Utama / Siku

Fungsi tali tulang belakang

Sistem saraf pusat (CNS) dalam tubuh manusia diwakili oleh dua unsur otak: otak dan tulang belakang. Di dalam rangka manusia ada terusan tunjang, di mana kord rahim terletak. Apakah fungsi yang berfungsi?

Ia melaksanakan dua fungsi penting:

 • konduktor (laluan penghantaran isyarat denyut);
 • refleks segmental.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-300x197.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru /wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka.jpg "class =" wp-image-960 size-image-post "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-580x381.jpg "alt =" Otak manusia dan korda tulang belakang "width =" 580 "height =" 381 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-580x381.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka-300x197.jpg 300w, http: // sustavam. ru / wp-content / upload / Golovnoj-i-spinnoj-mozg-cheloveka.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "

Otak manusia dan saraf tunjang

Fungsi tulang belakang dan ciri-ciri mereka

Fungsi konduktor dijalankan melalui penghantaran denyutan di sepanjang laluan otak menaik ke otak dan kembali ke organ-organ yang melaksanakan di sepanjang laluan otak yang menurun. Jalur transmisi panjang isyarat impuls membolehkan mereka dihantar dari saraf tunjang ke bahagian-bahagian fungsional otak yang berbeza, dan yang pendek memberikan komunikasi antara segmen saraf tunjang yang bersebelahan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ihososennial207x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru /wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-706x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-953 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-580x841.jpg "alt =" Fungsi saraf tulang belakang dan ciri-ciri mereka "width =" 580 "height =" 841 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-580x841.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-207x300.jpg 207w, http: // sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-768x1114.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-706x.jpg 706w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Spinnomozgovye-funktsii-i-ih-osobennosti-300x435.jpg 300w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Fungsi tulang belakang dan ciri-ciri mereka

Fungsi refleks direproduksi oleh pengaktifan arka refleks mudah (lutut lutut, lanjutan dan lekukan lengan dan kaki). Refleks kompleks dikemukakan dengan penyertaan otak. Kord cerebrospinal juga bertanggungjawab terhadap prestasi refleks vegetatif yang mengawal kerja persekitaran dalaman orang - sistem pencernaan, kencing, kardiovaskular, pembiakan. Rajah menggambarkan fungsi sistem vegetatif dalam badan. Kawalan refleks vegetatif dan motor dilakukan oleh proprioceptors dalam ketebalan saraf tunjang. Struktur dan fungsi saraf tunjang mempunyai beberapa ciri pada manusia.

Pertimbangkan struktur saraf tunjang bagi pemahaman yang lebih baik mengenai fungsi yang dilakukannya.

Ciri-ciri anatomi

Struktur saraf tunjang seseorang tidak semudah ia kelihatan pada mulanya. Secara luaran, bahagian belakang otak menyerupai kord dengan garis pusat hingga 1 cm, panjang dalam jarak 40-45 cm. Ia mengambil asalnya dari medulla dan berakhir dengan ekor kuda hingga akhir kolom tulang belakang. The vertebra melindungi kord rahim dari kerosakan.

Struktur luar saraf tunjang

Saraf tunjang adalah kord, ia terbentuk oleh tisu otak. Sepanjang panjang, ia mempunyai bentuk bulat dengan seksyen silang, satu-satunya pengecualian adalah zon penebalan, di mana perataannya diperhatikan. Penebalan serviks terletak dari tulang belakang leher ketiga ke toraks pertama. Penyebaran lumbosakral dilokalisasi di rantau 10-12 vertebra di daerah torak.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-204x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-697x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-954 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee- stroenie-spinnogo-mozga-580x852.jpg "alt =" Struktur luar saraf tunjang "width =" 580 "height =" 852 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee--stroenie-spinnogo -mozga-580x852.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-204x300.jpg 204w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee -stroenie-spinnogo-mozga-768x1128.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-697x1024.jpg 697w, http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga-300x441.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vneshnee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px ) 100vw, 580px " />

Struktur luar saraf tunjang

Saraf tunjang anterior dan posterior mempunyai alur pada permukaannya yang membahagikan organ ke dua bahagian. Kord utek mempunyai tiga cengkerang:

 • pepejal - adalah tisu tebal berkilat putih yang kaya dengan serat anjal;
 • arachnoid - diperbuat daripada tisu penghubung endothelium;
 • vaskular - membran tisu penghubung yang longgar yang kaya dengan pembuluh darah untuk memastikan kuasa kord rahim.

Antara dua lapisan bawah adalah cecair serebrospinal (cecair cerebrospinal).

Struktur dalaman saraf tunjang

Bahagian pusat saraf tunjang terbuat dari bahan kelabu. Pada penyediaan serpihan organ, bahan dalam garis besar menyerupai rama-rama. Komponen otak ini terdiri daripada badan-badan sel saraf (intercalated dan motor type). Kawasan ini sistem saraf dibahagikan kepada zon berfungsi: tanduk depan dan belakang. Yang terdahulu mengandungi neuron jenis motor, yang kedua mempunyai sel saraf interkalasi. Terdapat tanduk sisi tambahan di sepanjang panjang saraf tulang belakang dari segmen servikal ke-7 ke segmen lumbar ke-2. Berikut adalah pusat-pusat yang bertanggungjawab untuk fungsi autonomik NS (sistem saraf).

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga-300x216.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg "class =" size-images-post wp-image-955 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie- spinnogo-mozga-580x418.jpg "alt =" Struktur dalaman saraf tunjang "width =" 580 "height =" 418 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga -580x418.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga-300x216.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrenne-stroenie -spinnogo-mozga-768x553.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Vnutrennee-stroenie-spinnogo-mozga.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Struktur dalaman saraf tunjang

Tanduk tanduk dicirikan oleh heterogenitas strukturnya. Dalam komposisi zon-zon ini terdapat saraf tunjang khusus, yang dibuat oleh neuron interkal.

Bahagian luar kord rahim terbentuk oleh bahan putih, yang dibuat oleh paksi neuron kupu-kupu. Alur spinal secara kondusif menghancurkan benda putih menjadi 3 pasang tali, yang dikenal sebagai: lateral, posterior dan anterior. Aksun digabungkan menjadi beberapa jalan konduktif:

 • gentian bersekutu (pendek) - menyediakan komunikasi pelbagai segmen tulang belakang;
 • gentian menaik, atau sensitif, - menghantar isyarat saraf kepada bahagian kepala SSP;
 • gentian turun, atau gentian motor, menghantar isyarat impuls dari korteks hemisfera ke tanduk depan yang mengawal organ-organ yang melaksanakan.

Pigtail pos hanya mengandungi konduktor menaik, dan dua pasang yang tersendiri dicirikan oleh kehadiran jalur menurun dan menaik. Jumlah laluan konduktif dalam kord spermatik adalah berbeza. Jadual di bawah menunjukkan lokasi laluan konduktif di bahagian punggung sistem saraf pusat.

Kantung tali konduktor:

 • saluran cerebrospinal (posterior) - menghantar isyarat pulsa sifat proprioceptive kepada cerebellum;
 • saluran cerebrospinal (anterior) bertanggungjawab untuk komunikasi dengan korteks cerebellar, di mana ia menghantar isyarat berdenyut;
 • saluran tulang talamu (lateral luaran) bertanggungjawab untuk penghantaran ke otak isyarat berdenyut dari reseptor yang merespon perubahan sakit dan suhu;
 • saluran piramida (sisi luar) - mengendalikan isyarat denyut dari korteks hemisfera besar ke kord rahim;
 • Saluran merah-tulang belakang - mengawal penyelenggaraan nada otot rangka dan mengawal prestasi fungsi motor bawah sedar (automatik).

Konduktor tali anterior:

 • saluran piramida (anterior) - menghantar isyarat motor dari korteks CNS atas ke bawah;
 • saluran tulang talamu (anterior) - menghantar isyarat berdenyut dari reseptor sentuhan;
 • pra-cerebrospinal - menyelaraskan pergerakan dan keseimbangan sedar, dan juga dicirikan oleh hubungan dengan medulla.

Konduktor wayar belakang:

 • Bundel serat nipis Gaul bertanggungjawab untuk penghantaran isyarat berdenyut dari proprioceptors, interoreceptors dan reseptor kulit bahagian bawah badan dan kaki ke otak;
 • Serat berbentuk baji serat Burdakh bertanggungjawab untuk penghantaran penerima reseptor yang sama ke otak dari tangan dan bahagian atas badan.

Struktur segmen saraf tunjang

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha-300x240.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha.jpg "class =" size-images-post wp-image-956 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie- spinnomozgovogo-tyazha-580x463.jpg "alt =" Struktur segmen saraf tunjang "width =" 580 "height =" 463 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-thaz -580x463.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha-300x240.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie -spinnomozgovogo-tyazha-768x613.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Segmentarnoe-stroenie-spinnomozgovogo-tyazha.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Struktur segmen saraf tunjang

Sangkar tulang manusia dalam strukturnya merujuk kepada organ-organ segmental. Apakah bilangan segmen yang terdapat dalam tubuh manusia? Jumlah kord utek mengandungi 31 segmen, masing-masing, tulang belakang:

 • di leher - lapan segmen;
 • di dada - dua belas;
 • dalam lumbar - lima;
 • dalam sakrum - lima;
 • dalam tailbone - satu.

Segmen serebrum mempunyai empat akar, membentuk saraf tulang belakang. Akar posterior terbentuk daripada aksons neuron sensitif, mereka memasuki tanduk posterior. Akar kembali mempunyai ganglia sensitif (satu pada setiap satu). Kemudian sinaps antara sel deria dan motor NA terbentuk di tempat ini. Akson yang terakhir membentuk akar depan. Gambar rajah menunjukkan struktur saraf tunjang dan akarnya.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-200x300.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-682x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-957 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-580x870.jpg "alt =" Struktur saraf tunjang dan akarnya "width =" 580 "height =" 870 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-580x870.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego- koreshkov-200x300.jpg 200w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-768x1152.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-682x1024.jpg 682w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinnogo-mozga-i-ego-koreshkov-300x450.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-spinno go-mozga-i-ego-koreshkov.jpg 837w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur saraf tunjang dan akarnya

Terusan diselaraskan di pusat saraf tunjang sepanjang panjangnya, ia dipenuhi dengan minuman keras. Kepada kepala, lengan, paru-paru dan otot jantung, gentian konduktif diambil dari segmen toraks dan serviks atas. Segmen bahagian lumbal dan pektoral otak memberikan ujung saraf ke otot-otot badan dan perut dengan kandungannya. Segmen lumbar dan sakral yang lebih rendah dari seseorang memberi serabut saraf ke kaki dan otot akhbar bawah.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat seseorang, komponen utamanya adalah sel-sel saraf. Mereka terletak di terusan tulang belakang dan melakukan banyak fungsi. Badan ini mempunyai kesamaan dengan silinder, ia berasal dari otak manusia, dan berakhir di rantau lumbar. Terima kasih kepadanya, proses seperti degupan jantung, pernafasan, pencernaan dan juga pembiakan berlaku di dalam badan. Mari kita lihat dengan lebih dekat struktur struktur saraf tunjang.

