Utama / Diagnostik

Osteotomi sendi pinggul

Tujuan kajian ini adalah untuk menjalankan penilaian perbandingan kaedah-kaedah osteotomi pelvis yang diketahui.

Hip dysplasia (TBS) adalah ciri perkembangan di mana terdapat kekurangan tumpang tindih kepala femoral acetabulum, yang membawa kepada peningkatan risiko dislokasi bersama dan boleh menyebabkan perkembangan arthrosis yang menular pada golongan muda [1]. Banyak klasifikasi displasia TBS telah dicadangkan, tetapi klasifikasi Crowe dan Hartofilakidis adalah yang paling biasa. Klasifikasi Crowe didasarkan pada derajat migrasi proksimal kepala femoral dan peratusannya berkaitan dengan ketinggian kepala femoral atau pelvis. Penulis membezakan 4 darjah, berdasarkan jarak dari pinggir bawah mata air mata ke sambungan kepala dan leher tulang paha dari sisi medial (yang biasanya hampir pada tahap yang sama). Menurut Crowe, ketinggian purata kepala femoral adalah 20% (rasio 1: 5) ketinggian pelvis. Oleh itu, jika kita mempunyai kehelan 50%, ini bermakna kepala dipindahkan ke arah proksimal dari garis dasar dengan jarak 10% ketinggian pelvis. Akibatnya, peringkat dysplasia Crowe dikira seperti berikut: I - 50%, II - 50-75%, III - 75-100%, IV - lebih daripada 100% [2; 3] (Rajah 1).

Rajah. 1. Klasifikasi darjah dysplasia pinggul oleh Crowe [4]

Klasifikasi Hartofilakidis berdasarkan penilaian anjakan tengkorak kepala femoral dan hubungan kepala dengan asetabulum sebenar. Terdapat 3 jenis displasia mengikut Hartofilakidis:

- Jenis I (A): displasia acetabular ditunjukkan oleh peningkatan masuk ke rongga, kepala cenderung subluxation;

- Jenis II (B): subluxation, atau dislokasi rendah. Kepala bergerak lebih tinggi, ada kemurungan yang benar dan neo-arthrosis, di mana sambungannya dikekalkan, sehingga bersama-sama mereka membentuk angka yang mirip dengan angka lapan. Kepala adalah bersentuhan dengan rongga palsu;

- Tipe III (C): dislokasi tinggi, atau lengkap. Terdapat rongga yang benar dan palsu yang dibatasi antara satu sama lain. Kepala femur bersentuhan dengan rongga palsu [5] (Gambar 2).

Rajah. 2. Pengelasan jenis displasia pinggul oleh Hartofilakidis: A - displasia, B - kehelan rendah, C - dislokasi tinggi [4]

Dengan kehadiran displasia sendi pinggul jenis Crowe I atau jenis Hartofilakidis A dan jika tiada perubahan degeneratif yang teruk, osteotomi pelvik semakin menjadi pilihan untuk merawat pesakit aktif muda. Osteotomi pelvis direka untuk memulihkan anatomi dan biomekanik yang normal: meningkatkan kawasan hubungan kepala femoral, mengurangkan voltan hubungan, menormalkan berat daya galas dan, akibatnya, mencegah perubahan degeneratif dalam TBS [6].

Penerbitan pertama mengenai topik ini bermula pada penghujung abad ke-19, apabila Konig mencadangkan operasi untuk membuat kanopi (osteotomi rak) [7]; beberapa tahun kemudian, teknik serupa telah diperkenalkan kepada Albee dan Spitzy [8]. Idea utama kaedah ini ialah penciptaan kanopi tiruan dan penghapusan kekurangan penutup kepala femoral melalui penggunaan autograft dari bahagian terpilih Ilium. Pengarang menggunakan akses Smith-Petersen, sebuah autograft diperkuat oleh kapsul berserabut sendi, yang menghalang subluxation dan perpindahan sisi kepala femoral. Chiari melaporkan eksperimen pada arnab di mana tisu berserabut kapsul menjalani metaplasia menjadi tisu rawan fibril [9]. Adalah dipercayai bahawa perubahan metaplastik di antara muka hubungan kapsul memainkan peranan penting dalam pembentukan permukaan sokongan baru [10]. Oleh kerana teknik yang agak sederhana, osteotomi rak digunakan pada kanak-kanak, dalam pelbagai jenis displasia TBS, dan pada pesakit tua dengan coxarthrosis displastik. Penerbitan hasil rawatan jangka panjang dengan pilihan osteotomi ini sangat pelbagai. Hamanish, Tanaka dan Yamamuro melaporkan hasil osteotomi positif, yang menggambarkan ketiadaan tanda-tanda degenerasi tulang rawan pada kanak-kanak [11]. Staheli dan Chew mengenalpasti 83% hasil yang berjaya pada pesakit dalam tempoh susulan 18 tahun [12]. White et al. melaporkan bahawa 22 tahun selepas pembedahan, hasil yang tidak memuaskan diperhatikan dalam 57% daripada pesakit [13]. Miguad et al. melaporkan kadar survival sebanyak 58% lebih 15 tahun [14]. Brevis et al. melaporkan peratusan yang tinggi hasil yang tidak memuaskan yang berkaitan dengan resorpsi rasuah [15].

Oleh itu, osteotomy rak adalah salah satu percubaan pertama untuk membetulkan komponen acetabular displasia TBS. Kelebihannya adalah invasiveness yang agak rendah dan kebolehulangan teknikal, di mana integriti cincin pelvis tidak terganggu. Walau bagaimanapun, kekurangan dalam bentuk sekatan ke atas pembetulan, fungsi penculikan di TBS disebabkan pembentukan kanopi, degenerasi degenerasi kapsul sendi di tapak penetapan rasuah, serta kerosakan kepada penculik dan penyerapan rasuah menjadi lebih berat daripada kelebihannya, dan oleh itu pada masa kini dari osteotomy ini pilihan praktikal ditinggalkan [16].

Menganalisis keputusan rak-osteotomi yang tidak memuaskan, pada tahun 1951 Chiari et al. mereka menawarkan varian osteotomi mereka sendiri, konsep utama yang membina kongruen "overhang" atas acetabulum utuh tanpa cantuman tulang, dan dalam pembetulan optimum kedudukan patologi kepala femoral. Konsep ini telah direalisasikan oleh osteotomy Ilium tepat di atas hujung atas acetabulum, melalui isthmus Ilium. Osteotomi dilakukan dari tulang belakang anterior-inferior ke takik sciatic. Penenggelaman sendi pinggul telah diperbetulkan oleh medializing acetabulum. Dengan teknik ini, kecenderungan pada sendi meningkat, dan walaupun tumpang tindih kepala femoral dengan acetabulum sebenar menurun, pertindihan tambahan muncul disebabkan peningkatan sentuhan kepala femoral dengan kapsul sendi. Anjakan tengah mengagihkan beban ke atas permukaan palung yang lebih besar, sementara pada masa yang sama mengurangkan beban di atasnya dengan menukar tuil [9]. Menurut kesusasteraan, pilihan osteotomi ini mempunyai petunjuk yang sangat luas: ia boleh menjadi kedua-dua kanak-kanak yang telah mencapai usia 4 tahun dan pesakit dewasa dengan sebarang tahap displasia dengan atau tanpa osteoarthritis. Penyelidik menggambarkan keputusan jangka panjang Chiari osteotomy [17-19]. Bilangan pesakit terbesar dianalisis dalam kerja Windhager, yang terdiri daripada 236 osteotomi Chiari, yang dijalankan dari tahun 1953 hingga 1967. Hasil klinikal sangat baik atau baik pada 51.4%, memuaskan pada 29.8%, dan tidak memuaskan pada 18.3%. Hasilnya lebih buruk pada pesakit yang paling tua dan pada pesakit yang mempunyai tanda-tanda arthrosis sebelum operasi. Majoriti pesakit selepas pembedahan mengalami disfungsi penculik, di samping itu, pemulihan fungsi penculik sangat jarang berlaku, dengan syarat operasi itu dilakukan untuk pesakit yang berumur lebih dari 7 tahun [17].

