Utama / Siku

Berus patah, apa gejala dan bagaimana merawatnya

Adalah cukup untuk mengingati berapa kali anda terpaksa memukul diri anda untuk memahami jenis kelaziman kecederaan sedemikian. Dalam beberapa kes, terdapat patah tangan dalam pelbagai jabatannya. Di antara semua kecederaan rangka trauma, fraktur tangan mengambil kira-kira 35%. Sebaliknya, anggota atas adalah struktur yang kompleks yang membolehkan fungsi yang kompleks berfungsi. Kerosakan tunggal atau dua sisi melumpuhkan seseorang. Untuk memahami mengapa, anatomi tulang tangan akan membantu; Tisu lembut adalah subjek dari artikel yang berasingan.

Struktur tulang berus

Anatomi tulang rangka terdiri daripada 27 tulang pelbagai saiz dan diameter, semuanya dibahagikan kepada kumpulan yang berasingan. Bahagian awal adalah pergelangan tangan, diikuti oleh tulang metacarpal, yang melewati falang jari. Tulang pergelangan tangan disusun dalam dua baris dan terdiri daripada lapan tulang spongy. Dalam baris pertama, bermula dari sendi radiokarpal, terdapat: berbentuk kacang, trihedral, semilunar dan tulang scaphoid. Baris seterusnya terdiri daripada: ketagih, capitate, trapezius dan tulang-trapezium. Dengan bantuan banyak sendi dan ligamen, mereka disambungkan ke satu sistem, yang mana tulang metakarpal bersebelahan. Tulang kacang tergolong sesamoid (patella adalah yang terbesar), ia terletak pada ketebalan tendon dan merupakan tuas tambahan.

Tulang metacarpus diwakili oleh lima tulang tubular di mana asas, badan, dan kepala terisolasi. Asas itu diartikulasikan dengan barisan kedua tulang pergelangan tangan, kepala adalah permukaan artikular untuk falang jari. Seperti tulang metacarpal falanges jari-jari, hanya terdapat lima, dan mereka terdiri daripada beberapa komponen. Dalam satu orang, jari kedua, ketiga, keempat dan kelima mempunyai tiga falang dalam komposisi mereka, jari pertama hanya dua. Pada semua jari ada fasax utama atau proksimal, tengah (kecuali yang pertama) dan kuku (distal). Hanya falang jari, yang bergerak pada seseorang, dan artikulasi mereka dengan tulang metacarpal, tergelincir dalam sendi lain mungkin. Perwakilan visual anatomi rangka berus akan memberi foto.

Punca kerosakan

Selalunya patah tulang tangan berlaku selepas memukul objek keras atau jatuh. Alasan lain ialah sukan, terutamanya jenis yang berkaitan dengan seni mempertahankan diri dan beban tenaga. Pecah tangan terbuka ditemui pada orang yang ditangkap dalam kemalangan, mereka digabungkan dengan kerosakan kepada tulang dan organ lain. Osteoporosis juga boleh diperhatikan sebagai punca patah, penyakit di mana tulang kehilangan kalsium. Akibatnya, tulang menjadi rapuh dan rosak walaupun dengan beban terkecil.

Sebab lain boleh dianggap kecederaan perindustrian. Kejatuhan objek berat atau pukulan membawa kepada pelbagai jenis kerosakan. Dan kerana berus itu merupakan badan kerja untuk banyak kepakaran, maka ia adalah yang menganggap semua kuasa pengaruh.

Pengelasan Kerosakan Tangan

Varian garis patah dengan kerosakan pada tulang tangan

Mana-mana patah tangan mempunyai klasifikasi sendiri, yang tidak jauh berbeza daripada kerosakan pada tulang yang tinggal. Anda harus bermula dengan fakta bahawa terdapat tertutup, apabila kulit tidak rosak atau melanggar pelanggaran integritas tisu tulang. Keadaan yang terakhir menjadikan kecederaan yang lebih buruk, kerana jangkitan akan masuk ke dalam luka.

Juga, patah tulang boleh dengan dan tanpa anjakan. Dalam tulang metacarpal dan phalanges lain, mungkin terdapat patah tulang, bahagian tengah dan kepala atau bahagian distal. Dalam falanx kuku, patah asas atau tuberosity - bahagian melampau. Kerosakan pada tulang pergelangan tangan jarang berlaku, dan tulang navicular dipecahkan. Kerosakan pada tulang metacarpal adalah lebih biasa dan patah falang adalah yang paling biasa. Pada manusia, patah tangan dengan mengimbangi berlaku di kawasan metacarpus dan falanges jari-jari.

Ia masuk akal untuk mempertimbangkan punca-punca, gejala-gejala dan rawatan tulang-tulang yang paling sering rosak. Diagnosis kerosakan dan pertolongan cemas tidaklah berbeza.

Kerosakan kepada tulang navicular

Di pergelangan tangan, tanda-tanda patah tangan dikaitkan, terutamanya, dengan kerosakan pada tulang navicular. Penyebabnya adalah penurunan pada sikat berus, pukulan tulang atau benda keras. Selalunya, tulang rosak dalam dua bahagian, dan garis patah melepasi atau di luar sendi. Pecah artikular tambahan dianggap sebagai bukit kecil, tetapi kadang-kadang kerosakan digabungkan dengan dislokasi tulang gila. Menurut penulis, kerosakan itu dipanggil pecahan de Querven.

Gejala biasa

Terdapat simptom ciri yang membolehkan membuat diagnosis awal. Doktor perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 1. Selepas kecederaan, mangsa bimbang tentang kesakitan di sebelah jari pertama, di tapak unjuran kotak "anatomi". Ia mudah untuk mencari tempat ini, ia terbentuk oleh tendon extensor jari pertama dan dirasai dengan baik di bawah kulit semasa tekanan.
 2. Juga tumor mengganggu.
 3. Jika anda mengetuk jari-jari 1 dan 2, rasa sakit akan meningkat.
 4. Gejala serupa diperhatikan jika anda memerah tangan anda menjadi tinju.

Rawatan kerosakan

Kerosakan ringan pada tulang navicular yang berlaku apabila berlaku adalah detasmen hillock. Untuk menyatukan kerosakan semacam ini, hanya sebulan sahaja untuk memakai pelekat plaster. Sekiranya garis patah melepasi kawasan badan, ia mungkin mengambil masa sehingga 6 bulan untuk pelengkap lengkap. Untuk kerosakan tersebut, hanya plaster bulat melingkar dengan jari pertama pada sudut tepat ke tangan digunakan pada plaster cast. Jika salah satu serpihan tulang tidak mendapat pemakanan yang mencukupi (ini disebabkan ciri-ciri bekalan darah), maka penyerapan lengkapnya berlaku. Mutiara tulang navicular boleh menyebabkan pembentukan sendi palsu atau sista.

Dalam kes patah tulang navicular tanpa anjakan, gipsum harus dipakai dari 10 hingga 12 minggu. Selepas penyingkiran berpakaian, radiografi kawalan dilakukan, memberi gambaran mengenai keadaan tulang. Sekiranya tiada gabungan, longta digunakan untuk tempoh sehingga 2 bulan.

Apabila mutiara tangan dengan mengimbangi di kawasan tulang navicular, pembedahan ditunjukkan dalam bentuk osteosynthesis. Jarum boleh digunakan sebagai kunci, tetapi kebanyakan doktor lebih suka skru, dalam sesetengah keadaan dipasang peranti penekanan luaran. Menjawab persoalan berapa banyak fraktur sembuh adalah sukar, kerana semuanya bergantung kepada keupayaan tubuh, tetapi gipsum perlu dipakai selama 2 bulan.

