Utama / Diagnostik

Patah radial tertutup dengan anjakan

Patah dengan anjakan - patah di mana serpihan kehilangan kedudukan yang betul dan berpindah relatif kepada satu sama lain. Ia ditunjukkan oleh ubah bentuk dan / atau pemendekan, kurang kerap dengan memanjangkan anggota badan. Terdapat pelbagai jenis anjakan, termasuk - sepanjang paksi, sepanjang panjang, putaran dan sudut. Diagnosis disahkan oleh radiografi, jika perlu, menggunakan CT, MRI, arthroscopy dan kajian lain. Untuk menghapuskan berat sebelah, melakukan penomboran satu peringkat, mengenakan daya tarikan rangka, atau menggunakan pelbagai teknik operasi.

Pecah rekursi

Patah dengan anjakan - patah yang mengganggu lokasi biasa serpihan. Pemindahan timbul akibat kesan traumatik atau disebabkan oleh daya tarikan otot. Ia boleh dibentuk pada mana-mana bahagian tulang apa pun, ia hampir selalu diperhatikan dalam keretakan diafisis tulang tubular panjang, yang sering diturunkan semasa kecederaan intraartikular dan periartikular. Punca patah boleh menjadi kecederaan sukan, rumah tangga atau kerja, jatuh dari ketinggian, kemalangan jalan raya, kejadian jenayah atau bencana alam.

Fraktur yang dilepaskan boleh sama ada terpencil atau berbilang. Selalunya didiagnosis dalam komposisi kecederaan gabungan (polytrauma), boleh digabungkan dengan trauma perut tumpul, TBI, kerosakan buah pinggang, kerosakan dada, pecah pundi kencing dan kecederaan trauma lain. Kadang-kadang rumit oleh mampatan atau pelanggaran integriti saraf dan saluran darah. Rawatan patah tulang dengan anjakan dilakukan oleh traumatologists.

Pengkelasan

Memandangkan mekanisme kerosakan, patah dengan anjakan dibahagikan kepada:

 • Keretakan daripada mampatan atau mampatan. Dibentuk apabila terdedah kepada tulang dalam arah melintang atau membujur. Tulang tubular lebih sering rosak oleh mampatan di arah melintang, dengan garis patah biasanya memanjang antara diafisis dan metafisis, diafisis sempit tertanam dalam metafisis, dan metafisis dan epidisis meratakan. Dalam sesetengah kes, patah semacam itu tidak disertai dengan anjakan yang nyata, bagaimanapun, pelanggaran kasar kedudukan relatif serpihan sehingga titik pecah dan lengkap kehilangan kesesuaian permukaan artikular mungkin.
 • Pecah daripada lekapan. Mungkin disebabkan pendedahan tidak langsung atau langsung. Di sisi cembung tulang, ketika cuba membengkokkannya, beberapa retakan muncul, yang berjalan di arah yang berbeda. Apabila batas anjal terlampau, tulang pecah, sering membentuk serpihan berbentuk baji yang terletak di antara dua serpihan tulang besar.
 • Pecah keratan (torso). Bangkit apabila memasang salah satu hujung tulang dan serentak menjadikan hujung di sepanjang paksi. Selalunya terbentuk dalam tulang tubular besar (tibial, brachial, femoral). Kecederaan sedemikian boleh mengakibatkan lekukan lengan yang tiba-tiba (patah "polis" diafisis bahu), kejatuhan semasa ski (patah lingkaran tulang tibia), dan sebagainya.
 • Fraktur air mata. Kadang-kadang berlaku apabila ligamen pecah. Diiringi oleh pemisahan kawasan kecil tulang yang mana ligamen dan tendon dilampirkan. Dalam kes ini, serpihan biasanya dikeluarkan jarak jauh, dan gabungan bebas menjadi mustahil.

Memandangkan arah garis patah berkaitan dengan paksi tulang, patah tulang dibezakan dalam traumatologi:

 • Melintang - pesawat patah terletak secara transversal. Kerosakan semacam itu biasanya berlaku akibat kecederaan langsung, mereka dicirikan oleh garis patah tulang belakang yang tidak berurutan. Mungkin gabungan patah melintang dengan retakan membujur (fraktur berbentuk Y-atau T), kerosakan biasanya terbentuk dalam epiphyses yang lebih rendah daripada tulang tibial, femur dan humerus.
 • Longitudinal - pesawat patah bertepatan dengan paksi tulang. Dikenali jarang, kadang-kadang sebahagian daripada luka berbentuk periartikular atau intraartikular T.
 • Spiral atau heliks - pesawat patah masuk secara rohani; bentuk kelebihan tajam pada satu serpihan, dan kemurungan bentuk bentuk yang sama pada serpihan yang lain. Bangkit kerana memutar tulang di sekelilingnya, contohnya, apabila memutarkan anggota badan.
 • Oblique - satah patah melepasi sudut ke paksi tulang. Biasanya, punggung serpihannya licin, tanpa keratan yang besar. Serpihan tulang mempunyai sudut tajam, satu serpihan "set" selepas satu sama lain, pada gambar X-ray dalam satu unjuran kelihatannya serpihan berdiri secara normal, dan yang kedua mengungkapkan perpindahan mereka.

Mengambil penyetempatan, jenis patah berikut dibezakan:

 • Epiphyseal (intra-artikular). Biasanya mereka berpunca daripada pendedahan tidak langsung, misalnya, memutarkan anggota badan dengan kombinasi pergerakan serentak dalam sendi. Selalunya disertai oleh anjakan penting hujung artikular dan pelanggaran konfigurasi sendi. Mungkin gabungan dengan kehelan. Dalam beberapa kes, terdapat sekatan berterusan dalam mobiliti dalam jangka panjang. Satu jenis patah epiphyseal adalah epiphysiolysis - pemisahan epifisis di kawasan lapisan rawan (zon pertumbuhan) pada kanak-kanak. Pelanggaran konfigurasi permukaan artikuler semasa epiphyseolysis tidak hadir; anjakan sudut boleh diperhatikan.
 • Metaphysar (periartikular). Bangkit dalam keadaan mampatan di sepanjang paksi, disertai dengan pengenalan satu serpihan ke yang lain. Pemindahan pada ganti rugi sedemikian diperhatikan sangat jarang.
 • Diaphyseal. Fraktur yang paling biasa. Boleh berlaku akibat kesan langsung dan tidak langsung: kesan, jatuh, berpusing, mampatan, dan sebagainya. Sebilangan besar kes-kes yang paling disertai dengan anjakan yang lebih jelas yang disebabkan oleh mekanisme kecederaan dan / atau penguncupan otot, yang "menarik" serpihan tulang, melanggar interposisi mereka yang betul.

