Utama / Lutut

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Manusia vertebra: struktur dan fungsi tulang belakang

Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Jabatan Sacral 5 vertebra.
 • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

 • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
 • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
 • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
 • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

 • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
 • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

Ciri struktur kolum tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

Struktur vertebra

Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

 • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
 • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
 • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
 • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

 • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
 • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral - S I- S V;
 • coccyx.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
 • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

Tulang belakang Thoracic

Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

Tulang belakang Sacral

Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

Tulang belakang coccyx

Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

 • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

Sendi dan otot tulang belakang

Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

Fungsi mereka termasuk:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
 • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
 • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
 • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
 • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

Struktur cakera intervertebral

Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

Ubat dan arteri

Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

Gangguan tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
 • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
 • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
 • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
 • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
 • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

Kecederaan tulang belakang

Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

Mereka mungkin disebabkan oleh:

 • Kemalangan tertunda.
 • Anomali semulajadi.
 • Kecederaan pekerjaan.
 • Kerosakan isi rumah.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.

Bahagian tulang belakang manusia: struktur, fungsi, penyakit

Punggung manusia adalah asas seluruh organisma. Bentuk tulang belakang yang sihat, menyerupai huruf S, menyediakan seseorang dengan kelonggaran dan kusyen tambahan. Reka bentuk ini kompleks, tetapi pada masa yang sama boleh dipercayai dan tahan lama.

Terima kasih kepada tulang belakang kami, kami boleh melakukan apa-apa pergerakan - berlari, melompat, berjalan, duduk - semua yang berlaku dalam kehidupan dikaitkan dengannya. Di samping pergerakan, tulang belakang melakukan lebih banyak fungsi.

Struktur tulang belakang membahagikannya kepada 5 bahagian, masing-masing melaksanakan fungsinya. Pakar perubatan menetapkan bahagian-bahagian dalam huruf Latin dan nombor mereka dari bahagian atas - serviks.
Setiap orang perlu memberi perhatian kepada tulang belakangnya setiap hari dan mengekalkan kesihatannya.

Struktur tulang belakang manusia

Tulang belakang adalah asas rangka manusia, tiang dan batangnya. Anatomi atau struktur tulang belakang manusia adalah sangat unik dan pelbagai fungsi yang membolehkan anda menjadi sukar pada masa yang sama, menjaga berat badan seseorang, serta fleksibel, memastikan mobiliti seluruh badan. Lajur tulang belakang adalah rangka tubuh manusia, sifatnya telah menganggapnya kuat, kuat, tetapi mudah alih.

Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

 1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
 2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
 3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
 4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
 5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

Ciri-ciri struktur tulang memungkinkan untuk membahagikan mereka kepada kelas-kelas yang khusus. Sebagai contoh, menurut bentuk luar, satu kelas tulang panjang, pendek, rata dan campuran dibezakan. Dan juga membezakan kelas tulang tiub, spons dan campuran.

Spine manusia terbentuk oleh tulang (vertebra), yang terletak di atas yang lain dan membentuk sejenis tiang (ruang tulang belakang). Mereka disambungkan menggunakan ligamen (pelbagai panjang), cakera intervertebral, sendi cartilaginous dan sendi kecil. Mengikut beberapa maklumat, lajur vertebral terbentuk dari 123 elemen artikular, 366 ligamen dan 28 formasi cartilaginous.

Tubuh adalah struktur utama dari setiap vertebra, ia diarahkan ke hadapan (ke dalam rongga dada) dan memegang sendiri keseluruhan pukal. Badan mereka terdiri daripada bahan padat, yang menyerupai span, dan tambahan ditutup dengan plat padat nipis di tepi. Lokasi simetri dan betul rasuk sponge membolehkan untuk meningkatkan kestabilan dan kekuatan mereka.

Selain itu, struktur intervertebral (cakera, simfisis, sendi dan ligamen) memberikan kestabilan dan ketumpatan tambahan, yang membolehkan ia menggabungkan kekuatan dan mobiliti yang mencukupi.

Di belakang badan adalah gerbang vertebra, mereka disambungkan ke badan dengan bantuan dua kaki, terima kasih kepada mereka, foramen tulang belakang terbentuk, dan apabila lubang-lubang ini diletakkan, terusan tali tulang belakang terbentuk. Di belakang mereka adalah proses spinous (ia boleh dirasakan di belakang), apabila vertebra membentuk tiang, proses ini melakukan fungsi perlindungan dan mencegah lanjutan tulang belakang yang kuat.

Setiap vertebra individu, dalam vertebra Latin, adalah cincin berongga. Anatomi semua vertebra adalah sama, dan bersama-sama mereka membentuk terusan tunjang, di mana saraf tunjang berlalu. Perbezaan penting dalam struktur mereka adalah hanya 1-2 vertebra, yang terletak di kawasan serviks.