Oleh itu, osteotomi Chiari juga dianggap sebagai salah satu operasi yang paling invasif. Kelebihan osteotomy ini termasuk kemungkinan mengantarkan pusat putaran TBS, sambil mengekalkan kestabilan cincin panggul, bekalan darah ke sendi juga tidak menderita. Walau bagaimanapun, cincin pelvis adalah cacat, dan tahap kecacatan secara langsung bergantung kepada jumlah pembetulan [4]. Sejak osteotomy Chiari tidak memulihkan anatomi sendi, pelbagai gerak di sendi yang dikendalikan berkurang secara progresif. Di samping itu, hasil prosedur adalah tahap disfungsi sisa yang tinggi bagi penculik. Osteotomi jenis ini kini digunakan dalam kes-kes di mana tidak ada kemungkinan melakukan lain-lain jenis osteotomy [20].

Sebagai salah satu peringkat dalam perkembangan osteotomi pelvis, acetabuloplasty perlu diperhatikan. Operasi ini dilakukan secara eksklusif untuk kanak-kanak. Inti dari operasi terdiri daripada pemilihan subperiosteal rantau supracetabular ileum pada jarak 1-1.5 cm dari ujung atas anterior depresi ke bahagian posteriornya, mengulangi konfigurasi kemurungan dan pergi lebih dalam ke rawan berbentuk Y pada sudut yang sesuai dengan kedalaman bumbung kemurungan, di arah anterior-posterior dan medial dengan pahat khas, osteotomi separuh bulatan pelvis yang tidak lengkap. Kemudian osteotomy intertrochanteric dari femur dilakukan dengan pengecualian baji tulang, yang diletakkan di dalam diastasis yang terbentuk selepas kecenderungan lengkungan kemurungan anteriorly, di sebelah dan ke bawah. Penempahan serpihan tidak diperlukan [21].

Semasa operasi Pemberton, acetabulum acetabulum dibuat lebih dekat dengan rongga artikular (0.5 cm di atas lampiran kapsul sendi) dan pahat bersalut biasa, yang menggunakan patah rongga rongga berlaku, dan rongga itu sendiri berkurangan dalam jumlah dan mengambil bentuk segi tiga [21]. Untuk menghapuskan keburukan operasi ini, satu osteotomy tulang kemaluan dikeluarkan dari akses yang sama. Kemudian bengkok di lereng kemurungan berlaku kerana kedua-dua cawangan menegak dan mendatar dari rawan berbentuk Y. Operasi boleh dilakukan dengan tahap displasia asetik (41 ° ke atas). Pada kanak-kanak dan remaja yang lebih tua, bersama-sama dengan osteotomy peti besi rongga, pemisahan sayap iliac dan pembalikan bahagian lateralnya secara mediasi dengan pengenalan graf triangular ke dalam diastasis yang menghasilkan, mempercepatkan penyusunan semula dan menghapuskan kecacatan berulang.

Oleh kerana kedudukan hanya bahagian atas bahagian atas rongga ditukar semasa operasi ini, kongruen bersama terganggu, yang mengancam perkembangan perubahan degeneratif pada sendi. Terdapat juga risiko nekrosis avascular dan penutupan pramatang rawan berbentuk Y [22]. Pemberton et al. mengkaji keputusan operasi yang dicadangkan mereka pada 115 kanak-kanak: dalam 46 kanak-kanak di bawah umur 3 tahun hasilnya baik; pada pesakit kumpulan umur 4 hingga 7 tahun - 20 hasil yang baik dan 4 tidak memuaskan; dalam kumpulan kanak-kanak berusia 7-12 tahun - 12 baik, 6 memuaskan dan 3 keputusan yang tidak memuaskan [23]. Para penulis juga menerangkan komplikasi selepas prosedur, di antaranya terdapat kes necrosis avascular dan kerosakan pada saraf sciatic. Faciszewski et al. mereka menganalisis hasil operasi Pemberton pada 52 TBS pada kanak-kanak berumur 4-10 tahun selepas 5 tahun, menerima keputusan yang baik dalam 81% kes dan bukan satu komplikasi [24].

Osteotomy Salter dijelaskan pada tahun 1961. Osteotomi pelvik dilakukan terutama pada kanak-kanak usia prasekolah. Inti dari operasi terletak pada osteotomy Ilium sepanjang garis yang tidak dinamakan dengan kecenderungan berikutnya acetabulum di kepala paha anteriorly, di sebelah dan ke bawah sehingga ia benar-benar bertindih. Melalui pemotongan hidraulik yang besar, gergaji Gigli dibuat dan mereka berpotongan di sepanjang garis yang tidak dinamakan, dan kemudian serpihan distal dilancarkan ke kepala paha dengan cangkuk tunggal, sehingga mencapai peningkatan di bahagian galas rawan artikular, sementara symphysis pubis bertindak sebagai engsel. Rampasan yang diambil dari sayap ileal atau femur dari osteotomy pembetulan pinggang dimasukkan ke dalam diastasis yang terbentuk antara serpihan tulang. Fragment dan kraf diperbaiki dengan jarum Kirchner [25]. Salter menyatakan bahawa osteotomy adalah sangat stabil, dan kemungkinan beban bersama paksi awal pada sendi yang dikendalikan dapat berfungsi sebagai insentif untuk pembangunan selanjutnya komponen tulang sendi, beliau juga menekankan pentingnya operasi, sementara masih terdapat potensi untuk pembentukan semula. Dalam kajian selama 15 tahun sebanyak 140 pesakit, Salter dan Dubos melaporkan 93.6% keputusan cemerlang dan baik pada pesakit dari 18 bulan hingga 4 tahun. Dalam kumpulan umur 4 hingga 10 tahun, hasilnya sangat baik atau baik hanya dalam 56.7% kes. Oleh itu, osteotomy Salter pada umumnya tidak disyorkan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun [26].

Untuk mencari penyelesaian untuk rawatan displasia TBS pada pesakit dewasa pada tahun 1977, Sutherland dan Greenfield mencadangkan osteotomi pelvis ganda [27]. Operasi ini menambah osteotomy tulang kemaluan ke teknik Salter. Penulis mengesyorkan osteotomy tulang kemaluan secara medial ke pembukaan obturator dalam jurang antara tubercle pubic dan sendi kemaluan. Dipercayai bahawa medialization of acetabulum dapat dicapai dengan membuang segmen tulang dari cabang tulang kemaluan di zona osteotomy. Walau bagaimanapun, pergerakan serpihan ini terhad kepada radas musculo-ligamentous dari sendi sacroiliac, yang menimbulkan masalah kedudukan kedudukan serpihan yang betul. Kami sedar satu pemerhatian jangka sederhana 21 pesakit selama 4.9 tahun dari kumpulan Dr. Sutherland. Umur purata pesakit adalah 13.1 tahun (jarak: 6-27 tahun). Dalam pesakit-pesakit ini, terdapat penurunan secara signifikan dalam kesakitan, peningkatan status fungsian TBS yang dikendalikan, peningkatan sudut Wiberg dan tahap perlindungan kepala femoral [27].

