Utama / Diagnostik

Pecah radial lengan di lokasi yang tipikal.

Fraktur radius distal lengan adalah patah tulang belakang yang paling biasa dan menyumbang kira-kira 16% daripada semua keretakan tulang. Ia biasanya disebabkan oleh kejatuhan pada lengan yang terentang. Keterangan dan klasifikasi fraktur ini adalah berdasarkan kehadiran serpihan, garis patah, anjakan serpihan, sifat intra-artikular atau tambahan artikular dan kehadiran patah yang bersamaan dengan ulna lengan bawah.
Lekatan yang tidak betul pada tulang radial distal selepas fraktur yang tidak dirawat, atau kedua-duanya dipindahkan, mencapai 89% dan disertai oleh kecacatan angular dan putaran pergelangan tangan, tulang radial yang dipendekkan dan memberi kesan kepada ulna pada pergelangan tangan. Ia menyebabkan srednezapyaschnuyu dan ketidakstabilan luchekapyastnuyu, pengedaran beban yang tidak sekata pada radas ligamentous dan tulang rawan artikular pergelangan tangan dan sendi radioulnar distal. Ini menyebabkan kesakitan pada siku pergelangan tangan semasa senaman, mengurangkan kekuatan tangan, pergerakan berkurangan di sendi pergelangan tangan, dan perkembangan arthrosis yang cacat.

Anatomi sinar-X pergelangan tangan
Kemiringan permukaan artikular tulang radial dalam unjuran langsung dalam julat normal ialah 15-25º. Ia diukur dengan nisbah paksi serenjang tulang radial dan garis di sepanjang permukaan artikular. Perubahan pada sudut kecenderungan permukaan artikular ketiga yang lebih rendah daripada tulang radial adalah tanda patah, baik yang baru dan panjang tumbuh bersama.

Cerun palatal diukur pada unjuran sisi berkenaan dengan garis tangen yang ditarik di sepanjang palmar dan ketinggian belakang permukaan artikular tulang radial ke garisan paksi tulang radial. Sudut normal ialah 10-15º. Perubahan eksplisit dalam sudut adalah tanda fraktur.

Jenis fraktur ray (klasifikasi pendek)

Pecah radius distal hampir selalu berlaku kira-kira 2-3 cm dari sendi pergelangan tangan.

Roda patah
Salah satu keretakan yang paling kerap tulang radial distal adalah "patah Kolles", di mana serpihan (serpihan patah) tulang radial distal dipindahkan ke dorsum lengan bawah. Pecah ini mula-mula digambarkan pada tahun 1814 oleh ahli bedah dan anatomi Ireland, Abraham Kolles.

Pecah Smith
Robert Smith menggambarkan rentetan jejari yang sama pada tahun 1847. Kesan di bahagian belakang tangan dianggap sebagai punca patah semacam itu. Fraktur Smith adalah bertentangan dengan patah Kolles, oleh itu, pecahan distal berpindah ke permukaan palmar.

Klasifikasi fraktur radius lengan:
Klasifikasi lain fraktur radius:
• Fraktur intra-artikular: Fraktur ray di mana garis patah meluas ke sendi pergelangan tangan.
• Fraktur tambahan artikular: Fraktur yang tidak meluas ke permukaan artikular.
• Buka fraktur: Apabila terdapat kerosakan pada kulit. Kerosakan pada kulit boleh, baik dari luar ke tulang (fraktur terbuka utama), dan kerosakan tulang dari dalam (fraktur yang kedua terbuka). Jenis patah ini memerlukan perhatian perubatan segera akibat risiko jangkitan dan masalah serius dengan penyembuhan luka dan perpaduan patah.
• Patah fraktur. Apabila tulang dipecah menjadi 3 atau lebih serpihan.

Adalah penting untuk mengklasifikasikan patah lengan radial Xoci, kerana setiap jenis patah harus diperlakukan menurut piawaian dan taktik tertentu. Fraktur intra-sendi, patah tulang terbuka, patah tulang yang dibancuh, patah tulang radial dengan anjakan tidak boleh ditinggalkan tanpa rawatan, sama ada reposition tertutup (penyingkiran perpindahan) patah atau pembedahan. Jika tidak, fungsi berus mungkin tidak dapat dipulihkan sepenuhnya.
Kadang-kadang, patah tulang radial disertai oleh patah ulna yang akan datang.

Punca fraktur ray
Penyebab keretakan radial distal yang paling biasa jatuh pada lengan terulur.

Osteoporosis (penyakit di mana tulang menjadi rapuh dan lebih cenderung rapuh dengan tekanan yang ketara, kejutan) boleh menyumbang kepada patah dengan kejatuhan sedikit pada lengan. Oleh itu, lebih kerap berlaku patah tulang pada orang yang berumur lebih dari 60 tahun.
Patah tulang radial, tentu saja, boleh berlaku pada orang-orang muda yang sihat, jika daya impak cukup besar. Sebagai contoh, kemalangan kereta, jatuh dari basikal, kemalangan kerja.

Gejala patah tulang tangan
Pecah radius distal biasanya menyebabkan:
• Kesakitan segera;
• Pendarahan;
• bengkak;
• Crepitus serpihan (kerumitan);
• Ketakutan jari (jarang);
• Dalam banyak kes, ia disertakan dengan pemindahan serpihan dan, akibatnya, ubah bentuk di kawasan pergelangan tangan.

Diagnosis patah
Pecah radial paling jauh didiagnosis oleh radiografi konvensional dalam 2 unjuran. Komputasi tomografi (CT) diperlukan untuk patah tulang intraartikular.

Kelewatan dalam diagnosis fraktur radius distal lengan boleh membawa kepada morbiditi yang ketara.

Tomography Computed (CT) digunakan untuk merancang pembedahan pembedahan, memberikan peningkatan ketepatan dalam menilai keselarasan permukaan artikular dalam patah intra-artikular. Juga dalam tempoh selepas operasi, untuk menentukan sama ada patah fraktur itu.
Selepas kecederaan pergelangan tangan, adalah perlu untuk mengecualikan patah, walaupun kesakitan tidak begitu sengit dan tidak ada kecacatan yang kelihatan, hanya dalam keadaan ini tidak ada kecemasan. Anda perlu meletakkan ais melalui tuala, berikan tangan anda kedudukan yang tinggi (bengkok pada siku) dan beralih kepada traumatologist.
Tetapi jika kecederaan itu sangat menyakitkan, pergelangan tangannya cacat, ada kebas-kebas atau jari-jari yang pucat, perlu segera mengarah ke pusat trauma atau panggil ambulans.
Untuk mengesahkan diagnosis, radiografi sendi pergelangan tangan dilakukan dalam 2 unjuran. X-ray adalah kaedah diagnostik yang paling biasa dan banyak digunakan untuk menggambarkan tulang.

Rawatan fraktur radius
Rawatan patah tulang mana pun terdiri daripada menilai sifat fraktur dan pilihan taktik.
Matlamatnya adalah untuk membawa kembali pesakit ke tahap yang berfungsi. Peranan doktor adalah untuk menjelaskan kepada pesakit semua pilihan rawatan, peranan pesakit adalah untuk memilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan dan kehendaknya.
Terdapat banyak pilihan rawatan untuk patah radius distal. Pilihan bergantung kepada banyak faktor, seperti sifat patah tulang, umur dan tahap aktiviti pesakit. Ini dijelaskan secara terperinci dalam rawatan.

Rawatan konservatif fraktur ray
Pecahan pancaran di tempat yang biasa tanpa anjakan, sebagai peraturan, diperbaiki dengan plester atau berpakaian polimer untuk mengelakkan sesaran. Sekiranya patah tulang radial dengan anjakan, maka serpihan-serpihan itu harus dikembalikan ke kedudukan anatomis yang betul dan ditetapkan sehingga perpaduan patah. Sekiranya tidak ada risiko mengehadkan pergerakan tangan, perkembangan pesakit arthrosis sendi yang rosak.

Pengertian "pembalikan patah", yang biasa di kalangan orang biasa, adalah tidak relevan. Penghapusan sisa serpihan itu dipanggil dengan betul.
Setelah reposisi serpihan tulang, lengan tetap dengan Longuet plaster dalam kedudukan tertentu (bergantung kepada jenis patah). Pembalut longitudinal biasanya digunakan untuk beberapa hari pertama, semasa tempoh peningkatan edema. Selepas ini, mungkin untuk menukar longuet untuk berpakaian plaster plaster atau pembalut polimer. Imobilisasi untuk fraktur rasuk berlangsung secara purata 4-5 minggu.
Bergantung kepada jenis fraktur, radiografi kawalan mungkin diperlukan 10, 21, dan 30 hari selepas penataan semula. Ini adalah perlu bagi menentukan kecenderungan menengah dalam plaster dalam masa dan mengambil langkah yang sewajarnya: memulihkan semula bias atau operasi.
Pembalut dikeluarkan 4-5 minggu selepas patah tulang. Ditugaskan untuk menjalankan terapi pergelangan tangan untuk pemulihan yang terbaik.

