Utama / Pergelangan tangan

Bengkak lengan selepas retak humerus

Dislokasi bahu membentuk 50-60% daripada semua dislokasi dan lebih biasa pada lelaki. Kekerapan kehelan bahu dijelaskan oleh bentuk sfera sendi, pergerakan yang ketara di dalamnya, ketidakcocokan permukaan artikular, kelemahan dan bilangan kecil ligamen, kapsul artikular yang longgar dan tidak kuat.

Punca: kecederaan tidak langsung (jatuh pada lengan atau siku diperpanjang dan lanjutan), kecederaan langsung (memukul bahu dari belakang atau di depan) jarang diperhatikan. Bergantung pada anjakan kepala humeral, ada anterior yang dibezakan (98% daripada semua dislokasi bahu), kehebatan posterior dan bawah (Rajah 27).

Tanda-tanda. Dengan dislokasi anterior, kepala dipindahkan anterior dan terletak di bawah klavikula atau di bawah proses coracoid, di mana ia terasa baik.

Peningkatan otot deltoid ditentukan, acromion menonjol, di bawahnya terdapat penarikan balik tisu lembut. Lengan bengkok pada sendi siku, ditarik balik, mangsa disokong oleh lengannya yang sihat. Paksi bahu dialihkan ke dalam. Kepala dan torso mangsa cenderung ke arah kerosakan.

Pergerakan aktif dalam sendi adalah mustahil, pasif yang sangat terhad dan kenyal.

Sekiranya dislokasi lebih rendah, kepala dipindahkan ke bawah dan terletak di bawah rongga artikular (dislokasi axillary). Dalam kes ini, bahu ditarik balik secara tiba-tiba, kepalanya dirasai di ketiak, jangkauan anggota badan yang relatif diperhatikan.

Dengan dislokasi posterior, kepala humeral digantikan dengan posterior. Gejala utama adalah sama seperti dalam keadaan dislokasi anterior, namun kepala humerus terasa di belakang rongga artikular, ligamen koraco-clavicular terasa tegang, bahu ditetapkan dalam kedudukan lenturan.

Dislokasi boleh disertai dengan pemisahan tubercle besar atau patah leher pembedahan humerus, seperti yang ditunjukkan oleh edema yang teruk bahu, pendarahan, dan kesakitan tempatan yang teruk. Semua mangsa perlu memastikan pergerakan dan kepekaan jari-jari dan seluruh tangan (mungkin mampatan daripada ikatan neurovaskular).

27. Klasifikasi bahu dislokasi mengikut Kaplan. a - sendi normal; 6 - dislokasi subkutaneus; (c) dislokasi subkutaneus dengan pemisahan tubercle besar humerus; dislokasi d-subclavian; d - axillary dislocation; dislokasi e-belakang.

a - intraosseous dan intravena; 6, anestesia pengaliran dari plexus brachial ke atas tulang selangka dan di ketiak. 1 - otot scalene anterior; 2 - purata skalene otot; Plexus 3-brachial; 4 - arteri subclavikular; 5 - urat subclavian; 6 - arteri axillary; 7 - tempat dalam jarum; 8-sengatan.

Rawatan. Dislokasi tidak boleh diset semula di tempat kejadian. Badan yang cedera diperbaiki dengan tayar pengangkutan atau kerchief. Pesakit dihantar ke bilik kecemasan, di mana mereka membuat peperiksaan klinikal lengkap. Ia perlu membetulkan kehebatan dengan anestesia yang baik. Subcutaneously disuntik dengan 1 ml 2% larutan penyelesaian campuran, 1 ml larutan 1% dimedrol, 40 ml 1% penyelesaian novocaine ke dalam rongga sendi. Untuk anestesia boleh digunakan anestesia konduktif daripada plexus atau anestesia brachial (Rajah 28).

Cara-cara dalam pr dan in l dan saya terlepas dari humerus.

Cara Kocher. Ia digunakan untuk dislokasi anterior. Ia terdiri daripada empat peringkat (Rajah 29).

Tahap pertama - traumatologist menangkap anggota di bahagian bawah bahu dan sendi pergelangan tangan, menendang lengan bawah pada sudut 90 ° dan, melaksanakan tujahan di sepanjang paksi bahu, memimpin anggota badan ke batang badan. Seorang penolong pada masa ini membaiki ikat pinggang pesakit.

Peringkat ke-2 - tanpa melembutkan pelanjutan sepanjang paksi bahu, traumatologist berputar ke luar, menekan siku ke badan.

Peringkat 3 - memelihara tujah di sepanjang paksi bahu, siku dibawa ke hadapan.

Tahap 4 - tanpa mengubah posisi anggota badan, traumatologist melakukan putaran dalaman bahu. Dalam kes ini, tangan anggota yang cedera bergerak ke sendi bahu yang sihat, dan lengan bawah terletak pada dada. Apabila dislokasi dikurangkan, satu klik ciri dirasakan.

Kaedah Hippocrates - Cooper (Rajah 30) digunakan untuk dislokasi bahu anterior dan inferior. Pesakit diletakkan di belakangnya. Traumatologist duduk menghadapi mangsa dari dislokasi, merangkul tangannya dengan tangan dan kawasan sendi pergelangan tangan, dengan tumitnya terletak pada ketiak pesakit dan serentak menarik anggota sepanjang paksi.

Cara Dzhanelidze diterapkan pada dislokasi bawah lengan bawah bahu. Pesakit diletakkan di sebelahnya di pinggir meja supaya tangan yang terluka digantung, dan scapula terletak di pinggir meja. Kepala pesakit diletakkan di atas meja kedua (Gambar 31). Selepas 1 0 - 1 5 minit, otot pinggang bahu berehat. Kemudian traumatologist membongkang lengan bawah hingga 90 ° dan menghasilkan tujah ke bawah (menekan bawah lengan bawah), pada masa yang sama berputar ke luar, kemudian ke dalam.

Kaedah Mukhina-Mota boleh digunakan untuk apa-apa jenis dislokasi (Rajah 32). Pesakit terletak di atas meja atau duduk di kerusi. Pembantu membaiki skapula dengan bantuan tuala, dibuang ke atas ketiak tangan yang cedera. Traumatologist menangkap lengan dan bahu mangsa dan secara beransur-ansur mengeluarkan lengan pesakit, membongkok pada sendi siku, ke kedudukan mendatar, menjalankan tujahan sederhana di sepanjang paksi bahu dan menghasilkan gegaran ringan, gerakan putaran dan tambahan dari lengan sehingga dislokasi dikurangkan. Pelbagai variasi kaedah ini dicadangkan.

Selepas penuangan semula kehelan, lengan ditetapkan pada kedudukan penculikan (sehingga 30-45 °) dengan plaster Longuet mengikut G. Turner (Rajah 33), sebelum immobilization diperlukan untuk memasukkan roller kapas-kasa ke dalam rongga axillary. Tempoh imobilisasi - 3-4 minggu, pemulihan - 2 minggu. Semua jenis rawatan berfungsi, urutan, rawatan haba ditunjukkan.

Hilang Upaya dipulihkan selepas 5-6 minggu. Penamatan fiksasi awal dan perkembangan gerakan yang memaksa dapat menyumbang kepada perkembangan kehelan yang biasa, rawatan yang hanya berfungsi. Pengurangan terbuka juga ditunjukkan dalam kes dislokasi yang tidak dapat dilihat dan kronik, patah tulang, dislokasi dan patah tulang belakang proksimal humerus.

30. Pengurangan bahu bahu mengikut Hippocrates-Cooper.

31. Tahap (ab) pengurangan bahu kehelan II Dzhanepidze.

32. Mengurangkan kehelan bahu mengikut kaedah Mukhin-Mota.

33. Longuet plaster belakang oleh G. I. Turner.

FRACTURES OF THE BONUS YANG HARUS DI JABATAN PROXIMAL

Terdapat patah kepala, leher anatomi (intra-artikular); fraktur transkutan dan fraktur serviks serviks (extraarticular); air mata tubercle besar humerus (Rajah 34).

Pecah kepala dan leher anatomi tulang bahu.

