Utama / Pergelangan tangan

Buka dan tutup patah

Pecah - kerosakan tulang yang melanggar integriti. Keretakan traumatik biasanya berlaku akibat kesan mendadak daya mekanikal yang ketara pada tulang yang sihat, contohnya, dalam kemalangan jalan raya atau semasa rekreasi aktif.
Terdapat dua jenis patah tulang: terbuka dan tertutup. Apabila patah ditutup, tulangnya pecah atau retak, tetapi kulit tidak rosak. Dengan patah terbuka, tulang tidak hanya rosak, tetapi juga kelihatan di permukaan. Pecah terbuka sering disertai oleh pendarahan teruk. Apabila fraktur terbuka juga sering berlaku jangkitan.

Jika selepas jatuh, anda dapat melihat perubahan tulang yang jelas, kesakitan yang teruk di kawasan tulang, sakit perut, sekatan pergerakan atau sakit teruk apabila bergerak, maka ini mungkin patah tertutup dan anda perlu mendapatkan bantuan perubatan atau mengambil langkah pertolongan cemas untuk patah tertutup.

Apakah gejala patah tulang?
Untuk fraktur terbuka, bersama-sama dengan semua tanda-tanda klinikal patah tulang dengan perpindahan serpihan, kehadiran luka kulit, pendarahan arteri, vena, campuran atau kapilari, yang dinyatakan dalam darjah yang berbeza, diperlukan. Tulang patah mungkin terdedah lebih atau kurang. Keadaan umum mangsa fraktur terpencil, sebagai peraturan, adalah memuaskan. Sekiranya berbilang, gabungan, patah terbuka, keadaan serius umum yang cedera sering disebabkan oleh kejutan traumatik.

Apa yang boleh anda lakukan?

Dalam kes patah tertutup perlu; menetapkan anggota badan. Semakin baiknya, penetapan semasa pengangkutan kurang menyakitkan pesakit akan ada.

Tayar dikenakan oleh peraturan am. Ia tidak perlu angin kawasan yang rosak terlalu ketat supaya tidak menghalang peredaran darah aktif. Dengan ketiadaan cara untuk mengenakan tayar, anggota atas harus digantung pada keranjang, yang lebih rendah harus disematkan ke kaki yang sehat.

Sapukan ais ke kawasan yang rosak (dengan patah tertutup). Sekiranya anda melekat ais ke kawasan yang rosak, ia akan membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Dalam kes patah terbuka, pertama sekali perlu melumasi kulit sekitar luka dengan larutan alkohol iodin dan memakai pakaian steril. Pecahan terbuka anggota dengan pendarahan yang berlimpah memerlukan penggunaan hemostat, yang juga digunakan sebelum immobilization.

Apabila menyediakan pertolongan cemas, seseorang tidak boleh mendapatkan pembetulan lengkap kecacatan anggota badan yang sedia ada. Percubaan tersebut menyakitkan bagi mangsa dan mengancam kerosakan pada saluran darah dan saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk menyekat diri untuk peregangan anggota badan sepanjang panjang tangan atau kaki. Dengan patah terbuka, penambahan serpihan tulang yang menonjol ke permukaan tidak dapat diterima sepenuhnya, sejak bersama-sama dengan mereka, agen berjangkit boleh menembusi tisu mendalam.

Apa yang perlu dilakukan di hospital?

Doktor harus mengambil sinar-X, jika perlu, di bawah kawalan gambar sinar-X, tepat patah, gunakan gypsum.

Dalam beberapa kes, dengan keretakan kompleks, osteosynthesis dilakukan dan tulang-tulang itu disambungkan menggunakan bahagian logam khas. Ini biasanya dilakukan di hospital dalam unit khusus. Doktor memantau proses pemulihan. Dalam beberapa kes, selepas pengeluaran plaster, tempoh pemulihan mungkin diperlukan. Ini adalah perlu supaya anda memulihkan sepenuhnya semua pergerakan. Doktor akan menetapkan urut, fisioterapi dan fisioterapi.

Gejala dan rawatan fraktur terbuka

Pecah terbuka adalah kecederaan yang rumit, yang mesti dirawat dengan segera selepas kejadian itu, jika jangkitan di kawasan yang rosak dapat menyebabkan masalah besar. Patologi sedemikian tidak biasa dan boleh menjejaskan kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Di bawah keadaan ini, sangat penting untuk mengetahui cara untuk membantu mangsa.

Selalunya, patah terbuka berlaku dalam kemalangan jalan raya, dan bantuan perubatan mesti disediakan di tempat kejadian. Sesiapa sahaja harus segera mendiagnosis kerosakan tersebut, terutamanya kerana tanda-tanda itu kelihatan jelas dan dapat diterima oleh penentuan visual. Bahkan sedikit pengetahuan dalam hal ini akan membantu menyelesaikan masalah dan tidak akan membiarkan anda hilang pada saat yang tepat.

Ciri patah

Mana-mana keretakan tulang adalah pemusnahan tisu tulang sebahagian atau lengkap akibat daripada pendedahan kepada beban yang melebihi kekuatan struktur tulang. Mekanisme pemusnahan tulang sedemikian traumatik. Ia juga mungkin mekanisme patologi apabila kekuatan tisu tulang dikurangkan akibat penyinaran yang menyakitkan atau usia. Dalam kes ini, jika berlakunya patah tidak memerlukan daya berlebihan, pemusnahan tulang diperhatikan sudah pada beban yang tidak berbahaya bagi orang biasa.

Selalunya, proses patah disertai oleh ubah bentuk atau pemusnahan saluran darah, cawangan saraf dan tisu yang bersebelahan, termasuk otot, tulang rawan, ligamen, tendon. Tulang itu sendiri boleh pecah tanpa serpihan, tetapi zarah pemusnahan kecil biasanya terbentuk, yang dapat kekal di zon pemusnahan atau bergerak. Kes-kes apabila tulang berpecah kepada zarah terkecil diperhatikan.

Pecah mudah dicirikan oleh perbezaan tulang membujur di tapak pemusnahan. Walau bagaimanapun, patah tulang dengan anjakan kawasan yang rosak adalah lebih biasa sebagai hasil daripada kelanjutan beban dan tindak balas refleks daripada otot-otot, yang, melalui kontrak, menggantikan tulang. Kerosakan jenis ini adalah kecederaan yang rumit.

Selepas menggabungkan tulang yang musnah, tubuh manusia memulakan pembaikan tisu bebas. Proses penambahan struktur tulang dengan pembentukan komposisi tisu baru dimulakan: satu kalus yang disebut dibuat. Tempoh pertambahan tulang bergantung pada ciri individu seseorang (keadaan umum, umur, dan lain-lain), jenis dan tahap kemusnahan. Fraktur kanak-kanak lebih cepat sembuh daripada orang dewasa.

Mempunyai patah terbuka

Oleh jenis tapak pemusnahan berdiri patah terbuka dan tertutup. Keretakan tulang tertutup berlaku di dalam badan tanpa memusnahkan kulit. Keseluruhan kawasan kerosakan diasingkan dari alam sekitar. Fakta bahawa patah tertutup boleh dilakukan hanya oleh tanda-tanda tidak langsung dan radiografi.