Keretakan mengimbangi boleh dibuka atau ditutup. Fraktur terbuka disertai dengan pelanggaran integriti kulit, dengan patah tertutup, kulit di atas kawasan patah tetap utuh. Dalam kebanyakan kes, luka berlaku apabila kulit rosak oleh tepi yang tajam dari serpihan yang dipindahkan. Jika luka itu muncul pada masa kecederaan, patah itu dipanggil terbuka utama. Dalam kes-kes di mana luka itu terbentuk kerana pemindahan serpihan tulang semasa mengangkat, membawa atau mengangkut mangsa, patah itu dikategorikan sebagai membuka sekunder.

Pengkelasan

Pemindahan adalah salah satu daripada tanda-tanda yang paling penting bagi kebanyakan patah tulang. Keparahan anjakan boleh berubah dengan ketara - dari kecil, tidak menimbulkan ancaman kepada bentuk dan fungsi anggota badan, menjadi kasar, disertai dengan lengkungan tajam dan pemendekan segmen. Pemindahan boleh disebabkan oleh punca utama atau sekunder. Sebab utama adalah kesan yang menyebabkan patah tulang. Penyebab sekunder termasuk pengecutan refleks dan penarikan balik elastik otot, menyusun semula serpihan sebagai akibat daripada mengangkat yang tidak betul, mengangkut atau membawa mangsa.

Terdapat beberapa jenis offset. Apabila anjakan sudut di kawasan sudut patah terbentuk. Jenis anjakan ini berlaku dalam semua jenis fraktur diaphyseal, mungkin disebabkan secara langsung oleh kesan traumatik, tetapi dalam kebanyakan kes ia berlaku pada kedua-duanya, di bawah tindakan daya tarikan otot. Anjakan sisi dicirikan oleh perbezaan serpihan tulang dalam arah yang berbeza, jenis anjakan ini lebih sering diperhatikan dengan patah melintang.

Mengimbangi sepanjang panjang berlaku paling kerap dan diiringi dengan satu slip serpihan relatif kepada yang lain dalam arah paksi tulang. Ia berlaku semasa penguncupan otot, disertai dengan pemendekan anggota badan yang ketara. Offset di pinggir kurang biasa dan berlaku akibat putaran salah satu serpihan di sekeliling paksi. Selalunya, serpihan tepi adalah "terungkap". Sering kali, beberapa jenis anjakan digabungkan dengan satu sama lain, membentuk pilihan gabungan kompleks.

Komplikasi

Semakin jauh jarak antara serpihan tulang yang terlantar, semakin parah mereka tumbuh bersama. Dengan fraktur yang tidak diperbaiki dan tidak diperbaiki, lekatan lambat dan pembentukan sendi palsu sering diperhatikan, kalus kasar terbentuk, dan dalam masa yang jauh pelanggaran paksi, panjang, bentuk dan fungsi anggota badan dikesan. Mana-mana jenis anjakan boleh disertai dengan mencubit atau merosakkan saraf dan saluran darah. Dengan tidak adanya bantuan yang tepat pada masanya, akibat kecederaan pada ikatan neurovaskular boleh menjadi gangguan peredaran darah, paresis, kelumpuhan, dan gangguan kepekaan. Pelanggaran tisu lembut (biasanya otot) antara serpihan boleh mengganggu perpaduan normal fraktur.

Diagnostik

Untuk penyataan diagnosis menggunakan data kaji selidik dan hasil analisa sinar-X. Biasanya, gambar ditugaskan dalam dua unjuran (sebelah dan lurus). Untuk beberapa fraktur dengan mengimbangi, unjuran tambahan digunakan (serong, dalam susunan khas). Untuk kajian terperinci tentang struktur padat, CT tulang ditetapkan, untuk penilaian keadaan tisu lembut - MRI. Dalam beberapa fraktur intraarticular, arthroscopy ditetapkan. Sekiranya kerosakan kepada saraf dan vesel disyaki, pesakit dirujuk untuk mendapatkan nasihat pakar neurologi dan pakar bedah vaskular.

Rawatan

Rawatan fraktur melibatkan penghapusan pemindahan mandatori - ini membolehkan lekatan tulang serpihan biasa, untuk memulihkan rupa dan fungsi segmen yang terjejas. Memulihkan kedudukan serpihan boleh satu langkah atau beransur-ansur, konservatif atau beroperasi. Penetapan semula secara serentak dilakukan di bawah anestesi lokal atau bius umum dan termasuk sejumlah teknik, daftar yang bergantung pada lokasi patah dan jenis pergeseran. Selepas menetapkan semula, doktor menggunakan gipsum dan menetapkan kawalan X-ray.

Penetapan semula secara berperingkat dilakukan dengan menggunakan daya tarikan rangka. Melalui tulang segmen distal anggota badan, jarum diadakan, pendakap dilampirkan padanya, dan berat digantung dari pendakap. Berat beban dikira dengan mengambil kira jenis patah, berat dan keadaan otot yang terjejas. Sekiranya patah tulang pinggul, jarum dilalui melalui tuberosity tibial, dengan patah tulang belikat melalui tulang tumit, dan patah tulang bahu melalui olecranon. Dalam proses traksi, tembakan kawalan dibuat dan, jika perlu, kedudukan serpihan diselaraskan, mengurangkan atau meningkatkan beban, menggerakkan anggota ke kedudukan lain (contohnya, menggerakkannya ke satu sisi) atau menambah tujahan sisi. Cengkaman dikekalkan sehingga pembentukan kalus utama, dan kemudian digantikan dengan plaster.

Penunjuk mutlak untuk rawatan pembedahan patah tulang dengan anjakan adalah penyebaran tisu lembut, mampatan saluran darah dan saraf, penanggapan serentak yang tidak berjaya dan tidak mustahil membandingkan serpihan dengan menggunakan daya tarikan rangka. Senarai tanda-tanda relatif untuk pembedahan untuk patah tulang dengan anjakan cukup luas, kerana kaedah rawatan ini membolehkan pengaktifan awal pesakit, untuk mencegah perkembangan kontur pasca-traumatik dan komplikasi yang berkaitan dengan ketidakaktifan yang berpanjangan.