Walau bagaimanapun, osteotomi berganda lebih menyerang berbanding dengan osteotomy yang dicadangkan oleh Salter, masalah dengan mobiliti rasuah mencipta kesukaran dalam mengantarkan sendi. Pada masa yang sama, osteotomy adalah stabil, ia adalah mungkin untuk memelihara bekalan darah rasuah dan menghadkan penyempitan cincin pelvis.

Osteotomi triple pelvis telah dicadangkan pada tahun 1965 oleh LeCoeur sebagai operasi membetulkan kekurangan osteotomi ganda, iaitu, ia menyelesaikan masalah pemobilisan fragmen dan lateralisasi sendi. Ciri-ciri operasi ini adalah, bersama dengan osteotomy ileum dan tulang kemaluan, osteotomy dan tulang sciatic telah dilakukan, yang membolehkan kebebasan yang lebih besar dalam meletakkan fragmen osteotomy [28]. Setahun kemudian, Hopf mencadangkan untuk menghasilkan semua 3 osteotomi melalui satu akses Smith-Petersen [29]. Keluli memulakan kaedah dengan osteotomy tulang sciatic dalam kedudukan pesakit di belakangnya. Pada masa yang sama, anggota yang dikendalikan terbengkalai pada sendi lutut dan pinggul. Tudung lembut tisu lembut dilakukan proksimal ke lipatan gluteal dalam unjuran gumpalan sciatic. Subperiosteal melingkar memperuntukkan cawangan tulang ischial. Selepas itu, osteotomy dilakukan secara serentak di arah medial luar. Setelah melakukan osteotomy tulang sciatic, perubahan alat pengambilan berlaku dan lapangan pembedahan disediakan untuk menjalankan akses Smith-Petersen, untuk memberikan akses kepada tulang iliac dengan persimpangan berikutnya. Tulang iliac dibedah mengikut teknologi yang dicadangkan oleh Salter, operasi itu selesai dengan osteotomy tulang kemaluan [30]. Tonnis meningkatkan teknologi yang dicadangkan oleh Steel dengan melakukan osteotomy tulang sciatic dan pubic dari akses adductor tunggal dengan resection tambahan dari baji tulang [31]. Dungl et al. melaporkan hasil osteotomi triple Steel diubahsuai pada 128 pesakit. Kajian mereka menunjukkan 76% keputusan cemerlang dalam kumpulan pesakit tanpa tanda preoperatif coxarthrosis. Dalam 178 pesakit dengan tanda coxarthrosis, 40% hasilnya sangat baik, 32% adalah baik, 23% memuaskan dan 5% tidak memuaskan [32]. Van Stralen et al. menilai hasil jangka panjang Tonnis triple osteotomy dalam 43 pesakit (38 wanita dan 5 lelaki, umurnya adalah 28 tahun). Kajian mereka menunjukkan survival selama 10 tahun - 94%, 88% selama 15 tahun, dan 76% selama 20 tahun, di mana jumlah endoprosthetics untuk TBS berkhidmat sebagai destinasi akhir [33]. Janssen et al. Dalam kajiannya, Tonnis juga menunjukkan hasil yang baik dalam osteotomy triple pada 177 pesakit dengan survival 85% berbanding tempoh pemerhatian purata 11.5 tahun [34].

Peringkat seterusnya dalam perkembangan osteotomi untuk displasia TBS adalah osteotomy (PO) pada panggul. Ini termasuk osteotomi yang dicadangkan oleh Wagner (1976) dan Tagawa (1982). Teknik-teknik pengarang ini mempunyai sedikit perbezaan, tetapi umumnya sama. Semua penulis menggunakan pahat melengkung supaya tidak membubarkan kapsul dan tidak merosakkan sendi, dan membuat osteotomy secara langsung berhampiran atau sekitar acetabulum. Osteotomi telah selesai tanpa kehilangan kestabilan cincin pelvis, kerana plat kortikal dalaman lajur posterior dipelihara, tetapi serpihan osteotomy adalah cukup mudah untuk pembetulan optimum [35]. Pemeliharaan lajur posterior memungkinkan untuk mengelakkan imobilisasi yang berpanjangan selepas operasi dan dibenarkan memberi beban separa pada anggota yang dikendalikan pada tempoh pasca operasi awal [36]. Kesemua aspek penting yang disukai dibezakan oleh RA di antara yang dicadangkan sebelumnya, bagaimanapun, jarak garis osteotomy terus ke acetabulum mencipta risiko penembusan arteri secara tidak sengaja dengan bit di rongga sendi, merosakkan tulang rawan artikular dan gangguan bekalan darah ke TBS [37].

Pada tahun 1975, Eppright mencadangkan kaedah osteotomi sfera sendiri, yang dipanggil "dail" (Dial), operasi itu boleh digunakan pada kanak-kanak dengan tulang rawan berbentuk Y tertutup dengan manifestasi sedia ada displasia TBS. Keanehan operasi adalah bahawa gerbang itu diputar dan dilancarkan di kepala paha. Prosedur ini mempunyai ditambah ditambah dalam bentuk lapisan posterior-lateral kepala yang baik, bagaimanapun, ia secara mendadak membatasi salutan margin anterior-lateral. Secara umumnya, keputusan jangka panjang RA sangat baik, dan kemungkinan komplikasi yang berkaitan dengan kerosakan pada pemakanan serpihan osteotomy adalah rendah. Kami telah mengenal pasti beberapa kajian [38-40] daripada keputusan jangka panjang spherical osteotomies. Tempoh pemerhatian kajian ini adalah 11-15 tahun, operasi dilakukan pada usia pesakit dari 11 hingga 59 tahun. Kadar survival adalah 87-100%, sementara pada 68-90% pesakit pesakit klinikal perkembangan penting osteoarthrosis telah diperhatikan. Faktor negatif yang mempengaruhi keputusan osteotomi rotasi: pesakit yang lebih tua, tahap osteoartritis yang tinggi dan ketiadaan sendi semasa pembedahan. Walau bagaimanapun, penerbitan oleh penulis Jepun menunjukkan bahawa walaupun pada pesakit tua dan pesakit dengan osteoarthrosis yang sedia ada, osteotomy putaran boleh menjadi operasi berguna [41-43]. Terdapat juga laporan perkembangan pesat degenerasi tulang rawan dan perkembangan nekrosis avascular selepas PO. Para penulis menyatakan bahawa masalah perkembangan nekrosis avaskular berlaku lebih jarang di tangan pakar bedah berpengalaman [37].

Pada tahun 1980, Ganz dan Mast mula menggambarkan osteotomy periasetular (PAO) pada pelvis. Ia direka bentuk untuk menghilangkan banyak kekurangan operasi yang dinyatakan di atas, iaitu, untuk meningkatkan pergerakan serpihan, yang akan membolehkan penyesuaian yang lebih besar dalam semua arah, termasuk medialization, pemeliharaan kestabilan pelvik akibat pemeliharaan lajur posterior, memastikan bekalan darah yang baik untuk graft tulang arteri, pemeliharaan bentuk sebenar cincin pelvis, yang penting, kerana kebanyakan pesakit adalah wanita umur reproduktif [16; 44].

