit menampakkan dirinya semula dan sekali lagi, walaupun ubat-ubatan, anda perlu memberi perhatian kepada tulang belakang.

Dalam psikosomatik, tulang belakang dianggap sebagai sokongan hidup, atau pokok kehidupan. Masalah dengan tulang belakang melambangkan keraguan diri, keadaan tidak stabil (termasuk bahan), kehilangan fleksibiliti sekiranya kesukaran hidup, sokongan dan sokongan untuk kehidupan.

Ia adalah perlu untuk merawat vertebra.

Psikosomatik osteochondrosis tulang belakang serviks

Tugas utama tulang belakang serviks adalah untuk menjaga kepala dan memberi peluang untuk membuat giliran dan belokan dalam arah yang berbeza, berlarutan dalam satu kedudukan untuk waktu yang singkat. Leher adalah bahagian yang paling mudah alih, osteochondrosis yang maju mengehadkan pergerakan ini dan kadang-kadang menghalangnya.

Dalam psikosomatik, leher mewakili keupayaan untuk menunjukkan fleksibiliti, rasa perkadaran. Kehadiran kualiti seperti keraguan diri, kebimbangan, rasa bersalah, serta kemarahan yang ditekan, takut untuk mengekspresikan diri, membawa kepada perkembangan penyakit di kawasan serviks.

Osteochondrosis tulang belakang serviks menyebabkan tekanan berlebihan kerana ketidakupayaan untuk kebenaran atau penolakan. Oleh itu, jika kesukaran itu disebabkan oleh keluhan, ia ditolak persetujuan, dan penolakan yang tidak dinyatakan ditunjukkan oleh ketidakupayaan untuk menggoncang kepalamu. Ketakutan masa lalu tidak membolehkan kita berpaling ke kiri, dan ketakutan masa depan - ke kanan.

Ini adalah kata umum. Apa-apa keadaan perlu dipertimbangkan secara individu.

Psikosomatik osteochondrosis rantau thoracik

The vertebra dari toraks bersama-sama dengan tulang rusuk membentuk tulang rusuk. Ini adalah bahagian yang paling tetap, melaksanakan fungsi pernafasan dan pernafasan. Di osteochondrosis, sakit belakang berpanjangan sering berlaku, mudah alih terhad, kesakitan paroxisis berlaku, menyebabkan kesukaran bernafas.

Psychosomatics memanggil bahagian dada yang paling mencerminkan mood seseorang. Seseorang menjadi mandiri, mendapat luka lama, kehilangan keberanian, enggan mengambil tanggungjawab, mengutuk dan mencari orang yang bersalah, membawa dirinya menjadi putus asa. Semua emosi negatif mencari jalan keluar melalui penyakit ini.

Terdapat sensasi yang menyakitkan dalam otot yang memaksa belakang untuk flex, menunjukkan bahawa beban itu tidak ringan. Remaja kerap membongkok kerana mereka menentang tuntutan kehidupan yang dilahirkan.

Psikosomatik osteochondrosis lumbal

Rantau lumbar tidak mudah alih seperti leher, tetapi ia berfungsi sebagai fungsi motor utama. Apabila ia menerima beban, ia sama-sama mengedarkannya, dan semasa pergerakan ia menyerapnya. Proses transversal tulang belakang lumbar memberikan perlindungan kepada buah pinggang.

Osteochondrosis tulang belakang lumbar ditunjukkan oleh hernia intervertebral, radiculitis, keradangan saraf sciatic, ketidakstabilan vertebra, dan sirkulasi darah tulang belakang yang merosot.

Menurut psikosomatik, punca psikologi perkembangan penyakit itu menunjukkan diri mereka sebagai akibat dari gangguan mental. Wanita dibebani oleh masalah keluarga. Seseorang yang memegang postur, dengan tegas memandang ke belakang untuk kelihatan yakin. Keadaan kemurungan dan ketidakpuasan yang timbul dari perbedaan antara yang dikehendaki dan yang sebenarnya, ketidakmampuan untuk memenuhi kebutuhan, kekurangan keamanan memprovokasi penyakit. Terutamanya dipengaruhi oleh keinginan yang tidak terpenuhi dalam kehidupan peribadi dan kegagalan profesional dalam lelaki.