Cakera intervertebral, dalam bahasa Latin disci intervertebrales, adalah rongga tertutup yang dipenuhi dengan cecair konsistensi yang padat. Bersama-sama mereka membentuk kira-kira 1/5 daripada panjang ruang tulang belakang.

Cakera intervertebral sangat elastik dan mudah alih, ini membolehkan dalam banyak aspek mengekalkan integriti tulang belakang, ciri-ciri fungsinya. Ketinggian cakera tidak konstan, pada waktu pagi ia lebih besar, pada waktu petang ia menjadi kurang di bawah berat berat badan dan beban.

Tulang belakang mempunyai struktur sendi dan ligamen tulang belakang. Sendi belakang, seperti semua sendi lain dalam sistem muskuloskeletal manusia, memberikan mobiliti yang optimum dari belakang dan fungsi yang selesa untuk orang itu. Sendi tulang belakang adalah mudah, kompleks, gabungan atau kompleks.

Di luar, semua sendi diperkuat dengan ligamen, yang membantu melindungi mereka dari kejutan atau kerosakan disebabkan oleh fakta bahawa beg artikular itu menebal. Sendi tulang belakang mempunyai beberapa ciri penting: mereka lebih mudah bergerak pada waktu petang daripada pada waktu pagi, dan mobilitas mereka meningkat apabila suhu meningkat.

Tulang yang berbentuk S, di mana ia berada dalam kedudukan yang sihat yang normal, memberikan kelonggaran tambahan dan kusyen belakang. Asas kerangka manusia, tiang utama adalah pembinaan yang agak rumit, tetapi tahan lama dan boleh dipercayai.

Fungsi tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian sokongan utama rangka. Di samping itu, lajur tulang belakang membolehkan anda menjaga keseimbangan badan, adalah paksi pergerakan dan melakukan peranan perlindungan. Kerangka rangka juga terlibat dalam pergerakan, tanpa fleksibilitas tulang belakang, kecenderungan torso dan kepala, serta posisi tegak lelaki, tidak mungkin.

Sekiranya anda mengkaji dengan teliti struktur tulang belakang manusia, anda akan melihat bahawa sendi boleh melakukan pergerakan tiga jenis. Tulang belakang, apabila digunakan pada otot di sekelilingnya, boleh melakukan:

 • flexion
 • lanjutan
 • cerun
 • putaran sekitar paksi sendiri

Skema tulang belakang manusia menunjukkan bahawa semua sendi mempunyai struktur yang sama, kecuali untuk dua tulang belakang serviks dan serviks yang diubahsuai pada orang dewasa, kerana dia cuba keluar daripada lima vertebra berasingan dan menjadi tidak bergerak sepenuhnya.

Lajur tulang belakang adalah sokongan utama. Tanpa itu, sukar untuk membayangkan kehidupan manusia. Dia pasti tidak mungkin. Apabila pelanggaran berlaku dalam karyanya, ia menjadi sukar bagi seseorang bukan sahaja untuk berjalan, tetapi juga untuk berdiri.

Tulang belakang manusia dibentangkan dalam bentuk rod fleksibel. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk bahu, anggota atas, dan organ-organ sternum dan peritoneum. Ini bukan sahaja paksi, tetapi juga asas badan kita, kerana ia memegang kepala, bilah bahu, tulang selangka, tulang rusuk, anggota atas.

Tulang belakang melindungi tali tunjang, yang merupakan pusat kawalan yang paling penting, tanpa organ-organ dan sistem tubuh yang paling penting tidak berfungsi dengan normal.

Kejutan luaran, kerosakan mekanikal, faktor alam sekitar yang merugikan - semua ini boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan manusia. Lajur tulang belakang melindungi terhadap kesan berbahaya dari semua faktor ini.

Antara vertebra terletak sendi, dengan bantuan yang pergerakan itu dijalankan. Setiap orang boleh mengira kira-kira 50 sendi ini.
Sekarang mari kita bercakap secara langsung mengenai ciri-ciri anatomi dan struktur tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra.

Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

Ciri-ciri anatomi

Spina mempunyai struktur kompleks: ia mempunyai banyak pautan. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra silinder kecil. Perbezaan dalam dua vertebra disebabkan oleh perbezaan bilangan tulang belakang di tailbone pada orang yang berbeza.

Sudah tentu, rod menegak ini agak panjang akan menjadi tipis dan tidak akan menahan beban kecil, jika bahagiannya tidak saling terhubung oleh pengikat semula jadi yang indah.