Sekiranya berlaku patah tulang sendi atau tidak bergabung dengan tulang scaphoid, osteosynthesis dengan plat dalam kombinasi dengan cantuman tulang ditunjukkan. Operasi arthrodesis atau penghapusan serpihan tulang yang kurang nutrisi boleh dilakukan.

Kerosakan pada tulang gila

Melengkapi simptom patah tangan boleh merosakkan tulang lunar, yang kurang biasa. Punca itu boleh menjadi tamparan langsung pada unjuran tulang atau penurunan pada tangan.

Manifestasi mungkin menyerupai kerosakan kepada tulang lain, namun terdapat juga gejala ciri. Manifestasi adalah:

 • bengkak yang sedikit atau sederhana di tapak kecederaan;
 • kesakitan meningkat dengan mengetuk pada 3 dan 4 jari;
 • sakit ketika cuba meluruskan berus ke belakang.

Rawatan fraktur tulang lunate

Selepas itu mungkin untuk mengenali patah tangan di kawasan tulang lunate, proses rawatan bermula. Doktor mengenakan plaster untuk tempoh 1.5 hingga 2 bulan. Gabungan tulang berlaku, sebagai peraturan, tanpa komplikasi yang ketara. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan ditunjukkan.

Kerosakan tulang kacang

Tulang kerana mobiliti yang tinggi sangat rosak. Alasannya boleh menjadi tamparan langsung ke tangan atau pinggir telapak objek keras, tulang harus diapit dengan seluruh tulang pergelangan tangan.

Gejala mungkin berbeza dan mungkin tidak selalu menunjukkan kerosakan. Nota mangsa:

 • sakit di telapak tangan dari jari kecil;
 • Kesakitan menjadi lebih kuat apabila cuba memampatkan kuas atau jari kecil.

Rawatan ini terdiri daripada penggunaan plaster untuk tempoh satu bulan.

Pecahan metacarpals

Pada orang, terutamanya golongan muda, patah tangan sering dijumpai dengan anjakan di wilayah tulang metacarpal. Anda boleh memilih dua kelompok fraktur yang berbeza dalam kursus klinikal. Kumpulan pertama adalah kerosakan pada tulang metacarpal pertama, yang kedua termasuk semua yang lain.

Kerosakan pada tulang metacarpal saya

Jenis kerosakan ini boleh menjadi intra-dan tambahan-artikular. Kerosakan ke pangkal tulang dipanggil patah Bennett. Ia mungkin bahawa serpihan segi tiga dipegang dengan cara ligamen dan kekal di tempatnya, serpihan lain dipindahkan ke jejari. Untuk patah jenis Roland dicirikan oleh kehelan fragmen utama ke tulang radial. Tidak seperti kerosakan Bennett, pangkal tulang metacarpal pertama memecahkan beberapa serpihan.

Symptomatology

Ia sukar untuk mengelirukan kerosakan, kerana terdapat corak kerosakan biasa. Perhatian ditarik kepada:

 • sakit dan bengkak di tapak kecederaan;
 • serpihan-serpihan tulang terkeluar dalam snuffbox anatomi;
 • apabila mengetuk jari pertama, rasa sakit meningkat;
 • mobiliti patologi, crepitus serpihan;
 • pergerakan di jari yang sangat terhad;
 • pendarahan subkutaneus dalam unjuran tulang.

Rawatan kerosakan

Selepas itu mungkin untuk mengenali patah tangan dari lebam, gejala-gejala yang kerap serupa, proses rawatan bermula. Ia penting, tidak lewat dari hari kedua selepas kecederaan, untuk membuat perbandingan kerosakan. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan, dan selepas penataan semula, pelet plaster digunakan. Sekiranya tiada kesan padanan atau berlakunya bias, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Cengkerang rangka untuk tempoh tiga minggu boleh dikenakan. Selepas ditunjukkan memakai gipsum selama 2 minggu.

Kerosakan bahagian tengah tulang metacarpal yang pertama

Pecah pertengahan pertengahan tulang metacarpal pertama agak jarang berlaku. Alasan utama biasanya adalah tamparan. Memerhatikan tanda-tanda pertama tangan patah tangan pada pertengahan pertengahan tulang metacarpal pertama:

 • bengkak tapak kecederaan;
 • sakit dengan palpasi pada pertengahan pertengahan;
 • pergerakan patologi;
 • mobiliti terhad;
 • kedudukan jari yang luar biasa;
 • hematomas subkutan dan pendarahan.

Rawatan kerosakan

Pada patah tanpa anjakan, permohonan pelekat plaster untuk tempoh satu bulan ditunjukkan. Sekiranya terdapat penukaran, penataan semula ditunjukkan, tetapi kadang-kadang satu offset sekunder adalah mungkin. Ia timbul kerana penguncupan otot, dan tendon bertindak sebagai tuil. Sekiranya berlaku keadaan yang sama atau patah tulang yang tidak stabil, rawatan pembedahan dengan jarum dengan plat atau jarum mengait ditunjukkan.

Kerosakan kepada 2-5 tulang metacarpal

Kerosakan pada 2-5 tulang metacarpal berlaku akibat terjatuh atau memukul penumbuk di atas permukaan yang keras, selalunya akibat pergaduhan.

Symptomatology

Selalunya, orang itu sendiri merasakan masalah itu, yang mengatakan bahawa terdapat keretakan tertutup tangan. Selepas kecederaan, ada gejala ciri:

 • bengkak di tapak kecederaan;
 • sakit semasa palpasi dan berehat, timbul selepas kecederaan;
 • hematoma subkutaneus;
 • ubah bentuk;
 • tambah kesakitan apabila cuba memerah tangan menjadi penumbuk;
 • beban paksi pada jari membawa kesakitan yang mendalam;
 • pergerakan patologi dan crepitus.

Rawatan patah tulang metacarpal

Pada patah tanpa anjakan, gipsum digunakan selama sebulan. Sekiranya tulang rosak dengan mengimbangi, penentuan semula ditunjukkan dengan pengenaan plesteran immobilisasi. Jika fraktur telah beralih selepas reposition, pembedahan tidak stabil atau mempunyai banyak serpihan. Ia adalah mungkin untuk membetulkan kerosakan dengan jarum, jika fraktur terbuka di tangan, peranti penetapan luaran digunakan. Lebih tepat lagi, kerosakan itu dibandingkan dengan operasi, hasilnya plat dipasang.

Kerosakan kepada phalanges

Pecahan falang percuma jari-jari adalah yang paling biasa, kerana mereka praktikal tidak dilindungi oleh tisu lembut. Punca itu boleh menjadi kecederaan langsung (paling umum) atau tidak langsung. Juga membezakan patah, pecahan, transversal, fraktur intra dan ekstra artikular.

Gejala patah tulang

Ia tidak menjadi masalah bagi seorang doktor untuk menentukan patah tangan di kawasan phalanges. Mangsa boleh memberi perhatian kepada:

 • bengkak jari;
 • sianosis kulit;
 • mengetuk jari itu membawa kesakitan yang mendalam;
 • Pergerakan jari adalah terhad kerana kesakitan;
 • pada patah dengan mengimbangi, jari itu cacat;
 • crepitus dan pergerakan patologi.

Rawatan kerosakan

Untuk memaksimumkan kesihatan jari, anda mesti memetakan serpihan tulang yang rosak. Jika kerosakan tanpa anjakan dikenakan plaster cast selama 3-4 minggu. Jika patah dengan anjakan ditunjukkan reposisi diikuti dengan penekanan dengan gipsum. Apabila anjakan tidak diselesaikan atau patah tidak stabil, campur tangan pengendalian dan pementasan plat logam dijalankan. Dalam beberapa kes, serpihan tetap dengan jarum atau daya tarikan rangka dilakukan untuk jari.