Operasi itu dilakukan menggunakan akses Smith-Petersen. Osteotomi separa tulang ischial dengan pemeliharaan integriti koloni posterior, osteotomy lengkap cawangan tulang pubis dan osteotomi biplanar ilium telah dilakukan. Selepas pemobilahan serpihan osteotomized rongga, dengan meletakkan batang Chance di sayap tulang iliac, rasuah itu telah dipindahkan ke dalam, dihidupkan anterior dan lateral (sudut anteversion yang dikira ditetapkan), kemudian dipasang dengan 2-3 skru [45]. Kedudukan acetabulum telah dinilai mengikut enam kriteria: sudut kecenderungan frontal acetabulum, kesesuaian radiografi kepala femoral dengan pusat acetabulum, sudut anteversion, anjakan medial bahagian kemaluan dari aketabulum tanpa kehilangan hubungan dengan cawangan pubik atas, medialization kepala femoral dalam 5-15 mm berbanding garis hirarki serong dan pemulihan garis Shenton selepas pembetulan.

Untuk pertama kalinya, hasil rawatan pembedahan menggunakan kaedah ini telah diterbitkan oleh Ganz et al. pada tahun 1988. Kajian ini melibatkan kumpulan campuran 63 pesakit dengan atau tanpa gejala perubahan degeneratif sekunder dalam sendi. Umur purata pesakit pada masa pembedahan adalah 29 ± 2.35 tahun. Terdapat pengurangan yang ketara dalam kesakitan dan liputan cemerlang kepala femoral di pesawat depan dan sagittal. Sekumpulan saintis yang diketuai oleh Steppacher menyiasat pesakit Ganz et al. dalam tempoh 20 tahun selepas prestasi PAO. Penulis menyatakan bahawa hasil yang cemerlang dikekalkan pada 87.6% hingga 10 tahun, 77.3% hingga 15 tahun dan 60.5% hingga 20 tahun [46]. Pada masa ini, osteotomi yang dicadangkan oleh Ganz et al. Adalah yang paling disukai dalam rawatan displasia TBS. Walau bagaimanapun, prosedur ini mempunyai keluk pembelajaran yang curam dan memerlukan pengalaman yang mencukupi daripada pakar bedah [46; 47]. Kesalahan yang paling biasa ketika melakukan PAO adalah pelanggaran integritas cincin pelvis. Penghabluran boleh menyebabkan penembusan femoroacetabular dan penurunan dalam gerakan. Hypocorrection mungkin tidak berkesan tanpa mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan bagi pesakit [47-49]. Di samping itu, beberapa penulis telah mencatatkan risiko kerosakan pada struktur saraf (saraf kutaneus lateral, femoral, saraf sciatic), ossification heterotopic dan penstabilan tidak stabil dari fragmen osteotomy [50].

Osteotomi panggul adalah rawatan berkesan untuk displasia pinggul. Sejarah perkembangan osteotomi menunjukkan analisis mendalam oleh pakar bedah kekurangan operasi generasi terdahulu dengan peningkatan kaedah yang berterusan. Hari ini, osteotomi periancetabular oleh Ganz adalah pilihan paling ramai pakar bedah di seluruh dunia dalam rawatan displasia pinggul. Keputusan cemerlang berterusan dalam lebih daripada 60% kes 20 tahun selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, risiko kesilapan yang berkaitan dengan kerumitan teknikal prosedur dan komplikasi dalam tempoh selepas operasi memerlukan analisis dan peningkatan teknik selanjutnya.

Membetulkan osteotomy sendi pinggul

Osteotomy pembetulan: perihalan, ciri-ciri prestasi, komplikasi yang mungkin berlaku

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Osteotomi adalah prosedur pembedahan, intinya adalah untuk mewujudkan "patah buatan". Semasa operasi, tulang dipotong menjadi dua bahagian. Selepas itu, serpihan tulang dipindahkan ke arah yang dikehendaki dan ditetapkan dalam kedudukan yang menguntungkan secara anatomis.

Petunjuk untuk pembedahan

Dalam amalan klinikal, osteotomi paling kerap digunakan untuk pembetulan kecacatan paksi dan kilasan pada kaki bawah. Operasi semacam itu dilakukan dengan displasia sendi pinggul, tidak sepadan dengan panjang kaki, kaki rata, kecacatan kaki valgus, kelengkungan anggota atas dan tulang belakang. Semasa pembedahan, pakar bedah boleh memotong tulang panjang tulang belakang, tulang belakang, tulang pelvik atau tulang kaki.

Tujuan utama osteotomy adalah membetulkan pembahagian beban pada sendi. Dengan bantuan pembedahan, doktor boleh memulihkan keadaan berfungsi normal sendi atau "membongkar" bahagian yang rosak mereka.

Faedah Membetulkan Osteotomi

Semasa campur tangan, pakar bedah membahagikan tulang ke bahagian menggunakan gergaji, gerudi atau pahat. Semua manipulasi yang mereka lakukan selaras dengan rancangan pra operasi yang jelas. Semasa persediaan untuk pembedahan, doktor membuat skim optimum untuk membetulkan kecacatan yang ada. Sememangnya, taktik ini membolehkan anda mencapai hasil fungsian yang baik.

Video ini dalam bahasa Inggeris, tetapi sangat bermaklumat:

Dengan osteotomy, pakar bedah tidak menyentuh sendi yang sihat. Ini membolehkan anda menyelamatkan fungsinya dan mengelakkan komplikasi yang berkaitan dengan pembukaan rongga sinovial. Sekiranya sendi rosak, penebusan tulang akan membantu melambatkan pemusnahannya. Contohnya, osteotomy mampu melambatkan perkembangan arthrosis, pembedahan otstrochit bersama selama 10-15 tahun.

Di hadapan osteoarthritis yang teruk atau kelemahan peralatan ligamen satu osteotomy tidak mencukupi. Oleh itu, untuk mencapai kesan yang diingini, doktor melengkapkannya dengan operasi rekonstruktif pada ligamen, arthrodesis, atau manipulasi lain.

Sebagai contoh, dalam kes kaki rata, osteotomy pembetulan kaki sering digabungkan dengan plantar ligamen panjang plasti dan arthrodesis sendi subtalar.

Persediaan untuk pembedahan

Semasa persediaan praoperasi, doktor memeriksa pesakit dan memilih pelan rawatan optimum untuknya. Selepas itu, pakar mesti menyelaras dengan pesakit. Sebelum pembedahan, setiap orang menjalani pemeriksaan penuh.

Senarai analisis dan kajian yang diperlukan:

 • analisis darah dan air kencing umum;
 • penentuan kumpulan darah, faktor Rh.
 • ujian darah untuk RW dan HbAg;
 • coagulogram;
 • ujian darah biokimia;
 • ECG;
 • radiografi dalam 2 unjuran;
 • pengimejan resonans magnetik (MRI) segmen yang terjejas;
 • perundingan pakar neuropatologi, pakar kardiologi, pakar endokrinologi, pakar alergi dan lain-lain pakar yang diperlukan.

Semasa menunggu pembedahan, doktor menasihatkan pesakit melakukan latihan khas. Mereka membantu meregangkan dan menguatkan otot-otot, yang memungkinkan untuk mengelakkan kemunculan kontraksi dalam tempoh selepas operasi.

Sesetengah doktor enggan beroperasi pada pesakit dengan obesiti yang teruk. Sebabnya adalah risiko intraoperatif yang tinggi, kesukaran dalam pemulihan dan kebarangkalian komplikasi tinggi. Pesakit sedemikian biasanya dikendalikan setelah kehilangan berat badan.