Dalam set reka bentuk ini:

 • Cakera Intervertebral
 • Bungkusan
 • Sendi Faceted -
 • Tender

Setiap pengikat mempunyai fungsi tersendiri:

 1. Cakera intervertebral digunakan untuk menyerap beban
 2. Bundel menghubungkan vertebra antara mereka
 3. Sendi muka - untuk memastikan pergerakan vertebral
 4. Tendon membawa lampiran otot paravertebral ke tulang belakang

Kekuatan seluruh alat vertebra ditentukan bukan sahaja oleh keadaan vertebra dan cakera, ubah bentuk yang membawa kepada penyakit, tetapi juga oleh keadaan ligamen, otot dan tendon. Penyatuan triple ini dipanggil korset otot-ligamentous.

Tulang vertebra terletak di atas yang lain, membentuk luasan tulang belakang, dan proses lengan dan tulang belakang vertebra - kanal tulang belakang, di dalamnya saraf tunjang di dalam cangkang keras. Jarak antara membran otak dan dinding saluran dipanggil ruang epidural.

Dari setiap segmen saraf tunjang (31-33) mereka meninggalkan filamen radikular depan dan belakang, yang menjalankan motor dan deria deria, yang, apabila digabungkan, membentuk saraf serebrospinal. Saraf ini memasuki foramen intervertebral lateral, yang dipanggil foraminal.

Semua bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri struktur mereka sendiri, berkait rapat dengan fungsi.

  Oleh itu, dalam tulang belakang serviks dua vertebra pertama mempunyai struktur yang unik, dan ini memberikan keupayaan kepala untuk mengubah arah dan bengkok yang berbeza
  Kerana beban kuasa kecil di tulang belakang serviks, tulang belakangnya sempit, dengan badan-badan kecil.
  Mobiliti besar bahagian serviks dan struktur halusnya adalah penyebab penyakit kerap seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral.

 • Sektor dada adalah yang paling besar dan bergerak perlahan, ada banyak organ di dalamnya, tulang rusuk dilampirkan, oleh itu vertebra toraksik besar-besaran, dengan badan besar. Disebabkan ketidakaktifan rantau toraks, pembentukan hernia di dalamnya agak jarang berlaku. Sekalipun ini berlaku, praktikalnya tanpa gejala.
 • Bahagian singa beban jatuh pada lumbar. Oleh itu, vertebra segmen lumbar adalah yang terbesar di kedua-dua diameter dan tinggi.
 • Bahagian vertebral sacral mempunyai struktur tertentu:
  • semua tulang belakangnya bersatu
  • dua tulang belakang sakral pertama yang besar, dan kemudian terus menurun. Dan di sini, fenomena seperti sakralisasi dapat diperhatikan - splicing pada lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama. Lumbarisasi - vertebra sacral pertama dan kedua dipisahkan.
 • Ini juga salah satu daripada sifatnya, berkat yang mampu menahan banyak tekanan, dan tetap utuh: terima kasih kepada kelengkungan yang berguna, ia akan melompat dan melembutkan beban.

  Lengkung tulang belakang memberikan penampilan huruf S. Lengkungan ke hadapan dipanggil lordosis, dan lekuk belakang disebut kyphosis. Di tempat yang berbeza, putaran tulang belakang mempunyai arah yang berbeza.

  • Di tulang belakang serviks, bengkok ke hadapan - ini adalah lordosis serviks.
  • Di bahagian belakang dada (kyphosis dada)
  • Lumbar serta serviks, mempunyai orientasi depan - lordosis lumbar.

  Sekiranya kita memisahkan struktur vertebra, secara berasingan, ia terdiri daripada badan dan arka, yang membentuk lubang di mana korda tulang belakang dilalui. Secara luaran, vertebra itu mengandung serat tulang penampakan lamellar, di dalamnya ada bahan spongy dengan barisan tulang, serta sumsum tulang merah.

  Di atas gerbang proses vertebra diletakkan. Yang terbesar mereka dipanggil spinous. Mereka mudah terkeluar di bahagian tengah belakang. Proses yang lebih kecil menyambungkan tulang belakang bersebelahan, membentuk sendi yang dipanggil faset, yang melakukan fungsi penunjang tambahan.

  Badan-badan vertebra bersebelahan disambungkan menggunakan cakera intervertebral. Ini adalah plat di tengahnya yang rawan lembut (yang disebut teras gelatin). Di pinggir terdapat lapisan sepusat dari serat ikat yang membentuk cincin berserat tahan lama.

  Oleh kerana konsistensi anjal, cakera intervertebral boleh mengubah bentuknya, menjadi penyerap kejutan dan membolehkan kembali ke bengkok. Vertebra yang disambung oleh cakera fibro-cartilaginous ini juga diikat dengan ligamen membujur.
  Dari saraf tunjang, ujung saraf, urat dan arteri masuk ke bukaan antara vertebra yang bersebelahan.