Struktur luar saraf tunjang

Oleh kerana bentuk dan rupanya, menyerupai silinder, badan ini boleh dipanggil berat panjang. Panjang purata lelaki untuk lelaki adalah kira-kira 45 cm, dan untuk wanita kira-kira 42 cm. Organ ini mempunyai perlindungan yang baik, kerana ia dikelilingi oleh keras, araknoid dan cengkerang lembut. Pada masa yang sama, jurang antara arachnoid dan cangkang lembut mengandungi cecair serebrospinal. Bahagian berikut saraf tunjang dibezakan, yang sepadan dengan bahagian-bahagian tulang belakang manusia:

Kord rahim berasal dari otak sendiri, di mana pinggiran bawah foramen occipital terletak, dan berakhir pada tulang belakang lumbar. Diameternya biasanya 1 cm. Organ ini mempunyai tebal dalam dua tempat, mereka terletak di korda serviks dan lumbar, di dalam ketebalan ini sel-sel saraf, prosesnya diarahkan ke kedua-dua bahagian atas dan bawah.

Di permukaan hadapan organ ini di tengah-tengah terdapat fissure median, dan di permukaan belakangnya di tengah terdapat sulcus median posterior. Dari sini hingga perkara kelabu sepanjang keseluruhannya, aliran septum median posterior. Pada permukaan bahagian sisinya, seseorang dapat melihat alur anterolateral dan posterolateral, mereka pergi dari atas ke bawah sepanjang seluruh organ ini. Oleh itu, alur depan dan belakang membahagikan organ ini kepada 2 bahagian simetri.

Tubuh ini dibahagikan kepada 31 bahagian, yang dipanggil segmen. Setiap daripada mereka terdiri daripada akar anterior dan posterior. Ia adalah akar utama organ CNS yang mengandungi sel-sel saraf sensori yang terletak di nod tulang belakang. Akar anterior terbentuk apabila neuron keluar dari otak. Akar posterior timbul dari gentian saraf neuron aferen. Mereka dihantar ke tanduk konkrit yang dipanggil bahan kelabu ini, dan di sana, dengan bantuan neuron efferent, akar anterior timbul, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang.

Struktur saraf tunjang agak rumit, tetapi tepat ini yang memastikan pemeliharaan sel saraf. Pada masa yang sama, sebagai tambahan kepada komponen luaran, organ sistem saraf pusat ini mempunyai struktur dalaman.

Struktur dalaman

Bahan kelabu dan putih bersama-sama membentuk semua jalur saraf tunjang. Mereka mewakili komposisi dalamannya. Bahan kelabu terletak di tengah, dan putih - di sepanjang pinggir keseluruhan. Bahan kelabu dibentuk sebagai akibat daripada pengumpulan proses saraf sel pendek dan terdiri daripada 3 protrussi yang membentuk lajur kelabu. Mereka terletak di sepanjang keseluruhan badan ini dan dalam bentuk bahagian:

 • tanduk anterior yang mengandungi neuron motor yang besar;
 • tanduk posterior yang dibentuk oleh neuron kecil, yang menyumbang kepada pembangunan tiupan deria;
 • tanduk sampingan.

Masalah abu-abu organ ini sistem saraf mencadangkan kehadiran sel-sel buah pinggang. Mereka terletak di sepanjang keseluruhan kelabu, membentuk sel-sel bulat yang menjalankan sambungan antara semua segmen jambatan dorsal.

Bahagian utama bahan putih terdiri daripada proses neuron lama yang mempunyai sarung myelin, yang memberikan warna putih ke neuron. Bahan putih dari dua sisi saraf tunjang adalah terikat dengan komisar putih. Neuron perkara putih dari saraf tunjang yang dipasang ke dalam bundle khusus, mereka dibahagikan kepada 3 tali dari saraf tunjang dengan bantuan tiga bidang.

Di kawasan serviks dan toraks organ ini terdapat kord posterior, yang terbahagi kepada nipis dan berbentuk baji. Mereka mempunyai kesinambungan di bahagian awal otak. Di kawasan sakral dan tulang belakang, tali ini membentuk satu dan hampir sama.

Sudah tentu, bahan putih dan kelabu bersama-sama tidak mempunyai struktur yang seragam, tetapi mereka membentuk satu hubungan antara mereka sendiri, kerana impuls sarafnya ditularkan dari sistem saraf pusat ke semua saraf periferal. Disebabkan oleh hubungan yang rapat dengan otak, ramai doktor tidak berkongsi kedua-dua komponen sistem saraf manusia ini, kerana mereka menganggapnya sebagai satu. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga pemeliharaan fungsi mereka, yang penting untuk setiap orang.

Apakah fungsi tubuh?

Walaupun kerumitan struktur organ ini, terdapat hanya 2 fungsi saraf tunjang:

Fungsi refleks adalah bahawa sebagai tindak balas kepada kerengsaan alam sekitar, tubuh bertindak balas bergantung kepada keadaan.

Sebagai contoh, jika anda secara tidak sengaja menyentuh seterika panas, maka refleks badan segera menarik tangan anda kembali, atau apabila seseorang tersedak sesuatu, batuk segera timbul. Oleh itu, tindakan biasa yang membawa manfaat besar kepada tubuh, timbul melalui kerja saraf tunjang. Bagaimana refleks tulang belakang timbul? Proses ini berlaku dalam beberapa peringkat. Ia dapat dilihat pada contoh besi panas:

 1. Terima kasih kepada reseptor kulit, yang mempunyai ciri-ciri untuk merasakan objek panas dan sejuk, impuls bergerak di sepanjang gentian periferi ke saraf tunjang itu sendiri.
 2. Kemudian impuls ini menembusi tanduk posterior dan beralih satu neuron kepada yang lain.
 3. Selepas itu, proses neuron kecil melangkah ke tanduk depan, di mana ia menjadi neuron motor dan bertanggungjawab untuk pergerakan otot.
 4. Neuron motor muncul dari saraf tunjang bersama dengan saraf yang diarahkan ke lengan.
 5. Dorongan bahawa objek ini panas, dengan bantuan penguncupan otot lengan membantu untuk melepaskan dari objek panas.

Tindakan sedemikian dipanggil cincin refleks, terima kasih kepadanya bahawa respons muncul kepada rangsangan yang tidak dijangka. Pada masa yang sama, refleks seperti saraf tunjang dapat berupa kongenital dan diperolehi. Mereka boleh dibeli sepanjang hayat. Kord rahim, struktur dan fungsi yang sangat kompleks, mempunyai sejumlah besar neuron yang membantu menyelaraskan aktiviti semua struktur sedia ada saraf tunjang, dengan itu membentuk sensasi dan menyebabkan pergerakan.

Bagi fungsi konduktor, ia menghantar impuls ke otak dan kembali ke kord rahim. Oleh itu, otak menerima maklumat mengenai pelbagai pengaruh alam sekitar, sementara seseorang itu menyenangkan atau, sebaliknya, sensasi yang tidak menyenangkan. Oleh itu, fungsi saraf tunjang melakukan salah satu peranan utama dalam kehidupan seseorang, kerana ia bertanggungjawab terhadap sensitiviti dan bau.

Apakah penyakit yang mungkin?

Oleh kerana badan ini mengawal penghantaran impuls kepada semua sistem dan organ, gejala utama pelanggaran aktivitinya adalah kehilangan kepekaan. Oleh sebab organ ini adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat, penyakit ini dikaitkan dengan ciri-ciri neurologi. Biasanya, pelbagai luka dari saraf tunjang menyebabkan simptom ini:

 • gangguan dalam gerakan anggota badan;
 • sindrom nyeri tulang belakang serviks dan lumbar;
 • pelanggaran kepekaan kulit;
 • lumpuh;
 • inkontinensia kencing;
 • kehilangan sensitiviti otot;
 • demam di kawasan yang terjejas;
 • sakit otot.

Gejala-gejala ini boleh berkembang dalam urutan yang berlainan, berdasarkan kawasan di mana lesi terletak. Bergantung kepada punca penyakit, terdapat 3 kumpulan:

 1. Segala macam malformasi, termasuk postpartum. Anomali kongenital adalah perkara biasa.
 2. Penyakit yang menunjukkan gangguan peredaran darah atau pelbagai tumor. Ia berlaku bahawa proses patologis seperti itu menyebabkan dan penyakit keturunan.
 3. Semua jenis kecederaan (lebam, patah tulang) yang mengganggu kerja saraf tunjang. Ia boleh menjadi kecederaan akibat kemalangan kereta, jatuh dari ketinggian, domestik atau akibat luka peluru atau pisau.

Mana-mana kecederaan atau penyakit saraf tunjang yang menyebabkan kesan itu sangat berbahaya kerana ia sering membuat tidak mungkin bagi banyak orang untuk berjalan dan menjalani kehidupan yang penuh. Ia adalah perlu untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin untuk memulakan rawatan tepat pada waktunya jika gejala atau gangguan berikut diperhatikan selepas kecederaan atau penyakit:

 • kehilangan kesedaran;
 • penglihatan kabur;
 • serangan kejang sering;
 • kesukaran bernafas.

Jika tidak, penyakit ini boleh berkembang dan menyebabkan komplikasi seperti:

 • proses keradangan kronik;
 • pelanggaran saluran gastrousus;
 • pelanggaran hati;
 • gangguan peredaran darah.

Oleh itu, anda harus mendapatkan nasihat perubatan tepat pada masanya untuk mendapatkan rawatan yang betul. Lagipun, terima kasih kepada ini, anda boleh menyimpan kepekaan anda dan melindungi diri anda daripada proses patologi dalam badan yang boleh menyebabkan kerusi roda.

Diagnosis dan rawatan

Mana-mana kecederaan saraf tunjang boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan seseorang. Oleh itu, penting untuk mengetahui tentang rawatan yang betul. Pertama sekali, semua orang yang memohon bantuan dengan gejala sedemikian harus menjalani ujian diagnostik yang akan menentukan sejauh mana kerusakan. Antara kaedah penyelidikan yang paling biasa dan tepat adalah berikut:

 1. Pencitraan resonans magnetik, yang merupakan prosedur yang paling bermaklumat. Ia boleh mendiagnosis tahap kerumitan kecederaan, arthrosis, hernias, tumor dan hematomas.
 2. X-ray. Ia adalah satu kaedah diagnostik yang membantu mengenal pasti kecederaan seperti fraktur, dislokasi dan perpindahan tulang belakang.
 3. Tomografi yang dikira. Juga menunjukkan sifat kerosakan, tetapi tidak mempunyai visualisasi umum badan ini.
 4. Myelography. Kaedah ini terutamanya bertujuan untuk mereka yang, atas sebab apa pun, tidak boleh mempunyai MRI. Kajian ini adalah pengenalan bahan khas, yang mana anda dapat mengesan penyebab penyakit.

Selepas kajian, rawatan yang paling sesuai ditetapkan untuk setiap pesakit individu. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan apabila patologi berlaku akibat fraktur. Rawatan sedemikian mesti bermula dengan penyediaan bantuan pertolongan pertama. Ia adalah pelepasan pakaian atau barang-barang di kawasan yang terkena badan. Adalah sangat penting bahawa pada masa yang sama, pesakit sepenuhnya dibekalkan dengan udara dan tidak ada halangan untuk bernafas. Selepas itu, anda harus mengharapkan ketibaan ambulans.