Fraktur terbuka berbeza dari bentuk tertutup di dalam kawasan yang rosak akibat kemusnahan kulit dan serpihan tulang yang dimusnahkan dilihat secara visual. Oleh itu, terdapat tanda-tanda langsung patah terbuka - pemerhatian visual tapak kemusnahan, jenis patah, dan kehadiran faktor-faktor yang rumit.

Mekanisme pemusnahan tulang itu sendiri adalah sama untuk kedua-dua jenis kecederaan. Tetapi kemusnahan kulit dan tisu boleh dilakukan dengan cara sedemikian: pecah sebagai hasil daripada regangan berlebihan serat, kemusnahan akibat beban kejutan, atau pemotongan dengan objek bertindak. Dalam kes yang jarang berlaku, dengan anjakan tulang yang kuat semasa kecederaan, tisu boleh dipotong dengan ujung tulang yang patah.

Terlepas dari mekanisme kerosakan, perbezaan utama fraktur terbuka adalah kehadiran kontak terbuka zon pemusnah tulang dengan udara atmosfera. Ciri kecederaan ini menyebabkan peningkatan risiko jangkitan kawasan yang rosak dan kemunculan proses keradangan akut. Pecah tisu lembut disertai dengan pemusnahan besar-besaran pembuluh darah dan serat saraf, yang menimbulkan pendarahan yang berat dan kejutan yang menyakitkan.

Klasifikasi kecederaan

Klasifikasi fraktur terbuka dibuat oleh beberapa petunjuk penting yang menentukan lokasi dan takat lesi. Dalam arah patah tulang dan sifat garis pemusnahan tisu tulang, semua fraktur terbuka dan tertutup dibahagikan kepada:

 1. Melintang: satah perusakan adalah tegak lurus pada paksi tulang, tidak ada serpihan kecil, garis patah jelas terlihat.
 2. Longitudinal: paling kerap retak yang diarahkan sepanjang tulang.
 3. Pecah oblique: satah patah jelas kelihatan dan terletak pada sudut ke paksi tulang.
 4. Lingkaran: garis patah dipintal lingkaran, serpihan juga berpindah dalam bulatan.
 5. Serpihan: kemusnahan tidak mempunyai sempadan yang jelas, tulangnya dihancurkan - ada banyak serpihan kecil.
 6. Bentuk yang teraruh dan baji: serpihan dipindahkan sepanjang paksi tulang, satu hujung tulang ditekan ke tulang lain.
 7. Pecah bumper: ciri kecederaan perlanggaran kenderaan dalam ketinggian dan mekanisme, oleh itu, menonjol sebagai jenis kerosakan berasingan.

Fraktur terbuka berbeza dalam etiologi pemusnahan tisu yang membuka luka, dan dibahagikan kepada primer dan sekunder. Fraktur terbuka utama dicirikan oleh pemusnahan tulang dan tisu lembut secara serentak akibat pengaruh luaran. Dalam bentuk terbuka menengah, tisu dipotong dari dalam oleh bahagian tajam yang pecah dari tulang selepas kecederaan.

Kadar kerosakan

Klasifikasi fraktur terbuka dengan keterukan pemusnahan dibuat dalam tiga darjah:

 1. Gred A: Kerosakan kecil - kecederaan disertai dengan pemusnahan sedikit tisu, biasanya menimbulkan luka.
 2. Gred B: keparahan sederhana adalah patah yang serius dengan kelangsungan tisu lembut yang merosot.
 3. Gred B: kerosakan tidak dapat dipulihkan - tisu lembut di zon patah rosak supaya mereka memerlukan penyingkiran melalui rawatan pembedahan.

Di samping itu, kecederaan dibahagikan dengan saiz luka terbuka: ijazah 1 - sehingga 15 mm; ijazah 2 - dari 20 hingga 90 mm; Gred 3 - lebih daripada 100 mm.

Penyetempatan patah

Lokasi fraktur terbuka adalah kerosakan biasa. Mengambil kira kawasan yang terjejas tulang, kecederaan dibahagikan kepada jenis metaphyseal dan diaphyseal. Jenis pertama menunjukkan bahawa patah terjadi di kawasan artikular, iaitu. di tempat artikulasi satu tulang dengan yang lain (istirahat bawah atau atas akhir). Jenis kedua menunjukkan kemusnahan di bahagian tengah tulang, iaitu. patah tulang badan.

Penyetempatan paling ketara terhadap fraktur terbuka di bahagian humeral, ulnar dan femoral, serta pada tibia dan tibia. Fraktur tengkorak terbuka sangat berbahaya. Peningkatan trauma di rahang.

Gejala patah tulang

Gejala tidak langsung dari patah terbuka adalah sama seperti tanda patah tertutup, walaupun kebanyakan gejala ini lebih jelas. Ciri-ciri ini termasuk:

 1. Kesakitan yang teruk pada masa patah, sehingga kejutan sakit.
 2. Kesakitan tajam apabila memindahkan kawasan yang terjejas.
 3. Pergerakan tulang yang tidak dijangka di kawasan yang tidak ada sendi.
 4. Crunch dan klik (crepitus) semasa pergerakan kawasan yang rosak atau palpationnya.
 5. Bengkak
 6. Hematoma.

Mempunyai bentuk terbuka yang berkaitan dengan kerosakan luaran:

 1. Luka terbuka dengan tepi koyak saiz yang berbeza.
 2. Pendarahan yang berlebihan, biasanya bersifat vena.
 3. Shards dan hujung koyak tulang dapat dilihat di dalam luka; dengan retak yang dipindahkan, tulang boleh mencapai permukaan luka.
 4. Kemerosotan pesat keadaan umum, pening dan kelemahan yang disebabkan oleh kehilangan darah dan kesakitan.

Komplikasi fraktur terbuka

Risiko komplikasi bentuk terbuka ketara melebihi jenis kecederaan tertutup. Pertama sekali, kerosakan pada saluran darah besar (urat dan arteri) boleh mengakibatkan kehilangan darah yang besar. Oleh itu, tugas pertama dalam penyediaan bantuan pertolongan pertama adalah menghentikan pendarahan.

Mana-mana patah terbuka boleh dikaitkan dengan dijangkiti dengan kecederaan patogen. Sekiranya anda tidak mengambil langkah antiseptik dalam masa 8-10 jam, risiko jangkitan darah menjadi nilai berbahaya. Pada masa ini sepsis berkembang. Jika tanah masuk ke luka, mangsa akan mengalami tetanus.

Rawatan fraktur terbuka

Rawatan bentuk kerosakan terbuka terdiri terutamanya dalam transformasi fraktur terbuka menjadi tertutup dengan mengasingkan tapak tulang yang dihancurkan. Sebelum membuat jahitan, langkah-langkah diambil untuk membersihkan luka daripada jangkitan, pencemaran, tisu tidak berdaya, serpihan tulang kecil. Kaedah menggunakan tandas luka bedah, atau rawatan pembedahan utama. Kaedah pertama tidak memerlukan campur tangan pembedahan dan dikaitkan dengan rawatan antiseptik, tetapi dilakukan dengan ukuran luka tidak lebih dari 25 mm dan tidak ada pemecahan tulang.

Rawatan pembedahan primer termasuk pembersihan lengkap luka, pengusiran semua kawasan berbahaya pada kulit, otot, serat, rawatan kawasan yang terjejas dengan persiapan khusus.