Operasi biasanya dilakukan di bawah anestesia am atau anestesia konduksi. Mungkin osteosynthesis focal atau extrafocal. Semasa osteosynthesis tumpuan, doktor membuat hirisan di zon patah, memindahkan tisu lembut ke sisi, memadankan serpihan dengan tangannya atau dengan bantuan alat khas dan memasang struktur logam pada tulang atau tulang. Untuk plat osteosynthesis, plat digunakan, untuk intraosseous - pin, skru dan jarum mengait.

Dengan osteosynthesis extrafocal, laman fraktur biasanya tidak dibuka. Para traumatologist memegang jarum dan melancarkan beberapa cincin atau cincin separuh, menyambungkannya bersama-sama dengan bantuan rod. Dengan meningkatkan atau mengurangkan jarak antara cincin, doktor boleh membetulkan kedudukan serpihan, semasa operasi dan selepas selesai. Varian paling popular dan pelbagai fungsi osteosynthesis tambahan adalah peralatan Ilizarov.

Kedua-duanya dengan rawatan fraktur yang konservatif dan pembedahan dengan anjakan, terapi senaman, urut dan fisioterapi ditetapkan. Dalam tempoh pemulihan, aktiviti pemulihan dijalankan untuk memulihkan fungsi anggota badan. Sekiranya tidak ada perpaduan atau gabungan yang tidak normal, campur tangan pembedahan dilakukan, memilih prosedur pembedahan dengan mengambil kira jenis patah dan sifat perubahan patologi sekunder.

Rawatan dan tempoh pertambahan fraktur radius lengan dengan anjakan

Jika, selepas kecederaan tangan di pejabat doktor, anda mengetahui bahawa anda telah menerima fraktur langsung jejari dengan mengimbangi, jangan panik. Memiliki semua maklumat yang anda perlukan tentangnya, anda bukan sahaja akan memahami mekanisme kerosakan dan kaedah rawatannya, tetapi juga dapat menyumbang kepada pulangan yang lebih baik dan cepat kepada semua fungsi fisiologi tangan anda.

Sedikit tentang anatomi

Radius berada dalam lengan bawah. Ini adalah bahagian lengan antara siku dan pergelangan tangan. Bahagian bawah radius agak terdedah. Ia lebih nipis dan lapisan luarnya (kortikal) juga kurang tahan lama.

Punca kecederaan

Berdasarkan ciri-ciri di atas struktur fisiologi tulang radial, adalah mungkin untuk memahami mengapa ia sering cedera. Pecah radius lengan sering berlaku dari mendarat di lengan panjang untuk melindungi lengan ke hadapan atau menghancurkannya dengan permukaan keras. Situasi di mana seseorang boleh menerima kerosakan yang serupa:

 • kemalangan kereta;
 • dengan pematuhan yang tidak mencukupi dengan keselamatan di tempat kerja;
 • keadaan cuaca buruk;
 • semangat untuk sukan ekstrem.

Setiap orang boleh menyakiti tangannya. Tetapi masih, doktor mengenal pasti kategori berikut orang-orang yang mempunyai risiko patah tulang yang lebih tinggi dari bahagian atas daripada yang lain. Kumpulan risiko:

 • wanita lebih daripada 45;
 • kanak-kanak dari 5 hingga 15 tahun;
 • orang yang terlibat dalam buruh fizikal berat;
 • atlet.

Jenis kecederaan

Pada orang dewasa dan kanak-kanak, rehat ray mempunyai klasifikasi umum:

 1. Intra-artikular. Kecederaan yang langsung merosakkan pergelangan tangan.
 2. Artikular tambahan. Sambungan tetap utuh;
 3. Keretakan tulang tertutup. Kerosakan tersembunyi di bawah kulit. Tiada jurang yang kelihatan, integriti otot dan ligamen tidak rosak. Patah radial tertutup adalah jenis retak tangan yang paling selamat untuk mangsa.
 4. Buka Jenis kecederaan yang sangat berbahaya. Bahaya adalah bahawa kulit dan tisu lembut koyak, pencemaran boleh masuk ke luka pada bila-bila masa, dan akibatnya menyebabkan jangkitan yang serius.
 5. Patah fraktur. Radius rosak di lebih daripada dua tempat. Selalunya ia berlaku apabila anggota badan yang kuat memerah pada kedua-dua belah pihak. Akhirnya, tulang pecah menjadi banyak serpihan kecil, yang seterusnya merosakkan tisu berdekatan.
 6. Patah dengan anjakan dan tanpa (retak).

Jenis patah ini akan dipertimbangkan secara terperinci. Bergantung pada garisan pecah, offset boleh mendatar atau menegak. Dalam patah mendatar, tulang pecah menjadi dua bahagian dan beralih ke sisi. Pengikatan membujur berlaku apabila salah satu daripada serpihan telah bergerak lebih tinggi dan di bahagian lain tulang. Suatu anjakan juga boleh lengkap (sambungan antara serpihan terputus dengan parah) dan tidak lengkap (integriti tulang hampir dipelihara atau serpihan tulang dikekalkan).

Pecah ray di bahagian bawahnya (bawah ketiga) adalah patah jejari di tempat biasa. Bergantung pada kedudukan berus setiap minit kecederaan, terdapat dua jenis utama patah ini:

 1. Kelebihan (patah roda). Ini adalah bentuk yang paling biasa dalam memecahkan rasuk dalam traumatologi. Dengan kerosakan ini, salah satu serpihan tulang beralih ke arah belakang lengan.
 2. Flexion (Smith fracture). Pukulan utama jatuh di bahagian dalam pergelangan tangan. Pesawat patah dari depan ke belakang ke luar tapak tangan dan bawah ke atas.

Symptomatology

Pada kerosakan, bunyi itu boleh didengar dengan jelas - ia adalah patah mutlak. Isyarat yang jelas bahawa kecederaan yang terhasil akan diimbangi adalah bentuk ubah bentuk yang jelas kelihatan bentuk tangan, disertai oleh pembengkakan atau lebam. Lengan sangat menyakitkan, dan pada percubaan yang sedikit untuk mengubah kedudukannya, sensasi rasa sakit sangat dipertingkatkan.