Bergantung pada sifat lesi, penyakit ini boleh dirawat secara perubatan dan pembedahan. Rawatan ubat adalah berdasarkan kepada ubat-ubatan hormon, dan diuretik sering ditetapkan untuk menambah mereka.

Satu lagi rawatan yang lebih serius adalah pembedahan. Ia digunakan apabila rawatan ubat tidak membawa hasil yang diinginkan. Selalunya, operasi ini dijalankan dengan tumor ganas tulang belakang, termasuk kord rahim. Kurang biasa, kaedah ini digunakan untuk tumor jinak apabila menyebabkan sakit atau jika mereka tidak dapat dirawat dengan ubat-ubatan. Terapi diresmikan secara eksklusif oleh seorang pakar, dalam hal ini berbahaya untuk mengobati diri.

Tonton video pendek mengenai anatomi saraf tunjang!

Bagaimana kerja saraf tunjang manusia: struktur dan fungsi, apa bentuk kelabu

Memandangkan topik "Kord tulang belakang: struktur dan fungsi", anda akan belajar di mana proses organ ini mengambil bahagian dan peranan apa yang diberikan kepadanya dalam aktiviti penting badan manusia, serta vertebrata lain. Ini adalah salah satu organ yang paling kompleks, yang terdiri daripada serat, yang lebih kecil dari benang.

Saraf tunjang adalah organ utama sistem saraf pusat semua vertebrata, termasuk manusia. Jika isyarat dibentuk di bahagian kepala, maka isyarat tulang belakang membawa mereka ke dalam tindakan: ia menerjemahkan isyarat ke dalam saraf, dan mereka seterusnya bertindak ke atas sistem otot, menyebabkan ia menjadi kontrak.

Fungsi kord tulang belakang: perkara utama

Kord rahim adalah yang paling kompleks dalam struktur sistem gentian saraf, yang pada masa yang sama melaksanakan dua tugas utama dalam aktiviti penting organisma:

Fungsi konduktif

Apakah fungsi konduktif saraf tunjang? Sebarang pergerakan berasal pada mulanya di otak anda. Ia menerima impuls daripada membran mukus, kulit atau organ dalaman, selepas itu ia memprosesnya dan menghantar isyarat kepada saraf tunjang, dan kemudian ke sistem saraf periferal. Itu, seterusnya, menghantar isyarat melalui ujung saraf yang menyebabkan otot anda berkontrak.

Apabila melakukan pergerakan tertentu, seseorang tidak berfikir tentang otot yang akan digunakan pada masa ini - saraf tunjang secara automatik melakukan fungsi ini.

Kecederaan serius, sebagai contoh, pecahnya organ membawa kepada kehilangan sebahagian atau sepenuhnya keupayaan seseorang untuk bergerak. Dalam kes ini, maklumat itu hanya tidak mencapai ujung saraf yang akan menyebabkan otot-otot berkontrak.

Di sini, tubuh ini berfungsi sebagai pautan perantaraan. Fungsi konduktif saraf tunjang sangat penting.

Fungsi refleks

Setiap daripada anda, pasti, secara tidak sengaja menyentuh bau panas. Akhiran saraf anda bertindak balas kepada haba, yang merupakan faktor kerengsaan. Maklumat ini dihantar terus ke kord rahim. Sebagai tindak balas kepada hubungan dengan permukaan panas, fungsi refleks yang tidak terkawal dari saraf tunjang diaktifkan, yang menyebabkan otot-otot berkontraksi dengan mendadak. Kerana pengurangan ini, anda akan segera menarik tangan anda dan mengelakkan luka bakar yang teruk.

Fungsi refleks kord rahim bukan sahaja penarikan tangan apabila bersentuhan dengan api. Refleks juga batuk semasa sakit, menutup mata semasa bersentuhan dengan cahaya ultraviolet, dan banyak tindak balas pelindung yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, segmen tertentu bertanggungjawab untuk setiap refleks, dan kerosakannya menyebabkan kehilangan kemahiran tertentu.

Otak tidak mengambil bahagian dalam fungsi refleks. Refleks yang sama adalah tindak balas pertahanan semula jadi tubuh yang seseorang tidak dapat mengawal.

Telah terbukti secara saintifik bahawa jika refleks diproses oleh bahagian kepala, kadar kelangsungan hidup manusia jauh lebih rendah. Dia akan bertindak balas terhadap kerengsaan yang lebih perlahan, yang meningkatkan saiz kerosakan.

Di manakah organ itu

Di mana kord rahim terletak? Tubuh yang menarik ini dilindungi dengan baik daripada kerosakan mekanikal. Ia terletak di terusan tulang belakang. Diameternya tidak melebihi 1 cm Ia juga mengandungi cecair serebrospinal, yang berfungsi sebagai fungsi perlindungan dan mewujudkan persekitaran yang baik untuk fungsi sel. Terusan tunjang adalah tempat dari mana tusukan itu diambil.

Segmen

Segmen tali tulang belakang adalah bahagian yang terpisah dari organ yang bertanggungjawab untuk bahagian-bahagian tertentu badan, serta untuk fungsi semua organ. Jumlah memperuntukkan 31 segmen. Untuk memudahkan untuk memahami fungsi setiap segmen, yang bersama-sama terdiri daripada jabatan, perlu membuat jadual mudah.

Bahagian kord tulang belakang dan fungsi mereka: meja

Perkara putih dan kelabu

Organ ini biasanya terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Kelabu dikelilingi oleh putih dan terdiri daripada serat saraf dan neuroglia (tisu sokongan).

Perkara putih saraf tunjang adalah kumpulan saraf kecil. Terdapat gentian menaik dan turun. Yang pertama, menerima maklumat dari neuron sensitif, misalnya, dalam kulit, menghantar isyarat kepada jabatan kepala yang memprosesnya.

Maklumat yang diproses melepasi serat turun, yang menghantarnya ke sel motor.

Apakah bahan kelabu yang terbentuk di kord rahim? Bahan kelabu adalah bahagian tengah organ yang terdiri daripada badan-badan sel saraf.

Menjawab soalan: apakah perkara kelabu dari saraf tunjang terbentuk, ia harus dikatakan bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian - mereka dipanggil "sayap rama-rama". "Sayap" disambungkan oleh saluran tengah dengan ketebalan 1 mm. Setiap sayap juga terdiri daripada tiga protrusions (tanduk).

Struktur

Struktur saraf tunjang manusia adalah seperti berikut. Sulci anterior dan posterior "memecahkan" organ menjadi dua bahagian yang mutlak simetris sehubungan dengan satu sama lain. Antara bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang mengandungi cecair serebrospinal. Panjang saluran tulang belakang adalah kira-kira 45 cm.

Bahagian luar otak terdiri daripada bahan putih yang disebutkan di atas, kapal yang membekalkan darah dan tisu penghubung.

Perkara abu-abu dalam anatomi diedarkan pada tanduk:

 • depan (menghantar impuls kepada otot, menyebabkan mereka bergerak);
 • sebelah (mengambil maklumat dari kulit, otot, dan lain-lain);
 • belakang (menghantar isyarat ke otak).

Akar

Memandangkan fungsi saraf tunjang dan strukturnya, mustahil untuk tidak menyebut akar yang disebut saraf tunjang.

Ringkasnya, akar saraf tunjang adalah ikatan serat saraf yang memasuki segmen organ dan membentuk saraf tulang belakang.

Akar membentuk bahagian sensitif saraf tulang belakang. Akar terdiri daripada serat saraf motor, yang merupakan proses tanduk depan bahan kelabu.

Ini menarik! Bagaimana kita bekerja: struktur manusia - organ dalaman dalam perihalan dan susunan terperinci

Fakta menarik tentang kord rahim

Tubuh ini belum dipelajari sepenuhnya - ia menyembunyikan lebih banyak rahsia daripada doktor, dan penyelesaian mereka pada masa akan datang boleh menyebabkan penawar untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan sekarang dalam sistem saraf. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai badan yang hebat ini:

 1. Jika tulang belakang telah berkembang selama 20 tahun, maka saraf tunjang hanya 5 tahun.
 2. Stres membawa kepada penurunan neuron yang serius. Sekiranya bilangan neuron biasa adalah 13-14 juta, maka akibat daripada tekanan, bilangan mereka jatuh dua - terutama untuk wanita hamil.
 3. Dalam proses evolusi organisma vertebrata, saraf tunjang pertama muncul, dan hanya kemudian kepala. Yang pertama melakukan semua fungsi paling mudah, termasuk refleks.
 4. Sesetengah makhluk hidup dapat hidup selepas kehilangan otak, hanya tinggal dengan saraf tunjang.
 5. Kerosakan pada bahagian tertentu organ tidak hanya menyebabkan kehilangan kepekaan di bawah titik pecah, tetapi juga kemungkinan berpeluh. Ini menjadikan orang lebih cedera di tempat teduh, kerana badan sebahagiannya telah kehilangan fungsi termoregulasi, yang penting untuk aktiviti penting.
 6. Para saintis masih belum sampai pada kesimpulan umum, dan tidak dapat mewujudkan mekanisme kehilangan rambut di seluruh tubuh pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang.
 7. Sekiranya bahagian toraks organ telah terjejas, maka orang itu boleh kehilangan kemampuan untuk batuk.
 8. Biopsi dan analisis organ perkara putih dapat mengesan ratusan dan ribuan penyakit manusia.
 9. Kord tulang belakang merasakan irama muzik yang sangat halus, dan dengan itu secara automatik mampu menghantar isyarat yang akan menyebabkan tubuh bergerak ke irama.
 10. Orang yang mempunyai tulang belakang yang sihat lebih aktif dalam kehidupan seksual.

Oleh itu, kita memahami topik ini: "Tulang tulang belakang: struktur dan fungsi" dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah organ dari organisme vertebrata, yang merupakan pertalian antara otak dan NS periferal.

Fungsinya termasuk konduktif dan refleks. Perkara putih saraf tunjang, seperti kelabu, adalah sebahagian daripada organ.

Kami juga mengetahui apa yang membentuk masalah kelabu saraf tunjang.

Organ ini mengawal sepenuhnya semua proses motor dalam badan, termasuk penguncupan otot jantung, pernafasan dan gerakan anggota badan.

Kami mengkaji anatomi saraf tunjang

Lokasi saraf tunjang dan fungsinya

Kesimpulannya

Oleh itu, kehilangan fungsi tertentu, sebagai contoh, pergerakan kaki, membolehkan kita menentukan jabatan mana yang rosak. Kecederaan badan ini adalah salah satu yang paling serius, dan kerosakan itu sering tidak dapat diperbaiki. Perkara utama adalah memantau kesihatan tulang belakang anda, dan tidak membebankannya tanpa keperluan yang serius.

Organ terletak di saluran tulang belakang, dan panjangnya tidak lebih dari 45 cm, yang kurang daripada panjang tulang belakang itu sendiri. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa otak tumbuh hanya sampai usia lima tahun, dan tulang belakang, sebagai peraturan, hingga akhir masa pubertas.

Struktur dan fungsi otak

Ciri umum

Otak adalah salah satu organ komponen sistem saraf pusat. Doktor penyelidikannya masih terlibat. Ia terdiri daripada 25 bilion neuron, yang diwakili sebagai bahan kelabu.

Rajah. 1. Bahagian otak.