Diagnosis kerosakan tangan

Doktor, selepas mangsa tiba di kemudahan perubatan, mendiagnosis sebarang kerosakan di tangan menggunakan kaedah yang sama. Semuanya bermula dengan imej X-ray, yang dilakukan dengan semestinya dalam dua taksiran. Sekiranya tulang patah tulang belakang atau sebarang pergelangan tangan, imej juga ditunjukkan dalam ¾ daripada unjuran.

Kadangkala garis patah tidak kelihatan pada sinar X, bagaimanapun, gejala menunjukkan sebaliknya. Sering kali ini berlaku apabila patah tangan berlaku tanpa anjakan, terutama jika tulang navicular cedera. Dalam keadaan sedemikian, doktor menetapkan pukulan berulang, tetapi selepas 3-5 hari. Dalam tempoh ini, kerosakan tulang mula pulih, garis patah menjadi lebih luas. Gejala ini boleh dipercayai dalam perumusan diagnosis yang betul.

Sekiranya terdapat masalah dalam mendiagnosis, paling kerap ini berlaku apabila pergelangan tangan rosak, maka imbasan CT ditunjukkan. Teknik ini membolehkan bahagian-bahagian yang berbeza menunjukkan struktur setiap tulang, tahap anjakan, kehadiran serpihan dan nombor mereka. Apabila patah tulang disertai oleh kerosakan kepada tisu lembut, tendon, pengimejan resonans magnetik (MRI) dilakukan oleh seorang doktor. Kerosakan dilihat dalam imej berlapis bersama dengan tisu lembut yang lain.

Pertolongan cemas untuk patah tangan tulang

Sebaik sahaja selepas kecederaan, pertolongan cemas perlu disediakan pada giliran tangan, semua orang harus dapat melakukannya. Sekiranya ada luka, pakaian steril digunakan apabila boleh, pendarahan berhenti. Sejuk digunakan untuk tapak kecederaan, ia akan mengurangkan kesakitan dan bengkak. Sehingga kakitangan ambulans tiba, anggota badan tidak bergerak. Anda boleh menggunakan tayar Krammer standard. Mereka mungkin tidak selalu dekat, dalam keadaan ini papan atau sepotong papan lapis akan membantu. Di bawah berus melampirkan roller supaya ia berada dalam kedudukan fisiologi.

Pemulihan

Selepas apa-apa kerosakan, terutamanya jika patah sendi tangan ditunjukkan, pemulihan ditunjukkan. Untuk tujuan ini, prosedur fisioterapi dilakukan dan latihan terapeutik dilakukan. Daripada menunjukkan fisioterapi:

 1. Magnetotherapy. Ditunjukkan dari hari kedua atau ketiga selepas kecederaan. Pulsed elektromagnet, melalui tulang, mempercepat pemulihannya. Kursus ini memerlukan 10 hingga 20 prosedur.
 2. UHF digunakan sebelum atau selepas kursus terapi magnetik, menggabungkan prosedur itu adalah dengan ketat kontraindikasi. Di bawah pengaruh gelombang kekerapan tertentu, tulang itu dipulihkan, aliran darah mempercepatkan serpihan. Kursus ini juga terdiri daripada 15-20 prosedur.
 3. Elektroforesis membolehkan dadah memasuki tisu kerana arus elektrik bergantian. Ion kalsium yang mempercepat gabungan digunakan paling kerap. Kursus prosedur adalah kira-kira 10 prosedur.
 4. Ia berguna untuk menyinari tapak kerosakan dengan sinaran ultraviolet. Kulit di bawah pengaruh sinar mula menghasilkan vitamin D, yang meningkatkan penyerapan kalsium.
 5. Diodinamoterapi berfungsi dengan cara yang sama seperti dua prosedur pertama. Asas adalah arus elektrik bergantian.

Gimnastik

Adalah penting untuk membangunkan jari selepas kecederaan, yang membolehkan latihan fisioterapi di bawah bimbingan seorang doktor atau pakar pemulihan. Selepas mengeluarkan gimnastik gypsum dilakukan tanpa beban, yang perlu meningkat secara beransur-ansur. Latihan, yang paling penting, tidak boleh membawa kesakitan.

Jari-jemarinya sedang diperas dan tidak dibasahi, dengan pad yang anda perlukan untuk menyentuh telapak tangan anda. Dengan tangan yang sihat, anda boleh membengkok dan meluruskan setiap jari secara individu, cuba mengembangkan setiap sendi.

Apabila kecergasan berkembang, adalah berguna untuk memampatkan dan membongkar sponge atau expander lembut. Manfaat yang lebih banyak adalah jika anda melakukan gimnastik di panggul dengan air suam dengan penambahan sedikit garam laut. Anda juga boleh mencuci sapu tangan atau kain. Ia berguna untuk melatih kemahiran motor dengan jari anda, melakukan kerja "halus".

Selepas patah tangan, mungkin terdapat komplikasi terutamanya dalam bentuk contractures atau perkembangan osteoarthritis deformans. Diagnosis dan rawatan tepat pada masanya akan menghindarinya. Kemahiran doktor dan keinginan pesakit akan membolehkan anda kembali ke kehidupan penuh dalam masa yang sesingkat mungkin.

Gejala, rawatan dan pemulihan selepas patah tangan

Cedera anggota atas adalah patologi yang agak biasa. Berapa lama masa rawatan dan memakai gipsum pada patah tangan bergantung kepada tahap kecederaan. Artikel ini menerangkan gejala, tanda patah, serta rawatan dan pemulihan pesakit.

Gejala dan tanda-tanda kecederaan

Gejala patah tangan bergantung kepada jenis kecederaan, faktor traumatik, tulang. Gejala yang paling biasa ialah:

Sakit tajam akut di bahagian atas;

Bengkak dan bengkak di kawasan patah;

Perubahan warna kulit - biru, hiperemia, lebam;

Kesukaran atau ketidakupayaan untuk menggerakkan jari anda;

Kurangkan pergerakan tangan amplitud;

Dengan patah terbuka, pendarahan boleh berlaku dan serpihan tulang dapat dilihat;

Kemerosotan umum: kejutan yang menyakitkan, kelemahan, demam.

Gejala patah tangan dengan mengimbangi:

Lekukan kecacatan, perubahan dalam anatomi biasa tangan;

Warna kulit berwarna biru atau ungu kerana gangguan bekalan darah normal atau pecah vaskular;

Ketidakupayaan untuk memindahkan tangan atau jari;

Crepitus adalah bunyi khusus yang berlaku apabila serpihan tulang menyentuh antara satu sama lain.

Dalam berus adalah sebilangan besar tulang kecil, iaitu - 27. Terdapat tulang metacarpal, pergelangan tangan dan phalanx. Bergantung kepada tulang yang cedera, tanda patah berikut dikeluarkan:

Scaphoid - ketidakupayaan untuk mengepalkan penumbuk, dengan cepat berkembang bengkak sendi pergelangan tangan dan akut semasa pergerakan jejari. Berlaku apabila jatuh pada lengan tersebar, sering digabungkan dengan kerosakan pada jejari;

Tulang metacarpal - sakit akut teruk apabila menekan pada jari-jari jari. Dicirikan oleh fraktur Bennett - kerosakan ibu jari;

Jari (phalanges) - bengkak, perubahan bentuk, sakit akut, penampilan luar biasa dan pergerakan jari. Ia diperhatikan dalam 7% kes daripada semua kecederaan anggota atas;

Pergelangan tangan - kerosakan kepada trihedral, tulang berbentuk kacang dan trapezoid. Menyebabkan pembengkakan, bengkak dan kesakitan;

Tulang lunar - bengkak dan bengkak sendi pergelangan tangan, sakit ketika menekan pada jari ke 3 dan ke-4. Terjadi apabila jatuh atau memukul tangan terbuka, apabila semua phalanges adalah unbent.