Pesakit dimasukkan ke hospital selama 1 hari sebelum pembedahan. Di sana dia berkomunikasi dengan doktor yang hadir, menandatangani persetujuan anestesia dan pembedahan. Selepas itu, pesakit diresepkan ubat-ubatan yang diperlukan, yang dia ambil di bawah pengawasan kakitangan perubatan.

Pada petang sebelum operasi, orang itu dilarang makan. Di waktu pagi dia diminta mengeluarkan semua hiasan. Segera sebelum pembedahan, pesakit berpakaian steril dan dibawa ke bilik operasi.

Kursus pengoperasian

Osteotomi boleh dilakukan di bawah anestesia serantau atau tempatan. Pilihan kaedah anestesia bergantung pada tahap pembedahan, kesihatan umum dan faktor lain.

Operasi bermula dengan pembedahan lapisan demi lapisan tisu lembut. Mempunyai akses kepada tulang yang dikehendaki, pakar bedah memotongnya. Selepas itu, ia membaiki serpihan tulang dengan bantuan sistem luar (peralatan Ilizarov) atau penetapan dalaman (piring plat, skru). Sebelum penutupan luka, doktor sering melakukan pemeriksaan sinar-X secara radiografi. Ia adalah perlu untuk mengesahkan penetapan tulang yang betul.

Operasi berlangsung dari 60 hingga 120 minit.

Pemulihan selepas osteotomi pembetulan

Selepas pembedahan, orang itu tinggal di hospital selama 3-7 hari. Dalam tempoh selepas operasi, dia selalu dirawat dengan luka, diberi ubat penahan sakit, profilaksis antibiotik dan pencegahan komplikasi thromboembolic. Kakitangan perubatan juga memastikan pesakit mula keluar dari tempat tidur seawal mungkin.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Selepas keluar dari hospital, pesakit dihantar ke rumah. Di sana dia terus mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor. Dia bergerak dengan tongkat. Pesakit dikeluarkan selama 10-14 hari selepas pembedahan. Selepas osteotomy, seseorang mesti menjalani pemulihan sepenuhnya.

 • Selepas pembedahan, setiap pesakit perlu menjalani pemeriksaan berjadual oleh doktor. Mereka diperlukan selepas 1, 2, 4, 6 dan 12 bulan.
 • Seseorang boleh berjalan tanpa tongkat selepas 6-12 minggu. Selepas operasi pada kaki dan kaki atas, tempoh pemulihan adalah lebih pendek daripada selepas osteotomi pembetulan pinggul, panggul, atau tulang belakang.
 • Lakukan kerja fizikal berat, pesakit dibenarkan tidak lebih awal daripada selepas 4-8 bulan.
 • Selepas osteotomy, doktor sering mengeluarkan implan logam. Sebagai peraturan, mereka melakukannya selepas 1-2 tahun. Jika penetapan dilakukan oleh aparat Ilizarov, ia akan dikeluarkan lebih awal.

Komplikasi yang paling kerap

Mengamuk tulang adalah campur tangan yang serius, yang melibatkan risiko yang besar. Komplikasi yang tidak diingini boleh berlaku semasa manipulasi atau sudah dalam tempoh pemulihan. Ramai daripada mereka sukar untuk dirawat.

Jadual 1. Komplikasi yang mungkin

Alternatif yang mungkin

Malangnya, banyak penyakit boleh disembuhkan hanya dengan osteotomy pembetulan. Ini berlaku untuk displasia kongenital sendi pinggul, kecacatan O- dan X berbentuk anggota bawah, kyphosis teruk, lordosis, scoliosis. Tetapi dalam rawatan flatfoot, kecacatan valgus kaki, osteotomy boleh digantikan dengan jenis campur tangan yang lain. Satu-satunya masalah ialah mereka mungkin kurang berkesan.

Osteotomi adalah kaedah rawatan bedah yang paling berkesan bagi banyak penyakit sistem muskuloskeletal.

Osteotomy: peluang dan hasil moden

Perubatan moden telah mencapai tahap yang baru, dan sekarang pembedahan untuk menghapuskan kecacatan atau penyakit tulang tidak membawa kepada kesan berbahaya seperti lebih daripada beberapa dekad lalu.

Salah satu prosedur paling popular hari ini adalah osteotomy.

Operasi ini dapat meningkatkan kehidupan seseorang yang sakit, jadi pakar menghabiskannya tanpa rasa takut.

Apakah intipati operasi?

Osteotomi adalah prosedur pembedahan, yang bertujuan untuk menghapuskan kecacatan dalam bentuk kecacatan tulang, serta meningkatkan fungsi sistem muskuloskeletal secara signifikan dengan patah tiruan.

Operasi pada pandangan pertama kelihatan agak menakutkan, tetapi menurut keputusannya, adalah lebih mudah bagi seseorang untuk berdiri jika prosedur dilakukan di kakinya, atau untuk melakukan tindakan mudah dan pergerakan dengan tangannya sendiri dalam hal pembedahan di lengannya.

Operasi ini dijalankan dengan beberapa cara: dengan hirisan kulit atau dengan membuat lubang.

Mengetuk tulang patah dilakukan menggunakan piring, skru, jarum mengait dan peranti lain.

Intervensi

Seperti yang telah disebutkan di atas, operasi boleh dilakukan dengan hirisan atau tusukan, menyebabkan osteotomy dibahagikan kepada bentuk terbuka dan tertutup.

Jenis campur tangan tertutup jarang digunakan.

Osteotomi bergantung pada tujuan dibahagikan kepada:

 1. Pembedahan pembetulan - digunakan disebabkan oleh tulang yang tidak normal selepas fraktur.
 2. Operasi derotasi dilakukan untuk menyelamatkan seseorang dari putaran tulang patologi.
 3. Memperpanjang atau memendekkan anggota - kadang-kadang mempunyai kesan kosmetik.
 4. Operasi bertujuan untuk meningkatkan fungsi sokongan.

Setiap jenis mempunyai ciri dan alasan tersendiri.

Kadangkala tulang patah tulang membawa prasyarat kosmetik. Sebagai contoh, untuk menjalankan pembedahan kosmetik untuk memanjangkan kaki, satu osteotomy digunakan - secara buatan memecahkan tulang untuk memanjangkan lagi.

Operasi pembetulan

Jenis osteotomi yang dibentangkan digunakan setiap kali terdapat perubahan besar tulang di dalam tubuh manusia.

Sebagai contoh, jenis pembedahan ini digunakan dalam kes:

 • tidak betul tulang belakang selepas patah;
 • kehadiran ankylosis sendi dalam kedudukan ganas;
 • kehadiran kelengkungan tulang akibat riket dan dalam keadaan lain.

Osteotomi pembetulan kadang-kadang dilakukan dengan kaedah memanjangkan atau memendekkan tulang, jika tindakan tersebut melibatkan hasil positif dan pelepasan penting kepada orang itu.

Operasi dijalankan dalam tiga cara:

 1. Linear dengan pengenalan tulang rahang - tulang yang ditanam untuk menyelaraskannya kerana pengenalan tulang rasuah.
 2. Bentuk baji dengan penyingkiran baji tulang - satu bahagian dikeluarkan dari tulang untuk menyelaraskannya.
 3. Sudut - tulang dipotong pada sudut di kedua belah pihak dan dipasang di posisi yang betul kerana pembetulan yang diperlukan.

Dalam kebanyakan kes, osteotomi pembetulan digunakan selepas gabungan tulang yang tidak normal akibat patah tulang. Operasi dilakukan di bawah anestesia am dan mengambil pemulihan yang panjang.