Di samping itu, organ sistem saraf ini diliputi dengan jenis membran ini:

 • lembut;
 • sukar
 • arachnoid (cecair serebrospinal - cecair cerebrospinal beredar di dalamnya, yang berfungsi sebagai sejenis penyerap kejutan dan melindungi daripada kesan).

Otak lelaki dan wanita berbeza dalam jisim mereka. Wakil-wakil seks yang lebih kuat, beratnya adalah 100 g lebih. Walau bagaimanapun, perkembangan mental tidak bergantung kepada penunjuk ini.

Fungsi penjana dan penghantaran denyutan dilakukan oleh neuron. Di dalam otak terdapat ventrikel (rongga), saraf otak tengkorak bergerak dari mereka ke bahagian tubuh manusia yang berlainan. Secara keseluruhan, badan mempunyai 12 pasangan tersebut.

Struktur

Organ utama sistem saraf terdiri daripada tiga bahagian:

 • dua hemisfera;
 • batang;
 • cerebellum.

Beliau juga mempunyai lima jabatan:

 • muktamad, menyumbang 80% daripada jisim;
 • pertengahan;
 • belakang;
 • sederhana;
 • bujur.

Setiap bahagian mengandungi satu set sel tertentu (bahan putih dan kelabu).

Bahan putih dibentangkan dalam bentuk serat saraf, yang boleh terdiri dari tiga jenis:

 • bersekutu - pautan kawasan kortikal dalam satu hemisfera;
 • komisar - sambung kedua hemisfera;
 • unjuran mengikat kerak ke formasi yang lebih rendah.

Bahan kelabu terdiri daripada nukleus neuron, fungsi mereka termasuk pemindahan maklumat.

Rajah. 2. Saham korteks serebrum.

Jadual berikut akan membantu memahami struktur dan fungsi otak dengan lebih terperinci:

Kord tulang belakang - struktur dan fungsi

Kandungannya

 1. Morfologi dan lokasi di dalam badan
 2. Kerang
 3. Struktur dalaman
 4. Fungsi
 5. Apa yang telah kita pelajari?
 6. Laporan skor

Bonus

 • Uji topik

Morfologi dan lokasi di dalam badan

Kord rahim bergerak jauh dari otak dan terletak di saluran tulang belakang, yang terbentuk oleh lengkok vertebra yang terhubung dalam cincin. Bahagian atas disambungkan ke medulla oblongata, bahagian bawah bersatu dengan tulang belakang tulang belakang.

Terdapat lima bahagian saraf tunjang:

 • serviks (8 vertebra);
 • thoracic (12 vertebra);
 • lumbar (5 vertebra);
 • sacral (5 vertebra);
 • coccygeal (1 vertebra).

Kord tulang belakang berakhir pada tahap vertebra lumbar pertama. Dari sini meninggalkan sebatang serat saraf, yang dipanggil ekor kuda. Kord rahim tirus menjadi terminal atau saraf tunjang, ketebalannya tidak melebihi 1 mm. Akhir benang tumbuh bersama periosteum jabatan coccygeal.

Rajah. 1. Struktur luaran dan bahagian-bahagian kord rahim.

Panjang saraf tunjang dewasa bervariasi dari 40 hingga 45 cm, dan lebar dari 1 hingga 1.5 cm. Diameternya tidak sama pada bahagian yang berbeza dari tulang belakang. Jisim otak adalah purata 35 g

Kerang

Saraf tunjang menyerupai kord. Antara saluran tulang belakang dan otak terdapat ruang yang penuh dengan tisu adipose, saluran darah, dan cecair serebrospinal.

Tiga cangkerang melindungi otak secara langsung:

 • lembut - dalaman, ketat ke otak, yang terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan mengandungi saluran darah;
 • arachnoid - medium, membentuk dengan rongga lembut yang diisi dengan cecair cerebrospinal dan saluran darah;
 • keras - tahan lama, yang terdiri daripada tisu penghubung, yang mempunyai permukaan luar yang lancar dan halus.

Rajah. 2. Cengkerang saraf tunjang.

Struktur dalaman

Di bahagian silang, saraf tunjang berbentuk seperti rama-rama. Di tengahnya adalah saluran tengah berongga yang mengelilingi dua jenis bahan saraf:

 • kelabu - pengumpulan sel saraf (neuron);
 • putih kluster proses (axons) sel saraf.

Cawangan kelabu. Tanduk belakang depan dan lanjutan dilanjutkan ke arah yang berbeza. Di rantau thoracic terdapat juga tanduk sisi. Di hadapan tanduk, berkas serat saraf, akar anterior, diperluaskan ke arah yang berbeza. Ke tanduk belakang sesuai dengan akar belakang. 31 pasang terbentuk, iaitu hanya sesuai dan daun 64 nod saraf.

Di luar, perkara abu-abu mengelilingi perkara putih padat. Antara tanduk belakang bahan putih membentuk lipatan sempit - jurang median. Sebaliknya, di antara tanduk depan terdapat lipat yang lebih luas dengan kedudukan kecil - sulcus median.

Rajah. 3. Bahagian melintang saraf tunjang dengan rasuk yang berbeza.

Bahan putih dan kelabu terdiri daripada pelbagai jenis kain dan memainkan peranan tertentu. Secara ringkas mengenai struktur dan fungsi saraf tunjang dipersembahkan di dalam jadual.

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia, bekalan darah

Saraf tunjang terletak pada kanal tulang belakang dan, pada dewasa, adalah tali 41-45 cm panjang, agak rata dari depan ke belakang. Di bahagian atas, ia terus masuk ke otak, dan di bahagian bawahnya berakhir dengan titik kerucut, dari mana benang akhir berangkat. Benang ini turun ke kanal sakral dan dipasang pada dindingnya.

Struktur

Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks dan lumbar, sepadan dengan titik keluar saraf yang membawa kepada anggota atas dan bawah. Alur longitudinal anterior dan posterior membahagikan organ ke dua bahagian simetri, masing-masing pada gilirannya mempunyai dua alur longitudinal yang lemah yang menunjukkan akar anterior dan posterior - saraf tulang belakang. Tempat keluar dari akar tidak sesuai dengan tahap lubang intervertebral dan akar sebelum keluar dari terusan, dihantar ke sisi dan ke bawah. Di rantau lumbar, mereka menjalankan selari dengan filamen terminal dan membentuk satu bundle, dipanggil cauda equina.

Dari saraf tunjang, membentuk dari akar anterior (gentian motor) dan posterior (serabut deria), 31 pasang saraf tulang belakang bercampur. Kawasan yang sepadan dengan pelepasan sepasang saraf tulang belakang dipanggil segmen saraf, atau segmen tali pinggang tulang belakang. Setiap segmen mengimbangi otot-otot rangka dan kawasan kulit tertentu.

Segmen toraks servikal dan bahagian atas mengasuh otot kepala, ikat pinggang atas, organ dada, jantung dan paru-paru. Segmen toraks yang rendah dan bahagian lumbar bertanggungjawab untuk mengawal otot-otot batang dan organ intra-perut. Dari segmen lumbar bawah dan saraf sakral berlepas ke bahagian bawah bahagian bawah dan sebahagiannya ke rongga perut.

Struktur bahan kelabu

Bahagian silang kord rahim mempunyai rupa rama-rama, yang terbentuk oleh bahan kelabu yang dikelilingi oleh putih. Sayap rama-rama adalah kawasan simetri di mana bahagian hadapan, belakang dan tiang (atau tanduk) dibezakan. Tanduk depan lebih lebar daripada belakang. Di tanduk belakang kembali akar, dan dari tanduk depan keluar akar depan. Di tengah-tengah perkara kelabu, terdapat saluran di mana minuman keras beredar, yang membekalkan tisu saraf dengan nutrien.

Bahan kelabu terbentuk daripada lebih daripada 13 juta sel saraf. Antaranya ialah tiga jenis: radicular, tuft, intercalary. Struktur akar anterior adalah akson sel-sel radikular. Proses sel-sel bundle menghubungkan bahagian-bahagian tali pinggang saraf, dan sel-sel saling selaput berakhir di sinapsis dalam hal kelabu.

Neuron dengan struktur yang sama digabungkan ke dalam nukleus saraf tunjang. Di tanduk anterior, ventrial, ventrolateral, pasangan dorso-medial dan pusat nukleus dibezakan, di tanduk posterior - sendiri dan dada. Dalam tanduk sisi adalah nukleus pertengahan sisi, dibentuk oleh sel-sel bersekutu.

Struktur tali tulang belakang

Struktur bahan putih

Bahan putih terdiri daripada proses dan berkas sel-sel saraf yang membentuk sistem konduktif organ. Penghantaran yang berterusan dan licin denyutan disediakan oleh dua kumpulan gentian:

 1. Beban pendek saraf endings yang menduduki tahap yang berbeza dari tulang belakang adalah serat asosiatif.
 2. Serat panjang (unjuran) dibahagikan kepada yang menaik, yang pergi ke arah hemisfera besar, dan yang menurun - pergi dari hemisfera ke saraf tunjang.

Laluan

Laluan menaik dan menurun yang panjang menghubungkan pinggir dengan otak melalui komunikasi dua hala. Impuls afferent di sepanjang laluan konduktif saraf tunjang dipegang di kepala, menyampaikan maklumat tentang semua perubahan dalam persekitaran luaran dan dalaman badan. Laluan ke bawah, impuls dari otak disebarkan ke neuron efektor saraf tunjang dan menyebabkan atau mengawal aktiviti mereka.

Laluan menaik:

 1. Kord posterior (laluan deria), yang membawa isyarat dari reseptor kulit ke medulla.
 2. Spinothalamic, menghantar impuls kepada thalamus.
 3. Dorsal dan ventral (cerebellar tulang belakang) bertanggungjawab untuk melakukan pengujaan dari proprioceptors ke cerebellum.

Laluan menurun

 1. Pyramid - melepasi tiang depan dan sisi saraf tunjang, bertanggungjawab untuk melakukan pergerakan.
 2. Saluran extrapyramidal bermula dari struktur otak (nukleus merah, ganglia basal, substantia nigra) dan pergi ke tanduk depan, bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela (tidak sedarkan diri).

Kord tulang belakang

Tubuh dilindungi oleh tiga cangkang: keras, araknoid dan lembut.

 1. Cangkang keras terletak di luar saraf tunjang, dan tidak sesuai rapat dengan dinding saluran tulang belakang. Ruang yang dibentuk dipanggil epidural, di sini ialah tisu penghubung. Di bawah ini adalah ruang subdural di sempadan dengan membran arachnoid.
 2. Membran arachnoid terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan dipisahkan dari membran lembut oleh ruang subarachnoid.
 3. Cangkang lembut secara langsung merangkumi saraf tunjang, hanya dibatasi oleh membran glial nipis.

Bekalan darah

Arteri spinal anterior dan posterior turun di sepanjang saraf tunjang dan disambungkan kepada satu sama lain oleh pelbagai anastomosis. Oleh itu, rangkaian vaskular terbentuk di permukaannya. Juga dari arteri tulang belakang anterior ada arteri pusat yang menembusi bahan saraf tunjang dekat komisar anterior. Bekalan darah hingga 80% berasal dari arteri tulang belakang anterior. Pengaliran vena melalui vena yang sama mengalir ke dalam plexus vena vertebra dalaman.

Fungsi

Saraf tunjang mempunyai dua fungsi: refleks dan konduktor.