Diagnosis fraktur tangan

Diagnosis patologi perlu dikendalikan oleh pakar, kerana agak sukar untuk menentukan jenis kerusakan yang mengganggu pesakit. Diagnosis yang betul adalah kunci kepada rawatan dan pemulihan yang berjaya. Tulang pergelangan tangan kecil dan garis patah pada radiografi dapat divisualisasikan hanya 3 minggu selepas kecederaan. Doktor menentukan jenis patah dan membuat diagnosis berdasarkan pemeriksaan sedemikian:

Pengambilan pesakit;

Radiografi dalam beberapa projeksi;

Perbezaan fraktur berus dari lebam

Mana-mana kecederaan anggota membawa kesakitan, ketidakselesaan dan sensasi yang tidak menyenangkan kepada seseorang. Tetapi untuk menjalankan rawatan dengan betul, perlu menentukan jenis kerosakan. Fraktur terbuka boleh dengan mudah dibezakan dari lebam, kerana terdapat pecah tisu, pendedahan proses tulang, pendarahan.

Bagaimana membezakan fraktur tertutup dari tangan yang lebam? Apabila lebam tangan tetap menjadi pergerakan tangan, walaupun ia memberikan ketidakselesaan. Pada gilirannya, sebarang pergerakan menimbulkan kesakitan yang teruk atau tidak mungkin. Selepas lebam, pembengkakan tisu berlaku, yang meningkat pada hari pertama. Kesakitan berterusan selama beberapa jam, tetapi lega dengan sejuk, dengan cara perubatan tradisional. Kemerahan, kulit biru dan hematoma mungkin berlaku. Satu lebam atau hematoma ditemui di lapisan permukaan kulit. Dalam masa seminggu selepas kecederaan, kulit berubah warna menjadi hijau, kuning dan jejak kesannya hilang.

Pada gilirannya, mobiliti yang tidak biasa dapat dilihat, kesakitan hanya meningkat, hematomas lebih besar dan mendalam. Kerosakan tulang patah boleh berlaku semasa kerosakan. Selepas kecederaan, kecacatan, lebam, dan kecacatan organ mungkin muncul.

Pertolongan cemas

Penjagaan kecemasan pertama harus diberikan kepada yang cedera sebelum kedatangan para dokter. Bantuan akan bergantung kepada jenis kerosakan, keterukan kecederaan, keadaan umum orang itu.

Bantuan Pertama:

Dengan fraktur terbuka dan pendarahan perlu memakai tourniquet atau pembalut tekanan. Sekiranya tidak ada alat keledar, ia boleh digantikan dengan cara yang diperbaiki - tali pinggang, selendang, selendang. Pembalut digunakan 10-15 cm di atas luka. Ia perlu untuk merakam masa penetapan tali atau pembalut dan biarkan di dekat pesakit untuk mencegah kematian tisu. Setiap 1-1,5 perlu melonggarkan atau menukar pembalut itu;

Berus rosak mesti dialihkan - untuk memberikan keadaan tetap. Ini boleh dilakukan dengan meletakkan tayar daripada alat yang ada (papan, kayu). Negeri pegun juga boleh terjamin dengan selendang;

Sekiranya terdapat luka, perlu melakukan rawatan antiseptik pada kawasan kulit;

Anda mesti segera mengeluarkan cincin, jam tangan dan barang kemas lain dari tangan anda. Sejak selepas permulaan edema, ini akan menjadi agak sukar dan menyakitkan;

Anda tidak boleh menetapkan serpihan tulang sendiri;

Sapukan sejuk ke kawasan yang cedera (ais, air, apa-apa makanan sejuk);

Untuk kesakitan akut, berikan pesakit anestetik. Dengan sindrom kesakitan yang kuat - untuk memasuki analgesik intramuskular.

Rawatan

Taktik terapeutik bergantung kepada jenis kecederaan, umur pesakit, ciri-ciri individu. Matlamat utama terapi adalah dengan betul membetulkan tangan untuk mewujudkan keadaan untuk melekatkan tulang yang menguntungkan. Rawatan fraktur tangan adalah dua jenis:

Konservatif - digunakan untuk retak, kerepek, patah tulang anggota atas. Ia terdiri daripada penetapan lengan dengan pembalut, berpakaian atau plester, bergantung kepada jenis kerosakan. Untuk patah tulang, lebih kerap digunakan sebatang plaster. Semasa pemutus, anggota badan mesti diselimuti sepenuhnya dan diamankan di kedudukan yang betul. Gipsum boleh digunakan hanya pada jari, di tangan atau di seluruh lengan ke siku, bergantung kepada jenis dan keterukan kecederaan;

Prosedur pembedahan di tangan jarang berlaku. Operasi ditunjukkan untuk patah tulang belakang, kecederaan terbuka, kehadiran serpihan pada luka. Semasa prosedur, anestesia, penambahan semula serpihan tulang dan penetapan mereka dengan bantuan bahan-bahan khas (spitz-dogs, plates, pins) dilakukan. Selepas penyembuhan, yang boleh bertahan selama 3-4 minggu, jurucakap dikeluarkan dan dipakai dan diletakkan semula pada longetu plaster sehingga tisu tulang sepenuhnya dipulihkan selama beberapa minggu lagi.

Di suatu tempat seminggu selepas pemakaian gipsum, ujian x-ray dilakukan untuk memantau kedudukan tulang dan proses penyembuhan. Sekiranya perlu, lakukan pembetulan kedudukan tangan dan penetapan semula. Yang paling sukar ialah patah tulang lunate dan scaphoid. Apabila mereka disambungkan secara salah, ia perlu memecahkan tulang dan memperbaikinya. Oleh itu, rawatan patah tulang tersebut diberikan perhatian khusus.

Pesakit diberi cadangan untuk menjaga anggota badan, dengan kehadiran kesakitan akut, agen analgesik ditetapkan. Tiga minggu selepas memakai pakaian itu, adalah disyorkan untuk memulakan latihan khas untuk pemulihan dan pemulihan fungsi tangan yang berjaya. Rawatan pada mana-mana patah harus disertai oleh pengambilan vitamin kalsium dan kompleks mineral untuk memulihkan kekuatan tulang.

Tempoh memakai gipsum

Prosedur perubatan utama dan paling biasa adalah pengenaan plaster. Dalam sesetengah keadaan, alternatif kepada gipsum boleh dibekalkan, tetapi melepa adalah manipulasi yang paling dipercayai dan berkesan. Gipsum boleh dilaraskan ke seluruh lengan atau hanya ke kawasan tertentu.

Berapa hari perlu memakai plaster? Pesakit dengan plaster perlu berjalan selama sekurang-kurangnya 3 minggu, dan tempoh maksimum boleh sampai 3 bulan.

Dalam keadaan standard, memakai gipsum ditunjukkan dalam tempoh 3-6 minggu.

Dengan fraktur kompleks, pembedahan, komplikasi, tempoh ini boleh meningkat sebanyak 1-2 minggu.