  Dengan kerosakan kepada akar saraf tulang belakang, gejala klinikal berkembang, termasuk kemerosotan motor, patologi kepekaan dan perubahan autonomi. Selain cakera, tulang belakang kuat disebabkan oleh ligamen. Ligamen adalah formasi yang menghubungkan tulang antara satu sama lain.

  Adalah penting untuk tidak mengelirukan tendon dengan ligamen. Tendon berfungsi sebagai penyambung tulang dan otot. Di antara tulang, tulang belakang mempunyai sendi. Lutut, siku dan sendi tulang belakang, mereka serupa dengan satu sama lain, hanya mempunyai saiz yang berbeza. Lajur tulang belakang mempunyai sendi dan sendi yang dibengkokkan busur. Mengetatkan, benarkan tulang vertebra bergerak dengan lancar, tanpa membawa ketidakselesaan kepada orang itu.

  Di tengah setiap vertebra ada foramen vertebra. Ia terletak di tempat yang sama setiap vertebra individu dan mengandungi saraf tunjang. Dia, pada gilirannya, bertanggungjawab untuk semua bahagian sistem saraf. Setiap saraf tubuh manusia, dalam tindakan, menghantar impuls kepada otak, dan dari itu ke organ-organ tubuh.

  Bahagian tulang belakang manusia

  Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

  Tulang belakang dibahagikan kepada 4 bahagian: serviks, toraks, lumbar dan coccyx atau sacral. Kesemua mereka melakukan fungsi tertentu yang memastikan aktiviti penting seseorang.

  Kawasan serviks

  Ia termasuk 7 vertebra berasingan, yang biasanya dilambangkan oleh huruf Latin C (C1-C7). Penghitungan vertebra berada di atas. Fleksibiliti yang luar biasa ini memberikan struktur tulang belakang serviks, atau lebih tepatnya ciri-ciri dua vertebra pertama:

  • Atlas, terdiri daripada dua gerbang dan tidak mempunyai tubuhnya sendiri
  • epistropi (epiphysis), mempunyai proses dentate, di mana putaran vertebra pertama dilakukan

  Oleh kerana bentuk ini, tulang belakang pertama diperbetulkan dalam cincin saraf dan paksi putaran terbentuk. Julat pergerakan semasa perpanjangan lekapan adalah kira-kira 95 darjah, dan semasa pusingan ia mencapai 8 darjah.

  Kedua-dua vertebra serviks atas mempunyai struktur yang berbeza.

  Yang pertama (C1, atlas) terdiri daripada dua gerbang, yang berkaitan dengan bantuan tebal tulang dalam gelang. Di bahagian sisi cincin terdapat dua sendi kondilar, yang mengikatkan rahim serviks dengan tulang oksipital.

  Pusingan serviks kedua (C2) dipanggil epistropi, yang bermaksud "putaran" dalam bahasa Yunani. Ia mempunyai pergelangan tangan, di mana ia bergerak bergerak ke atlas. Struktur anatomi ini menjadikan gerakan putaran kepala mungkin.

  Baki 5 vertebra mempunyai struktur biasa. Kesemuanya terdiri daripada badan, yang merupakan penebalan silinder, dan arka bersebelahan dengannya. Dari proses pembakaran tulang belakang, yang dilekatkan pada otot dan ligamen.

  Sebagai perbandingan dengan vertebra jabatan lain, serviks dicirikan oleh lebar yang lebih kecil dan ketinggian yang lebih tinggi. Ini disebabkan oleh beban yang rendah pada bahagian atas tulang belakang. Dalam orang dewasa, ia tidak melebihi 115 kg. Walaupun tekanan pada bahagian bawah mencapai 400 kg. Pada masa yang sama, disebabkan kekuatan mekanikal yang rendah, vertebra serviks paling mudah terdedah kepada kecederaan dan kehelan.

  Jabatan Thoracic

  Tulang belakang dalam segmen thoracic terdiri daripada 12 vertebra, dari mana tulang rusuk bertolak. Di hadapan tulang rusuk dihubungkan dengan sternum dan membentuk perlindungan yang boleh dipercayai untuk organ penting - dada. Hampir semua vertebra rantau toraks mempunyai struktur anatomi yang sama, hanya apabila mereka mendekati bahagian lumbal badan, mereka menjadi lebih besar.

  Ini adalah bahagian terbesar tulang belakang, yang terdiri daripada 12 vertebra. Panjang purata pada orang dewasa bervariasi dari 25 hingga 30 cm. Pada usia tua, disebabkan penipisan rawan intervertebral, rantau toraks menjadi 2-3 cm lebih pendek.