Selepas prosedur pembedahan yang sesuai, jahitan utama digunakan. Jika perlu, saluran saliran di rongga luka disediakan. Hanya selepas rawatan di kawasan yang rosak ini, tulang tidak dapat dipindahkan untuk memastikan splicingnya.

Terapi antibiotik tepat pada masanya tapak lesi adalah penting. Untuk pelaksanaannya, beberapa kaedah digunakan: obkalyvanie di sekitar luka, pengenalan dadah di dalam tulang, suntikan intra-arteri, intravena atau intramuskular. Sebagai pertolongan cemas, obkalyvanie tempatan biasanya menggunakan antibiotik. Untuk menghapuskan risiko komplikasi, perlu memperkenalkan serum tetanus dan anti gangrenous.

Apakah fraktur terbuka, jenis dan tanda-tandanya

Fraktur terbuka boleh menjadi hasil daripada masalah domestik dan kemalangan serius. Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak boleh cedera. Kecederaan terbuka memerlukan perhatian perubatan segera dan sering pembedahan.

Apakah patah?

Fraktur terbuka dan tertutup adalah terutamanya pelanggaran integriti tisu tulang, yang disebabkan oleh nama yang sama dan kesan yang kuat ke kawasan yang cedera.

Alasannya ialah:

 • jatuh dari ketinggian yang hebat atau pengelompokan yang tidak betul secara anatom semasa pendaratan;
 • memukul permukaan keras, terutamanya jika ia bergerak;
 • tekanan pada anggota badan akibat daripada mencubit (sering berlaku di tempat kerja);
 • kemalangan dan kemalangan.

Sendiri adalah patah patologi yang secara langsung berkaitan dengan penyakit yang memicu proses degradasi dalam tisu tulang. Dalam kes ini, untuk berlakunya kecederaan adalah pendedahan yang mencukupi kepada faktor luaran yang rendah.

Selalunya, patah tulang di kawasan tulang di bahagian kaki (61.2% daripada kes). Peratusan selebihnya adalah dalam rangka batang dan tengkorak.

Mempunyai patah terbuka

Pecah tertutup, tidak seperti yang terbuka, tersembunyi dari mata manusia. Dengan jenis yang tertutup, kulit tetap utuh, dan kecederaan itu diasingkan daripada pengaruh luaran. Untuk menentukan kerosakan tersebut hanya akan membantu simptom sekunder patah tulang: bengkak, sakit dan kehilangan ciri-ciri fungsian seksyen yang cedera.

Fraktur terbuka berlaku apabila serpihan tulang memecah integriti kulit. Kawasan fraktur berkomunikasi dengan persekitaran luaran, dan tepi serpihan fragmentasi dilihat secara visual.

Kerosakan tulang adalah sifat yang sama dalam retak tertutup dan terbuka, tetapi kerosakan tisu lembut pada jenis kecederaan kedua dapat terjadi dalam beberapa cara:

 • merobek akibat ketegangan serat yang berlebihan;
 • pemotongan objek yang menyebabkan kecederaan itu;
 • pemotongan dengan kelebihan tajam tulang patah (dalam kes yang jarang berlaku).

Ciri-ciri fraktur terbuka termasuk risiko tinggi jangkitan, kehilangan darah yang banyak, dan kerosakan pada sistem neurovaskular akibat pecah tisu.

Klasifikasi kerosakan

Klasifikasi fraktur terbuka cukup luas dan didasarkan pada petunjuk terpenting yang menentukan gambaran tulang tulang dan kerosakan tisu lembut.

Dengan sifat rehat

 • melintang (garis kesalahan adalah tegak lurus ke tubuh tulang, kehadiran serpihan tidak dipatuhi, dan jahitan berpai sangat jelas);
 • membujur (terletak di sepanjang badan tulang dan paling sering diwakili oleh retak);
 • serong (garis patah pada sudut relatif terhadap garis paksi tulang);
 • heliks (garis patah mempunyai pandangan yang merosot atau meningkat, serpihan dipindahkan, masing-masing, oleh garis patah);
 • dipancarkan (garis patah tidak dapat dilihat, dan kerosakan itu sendiri boleh digambarkan sebagai fragmentasi dengan beberapa serpihan yang dipancarkan) membaca lebih lanjut tentang jenis patah ini di sini;
 • terpengaruh (tulang bergerak ke atas atau ke bawah sepanjang paksi tengah, ditekan ke rongga oleh sepasang potongan cincang).

Klasifikasi yang dibentangkan adalah tipikal untuk patah jenis tertutup, tetapi juga sesuai untuk kecederaan terbuka, yang merupakan jenis patah klasik rumit. Oleh itu, fraktur longitudinal, yang kelihatan seperti retak, boleh menjadi terbuka jika tisu lembut rosak oleh serpihan serpihan dan objek yang menyebabkan patah.

Mengikut tahap kerosakan

Fraktur terbuka dibahagikan kepada:

Dengan saiz luka

 • gred 1 (kurang daripada 15 mm);
 • Gred 2 (bawah terikat - 20 mm, terikat atas - 90 mm);
 • ijazah tiga (dari 100 mm).

Dengan keterukan

 • paru-paru;
 • agak teruk;
 • berat.

Tahap keparahan ditentukan berdasarkan kawasan kerosakan dan kehadiran (atau ketiadaan) komplikasi yang berkaitan.

Dengan lokasi

 • metafizik;
 • diaphyseal.

Tanda-tanda

Tanda-tanda utama patah tulang terbuka adalah jenis gejala pengenalan visual. Tetapi selain manifestasi luar terdapat juga tanda-tanda umum:

 • kesakitan teruk, semakin meningkat apabila cuba menukar posisi;
 • pelanggaran keutuhan tisu lembut dengan pembentukan luka, di mana terdapat serpihan serpihan tulang atau tepi tulang patah;
 • bengkak di kawasan kerosakan dan sekitar luka;
 • pendarahan berat;
 • kecacatan anggota yang cedera dan pergerakan yang tidak normal di kawasan yang tidak biasa;
 • serpihan tulang yang pecah boleh mengirit apabila bergerak atau cuba merasakan tapak kecederaan;
 • kemerosotan umum mangsa.

Komplikasi yang mungkin

Risiko membina komplikasi dengan bentuk terbuka jauh lebih tinggi daripada patah klasik. Fraktur terbuka yang disertai oleh pecah arteri dan urat boleh mengakibatkan kehilangan darah yang serius dan kematian lanjut.

Sebilangan besar komplikasi berlaku dalam jangkitan pelbagai mikroorganisma melalui sentuhan luka terbuka dan persekitaran luaran yang agresif. Kesannya boleh bervariasi dari sepsis dan keracunan darah kepada tetanus.

Pertolongan cemas

Pertolongan cemas dalam kes fraktur terbuka membantu mengelakkan perkembangan komplikasi dan membengkak kesakitan, mencegah kehilangan darah dan pengsan di orang yang terjejas.

Adalah penting untuk memohon tourniquet untuk mengelakkan kehilangan darah.