Punca: jatuh pada siku atau pukulan langsung ke permukaan luar sendi bahu. Sekiranya retak leher anatomi, bahagian distal humerus biasanya menembusi kepala. Kadang-kadang kepala bahu dihancurkan dan cacat. Kemungkinan mengoyak kepala adalah mungkin, sementara ia bertukar menjadi permukaan kartilaginous ke serpihan distal.

Tanda-tanda. Sendi bahu diperbesar kerana edema dan pendarahan. Pergerakan aktif di sendi adalah terhad atau mustahil disebabkan kesakitan. Palpasi sendi bahu dan siku siku menyakitkan. Dengan gerakan putaran pasif, tubercle besar bergerak dengan bahu. Apabila dislokasi kepala, yang kedua tidak dirasai. Tanda-tanda klinikal kurang jelas apabila patah disuntik: pergerakan aktif mungkin, dengan pergerakan pasif kepala mengikuti diafisis. Diagnosis dijelaskan secara radiografi, satu petikan dalam unjuran axillary diperlukan. Gangguan vaskular dan neurologi adalah mungkin!

Rawatan. Mangsa yang mengalami patah tulang kepala dan anatomi leher bahu dirawat berdasarkan pesakit luar. 20-30 ml larutan 1% novocaine disuntik ke dalam rongga sendi, lengan tidak bergerak dengan gypsum Longuet mengikut G. I. Turner dalam kedudukan penculikan (menggunakan roller, bantal) dengan 45-50 °, lenturan pada sendi bahu - hingga 30 °, di siku - sehingga 80-90 °. Di dalam ubat-ubatan analgesik, sedatif, dari hari ke 3 - terapi magnet, UHF ke kawasan bahu, dari hari ke-7 - gerakan aktif di pergelangan tangan dan siku dan pasif - dalam sendi bahu (longget dilepaskan!), Elektrophoresis Novocain, kalsium klorida, penyinaran ultraviolet, ultrasound, urut. Selepas 4 minggu, splinter plaster digantikan dengan perban, menguatkan rawatan restoratif. Pemulihan - sehingga 5 minggu, kapasiti kerja dipulihkan selepas 2-2.5 bulan.

Fraktur leher pembedahan tulang bahu.

Sebabnya. Pecah tanpa pengasingan serpihan, sebagai peraturan, terpengaruh atau dihancurkan bersama. Fraktur dengan serpihan yang dipindahkan dibahagikan kepada adductor (adduction) dan abductor (penculikan).

Fraktur Adductal berlaku apabila jatuh dengan penekanan pada lengan panjang dilanjutkan: serpihan pusat ditarik balik dan diputar ke luar, dan serpihan periferi dipindahkan ke luar, ke hadapan dan berputar ke dalam, serpihan membentuk sudut terbuka secara medial dan posterior.

Pecah penculikan berlaku apabila jatuh dengan penekanan pada lanjutan dilanjutkan: serpihan pusat ditunjukkan dan diputar ke dalam, dan periferal - ke dalam dan anterior dengan anjakan anterior dan ke atas, sudut dibentuk antara serpihan, ke luar dan belakang.

Tanda-tanda. Untuk fraktur tidak berpindah, kelembutan setempat ditentukan, diperparah dengan beban paksi dan putaran bahu, fungsi sendi bahu adalah mungkin, tetapi terhad. Dengan penculikan pasif dan putaran bahu, kepala mengikuti diafisis. Pada radiografi ditentukan oleh anjakan sudut serpihan. Untuk patah tulang dengan serpihan yang berpindah, gejala utama adalah sakit tajam, disfungsi sendi bahu, pergerakan yang tidak normal pada tahap patah, memendekkan dan mengganggu paksi bahu. Sifat retak dan darjah sesaran serpihan menentukan radiografi.

Rawatan. Pertolongan cemas termasuk pengenalan analgesik (promedol), imobilisasi dengan bas pengangkutan atau berpakaian Deso (Rajah 35), hospital di hospital trauma di mana mereka melakukan pemeriksaan penuh, anestesia tapak patah, meletakkan semula dan immobilization anggota dengan longitudinal (dengan fraktur yang berdampak) atau pembalut thoracic-chiral dengan kawalan radiografi wajib selepas gipsum telah kering dan selepas 7-10 hari.

Perihal dengan sbenn tentang dengan dan semula dan oz dan c dan dan (rajah 36). Dalam fraktur tambahan, pembantu menaikkan lengan pesakit ke depan dengan 30-45 ° dan retracts dengan 90 °, melengkung lengan ke 90 °, berputar bahu ke arah 90 ° dan secara beransur-ansur menghasilkan tujahan di sepanjang paksi bahu.

Traumatologist mengawal reposisi dan melakukan manipulasi pembetulan di kawasan patah. Tujahan di sepanjang paksi bahu mesti kuat, kadang-kadang untuk ini penolong melakukan berhenti kaki di kawasan axillary. Selepas itu, lengan dibaiki dengan pembalut thoracobrachial di kedudukan penculikan bahu sehingga 90-100 °, lekapan lengan hingga 80-90 °, lanjutan tangan hingga 160 °.

Dalam fraktur penculikan, seorang traumatologist dengan tangan membetulkan anjakan sudut, maka repositioning dan immobilization dilakukan dengan cara yang sama seperti fraktur penambahan.

35. Imobilisasi pengangkutan untuk patah bahu.

36. Menyusun semula dan menyimpan serpihan bahu.

Syarat imobilisasi - dari 6 hingga 8 minggu, dari minggu ke 5 sendi bahu dilepaskan dari penetapan, meninggalkan tangan pada tayar pelepasan. Tempoh pemulihan adalah 3-4 minggu, kapasiti kerja dipulihkan dalam 2-2 1/2 minggu. Dari hari pertama imobilisasi, pesakit harus secara aktif memindahkan jari dan tangan mereka.

Setelah transformasi berpakaian berputar menjadi panjang (selepas 4 minggu), pergerakan pasif di sendi siku (dengan bantuan tangan yang sihat) dibenarkan, dan selepas seminggu - yang aktif. Pada masa yang sama, urut dan mekanoterapi ditetapkan (untuk beban otot meter). Terapi latihan, pesakit yang belajar setiap hari di bawah bimbingan metodologi dan secara berasingan setiap 2-3 jam selama 20-30 minit. Selepas pesakit dapat berulang kali menaikkan lengannya di atas tayar selama 30-45 ° dan memegang anggota dalam kedudukan ini selama 20-30 s, retractor dikeluarkan dan pemulihan bermula ^ penuh. Jika reposisi serpihan yang tertutup gagal, maka rawatan pembedahan ditunjukkan (Rajah 37, 38).

Pecahan bengkak tulang bahu.

Sebabnya. Pecahan tubercle besar sering berlaku dengan kehelan bahu. Pemisahannya dengan anjakan berlaku akibat penguncupan refleks supraspinatus, supraspinatus, dan otot pekeliling kecil. Pecah terpencil daripada tabung besar tanpa anjakan terutamanya dikaitkan dengan lebam bahu.

Tanda-tanda. Bengkak yang terhad, kesakitan dan crepitus pada palpation. Penculikan aktif dan putaran bahu di luar adalah mustahil, pergerakan pasif sangat menyakitkan. Diagnosis dijelaskan secara radiologi.

Rawatan. Sekiranya patah tubercle yang besar tanpa anjakan selepas blokade dengan novocaine, tangan diletakkan pada kusyen pelepasan dan dilancarkan dengan berpakaian Deso atau syal selama 3-4 minggu. Pemulihan - 2-3 minggu, kapasiti kerja dipulihkan selepas 5-6 minggu.

Sekiranya fraktur runtuh dengan anjakan selepas anestesia, penipuan dilakukan dengan penculikan dan putaran luaran bahu, maka anggota badan tidak dapat dipindahkan ke atas tayar penculikan atau pelapis plaster (Rajah 39). Dengan edema dan hemarthrosis yang besar, disarankan untuk menggunakan daya tarikan bahu selama 2 minggu. Penculikan lengan pada tayar dihentikan sebaik sahaja pesakit mampu mengangkat dan memutar bahu secara bebas. Pemulihan - 2-4 minggu. Hilang Upaya dipulihkan selepas 2-2 1/2 bulan.