  Thoracic vertebra dilambangkan dengan huruf T (T1-T12) atau D (D1-D12). Dalam strukturnya, mereka berbeza sedikit daripada lehernya. Badan vertebral mempunyai dua fossae artikular untuk sendi dengan tulang rusuk. Proses median (spinous) yang meluas dari arka lebih panjang dan diarahkan ke bawah sedemikian rupa sehingga bahagian atas menutupi bahagian bawah seperti jubin.

  Badan-badan vertebra thoracic berkembang ke bawah, yang dijelaskan oleh peningkatan secara beransur-ansur dalam beban fisiologi mereka. Oleh itu, jika vertebra pertama (T1) mengalami tekanan badan 120 kg, maka yang lebih rendah (T12) sudah kira-kira 215 kg.

  Kerana penipisan cakera intervertebral dan hubungan dengan tulang rusuk, rantau thoracik mempunyai pergerakan yang sangat terhad. Rentang fleksi di sini tidak melebihi 35 º, sambungan - 50 º, dan putaran - 20 º.

  Seperti tulang belakang pangkal rahim, dari tulang belakang lahir. Pada kira-kira 6 bulan, apabila bayi mula duduk, bahagian tengah tulang belakang melambung ke belakang. Ini selekoh dalam amalan perubatan dipanggil "thypacosis thoracic."

  Keadaan patologi di rantau thoracic, gangguan postural dan mencubit saraf paling kerap didiagnosis. Tetapi hernia di sini didapati sangat jarang, kerana ciri-ciri anatomi vertebra thoracic.

  Tulang belakang lumbar

  Membolehkan anda membuat pelbagai pergerakan - selekoh dan giliran badan. Pada tulang belakang di segmen lumbar menyumbang beban terbesar. Oleh itu, vertebra di sini jauh lebih besar daripada di kawasan serviks atau toraks - saiz badan meningkat dari vertebra lumbar pertama ke kelima.

  Semasa kelahiran, tulang belakang manusia di rantau sakral terdiri daripada 5 vertebra berasingan. Walau bagaimanapun, dengan usia mereka tumbuh bersama dan membentuk satu sakrum.

  The vertebra lumbar (L) adalah yang terbesar kerana mereka menyumbang sebahagian besar batang tubuh. Badan vertebra terutama dikembangkan: lebar yang paling rendah mencapai 18-20 mm. Proses spinous arcs, sebaliknya, adalah pendek dan sedikit diratakan pada masa yang sama. Cakera intervertebral tebal menyumbang kepada pergerakan tinggi kawasan lumbar. Jumlah fleksi di sini mencapai 60 darjah, lanjutan - 50 darjah. Kebanyakan orang mempunyai 5 vertebra lumbar. Sesetengah orang mempunyai 6. Struktur tulang belakang manusia tidak dianggap tidak normal, tetapi dianggap sebagai salah satu variasi biasa.

  Pada usia 9-12 bulan, apabila kanak-kanak belajar berjalan, rantau lumbar membongkok, membentuk lordosis lumbar. Oleh kerana beban yang tinggi, ruas lumbar lebih mudah terdedah kepada gangguan seperti kelengkungan tulang belakang dan herniasi cakera intervertebral. Semasa kerja fizikal atau semasa duduk lama, tekanan pada vertebra lumbar meningkat, sehingga risiko patologi berkembang meningkat beberapa kali.

  Jabatan Coccyx

  Ia terdiri daripada 3-5 vertebra berasingan. Jumlah tepat mereka dalam orang tertentu hanya boleh ditentukan oleh X-ray atau tomografi.

  Dalam dewasa, 5 tulang belakang sakral disambungkan ke tulang tunggal - sakrum. Mengambil bahagian dalam pembentukan pelvis, sakrum mempunyai fungsi sokongan. Bentuk tulang menyerupai piramid, bahagian atasnya bertukar menjadi tailbone. Permukaan belakangnya adalah cembung dan ditutup dengan tulang-tulang tulang yang terbentuk akibat pertambahan gerbang vertebra.

  Ciri-ciri seksual sakrum menarik perhatian: pada wanita ia lebih luas dan kurang melengkung. Tailbone terbentuk daripada gabungan 3-5 vertebra. Dan semuanya adalah asas (kurang berkembang), diwarisi oleh manusia dari "nenek moyang" yang jauhnya.

  Mengenai vertebra

  Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

  The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

  Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

  Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

  Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

  Setiap vertebra mempunyai badan - pusatnya, ia diliputi oleh lengkungan berbentuk Y atau arka yang dipanggil. Gerbang itu termasuk proses berputar ke bawah dan belakang, yang dapat dirasakan sebagai deretan tubercles di belakang, dan dua proses melintang, di kedua-dua belah pihak, yang menyediakan daya tarikan untuk otot dan ligamen. Bersama-sama, pusat dan gerbang mengelilingi lubang, terusan vertebral, di dalamnya saraf tunjang dilindungi secara pasti. Segmen dipisahkan oleh cakera intervertebral cartilaginous, yang mengambil peranan bantal, menyerap beban semasa pergerakan.