Limb memanjangkan

Pemanjangan Limbah adalah operasi yang paling biasa, di mana osteotomi serong digunakan dengan pengenaan kerangka rangka pada ujung distal.

Operasi semacam itu boleh meningkatkan tulang yang dikendalikan oleh 2-7 cm.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Keadaan utama adalah pemilihan saiz beban yang betul. Kaedah yang dibentangkan membantu bukan hanya untuk "mengikat tulang", tetapi juga dengan ketara meningkatkan panjangnya.

Apabila menggunakan alat pengguguran mampatan, hasil peningkatan panjang tulang hampir 20 cm dapat dicapai.

Kaedah ini membantu untuk meningkatkan hujung hari setiap hari dengan 1 mm, manakala mobiliti dan fungsi sendi dipelihara.

Operasi derotasi

Ia sering digunakan selepas keseleo. Sekiranya gypsum atau pembalut tidak digunakan dengan betul, sejenis pembalikan tulang berbanding dengan sendi berlaku.

"Hubungan" sedemikian menyebabkan kesakitan dan boleh menyebabkan disfungsi sendi - seseorang tidak dapat melakukan tindakan mudah dengan tangannya, jika mengalami kecederaan pada kaki yang lebih rendah, pesakit tidak boleh bergerak.

Osteotomi pengambilan dadah melibatkan persimpangan tulang dalam arah melintang. Seterusnya, bahagian tengah tulang dihidupkan pada arah yang diperlukan pada sudut giliran tertentu.

Kesemua serpihan tulang yang berpatutan telah ditetapkan sehingga pemulihan dengan pembinaan logam khas. Dalam beberapa kes, ia memerlukan jahitan kapsul sendi dan memendekkan atau memanjangkan tendon.

Sekiranya perlu, kemudian mendiagnosis sinar X, sudut putaran boleh diselaraskan. Pemulihan daripada operasi sedemikian mungkin mengambil masa beberapa bulan.

Pulih Sokongan Fungsi

Jika pesakit perlu memulihkan fungsi sokongan, osteotomi dilakukan pada sendi pinggul. Selalunya terdapat tempat untuk menyokong tulang pinggul.

Tulang pelvik dan paha itu sendiri ditimbulkan. Pembedahan sedemikian dilakukan dalam kes berikut:

 • kehadiran subluxation pinggul kongenital;
 • dalam diagnosis sendi palsu leher femoral;
 • pelbagai kecacatan - valgus atau varus.

Terdapat juga beberapa cara untuk mengurangkan tulang, bergantung kepada tujuan memulihkan fungsi sokongan. Operasi ini dilakukan secara eksklusif di bawah anestesia umum dan memerlukan beberapa bulan pemulihan.

Video itu jelas menunjukkan bagaimana osteotomy hip dilakukan:

Ciri-ciri operasi dan akibatnya

Osteotomi adalah pembedahan tulang untuk memperbaiki kehidupan seseorang.

Tetapi penambahbaikan sedemikian dapat diperhatikan tidak lama lagi, terutamanya sejak terkadang operasi, walaupun ia membawa kepada penghapusan kesakitan ketika melakukan tindakan sederhana, tetapi dari sudut pandang aspek kosmetik, anda dapat melihat cacat yang signifikan.

Sebagai contoh, sendi anggota badan akan kelihatan tidak simetris, yang boleh memberi ketidakselesaan tertentu kepada orang yang dikendalikan.

Di samping itu, selepas pembedahan, dalam kebanyakan kes, penggunaan jangka panjang tongkat (dari satu hingga tiga) bulan diperlukan.

Masa pasca operasi juga disertai dengan kursus fisioterapi, bergantung pada sifat osteotomy. Pemulihan penuh mungkin mengambil masa kira-kira satu tahun.

Osteotomi boleh mengakibatkan komplikasi tertentu, di antaranya dinyatakan:

 1. Proses permulaan luka festering - imuniti pesakit yang dikendalikan memainkan peranan khas dalam situasi yang dibentangkan.
 2. Anjakan serpihan - disebabkan oleh penukaran yang tidak baik atau tidak betul, yang membawa kepada operasi berulang.
 3. Fusi tulang perlahan - berdasarkan ciri-ciri individu badan manusia.
 4. Sendi palsu terbentuk - pelanggaran mobiliti tulang dan sendi yang dikendalikan. Re-operasi diperlukan.

Berhubung dengan yang terdahulu, osteotomi sebaiknya dilakukan hanya selepas imuniti dikuatkan, dan juga dari seorang pakar bedah profesional yang tidak akan membenarkan kehelan atau penularan luka.

Osteotomi mempunyai satu kecacatan yang serius. Sekiranya perlu untuk mengulangi operasi yang berkaitan dengan penggantian sendi, ia akan menjadi lebih sukar untuk melakukan apa-apa tindakan jika tulang telah dibedah.

Tetapi dalam beberapa kes, osteotomy adalah satu-satunya penyelesaian yang betul, mungkin dan boleh dipercayai untuk menghapuskan penyakit yang sedia ada.

 • Pengkelasan
 • Limb memanjangkan
 • Pulih Sokongan Fungsi

Osteotomi adalah operasi pembedahan, yang bertujuan untuk meningkatkan fungsi sistem muskuloskeletal atau untuk menghapuskan ubah bentuk tulang dengan cara patah tiruan. Ia biasanya tertakluk kepada tulang anggota badan, dengan hasilnya ia disediakan dengan kedudukan yang berfaedah. Operasi di kaki membuat keselesaan maksimum apabila berdiri dan berjalan, dan di tangan - menyediakan keupayaan untuk layan diri, serta pelaksanaan kemahiran profesional.

Dalam sesetengah kes, untuk memudahkan operasi, lubang-lubang dibuat pada garis di mana ia sepatutnya dijalankan. Untuk penetapan serpihan tulang, pinggan, skru, jarum mengait atau alat khas untuk osteosynthesis extrafocal digunakan. Pembalut yang diperbuat daripada plaster sebagai pembetul digunakan sangat jarang, kerana mereka tidak sesuai untuk pesakit memakai, dan terdapat juga risiko kontraksi yang terbentuk di sendi bersebelahan lengan dan kaki.

Pengkelasan

Bergantung kepada sifat campur tangan pembedahan, osteotomi dibahagikan kepada:

 • terbuka (bentuk yang paling biasa);
 • ditutup

Bergantung pada tujuan, mereka boleh:

 • pembetulan;
 • derotasional;
 • bertujuan untuk memendekkan / memanjangkan anggota badan;
 • berorientasi untuk meningkatkan fungsi sokongan.

Membetulkan osteotomy digunakan apabila perlu untuk menyingkirkan kecacatan tulang yang tidak tumbuh dengan sempurna selepas patah tulang, serta kelengkungan yang disebabkan oleh perkembangan rakit dan penyakit tulang yang lain.

Kadang meratakan anggota badan melibatkan pemendekan satu atau kedua-duanya. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah apabila panjang serpihan yang diperlukan dikeluarkan, dan kemudian osteosynthesis berikut.

Keperluan untuk pembedahan ini pada kaki atau di bahagian bawah kaki bawah timbul pada tulang tulang yang kurang baik setelah fraktur faraj (valgum, crus varum, atau antecurvatum).

Osteotomi pembetulan di pinggul dengan kelengkungan jenis varus / valgus, dengan kontraksi sendi lutut, dengan lumpuh otot femoral langsung, akibat polio yang dipindahkan, dalam kebanyakan kes dijalankan di kawasan namyshelkoy.