Jika boleh, hubungi ambulans di tempat kejadian yang mengangkut seseorang ke hospital. Sekiranya tidak mustahil untuk menelefon atau menunggu pasukan perubatan, penyediaan mangsa untuk dimasukkan ke hospital jatuh ke bahu para saksi mata, yang tanpa berlengah harus:

 • membawa orang di luar tapak kemalangan ke kawasan yang selamat;
 • mengenakan tourniquet di atas pendarahan arteri, jika ada (dikenal pasti secara visual sebagai jet merah, memukul dari luka terbuka di bawah tekanan);
 • dalam hal pendarahan vena, gunakan pakaian yang ketat di bawah kerosakan (aliran lemah wain berwarna);
 • membersihkan tapak kerosakan di sekeliling perimeter dengan zeolit ​​hijau, peroksida atau iodin, dan memakai pakaian steril;
 • tidak mengubah kedudukan pesakit, supaya tidak membawa kepada dinamika patah dengan anjakan;
 • mengelakkan kejutan rasa sakit dengan ubat penghilang rasa sakit (dalam bentuk tablet atau suntikan);
 • untuk meletakkan serpihan pada anggota badan (terutama jika kaki telah mengalami akibat dari kemalangan itu);
 • ais boleh dilampirkan kepada kecederaan (dibungkus tisu) untuk menghentikan sebahagiannya kehilangan darah dan melegakan patah;
 • mengangkut mangsa ke stesen bantuan perubatan;
 • jangan panik supaya tidak menyebabkan kejutan dan serangan histeria pada muka yang cedera.

Rawatan fraktur terbuka

Hanya pakar yang boleh menjawab soalan "bagaimana merawat fraktur terbuka". Dengan kecederaan yang serius, rawatan diri tidak dapat diterima dan boleh menyebabkan akibat buruk (dari kecacatan hingga mati).

Sekiranya kawasan luka tidak melebihi 25 mm dan tidak rumit oleh kehadiran serpihan tulang yang dihancurkan, rawatan terdiri daripada membasmi tisu dan membaiki bahagian yang rosak.

Dalam kes fraktur terbuka teruk dan sederhana, campur tangan pembedahan diperlukan. Sebelum memulakan kaedah rawatan, doktor perlu membuat pemeriksaan:

 • tomografi;
 • x-ray.
Peralatan Ilizarov

Langkah-langkah ini akan membantu menentukan keparahan fraktur, kedalaman penghapusan serpihan tulang, dan kerosakan tisu lembut. Berikut adalah bahagian utama kerja untuk menghapuskan akibat kecederaan:

 • membersihkan luka dan mengeluarkan kulit mati dan tisu otot;
 • serpihan tulang sepadan;
 • jahitan dan pemasangan sistem saliran di rongga luka;
 • penetapan tulang (menggunakan alat Ilizarov).

Fraktur dengan kerosakan pada kulit menandakan penggunaan alat penetapan luaran seperti yang tidak menghalang akses kepada luka. Sekiranya doktor memutuskan untuk memohon plaster cast, di kawasan lipit, tetingkap mesti ditinggalkan untuk rawatan dengan agen antiseptik.

Pemulihan

Dengan patah terbuka dengan anjakan tulang, perlu melantik kursus pemulihan penuh yang akan membantu mangsa untuk kembali ke kehidupan normal. Fiksasi dalam kecederaan terbuka mempunyai karakter yang panjang, yang berbeza dari yang tertutup. Dalam masa beberapa bulan tanpa tekanan, otot merosot, dan sistem vaskular berhenti membekalkan bahagian yang tidak bergerak dengan darah yang mencukupi.

Betulkan keadaan boleh

Ia adalah perlu untuk mematuhi semua preskripsi doktor untuk mencegah apa yang dipanggil "gangguan fungsi pemulihan pasca", apabila disebabkan oleh kelemahan otot, tubuh mengalihkan sebahagian daripada beban ke jabatan yang sihat, sehingga mengganggu operasi anatomi yang betul dari anggota badan. Perkara utama yang harus diingat adalah bahawa sebaik sahaja anda melihat gejala fraktur terbuka dalam diri anda, hubungi pasukan ambulans dengan segera, dan sebelum anda tiba, ambil langkah-langkah yang perlu untuk memberikan MMM yang diterangkan di atas. Ia perlu bertindak segera agar tidak mendapat segala macam komplikasi.

Patah tertutup

Patah tertutup - pelanggaran lengkap atau separa keutuhan tulang tanpa merosakkan kulit di kawasan patah. Punca perkembangan adalah beban melebihi kekuatan tulang. Pecah boleh lengkap atau tidak lengkap, traumatik atau patologi, tanpa anjakan atau dengan perpindahan serpihan. Keterukan keadaan pesakit ditentukan oleh jumlah kecederaan dan saiz tulang patah. Manifestasi utama adalah rasa sakit, bengkak, lebam, fungsi gangguan, pergerakan yang tidak normal, kumbang dan kecacatan segmen yang rosak. Sesetengah gejala mungkin tidak hadir. Diagnosis dibuat berdasarkan tanda-tanda luar dan data sinar-X. Kadangkala kajian tambahan diperlukan: arthroscopy, CT, MRI, dan sebagainya. Rawatan terdiri daripada membuang bias dan imobilisasi seterusnya. Bergantung pada jenis dan lokasi patah tertutup, kaedah konservatif dan pengendalian boleh digunakan.

Patah tertutup

Pecah tertutup adalah pelanggaran keutuhan tulang tanpa merosakkan kulit. Ia adalah kecederaan yang meluas, dengan keretakan tertutup yang sering terjadi. Berlaku akibat kejatuhan normal, kesan, kejadian jenayah (perjuangan), jatuh dari ketinggian, bencana perindustrian atau semula jadi, kemalangan kereta, dan lain-lain. Patah patologi berkembang akibat kesan minimum (contohnya, bertukar di tempat tidur). Keretakan tertutup boleh menjadi tunggal atau berbilang, gabungan atau tidak digabungkan dengan kecederaan lain: kerosakan dada, TBI, trauma perut tumpul dan trauma kencing. Rawatan fraktur tertutup melibatkan traumatologists.

Pengkelasan

Terdapat beberapa klasifikasi fraktur tertutup.

Mengambil kira sebab-sebab:

 • Traumatik - timbul daripada kesan luaran yang penting ke atas tulang yang tidak berubah.
 • Patologi - disebabkan oleh kesan luaran yang minimum pada tulang yang terjejas oleh beberapa proses patologi (tumor tulang, metastasis tumor dari genesis lain, batuk kering, dan lain-lain).

Memandangkan keterukan:

 • Tidak lengkap: pecah dan retak.
 • Penuh: dengan mengimbangi dan tanpa serpihan mengimbangi.

Memandangkan sifat dan ciri-ciri kerosakan:

 • Melintang - garis patah terletak bersebelahan dengan paksi tulang.
 • Oblique - garis patah terletak pada sudut ke paksi tulang.
 • Longitudinal - garis patah adalah sejajar dengan paksi tulang.
 • Seperti lingkaran - garis patah disusun dalam spiral, serpihan tulang terbentang relatif terhadap lokasi biasa.
 • Serpihan - tidak ada garis patah tunggal, terdapat serpihan individu yang berbeza.
 • Dampak - satu kepingan tulang dicelup ke dalam yang lain (terjadi dalam kes patah tulang tubular).
 • Bentuk berbentuk baji - kecacatan berbentuk baji dibentuk apabila serpihan itu tersangkut (berlaku dalam kes patah tulang belakang).
 • Mampatan - ketinggian tulang dikurangkan, terdapat serpihan tulang kecil, tidak ada garis patah tunggal.