  Setiap vertebra, dari mana jabatan itu, dibina dari badan dan lengkung tipis. Terdapat 7 proses pada pemegang:

  • proses spinus terletak di bahagian belakang gerbang.
  • Proses melintang, seperti sayap pesawat, terletak di sisi.
  • proses-proses artikular yang dipasangkan, atas dan bawah, terletak, di atas dan di bawah lengan. Proses-proses vertebra ini saling berkaitan.

  Tulang vertebra diikat bersama oleh ligamen, mereka tidak menyentuh, kerana ia dipisahkan oleh cakera intervertebral.

  Disk terbentuk dua bahagian: teras dan cincin. Inti, yang merangkumi keseluruhan beban tulang belakang, dibina dari tulang rawan dan air. Cincin ini diwakili oleh gentian tisu penghubung yang padat. Lapisan ini melindungi inti itu sendiri, mengelilinginya.

  Cakera tulang belakang dibina dari:

  • kolagen (10-20%). Fungsi kolagen untuk memberikan kekuatan, keanjalan dan kestabilan untuk cakera intervertebral. Oleh itu, mencegah kemungkinan hernia.
  • proteoglycans (4-7%). Komponen utama adalah asid hyaluronic dan glycosaminoglycans.
  • air (65 - 80%). Ia dibebaskan di bawah beban untuk mengimbangi sebahagian daripada tekanan apabila terdedah kepada daya luar dan juga bertindak sebagai pelincir.

  Asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam isu struktur tisu dan pertukaran sel. Ia seperti pelincir di bahagian yang bergerak dari kereta, hanya bahagian-bahagian cakera intervertebral. Komponen kedua, glycosaminoglycan, menyumbang kepada penjanaan tisu tulang di bawah keadaan beban, yang diperlukan untuk kesihatan cakera intervertebral.

  Ligamen panjang menghulurkan sepanjang tiang keseluruhan, di depan dan di belakangnya. Ligamen pendek memegang setiap vertebra secara berasingan. Yang paling tidak dapat dilihat, tetapi tidak kurang kuat, serat, memperbaiki cakera intervertebral dengan badan vertebra. Ligamen juga memutarkan sendi di sekitar, mewujudkan kapsul di mana ia berfungsi dan dilokalisasi.

  Sendi memberi labil tulang belakang dan keupayaan untuk membengkok ke semua arah. Mereka terletak di antara vertebra sendiri dan di sendi tulang belakang dengan tulang lain yang melekat pada tulang: tulang rusuk, tulang selangka, tulang pelvis.

  Dalam relung yang dibentuk oleh proses tulang, otot terletak. Keupayaan tubuh untuk bergerak di angkasa bergantung kepada mereka, mereka membentuk gaya berjalan dan gerakan yang wujud setiap orang. Otot terdiri daripada banyak serat yang disatukan bersama.

  Serat mempunyai sifat-sifat kuat yang diregangkan atau dipendekkan. Dengan hujungnya, otot-otot menyertai proses tulang. Mematuhi impuls saraf, mereka berehat dan berkontrak, membuat pergerakan. Otot mengelilingi seluruh tulang belakang dan tulang dengan "kepompong" yang berlapis-lapis.

  Bahagian utama sistem saraf juga sangat bergantung pada tulang belakang. Kord tulang belakang masuk ke dalam tiang, prosesnya ditutup dengan proses vertebra, dan plexus saraf tersembunyi jauh di bawah rangka.

  Kord rahim tertutup di lajur vertebral itu sendiri, dan akarnya meluas melalui lubang-lubang pada vertebra. Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf manusia, yang menghantar isyarat mengenai pelbagai sensasi, serta mengawal pergerakan otot-otot tubuh.

  Penyakit tulang belakang manusia

  Penyakit dan kecederaan tulang belakang adalah agak biasa dan luas, dengan kerosakannya akan dicirikan oleh gejala yang jelas dan pembentangan klinikal. Selalunya, penyakit tulang belakang dengan ketara mengurangkan kualiti hidup, boleh mengakibatkan kecacatan pelbagai peringkat, atau pun kematian.

  Scoliosis adalah penyimpangan paksi vertebral dari pusat ke kiri atau kanan. Selalunya, penyakit ini berkembang semasa tempoh pertumbuhan yang intensif, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang dewasa, terutama pada orang-orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

  Spine lumbar adalah paling mudah ditukar, kerana jabatan ini mempunyai beban besar. kelengkungan patologi tulang belakang di kapal terbang hadapan. Dalam 23% kes, skoliosis kongenital direkodkan apabila tulang belakang, cacat, atau aksesori tulang belakang yang terdapat pada bahagian tulang belakang.