Osteotomi diaphysis humerus menjadi suai apabila perlu untuk meluruskannya selepas splicing tidak wajar sebagai akibat fraktur episod.

Limb memanjangkan

Salah satu operasi yang paling biasa pada anggota badan boleh dipanggil osteotomy, yang bertujuan untuk pemanjangan mereka. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah untuk melakukan osteotomy oblique dengan tindihan lebih lanjut pada akhir distal dari daya tarikan rangka. Dengan bantuan dos yang betul saiz beban, mungkin untuk mencapai pemanjangan dari dua hingga tujuh sentimeter. Melakukan osteotomi segmental serong mengikut Bogoraz, selari dengan pelurus kaki, boleh dibuat lebih lama.

Untuk memanjangkan anggota, terpaksa menggunakan radas pemadatan mampatan, yang mesti digunakan pada tulang selepas pembedahan. Kelebihan kaedah ini adalah kemungkinan meningkatkan panjang tulang hingga dua puluh sentimeter, sambil mengekalkan fungsi sendi jiran semasa rawatan dan memastikan mobiliti penuh pesakit. Kaki / lengan meluas kira-kira satu milimeter setiap hari.

Pulih Sokongan Fungsi

Osteotomi, yang bertujuan untuk memperbaiki atau memulihkan fungsi sokongan, biasanya dilakukan pada sendi pinggul, sebagai contoh, untuk mewujudkan tempat sokongan untuk femur (akhir proksimal). Pembedahan jenis ini berlaku dalam kes dislokasi kongenital pinggul, sendi palsu leher femoral, serta dengan bentuk valgus dan varus. Operasi boleh dilakukan pada tulang pelvis, dan pada paha yang sangat.

Dengan kehadiran ankylosis (keterlambatan mudah alih) dari sendi pinggul, osteotomi dilakukan mengikut kecacatan yang sedia ada. Jenis osteotomi ini sebagai intertranslation mengikut Mac-Marry dilakukan dengan kehadiran coxarthrosis 1-2 peringkat atau pseudoarthrosis leher femoral. Dalam kes pertama, mereka berusaha untuk meningkatkan peredaran darah dan memberikan rendaman yang lebih lengkap dari tulang paha ke dalam acetabulum, dan pada kedua, untuk memindahkan beban dari garis patah ke kepalanya.

Semasa pelaksanaan langkah-langkah yang dijelaskan terdapat risiko penggantian serpihan, suppuration. Di samping itu, pemulihan mungkin rumit oleh penyambungan tertunda dan pembentukan sendi palsu.

Jenis osteotomy pembetulan, pemulihan selepas pembedahan

Osteotomi pembetulan adalah operasi pembedahan yang bertujuan untuk menghapuskan kecacatan tulang atau sendi oleh patah tiruan. Rawatan kaedah ini adalah sendi lutut, pergelangan kaki, pinggul dan bahu. Dalam kes-kes yang teruk, osteotomi pembetulan tibia dilakukan sekiranya terjadi pembentukan arthrosis. Operasi pada kaki bawah dilakukan untuk memulihkan kedudukan fisiologi kaki apabila berjalan. Operasi pada kaki atas diperlukan untuk memastikan aktiviti penjagaan diri dan profesional.

Pengecualian tulang di sudut untuk penjajaran

Pilihan rawatan ini adalah alternatif kepada endoprosthetics dan menghapuskan pelbagai kecacatan, memulihkan fungsi organ. Osteotomi boleh dilakukan pada kanak-kanak sekiranya terjadi perpaduan tulang yang tidak normal selepas patah tulang atau kehadiran anomali kongenital pada tulang.

Apakah osteotomi pembetulan?

Osteotomi pembetulan digunakan untuk memulihkan fungsi sistem muskuloskeletal dan menghapuskan kecacatan sendi besar. Semasa operasi, sebahagian tulang dikeluarkan, ia diberikan bentuk yang betul, dan penetapan terbalik dilakukan dengan alat khas untuk osteosynthesis, serta dengan bantuan plat dan skru. Untuk menilai tahap kaki atas dan bawah, dalam beberapa kes, mereka cuba memendekkan salah satu daripadanya. Dalam kes ini, penguraian serpihan tulang tertentu, diikuti oleh osteosynthesis.

Selepas pembedahan, pembalut plaster digunakan. Kadang-kadang mereka digantikan dengan pad lutut dengan keupayaan untuk mengawal selia pelbagai gerakan, yang mengurangkan risiko mengembangkan contractures di sendi.

Keperluan pembedahan pembetulan timbul dalam kes berikut:

 • lekatan yang tidak betul pada lesi prostat (osteotomy pembetulan di kawasan kaki bawah);
 • valgization dan varus deformity (teknik scarf ditunjukkan);
 • ankylosis sendi pinggul;
 • memindahkan poliomielitis (pembetulan kawasan ketiak);
 • kontrak bersama;
 • gonarthrosis;
 • lekatan yang tidak betul patah namyshelkovyh.

Petunjuk untuk osteotomy pembetulan kaki dan tulang metatarsal 1 mengalami gangguan tulang selepas fraktur dan bentuk arthrosis yang teruk.

Jenis operasi

Jenis osteotomi berikut digunakan:

 • Z berbentuk atau skarf (dengan kecacatan valgus);
 • berbentuk baji (pembetulan paksi fasa x jari);
 • sudut (pengasingan tisu di sudut untuk mengembalikan kedudukan yang betul);
 • linear (penyelarasan rasuah).
Osteotomi Calcaneal untuk kaki rata

Bergantung kepada akses, dua jenis operasi berikut dibezakan:

 1. Pilihan dengan penggunaan akses tertutup. Membolehkan anda membetulkan patologi melalui senaman kulit 2 cm pada kulit. Seorang pakar bekerja "secara membabi buta," jadi pilihan rawatan ini memerlukan perhatian yang lebih tinggi dan sering menyebabkan komplikasi.
 2. Pilihan dengan akses terbuka. Jenis ini digunakan lebih kerap. Operasi ini dilakukan melalui pemotongan pada kulit sehingga 12 cm, yang membolehkan anda membuka sepenuhnya bahagian tulang yang diperlukan.

Seringkali, tulang kaki - fasa mata kanan atau kaki kiri dan tumit - menjalani pembetulan. Kawasan ini mempunyai beban yang besar apabila pulih daripada patah anggota bawah, yang penuh dengan gabungan yang salah. Rawatan pembedahan juga ditetapkan untuk kecacatan rata-valgus dengan pengikatan yang teruk, kaki kaki, kaki-kaki dengan komplikasi.

Operasi pada sendi lutut dilakukan dengan perkembangan tahap arthrosis yang sangat teruk. Akibat yang teruk penyakit ini membawa kepada ketidakupayaan dan penurunan mendadak dalam kualiti hidup. Untuk membetulkan kemerosotan, pemasangan implan ditunjukkan; rawatan ini masih boleh diakses untuk banyak pesakit kerana kos yang tinggi. Pilihan alternatif adalah osteotomy tibia mengikut Ilizarov.

Operasi di kawasan pinggul adalah untuk menukar konfigurasi sendi pinggul. Pada masa yang sama, pakar bedah berusaha untuk memadankan permukaan kepala femoral dan acetabulum. Rawatan TBS dengan cara Hiari dijalankan dalam kes displasia sendi pinggul pada kanak-kanak (osteotomy dengan variasi derotasional) dan coxarthrosis pada orang dewasa.