Sekiranya plaster dikeluarkan awal, mungkin terdapat komplikasi dalam bentuk akretion yang tidak lengkap, pergerakan tangan tidak normal, pembentukan sendi palsu. Situasi sedemikian memerlukan prosedur perubatan tambahan dan proses pemulihan mungkin tertunda dengan ketara. Untuk memastikan ketepatan dan keberkesanan rawatan, pesakit harus membuat pemeriksaan radiografi berus dalam sebulan. Gambar itu akan menunjukkan keadaan tulang, bagaimana penyembuhan dan ketiadaan komplikasi berlaku.

Pemulihan Kerosakan Tangan

Pemulihan tangan selepas fraktur berlaku agak tidak lama dan tidak sukar. Selepas 1-1.5 bulan, gipsum dikeluarkan dan tempoh pemulihan bermula, yang melibatkan latihan khas, terapi senaman, urutan, dan fisioterapi. Cara mengembangkan berus akan memberitahu doktor dan memilih kompleks prosedur yang diperlukan. Dengan bantuan mereka, tangan kembali ke prestasi penuh. Tempoh pemulihan tidak boleh diabaikan, adalah perlu untuk secara tepat menjalankan semua cadangan dan preskripsi pakar.

Pemulihan tangan selepas patah boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah:

Terapi fizikal - terapi senaman;

Penggunaan ortosis;

Urut;

Latihan terapeutik untuk tangan

Terapi senaman disyorkan sebaik sahaja mengeluarkan plaster. Apabila anggota badan masih dalam pelakon, anda boleh belajar untuk membengkok dan meluruskan lengan, dan selepas mengeluarkannya, anda boleh melakukan latihan lain. Kompleks latihan dipilih secara individu bergantung pada garis patah, tulang yang rosak. Manipulasi perlu dijalankan secara kerap dan harian. Sekiranya anda mengalami sakit, anda mesti memaklumkan kepada doktor.

Latihan:

Pesakit disyorkan untuk menjalankan senaman mudah dengan jari dan berus dalam air suam. Untuk melakukan ini, ambil air pada suhu yang selesa (kira-kira 37 darjah), menurunkan lengan yang sakit, letakkan di pinggir sawit dan melakukan senaman mudah: bertukar, membongkok, bertungkus-lumus. Pertama, ulangi manipulasi 5-6 kali sehari, dan terus menambah bilangan prosedur;

Latihan boleh dilakukan di atas permukaan meja rata: letakkan berus di pinggir sawit, berputar, berpindah dan bergerak jari secara bergantian, menaikkan dan membetulkan jari-jari antara satu sama lain;

Letakkan berus di atas meja, telapak ke atas, buat penumbuk, tahan selama 10-15 saat, lepaskan. Ulang beberapa kali sehingga keletihan di tangan. Dari masa ke masa, meningkatkan bilangan dan tempoh prosedur;

Putar tangan di udara dalam arah yang berbeza;

Untuk memanipulasi dengan tanah liat: melancarkan, buat bahagian kecil;

Untuk digunakan untuk pemulihan bola getah kecil, memampatkan dan melepaskan bola untuk keletihan di tangan;

Menjalankan beban secara berperingkat, tetapi jangan mengangkat berat lebih daripada 2 kg.

Orthosis

Memakai ortosis adalah cara yang berkesan untuk melindungi berus selepas mengeluarkan plaster. Ortosis juga dikenali sebagai fixator atau pembalut, ia boleh mempunyai kontraksi yang berlainan (untuk jari, sendi, semua tangan). Peranti tidak mengganggu aktiviti pemulihan, mudah untuk dikeluarkan dan dipakai. Dalam tangan yang sihat ini, anda boleh membangunkan pesakit, anda perlu memberi perhatian bukan sahaja pada sendi, tetapi juga untuk falang jari.

Urut

Urutan berus boleh dimulakan sebelum mengeluarkan plaster. Pada mulanya, anda hanya boleh mengurut jari anda, tetapi prosedur itu perlu dilakukan pada dua tangan: sakit dan sihat. Anda boleh menggunakan krim khas, minyak, gel. Urut merangsang peredaran darah, pemuliharaan, menghalang pembentukan edema dan kerosakan kulit. Selepas mengeluarkan plaster, doktor memilih kursus urut yang berlangsung selama 10-14 hari. Selalunya pesakit tidak hanya diberikan urut tangan, tetapi juga bahagian belakang, bahu dan semua bahagian atas badan.

Fisioterapi

Terapi elektromagnetik terdiri daripada gelombang elektromagnetik yang bertindak di bahagian yang rosak. Prosedur ini mengurangkan kesakitan, meningkatkan bekalan darah, aliran limfa. Ia juga merangsang proses regeneratif di peringkat sel dan tisu pada tulang, tendon dan tisu lembut. Manipulasi biasa menormalkan metabolisme, yang menyumbang kepada penyembuhan pesat.

UHF dan elektroforesis ubat sering dirawat selama 2-3 hari selepas kecederaan. Kaedah menyumbang kepada penghapusan edema, sakit, resorpsi lebam dan hematomas. Prosedur dijalankan selama 10-15 minit setiap hari selama 7-10 hari.

Pemakanan yang betul

Diet seimbang adalah sangat penting dalam proses pemulihan. Untuk proses pemulihan dan penyembuhan untuk melewati dengan cepat dan tanpa komplikasi, pesakit disyorkan:

Makan 4-5 kali sehari dalam bahagian kecil;

Jangan menyalahgunakan alkohol, yang mencuci nutrien dari tulang dan badan;

Gunakan dalam jumlah yang terhad garam, gula, sos;

Adalah lebih baik untuk menolak untuk menerima makanan yang dihisap, pedas, goreng;

Untuk mengambil produk tenusu dan daging dalam kuantiti yang mencukupi;

Makan banyak buah, beri, sayuran, sayuran.

Pecah Tangan: Bantuan dan Pemulihan Pertama

Sesamoid, tulang tiub berbulu dan pendek membentuk tangan. Kecederaan memengaruhi tulang navicular dan triangular, kurang kerap tulang bulu. Pecahan tangan boleh diimbangi atau tidak. Mereka juga dikelaskan sebagai intra-artikular dan tambahan-artikular, tertutup dan terbuka. Patah Bennett merujuk kepada kecederaan dalam komposisi tulang metacarpal pertama, di mana rantau distal bergerak ke hadapan, dan serpihan bentuk segi tiga dibentuk. Fraktur ditentukan oleh rasa sakit, diperbaiki oleh pergerakan, tulang crepitus, edema. Peningkatan suhu mungkin berlaku. Untuk diagnosis menggunakan radiografi dalam dua unjuran.

Pertolongan cemas bermaksud imobilisasi mandatori kawasan yang rosak. Jika luka terbuka, ia dirawat dengan antiseptik. Pendarahan dihentikan dengan kain bersih. Untuk rawatan menggunakan plaster cast. Sekiranya terdapat anjakan tulang, lakukan pengubahsuaian dan penetapan. Mungkin memerlukan autotransplantasi tisu tulang dengan nekrosis aseptik sebahagian tulang. Tempoh pemulihan termasuk pelaksanaan latihan mudah, laluan prosedur fizikal dan aktiviti lain.

Anatomi

Tulang pendek, sesamoid dan tulang pendek pendek terlibat dalam pembentukan tangan. Yang pertama membentuk pergelangan tangan (lat Carpus), tulang tubular membentuk metacarpus dan phalanges jari (digitorum phalanges). Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges, kecuali yang besar, yang terdiri daripada hanya dua phalanges. Tulang Sesamoid adalah antara ligamen dan mungkin tidak normal.

Untuk mengetahui mana tulang pergelangan tangan terdapat patah tulang, anda perlu mengetahui urutan dan struktur anatomi di mana ia terdiri.