Sebagai pusat refleks, ia menjalankan refleks motorik dan vegetatif yang kompleks, dan juga merupakan tempat untuk menutup busuk refleks, yang terdiri daripada tiga pautan: afferent, intercalary dan efferent.

Dengan laluan afferent (sensitif), ia dikaitkan dengan reseptor, dan dengan efferent (motor) - dengan otot dan organ dalaman.

Satu contoh adalah refleks semula jadi dan diperolehi seseorang, mereka dikunci pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang: lutut pada tahap 3-4 lumbar segmen, Achilles - 1-2 segmen sakral.

Fungsi konduktor didasarkan pada transmisi impuls dari pinggiran (dari reseptor kulit, membran mukus, organ dalaman) ke otak di sepanjang jalan menaik dan kembali ke bawah.

Kesamaan dan perbezaan dalam fungsi batang otak dan saraf tunjang

Otak adalah struktur di mana saraf tunjang berlalu, melewati foramen occipital, dan mempunyai struktur yang serupa dengannya. Persamaan terletak pada prestasi fungsi refleks dan konduktor mereka.

Mereka berbeza di lokasi perkara kelabu: batang otak dicirikan oleh pengumpulan bahan kelabu dalam bentuk nukleus, yang bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi penting: pernafasan, peredaran darah, dan sebagainya, dan di saraf tunjangnya adalah dalam bentuk tiang. Juga, batang adalah bahan autonomi dalam peraturan tidur, nada vaskular, kesadaran, dan punggung melakukan semua tindakan di bawah kendali otak.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Kord tulang belakang - struktur, fungsi, trauma

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan.

Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu.

Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak.

Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks.

Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk.

Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak.

Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur.

Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik.

Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

Menemui kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Kord tulang belakang: struktur, fungsi

Data am

Kord tulang belakang, seperti kepala, adalah organ penting dalam badan kita. Ia terletak di saluran tulang belakang, yang terbentuk oleh akar vertebra.

Pada tahap serat piramida, saraf tunjang bermula, dan bukan otak dan di bahagian atas badan medulla berlalu. Bahagian bawah meluas ke tulang belakang lumbar pertama atau kedua.

Di dalam badan adalah rongga atau kanal tengah, berbeza dengan kepala.

Fungsi pelindung dilakukan: soft, arachnoid dan dura mater, seperti di otak. Cecair serebrospinal mengisi ruang antara membran dan saluran tulang belakang serebrum pada manusia. Ruang epidural dipenuhi dengan tisu adiposa dan rangkaian vena, ruang antara tulang vertebra dan cangkang keras luar bahan terletak.

Diameter organ sepanjang panjangnya adalah berbeza (di kawasan serviks dan lumbal terdapat penebalan intumescentia cervicalis dan intumescentia lumbalis). Struktur segmental organ, sistem saraf bertanggungjawab untuk penebalan, yang terbentuk kerana pertemuan arka refleks dari bahagian atas dan bawah.

Tiga puluh dua bahagian terpencil di seluruh seluruh organ, sistem saraf: lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima sacral, dan satu atau dua coccygeal. Panjang saraf tunjang pada seorang lelaki dan seorang wanita adalah berbeza, di kalangan wakil-wakil seks yang kuat panjangnya mencapai 45 sentimeter, yang lemah hanya 41 sentimeter.

Struktur luar saraf tunjang

Struktur luar saraf tunjang dan ciri-ciri: organ ini, dan bukan kepala, sistem saraf menyerupai kord silinder yang ditutupi dengan cangkang. Diameter badan adalah 1 sentimeter, tetapi sepanjang keseluruhan panjang perubahan diameter.

Seluruh otak, bukan otak, meninggalkan akar 124, yang membentuk 31 pasang saraf tulang belakang, yang terdiri daripada 2 akar (anterior dan posterior).

Fissure median anterior berlalu di tengah-tengah permukaan anterior, dan alur permukaan membujur membentang sepanjang permukaan posterior. Kord rahim secara visual dibahagikan kepada bahagian-bahagian simetri kerana pembentukan alur-alur dan celah-celah ini.

Alur lateral posterior berada di sisi alur longitudinal. Thread radikal belakang memasukinya.

Di luar slot longitudinal depan adalah alur sisi anterior. Dalam bahagian serviks dan toraks di antara alur-alur menutup penutup alur membujur. Akar anterior terbentuk kerana pelepasan filamen radikal dari alur sisi anterior. Tandan belakang dibentuk dari benang radikal belakang yang terletak satu baris.

Rasuk anterior dan posterior mengikuti kepada foramen intervertebral mereka, di mana ganglion spinal terbentuk. Selepas kedua-dua saraf bergabung dan membentuk cerucuk saraf tulang belakang bercampur, bukan otak. Kemudian saraf berpecah menjadi dua cabang.

Struktur dan arah cawangan radikal bergantung kepada keluar dari orifis mereka, kerana pertumbuhan pesat seseorang, cawangan lumbar dan sakral berlari ke bawah selari dengan saraf tunjang sistem saraf. Dalam kerucut cerebral sakral terletak di antara akar saraf, pembentukan ini disebut ekor kuda. Putih.

Struktur dalaman saraf tunjang

Struktur dalaman saraf tunjang, bukan otak, serta otak dengan incision melintang, saraf tunjang akan terdiri dari bahagian simetris, yang meliputi materi kelabu dan putih. Perkara putih.

Perkara kelabu

Sel saraf, prosesnya, neuroglia dan kapilari membentuk kelabu organ, bukan otak, sistem saraf. Neutrons yang dikaitkan dengan struktur sinaptik disusun dalam kumpulan dan membentuk nukleus. Sel utama kelabu adalah: motor; vegetatif; proprioceptive; sensitif; bersekutu.

Dilengkapi dengan ependyma - fungsi perlindungan, bahan kelabu. Di bahagian atas, terusan pusat manusia mengembang dan menghubungkan dengan medulla oblongata, yang masuk ke ventrikel otak keempat. Dari bahagian bawah, terusan pusat mempunyai sambungan dan laluan ke ventrikel terminal.

Organ, sistem saraf dan kanal dalam filamen terminal sempit dan buntu. Setiap setengah badan mempunyai bahagian tebal dari bahan kelabu tanduk depan, dan sebahagian nipis tanduk belakang. Perkara kelabu membentangkan seluruh saraf tunjang seseorang, bukan putih. Kelabu.

Perkara putih

Bahan putih (putih) dibentuk oleh gentian saraf myelinated, non-myelinated, neuroglia, dan saluran darah. Setiap bahagian benda putih saraf tunjang, bukan otak, dihubungkan dengan komisar putih tipis. (jadual). Tiga tali membatasi perkara putih (putih) dengan cara furrows. Terdapat: tali depan, belakang dan belakang bahan putih.

Fungsi tali tulang belakang

Ciri-ciri: badan melakukan dua fungsi utama: konduktor dan refleks. Fungsi refleks dari saraf tunjang, bukannya otak, termasuk sambungan reseptor dan organ kerja dengan neuron.

Sambungan segmen, hubungan intersegmental dan komunikasi dengan otak (otak) membolehkan tubuh melakukan refleks motor, diafragma, refleks vaskular, rektum, thermoregulation, dan banyak lagi.

Aktiviti refleks dimasukkan melalui arka refleks segmen, yang terdiri daripada medan yang diterima. Refleks dan fungsi tulang belakang dilakukan oleh interneuron tanduk, akibatnya arcs polysynaptic timbul.

Refleks organ ini sistem saraf termasuk: refleks myotik, ketegangan otot. refleks kulit; refleks visceromotor; refleks sistem saraf autonomi;

Fungsi tali tulang belakang

Bukan sahaja fungsi refleks kord rahim, bukan otak, sistem saraf, tetapi juga konduktor, dalam bentuk melakukan impuls, yang mana. Konduktif - bertanggungjawab untuk menjalankan - bahan putih, yang terdiri daripada serat neuroglia dan saraf.

Ciri-ciri: aparat konduktor mengikat reseptor ke kawasan tertentu saraf tunjang atau otak - fungsi konduktor saraf tunjang. Lebih daripada 20 laluan menaik dijelaskan, yang merupakan sebahagian daripada tali. Aliran deria dijangka mengikut prinsip:

 • kelajuan impuls saraf;
 • modaliti cara deria;
 • nombor dan lokasi suis;
 • saiz medan penerimaan;
 • unjuran akhir jalan.

Laluan adalah sekumpulan gentian saraf yang dicirikan oleh struktur dan fungsi yang sama. Mengikut ciri-ciri fungsi, mereka membezakan (struktur): serat saraf bersekutu. Mereka melakukan komunikasi sehala di antara nodus saraf tunjang.

Serat saraf unjuran berkomunikasi dengan kawasan pendaratan dengan saraf tunjang. Gabungkan bahagian terbalik yang homogen dari kawasan heterogen - menyambung serat.

Laluan dan saluran kord rahim

Meningkat, laluan saraf menurun dibentuk oleh serat saraf unjuran. Impuls dari reseptor melalui gentian menaik, termasuk: saluran cerebellar tulang dorsal dan ventral, bundle berbentuk baji, ikatan nipis, laluan spin-thalamik lateral dan abdomen.

Maklumat mengenai sensitiviti ditransmisikan melalui gentian berkas berbentuk baji dan nipis, yang membolehkan kita untuk mengetahui magnitud dari pengujaan permukaan, mengubahnya pada waktunya dan menentukan lokasi. Kesan suhu dan kesakitan dihantar di sepanjang laluan spinothalamik sisi. Perut - sensitiviti sentuhan.

Data asas dari reseptor otot dan ligamen diterima di sepanjang cerebellum tulang belakang dorsal. Saluran spinal-cerebral ventral terlibat dalam mengekalkan nada otot semasa melakukan pergerakan atau mengekalkan postur.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Panjang saraf tunjang dengan saluran pusat adalah 45 cm, dan diameternya ialah 1 cm. Ia terletak di cecair cerebrospinal, yang menyediakan homeostasis dan pemakanan, dan juga menyerap kejutan dan jolts.

Di bahagian atas, ia berterusan dengan medula oblongata, dan saraf tunjang berakhir dengan vertebra lumbar pertama.

Kord tulang belakang dilindungi oleh tiga sarung. Kepada padat luaran bersebelahan dengan membran arachnoid, dan korus lembut bersebelahan terus ke otak. Rongga yang terletak di antara membran lembut dan araknoid, diisi dengan cecair serebrospinal.

Perkara kelabu di bahagian silangnya menduduki bahagian tengah. Ia dikelilingi oleh bahan putih yang membentuk serat saraf. Proses neuron ini terletak di sepanjang saraf tunjang.

Perkara abu-abu mempunyai bentuk huruf N. Buah-buahan yang menghadap ke hadapan adalah tanduk depan, dan mereka yang berpaling ke belakang biasanya disebut yang belakang. Tanduk sisi terletak di rantau thoracic.

Terdapat 31 segmen dalam saraf tunjang, masing-masing berlepas dari sepasang akar anterior dan posterior. Meninggalkan saluran tulang belakang, mereka bergabung dan membentuk saraf tulang belakang yang bercampur.

31 pasang saraf tulang belakang berpaling ke bahagian kiri dan kanan badan: 12 thoracic, 8 serviks, 5 sacral, 5 lumbar dan 1 coccygeal. Juga di dalam saraf tunjang adalah penebalan lumbar dan serviks, yang dibentuk oleh kelompok neuron.