Petunjuk untuk pembedahan. Pecahan nadbugorkovye intra-artikular dengan perpindahan serpihan yang ketara, reposisi gagal pada patah leher pembedahan bahu, pelanggaran tubercle besar di rongga sendi. Osteosynthesis dilakukan dengan skru (Rajah 40).

39. Pecahan tubercle besar humerus, patah kecil pecahan; 6 - perubatan dan m dan kira dan l dan z dan c dan I.

40. X dan p pada r dan c dan kira-kira k mengenai rawatan patah tubercle besar tulang humeral,

FRACTURES DIAHIZE BERBEZA

Sebabnya. Pukul pada bahu atau jatuh pada siku.

Tanda-tanda. Kecacatan bahu, memendekkan dan merosakkan fungsi. Pada tahap fraktur ditentukan: pendarahan, sakit teruk semasa palpasi dan mengetuk siku yang lentur, mobiliti yang tidak normal dan crepitus. Sifat retak dan darjah sesaran serpihan yang ditentukan oleh radiografi.

Untuk fraktur diafisis pada bahagian atas, di bawah leher pembedahan humerus, bahagian tengah otot supraspinatus ditarik dan dialihkan secara anterior dengan putaran luaran, serpihan periferi otot utama pectoralis ditunjukkan dengan anjakan proksimal dan putaran dalaman. Dalam fraktur diafisis di sempadan bahagian atas dan pertengahan, serpihan pusat, di bawah pengaruh otot utama pectoralis toraks, berada di kedudukan pemutus, serpihan periferal, akibat otot deltoid, ditarik dan sedikit ditarik balik (Rajah 41).

Pada fraktur diafisis pada pertengahan pertengahan, di bawah lampiran otot deltoid, yang terakhir menghilangkan serpihan pusat. Untuk pecahan periferal dicirikan oleh peralihan ke atas dan ke dalam. Dalam kes patah humerus pada ketiga bahagian bawah diafisis, otot trisep dan sokongan instep mengalihkan serpihan periferal di belakang, dan otot bisep mengalihkan serpihan panjang. Bagi fraktur humerus pada pertengahan dan pertiga yang lebih rendah, adalah perlu untuk menyemak keadaan saraf radial, yang pada tahap ini bersentuhan dengan tulang. Kerosakan utama oleh serpihan diperhatikan dalam 10.1% kes. Secara klinikal, ini ditunjukkan dengan ketiadaan lanjutan jari dan tangan yang aktif, serta melanggar kepekaan dalam zon yang sepadan. Mencubit paling saraf radial antara serpihan.

Rawatan. Pertolongan cemas adalah untuk melumpuhkan anggota dengan tayar pengangkutan dan mengendalikan analgesik.

Pecahan diafisis pada bahagian atas adalah dirawat pada tayar pelepasan (90 °) dengan penyingkiran bahu anterior kepada 40-45 ° dan lanjutan sepanjang paksi (pelekat atau rangka). Di kawasan patah dari permukaan luar bahu, larutan novocaine 1% 30-40 ml disuntik. Pesakit duduk di atas najis. Salah seorang pembantu menjalankan tujahan di sepanjang paksi bahu untuk bengkok lengan pada sendi siku, yang lain menjalankan draf balas untuk tuala yang dipegang di ketiak. Apabila peluasan meluas, bahu ditarik balik ke 90 °, diputar ke luar dan dikeluarkan anterior pada 40-45 °. Traumatologist membandingkan serpihan dan menghapuskan anjakan sudut mereka. Posisi anggota yang telah dicapai adalah tetap dengan serpihan pengalihan. Dengan paksi yang betul, acromion, tubercle besar dan condyle luar bahu berada dalam satu baris.

Untuk rawatan fraktur diaphysis bahu di pertengahan dan ketiga yang lebih rendah, daya tarikan rangka (Rajah 42) dan cast plaster thoraco-brachial digunakan. Pengenaan plaster plaster bermula dengan penetapan bahu pelapis plaster berbentuk Y. Ia meliputi permukaan luar bahu, bermula dari lengan bawah, kemudian melalui gerakan sendi siku ke permukaan dalam bahu dan seterusnya, melakukan axilla dengan roller kapas-kasa dimasukkan di sana, melewati permukaan sisi dada. Prolonget yang digunakan dengan cara ini adalah tetap dengan pembalut gipsum bulat. Semasa pengenaannya, pembantunya terus meregangkan anterior hingga 30-40 ° dan putaran luaran hingga 20-30 °. Selepas pengerasan berpakaian, kedudukan serpihan diperiksa (secara radiografi). Dalam ketiadaan anjakan, perban itu berubah menjadi satu thoracobrachial. Anjakan yang dibenarkan bagi serpihan boleh dianggap sebagai anjakan oleh / diameter dan lengkung sudut, tidak melebihi 1 0 - 1 5 ° (Rajah 43).

Tempoh imobilisasi - 2-3 bulan. Rehabilitasi seterusnya - 4-6 minggu. Pemulihan - selepas 3 1 / 2-4 bulan.

Petunjuk untuk pembedahan. Penggantian gagal, perpindahan sekunder serpihan humerus, kerosakan pada saraf radial. Untuk penetapan serpihan, osteosynthesis dalaman (rod, plat, skru) atau peranti penetapan luaran digunakan (Rajah 44, 45). Selepas penetapan stabil oleh struktur dalaman atau luaran, perobohan dengan pembalut plaster tidak diperlukan. Pemulihan bermula sebaik sahaja pembedahan. Syarat pemulihan dikurangkan sebanyak 1 - 1/5 bulan.

41. Serpihan kepingan tipikal untuk keretakan diaphysis humeral di

42. Daya tarikan rangka di belakang olecranon selepas patah diaphysis humeral.

43. Pilihan untuk immobilization terapeutik fraktur humeral.

pembalut U-rbraena yang panjang; b-by Beyeru; dalam pembalut untuk Besar: pembalut g-thoraccorachial (I-IV - peringkat berpakaian).

Pecah Tulang Bahu di Bahagian Jauh

Sebabnya. Fraktur Nadmyschelkovye (extraarticular) dibahagikan kepada extensor, yang timbul dari kejatuhan pada lengan yang terentang, dan fraktur flexor - dari kejatuhan ke siku tajam tajam. Fraktur intra-artikular termasuk fraktur persilangan, retak condyle berbentuk T dan V, patah kepala condyle humerus (Rajah 46).

Tanda-tanda: kecacatan sendi siku dan bahagian bawah bahu yang lebih rendah, lengan bawahnya bengkok, saiz anteroposterior yang lebih rendah daripada ketiga bahu diperbesar, olecranon dialihkan ke belakang dan ke atas, dan terdapat penarikan balik kulit di atasnya. Anjakan pepejal terasa anterior pada tikungan siku (hujung atas tepi periferi atau bawah bahagian tengah sentral humerus). Pergerakan di siku sendi menyakitkan. Gejala VO Marx adalah positif (perpendicularity persimpangan paksi bahu dengan garis yang menghubungkan epikondong bahu diganggu - rajah 47). Apabila fraktur intra-artikular, sebagai tambahan kepada kecacatan, pergerakan patologi dan crepitus serpihan ditentukan. Membezakan fraktur ini hendaklah dari terlepasnya lengan bawah. Pemantauan mandatori integriti arteri brachial dan saraf periferal! Sifat terakhir kerosakan ditentukan oleh radiografi.

Rawatan. Pertolongan cemas - mengalihkan imobilisasi anggota badan dengan serpihan atau selendang, pengenalan analgesik. Selepas anestesia, penambahan semula serpihan semasa fraktur epikondel dilakukan dengan peregangan yang kuat di sepanjang paksi bahu (selama 5-6 minit) dan tekanan tambahan pada serpihan distal: dengan keretakan extensor anterior dan medial, dan dengan flexors - posterior dan dalaman (lengan bawah harus berada di kedudukan pronasi). Selepas penataan semula, anggota badan diperbetulkan dengan plaster posterior Longuet (dari sendi metacarpophalangeal ke bahagian atas bahu), lengan bawahnya ditekuk ke 70 ° (dengan patah extensor) atau sehingga 110 ° (dengan lenturan - Rajah 48).