  Bentuk penyakit yang diperolehi dikaitkan dengan reumatik, riket, pelbagai penyakit sistem saraf yang berlaku dengan lumpuh dan myositis, serta dengan postur yang tidak betul dan penuaan fizikal yang berlebihan.

  Perlu diingat bahawa scoliosis 1 atau 2 darjah, yang berlaku pada masa kanak-kanak, bertindak dengan baik untuk terapi konservatif. Pesakit disarankan memakai korset khas dan mengambil kursus latihan terapeutik. Perlu diingatkan bahawa latihan yang bertujuan meningkatkan fleksibiliti tulang belakang adalah kontraindikasi.

  Scoliosis mempunyai kesan positif dalam air, serta latihan yang menguatkan otot belakang dan membantu membentuk postur yang betul. Rawatan konservatif untuk scoliosis juga boleh termasuk urut dan unsur-unsur sukan yang meningkatkan keseimbangan badan.

  Spondylosis adalah penyakit di mana pertumbuhan (osteophytes) terbentuk di dalam tubuh manusia di sepanjang tepi badan vertebra, pertumbuhan ini, ketika berinteraksi antara satu sama lain, mengurangkan diameter tulang belakang, yang meningkatkan tekanan pada akar umbi tulang belakang. Ini akan mewujudkan kesakitan malam ciri (paling kerap di rantau serviks), pesakit untuk masa yang lama mencari kedudukan yang selesa dan tidak menyakitkan semasa tidur, kekakuan pagi dan kesakitan.

  Penyakit ini berkembang akibat perubahan degeneratif-dystrophik yang berlaku akibat gangguan metabolik (garam berlebihan dan mineral dalam tulang).

  Hernia intervertebral adalah patologi yang berkembang akibat proses metabolik yang terganggu dalam cakera intervertebral, yang menyebabkan "prolaps" sebahagiannya. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa cakera tidak lagi dapat melaksanakan fungsinya (menyerap kejutan), di samping itu, bahagian cakera yang dikeluarkan (hernia) mula memberi tekanan kepada akar saraf tunjang, sehingga menyebabkan gejala neurologi dan kesakitan di jabatan ini.

  Hernia cakera intervertebral adalah patologi di mana cincin berserabut rosak. Dalam kes ini, kandungan nukleus pulpa boleh melebihi hadnya. Pesakit, sebagai peraturan, mengadu bahawa mereka mempunyai sakit belakang yang kronik, rasa mati rasa atau kesemutan dalam anggota badan, serta kelemahan otot.

  Osteochondrosis adalah penyakit yang paling kerap dan meluas yang berlaku bukan sahaja pada orang yang berkaitan dengan usia, tetapi juga di kalangan orang muda. Ia berlaku disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera intervertebral dan pemampatan akar seterusnya, yang menyebabkan kesakitan di jabatan tertentu. Pembedahan serviks, toraks, lumbar, sacral dan osteochondrosis dibezakan. kerosakan dystrophik pada tisu tulang belakang, yang berlaku dengan perubahan degeneratif dalam struktur cakera intervertebral, badan vertebra dan ligamen.

  Oleh itu, osteochondrosis dapat menampakkan bukan sahaja sakit belakang, tetapi juga kebas kaki, sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan jantung atau keabnormalan organ-organ kelamin yang tidak dapat dirawat secara berkesan tanpa mempengaruhi faktor etiologi utama - perubahan patologis tulang belakang. Untuk osteochondrosis di rantau lumbosacral, daya tarikan tulang belakang dan terapi manual disyorkan untuk tujuan terapeutik.

  Radiculitis - penyakit berlaku jika anda tidak merawat osteochondrosis. Yang paling sering terjejas ialah kawasan yang paling mudah terdedah kepada stres (vertebra lumbar dan sakral). Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan akut, yang boleh digabungkan dengan kelumpuhan dan kehilangan sensasi di kaki.

  Osteoporosis adalah penyakit yang berkembang dengan penipisan struktur tulang, meningkatkan risiko dan bilangan fraktur. Selalunya berlaku dengan penuaan badan, dengan umur, keseimbangan magnesium dan kalsium terganggu, yang menyebabkan pembentukan osteoporosis.

  Kecederaan dan fraktur kawasan belakang. Apa-apa perubahan dalam struktur anatomi akan menjejaskan badan secara keseluruhan, apatah lagi kecederaan. Tapak fraktur paling kerap adalah rantau lumbar, kerana ia kurang dilindungi dari peluasan yang berlebihan dan paling mudah alih.

  Sebarang pencampuran tulang belakang atau cakera boleh membawa kepada akibat yang serius.