Pertolongan cemas

Perkara pertama yang perlu dilakukan dalam keadaan patah adalah untuk melancarkan sepenuhnya lengan. Ini dilakukan untuk mengelakkan serpihan tulang serpihan dan mengelakkan kerosakan pada tisu, saraf dan tendon yang berdekatan. Melakukannya di bawah kuasa setiap orang, walaupun dia tidak mempunyai pendidikan perubatan. Perkara utama tidak perlu takut.

Sekiranya kecederaan adalah bersifat tertutup, anggota badan harus diperbaiki dengan menggunakan serpihan. Mana-mana objek rata dan keras boleh bertindak sebagai tayar penetap. Sekiranya terdapat patah terbuka dan ia disertai oleh kehilangan darah yang berlimpah, maka untuk permulaan ia harus dihapuskan dengan bantuan tali, kain, tali pinggang atau tali yang digulung. Hanya selepas itu tengkapkan lengan dengan tayar. Ia harus diaplikasikan dari tengah bahu ke pangkal jari.

Alternatif moden kepada plaster dan tayar

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana untuk memegang tangan pada patah radius dengan mengimbangi? Kedudukan yang benar dan selamat - di atas tali pinggang, dalam kedudukan yang ditekuk pada sudut kanan siku secara bebas atau dengan mengikat selendang yang luas.

Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh melampirkan sesuatu penyejukan secara ringkas. Setelah menerima kecederaan sedemikian, jangan ragu untuk menghubungi bilik kecemasan. Adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan berkelayakan dalam masa satu hingga dua jam selepas insiden tersebut. Dengan patah terbuka, anda mungkin perlu pergi ke hospital untuk seketika. Cedera tertutup boleh dirawat di rumah. Peraturan asas, bagaimanapun, tetap tidak menjadi dasar - untuk memenuhi semua preskripsi dari doktor yang hadir dengan sempurna.

Rawatan

Sekiranya kecederaan lengan dipindahkan, doktor sering memilih salah satu daripada dua laluan rawatan yang diuji masa: menetapkan tulang di tangan pakar atau pengurangan terbuka dengan penetapan berikutnya serpihan dengan jarum. Radiografi tangan membantu mereka membuat pilihan yang tepat. Adalah penting bukan sahaja untuk tumbuh dengan betul tulang, ia juga amat diperlukan untuk memelihara kepekaan dan kepantasan jari yang terdahulu. Istilah akretion pada patah tulang radial dengan anjakan bergantung pada rawatan yang dipilih.

Kaedah mengimbangi manual diperbetulkan selepas anestesia tempatan. Selepas itu, bukan lekukan plaster bulat, tetapi plat plaster (splints) digunakan pada bahagian belakang lengan dan tangan. Mereka akan menetapkan lengan untuk 3-5 hari pertama sehingga bengkak berkurangan. Jika tidak, peredaran darah tangan yang cedera mungkin terjejas dengan ketara. Apabila bengkak berkurang, pukulan kedua diambil, selepas itu tayar diperkuat dengan pembalut atau digantikan dengan pelekap plaster bulat.

Reposition terbuka adalah operasi kecil di mana insisi dibuat di atas tapak kecederaan. Setelah menerima akses terbuka ke tulang patah, offset dihapuskan. Struktur yang diperbetulkan diperbaiki dengan menggunakan jarum mengait, plat atau struktur khas lain dan plaster digunakan.

Kepentingan bagaimana memakai gipsum pada patah jejari adalah jelas. Semua pesakit benar-benar ingin cepat kembali ke kehidupan biasa.

Jawapannya akan disebabkan oleh beberapa faktor:

 • keterukan kecederaan;
 • usia pesakit (dalam kanak-kanak, tulang tumbuh bersama lebih cepat, pada orang tua lebih lama);
 • jenis rawatan (menyambung serpihan semasa pembedahan ketara mengurangkan risiko penyusupan tulang yang tidak wajar).

Memandangkan faktor yang diinduksi di atas, tempoh memakai gipsum pada patah radius boleh berubah dari tiga minggu hingga satu setengah bulan. Tempoh purata pertambahan adalah 5 minggu.

Pemulihan

Apabila pelakon dikeluarkan, jangan harap tangan itu dapat dengan serta-merta menahan beban sebelumnya. Dari downtime paksa, otot-otot semakin lemah. Untuk mendapatkan mobiliti terdahulu, seseorang harus menjalani kitaran pemulihan sepenuhnya. Ia termasuk latihan pemanasan dan latihan untuk kemahiran motor halus, urutan dengan salap khas dan pelbagai prosedur physiotherapeutic. Melatih lengan anda perlu berhati-hati, beban meningkat secara beransur-ansur.

Pelbagai prosedur air, berenang atau mandi dengan garam laut akan membantu mengembalikan tangan kepada kekuatannya dahulu. Suhu air tidak boleh melebihi 36-37 darjah.

Pemakanan juga memainkan peranan penting. Tubuh memerlukan kalsium lebih daripada biasa. Terutama ia banyak dalam pelbagai produk tenusu. Tetapi ada produk yang boleh melambatkan pertambahan. Alkohol ini, teh dan kopi yang kuat dengan tahap kafein yang tinggi, mana-mana minuman berkarbonat.

Portal perubatan terbesar yang didedikasikan untuk merosakkan tubuh manusia

Walaupun perkembangan teknologi perubatan moden, serta keselamatan anestesia, majoriti pesakit masih merasakan ketakutan pembedahan. Berhubung dengan traumatologi, salah satu soalan yang paling menarik untuk pesakit adalah sama ada mereka selalu memerlukan pembedahan untuk patah dengan anjakan.

Pemotongan serpihan tulang pada patah tulang

Apakah jenis kecenderungan?

Ansuran utama serpihan pada patah terjadi segera pada masa kecederaan. Sebagai tambahan kepada tindakan pasukan traumatik, anjakan dipengaruhi oleh teras otot rangka yang dilekatkan pada serpihan.

Anjakan sekunder pada patah boleh disebabkan sama ada secara langsung oleh kesan fizikal (contohnya, jika anda memberi beban kepada anggota badan di mana terdapat patah tulang), atau akibat daripada penurunan dalam edema 7-10 hari selepas kecederaan.