Mengambil penyetempatan (dalam bidang tulang tiub):

 • Diaphyseous - integriti bahagian tengah tulang rosak.
 • Epiphyseal - integriti akhir tulang rosak.
 • Metafizik - integriti tulang pecah di kawasan antara diafisis dan epifisis.

Memandangkan kehadiran atau ketiadaan komplikasi:

Pada kanak-kanak, epiphysiolysis juga mungkin berlaku - patah tertutup di rantau ini zon pertumbuhan yang tidak biasa.

Sebabnya

Punca patah tertutup adalah beban yang melebihi kekuatan tegangan tulang. Daya yang diperlukan untuk menyebabkan patah bergantung pada kekuatan tulang tertentu dan paksi impak. Jenis patah ditentukan oleh vektor beban yang digunakan, contohnya, apabila berlaku selari dengan paksi tulang, patah tertutup atau terbujur boleh terbentuk, dan apabila disentakkan dengan tegak pada paksi tulang, patah melintang mungkin berlaku. Dengan pendedahan yang sesuai, tulang mana pun boleh pecah di mana-mana, tetapi terdapat juga patah tulang yang paling biasa yang berlaku akibat mekanisme kerosakan biasa.

Kerosakan pada rasuk di tempat yang biasa - dalam kebanyakan kes berlaku apabila jatuh dengan penekanan pada sawit, lebih sering dilihat pada kanak-kanak dan orang tua. Pecah buku lali - biasanya berlaku apabila kaki dilipat, dengan yang paling biasa menjadi patah pergelangan kaki luaran; kurang kerap, patah dua dan tiga otak didapati. Kerosakan pada leher pembedahan bahu - biasanya berlaku apabila jatuh pada lengan, lebih sering dilihat pada orang tua. Hip fraktur - terbentuk apabila jatuh, seperti dalam kes sebelumnya, orang tua lebih cenderung menderita. Pecah bumper tibia (kerosakan yang ditimbulkan pada pertengahan tulang) - biasanya berlaku apabila anda memukul bumper kereta.

Patogenesis

Apabila integriti tulang terganggu, beberapa perubahan patologi berlaku, yang paling penting adalah anjakan, sakit dan pendarahan. Penyebab sakit adalah kerengsaan besar reseptor kesakitan. Penyebab pendarahan adalah pelanggaran integriti kapal intraosseous. Jumlah kehilangan darah dengan patah tertutup mencapai nilai-nilai penting, kerana kapal-kapal itu tegar dalam tulang, tidak runtuh, dan hanya boleh disekat oleh gumpalan darah.

Kehilangan darah yang paling ketara berlaku jika berlaku keretakan pada pinggul: jika semiring depan rosak - sehingga 800 ml, manakala bahagian belakang dan cincin separuh hadapan rosak secara serentak - 1.5-2 liter, dengan kecederaan berganda - sehingga 3 liter. Kehilangan darah dengan patah tertutup kaki berbeza dalam lingkungan 500-700 ml. Kesakitan yang teruk dalam kombinasi dengan kehilangan darah yang besar sekiranya kecederaan tulang besar dapat menyebabkan perkembangan kejutan traumatik, yang berbahaya bagi kehidupan pesakit. Perdarahan berlaku di dalam tisu sekelilingnya, darah terkumpul membentuk hematoma, yang kemudiannya diselesaikan.

Sifat peralihan bergantung kepada tahap kerosakan dan arah tujah otot yang melekat pada serpihan di bawah dan di atas garis patah. Otot-otot yang lebih besar dan kuat "menarik" serpihan, semakin sukar untuk menandingi dan mengekalkannya. Selanjutnya, tisu tulang baru dibentuk di tapak patah, dan jangka masa dan kebarangkalian lekat patah bergantung kepada lokasi kerosakan, jenis patah tertutup, kecukupan serpihan yang sepadan, umur dan keadaan mangsa. Pada kanak-kanak, fusi berlaku lebih cepat, pada orang tua - lebih perlahan. Tempoh penggabungan adalah dari minggu ke bulan, kalus dibentuk di tapak kecederaan.

Diagnostik

Alokasikan tanda mutlak dan tanda fraktur tertutup. Saudara-mara membolehkan untuk mengesyaki patologi ini, yang mutlak adalah pengesahannya yang tegas. Tanda-tanda relatif termasuk rasa sakit, diperburuk dengan beban paksi, peningkatan edema, fungsi terjejas (mobiliti terhad, kemustahilan atau, kurang biasa, beban terhad) dan hematoma di kawasan kerosakan. Kumpulan tanda mutlak termasuk mobiliti patologi, kecacatan anggota badan dan crepitus. Satu atau beberapa tanda mutlak mungkin tidak hadir, oleh itu, dengan patah tertutup tanpa anjakan, tiada ubah bentuk, dan tidak ada gejala yang disenaraikan yang diperhatikan dengan kecederaan mampatan.

Kaedah pemeriksaan instrumental utama untuk patah tertutup adalah radiografi. Menurut peraturan standard, kajian ini merangkumi imej dalam dua unjuran dengan "menangkap" segmen yang rosak dan dua sendi bersebelahan (proksimal dan distal). Untuk beberapa kerosakan, peraturan ini berubah. Oleh itu, untuk patah tulang belakang bahu dan pinggul, mereka membuang patah dengan satu sendi, untuk kecederaan pada tulang pergelangan tangan, kadang-kadang unjuran tambahan digunakan, dan sebagainya.

Kajian tambahan lain termasuk CT, MRI, ultrasound bersama dan arthroscopy. Dua teknik terakhir yang digunakan untuk lesi intra-artikular, CT scan sendi membolehkan kajian terperinci tentang keadaan struktur tulang, dan pada MRI tulang, bukan sahaja tulang, tetapi juga tisu lembut jelas kelihatan. Sekiranya disyaki kerosakan sekunder pada saraf dan saluran darah (pemampatan akibat pemindahan serpihan, pecah apabila bersentuhan dengan tepi tajam serpihan tulang), konsultasi dengan pakar bedah vaskular, neurosurgeon atau pakar neurologi adalah perlu, jika kecederaan kepada organ-organ dalaman disyaki (misalnya, patah tulang) pakar bedah perut.

Pertolongan cemas

Mangsa diberikan ubat penahan sakit, segmen yang rosak diperbaiki dan dihantar kepada madu. sebuah institusi. Untuk menetapkan patah tertutup, gunakan tayar khas atau apa-apa objek yang ada (sebagai contoh, tongkat atau papan); apabila menggunakan tayar, perlu menetapkan bukan sahaja tapak kecederaan itu sendiri, tetapi juga dua sendi bersebelahan. Jika tulang belakang cedera, pesakit diletakkan di atas permukaan yang keras. Percubaan bebas untuk direposisi sekiranya berlaku keretakan yang tertutup tidak dapat diterima, kerana tindakan tersebut dapat menyebabkan perpindahan serpihan dan kerosakan tambahan ke tisu sekitarnya.