Penyelesaian masalah

Menghadapi penyakit, anda tidak harus meninggalkan kaedah rawatan dadah. Untuk melegakan gejala akut adalah mungkin hanya dengan cara ini, dan kemudian untuk bekerja pada penghapusan penyebab psikosomatik.

Adalah penting untuk beralih kepada diri sendiri dan mencari apa yang berlaku dalam kehidupan di mana kegagalan telah berlaku, dan kemudian mula membuat perubahan dalam diri anda. Sekiranya anda secara beransur-ansur mengubah fikiran, tabiat, dan sikap anda, penyakit itu mula berkurang. Bergantung pada lokasi penyakit, tabiat dan sikap yang berbeza berubah:

 • osteochondrosis di rantau serviks menunjukkan bahawa anda perlu belajar untuk menjadi fleksibel dalam situasi kehidupan dan tanpa rasa takut mengekspresikan keinginan yang benar;
 • rantau thoracic menunjukkan kehadiran sejumlah besar emosi negatif terkumpul, keperluan untuk menyelesaikan masalah, dan tidak melarikan diri dari mereka;
 • manifestasi osteochondrosis di rantau lumbar menunjukkan bahawa anda perlu percaya kepada diri sendiri, belajar mengambil tanggungjawab untuk hidup anda.

Osteochondrosis: penyakit psikosomatik

Mengenai hubungan jiwa dan tubuh manusia telah diketahui sejak zaman dahulu. Malah Hippocrates dan Avicenna berpendapat bahawa kesihatan bergantung pada pemikiran dan keadaan minda. Ini bermakna bahawa banyak patologi berkembang di bawah pengaruh perasaan negatif atau penindasan emosi. Secara beransur-ansur, kepercayaan ini menjadi asas bagi sains baru - psikomatik. Tekniknya boleh digunakan untuk memerangi hampir semua keadaan patologi.

Kandungan:

Psikosomatik osteochondrosis adalah arah yang sedang dikaji secara aktif, dan sudah memberikan hasil yang menggalakkan. Terima kasih kepada pengalaman yang ada, ramai yang menderita masalah dengan tulang belakang, boleh mengandalkan menghilangkan rasa sakit dan batasan fizikal. Perkara utama ialah belajar mengenali masalah psikologi dan menggunakan keupayaan rohani anda sendiri untuk menyembuhkan keupayaan jiwa anda.

Mengapa osteochondrosis berkembang

Dari segi psikosomatik, masalah dengan tulang belakang disebabkan oleh ketidakseimbangan keadaan fizikal dan mental. Osteochondrosis menunjukkan bahawa rawatan kecemasan diperlukan. Isyarat-isyarat ini datang dari tubuh sendiri, yang mengalami keresahan, tekanan, latihan fizikal - ini adalah penyebab utama kesakitan dan kepenatan.

Kompleks gangguan dystropik yang mendasari osteochondrosis berkembang dengan matlamat tertentu. Akibatnya, seseorang mesti menyedari masalahnya dan merasakan keperluan perubahan segera. Jika dia berjaya membaca dengan betul isyarat dan mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan faktor psikologi, keadaan itu pasti akan bertambah baik.

Fikiran negatif merosakkan kesihatan secara keseluruhan dan mencetuskan perubahan degeneratif di tulang belakang. Jadi, Louise Hay, pengarang karya-karya yang dikhaskan untuk psikosomatik, berpendapat bahawa masalah belakang timbul daripada emosi negatif seperti kemarahan, iri hati, putus asa, ketakutan, serta keraguan diri. Pendapat yang sama dikongsi oleh Liz Burbo, yang memanggil untuk mendengar tubuhnya.

Kesihatan psikologi dan fizikal

Perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral disebabkan oleh ketegangan otot, yang membawa kepada beban yang tidak rata pada tulang belakang. Akibatnya, tisu cacat, peredaran darah dan metabolisme terganggu. Selanjutnya, kelemahan, kelesuan, kebas muka dan anggota badan, kekakuan pergerakan. Proses patologi di setiap bahagian tulang belakang berkembang di bawah pengaruh emosi tertentu yang menyakitkan:

 • Osteochondrosis serviks disebabkan oleh kekejangan otot muka, leher dan leher. Ini berlaku paling kerap apabila seseorang menekan emosi negatif seperti ketakutan, kemarahan, kesedihan. Dari segi psikosomatik, masalah ini juga dikaitkan dengan kekurangan kelenturan dalaman dan ketegangan, serta rasa tidak berguna seseorang sendiri dan kekurangan kasih sayang di pihak orang lain.
 • Osteochondrosis tulang belakang toraks menyebabkan penjaga otot pada bahagian atas badan. Kesakitan di kawasan antara leher dan pinggang disebabkan oleh rasa tidak selamat, kurang sokongan moral. L. Hay dan L. Burbo bersetuju bahawa gangguan dystropik di bahagian belakang ini juga berlaku kerana seseorang cuba menghalang perasaan cinta.
 • Osteochondrosis lumbar berkembang kerana kekejangan otot yang berpanjangan di belakang, punggung dan kaki. Kemungkinan besar, orang itu merasa bersalah dan "terperangkap" pada masa lalu. Masalah dengan perut adalah biasa kepada mereka yang takut kehilangan kesejahteraan bahan, serta mereka yang sudah mengalami kesulitan kewangan.

Pada nota itu. Emosi perlu dikawal, tetapi mereka tidak boleh ditindas. Anda perlu belajar membuang dan menghidupkan semula mereka. Oleh kerana kawalan yang betul terhadap emosi, bukan sahaja kesihatan tulang belakang dan sendi normal, tetapi juga sistem saraf dan imuniti diperkuat, dan keadaan kulit dan rambut bertambah baik.

Rawatan penyakit tulang belakang psikosomatik

Kebijaksanaan popular "semua penyakit saraf" adalah benar untuk osteochondrosis. Kebiasaan meletakkan segala sesuatu pada diri sendiri atau, sebaliknya, percubaan untuk melepaskan diri dari kesulitan, tekanan sehari-hari dan masalah sehari-hari semuanya mempunyai kesan negatif pada keadaan sistem muskuloskeletal.

Kebimbangan, perasaan, kecemasan emosi membawa kepada blok otot dan dianggap sebagai penyebab utama osteochondrosis. Iaitu, seseorang mesti bermula dengan keadaan fikiran, dan pemulihan fizikal timbul kerana kesedaran mengenai masalah psikologi dan penolakan emosi negatif.

Kenal pasti punca itu

Untuk meningkatkan kesihatan anda, anda perlu menyedari kehadiran osteochondrosis dan fakta bahawa ia berkembang akibat masalah emosi. Oleh itu, tekanan yang berkaitan dengan momen kerja, menyebabkan rasa sakit dan kekakuan di leher. Ketidakselesaan di bahagian belakang dan bahagian atas belakang lebih teruk oleh ramai selepas situasi konflik atau pelaksanaan projek penting, iaitu kegelisahan emosi yang kuat. Kerja keras dan kemurungan akibat tarikh akhir yang rosak atau pertengkaran keluarga sering menyebabkan pening, tinnitus, sakit di kawasan mata.

Faktor-faktor ini tidak boleh diabaikan. Untuk mengelakkan perkembangan lanjut patologi, penting untuk memahami pada masa ini bahawa penyakit tulang belakang adalah disebabkan oleh goncangan emosi dan mengalihkan perhatian. Psikosomatik osteochondrosis mengajar kita untuk menganalisis kehidupan seseorang dan, jika boleh, untuk mengecualikan faktor provokatif supaya keadaan mental tidak menjejaskan badan fizikal.

Psikosomatik didasarkan pada hakikat bahawa setiap orang mempunyai peluang untuk pulih. Dalam kes ini, anda perlu membantu badan fizikal anda, memastikan pemakanan yang betul, tidur biasa dan senaman sederhana.

Pada nota itu. Berurusan dengannya sahaja sukar. Oleh itu, adalah perlu untuk mempengaruhi detik-detik psikologi dengan bantuan pakar yang berkaitan dengan aspek psikosomatik penyakit. Dia akan mengarahkan untuk memahami "diri" dan akar masalah, serta mencari kuasa untuk membuat perubahan yang diperlukan dalam kehidupan.