Rawatan pembedahan fraktur ray
Kadang-kadang anjakan sangat kritikal dan tidak stabil bahawa ia tidak boleh dihapuskan atau disimpan dalam kedudukan yang betul dalam pelakon. Dalam kes ini, penetutan percutaneous dengan jarum mungkin perlu atau operasi: pengurangan terbuka, osteosynthesis plat dengan plat dan skru. Semasa operasi ini, serpihan-serpihan itu dipindahkan dan tulang diikat dengan struktur logam, pilihan yang ditentukan oleh sifat frakturnya. Akses operasi: 1. Belakang; 2. Palmar. Gabungan kedua-dua akses. Kedudukan pesakit di belakang. Anestesia: anestesia konduksi. Operasi dilakukan secepat mungkin menggunakan teknik dan implan moden. Implan yang dibuat di Switzerland dan Jerman. Bahan implan: titanium atau keluli perubatan. Semua operasi dijalankan di bawah kawalan penguat imej (penukar elektron-optik).

Penataan semula tertutup dan penetutan perkutan jarum

Ia telah popular selama bertahun-tahun dan terus menjadi salah satu kaedah yang paling popular pada skala antarabangsa.
Mula-mula, doktor menutup membuang anjakan serpihan, kemudian melalui serpihan arah tertentu (berdasarkan sifat patah) yang dibor.

Kelebihan: pencerobohan rendah, kelajuan, kemudahan, kos rendah, tiada hirisan, dan akibat daripada luka pasca operasi
Kekurangan: ketidakupayaan untuk memulakan perkembangan awal pergelangan tangan, mengakibatkan risiko gangguan tidak dapat dipulihkan (tiada pergerakan di sendi).

Membuka semula patah radial
Pengurangan terbuka plat plat osteosynthesis dan skru. Operasi ini termasuk pemotongan pembedahan, akses kepada tulang patah dengan mengeluarkan tendon, saluran darah dan saraf dengan perlahan, menggerakkan serpihan tulang, membuang bias dan memperbaiki di tempat yang betul. Tulang patah diperbaiki dengan plat titanium, jadi pesakit dibenarkan perkembangan awal pergerakan dalam sendi radiokarpal.

Sebelum pembedahan:

Selepas pembedahan:

Sebelum pembedahan:

Selepas pembedahan

Pemulihan selepas patah radial
Kerana jenis patah tulang radial distal bervariasi sebagai kaedah rawatan mereka, pemulihan adalah berbeza untuk setiap pesakit.

Kesakitan kesakitan
Keamatan rasa sakit pada patah secara beransur-ansur berkurang selama beberapa hari.
Dingin di dalam tempatan pada hari pertama selama 15 minit setiap jam, berehat, kedudukan tinggi tangan (bengkok pada siku pada paras jantung) dan NSAID sebahagian besarnya menghilangkan kesakitan sepenuhnya. Tetapi ambang kesakitan adalah berbeza untuk semua orang dan sesetengah pesakit memerlukan ubat penahan sakit yang kuat, yang hanya boleh diperolehi dengan preskripsi.

Komplikasi yang mungkin
Apabila rawatan konservatif plaster atau berpakaian polimer diperlukan untuk memantau berus. Tonton, jangan bengkak, jangan buka jari pucat, sama ada kepekaan berus.
• Jika gipsum menghancurkan ia boleh menjadi tanda pemampatan tisu lembut, saluran darah, saraf dan menyebabkan akibat tidak dapat dipulihkan. Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda perlu segera berjumpa doktor.
• Suppuration dalam bidang logam (sangat jarang);
• Kerosakan pada saluran darah, saraf, tendon (komplikasi iatrogenik);

Pemulihan selepas patah jejari lengan
Kebanyakan pesakit kembali ke aktiviti harian mereka selepas patah radius distal selepas 1.5 - 2 bulan. Sudah tentu, masa pemulihan selepas patah tulang radial bergantung kepada banyak faktor: sifat kecederaan, kaedah rawatan, tindak balas badan terhadap kerosakan.
Hampir semua pesakit mempunyai pergerakan terhad di pergelangan tangan selepas imobilisasi. Dan banyak bergantung kepada pesakit, ketekunannya dalam memulihkan amplitud pergerakan pada patah tulang radial. Sekiranya pesakit dihidangkan menggunakan plat, biasanya doktor menetapkan terapi senaman pergelangan tangan dari minggu pertama selepas operasi.

Pecah radius di tempat yang biasa

Bergantung pada lengan yang terulur pada musim gugur dan kesakitan, bengkak dan kecacatan lengan bawah di kawasan pergelangan tangan berikut ini - bermakna patah jari-jari di tempat biasa berlaku. Telah lama diperhatikan bahawa kebanyakan kecederaan seperti ini berlaku di kalangan orang tua.

Ini disebabkan oleh umur yang berlebihan, garam garam kalsium dari tulang. Tulang menjadi poros dan lebih rapuh. Kebarangkalian peningkatan kecederaan. Keadaan sistem tulang ini disebut osteoporosis.

Apa itu?

Pecah radius di tempat yang biasa - ini adalah nama patah tulang distal. Ia berlaku lebih kurang 2-3 cm dari sendi pergelangan tangan. Ia berada di tempat ini bahawa tulang tubular adalah yang paling lembut dan nipis, dan periosteum tidak cukup elastik dan kuat.

Apabila jatuh terdapat kenaikan beban pada bahagian lemah jejari lengan dan patah terjadi. Pecahan pancaran di tempat yang biasa boleh didapati di sekitar 15% daripada jumlah kes kecederaan. Dan di kalangan semua kecederaan lengan bawah, dia mengambil sebanyak 70-75%. Ini disebabkan oleh beberapa faktor:

 1. Semasa musim gugur, seorang lelaki di peringkat naluri meletakkan tangannya ke hadapan, dengan demikian melindungi muka;
 2. Dengan umur, tulang menjadi lebih rapuh, sehingga jumlah patah tulang meningkat pada orang tua.

Selalunya, patah tipikal berlaku di kalangan penduduk wanita. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa semasa menopause, terdapat pelepasan kalsium yang kuat dari tulang. Tulang-tulang seorang wanita menjadi rapuh, rapuh, dan akibatnya, patah tulang menjadi lebih kerap. Di samping itu, wanita berisiko kerana kasut tumit tinggi pada musim sejuk. Dalam mengejar kecantikan, ramai yang tidak berfikir tentang keselamatan. Akibatnya - kejatuhan ais dan patah tulang.

Pecah rasuk di tempat biasa mungkin bergantung kepada kedudukan sendi pergelangan tangan jika berlaku kecederaan, dan terdapat dua jenis:

 • Roda patah. Selalunya ditemui jenis. Pecah tulang apabila sendi pergelangan tangan berada dalam kedudukan extensor. Fragmen tulang, sebagai peraturan, dipindahkan ke dorsum lengan bawah yang cedera;
 • Fraktur Smith. Hanya jenis kecederaan yang bertentangan. Berlaku dengan kesan fizikal yang signifikan di tangan dengan kedudukan pergelangan tangan pergelangan tangan. Fragment dipindahkan ke permukaan sawit.

Jenis-jenis patah ini dinamakan selepas penulis yang mula-mula menyifatkan jenis kecederaan lengan ini dalam perubatan.

Gejala dan diagnosis

Dalam simptomnya, patah tulang radial di tempat biasa adalah serupa dengan jenis fraktur lain. Mangsa mengadu tentang:

 1. Kesakitan yang ketara di pergelangan tangan;
 2. Meningkatkan bengkak di tangan dan di bahagian bawah bawah lengan;
 3. Ubah bentuk lengan;
 4. Penciptaan serpihan (semasa pergerakan, bunyi salji sejuk terdengar);
 5. Sekiranya berlaku pecahan ray kiri atau sinar kanan dengan mengimbangi, anggota badan yang sama akan dipendekkan;
 6. Pendarahan arteri atau vena, akibat kerosakan vaskular;
 7. Merasakan dan sensitiviti tangan yang kurang apabila gentian saraf rosak.

Traumatologist mengesan patah rasuk selepas:

 • Mengumpul sejarah terperinci dengan sifat kecederaan;
 • Mengumpulkan aduan dan penelitian;
 • X-ray. Ia adalah imej X-ray yang pasti menunjukkan kehadiran fraktur, wataknya, dan anjakan yang mungkin.

Anda tidak boleh membuat diagnosis tanpa sinar X. Hanya pakar yang berkemahiran rendah akan membenarkan ini. Jika boleh, tanya ahli traumatologi untuk memberi rujukan untuk x-ray untuk mengesahkan diagnosis.

Pertolongan cemas

Pertolongan cemas disediakan dalam langkah-langkah berikut:

 1. Pelepasan nyeri yang mencukupi. Anda perlu melihat keadaan, analgesik dan bagaimana memberi mangsa. Dengan kecederaan tertutup tanpa anjakan, adalah sesuai untuk memberikan pil analgesik, dan dengan retak terbuka retak dengan anjakan, masukkan promedol intravena;
 2. Sekiranya terdapat pendarahan dari vesel atau vesel yang besar, hentikannya dan gunakan pembalut aseptik untuk mencegah jangkitan;
 3. Imobilisasi pengangkutan. Sapukan peluntur Cramer kepada anggota yang terjejas. Memperbaiki dua sendi (siku dan pergelangan tangan), bawa lengan ke kedudukan fisiologi (bengkok pada siku pada sudut 90, dan tangan ditarik balik ke sisi). Selamat dengan pembalut;
 4. Pengangkutan mangsa ke pusat trauma.