Rawatan

Di peringkat awal, doktor menilai keadaan pesakit, mengenalpasti dan, jika boleh, menghalang komplikasi (kejutan traumatik, kehilangan darah), melakukan anestesia, melakukan penentuan semula, diikuti oleh imobilisasi. Selepas penentuan semula, diperlukan kawalan X-ray. Rawatan patah tertutup mungkin konservatif atau pembedahan. Apabila terapi konservatif digunakan pembalut plaster dan kaedah tarikan (skeletal, pelekat atau gam pelekat). Sekiranya saraf dan saluran darah rosak, tidak mungkin untuk menyesuaikan atau mengekalkan serpihan, satu operasi dilakukan. Bergantung pada ciri-ciri patah tertutup, penetapan percutan dengan jarum, osteosynthesis dengan kuku, skru, plat atau kurungan, atau osteosynthesis gangguan mampatan yang menggunakan alat penetasan luaran boleh dilakukan.

Pada masa ini, ada kecenderungan untuk meningkatkan bilangan campur tangan pembedahan untuk patah tertutup. Ini disebabkan oleh kedua-dua teknik operasi yang lebih baik yang membolehkan kemungkinan yang lebih tinggi daripada hasil positif rawatan, serta peluang untuk pengaktifan awal pesakit. Oleh itu, daya tarikan rangka pada patah diaphyseal kaki disembuhkan selama 4 minggu dan kemudian digantikan dengan plaster, yang mesti dipakai selama 3-4 bulan. Penggunaan aparatus Ilizarov memungkinkan bukan sahaja untuk mengecualikan pesakit, yang sukar bagi pesakit untuk tetap berada dalam posisi berbohong untuk waktu yang lama, tetapi juga untuk memastikan pemeliharaan pergerakan sendi bersebelahan (pergelangan kaki dan lutut) sepanjang tempoh rawatan.

Untuk semua patah tertutup, teknik tambahan digunakan: terapi senam, fisioterapi dan urutan. Tempoh tempoh pemulihan, serta tahap pemulihan bergantung kepada jenis kecederaan, umur dan kesihatan pesakit. Jika tiada gabungan, rawatan pembedahan dalam tempoh jangka panjang adalah perlu.

BANTUAN PERTAMA: BUKA DAN DIPERBAHARKAN PERKAKAS, KESALAHAN

Tanda-tanda fraktur terbuka dan tertutup

Fraktur dianggap sebagai pelanggaran lengkap atau sebahagian daripada integriti tulang.
Alasannya biasanya jatuh dari ketinggian pertumbuhan sendiri, kejatuhan ketinggian yang hebat (catatrauma), kecederaan auto, kurang kerap pukulan dengan objek besar atau meretas elemen struktur bangunan runtuh.
Fraktur terbuka dan ditutup.
Tanda-tanda patah tertutup (Rajah 51)
- kesakitan yang meningkat dengan pergerakan;
- lebam di kawasan patah;
- fungsi terjejas anggota badan yang cedera;
- tiada mobiliti semula jadi di tapak retak;
- ubah bentuk separa anggota yang cedera;
- merengek ketika merasakan tapak patah;
- menukar panjang anggota badan.
Mobiliti dan masalah yang tidak normal dapat dikesan dengan meraba-raba anggota badan dengan perlahan semasa pemeriksaan mangsa.
Anda tidak boleh dengan sengaja mencari tanda-tanda ini, mencederakan mangsa!
Dengan patah terbuka, berikut mungkin juga terdapat:
- luka di tapak patah, di mana serpihan tulang dapat dilihat (Rajah 52);
- pendarahan dari luka dengan kerosakan vaskular.
Jika ada luka di kawasan kecederaan yang dikatakan, patah harus dianggap terbuka!

Tanda-tanda terkehel

Dislokasi merujuk kepada anjakan hujung artikular tulang, yang melanggar hubungan bersama mereka. Sprains and fractures mempunyai banyak gejala biasa, jadi mengesyaki yang paling teruk, dengan harapan yang terbaik: di hadapan rasa sakit dan disfungsi anggota badan selepas kecederaan, ia harus dipertimbangkan bahawa ini adalah patah tulang!

Pertolongan cemas

Asas pertolongan pertama diasumsikan sebagai pengangkutan imobilisasi - memberikan impak ke tangan anggota yang cedera. Imobilisasi digunakan bukan sahaja untuk patah tulang dan kecederaan sendi, tetapi juga kecederaan yang meluas pada tisu lembut, proses radang bahagian kaki, kecederaan kapal besar, luka bakar yang meluas.
Imobilisasi pengangkutan adalah langkah sementara yang dilakukan hanya untuk penghantaran mangsa ke hospital, ia sangat penting untuk kehidupan mangsa dan untuk hasil kecederaan. Imobilisasi pengangkutan dijalankan atau diubahsuai (papan, kadbod).
Sekiranya tidak ada tayar, anda boleh autoimmobilize dengan tegas menyematkan lengan yang cedera ke badan, dan kaki ke kaki yang sihat (Gambar 98).

Selain imobilisasi, anestesia mudah memainkan peranan penting dalam cara yang boleh diakses. Keamatan kesakitan dikurangkan oleh kedua-dua diri sendiri dan dengan manipulasi hati yang cedera dan penyejukan tempatan. Kontraindikasi mutlak untuk pengambilan mana-mana ubat di dalam adalah ketiadaan atau kekeliruan, trauma perut bersamaan. Tugas membantu adalah untuk menterjemahkan kesakitan teruk ke dalam yang boleh diterima.
Perlu diingatkan bahawa dengan patah tulang terbuka, langkah pertama adalah untuk menghentikan pendarahan, dan imobilisasi dilakukan hanya apabila pendarahan dihentikan dan luka ditutup dengan berpakaian steril.
Bantuan pertama untuk patah tertutup:
- panggil ambulans.
- tengok mangsa.
- kadar nadi.
- cuba memberikan kedudukan kaki yang paling menyakitkan.
- menjalankan imobilisasi pengangkutan dengan bantuan tayar improvisasi.
- lampirkan "sejuk" ke kawasan kecederaan.
- sebelum kedatangan rawatan perubatan kecemasan untuk memantau keadaan mangsa.
Pertolongan cemas untuk fraktur terbuka:
- panggil ambulans.
- hentikan pendarahan berat dengan jari menekan pada arteri di atas luka, gunakan hemostat.
- letakkan pakaian steril pada luka.
- kadar nadi.
- menjalankan pemeriksaan untuk mengecualikan kecederaan lain.
- memberi kaki kedudukan yang paling menyakitkan.
- jika denyutan pada pergelangan tangan tidak ditentukan atau tidak ditentukan dengan tepat: angkat kaki kaki alat pengubahsuaian (kaki yang sihat dengan patah kaki bawah) hingga ketinggian 30-45 cm.
- menjalankan imobilisasi pengangkutan dengan bantuan tayar improvisasi.
- lampirkan "sejuk" ke kawasan kecederaan.
- sebelum ketibaan ambulans untuk memantau keadaan mangsa.
Dengan patah terbuka, anggota badan perlu diperbaiki dalam kedudukan di mana ia berada!
Serpihan tulang yang melekat pada luka, jangan reposition!
Jangan gunakan pembalut tekanan ke luka!