Pergelangan tangan terdiri daripada dua baris: proximal (lebih dekat dengan lengan bawah) dan distal (lebih lanjut dari lengan bawah). Komposisi barisan proksimal termasuk tulang seperti:

 • scaphoid;
 • bulan sabit;
 • segi tiga;
 • berbentuk kacang.

Selang distal termasuk tulang berikut:

 • trapezium;
 • trapezius;
 • capitate;
 • terpaut.

Bahagian proksimal, yang menghubungkan dengan radius dan ulna (yang diwakili oleh cakera artikular, kerana ia tidak tumbuh ke permulaan tangan), membentuk sendi pergelangan tangan.

Distal, bersambung dengan proksimal, membentuk sendi metacarpal-carpal. Dan apabila disambungkan dengan jari, ia membentuk sendi metacarpophalangeal. Jari dihubungkan oleh sendi interphalangeal. Setiap tulang spongy tangan mempunyai enam sisi dan permukaan kasar. Otot dan ligamen palmar dilampirkan pada tulang-tulang ini.

Satu artikel berguna mengenai topik ini adalah lengan patah.

Jenis fraktur

Kecederaan berus boleh dibahagikan mengikut klasifikasi yang diterima umum.

Bergantung pada tahap kerosakan, patah tangan mungkin:

 • dengan serpihan mengimbangi;
 • tanpa memindahkan serpihan.

Sekiranya terdapat kerosakan pada kulit, patah itu dipanggil terbuka, jika kulit adalah keseluruhan, maka patah seperti itu dipanggil tertutup.

Terdapat banyak jenis patah tangan. Selalunya, pada patah pergelangan tangan, tulang navicular dan segi tiga rosak, tulang semilunar kurang kerap dipecahkan.

 • Tulang scaphoid paling kerap pecah apabila jatuh pada tapak tangan, kerana pada musim gugur ia ditekan oleh proses styloid tulang radial. Jika fraktur berlaku akibat mogok tinju atau jatuh pada tinju, dalam kebanyakan kes dua serpihan terbentuk dengan bekalan darah yang sangat miskin. Ini membawa kepada nekrosis aseptik dan penyerapan lagi serpihan. Keadaan ini berbahaya kerana pembentukan sendi palsu boleh berlaku. Seringkali mengembangkan arthrosis selepas trauma pada sendi pergelangan tangan.
 • Tulang triangular paling kerap dengan mekanisme kecederaan langsung. Garis patah berjalan ke atas atau mendatar. Tulangnya cedera akibat tekanan tulang yang terhubung di atasnya semasa jatuh pada tinju atau pukulan. Kebanyakan fraktur ini disertai dengan adanya serpihan.
 • Tulang lunate sangat jarang merosakkan satu, sebagai peraturan, bersama-sama dengannya terdapat kerosakan pada tulang triangular atau navicular. Pecah berlaku selepas jatuh pada berus, ditarik balik ke sisi siku.

Antara fraktur metacarpus, terdapat dua jenis utama:

 • intraarticular (patah Bennett dan Rolando);
 • tekanan tambahan (dengan garis fraktur mendatar dan serong).

Fraktur Bennett adalah kerosakan intra-artikular pada tulang metacarpal pertama, di mana serpihan berbentuk segi tiga terbentuk, tetapi dengan kedudukan statik, dan bahagian distal bergerak ke hadapan dengan tulang penyangga sepanjang paksi. Fraktur Rolando - trauma ke pangkal tulang pertama metacarpal dengan sebilangan besar serpihan, manakala jurang fraktur menyerupai huruf Inggeris Y.

Pecahan falang jari adalah disebabkan oleh tindakan gaya langsung semasa sukan, kerja fizikal, dan boleh berlaku apabila jatuh ke jari walaupun. Disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dari lampiran otot intercostal dan cacing, serpihan tidak bergerak, tetapi kekal berhampiran garis patah. Maklumat menarik mengenai topik ini - patah jari di tangan.

Gejala

Gejala patah tangan boleh dibahagikan kepada tempatan dan umum. Yang pertama dicirikan oleh kesakitan tempatan, yang diperburuk pada masa percubaan untuk bergerak di pergelangan tangan pergelangan tangan. Juga, rasa sakit meningkat dengan pergerakan jari. Secara tempatan, anda boleh menentukan crepitus serpihan tulang.

Pecahan tulang tangan disertai dengan bengkak, yang bermula dari tapak kecederaan dan merebak ke seluruh tangan. Sekiranya pembuluh darah rosak, mungkin ada hematoma, yang ditunjukkan oleh kebiruan kulit di tempat kecederaan.

Pecah tulang navicular boleh ditentukan dalam 50% kes dengan bantuan gejala kotak snuff (snuffbox anatomi hilang).

Gejala-gejala umum termasuk: menaikkan suhu ke nombor subfebril (37-38 darjah), degupan jantung yang cepat. Sekiranya terdapat pendarahan, pesakit boleh menurunkan tekanan darah. Dalam kesakitan yang teruk, mangsa mungkin terkejut atau terkejut.

Kerosakan kepada tulang tangan mempunyai gejala yang sama, sehingga sukar untuk mendiagnosis lokasi patah tulang. Untuk diagnosis yang tepat menggunakan kaedah radiologi. Kaedah utama adalah radiografi tangan dalam dua unjuran piawai. Terdapat kedudukan untuk meningkatkan kandungan maklumat imej: tangan pesakit dihidupkan keluar dengan kira-kira 15-20 darjah dan menyediakan memimpin siku dengan penempatan tiub x-ray dalam kedudukan sagittal.

Pada hari pertama kecederaan pada anggota badan, pemeriksaan x-ray mungkin tidak berkesan.
Pada 10-14 hari selepas zon periosteum dimusnahkan, pembentukan seperti celah kelihatan dalam imej, yang menunjukkan patah tulang.

Pertolongan cemas

Sekiranya patah tangan tulang, mangsa perlu dibantu, sejauh mana ia bergantung kepada faktor-faktor berikut:

 • kerosakan pada kulit dan tisu lembut;
 • saiz kesalahan dan bilangan serpihan;
 • kerosakan pada saluran darah, saraf;
 • keadaan pesakit.

Sekiranya terdapat pendarahan, ia mesti dihentikan dengan pembalut yang bersih. Di kawasan tangan tidak ada arteri yang boleh mengakibatkan kerugian darah yang besar. Ia cukup untuk melindungi kawasan yang rosak daripada jangkitan. Luka ini boleh dibasuh dengan 3% hidrogen peroksida atau penyelesaian antiseptik yang lain. Jika boleh, gunakan sejuk untuk mengurangkan bengkak.

Untuk mengangkut mangsa, adalah perlu untuk tidak bergerak untuk mencegah anjakan serpihan. Ia boleh dimobilisasi dengan bantuan tayar tangga Cramer khas atau dengan bantuan alat dan pembalut pepejal. Untuk mengalihkan berus dengan bantuan tayar tangga, adalah perlu untuk mensimulasikan garisan lengan bawah dan berus sepanjang lengan yang sihat, diterbangkan dengan 90 darjah. Di bawah tapak tangan, anda perlu meletakkan roller kapas dan tayar di tangan anda dengan pembalut. Pada akhirnya anda perlu menggantung lengan bawah dan tangan dengan selendang.

Rawatan

Jika tidak ada komplikasi, rawatan disediakan di dalam bilik kecemasan atau di wad trauma. Sekiranya patah tangan dengan anjakan, ia perlu menjalankan penataan semula dan penetapan terbuka dengan bolt Aberden. Anda juga boleh memegang fiksasi menggunakan jarum mengait biasa atau pin.