Keretakan yang berlaku

Jenis fraktur berlaku dengan kesan mekanikal yang kuat pada tulang. Pada patah, serpihan tulang berpindah ke arah satu sama lain, seolah-olah "memalu" satu hingga satu. Ciri utama fraktur ini adalah bahawa seringkali tidak ada sesaran. Hakikatnya ialah dengan patah yang paling banyak kesan periosteum tidak rosak. Kerosakan tulang dengan retak, serpihan tersambung ke satu sama lain, dan periosteum memegang mereka.

Rawatan

Pecah sinar di tempat biasa dirawat dalam dua cara: secara konservatif dan pembedahan. Kaedah rawatan untuk memilih ditentukan oleh doktor yang menghadiri bergantung kepada tahap kecederaan.

Rawatan konservatif terdiri daripada pemetaan manual serpihan dan pengenaan plaster untuk tempoh 4-5 minggu.

Pastikan untuk menyelesaikan kedua-dua sendi untuk mengelakkan sesaran yang mungkin berlaku. Selepas 5-6 hari selepas pemakaian gipsum, anda mesti datang ke hospital dan reagen X-ray.

Ini adalah perlu untuk mengawal proses gabungan dan untuk memeriksa sama ada terdapat perpindahan sekunder serpihan. Rawatan pembedahan adalah dua jenis:

 • Pereputan percutan dengan serpihan dengan menggunakan lekukan. Ini adalah kaedah rawatan pembedahan yang paling popular. Doktor membuat perbandingan serpihan, dan kemudian latihan mereka dengan jarum khas untuk mengelakkan sesaran. Kaedah ini dihargai dengan kos rendah, praktikal dan hasil yang baik, tetapi ia mempunyai beberapa kelemahan. Kelemahan utama termasuk tempoh pemakaian gipsum yang lebih lama dan terjadinya kontrak kerana ketidakupayaan untuk mengembangkan pergelangan tangan bersama awal;
 • Buka osteosynthesis. Inti operasi adalah akses kepada tulang yang rosak melalui hirisan pada kulit. Doktor melakukan pemutihan semula dan membetulkan serpihan dengan piring dan skru. Kelebihan utama operasi semacam itu adalah tidak perlu memakai cor plester. Plat titanium dengan selamat memegang serpihan dalam kedudukan yang betul. Ia cukup untuk menggunakan orthosis khas atau pembalut elastik.

Pemulihan dan pemulihan

Peranan penting dalam tempoh pemulihan dimainkan oleh gimnastik terapeutik. Semua traumatologist yang berpengalaman mencadangkan terapi senaman untuk mengelakkan kontraksi dan mengurangkan fungsi anggota badan. Satu set latihan untuk pemulihan segera:

 1. Tutup telapak tangan anda pada paras dada dan luruskan lengan anda. Keluarkan tapak tangan anda ke kiri dan kemudian ke kanan. Cuba jangan terlalu kuat. Latihan tidak boleh menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan lain;
 2. Ambil tanah liat biasa dan cuba menghancurkannya ke dalam bentuk yang berbeza (bola, kiub). Pada mulanya ia akan menjadi buruk, kerana kemahiran motor halus masih dihalang. Tetapi dari masa ke masa, hasilnya akan meningkat dengan ketara;
 3. Letakkan tangan dan lengan di atas meja. Selalunya angkat jari anda di atas permukaan, dan kemudian angkat semuanya bersama-sama;
 4. Ambil bola (bola getah dengan bulges akan berfungsi dengan baik) dan gulungkannya ke atas meja dengan telapak tangan anda. Oleh kerana permukaannya, bola akan mempunyai kesan urut pada berus.

Ciri-ciri patah tulang radial di tempat biasa dan kaedah pemulihan yang berkesan

Pecah radius dengan atau tanpa offset adalah 20% daripada semua keretakan sistem rangka manusia. Ia berbeza di tempat penyetempatan, arah perpindahan serpihan, komplikasi. Dari artikel ini anda akan mempelajari ciri-ciri fraktur dengan anjakan dan tanpa anjakan, berapa banyak yang anda perlu berjalan dengan gypsum, masa penambahan tulang, dan arahan untuk pemulihan dan pemulihan.

Jenis fraktur radial dan tanda-tanda mereka

Kerosakan pada tulang radial lengan adalah intra-artikular, melanggar integriti dan fungsi sendi pergelangan tangan, dan tambahan artikular apabila garis patah tidak meluas ke permukaan artikular.

Dengan kecederaan tertutup tidak ada kerosakan kulit yang kelihatan, dengan patah terbuka kulit integriti dipecahkan, yang sering disertai oleh komplikasi seperti pecahnya arteri darah dan batang saraf.

Patah tanpa pergeseran serpihan tulang

Setiap kes keretakan jejari kedua berlaku tanpa anjakan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kumpulan otot di atas lengan tidak maju dan tidak mempunyai kesan mekanikal pada tulang pada masa kerosakannya. X-ray menunjukkan retak. Fraktur tidak lengkap boleh dilokalkan di kawasan kepala dan badan.

Kecederaan tanpa anjakan dalam kebanyakan kes didiagnosis pada kanak-kanak dan remaja akibat permainan aktif atau sukan. Gambar simtomatik adalah kabur. Tiada kecacatan anggota badan yang kelihatan, edema yang tidak dapat didedahkan, sensasi yang menyakitkan menyerupai lebam.

Patah dengan anjakan serpihan

Pemotongan serpihan tulang berlaku di bawah tindakan daya luaran atau dalaman ─ tekanan otot rangka pada rasuk. Ciri ciri adalah bahawa ubah bentuk anggota atas ditentukan dengan jelas.

Garis kesalahan sering melintang atau serong. Pergeseran berlaku pada satah membujur atau melintang, dalam 50% kes tulang secara serentak bergerak secara mendatar dan menegak.

Sekiranya kecederaan pada kenderaan atau pekerjaan, patah tulang suntikan (mampatan) lebih kerap direkodkan. Mereka disertai dengan kerosakan besar pada tisu otot, lapisan dalam kulit. Serpihan kecil (serpihan tulang) dapat dilihat pada sinar X.

Kecederaan radius biasa

Keretakan jejari di tempat biasa ─ ini adalah kecederaan yang paling biasa pada lengan bawah. Apabila jatuh di tangan di bawah tindakan graviti badan, jejari tidak berdiri dan pecah di bawah ketiga, 3-5 cm di atas pergelangan tangan. Bergantung pada lokasi sawit semasa musim gugur (vyvorotnost ke luar atau ke dalam), terdapat dua jenis kecederaan.

Pecah Roda atau lekapan ─ ​​berlaku pada kejatuhan langsung pada kelapa sawit, sementara kepingan tulang bergerak ke belakang lengan bawah. Menurut statistik, 2/3 daripada kecederaan sedemikian di tempat biasa adalah berkaitan dengan jenis ini.

Fraktur Smith atau extensor ─ kejatuhan berlaku pada telapak yang dibalut di dalam, serpihan beralih ke bahagian dalam pergelangan tangan.

Ia penting! Secara selari, struktur anatomi bersebelahan rosak, integriti ligamen radicolacticular dan radiocarpal terganggu, kehelan atau patah tulang gila, tulang navicular, proses styloid berlaku.

Tanda-tanda berlainan fraktur ray di tempat yang biasa:

ubah bentuk bayonet lengan bawah;

sakit yang tajam dan teruk;

Edema yang terbentuk dengan cepat dan bengkak;

sendi pergelangan tangan yang diperluaskan;

apa-apa sekatan yang ketara ke atas pergerakan lengan dan tangan.

Untuk bermusim ciri-ciri kecederaan. Fraktur di tempat yang biasa lebih kerap didiagnosis pada wanita selepas 45 tahun pada musim sejuk (semasa tempoh ais). Kekuatan tisu tulang berkurang selepas menopaus, ia menjadi longgar, rentan, sensitif terhadap tekanan mekanikal.

Pengenaan gypsum pada patah tulang radial

Sebelum anda memohon plaster, x-ray anggota badan ditetapkan dalam dua unjuran, yang membolehkan anda secara kualitatif menilai tahap kecederaan. Mengikut tanda-tanda itu, penampakan semula serpihan tulang dilakukan, kemudian diperbaiki dengan perban, gambar kawalan diambil.

imobilisasi lengan untuk gabungan serpihan tulang yang betul;

melegakan keadaan umum pesakit.

Pembalut standard digunakan dari siku ke hujung jari, dengan syarat tiada komplikasi.

Fraktur terbuka dengan beberapa serpihan atau penghancuran disertai dengan kerosakan pada tisu lembut dan saluran darah. Dalam kes ini, rawatan pembedahan ditunjukkan ─ pengurangan terbuka. Seorang pakar bedah trauma melakukan rawatan utama luka (pengasingan tisu lembut dengan pisau bedah, memutar luka yang bergerigi ke dalam tisu, untuk penyembuhan cepat). Jarum saluran darah dan saraf. Luka menyembuhkan dalam beberapa hari. Hanya selepas itu mengenakan plaster.

Ia penting! Perasaan negatif di bawah corak plaster, dengan kemunculannya harus segera menghubungi seorang traumatologist:

kebas tangan, jari;

perasaan pecah di bawah plaster;

Ini adalah tanda-tanda gerakan tulang, pendarahan dalaman, dan jangkitan akut.