Apakah fraktur terbuka, jenis dan tanda-tandanya

Buka fraktur - kerosakan tulang, di mana serpihan tulang menyebabkan pelanggaran keutuhan kulit. Ciri khas kerosakan ini adalah luka yang mana serpihan tulang berkomunikasi dengan persekitaran luaran.

Fraktur terbuka adalah kecederaan serius, kerana ia sering membawa kepada kejutan berdarah dan menyakitkan, serta jangkitan luka. Ia berlaku apabila daya impak pada tulang melebihi kekuatan mereka, dan serpihan tulang memecahkan kulit, melanggar integriti.

Mempunyai patah terbuka

Ciri utama fraktur tersebut adalah kerosakan kepada kulit. Fraktur terbuka tidak boleh dikelirukan dengan patah lain. Mereka berlaku apabila serpihan tulang tajam memotong kulit. Fragment tulang boleh dilihat dengan mata kasar, kerana mereka keluar melalui luka dan berkomunikasi dengan persekitaran luaran. Pecah tertutup dicirikan oleh keutuhan kulit, dan kehadiran retak hanya boleh ditentukan oleh tanda-tanda menengah (sakit, bengkak, pergerakan terjejas).

Kecederaan struktur tulang dalam pecah tertutup dan terbuka adalah bersifat yang sama, tetapi pelanggaran keutuhan tisu lembut diperhatikan dalam kes kedua dan boleh berlaku dalam beberapa cara:

 • kerosakan serat akibat ketegangan yang ketara;
 • pemotongan kulit objek tertentu yang menyebabkan kecederaan itu sendiri;
 • kerosakan kulit oleh serpihan tajam tulang patah.

Pecah terbuka berbahaya kerana luka terbuka boleh dijangkiti, pendarahan yang meluas juga boleh berlaku, dan serpihan tulang boleh menyebabkan kerosakan pada sistem vaskular dan rehat serat saraf.

Punca patah terbuka

Patah terbuka mungkin disebabkan oleh:

 • kecederaan domestik;
 • jatuh dari ketinggian;
 • tamparan langsung ke tulang;
 • kemalangan jalan raya;
 • tekanan pada tulang akibat mencubit

Ia boleh berlaku pada orang umur dan juga kanak-kanak. Pecah terbuka memerlukan rawatan perubatan segera, dan kadang-kadang rawatan pembedahan segera.

Fraktur juga berlaku akibat daripada proses patologi yang berlaku di tulang, yang menyebabkan perubahan struktur tisu tulang. Perubahan sedemikian mungkin berlaku akibat daripada:

 • osteopenia dan osteoporosis;
 • proses degeneratif-dystrophik.

Dalam kes ini, sedikit kesan pada tisu tulang adalah cukup untuk trauma mereka berlaku. Pecahan kaki berlaku paling kerap, diikuti oleh tulang rusuk dan tengkorak.

Klasifikasi patah

Klasifikasi fraktur dilakukan mengikut banyak kriteria. Apakah patah tulang? Jenis keretakan tulang dikelaskan mengikut beberapa faktor.

Dengan mekanisme kerosakan, mereka dibahagikan kepada:

 • primer, apabila serpihan tulang memotong kulit pada masa kecederaan;
 • sekunder, pelanggaran integriti kulit berlaku selepas trauma, apabila, apabila mengangkut pesakit ke kemudahan perubatan atau apabila pertolongan cemas diberikan secara salah, serpihan tulang tajam merobek kulit.

Mengikut lokasi garis pemecahan tulang:

 • berbentuk skru;
 • melintang;
 • berpecah (dengan pembentukan pelbagai serpihan);
 • serong.

Oleh lokasi kecederaan:

 • phalangeal;
 • bahu;
 • fibula;
 • femoral
 • tibial.

Dengan kadar kerosakan:

 • darjah, Dan - kerosakan tisu lembut yang tidak penting, luka mempunyai watak yang dicucuk;
 • Gred B - kerosakan tisu lembut;
 • Gred B - kecederaan yang tidak boleh diperbaiki yang memerlukan pengasingan pembedahan tisu lembut.

Tanda-tanda fraktur terbuka

Jenis dan tanda-tanda keretakan mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Tanda-tanda patah adalah:

 • kesakitan yang ketara di tapak patah, yang menjadi lebih sengit apabila bergerak;
 • luka terbuka di mana serpihan tulangnya dapat dilihat;
 • pendarahan luaran (gejala yang sangat berbahaya yang boleh membawa maut);
 • pergerakan patologi (pergerakan diperhatikan di mana mereka tidak berada dalam keadaan normal);
 • bengkak tempat di mana kecederaan itu;
 • kecacatan anggota badan;
 • bengkak di kawasan luka;
 • crepitus tulang semasa palpation;
 • kemerosotan keadaan umum (takikardia, menurunkan tekanan darah, gangguan psikomotor).

Sekiranya kerosakan kepada serpihan tulang arteri besar, pendarahan teruk boleh berlaku, yang boleh menyebabkan kejutan berdarah. Trauma ke tulang tubular panjang boleh menyebabkan embolisme lemak, yang boleh mengakibatkan kematian pesakit. Kulit yang trauma menyebabkan kerengsaan yang ketara terhadap banyak reseptor saraf, yang menimbulkan perkembangan kejutan sakit.
Jangkitan yang boleh mencetuskan perkembangan selulitis atau sepsis boleh memotong terbuka. Komplikasi di atas memerlukan pembetulan segera, kerana mereka boleh mengancam kehidupan pesakit dan menyebabkan kematiannya.

Pertolongan cemas untuk fraktur terbuka

Penjagaan pra-perubatan yang betul menghalang perkembangan komplikasi dan menggalakkan rawatan yang mencukupi pada masa akan datang. Di samping itu, tindakan yang cekap akan membantu untuk mengelakkan kesakitan dan kejutan berdarah. Tanda-tanda pertama patah adalah penampilan luka terbuka yang berdarah. Sekiranya tidak mungkin untuk menelefon ambulans, tindakan saksi mata terhadap insiden itu adalah seperti berikut:

 • membawa mangsa keluar dari kemalangan itu;
 • Sekiranya terdapat pendarahan dari luka, buatlah kain buatan buatan sendiri dan letakkan di atas pakaian; abah-abah boleh dibuat dari barang-barang yang berada di tangan (tali pinggang, tali pinggang, tali, tali leher, selendang);
 • jika terdapat kerosakan pada arteri, maka warna darah itu berwarna merah, dan dalam hal ini, tourniquet diletakkan di atas arteri yang rosak;
 • jika urat besar rosak, warna darah adalah ceri gelap, dalam hal ini tourniquet diletakkan di bawah luka;
 • tayar improvisasi hendaklah diletakkan di atas pakaian supaya mereka sesuai dengan keupayaan anggota badan yang sihat;
 • di bawah bantalan tulang melampirkan kain lembut;
 • untuk rawatan luka, pakaian dipotong;
 • untuk membersihkan tepi luka dengan hijau, iodin, hidrogen peroksida, alkohol atau vodka, kemudian gunakan pembalut yang bersih;
 • jangan bergerak pesakit, supaya patah dengan anjakan tidak terbentuk;
 • jika boleh membuat penahan sakit untuk analgesik tablet yang cedera juga akan berfungsi;
 • membaiki anggota patah dengan tayar; objek biasa (ski, tiang, papan) juga boleh bertindak sebagai tayar;
 • melampirkan ais atau objek sejuk ke luka, dibalut dengan tuala;
 • berhati-hati memindahkan mangsa ke kemudahan perubatan;
 • tenangkan mangsa, beri dia sedatif (jika ada).