Tangan diletakkan di atas tayar mengalihkan. Sekiranya pengubahsuaian gagal (kawalan radiologi!), Kemudian masukkan daya tarikan kerangka proses ulna. Masa tayar plaster immobilization - 4-5 minggu. Pemulihan - 4-6 minggu. Hilang Upaya dipulihkan selepas 2 / 2-3 bulan. Dengan patah tulang ini, ada risiko kerosakan pada arteri brachial dengan kekurangan gizi otot yang seterusnya, yang membawa kepada kemunculan iskemia iskemia Volkmann.

Penggunaan alat penetapan luaran dapat meningkatkan kemungkinan penataan semula serpihan dan pemulihan mangsa yang tertutup (Gambar 49). Osteosynthesis tulang ketat memberikan penetapan kuat (Rajah 50).

Apabila fraktur intraarticular tanpa anjakan serpihan mengenakan pelekat plaster pada permukaan belakang anggota badan pada kedudukan putaran pada sendi siku pada sudut 90-100 °. Lengan bawah berada dalam kedudukan fisiologi purata. Tempoh imobilisasi adalah 3-4 minggu, maka - rawatan berfungsi (4-6 minggu). Hilang Upaya dipulihkan selepas 2-2 * / 2 bulan.

Pada pemindahan serpihan, sambungan rangka diterapkan melampaui olecranon pada splinter yang mengalihkan. Selepas penghapusan anjakan di sepanjang panjang, serpihan-serpihan itu diperas dan serpihan berbentuk U digunakan di sepanjang permukaan luar dan dalam bahu melalui sendi siku, tanpa mengeluarkan pelanjutan. Perhentian terakhir selepas 4-5 minggu, imobilisasi -8-10 minggu, pemulihan - 5-7 minggu. Hilang Upaya dipulihkan dalam 2 1 / 2-3 bulan. Penggunaan peranti penetapan luaran mengurangkan masa pemulihan sebanyak 1-1 * / 2 bulan (Rajah 51).

Pengurangan serpihan terbuka ditunjukkan sebagai pelanggaran peredaran darah di dalam badan dan pemuliharaannya. Untuk membetulkan serpihan menggunakan rod, jarum, skru, bolt, peranti penetapan luaran. Limb membaiki Longuet plaster belakang selama 4-6 minggu. Pemulihan - 3-4 minggu. Dilumpuhkan selepas 2 1 /2 -3 bulan

CRUSHERS OF MUSIC POISON MOUSE IN ADOLESCENTS diperhatikan apabila jatuh ke tangan lengan yang dialihkan. Bahagian sisi condyle lebih sering rosak.

Tanda-tanda: pendarahan dan bengkak di bahagian sendi siku, pergerakan dan palpasinya menyakitkan. Segitiga Guter rosak. Diagnosis dijelaskan oleh pemeriksaan sinar-X.

Rawatan. Sekiranya tidak ada serpihan serpihan, anggota badan tidak digerakkan oleh longuete selama 3-4 minggu dalam kedudukan lekapan lengan ke 90 °. Pemulihan - 2-4 minggu. Apabila serpihan sisi dipindahkan, kondyle, selepas anestesia, menghasilkan tujahan di sepanjang paksi bahu dan mengalihkan lengan bahagian bawah. Tekanan traumatologik terhadap serpihan membetulkannya. Apabila menyusun semula serpihan medial, lengan bawah ditolak ke luar. Dalam panjang gypsum membuat radiografi kawalan. Sekiranya penolakan tertutup gagal, lakukan rawatan pembedahan dengan penetapan serpihan dengan jarum atau skru. Badannya tetap di bahagian belakang Longuet plester selama 2-3 minggu, maka - terapi latihan. Kunci logam dikeluarkan selepas 5-6 minggu. Pemulihan dipercepat apabila menggunakan peranti penetapan luaran.

Punca: jatuh pada lengan yang terulur dengan sisihan lengan bawah, kehelan lengan bawah (namyslochek yang robek mungkin cedera dalam sendi semasa pengurangan dislokasi).

Tanda-tanda: pembengkakan setempat, kelembutan untuk palpasi, pembatasan fungsi sendi, pelanggaran segi tiga segitiga Güter, sinar-X membantu menjelaskan diagnosis.

Rawatan adalah sama seperti patah condyle.

KIRA KERUSAKAN KIRA MOUSE.

Punca: jatuh pada lengan terulur, sedangkan kepala tulang radial bergeser ke atas dan mencederakan condyle bahu.

Tanda-tanda: bengkak, hematoma di kawasan senama luaran, sekatan pergerakan. Serpihan besar boleh disiasat di kawasan fossa cubital. Dalam diagnosis radiografi penting dalam dua unjuran.

Rawatan. Re-bend dan regangkan sendi siku dengan varus yang mengarahkan lengan bawah. Para traumatologist menetapkan serpihan itu, menekannya dengan dua ibu jari ke bawah dan ke belakang. Kemudian lengan bawahnya ditekuk hingga 90 °, dan anggota badannya tidak bergerak dengan Longuet plaster belakang selama 4-6 minggu. Radiografi kawalan diperlukan. Pemulihan - 4-6 minggu. Hilang Upaya dipulihkan selepas 3-4 bulan.

Rawatan pembedahan ditunjukkan untuk anjakan tidak berubah, dengan pemisahan serpihan kecil menghalang sendi.

Serpihan besar tetap jarum selama 4-6 minggu. Serpihan kecil percuma dikeluarkan.

Semasa tempoh pemulihan fungsi sendi siku, prosedur haba tempatan dan urutan aktif dikontraindikasikan (mereka menyumbang kepada pembentukan kalsifikasi yang mengehadkan mobiliti). Menunjukkan gimnastik, mekanoterapi, elektroforesis natrium klorida atau thiosulfate, urutan bawah air.

Kesan parah dari patah bahu dalam aktiviti penting

Orang yang berumur berbeza tertakluk kepada kecederaan bahu akibat keadaan hidup. Pesakit yang melalui peringkat rawatan, pemulihan, dan pemulihan tidak selalu membawa kepada pemulihan sepenuhnya. Kesan fraktur bahu ditunjukkan dalam pelbagai komplikasi yang objektif dan subjektif.

Punca komplikasi yang mungkin berlaku

Rawatan, akibat fraktur humeral bergantung kepada kerumitan kecederaan, lokasi kerosakan. Perkembangan komplikasi dalam pemulihan tisu tulang dipengaruhi oleh banyak faktor.

Peraturan berikut mesti diikuti:

 • pematuhan pesakit dengan immobilization lengkap anggota yang cedera;
 • melawat prosedur yang ditetapkan semasa tempoh pemulihan;
 • mengehadkan beban di kawasan bahu;
 • berikutan cadangan doktor;
 • menjalankan latihan pembangunan lengan;
 • kategori umur pesakit.

Orang tua lebih cenderung untuk menghadapi masalah komplikasi akibat proses regeneratif yang lebih perlahan, kehadiran penyakit kronik, dan penurunan aktiviti fizikal.

Ia penting! Jika bahu menyakitkan selepas retak humerus, kursus terapi, pesakit memerlukan diagnostik tambahan, terapi untuk memulihkan fungsi yang hilang dari anggota badan.

Kesan tipikal kecederaan dan bagaimana untuk menangani mereka

Isyarat pertama mengenai kehadiran masalah selepas rawatan yang intensif pesakit menerima semasa tempoh pemulihan, ketika ia mulai bergerak dari beban pasif ke bentuk aktif untuk memulihkan fungsi bahu.

Gejala komplikasi termasuk:

 • sakit selepas mengeluarkan pelakon;
 • pemeliharaan edema bahu;
 • Kontraksi bersama bahu.

Ramai pesakit mengalami ketidakselesaan daripada pergerakan tangan terhad. Alasannya terletak pada keadaan pergerakan kaki yang panjang. Rawatan bahu selepas fraktur oleh imobilisasi membawa kepada atrofi otot dan sendi, yang ditunjukkan dalam kelemahan, pengurangan pelbagai pergerakan, degradasi tisu.

Menarik Langkah-langkah pemulihan khas yang bertujuan untuk meningkatkan aktiviti fizikal menyumbang kepada pemulangan pelbagai fungsi gerakan sebelumnya. Sikap psikologi pesakit adalah penting untuk berjaya menyelesaikan kursus pemulihan.