Varian berikut perpindahan serpihan mungkin:

 • lebar (tidak lebih daripada diameter diameter ½ tulang, lebih dari ½ diameter tulang, tetapi dengan menjaga mereka bersentuhan satu sama lain; mengimbangi lebar penuh)
 • berputar
 • sudut
 • di sepanjang panjang (pemisahan serpihan - dengan pemisahan serpihan tulang dengan ligamen atau tendon, misalnya, dengan patah patella)

Fraktur yang teraruh adalah salah satu daripada jenis fraktur yang paling baik dengan anjakan, manakala operasi tidak diperlukan, fraktur raskolachivat adalah kontraindikasi, jika anjakan sudut tidak melanggar fungsi anggota badan. Dalam kes fraktur yang terancam, rawatan konservatif adalah disyorkan.

Apa yang boleh diimbangi?

Akibat dari perpindahan pada patah adalah berbeza:

Tangan patah dengan mengimbangi

Atlet dan orang aktif lebih mudah terdedah kepada kecederaan anggota badan, dan fraktur tangan dengan anjakan adalah salah satu kecederaan yang paling kerap. Apabila terdedah kepada daya melebihi kekuatan tulang, serpihan bergerak relatif terhadap satu sama lain.

Akibatnya, ubah bentuk berlaku, kadang-kadang rumit kerana melanggar saluran darah atau gentian saraf. Klasifikasi fraktur dengan anjakan agak luas dan termasuk pelbagai jenis, termasuk:

 • Bilangan fraktur (tunggal, berganda, pelbagai);
 • Hubungan dengan sendi yang bersebelahan (fraktur berlalunya sendi atau melewati garis tulang);
 • Jenis kerosakan tisu lembut;
 • Sifat serpihan tulang;
 • Mekanisme perpindahan serpihan;
 • Etika patah;
 • Penyetempatan talian patah;

Penyebab fraktur boleh jatuh, kecederaan di tempat kerja, serta kecederaan sukan. Tetapi lebih kerap ini menyebabkan kerosakan trafik ke tulang lengan.

Operasi

Rawatan apa-apa jenis kecederaan bermula pada peringkat pertolongan cemas. Adalah penting untuk bertindak dengan cepat dan secepat mungkin untuk membawa mangsa ke jabatan kecemasan terdekat. Prosedur diagnostik yang diperlukan akan dijalankan di hospital dan rawatan akan ditetapkan.

Fraktur tangan yang disingkirkan dihapuskan dengan menyusun semula dan menggunakan pelekat plaster. Campur tangan bedah ditegaskan dalam kasus-kasus yang jarang terjadi ketika jelas bahwa repositioning dan immobilization tidak memberikan kedudukan tulang yang benar secara anatomis, jika sarafnya rusak atau dalam kasus pelemparan patologis lengan. Operasi perlu dilakukan pada minggu pertama selepas kecederaan, sebelum timbulnya pertumbuhan kalus.

Berulang semula

Pembaikan tulang boleh dilakukan dengan dua cara:

 1. Pengurangan manual (pengurangan) - dihasilkan oleh tekanan atau regangan. Selepas setiap peringkat pengurangan, kawalan radiologi hasilnya dijalankan. Manipulasi dilakukan hanya di bawah anestesia dan hanya oleh pakar yang berpengalaman. Tempoh prosedur adalah lebih kurang 10 minit;
 2. Pemulihan peralatan (dengan penggunaan teknologi perubatan) menjadikannya mungkin untuk berterusan dan cukup kuat, tetapi pada masa yang sama lancar, daya tarikan luka yang terluka tanpa penglibatan doktor. Tempoh bergantung kepada jenis kecederaan dan mungkin mengambil masa beberapa jam hingga beberapa hari.

Pecah timbul

Dengan retak retak lengan, tulang runtuh ke keadaan serpihan, sering berpindah relatif kepada satu sama lain. Rawatan jenis fraktur lengan jenis ini dengan anjakan dianggap paling sukar dan bergantung kepada lokasi, bilangan serpihan, saiz dan bentuknya.

Dalam kebanyakan kes, pembedahan dilakukan dengan penyingkiran tisu yang tidak dapat ditebus dan serpihan kecil. Anda juga mungkin perlu memulihkan saluran darah dan berkas saraf. Intipati pemulihan keretakan yang dipercepatkan ialah membandingkan serpihan dengan menggunakan lekapan dan plat titanium. Untuk mempercepat proses pembentukan kalus, hujung tulang dibersihkan dengan penetapan berikutnya.

Sekiranya berlaku kecederaan parah, kawasan tisu tulang dapat digantikan dengan bahan tiruan. Selepas berakhirnya operasi, lengan diperkuat dengan pelapis plaster dan jika semua tindakan dilakukan secara kualitatif, maka penyembuhan berlaku dalam tempoh tiga minggu. Mana-mana penipisan bermula dengan anestesia tapak patah.

Cara memakai plaster

Bergantung pada jenis kerosakan, cast plaster yang tidak bergerak digunakan secara purata untuk tempoh 2 hingga 10 minggu:

 • Sekiranya kepala tulang radial rosak - beberapa minggu;
 • Sekiranya berlaku kerosakan pada tulang tulang tubular - 1-1.5 bulan;
 • Sekiranya metaepipisis radius distal rosak (yang disebut "tempat biasa") - 2.5 bulan;
 • Dengan kecederaan siku - 10 minggu.

Berapakah lengan yang terluka selepas patah?

Sakit di tangan mungkin mengganggu untuk beberapa lama selepas mengeluarkan penekanan. Untuk mengurangkan ketidakselesaan selepas patah lengan dengan anjakan, perlu menjalani kursus pemulihan fisioterapi dan menggunakan salap khas.

Juga, untuk menghapuskan sindrom kesakitan, doktor akan menetapkan penggunaan ubat-ubatan yang kompleks, tujuannya untuk menenuhkan badan dengan vitamin dan asid amino penting, serta penyembuhan dan pemulihan tulang dan tisu lembut.

Dalam tempoh pemulihan, juga penting untuk bersungguh-sungguh menjalankan usaha, kerana doktor dan pesakit bergantung pada bagaimana dengan cekap dan bertanggungjawab rawatan dan pemulihan menentukan kejayaan pemulihan dan keupayaan untuk mengembalikan fungsi tangan yang cedera. Selepas melengkapkan prosedur, anda boleh mula menguli dengan urut dan melakukan senaman khas. Latihan selepas patah tangan berlarutan dilarang selama setahun.