Sekiranya terdapat keretakan mampatan atau tulang yang pecah dengan ketara, serpihan bersatu sukar untuk dikekalkan dalam pembalut imobilisasi, mereka akan dipasang melalui kulit dengan dua jari (menangkap jejari, kepala dan leher ulna). Kemudian letakkan plaster, dipotong dari pergelangan tangan ke tengah bahu.

Teknologi moden - plastik plaster

Gypsum plastik menyelesaikan masalah seperti berat, sekatan pergerakan yang tajam, perasaan yang berterusan kulit gatal.

Pembalut imobilisasi polimer adalah 4-5 kali lebih ringan daripada gipsum tradisional. Dia tidak membiarkan kelembapan, anda boleh mandi atau mandi dengannya. Bahan hipokallenik menyediakan pertukaran udara fisiologi, kulit di bawah pembalut bernafas. Plastik cacat dan kehilangan kualitinya hanya di bawah pengaruh cahaya matahari langsung.

Gypsum buatan mengulang bentuk anatomi individu lengan, ia boleh dimodelkan untuk setiap kes individu, pesakit tidak mengalami ketidakselesaan semasa memakai. Pemasangan tidak melanggar peredaran darah fisiologi dan aliran limfa, jadi tangan tidak membengkak. Ia mewujudkan keadaan yang baik untuk pemulihan saraf median.

Berapa banyak memakai cor plaster

Tempoh memakai pelakon plaster immobilization bergantung kepada faktor seperti berikut:

keterukan fraktur;

kadar proses metabolik dalam badan.

Callus dibentuk sekurang-kurangnya 21 hari. Sepanjang tempoh ini, tangan mesti diperbaiki dengan selamat.

Dalam kes patah tanpa anjakan atau retak, tempoh pertambahan tulang tidak melebihi 3 minggu. Berapa banyak memakai gipsum ditentukan secara individu, secara purata dari 2 hingga 4 minggu.

Untuk retak di leher dan kepala, Longuet dipakai selama 14-21 hari. Kerosakan kepada badan tulang, bergantung kepada bilangan serpihan dengan penglibatan sendi pergelangan tangan, memerlukan imobilisasi selama 1.5-2.5 bulan.

Jika 2 serpihan keseluruhan diposisi semula, tanpa menghancurkan tulang, dengan permukaan artikular yang terganggu, gipsum digunakan untuk tempoh 4-5 minggu. Sekiranya pemalutan manual tertutup adalah sukar, imobilisasi boleh bertahan sehingga 2 bulan.

Apabila menggunakan jarum mengait, gipsum tidak dikeluarkan selama 2-2.5 bulan. Sekiranya perbandingan tulang dilakukan dengan kaedah terbuka atau selepas pengulangan berulang, pakaian dipakai selama 6-8 minggu.

Nilai pembalut pada giliran rasuk

Tujuan utama pembalut adalah untuk menghalang penyebaran serpihan tulang. Peranti ini juga melegakan ketegangan otot rangka, melegakan tangan, mengurangkan beban pada sendi. Kerana imobilisasi anggota badan, rasa sakit dikurangkan.

Pembalut moden dibuat dari bahan-bahan semula jadi yang mesra alam. Semasa memakai mereka tidak menyebabkan kerengsaan, alergi, gatal-gatal, sesuai untuk semua jenis kulit.

Ia penting! Kerosakan fixative yang dipilih secara salah dan memperburuk proses penyembuhan. Pembalut boleh memerah sendi, saluran darah, mengganggu peredaran darah, membawa kepada komplikasi - ubah bentuk tulang semasa perpaduan, pelanggaran pemuliharaan anggota badan.

Pilih peranti dengan tegas atas cadangan traumatologist. Doktor akan mengarahkan cara menggunakannya dengan betul.

Pembalut itu dipakai sepanjang rawatan (immobilization plaster), serta semasa tempoh pemulihan, sehingga anggota tubuh dipulihkan sepenuhnya.

Kriteria untuk aplikasi pembetulkan bebas ralat:

lengan dan sendi sepenuhnya rileks;

tiada kesakitan;

anggota badan tidak membengkak, jari tidak berubah menjadi biru atau tumbuh mati rasa;

mobiliti sebahagian daripada phalanxes berterusan;

orang itu selesa dalam kedudukan duduk, berdiri, sambil berjalan.

Prinsip pemulihan pada patah tulang radial

Selepas tulang dipulihkan secara anatomi, perlu untuk menyambung semula kefungsian seluruh anggota badan. Semasa mereka berehat, otot dan sendi kehilangan mobiliti. Untuk mencapai bentuk fizikal yang sama, ia mengambil masa, ketekunan, kesabaran dan kerja fisioterapi yang berterusan.

Ia penting! Dalam kebanyakan kes, pemulihan selepas patah mengambil masa yang banyak kerana seseorang memakai pelakon. Pengecualian adalah kecederaan yang kompleks dengan pecah tendon, kerosakan sendi, banyak tisu tulang yang menghancurkan.

Pemulihan komprehensif termasuk aktiviti sedemikian:

latihan terapeutik, penggunaan simulator khas (mekanoterapi);

prosedur air ─ mandi garam hangat, gimnastik air (hydrocolonotherapy);

fisioterapi ─ UHF, magnet, elektroforesis, laser;

diet yang kaya dengan kalsium, mengambil vitamin untuk meregenerasi dan menguatkan tisu tulang.

LFK ─ kaedah utama memulihkan keupayaan untuk bekerja tangan

Ia adalah perlu untuk membangunkan tangan walaupun ia dalam pelakon. Semua pergerakan jari dilakukan dengan berhati-hati. Apabila ketidakselesaan atau kesakitan berlaku, gimnas segera dihentikan.

Latihan pertama dilakukan pada akhir minggu pertama selepas memakai pakaian imobilisasi. Gimnastik bermula dengan tali bahu dan secara beransur-ansur turun ke pergelangan tangan. Jari perlu direka bentuk dengan teliti.

Selepas plaster dikeluarkan, pesakit mengalami kekakuan pergerakan, sedikit kesakitan, dan perasaan takut lagi merosakkan tulang. Pergerakan terhad disebabkan oleh fakta bahawa ligamen kehilangan keanjalan buat sementara waktu. Walaupun begitu, pergerakan dibuat lebih aktif, melibatkan semua kumpulan otot lengan, termasuk yang dalam.

Latihan untuk tangan semasa memakai pelakon

Sebelum anda mengembangkan tangan anda minggu pertama selepas kecederaan, anda perlu menilai kesihatan orang itu. Tidak ada rasa sakit yang tajam, suhu badan yang tinggi. Semua latihan itu bertujuan untuk memastikan pesakit sendiri boleh melayani sendiri secara mandiri ─ memegang cawan, sudu, berus gigi, menukar pakaian, dipotong dengan pisau. Semasa menguli, tajam, bulat, beban kuasa dikontraindikasikan untuk mengelakkan penyusaran semula serpihan tulang.

Set pertama latihan untuk tangan dalam plaster dilakukan dalam kedudukan duduk. Adalah penting untuk membangunkan setiap jari fasa untuk mengelakkan pembentukan kontrak (sekatan pergerakan pasif). Pertama anda boleh membantu dengan tangan yang sihat. Jenis-jenis aktiviti motor yang berkesan:

letakkan lengan bawah di atas meja, telapak tangan, berhati-hati memerah dan hapus jari-jari (6-10 kali), ulangi tapak tangan yang sama ke bawah;

jika patah tanpa komplikasi dan siku bebas dari plaster, pergerakan fleksi di sendi dilakukan ─ tangan terletak pada permukaan yang keras dan perlahan naik ke muka dengan belakang dan sisi dalaman kelapa bergantian (5-7 kali);

memerah dan unclenching dengan jari anda bola getah lembut, mainan anti tekanan (10 kali).

Gimnastik yang berlangsung selama 5 minit menghabiskan 2-3 kali sehari. Dengan peningkatan, kali ini meningkat hingga 15 minit. Kriteria untuk pemulihan yang berjaya pada 3 minggu ─ keupayaan untuk berpakaian sendiri dengan kehadiran gypsum pada anggota badan, memotong makanan lembut dengan pisau, menyimpan cawan penuh.

Pemulihan lengan selepas penyingkiran gipsum

Sebelum memulakan latihan asas, mereka melakukan pemanasan yang mudah. Membangun sendi pergelangan tangan dalam gerakan bulat, memerah jari ke dalam tinju, dengan mudah urut berus.

LFk asas selepas fraktur termasuk kumpulan latihan berikut:

pencairan dan pengurangan jari;

tekanan oleh phalanxes akhir pada permukaan keras;

jari menaikkan ganti dari meja dengan amplitud maksimum;

gerak putaran dengan berus.

Penggunaan alat yang tersedia dengan berkesan. Ia berguna untuk menaikkan dan memegang gelas dengan air, gerakkan plasticine dengan jari anda, melambung dan menangkap bola tenis. Untuk meregangkan tendon dan ligamen pergelangan tangan, berehat lembut di atas meja dengan telapak tangan, di dalam dan di luar tangan.

Ia adalah wajib untuk memasukkan pergerakan dalam kompleks gimnastik yang melibatkan semua sendi dan bahagian lengan. Pada masa yang sama, mereka menaikkan dan membiarkan bahu, lengan mereka, dan kemudian mencairkan mereka ke sisi. Putar lengan bawah pada sendi siku dalam arah jam dan menentangnya.