Rawatan fraktur terbuka

Kecederaan terbuka adalah kecederaan serius yang dirawat di hospital. Sekiranya luka tidak penting di kawasan, dan juga tulang berpecah kecil tidak diperhatikan, maka tulang luka dan pecah dibasmi kuman.

Dengan adanya fraktur yang sangat berat, campur tangan pembedahan diperlukan. Sebelum pembedahan, kajian instrumental dijalankan untuk mengenal pasti sifat kerosakan secara mendalam: kedalaman pergeseran serpihan tulang, keparahan pecah dan kerosakan tisu lembut. Untuk melakukan ini, lakukan kajian berikut:

 • dikira tomografi (CT);
 • X-ray
 • pengimejan resonans magnetik (MRI).

Langkah seterusnya dalam proses menghapuskan akibat kecederaan adalah:

 • membasmi kuman dan mengeluarkan tisu dan kulit mati;
 • pencocokan manual tulang serpihan;
 • jahitan dan pemasangan saliran;
 • penetapan tulang menggunakan struktur ortopedik khas (alat Ilizarov).

Untuk kecederaan dengan pembentukan luka terbuka, pembetulkan luaran digunakan yang menunjukkan akses kepada luka untuk memantaunya. Sekiranya pelakon plaster digunakan, tetingkap untuk merawat luka pasti akan ditinggalkan.

Penyataan semula serpihan

Penetapan semula serpihan dilakukan untuk memulihkan kerangka tulang. Apabila pergeseran serpihan tulang melebihi satu pertiga daripada diameter tulang, campur tangan pembedahan diperlukan. Jika ini tidak dilakukan pada masa yang tepat, pembentukan tisu tulang pemulihan sendi palsu atau perlahan mungkin (penyatuan tertunda). Selepas penipuan yang berjaya, pembalut plaster mula-mula digunakan pada anggota badan, tetapi tetingkap khas ditinggalkan untuk mengalirkan luka. Dalam beberapa kes, daya tarikan rangka ditetapkan, serta peralatan Ilizarov. Untuk mengelakkan komplikasi, rawatan luka perlu dilakukan selepas lapan jam dari masa kecederaan. Tiga bulan selepas rawatan, disfungsi anggota mungkin berlaku. Dalam kes ini, melakukan pembedahan neurosurgik untuk memulihkan gentian saraf.

Pemulihan Fraktur Terbuka

Kursus pemulihan penuh akan membantu pesakit pulih dengan cepat dan kembali kepada gaya hidup yang penuh. Memakai stretch plaster selama beberapa bulan. Rawatan kecederaan terbuka adalah tahan lama, berbanding retak tertutup. Kerana imobilisasi yang berterusan di kaki, bekalan darah terganggu, sebagai akibatnya, otot merosot.

Meningkatkan keadaan akan membantu kompleks langkah pemulihan:

 • rawatan fisioterapi;
 • latihan terapeutik;
 • urut;
 • sanitasi - rawatan resort.

Adalah perlu untuk mengikuti semua saranan dan preskripsi doktor dengan ketat, supaya tidak ada pelanggaran terhadap fungsinya. Oleh kerana badan itu, memanjangkan anggota yang cedera akibat kelemahan otot, mengarahkan seluruh beban ke kaki yang sihat, ini boleh menyebabkan disfungsi kaki yang sihat.

Ciri-ciri keretakan tertutup

Patah tertutup - berlaku akibat pelanggaran keutuhan tulang. Menentukan kehadiran kerosakan tertutup adalah lebih rumit daripada kerosakan terbuka. Ini boleh dilakukan hanya dengan tanda-tanda ciri. Gejala patah adalah ciri kerosakan semacam ini.

Tanda-tanda patah tertutup:

 • kesakitan akut di tapak kecederaan;
 • kecacatan kaki;
 • asimetri badan (kaki cedera adalah lebih pendek);
 • perkembangan edema;
 • pergerakan patologi;
 • crepitus serpihan tulang;
 • kecacatan fungsian;
 • perkembangan kejutan traumatik.

Bantuan pertama untuk kecederaan tertutup

Dengan patah tertutup, tindakan pertama perlu:

 1. Menghentikan pendarahan. Biasanya, kecederaan seperti itu tidak disertai oleh pendarahan, tetapi sering berlaku bahawa terdapat luka kecil dan luka besar pada anggota badan yang boleh berdarah dengan ketara. Oleh itu, adalah perlu untuk menghentikan pendarahan, memohon tourniquet, luka dan lecet untuk diproses, dan kemudian menutupnya dengan pembalut steril.
 2. Tayar overlay. Tayar diperlukan untuk melancarkan anggota badan. Sebagai tayar adalah barang yang ada di tangan. Ini mesti dilakukan supaya serpihan tulang tajam tidak merosakkan kulit dan tidak mencetuskan luka terbuka. Dengan kecederaan pada pinggul dan bahu, melakukan penyitaan tiga kali sendi.
 3. Pengangkutan pesakit ke kemudahan perubatan dalam kedudukan yang selesa (separuh duduk atau berbaring).

Apabila menggunakan tayar, ia perlu memberikan bentuk anggota, iaitu tayar mesti mengulangi struktur kaki sepenuhnya.

Ia dilarang keras untuk menyentuh serpihan tulang yang betul, cuba menyentuh mereka, kerana ini boleh mencetuskan komplikasi serius (kerosakan tambahan pada saluran darah dan saraf boleh membawa maut). Apabila saraf tunjang atau pelvis cedera, mangsa ditinggalkan dalam kedudukan di mana dia berada pada masa kecederaan. Dalam kes yang teruk, ia boleh dipindahkan dengan berhati-hati ke permukaan yang keras. Alkohol dilarang sama sekali sebagai anestetik.

Bagaimana untuk merawat kecederaan tertutup

Rawatan ini dijalankan dalam dua arah:

 • terapi konservatif;
 • terapi pembedahan.

Bagi kecederaan ringan tanpa berat sebelah, rawatan konservatif ditetapkan. Dalam kes ini, lakukan penulisan semula manual serpihan dan pengawalan anggota badan yang boleh dipercayai.

Korelasi manual tulang dilakukan di bawah anestesia, kerana ia adalah proses yang sangat menyakitkan yang boleh menyebabkan kejutan trauma tambahan. Untuk kerosakan yang dirawat atau dihancurkan, daya tarikan rangka digunakan.

Mereka menggunakan cara rawatan pembedahan apabila perlu mengeluarkan tulang yang rosak dan membaikinya dengan bantuan produk logam: skru, skru, bolt, piring, pin. Pakar bedah memperbaiki serpihan menggunakan produk di atas. Semasa tempoh pemulihan, pesakit melakukan rawatan tambahan:

 • rawatan fisioterapi;
 • terapi fizikal;
 • urut;
 • rawatan resort kesihatan.