Bagaimana untuk mengenali patah jejari lengan?

Tangan manusia adalah alat unik yang memastikan pengetahuan yang berjaya di dunia di sekelilingnya. Dia sebenarnya sentiasa bergerak, memberikan pengetahuan tentang ruang sekitarnya.

Atas sebab ini, trauma, yang kadang-kadang berlaku dengan anggota atas, sangat merosakkan kualiti hidup. Terutamanya kecederaan berbahaya, sebagai patah lengan dengan anjakan.

Struktur tulang tangan

Pergerakan berterusan tangan menyediakan struktur tulang kompleks yang berkaitan sendi dan tendon:

 • Secara keseluruhan, terdapat 206 tulang tangan dalam rangka orang dewasa.
 • Nombor ini jauh lebih tinggi pada bayi. Bayi mempunyai 350 lubang, beberapa daripadanya tumbuh bersama ketika mereka bertambah tua.

Sebilangan besar tulang di tangan memberi pergerakan. Jumlah maksimum tulang dikira dalam berus.

Ia terdiri daripada:

 • 14 tulang jari;
 • 5 di telapak tanganmu;
 • 8 di pergelangan tangan.

Juga terdapat 2 tulang lengan bawah dan satu bahu.

Keretakan seperti trauma tulang

Apabila beban melebihi tahap rintangan tisu tulang, patah terjadi.

Terdapat jenis kecederaan tulang tangan:

 • Dalam kes memelihara integriti tulang patah kita bercakap tentang retak. Dalam keadaan ini, dia pulih dengan cepat.
 • Dalam kes-kes yang sukar, kawasan yang terpisah dipisahkan, pelanggaran tisu tulang lengan dianggap sukar. Sebagai peraturan, pelanggaran masih di bawah permukaan, kecederaan tangan mungkin dengan pemecahan tulang yang minimum.
 • Kadangkala beban begitu kuat sehingga lengan patah mengarahkan kawasan pemecah pada sudut yang signifikan. Pilihan sedemikian dengan mengimbangi kadang kala merosakkan struktur tisu dan kulit dengan kecederaan terbuka. Offset ini boleh menjadi sangat kuat. Sehingga kira-kira lebih daripada 90 darjah.

Ia agak sukar untuk memecahkan tulang lengan. Mereka bersedia untuk menahan beban sehingga 2 tan. Selalunya, kecederaan tangan berlaku dengan pukulan yang tajam, apabila anggota badan kehilangan kedudukan semula jadi. Ia adalah untuk sebab ini bahawa patah lengan sering berlaku.

Jenis fraktur: klasifikasi

Penentuan yang tepat untuk klasifikasi patah membolehkan pakar untuk membangunkan rawatan yang optimum dan berkesan untuk setiap pesakit yang sepatutnya mengalami kecederaan tangan, termasuk lengan yang pecah dengan offset.

 • Sekiranya patah jenis lengan ini hanya tisu tulang rosak.
 • Ligamen, otot dan tulang tetap utuh.
 • Rawatan ini agak mudah. Memerlukan penetapan tulang patah menggunakan gypsum atau fixative lain.

Buka fraktur dengan anjakan:

 • Dengan tindakan mekanikal yang kuat, patah terbuka lengan boleh berlaku dengan anjakan.
 • Dalam kes ini, kecederaan itu mempengaruhi otot, tendon, dan kulit. Akhir saraf mungkin terjejas.
 • Langkah pertama dalam rawatan kecederaan tangan yang dipindahkan adalah untuk memulihkan keutuhan permukaan tulang. Shunting boleh digunakan.

Pecah tangan yang dibakar:

 • Dalam sesetengah keadaan, tulang secara literalnya berpecah-pecah menjadi serpihan kecil. Terdapat kecenderungan yang sangat kuat.
 • Adalah mungkin untuk mengembalikan integriti paling kerap semasa langkah operasi. Shunt mesti semestinya.
 • Pelanggaran yang menyakitkan semacam ini dengan integriti lengan boleh menjadi terbuka dan tertutup.

Plural:

 • Pelbagai integrasi tisu tulang, patah berganda menjadi pilihan yang sukar dalam rawatan.
 • Dalam penjelmaan ini, x-ray pertama sekali diambil untuk menentukan lokasi pelanggaran integriti tisu tulang dan jenis fraktur tangan dengan dan tanpa pencampuran.
 • Selepas kajian, pilihan rawatan ditentukan, kawasan yang memerlukan pemasangan shunt dikenal pasti.

Juga kecederaan tulang tangan, dan juga tulang lain, dibahagikan kepada:

 • berlubang;
 • marginal;
 • berdasarkan prinsip "cawangan hijau".

Kes patah dalam "lokasi tipikal"

Kira-kira 25% daripada kecederaan tangan dengan atau tanpa anjakan dalam amalan traumatologists mengambil kira kes kerosakan pada jejari. Pada masa yang sama, dalam 70 kes daripada 100 keretakan tulang di kawasan ini tergolong dalam kategori masalah integriti di "tempat biasa" di mana peralihan boleh berlaku.

Bahagian ini mempunyai beban tertinggi semasa jatuh. Risiko kecederaan dengan peningkatan anjakan dalam kes dikurangkan kepadatan tulang. Sebagai contoh, jika ada osteoporosis atau wanita selepas menopaus.

Punca keretakan tulang tangan

Antara punca masalah integriti tisu:

 • Peningkatan kerapuhan. Ia boleh berlaku, contohnya, dalam osteoporosis atau pada orang tua, apabila anjakan berlaku secara kerap.
 • Tulang-tulang struktur normal mengalami fraktur tenaga tinggi lengan: kemalangan, jatuh dari ketinggian. Dalam keadaan sedemikian, sesaran berlaku dengan kerap.
 • Apabila perubahan patologi dalam struktur tisu tulang berlaku gangguan patologi. Antara penyakit yang boleh menyebabkan mereka adalah penyakit Paget, metastasis tulang, osteomalacia. Kecederaan kadang-kadang berlaku dengan impak mekanikal minimum.

Gejala Patah Tangan

Pecah lengan ditentukan oleh penampilan kesakitan yang teruk dan pembengkakan anggota yang terkena. Pergerakan meningkat mungkin berlaku di tapak kerosakan. Gejala sedemikian menunjukkan bahawa terdapat bias yang paling mungkin.

Tanda lengan patah dengan mengimbangi

Perkataan kelihatan memanjang.

Anjakan kawasan tulang pada patah lengan dengan anjakan disifatkan oleh parameter tisu tulang yang berikut:

 • Ia berbeza pergerakan patologi.
 • Pada palpation dan kemajuan yang dipersoalkan didengar.
 • Mungkin terdapat kecederaan terbuka di kawasan yang terjejas, yang mana ia menimbulkan tisu tulang. Di tempat ini terdapat patah lengan dengan anjakan.

Sekiranya tidak dirawat, kecederaan tangan dengan sindrom anjakan membawa kepada kemusnahan tulang dan mobiliti terjejas.

Tanda-tanda patah proses olekranon

Sekiranya berlaku kesan traumatik yang kuat, proses ulnar mungkin menderita. Selepas kecederaan, terdapat kesakitan yang teruk. Anda perlu menjaga pesakit dalam keadaan bengkok dengan tangan yang sihat. Kemungkinan lanjutan di kawasan lengan bawah akan hilang.

Perdarahan sering diperhatikan. Antara serpihan tulang serpihan merapikan celah. Palpasi sangat menyakitkan. Terutamanya di kawasan mengimbangi.

Gejala patah tangan atau pergelangan tangan

Pilihan kerosakan ini adalah perkara biasa.

Ia mudah dibezakan daripada kecederaan yang kuat kerana faktor-faktor berikut:

 • Pelanggaran pergerakan jari apabila melenturkan.
 • Pembengkakan bengkak pada bahagian belakang pergelangan tangan kelihatan jelas. Ia biasanya di tapak anjakan.
 • Di kawasan berus di kawasan ubah bentuk kelihatan ubah bentuk kelihatan.
 • Dengan patah yang kuat kesihatan yang lebih teruk. Zon pergeseran menyakitkan sentiasa dan sangat.

Tanda jari yang patah

Pecah jari sering sukar dibezakan daripada lebam tanpa berunding dengan pakar. Kemungkinan mengimbangi.

Anggapkan bahawa kecederaan menyebabkan:

 • Bengkak yang kelihatan dan kesakitan yang besar pada palpation.
 • Keupayaan untuk mengenal pasti retak antara kawasan tulang, di kawasan anjakan.
 • Tulang berubah secara visual, jari tidak boleh bergerak.
 • Kesakitan yang teruk berlaku apabila menekan pada hujung jari yang terjejas, ia amat kuat apabila beralih.

Diagnostik

Kesalahan yang sering berlaku terhadap mangsa adalah keengganan untuk merayu kepada traumatologist apabila memutuskan kecederaan atau peregangan yang kuat. Malah traumatologist yang berpengalaman tidak bersedia untuk membezakan kecederaan ini dengan mata.

Langkah demi langkah pertolongan cemas

Sekiranya terdapat sebarang kecederaan pada lengan, perlu untuk mengecualikan patah lengan, termasuk dengan anjakan:

 • Hubungi ambulans. Walaupun dengan patah yang paling mudah tanpa mengabaikan jari, rasa sakit mungkin berlaku, menyebabkan kehilangan tekanan darah.
 • Ambil anestetik. Termasuk Aspirin, Ibuprofen, Paracetamol, Meloxicam, Analgin dan lain-lain.
 • Jika ada luka, kuman dan gunakan pembalut.
 • Sekiranya arteri atau saluran darah rosak jika berlaku kerosakan, suatu tourniquet digunakan untuk menghentikan pendarahan.
 • Pembalut syal digunakan untuk anggota yang cedera yang telah mengalami fraktur. Bahu untuk menyekat mobiliti tertarik kepada badan.

Bagaimana fraktur tangan dirawat?

Untuk menentukan pilihan rawatan untuk patah lengan, seorang pakar diperlukan. Terapi berkesan ditentukan dengan menjalankan analisis x-ray. Sekiranya berlaku keretakan yang rumit dengan mengimbangi, imbasan CT tambahan atau MRI dilakukan.

Dalam kes patah yang kompleks, menghadkan tahap mobiliti, cuti sakit dikeluarkan. Penambahan tisu tulang yang rosak berlaku dalam tempoh 1.5-6 bulan, bergantung kepada kerumitan kecederaan. Peningkatan yang berjaya memastikan prosedur berikut adalah wajib.

Penangkapan anggota yang terjejas

Pilihan fiksasi yang paling biasa ialah penggunaan plaster cast. Juga untuk pembetulan boleh digunakan splints, brace, pembalut, pembalut, yang anda perlu memakai masa tertentu doktor.

Penyembuhan tulang dan penyingkiran gypsum berlaku dalam masa tertentu:

 • Sekiranya kecederaan ringan, apabila patah tangan tanpa anjakan didiagnosis, penyembuhan berlaku dalam 6-8 minggu.
 • Apabila tulang radial atau ulna rosak, gipsum digunakan selama 8-12 minggu.
 • Selepas rawatan pembedahan, patah 3 bulan sembuh.

Penggunaan dadah

Rawatan dadah fraktur tidak mungkin tanpa ubat ini:

 • Pada hari-hari pertama selepas patah lengan, tanpa menghiraukan atau tidak, penggunaan analgesik adalah disyorkan. Mereka akan membantu melegakan kesakitan dan memberikan keamanan kepada pesakit. Selain pil, ubat penahan sakit disyorkan. Sebagai contoh, Diclofenac, Lidocaine, Ketonal.
 • Juga diberi ubat dalam tablet, menyumbang kepada pertambahan tisu tulang yang rosak. Termasuk Chondroitin dan Teraflex, yang menyumbang kepada pertumbuhan semula tisu.
 • Pemulihan dibantu oleh penggunaan produk yang mengandungi vitamin D dan kalsium. Ini termasuk Kalsium D3-Nicomed, Vitrum, Akvadetrim.
 • Ejen imunomodulasi Levamisole, Timalin, bantuan Pyrogenal untuk meningkatkan keupayaan organisma untuk menjana semula.

Penggunaan ubat homeopati Trumel-S dan Mumiye adalah disyorkan. Kelajuan pemulihan terjejas oleh penggunaan urut dengan salap comfrey.

Rawatan pembedahan

Fraktur yang rumit dengan anjakan memerlukan campur tangan pembedahan wajib. Mereka mungkin dilakukan di bawah anestesia tempatan. Untuk memulihkan integriti plat tulang dan jurucakap digunakan. Penggunaan mereka memastikan pemetaan yang betul dari bangkai kapal yang terbahagi.

Campurtangan dilakukan dalam beberapa tahap:

 • Semasa penataan semula, penguncupan tulang yang dipengaruhi oleh patah lengan dengan anjakan dilakukan oleh tangan. Radar yang digunakan Ivanov, Sokolovsky, Edelstein. Kadang-kadang diadakan di atas meja Kaplan.
 • Sebelum memasang jarum atau plat, hujung tulang dikikis dari kalus untuk memperbaiki penyembuhan.
 • Untuk memasang jarum platinum dan mengait, blok Chronos, skru, dan pengikat digunakan.
 • Tayar serpihan plaster digunakan untuk kawasan retakan lengan dengan mengimbangi.
 • Pemulihan selepas patah lengan dengan mengimbangi berlangsung sehingga 3-4 bulan.

Rawatan pembedahan patah

Penggunaan fisioterapi dan urutan

Untuk mempercepatkan proses pemulihan, radiasi UHF, elektroforesis, arus interferensi, terapi magnet digunakan (penggunaan mungkin dengan plat logam dan jarum mengait).

Pemulihan selepas patah

Pesakit yang merawat patah tulang lengan disyorkan satu set langkah pemulihan. Prosedur kelakuan yang dicadangkan untuk memulihkan mobiliti tangan. Ini difasilitasi oleh satu set latihan khusus. Mereka boleh dilakukan hanya dengan kehadiran kesakitan yang membosankan. Sekiranya rasa sakit semakin bertambah, kelas mesti dihentikan.

Terapi senaman kompleks untuk pemulihan dan pembangunan tangan:

 • Ambil bola kecil, alihkannya dari tangan yang sihat ke tangan tangan yang sakit, peras.
 • Lakukan pergerakan putaran pada sendi, yang terletak di zon patah.
 • Naikkan gimnastik ke atas kepala anda pada lengan lurus, atasi kedudukannya, perlahan-lahan menurunkannya.
 • Luncurkan lengan anda di depan muka anda pada paras mata.
 • Lakukan perubahan badan dengan bertepuk tangan di hadapan badan dan belakang.

Adalah disyorkan untuk menyentuh objek kecil dengan jari anda. Seperti manik, teka-teki, bijirin.

Gunakan urut sendiri

Self-massage membantu pemulihan pantas. Untuk memegangnya, mereka mengambil krim dan membuat pergerakan lembut mengusap, menguli bahagian retak lengan ke kemerahan sedikit kulit.

Prinsip pemakanan pada gilirannya

Kalsium dan makanan kaya kalium membantu mempercepat proses pemulihan:

 • Di dalam diet yang disuntik keju kotej, produk tenusu.
 • Pemulihan tisu tulang, sendi dan ligamen membantu kemasukan dalam diet hidangan yang mempunyai gelatin.
 • Termasuk jeli dan jeli. Ia juga penting untuk dimasukkan ke dalam hidangan diet yang kaya dengan vitamin: sayur-sayuran dan buah-buahan, sayur-sayuran.

Postur selesa untuk tidur

Pada giliran lengan, orang itu memilih kedudukan di mana dia selesa dan di mana tidak ada reaksi kesakitan untuk tidur:

 • Apabila kawasan yang terjejas terletak di pergelangan tangan atau tangan, anda boleh tidur di mana-mana kedudukan yang selesa.
 • Jika lengan bawah, bahu telah menderita, anda perlu berbaring di setengah badan yang sihat.
 • Jika perlu, roller diletakkan di bawah belakang, yang akan mengecualikan rampasan spontan pada lengan yang sakit.

Ciri-ciri rawatan patah lengan anak

Kanak-kanak sering boleh meremehkan sejauh mana yang berlaku. Jika bayi telah meradangkan kulit di lengan, terdapat bengkak, palpasi mendedahkan kawasan yang menyakitkan dan demam, dan rayuan segera kepada pakar diperlukan.

Satu keadaan penting untuk rawatan yang berjaya patah tulang pada kanak-kanak adalah kawalan ketiadaan aktiviti fizikal. Adalah dinasihatkan agar tidak membiarkan kanak-kanak berjalan di luar dalam beberapa hari pertama untuk melindungi kawasan yang terjejas dari kerosakan berulang.

Akibat daripada patah dan kemungkinan komplikasi

Rawatan yang berkualiti tinggi tidak menjamin ketiadaan akibat dan komplikasi patah lengan. Kemudaratan kepada kesihatan mungkin disebabkan oleh rawatan lewat di hospital.

Antara kesan yang paling biasa ialah:

 • Kerugian atau penurunan dalam mobiliti disebabkan oleh peningkatan yang tidak wajar. Dalam kes ini, kedua-dua tulang itu sendiri dan sendi di sebelahnya boleh menyakiti.
 • Komplikasi Pyo-septik dengan bentuk terbuka.
 • Dalam keadaan di mana tulang retak dari tisu lembut berlaku pada patah tulang, bahagian tulang sepenuhnya dikeluarkan. Tendon perlu menjahit dan mengeluarkan kulit yang terbentuk.
 • Apabila perubahan tisu lembut, kontraksi terbentuk dalam beberapa kes. Mereka mengurangkan tahap pergerakan anggota badan. Walaupun selepas operasi yang berjaya, prospek embolisme lemak kekal.

Ketidakupayaan akibat patah lengan

Dalam hal menghubungi ITU selepas lengan yang patah, kemungkinan untuk memberikan kecacatan adalah kecil:

 • Sekiranya kecederaan di bahagian atas kaki, kecacatan ditugaskan mengikut urutan sebanyak 25% kes daripada bilangan rayuan.
 • Kebanyakan keputusan kecacatan ITU, perintah 50%, berlaku dalam kecederaan tangan atau tulang metacarpal.
 • Walau bagaimanapun, kecacatan itu diberikan jika terdapat pengiktirafan cacat kekal atau sementara yang disahkan. Pecah rekaan sering menyebabkan keputusan ini.