Untuk memulihkan fungsi utama anggota badan, anda perlu menggunakannya lebih kerap dalam kehidupan seharian ─ menyikat, berpakaian, dan memasak.

Simulator supinasi / pronation khas lengan bawah membantu selamat mengembangkan lengan. Semasa sesi pemulihan, semua gerakan dijalankan secara anatomi dan fisiologi dengan betul (amplitud dikawal selia hingga 90 ° C). Keputusan klinikal yang cepat dicapai dengan mengoptimumkan beban dalam setiap kes individu.

Apa yang dikontraindikasikan semasa tempoh pemulihan sehingga pemulihan sepenuhnya keupayaan bekerja:

membawa beg atau beg berat lebih daripada 0.5 kg;

berurusan dengan bola empuk berat (bola tampar, bola keranjang);

memindahkan pusat graviti badan ke tangan (tanpa lemak);

putar kunci, buka kunci pintu yang ketat.

Dengan prestasi biasa keseluruhan kompleks latihan, fungsi anggota badan dipulihkan dalam 1.5-3 bulan.

Gimnastik dalam air suam

Mandian garam hangat mengurangkan nada otot, berehat sistem saraf, melegakan gejala sakit, meluaskan saluran darah, memastikan aliran darah. Untuk latihan anda memerlukan bekas di mana anda boleh muat lengan bawah anda (pelvis luas, mandi bayi) tanpa sebarang sekatan. Suhu air optimum ialah 36-37 ° C.

jangkitan tisu lembut di tapak fraktur;

ruam kulit, luka;

suhu badan meningkat;

hipertensi dalam tempoh pemisahan.

Perkembangan tangan dalam air suam lebih baik dibelanjakan pada waktu petang, 2 jam sebelum waktu tidur. Larutkan 100 g garam laut dan tenggelamkan lengan bawah, pergelangan tangan, sendi siku, sehingga separuh bahu.

Di dalam air, mereka membuat pergerakan fleksi dengan jari, telapak tangan, berputar dengan berus dalam arah yang berbeza. Naikkan dan jari-jari tertutup yang lebih rendah, putar telapak atas dan ke bawah. Setiap jenis senaman dilakukan 6-8 kali.

Latihan terapeutik di dalam air mesti dijalankan untuk 2 minggu pertama selepas penyingkiran gipsum, maka prosedurnya adalah nasihat.

Fisioterapi selepas fraktur ray

Matlamat fisioterapi adalah pemulihan sistem muskuloskeletal, penghapusan kesan negatif tisu lembut di sekelilingnya.

Urut

Pergerakan urut ringan dibenarkan semasa memakai plaster. Kesan langsung pada otot yang dihasilkan di kawasan terbuka pada kedua belah perban ─ mengusap, menggosok, tekanan intensiti rendah. Pemetaan gypsum dibenarkan. Dengan bantuan alat akupunktur magnetik, acupressure dilakukan.

Prosedur ini meningkatkan aliran darah, akses oksigen ke tisu, menggalakkan pertumbuhan semula pesat, memperbaiki proses metabolik. Ini mengaktifkan pengaliran getah bening, dengan cepat menghilangkan bengkak, mengurangkan masa yang diperlukan untuk memakai pakaian imobilisasi.

Selepas penyingkiran gypsum, tangan diasingkan dengan lebih aktif. Pergerakan klasik:

lekukan melintang dan longitudinal di seluruh permukaan lengan bawah;

pergerakan putaran bulat dengan kajian otot yang mendalam.

Selain itu, gunakan simulator manual khas, penggelek, penggelek, aplikator jarum. Urut penuh ditunjukkan tidak lebih awal daripada satu bulan selepas penyingkiran gipsum, apabila jisim otot dipulihkan.

Terapi Parafin

Paraffin ─ kesan haba pada tisu yang rosak. Parafin adalah bahan semulajadi dengan kapasiti haba yang tinggi. Kaedah ini ditunjukkan untuk pemulihan selepas keretakan berganda kompleks tulang radial.

Pemanasan dalam melegakan kekejangan otot, meningkatkan peredaran mikro dan saliran limfa. Mengganggu pembentukan contractures dan ankylosis (kekakuan sendi). Kursus terapeutik adalah 15 prosedur (setiap hari).

Rangsangan elektrik tulang dan tisu otot

Rangsangan elektrik adalah berdasarkan penggunaan arus berdenyut untuk mengembalikan pelbagai jenis tisu badan.

Prosedur mempercepat pembentukan kalus, meningkatkan kalsifikasi tulang dan proses pembentukan tulang rawan. Medan elektrik bertindak di tingkat sel, mempromosikan sintesis kondroit, osteoblas, limfosit. Menurut statistik WHO, teknik ini mengurangkan tempoh pemulihan sebanyak 30%.

Terapi gelombang kejutan

UHT adalah kaedah memulihkan fungsi muskuloskeletisan tangan menggunakan gelombang akustik. Rawatan ditunjukkan untuk patah tulang yang tidak berkembang, komplikasi disebabkan oleh reposition atau immobilization yang tidak betul, pseudoarthrosis (pembentukan sendi palsu di tempat yang tidak biasa).

Terapi gelombang kejutan merangsang pembentukan aliran darah dan tisu tulang baru. Sudah 3 prosedur pada x-ray, anda boleh melihat pembentukan jagung. Kehadiran pin atau plat logam bukanlah kontraindikasi.

Tanda patah jejari kaedah lengan dan rawatan

Pecahan radius lengan dianggap salah satu kecederaan yang paling biasa.

Ia menyumbang hampir 16% daripada semua kecederaan yang dialami dalam kehidupan seharian. Terutamanya ia berlaku pada wanita semasa menopaus.

Penyebatan pertama dapat ditemukan dalam risalah perubatan purba Mesir dan China. Walaupun begitu, penyembuh purba memberi perhatian kepada jenis kecederaan ini, dan membuat cadangan untuk rawatan dan pemulihan mangsa.

Pecah radius di tempat yang biasa

Traumatologists mempunyai perkara seperti "patah sinar di tempat biasa". Ini disebabkan oleh fakta bahawa sebahagian besar fraktur (hampir 75%) berlaku di bahagian distal tulang (terletak lebih dekat dengan tangan).

Pecahan bahagian tengah dan proksimal (terletak lebih dekat pada siku) bahagian radius berlaku hanya dalam 5% kes.

Terdapat dua jenis:

 • Smith, atau flexor. Ia berlaku apabila seseorang terjatuh ke arah belakang belakang lengan bawah. Akibatnya, serpihan tulang tulang radial dialihkan ke permukaan luar lengan bawah;
 • Wheels, atau ekstensor. Berlaku apabila mangsa jatuh di permukaan palmar tangan. Akibatnya, over-bending berlaku dalam sendi radiokarpal, dan serpihan tulang digerakkan ke arah dorsum lengan bawah.

Seperti yang dapat dilihat dari perihalan, fraktur Smith dan Wheels adalah imej cermin antara satu sama lain.

Klasifikasi kecederaan

Bergantung pada jenis kejadian:

 • Patologi - tidak banyak berlaku di bawah aksi daya mekanikal, tetapi akibat penurunan kepadatan mineral tulang. Penyakit ini, manifestasi jelas yang patah patologis, dipanggil osteoporosis;
 • Traumatik. Berlaku akibat dari kesan pada tulang faktor mekanikal mana pun: kesan, kejatuhan, berputar, kerja fisik yang berlebihan, dan sebagainya.

Bergantung pada pelanggaran keutuhan kulit:

 • Patah radial tertutup lengan apabila kulit di atas tapak cedera masih utuh;
 • Buka. Dalam kes ini, integriti kulit rosak, dan serpihan tulang keluar.

Bergantung pada garis kesalahan:

 • Skew;
 • Melintang;
 • Longitudinal;
 • Berbentuk skru;
 • Berbentuk T;
 • Dampak, di mana serpihan tulang masuk ("tukul di") antara satu sama lain;
 • Pebbled.

Terdapat juga klasifikasi anatomi:

 • Pecahan diafisis aci (badan);
 • Fraktur intraartikular kepala dan leher tulang radial;
 • Pecah proses styloid.

Gejala

Kecederaan disertai dengan gambaran klinikal yang jelas. Tanda dan gejala utama lengan patah adalah seperti berikut:

 • Kesakitan Kesakitannya sangat tajam, ia semakin meningkat pada percubaan yang sedikit untuk bergerak atau bahkan mengetatkan otot-otot lengan. Sindrom nyeri sangat sengit jika berlaku kecederaan terbuka; Anda akan berminat. Penggunaan pakaian spike untuk kecederaan bahu
 • Pembengkakan tisu tempatan. Fraktur mencetuskan cascade reaksi, akibatnya proses peradangan berkembang. Pada masa yang sama, pembuluh darah membesar, dan cairan yang berpanjangan pada tisu, yang membawa kepada penampilan bengkak. Jika hematoma telah timbul akibat kecederaan, maka tempat edema menjadi ungu-berwarna ungu pada waktunya;
 • Pergerakan patologi di tangan. Gejala ini merujuk kepada tanda-tanda mutlak, iaitu, kehadirannya dalam 100% kes menunjukkan fraktur. Memeriksa pergerakan patologi boleh menyebabkan kerosakan tisu tambahan, oleh itu hanya seorang pakar yang dapat menjalankannya!
 • Pemendekan tangan. Simptom ini berlaku pada patah dengan anjakan serpihan sepanjang panjang;
 • Crepitus serpihan tulang. Gejala ini, seperti pergerakan patologi, merujuk kepada tanda-tanda mutlak fraktur. Apabila anda cuba untuk mengusir tulang di bawah jari anda, terdapat kerumitan ciri, yang dalam amalan klinikal dipanggil crepitus. Semak ciptaan hanya boleh pakar. Sekiranya anda cuba mengesahkan gejala ini sendiri, anjakan serpihan yang lebih besar mungkin berlaku.