Kesakitan yang timbul selepas fraktur humerus sering menunjukkan kerosakan tambahan kepada struktur tisu lain yang berkaitan dengan kawasan yang cedera. Percubaan untuk bergerak, menyelidiki tapak aksion tulang yang membawa kepada sakit kuat, sering muncul edema.

Kesakitan yang teruk di bahu selepas patah humerus, kawasan tempatan yang lain - isyarat kepada keperluan untuk kawalan gambar, lawatan ke doktor. Selepas mengeluarkan plaster, disyorkan untuk menggunakan ortosis untuk mencegah retak semula. Kekurangan vitamin, mikroelement, diet tidak sihat adalah punca osteoporosis selepas trauma. Risiko kerosakan tertentu diperhatikan pada orang tua, yang pergerakan cuai dapat menyebabkan kecederaan berulang.

Kesakitan yang sakit adalah manifestasi gejala memperlambat aliran darah ke kawasan yang rosak. Mengurut kawasan pesakit, zon di atas dan di bawah kecederaan, latihan fizikal kecil mengaktifkan aliran darah, penghantaran makanan, oksigen ke kawasan masalah. Sakit selepas patah sendi bahu menghilang dalam masa 1-2 bulan di bawah pengaruh proses pemulihan struktur yang rosak.

Rundingan, peperiksaan biasa, meminimumkan risiko komplikasi, mempercepat penghapusan ketidakselesaan sisa selepas kecederaan.

Edemas

Reaksi semula jadi tubuh adalah bengkak lengan selepas patah tulang bahu - koleksi cecair limfa di kawasan yang trauma. Pemeliharaan bengkak melambatkan proses pemulihan, menghadkan mobiliti, menyebabkan kematian tisu.

Langkah berkesan untuk melegakan bengkak:

 • ubat;
 • rawatan urut;
 • latihan terapeutik;
 • fisioterapi;
 • cara perubatan tradisional.

Semua orang perlu tahu ini! Bengkak lengan selepas patah humerus, yang berlangsung lama, membawa kepada proses stagnan, kerosakan dalam pemakanan tisu, dan juga pemotongan anggota atas.

Salap penyejukan, contohnya, "Lioton", "Troxevasin" membantu, apabila bahu menyakitkan selepas retak, pembengkakan selepas trauma berterusan. Mandi, salap, tinctures digabungkan dengan beban dosis latihan fizikal, rawatan urut menghapuskan kesan kecederaan.

Kontrak

Selepas immobilization anggota yang ditugaskan semasa rawatan, pesakit mendapati bahawa lengan tidak meningkat selepas patah bahu, terdapat sekatan berterusan di sendi. Hasil daripada ketidakaktifan berpanjangan menjadi kontraksi bahu selepas patah tulang.

Penghapusan patologi difasilitasi oleh gimnastik perubatan di bawah pengawasan doktor terapi senaman.

Tugas utama latihan:

 • kelonggaran otot kumpulan tertentu;
 • metabolisme tisu yang lebih baik.

Perkembangan bahu dilakukan dengan konsisten, dengan peningkatan secara beransur-ansur dalam aktiviti fizikal, berselang-seli dan bersikap aktif, jika setelah patah, sendi bahu menyakitkan. Kontrak struktur secara beransur-ansur dikembangkan dalam tempoh dua bulan pertama selepas penyingkiran plaster cast.

Prosedur fisioterapeutik juga mempengaruhi organisma struktur dan morfologi sel-sel tisu:

Kaedah terapi lumpur, galvanis, terapi parafin, penggunaan ozokerite, urut juga berkesan mempengaruhi pelbagai kontrak.

Memohon ubat:

 • dalam pemusnahan rawan - chondroprotectors "Teraflex", "Hondrogard";
 • dengan kontraksi otot - "Tizanil".

Pemulihan

Berapa lama bahu menyakitkan selepas fraktur bergantung kepada kesedaran pesakit mengenai proses pemulihan dan keinginan untuk mencapai pemulihan sepenuhnya. Kesan gabungan pelbagai kaedah akan membantu mengatasi kesan fraktur bahu.

Pemilihan cara pemulihan yang paling berkesan tanpa komplikasi berikutnya untuk pesakit adalah berdasarkan diagnosis yang tepat, penyelidikan menyeluruh, dan kerja bersama pesakit dan doktor.

Berapa bengkak memegang selepas lengan patah dan bagaimana ia dapat dikeluarkan

Pecah lengan adalah salah satu kecederaan yang paling biasa, di mana bengkak sering diperhatikan. Edema terbentuk kerana kerosakan pada sistem peredaran darah dan gangguan metabolik dalam tisu dan merupakan kumpulan cecair di kawasan yang cedera. Jari, ruas bahu, jejari mungkin terjejas. Untuk melegakan ubat penggunaan bengkak. Juga berkesan adalah rawatan urut, fisioterapi, terapi senaman. Ramai doktor menetapkan preskripsi perubatan tradisional. Mereka membuat kompres, mandi, aplikasi, menggunakan salap, tinctures.

Selalunya, edema itu hilang dengan sendirinya dan cukup cepat, tetapi dalam beberapa kes akibat komplikasi proses ini dapat ditangguhkan. Mungkin ada proses genangan di kawasan yang rosak, malnutrisi tisu, yang membawa kepada perkembangan patologi.

Penyebab edema selepas retak

Edema selepas fraktur muncul hampir selalu, kerana ia adalah tindak balas semula jadi badan. Penyebab edema adalah:

 • aliran darah terjejas dalam anggota yang cedera;
 • memerah;
 • kerosakan tulang pada urat atau arteri.

Akibatnya, cecair limfatik berkumpul di kawasan yang cedera, yang disebabkan oleh bengkak yang berlaku. Ia membawa kepada keletihan dan menyebabkan kekejangan otot dalam pergerakan. Edema memperlahankan proses pemulihan dan boleh menyebabkan akibat yang tidak menyenangkan, misalnya, mobiliti terhad, kematian tulang dan tisu. Bergantung kepada berapa banyak pembengkakan tidak berlaku selepas patah tulang radial, anda boleh menggunakan kaedah yang berbeza untuk menghapuskannya dan mempercepatkan pergerakan cecair limfa di tangan anda.

Patah tangan

Bercakap mengenai patah lengan, paling sering, kita bercakap mengenai kecederaan berhampiran sendi atau lengan radial. Yang paling biasa adalah patah jejari, yang disertai dengan edema yang teruk. Jari, humerus dan bahagian lengan lain juga mungkin terjejas. Pecah boleh menjadi tunggal atau berganda. Bengkak pada pergantian tangan bukan satu-satunya gejala yang jelas. Kesakitan yang teruk, mobiliti sendi terhad, kadang-kadang kerumitan dan lumpuh juga menunjukkan kecederaan.

Berus bengkang boleh meningkatkan aksesori dan hiasan pada lengan. Oleh itu, doktor mengesyorkan untuk segera mengeluarkan jam tangan, cincin dan gelang. Jika anda tidak boleh melakukannya sendiri, sebaiknya tunggu bantuan doktor. Dengan patah terbuka, pendarahan adalah mungkin. Jika arteri itu koyak, tourniquet harus digunakan sebelum ketibaan di hospital untuk mencegah kehilangan darah yang besar.

Patah jari

Fraktur jari adalah sangat biasa. Terdapat dua jenis kerosakan tersebut:

 • traumatik (disebabkan oleh pengaruh luar);
 • patologi (disebabkan kerapuhan tulang, yang menyebabkan beberapa penyakit). Untuk rawatan, jari tidak digilap. Selalunya dengan kecederaan yang sama anggota badan membengkak.

Bengkak pada patah jari dibuang selepas mengeluarkan pembalut pembetulan. Untuk tujuan ini, persediaan khas ubat tradisional atau tradisional, prosedur fisioterapi digunakan, terapi latihan dilaksanakan.

Fraktur radius

Pecah radial adalah jenis kecederaan tangan yang paling biasa. Ia boleh disebabkan oleh jatuh di tangan, pukulan, dll. Selepas retak tulang radial, bengkak diperhatikan di lengan - salah satu tanda pertama. Apabila ia terbentuk, perlu segera dapatkan nasihat doktor.

Edema pada patah tulang radial dikeluarkan setelah penyingkiran plaster. Untuk tujuan ini, kompleks pemulihan dilaksanakan, yang akan membantu untuk memulihkan sepenuhnya kapasiti kerja dan menghapuskan akibat yang tidak menyenangkan.

Melegakan bengkak dengan ubat tradisional

Selepas patah tulang, ia perlu untuk membuang bengkak secepat mungkin. Dalam plaster, anggota badan tidak bergerak untuk satu setengah bulan. Ini bukan sahaja menyebabkan bengkak, tetapi juga melemahkan otot dan ligamen. Pada patah dengan anjakan, edema tulang radial bertahan lebih lama, kerana tisu sekitarnya lebih cedera. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, ia juga berlalu. Dengan rawatan dan pemulihan yang betul, lengan sepenuhnya memulihkan fungsinya.

Untuk menghapuskan edema, salap khas dan gel digunakan, prosedur fisioterapeutik dan kursus terapi fizikal dijalankan.

Persediaan untuk pembuangan edema

Jika pembengkakan berlangsung terlalu lama, doktor mungkin menetapkan beberapa ubat yang mempercepatkan proses peredaran darah dan penyembuhan kecederaan tisu. Ia digunakan selepas mengeluarkan plaster. Produk edema perubatan boleh mempunyai dua jenis kesan:

Untuk mengeluarkan bengkak dari lengan, salap penyejukan, sebagai contoh, salap heparin, Lioton atau Troxevasin, paling kerap digunakan. Mereka mesti digunakan 2-3 kali sehari ke kawasan yang rosak. Salap membantu melegakan kesakitan dan tisu sejuk, yang menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Urut

Urutan terapeutik dimasukkan dalam kursus pemulihan selepas patah tulang. Ia membolehkan anda dengan cepat menghapuskan kesan kecederaan dan kembali ke kehidupan normal. Ini adalah salah satu kaedah yang paling berkesan.

Bagaimana untuk membuang bengkak yang kuat dari lengan selepas patah dengan bantuan urut? Pakar terapi urut profesional menjalankan kursus komprehensif yang menyumbang kepada normalisasi peredaran darah, terutamanya di kawasan atrophied, merangsang kerja saraf endapan, serta proses regeneratif dalam tisu tangan. Kemudian anda boleh meneruskan urutan di rumah.

Fisioterapi

Dengan kecederaan berhampiran sendi humerus atau radius, serta di kawasan jari, tulang kalus dibentuk, otot kehilangan aktiviti mereka, dan beberapa proses dalam tisu terganggu. Untuk mengelakkan akibat, beberapa prosedur physiotherapeutic dijalankan untuk menormalkan kerja tangan:

 • elektroforesis;
 • penyinaran ultraviolet;
 • aplikasi lumpur terapeutik, dsb.

Terapi Fizikal

Selepas plaster dikeluarkan dari lengan, orang itu mesti melakukan satu siri latihan. Mereka mempunyai kesan serba boleh:

 • memulihkan aliran darah;
 • meningkatkan kekuatan otot dan keanjalan;
 • membersihkan pembengkakan.

Ia perlu memuat lengan secara beransur-ansur, perlahan-lahan meningkatkan tempoh kelas dan jumlah pergerakan. Latihan mestilah dilakukan setiap hari, dengan tegas mengikuti arahan traumatologist.

Pembuangan edema oleh kaedah rakyat

Jika pembengkakan berterusan pada pergelangan tangan untuk masa yang lama dan tidak mereda, anda boleh menggunakan ubat tradisional. Selalunya mereka tidak kurang berkesan daripada ubat-ubatan perubatan. Pemulihan rakyat untuk mengeluarkan bengkak termasuk:

 • memampatkan;
 • aplikasi;
 • menggosok dengan tinja alkohol;
 • mandi.

Untuk penyediaan dulang menggunakan minyak mentah, pain, cypress, cedar, serta garam yodium atau garam laut. Untuk tujuan ini, anda boleh menggunakan decoctions calendula atau chamomile. Mengandungi tanah liat biru boleh dilakukan dua kali sehari selama setengah jam. Untuk memampatkan menggunakan decoctions arnica, chamomile, wort St. John, dan lain-lain.

Apa yang boleh menjadi akibatnya

Pemulihan dan penyingkiran edema, tidak dilakukan untuk jangka masa yang panjang, boleh mengakibatkan proses bertakung yang kompleks dan kekurangan zat makanan. Seterusnya, ini juga boleh menyebabkan amputasi lengan, oleh itu adalah penting untuk menjalankan rawatan dalam masa dan betul.

Berapa bengkak lengan selepas patah tulang

Pecah tulang pada kaki atas adalah "popular" di kalangan wakil-wakil kedua-dua jantina dan semua peringkat umur. Anda boleh menyakiti tangan anda akibat kejatuhan, kecederaan kerja, atau kemalangan. Pemulihan lengan yang berjaya bergantung kepada penumpukan yang betul dari serpihan dan terapi berikutnya. Peningkatan dalam jumlah bahagian yang terjejas dalam badan adalah salah satu tanda klinikal ciri patah tulang. Persoalan bagaimana untuk membuang bengkak lengan dengan betul selepas kebimbangan fraktur hampir semua orang yang tidak cukup bernasib baik untuk cedera.

Manifestasi klinikal edema

Melanggar integritas tulang sebagai akibat dari kecederaan: retakan, pemisahan separa atau lengkap disertai dengan beberapa gejala:

 • sakit akut;
 • perasaan kekakuan, pergerakan terjejas kawasan lengan yang rosak;
 • kemerahan atau pucat dan keperitan;
 • penampilan bengkak yang teruk.

Seringkali kesakitan disertai dengan masalah, kebas kelamin atau kelumpuhan separa lengan.

Kawasan anggota atas terdiri daripada lebih daripada 30 tulang besar dan kecil. Jari boleh menderita, tulang radial, sendi siku. Apabila rumit, banyak patah, disertai oleh subluxation, perpindahan serpihan yang ketara, lengan membungkuk dalam kedudukan yang tidak wajar.

Bantuan yang kompeten pertama pada gilirannya: memastikan keterlibatan anggota badan. Untuk melakukan ini, gunakan penempahan yang ketat, pengenaan tayar keras. Dengan kecederaan terbuka, abah-abah digunakan untuk mencegah kehilangan darah yang teruk.

Dalam artikel ini, kita akan melihat patah hidung pada anak, gejala kecederaan biasa ini. Kanak-kanak di bawah umur 2 tahun...

Di institusi perubatan, x-ray diambil, menentukan sejauh mana dan jenis kerosakan. Kemudian immobilization dilakukan: serpihan digabungkan dan lengannya tetap tegar dengan cor plester.

Punca bengkak selepas patah tulang

Fraktur tangan tertutup hampir selalu disertai oleh pembengkakan yang teruk di kawasan kecederaan. Ia terbentuk kerana gangguan tajam pergerakan limfa dan aliran darah yang disebabkan oleh perit atau pecah kapal oleh serpihan yang telah dipindahkan. Cecair segera mula berkumpul di tapak kerosakan.

Bengkak selepas trauma adalah tindak balas semula jadi badan. Cuba untuk membetulkannya sendiri, berputar lengan di sendi atau mengurut kawasan yang rosak, adalah mustahil. Ini boleh memburukkan lagi keadaan dan membawa kepada serpihan tulang lagi.

Cara menangani bengkak yang berlaku sebaik sahaja patah tulang akan diputuskan oleh seorang traumatologist. Selepas menggabungkan serpihan dan melakukan immobilization, bengkak secara beransur-ansur berkurangan secara semula jadi.

Urut dan fisioterapi untuk edema

Dalam pelakon itu, luka yang cedera berlangsung selama 30-45 hari. Untuk masa yang lama, immobilisasi secara sukarela dari otot menjadi lembab, ada masalah dengan peredaran darah. Sikap kurang mematuhi, pelanggaran berterusan terhadap mobilitasnya mungkin berlaku, penurunan kepekaan. Bengkak selepas penyingkiran pakaian yang ketat juga tidak biasa. Bantuan tambahan diperlukan untuk memulihkan fungsi dan menghapuskan kesan baki kecederaan.