Fungsi tali tulang belakang

Saraf tunjang melakukan fungsi refleks - ia memberikan badan dengan respon motor yang mudah. Juga, perkara abu-abu itu menutup arka refleks refleks pergerakan.

Fungsi kord rahim termasuk pengawalseliaan otot rangka anggota badan dan badan. Fungsi bahagian sakral dikaitkan dengan pembuangan air besar, kencing, dan refleks seksual, dan wilayah torasik mengawal fungsi organ pernafasan dan jantung.

Saraf tunjang juga mempunyai fungsi konduktor. Ini disebabkan oleh impuls reseptor memasukinya melalui gentian akar posterior, dan mengikuti laluan menaik ke otak dan bahagian-bahagian yang lebih tinggi.

Dan sebaliknya - dari bahagian sistem saraf pusat yang terletak di atas, saraf tunjang menerima isyarat arahan.

Komunikasi saraf tunjang dan otak

Impuls yang berasal dari otak dan mengikuti laluan ke bawah mengawal aktiviti pusat-pusat motor saraf tunjang. Otak mengawal kerja saraf tunjang.

Impuls mengekalkan nada otot dan membentuk pergerakan sukarela dan sukarela.

Sekiranya tulang belakang rosak, sambungan antara saraf tunjang dan otak akan rosak. Aktiviti refleks kord rahim akan ditamatkan, dan orang itu tidak dapat melakukan gerakan sukarela.

Perlu bantuan belajar?

Topik sebelumnya: Aktiviti refleks organisma: arka refleks
Topik seterusnya: Memori: proses dan jenis ingatan

Apakah struktur dan fungsi utama saraf tunjang manusia

Saraf tunjang adalah organ yang paling unik di dalam tubuh manusia. Ia terletak di terusan tulang belakang dan bertanggungjawab terhadap pelbagai sistem. Apakah fungsi kord rahim? Bagaimana ia berfungsi? Apa yang dibuat?

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Terima kasih kepadanya, semua impuls saraf dan isyarat dilaksanakan dalam tubuh manusia. Bahagian badan ini pada asasnya kecil berbanding dengan bahagian lain. Ia berat hanya 35-38 gram, walaupun panjangnya mencapai 45 sentimeter.

Secara luaran, terusan tulang belakang menyerupai kord putih, sedikit merata ke belakang. Ia bermula di lubang di medulla oblongata (zon occipital), dan berakhir di kawasan lumbar. Keseluruhan saraf tunjang terbahagi kepada segmen dengan alur. Di dalamnya dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Semua laluan terdiri daripada bahan putih dan kelabu. Bahan kelabu terletak lebih dekat ke pusat saluran tulang belakang, dan putih - lebih dekat ke tepi.

Sekiranya kita mempertimbangkan keratan rentas vertebra, maka bentuknya akan menyerupai bentuk rama-rama. Mengenai perkara kelabu dan putih membezakan tanduk depan dan belakang. Setiap pasangan mereka bertanggungjawab untuk menyampaikan isyarat dari neuron ke otak.

Tanduk posterior bertanggungjawab untuk menghubungkan semua neuron saraf tunjang kepada satu sama lain.

Tulang belakang manusia

Dari sepasang tanduk depan, akson meluas - akar motor saraf tunjang. Mereka diedarkan di ruang intervertebral. Ke tanduk belakang sesuai dengan akar sensitif.

Menyambung di ruang intervertebral, mereka membentuk saraf tulang belakang. Setiap orang dalam badan mempunyai 31 pasang saraf sedemikian.

Selaras dengan fakta bahawa saraf tulang belakang diedarkan di sepanjang ruang tulang belakang, jadi keseluruhan saraf tunjang dibahagikan kepada segmen. Ia berlaku dengan cara ini:

 • 8 segmen di kawasan serviks;
 • 12 di dada;
 • 5 di lumbar;
 • 5 segmen sakral;
 • 1 segmen coccyx.

Hanya 31 segmen.

Di dalam perkara putih boleh dibezakan tiga tiang. Di dalam masing-masing adalah proses neuron, atau laluan. Beberapa jalan naik, sementara yang lain turun.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Ubat yang benar-benar berkesan untuk PAIN DI JOIN dan SPINE, disyorkan oleh ortopedik terkemuka dan pakar rheumatologi Rusia! Baca lebih lanjut...

Tiga segmen terakhir tulang belakang, yaitu, lumbar, sacral dan coccygeal membentuk ekor kuda. Ekor kuda, seperti seluruh otak, ditutup dengan sarung tiga lapisan:

Sistem laluan

Semua laluan dalam badan kita dibahagikan kepada tiga sistem:

Laluan persatuan adalah sambungan saraf tunjang terpendek. Laluan ini direka untuk menyambungkan semua neuron tali tulang belakang antara segmen antara satu sama lain.

Laluan afferent mempunyai fungsi yang sensitif. Sebagai jalan menaik, mereka menghantar maklumat yang diterima dari reseptor luar ke otak.

Laluan Efferent adalah ke bawah. Laluan jenis ini menghantar isyarat otak kepada semua neuron di dalam badan.

Fungsi utama saraf tunjang

Kord rahim bertanggungjawab untuk melaksanakan dua fungsi utama:

Menariknya, setiap segmen bertanggungjawab untuk aktiviti pelbagai organ. Sebagai contoh, segmen serviks dan toraks bertanggungjawab untuk kerja-kerja tangan dan organ-organ yang terletak di sternum. Segmen lumbar mengarahkan tindakan organ pencernaan dalaman dan sistem otot. Dan segmen sakral bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ dan kaki panggul.

Peranan fungsi refleks

Terima kasih kepada kerja fungsi refleks pada manusia, tindak balas serta-merta terhadap sensasi kesakitan berlaku. Sebagai contoh, jika seseorang menyentuh seterika panas, ia tidak mengambil masa beberapa minit untuk memahami bahawa dia panas dan mengeluarkan tangannya. Ia berlaku dalam masa yang terpencil. Semua ini mungkin disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim.

Kita juga boleh melihat manifestasi fungsi ini pada contoh lutut lutut.

Peranan fungsi konduktor

Fungsi konduktor adalah untuk menghantar impuls dari otak ke neuron setiap organ, dan sebaliknya, untuk mengumpulkan maklumat dari luar, dan menghantarnya ke otak.

Jika kita membuat keputusan untuk bangun, pergi ke suatu tempat, ambil sesuatu, kita lakukan dengan serta-merta, tanpa berfikir. Kesemua ini mungkin disebabkan fungsi konduktif otak.

Penyakit pada bahagian bawah saraf tunjang

Zon yang lebih rendah atau horsetail tidak mempunyai saraf tunjang. Terdapat hanya cecair serebrospinal dan berkas saraf. Walau bagaimanapun, jika ujung-ujung ini dipenggal, pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal boleh berkembang. Berbeza, ahli-ahli memanggil penyakit ini ekor kuda.

Kuda ekor ini dicirikan oleh kejadian gejala yang tidak menyenangkan. Orang itu mula merasakan kesakitan di kawasan lumbar, terdapat kelemahan umum dalam otot.

Selalunya, orang mendapati bahawa keupayaan tubuh untuk cepat bertindak balas terhadap rangsangan berkurangan. Terdapat juga keradangan dan turun naik suhu.

Dari masa ke masa, ia boleh menjadi sukar untuk berjalan dan berada dalam kedudukan duduk untuk masa yang lama.

Jika ekor kuda rosak, campur tangan pembedahan segera mungkin diperlukan. Sekiranya operasi yang serius tidak dilakukan dalam masa yang singkat, sistem penghadaman dan kencing mungkin menderita, dan dalam kes-kes yang jarang berlaku, lumpuh pada kaki mungkin berkembang.

Punca-punca sindrom

Ekor ekor mungkin berkembang sebagai akibat penyempitan kanal tulang belakang yang lebih rendah. Ini boleh berlaku atas sebab-sebab berikut:

 • kecederaan tulang belakang;
 • kanser;
 • meningiomas;
 • metastasis tulang belakang;
 • penyakit keradangan;
 • pemindahan operasi.

Dengan subluxations dalaman di kawasan lumbar, hematoma epidural boleh dibentuk. Hematoma epidural terbentuk akibat pecahnya pembuluh darah dan pendarahan. Pengumpulan darah dapat memberi tekanan pada ekor kuda, sehingga menyebabkan gangguan sistem.

Dalam lebih daripada 15 peratus kes, ekor kuda dikompres akibat hernia intervertebral. Selalunya, diagnosis seperti ini dilakukan kepada lelaki yang telah mencapai usia empat puluh tahun. Meningkatkan penekanan hernia pada kord rahim, yang membawa kepada kerosakan kepada ruang tulang belakang.

Peranan penting saraf tunjang pada manusia

Otak adalah organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Tanpa itu, tidak ada pergerakan, sensasi dan reaksi yang mungkin. Dia adalah sejenis pusat kawalan seluruh organisma, semua ujung saraf. Tanpa fungsi yang boleh dipercayai dari tubuh ini, kita tidak dapat membuat pergerakan tunggal dan merasakan sesiapa yang menyentuh.

Walaupun otak juga memainkan peranan yang besar, fungsinya tidak akan begitu lengkap tanpa saraf tunjang. Sebagai contoh, untuk melihat apa yang berlaku di sekeliling kita, kita memerlukan kerja saraf optik, yang mematuhi otak.

Tetapi terima kasih kepada kepimpinan saraf tunjang, kita dapat melihat arah yang berbeza, mengubah murid. Begitu juga dengan keupayaan untuk menangis.

Walaupun kita mungkin mengalami emosi negatif tanpa saraf tunjang, kita tidak boleh menangis untuk penyertaannya.

Apabila beberapa tindakan berlaku secara sedar, kita memerlukan arahan yang datang dari otak. Apabila proses berkembang menjadi proses automatik, ia berlaku pada tahap refleks dengan bantuan kord rahim. Oleh itu, ini adalah badan kecil tetapi sangat penting yang memerlukan perhatian dan perhatian yang teliti.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah salah satu bahagian sistem saraf pusat manusia. Di samping itu, ia adalah bahagian tengah sistem sokongan manusia.

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Bahagian atas korda tulang belakang terus ke medulla, bahagian bawah berakhir dengan tulang belakang tulang belakang.

Struktur luar saraf tunjang

Di terusan tunjang, saraf tunjang dikelilingi oleh beberapa "membran" - tisu adipose, saluran darah, membran otak dan cecair serebrospinal.

Pada permukaan saraf tunjang ada fissure median (di bahagian luar), di mana terdapat sesuatu seperti lipatan pia mater.

Di bahagian belakang adalah sulcus median.

Ternyata celah dan alur membagi kord rahim ke dalam dua bahagian - kanan dan kiri.

Di sisi-sisi, terdapat dua alur yang kurang dalam.

Terdapat 5 segmen dalam saraf tunjang.

Pembahagian ke dalam segmen ini adalah berdasarkan fakta bahawa saraf serebrum yang sepadan berlepas dari setiap segmen:

 1. segmen serviks;
 2. segmen dada;
 3. lumbar;
 4. sakral dan
 5. coccyx.

Malah di tailbone, seseorang mempunyai saraf!