Pertolongan cemas untuk patah jejari lengan

Terdapat tiga langkah utama yang mesti dilakukan dalam penyediaan bantuan pertolongan pertama. Ini termasuk:

 • Imobilisasi awal (immobilization) dari anggota yang cedera;
 • Pelepasan nyeri yang mencukupi;
 • Pendedahan tempatan terhadap sejuk;

Imobilisasi anggota yang cedera adalah langkah pertama dalam pertolongan cemas. Penetapan yang betul dari anggota badan melakukan beberapa tugas sekaligus:

 • Meminimumkan anjakan tulang tambahan;
 • Mengurangkan risiko kerosakan pada serpihan tisu lembut;
 • Mengurangkan kesakitan.

Sebelum anda melancarkan, penting untuk membebaskan tangan anda dari cincin, jam tangan, gelang, dll. Jika tidak, ia boleh menyebabkan peretasan saluran darah dan saraf. Untuk memberikan kedudukan tetap kedudukan fisiologi, ia mesti dibengkokkan pada sendi siku pada sudut 90 darjah dan membawa kepada badan, menghidupkan tangan ke atas.

Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh menggunakan ubat dari kumpulan NSAIDs (ubat anti-radang nonsteroid). Ini termasuk diclofenac, ibuprofen, ketonal, dexalgin, Celebrex, dan lain-lain. Ubat tersenarai boleh diambil dalam bentuk tablet atau sebagai suntikan intravena dan intramuskular.

Aplikasi tempatan sejuk juga mengurangkan kesakitan. Selain itu, di bawah tindakan suhu rendah, vasoconstriction berlaku dan bengkak tisu berkurangan.

Diagnostik

Kaedah diagnostik radiasi adalah "standard emas" dalam diagnosis fraktur. Selalunya dalam radiografi amalan rutin digunakan dalam dua unjuran.

Sinar-X akan menunjukkan bukan sahaja kehadiran patah, tetapi juga sifatnya, kehadiran serpihan, jenis anjakan, dan lain-lain. Data ini memainkan peranan penting dalam memilih taktik rawatan.

Kadangkala pakar trauma menggunakan kaedah tomografi yang dikira untuk mendiagnosis kecederaan kompleks.

Rawatan fraktur radius

Taktik rawatan bergantung kepada jenis kerosakan dan dalam setiap kes dipilih secara individu.

Dalam kes patah tulang di tempat yang tipikal, rawatan terdiri daripada perampingan tertutup ("pemasangan") serpihan tulang dan penggunaan plaster cast untuk mengelakkan sesaran. Selalunya pelakon plaster merangkumi tangan, lengan bawah dan bahagian bawah bahu yang lebih rendah.

Berapa banyak memakai gipsum pada giliran radius lengan? Imobilisasi berlangsung secara purata 4-5 minggu. Sebelum anda melepaskan plaster cast, peperiksaan sinar-X wajib dijalankan. Ini adalah perlu untuk menilai gabungan serpihan serong.

Kadang-kadang mustahil untuk menyembuhkan kecederaan dengan memohon plaster sahaja. Kemudian gunakan kaedah berikut:

 • Fiksasi percikan fragmen dengan jarum. Kelebihan kaedah ini adalah kelajuan dan invasiveness yang rendah. Walau bagaimanapun, dengan rawatan ini adalah mustahil untuk memulakan perkembangan awal pergelangan tangan;
 • Membuka semula serpihan tulang menggunakan logam. Dalam kes ini, pakar bedah membuat hirisan tisu lembut, membandingkan serpihan tulang dan membetulkannya dengan plat logam dan skru.

Malangnya, kaedah pembedahan mempunyai beberapa mata negatif. Pertama sekali, ia adalah risiko jangkitan luka. Oleh itu, selepas operasi, perlu mengambil kursus antibiotik spektrum luas. Kelemahan kedua rawatan pembedahan fraktur adalah tempoh pemulihan yang lama.

Masa pemulihan

Tempoh tempoh pemulihan bergantung kepada kerumitan kecederaan dan dikumpulkan, secara purata, 6-8 minggu. Tempoh pemulihan dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti skala operasi, kadar penyembuhan luka, keadaan imuniti, kehadiran penyakit tulang, dsb.

Selalunya proses pemulihan selepas patah tulang radial tertunda disebabkan oleh fakta bahawa pesakit mengabaikan cadangan doktor, khususnya, secara bebas menghapus pembalut plaster sebelum waktu yang ditetapkan. Ini penuh dengan beberapa komplikasi, yang akan dibincangkan di bawah.

Jika selepas penyingkiran plaster, lengan telah membengkak - ini adalah proses biasa, bagaimana untuk membuang bengkak selepas lengan patah boleh didapati di sini

Pemulihan dan cara mengembangkan tangan selepas patah jejarian

Pemulihan selepas patah harus dilakukan secara komprehensif dan termasuk urut, fisioterapi, serta terapi fizikal. Kejayaan rawatan sebahagian besarnya bergantung pada seberapa bertanggungjawab seseorang mendekati setiap aktiviti yang disenaraikan.

Urut

Anda boleh mula mengembalikan anggota badan dengan urut. Urutan urut yang betul selepas patah tulang radial mempunyai kesan analgesik, meningkatkan proses pemulihan, dan juga menghalang pembuangan otot.

Mulailah dengan urut bahu, kemudian bekerjasama dengan sendi siku, dan hanya kemudiannya untuk mengurut kawasan sekitar kecederaan. Akhirnya, urut berus. Tempoh sesi urut adalah kira-kira 15 minit.

Kaedah fisioterapi

Fisioterapi menduduki tempat penting dalam pemulihan. Prosedur berikut digunakan:

 • Elektroforesis dengan persiapan kalsium. Intipati elektroforesis dikurangkan kepada pergerakan arah perlahan zarah dadah ke dalam tisu. Kalsium meningkatkan ketumpatan mineral tulang dan mempercepatkan melekat serpihan tulang;
 • Terapi magnet frekuensi rendah. Ia mempunyai kesan analgesik dan anti-radang;
 • Kaedah UHF. Teknik ini bertujuan untuk memanaskan tisu lembut. Akibatnya, metabolisme tempatan bertambah baik, yang mempercepat pertumbuhan semula;
 • Sinaran Ultraviolet. Di bawah tindakan radiasi ultraviolet, vitamin D dihasilkan, yang diperlukan untuk penyerapan kalsium yang lebih baik.

Kelas terapi latihan

Sebagai akibat daripada imobilisasi yang berpanjangan, otot-otot kehilangan nada mereka, yang dipenuhi dengan perkembangan hipotrofi. Itulah sebabnya penting untuk memulakan terapi senaman tepat pada masanya pada patah tulang radial. Kelas harus bermula dengan senaman yang paling mudah, sebagai contoh, bergantian dengan jari anda. Doktor akan menulis satu skim latihan, bagaimana mengembangkan lengan selepas patah tulang radial.

Latihan selepas patah tulang radial perlu dilakukan dengan teliti, tanpa pergerakan secara tiba-tiba.

Komplikasi dan kemungkinan akibatnya

Mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: komplikasi segera kecederaan dan kesan jangka panjangnya.

Komplikasi segera kecederaan termasuk:

 • Kerosakan kepada ikatan saraf (contohnya pecah). Mempunyai pelanggaran kepekaan (termal, sentuhan, motor, dan lain-lain);
 • Kerosakan pada tendon jari, akibat dari itu fungsi fleksi atau pelanjutan tangan mungkin merosot;
 • Kerosakan ke pembuluh darah dengan pembentukan hematoma;
 • Pemecahan otot separa atau lengkap;
 • Komplikasi berjangkit (contohnya, memasang jangkitan ke permukaan luka).

Komplikasi jangka panjang kurang biasa. Ini termasuk osteomyelitis (cair lebur purulent), kecacatan anggota disebabkan oleh gabungan serpihan tulang yang tidak wajar, pembentukan kontrak.

Ciri-ciri fraktur radial pada kanak-kanak

Tulang-tulang seorang kanak-kanak berbeza dengan struktur dari tulang orang dewasa. Ini disebabkan oleh kehadiran zon pertumbuhan tulang, bekalan darah yang lebih baik, serta ciri periosteum - cangkang yang menutupi tulang di luar.

Bagi kanak-kanak, pembentukan fraktur jenis "cawangan hijau", atau patah subperiosteal, adalah sangat ciri. Oleh sebab periosteum pada kanak-kanak sangat fleksibel, ia tidak akan kehilangan keutuhannya sekiranya kecederaan.