Apabila nekrosis aseptik bahagian tulang (biasanya skapoid) didiagnosis, adalah perlu untuk melakukan autotransplantasi tisu tulang, yang akan menggantikan kawasan yang dibius. Juga, autotransplantasi dilakukan apabila patah tulang tidak boleh tumbuh bersama untuk masa yang lama. Dalam kes zon patah besar, seluruh tulang proksimal dikeluarkan dan digantikan dengan endoprosthesis.

Dalam kes patah tangan tanpa anjakan, perlu menetapkan panjang dari sendi siku ke falanx kuku jari-jari II-V. Istilah fiksasi tidak kurang dari 10 minggu dalam hal tulang navicular dan 6-7 minggu dengan patah baki tulang belakang yang tersisa. Pada patah jari menghasilkan reposisi. Sekiranya anda tidak dapat melakukan kaedah rawatan yang konservatif, gunakan osteosynthesis menggunakan jurucakap Rozov, Krishner, dan juga periosteal. Ia juga menarik untuk dibaca - langetka di tangan.

Pemulihan

Selepas patah tulang, tangan biasanya tidak berfungsi dengan baik - ia tidak sepenuhnya bengkok, nada otot jatuh. Dalam sesetengah kes, terdapat sindrom terowong. Pesakit sedemikian segera memerlukan pemulihan untuk memulihkan fungsi tangan biasa.

Perkara utama pemulihan:

 • kursus bermula tidak lebih awal daripada dua bulan selepas kecederaan itu;
 • perlu bermula dengan nat. prosedur seperti UHF, lilin parafin;
 • Adalah disyorkan untuk melakukan pemampatan dan urut;
 • selepas patah telah berkembang bersama-sama, permainan tiruan ditetapkan, sebagai contoh, memainkan piano atau akordion, mengikat tali kasut, dan sebagainya;
 • Anda boleh menggunakan simulator khas untuk penambah jenis berus.

Masalah tulang patah tangan lebih berbahaya daripada yang mungkin kelihatan. Begitu juga bahawa orang tidak meminta bantuan, tetapi biarkan perkara mengambil kursus atau menggunakan ubat tradisional. Sikap sedemikian terhadap masalah ini boleh membawa kepada akibat-akibat negatif, termasuk perkembangan imobilitas tangan yang lengkap.

Pertolongan cemas untuk tempoh patah tangan, rawatan dan pemulihan

Berusnya adalah salah satu elemen yang paling rapuh dari rangka itu. Walau bagaimanapun, ia tidak dilindungi dari pengaruh luaran.

Lapisan tisu otot yang nipis tidak dapat menyerap tenaga kesan dan mencegah kerosakan tulang. Pecahan tangan adalah 35% daripada jumlah fraktur.

Rawatan patologi seperti itu adalah tugas yang memerlukan pendekatan bersepadu dan taktik yang kompeten.

Punca keretakan tangan

Kecederaan berus sering berlaku di bawah pengaruh faktor mekanikal.

Dengan tangannya, seseorang bekerja, mempertahankan dirinya, memandu kereta, menetapkan mereka ke hadapan apabila mereka jatuh. Semua ini membawa risiko patah tulang. Kanak-kanak lebih cenderung untuk memecahkan tangan mereka, mengambil bahagian dalam permainan aktif dengan rakan sebaya, bermain sukan, berlari.

Pada orang yang lebih tua, keretakan berlaku walaupun dengan beban kecil pada tulang. Ini disebabkan penurunan umur yang berkaitan dengan kekuatan tisu tulang, penipisan, dan penyakit sedia ada (osteoporosis, pengambilan garam mineral yang tidak mencukupi, onkologi).

Pada usia tua, kecederaan dari tinggi ketinggian peribadi, pukulan ke objek sekitar, pengendalian pintu yang tidak bijak (patah jari patah) lebih kerap menyebabkan kecederaan.

Pengkelasan

Jenis patah dibezakan berdasarkan tanda-tanda berikut.

Dengan adanya hubungan dengan persekitaran luaran:

Penyetempatan ke tulang:

 • Diaphyse - pada tulang tulang;
 • Metafizik - dalam zon pertumbuhan.

Dalam penampilan:

 • Mudah: 1 garis patah, tiada serpihan;
 • Serpihan: di zon patah ada serpihan tulang yang tidak berkaitan dengan bahagian utamanya;
 • Dengan serpihan perantaraan: 2 garis patah, antara serpihan tulang yang disambungkan ke rangka, ada serpihan yang terpisah yang terletak bebas di tisu;
 • Hancur: seksyen tulang dihancurkan, dihancurkan di bawah pengaruh luar. Pada masa yang sama, tiada pemotongan tulang serpihan lengkap.

Mengikut kedudukan serpihan itu:

Dengan kadar kerosakan:

 • Retak lengkap;
 • Pecah jenis "cawangan hijau" (tulang pecah dipegang utuh oleh periosteum);
 • Crack di tulang.

Dengan penyetempatan pada berus:

 • Kecederaan pergelangan tangan;
 • Kecederaan tulang Metacarpal;
 • Kerosakan kepada phalanges.

Berkaitan dengan sendi:

Harus diingat bahawa semua klasifikasi yang diterangkan digunakan dalam amalan klinikal. Diagnosis yang dibuat kepada pesakit mungkin berbunyi seperti berikut: "pecahan yang dipancarkan zon diaphyseal dari fasa x jari indeks dengan tangan".

Pendekatan sedemikian membolehkan untuk menerangkan secara tepat jenis kecederaan dalam diagnosis, tanpa membuat penyertaan tambahan untuk ini.

Juga, patah tulang mungkin patologi, lebih kerap berlaku pada orang tua.

Gejala fraktur berus

Tanda-tanda yang menunjukkan patah tangan mungkin umum dan khusus. Yang pertama menunjukkan fakta kecederaan yang dipersoalkan, yang kedua - untuk menentukan jenis tulang yang rosak.

Tanda-tanda umum patah tangan termasuk:

 • Sakit;
 • Edema, selalunya memanjang jauh dari berus;
 • Hematoma (bergantung kepada kapal yang rosak mungkin bersifat tempatan atau meresap);
 • Fungsi berus terjejas;
 • Tukar warna kulit. Di zon edema, ia menjadi kebiruan;
 • Pendarahan dan tulang menganga dalam luka untuk kecederaan terbuka;
 • Peningkatan suhu tempatan: tangan mungkin lebih panas kepada sentuhan daripada bahagian lain badan;
 • Kehadiran pukulan atau perasan tangan dalam sejarah.
Ia adalah
berguna
untuk mengetahui!

Senarai tanda-tanda khusus termasuk perkara-perkara berikut:

 • Pergelangan tangan: mangsa tidak boleh memerah tangannya menjadi penumbuk. Percubaan untuk melakukan ini disertai dengan rasa sakit yang tajam. Dalam kes ini, kesakitan diselaraskan di jari tengah dan cincin atau di pergelangan tangan (tulang scaphoid);
 • Metacarpals: memohon kekuatan paksi ke jari telunjuk menimbulkan kesakitan. Dalam kes ini, ibu jari sedikit bengkok dan dibawa ke berus;
 • Finger jari: kebanyakan gejala umum yang teruk hadir. Tiada gejala tertentu.

Dalam kes patah tangan dengan mengimbangi tanda-tanda yang dijelaskan di atas, satu lagi poin ditambah - penonjolan kepingan tulang dengan pembentukan tubercle pada permukaan kulit. Kawasan yang terjejas secara patologis mudah alih, palpasi menyakitkan, dan bunyi tulang menggosok satu sama lain dapat didengar.