Bagaimana kerja saraf tunjang manusia: struktur dan fungsi, apa bentuk kelabu

Memandangkan topik "Kord tulang belakang: struktur dan fungsi", anda akan belajar di mana proses organ ini mengambil bahagian dan peranan apa yang diberikan kepadanya dalam aktiviti penting badan manusia, serta vertebrata lain. Ini adalah salah satu organ yang paling kompleks, yang terdiri daripada serat, yang lebih kecil dari benang.

Saraf tunjang adalah organ utama sistem saraf pusat semua vertebrata, termasuk manusia. Jika isyarat dibentuk di bahagian kepala, maka isyarat tulang belakang membawa mereka ke dalam tindakan: ia menerjemahkan isyarat ke dalam saraf, dan mereka seterusnya bertindak ke atas sistem otot, menyebabkan ia menjadi kontrak.

Fungsi kord tulang belakang: perkara utama

Kord rahim adalah yang paling kompleks dalam struktur sistem gentian saraf, yang pada masa yang sama melaksanakan dua tugas utama dalam aktiviti penting organisma:

Fungsi konduktif

Apakah fungsi konduktif saraf tunjang? Sebarang pergerakan berasal pada mulanya di otak anda.

Ia menerima impuls daripada membran mukus, kulit atau organ dalaman, selepas itu ia memprosesnya dan menghantar isyarat kepada saraf tunjang, dan kemudian ke sistem saraf periferal.

Itu, seterusnya, menghantar isyarat melalui ujung saraf yang menyebabkan otot anda berkontrak.

Apabila melakukan pergerakan tertentu, seseorang tidak berfikir tentang otot yang akan digunakan pada masa ini - saraf tunjang secara automatik melakukan fungsi ini.

Kecederaan serius, sebagai contoh, pecahnya organ membawa kepada kehilangan sebahagian atau sepenuhnya keupayaan seseorang untuk bergerak. Dalam kes ini, maklumat itu hanya tidak mencapai ujung saraf yang akan menyebabkan otot-otot berkontrak.

Di sini, tubuh ini berfungsi sebagai pautan perantaraan. Fungsi konduktif saraf tunjang sangat penting.

Fungsi refleks

Setiap daripada anda, pasti, secara tidak sengaja menyentuh bau panas. Akhiran saraf anda bertindak balas kepada haba, yang merupakan faktor kerengsaan. Maklumat ini dihantar terus ke kord rahim.

Sebagai tindak balas kepada hubungan dengan permukaan panas, fungsi refleks yang tidak terkawal dari saraf tunjang diaktifkan, yang menyebabkan otot-otot berkontraksi dengan mendadak. Kerana pengurangan ini, anda akan segera menarik tangan anda dan mengelakkan luka bakar yang teruk.

Fungsi refleks kord rahim bukan sahaja penarikan tangan apabila bersentuhan dengan api. Refleks juga batuk semasa sakit, menutup mata semasa bersentuhan dengan cahaya ultraviolet, dan banyak tindak balas pelindung yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, segmen tertentu bertanggungjawab untuk setiap refleks, dan kerosakannya menyebabkan kehilangan kemahiran tertentu.

Otak tidak mengambil bahagian dalam fungsi refleks. Refleks yang sama adalah tindak balas pertahanan semula jadi tubuh yang seseorang tidak dapat mengawal.

Telah terbukti secara saintifik bahawa jika refleks diproses oleh bahagian kepala, kadar kelangsungan hidup manusia jauh lebih rendah. Dia akan bertindak balas terhadap kerengsaan yang lebih perlahan, yang meningkatkan saiz kerosakan.

Di manakah organ itu

Di mana kord rahim terletak? Tubuh yang menarik ini dilindungi dengan baik daripada kerosakan mekanikal. Ia terletak di terusan tulang belakang. Diameternya tidak melebihi 1 cm Ia juga mengandungi cecair serebrospinal, yang berfungsi sebagai fungsi perlindungan dan mewujudkan persekitaran yang baik untuk fungsi sel. Terusan tunjang adalah tempat dari mana tusukan itu diambil.

Segmen

Segmen tali tulang belakang adalah bahagian yang terpisah dari organ yang bertanggungjawab untuk bahagian-bahagian tertentu badan, serta untuk fungsi semua organ. Jumlah memperuntukkan 31 segmen. Untuk memudahkan untuk memahami fungsi setiap segmen, yang bersama-sama terdiri daripada jabatan, perlu membuat jadual mudah.

Bahagian kord tulang belakang dan fungsi mereka: meja

Perkara putih dan kelabu

Organ ini biasanya terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Kelabu dikelilingi oleh putih dan terdiri daripada serat saraf dan neuroglia (tisu sokongan).

Perkara putih saraf tunjang adalah kumpulan saraf kecil. Terdapat gentian menaik dan turun. Yang pertama, menerima maklumat dari neuron sensitif, misalnya, dalam kulit, menghantar isyarat kepada jabatan kepala yang memprosesnya.

Maklumat yang diproses melepasi serat turun, yang menghantarnya ke sel motor.

Apakah bahan kelabu yang terbentuk di kord rahim? Bahan kelabu adalah bahagian tengah organ yang terdiri daripada badan-badan sel saraf.

Ia penting! Bahan kelabu mempunyai 13-14 juta sel saraf.

Menjawab soalan: apakah perkara kelabu dari saraf tunjang terbentuk, ia harus dikatakan bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian - mereka dipanggil "sayap rama-rama". "Sayap" disambungkan oleh saluran tengah dengan ketebalan 1 mm. Setiap sayap juga terdiri daripada tiga protrusions (tanduk).

Struktur

Struktur saraf tunjang manusia adalah seperti berikut. Sulci anterior dan posterior "memecahkan" organ menjadi dua bahagian yang mutlak simetris sehubungan dengan satu sama lain. Antara bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang mengandungi cecair serebrospinal. Panjang saluran tulang belakang adalah kira-kira 45 cm.

Bahagian luar otak terdiri daripada bahan putih yang disebutkan di atas, kapal yang membekalkan darah dan tisu penghubung.

Perkara abu-abu dalam anatomi diedarkan pada tanduk:

 • depan (menghantar impuls kepada otot, menyebabkan mereka bergerak);
 • sebelah (mengambil maklumat dari kulit, otot, dan lain-lain);
 • belakang (menghantar isyarat ke otak).

Akar

Memandangkan fungsi saraf tunjang dan strukturnya, mustahil untuk tidak menyebut akar yang disebut saraf tunjang.

Ringkasnya, akar saraf tunjang adalah ikatan serat saraf yang memasuki segmen organ dan membentuk saraf tulang belakang.

Akar membentuk bahagian sensitif saraf tulang belakang. Akar terdiri daripada serat saraf motor, yang merupakan proses tanduk depan bahan kelabu.

Fakta menarik tentang kord rahim

Tubuh ini belum dipelajari sepenuhnya - ia menyembunyikan lebih banyak rahsia daripada doktor, dan penyelesaian mereka pada masa akan datang boleh menyebabkan penawar untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan sekarang dalam sistem saraf. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai badan yang hebat ini:

 1. Jika tulang belakang telah berkembang selama 20 tahun, maka saraf tunjang hanya 5 tahun.
 2. Stres membawa kepada penurunan neuron yang serius. Sekiranya bilangan neuron biasa adalah 13-14 juta, maka akibat daripada tekanan, bilangan mereka jatuh dua - terutama untuk wanita hamil.
 3. Dalam proses evolusi organisma vertebrata, saraf tunjang pertama muncul, dan hanya kemudian kepala. Yang pertama melakukan semua fungsi paling mudah, termasuk refleks.
 4. Sesetengah makhluk hidup dapat hidup selepas kehilangan otak, hanya tinggal dengan saraf tunjang.
 5. Kerosakan pada bahagian tertentu organ tidak hanya menyebabkan kehilangan kepekaan di bawah titik pecah, tetapi juga kemungkinan berpeluh. Ini menjadikan orang lebih cedera di tempat teduh, kerana badan sebahagiannya telah kehilangan fungsi termoregulasi, yang penting untuk aktiviti penting.
 6. Para saintis masih belum sampai pada kesimpulan umum, dan tidak dapat mewujudkan mekanisme kehilangan rambut di seluruh tubuh pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang.
 7. Sekiranya bahagian toraks organ telah terjejas, maka orang itu boleh kehilangan kemampuan untuk batuk.
 8. Biopsi dan analisis organ perkara putih dapat mengesan ratusan dan ribuan penyakit manusia.
 9. Kord tulang belakang merasakan irama muzik yang sangat halus, dan dengan itu secara automatik mampu menghantar isyarat yang akan menyebabkan tubuh bergerak ke irama.
 10. Orang yang mempunyai tulang belakang yang sihat lebih aktif dalam kehidupan seksual.

Oleh itu, kita memahami topik ini: "Tulang tulang belakang: struktur dan fungsi" dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah organ dari organisme vertebrata, yang merupakan pertalian antara otak dan NS periferal.

Fungsinya termasuk konduktif dan refleks. Perkara putih saraf tunjang, seperti kelabu, adalah sebahagian daripada organ.

Kami juga mengetahui apa yang membentuk masalah kelabu saraf tunjang.

Organ ini mengawal sepenuhnya semua proses motor dalam badan, termasuk penguncupan otot jantung, pernafasan dan gerakan anggota badan.

Kami mengkaji anatomi saraf tunjang

Lokasi saraf tunjang dan fungsinya

Kesimpulannya

Oleh itu, kehilangan fungsi tertentu, sebagai contoh, pergerakan kaki, membolehkan kita menentukan jabatan mana yang rosak. Kecederaan badan ini adalah salah satu yang paling serius, dan kerosakan itu sering tidak dapat diperbaiki. Perkara utama adalah memantau kesihatan tulang belakang anda, dan tidak membebankannya tanpa keperluan yang serius.

Organ terletak di saluran tulang belakang, dan panjangnya tidak lebih dari 45 cm, yang kurang daripada panjang tulang belakang itu sendiri. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa otak tumbuh hanya sampai usia lima tahun, dan tulang belakang, sebagai peraturan, hingga akhir masa pubertas.

Kord tulang belakang dan saraf tulang belakang

Sistem saraf pusat seseorang melakukan banyak fungsi kerana tubuh kita dapat berfungsi dengan normal. Ia terdiri daripada otak dan saraf tunjang.

Saraf tunjang adalah bahagian paling penting dalam sistem saraf manusia. Struktur saraf tunjang manusia menentukan fungsinya dan ciri-ciri kerja.

Apa itu?

Otak tulang belakang dan kepala - kedua-dua komponen sistem saraf pusat, yang membentuk kompleks tunggal. Bahagian kepala masuk ke punggung pada tahap batang otak di fossa okupital besar.

Struktur dan fungsi saraf tunjang adalah berkait rapat. Organ ini adalah tali sel saraf dan proses yang meluas dari kepala ke sakrum.

Di mana kord rahim terletak? Organ ini terletak di dalam bekas khusus di dalam vertebra, yang mempunyai nama "terusan vertebral". Susunan komponen yang paling penting dalam badan kita bukannya tidak sengaja.

Terusan tulang belakang melakukan fungsi berikut:

 • Ia melindungi tisu saraf daripada faktor persekitaran.
 • Mengandungi membran yang melindungi dan menyuburkan sel saraf.
 • Ia mempunyai bukaan foramen intervertebral untuk akar dan saraf tulang belakang.
 • Ia mengandungi sejumlah kecil cecair yang beredar yang memakan sel.

Struktur

Bagaimanakah saraf tunjang berfungsi? Ciri-ciri struktur badan ini sangat penting untuk difahami untuk kesedaran tentang keseluruhan fungsi badan kita. Seperti bahagian lain sistem saraf pusat, tisu organ ini terdiri daripada bahan kelabu dan putih.

Apa yang terbentuk daripada bahan kelabu? Perkara kelabu saraf tunjang adalah diwakili oleh sekumpulan banyak sel - neuron. Dalam jabatan ini adalah nukleus mereka dan organ-organ utama yang membantu mereka menjalankan fungsi mereka.

Masalah kelabu saraf tunjang dikelompokkan dalam bentuk nukleus yang meluas sepanjang organ. Ia adalah teras yang melakukan kebanyakan fungsi.

Dalam perkara kelabu saraf tunjang adalah pusat motor, deria dan autonomi yang paling penting, fungsi yang akan didedahkan di bawah.

Perkara putih saraf tunjang terbentuk oleh bahagian lain sel-sel saraf. Tapak ini terletak di sekitar nukleus dan merupakan proses sel. Bahan putih terdiri daripada akson yang dipanggil - mereka menyampaikan semua impuls dari nukleus kecil sel-sel saraf ke tempat di mana fungsi itu dilakukan.

Anatomi berkait rapat dengan tugas-tugas yang dilakukan. Oleh itu, jika berlaku kerosakan kepada nukleus motor, salah satu fungsi organ itu terganggu dan kemungkinan melakukan suatu jenis pergerakan tertentu.

Dalam struktur bahagian sistem saraf ini terdapat:

 1. Peralatan saraf tunjang sendiri. Ia termasuk perkara kelabu yang diterangkan di atas, serta akar belakang dan hadapan. Bahagian otak ini mampu secara bebas melaksanakan refleks semula jadi.
 2. Alat pengedaran - diwakili oleh konduktor atau laluan konduktif, yang melepasi kedua-dua arah dan di dasar.

Memotong silang

Apakah yang kelihatan seperti saraf tunjang di bahagian silang? Jawapan kepada soalan ini membolehkan anda memahami banyak perkara tentang struktur organ tubuh ini.

Pemotongan berubah secara visual bergantung pada tahap. Walau bagaimanapun, komponen utama bahan adalah sangat serupa:

 • Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Rongga ini adalah penerusan ventrikel cerebral. Terusan tulang belakang dari bahagian dalam dilapisi dengan sel epitelium khusus. Terusan tulang belakang mengandungi sedikit cecair yang memasukinya dari rongga ventrikel keempat. Di bahagian bawah rongga badan berakhir secara membuta tuli.
 • Bahan sekitar pembukaan ini terbahagi kepada kelabu dan putih. Badan-badan sel saraf terletak pada satu bahagian dalam bentuk rama-rama atau huruf N. Ia dibahagikan kepada tanduk anterior dan posterior, dan di kawasan tulang belakang toraks, tanduk sisi juga terbentuk.
 • Tanduk depan menimbulkan tulang belakang motor hadapan. Belakang - sensitif, dan lateral - vegetatif.
 • Perkara putih termasuk akson, yang diarahkan dari atas ke bawah atau dari bawah ke atas. Di bahagian atas bahan putih lebih banyak, kerana di sini tubuh mesti mempunyai banyak jalur yang lebih besar.
 • Bahan putih juga dibahagikan kepada bahagian-bahagian - tali anterior, posterior dan lateral, masing-masing yang terbentuk oleh paksi neuron yang berbeza.

Segmen

Segmen kord rahim adalah unit fungsi khas elemen penting sistem saraf ini. Jadi dipanggil plot, yang terletak pada tahap yang sama dengan dua akar depan dan belakang.

Bahagian-bahagian korda tulang belakang mengulang struktur tulang belakang manusia. Jadi tubuh dibahagikan kepada bahagian-bahagian berikut:

 • Serviks - 8 segmen terletak di kawasan yang agak penting ini.
 • Jabatan Thoracic - bahagian terpanjang badan, mengandungi 12 segmen.
 • Spine lumbar - mengikut bilangan vertebra lumbal mempunyai 5 segmen.
 • Bahagian Sacral - bahagian tubuh ini juga diwakili oleh lima segmen.
 • The coccyx - dalam orang yang berlainan bahagian ini mungkin lebih pendek atau lebih panjang, yang mengandungi satu hingga tiga segmen.

Walau bagaimanapun, saraf tunjang orang dewasa agak lebih pendek daripada panjang ruang tulang belakang, oleh itu segmen saraf tunjang tidak sepenuhnya sesuai dengan lokasi vertebra yang sesuai, tetapi agak tinggi.

Lokasi segmen berbanding vertebra boleh diwakili seperti berikut:

 1. Di bahagian serviks, jabatan yang berkaitan adalah lebih kurang pada tahap vertebra dengan nama yang sama.
 2. Bahagian atas pangkal toraks dan kelapan serviks adalah satu peringkat lebih tinggi daripada vertebra dengan nama yang sama.
 3. Rata-rata, segmen toraks sudah 2 vertebra lebih tinggi daripada ruang tulang belakang nama yang sama.
 4. Kawasan toraks yang rendah - jarak meningkat dengan satu lagi tulang belakang.
 5. Segmen lumbal terletak pada tahap vertebra thoracic di bahagian bawah bahagian tulang belakang ini.
 6. Bahagian sakramental dan coccygeal sistem saraf pusat sesuai dengan thoracic dan 1 vertebra lumbar.

Nisbah ini sangat penting untuk anatomi dan ahli bedah saraf.

Akar tulang belakang

Kord rahim, saraf tulang belakang dan akar adalah struktur yang tidak dapat dipisahkan yang berfungsi dengan tegas.

Tulang tulang belakang terletak di kanal tulang belakang dan tidak keluar secara langsung. Di antara mereka, di peringkat bahagian dalaman foramen intervertebral, saraf tulang belakang tunggal perlu dibentuk.

Fungsi akar tali tulang belakang adalah berbeza:

 • Akar depan selalu bergerak dari badan. Akar anterior terdiri daripada akson, yang diarahkan dari sistem saraf pusat ke pinggir. Jadi, khususnya, adalah fungsi motor badan.
 • Akar belakang terdiri daripada serat sensitif. Mereka dihantar dari pinggir ke pusat, iaitu, mereka memasuki kord otak. Terima kasih kepada mereka, fungsi deria boleh dilakukan.

Sejajar dengan segmen akar, 31 pasang bentuk saraf tulang belakang, yang telah meninggalkan saluran melalui foramen intervertebral. Selanjutnya, saraf menjalankan fungsi langsung mereka, dibahagikan kepada serat individu dan menyerap otot, ligamen, organ dalaman dan unsur-unsur lain dalam tubuh.

Ia sangat penting untuk membezakan antara akar depan dan belakang. Walaupun mereka bergabung bersama, membentuk saraf tunggal, fungsi mereka sama sekali berbeza. Aksons yang pertama pergi ke pinggir, manakala komponen akar posterior, sebaliknya, kembali ke pusat.

Refleks kord tulang belakang

Pengetahuan mengenai fungsi unsur penting sistem saraf ini adalah mustahil tanpa pemahaman tentang lengkungan refleks mudah. Di peringkat satu segmen, ia mempunyai jalan agak pendek:

Refleks korda tulang belakang manusia sejak lahir dan adalah mungkin untuk menentukan daya maju fungsi bahagian berasingan organ ini.

Anda boleh mengemukakan arka refleks seperti berikut:

 • Laluan ini bermula dari pautan saraf khas, yang dikenali sebagai reseptor. Struktur ini merasakan impuls daripada persekitaran luaran.
 • Seterusnya, laluan impuls saraf terletak di sepanjang gentian derajat sentripetal, yang merupakan akson neuron periferal. Mereka membawa maklumat kepada sistem saraf pusat.
 • Darah saraf mesti memasuki tali saraf, ini berlaku melalui akar posterior ke nukleus tanduk posterior.
 • Elemen seterusnya tidak selalu hadir. Ia adalah pautan utama, yang menghantar impuls dari belakang ke tanduk depan.
 • Pautan yang paling penting dalam arka refleks adalah pengeluar. Terletak di tanduk depan. Dari sini impuls pergi ke pinggir.
 • Pada tanduk depan, kerengsaan dari neuron ditularkan kepada pengeluar, organ yang menjalankan aktiviti langsung. Selalunya ia adalah otot rangka.

Saraf tunjang: fungsi

Apakah fungsi kord rahim? Pencirian peranan badan ini digambarkan dalam jilid saintifik yang serius, tetapi dapat dikurangkan kepada dua tugas utama:

Melaksanakan tugas-tugas ini adalah proses yang sangat sukar. Kemungkinan pelaksanaannya membolehkan kami bergerak, menerima maklumat dari alam sekitar dan bertindak balas terhadap kerengsaan.

Fungsi refleks kord rahim sebahagian besarnya digambarkan oleh ciri-ciri arka refleks yang dibentangkan di atas. Fungsi kord rahim ini adalah untuk menghantar impuls dari pinggir ke pusat dan bertindak balas terhadapnya. Bahagian paling penting sistem saraf pusat menerima maklumat dari reseptor dan menghantar impuls motor kepada otot rangka.

Fungsi konduktif saraf tunjang dilakukan oleh bahan putih, iaitu melalui jalan konduktor. Ciri-ciri laluan individu agak kompleks. Sesetengah serat konduktif naik ke bahagian kepala, yang lain berpunca dari sana.

Peranan klinikal

Apakah maklumat yang boleh dibentangkan dalam perubatan praktikal? Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi badan adalah perlu untuk pelaksanaan aktiviti diagnostik dan terapeutik:

 1. Memahami ciri-ciri anatomi membolehkan anda mendiagnosis proses patologi tertentu dalam masa. Imbasan MRI tidak dapat diuraikan tanpa pemahaman yang jelas mengenai struktur normal sistem saraf.
 2. Penilaian data klinikal juga berdasarkan ciri-ciri struktur dan fungsi sistem saraf. Mengurangkan atau meningkatkan refleks saraf tertentu membantu menubuhkan penyetempatan lesi.
 3. Memahami ciri-ciri anatomi membolehkan pakar bedah melakukan operasi yang tepat pada organ-organ sistem saraf. Doktor akan bekerja di kawasan tertentu tisu, tanpa menjejaskan bahagian lain badan.
 4. Memahami fungsi otak harus membantu mengembangkan kaedah rawatan konservatif yang tepat. Prosedur pemulihan bagi luka-luka organik sistem saraf adalah berdasarkan pemahaman tentang fungsi saraf tunjang.
 5. Akhirnya, punca kematian seseorang daripada penyakit sistem saraf tidak boleh ditubuhkan tanpa pengetahuan tentang anatomi dan fungsi organ yang membuatnya.

Pengetahuan yang diperoleh selama berabad-abad penyelidikan ke atas keistimewaan sistem saraf membolehkan aktiviti perubatan pada tahap moden yang tinggi.

KAMI MENYEDIAKAN! Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi, pembaca kami berjaya menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar terkemuka Jerman dalam penyakit sistem muskuloskeletal. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.