Apabila jatuh atau memukul tulang, ia membengkok, cembungnya cembung, dan bahagian cekung tetap utuh. Oleh itu, patah tulang tidak sempurna dan menyembuhkan lebih cepat.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt

"Fraktur tulang Radial: jenis dan gejala, diagnosis, prinsip rawatan"

3 komen

Evolusi diketahui telah meletakkan manusia secara menegak, meninggalkan kakinya untuk sokongan, dan menyesuaikan tangannya untuk kerja. Dan traumatologi (jika wujud pada zaman purba) akan segera memperkaya dengan fakta-fakta berikut: patah radius di tempat biasa adalah patah tulang yang paling kerap: 12% daripada semua kecederaan yang berkaitan dengan patah tulang terasing jatuh di atasnya.

Pecah di tempat biasa - apa itu?

Sekiranya kita menatal melalui buku teks traumatologi dan ortopik dalam mana-mana tahun pelepasan, maka kita akan pastikan bahawa untuk mana-mana patah lain tidak terdapat penyetempatan sedemikian, yang dipanggil "tempat yang biasa". Hanya jejari yang dihormati dengan "pencalonan kehormat" ini. Dan fakta ini segera menimbulkan teka-teki. Contohnya, kenapa hanya memecahkan tulang ini? Nampaknya lebih logik dan mudah apabila dua tulang lengan bawah seketika seketika dalam "tempat biasa".

Malah, tentu saja, lengan bawah sering memecahkan serta-merta sepanjang dua tulang, dan pada prinsipnya lebih sukar untuk mengenali patah terpencil. Lagipun, fungsi sokongan tidak mengalami (disebabkan oleh keseluruhan tulang), dan jika tidak ada patah terbuka, maka kecederaan ini sering tidak diiktiraf. Tetapi tulang radial memecah lebih kerap, dan di "tempat kegemaran."

Dalam foto, anak panah menandakan tapak retak biasa.

Dalam kes ini, kita bercakap tentang patah terpencil bahagian bawah tulang radial. Untuk memecahkan tulang di sini boleh menjadi kedua-dua fleksi dan lanjutan. Melangkah memainkan peranan yang lebih besar dalam patogenesis kecederaan daripada fleksi.

Pecahan pancaran di tempat yang tipikal, masing-masing, adalah dua jenis:

 • Varian meluas, atau pelanjutan (Collis). Ia berlaku ketika jatuh pada tangan yang terulur dengan percubaan untuk jatuh di telapak tangan, walaupun mungkin terjadi ketika bertarung, dan melawan olahraga. Dengan kecederaan jenis ini, serpihan tulang dialihkan ke arah belakang tangan;
 • Flexion, atau fleksi fraktur (Smith). Ia akan berlaku jika anda tidak jatuh ke dalam sawit terbuka, tetapi pada bengkok. Sudah tentu, ini kurang biasa, kerana seseorang secara naluriah, ketika jatuh, cuba jatuh di telapak tangan, dan bukan di sisi belakangnya. Oleh itu, serpihan tulang dialihkan ke sisi sawit.

Walaupun kecederaan umumnya diterima oleh lelaki, jenis patah tulang ini lebih kerap berlaku di kalangan wanita, mungkin semata-mata kerana ketika wanita jatuh, akibat kerangka "anggun" dan sering lebih berat badan, risiko patah tulang yang lebih tinggi adalah lebih tinggi.

Fakta yang mengejutkan yang turun dalam sejarah: diketahui bahawa kereta lama di USSR sering digulung dengan mahkota. Apabila enjin dimulakan, pemegangnya "menarik" dan mula berputar liar, jika gunungnya tidak menyediakan jalan keluar bebas. Dan dalam kes ini, pemandu yang tidak berpengalaman menerima patah rasuk di "tempat yang sama". Pemandu yang berpengalaman memberi amaran - memegang pemegangnya, tidak perlu menentang ibu jari dengan selebihnya - semua jari harus berada di satu sisi pemegang, ini akan membolehkan tangan melepaskan diri tanpa kecederaan.

Di manakah boleh rintang, dan bagaimana rupanya?

Tulang radial - pendidikan yang cukup panjang. Ia menghubungkan siku dan pergelangan tangan, dan boleh memecahkan di tempat-tempat berikut:

 • kepala dan leher radius berhampiran sendi siku.

Selalunya, ini adalah hasil membongkok tajam pada siku, atau menyentakkan lengan bawah ke luar atau masuk ke dalam sendi siku. Terdapat bengkak pada siku, di bahagian hadapan dan luaran bahagian lengan bawah. Selepas ini, pergerakan di siku, terutamanya bertukar dan mengimbangi, menyebabkan kesakitan yang teruk;

 • fraktur diaphyseal tulang radial (bahagian tengahnya).

Seringkali, patah diafisis digabungkan dengan patah ulna. Fraktur ray tunggal lebih halus, kerana tiada kecacatan lengan, dan tidak ada tanda-tanda disfungsi kasar.

Walau bagaimanapun, terdapat kesakitan dan pembengkakan pada tapak patah. Pelbagai gerakan (putaran lengan bawah) berkurang, dan semasa pergerakan, crunching fragmen, atau crepitus boleh didengar. Gejala ciri pecahan balok adalah kepala "senyap" dan tidak berputar tulang radial, sambil memutar lengan bawah.

 • Fraktur Montaja dan Galeazzi.

Jadi dipanggil kerosakan gabungan di mana satu tulang pecah, dan yang kedua - terpencil. Dalam kes kecederaan Montagej, ulna dipecahkan (di bahagian atas atas, lebih dekat dengan siku), dan kepala radius terputus, tetapi tetap utuh. Tetapi patah Galeazzi membawa kepada hakikat bahawa radius memecah pada tahap ketiga yang lebih rendah, dan ulna itu mengalihkan kepalanya.

Kecederaan Montage berlaku jika bahagian atas lengan bawah mempunyai strok. Terdapat pelanggaran tajam pergerakan di siku, lengan bawah sedikit dipendekkan, dan bengkak di sekitar siku.

Sekiranya trauma Galeazzi, pembengkakan dan kesakitan berlaku di kawasan pergelangan tangan, ubah bentuk kontur tulang radius berlaku pada beberapa sudut.

Semua jenis kecederaan ini boleh dirawat secara konservatif, dan mereka boleh dirawat dengan cepat, bergantung kepada keterukan kecederaan, kehadiran perpindahan, interferensi tisu dan faktor lain.

Gejala patah radial

Gejala berikut mungkin berlaku dengan penyetempatan kecederaan ini:

 • Terdapat kesakitan di kawasan sendi pergelangan tangan;
 • Edema muncul;
 • Jika serpihan tulang berpindah, ia dapat dirasakan di belakang atau di sisi palmar lengan bawah;
 • Jika tidak ada anjakan, maka tidak ada ubah bentuk, tetapi hanya timbul hematoma;
 • Apabila anda cuba merasai sendi pergelangan tangan, kesakitan teruk muncul, terutamanya di bahagian belakang;
 • Apabila anda cuba membuat beban paksi (contohnya, apabila anda berehat di telapak tangan anda) terdapat rasa sakit yang tajam di kawasan pergelangan tangan;
 • Sekiranya cabang-cabang saraf radial rosak semasa patah tulang, maka gejala kerosakan saraf radiasi boleh berlaku. Mengenai mereka akan ditulis apabila datang kepada komplikasi.

Pada anjakan, patah terbuka dan tertutup

Anjakan tulang selalu menjadi kenyataan yang tidak menyenangkan. Dikatakan bahawa "impian ahli bedah trauma" adalah retak di tulang, yang sering dipanggil patah tanpa anjakan. Pemindahan sentiasa sukar dan memanjangkan tempoh pemulihan selepas patah tulang radial.

Dalam bidang lengan beberapa varian anjakan boleh berlaku:

 • Dalam lebar - serpihan tulang bersurai di bawah pengaruh pasukan traumatik;
 • Serpihan terbentang sepanjang, dan tidak bersentuhan dengan satu sama lain. Ini adalah kesalahan otot-otot lengan bawah;
 • Juga, anjakan boleh menjadi sudut - serpihan itu diputar, disebabkan oleh tujahan yang tidak rata dari salah satu kumpulan otot.

Tetapi sesaran bukan satu-satunya masalah yang boleh berlaku. Namun, kita berurusan dengan dua serpihan. Tetapi sekiranya ada patah yang dipintal, dan bahkan menentang latar belakang osteoporosis, di mana terdapat perpindahan sebahagian besarnya, dengan interferensi tisu - ini selalu merupakan petunjuk untuk rawatan pembedahan. Dengan cara yang sama, jika berlaku patah tulang paksi yang terjejas, operasi diperlukan, jika tidak, pemendekan tulang dan gangguan sendi akan berlaku.

Bagi fraktur terbuka, jika kita bercakap tentang "tempat biasa", mereka agak jarang berlaku.

Diagnosis patah tulang

Secara semulajadi, asas diagnosis yang tepat adalah ujian X-ray yang berkelayakan. Walau bagaimanapun, bukti fraktur yang tidak dapat disangkal adalah pengesanan kedua-dua garis patah dan serpihan pelarian individu. Kanak-kanak sering mengalami patah tulang dengan nama cantik "ranting hijau", ketika periosteum muda dan fleksibel masih utuh.