Diagnostik

Diagnosis kecederaan tangan biasanya tidak diiringi kesulitan teknikal. Kesimpulan tentang kehadiran patah dibuat atas dasar gambaran klinikal yang ada, laporan pesakit mengenai keadaan kecederaan dan penyakit bersamaan, pemeriksaan radiografi.

X-ray tangan yang rosak dilakukan dalam satu atau dua unjuran (lurus dan sampingan). Sekiranya perlu, imej separuh sisi boleh ditambah untuk mengenal pasti jenis patah tertentu yang tidak dapat dilihat dalam kedudukan tangan lain.

Sekiranya terdapat kecurigaan patah tulang, tetapi ini tidak disahkan oleh data X-ray, maka selepas 8-10 hari, mereka mengambil pukulan kedua. Pada masa ini, edema menyusut agak, kedudukan kerosakan tulang yang rosak, yang membuat kerosakan dapat dilihat. Untuk tempoh menunggu, berus tidak digilap dengan pelekat plaster.

Pertolongan cemas dan imobilisasi

Pertolongan pertama untuk patah tulang tangan harus diarahkan ke:

 1. Pencegahan pengasingan serpihan tulang;
 2. Pelepasan kesakitan dan normalisasi keadaan psiko-emosi mangsa;
 3. Penyampaian segera pesakit ke hospital.

Untuk melumpuhkan tulang yang rosak, lengan yang cedera dipasang kepada badan. Pergelangan tangan dan pergelangan tangan perlu dibungkus dengan ketat dengan pembalut, kemudian menggantungkan badan pada pembalut seperti "kerchief". Tayar tidak bertindih.

Dengan kecederaan terbuka, kulit di sekeliling luka dirawat dengan penyelesaian antiseptik (iodine, hijau terang, alkohol), dan kemudian dibalut tanpa menjejaskan serpihan tulang yang menonjol.

Anestesia dan pembetulan keadaan mental dijalankan dengan bantuan dadah. Mangsa harus diberi 2 tablet ketorol atau analgin, diencerkan dalam gelas dan ditawarkan untuk minum sedikit titis ringan (ekstrak valerian).

Pengangkutan ke hospital dijalankan semasa duduk. Dalam kes ini, pesakit perlu memegang anggota yang cedera dengan tangan yang sihat. Memanggil ambulans tidak wajib, lawatan ke hospital boleh dilakukan secara bebas.

Rawatan selepas lengan patah dan penggunaan pembalut

Rawatan fraktur tangan tanpa anjakan dijalankan secara pesakit luar. Pelakon plaster digunakan di tangan untuk mengelakkan pergerakan tangan yang cedera. Pembalut boleh menangkap jari tunggal atau berus keseluruhan. Dalam sesetengah kes, plaster digunakan pada sendi siku.

Keretakan tangan dengan anjakan, serta kecederaan pecah dan menghancurkan, memerlukan campur tangan pembedahan (pembedahan). Dalam kes ini, tulang diikat dengan tangan dengan menggunakan plat luar atau pin intraosseous.

Peralatan Ilizarov dan pembinaan luaran lain tidak digunakan dalam rawatan patah tangan. Tempoh rawatan biasanya tidak melebihi 3 bulan. Dengan kecederaan penyembuhan yang kompleks dan kurang baik, masa imobilisasi boleh dilanjutkan sehingga enam bulan atau lebih.

Untuk mengelakkan beban sisi yang tinggi di tangan semasa tempoh pemulihan, pesakit dinasihatkan memakai perban, yang mengetatkan pergelangan tangan dan menyekat pergerakan di dalamnya.

Pembalut untuk lengan yang pecah diperbuat daripada bahan komposit, yang menjadikannya mudah dan mudah digunakan.

Untuk fraktur dan retak yang tidak rumit di tulang, ia boleh digunakan sebagai alternatif kepada pemutus plaster berat dan tidak selesa.

Sebagai peraturan, pembalut meliputi pergelangan tangan dan tangan. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan untuk menetapkan jari individu.

Pemulihan selepas patah tangan

Pemulihan selepas kecederaan adalah elemen rawatan yang sangat diperlukan, yang membolehkan masa yang singkat untuk memulihkan keadaan fizikal bekas anggota badan. Aktiviti riadah termasuk urut, fisioterapi dan fisioterapi.

Mengenai pemakanan untuk patah tangan boleh dibaca di sini.

Urut

Urut tangan semasa pemulihan selepas patah tulang membolehkan pemulihan mempercepatkan, memulihkan peredaran darah di kawasan yang terjejas, dan menormalkan nada otot.

Sekiranya berlaku keretakan yang tidak rumit, urut bermula dalam masa 2-3 hari selepas kecederaan. Fraktur yang teruk, rawatan yang dilakukan oleh kaedah pembedahan, memerlukan penangguhan lawatan ke tukang urut selama 1-2 bulan.

Kaedah urut bervariasi bergantung kepada jenis patah dan penyetempatannya. Kaedah seperti stroking, menguli dan menekan adalah yang paling biasa digunakan.

Terapi Fizikal

Kelas terapi fizikal, serta urut, bermula dalam masa beberapa hari selepas memohon pembalut tidak bergerak. Kontraindikasi kepada latihan fizikal dalam tempoh awal rawatan adalah keretakan kompleks tangan dengan anjakan.

Latihan pertama untuk tangan selepas patah adalah dengan melancarkan bola kecil tidak lebih besar dari walnut di telapak tangan anda. Selepas itu, berus melakukan gerakan bulat, lenturan dan ketegangan, mengangkat berat, berat yang dipilih oleh pakar.

Fisioterapi

Teknik fisioterapi berbeza-beza bergantung pada masa berlalu sejak kecederaan:

Tempoh pertama (10-12 hari):

 • UHF - mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan;
 • Magnetotherapy - mempercepatkan penyembuhan, mengurangkan risiko komplikasi.

Tempoh kedua (10-30 hari):

 • Elektroforesis - membolehkan anda menyampaikan kalsium tambahan ke tulang, mempercepatkan pertumbuhan semula;
 • Terapi inframerah - menghalang atrofi otot.

Tempoh ketiga (30-45 hari):

 • Arus interferensi - cepat memulihkan gangguan peredaran mikro;
 • Ultrasound - meningkatkan peredaran darah di sendi, menghalang perkembangan kekakuan.

Adalah penting untuk membangunkan berus dengan betul selepas patah tulang, sebaliknya komplikasi mungkin berlaku.

Komplikasi yang mungkin

Perkembangan komplikasi sering berlaku dengan rawatan yang tidak betul atau keterlambatan penyediaan rawatan perubatan. Sesetengah jenis komplikasi boleh berlaku dengan segera pada masa kecederaan.

Masalah yang memburukkan keadaan pesakit termasuk:

 • Kerosakan pada saluran darah dan batang saraf serpihan tulang;
 • Pendarahan luar dengan keretakan terbuka tangan, dalaman - dengan tertutup;
 • Pemotongan serpihan tulang dengan immobilization yang tidak betul;
 • Trauma berulang dalam keadaan tulang yang lemah (lebih kerap dengan patah patologi);
 • Palsu palsu yang timbul daripada penyamaran serpihan yang salah;
 • Jangkitan luka semasa pembedahan;
 • Kontrak (pergerakan terhad) dan kekakuan sendi.

Sekiranya terdapat tanda-tanda pendarahan (peningkatan hematoma), kerosakan saraf (kebas tangan tangan, lumpuh atau sakit penangkapan tajam), perpindahan serpihan (bunyi tulang menggosok, sakit), anda perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt