Utama / Siku

Patah mandibular

Patah mandibular adalah keadaan patologi yang berlaku dalam pelanggaran keutuhan tulang mandibula. Pesakit mengadu tentang penampilan bengkak yang menyakitkan di kawasan kerosakan, peningkatan kesakitan apabila mengunyah, membuka mulut. Gigit dipecahkan, dalam rongga mulut, air mata membran mukus didedahkan dengan pendedahan tepi tulang. Gigi pada serpihan yang rosak adalah mudah alih. Diagnosis patah mandibula dibuat berdasarkan aduan, status tempatan, data sinar-X. Rawatan utama patah mandibular adalah penghapusan rasa sakit, rawatan antiseptik luka, splinting sementara. Penetapan tetap serpihan dicapai secara konservatif atau pembedahan.

Patah mandibular

Patah mandibular - kerosakan pada tulang, disertai oleh pelanggaran lengkap atau sebahagian daripada keutuhannya. Antara trauma CLO, fraktur mandibula didiagnosis paling kerap. Kecederaan gabungan tulang maksil dan rahang bawah dikesan dalam 15% daripada mereka yang diperiksa. Kumpulan utama pesakit terdiri daripada lelaki berusia 20 hingga 40 tahun. Pada kanak-kanak, fraktur mandibular berlaku dalam 15% daripada kes. Dari segi kelaziman, kedudukan pertama diduduki oleh keretakan badan (lebih 65%), di tempat kedua - kerosakan sudut (37%), dan tempat ketiga adalah oleh keretakan cawangan. Pelanggaran keutuhan jabatan mental didiagnosis pada setiap pesakit kedua puluh. Nisbah kecederaan mandibular unilateral dan bilateral adalah 1: 1. Kira-kira seperempat pesakit memerlukan rawatan pembedahan patah mandibular.

Punca patah mandibula

Pecahan mandible timbul akibat kesan daya, magnitud yang melampaui ciri-ciri plastik tisu tulang, yang berlaku, sebagai contoh, akibat kesan frontal dan lateral pada ketiga bahagian bawah CLO, apabila benda berat jatuh dari ketinggian di muka, sekiranya berlaku kemalangan. Penyetempatan garis patah sesuai dengan bahagian tulang dengan kepadatan berkurang. Sudut mandible, proses condylar dan artikular, bahagian dagu lebih mudah terdedah kepada kecederaan trauma. Dalam pergigian, terdapat juga patologi patologis mandible, yang disebabkan oleh penggunaan kuasa yang tidak melebihi fisiologi. Kecederaan serupa diperhatikan dalam proses resorptive tisu tulang pada pesakit dengan penyakit keradangan dan merosakkan (dalam osteomyelitis, sista radikal) atau sekiranya berlaku perkembangan tumor malignan.

Pecahan mandibula tidak hanya langsung, tetapi juga dapat dilihat. Dalam patah secara langsung, keutuhan tulang patah pada titik impak daya trauma. Penyetempatan fraktur tercermin rahang bawah secara langsung bergantung kepada kawasan dan arah impak. Dengan mampatan dua hala tulang mandibular di kawasan molar, ketegangan maksimum tisu tulang tertumpu di kawasan garis tengah. Dengan kesan langsung daya amplitud tinggi di kawasan dagu, leher mandibula adalah yang paling lemah. Fraktur unilateral leher sering dicerminkan, timbul dari kesan sampingan. Terlucutan serpihan pada patah rahang bawah ditentukan oleh trajektori kesan daya traumatik, kawasan kawasan yang rosak, sekumpulan otot yang melekat pada permukaannya.

Klasifikasi fraktur mandibula

Menurut lokalisasi, patah mandibular dibahagikan kepada 2 kumpulan:

 1. Pecah badan. Lebih kerap terbuka, secara klinikal disertai oleh pecah membran mukus, pendarahan. Terdapat median (garis patah melepasi antara gigi pusat), mental (integriti diperhatikan di kawasan antara anjing dan premolar atau antara premolar), lateral (zon kerosakan diselaraskan pada tikus), sudut (tulang yang rosak di sudut) patah rahang bawah.
 2. Keretakan cawangan. Kategori ini termasuk pelanggaran keutuhan cabang-cabang tulang mandibular (garis kerosakan mempunyai arah selari atau tegak lurus berbanding paksi longitudinal) dan dua prosesnya - artikular dan coronal. Sebaliknya, patah proses artikular boleh berlaku di peringkat asas, leher atau kepala. Lebih kerap didiagnosis keretakan tertutup cawangan tulang mandibula.

Fraktur mandibula juga dibahagikan kepada garis lurus (satu garis patah diperhatikan), dipancarkan (beberapa serpihan berpotongan pada sudut yang berbeza di antara mereka) dan gabungan, terbuka dan tertutup, unilateral dan dua hala, dibentuk.

Gejala retak mandibular

Sekiranya patah mandibular, pesakit mengadu bengkak yang menyakitkan di tapak kecederaan. Sensasi yang tidak menyenangkan dipertingkatkan dengan mengunyah, menggigit makanan. Sekiranya berlaku pelanggaran integriti saluran darah yang besar, pendarahan berlaku. Dengan fraktur linear sisi rahang bawah, wajah memperoleh konfigurasi asimetris. Kecederaan traumatik terhadap saraf glomerular yang lebih rendah menyebabkan kebasakan kawasan mental dan bibir bawah. Warna kulit berubah kerana pembentukan hemorrhages, hematomas.

Dengan fraktur terbuka pada membran mukus, air mata diturunkan dengan pendedahan kelebihan tulang. Menurut peralihan peralihan, pendarahan ditentukan. Artikulasi pada giliran rahang bawah dipecahkan. Sifat penutup gigi ditentukan oleh tahap, simetri kerosakan. Pesakit memerhatikan pergelangan kaki yang berperingkat-peringkat. Hubungan Fissure-tubercle dipecahkan. Gigi di garis patah adalah mudah alih (2-3 darjah). Selalunya mendedahkan dislokasi gigi yang lengkap.

Diagnosis patah mandibula

Diagnosis patah mandibular dibuat berdasarkan aduan pesakit, status tempatan, data x-ray. Semasa pemeriksaan fizikal, doktor gigi mengenal pasti ciri-ciri tanda luaran secara lisan fraktur mandibula: pembengkakan tisu lembut di tapak kerosakan, perubahan warna dan pelanggaran keutuhan kulit. Terdapat penyelewengan baris median. Dengan pemeriksaan palpation, adalah mungkin untuk mengesan penyelewengan, lekukan tulang. Sekiranya garis patah mandibula melintas di kawasan sudut atau cawangan, tekanan sedikit pada dagu menyebabkan kesakitan meningkat di tapak kecederaan. Sebaliknya, jika pesakit mengalami patah mental, tekanan dua hala di kawasan sudut menyebabkan kesakitan teruk di zon depan.

Untuk menentukan lokalisasi patah mandibular, doktor gigi menggunakan ujian diagnostik, di mana spatula diletakkan pada transversal pada permukaan mengunyah molar bawah. Penorehaan cahaya di bahagian menonjol spatula dengan garis gigi tertutup menyebabkan kesakitan pesakit di tempat di mana garis patah mandibula berlalu. Untuk mendiagnosis integriti proses artikular, tukar kawasan kulit di depan tragus. Untuk menentukan trajektori pergerakan kepala artikular, ujian digunakan di mana doktor gigi meletakkan jari telunjuknya di saluran telinga mangsa. Pesakit pada masa yang sama perlahan-lahan melakukan pergerakan di pesawat menegak dan transversal. Kekurangan pergerakan kepala artikular menegaskan kehadiran kerosakan pada proses condylar.

Data radiografi sangat penting dalam mendiagnosis patah mandibula. Selalunya melakukan beberapa tembakan dalam unjuran yang berbeza (depan, radiografi sebelah). Jika fraktur mental rahang bawah disyaki, bersama dengan kaji selidik X-ray, radiografi yang disasarkan dilakukan. Untuk menentukan integriti proses condylar, gaya khas digunakan (mengikut Schüller, Parma). Pada radiografi pada patah rahang bawah, pelanggaran keutuhan tulang didapati dalam bentuk jalur pencerahan nipis. Membezakan patah mandibula adalah perlu dengan kecederaan lain tulang CLO, serta dengan kecederaan tisu lembut. Pemeriksaan fizikal dilakukan oleh pakar bedah maxillofacial.

Rawatan patah mandibular

Rawatan fraktur mandibular termasuk rawatan luka antiseptik, penghapusan sindrom kesakitan. Untuk mencapai penataan semula dan penetapan serpihan yang stabil, pinggir tulang dilicinkan dan interferensi tisu lembut di antara serpihan itu dihapuskan. Gigi pada garis patah adalah tertakluk kepada penyingkiran. Untuk mengelakkan masuknya jangkitan sekunder, mukosa disuntik di tapak pecah. Imobilisasi primer dalam patah mandibula terdiri daripada mencipta blok tetap yang terdiri daripada mandible yang ditekan terhadap tulang rahang atas. Untuk tujuan ini, pembalut pembalut atau kaedah majmuk ligikat maxillary digunakan. Untuk patah liniar badan rahang tanpa anjakan, serta dalam kes patah sudut rahang mandible tanpa anjakan, rahang dua rahang atas digunakan untuk membetulkan dan memindahkan serpihan.

Oleh kerana kecekapan rendah reposisi manual serpihan pada pesakit dengan fraktur sudut dan condylar rahang bawah dengan anjakan, rawatan pembedahan lebih kerap digunakan. Antara teknik utama osteosynthesis terbuka, jahitan tulang, pinggan mini, benang poliamida digunakan. Untuk menyambung serpihan-serpihan dengan bantuan jahitan tulang, tisu-tisu lembut tisu dibuat, tulangnya tergelincir dari sisi buccal dan lisan. Fragmen dikeluarkan dari garis patah mandible, tepi tulang terlicin. Dalam serpihan di kedua-dua belah garis kerosakan, lubang dibuat untuk memperbaiki wayar. Selepas meletakkan flap mucoperiosteal, luka itu disuntik. Untuk mencapai imobilisasi yang lebih tegar dalam hal patah rahang bawah, splint gigi tambahan juga digunakan.

Lempeng mini ditunjukkan untuk serong, pecahan yang dipancarkan cawangan dan badan mandibula. Pemotongan dibuat hanya dari bahagian buccal, selepas pemisahan kepak mucoperiosteal, rawatan patah dilakukan. Pada serpihan pada kedua-dua belah garis fraktur rahang bawah, lubang digerudi dan piring mini dibetulkan dengan bantuan skru. Letakkan di tempat mucoperiosteal flap, jahitan. Untuk mencegah perkembangan osteomyelitis selepas trauma, ubat antibakteria diberikan kepada pesakit. Keberkesanan rawatan keretakan mandibular bergantung kepada ketepatan masa penjagaan khusus, sifat patah tulang, kehadiran komplikasi. Tulang tulang primer pada giliran mandibula dibentuk dalam masa 20 hari, menengah - selama 6-8 minggu. Dengan rawatan awal pesakit dengan patah badan, prognosis adalah baik. Kerosakan kepada cawangan dan prosesnya boleh menyebabkan kerosakan fungsi kekal.

Rawatan patah mandibular: gejala dan klasifikasi kecederaan, pertolongan cemas dan akibatnya

Patah mandibula adalah kecederaan serius yang paling banyak dipengaruhi oleh lelaki berusia 20-40 tahun. Akibat kecederaan ini, terdapat pelanggaran sebahagian atau lengkap terhadap integritas tulang. Pecah rahang bawah didiagnosis lebih kerap daripada kerosakan pada bahagian atas.

Fenomena ini berbahaya kepada kesihatan manusia, kerana ia boleh mencetuskan komplikasi serius atau kematian. Untuk mengelakkan akibat yang tidak diingini dalam mengenal pasti tanda-tanda keretakan pada tulang tengkorak ini, anda harus segera berjumpa dengan doktor. Dalam kebanyakan kes, kehidupan pesakit bergantung pada bantuan yang tepat pada masanya.

Ciri-ciri struktur mandible

Rahang bawah adalah tulang tengkorak berbentuk tapal kuda, tanpa tulang untuk mengunyah makanan. Bahagian atas bahagian tengah dan dua cawangan mengangkatnya berakhir dalam dua proses: anterior (coronal) dan posterior (condylar, atau artikular). Rahang bawah mempunyai ciri-ciri anatomi berikut:

 1. Proses artikular, bahagian tengah tubuhnya dan kawasan sudut adalah tempat biasa yang paling sering terdedah kepada kecederaan.
 2. Dalam bidang sudut rahang adalah arteri muka. Ia mempunyai parameter mikroskopik, bagaimanapun, jika ia rosak, pendarahan berat boleh bermula dan hematoma boleh terbentuk.
 3. Di sepanjang tulang mandibular adalah cabang-cabang dari saraf trigeminal, yang bertanggungjawab terhadap kepekaan membran mukus pada pipi dan lidah. Kecederaannya menyebabkan kehilangan kerentanan sebahagian besar atau lengkap organ-organ ini kepada kesan faktor luaran.
 4. Rahang dan tulang bawah rangka muka disambungkan melalui sendi temporomandibular, yang memberikan kemungkinan mengunyah makanan. Walaupun kelihatannya kekuatan, hubungan ini agak mudah untuk pecah.

Bagaimana fraktur dikelaskan?

Fraktur rahang dikelaskan dalam banyak cara. Menurut keterukan integriti tulang mandibular dibahagikan kepada terbuka dan tertutup. Berhubung dengan kawasan kecederaan, mereka adalah langsung dan tidak langsung. Berdasarkan garis retak, jenis patah ini dibahagikan kepada satu, ganda dan berganda. Klasifikasi kecederaan mandibular melibatkan jenis dua hala dan unilateral.

Buka dan tutup

Untuk ciri patah terbuka adalah anjakan dan menonjol bahagian-bahagian tulang, serta pelanggaran keutuhan membran, otot dan kulit mukus. Dalam keadaan ini, kebarangkalian jangkitan pada tisu-tisu yang terjejas adalah tinggi. Seringkali, sebagai tambahan kepada pakar bedah maxillofacial, pakar kosmetologi terlibat dalam rawatan. Rahang bawah jenis kecederaan ini lebih kerap terdedah daripada rahang atas. Apabila jenis patah ditutup, hanya tulang yang rosak, integriti tisu lembut tidak pecah.

Langsung dan tidak langsung

Pecah, bergantung kepada lokasi kecederaan yang berkaitan dengan penggunaan tenaga traumatik, dikelaskan kepada langsung dan tidak langsung. Dalam kes pertama, kecederaan tulang berlaku secara langsung pada titik yang dinyatakan. Kerosakan tidak langsung berlaku pada jarak yang jauh daripadanya, di kawasan yang lebih rapuh. Seiring dengan ini, terdapat juga pecahan jenis bercampur, semasa pembentukan yang mana kombinasi dua jenis pertama berlaku.

Single, berganda dan berganda

Dalam patah tunggal proses artikular mandible, 2 serpihan saiz yang berbeza terbentuk, yang lebih kecil diantarkan ke atas sehingga ia bersentuhan dengan unit pergelangan tangan atas dan sedikit di bawah pengaruh otot pterygoid lateral. Dalam kes ini, lengkungan gigi menyempitkan, dan garis tengah beralih ke arah patah. Gigi serpihan ini, terletak berhampiran retakan, tidak bersentuhan dengan unit atas. Penutupan rahang berlaku hanya di kawasan gerah besar dan kadang kala kecil.

Sekiranya terdapat patah berganda, bahagian tengah serpihan itu beralih ke bawah dan di dalam otot maxillary-hypoglossal yang dilampirkan padanya, yang lebih kecil - ke atas dan sedikit ke dalam, yang lebih besar - ke bawah dan ke serpihan tengah. Sekiranya terdapat keretakan berganda, serpihan tulang beralih ke arah yang berbeza di bawah pengaruh rasuk yang dilekatkan pada mereka. Dalam kes ini, mereka sering berakhir di antara satu sama lain, beralih ke arah otot kontraksi.

Dua hala dan satu pihak

Dengan fraktur unilateral, garisan tengah bergerak ke retak. Dalam bidang kerosakan, gigi tertutup rapat, dan di kawasan yang sihat mereka tidak menyentuh. Untuk patah dua hala, ciri ciri adalah perpindahan ke atas kedua-dua cabang tulang mandibula. Apabila ini berlaku, penutupan hanya molar yang besar, dalam erti kata lain, gigitan jenis terbuka berkembang.

Dengan serpihan mengimbangi dan tanpa mengimbangi

Kecederaan Shift agak berbahaya dan hasil daripada kesan fizikal yang kuat. Fragment tulang dipindahkan berhubung bukan sahaja antara satu sama lain, tetapi juga kepada tulang lain.

Terdapat 3 jenis anjakan seperti: sagittal, vegetal dan transversal. Semasa retak tanpa anjakan, lokasi tulang anatomi tidak terganggu. Sering kali, kerosakan ini tidak lengkap.

Traumatik dan patologi

Keretakan traumatik berlaku akibat pengaruh luaran yang kuat. Ini boleh berlaku semasa kemalangan jalan raya, sukan aktif dan trauma dan pergaduhan.

Patah patologi adalah hasil daripada pelbagai proses yang teruk dalam tubuh, seperti osteoporosis, osteomyelitis, osteochondrosis, tuberkulosis, perkembangan tumor malignan dan benigna.

Perihal pertolongan cemas dan terapi lanjut - pada video:

Gejala patah tulang rahang

Untuk memahami bahawa tulang rahang mandibular agak mudah. Gejala patah tulang:

 • perubahan bentuk muka;
 • kesakitan berkembang, diperburuk dengan apa-apa percubaan untuk membuka mulut;
 • terdapat pendarahan yang berlimpah di dalam jenis terbuka patah - di dalam mulut, keluar dari telinga dan hidung;
 • terdapat bengkak dan kerosakan pada tisu lembut;
 • hematomas muncul;
 • menggosok serpihan bersama disertai dengan masalah.

Pertolongan cemas untuk kecederaan

Kebarangkalian berlakunya komplikasi dan berapa lama rawatan dan pemulihan akan berlaku bergantung pada bagaimana tepat dan tepat mangsa diberikan pertolongan cemas. Penjagaan kecemasan adalah untuk:

 1. Membasmi luka dan memakai pembalut untuk mencegah jangkitan.
 2. Kesakitan kesakitan Untuk melegakan kesakitan, ubat anti-radang bukan steroid boleh digunakan, seperti Ketorolac, Diclofenac. Untuk meningkatkan kesan analgesik disyorkan untuk membuat suntikan. Dalam kes-kes di mana patah dipenuhi dengan komplikasi yang serius, perlu menggunakan ejen kuat, seperti Promedol.
 3. Hentikan pendarahan. Agar darah berhenti, anda perlu menekankan jarum pendarahan dengan jari anda dan gunakan pembalut tekanan. Sekiranya darah sedikit, anda boleh menyekat diri anda dengan sekeping bulu kapas steril yang dicelupkan dalam hidrogen peroksida.
 4. Selepas menghentikan pendarahan rahang patah mesti tetap. Untuk tujuan ini, lebih baik menggunakan pembalut yang dihormati.

Selepas immobilisasi rahang bawah, pesakit segera dihantar ke kemudahan perubatan (kami cadangkan membaca: bagaimana untuk menetapkan rahang apabila ia terpedup?).

Rawatan patah tulang rahang

Cedera tulang rahang dirawat di Jabatan Pembedahan Maxillofacial. Kaedah rawatan dikelaskan sebagai konservatif (ortopedik) dan pembedahan (osteosynthesis). Sekiranya anda boleh melakukan pembedahan, penambahbaikan dilakukan. Semasa pelaksanaannya, tulang diberikan kedudukan anatomis, akibatnya rahangnya berfungsi dengan baik. Sekiranya tidak mungkin untuk menggunakan kaedah ini, gunakan penyandar elastik.

Seterusnya, dengan menggunakan splinting, tulang itu diperbetulkan untuk menghalang semula pergerakannya. Rawatan itu juga akan ditambah dengan:

 • terapi antibiotik;
 • mengambil vitamin D untuk mempercepatkan pembaikan tisu;
 • penggunaan ubat anti-radang (Ibuprofen, Ketanov, Movalis);
 • cara memulihkan pertukaran phosphorus-kalsium (Kaltsemin, Kalsium D3 Nikomed).

Petunjuk untuk osteosynthesis dipecahkan fraktur, pembedahan rekonstruktif, proses neoplastik di kawasan kerosakan, serta kecederaan pada proses condylar, rumit dengan perpindahan kepala artikular. Semasa prosedur, tisu-tisu yang rosak menjadi telanjang, sembahyang semula dan immobilisasi tulang dengan menggunakan struktur logam yang dilakukan.

Mod kuasa

Pemakanan semasa fasa pemulihan mempunyai ciri-ciri sendiri. Dalam masa tertentu, fungsi mengunyah terganggu ke tahap yang berbeza-beza, oleh itu, seseorang perlu makan makanan cair sahaja. Sekiranya tidak mustahil untuk mengunyah dan menelan makanan, pesakit ditetapkan pemakanan, kandungan kalori hariannya adalah dari 3,000 hingga 4,000 kalori. Dalam kes ini, makanan yang mempunyai konsistensi krim cecair memasuki badan melalui tiub.

Dalam kes di mana pesakit boleh mengunyah dan menelan makanan, dia menunjukkan diet dengan nilai pemakanan yang sama, tetapi makanan pada masa yang sama mempunyai konsistensi krim tebal. Selepas keluar dari hospital, perlu makan produk tenusu, sup, minuman jus yang tegang dan memakan buah-buahan segar, buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan perlu diubah.

Aktiviti pemulihan

Pemulihan adalah peringkat rawatan wajib. Elektroforesis kalsium, terapi magnet, dan radiasi inframerah membantu rahang yang cedera sembuh dengan lebih cepat. Kaedah ini amat berkesan untuk patah sudut. Perkembangan sendi membantu latihan terapeutik. Ia termasuk senaman muka biasa dan otot muka urut diri. Secara purata, tempoh tempoh pemulihan adalah 1.5-2 bulan.

Bersama ini, untuk mengelakkan jangkitan tisu-tisu yang rosak, perlu memantau kebersihan mulut dengan berhati-hati. Selepas setiap hidangan, perlu membersihkan mulut dengan agen antiseptik. Sekiranya tidak mustahil untuk membuka mulut sepenuhnya, anda boleh membilasnya dengan bantuan jerami.

Komplikasi yang mungkin

Akibat pelanggaran keutuhan tulang mandibular dalam kebanyakan kes, pelbagai komplikasi timbul. Kesan biasa termasuk:

 • pendarahan berat;
 • hematomas;
 • dislokasi sendi temporomandibular;
 • osteomyelitis;
 • pelanggaran penutupan rahang (kami mengesyorkan membaca: mengapa rahang boleh klik apabila anda membuka mulut anda?);
 • arthrosis palsu;
 • kecacatan pergigian;
 • splicing tulang yang tidak betul;
 • neuritis saraf muka;
 • kehilangan atau kehilangan keupayaan untuk mengunyah makanan.

Untuk mengelakkan akibat-akibat ini, jika anda mengenal pasti tanda patah tulang, anda perlu segera berjumpa doktor. Benar-benar tidak disyorkan untuk mengubat sendiri.

Gejala dan rawatan patah mandibular

Patah mandibula adalah kecederaan serius di mana integriti linear tulang dipecahkan. Selalunya, lelaki dan wanita berusia 20 hingga 45 tahun terjejas.

Pecah boleh berlaku akibat perjuangan (tamparan kuat pada permukaan rahang sebelah), semasa kemalangan jalan raya, jatuh dari ketinggian, terlibat dalam sukan bergerak, dll.

Dalam artikel itu, anda tahu apa yang perlu dilakukan dengan patah rahang dan bagaimana untuk memberikan pertolongan cemas, serta rawatan trauma yang berikutnya.

Ciri-ciri anatomi

Rahang bawah adalah tulang tengkorak yang tidak berpasangan, fungsi utamanya ialah mengunyah makanan. Dalam penampilan dan bentuk, tulang menyerupai ladam kuda. Ciri-ciri struktur adalah seperti berikut:

 • Dalam tulang terdapat beberapa zon yang disebut "lemah": rantau sudut rahang, zon di rantau anjing, serta kawasan sendi temporomandibular. Kerosakan paling kerap berlaku di tempat-tempat ini. Walau bagaimanapun, secara umum, garis patah boleh berlaku di mana-mana sahaja.
 • Dalam bidang sudut rahang adalah arteri muka. Walaupun diameternya kecil, kerosakan pada kapal ini boleh mengakibatkan pendarahan berat dan pembentukan hematoma.
 • Dalam rahang bawah adalah cabang dari saraf trigeminal, yang bertanggungjawab untuk kepekaan membran mukus pipi, gigi, lidah. Oleh itu, kerosakan saraf yang ditentukan akan membawa sama ada kepada pelanggaran atau kehilangan kepekaan sepenuhnya zon-zon tersebut.
 • Rahang bawah dihubungkan dengan tulang tengkorak muka dengan bantuan sendi temporomandibular. Ini adalah sambungan mudah alih (kanan dan kiri), terima kasih kepada seseorang yang dapat mengunyah makanan. Pada masa yang sama, ia agak rapuh, akibat daripada itu dislokasi boleh berlaku walaupun dari kesan fizikal yang tidak penting.

Klasifikasi kecederaan

Klasifikasi fraktur agak luas.

Bergantung kepada punca, patah pecah dibahagikan kepada:

 • Traumatik. Dibangunkan akibat tekanan mekanikal kasar. Boleh jadi senjata api dan bukan senjata api.
 • Patologi. Ini adalah jenis patah khas yang berkembang akibat adanya proses merosakkan tulang. Ini mungkin osteomielitis, tumor, osteoporosis, metastasis, dan sebagainya.

Bergantung pada lokasi garis patah:

 • Tempat lampiran gigi taring (patah anjing);
 • Sudut rahang (fraktur sudut atau sudut);
 • Lubang Chin (patah logam);
 • Kawasan antara incisors pusat (garis tengah fraktur);
 • Kawasan antara incisors sisi (incisal fraktur);
 • Proses condylar rahang bawah (serviks, atau retak serviks);
 • Kawasan di antara molar;
 • Proses koronari (patah tulang koronari).

Secara berasingan, adalah perlu untuk memperuntukkan patah, di mana pelanggaran keutuhan tulang diiringi oleh kehelan sendi temporomandibular.

Bergantung kepada pemeliharaan integriti kulit dan tisu lembut:

 • Terdedah, di mana permukaan luka berkomunikasi dengan alam sekitar. Mereka lebih biasa dan boleh menyebabkan penambahan proses inflamasi-inflamasi.
 • Tertutup, di mana integriti kulit tidak rosak.

Berehat dua kali

Pecah ganda adalah kehadiran 2 garis fraktur pada satu setengah rahang bawah. Secara berasingan membezakan fraktur dua hala rahang bawah, di mana terdapat patah pada separuh 2nya. Gabungan perpecahan dua dan dua hala dipanggil patah berganda.

Untuk mendiagnosis patah dada dan dua hala, perlu membuat radiografi dalam 2 unjuran. Kadang-kadang kaedah yang lebih tepat (misalnya tomografi dikira) mungkin diperlukan. Untuk rawatan, kaedah pembedahan digunakan, khususnya, osteosynthesis - ikatan tulang serpihan antara satu sama lain dengan bantuan struktur logam.

Patung mandibular dengan anjakan

Kebanyakan fraktur rahang bawah disertai dengan pemindahan serpihan tulang. Ia berlaku di bawah pengaruh 2 faktor. Di satu pihak, pengurangan dan daya tarikan otot-otot muka ini, dan di sisi lain - graviti sendiri serpihan. Peranan menentukan dalam anjakan dimainkan oleh otot. Otot yang lebih melekat pada serpihan tulang, yang lebih kuat akan menjadi anjakannya.

Pemindahan berlaku dalam beberapa arah: ke dalam, ke luar dan sisi (di sebelah kanan atau kiri). Kadang-kadang offset berlaku panjang, iaitu, dalam pesawat mendatar. Ini berlaku jika bahagian tepi serpihan "bertindih" di antara satu sama lain. Dalam praktiknya, anjakan melintang serpihan tulang tidak begitu biasa.

Untuk menentukan jenis dan darjah sesaran, doktor merujuk pesakit kepada kaedah pemeriksaan radiologi (radiografi, tomografi yang dikira, dan sebagainya). Bukan sahaja taktik rawatan, tetapi juga tempoh pemulihan, serta prognosis umum, bergantung pada tahap dan jenis perpindahan serpihan.

Mekanisme kerosakan

Pecahan mandible boleh berlaku oleh beberapa mekanisme utama:

 • Shift. Dibangunkan sekiranya daya itu digunakan pada kawasan tulang yang tidak mempunyai sokongan. Akibatnya, ia beralih relatif kepada kawasan lain, yang mempunyai sokongan, dan patah longitudinal berlaku. Ketiadaan molar besar dan mulut terbuka pada masa mogok adalah faktor yang sangat penting untuk kecederaan seperti itu.
 • Mampatan. Berlaku apabila daya mekanikal bertindak pada rahang dari 2 sisi. Garis patah dibentuk di tengah-tengah tulang dan mempunyai arah melintang. Pecah rahang oleh mekanisme "mampatan" sering berlaku dalam pengeluaran.
 • Melepaskan diri. Ia berlaku jika dagu mempunyai tamparan dari atas ke bawah. Pada masa yang sama terdapat pengurangan tajam pada keseluruhan otot mengunyah. Penguncupan otot temporal membawa kepada pemisahan proses coronoid, yang mana ia dilampirkan. Mekanisme ini jarang dilaksanakan.

Gejala dan tanda-tanda retak mandibula

Gejala dan manifestasi klinikal patah mandibular sangat pelbagai. Dalam banyak cara, mereka bergantung kepada tahap dan keterukan fraktur, sifat berat sebelah, komplikasi sekunder, dan sebagainya. Secara umum, beberapa gejala umum boleh dikenalpasti:

 • Tukar pelepasan muka. Ia bergantung pada tahap anjakan tulang: semakin kuat, semakin banyak penampilan berubah.
 • Sakit Gejala ini adalah bahagian penting dari patah tulang dan bertambah kuat walaupun dengan percubaan minimum untuk membuka mulut atau bercakap. Pusat kesakitan terletak terus di kawasan kecederaan dan boleh merebak ke kawasan bersebelahan tengkorak.
 • Pendarahan Berlaku dengan patah terbuka rahang bawah. Selalunya, darah dicurahkan ke dalam mulut. Sekiranya terdapat komplikasi, darah boleh mengalir dari telinga, hidung.
 • Edema pada tisu lembut muka. Ia berlaku kerana pengaktifan sejumlah besar mediator keradangan.
 • Pembentukan hematoma subkutaneus.
 • Melanggar integriti kulit. Ia bukan sahaja disebabkan oleh patah terbuka.
 • Crepitus Ini adalah nama kerumitan ciri serpihan tulang yang menggosok antara satu sama lain. Ia adalah satu ratus peratus tanda fraktur.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menentukan rahang yang rosak.

Diagnosis dan pertolongan pertama untuk patah rahang

Doktor mungkin telah mengesyaki retak rahang bawah semasa pemeriksaan pesakit dan peperiksaan. Terdapat beberapa tanda-tanda, memeriksa mana, doktor boleh membuat kesimpulan awal mengenai sifat patah tulang. Walau bagaimanapun, untuk diagnostik yang tepat, kaedah radiasi digunakan, seperti radiografi, pengimejan dan pengimejan resonans magnetik, dan sebagainya. Mereka menyediakan maklumat yang komprehensif mengenai penyetempatan patah tulang, kehadiran serpihan tulang, tahap dan sifat perpindahan, dan sebagainya.

Hasil kecederaan rahang bawah dan prognosis lanjut bergantung pada ketepatan waktu dan ketepatan pertolongan cemas. Ia termasuk aktiviti-aktiviti berikut:

 • Rawatan yang baik terhadap luka daripada pencemaran, pengenaan aseptik pembalut.
 • Kesakitan kesakitan Untuk mengurangkan rasa sakit boleh digunakan ubat-ubatan dari kumpulan NSAIDs (nonsteroidal anti-radang dadah). Ini termasuk: ketorolac, aceclofenac, analgin, diclofenac, dsb. Mereka boleh digunakan dalam bentuk suntikan intramuskular dan intravena.

Sekiranya berlaku kecederaan serius dengan adanya komplikasi untuk anestesia, ubat yang lebih kuat diperlukan, sebagai contoh, promedol. Mereka boleh didapati di arsenal doktor dan ambulans paramedik.

 • Menghentikan pendarahan. Untuk tujuan ini, pada peringkat penjagaan pra-perubatan, jari menekan jarum pendarahan, menekan pembalut digunakan. Sekiranya pendarahan adalah cetek (kapilari), anda boleh menggunakan tampon yang dibasahkan dengan hidrogen peroksida.
 • Penetapan (imobilisasi) rahang bawah dan penyerahan segera mangsa ke hospital terdekat. Ia adalah sangat mudah untuk digunakan untuk menetapkan sling pada rahang bawah.

Rawatan patah mandibular

Rawatan fraktur mandibular melibatkan beberapa langkah:

 • Penyataan semula serpihan tulang. Dalam kes ini, doktor membandingkan tulang di kedudukan yang betul untuk mewujudkan keadaan untuk gabungan yang betul. Sekiranya tidak mungkin untuk menyusun semula secara serentak, kemudian gunakan regangan anjal.
 • Penetapan tulang. Setelah dipadankan, tulang harus tetap tegas, supaya pada masa akan datang semasa penggabungan mereka tidak ada perpindahan sekunder.
 • Pemulihan (fisioterapi, terapi latihan, urutan).

Penggunaan tayar wayar (splinting rahang bawah)

Tayar serat dawai (Tayar Tigerstedt) telah berjaya digunakan dalam amalan klinikal selama lebih daripada 80 tahun. Mereka mula-mula dibangun oleh seorang doktor gigi semasa Perang Dunia Pertama.

Untuk pembuatan tayar yang digunakan aluminium, tembaga-aluminium atau dawai keluli. Berpeluh pada patah rahang dilakukan di bawah anestesia tempatan. Doktor membungkuk dawai supaya ia mengulang selekoh anatomi rahang, dan kemudian membetulkannya ke rahang. Mengeluarkan tayar selepas melanggar rahang juga ditetapkan dan dilakukan oleh doktor!

Osteosynthesis

Anda akan berminat. Gejala dan rawatan yang betul pada patah hidung Ini adalah teknik untuk memperbaiki tulang dengan struktur logam. Petunjuk untuk operasi ini adalah pembengkakan berbilang, pembedahan rekonstruktif, dan kehadiran proses neoplastik di tapak patah. Semasa operasi, tisu lembut didedahkan di tapak kecederaan, diposisi semula, dan tulang-tulangnya diperbaiki dengan plat logam, skru dan skru.

Jahitan tulang

Semasa operasi, beberapa lubang dibuat dalam serpihan tulang, selepas itu wayar (diperbuat daripada keluli tahan karat atau titanium) dimasukkan ke dalamnya, yang akan melaksanakan fungsi penetapan. Operasi jahitan tulang tidak dilakukan dengan osteomielitis dan luka tembakan rahang bawah.

Sokongan Dadah

Semasa rawatan rahang patah, perlu menggunakan sebilangan ubat:

 • Antibiotik dengan spektrum tindakan yang luas. Penggunaan mereka adalah wajib, tanpa mengira taktik rawatan yang dipilih. Pentadbiran awal antibiotik melindungi daripada perkembangan proses keradangan di luka. Dadah dari kumpulan fluoroquinolones, cephalosporins, penisilin dilindungi, dan lain-lain boleh digunakan.
 • Vitamin D. Ia perlu untuk merangsang proses regeneratif dalam tulang.
 • Ubat anti-radang. Mekanisme tindakan ubat-ubatan ini terletak pada nama. Selain mengurangkan keradangan, mereka mempunyai kesan anti-edema dan analgesik. Ibuprofen, artrozan, ketanov, aertal, indomethacin, movalis, dilax, instant, nichika, dan lain-lain digunakan secara meluas. Ubat-ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, penyelesaian untuk suntikan dan salap.
 • Persiapan kalsium (Calcemin, Calcemin Advance, Kalsium D3 Nycomed, dll.).

Pemakanan pada giliran rahang bawah

Makanan pada pesakit dengan rahang bawah yang rusak mempunyai banyak ciri. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pada masa pertama selepas kecederaan proses pengunyah adalah mustahil, oleh sebab itu makanan harus sangat cair.

Terdapat beberapa cara memberi makan pesakit tersebut: melalui tiub nasogastrik (tiub dimasukkan melalui laluan hidung terus ke dalam perut), melalui jerami, melalui mangkuk.

Terdapat 2 jadual pemakanan untuk patah mandibular:

 • Jadual pertama. Dilantik sebagai melanggar fungsi mengunyah dan menelan. Kandungan kalori hariannya adalah 3000 hingga 4000 kcal, konsistensi ialah "krim cecair". Kuasa dibekalkan melalui siasatan.
 • Jadual kedua. Tertunjuk bagi pesakit yang boleh membuka mulut mereka. Konsistensi meja adalah "krim masam tebal", kandungan kalori harian adalah sama seperti jadual pertama.

Selepas keluar dari hospital semestinya termasuk dalam diet produk berikut:

 • Sup daging (ayam, daging lembu).
 • Jus buah-buahan dan sayuran tanpa pulpa.
 • Morsy dan compotes. Sebelum digunakan, mereka mesti ditapis melalui penapis atau lapisan kasa ganda.
 • Produk susu yang ditapai.

Untuk memasak, ia adalah sangat mudah untuk menggunakan pengisar untuk menambah konsistensi kentang lecek cecair ke piring. Bijirin produk pepejal tidak semolina.

Pemulihan Patah dan Gaya Hidup

Rehabilitasi sepenuhnya mungkin hanya dengan pematuhan ketat kepada semua preskripsi doktor. Pertama sekali, ia berkaitan penjagaan mulut penuh.

Pertama sekali, anda perlu mengembangkan kebiasaan membilas mulut yang kerap. Lebih-lebih lagi, ini perlu dilakukan bukan sahaja selepas makan, tetapi juga antara makanannya. Penyelesaian antiseptik digunakan untuk membilas: furatsillin, chlorhexidine, penyelesaian soda, dsb. Untuk tujuan ini, mudah untuk menggunakan cawan Esmarkh. Ia dipenuhi dengan penyelesaian, digantung berhampiran sink dan melekatinya tiub getah.

Sama pentingnya membersihkan mulut residu makanan dengan tusuk gigi. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari, anda perlahan-lahan membersihkan mulut anda dengan ubat gigi dan berus yang bersih. Selepas pembersihan, anda perlahan-lahan mengurut gusi untuk memperbaiki aliran darah tempatan. Penunjuk penjagaan mulut yang betul adalah nafas segar dan tidak ada bau yang tidak menyenangkan.

Fisioterapi

Kaedah rawatan fisioterapeutik telah digunakan dengan jayanya selama bertahun-tahun dalam tempoh pemulihan selepas patah tulang rahang. Mereka mampu menghilangkan pembengkakan tisu lembut, mengurangkan kesakitan. Untuk mendapatkan kesan yang berkekalan, fisioterapi perlu dijalankan oleh kursus. Elektroforesis, UHF, terapi magnetik, radiasi inframerah, haba kering dan lain-lain digunakan.

Gimnastik terapeutik

Latihan terapeutik boleh dilakukan dalam posisi berdiri, berbaring atau duduk, bergantung kepada kesejahteraan umum pesakit. Ia perlu bermula dengan memijat dengan berhati-hati terhadap otot-otot meniru dan senaman yang menguatkan otot-otot pinggang dan leher bahu. Secara beransur-ansur berpindah ke pembangunan otot karat. Untuk melakukan ini, adalah disyorkan untuk menggantikan rahang dan mengikat rahang. Mula menjalankan terapi fizikal adalah lebih baik di bawah pengawasan pakar.

Komplikasi dan kesan fraktur rahang

Selepas patah tulang rahang, komplikasi sering berlaku. Mereka boleh berkembang secara langsung selepas kecederaan, dan selepas beberapa waktu.

Komplikasi berikut adalah yang paling biasa:

 • Pendarahan Sebagai peraturan, dengan patah rahang bawah, pendarahan luaran berkembang.
 • Pembentukan hematomas di tapak kecederaan.
 • Penyisiran sendi temporomandibular.
 • Osteomyelitis. Mungkin komplikasi yang paling hebat dari patah tulang. Osteomyelitis sering mempunyai asal odontogenik, iaitu, ia berkembang terhadap latar belakang jangkitan gigi. Penyakit ini disertai oleh pemusnahan tulang, yang boleh menyebabkan patah patologi.
 • Pembentukan gigitan yang salah.
 • Sendi palsu (pseudoarthrosis). Boleh membentuk di tapak retak.
 • Pelanggaran gigi (misalnya, anjakan atau penampilan diastema - jurang yang luas antara gigi bersebelahan).
 • Gabungan tulang salah. Memimpin kepada kecacatan rahang yang kelihatan.
 • Neuritis saraf muka. Penglibatan saraf muka dalam proses boleh menyebabkan pelanggaran kepekaan sentuhan, terjadinya paresthesia (kesemutan atau merangkak pada kulit).
 • Gangguan proses mengunyah makanan.

Pecah rahang bawah pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, struktur mandibula mempunyai beberapa keunikan:

 • Kelebihan tisu adipose dan sistem peredaran darah yang baik. Akibatnya, patah tulang disertai oleh pembengkakan tisu lembut, pembentukan hematomas yang luas.
 • Keanjalan tulang. Pada kanak-kanak, tulang mengandungi serat kolagen yang meningkat. Memandangkan ini, patah cawangan "cawangan hijau" atau "batang rotan", yang tidak sempurna, sering terbentuk. Dengan kecederaan sedemikian, periosteum (cangkang yang menutupi tulang di luar) tetap utuh, dan fraktur sembuh dengan cepat.

Gambar klinikal fraktur pada kanak-kanak hampir sama dengan orang dewasa. Trauma disertai dengan sakit sengit, bengkak tisu lembut, pendarahan, kejadian hematomas. Anjakan serpihan tulang pada zaman kanak-kanak kurang jelas.

Taktik rawatan dipilih dalam setiap kes secara individu. Kaedah penekanan yang tidak invasif (konservatif) digunakan lebih kerap. Semasa tempoh pemulihan, sangat penting untuk memulakan senaman dalam masa yang singkat untuk mencegah perkembangan kontraksi otot.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt

Pecah rahang: gejala, masa penyembuhan, akibat yang mungkin dan taktik rawatan

Pecah rahang adalah kecederaan traumatik, disertai dengan pelanggaran keutuhan struktur tulang. Sebagai peraturan, ia berlaku di bawah tindakan faktor mekanikal apabila keamatannya melebihi kekuatan tulang. Kecederaan adalah perindustrian, serta domestik, jalan, sukan, pengangkutan, dan sebagainya. Tempat utama diduduki oleh isi rumah - kira-kira 75%.

Jenis utama dan punca patah rahang

Fraktur dibahagikan kepada lengkap - dengan perpindahan pecahan, bilangan yang berubah-ubah, atau tanpanya, dan tidak lengkap - retakan dan lekukan. Mereka juga boleh ditutup dan terbuka (dengan serentak serpihan tisu integumentary tempatan, termasuk kulit). Fraktur terbuka dalam 100% kes dijangkiti dan dicirikan oleh gambaran klinikal yang lebih teruk.

Gigi boleh hadir dalam jurang fraktur, yang, apabila dibantu di hospital, mesti dikeluarkan.

Bergantung kepada punca semua fraktur terbahagi kepada traumatik dan patologi. Yang pertama berlaku apabila faktor eksogen bertindak pada tulang sebagai kekuatan luaran yang penting, sementara yang terakhir adalah hasil proses patologi dalam struktur tulang. Punca patah patologi boleh menjadi tumor, osteoporosis, osteomalacia, keradangan (osteomyelitis) atau proses menular (untuk sifilis atau tuberkulosis). Menurut mekanisme kejadian, kecederaan ini dibahagikan kepada langsung (dalam zon pemakaian kekerasan) dan tidak langsung (jauh dari tempat penerapan faktor traumatik).

Penyebab utama kecederaan rahang ini jatuh pada permukaan keras dan memukul muka dengan keras. Secara berasingan dianggap fraktur tembakan.

Pecah rahang bawah

Dalam kecederaan traumatik yang teruk mandibula, kebanyakan doktor perlu menangani patah proses artikular. Selain itu, patah tulang di bahagian sudut, bahagian tengah badan tulang dan dalam unjuran proses mental sering ditemui.

Pengkelasan

Lokalisasi membezakan jenis fraktur berikut:

 • tengah (garisan melewati garis tengah antara gigi pusat);
 • incisal (antara 1 dan 2 gigi);
 • anjing;
 • mental (zon kerosakan berada dalam unjuran dagu);
 • patah tulang antara premolar kedua dan "lapan";
 • sudut atau "sudut" (di sebalik "gigi kebijaksanaan");
 • patah cawangan;
 • koronari;
 • serviks (di leher proses condylar).

Ia adalah mungkin untuk memecahkan proses alveolar, yang juga ditunjukkan oleh mobiliti sekumpulan gigi semasa palpation salah satu daripada mereka.

Tanda-tanda klinikal

Symptomatology sebahagian besarnya bergantung kepada lokasi kecederaan dan sifatnya (keparahan).

Tanda-tanda klinikal fraktur mandibula:

 • kesakitan, teruk apabila cuba bercakap (disebabkan kerosakan pada periosteum);
 • muka asimetri;
 • ketidakupayaan untuk membuka mulut anda;
 • edema tempatan dan pembentukan hematoma;
 • maloklusi;
 • kulit yang disiram dengan demam setempat;
 • kebas kelamin muka;
 • peningkatan kepekaan gigi (semasa kajian perkakasan, peningkatan keceriaan elektrik dikesan);
 • penglihatan berganda (selalunya diperhatikan dengan gegaran serentak).

Dengan kecederaan terbuka, kecederaan tisu lembut adalah luaran dan intraoral (mukosa mulut dipengaruhi).

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, apabila tindakan mekanikal daya yang besar, patah-patah yang dibuang tidak dikecualikan. Walaupun dengan kecederaan tertutup, pembedahan wajib diperlukan.

Pertolongan cemas

Sekiranya patah mandibular disyaki, perobohan melalui perban perlu terlebih dahulu. Di bawah gigi harus meletakkan objek keras datar, tekan rahang bawah ke atas, dan tahan penumpukan dengan beberapa putaran pembalut.

Mangsa benar-benar dilarang untuk membuka mulutnya dan bercakap.

Dengan kehilangan kesedaran, immobilization seperti itu tidak boleh diterima untuk mengelakkan aspirasi vomitus atau menelan lidah. Dengan luka terbuka, disertai dengan perdarahan, hemostasis dilakukan dengan tamponing dengan bahan steril. Melegakan kesakitan dan hentikan darah dengan melampirkan sejuk ke kawasan yang rosak (misalnya, pad pemanasan atau beg plastik dengan ais). Rongga mulut pesakit harus dibebaskan dari gumpalan darah dan muntah. Mangsa perlu memanggil ambulans, dan sebelum ketibaan briged, beri dia duduk atau duduk mendatar di sisinya atau menghadap ke bawah.

Untuk melegakan kesakitan yang sengit, analgesik harus diberikan kepada seseorang (Naproxen, Revalgin, Pentalgin, dan sebagainya). Sekiranya pesakit tidak boleh menelan keseluruhan pil, ia mesti dihancurkan ke serbuk dan dibubarkan di dalam air. Sekiranya terdapat ubat penghilang rasa sakit dalam bentuk penyelesaian, disarankan untuk membuat suntikan intramuskular.

Diagnosis dan rawatan

Di institusi perubatan khusus, peperiksaan x-ray dijalankan untuk menentukan jenis dan lokasi patah.

Dalam sesetengah kes, kecederaan seperti ini disertai oleh kecederaan tulang belakang, oleh itu radiografi kawasan servikus juga ditetapkan. Profesional juga perlu memastikan bahawa mangsa tidak mempunyai gegaran atau hepatoma intrakranial.

Setelah menilai data diagnostik, pelan rawatan disediakan. Aktiviti termasuk merawat luka dengan antiseptik (dengan jenis kecederaan terbuka) dan kelegaan nyeri.

Sekiranya terdapat keretakan gigi dalam jurang, ia akan dikeluarkan, dan kerosakan mukosa akan disuntik untuk mencegah jangkitan sekunder. Anjakan serpihan memerlukan reposisi di bawah anestesia tempatan. Fragmen dipetakan di kedudukan yang betul secara anatomi, secara selari menghapuskan pengenalan tisu lembut di antara mereka. Fraktur dan fraktur yang tidak dipindahkan secara linear di zon sudut memerlukan tumpang tindih tayar wayar double-rahang, yang dibuat secara tempatan.

Dengan kesesakan manual untuk fraktur condylar, ia mungkin tidak berkesan, jadi doktor gigi dalam situasi seperti ini sering menggunakan campur tangan pembedahan. Amalan jahitan tulang, pelekat plat mini dan penetapan dengan benang poliamida diamalkan.

Untuk membuat tulang jahitan tulang, tulang terdedah pada kedua-dua belah pihak, serpihan itu dikeluarkan, dan tepi serpihan-serpihan itu diletakkan. Pot di dalamnya membuat lubang untuk memasang wayar. Selepas luka pembedahan disuntik, splint gigi juga disempitkan. Untuk patah-patah yang pecah dan miring, hirisan dibuat pada bahagian buccal, dan dalam serpihan, lubang digerudi untuk membaiki plat logam pada skru. Kemudian flap mucoperiosteal yang dipisahkan diletakkan di tempat dan disutih.

Untuk mencegah osteomyelitis selepas trauma, terapi antibiotik ditunjukkan untuk pesakit. Masa penyembuhan patah bergantung pada sifat patah tulang, ketepatan masa penjagaan dan keadaan umum orang terjejas. Secara purata, bentuk kalus utama dalam masa 3 minggu, dan menengah - dalam masa 6-8 minggu.

Trauma ke cabang-cabang tulang mandibular dan prosesnya sering menjadi punca perkembangan pelanggaran berterusan aktiviti fungsional.

Pecah rahang atas

Doktor mesti berurusan dengan patah tulang rahang atas (ia adalah bilik stim) kurang kerap. Menurut statistik, bahagian kecederaan sedemikian menyumbang kira-kira 30% daripada kerosakan kepada struktur tulang sistem pergigian. Hampir selalu, mereka disertai oleh gegaran yang bervariasi.

Pengkelasan

Menurut klasifikasi yang dikembangkan oleh Rene Le Faure pada awal abad yang lalu, tiga jenis patah tulang dibezakan ke arah:

 1. Lebih rendah (dari mulanya pembukaan rongga hidung dengan rongga hidung ke proses pterygoid tulang sphenoid);
 2. Sederhana (garis patah berjalan di sepanjang tulang hidung, menangkap proses pterygoid dan bahagian bawah orbit;
 3. Atas (garis itu diarahkan melalui tulang hidung ke tulang zygomatic).

Bahaya patah rahang atas - akibatnya. Pesakit boleh didiagnosis dengan gegar otak, keradangan meninges dan osteomielitis (keradangan sumsum tulang dan struktur tulang sendiri).

Tanda-tanda klinikal

Pada patah di bawah peti langit digabungkan dengan rehat sinus maxillary, pesakit berdarah di antara gigi dan bibir, serta pembengkakan tisu lembut (bibir dan pipi).

Di persimpangan garisan kesalahan jambatan hidung dan orbit dan pemisahan serpihan tulang maxillary dari pangkal tengkorak, hematomas yang ketara terbentuk di bawah mata mangsa dan kehilangan sensitiviti kawasan infraorbital diperhatikan. Terdapat hidung teruk dan kekurangan persepsi bau yang lengkap (atau hampir lengkap).

Sekiranya kecederaan digabungkan dengan patah pangkal tengkorak, pesakit tidak dapat membuka mulutnya dan mengadu kecacatan penglihatan. Bola mata diturunkan, dan hematomas dalam bentuknya menyerupai gelas. Terdapat asimetri yang ketara di kawasan muka.

Untuk apa-apa jenis tulang patah tulang rahang atas, gejala berikut hadir:

 • loya dan muntah (sering);
 • maloklusi;
 • sindrom kesakitan yang sengit;
 • kesukaran ucapan;
 • sakit tajam semasa mengunyah;
 • fungsi pernafasan terjejas.

Pertolongan cemas

Pertama sekali, adalah perlu untuk menghubungi ambulans, dan sebelum kedatangan doktor, cuba menghentikan pendarahan dan memberi analgesik pesakit untuk melegakan sindrom kesakitan. Mangsa mesti tetap bergerak. Untuk mengelakkan asphyxiation dan aspirasi, rongga mulut harus dibebaskan dari muntah dan serpihan gigi. Jika mangsa mengadu mual, anda perlu memberikan kedudukan mendatar, berbaring di bawah atau di sebelahnya.

Diagnosis dan rawatan

Semasa sejarah perubatan, doktor mesti menentukan bila dan dalam keadaan apa keadaan pesakit cedera. Kondisi umum pesakit dinilai berdasarkan beberapa tanda klinikal (nadi, tekanan darah, corak pernafasan, pemeliharaan kesedaran, kesediaan untuk membuat kontak). Kaedah diagnostik utama adalah pemeriksaan x-ray. Ia membolehkan anda menentukan jenis patah dan membuat pelan rawatan yang terbaik.

Apabila serpihan itu dipindahkan, yang boleh berlaku dalam tiga arah, ia akan diposisi semula dan disempitkan dengan struktur wayar dengan penekanan oleh gigi. Manipulasi boleh dilakukan (seperti yang ditunjukkan) di bawah anestesia tempatan dan di bawah anestesia am. Untuk membaiki serpihan tulang, benang nilon tebal dan jarum mengait logam juga digunakan. Satu alternatif adalah plat lapisan luaran.

Sekiranya patah hidung dengan sesaran septum, ia dikembalikan ke kedudukan yang betul secara anatomik untuk mengelakkan masalah dengan pernafasan hidung.

Pesakit diberi terapi antibiotik dan diberi istirahat katil.

Salah satu kecederaan yang paling teruk ialah patah tulang dua rahang atas, kerana bahagian tengah dipindahkan ke bawah, dan bahagian atas dan ke dalam. Dengan kerosakan sedemikian, kebarangkalian melekat lidah sangat hebat, yang boleh mengakibatkan asphyxiation dan kematian.

Fraktur tanpa anjakan tumbuh secara purata dalam masa 30-35 hari. Masa penyembuhan untuk kecederaan yang kompleks bergantung kepada keparahan dan sifat kecederaan, taktik rawatan dan keadaan umum pesakit.

Prosedur fisioterapi membantu mempercepat proses pemulihan - elektroforesis dengan hydrocortisone, UHF dan terapi magnet. Mereka ditunjukkan selepas pembentukan kalus utama. Kerana gabungan itu boleh disyorkan urutan tempatan.

Komplikasi

Komplikasi yang paling kerap termasuk:

 • meningitis;
 • osteomyelitis.
 • pembentukan tiga dan diastema (jurang besar secara patologi) antara gigi di zon patah;
 • pergigian mengimbangi;
 • pembentukan gigitan yang salah terhadap latar belakang anjakan gigi;
 • ubah bentuk kawasan muka disebabkan oleh pemindahan serpihan tulang oleh otot mengunyah kuat.

Diagnosis awal, pilihan taktik rawatan yang betul dan pematuhan pesakit yang ketat dengan arahan doktor yang menolong membantu mengelakkan komplikasi seperti itu. Jangan cuba ubat sendiri.

Diet

Mana-mana patah rahang memerlukan penyesuaian kepada diet. Waktu minimum untuk gabungan tulang adalah kira-kira satu bulan, jadi pesakit tidak akan dapat mengunyah makanan tetap untuk masa yang lama. Pada masa rawatan, dia ditunjukkan makanan semi-cecair, sama dengan konsisten untuk krim masam.

Pesakit harus diberi sup dan sup, bijirin yang direbus, serta produk herba, yang sebelum ini diluluskan oleh pengisar.

Produk tenusu mesti hadir dalam diet, kerana ia mengandungi banyak kalsium, yang diperlukan untuk ikatan tulang terpantas.

Agar kalsium dapat diserap dengan lebih baik, disarankan untuk mengambil persediaan vitamin D (Aquadetrim, dan lain-lain).

Selepas mengeluarkan tayar atau pinggan pada makanan yang biasa anda perlu bergerak dengan segera. Semasa aktiviti tidak aktif, otot mengunyah melemahkan, dan fungsi mereka harus dipulihkan secara beransur-ansur. Di samping itu, saluran pencernaan juga akan mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan makanan biasa.

Plisov Vladimir, doktor gigi, pengulas perubatan

4,372 jumlah paparan, 1 paparan hari ini