  Hemangioma adalah tumor tulang benigna tulang belakang, yang paling sering dijumpai di rantau thoracic. Ia didiagnosis, sebagai peraturan, secara kebetulan semasa peperiksaan untuk mengenal pasti lesi tulang belakang yang lain. Kadang-kadang patologi ini mendasari patah tulang patah vertebra.

  Rawatan aktif dijalankan hanya apabila dikaitkan dengan kemunculan gejala patologi yang bersesuaian dengan hemangioma. Pada dasarnya, operasi tertentu dilakukan - vertebroplasty tusukan, di mana simen disuntik ke dalam tumor untuk menguatkan vertebra.

  Di sini disenaraikan sebahagian kecil daripada penyakit yang boleh berlaku pada mana-mana umur dan dalam sebarang status sosial. Untuk menguatkan kolum tulang belakang dan tulang secara umum, perlu mengambil kompleks vitamin, melakukan kerja-kerja fizikal yang minimum dan perhatikan apa-apa manifestasi sakit belakang.

  Pencegahan Penyakit tulang belakang

  Perkembangan tulang belakang manusia bermula pada masa pranatal dan berterusan sepanjang hayat. Tetapi jika di zaman kanak-kanak dan remaja struktur dan tisu tulang belakang diperkukuhkan dan stabil, maka usia yang lebih tua mula "membalikkan pembangunan" - kemerosotan secara beransur-ansur dan pemusnahan komponen penting tulang belakang yang sihat.

  Merawat kebajikan tulang belakang adalah lebih penting apabila anda menganggap bahawa banyak penyakit dari tulang belakang boleh menyebabkan gangguan dalam aktiviti fizikal seseorang dan bahkan menyebabkan kecacatan.

  Langkah-langkah utama untuk pencegahan penyakit tulang belakang manusia tetap senaman sederhana, membentuk korset otot yang kuat, serta rawatan tepat pada masanya kepada doktor pada tanda-tanda awal masalah tulang belakang.

  Rundingan dengan doktor adalah perlu dalam kes berikut:

  • rasa sakit atau mati rasa di mana-mana bahagian tulang belakang;
  • kesukaran untuk memulihkan mobiliti tulang belakang selepas tempoh rehat yang panjang (tidur malam, bekerja di komputer, dan lain-lain);
  • sakit kepala yang kerap sekiranya tidak ada punca yang dapat dilihat, nada dering atau perasaan merobek di telinga.

  Penting: selepas jatuh di belakang anda, melompat dari ketinggian yang hebat dan peristiwa ekstrim yang lain, anda perlu berjumpa dengan doktor walaupun tanpa gejala kecederaan. Pecah tulang belakang jenis ini, sebagai pemampatan, boleh membuat dirinya dirasai hanya beberapa tahun selepas kecederaan, tetapi sebelum itu anda boleh merosakkan kesihatan anda secara serius.

  Tulang belakang mengalami proses penuaan dengan cara yang sama seperti semua organ tubuh kita yang lain. Masa, dengan sendirinya, sekali kecederaan dan sudah tentu, tabiat buruk mempunyai kesan buruk terhadap tulang belakang.

  Sebagai orang yang berumur, cakera di tulang belakang menjadi kering, atau mereka kering dan kehilangan keupayaannya bertindak sebagai pelembut, bertindak sebagai penyerap kejutan. Tulang dan ligamen yang membentuk tulang belakang juga menjadi kurang fleksibel dan dipadatkan. Salah satu punca utama penyakit ialah degenerasi cakera.

  Kemerosotan dalam cakera adalah semulajadi dan bukan itu sendiri masalah. Kesukaran timbul apabila cakera-cakera ini mula mencubit dan meletakkan tekanan pada ujung saraf bersebelahan atau saraf tunjang.

  Pertolongan cemas untuk kebarangkalian kecederaan tulang belakang

  Mangsa harus berada dalam kedudukan mendatar dan berehat sebelum kedatangan ambulans brigade. Ia dilarang keras untuk bergerak dan mengangkut pesakit, kerana ia mungkin menerima kecederaan dan komplikasi baru. Ia dibenarkan untuk mengangkut mangsa dalam kes kecederaan tulang belakang yang disyaki dalam kes-kes luar biasa apabila ia berbahaya untuk tetap berada di tempat.

  Punggung manusia adalah struktur unik badan yang melakukan fungsi sokongan, perlindungan, motor, sehingga keadaannya, pencegahan penyakit dan rawatan tepat waktu mereka harus dijaga sepanjang kehidupan individu. Ciri-ciri struktur segmen individu dari ruang tulang belakang membenarkan seseorang untuk bergerak secara menegak dan mengimbangi beban yang bertindak pada struktur tulang belakang dan mengekalkan aktiviti fizikal sepanjang hayat.