Aspek Terapi

Kesakitan yang disebabkan oleh osteochondrosis tidak mudah dirawat. Dalam kebanyakan kes, kombinasi kaedah diperlukan, termasuk pilihan berikut:

 • Psikoterapi. Teknik kelakuan akan membantu pesakit belajar bagaimana untuk mengatasi rasa sakit, mengawal emosi. Relaksasi, visualisasi, biofeedback menyumbang kepada pengurangan gejala yang berlaku semasa perubahan degeneratif dalam tulang belakang.
 • Tidur pemulihan dan rehat. Pesakit dengan sakit belakang sering tidak boleh tidur dengan betul. Akibatnya, keesokan harinya mood semakin merosot, keletihan dirasakan, dan kelesuan meningkat. Masalahnya dapat diselesaikan dengan bantuan pil tidur dan perubahan tingkah laku yang terpilih (tidur dan bangun pada waktu yang sama, jangan tidur siang hari, mandi hangat pada sebelah petang).
 • Terapi manual Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan pelbagai gerakan, memulihkan aliran darah, mengurangkan ketegangan otot dan mencetuskan tindak balas kimia dalam tubuh, yang bertindak sebagai ubat penghilang rasa sakit semulajadi.
 • Suntikan steroid epidural dan / atau anestetik. Pada masa yang sama adalah mungkin untuk melemahkan sindrom kesakitan. Bantuan adalah sementara, tetapi ia membantu anda merasa cukup selesa untuk memulakan program latihan dan pemulihan tulang belakang. Suntikan boleh tidak lebih daripada 3 kali setahun.

Osteochondrosis berkembang bukan sahaja kerana tekanan kerja, kecederaan kanak-kanak dan pertengkaran keluarga. Di kebanyakan pesakit, masalah psikologi adalah asas gangguan tulang belakang dystropik. Anda boleh menghentikan patologi progresif dengan bantuan seorang doktor somatik dan psikoterapis. Terima kasih kepada rawatan yang cekap, mungkin bukan sahaja untuk mengelakkan keterbatasan aktiviti seharian yang berkaitan dengan penyakit ini, tetapi juga untuk menjadi lebih ramai, menjadikan hidup anda lebih bahagia.

Anda juga mungkin tertarik dengan bahan-bahan PERCUMA:

 • Pemakanan yang betul untuk kesihatan tulang belakang dan sendi: 10 komponen nutrisi penting untuk tulang belakang yang sihat
 • Adakah anda bimbang tentang osteochondrosis? Kami mengesyorkan supaya anda membiasakan diri dengan kaedah berkesan merawat osteochondrosis bahagian serviks, toraks dan lumbar tanpa ubat.
 • Adakah sakit yang disebabkan oleh arthrosis sendi lutut atau pinggul berhenti? Buku percuma "Pelan langkah demi langkah untuk memulihkan pergerakan sendi lutut dan pinggul semasa arthrosis" akan membantu anda mengatasi penyakit di rumah, tanpa hospital dan ubat-ubatan.
 • Buku-buku percuma: "Latihan berbahaya TOP-7 untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" dan "7 kesilapan besar dalam pemula latihan kecergasan di rumah dan di gim" - selepas membaca buku-buku ini, anda akan mempelajari bagaimana ciri-ciri latihan untuk pemula untuk berbanding dengan latihan untuk orang yang telah lama terlibat dalam kecergasan.
 • Kursus latihan unik percuma "Rahsia rawatan osteochondrosis lumbal" dari terapi senaman doktor yang disahkan, telah membangunkan sistem pemulihan yang unik dari semua bahagian tulang belakang, yang telah membantu lebih daripada 2000 pelanggan!
 • Teknik mudah untuk melegakan sakit akut ketika mencubit saraf sciatic, lihat video ini.

Osteochondrosis psikosomatik

Mekanisme penyakit mana-mana boleh menjadi fizikal dan psikologi. Psikosomatik penyakit adalah hubungan serius antara jiwa dan badan. Sains, yang mengkaji hubungan ini, menerangkan manifestasi penyakit dari jiwa. Tekanan, kecemasan mempengaruhi keadaan fizikal orang, dan tulang belakang tidak terkecuali. Psikosomatik Osteochondrosis, yang diperhatikan pada orang yang berusia lebih daripada 20 tahun, berlaku dalam kehidupan kita.

Bagaimana psychosomatics menimbulkan kesakitan

Statistik menunjukkan bahawa kebanyakan pesakit mendapat penyakit mereka sebagai akibat daripada gangguan psikologi. Masalah dengan sakit di leher tidak terkecuali. Psikosomatik osteochondrosis serviks boleh disebabkan oleh beberapa sebab berikut:

 • Individu berada dalam ketegangan saraf yang berterusan;
 • Kesakitan mental serta masalah;
 • Takut, kebencian, kemarahan (dalam manifestasi serius).

Seseorang tidak boleh selalu menghadapi masalah mereka. Sikap psikosomatik positif sangat penting dalam kehidupan manusia. Sesetengah mengalami masalah mereka sepenuhnya, dan ada yang cuba melupakannya, tetapi ini tidak menyelesaikannya. Soalan-soalan yang tidak dapat diselesaikan menjadi latar belakang, dan kekal pada tahap bawah sedar. Inilah yang membawa bahaya utama. Isu yang tidak dapat diselesaikan, masalah mula berkumpul, dengan itu memusnahkan bukan sahaja jiwa, tetapi juga tubuh manusia.

Kesakitan leher psikosomatik

Adalah logik bahawa ia adalah leher yang bertanggungjawab untuk penyesuaian seseorang di seluruh dunia. Seperti yang dikatakan oleh doktor, kesakitan berlaku kepada orang-orang yang selalu tidak berpuas hati dengan sesuatu yang juga di dalam individu yang cuba mengenakan pendapat mereka, atau mencintai orang lain. Akibatnya, seseorang sentiasa ketegangan, dan rasa sakit berlaku di kawasan tulang belakang. Dalam kes ini, pakar membuat diagnosis osteochondrosis vertebra serviks.

Ucapan yang menyakitkan yang berlainan, ada sebabnya sendiri:

 • Lehernya boleh menyakiti jika orang itu enggan mengatasi masalah itu dari pihak yang berlainan, dan menunjukkan kebencian, tidak mendengar pendapat orang lain;
 • Jika ada keradangan leher, para doktor mengatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh penghinaan berterusan dan tidak dapat menampung mereka;
 • Kesakitan tajam adalah hasil dari masalah psikosomatik yang mengganggu dan merangsang pesakit;
 • Pengesanan tumor di kawasan leher menunjukkan bahawa seseorang telah memegang penghinaan dan masalah untuk masa yang lama;
 • Radiculitis adalah akibat daripada masalah psikosomatik yang dikaitkan dengan keganasan seseorang yang tidak munasabah, sentiasa membela pendapatnya (betul / salah).

Seperti yang anda dapat lihat, semua punca penyakit leher dianggap dari sisi psikosomatik, dan impuls negatif minimum boleh membawa kepada masalah.

Rawatan osteochondrosis psikosomatik

Jika pesakit mempunyai gangguan psikologi, maka pertama-tama ia adalah berhubung dengan pakar, kerana ini adalah penyebab semua penyakit psikosomatik. Ramai orang berfikir bahawa tekanan dan kekecewaan tidak menjejaskan keadaan fizikal mereka, oleh itu lebih daripada 80% penduduk mempunyai masalah psikosomatik.

Jika anda datang ke ahli psikoterapi, rawatan bentuk psikosomatik bermula dengan fakta bahawa pesakit duduk di kerusi dan cuba untuk berehat sepenuhnya. Selanjutnya, punca-punca gangguan dan tekanan ditentukan, selepas itu kursus rawatan ditetapkan. Bergantung kepada bentuk penyakit, kaedah rawatan seperti ini dibezakan:

 • Ubat;
 • Sesi psikoterapi.

Oleh kerana pesakit sudah mempunyai osteochondrosis di kawasan serviks, di sini adalah perlu untuk memulakan rawatan kesan itu sendiri. Urutan, akupunktur, terapi manual untuk osteochondrosis tulang belakang serviks. Ia juga penting untuk memulakan gaya hidup yang betul. Mula menjaga belakang anda lurus, makan dengan betul, lakukan latihan, menjalani gaya hidup yang aktif. Secara keseluruhannya, dua rawatan akan memberikan hasil positif. Perlu difahami bahawa bahagian psikosomatik memainkan peranan yang penting dan mempunyai hubungan baik dengan badan. Apabila menimbulkan tekanan, anda perlu berhati-hati, kerana ini boleh menyebabkan masalah lain di mana anda tidak boleh melakukan tanpa doktor. Pertama sekali, anda perlu melindungi kesihatan psikologi!