Selepas pemeriksaan susulan dan pengesahan penyembuhan tulang belakang, doktor yang menghadiri kursus rehabilitasi. Ia adalah satu kesilapan untuk berfikir bahawa tidak mungkin secara fizikal memuat lengan yang sakit sama sekali. Untuk menguatkan peralatan yang berkaitan, mengembangkan otot, meningkatkan tisu tropisme, pergerakan khas dan urutan berkala diperlukan.

Bengkak yang berterusan selepas fraktur tumbuh bersama disingkirkan dengan mengusap, mengetuk dan menggosok pergerakan, dan kesemutan cahaya. Anda hanya boleh menjejaskan kulit dan tisu lembut. Jangan memutar atau memerah sendi. Anda tidak boleh menguli tangan jika berlaku sakit atau kekejangan akut. Hanya sedikit kesedihan atau sedikit sensasi menarik dalam tisu yang dibenarkan.

Dari "tidak berjaya" jatuh dan bertiup tidak ada yang kebal. Sebagai pengalaman hidup dan persembahan amalan perubatan,...

Pesakit perlu melakukan teknik urut asas selepas latihan di rumah. Secara umum, urutan urut berlangsung kira-kira dua minggu setiap hari. Melakukannya kira-kira 10-15 minit. Jika perlu, ulangi 2-3 kali sehari.

Suplemen menggosok tangan sakit boleh menjadi hydromassage. Setiap hari, tapak patah selama beberapa minit adalah disyorkan untuk merawat jet taut air bergigi hangat dan sejuk.

Pada masa yang sama dengan urut atau sedikit kemudian, ia perlu melakukan kompleks terapi fizikal untuk memulihkan mobiliti dan kekuatan tangan yang normal. Latihan pada patah bantuan lengan untuk menyebarkan darah, merangsang nada sendi, mencegah proses atropik, perkembangan arthrosis trauma, membantu meredakan bengkak, meningkatkan sensitiviti endings saraf.

LFK selepas keretakan di sawit termasuk latihan mengenai kemahiran motor halus:

 • menggenggam tangan menjadi genggaman;
 • pembiakan dan jari penyeberangan;
 • melancarkan bola di tangan;
 • meregangkan pengembang;
 • giliran pergelangan tangan pergelangan tangan.

Selain urut, terapi latihan pertama kali dilakukan di klinik di bawah bimbingan pakar, anda boleh meneruskan kelas di rumah atau di bilik pemulihan khas. Ia adalah perlu untuk mengikuti semua arahan doktor dengan tegas, untuk mengelakkan beban muatan yang lebat dan tidak melepaskan kelas.

Ia perlu melakukan terapi fizikal, bergantung kepada tahap kecederaan dalam tempoh 4-8 minggu. Pada peringkat lanjut pemulihan, pembengkakan dalam kebanyakan kes hilang sepenuhnya.

Persediaan untuk pembuangan edema

Mencari cara untuk membuang bengkak dengan cepat pada patah lengan, anda tidak seharusnya menetapkan sendiri pil diuretik. Ini mengancam untuk menjejaskan keseimbangan elektrolit air dan boleh mengakibatkan kerosakan sistem vaskular. Di samping itu, jarang sekali mengeluarkan edema tempatan dengan cara ini.

Untuk menghapuskan bengkak di tapak kecederaan, doktor mungkin menetapkan potasium dan magnesium, rutin, asid askorbik, dan vitamin B untuk patah tulang lengan untuk pengingesan. Mereka semua meningkatkan metabolisme interstitial, menguatkan dinding saluran darah dan mengurangkan kebolehtelapan kapilari.

Dari ubat-ubatan tempatan juga menghilangkan salep bengkak Troxevasin, Lioton-1000, Vipratox, Apizartron, yang digunakan untuk lebam dan keradangan tisu lembut. Mereka mesti digunakan 2-3 kali sehari pada kulit yang bersih. Kontraindikasi untuk digunakan: kehadiran luka terbuka atau ulser di tempat edema.

Klinik ini mungkin mencadangkan kaedah tambahan dan cara menghapuskan bengkak selepas trauma dan memulihkan fungsi anggota badan: kompresi lumpur, elektroforesis, terapi ultraviolet.

Resipi untuk mengeluarkan edema menggunakan tumbuhan perubatan

Di rumah, untuk mempercepat penumpuan edema selepas lengan patah, anda boleh menggunakan ubat herba. Ciri-ciri antijimat, anti-radang dan analgesik mempunyai minyak penting:

Untuk tujuan terapeutik, kompres boleh digunakan pada tempat yang sakit dari 4-5 tetes minyak yang dibubarkan dalam 1 sudu besar. l air suam. Cecair melembutkan kain dan digunakan pada edema selama 20-30 minit. Tutup atas dengan tuala. Jika anda melakukan semuanya dengan betul, bengkak berkurangan dengan ketara pada hari kedua.

Untuk penyediaan memampatkan, anda boleh menggunakan decoctions of plants:

 • burdock root;
 • arnica;
 • jarum pain;
 • juniper;
 • calendula;
 • horsetail;
 • tunas birch.

Kira-kira 2 sudu besar. l Herba diseduh dalam 200 ml air mendidih dan dibiarkan selama 30 minit. Penyerapan selesai dipanaskan hingga 40 ° C, kain dibasahkan di dalamnya dan diletakkan di kawasan yang rosak, meliputi bahagian atas dengan filem. Pastikan memampatkan selama setengah jam.

Adalah mungkin untuk mempercepatkan pemulihan dan mencegah perkembangan keradangan teruk selepas patah dengan bantuan hipertonik 8% larutan garam.

 1. Dalam 1 liter air suam untuk mencairkan 4 sudu besar. l garam.
 2. Kain katun atau kain kasa dilipat dalam empat dicelup ke dalam cecair, ringan dicincang dan tempat sakit dibungkus dengannya.
 3. Atas anda boleh menutup tangan anda dengan satu lapisan kain kering. Anda tidak boleh menggunakan filem itu atau bungkus tapak fraktur secara ketat dengan tuala. Ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit.
 4. Biarkan pembalut selama 1 jam, kemudian basuh tangan dengan air.

Garam menarik cecair yang berlebihan daripada tisu lembut, meningkatkan trofi mereka.

Pencegahan bengkak selepas kecederaan anggota

Cegah penampilan edema sebaik sahaja patah tulang tidak berjaya. Ini adalah tindak balas fisiologi, sejenis tindak balas kepada badan untuk kecederaan. Untuk mengurangkan kesakitan, sebelum tiba di doktor, ia dibenarkan untuk melampirkan sesuatu yang sejuk ke kawasan yang cedera: tuala basah, pek ais. Selesema tidak perlu dibakar, ia boleh disimpan selama beberapa minit.

Rahang patah jatuh ke dalam kategori kecederaan yang paling biasa yang boleh dikaitkan dengan...

Pada hari-hari berikutnya, untuk mencegah pengekalan cecair berlebihan dalam badan, perkembangan bengkak otot dan ligamen, adalah disyorkan untuk meninggalkan makanan masin. Adalah dinasihatkan untuk minum merebus daun lingonberry atau currant, jus cranberry. Sekiranya mungkin, anda perlu bergerak lebih jauh, hypodynamia adalah salah satu faktor yang menimbulkan pembengkakan kaki. Ia berguna untuk berjalan banyak atau hanya berjalan di sekitar bilik.

Pendapat doktor

Edema yang pesat membangun selepas dislokasi, regangan teruk atau patah tulang adalah tindak balas normal badan. Bengkak boleh disertai dengan kemerahan kulit, peningkatan suhu semasa lengan patah. Pengurangan edema berlaku secara beransur-ansur, kerana kerja sistem vaskular menormalkan, dalam masa beberapa hari selepas penerapan gipsum.

Kekakuan fizikal, ketidakpatuhan sendi - fenomena biasa semasa tempoh pemulihan. Tetapi pulangan tiba-tiba edema, sakit tajam adalah tanda yang membimbangkan, anda perlu segera memaklumkan kepada doktor anda.