Dalam kes ini, serta dengan patah tulang, pengesanan garis patah membuktikan kesulitan yang diketahui. Tetapi, untungnya, untuk kecederaan rasuk di tempat biasa, mekanisme yang terkesan tidak tipikal, dan pilihannya sangat jarang berlaku.

Ahli radiologi kemudian menentukan kedudukan serpihan itu. Kadang-kadang pecahan distal tidak utuh, tetapi berpecah-pecah. Dalam sesetengah kes, patah proses styloid ulnar didapati. Ini "kejutan" dicatatkan dalam 70% daripada semua kes.

Bagaimana untuk merawat patah tulang radial?

Adalah penting untuk diingat bahawa penyembuhan fraktur radial melibatkan syarat-syarat berikut:

 1. Tepat mengurangkan serpihan sepanjang garis patah;
 2. Kencangkan mereka dengan ketat untuk membuat jurang hilang;
 3. Serpihan maksimum yang tidak bergerak untuk sekurang-kurangnya 2/3 tempoh imobilisasi.

Sudah tentu, ini adalah keadaan yang ideal, dan ia bergantung kepada mereka bahawa kualiti dan tempoh pertambahan bergantung. Apakah yang dilakukan oleh doktor dengan jenis fraktur ray yang tidak rumit?

Dengan patah ekstensor

Pada mulanya, traumatologist menjalankan anestesia tapak patah. Untuk ini, 20 ml penyelesaian novocaine 1% mencukupi, dan ia melakukan penipisan semula secara manual bagi serpihan. Untuk tujuan ini, lengan bawah bengkok, dan rakan sejajar dengan bahagian ulnar di sepanjang paksi membujur tangan dicipta. Kedudukan ini mesti dikekalkan selama 10 - 15 minit. Ini perlu supaya kumpulan otot yang dikehendaki melegakan dan tidak menghalang pengubahsuaian. Selepas ini, serpihan biasanya mudah dipindahkan ke arah sawit dan siku.

Dalam usaha untuk menghilangkan ubah bentuk sudut, berus dilenturkan bersama dengan serpihan di arah palmar, biasanya di pinggir meja. Selepas itu, dengan lekukan palmar dan penculikan mudah ke siku, sebatang plaster digunakan pada bahagian belakang tangan. Ia harus menutup ruang dari bahagian atas lengan bawah ke sendi metacarpophalangeal, hanya meninggalkan jari-jari bebas.

Sekiranya kecederaan itu berlaku

Perbezaannya ialah di sini, usaha dan arah dicipta dengan memindahkan serpihan ke bahagian belakang, bukan pada kelapa sawit. Untuk mengelakkan anjakan sudut, mereka melakukan yang bertentangan, iaitu, mereka melepaskan berus pada sudut 30 °, dan juga memohon pelekat plaster ke longuet.

Setelah penambahbaikan dilakukan, perlu memastikan bahawa semuanya dikira dengan betul. Untuk melakukan ini, imej X-ray dilakukan, dan dalam kes-kes yang sukar (contohnya, dengan garis patah tulang seperti helix), penentuan semula itu dilakukan di bawah kawalan x-ray.

Komplikasi yang mungkin

Nasib baik, trauma atau pecah saraf radial adalah komplikasi yang jarang tetapi tidak menyenangkan. Ini adalah petunjuk untuk pembedahan kecemasan. Gejala luka adalah:

 • mati rasa dorsal, dan tiga jari pertama (dari besar);
 • causalgia (membakar kesakitan di bahagian belakang tangan).

Kemudian rawatan pembedahan harus dilakukan, kadang-kadang dengan penglibatan ahli bedah saraf, jika dirancang untuk menggunakan mikroskop pembedahan dan intervensi mikrosurgis.

Bilakah pembedahan diperlukan?

Selalunya, adalah mungkin untuk memulihkan integriti radius tanpa sebarang incisions, osteosynthesis dan jenis operasi lain. Tetapi terdapat kes-kes yang mustahil untuk dilakukan tanpa penjagaan pembedahan, dan kemudian kemasukan ke hospital segera dalam jabatan kecemasan adalah perlu. Lagipun, jika anda terlepas beberapa minggu, maka keupayaan hujung tulang untuk menyatukan menurun secara mendadak, dan mungkin sama ada aksion yang salah, atau pembentukan sendi palsu. Terdapat tanda-tanda mutlak untuk pembedahan untuk apa-apa jenis patah:

 • Buka fraktur. Secara semulajadi, rawatan pembedahan utama, penyingkiran tisu nekrotik, serpihan, pencegahan jangkitan sekunder diperlukan;
 • Pengaruh tisu lembut. Jadi dipanggil keadaan ketika antara serpihan tulang, sepanjang garis perpaduan masa depan, jatuh tisu lembut: otot, fasia, tisu lemak. Dalam keadaan sedemikian, tiada pertambahan akan terjadi, dan sendi palsu akan terbentuk. Adalah perlu untuk menyingkirkan apa-apa kesan tisu asing di zon pertambahan;
 • Kecederaan kepada ikatan vaskular dan syaraf;
 • Kesukaran dalam reposition, sebilangan besar serpihan;
 • Serpihan "Tidak dikendalikan". Jadi dipanggil kepingan tulang yang tidak ada yang dilampirkan, dan mereka boleh bergerak dengan bebas.

Bagaimana untuk merawat patah rasuk semasa memakai splint dan selepas penyingkiran?

Adalah penting untuk mengikuti diet dengan banyak protein, unsur surih dan vitamin. Pesakit mesti semestinya menerima keju, ikan, telur, daging. Kompleks vitamin - mineral boleh diambil. Dari 10 - 15 hari selepas kecederaan, penggunaan sediaan kalsium adalah disyorkan - dalam bentuk klorida atau glukonat.

Tempoh pemulihan dan tempohnya

Biasanya pelenting dengan keretakan yang tidak rumit disemprotkan untuk tempoh satu bulan, pada kadar pertambahan tulang biasa. Anda boleh "memindahkan jari" dari hari kedua, anda boleh memohon fisioterapi dari hari ketiga (UHF, yang mempunyai kesan decongestant). Biasanya sebulan kemudian, gipsum dikeluarkan, dan rawatan pemulihan bermula.

 • Biasanya keupayaan untuk bekerja dikembalikan sebulan selepas pemindahan plaster, atau 6 hingga 8 minggu selepas kecederaan.

Istilah intergrowth dari patah radius lengan dengan anjakan tidak hanya bergantung pada rawatan, tetapi juga pada usia. Oleh itu, setelah reputasinya patah tulang pada usia muda, selepas 8 minggu, pemulihan penuh mungkin. Tetapi dengan osteoporosis pasca menopaus, tempoh penyembuhan dua kali lebih panjang adalah mungkin.

Mengenai fisioterapi dan pemulihan

Orang tidak boleh berfikir bahawa tiada apa yang boleh dilakukan semasa memakai plaster. Ia tidak. Sudah dalam tempoh awal selepas kecederaan, sesi UHF digunakan. Ia adalah untuk jenis fisioterapi bahawa gypsum bukan halangan. Matlamat fisioterapi adalah untuk mengurangkan bengkak, sakit. Luangkan 6 hingga 8 sesi pada mod suhu rendah 3 hingga 4 hari selepas kecederaan. Tempoh setiap sesi adalah kira-kira 10 minit.

Juga ditunjukkan adalah arus diadinamik. Longget bukanlah pakaian padat, dan ada tempat untuk melampirkan elektrod. Dalam kombinasi dengan UHF diadinamik juga melegakan kesakitan.

Sekiranya lognet mempunyai tetingkap, maka elektroforesis boleh digunakan dengan anestesi tempatan, sesi terapi magnet ditunjukkan.

Secara purata, pada 3-5 minggu selepas kecederaan, perlu menyediakan "bekalan" sebatian kalsium dan fosforus ke zon patah untuk "membina" tisu tulang. Elektroforesis 2% kalsium klorida dan 5% natrium fosfat, dalam jumlah 10 hingga 20 prosedur, memberikan bantuan yang baik dalam hal ini.

Gimnastik perubatan ditunjukkan walaupun gypsum tidak dikeluarkan: selepas semua, jari-jari bebas. Dari hari ke-10, anda boleh sedikit menegangkan otot-otot di bawah longue (senaman statik, atau isometrik).

Anda perlu berhati-hati untuk tidak membenarkan perasaan "air pasang", distensi dalam pembalut, atau kebas. Dalam kes itu, jika jari-jari putih, berwarna biru dan hilang kepekaan - anda mesti berjumpa doktor.

Selepas mengeluarkan gypsum, sangat penting untuk menghilangkan hipotrofi otot, menormalkan peredaran darah di zon patah dan tisu di sekeliling, dan mula menggunakan sendi pergelangan tangan. Ini membantu gimnastik terapeutik. Ia tidak boleh digantikan dengan cara fisioterapi lain, kerana pergerakan adalah kehidupan.

Pada mulanya, pergerakan pasif dilakukan apabila tangan lain membantu, dan kemudian tangan aktif. Kemudian sekali lagi gunakan teknik elektroforesis, contohnya, dengan Dibazol, vitamin, lidazoy. Ini menyumbang kepada peningkatan trophisme saraf dan pencegahan parut dan pelekatan, terutamanya selepas operasi. Sapukan phonophoresis, panas - dan terapi cahaya, ozokeritotherapy, aplikasi parafin.