Petunjuk untuk

Osteotomi pembetulan adalah disyorkan dalam kes berikut:

 • kecacatan kongenital bahagian atas dan atas pada kanak-kanak;
 • reposisi struktur tulang sendi dan terjejas akibat penyakit yang lalu (riket, penyakit Paget, osteoporosis);
 • kecacatan dengan gangguan pertumbuhan (penyakit Blount);
 • kecacatan selepas trauma;
 • arthrosis sendi lutut;
 • ketidakstabilan peralatan ligamen lutut.

Contraindications

Pembetulan pembedahan dikontraindikasikan dalam keadaan berikut:

 • penyakit berjangkit akut;
 • penyakit vaskular kronik;
 • gangguan sistem kardiovaskular dan organ pernafasan pada peringkat dekompensasi;
 • gangguan pendarahan;
 • peringkat lanjut arthrosis patellofemoral;
 • pelanggaran regenerasi tulang rawan dan struktur tulang;
 • obesiti (operasi pada TBS, lutut dan kaki).

Sebelum melakukan rawatan pembedahan, pesakit dimaklumkan mengenai kemungkinan akibat dalam tempoh selepas operasi.

Komplikasi berikut mungkin berlaku selepas pembedahan:

 • jangkitan luka;
 • anjakan serpihan;
 • pembentukan sendi palsu;
 • kehilangan kepekaan kulit;
 • penolakan implan;
 • pemulihan perlahan.

Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan, komplikasi sementara selepas pembedahan dalam bentuk ketulan, gangguan kepekaan dan perkembangan luka keradangan tanpa jejak apabila menetapkan rawatan perubatan yang sesuai, fisioterapi dan senaman khas. Rawatan yang tepat pada masanya dan mencukupi membantu mengurangkan tempoh pemulihan.

Ciri pembedahan pada kanak-kanak

Bergantung kepada jenis displasia pinggul pada kanak-kanak, operasi dilakukan pada tulang paha atau tulang pelvis. Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan konfigurasi fisiologi sendi. Sebelum osteotomy, kanak-kanak diberikan x-ray, pengimejan resonans magnetik dan ujian makmal. Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Pada masa osteotomy hip berlangsung dari 2 hingga 5 jam bergantung kepada saiz dan kerumitan campur tangan pembedahan.

Teknik yang diterangkan oleh A.S. Cangkuk dalam buku "Osteotomy pelvis dengan dislokasi kongenital pinggul." Juga pada subjek ini terdapat banyak artikel dari AG Shargorodsky dan N.A. Semashko.

Petunjuk untuk operasi pada usia kanak-kanak:

 • sebelum tidak dirawat, subluxation kongenital yang canggih;
 • kekurangan kesan daripada terapi konservatif;
 • nekrosis avascular, komplikasi penyakit Perthes;
 • subluxations pada kanak-kanak yang berumur lebih daripada 8 tahun, yang timbul selepas pengurangan tertutup yang tidak berjaya;
 • displasia dengan osteoarthritis yang teruk;
 • keseleo yang disebabkan oleh spastik atau kelemahan otot.

Kanak-kanak tidak merasa apa-apa di meja operasi, kerana dia sedang dalam keadaan tidur yang mendalam. Selepas pembedahan, ubat penahan sakit ditetapkan. Selepas pembedahan, plaster cast digunakan pada kedudukan penculikan anggota badan.

Tempoh pemulihan selepas pembedahan berlangsung dari dua hingga dua belas bulan. Selepas penyingkiran gipsum, peningkatan yang perlahan dan beransur-ansur dalam beban di kaki yang dikendalikan adalah disyorkan.

Peringkat persediaan

Persediaan untuk rawatan pembedahan termasuk langkah-langkah berikut:

 • peperiksaan menyeluruh dijalankan dengan radiografi, resonans magnetik atau tomografi terkomputer;
 • beberapa ubat dibatalkan dalam beberapa hari;
 • Hari sebelum operasi, diet khusus ditetapkan dan masa makan terakhir ditunjukkan.
Deformasi kepala femoral, akibat daripada displasia

Apabila memilih teknik bedah dan skim pengurusan pesakit selepas pembedahan, perlu mengambil kira keadaan kesihatannya, kehadiran penyakit bersamaan dan kontraindikasi terhadap penggunaan ubat-ubatan tertentu. Kos osteotomi pembetulan bermula dari 35,000 rubel.

Tempoh pemulihan

Pesakit berada di hospital di bawah pengawasan kakitangan perubatan selama seminggu. Dalam tempoh ini, pakar memantau keadaan umum dan perubahan di kawasan yang dikendalikan. Pesakit di hospital sedang menjalani diet khas. Dia mesti mematuhi mod penjagaan, yang menghapuskan apa-apa beban pada anggota badan, dan menggunakan lutut.

Orang itu dilepaskan dari hospital dengan keadaan yang memuaskan dan tiada komplikasi. Pada masa yang sama, beliau menerima cadangan daripada doktor yang menghadiri rawatan dadah, yang mana dia harus menerima secara pesakit luar. Pemeriksaan semula dijalankan dalam beberapa minggu. Apabila doktor pulih, dia menetapkan fisioterapi dan senaman.

Pad lutut sebelum dan selepas pembedahan

Pemulihan boleh berlangsung dari dua hingga dua belas bulan atau lebih. Keseluruhan tempoh pemulihan adalah penting untuk mengekalkan nada otot dan peredaran darah normal dalam anggota yang dikendalikan.

Tempoh pemulihan termasuk langkah terapeutik berikut:

 • mengambil ubat untuk memperbaiki proses metabolik dan peredaran darah;
 • fisioterapi, urutan dan latihan terapeutik;
 • diet yang diperkaya dengan vitamin dan mikro;
 • kenaikan secara beransur-ansur beban pada anggota badan.

Pesakit berada di bawah pengawasan perubatan. Dalam kes komplikasi, doktor menetapkan makmal berulang dan pemeriksaan instrumental. Selepas menerima keputusan, rejimen rawatan boleh diubah.

Komplikasi akhir

Sudah dalam bulan pertama pemulihan, pelbagai komplikasi mungkin muncul. Mereka dikaitkan dengan taktik rawatan yang salah, pemburukan penyakit kronik, atau penambahan gangguan lain (contohnya, akibat kerosakan pada saraf peroneal semasa operasi).

Gejala menunjukkan perkembangan komplikasi:

 • jangkitan luka dan suppuration kulit;
 • perpecahan serpihan, rupa ubah bentuk, "benjolan";
 • kesakitan teruk di kawasan yang dikendalikan;
 • kebas kelamin.

Pada awal postoperative period, anda boleh melihat beberapa gejala biasa yang tidak boleh mengganggu. Ini termasuk kesakitan dan bengkak tisu lembut di kawasan yang dikendalikan. Sekiranya simptom-simptom yang tidak menyenangkan bertambah dan terdapat pergeseran serpihan tulang, pemeriksaan perubatan yang teliti dan penerangan keadaan pesakit adalah perlu. Jika perlu, doktor akan membetulkan rejimen rawatan, anda mungkin perlu menjalani operasi semula.

Kesimpulannya

Osteotomi pembetulan adalah rawatan pembedahan yang kompleks yang ditetapkan dalam kes-kes di mana kaedah lain tidak berkesan. Memandangkan risiko kecacatan, dalam kes-kes yang lebih tinggi, pakar-pakar mengesyorkan tidak menangguhkan operasi. Jika fungsi anggota badan dipelihara, tetapi terdapat kecacatan luar, doktor akan memilih kaedah rawatan yang kurang trauma.