Keputusan

Traumatologist mengawal proses memulihkan lengan selepas patah tulang, memeriksa pergerakan dan keadaannya. Pada masa awal, edema adalah normal dan tidak memerlukan rawatan khas. Selepas mengeluarkan pembalut pembetungan, pembengkakan baki dibenarkan, yang beransur-ansur hilang semasa proses pemulihan.

Menghilangkan edema selepas patah radius

Edema sering berlaku di tapak kecederaan, dan jejari tidak terkecuali. Edema selepas patah jejari tidak membawa bahaya, tetapi mustahil untuk tidak memberi perhatian kepada ini.

Jika semasa permohonan gypsum tempat kenaikan mungkin tidak dikira, maka selepas meremas mungkin ada komplikasi dalam bentuk kehilangan mobiliti pada sendi yang terjejas.

Punca edema selepas patah tulang

Apabila patah tulang sering membengkak di zon imobilisasi. Kenapa ini berlaku? Apabila kecederaan melambatkan aliran darah ke kawasan yang rosak, rosak saluran darah, ligamen dan tisu otot.

Dalam fraktur, lebam tisu lembut diperhatikan, dan jika ini menyebabkan pergeseran, ligamen atau pecah otot boleh berlaku. Bengkak dalam kes ini boleh merebak ke seluruh lengan yang rosak.

Penyebab utama bengkak termasuk:

 • Pelanggaran aliran darah;
 • Memerah berlebihan;
 • Tulang yang dipindahkan dicucuk oleh arteri atau urat besar.

Sering kali, edema tidak hilang lama selepas penyingkiran plaster. Dalam tempoh pertambahan itu, mustahil. Sebaik sahaja tulang tumbuh bersama, anda mesti mula melakukan prosedur mudah yang membantu menghilangkan genangan darah.

Gel dan salap untuk melegakan bengkak

Bengkak dibentuk pada bahagian badan selepas mengeluarkan plaster. Ubat-ubatan untuk menghilangkan edema adalah dua jenis:

Untuk menghilangkan edema sering digunakan salutan penyejuk. Bagaimana untuk membuang bengkak selepas patah tulang radial:

Mereka disyorkan untuk digunakan 2-3 kali sehari di tapak patah. Lioton-1000 adalah yang paling berkesan dalam kes ini. Gel itu cepat diserap ke dalam kulit dan tidak meninggalkan tanda berminyak pada pakaian.

Ia akan melegakan kesakitan dan menyejukkan kawasan yang rosak. Oleh kerana komposisinya, gel cepat diserap, kepekatan maksimum diperhatikan selepas 6-8 jam. Dikenakan sepenuhnya dalam air kencing.

Troxevasin juga digunakan pada kulit selepas penyingkiran plaster. Satu jalur dana dengan panjang 3 sentimeter sepatutnya digosok dengan teliti pada kulit. Kedua-dua cara tidak boleh digunakan dengan luka terbuka dan fikiran purulen.

Terapi Fizikal

Selepas penyingkiran gipsum, satu prosedur yang bertujuan untuk mengembalikan sirkulasi darah di tangan adalah perlu. Senaman terapeutik selepas mencederakan tangan akan membantu:

 • Pulihkan sirkulasi darah;
 • Meningkatkan keanjalan otot;
 • Menghilangkan pembengkakan.

Untuk mengeluarkan sepenuhnya bengkak, anda memerlukan banyak masa. Ia dilarang untuk memuatkan lengan dengan segera selepas mengeluarkan pakaian, adalah penting untuk mengikuti peraturan asas semasa melakukan latihan. Traumatologist perlu menyenaraikan mengikut hari kenaikan beban yang dibenarkan.

Urut tangan di hospital

Untuk pemulihan lengkap selepas mencederakan lengan, kursus urut ditetapkan. Ia hanya boleh dilakukan oleh pakar yang berpengalaman, kerana jika tisu terlalu mampat, keadaan pesakit dapat bertambah buruk. Prosedur ini perlu dilakukan dengan kerap, urut membantu dengan cepat mengeluarkan kesan fraktur.

Dalam kebanyakan kes, kursus urut yang komprehensif diberikan kepada kawasan yang rosak, yang bertujuan untuk:

 • Meningkatkan peredaran darah pada anggota atrophied;
 • Memperbaiki kerja akhir saraf;
 • Pecutan proses pembaikan tisu.

Fisioterapi

Kursus fisioterapi akan membantu memulihkan aktiviti otot dan menghalang perkembangan komplikasi pada masa akan datang. Apabila terkilan, kalus timbul, yang dalam beberapa kes terpaksa dibuang melalui pembedahan. Selepas fraktur digunakan:

 • Elektroforesis;
 • Aplikasi lumpur terapeutik;
 • Penyinaran ultraviolet.

Prosedur ini akan membantu untuk mengelakkan komplikasi dan mempromosikan pemulihan pesat.

Pemulihan rakyat untuk mengeluarkan edema

Kaedah perubatan tentu berkesan, tetapi ia boleh digabungkan dengan ubat semula jadi yang terbukti dan selamat. Terdapat banyak ubat-ubatan di rumah yang berkesan. Mereka membantu menubuhkan peredaran darah kawasan yang rosak, memulihkan tisu, membantu menghilangkan tumor yang telah timbul.

Anda boleh memohon:

 • Memampatkan;
 • Mandi;
 • Permohonan;
 • Menggosok alkohol.

Apabila menyiapkan dulang, minyak pati antiseptik dan anti-radang ditambah ke dalam air. Kesan semulajadi minyak:

 • Cypress;
 • Fir;
 • Pines;
 • Cedar;
 • Ate.

Juga dalam mandi berguna untuk menambah garam iodin dan laut atau garam laut mati. Tiada losyen kurang berkesan untuk merebus chamomile, juniper atau calendula. Juga kepada komposisi kompres, anda boleh menambah minyak cemara dan minyak cedar.

Beberapa kaedah rumah popular yang berkesan selepas patah harus dipertimbangkan:

 • Anda akan berminat. Rawatan patah bahu dengan tempoh anjakan dan pemulihan. Tapak ini perlu digosok 2-3 kali sehari dengan minyak cemara atau minyak cedar. Kaedah ini agak berkesan, bengkak menjadi kurang selepas 2 hari;
 • Edema dirawat dengan aplikasi tanah liat biru. Untuk melakukan ini, buat kek tanah liat dan sapukannya ke kawasan kerosakan tangan. Lakukannya 2 kali sehari selama 20-40 minit, selepas penggunaan 1, penambahbaikan kecil kelihatan;
 • Untuk menghadapi perubahan selepas fraktur membantu memampatkan dari merebus arnica. Untuk penyediaannya diperlukan untuk mengambil 20 gram farmasi Arnica dan tuang 200 ml air mendidih. Sentiasa selama 30 minit, anda boleh mendidih pada mandi wap. Letakkan komposisi itu, basuh dengan pembalut atau serbet bersih, memohon kepada tapak kecederaan selama 20 minit sebelum tidur.

Urut di rumah

Sebagai peraturan, selepas mengeluarkan pakaian, doktor menetapkan beberapa prosedur untuk menghilangkan edema selepas penyembuhan. Urut perlu dilakukan oleh ahli terapi urut profesional, kerana permaidani tidak sempurna dan tidak merosakkan kawasan yang rosak boleh mengakibatkan komplikasi.

Bagaimana untuk membuang bengkak selepas patah tulang radial itu sendiri? Untuk melakukan ini, mula-mula berunding dengan doktor anda. Dia akan memberitahu anda teknik pelaksanaan dan membantu mengelakkan kesilapan.

Tangan mengusap dan menggosok, manakala anda boleh memohon pelbagai penyejuk, ia akan meningkatkan kesannya.

Ia adalah mungkin untuk mengatasi bengkak lengan selepas patah tulang radial dalam masa yang singkat. Adalah penting untuk mengikuti semua cadangan doktor dan lawati prosedur yang ditetapkan kepada mereka. Kaedah perubatan tradisional boleh ditambah dengan ubat-ubatan rakyat. Adalah penting untuk diingat bahawa jika masalah selepas rawatan tidak hilang, anda perlu berunding dengan doktor.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt